Taktika přátelství

Autor
Štítky

Dnešní článek bude pro našeho elfa Scallopa. Je tu s námi už poměrně dlouhou dobu, ale vůbec mi nevadil (a nevadí). Psal si svoje, ale nechoval se jako psychopat. Načal si nějaké to diskusní vlákno, toho se držel, tu a tam se mu nasbíralo hodně reakcí. Narozdíl od Sartra, který musel mít vždy všude a ve všem poslední slovo, Scallop jen tu a tam provokoval, ale nikdy se mě to nedotýkalo, bral jsem to jako okénko do jiného okruhu naší společnosti. Z tohoto hlediska si Scallope klidně diskutujte dál. 

Člověk se ale samozřejmě nemohl nevšimnout, že Scallop se vyskytoval jen tehdy, pokud se článek zaměřoval politickým směrem a kupodivu ani tak nezáleželo o čem píšu, mnohem víc záleželo na konkrétních jménech. Text o Babišovi, Zemanovi, Minářovi, Pražské kavárně a podobně nám našeho elfa vždy spolehlivě přivedly. 

Jeho reakce v diskusi se dost podobaly - vytáhl si z článku jednu větu,  nařkl mě z nějakého jednání, případně prohlásil, co si  já Vidlák doopravdy myslím a pak to vítězoslavně popíral. Jeho příspěvky byly krátké a měly být asi úderné a pokaždé měly provokovat. Ani jsem se nepokusil Scallopovi nabídnout napsání článku, protože mi to přišlo zbytečné, nevypada že by byl schopen delší úvahy než o čteřech větách. 

A teď, poslední dva dny... změna. Najednou jsou jeho příspěvky delší, ucelenější, dokonce i s odkazy. I jeho čeština se zvedla, texty najednou dávají smysl. Začal používat čárky a háčky.  Provokuje mnohem méně, zato se snaží argumentovat. 

Co se sakra stalo říkám si? Že by proběhla nějaká schůze na které musel Scallop prezentovat neuspokojivé výsledky a byla nám přidělena vyšší šajba? Zůstalo ze Scallopa něco víc než jen nick? Mají tam u Kartouzů manuál? Jako třeba vezememe ty mladé moderní dynamické jinochy prodchnuté zápalem boje za liberální demokracii a přidělíme je na jednoduché úkoly proti malým blogům bez zázemí.

První fáze - provokovat. To už rozkložilo nejeden blog a znechutilo nejednoho blogera. Diskutéři se rozhádají, časem se dopracují do pozice, že ať řeknou cokoliv, vše je provokace a za vším je postranní úmysl...  Takové provokace zvládne i elf se základním školením, bez jakýchkoliv elementárních znalostí, bez hlubšího všeobecného vzdělání. 

U nás se to nepovedlo, tak začíná fáze dvě. To už nemůže dělat jen tak někdo. Pokud má člověk argumentovat, musí si alespoň pamatovat o čem už psal, nestačí mu jen v určenou dobu psát, musí i číst, musí  mít alespoň základní povšechný rozhled. Už mu nestačí jen provokovat opakováním stejných frází, musí vědět, kam si dojít pro ty správné odkazy. Nicméně úspěšnost něčeho takového přepokládá facebookové hloupé publikum, které je možné přečůrat předstíráním inteligence, vzdělání a rozhledu. 

To se u nás jen tak nestane. Máme tu příliš mnoho lidí protřelých životem, kteří už ledacos zažili, viděli v životě mnohokrát pády zavedených a věčných jistot, přežili kecy lecjaké mladé generace a když se svým smýšlením došli do druhé poloviny života, jen tak ho měnit nebudou. 

Navíc majitelem blogu je vesnický Vidlák, který se drze hlásí k tomu, že nedělá analýzy, nesnaží se vyhrabat pravdu a je mu úplně ukradené, když o něm někdo řekne, že Vidláka nezajímají ani fakta. Vidlák si tak trochu mele svou, ale klidně nechává i ostatní, aby si mleli to jejich. A když se to všechno přemele, sežvýká a vykydá, dá se s tím žít. Nic víc, nic míň. 

