Aladár Tavali

Autor
Štítky

Dnes budu osobnější a otevřenější než jindy. Rozhodl jsem se k tomu po přečtení včerejší diskuse se Scallopem a kromě tradičního vidláckého poučení bych se chtěl i k něčemu přiznat. Proto dneska zazní i některá skutečně existující jména ať se děje vůle Boží.... 

Před dvaceti lety jsem začal chodit do práce. Ještě v západních čechách. Můj první plat byl 4.100,- Kč čistého a vzali mě, protože jsem se jim zdál jako vhodný kádr pro právě zaváděný sklad propan-butanových lahví. Prvních šest let života jsem strávil nakládáním plynových bomb a zavážením menších prodejních skladů a benzínek. 

Poměrně brzy jsem se vypracoval v pracovníka, který se nefláká a je možné mu svěřit samostatnou práci. Ukázalo se, že nejsem úplně blbej a jsem schopen si naplánovat trasy, zajistit plynulé zásobování, udržím pod kontrolou skladovou evidenci a světe div se, neukradnu převzatou hotovost a částky ve statisících přivezu spolehlivě zpátky aniž bych něco ztratil nebo zpronevěřil. Plat mi trochu zvedli, na život svobodného mladého kluka žijícího u rodičů to bez problémů stačilo. Narostly mi pořádné svaly, síly jsem měl na rozdávání. 

Můj šéf a zároveň majitel firmy se jmenoval Bohumil Boura a pokud vím, firma existuje dodnes. Jen plynové bomby už neprodává, protože je málokdo potřebuje. Proto nás právě tento šéf sloučil ještě se stavebninami, abychom my i náklaďák byli plně využiti. Tehdy to byla na malou firmu celkem velká fůze. Malé stavebniny se sloučily s malým skladem plynů, zůstal šéf, zůstala jeho manželka, zůstala účetní, zůstal jsem já i kolega řidič náklaďáku, jen postarší skladník na stavebninách byl najednou navíc. Jmenoval se Aladár Tavali.  Byl to starší člověk, neuměl pořádně číst, špatně počítal, ale byl to dobrosrdečný člověk uvyklý těžké práci.

Když se pak ukázalo, že už ho nikdo nepotřebuje, protože sklad zvládnou obstarat mladí, kteří narozdíl od Aladara mohou jít na školení vysokozdvižných vozíků a udělat ho, dovedou si na počítači sjet uzávěrku a udělat inventuru a kromě toho mají dost sil na házení pytlů. I rozhodl se šéf, že se zbytečného skladníka zbaví. 

Samozřejmě nejlépe tak, aby mu nemusel dávat výpověď a tím pádem odstupné, protože jsme byli malá firma a byznys právě nevzkvétal. Použil k tomu mě. Dal mi jednoduše rozkaz, abych milého Aladara vzal na rozvoz plynu, nechal ho udělat chybu  (takovou, kterou pak snadno napravím) a on mu dá na vybranou - buď zaplatí škodu nebo odejde. Dvaadvacetiletý Vidlák to promtně vykonal, ono to nebylo těžké - Aladar sice správně vydal plné lahve s plynem, ale zapomněl vzít zpátky prázdné. Problém jednoho krátkého telefonátu se zákazníkem. 

Tenkrát jsem šel a šéfovi jsem Aladára vydal do rukou. Prostě jsem to udělal. Nijak zvlášť jsem o tom nepřemýšlel. Udělal jsem to proto, že to šéf po mně chtěl a udělal jsem to dřív než jsem se nad tím dokázal zamyslet. Ale dodnes mám před očima Tavaliho obličej, jak mu tečou slzy, protože narozdíl ode mně práci potřeboval, jak se dozvídá od Bohouše Boury, že má na vybranou dvě špatné možnosti. 

