Měřítko

Autor
Štítky

Íránci pohřbívají Sulejmáního, na pohřbu jsou statisíce lidí a další miliony po celém blízkém východě demonstrují své rozhořčení. Irácký parlament odhlasoval rezoluci že v zemi nechtějí cizí vojska. Američané se k likvidaci íránského generála drze přiznávají a analytici po celém světě vypouštějí svá moudra a postřehy. 

Já se vidlácky rovněž přidám: 

1. Všímáte si, že se nám stále více ztrácí měřítko mezi hodným a zlým? Svět začíná stále více vypadat jako střet různě silných teroristů proti jiným teroristům. Jaký je rozdíl mezi likvidací agenta Skřípala a likvidací Sulejmáního? Jaký je rozdíl mezi teokratickým režimem ajatoláhů a americkým prezidentem? Jaký je rozdíl mezi nedemokratickou Čínou, autoritativním Ruskem, demokratickou Amerikou a neschopnou Evropou? Nějak se nám rozmlžuje měřítko. 

2. Asi nejlepší hypotézu jsem si přečetl u Vlka - Trump nikdy nedonuní Kongres k vyhlášení války Íránu a ani židovská lobby na tom nic nezmění. Ale to by v tom byl Netanjahu, aby se to nějak nezařídilo. Nejlépe tak, že budeme provokovat Írán, až už to jinak nepůjde. Pokud má Vlk pravdu, budeme brzy svědky dalších provokací a eskalace. 

3. Zřejmě se brzy dozvíme, jak jsou na tom Íránci doopravdy s tou atomovkou... Začíná být ideální doba na první íránský jaderný test. Jestlipak mají někde už vykopaný tunel na pořádnou ukázku? 

4. Umírněný prezident Róhání se ukázal být Íráncům s prominutím na hovno... Zdá se, že pravdu mají Kimové, že je zapotřebí mít atomovky a pořádný zbrojní program, jinak jste potenciální terč. V Íránu samozřejmě mají i svoje jestřáby a kromě nich mají i svoje fanatiky. Obě tyto skupiny jsou teď na koni a svoji příležitost si nenechají vzít. 

5. Američané umějí neuvěřitelně skvěle sjednotit svoje nepřátele. V Íránu byly velké demonstrace kvůli drahému benzínu (v ropné velmoci) a ,všeobecné mizérii. Teď už všichni demonstranti opět pevně věří, že za všechny jejich problémy může Amerika a nikoliv sebranka středověkých vykladačů islámu. Ještě před týdnem vlivný šiítský duchovní v Iráku Sadr mektal o tom, že Irák není Írán - je lepší být svým vlastním pánem a z Teheránu dostávat hodně peněz a málo příkazů. Dneska už aktivizuje svoji Mahdího armádu - kterou platí Írán... asi zjistil že mu jde také o kejhák a lepší být Chamanejího poskokem, než mrtvolou. 

6. Až se budou v Americe ptát, proč je nemají rádi, tak jednu odpověď bych věděl... 

7. Putin se směje, všichni telefonují jemu. Nemusí dělat nic, ale všechno se s ním konzultuje. A na všech ruských základnách je rok od roku víc zahraničních vojenských přidělenců, kteří se učí zacházet s ruskými zbraněmi - těmi, které dokáží sestřelovat americká letadla - které jsou velmi drahé, ale velmi žádané. 

8. Čína určitě uklidňuje íránské horké hlavy, má tam spoustu zájmů. Sulejmáního smrt minimálně vyústí v novou obří obchodní dohodu se žluťáky a tajné dohody, že pomsta se má podávat studená. Nic neuspěchat, připravit se, nabrat experty... stavět, zbrojit, zadlužit se u Pekingu... 

Já osobně to vidím na tu atomovku. Íránci nemohou nečinně přihlížet, jak jim do regionu najíždějí americké divize. Konvenční válku vyhrát nemohou, takže někde v horách na hranicích s Afghanistánem je už napěchovaná pěkná hlavice v tunelu a čeká se jen na správné symbolické muslimské datum.

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (49 hlasů)

Komentáře

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak oligarchii už néé, že by plutokracii? Ha? :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Zabitím vysokého armádního činitele spáchala americká vláda válečný čin. A je samozřejmě nemožné chránit naše lidi v zahraničí válečným činem.

Je nemožné válečným činem proti Iránu odstrašit tuto zemi od provedení jejích údajných budoucích válečných plánů. A tam, kde navíc žádné iránské útočné plány nebyly, tam nyní číhá odveta za smrt Sulejmáního.

Spáchání činu války „nechrání naše lidi a naše zájmy“. Pouze je ohrožuje.