Proč tohle všecho píšu... 

Nikdy v dějinách totiž nešlo o argumenty ani fakta i kdyby byly stokrát pravdivé.

Jednoduše proto, že lidé žijí různé životy, zažívají různé radosti i starosti, jejich životní zkušenosti jsou nenapodobitelné. Jeden potřebuje mít žito drahé a druhý laciné. Jeden potřebuje déšť a druhý sucho. Jeden se protloukl sám, všechno si vydřel, nasadil se víc než ostatní a za každým jeho vydělaným grošem jsou krvavé mozoly nebo notně ošoupaný zadek od sezení. Jiný měl prostě štětí, nikdy se nenadřel, jen byl ve správnu dobu na správném místě. Další je typický pechfógl, na kterého se nalepila každá smůla z okolí. Jeden našel pomocnou ruku u vlastního ramene, jinému opravdu pomocnou ruku podali. Jeden si vážil každého drobného daru, jiný probendil království. Jeden nikdy nepotkal kapsáře ani zloděje, druhého svět rafnul za prdel, kdykoliv si stáhl kalhoty. 

Lidi prostě nejsou stejní a proto také neslyší na stejné argumenty. Ani sebedokonalejší argument, plán, politika, utopie či cokoliv podobného nejsou nikdy pro všechny. Tu a tam bývají pro většinu, ale vždycky je to jen dočasná záležistost. Neexistuje žádný "úžasný nápad", kterým vše vyřešíte. Může stačit na vyhrané volby, ale nakonec stejně bude někomu z dobrých důvodů překážet. A podle mě neexistují ani žádná univerzálně použitelná fakta. Respektive fakta existují, ale svět je tak složitý, že v záplavě všeho ostatního jsou málokdy rozpoznána.  

Víte, já nejsem proti argumentům, nejsem proti faktům, nejsem proti rozumu. Ale nevidím důvod, proč bych do takřka nekonečné plejády názorů, návrhů, řešení a cest k cíli měl vnášet ještě i to svoje. Nevím proč bych měl znovu vymýšlet vymyšlené. 

Já chci rozumět. Chci chápat Targuse i Gerda. Doteď je mi líto že jsem se dotkl Standy.e, kvůli dehonestaci učitelů, kterou jsem vůbec neměl v plánu. Chci chápat Rejpalku, Majku, Robertíka, Admirála, Laca G, Matku, Povidláka, Alexe, Asfalťáka i ostatní. Omlouvám se všem, které jsem nezmínil jménem. 

Já vím, že nikdy nepůjde nastolit cestu, která by byla jen pro všechny čtenáře Kydů, natož pro celou republiku, natož pro celou Evropu a už vůbec ne pro celý svět. Ale když budeme vědět, čím ti druzí žijí, mohli bychom třeba rozumět, proč se rozhodují jak se rozhodují. Proč s námi nesouhlasí i když argumentujeme v souladu s elementární logikou. Osvícenství přineslo názor, že fakta jsou lepší než dojmy a rozum a logika je cesta vpřed. Ano je... ale jen úzkoprofilově. Díky tomu sice na jedné straně na základě rozumu, matematiky a logiky vznikla továrny a moderní věk, ale také se bez problémů ignorovala jiná fakta - že lidi jsou zbídačení a nemají na pokroku skoro žádný podíl. Co z toho vzniklo, všichni víme. Rozum je dobrá věc, ale sám o sobě nestačí.  

My prostě potřebujeme kromě rozumu i přátele před kterými se nemusíme stydět za to co si myslíme. A kteří se nebudou stydět před námi. Nemusíme být na jedné vlně, bohatě postačí, když se pochopíme.

Proto platí i pro Scallopa - má u mě kdykoliv otevřené dveře k vydání jakéhokoliv článku. Proto ani jeho nechci šmahem odmítnout. Ani toho Mináře nechci šmahem odmítnout a nikdy to neudělám. Pokud přije na Kydy, může argumentovat jak chce a psát o čem chce. 