O den později se ukázalo, že jsem nebyl první, kdo v životě Aladarovi uškodil a že je to chlap životem ošlehaný a zkušený. Druhý den přišla jeho žena s papírem, že je manžel na neschopence, protože se u plynových bomb přetáhl a nemůže se narovnat. Doktor z toho bez problémů udělal pracovní úraz a když jsem po třech letech odešel z firmy, Aladar tam sice nechodil, ale pořád byl zaměstnaný. 

Ten následující den jsem poslouchal Bohumilovo běsnění, jaká to byla kudla do zad, jaký je ten Aladar hajzl, zmetek a jak chudáka podnikatele všichni jenom obírají a to už jsem měl čas nad věcí přemýšlet a protože jsem si pamatoval, jak vypadal jejich rozhovor o den dřív, tak jsem se ozval. Nebylo to z odvahy, spíš ze vzteku a pocitu viny a pár dní ve mně byla malá dušička, jak se mi šéf odvděčí. 

Proč to všechno píšu... 

Je to už sedmnáct let. Byl jsem mladý a udělal jsem pěknou sviňárnu a udělal jsem jí prostě proto, že to po mně chtěli. Nedostal jsem za to žádnou odměnu, nebyl jsem povýšen ani jsem takto neuvažoval. Šlo to samo a až zpětně jsem si uvědomil co jsem udělal, ale samozřejmě už jsem to nemohl nijak napravit. 

Z této perspektivy se dívám na všechny ty podpisy antichart. Já mám také pořád v sobě jak jsem se zachoval a hodně let mezitím uplynulo. Stejně to ve mně sedí a Tavaliho oči si budu pamatovat do konce života, stejně tak se už nikdy nezbavím představy svého Mefista v podobě Bohumila Boury. 

Chápu, že Hrušínský to má také pořád v sobě, stejně tak Svěrák. Stejně jak já se s tím potřebují nějak vyrovnat. Nevím, jestli měli šanci před podpisem nějak víc o věci přemýšlet, ale dost o tom pochybuju. Fór takto kocipované hnusárny je v tom, aby se udělala bez varování, aby o tom nebyl čas přemýšlet a aby už pak nevedla cesta zpět. 

Šlo o to se přizpůsobit a zároveň to bylo velmi jednoduché. Tak jednoduché, že si to člověk přežvejkal až potom. Dokonce, kdybych neviděl ty Tavaliho slzy a neslyšel druhý den Bohumila láteřit, možná by mi to došlo mnohem později nebo možná také vůbec. Šéf pro mě byl tehdy skoro bůh, měl jsem z něj respekt i trochu strach. Zároveň jsem se musel nějak živit a kolem moc pracovních příležitostí nebylo. Nechtěl jsem přijít o práci, nechtěl jsem, aby mi to polepil u jiných potenciálních zaměstnavatelů. 

Zhruba stejně se omlouvali i Hrušínský se Svěrákem a v bledě modrém bychom to slyšeli v milionech verzí. Člověk se prostě  musí nějak přizpůsobit okolnostem. Stejně tak se dneska přizpůsobujeme po celých oborech a profesích kecům o klimatické změně, chválíme EU, pliveme na Rusko, střílíme na Afghánce v Afghanistánu a na Malijce v Mali. Proč? Protože to po nás chtějí. Protože se jich trochu bojíme, potřebujeme je, nechceme být "bez práce" a nechceme, aby nám to polepili. A nějak se vyrovnáváme s těmi slzavými obličeji. 

Musím říci, že jsem samozřejmě v životě udělal ještě množství dalších hloupostí, ale nikdy už jsem nepotopil kolegu v práci  a navždy jsem si přestal vážit papalášů a velkých zvířat. Začal jsem všechny jejich řeči považovat za kecy, byl jsem už navždy opatrný ke každému motivačnímu pohovoru a začal jsem předpokládat, že mi všichni lžou, protože z toho mají prospěch. Nestal jsem se hrdinou, který bez bázně a hany říká všem do očí co si myslí a pak bude mít dost času o tom přemýšlet pod mostem, ale snažil jsem se nechodit už navždy s pány na led. 

