Taktika přátelství

Autor
Štítky

Dnešní článek bude pro našeho elfa Scallopa. Je tu s námi už poměrně dlouhou dobu, ale vůbec mi nevadil (a nevadí). Psal si svoje, ale nechoval se jako psychopat. Načal si nějaké to diskusní vlákno, toho se držel, tu a tam se mu nasbíralo hodně reakcí. Narozdíl od Sartra, který musel mít vždy všude a ve všem poslední slovo, Scallop jen tu a tam provokoval, ale nikdy se mě to nedotýkalo, bral jsem to jako okénko do jiného okruhu naší společnosti. Z tohoto hlediska si Scallope klidně diskutujte dál. 

Člověk se ale samozřejmě nemohl nevšimnout, že Scallop se vyskytoval jen tehdy, pokud se článek zaměřoval politickým směrem a kupodivu ani tak nezáleželo o čem píšu, mnohem víc záleželo na konkrétních jménech. Text o Babišovi, Zemanovi, Minářovi, Pražské kavárně a podobně nám našeho elfa vždy spolehlivě přivedly. 

Jeho reakce v diskusi se dost podobaly - vytáhl si z článku jednu větu,  nařkl mě z nějakého jednání, případně prohlásil, co si  já Vidlák doopravdy myslím a pak to vítězoslavně popíral. Jeho příspěvky byly krátké a měly být asi úderné a pokaždé měly provokovat. Ani jsem se nepokusil Scallopovi nabídnout napsání článku, protože mi to přišlo zbytečné, nevypada že by byl schopen delší úvahy než o čteřech větách. 

A teď, poslední dva dny... změna. Najednou jsou jeho příspěvky delší, ucelenější, dokonce i s odkazy. I jeho čeština se zvedla, texty najednou dávají smysl. Začal používat čárky a háčky.  Provokuje mnohem méně, zato se snaží argumentovat. 

Co se sakra stalo říkám si? Že by proběhla nějaká schůze na které musel Scallop prezentovat neuspokojivé výsledky a byla nám přidělena vyšší šajba? Zůstalo ze Scallopa něco víc než jen nick? Mají tam u Kartouzů manuál? Jako třeba vezememe ty mladé moderní dynamické jinochy prodchnuté zápalem boje za liberální demokracii a přidělíme je na jednoduché úkoly proti malým blogům bez zázemí.

První fáze - provokovat. To už rozkložilo nejeden blog a znechutilo nejednoho blogera. Diskutéři se rozhádají, časem se dopracují do pozice, že ať řeknou cokoliv, vše je provokace a za vším je postranní úmysl...  Takové provokace zvládne i elf se základním školením, bez jakýchkoliv elementárních znalostí, bez hlubšího všeobecného vzdělání. 

U nás se to nepovedlo, tak začíná fáze dvě. To už nemůže dělat jen tak někdo. Pokud má člověk argumentovat, musí si alespoň pamatovat o čem už psal, nestačí mu jen v určenou dobu psát, musí i číst, musí  mít alespoň základní povšechný rozhled. Už mu nestačí jen provokovat opakováním stejných frází, musí vědět, kam si dojít pro ty správné odkazy. Nicméně úspěšnost něčeho takového přepokládá facebookové hloupé publikum, které je možné přečůrat předstíráním inteligence, vzdělání a rozhledu. 

To se u nás jen tak nestane. Máme tu příliš mnoho lidí protřelých životem, kteří už ledacos zažili, viděli v životě mnohokrát pády zavedených a věčných jistot, přežili kecy lecjaké mladé generace a když se svým smýšlením došli do druhé poloviny života, jen tak ho měnit nebudou. 

Navíc majitelem blogu je vesnický Vidlák, který se drze hlásí k tomu, že nedělá analýzy, nesnaží se vyhrabat pravdu a je mu úplně ukradené, když o něm někdo řekne, že Vidláka nezajímají ani fakta. Vidlák si tak trochu mele svou, ale klidně nechává i ostatní, aby si mleli to jejich. A když se to všechno přemele, sežvýká a vykydá, dá se s tím žít. Nic víc, nic míň. 

Proč tohle všecho píšu... 

Nikdy v dějinách totiž nešlo o argumenty ani fakta i kdyby byly stokrát pravdivé.

Jednoduše proto, že lidé žijí různé životy, zažívají různé radosti i starosti, jejich životní zkušenosti jsou nenapodobitelné. Jeden potřebuje mít žito drahé a druhý laciné. Jeden potřebuje déšť a druhý sucho. Jeden se protloukl sám, všechno si vydřel, nasadil se víc než ostatní a za každým jeho vydělaným grošem jsou krvavé mozoly nebo notně ošoupaný zadek od sezení. Jiný měl prostě štětí, nikdy se nenadřel, jen byl ve správnu dobu na správném místě. Další je typický pechfógl, na kterého se nalepila každá smůla z okolí. Jeden našel pomocnou ruku u vlastního ramene, jinému opravdu pomocnou ruku podali. Jeden si vážil každého drobného daru, jiný probendil království. Jeden nikdy nepotkal kapsáře ani zloděje, druhého svět rafnul za prdel, kdykoliv si stáhl kalhoty. 