Ja se děsím jen těch, kteří prostě vědí na základě faktů, argumentů a logiky, co je správné. Kteří bez problémů šmahem odmítnou jiné vidění světa prostě proto, že přece mají pravdu a mají ji podloženou spoustou matematiky, logiky a objetivity. Neděsím se lidí, kteří volili Drahoše.  Ostatně volila ho i moje žena. Ale děsím se těch, kteří mi po volbě Zemana přišli vynadat. Nedělám si hlavu s těmi, kdo Zemana nemusejí. Ale bojím se těch, kteří chtějí, abych ho nemusel i já. Nebojím se ani těch co volí Okamuru, ani těch co volí Kalouska. Děsím se jen těch, kteří vědí, že volba Kalouska je jediná správná a pravdivá cesta podložená fakty. 

Neděsím se lidí, kteří souhlasí s EET a vůbec mi nevadí lidi, kterým to komplikuje život a nejraději by to zrušili. Ale vadí mi, když mi jednu nebo druhou variantu předkládají jako svatou. A dokonce naivně věřím, že když si obě strany navzájem řeknou všechny výhrady a argumenty, pak si na to připijí nebo se v bratrském objetí zbourají, tak by třeba mohli mít nějakou EET, která postihne hlavní důvody pro, ale zároveň nezničí spoustu drobných, ale užitečných věcí. 

Na Kydech se snažím o přátelství a dělám to stejně jako ve skutečném životě. Snažím se hosty nakrmit, napojit, zametu pod nimi, na cestu domů je obdaruji a doufám, že to k něčemu bude.  

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (65 hlasů)

Komentáře

paní Rejpalko, děkuji. Však tady aby někdy to kolečko bylo opancéřované. Já nezoufám, vím, že takový je život, to jen že to dnes bylo téma a já jsem se po dlouhé době zas osypala. Ale už pilně pracuji na imunitě :-)Pěkný den.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Vyjádření elfů jsou cenou informací o zadání/notách od těch, co je řídí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

"Myslím si, Donalde, že není radno směšovat zákonitosti matematické a fyzikální s těmi společenskými."

Proč ne?

---

"Ačkoliv i ty prvně zmíněné se někdy jeví jako jisté - a náhle se ukáže, že nejsou. Jako příklad uvedu staletí panující přesvědčení, že úhly trojúhelníku musejí dávat dohromady 180 stupňů - a náhle zahřmělo a ukázalo se, že tomu tak není a že s těmi úhly je to sakra relativní..."

Matematika není reálná věda, je to fantazijní věda. Je to prostě nástroj pro popis jiných jevů a reality, nikoli realita sama. Matematika je čistě teoretická věda, jazyk pro popis situací.

Nikde v realitě matematika přímo neexistuje, pouze je realita popisována skrze matematiku a matematickým jazykem. Stejně dobře se může realita popisovat třeba filozofickým jazykem, nebo obrázkovým jazykem. Jen všechny ty popisy - matematický, filozofický - usnadňují pochopit realitu. Ale není to realita sama.

---

"Se společenskými procesy je to ještě nejistější. Vaše: "Všechno je údajně na 100 % pouze věcí názoru: pravda, hodnoty, morálka, atd." by podle mě platilo, kdybychom z něj vypustili slůvko "údajně". Jako pravda, hodnota i morálka platí vždy jen to, na čem se usnese většina, či co je jí vnuceno."

Pokud chcete, jak jste to udělal na začátku, popírat jakékoli zákonitosti vyjma matematických, fyzikálních - pak můžete dojít k tomuto mylnému závěru. Jakékoli hodnoty a morálky mají své důsledky, a k něčemu vedou. A už jsme opět u těch zákonitostí.

a) Například morálka, že starost o děti je ničení si vlastního života vede k vymření takové civilizace.

b) Hodnota, že sexuální preference člověka jsou tak strašně důležité, že kromě Prague pride pochodů, je třeba to mohutně společensky podporovat - a hodnotnější je homosexuál než člověk, který něco užitečného udělal pro lidstvo - vede k vymření takové civilizace. Názory, že pohlavní je věcí osobního názoru je jen důsledkem.

c) Přehnané humanitární hodnoty vedou k vyvraždění národa, protože nakonec neumožní se bránit jak proti vnitřním, tak vnějším psychopatům, vrahům, násilníkům. Jak vidíme dnes.