Mám pocit, že přesně takto se s minulostí i svými hříchy vyrovnala většina tohoto národa. Snahou neopakovat staré sviňárny a věčnou opatrností až paranoiou před vším, čím nás chtějí ohromit a nasměrovat vpřed. Ono se to totiž moc napravit nedá. Minulost nevrátíš. Tak alespoň dávat pozor, aby se člověk do ničeho podobného nenechal vmanipulovat znovu.  

Jiní se rozhodli, že musejí být těmi hrdiny.  Odčinit svou minulost velkolepými činy, ze kterých ale začínají být jen nové podpisy nových antichart a páchání nových hříchů prostě proto, že to nás chtějí a musíme nějak žít a přízpůsobit se.  Hlavně to dělat naopak než předtím, dostatečně na očích, ale nevidět, že ze stejných důvodů to dopadlo stejně a nejspíš přijde doba, kdy se bude nutné se znovu konfrontovat se smutnýma očima lidí, kteří na to doplatili.   

I když se mi nelíbí, jak se Hrušínský se Svěrákem a jim podobní vyrovnávají se svými vlastními prohřešky, chápu že je to žere a že se s tím blbě něco dělá. A kdo ví jestli takový Scallop také nemá před očima svojí stranickou knížku nebo pendrek Lidových milicí. O Mádlovi, Minářovi nebo Klusovi nemluvím, ti jsou mladí a dělají to proto, že to po nich chtějí, je to jednoduché a ještě neviděli žádné smutné obličeje. Ale představte si, jak to budou mít v sobě, až se to otočí... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (124 hlasů)

Komentáře

Tak už ne. Už se o něj někdo hlásí.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-nebylo-obycejne-letadl…
A nebylo prý úplně obyčejné.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku a teď si uvědomte, že kolem vás a Tavaliho byla jakžtakž normální doba. Umíte si vůbec představit Vás a Tavaliho, kdyby byla ta doba napjatá na skřipec bytí & nebytí (třeba válka). A půjdu dál, a teď si představte, že to co byste provedl, nebo byste mohl provést z titulu krajní situace, časového presu, strachu apod., se někdo po 30-75 letech "snaží" posuzovat Vaší tehdejší situaci a činy a kdy mu navíc chybí tolik potřebná objektivita, kterou očekáváme např. od historiků a mnohdy i znalosti a co si budeme vykládat, třeba i IQ! ... tím "zdravím" všechny ty Novotné, Hřiby, Koláře co dneska reprezentují ty jedině spravedlivé a vědící ... za který se nekonečně stydím!

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

a nemusím se kát. A hlavně nechci a nebudu nikoho soudit, ani podle sebe, ani nijak jinak. Každý je svého štěstí strojvůdcem a každému můžu popřát jenom hodně štěstí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

... a kde jste se před životem doteď schovával?