Lidi prostě nejsou stejní a proto také neslyší na stejné argumenty. Ani sebedokonalejší argument, plán, politika, utopie či cokoliv podobného nejsou nikdy pro všechny. Tu a tam bývají pro většinu, ale vždycky je to jen dočasná záležistost. Neexistuje žádný "úžasný nápad", kterým vše vyřešíte. Může stačit na vyhrané volby, ale nakonec stejně bude někomu z dobrých důvodů překážet. A podle mě neexistují ani žádná univerzálně použitelná fakta. Respektive fakta existují, ale svět je tak složitý, že v záplavě všeho ostatního jsou málokdy rozpoznána.  

Víte, já nejsem proti argumentům, nejsem proti faktům, nejsem proti rozumu. Ale nevidím důvod, proč bych do takřka nekonečné plejády názorů, návrhů, řešení a cest k cíli měl vnášet ještě i to svoje. Nevím proč bych měl znovu vymýšlet vymyšlené. 

Já chci rozumět. Chci chápat Targuse i Gerda. Doteď je mi líto že jsem se dotkl Standy.e, kvůli dehonestaci učitelů, kterou jsem vůbec neměl v plánu. Chci chápat Rejpalku, Majku, Robertíka, Admirála, Laca G, Matku, Povidláka, Alexe, Asfalťáka i ostatní. Omlouvám se všem, které jsem nezmínil jménem. 

Já vím, že nikdy nepůjde nastolit cestu, která by byla jen pro všechny čtenáře Kydů, natož pro celou republiku, natož pro celou Evropu a už vůbec ne pro celý svět. Ale když budeme vědět, čím ti druzí žijí, mohli bychom třeba rozumět, proč se rozhodují jak se rozhodují. Proč s námi nesouhlasí i když argumentujeme v souladu s elementární logikou. Osvícenství přineslo názor, že fakta jsou lepší než dojmy a rozum a logika je cesta vpřed. Ano je... ale jen úzkoprofilově. Díky tomu sice na jedné straně na základě rozumu, matematiky a logiky vznikla továrny a moderní věk, ale také se bez problémů ignorovala jiná fakta - že lidi jsou zbídačení a nemají na pokroku skoro žádný podíl. Co z toho vzniklo, všichni víme. Rozum je dobrá věc, ale sám o sobě nestačí.  

My prostě potřebujeme kromě rozumu i přátele před kterými se nemusíme stydět za to co si myslíme. A kteří se nebudou stydět před námi. Nemusíme být na jedné vlně, bohatě postačí, když se pochopíme.

Proto platí i pro Scallopa - má u mě kdykoliv otevřené dveře k vydání jakéhokoliv článku. Proto ani jeho nechci šmahem odmítnout. Ani toho Mináře nechci šmahem odmítnout a nikdy to neudělám. Pokud přije na Kydy, může argumentovat jak chce a psát o čem chce. 

Ja se děsím jen těch, kteří prostě vědí na základě faktů, argumentů a logiky, co je správné. Kteří bez problémů šmahem odmítnou jiné vidění světa prostě proto, že přece mají pravdu a mají ji podloženou spoustou matematiky, logiky a objetivity. Neděsím se lidí, kteří volili Drahoše.  Ostatně volila ho i moje žena. Ale děsím se těch, kteří mi po volbě Zemana přišli vynadat. Nedělám si hlavu s těmi, kdo Zemana nemusejí. Ale bojím se těch, kteří chtějí, abych ho nemusel i já. Nebojím se ani těch co volí Okamuru, ani těch co volí Kalouska. Děsím se jen těch, kteří vědí, že volba Kalouska je jediná správná a pravdivá cesta podložená fakty. 

Neděsím se lidí, kteří souhlasí s EET a vůbec mi nevadí lidi, kterým to komplikuje život a nejraději by to zrušili. Ale vadí mi, když mi jednu nebo druhou variantu předkládají jako svatou. A dokonce naivně věřím, že když si obě strany navzájem řeknou všechny výhrady a argumenty, pak si na to připijí nebo se v bratrském objetí zbourají, tak by třeba mohli mít nějakou EET, která postihne hlavní důvody pro, ale zároveň nezničí spoustu drobných, ale užitečných věcí. 

Na Kydech se snažím o přátelství a dělám to stejně jako ve skutečném životě. Snažím se hosty nakrmit, napojit, zametu pod nimi, na cestu domů je obdaruji a doufám, že to k něčemu bude.  

