Prý 4.0

Autor

To bylo keců o nové ekonomice, která už klepe na dveře. To bylo řečí o vyspělé robotizaci, o tom, jak lidé budou ve velkém přicházet o místa, protože pro v ýrobu už nebudou zapotřebí. K tomu nám servírovali obrázky z továren Applu nebo Tesly, kde jsou prý už celé sekce, kde není zapotřebí lidí.  

Už třicet let je člověk tím nejsprostějším průmyslovým materiálem, kerý je možné snadno vyhodit a bez problémů nahradit. A když se náhrada nenajde tady, přiveze se z Mongolska. Člověk byl drahá a nespolehlivá položka na kterou platí jen bič, knuta, pokuty, represe a tak vůbec. 

A ejhle... stačilo mít dvě stě tisíc lidí v karanténě po návratu z dovolené, stačilo trochu omezit život, zavřít hospody a najednou se ukazuje, kdo je skutečným pohonem ekonomiky... a roboti to nejsou. Automobilky zavřely a bez lidí nejede vůbec nic. Koneckonců, zavřely by stejně, protože robot žádné součástky přes zavřené a omezené hranice nepřiveze a žádný robot kamiony nezkontroluje a nezměří lidem teplotu. 

Chybějícího člověka nic nenahradí. Ani  v práci, ani v zábavě. Bez lidí to nejde. Jen člověk umí improvizovat, jen člověk zajistí roušky, které nezajistí ani diplomacie. Jen člověk si poradí v nových podmínkách, jen člověk se přizpůsobí, člověk vymyslí, člověk zařídí, člověk udělá.  

Stejně tak bylo keců o zlé Číně a ještě zlejším Rusku. Je nutné je okopávat, protože to byl ten recept, jak vypadat jako suverénní stát. Je třeba bourat sochy a přejmenovávat náměstí. Je třeba jezdit na Taiwan a vypovídat smlouvy o partnerství. A najednou koukáme, že se bez nich neobejdeme. 

Hřib sice umí vypovídat smlouvy, ale nepostavil žádnou továrnu na zdravotnický materiál. Kolář umí bojovat proti Koněvově soše, ale neumí zajistit letadlo, které by nám něco dovezlo. Jo, kdybychom měli vlastní kapacity, vlastní sklady, vlastní zdravotnický (a nejlépe i ostatní) průmysl, mohli jsme dělat dlouhý nos a koho bychom chtěli. Připomínají mi tu vránu, co sedí na větvi nad propastí a machruje. Postupně si k ní sednou zajíc, liška i vlk, aby také machrovali. Pak to zkusí i medvěd, větev se zlomí, všichni padají do propasti a vrána povídá: "Vy nemáte křídla? Tak co machrujete?" 

Koroňáček nám ukázal, co všechno u nás nemáme... ale původně jsme měli. 

Myslím že Hřib teď sedí doma a každý den se modlí k Havlovi, aby Babišova opatření přišla včas. Pokud bychom nedej bože pokračovali v sešupu, za chvíli by přijeli i čínští doktoři a on osobně by je nejspíš musel vítat. A pokud opatření přišla včas, bude na konci muset poděkovat Hamáčkovi s Babišem. Pokud ta opatření zabrala, tak budeme ostrůvkem průseru uprostřed moře megaprůseru. Budeme mít novou svatou trojici - Babiš, Hamáček a Prymula, která bude svítit na celou Evropu, protože stejné problémy jako u nás mají i všude jinde, ale teď už jde jen o to, kdo s opatřeními začal nejdřív. 

Mimochodem... Hamáček v posledních dnech působí mnohem lépe než předtím. Přestal s těmi kecy o pokutách a restrikcích a přestal působit jako důstojník SS. Skoro jsem v pokušení říci, že ten chlap našel v torně svojí maršálskou hůl a teď má něco, v čem se našel a co mu jde. 

