Soft

Autor
Štítky

Nedávno jsem se znovu dostal k Fukuyamově Konci dějin. Kdo jste to nečetli, vřele doporučuji. Pan filozof ve svém stěžejním díle velmi přesvědčivě argumentuje, že po rozpadu sovětského bloku v podstatě končí dějiny. Nadále bude všude demokracie, láska, mír a těch pár marginálních zemí, co to tak ještě nemá, ty to brzy radostně přijmou samy. Argumenty neprůstřelné, jistota velká. 

Pak se přiblížilo humanitární bombardování Kosova, 11. září, válka v Afghanistánu, Iráku, Gruzii, Donbasu, Sýrii, Libyi... Do toho se ukázalo, že Čína jen tak mimochodem vyrábí v podstatě úplně všechno pro všechny a Rusko se jaksi odmítlo rozpadnout, ale zato má atomové ledoborce, jaderné střely, silnou armádu a kupodivu minimální státní dluh... 

Teď, když jsem se k Fukuyamovi vrátil, byla to docela legrace. Jako z jiného světa. Sluníčkářská bible, spousta blábolů a přání, která se stala otcem myšlenky. Přitom před třiceti lety byl skutečně brán vážně a jeho dílo bylo považováno za velmi  působivé. Jak je možné, že se vzdělaný profesor tak zmýlil v odhadu budoucnosti? Vždyť zastával prestižní post, měl světový rozhled a hlavně - od jeho doby se zákony, charty a ústavy prakticky vůbec nezměnily. Proč nedošlo na jeho vize a místo toho se stále více mluví o Střetu civilizací od Huntingtona? Přitom u něj to bylo zcela naopak - jeho dílo bylo považováno za zpátečnické, pesimistické, neodborné. 

Dnešní diskurs tvoří především lidé, kteří se profilovali v době Fukuyamova konce dějin. Tehdy chodili do školy, dostávali svá první zaměstnání, nechávali se školit právě od takových jako byl Fukuyama. I na nás to tehdy působilo. Svým způsobem není divu, že je pro ně dnešní svět nepředstavitený a ládují to i do svých dětí. Nechtějí vidět, že svět už je jiný a vůbec ne podle toho, co jim k toho dysi o světě řekli. 

Fukuyama jim kdysi řekl, že šlo o střet dobra se zlem, kde demokratické kapitalistické dobro zvítězilo nad totalitním komunistickým zlem. Ve skutečnosti ale šlo spíše o střet soft power s hard power a jednoznačně se ukázalo, že měkká síla zmůže mnohem víc než brutální násilí. 

Oni komunisti v mnoha ohledech o kapitalismu a Západu nelhali. Ale když na to přišlo, klidně vás zavřeli do gulagu či jiného vězení za rozvracení státu. Západ samozřejmě své živly také zavíral... ale vždycky jim přišil nějaký kriminální paragraf. Komunismus nechával lidem poměrně dost prostoru do kterého se stát nepletl. Ale pokud si člověk otvíral hubu na státní moc, rychle byl umravněn pendrekem, policií i soudy. Západ naopak nikoho neumravňoval za nadávání vládě, ale pomocí zákonů zakázal skoro všechno.

Svým způsobem nám dnes může být jedno, jestli nás špiclují jako v číně na rozkaz strany a vlády, nebo nás špiclují nadnárodní koporace bez rozkazu. Když na tom bude záležet, budou data o vás rychle vytěžena a použita proti vám.  Není moc velký rozdíl, když za vámi přijdou v Číně, že kritizujete velkého vůdce na facebooku nebo zaklepou naši demokratičtí policajti, protože vás někdo udal za facebookovou nenávist. 

Rozdíl je jen v tom, že Západ svoji moc nad lidmi dávkoval pozvolna, salámovou metodou,  volbami a aniž by si toho lidi masově všimli, režim jim stejně určuje každý krok. Politiku v konečném důsledku ovládá kapitál, na všechno jsou paragrafy. Vlastně je celý fígl v tom, že nemáte nikoho, koho byste mohli pověsit na kandelábr. Každý je jen malé kolečko v soukolí a o lidech u kormidla nikdo nic neví.  

