Hóří nám letadlo...

Autor
Štítky

Dnes bych rád zcela popřel vše co jsem řekl včera, kdy jsem se na současnou bezpečnostní krizi kolem Íránu zkoušel dívat z hlediska překážejícího charismatického generála, který má našlápnuto stát se prvním mužem ve státě. Troufal jsem si tvrdit, že být oblíbený, charismatický a schopný, to se neodpouští ani v Íránu. Jak jsem ale už psal, nebývám otrokem svých úvah a tak bych to celé dnes otočil a podíval se na to z hlediska padajícího ukrajinského letadla plného kanaďanů. 

Dnešní nadpis by klidně mohl být, že bychom neměli hledat spiknutí tam, kde se vše dá vysvětlit obyčejnou lidskou blbostí.... 

Dočetl jsem se totiž, že milý oblíbený tvrďák generál byl v okamžiku zásahu raketou obklopen nejen svým doprovodem, ale také iráckým uvítacím výborem, který byl vaporizován spolu s protiamerickým "teroristou" ve stejně oslnivém konci kariéry. Málokdo to zdůrazňuje, ale Trump se drze přiznal k rozkazu, kterým nejen zlikvidoval svého nepřítele, který byl (jako vysvětlení pro OSN) bezpečnostním rizikem pro USA, ale také několik poměrně vysoce postavených spojenců, kteří svému USáckému protektorovi pravidelně lížou řiť. Nikdo na to nebral ohled, americký spojenec jasně ukázal meze svého přátelství a vsadím se, že v Iráku to všichni pochopili.

Co když v tom nebylo nic světoborného? Trump měl prostě blbou náladu, nějaké zahraniční politice stejně nerozumí, sotva ví, kde je ten Írán na mapě, o íráncích mu řekl poprvé po prezidentské volbě. Je to americký kovboj, takže střílí od boku a má pocit, že právě tohle z něj dělá drsňáka. A tak to udělal prostě z blbosti a lehkomyslnosti. Sulejmání ho prostě nějak štval a tak ho nechal odpálit. Iráčany také nemá rád, chce se tamodtud stáhnout a tak je odpálil také... lidí je jak sraček víme - Kefalín. 

Pak se to celé začalo hrotit. Írán musel nějak reagovat, ale v podstatě se do války nikomu nechtělo, bo Trump chce tak jako tak své vojáky stáhnout, tak by bylo blbé mu to kazit. Ale ztráta tváře, to se neodpouští, tak musely letět rakety proti varovaným američanům a ihned následovaly diplomatické fráze, že takhle jsou všichni spokojení a netřeba to dál rozmazávat. Sulejmání měl prostě smůlu, Trump se blbě vyspal a až pak mu někdo řekl, co by se tvšechno mohlo stát. Například že válka proti Íránu by se dala začít až na podzim, protože na místě nemají dost vojáků a to by se do prezidentských voleb nestihlo. 

Nicméně... Írán střílí rakety. USáci jsou spolehlivě varováni, ale nikdo neví, co se stane dál. Rakety jsou odpáleny a amíci je mají na radarech, vidí je jejich letouny včasné výstrahy, vidí je družice, kterých je tam nad nimi plné nebe. Co udělá velký satan ve Washingtonu? Už jednou byl dost blbej, aby odpálil generála bez ohledu na následky, co když bude blbej i podruhé a směrem k Teheránu už letí Tomahawky? 

Vojáci z protiletadlového mají pohotovost, všechny jejich prostředky proti letadlům jsou zapnuté, na obrazovky koukají místní vojenské gumy o kterých si také netřeba dělat iluze. Dost možná je dneska nutné, aby protiletadlové prostředky startovaly samy, protože než to člověk vyhodnotí, už může být pozdě... 

Ve stejné době startuje ukrajinský stroj plný Kanaďanů. Írán je totiž nejoblíběnější kanadská destinace víme. Běžně se najde osmdesát pasažérů z Kanady letící z Íránu přes Kyjev domů, protože je to levnější... Trasa Teherán - Kyjev je tak levná, že se vyplatí, protože trasa Teherán - Toronto je mnohem dražší než Kyjev - Toronto...  Nemá milé letadlo i nějaký vzácný diplomatický náklad? Nebo vzácného pasažéra? Třeba se v takových případech vypíná transpondér...  Nebo se nevypnulo nic, ale od země se právě odlepovala plná aktovka materiálů typu přísně tajné... tNebo ten transpondér může mít prostě poruchu. Nebo nějaký vojáček měl poprvé ostrou akci a tak to zmáčknul. 

