Vidíme to stejně

Autor
Štítky

Omlouvám se za delší odmlčení. Byl jsem o víkendu na svatbě mého kamaráda z dětství. Už jsem tu o něm kdysi psal... Vyučený houslař, který se naprostou náhodou a šťastným řízením osudu dostal do rukou uznávaného houslaře českého původu ve Španělsku, který ho doučil, on se potom osamostatnil a dneska ve Španělsku vyrábí špičkové hudební nástroje... samozřejmě jako každého správného umělce světové úrovně ho od hladu dělí tři jídla a zpravidla je dvě jídla pozadu.  

Bral si tu holku z Kolumbie, o které jsem zde již také kdysi psal článek... 

To ještě není všechno. Na svatbě byl i jeho bratr, který naopak ve Švédsku pracuje jako grafik, který vezme od designéra jeho malůvku a převede ji do trojrozměrného počítačového výkresu. V současné době dělá pro Volvo. Přivezl si také holku - takovou vysokou urostlou blonďatou "švédskou kobylu", přesně takovou, jak si švédku představujete. Veterinářka. 

Byl tam také  jejich bratranec - také jsem o něm psal... Ten si vzal rusku a žili několik let v Permu. To je to město daleko za Moskvou, ale přesto je z něj k nám stejně daleko jako na Sibiř. Přivezl ženu i dvě děti. 

Přijel i jejich prastrýc - ten v roce 68 utekl do Bavorska, kde se uchytil jako elektrikář, vzal si němku a dodnes žije nedaleko Augsburgu. 

Přijela i jejich sestřenice toho času pracující jako zdravotní sestra v Drážďanech, předtím v Holandsku a předtím v Itálii. Tato sestřenice má bratra, který pracuje v německu jako klarinetář. 

K tomu tam byla celá řada dávných kamarádů - truhlářů, jaderných techniků, škodováckých inženýrů, krupirérů, lesníků, matfyáků, ajťáků a já Vidlák... 

Proč to tak sáhodolouze píšu.... 

Zkrátka sešli jsme se tam prakticky z celé Evropy a blízkého okolí. U stolů se mluvilo čtyřmi jazyky, překládali jsme si navzájem a povídali jsme dlouho do noci. A hlavně se ukázalo, že kupodivu nikdo z nás nepracuje ve státní správě, nikdo není úředník, nikdo se neživí papírováním a všichni více méně pracujeme rukama či hlavou, ale všichni něco doopravdy vytváříme. 

A světe div se... všichni máme prakticky totožný názor na migraci, zelenou energii, zhoršování bezpečnostní situace a všichni se shodujeme na chmurných mracích na obzorech naší budoucnosti. Nějak bylo jedno, že jeden je zavedený Bavorák v důchodu, druhá zdravotní sestra v bývalé NDR, třetí napůl Rus a čtvrtý v podstatě naturalizovaný Švéd. 

Mezi Vidlákem z jižní moravy a matfyzáckým inženýrem z Permu není zase tak velký rozdíl. Houslař ze Španělska si v hodnocení příčin a následků docela dobře rozuměl s kontrolorem svárů ze Škody JS. 

K půlnoci dojel jeden známý, který je úředníkem na krajském magistrátu v Karlových Varech a v té chvíli bylo po diskusi....

Po víkendovém pokecu si troufám tvrdit: 

1. Lišíme se nikoliv podle národů, ale podle toho, jestli něco dopravdy děláme nebo jen vytváříme papíry a pravidla. A protože neúměrně narostli byrokrati, kteří nic neumějí a nic nevytvářejí, není divu že neúměrně narostl i jejich hlas. Ale funguje to i obráceně... ve chvíli kdy nebudou byrokrati, nebudou se vymýšlet kraviny. A protože nám nefachčenkové z úřadů ženou celou Evropu mílovými kroky k průseru, brzy se mi mé přání splní. 

2. Ukazuje se, že chudý španělský houslař a bohatý bavorský důchodce - elektrikář vidí svět prakticky totožně. Jen každý á jinou škálu možností se  s tím poprat. Dost jsem změnil názor na němce... ty elektroauta a bezjadernou energii chtějí ti blbci v kancelářích, Němec, který něco dělá rukama také přemýšlí a má stejně malou šanci s tím něco dělat jako jihomoravští vidláci. 