Když přijdete o dům, je zbytečné zastřelit exekutora, protože přijde jiný. Je zbytečné zastřelit soudce co o tom rozhodl, protože přijde jiný. Je zbytečné zastřelit bankovního úředníka, který na vás podal návrh na exekuci,  protože mu to nařídil jeho šéf, ale je zbytečné zastřelit i toho šéfa, protože jemu rozkazuje představenstvo. Je zbytečné zastřelit předsedu představenstva, kterému rozkazuje valná hromada a ta se zase skládá s akcionářů a akcionáři jsou třeba penzijní fondy a jejich účastníkem jste i vy sám... kruh se uzavřel. Mezi tím vším jsou právě ty zákony na všechno a v konečném důsledku nemáme politické vězně, protože na každého se najde kriminální paragraf.  

Komunismus to dělal jen víc okatě. Není člověk = není prolbém, střílelo se rovnou. Neokecávali to nějakými lidskými právy, šoupli vás do báně za rozvracení, buřičství či zradu a bylo to. Politika tam ovládala kapitál, ale pro běžného člověka to bylo to samé jako když kapitál ovládá politiku. 

Zděšení z dnešního světa spočívá hlavně v tom, že ona soft power už nechce čekat a tak se stává stále tvrdší. Kdysi se na Západě opravdu všichni mocní báli, že by mohli jet v dobytčácích na Sibiř. A tak své cíle tajili, čekali a vyvíjeli metody, které pak v ohromném rozletu využili hned jak komunismus padl. Obyčejný Němec je sice pořád ještě bohatší než my, ale to jen proto, že v roce 1989 mnohem víc měl. Jinak je spoután stejně tvrdými pravidly jako my. Ale narozdíl od nás neumí švejkovat. 

Donald Trump bude jednou hodnocen historií jako první americký prezident, který odmítl chodit kolem horké kaše a všechny metody moci brutálně napřímil. Možná proto, že měkká moc potřebuje čas. Není možné dosahovat cílů rychle. Lidi si musejí zvyknout a kolečka salámu je třeba krájet zvolna. V USA zřejmě vyhodnotili, že ten čas už nemají. 

Americká doktrína se samozřejmě nezměnila ani o píď. Jen své mocenské choutky a prostředky k jejich dosažení stále méně skrývají  a stále více lidem dochází, že nešlo o boj dobra se zlem, ale šlo o mocenskou přetahovanou na kterou každá strana použila zcela jinou taktiku. 

Většina dnešních novinářů s tím neumí žít. Oni se na vysoké škole učili právě o té měkké síle. O neziskovkách, lobování v parlamentu, uplácení pomocí darů politickým stranám. Učili se o provozu vysokých škol, kam se zadarmo jezdili učit mladí lidé od nepřítele, aby pak sami svůj režim rozložili. 

Teď jim do toho pořád někdo hází vidle. Prezidenti USA válčí stále neomaleněji, prosazují svoje zájmy stále vehementněji a západní politici jsou stále více ohrožení ve své politické bezmoci, že se stále více opírají o hard power. Moc začíná být stále přímočařejší a stále méně bere ohledy. Přitom od časů Kojzara a dalších ještě není tak daleko. Lidé to ještě nezapomněli... Ale vlastně ne, je  toho daleko - tam v Londýně a Bonnu už si to nikdo nepamatuje. To jen my z opačné strany železné opony jsme ještě nezapomněli.   

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (87 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Kosovo humanitárně bombardováno nebylo. To "štěstí" mělo Srbsko, konkrétně Bělehrad.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

Bomby padaly i na provincii Kosovo i Metohija. Akorát tam nebyla velvyslanectví a budovy televizí.
Ale to je jedno. Vidlák měl asi napsat "Srbsko", jenže dnes je Srbsko už bez Kosmetu.
Hlavně že mu rozumíme.

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

Kde jste byl clovece? Uz jsem se bal, ze vas nekde lecej.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Byla tam armada. Byla nekolikrat totalne znicena a po bombardovani vyjela cela zase slavne z krytu.

Clovek si tak rikal, kam to ty bomby teda NATO hazelo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

smázli, v Bělehradu porodnici, budovu veřejnoprávní televize...
Ono to je vlastně jak přes kopírák už od cca února 1945 furt to samý - "omyly" jeden za druhým.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Bombardován byl i most přes Dunaj v Novém Sadu, přístav v Baru, továrna Zastava, dětská nemocnice v Bělehradu, čínské velvyslanectví, transformátorovny elektrické distribuční sítě a budova srbské televize. Proti tomu žádný veřejnoprávní novinář ani necekl.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

To teda nebylo plosne ani nahodou. Plosne bombardovani je to, co se delalo za druhe svetove, kdyz zasypali cely mesto.