A ještě jeden postřeh - U nás ve firmě se tradovalo, že Babišovi se musí o průseru říci dopředu. Že se sice nasere, ale pak ho to přejde a na konci si vzpomene, kdo první ho upozorňoval. Pokud si průseru všimne Babiš sám, je to konec pro všechny manažery v dosahu. Zdá se, že něco podobného si Babiš přenesl i na vládu. I v Německu totiž existují epidemiologové, kteří mají podmínky o kterých se Prymulovi může jen zdát. Ale zdá se, že za Merkelovou se nedá jít s průserem. Nositel špatných zpráv dopadne jako u orientálního císaře. Za Babišem se naopak zajít dalo... Nevím, co mu Prymula řekl, ale ten chlap s ním nevyrazil dveře. Možná pak Babiš ještě nějaký ten den čekal a nevěřil, ale pak to přijal. Možná měl Prymula dostatečně proříznutý jazyk a z Babiše si na prdel nesedl a řekl mu všechno od plic. 

Právě tohle - rozhovor Prymuly s Babišem - to je ten bod, který rozhodl o naší budoucnosti. To, že Babiš začal s opatřeními ve chvíli kdy potvrzených případů bylo dvacet a v podstatě vůbec nic se nedělo.  Prymula si popovídal s Babišem a Babiš to vzal vážně. O naší budoucnosti nerozhodlo žádné referendum, žádné hlasování. Rozhodlo pár vět a osobní odvaha.

Pamatujete ještě tu ženskou, co Babišovi psala na fejsbučku, že se na karanténu může vykašlat, protože má moc práce? Kráva na věčné časy, zveřejněná médii na celou republiku. Nikdy už to nesmyje. Ona nadávala a Babiš už zavíral republiku. 

Stejné rozhodnutí dělala Merkelová i Johnson. I v Dojčlandu a Malé Británii se o jejich budoucnosti nerozhodlo ani ve volbách, ani v referendu, ani v neziskovce. Rozhodl o tom méně vydařený rozhovor než u nás. Rozhodlo o tom delší vyčkávání a menší osobní odvaha k něčemu brutálně nepopulárnímu, ale nutnému. 

A na konec se chci přidat k Admirálovi - pořád ještě nemáme vládní roušky. Ale všichni něco na hubě máme. Pořád ještě umíme improvizovat, pořád si ještě umíme poradit, pořád ještě máme svojí hlavu bez ohledu na vládu. Pořád ještě jsme češi. Když to šlo s rouškami, ono to půjde i s dalšími věcmi. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (99 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

žádná Cesna, ale B 777-39P.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já to tušila, že zas něco popletu :-) No co už, možná souhlasilo alespoň číslo letu :-) Ale co přivezli, netuším...