3. Ve švédsku se opravdu v Malmo střílí, v Bavorsku se opravdu každý den bodá noži do lidí a v Drážďanech podstatně méně, ale také. Ve Valencii se nikomu nelíbí barcelonské snahy o odtržení, v Itálii Salvini nejspíš vyhraje volby s ústavní většinou, v Rusku Putina podporuje velká většina kromě přebujelé "moskevské kavárny". 

V Plzni je pořád slušné pivo i když už to není co bejvalo, máme i smrkové lesy, které kůrovec nesežere, pořád ještě vyrábíme komponenty pro jaderný průmysl a ti inženýři co stavěli Temelín, ti pořád ještě ve škodovce pracují. Kasína stále obírají důvěřivce, ale mít tam podíl, to je terno. 

Moje víno portského typu je lepší než španělské, ale španělské červené je lepší než to moje.  Bílá vína z moravy jsou světová, ale nejlepší bylo jakési kolumbijské ouzo (prý se dělá tak, že se rozkouše kukuřice, naplive se do nádoby, nechá zkvasit, pak se to vypálí)

Knedlozelovepřo k obědu dostalo stejný počet bodů jako valencijská paela k večeři. 

A já se zase začnu učit anglicky... 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Potíž je, že my jsme na hranicích hlídali ty, co chtěli ven
a oni musí hlídat ty, co chtěj dovnitř
a kdo se podepíše pod první výstřel ?
tady je snaha ty starý věci kriminalizovat

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je podle mnohých žába na prameni společenského pokroku a rozvoje, podle některých dokonce tím hlavním zločincem, kterého dlužno pronásledovat až k úplnému vyhubení. Ono to takhle nelze, administrativa je nutná, ale ten gejzír zhovadilostí, který se na občany řítí z ministerstev (a z Bruselu pak zvlášť), ten je skutečně velkolepý.

Proč se ve státní správě i v samosprávě houfují zmrdi v počtu převládajícím? Protože tam platí základní princip: za chyby, omyly, zmetky aj zločiny a sabotáže není nikdo volán k odpovědnosti. Každý, kdo pracuje v materiální výrobě ví, že za chybu zaplatí z vlastní kapsy. Úředník, policista, soudce či starosta si svoje pochybení a neschopnost odnese skutečně ve zcela zanedbatelném počtu případů. Když svého času vyšel zákon o odpovědnosti úředníků za škodu jimi spáchanou, tak kudy ti šmejdi chodili, tudy z nich strachem padaly bobky. Pak se uklidnili, když zjistili, že by je měli pronásledovat šmejdi ze stejného hnízda, a jak známo, vrána vráně oči nevyklove.

Za naprosté hovadiny vymáhají po občanech pokuty i deseti a statisícové, pro mnohé v likvidační výši, aby svému úřadu dodali vážnost, kterou svým škůdcovstvím a parazitárním způsobem života sami zničili. Oni za svoje svinstva nezaplatí ani halíř. Dokud nebude v těchhle kruzích všude zavedena nezávislá kontrola, vymáhána odpovědnost za škodu nejenom z chybných rozhodnutí, ale i z prodlení, z nečinnosti, z lenosti (a to včetně soudů a policistů), nebude lépe. Tihle paraziti společnost zahubí, stejně jako bolševník pod sebou zahubí ostatní rostlinstvo.

Zatím bez slepic

In reply to by Taras (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ono je otázkou, kolik hovadin vymyslí čeští úředníci českých ministerstev a vydávají to za nápad z Bruselu. V jiných zemích to tak divoké není. Zato čeští úředníci jsou papežtější než papež.

Zatím bez slepic

In reply to by Taras (neověřeno)

Trvalý odkaz

Např. zodpovědnost za smrt a poškozené zdraví
Při metanolové aféře jsem nikde nezaznamenala základní příčinu, proč se to mohlo vůbec stát. Methanol byl totiž na seznamu nebezpečných chemických látek, které mohou být rizikem pro zdraví člověka a životního prostředí. Nakládat s ním mohli jen osoby s oprávněním a byla povinnost vést o něm důkladnou evidenci.
V odkazu je vyhláška z roku 2002, kde je methanol ještě zařazen. Ta měla platnost do května 2004 v souvislosti se vstupem do EU. Nechce se mi teď hledat, zda vyřazení bylo kvůli EU nebo až později (mám dojem změny někdy 2007-8) z iniciativy českých politiků, ale pro mne jsou to viníci stejně jako ti šmejdi, co s ním pak kšeftovali. Věděli nebo měli vědět, co může methanol způsobit. V našem právním státě však potrestáni nebyli a nebudou.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-10