Já myslím, že každý má věci, na které minimálně není pyšný. Pokud vy ne, jste lepší, než spousta křesťanských svatých, kteří byli svatí až odněkdy. Dokonce i ta Máří Magdalena, že... Samozřejmě taky mám věci, které se snažím ze vzpomínek vypudit a nejde to. Ne teda s propouštěním, i když propouštět jsem musel, naštěstí ale v režimu ZP, tedy 2+3, ale i tak to pro mě byly jedny z nejhorších pracovních zážitků. Zaplaťpámbu už je nebudu nikdy opakovat.
Myslím tedy, že každý má tam vzadu v hlavě nějaký vroubek - menší, větší, neúmyslný, nedomyšlený, úmyslný...ale pozdě bycha honiti.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Nemate to vypudit ale vyrovnat se s tim.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Život není jednoduchý. Někdo sviňárnu neudělá, protože nemá příležitost. Někdo ani s příležitostí. Někdo udělá a v ten okamžik mu to nedojde, až později. Někdo sviňárnu udělá protože může a uspokojuje ho to. Svědomí nemá. Často se stane politikem nebo ředitelem nebo tak. Zažil jsem ženskou která se přes politiku stala vedoucí na vysokém úřadě. Pořád mluvila o morálce. Když už nešlo korupci tutlat, šla na hodinu. Nezaměstnaná nebyla. Rodná lepšostrana ji dala na kandidátku a stala se starostkou rodné malé vesničky. Její protikandidáti nebyli nikdy vedoucí a nejezdili do Prahy. Teď je za lepšotranu senátorka. Platově si polepšila, prestiž má taky. Pořád mluví o morálce, zásadách, cítí se lepší. A její typ chování doznal úspěchu a upevnil se.
Zažil jsem všechno lidské osobně. Něco jsem slyšel. Byl jsem dobrý posluchač, zajímalo mne všechno, tak mi hodně vyprávěli. Ti zblízka i zdaleka.
Jeden můj bývalý kolega a současný kamarád, se bez rozlišování zastává migrantů a chce pomáhat. Na logickou argumentaci reaguje výlevem emocí. Přitom je jeden z nejchytřejších lidí co znám. V mezinárodním měřítku. Jednou z něho vylezlo, že když chodil do základky, byl o hlavu menší než ostatní a přidával se k šíbrům, aby ho nešikanovali. Pomáhal šikanovat ostatní. A teď se za to hrozně stydí. Ano. Vykupuje si své selhání. Nikdo a nic ho nepřesvědčí.
Ti šíbři si pro změnu nekompenzují nic. Pro ně to bylo přirozené.

V každém z nás je dobro i zlo, jako jsou v nás každém muž a žena. Nebo třeba dítě. A Stín, který potlačujeme, vytěsňujeme z vědomí, kterého se bojíme a který nás přesto může fascinovat. Někde znají Jin a jang. Jinde jsou to dva vlci, kteří spolu neustále bojují. Převahu získá ten, kterého krmíme.

U Hrušínského nebo Svěráka a ostatních jejich destruktivní činnost vzhledem ke společnosti může, ale nemusí nebo může jen z části, souviset s jejich minulým proviněním, selháním. Každopádně, dělají to blbě. Ukazují ostatním a hlavně sobě, že jsou lepší. Takže většina národa jsou pro ně ti horší. Včetně nás.

Pan Vidlák dostal školu života. Pochopil, co je to dobro a zlo. A vlastní odpovědnost. A že kompenzace zla zlem, vlastního selhání dalším selháním k ostatním lidem, je nesmyslné. Že dělat dobro a páchat dobro, není totéž. To dokáže málo lidí. Kdo tohle dokáže, maturitu ve škole života složil s vyznamenáním.

Průměrný počet slepic: 4.5 (28 hlasů)

Vykupuje si své selhání. Nikdo a nic ho nepřesvědčí. - Hovno si vykupuje. Je stastnej, ze zas muze sikanovat okoli. Je stastnej, kdyz nejakej migrant nekoho znasilni, poboda, zabije. Kdyz ho budete chvili mlatit, tak to z nej vymlatite.

Ty sibri si taky neco kompenzuji.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

dvorku, troufáte tvrdit, že jste kamarádem člověka, který je ještě chytřejší, ještě krásnější a ještě mladší, než já?
Jsem velice uražen!
...
Odcházím trucovat do houští.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

To z napsaného nevyplývá. Nevím, jestli jste mladší, ale krásnější být klidně můžete.

Do toho houští se teple oblečte, je pod nulou :)

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

informován, co minimálně, přímo zoufale neinformován, nechci-li vás ještě před sváčou řádně nasrat prohlášením, že jste starý, škaredý a hloupý. Že, pane Horymíre.
Každé malé dítě ví, že já se teple oblékat nemusím, protože mne hřeje láska k Sovětskému svazu. Byť přiznávám, je již poněkud (velmi) vypelichaná. Ale furt hřeje jak sfiňa!!!
A navíc mne hřeje pocit, že jsem zasel semínko, plamének, který ponese štafetu mé lásky dál a dál, neb synek se zhlédl v mé sbírce socprc známek a odznáčků a pořídil si sám, bez mého doporučení, tu jedině pravou sovětskou ušanku s pěticípou hvězdou barvy rudé a zkříženými nástroji, totiž kladivem a srpem, vyvedenými v barvě zlata.
No neber to.
Prostě mě nemůže nasrat ani Svěrač, páč mé priority jsou, abych tak řekl, totiž napsal, jasně dány.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