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (65 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Já k Vidlákovi chodím hlavně pro počtení si. Sleduji logiku psaní a argumentace účastníků. Přemýšlím o pohnutkách, které je k takovému či makovému vyjádření vedou. Od těch konzistentních, je jich tu dost, se i vzdělávám. V taktice, argumentaci i ve znalostech souvislostí. Taková malá školička života. A přitom souhlasím nebo nesouhlasím, ale nejčastěji se inspiruji k detailnějšímu promyšlení celé záležitosti. A v tom vidím hlavní přínos Vidláka. Dostal k sobě k pravidelnému psaní mnoho osobností, které nejen mně mají co říci.
A Scallop? To opravdu bude skupinový projekt, ale oproti těm výše uvedeným je příliš bezvýznamný a jednoduchý na to, abych se nad ním zamýšlel. Patrně tak působí na velkou většinu a je to proto ztrátový projekt. Možná až přijde ve třetí generaci bude to lepší.

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnešní Kosa:
Citát jednoho vysoce postaveného analytika z CIA:

„Máme vás dobře zanalyzované. Vypadáte dobře, jste výborní technici, sportovci, máte krásné ženy, měli jste jeden z nejlepších průmyslů na světě. Z 3500 oborů jste jich provozovali 1800, to neměl nikdo. Od výroby knoflíků, skla, porcelánu, piva, zbraní, letadel až po jaderné elektrárny. Máte nádhernou zemi, ale máte jeden velký průšvih. Jste všichni proti všem. Nejste schopni se na ničem domluvit, nemáte disciplínu. Vy se sjednotíte jednou za dvacet let, když vám sem přijedou cizí tanky nebo vyhrajete olympiádu v hokeji. Co se vám však za posledních 30 let podařilo, to se nepodařilo ani minulému režimu – úplně vynulovat úspěchy, kterých jste v minulosti dosáhli. Dnes jste pouze skladem a montovnou Evropy!“

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

nepřeceňoval. Že to u nás praskne netušili ještě ani 16. listopadu. A pokud jde o ekonomiku, podívejte se kolem sebe. Př. sonda ke slunci- české přístroje. A nikdo ji nemlátí přes ruce jako Remka.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Připojuji se k rk. Vyjímaje dehonestaci Remka.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Scallope,
moc se přimlouvám, abyste zde napsal článek o více než 5 větách. můžete v něm vyložit a obhajovat své názory, proč je Zeman s Babišem špatný, a proč je Kalousek s pražskou kavárnou to největší dobrodiní. A můžete jej napsat na lavičce Václava Havla.
Pokud na napsání článku nestačíte intelektem jediné mlží nohy, požádejte v elfí centrále někoho chytřejšího, aby Vám s článkem pomohl. Drobná rada, najdete jej namátkou. Pokud nikoho neznáte, požádejte Mikuláše Mináře nebo Bohumila Kartouze.
Těším se na článek.

Průměrný počet slepic: 4 (17 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Scallop neodpovídá, zkusme to tedy takto. Většině (pro zjednodušení) Vidláků zde je proti EU. Babiš i Zeman jsou pro, Zeman dokonce pro federaci. Většina Vidláků považuje účastníky našich zahraničních misí za žoldáky. B a Z je považuji za bojovníky za Prahu u Kábulu. Většina Vidláku považuje naši zemi za montovnu, Zeman považuje za svůj úspěch poskytnutí dotací zahraničním firmám, které sem přivedl. Teď charaktery. Miliardáři není trapné podvádět při získání 50.mil. dotace, není mu trapné vynášet ministry jako odborníky a pak na ně svalovat svoje přešlapy. Zman nedokáže uznat, že po 60 letech si nemůže pamatovat, kde co četl. Sám nekrade, ale svým nejbližším to umožňuje.
Na Kalouskovy jsem nikdy nic dobrého nehledal, zkusme to ale obráceně- proč je Babišova vláda lepší, než byla Sobotkova.
Vidláci mi připadají jako dávní sedláci. Císař je hodný pán který má chudáky rád, ale jeho dvořané nás drhnou z kůže.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

zato pořádnou. Trollové, i ti přejmenovaní na elfy, ji používají k manipulacím zas a znova. Nemám teď čas, bude to trošku delší, tak to rozeberu jindy.

Jen krátce: ti i ti jsou podle vás stejní. Pořád jste neodpověděl, kde vidíte to řešení, kterého nikdy nedosáhneme, ale měli bychom se k němu snažit aspoň přiblížit?

Nebo vidíte jen na druhých chyby chyby a žádný názor nemáte?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

rk,
berte to pragmaticky. Babiš si ukradne 50 milionů, zatímco předchozí vlády se svými kamarády ukradli pravidelně několik miliard každý rok. V takové situaci je lepší ten zloděj, který krade méně. Lepší by bylo , kdyby nekradl vůbec, ale tomu se asi nelze vyhnout.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

My se tady v tom našem kýblíčku s křečky rácháme a zatím nám za humny kvasí VĚCI.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/nemecko-zemetreseni-po-dury…
Na pol. scéně je okolo toho ticho po pěšině, přitom si myslím, že je velmi, velmi reálné, že se v krátké době budou dít v sousedství dít věci, které se nám vůbec nebudou líbit a ke kterým se budeme muset postavit. A budeme se k tomu muset postavit pokud možno NEROZDĚLENI.