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Targusi, připadáte mi jako ti horliví pravdotrusí studenti, co onehdá v TV pravili, že nesouhlasí se slevami na jízdné pro ně a pro důchodce, ale jízdenky si kupují za 25%.
Podobně se mi stalo, jednou za totáče, že jsem šel zahrádkářskou kolonií a tam v jedné zahradě dva maníci honili zajíce, který se tam nějakou dírou omylem dostal. Tak říkám: "Co to děláte kucí?"
"Ale, vyháníme toho zajíce, aby nám něco nesežral a nedaří se nám."
Tak jsem otevřel dvírka té zahrady a zajíc byl v tu ránu venku.
Tak si kur*a ten důchod nepřebírejte, když vám ten Babiš tak ublížil!

Zatím bez slepic

smysl psaného textu podle písmenek seřazených do slov a vět, ano? Říká se tomu čtení s porozuměním a trénuje se to od první třídy ZŠ. Pak dáme pokec.

Já opravdu nemůžu za to, že nejste schopen rozlišit invalidní důchod od nárokové dotace na zřízení pracovního místa.
Ale na rozdíl od vás plně chápu skutečnost, že každý nemůže pochopit smysl tajemných slovíček užívaných v paragrafovaném znění zákonů a vyhlášek.
Jen tak mimochodem - na diagnózu, kterou jsem obdařen, se dával bez keců plný invaliďák. Dnes to není potřeba, protože se řídíme heslem - ty na to máš, to dáš - a pak se jen divíme, když se stane průser.
Ovšem rozumím tomu, že vy byste takovou dotaci hrdě odmítnul, protože se domníváte, že jste mladý, chytrý a krásný. A zdravý na věky věků.

Zatím bez slepic

Lacovi G. Mlynářovi na Bureše nesahejte, to hned dští plameny pekelné.
:-)

Zatím bez slepic

1.
Nárok na Váš důchod, jedno, že invalidní a
2.
Dotaci na zřízení pracovního místa.

A to dvěma samostatnými diskusními příspěvky. Nemohu za to, že se Vám dva článečky slily do jednoho.
----------------------------------------------------------
Takže ještě jednou k důchodu,
co Vám kurva brání důchod nebrat, když Vás jeho zvýšením ten pi*us Babiš tak urazil?????
---------------------------------------------------------------
A ještě jednou k dotaci na pracovní místo.
Tato dotace je "podnikateli" zneužívána horem dolem.
Opravdu Vám zabere zaslání podkladů tolik času? Vždyť jde o NAŠE VEŘEJNÉ peníze NÁS VŠECH, ne VAŠE peníze, navíc na ně není právní nárok. A to k tomu, abyste si mohl VYDĚLÁVAT VAŠE SOUKROMÉ ZISKY.
------------------------------------------------------
Aby bylo jasno, že rozlišuji obě témata zcela jasně, oddělil jsem je pomlčkami.

Zatím bez slepic

Psal tam hlavne, ze to ty nany maj delat samy a ony misto toho buzerujou jeho.

O nase verejne penize jde hlavne pri organizaci uradu a nastavovani pravidel.

Me nesere, ze my penize jdou z mejch dani invalidum. Odpoledne muze nejt invalida i ze me. - Me sere, ze se vyhazujou prachy z okna i jinde. Kolik baraku u nas se dalo cikanum, ti baraky vybydleli a pak byly strzeny.