synek je poněkud extravagantní (tu přechujovou vlastnost zdědil po mně, bohužel, žena je zcela normální) a ušanku nosí nikoli pro své přesvědčení, alebrž proto, že se na něj všichni dívaj. Aji v šalině, aji jak jde pěšo po Ostráávě. A navíc má ve Vitkovicach - cype - klid od soudruhů romů, čemuž moc nerozumím. Že by ještě pořád působily výchovné lekce soudruhů z okresních a krajských výborů...? To se mi fakt nechce věřit..., ale ta ušanka na ně fakt funguje...

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Vzpomínám na mrazy, kdy ve dne bylo k -20. V noci ještě o patnáct méně. Vítr šel z Východu. Počítače nebyly, tak jsme jako šesťáci lítali venku. V polích a lesích, kopcích i stržích. Sáňky se omrzí... Uhelné prázdniny trvaly 3 týdny, protože školu nešlo vytopit. Nebo to bylo drahé. V každé třídě byla kamna na uhlí.
Tak jsem dostal přidělenou ušanku. Se znakem ČSSR, co čepici dodal šmrnc. Považoval jsem ji za dobrý vynález. Chránila krk a uši. A kšiltík trochu oči před sněhem. Když mrzl nos, pomohl kapesník přes tvář. Jenže postupem doby mi začala být malá. Buď mi vyrostla hlava nebo se po praní ušanka srazila. To spíš. Od té doby jsem na zimní pokrývky hlavy zanevřel. Vojenská tatova ušanka byla prostě jenom jedna...

Tak jsem nejmíň 25 let neměl v zimě čepici. Když je echt zima, jistí to stuha přes uši značky Klimatex, co jsem kdysi koupil v těžké slevě, jen tak, že to zkusím. Osvědčila se. Měli tehdy také nesmeky, tak jsem je taky vzal, ale od té doby jsem náledí nepotkal. Zákon schválnosti. Ale zase jsem koupí nesmeků eliminoval místní náledí, což se počítá, mají z toho užitek všichni! ;)

Přes léto, když zoncna moc rumpluje, nosím látkový klobouk se šňůrkou pod bradu. Když nerumpluje, mám ho v kapse. Vyzkoušel jsem to kdysi na vodě a rozdíl v barvě obličeje po dni, stráveném na lodi, mezi mnou a háčkem, ukázal, že to má smysl.
Na hlavě mám klobúk nejčastěji, když jedu na kole. Roky se cyklohujeři v cyklooblečcích a helmách podle poslední módy, jakož i široká veřejnost, divně dívali. Jasně, vypadá to nezvykle, ale lepší než brnící červený raťafák. Roky jsem v tom byl sám.
Předloni se něco zlomilo. Tu jsem potkal jednoho kolaře, tu dva, s klobúkem. Loni jsem si v srpnu na pár hoděk vyjel, nejteplejší rok, pálilo to všichni vědí jak... a potkal jsem porůznu 9! (slovy devět) kolařů s klobouky, obojího pohlaví. A za 14 dní zas. Dvě slečny, jedoucí spolu, měly dokonce kloboučky extravagantní, s barevnou stužkou a tvarem jako z módního žurnálu ze 30 tých let.
Hřeje mne, že jsem svou letitou neústupností formoval nový styl! :))

Až uvidíte někde na Gorolech boříka, jak si to na horalu rozvážným, pomalým tempem někam hasí, může to být moje maličkost.
Poznávací znamení je letitá, s láskou majitele opravovaná, látková čínská hučka na hlavě, se šňůrkou pod bradu a s maskovacím vzorem, dodnes patrným, navzdory věku a častému praní.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