Proto mě zajímá elfí názor. Nebo alespoň noty.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Perfektní.
A nejen přátelství,ale i pomoc bude nutná.
Také vím,že nepohnete horou přirozenou,natož horou propagandy.
A když nám vláda předvádí naprostou neschopnost,krýt se Bruselem,to je na pováženou.
Jinak řečeno,vládne nám ž.mafie a můžeme jen kroutit hlavou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Jednou přijedete večer domů a barák bude hořet.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

V podstatě to máme spočtený
https://blisty.cz/art/98781-rozhovor-britskych-listu-260-bud-milujes-ev…
Buď miluješ EU nebo miluješ Putina.
Postaví li mi ti někdo takhle, tak teda se k tomu Putinovi hrdě hlásím.
Černá nebo bílá, nic mezi tím. Dobrá tedy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Průser těchhle černobílých chlapců (a oni to podvědomě tuší) spočívá v tom, že pokud by opravdu dali celému národu nůž na krk a donutili jej si vybrat, spolehlivá nadpoloviční většina by si vybrala toho Putina. Život není černobílý.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Svou upoutávkou jste mě donutil otevřít BL. A to jsem se zařekl, že nebudu Čulíka podporovat tím, že budu klikat na jeho web.
Ale zásady jsou tu od toho, aby se porušovaly, že ?

Tak, co jsme se dozvěděl ? Že mladí jsou víc prounijní, než ti staří. To mně za tu čtvrťhodinu, kterou jsem webu obětoval, opravdu nestálo.
Buchtík je obyčejná kecka, Jeho proslov jsem schopen redukovat na 3 minuty !

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Hluboce se omlouvám, jsem si vědom, že ta polívka, co jsem jí naservíroval, je zatraceně řídká.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

To byl jen takový přátelský štulec.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Platí krásné pravdlo "prounijni" je vetsinou kazdy do doby nez musi fakt zacit pracovat, resit problemy zivota apod., pak nastava prerod, kdy clovek zacina byt dospeli a najednou neni prounijni... Problem je, ze dost velka cast pracovniho trhu je stylem "jsme na jim druhu davek" :(

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Tady se nám rýsuje dělící rovina.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Kdy-uz-vypadne-Konec-Fol…
Foldyna je pro mně sociální demokracie. Potvrzují z jakého spektra se rekrutují jeho kritici.

Sluníčkáři, ekorevolucionáři, multikulti blouznivci chtějí spasit lidstvo, ať se mu to líbí nebo nelíbí.

Sociální demokraté by se měli snažit pomoct konkrétním lidem s konkrétními problémy. Spásu lidstva by měli nechat koňovi.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

Připomínku měl také předseda ESO Jaromír Štětina.
„Pan Foldyna nesahá Šimonovi Pánkovi ani po kotníky. Znám Šimona dlouhá léta, cestovali jsme spolu, zakládali jsme spolu Člověka v tísni, byli jsme spolu na řadě humanitárních akcí a důrazně protestuju proti pomluvám pana Foldyny."

Jsou to oba pohodáři, že ? Společně připravovali humanitární občanskou válku na Ukrajině !

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Foldyna není sám ! Předpokládám, že podobné názory, jako on, má většina řadových členů.
Vedení ČSSD má těžké dilema. Buď držet basu s Evropskými socialisty, anebo respektovat základnu.

Vybralo si to prvé, což značí konec zaběhaného a osvědčeného postupu. A což také znamená konec ČSSD !

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

ano ta lehkost, kdy muzmeme rict ze vse je relativni, zalezi na uhlu pohledu, neni stala pravda atd.. to konci tim ze zacneme tvrdit I uplne nesmysly jako je treba muzeme porazit fyziku, porucime vetru desti, protoze jsem nezemrel, nelze dokazat ze vsichni zemrou.

doporucuji precist dva clanky

jeden rozhovor s Kreckem

https://www.lidovky.cz/domov/urad-ombudsmana-nebyl-stvoren-pro-lidsko-p…

druhy rozhovor s dablem z pekla bruselu - Andrewem Stroehleinem, mediálním ředitelem lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu

jen pro silne povahy, muze skodit zdravi mistnich ctenaru

https://blisty.cz/art/98794-proc-na-jmenovani-anti-ombudsmana-stanislav…

Zatím bez slepic

tohle je extra trida, jak jsem jen tenhle orientacni nazorovy majak dodnes mohl minout

Křečkem se vládní garnitura vyznamenala. Takovou aroganci si veřejnost už nenechá líbit
Pavel Šafr Šéfredaktor deníku FORUM 24

Nejvyšší míra rozhořčení. Tak přijala významná část veřejnosti zprávu, že mocenský kartel Miloše Zemana a Andreje Babiše ve spojení s proruskou pátou kolonou (komunisté a okamurovci) prosadil ve sněmovně Stanislava Křečka do pozice veřejného ochránce práv.