Zatím bez slepic

jak mám totálnímu blbci vysvětlit, že nemám nárok na ID (podle nového hodnocení málo bodů), nýbrž na dotaci na zřízení pracovního místa pro osoby ZZn (nová kategorie).
Zasílání podkladů podle představ soudružek z ÚP znamenalo dvě hodiny u kompu a vyplnění 11 stran formátu A4 plus dva výlety po výše čtyřech (!!!) výše uvedených úřadech, které jsou propojené - prý...
Čí jsou peníze, které jsem dostával, je mi docela u prdele, protože erár ode mne dostal mnohem více (desítky tisíc Kč měsíčně).
A pro úplné blbce dodám, že nejde o žádný důchod, nýbrž kompenzaci za to, že nejsem schopen pracovat s takovým nasazením, jako NORMÁLNÍ ZDRAVÝ člověk, tudíž bych v normální a zdravé společnosti měl mít nárok na nějaký příspěvek, když jsem 30 let předtím platil řádně odvody a daně, ze kterých se takové příspěvky vyplácejí.
Řáká se tomu solidární systém.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je fakt, že byrokracie je děsivá. Jeden státní úřad chce po občanovi údaje, které má jiný státní v počítači. To je pravda.
Pokud ale jde o data, která chce stát po firmě, byť OSVČ, jako viz. zde Targus, nebo Ládík, tak je to sice buzerace, pokud ty údaje už někde jsou (viz. příklad účetní závěrky pro pracák, když ji má finančák), ale v tomto případě, když firma chce dotaci z veřejných peněz, nebyl bych na stát tak přísný. Konkrétně dotace na zřízení pracovního místa se zneužívá horem dolem. Mohl bych napsat povídku. Takže, hejbněte prd*lí, ťukněte do krysy u počítače a věnujte 60 vteřin odeslání údajů úřadu. Pošle Vám NAŠE peníze. Abyste mohli PODNIKAT a vydělávat VAŠE SOUKROMÉ ZISKY.
Psal jsem tu, že jsem podnikal od roku 1987 až do odchodu do důchodu. NIKDY jsem po státu nechtěl ani fenik. A to mne stát nastavením podnikatelského prostředí mučil v devadesátých letech i 18ti procentním bankovním úrokem. Tož tak, podnikatelé.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

brali v roce 92 i jiní projektanti. Dostávali v té době cca 50tis. na počítač (286 s tiskárnou stál třeba 80, s monitorem 14") - stačilo přinést smlouvy na práci nějakou dobu dopředu, mít provozovnu atd. Mi to nedali, bo nevím proč (byl jsem v evidenci ... vyrazili mě z práce za novinový článek a navíc jsem si dovolil podat privatizační projekt na náš "podnik" - s odstraněním vedení; musel jsem vrátit podporu v nezaměstnanosti - pár šestek).
Nakonec bylo dobře, že mi nic nedali. Nemám žádné závazky a nemusím být nikomu za nic vděčný. A když chce někdo projekt na posranou "zelenou úsporám", tak ho pošlu do řiti, nebude mi tahat prachy z kapsy.
Bureše znám z doby 10 let před jeho vstupem do politiky; většího křiváka jsem neviděl.

Zatím bez slepic

Miluju Vaše básničky, v tom jste dobrý, obdivuji Vás. Ale pokud jde o hodnocení pana Babiše a jeho křivárny, psal jste tu o tom tuším jednou a převyprávěl (takže z druhé ruky) příběh Vašeho kamaráda. Už tehdy jsem Vám odpověděl, že nedůvěryhodně a to i z převyprávění. Nemá to Vaše burešování úroveň, pište raději dál básničky.

Zatím bez slepic

u kterého jsem seděl v nájmu a on mi nosil rozpočty z Kostelce, které Bureš neplatil. Já to beru dodnes za důvěryhodnou informaci.

Zatím bez slepic

Ne ne ne.

Jen at to napise jak si to mysli. To je na nas si o tom udelat nazor.

Zatím bez slepic

Na nebi půl měsíce
pod nohama směsice
pěšinek a cest;
Měsíc svítil fest.
Rozptýlené bílé světlo
dobře by se při něm četlo.
Srny jen na 20 metrů
všechny v hnědém zimním svetru
oči uši míří ke mě
asi se tam chvěla země.
Volný kotník, volná mysl
jogurt v špajzu ještě kysl,
pravidelný dech i krok
ale mokrý, jako brok.
Kape z uší, kape z nosu
nevnímám tu slabou kosu
endorfiny tryskají
jako ropa v Dubaji.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

podnikal a měl úrok 18 %.
Jestli se vám uleví, já ho měl na rovné dvacítce.
A mlít hovna o tom, že mám dělat poskoka nějaké neschopné krávě zaměstnané ve státním zabezpečovacím ústavu (na pracáku), to je teda vážně síla.
A taky by mě potěšilo, kdybyste zde na hnojníku prozradil, jak vyjebat s dotací na zřízení pracovního místa pro OZZ, když na tahle tři písmenka musíte mít posudek potvrzený z LPK.
To se zas dozvím mísu hoven...