Tohle bylo velice velice cilene bombardovani.

Navic neco z toho co uvadite si pamatuju, ze to nebylo ani bombardovani, protoze tam poslali rakety, takze na presne souradnice, vedome a schvalne.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

Tak já bych neslovíčkařil. Ty svazy bombardérů, které přelétaly nad našimi hlavami nebyly zcela jistě vybaveny jen přesnými, chytrými a humanitárními bombami, ale taky i zcela obyčejnými a tudíž nehumanitárními bombami. Protože těch bomb bylo tolik, že kdyby to Miloševič ustál ještě týden, tak by NATO muselo dát přestávku z důvodu zcela vyprázdněných skladů. To je fakt. Každopádně to byla velká prasárna.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Plosne bombardovani znamena, ze srbska mesta pak vypadala jak Hamburg, Frankfurt a Drazdany. Pochybuju, ale jestli mate odkaz tak se rad podivam.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

je v tom, že Fukuyama píše o potenciálu, o možnostech které má (v okamžiku kdy to psal) lidstvo před sebou a Huntington píše o realitě, která ve světě, rozděleném na různé civilizace a.kultury existovala a stále existuje.
To že v politice je stále imperium imperiem a chová se podle toho a že z možností se realizuje jen velmi málo je fakt který trvá stále ....

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Ano, Fukuyama píše o možnostech, které lidstvo před sebou má. Ale jsou to jen možnosti. Skutečnost nikdy není pouze bílá. A ani černá. Fukuyama naprosto popřel realitu. On totiž psal tak, jak to mocní v USA, kteří vyhráli studenou válku, chtěli číst, jaký chtěli obraz. Pro občany USA i pro svět.
Proto měl prestižní post, hromadu peněz a jeho kniha byla propagována.
V podstatě to samé u nás udělal Svěrák, když natočil film Kolja. Dobrá demokracie, zlý socialismus, dobrý kapitalismus. Jedno čistě bílé, druhé černé. Zlí Rusové, přesto, že v té době byli Sověti a do politiky až do nástupu Gorbačova nemohli mluvit. (Protože politbyro ovládala ukrajinská mocenská klika.)V USA film samozřejmě ocenili, protože podporoval mainstreamový umělý obraz, určený především vlastním občanům, dokonalého svobodného kapitalismu a historickou úlohu USA jako spssitele, vyvážejícího jej do světa

Huntington měl svou pravdu a šel proti proudu. Z hlediska US oligarchie byl rebel. Následně nebyl adorován, jako Fukuyama a neměl ani jeho finanční profit.
-------------------

"Novináři s tím neumí žít".
Novináři jsou lidé jako my. Za socíku a dnes také, jsou vybírání jenom ti nejlepší, rozuměj ti, co budou hájit zájmy nejvyšší oligarchie. Za socíku byli budoucí novináři a jejich rodiny nejvíc
prokádrovány. Ze škol vycházelo zhruba množství novinářů, které stát "potřeboval".
Za kapitalismu, s jeho nadprodukcí studentů, dochází k prokádrování až během studia. A po něm. Vyučující hodnotí studenty ne za samostatné nezávislé myšlení a tvorbu. Hodnotí je za konformitu ke směru, který je oficiální politikou státu. A tedy i ke konformitě k politice EU a hlavně politice USA. Tehdy, jako dnes, se profesně uplatňují "angažovaní novináři". Prostě výběr určitého typu lidské osobnosti. Tito lidé jsou pak v mainstreamu všude a vybírají své kolegy a následovníky. Podle svého vzoru. Šéfredaktoři pak jezdí různé po světě na školení s rodinami (pěkné rodinné dovolené), berou velké peníze i za přednášky, např. v zámoří na školách, nebo v různých institutech. Jejichž jsou členy představenstev. Jako institut Konráda Adenauera, Aspen Institute a další a další.
(Funguje to víc, než dokonale. I přes manželky. Dovedete si představit, jak zareaguje manželka našeho novináře, že už nebude jezdit na dotované zahranični dovolené do USA nebo Karibiku, ale na Slapy? Že nebudou večírky s mezinárodní smetánkou, kde jí budou věnovat pozornost, ale myslivecká tancovačka v Dobříši? Že místo dvou Audi a jedné Hondy bude pro všechny jeden Hyundai? Že dcera bude studovat v Opavě a ne na Harvardu?)