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku 4.0 není „Prý“. To, že jsme ve válce s Koroňákem sice rozvoj komputerizace, umělé inteligence a robotizace o něco pozdrží, ale jako za každé války, špičkové technologie na jejím konci výrazně popostrčí. Ono se stačí podívat do Škody Auto a pustit si video z výroby Octávie. Zejména na začátku je to jenom koncert robotů a srovnat to třeba s videem, jak se dnes vyrábí v Rumunsku Dacie. A kdo chce úplně přijít o iluzi, že budoucnost patří Vidlákům, dejte si video, jak se ve Zwickau vyráběly Trabanty ještě v roce 1990. Nebude to tak, že najednou lidé nebudou potřeba, dojde k tomu postupně a už k tomu dochází. Ale potřeba budou zase jiné profese, hlavně ve službách. Limitou trhu bude jenom solventnost zákazníků.
Škodovka nezavřela proto, že by měla málo lidí, nebo že by dbala o jejich zdraví, ale jednoduše proto, že se jí zastavily prodeje a dočasně taky dodávky dílů z Číny. A o uzávěře nerozhodl nějaký exhiba Povšík, ale centrála VW pro celý koncern.
To že nám Čína posílá zdravotní pomůcky a nejen nám, není ani tak kvůli zlatým očím Zemana, ale proto, že potřebuje mít zdravý trh, který bude nakupovat jejich výrobky. Ideologové, kteří ječí, že si ČLR dělá hlavně PR jsou jednoduše vedle jak ta jedle. Nebo spíš jako Ládík, když píše o řepkových polích.
Jak jsme na tom s Koroňákem? V pátek 20. 3. měl Trump od 16,45 na FOX news více jak hodinovou tiskovou konferenci ke Koroňáku s celým svým křovím. Situace byla 15.000 nakažených zejména v NY, W DC, LA a v Miami. Dnes ráno 22.3.20 jich už je 24.000, takže + 9.000 za 2 dny. Doník byl prokazatelně pohublý, ale nemyslím si, že maká jako AB 22 hodin denně. Ještě mu to úplně nedošlo. Ještě tvrdí, že US is the best. Nicméně politici byli vyjukaní, tak řekli, že zavírají hranice s Mexikem a Kanadou. Zajímavé bylo, že pomoc podnikům vidí v odkladu daňových přiznání z 15. dubna na 15. července. Kdyby v US vylezl nějaký Hrušinský se svým statusem, poslali by ho do prdele. Neumíš podnikat, tak jdi do bankrotu, to jen u nás se s nimi mazlíme. A co že je problém? V US nemáme respirátory a ventilátory. Jeden novinář si na tiskovce dovolil drzost o budoucích mrtvých, Doník ho seřval jako financ kozu, prý šíříte beznaděj mezi Američany. To kdyby si dovolil nějaký náš politik, tak končí.
Stejný den měl tiskovku Borísek Johnsonů. Tem vypadal ještě víc mimo, protože ještě před týdnem plánoval nechat vyhubit část důchodců, teď povolal do služby 65.000 penzistů – zdravotníků. Co že je problém v Malé Británii? Nemáme respirátory a ventilátory. A skóre? 5000 dnes ráno + 233 vysněných seniorů s ukončenou výplatou důchodů.
Stejný den Německo, nemáme respirátory a ventilátory a najíždíme na trajektorii Itálie. Pořád si tam hrají na verze Koroňáku, verze Sasko, jinou verzi Bavorsko, jinou zase Brandenbursko atd. Prostě jim tam chybí Áda, nebo alespoň Andrej, který řídí stát jako firmu a bací pěstí do stolu.
Já už ty žvásty opozice a hloupých novinářů neposlouchám a nečtu. ONO TOTIŽ ZA 3 MĚSÍCE AŽ KORONÁČ ODEZNÍ, ROZHODNE POČET ZEMŘELÝCH NA 1MILION OBYVATEL o tom, kdo byl dobrý a kdo špatný krizový manažer. NIC JINÉHO. A tým Andreje má našlápnuto skončit na špici hitparády.
God save our Prime Minister!

Průměrný počet slepic: 4.6 (37 hlasů)

Pokud k jejich konzumaci není "lid" donucen s pistolí u hlavy, je to to první, co si odpustí.
Většina "vzájemného si praní trenclí" je totiž zbytnou nadstavbou, kterou si "lid" může dovolit až když mu na ni zbude.
Čím méně je "lidu" s disponibilními prostředky, tím menší je poptávka po službách i "službách". A roste naopak potřeba svépomoci a barteru. K čemuž přesně povede "revoluce 4.0". Jestli se doteď prohlubovaly společenské Macochy, tak s robotizací vzniknou Mariánské příkopy a alternativní civilizace vyděděnců. Kucí scifistický to velmi realisticky popsali už před padesáti lety.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Občane,
zapomínáte na stát, který umí stvořit služby z ničeho. Parlament odhlasuje zákon, zřídí celkem zbytečnou instituci a najme do ní kontrolory. Podniky si zřídí funkce lidí, kteří budou sledovat, aby podnik splnil všechny předpisy v dané oblasti.
Např. železniční přejezdy se závorami. Na každé straně bude jeden člověk zvedat závoru, třetí jim bude velet, kdy. To vše na tři směny a rázem máme zaměstnáno 9 lidí. Že to není možné? Existuje (nebo existovalo před 20 lety) v Indii.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

průmysl čtyři tečka nula?