Nemělo to být: Odcházím zdechnout do houští... ? (viz J.Grossmann) :-)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Václav Semerád (neověřeno)

Trvalý odkaz

zdechl a přestal šířit svá moudra.
Žádný Grossmann, ani Šimek Slávek šoumen mi nesmí přes práh, sic by bledly mé zásluhy na poli vědy i kultury.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

třeba deprivant nebo psychopat. Přitom není blbý a rozhoduje o osudech lidí, např. psychiatr, politruk nebo dokonce politik. Některý třeba dokáže strhnou masy k potlesku nebo k provolávání slávy. Kleptoman třeba krade věci bez pokání a jiný krade třeba duše v chrámu Páně a může se z toho vyzpovídat nadřízenému. Někdo může pokání předstírat i před smrtí, a co s tím kdo udělá. Každý má svoji morálku a s ní zachází podle potřeb ve svém kulturním okruhu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Ládik !!!
Tohle jde nejlíp vidět u poslanců,slibuje na své svědomí,že bude vykonávat svou funkci ve prospěch občanů a pak jen zvedá ruku na pokyn vedoucího.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
poslanecký slib nemůže ani jeden poslanec splnit vzhledem k EU a nutnosti členství poslance v politické straně.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Paní Fito.
Proč potom takto zní slib poslance,že už hned po slibu ho porušuje.
Pak se nemůžeme divit,chování občanům,že také pak nedodržují sliby,příklady táhnou.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,

přesně tak. Poslanci tím poslaneckým slibem lžou ještě před vstupem do sněmovny.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Sám to dovolil.
Vyvalila se hromada
ve vlasech skví se pomáda
kolem se line smrad.
Má to rád.
Podívejte na tu krásu
vyjímá se v kanafasu
dávám ji na oltář vlasti
užívejte všichni slasti.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Tyhle sviňárny sou u podnikatelů běžné, ale i gdyž se šplhá po funkcích je to podobné. Něgdo temu říká, že roste na úkolech a druhej temu říká, že dává někomu prácu. A všichni tak nějak čekaj, až ten druhej někam vypadne, zmizne, nebo eufemisticky uvolní místo, že dostane větší mzdu. Je to prostě boj o chleba a způsoby si příliš vybírat nelze a proto sou způsoby stále méně vybíravé, ale v té době, před dvaceti lety se lidem dařilo víc. Mnozí eště měli klíče od domů, aut a berňák sem tam vracel daně. Otázka je, jak se budou blboňi chovat až na ně donde. Až přez všecky svý předsevzetí, že by to a ono nigdy neudělali, že by se jim to a ono nigdy nemohlo stát, páč sou gramotný, vzdělaný a já nevím co, a nestačilo to.
Aladárů musí přibívat, páč se blboni chtějí mít stále lépěji. Je to takový nesmysl o svobodě a prosperitě ve zlodějstánu. A všude se o tem mluví. Že jak je to parádní, že to jen lidi kazí. Že jak se říká, špatně zapneš první knoflík a nedopneš se. No a tak se přidávaj knoflíkový dírky, že pak to pude i bez Kaládarů.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Kubáč o vojně a lidských limitech
http://petr-kubac.blog.cz/2001/vsichni-potrebujeme-paintball
Docela to i tak trochu sedí k dnešnímu Vidlákovu tématu o temných místech v každém z nás.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Mmj. - vojna byla pro normálního člověka velká škola přežití mezi psychopaty, lotry a jinými typy obsaženými v normální populaci.

Kluka vytáhli z rodinného pelíšku, kde to s ním včetně jeho okolí mysleli všichni převážně dobře a pomáhali mu a byl hozen do prostředí, kde se ho dost často snažili pokořit, ohnout, zlomit a měli k tomu dost často moc to udělat.
Člověk se musel naučit přežít, musel se naučit se rozhodnout, kdy uhnout, kdy jít do střetu, kde podlézt, kde zašvejkovat, aby přežil a zachoval si pokud možno rovnou páteř. Kdo se to naučil, později se v "mírových" podmínkách většinou neztratil.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

No, jeden normalni spoluzak se vratil jak psychicka troska.