Ti, co chtějí dělat nezávislou žurnalistiku, jsou z tohoto prostoru výběrem vytlačeni a jejich prostor je omezený. Pracují jako nezávislí novináři na místech, kam mainstreamový novinář nezavítá a jejich zprávy jsou redakcemi filtrovány nebo na alternativních webech.

Jestli tomu, co píšou, novináři věří? Znal jsem jednu mladou děvu, prošlou lidskoprávní neziskovkou, co se zdála, že tomu věří. Všechny skutečnosti, co odporovaly jejímu vidění světa a že jich bylo, více nebo méně zdařile, vytěsňovala. Cítila, že stojí na té lepší straně a tedy morálně je lepší člověk.
Takových je ale minimum. Naprostá většina novinářů nevěří tomu, co píšou. Píšou to, co po nich redakce chtějí. Redakce píšou to, co chce zadavatel. Jen na to musí mít žaludky. A naprostá většina je má. Jsou prověřeni výběrem ze školy. Jinak by to nedělali.
A taky kromě žaludků, mají třeba rodiny. A ty také potřebují nejen jíst.

Studovat mají právo všichni, politické přesvědčení nerozhoduje. Jen rozhodne, jestli vás MF DNES nebo ČT zaměstnají. Nebo stranické sekretariáty těch "státotvorných", jak říkají v TV, politických stran. Jestli půjdete nahoru nebo se zahrabete.
Nic není zakázáno, ale výběr je o to intenzivnější. Propaganda o to sofistikovanější. Proto taky Západ studenou válku vyhrál. On netvořil lepšího člověka, manipuloval s člověkem takovým, jaký od přirozenosti je. Touha po ocenění, penězích... Je to soft, měkká síla.

PS:
Kdysi jsem zde napsal svou zkušenost ze socíku. (Déjà Vu, pane Vidláku ;) Vesnička středisková měla špatné dopravní spojení. Vedly se řeči na kompetentních místech a vše zůstávalo při starém. Stačilo pár ženských, co seřvaly schůzující komunisty. Ostuda, jak mraky a během pár měsíců se situace zlepšila. Zkuste dnes jít seřvat schůzující Piráty nebo ODSáky! Nezmění se nic.
Tehdy za všechno mohli komunisti. Dnes máme demokracii a tudíž nemůže nikdo za nic. A na rozdíl od socíku, volíte z více stran a přece máte daleko menší šanci věci kolem sebe, ovlivnit.

Průměrný počet slepic: 5 (36 hlasů)

tady přesně charakterizoval "novináře" - takové mladé blbky blondýnky ty tomu zčásti věří, zčásti chtějí být nějakou minisoučástí té elity, chtějí být všechny na obrazovce, poslechnou co se jim poručí - vždyť to začala tv Nova a všimli jste si, jak po nástupu Dvořáko-Šámalova gangu obměnila čt reportérky a "moderátorky" - miss hasička a podobné - to ani nechci zmiňovat další poskytované služby. Někteří mladí chlapci jsou opravdu Dušanové Jasánkové, někteří jsou velmi dobře zaplacení - o výši těch platů u vybraných jedinců se Vám ani nezdálo. A všichni ti "přední" vybraní mají za sebou minimálně "stáže" u CNN a dalších, kursy, studia na "západních prestižních" univerzitách atd. Kdo se ozve, je ostrakizován a odejit. Zdá se to začarovaný kruh.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

Jako vy mozna. Me jste v tom nepopsal a novinare nedelam protoze nechci.

Nejsou jako my. Me do toho nepocitejte.

Piste ze jsou jako vy sam, jestli si to doopravdy myslite. Ja seru na Harvard, dovoleny i Audi.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

propaguje (historicky vždy) současný vládnoucí režim a dělá na zakázku PR bohatým oligarchům. Nic nového pod sluncem.
Ale najdou se i mnohé výjimky.
Zpátky k Fukuyamovi: myslím že dobře popsal ten moment který prvně v historii lidských civilizací nastal: technický pokrok poprvé umožnil odstranit otrockou práci a uživit cca 6 miliard ( koncem minulého století) obyvatel země. Umožnil vytvořit svobodného člověka bez toho aby musel užívat meč či samopal.
Ale reálný život i přes to vše jede podle Huntingtona.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Technicky pokrok umoznil odstranit otrockou praci? Kde?