Zatím bez slepic

jako když ve filmu Bony vítal dýdžej nejbohatšího invalidního důchodce v Praze? Ono to tak běhá pořád. Mám v rodině jednoho invalidu ve II. stupni.
Doufám, že jsem Vás na*ral.

Zatím bez slepic

In reply to by Laco G. Mlynář (neověřeno)

Trvalý odkaz

inteligent.
Takže smolík.
A vy si běhejte, jak chcete. Možná v Pražské socialistické republice jo, ale tady ne, páč na dělný lid musí být přísnost.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Všichni podnikatelé a především pak živnostníci jsou přece a priori zloději a padouši.
Svoji nevinu musejí dokazovat dnes a denně, pokud možno opakovaně, a stejně to není nic platné. Výše uvedený výrok je axiom.
Když se tu dnes v diskusi objevil Taras, mohl by něco přidat, to je jeho oblíbené téma.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vidláku, vaše povídání je příjemné. Mně se tu nedávno málem rozplakal jeden bývalý důstojník toho současného německého bezzubého wehrmachtu, kterého znám od roku 1990. Nešťastný z toho vývoje u nich.
Jenomže...
Už jsem se tu nedávno zmínil, že vnuk je na půl roku na "Erasmu" v Berlíně. V partě se šesti dalšími "evropany". Z jeho slov je zřejmé, že jsou tím multikulti městem všichni úplně nadšení. A to má ten náš docela dobré vychování a jinak je celkem normální. My, podle Targuse (Targa?) staří, oškliví a hloupí, jsme proti té současné mediální a psychologické masáži nějak resistentní. Ti mladí podstatně méně.
Podle vašeho popisu jste asi nebyli sešlostí úplných týnedžrů, v tom je možná net zakopaný pes. Prostě generační zlom, řekl bych. Až ti mladí naberou rozum (a oni ho většinou naberou), může už být pozdě, změny mohou být nevratné.

Zatím bez slepic

až začnou mít péči o rodinu. Konkrétně v Berlíně nyní řeší nájmy. Zastropovali je (levicové vedení města) na pět let, protože si je už normální "nadšený mladý týnedžer" nemohl dovolit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nikde zde a ani ze seriozních veřejných zdrojů jsem nečetl takový primitivismus, který zde uvádíte, tedy že:
Všichni podnikatelé a především pak živnostníci jsou přece a priori zloději a padouši.
Můžete uvést nějaký odkaz na opravdu seriózně pojatý zdroj, který tento Váš axiom uvádí! Nejlépe by bylo asi na nějaký projev Vašeho "oblíbence" Babiše.

Zatím bez slepic

EET, kvůli kterému skončilo nepočítaně hospod a obchůdků. protože to nebylo jen EET, ale i další hovadiny, jako je kontrolní hlášení a spol.
Dnešní perlička č. 2 - soudil jsem se s finančákem kvůli pokutě za pozdní zaslání KH. Účetní ho poslal, o ni ho nedostali - chachacha.

Zatím bez slepic

už nějak nebaví. V našem 30ti tisícovém městysi zavřeli 2 hospody a 3 otevřeli. KH vytváří účetní během dvou minut kliknutím krysou na příslušnou funkci účetního software a odesílá je datovou schránkou. O odeslání obdržíte z daňového portálu FÚ digitální potvrzení, k jehož nakopírování do PC Vás portál přímo vyzývá. Pokud toto potvrzení na výzvu FÚ předložíte není se o čem soudit. Pokud potvrzení nemáte, Vaše chyba.
Už ta ho*na přestaňte dokola převracet.

Zatím bez slepic

Taky si myslim. Komplikace navic proste podnikani neulehcuji.

Zatím bez slepic

Pane Targus.
A co ta Babišova hláška,všici kradnů,ale on si na to může dát razítko.

Zatím bez slepic

na tvrzení Mládka. Aby to bylo černé na bílém. Já znám to co nebožtík Mládek řekl. Pravičáci se tím ohánějí, ale ne celým konkrétním vyjádřením. Tak prosím, konkrétně, ne pravičácké kecy v kleci.