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Dokud je člověk levnější než robot, bude vždy člověk daleko univerzálnější. Na robota potřebujete drahé specialisty opraváře. I ty záběry z automobilek jsou vždy ze svařoven plechů, kde ukazují svařovací roboty, jak tvoří auta. Konec linky, kde pobíhá tlupa lidí a kontroluje a opravuje chyby, už nevidíme.
Průmysl 4.0 je zatím pouhou chimérou, protože přeci stačí fabriku přestěhovat někam do Asie, kde najmou dost rukou za hrst rýže. Tak na co se trápit s roboty. To má smysl jen ve speciálních provozech a kde je drahá logistika. Což je případ automobilového průmyslu, kdy většinu přepravovaného objemu tvoří vzduch, zbytek jsou komponenty.
ČR těží ze své geografické polohy a nízké ceny práce. Zatím, ten polštář věčně nevydrží. Už jej řešíme dovozem lidí ze zemí s nízkou cenou práce. Kapitalista bude porovnávat, zda pořídit drahého robota nebo fabriku rovnou přestěhovat za levnou prací. Co si asi u montovny vybere? Zatím dováží ty lidi do montoven.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tenhle typ "služeb" si VŽDY vylobbuje některá ze zájmových skupin SOUKROMNÍKů (nefunguje mi ASCII kódování) u příslušné skupiny poslanců.
Stát to "jenom" platí.
Ovšem když stát nebude mít k dispozici daně z platů dostatku zaměstnanců, tak nic platit nebude. Bo podnikavectvo fyzickoosobní neplatí takřka žádné daně a právnickoosbní jen minimální. Stačí se podívat na strukturu příjmů SR.

Taky to podle toho v Indii vypadá dodnes. A protože se cítím být mladý, krásný a chytrý ;o), tak bych se fakt nerad dožil toho, že by to tu mohlo vypadat podobně nebo stejně jako v Indii.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

instituce typu STK, které stát nijak nehonoruje, ba naopak. Řádně je zdaní za to, že se vzorně starají o svůj byznys a pumpujou z vás prachy, jak se dá.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

proč najednou taková zášť proti STK. Neprošla vám plečka linkou ?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Xixao (neověřeno)

Trvalý odkaz

nesouhlas proti státem řízenému monopolu.
Proč nejsou STK potřeba v takové Austrálii?
Proč je v ČR zastropován počet STK?
Proč si nemůžu nikde stěžovat na výkon technika STK, když mne nutí dělat nesmyslné opravy, které nemají žádný vliv na bezpečnost provozu (nucená výměna brzdových kotoučů nevykazujících nadměrné opotřebení, nucená výměna kulových čepů bez vůle, blablabla...) ?

Jinak abych nalil čistého vína, průjezdy přes STK řeším tak, že jistému pánovi strčím do ruky klíče od auta, potřebné doklady a potřebný obolus.
Neboli česky řečeno - už jsem to vzdal a řeším to "zrychleným řízením", protože vím, že nezměním vůbec nic a vyjde to mnohem levněji, než zbytečně měnit spotřební díly.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud se Vám jedná o to, jak napsat Ů přímo z klávesnice, máte hned dvě možnosti. První je Alt 0217, tedy stisknete klávesu Alt, držíte, a na numerické klávesnici naťukáte 217; pustíte Alt a obdivujete zázrak :-). Druhá možnost je ještě přímočařejší. Stisknete (a pustíte :-)) trvalý přesmykač (CapsLock) a stisknete ů. Okamžitý orgasmus potvrzen tisíci děkovných dopisů ;-). Jo - po odeznění stisknete CapsLock znovu, aby Vám to nepsalo pořád velkými písmeny.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Ů

hUSTÝÝÝÝ...pardon...Hustýýý :o))))
Tisíceré díky!!!!!
Děkovné dopisy, květinové dary a hudlana dostanete až po odeznění korunáče :o))

Já su tak šťatné!!!