V Dubaji na stavbe mrakodrapu? V cinskych montovnach Foxcom? V Amazonu? V Mc Donaldech? Pri nakladani a vykladani letadel? V zehlirnach? V rozvazkach pizzy? V doplnovani zbozi v supermarketech? V Albanskych bordelech po cele Evrope?

Kde jsou ti svobodni lide bez mece a samopalu? Na co maji policajti pistole? V USA uz i ucitele.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Pro Západ jsme stále podlidi, verbež, kterou je možno beztrestně umlátit řetězem, zavážet odpadky, platit třetinové mzdy a rozmisťovat radary nebo vojenská letiště, určená k plánované invazi na východ. O genocidě Slovanů Germány se ani nemluví, desítky milionů zavražděných jsou v normě. Vrah má v ruce knutu a v úmyslu islamizovat Slovany podle svých zákonů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (38 hlasů)

Přezíravost Západu je vidět i u lidí ze Západu, kteří se narodili až po 1989. Kulturní memy a nesprávné zjednodušené názory mají hodně dlouhou tradici, kterou na Západě nejsou ochotni měnit. Není se co divit, nemění názor ani na migranty, raději zavírají oči.

Průměrný počet slepic: 4.5 (20 hlasů)

Proc by ji menili, kdyz jsme si nechali libit i Havla.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

bez ohledu na cokoliv. Základem je vlastnictví výrobních prostředků a půdy, nástrojem jejich získávání je demokracie. Demokracie se stala zbožím. V zájmu zisku se vykácí rovníkové pralesy, vytěží kdeco na území kdekoho, pěkně po demokraticku. Jenomže demokracii amerického střihu nepřijali všichni a to je průssr, to smrdí násilím.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Školy už 30 let chrlí učitele, kteří neumí učit. A tito dále debilizují nastupující generace. Přitom informace je zboží a kupuje se. Noviny mají část “premium”, kde se platí extra - nestačí příjem z reklamy. Přitom se má koupit zajíc v pytli a debílek to koupí, protože jeho příjem je dávka. Platí se za tištěné zákony a normy, za pár listů v řádu stokorun. Platí to ale jen debil, který se nevzdělal a nenaučil sám.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

My nebo oni, válka nebo míř, smrt nebo život. A zatím se jinde vesele množili lidi a přibyly jich 4 miliardy. Všem je nutno dodat zboží, všichni jsou to klienti, jde o velký trh. Blbé je jen to, že suroviny jsou u nich.. ale všechno jde pořešit, nic není problém. Jenom nakonec ti lidi. Není už jich nějak moc? Co s nima? Taky budou zbožím a udělají se na ně kvóty.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Můžeme tomu říci konec dějin,ale v podstatě jde o vládu jedné strany,jak jsem už psal přichází totalita.
Proto se rozbil SSSR,ovládnout socialistický tábor včetně SSSR i ta Čína to měla namále.Právě v Číně přišel zádrhel,Rusko se toho chopilo a je naprosto jiná situace,že USA už to drží jen zbraní.
Proto si myslím,když se něco dělá špatně,proto vůli většiny,tak to nemůže dobře skončit,ale jen špatně,proto se říká,co zaseješ,to sklidíš.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Když přijdete o dům, je zbytečné zastřelit exekutora, protože přijde jiný. - Az jich bude postrileno nekolik kazdej rok, tak se zacnou rozmejslet, jestli jim to stoji za to. Az jich bude postrileno nekolik kazdej mesic, zacne to resit parlament.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Lidé jsou v podstatě stejní už od pravěku. Na základní úrovni se chování lidí nezměnilo ani za ta staletí civilizace. Sice žijeme podle nových civilizačních norem, nových zákonů, hlásáme humanitu a slunce v duši všude kolem, i o stejném základu lidí. Ale lidé nejsou stejní ani schopnostmi ani chováním. Je šílené si zvát hosty s chováním neslučitelným s normami chování hostitele. Nakonec hosté hostitele vyhodí z jeho vlastního domu. Nová doba, host vyhazuje vrchního.
Ale k tomu chování, prazáklad je pořád stejný už po staletí. Je naivní si myslet, že se vrozené dispozice a projevy emocí změní výchovou. K tomu poznání jsme ještě nedošli.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd, "Lidé jsou v podstatě stejní už od pravěku" vyplavalo na povrch pri hurikane Katrina kedy obyvatelia najdemokratickejsej krajiny na svete v momente zabudli na demokraciu, spolupatricnost a humanitu a zmenili sa na zvery, kedy pri absencii statnej moci nastupilo pravo dzungle. Staci si precitat par clankov co sa dialo v New Orleans, v Louisiana Superdome.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