Jak je možné, aby Pentagon vydal takovéto nesmyslné a směšné ozpravedlnění vraždy vysokého činitele jiného státu?

Kde zůstal Trumpův rozum? Proč právě ve chvíli, kdy se začínal vynořovat z hrozby impeachmentu, provedl něco, co tento impeachment ospravedlňuje? Trump napadl jinou zemi, aniž by si k tomu vyžádal souhlas Kongresu. Vyplázl jazyk jak na Kongres, tak na právo. Je přece povinností prezidenta prosazovat zákony Spojených států a ne je porušovat. Nyní totiž mají demokraté k impeachmentu spravedlivou záminku, kterou by mohli prezidentovi pohodlně hodit na hlavu.

Ale neučiní tak. Trump totiž zlikvidoval Suleimáního, protože tak to chtěl Netanjahu. Hlavními popoháněči impeachmentu jsou američtí židé, kteří se nikdy nepostaví proti Izraeli. Adam Schiff, např. předseda to výboru pro zpravodajskou činnost americké sněmovny, která je v čele tažení za impeachment prezidenta Trumpa, tweetoval svůj souhlas se zavražděním Suleimana těmito slovy:“Suleimání byl zodpovědný za násílí a světu je nyní líp nez něj“

Hlavním viníkem tohoto zločinu je Izrael. Trump je zločincem až druhotným. A Sulejmání měl vědět, že představuje cíl a neměl se útoku vystavovat tak bezstarostně, jak to učinil.

Svůj díl odpovědnosti za to, co se stalo, nese ovšem i ruská vláda. Rusko, Čína a Irán měly už dávno utvořit jasně viditelnou spojeneckou alianci, která mohla šílenému a nezodpovědnému aktu, do kterého Izrael Trumpa vmanévroval, zabránit.

Ale Putin válku nechce a historici jej zřejmě přesvědčili o tom, že aliance bývají příčinami válek. A tak dal přednost víře, že nejzaručenější základnou míru je volný obchod.

Reakce Iránu byla předvídatelná i nešťastná. Irán prohlásil, že se bude Spojeným státům za jejich zločin revanšovat, a pravděpodobně tak skutečně učiní. A iránský revanš dá Izraeli konečně válku, po které touží už léta: totiž válku Spojených států proti Iránu."

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

vojenského potentáta Herzi Haleviho od vraždy důrazně distancuje. A Halevi řekl i pár dalších zvláštních věcí - více ve článku "IDF says Israel 'not the story' in Soleimani killing" na Ynetnews.com.
Takže ten atentát sice asi byl akcí tajných služeb, ale armádě dost zkomplikoval situaci. Což by mohlo znamenat, že vnitřní problémy tohoto prapodivného státu nestátu (dodnes totiž nemá, až na pár set km, mezinárodně uznané hranice) jsou vážnější, než se zvenku jeví.
Především se jim nechce do války, protože na ni, přes všechny dotace, podpory a protegée zvenku, nemají prachy. Na pořádné jídlo pro vojáky se tam pravidelně pořádají veřejné sbírky!
Nemluvě o tom, že je sakra rozdíl bombardovat Damašek, Bejrút či ghetto Gaza, které jsou v dostřelu pár km, a obrovský Írán, vzdálený několik tisíc km; ani kdyby k tomu využili Saudskou Arábii (o jejímž souhlasu k něčemu takovému silně pochybuji).
A na pozemní válčení nemají ani ve snu. Opět - je sakra rozdíl masakrovat Palestince v okupované Palestině či v uzavřeném ghettu Gaza, kde jsou náklady na logistiku nunulaprd, a vydat se několik tisíc km daleko a navíc do převážně pouště.
To si izraelští generálové pravděpodobně umějí spočítat.

I kdyby se Netanjahuovi povedlo někoho ukecat, aby to šel odválčit za ně, nezůstali by ušetřeni. Naopak by se ještě prohloubila izolace Izraele a rozhodně by nemohl počítat s ničí podporou. Nemluvě o tom, že by se pidiúzemí Palestiny a Izraele stalo snadným (a pro leckoho vítaným) cílem. Ani ty gazanské rachejtle z lešenářských trubek jejich slavný IronDome neumí pochytat všechny.

V N.Y. zasedne RB OSN k situaci na BV. USA pro jistotu nevydaly vízum íránskému zaminirovi, který se zasedání má zúčastnit.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Docela mě zajímalo jak se k vývoji staví Bř.Tureček , který v regionu dlouhou dobu žil a zná jej docela více než kdokoli z nás (včetně Scallopa)
Našel jsem jej v rozhovoru se Smetanou na DVTV , stojí za to to shlédnout

Zatím bez slepic