Všímáte si, že osobně považuji zásah raketou za možný. Nějakou malou, naváděnou teplem. Žádná S 300 ani Buk. Letadlo nebylo nijak daleko ani vysoko. A navíc - kolik znáte leteckých neštěstí, během kterých hoří křídlo letadla jen tak kvůli poruše motoru? Na tohle jsou letadla čtyřicetkrát jištěná. Letadla padají spíš proto, že motor nejede, ne proto že hoří.  Ale zato existuje spoustu hořících letadel od šrapnelů. Navíc Trump i Trudeau operují raketou, ale jsou podezřele smířliví... a Íránci zase velmi rychle uklízejí trosky. A někde v kasárnách už je nejspíš důstojník, který si prohnal hlavou kulku. Já bych si myslel, že to s protiamerickou pohotovostí poněkud přehnali. 

Vše samozřejmě může být i jinak a bude dobré to sledovat. Celý příběh je od začátku do konce plný poučení, která se nam jednou budou hodit. Koneckonců, jaký je rozdíl mezi sankcemi na Írán a naším povinným nákupem amerických vrtulníků? Výpalné jako výpalné ne? Jaký je rozdíl mezi spojencem Irákem a spojencem Českou republikou? Možná jen ten, že tu zatím nevítáme ruské generály. Jen jim odstraňujeme pro jistotu sochy. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (38 hlasů)

Komentáře

In reply to by Dagmar (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rusáčku? To má být věcná diskuze?
Takto titují jiné diskutující jen ti, kteří nemají k věci co říci a které rodiče zapomněli vychovat.
Myslím, že Vaše místo není zde - lépe Vám to bude vyhovovat u mnonásobného šéfredaktora Šafra.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

In reply to by Dagmar (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkujeme - odejděte

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

katastrofického
To, čeho se Austrálie obávala, se stalo realitou a na hranicích států Victoria a Nový Jižní Wales,v oblasti mezi Canberrou a Cudgewou se šest požárů spojilo v megapožár. Hoří tam asi 6000km2 (640000 ha) stepi a lesů :-(
https://www.abc.net.au/news/2020-01-10/nsw-bushfire-weather-conditions-…

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Kdyby ty požárové ekosystémy vypalovali častěji, tak pak nemaj megapožáry.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Na začátek bych rád konstatoval, že jedním z prvků evropských hodnot je rovnost lidí před zákonem. Z hlediska evropských hodnot tedy platí, že nezáleží, jestli oběť zločinu byl náš kamarád nebo nepřítel a ani nezáleží, jaké zločiny měl sám na svědomí - právo v evropském pojetí prostě platí pro všechny stejně a lidská práva mají také všichni stejná.
Z tohoto pohledu považuji výroky českých politiků, kteří obhajují vraždu Sulejmáního, za neobhajitelné. Jedná se o lidi, kteří se evropskými hodnotami ohánějí jen tehdy, když se jim to hodí. Měli bychom si do dalších voleb pamatovat, kteří politici u nás evropské hodnoty nectí - například většina politiků KDÚ-ČSL (např. místopředseda Sněmovny Bartošek) nebo politici ODS (Zahradil, Udženija). U paní Udženija bych ovšem udělal výjimku, neboť je srbského původu a tak je pochopitelné, že nemusí být s evropskými hodnotami seznámena. Ovšem její spolupracovníci by jí to měli dovysvětlit.