No a pak jsou ty clanky, co pisou neuveritelny veci, jak se to pak resilo.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

No ano, vždy při živelných pohromách vylezou horší pudy na povrch.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

Lidé byli jsou a budou, pořád stejní.

V New Orleans rabovala a řádila i Policie. Ta také zapomněla na řád a demokracii a humanitu. Což byl pro Američany šok.
Ale ruku na srdce: jací to byli lidé? Byli to jaksi plošně všichni Američané nebo se toho účastnila převaha nějaké skupiny? Pravda je velmi politicky nekorektní.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

V New Orleans se tehdá ocitli lidé přímo v komunizmu.

Každý podle svých potřeb.

Někteří měli ty potřeby hóódně veliké.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lidé sice jsou v podstatě stejní od pravěku, ale determinuje je výchova a okolní společnost. Za komoušů na povrch nevyplavalo tolik špatného z lidí jako v současné době. Chování našich dětí a vnoučat je odlišné od toho jak jsme žili my a přesto, že jsme se je snažili vychovat obdobně jako jsme byli vychováváni my. Vliv prostředí má stejně velkou či větší roli jako vrozené dispozice. V určité společnosti se určité prazáklady chování prostě objeví s měnší či větší pravděpodobností. nesouhlasím s tí "Je naivní si myslet, že se vrozené dispozice a projevy emocí změní výchovou" pokud bych měl zjednodušeně odhadnout vliv dispozice/prostředí/výchova tak bych to viděl 10/70/20.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Vrozené dispozice se opravdu nezmění ani výchovou ani vlivem prostředí. Z introverta neuděláte extroverta. Někdo bude na silnou kritiku reagovat agresí vnější, jiný ji promění v depresi uvnitř kritizované osoby.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

než se čekalo. A taky dle výchovy dětí jiných etnik v bělošských nebo asijských rodinách a to už od kojeneckého věku.
Dispozice x prostředí (v čemž je výchova zahrnuta.)
Dispozice, tedy genetika, tvoří až 80%. Je to těžké skousnout, že člověk není tabula rasa... Že se nedá neomezeně "naprogramovat nebo přeprogramovat". Komunisté i kapitalisté chtějí člověka, s kterým mohou manipulovat pokud možno neomezeně. A odporuje to oficiální ideologii vítání migrantů.

Jaké konkrétní hodnoty člověku vštípíte, záleží na Vás. Ale pokud není genetická výbava, nepředáte mu je anebo při nejbližší příležitosti Vámi předané hodnoty odvrhne a přijme ty, které jeho založení odpovídají víc.

Je to složitější a pokud chcete vědět víc, začněte přečtením dílka Terezy Boučkové "Smradi".

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

60 roků četl jsem noviny.
60 roků obracel listy.
30 let nejsem nic povinný.
Jenom si nejsem jistý...
jestli mám platit daně.
Nosit je státní panně.
Že je to státní štětka
na to jsem měl přijít hnedka.
Za moje prachy obcuje
každý den s někým jiným
vztek se mnou marně lomcuje
cítím se tímto viným.
Měl jsem jí dávat hovno
aby chodila rovno.

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

Prepacte hlupu otazku ako obvykle pise p. Targus - stareho, hlupeho a skaredeho.
Nielen pan Vidlak ale aj dost casto sa pouziva ze sme zili v komunizme? Mozno sa mylim, ale nemali sme pre r. 1989 socializmus? Komunizmus mal byt predsa dalsie stadium socializmu. Kedze nie som vzdelany v politickych vedach, mozete to prosim niekto upresnit?