Dalsi vypravel, jak se u nich na vojne pachaly sebevrazdy.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

V podstatě souhlasím. Dodnes z toho žiju. Zároveň vím, jak málo kolikrát stačilo...

Zatím bez slepic

Vzpomínám si, že z podobných důvodů, které uvádí p. Kubáč, začal Vidlák před cca 15 lety organizovat nepravidelné paintballové dýchánky pro starší mládež v západních Čechách :) Někdy mě až překvapuje, jak přesné byly jeho odhady vývoje věcí budoucích...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

V nejvyšších funkcích podniků je nepříjemně velké procento psychopatů, narcisů a i jinak narušených sobeckých jedinců, kterým nedělá vůbec žádný problém zničit existenci podřízeného. Postrádají empatii a venkovcem jsou to zmetci, co konají sviňárny a vůbec se za to nestydí. Jen jim záleží na vnějším dojmu, jinak je jim úplně jedno, co komu provedou.
Setkávají se s podobnými celý rok a vlastně žijí v sociální bublině plné psychopatů. A te´d si představte, že podobné je to mezi politiky a umělci. Jde o specifické skupiny lidí se zcela zvláštním chováním. Jen občas některý z nich má svědomí a vyčnívá.
Ale je zbytečné u lidí bez svědomí hledat pohnutky dané zpytováním svědomí a pocitům viny. To nemají, považují se za nejlepší a nejdokonalejší na světě, posvěcené neviditelnou rukou trhu v jejich malém království. Vše ví nejlépe, všude byli, kde nebyli, tam se zrovna chystají. A rozdávají rady na potkání a nutí všem jejich pohled světa, protože jej opravdu považují za nejlepší pro všechny.
Je zbytečné hledat nějaké složité motivy chování tam, kde je jediným motivem sobectví, hloupost a nadutost.
Takové jedince lze poznat snadno, charakterizuje je pohrdání opačnými názory a snaha nepřesvědčitelné protivníky fyzicky zlikvidovat. protože to není možné, tak je aspoň dehonestují v médiích.

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Jo aha, jednalo se jen o zmekcile verbalni odsouzeni.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

→ jemenští rebelové z Ansaralláhu předali do rehabilitačních center 64 dětských vojáků, které zajali, když bojovali v rámci prosaúdských jednotek…
-----------
Hurá!
Konečně ten správný dovozový dětský matroš pro Šojdrovou !
Nemusí pracně hledat v Řecku.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Synové pluku!

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

to je sice správná připomínka, ale není nic lehčího než dovézt vyváženě a spravedlivě dav dětských vojáků i s rodinnými příslušníky.
Pokud budou pocházet ze znepřátelených kmenů a pokud jim všem povolíme zpětný dovoz těch českých sampalů, které do oblasti nechal Sobotka
(nechť Allah obdaří jeho bedra ovocem!)
zdarma dovézt a které se takňák spravedlivě rozptýlily mezi hodné kurdy, zlé kurdy, bývalé hodné a nyní zlé kurdy, bývalé zlé a nyní hodné kurdy, jakož i nekurdy stokrát jinak,
- zkrátka když tu dovozovou směsku správně namícháme podle flexibilních dobře míněných rad amerického velvyslanectví,
bude jistě brzy u nás sirotků co šojdrohrdla ráčí!

Syrských, nesyrských, kurdských afgánských...ale hlavně českých.
Ty české siroty bychom pak mohli humanitárně recipročně vyvézt do Afganistánu, kde možná už tou dobou bude klidněji.