Tomu pánovi nahoře, co obhajuje úkladnou vraždu tím, že to nebyli naši kamarádi, bych rád sdělil, že by se měl lépe seznámit s fakty. Když mladý Bush pod vylhanými důvody o neexistujících zbraních hromadného ničení rozvrátil Irák, našel si zde logické spojence - irácké šiity a irácké Kurdy, kteří byli menšinovými sunity utlačováni. Sunité, podporovaní Katarem, Saudskou Arábií a Tureckem, vytvořili Islámský stát a málem se jim podařilo obsadit celý Irák. Nestalo se tak jen díky šiitským iráckým milicím, které byly začleněny do iráckých ozbrojených sil. Proto je pravdivé tvrzení, že koleterálně zabití na bagdádském mezinárodním letišti byli představiteli iráckého státu.
Pán má ovšem také pravdu – šiitské milice, které bojují se sunitským terorismem, jsou pro Američany nepřítelem, protože Američané přes své spojence Islámský stát podporují. Ovšem šiitské milice jsou spojencem Evropy, protože Evropu ohrožuje sunitský, nikoliv šiitský terorismus.

Další postřeh je

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Rovnost lidí před zákonem. - Vis Kantovo: "Už je to dlouho."

Vojáček je mrtvý už snad tejden. Pasažéři pár dní. Nač řešit minulost. Dejte si vínečko, uzený a povídejte si s vnoučkama.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Nejsem žádný odborník na leteckou dopravu a tak jsem si vzal na pomoc wikinu a srovnal dvě mezinárodní letiště:Prahu a Teherán.Dvě hrubá čísla Praha uvádí cca 16 milionů odbavených cestujících při cca 155 000 vzletů a přistání ročně.Teherán odbavil cca 8,5 milionů cestujících,počet vzletů a přistání neuveden.Já dle odbavených cestujících usuzuji na cca 75 000 vzletů a přistání na mezinárodním letišti Teherán.Kdo zná "cvrkot"startujících a přistávajících letadel na Ruzyni a vydělí to dvěma tak má zhruba představu o "cvrkotu" na letišti Teherán.Tak ať se na to dívám z kterékoliv strany tak představu,že by protivzdušná obrana nějak zpanikařila,či nějaký bažant omylem něco vyvedl omylem neberu,zvláště pak když sami Iránci uváději,že mají momentálně v provozu pouze jednu dráhu (čili prakticky starty a přistání téměř v jednom směru).Pro vojáky obsluhující rakety běžná,rutinní,nudná záležitost,které se už ani nevěnuje pozornost.No a oni zničehož nic najednou PRÁSK!! a hned double aby to bylo sichr!!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Artur.
Tak podobně si to představuji také.
Ale mám tušení,že se tam něco schovávalo za Ukrajinským letadlem,co známe a nejen v poslední době.
Ještě se toho dozvíme,že nás bude bolet hlava.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

6 minut za předpokladu, že jedou 24/7/365.
I kdyby byl odletový provoz v důsledku krize řekněme poloviční, je to pořád pět odletů za hodinu.
Takže furt dobrý, dobrý, dobrý a náhle v xy hodin a cd minut rupne vojákovi v kouli a sundá ausgerechnet ukrajinské letadlo plné Íránců.
Ať dělám, co dělám, tohle asi nepude...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

když už tu byla nadnesena ta podobnost s Ruzyní, zkuste si před spekulacema o pěti startech za hodinu zjistit, kolik že tak letadel za hodinu asi startuje z Ruzyně MEZI JEDNOU A DRUHOU HODINOU RANNÍ.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

protože známá bydlí na Suchdole a my jsme málem koupili barák v Přední Kopanině :o))
Někdy mám pocit, že jim tam ty letadla stojí ve frontě. V noci tedy nevím, jak to tam vypadá; stačí mi to přes den. Když sedíme na zahradě a pijem kafe, tak na sebe musíme chvílemi dost hulákat.
Nechápu, jak tam mohou stát baráky 8 mega a víc, bo se tam skoro nedá bydlet.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