Zatím bez slepic

On Mládek řekl, že živnostníci parazitují na zaměstnancích. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cssd-predstavila-sve-danove-plany-po… Což je skoro, ale ne úplně totéž, jako úprava na tvrzení, že živnostníci jsou paraziti. Protože jen parazit může parazitovat a jedno na kom.

Zatím bez slepic

Pokud pamatuji, Mládek to vztahoval k tomu, že OSVČ se na celk. výběru daní podílejí necelým procentem z celk.výběru, nepoměrně méně proti zaměstnancům. Samozřejmě platí většinou minimální ostatní povinné platby. Takže za služby státu(často mizerné) platí v uvedeném poměru. V případě problémů(zdravotních i jiných) dostávají stejné služby jako zaměstnanci. A pokud si nenaspoří, mají nárok na různé sociální dávky ve stejné výši. Čímž netvrdím, že někteří nepřispívají opravdu hodně. Pěkně to má v archivu Vlk i s tabulkami.

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co pak ti důchodci a co teprve ti, co nikdy moc (nebo vůbec) nepřispívali a nejsou OSVČ a co lidi placení jen z těch vybraných daní, o platech politiků ani nemluvě.....

A pak se můžeme přít co nazýváme "daní", když nepřímé daně přidává dokonce i ten bezdomovec s krabičákem....

Lidi neblbněte, kdo naskočí šmejdům politikům na toto rozdělování a počítání, kdo jako přispívá "nepoměrně méně či více" je ještě naivnější, než by se čekalo...i s tabulkami!

A přitom v tomto punktu každý zaměstnanec přece naprosto svobodně může skončit a jít se živit jen jako ta OSVČ a "přispívat také prý nepoměrně méně" a naopak...
A proč tedy do takové "výhody" ti zaměstnanci naplno a hromadně už nepřešli?!

To jsou právě ty kecy v kleci a srovnávání nesrovnatelného a vytváření sváru mezi "dolními" občany....

Když Mládek předpokládal, že ho volí a zvolí právě ti zaměstnanci a ne OSVČ, tak takto žvanil a není sám....

"Rozděl a panuj" prostě je nepřekonatelné a využívá dokonale lidskou povahu!

PS:
Jděte už lidi s tím Vlkem tady někam, to je snad už obsese, jako u Laca s tou adorací Babiše!
Fakt lidi moc prosím (i Vidláka aby se ozval), tady snad není žádné Vlkovo ani Vlkovo2.
Tak kdo potřebuje řešit Vlka, či cokoliv si s nějakým Vlkem, ať si to píše jemu přímo (mail snad má ne)..

Zatím bez slepic

Tak kdo potřebuje řešit Vlka, či cokoliv si s nějakým Vlkem - Tak to je reseni trolla a myslim, ze umysl ohledne Vlka byl citovat zdroj.

Vlk se sice vraci v debate... ale rekl bych, ze to je jak vzpominky na armadu...

Zatím bez slepic

vůbec se nezastávám Mládka, ale myšleno to bylo ve vztahu k pojistnému - zatímco zaměstnancům se vyměřuje z příjmu, OSVČ se vyměřuje z daňového základu a jak víme, mnozí /prosím, aby se na mne můj oblíbený Targus nezlobil, chápu to a neříkám tím, že všichni/ dokážou základ daně "optimalizovat", zejména ti pražští /to je fakt, na mnoha školeních nám říkali, že OSVČ v Praze skoro neplatí daně/ no a z "optimalizovaného základu daně" se pak vyvrbí vždy minimální pojistné - ve srovnání se zaměstnanci, i když za ty platí taky zaměstnavatel. V tomto smyslu to Mládek říkal, že odváděné pojistné neodpovídá jejich příjmům - přitom čerpají jak ze zdravotního, tak soc. poj. Prosím, neukřičte mne, můj syn pracuje taky na IČO a rozumím těmhle snahám platit co nejméně, ale je to fakt. Tak jen pro vysvětlení