Je to opravdu arogantní výsměch autoritářské garnitury do očí demokraticky orientovaných občanů. Stanislav Křeček je hvězdou dezinformačních webů, relativizuje práva různých menšin a schvaloval střílení do demonstrantů na kyjevském náměstí. Kromě toho neoprávněně několik let užíval titul doktora práv. Takhle tedy vypadá ombudsman v očích prezidenta republiky.

https://www.forum24.cz/kreckem-se-vladni-garnitura-vyznamenala-takovou-…

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

Tady vložím docela trefnou filipiku na Šafrův hanopis
http://nonserviam.cz/ombudsmanem-bude-krecek-na-letnou/
Nepředpokládám, že by se Šafr nechal nějakými argumenty ovlivnit, za to není placený.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

"Všichni věděli a kdo nevěděl tak tušil, že s nástupem militantní dobroserky ta instituce asi nově pojede slušné bomby, ale vybavujete si někdo, že by někdo z ideově opačného tábora předváděl při její kandidatuře a po jejím zvolení to, co teď předvádí dobroseři s Křečkem?"

Šabatová byla zvolena, nějak to musíme vydržet. Zjevně si tato část společnosti uvědomuje, že demokracie si musí vážit, ne ji likvidovat.
Teď už má demokratura blízko k fašismu !

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

A nemají k tomu daleko, přestože Babiš pořád suverénně vede. To se může brzy změnit, opozice už nevyhlíží marně na konec konjuktury.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Podle mne pane Vidláku důležitější je, nestydět se sám před sebou.

Přátele bezesporu potřebujeme … ale trolly? … přece ne za každou cenu. Ne za cenu, že budu přehlížet, co je ten člověk zač. A to není o názorech, to je o charakteru. Člověk, který se jako zdejší troll/ové/ nechá koupit za pár šupů, aby nepoužíval mozek a jen bezduše opisoval lži krysaře, aby zasíval svár, je pro mne naprosto nepřijatelný. Stejně pohrdám práskači, vědomými lháři a ignoranty.

Všichni si jistě pamatujeme své začátky na netu, kdy se nám občas podařilo tvrdit něco, co jsme po ověření zjistili, že tak nebylo. I přes přiznání a omluvu mám dodnes živý pocit studu za některé své (nechtěné) omyly. Jak je možné, že se tihle tvorové nestydí, když tu denně trousí vědomé lži? Co je to propána za lidi?

Často tu trollům (i třeba protekčnímu spratkovi Novotnému) přiznáváte jakousi inteligenci. Jenže intelekt je i schopnost sebeovládání a především umění používat mozek. Není možné být inteligentní a chovat se jako hovado, ignorovat realitu a psát tak, jak chce krysař a ze sebe vydolovat jen vulgarity. Pokud bychom takovým přiznali jakousi inteligenci, pak už je vysvětlením jen lékařská duševní diagnoza. Čekat od nich pochopení textu je podle mne úplně mimo - svůj mozek prodali.

Jsem tu host a respektuji zdejší vstřícnost k těmhle tvorům, mě se z nich však zvedá žaludek. Když podobné potkám v reálu, můžu přejít na druhý chodník a vyhnout se jim, tady to při nejlepší vůli moc nejde. A tak se vždycky jen modlím, aby v diskuzi byli zastoupeni jen minimálně, abych ještě měla chuť se sem vracet. Doufám, že to tu nenecháte jimi ovládnout.

Už vás všechny trochu znám a většinu z vás mám ráda. Jsme lidé různí a mně se ta vaše diskuze a popichování líbí, dozvím se spoustu věcí, které ze svého života moc neznám. Prostě je to trochu jiný pohled na svět, většinou pro mne zajímavý a od lidí, kteří často vědí víc než já. A vy tady JSTE prostě přátelé, podle mne nemáte zapotřebí tolerovat ty odporné tvory. Neumím moc chválit, proto už skončím přáním, abyste pořád používali selský rozum a nenechali se svádět k trollím hrátkám.

Zakončím slovy publicisty Podrackého: „…Lidé žijící ještě realitou života, cítící nějakou sounáležitost, věrnost svému národu a státu, úctu k lidem, kteří pro společnost něco vykonali, solidaritu s členy svého kolektivu, jsou ochotni svůj domov a tradiční řád hájit ….. „ - to jsou pro mne Vidlákovy kydy.
Všem vám přeji hezký den i ty další

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

koho tady pokládáte za ty odporné, za mrzský peníz píšící, neinteligentní ( je velmi dobře možné být inteligentní a chovat se jeko hovado, viz téměř všechny příslušníky STB) trolly?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Co chcete asi tak s nimi dělat?
Utopit, zplynovat, vyhnat na Sibiř, nebo na Saharu?
Jedním ze znaků inteligence, podle mého, je přijetí faktu, že strom života je úžasně košatý.
Oni tihle"odporní tvorové" mají jeden obrovský kladný přínos.
Ukazují kam by jeden nikdy nechtěl dostat.
Znázorňují i jinou větev vývoje.

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

Omlouvám se Mirku (i všem útlocitnějším), asi jsem výše použila zbytečně ostrá slova, vypadá to takhle dost hrozně.

Odpovědi:
Nic s nimi nechci dělat ani je vyhánět kamkoliv, jací jsou je jejich problém, obecně pomáhá jen ignorovat je.