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Jo, socialismus to byl. Kumunismus mel prijit. - Ale neporadne se rika komunismus, protoze vladli komunisti.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

co jím zavání, tedy zvláště socialismus a v případě ČSSR "rozvinutý socialismus". Myslím, že pravého nefalšovaného komunismu se každý bál.... "každému podle jeho potřeb" - to je přece blbost; chybí tam "podle jeho zásluh" a "podle jeho výkonu". Dnes jede v kolejích čistého komunismu s. Venezuela Maláčová.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

Ládik!!!
Přesně tak,už žijeme v komunismu o všechno se stará EU a podle toho hesla odměňování podle zásluh,platí jen pro ty nahoře,zbytek jen podle potřeby.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Podle zásluh tam bylo zmiňováno jako "Kdo nepracuje,ať nejí", tedy pokud si pamatuji.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Na zakladni skole nam rikali, ze v te dobe komunisticke, si lidi budou brat podle svych potreb, ale budou i dobrovolne vykonavat praci, ktera je pro ne zajimava a uzitecna.
Kdyz se divam na to mnozstvi lidi ve vsech moznych neziskovkach, tak si rikam, ze ten komunismus je uz tady ... :-D

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

je přece absolventkou politologie na proslulé Universitě J.W.Goethe Frankfurt am Main, jejíž Institut pro sociální výzkum je hlavním šiřitelem sociálních projektů a marxismu, tak se nemůžete divit. Ta patří mezi ty "připravené kádry" pro zajišťování uskutečnění nového světového řádu

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak to je mazec. Nic bych za to nedal, že byla k Babišovi "měkkou silou" doporučena a postrčena lidmi, či spolu mluví, do vlády.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

V letech 2002 až 2007 vystudovala magisterský studijní obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetheho Frankfurt v Německu (získala titul Dipl.-Pol.) a následně v letech 2014 až 2016 magisterský studijní obor politická ekonomie Evropy na London School of Economics ve Velké Británii (získala titul MSc.). Ovládá tak plynně němčinu i angličtinu.[1]

- Kdo ji ty skoly platil?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

protože pro ně dřela jako vedoucí kanceláře Senátu v Bruseli.
Stejně jako jejímu manželovi Aleši Chmelařovi.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

přičinliví podnikavci a "neziskovkáři". Dostávají od eráru dle svých potřeb a ti méně všehoschopní se na ně skládají.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Sázel na to, že člověk je tvor společenský a tudíž se snažil srovnat srovnat životní úroveň, jak mezi lidmi ve státě, tak mezi státy. Všichni jsme to poznali, kdo vystrčil hlavu z davu, byl bit. Dokonce vymyslel heslo : "Nebude pánů, ani žebráků !"
Z hlediska celku se jednalo o záměr ovládat lidstvo jako stádo. Tento záměr nebyl nový, stejně se chovalo panstvo za feudalismu.
Kapitalismus si nic nenamlouvá. Sází na individualitu, celek - lidstvo - ho nijak neoslovuje. Ani jeho přežití, protože příroda, jako všechno jiného, slouží jen k tvorbě zisku. Sází na opačné vlastnosti člověka, než je soudržnost, pomoc slabším. Vzorem jsou dravci. Čím tvrdší, bezohlednější, průbojnější, dravější, ... , jedinec, tím lepší místo na slunci si vybojuje a také zaslouží.
Demokracii lidé vymysleli asi proto, aby byla nějaká protiváha ke kapitalismu. Bohužel, zapomněli na to, že i demokracie se dá koupit.
Nu, stádo se nám nelíbilo, Zdá se, že vláda kapitálu nám také moc nechutná. A stále víc se ukazuje, že člověk je bezradný, neví jak dál !

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Kapitalismus si nic nenamlouvá. - Aha. jako ze se mame nejlip, co jsme se kdy meli. Nic nam tu nepatri, vymirame a chtej nas nahradit.

Demokracii lidi vymysleli ve starem Recku za otrokarstvi, kdy kapitalismus mel jeste tak 2000 let cekani na svuj nastup.

Dnes nemame kapitalismus, takovej nejakej podivnej eurosocialismus.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

CML - centrální mozek lidstva. Který by slučoval všechny nasbírané vědomosti lidstva, a který by všichni lidé na světě museli respektovat. Samozřejmě - utopie -, ale za úvahu to stojí.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Copak o to, CML už máme v Bruselu, jenom ho (jako v tom posledním dílu Návštěvníků) nějak ještě nepodložili aby byl v rovině...

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Máte pravdu, asi se máme opravdu dobře. Ale, co perspektiva ? Ta je více, než chmurná a s tím se zas tak dobře nežije !

Průměrný počet slepic: 3.5 (10 hlasů)