Zatím bez slepic

Podnikám od roku 2001. A musím Vám dát naprosto za pravdu. OSVČ zpravidla nezaplatí na dani z příjmu fyzických osob za celý rok ani korunu. Ba naopak, dostanou od státu daňový benefit. A to nepotřebují vůbec optimalizovat. Důvodem jsou především paušální výdaje. Jediní, kdo platí daň z příjmu fyzických osob, jsou advokáti a další, kteří mají sazbu paušálních nákladů nižší, pouhých 40%.
Tohle ví paní ministryně Schillerová dobře, proto navrhovala paušální daň. Na tu se jí každý vykašle, proč by platil malou daň, když nemusí platit nic.
Samozřejmě, že většina OSVČ platí jen základní odvod na zdravotní pojištění. Stejně mají OSVČ odvody zdravotního pojištění poloviční. Je to tedy paradox, že stát zaměstnancům bere a podnikatelům dává, neboť OSVČ mají samozřejmě stejné nároky na služby placené ze zdravotního pojištění, jako kdokoliv jiný (pro méně vzdělané - prosím neplést zdravotní a nemocenské pojištění).
Kdo nevěří, může si ověřit situaci na daňových kalkulačkách, jaké jsou třeba na měšci.cz. Stačí si dát stejný příjem a porovnat, kolik zaplatí zaměstnanec a kolik OSVČ. Samozřejmě nejhorší je situace, pokud někdo pracuje ve Švarcsystému. Švarcsystém je čistý daňový únik, neboť jedny a tytéž výdaje jsou uplatněny dvakrát. Jednou fiktivní náklady uplatní Švarczaměstnanec formou paušálních výdajů a podruhé Švarczaměstnavatel formou skutečných výdajů.

Zatím bez slepic

Laco prosim.

Ono se to nikde nepise, oni se podle toho jen chovaji.

Samozrejme, ze to doho nepatri ti skutecni podnikatele-zlodeji z devadesatek.

Zatím bez slepic

Nejdřív Godot něco plácne jako axiom. Když potom po něm chci konkrétní odkaz tak dělá mrtvého brouka. Tož se nachytá jiný, který odkaz nemá, asi jako Zeman na Peroutkova gentlemana, ale zase si vymyslí, že teda odkaz není, ale on to "řekl" ten a ten ničema. A když ani to řeknutí není k sehnání, tak vytáhne čaroděj z klobouku, že teda písemný důkaz není, ale "oni se tak chovají".
Bože můj, co je to za diskusi?

Zatím bez slepic

s tím moc nepáral.
:-)))

Zatím bez slepic

On Mládek neřekl jenom to, co uvedla 16. 3. 13 Junge Front Heute, totiž, že
"Parazitují na zaměstnancích,"

On na sjezdu ve svém projevu řekl toto:
"Systém, kdy oni (živnostníci) nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, kde pro zaměstnance je to peklo a pro některé jiné ráj, je dlouhodobě neúnosný."

Co je na tom chybně a špatně? Podle mne to řekl naprosto správně, akorát politicky nekorektně a z pohledu zájmů socanů neobratně. Takhle na rovinu říkat pravdu, fuj, to se nedělá. Musí se to hezky zaobalit.
Protože jinak pravice okamžitě začne tvrdit, že podnikatelé jsou podle Mládka parazité.

No a pořád tu nemáme další odkaz na Godotův axiom o zlodějích.

Zatím bez slepic

živnostníci žijou v ráji a zaměstnanci v pekle, může jen úplný duševní vypatlanec. A ptát se, co je na tom špatně může jen dement - sorry jako.
A vůbec to nesouvisí s tím, že OSVČ odvádějí do eráru méně.
Aby vás nenapadlo mě tu začít urážet, předem sděluji, že jsem byl ve své firmě veden jako řadový zaměstnanec, takže žádná OSVČ se sníženými zálohami.
Nastudujte si za domácí úkol, co to je OZZ.
Čus.

Zatím bez slepic

Ta stručná poznámka se mi buď povedla (soudí jedni), nebo nepovedla (soudí druzí).
Stačilo by konstatování, že se vám, Laco, nelíbí.
Proč zase "Babiš"? V souvislosti s tou zločinností jsem ho já vůbec nezmínil.
Víte, tradujeme u nás takovou domácí historku.
Když jeden z vnuků (předškolák) po obědě u nás konstatoval: "Babi, to bylo fakt hnusný", tak, ještě než přilétl pohlavek, stihl dodat: "Babi, to byla ironie. Jestli teda víš, co je to ironie....".
Jestli tedy víte, Laco, co je to ironie, případně nadsázka (hyperbola).

Zatím bez slepic