...
"V noci tedy nevím, jak to tam vypadá..."
Tak já vám tedy napovím: čistá NULA plánovaných odletů z Ruzyně v tyto nočně-ranní hodiny. Výjimečně sem tam někdy možná nějaký ten hodně dlouho opožděný odlet.
Apropos, ten ukrajinskej expres z Teheránu byl prej taky na odletu nějak opožděnej...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Johan Pohan (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak uvedla (tuším) Majka, což je 121 letů denně, tak to vychází - při řekněme 12tihodinovém provozu letištěte - na 10 odletů/příletů za hodinu. Docela fofr. Splést si a trefit zrovna ukrajinské letadlo musela být pěkná honička.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Nějak jste to Arture nedomyslel. Velikost letišť možná můžete porovnávat, možná i ty počty vzletů a odbavení , ale úplně jste zapomněl na režim a vůbec atmosféru, ve kterých se teď Irán a Irák nachází – bezprostředně poté, co jim amíci u letiště zavraždili několik lidí, den nebo dva poté, co jim D.T. vyhrožoval, že má nevím kolik cílů, které vyzmizíkuje z mapy atd. , kdy jsou tedy nejspíš v nějaké pohotovosti, je takový omyl pravděpodobnější, než za běžného mírového stavu. Nejspíš se i obávají války ať z té, či oné strany.
Rozebírat to nechci - jen že nemůžete srovnávat pouze letiště a dělat závěry bez přihlédnutí k situaci a náladě, kterou jim přinesly poslední dny. Nám se to z dálky „hodnotí“, ale představte si , že by se něco podobného stalo u nás. Byl byste v té situaci tak klidný a věříte, že byste to bral jen jako „běžnou,rutinní,nudnou záležitost“?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Alice děkuji za názor,nicméně pro mne (a nikomu to nevnucuji)z toho vychází,že někdo,nebo něco nesměl (nesmělo)opustit Irán.Dřív a jinak to být nemohlo,muselo to být celému světu na očích,ale uděláno spolehlivě tak,aby se to povedlo a přitom vrhlo i nepříznivé světlo na odbornost a připravenost Iránských revolučních gard.Jakýkoliv nepřítel,či útočník by spíše přilétal směrem k velkému letišti,než naopak.to naprosto pozbývá logiku.Tu pohádku iránského generála o záměně za raketu s plochou drahou letu přilétající ze směru startujících letadel nelze ani komentovat.Vím,že se stanu předmětem posměchu většiny diskutujících,ale nešť,já se spíše kloním k Vidlákovu názoru z předchozího článku,že se jedná o"domácí krájení chleba" a uvažuji o tom kolik,že bylo mezi těmi cca 70 "kanadskými cestujícími" asi spolupracovníků jejich velitele zabitého před tím v Bagdádu,kteří se potřebovali za pomocí několikeré identity a několika různých pasů urychleně vytratit.Víte Alice, já jsem starší ročník,takže nějak mi sama od sebe přišla na mysl podobnost s osudem kdysi jednoho z nejvýše postavených generálů a politiků Číny,tuším,že se jmenoval Lin Piao,který po tom co mu začali "jít po krku".tak prchal se svými věrnými z Podnebesí letadlem a někde na území Mongolska se letadlo zřítilo,prý mu došlo palivo.Tak asi tak nějak,a teď všichni do mě a co se do mne vleze!!!!

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Arture. Několik kilometrů od letiště kde startovalo to Ukrajinské letadlo je tajná výzkumná základna raket a vedle ještě raketová základna se sily mezikontinentálních balistických raket. Pokud by tedy v té napjaté době tam, došlo k nějakému podezření že se jedná o něco nekalého, šel by rozkaz k sestřelení hned. Na to stačí porucha odpovídače .....

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Myslím, že se jedná o pochopitelné srovnání. V noci bývá na některých letištích klid, což se týká i letiště Praha-Ruzyně. Můžete si to ověřit například v aplikaci FlightRadar24 nebo na aplikacích, ukazujících přílety a odlety.
Další věc je to, že Íránci udržují v provozu i značně předpotopní protiletecké prostředky. Což není jenom jejich specifikum, podobně na tom je většina armád světa. Rakety, které zasáhly letadlo musely být malé a tepelně naváděné, protože by jinak nezničily motor(y) a letadlo by ještě netočilo zpět, jak jsme se dověděli z grafik v mainstreamu.
Pak bychom si také měli uvědomit, že i ty nemocnější armády světa mají dost případů "omylů" tzv. friendly fire. Například americký systém Patriot sestřelil v Iráku v dubnu 2003 letadlo F/A-18C Hornet amerického námořnictva a v březnu 2003 britské Tornado GR4.
V souvislost s Íránem nelze nezmínit sestřelení civilního dopravního letadla na lince Iran Flight 655 3. července 1988 raketou z amerického raketového křižníku Vincennes (druhá raketa minula cíl). Za tento čin se Američané nikdy neomluvili! Prý to byl také omyl, ale já tomu nevěřím. Vincennes opakovaně napadal v íránských teritoriálních vodách íránské lodě a jeho úkolem bylo, podle mého názoru, vytvořit záminku k válce s Íránem. Tomu by odpovídalo i to, že kapitán Rogers obdržel roce 1990 vysoké vojenské vyznamenání Legion of Merit. V roce 2000 pro dokumentární film BBC napsala americká vláda písemné stanovisko, že sestřel byl způsoben atmosférou "naplnění scénáře", v originále "scenario fulfillment", což samozřejmě může platit mnohem více pro druhořadou obsluhu protiletadlových raket pro blízkou ochranu nějakého vojenského objektu.
V souvislosti s Ukrajinou nelze nezmínit, že Ukrajina sestřelila 4. října 2001 nad Černým mořem, ve vzdálenosti cca 350 km, mnohem sofistikovanějším protiletadlovým komplexem S-200 ruské dopravní letadlo Tu-154 na lince Siberian Airlines Flight 1812.