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Občane, slyšel jste o legionářském perpetuum mobile? To jsou dva legionáři s lopatou a každý s jednou hromadou písku. Hází ze své hromady písku na hromadu toho druhého tak dlouho, dokud jedna hromada není prázdná. Takže se čeká do doby, než jeden odpadne. Něco podobného předvádí stát s byrokratickou zátěží těch, kdo mu do státního rozpočtu přispívají. Tedy zaměstnanci.
Když jde o to zaměstnat lidi ve státní správě, žádný politik se nerozpakuje navyšovat počty úředníků. Stěžovali jsme si na byrokracii před 1989? To byl slabý odvar proti dnešnímu stavu. Politik získá vděčnou skupinu voličů a ví, že jedno volební období zatížení systému vydrží. V nejhorším se stát zadluží, a tka se zadlužuje na nesplatitelné hodnoty dluhu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

To by možné bylo, ale... peníze jsou vždy až na prvním místě. Příklad Rakousko:
"Počet nezaměstnaných se během několika dnů, od začátku omezení vycházení v pondělí do minulého čtvrtku, zvýšil o více než 97.500; kromě toho prudce vzrostly žádosti o kurzarbeit; Pouze v cestovním ruchu to ovlivnilo 36.000 lidí, dalších 11.000 nezaměstnaných bylo ve stavebnictví a 9.000 v „ostatních ekonomických službách“. Podle „Kurier“ po celém Rakousku požádalo o kurzarbeit 18.000 společností."
https://kurier.at/wirtschaft/coronavirus-zahl-der-arbeitslosen-in-einer…
Takže skoro 100.000 noých nezaměstnanách za týden. "Schluchties" mají dobře našlápnuto. A v Germánistánu to bude podobné, dočkejme času...

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Napsal jsem:
"Ale potřeba budou zase jiné profese, hlavně ve službách. Limitou trhu bude jenom solventnost zákazníků."

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

lopaty mají hovno a ne prachy, chcete-li solventnost.
Problém je, že tento zkurvený systém se snaží lopaty donutit, aby byly v ekonomicky silně nevýhodném zadlužení. Lhostejno, zda hypoškou, lízačkou na elektrokřáp, anebo půjčkou na dovolenou či dárky pod stromeček.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Hulí jako tovární komíny, chlastají a pořád jezdí na mobilech po netu. A to nemluvím o těch výjezdech na lyžovačky k Taliánům a k móři X krát za rok. V každé rodině se najde rezerva 10.000 měsíčně = 120.000 ročně = 1.200.000 za deset let zbytečně vyhozených peněz za kraviny. A to jsem ještě na spodní rysce odhadu.

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

Ve Čtvrté říši?
Byl jste někdy v obchodě s potravinami?
Viděl jste aspoň z dálky složenku na inkaso?
Dnes naprosto běžně padá jeden plat na bydlení (12 až 13 netto). A za ten druhý se má pokrýt život čtyřčlenné rodiny s desetilitrovou rezervou?
Vy máte nějaké soukromé pastviny se čtyřlístky?