Mohli by se věnovat pěstování máku
a děvčata šířit mezi machometány slávu hezkých českých buchet.... takových i makových.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

děvčata šířit mezi machometány slávu hezkých českých buchet - jsme 3 svetova velmoc v pornu. Po USA a Madarsku. Vice slavy ceskych buchet netreba.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Jeden velitel, 4 manželky, 20 konkubín a otrokyň, to i při veliké snaze velitel nadělá maximálně rotu dětských vojáků, ale prapor ne. To leda otec toho velitele se spoustou synů, a každý spoustu manželek a konkubín - to už udělá prapor dětských vojáků!

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Jsou to ze Somálska od jejich rodičů a překupníků koupené děti jako kanonenfutter. (zdroj Al Arabia)

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidlak nas tu uci jak se na sve bidne divaji v Africe. - Tak se od nich ucme a starejme se o ty nase, nikdo jiny to neudela a muzem byt brzy vedle nich.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"O Mádlovi, Minářovi nebo Klusovi nemluvím, ti jsou mladí a dělají to proto, že to po nich chtějí ..."

Ano, Vas svet je jednoduchy jak normalizacni ideologie: kdyz nekdo dela neco, s cim nesouhlasite, tak o po nem "chteji" ... nebo ho rovnou plati? Ani na vterinu si nepripustite, ze oni maji proste svuj nazor a jdou za nim. Barikadu jste postavil pevnou - a kdo je za ni, ten je nekym zmanipulovany.

PS Antichartu podepsal i jeden komediant vyznamenany lidem volenym (znamy svym obrazem zviratka obdivuji pana prezidenta) - ktery je vyfocen nad podpisovym archem s perem v ruce, ale dnes tvrdi, ze nic nepodepsal. Ale tihle BEZOSTYSNI LHARI vam nevadi. Kdyz Vam lidem voleny lze primo do oci, tak je to v pohode. Zato Sverak Vam zveda mandle ... ano, znormalizovali vas, vidlaky, dobre - k vasi plne vnitrni spokojenosti.

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

"zahrádka" je starý lidově poetický výraz pro vaginu (což vy jistě víte, ale musíme šířit osvětu i mezi mládež, která sem občas zabloudí).

V této souvislosti by mne opravdu také zajímalo, zda má škeblascallop zahrádku a pokud ano, zda je podobně jako šneci hermafrodit.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak se ho zeptejte, jak to vlasně má... se zahrádkou. O ostatním s ním stejně nemá cenu se bavit.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

tak jak je to s tvojí zahrádkou??

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

prdeli karotku.
A plísně, houby a rzi.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Dlouhodobě jakmile vidím scallop, tak přeskakuju celé vlákno, ale teď zjišťuji, že o mnohé přicházím.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

scallop
Jste ochoten ručit za to,že Mádl,Minář,Klus a mnoho dalších,se omluví.napraví své chyby a o to Vidlákovi jde.
Proto zopakuji to rčení,co zaseješ,to sklidíš.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Omluví se pan prezident za své nedoložené tvrzení „Hitler je gentleman“ což měl být titulek článku Ferdinanda Peroutky v časopise Přítomnost .

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Dagmar (neověřeno)

Trvalý odkaz

Řekněte mi, pokud prohlásím, že v Otově naučném slovníku je napsáno, že velbloud má dva hrby, ale pak se zjistí že to bylo napsánov Ottově naučném slovníku. Je důležitý název slovníku nebo že má velbloud dva hrby? Co vy na to Dagmaro?

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by Dagmar (neověřeno)

Trvalý odkaz

nikoli.
Na rozdíl od většiny poznávačů písmenek, kteří mají tu drzost se prohlašovat za gramotné, jsem si asi dva nebo tři Peroutkovy články přečetl. Ta fascinace Ádou z nich přímo prýští a nechtějte, abych hledal ještě výstižnější výrazy ke slovu fascinace.
Jsem ovšem dalek kritizování pana Peroutky, páč jsem nežil v totožném čase a místě. Konec, tečka.
Pan prezident se tedy klidně může omluvit pouze za nesprávnou citaci nadpisu, nic více a nic méně. To ovšem nebylo předmětem žaloby, že ano.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)