Z celého neštěstí bychom si měli odnést jedno poučení, a to, že pravděpodobnost, že vojáci udělají nějakou hloupost roste s tím, jak se zkracuje doba na reakci. Proto by nás neměly nechat klidnými manévry amerických raketových křižníků na dohled od Kaliningradu či Sevastopolu, ani rozmísťování amerických raketových sil v Polsku či Rumunsku, ani manévry amerických vojáků na dohled od ruských hranic. Někdo může udělat chybu a následky budou nedozírné.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

"Íránské revoluční gardy ukrajinský letoun podle generála omylem pokládaly za nepřátelskou střelu s plochou dráhou letu. Raketu, která letoun sestřelila, odpálil voják, který k tomu nedostal přímý rozkaz. Podle generála se tak stalo vinou rušení radiového provozu.
11:55

Velitel letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard přijal plnou odpovědnost za to, že jeho jednotka ve středu omylem sestřelila ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Řekl to dnes ve státní televizi.

"Přijímám úplnou odpovědnost" za tuto katastrofu, uvedl generál Amír Alí Hádžízádeh. "Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí," dodal v televizním vystoupení."

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Rušení radiového provozu bylo taky nejspíše jen omylem...
Gardy omylem pokládaLY, ale jeden voják to "rozhodl", ani jazykově to moc nesedí..,
Ale jasně, i vojáci mají své dny.
Pravda prostě není určená pro dolní na celém světě.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

A naši bukanýři mají nového (staronového) přecedu - antifáckou smažku :P

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

…. hlavním bodem jejich „ekonomického programu“ pro volby prý bude legalizace marihuany, která jim prý „umožní snížit daně všem zaměstnancům, nebo zvýšit důchody a modernizovat zemi“. Nejspíš tím ušetří i za sčítání feťáků, protože u uren se samo ukáže kolik těch feťáků u nás vlastně je :-) 

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Ivana Bartoše je pro SPK (Strana plná kreténů) škoda. Když se na chvíli nevnímá obsah jeho názorů, tak je to u nás jeden z nejschopnějších lidí v politice. Dovedla bych si ho představit v tandemu s Babišem, kterého by uměl dobře korigovat....

Bohužel, názory a cíle Bartoše jsou pro náš národ také jedny z nejnebezpečnějších v celé naší politice.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Nějak jsem se přeslechl... Řekla jste schopných, nebo všehoschopných?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

je to u nás jeden z nejschopnějších lidí v politice. Dovedla bych si ho představit v tandemu s Babišem

- Jo ten neomarxistický vítač muslimů, toho si taky dovedu představit v tandemu s Babišem. Hrůza mě z toho obchází.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ach jo, asi jsem to nenasala dost jasně, co mám na mysli.

Napsala jsem: "...Když se na chvíli nevnímá obsah jeho názorů...".

A tím jsem chtěla jen vyhodnotit "technické", resp. "manažerské" vlastnosti Bartoše jako politika, tj. třeba schopnost relativně bez pindání diskutovat, argumentovat (pozor, nemám teď na mysli obsah názorů).