Že je strom života košatý vím i bez nich a kam bych se /ne/chtěla dostat, na to mám vlastní rozum a jakýsi hodnotový žebříček.

Nejsou jinou větví vývoje, vlastně jsou politováníhodní – narodili se, nebo byli vychováni s vakuem tam, kde měli mít mozek, nebo dokonce i srdce. Nebo se jim něco přihodilo, když byli dětmi…

Možná jsem to nahoře napsala dost ostře, ale už jsem zažila diskuzní fóra, která tahle individua úplně rozložila. Nemají zábrany, vyznávají jen neomalenost a drzost. Vůbec jsem neměla v úmyslu vám tu vidlákům radit, nebo kritizovat. Moc dobře vím, že pro mne je pomoc snadná – prostě kdyby hrnec přetekl, najít si jiné stránky. Vy to vidláci ani nepoznáte a mně by to život zas tolik neovlivnilo. Jen by byl bez vás nejspíš trochu chudší. Takhle přízemně já uvažuji :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Jen tady Alice pěkně zůstaňte nebo tady blboni zdivočej a začnou natvrdo politikařit. No a co se týče odporných nepovedených kokotů, bych jim vrazil jeden rovnej podíl na neprodejný půdě, jeden podíl na rozpočtu v bankocetlách a jeden podíl na rozhodováníí jako bysme měli my a bude klid. Normálních lidí podle dějinných statistik je víc , takže by s odpornostma měli utrum. No a ti, co nepatří k naší mámě by dostali turistické pasy s dobou určitou, kerá by se prodlužovala před interupční komisí. No a tak si myslím, že bychom se postupně aji mohli zbavit páté kolony, kerá se tváří že je jako všude u nás doma.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

proč nejmenujete? Vždyť to jsou jenom nicky.

Zatím bez slepic

Existuje daleko jednodušší řešení, jmenuje se "ignore list". Vidlák ale asi nemá zájem o takovou fičůru i o některé další, takže i v budoucnu budeme muset, pokud nebudeme chtít být znechuceni "příspěvky" těchto jedinců, tyto přeskakovat v už tak dosti nepřehledném fóru, kde snaha zjistit, která reakce patří ke kterému příspěvku představuje mnohdy detektivní práci.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Gerde, já nejsem nijak výjimečně matematicky ani geometricky zdělán. To, co jsem kdysi uměl/znal (zkouška z matematické analýzy u obávaného doc.Klátila, zkouška z neobávaného, ale velmi chytrého Jirky Holendy z lineární algebry a trochu deskriptivní geometrie) jsem už dávno zapomněl. Ale rád si o matematice/fyzice/geometrii občas čtu, i když ne vždy a všemu rozumím.
Nebudu tu přepisovat dlouhé (a velmi vtipné/chytré) odstavce na téma Eukleidovské/neeukleidovské geometrie, zkusí to stručně.
- Jedním ze základních kamenů lidského myšlení od starých Řeků až do 19.století byla jistota, kterou přinášel Eukleidův výklad geometrie. Byl přesný a jednoznačný.
- Obsahoval zaručeně pravdivé věty o přímkách a trojúhelnících, kružnicích a čtvercích, které podle nenapadnutelné logiky vyplývaly z jasně formulovaných předpokladů nazývaných axiomy.
- Na počátku 19.století však eukleidovská geometrie znamenala už mnohem více než jen hru s tužkou, pravítkem a kružítkem v dětských sešitech. Popisovala, jak svět skutečně vypadá.
- Celá tato impozantní stavba poskytla model pro výstavbu logiky a její aplikaci na množiny předpokladů
- Při zpětném pohledu charakterizuje Eukleidovu stavbu geometrie nejlépe postulát o tom, že rovnoběžné přímky se nikdy nesetkají.
- Eukleidova geometrie ovlivňovala řadu oblastí lidského myšlení - architekturu a uměleckou kompozici, navigaci a astronomii. Stála u kořenů celé Newtonovy práce o pohybu a gravitaci.
- Dále bychom se mohli dočíst jak ovlivnil Imanuela Kanta (ne tady toho našeho, toho opravdového) atd. atd.

A náhle bum, rána:
- Nikolaj Lobačevskij, Karl Friendrich Gaus a János Bolayi si v komplikovaném a dosud ne zcela vyjasněném sledu událostí uvědomili, že eukleidovská geometrie je jen jednou z několika možností.
- Na jakémkoliv zakřiveném povrchu, např. na povrchu koule, můžeme formulovat analogické postuláty a pravidla jako Eukleides. Můžeme nakreslit na povrchu koule trojúhelník, ale jeho tři úhly nedají dohromady 180 stupňů. Eukleidův slavný postulát o tom, že se rovnoběžné přímky nikdy neprotnou, na takovém zakřiveném povrchu neplatí a nepatří tedy mezi postuláty.
- Vlastně se při zpětném pohledu jeví zvláštní, že trvalo tak dlouho, než se podobná myšlenka objevila
atd. atd. atd.