A tak dále. V proudu času nakonec moc druhů morálek a hodnot nezbude. Proto důsledky jejich "osobních názorů" na "morálky" a "hodnoty" je nemilosrdně vyhubí.

---

"Domnívat se, že právě to naše pojetí jejich platnosti (a mnohých dalších, samozřejmě), je.... nevím, něco na způsob fanfarónství: "My to teď víme a známe, kam na nás, holenku, s jiným výkladem! My jsme na to kápli!" A kde je to psáno, že jsme si tím tak jisti? Dokonce i Bible a Švejk jsou na takové tvrzení krátké..."

Realita to rozsoudí, jak píši výše. Právě do relativizace hodnot, morálky nutně patří jako nedílná součást popírání reality. Popírání, že jakékoli společneské zřízení, hodnota, morálka má důsledky na tu společnost - z toho vycházíte. Popíráte zákonitosti společenské a děsí vás představa, že i ony jsou stejně exaktní jako například fyzikální.

Realita postupně do 99,9999 % osobních názorů lidí a komunit hodí svoje vidle. Pomocí důsledků těchto "osobních názorů".

---

"Že člověk ve společnosti zmůže velice málo, v tom máte, myslím, pravdu. Pro masy to už tak úplně neplatí - jako s tím trojúhelníkem."

Nevšiml jsem si, že by jakákoli masa lidí změnila třeba gravitační zákon nebo jiný fyzikální zákon. Stejně tak masa lidí může změnit věci jen krátkodobě. Masa lidí ovšem uvolní obrovskou energii, kdykoli se k něčemu rozhodne, a ta energie má zase velice mohutné důsledky. A ta masa je v drtivé většině opět převálcována a kouká jako sůva na drát, co se stalo. Realita a společenské zákony to v historicky krátké době dostanou zase na startovní čáru, pokud "osobní názory" masy se příliš vymkly z kloubů - a mimo přirozenou linku.

Je to stejné, jako naše obrovská a mocná EU je stejně převálcovávána důsledky své činnosti.

---

"Skoro bych řekl, že zatímco technicky se člověk vyvíjí k úrovni až nelidské, ve sféře společenské spíše atrofuje (= blbne)."

Neblbne. Jen si člověk myslí, že společenské zákonitosti jsou tu k tomu, aby si plnil svá chtění, měl se dobře a pohodlně. A tak společenské zákonitosti nefungují. Proto zmiňuji ve svém původním příspěvku ty křováky s podprůměrným IQ, kteří - stejně jako barbaři - porazí tu římskou tu eurounijní říši.

Krásný příklad je vidět v pedagogice, nebo aktivistech, nebo genderových vědách. Tam se také mylně domnívají, že člověk má právo na každý chtíč a touhu a nebude to mít degenerativní následky.

Například že dítě se nesmí ani plácnout, nesmí se zatěžovat úkoly - a že to bude nejlepší co můžeme pro dítě udělat. To je psychopatie, protože dítě je třeba milovat a připravi na život. I za cenu, že dítě občas bude v nepohodě nebo dostane na zadek. Musí za sebou cítit ochrannou ruku rodičů, autorit i společnosti, byť občas dostane přes zadek. To je skutečná láska a role dítěte. Ale pořád si někdo myslí, že dítě má být rozmazlený fracek bez námahy, autorit a dalšího.

Současnou pedagogiku vede úchylná Nováčková a Smékalová, kteří si pletou školu se zábavním táborem, kde se všichni - jako prasátka v chlívku - musí děti cítit pouze příjemně, bavit se, a nikdy nesmí spolu soutěžit na výkon, a inkluzivně se přizpůsobit největšímu debilovi ve své úrovni.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Toto je opravdu zajímavé téma. Díky moc za sdílení příspěvku.
https://www.just4dummies.com/gmail-sign-up

Zatím bez slepic