Ale možná je nemožné zde na Kydech vážně napsat, že Bartoš nebo například i Kalousek jsou podle mě "technicky" schopní politici, to se přece nesmí, tak jako se nesmí na pirátském diskuzním fóru napsat, že třeba Babiš je "technicky" schopný politik.

Naučili jsme žít v uzavřených bublinách a vykročit z nich znamená okamžitě diskreditaci, pohrdání a lítostný despekt od zbytku bubliny.

Mimochodem, v této souvislosti jsem si vzpomněla na nedávný rozhovor na PL s novým předsedou strany Svobodných Liborem Vondráčkem. Skoro bych se vsadila, že o něm většina z vás čte poprve a článku na PL si nevšimla.

Ale ten rozhovor byl ....fascinující (jak by napsala Tereza Spencerová). Alespoň pro mě. Ten člověk jako by do naší politiky přišel z jiné planety, odpovídal bez jakékoliv stopy zaběhnutého politického ptydepe, tak prostě a jednoduše... a také nejevil známky členství v jakékoliv bublině.

Jen tu dám příklad jednoho jeho názoru, který se vykašlal na obě bubliny "umělohmotná brčka NE!" versus "brčka nic nezachrání, je nesmysl je likvidovat":

"Od mladších známých vím, že není třeba zakazovat brčka, stačí si ve školním kolektivu říct, že brčka jsou tu pro lidi s omezenou motorikou a malé děti, a není třeba je používat. "

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

„Jediný Zeman to řekl nahlas!“ Reálné důsledky zelené politiky EU? Raději nečtěte. Nový šéf Svobodných kritizuje vrchnost z Bruselu
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Jediny-Zeman-to-rekl-n…

Zatím bez slepic

U mě to bude asi tím, že když poslouchám politika, tak sleduju CO říka a ne to, JAK to říká. Proto je to u mne pouze a jenompodržtaška Brusele

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám info jen z vlastní zkušenosti, končí v 9/83. V té době byla protivzdušná obrana na velmi dobré úrovni; po 37 letech bude vyšší úroveň techniky, ale systémy řízení nebudou moc rozdílné.
Protivzdušná obrana se (PVO) se dělila na PVOS (pvo státu) a PVOPV (pvo pozemního vojska). Každá část měla své velitelství a své úkoly. PVOS měla strategické cíle - zachytit první úder (podle doktríny Západu to byl hromadný útok taktického letectva a taktických raket středního a krátkého doletu). Po odpálení raket okamžitá evakuace ramp a raket do záložních postavení - na oddíly by ihned letěly rakety Strike na naváděcí radiolokátor (proti tomu byla dobrá obrana). PVOPV řešila ochranu vojsk, ne sídel - měla rakety krátkého doletu. Tam nemohu sloužit, byl jsem u PVOS.
PVOS měla stíhací letectvo + raketové vojsko (PLRV = protiletadlové raketové vojsko, sloužil jsem u VÚ6110 Ketkovice) - chránila Prahu, Brno, Blavu a Ostravu. Kolem Brna bylo seskupení 8 PLRO (oddílů) s raketami Dvina a Volchov, každý měl na rampách 6 raket; směr útoku se předpokládal od JZ - tam byly předsunuté vidové hlásky (např. Osová Bítýška). Prostory působnosti raket se překrývaly tak, že při vyřazení 1 PLRO převzaly jeho funkci oba sousední. Vzdálenost oddílů byla cca 30km od města, "klacky" zasahovaly do dálky 40km a výšky 30km, rychlost 2M. Příprava ke startu 1,5min.
Družicový systém včasné výstrahy byl sovětský, družicový. O startu nepřátelských cílů jsme věděli z velení PVOS a oni ze SSSR. Z obrazovek radarů se dala vyčíst poloha, výška rychlost a velikost. Odpálení raket bylo vázáno na dlouhou posloupnost rozkazů, na vrcholu bylo politické rozhodnutí. Jelo to ovšem v řádu max. minut, max. 5. To ale PLRO musel být ve stavu bojové pohotovosti č.3 (nejvyšší) - což byl (střídal jen 2+3 a měsíčky - měsíční práce, to byla BOPO1).
Za kruhem Volchovů byly Něvy, v dálce cca 10km od města, taky 2stupňové, ale s pevným okysličovadlem a možností optického navedení (byl vidět až xicht pilota). Ty byly na 1 rampě 2ks a nebyly přepravovány na návěsu, ale na korbě (4ks na 1 Zil).
Raketa, vypálená na dopravní letadlo, směřující od města ven, nemohla vyletět sama omylem - i když nebyla v systému PVOS. Byla vojsková (PVOPV), naváděná teplem motoru nebo i opticky. Samotný voják ji neodpálí - musí mít zcela jistě posloupnost rozkazů minimálně z divize, spíše však z armády (můj dohad). Ten, kdo dal rozkaz k odpálení, musel vědět typ letadla a znát trajektorii letu (tak velká kačena neumí manévrovat jako stíhač... je obrovská, hmotná, pomalá a má 4 motory) - věděl, že letadlo startovalo z mezinárodního letiště. I ten raketový oddíl byl nejspíš určen pro ochranu letiště.
To je můj názor.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