Takže závěrem této sáhodlouhé reakce:
- Neeukleidovská geometrie není známa řadu století, vzala počátek ve století 19., což není tak dávno.
- Objev, že neeukleidovská geometrie není jedinečným atributem světa daný Bohem, vedl ke konci 19.století ke zpochybňování různých podobných předsudků a přesvědčení. Díky němu a díky šťastnému souznění s dalšími revolučními myšlenkami (evoluce přírodním výběrem Ch.Darwina, nebulární teorie S.de Laplace, podle níž sluneční soustava vznikla z mlhoviny) také sílil trend směrem ke kulturnímu relativismu.
- Ve všech těchto oblastech se dospívalo ke zjištění, že současný stav je jen jednou z mnoha možností.
atd. atd. atd.

To všechno samozřejmě není z mojí hlavy, to napsal (matematik) John D. Barrow v populární, ale obtížně čtivé knize "Pí na nebesích - o počítání, myšlení a bytí" z roku 1992, česky Mladá fronta v roce 2000.

Proto si myslím, že "relativita pravdy, hodnot, názoru, apod." je realitou, která mnohdy sice obtěžuje, ale je asi lépe si ji příliš nezastírat.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Neuměl bych to lépe napsat, musel jsem si pomoci kvantovou fyzikou. Pod každé slovo je možné se podepsat.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jde jedna husa za druhou. Ta druhá strčí té první zobák do ... (no třeba do Brusele ☺).
Obě jsou na tom relativně stejně - obě mají zobák v prdeli.
A teď otázka: je některá na tom absolutně nebo relativně líp, než ta druhá?
Vše záleží, jak se pozorovatel na danou událost dívá (neboli jakou použije vztažnou soustavu).
Trojúhelník může mít v součtu úhlů max. 180 stupňů, ale taky jich může mít víc - záleží jakou soustavu/úhel pohledu použijeme.
Totéž třeba plynutí času - jiné při "pozemských rychlostech", jiné při vysokých. Etc, etc.
A asi stejně každý člověk může mít jiný pohled na stejnou událost.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Držme se tématu, tedy trojúhelníku. Už starý Mercator, žil v 16. století, věděl, že trojúhelník na kouli nemá součet úhlů 180°. Věděl dokonce, že nelze kouli bez zkreslení převést na plochu. A naopak. Znal loxodromu a ortodromu (to jsou také trojúhelníky ve vztahu k rovnoběžkám a poledníkům). Nepodceňujme staré myslitele a odborníky.
Neeuklidovská geometrie je výsledek historického vývoje vědy a poznání a rozšiřuje ho. Dává nové možnosti.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ty dva trojúhelníky zavěšené na společné od vesně čakrují kolem pí a gdyž se to rozjaří naplno, každej blboň zjihne a namaže se sám na chleba. A gdyž se to sejde napevno, pamatuje si tu chuť celej život. O náhražky už nemá zájem. Sou ale aj kokoti co o tem sní celej život a cpou se margarínem. Chvála Ramchovi, kerej míchá aby zbylo i na ostatní, ale na opravdové kokoty nemá čas, délku, hloubku ani šířku.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dá se řešit oborem platnosti.

Dvou rozměrný prostor.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Otevřené dveře k srdcím, přátelství s Hydrou, podaná ruka nesouhlasícímu a snaha přivést na dvorek co nejvíce názorů, včetně těch, se kterými nesouhlasí. Rozumím, schvaluji a podepisuji. Opět dobře rozehráno.
Já se ale ptám, jak ten klasik: " A co na to Scallop?"

Není to Vidláku tak, že on vlastně o Vaše vstřícné gesto vůbec nestojí?

IK

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Na to mohu odpovědet jen citátem z Bible: 

V nebi je větší radost nad jedním napraveným hříšníkem než nad deseti spravedlivými. :-)

 

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

A zrovna to není spravedlivé ! Jak k tomu přijdou ti, kteří nehřešili ? Jsou snad horší, než ten který pořád hřešil ?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ovšem. Jsou hloupější: mohli si užít, a když už nemůžou, vydávat to za ctnost.
---
Já jsem tu dnes poprvé a měl bych být zdrženlivý. Toho jsem si plně vědom. Jenže tak skvělé nahrávce na smeč je těžké odolat, a já mám silně vyvinutou slabou vůli.

Zatím bez slepic

Drze si myslím, že už Vás trochu znám pane Vidláku a tak Vás ani náhodou nepodezírám z toho, že byste se podle toho podobenství neřídil. Ale i "Ježíš rozhněván hněvem spravedlivým, bičem vlastnoručně spleteným vyhnal nepoctivce z chrámu, zasvěcenému duchovnu, a ne „zlatému teleti“. I on očistil jen deset malomocných, protože nelze očistit všechny.

To prosím neberte jako kritiku, jak jsem napsala odpoledne je to tu Vaše, já jsem jen na návštěvě a doufám, že i po dnešku, kdy jsem si zahrála na "spravedlivou", byste mi snad kafe uvařil :-)

Dobrou noc

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

To víte že bych Vám kafe uvařil Alice. 