ale může ji pokrývat Rusko (za peníze). Ví se o každém prdu, každém startu, vše se monitoruje a eviduje, zejména u konfliktu. U MH17 je to stejné - Rusko i USA mají nezvratné důkazy (100% je mají), ale podle politické dohody je nezveřejnili. Putin s Obambou jednali 2 hodiny a asi ne o rybách nebo amforách.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Pane Ládíku, moje ženuška je rodilá Ketkovšťačka, a chalupu mám ve vedlejší dědině. Hospoda "U Mohelských" pořád funguje a odkoupil to O. úřad. Na "Ketkovák" si občas zajdu, ale splav zbouraly ledy, most je rezivý, ale trampský cvrkot tam pokračuje v neztenčené míře.
Proč píšu? Sídlo "rakeťáků je zdevastované, napřed tam byl umístěn nějaký sklad filmů, pak to bylo opuštěno a čas a sběrači kovů dokonali dílo.
Údolí Oslavky a Chojnice je pořád divočina, která je zachráněna od budování zamyšlené (nesmyslné) přehrady, která by meandry řek zaplavila.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

byly totemy.

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proti proudu Chvojnice stojí nejvíc totemů u Lesního Jakubova (je tam přehrada Chvojnice).
Jen malý dotaz, v kterém roce jste sloužil v boji proti imperialistům v Ketkovicích?

Zatím bez slepic

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

82-3

Zatím bez slepic

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná znáte jednoho z důstojníků (vzal si za manželku spolužačku mojí ženušky a opečováváme na hřbitově hroby předků), křestní jméno měl Mikuláš a říkali jsme mu "Miki" a byl to Slovák - vysoký, černovlasý.
Jen tak na okraj, ten kraj tam znám velmi dokonale, mám to prochozeno, jelikož jsem vášnivý houbař (nespojovat s opačným pohlavím).

Zatím bez slepic

kpt. Václav Vitík.

Zatím bez slepic

Já na vojně nebyl a tak mým styčným důstojníkem byla moje žena, která právě byla rodačka z Ketkovic. Je věčná škoda toho areálu voj. posádky, měli to bezúplatně někomu převést, jedno komu (trampům, skautům, pionýrům, pejskařům atd. atd). Ty voj. paneláky jsou komplet opraveny a vypadají k světu. V Ketkovicích vznikla nová ulice s "milionáři" a naštěstí je prosta podnikatelskému baroku, na konci té ulice bydlí sestřenice mojí ženy.
A pište dále, alias furt, nemám tak vyvinuté básnické střevo, velmi rád si vás přečtu.

Zatím bez slepic

ve své době riskantních. Pošlu.

Zatím bez slepic

I Vidlák napsal tuto větu:
"Dost možná je dneska nutné, aby protiletadlové prostředky startovaly samy, protože než to člověk vyhodnotí, už může být pozdě..."
A v médiích se objevilo toto:
"Podle komuniké íránských ozbrojených sil ukrajinské letadlo prolétávalo v blízkosti citlivého vojenského zařízení, které patří elitním íránským revolučním gardám, a bylo omylem považováno za nepřátelský cíl."

A možná tedy jen fakt někdo nevypnul "autopilota" PVO, proto chybí to velení a rozkazy, a přehlédnutí směru letu.....

Zatím bez slepic

byl to úmysl.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)