Ale než budu Scallopa bičem vyhánět z Kydů, raději bych ho získal na svou stranu. Bylo by to mnohem cennější než pohled na jeho záda kterak se s hanbou plazí pryč z bojiště. Přečtěte si nejnovější příspěvek Mariana Kechlibara, takhle bych chtěl, aby to bylo i se Scallopem. Navíc my ten jiný pohled potřebujeme jako sůl. A on se chová způsobně. Já ho mám vlastně docela rád. Od doby kdy začal argumentovat ho mám ještě radši. 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Děkuji za doporučení pane Vidláku. Moc pěkný článek, jen mi trochu připomíná pohádku.
A v té Americe je to jaksi všechno „snadnější“ – Demokrati (kteří jimi nejsou) nebo Republikáni (kteří taky ne) . Navíc ta paní, jejíž „obrácení na správnou víru“ MK přeložil, byla myslící tvor. Zdejší troll tuhle funkci nemá ve výbavě.

Jen skromně si Vám tedy dovolím doporučit dva způsoby k restartu trollova mozku – zjistěte nějak, kolik mu platí a zkuste ho přeplatit. To bych považovala za nejspolehlivější způsob, jak ho přesvědčit. Nebo taky jako správný Vidlák byste jistě snadno našel vhodné nářadí, kterým by se mu dala narovnat pokřivená páteř :-).
Omlouvám se, nic ve zlém, ale musím přiznat, že jsem v případě trollů silný alergik. Přeji Vám zdar a sílu! Krásný víkend.

P.S. Nejspíš jsme touto diskuzí probudili trollovo ego tak, že Vám tu vysekne nějakou servilitu. A nebo že by se mne "argumentačně" zeptal po třetí na jména? :-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Mému chápání světa je blízký čínský symbol jing-jang. V černé větší části tečka bílé a naopak, v bílé černá tečka. Bez nemoci byste si necenili zdraví. Bez zla byste nevěděli, co je dobro. I do sladkého moučníku dáváte trochu soli, a do slaného rohlíku patří trochu cukru, aby ty kvasinky měly z čeho žít.
Kdybychom zde na kydech jen kydali všichni na stejnou notu, asi by to brzy byla nuda. Škeble i další tvoři, co se tu z času na čas vyskytnou, jsou takovým kořením zdejší diskuze.
Kolem každého hnojiště musejí lítat mouchy, jsou otravné, ale potřebné. Když kolem hnoje žádná moucha není, je s tím hnojem něco špatně. Průser je, když se mouchy přemnoží, to pak chce většinou drastičtější prostředky, ale i to jsme si už tady zažili.
My co tady kydáme, jsme většinou omláceni životem. Mnohdy na nás bylo kydáno roky a nějak jsme se s tím museli naučit žít - většina zdejšího osazenstva zřejmě čítá věk 45+, aspoň já to takto odhaduji.
Nejsem žádný filozof, ale celý život "pracuju s lidmi", a to je tvrdá škola. Typická "střední pozice", shora na vás tlačej a zespoda vám nadávají, každopádně si to vyžerete z obou stran. V tom rybníku je třeba lavírovat, uhýbat do všech stran i nahoru a dolů, občas zastavit, občas vyrazit do útoku, aby vás neuštvaly malé ryby a nesežraly ty velké. Jo, už přes třicet let se snažím v tom rybníku plavat, a občas se divím, že mi ještě nehráblo. Je to jeden velký chlívek, kde máme svoje vidláky, ale i pár škeblí se tam najde. A věřte, že i ty škeble měly svou hodnotu, akorát jsem ty jejich hemzy musela nejdřív vydejchat. Oni mívali svou hodnotu v tom, že rozčeřili hladinu, a v tom šrumci pak bylo možno si všimnout věcí, které bych jinak přehlídla, protože by tak nějak poklidně plynuly a byly téměř neviditelné. Slušného člověka si nevšimnete mezi jinýma slušnýma, nejvíc vynikne vedle blbce.
Tady jako kdekoliv jinde se vyskytují lidi s převažujícím "rozumem" a lidi s převažujícím "citem", stejně to tak mám i u těch svých rybiček. Moje zkušenost je, že pokud ty dvě složky nejsou v člověkovi zhruba v rovnováze, tak se jedná o tvora dost nesnesitelného. Rozum bez emocí a emoce bez rozumu jsou pro okolní tvory katastrofa. Naštěstí jich není tolik, aby mě dostali na psychiatrii.
A dodatek pro paní Alici: nezoufejte nad škeblemi, které se tu občas plácají. Myslím, že ostatní diskutující dokáží jejich působení rychle a efektivně eliminovat. Dostanou se jen tam, kde je pustíte. A vždycky máte možnost použít to kolečko na myši a přerolovat je. Kdybyste věděla, kolikrát jsem si přála, abych takové kolečko měla i v tom "běžném životě" a některé typy mohla "přerolovat"... Bohužel to není možné, takže je obvykle musím "přetrpět".

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)