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Občana a vyjářil se k tzv. revoluci.
V Dacii možná pracují rukama a nekoncertují na automatech, ale bylo by dobré se mrknout na jejich prodeje a ZEJMÉNA ceny, za jaké jsou schopni prodat.
Jak správně napsal Občan - lopaty přistoupí na tzv. modernizaci až s pistolí u hlavy. To vidíme, jaký je "zájem publika" o elektromobilitu. V zemích, kde lopaty mají problém pokrýt z výdělku základní potřeby za neustálých pokusů o privatizaci služeb státu (zdravotnictví, školství, starobní důchody, policie, soudy) ze strany pravice, si můžou hrát na průmysl 4,0 pouze ti, kterým se podaří stlačit cenu finálního výrobku opravdu hluboko pod cenu téhož výrobku, který je o úroveň níž.
Jinak si dovolím kopnout do bábovičky a připomenout uklidnění hladiny rybníka s vodou autonomních vozidel. Samozřejmě přinejmenším načas, oni to budou zkoušet znova, jen co natisknou další barevné papírky.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

Bylo by nadlouho, kdybych chtěl popsat vývoj svého názoru na vztah lidi - stroje.
Začal bych asi tranzistorovým blikačem spájeným a umístěným do kulaté krabičky od Antiperlí (to nebyla antikoncepce) v dílničce za skříní v mém pokoji, když mi bylo osm a skončil roboty dneška.
A k tomu pozorování chování lidí a povrchní informace o nějakých sociologických, politologických a ekonomických teoriích.
A to vše za 55 let. To by byla nuda, zabralo by to čas a asi bych to nakonec ani nedokázal. Takže jen závěr:
Roboty a to ostatní považuju za produkt lidské chytrosti. To, že se po jejich aplikaci máme hůř než před tím, je důsledek nedostatku lidské inteligence.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Havran57 (neověřeno)

Trvalý odkaz

"To, že se po jejich aplikaci máme hůř než před tím, je důsledek nedostatku lidské inteligence."
Vy to posuzuje ze svého pohledu žáby, která vyskočí, myslí si, kdoví co nedosáhla, a zase sebou plácne na zem. Nebo tak nějak to napsal myslím Ludvík Souček, mělo snad jít o čínské přísloví. Zkuste se ale zamyslet nad pohledem majitelů globálních korporací - jestli se i oni mají hůře. Myslím že ne, aspoň ty rozevírající se příjmové nůžky tomu nenasvědčují.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Myslel jsem, že z mého textu je zřejmé (ale není - moje chyba):
máme se hůř, protože jsme blbí, ale to neznamená, že ti inteligentní se nemají líp
možná jsem žába, ale nevyskakuju si
jen se podívám nahoru a stačí vidět, rozhlídnu se kolem sebe, všude samé žáby a jásají nad 4.0
je demokracie a já vím, že jsem tudíž v prdeli
Vím, "že v kapitalizmu může být každý miliardářem, že to chce jen být schopný a tvrdě pracovat",
ale já chci být priceznou a potřebuju, aby dal někdo pořádný francouzák!!!

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Škodou, nebo obecně VW, ale vůbec jste se nepodíval na ziskovou marži. Ta rozhodne, jestli Dacia přežije, nebo ne. Už nejsme v době Bati, který práskal cvičky, jako Baťa cvičky a výsledkem byly tisíce zlikvidovaných ševců a potom ovládnutí trhu. To se Dacii nemůže podařit ještě z mnoha jiných důvodů, například, že není globální firmou.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

A co tedy je Dacia když není "globální firmou", ale patří do skupiny
Renault-Nissan-Mitsubishi
Francouzsko-japonskou alianci spojuje jméno šéfa Carlose Ghosna. Hlavní roli v ní hraje Renault, který vlastní 44 procent Nissanu, japonské firmě na oplátku patří patnáct procent francouzského partnera a 34 procent Mitsubishi. Přibližně tříprocentní podíl v Renaultu a Nissanu má i Daimler, další okrajový účastník této aliance. Stejně jako PSA je i Renault navíc částečně státním podnikem, francouzská vláda v něm má 19,7 procenta akcií. Aliance Renaultu a Nissanu kromě obou značek (a vlastně i Mitsubishi) zahrnuje i rumunskou Dacii, luxusní Infiniti nebo levný Datsun. Díky 50procentnímu podílu v join-venture Rostec Auto mají obě firmy vliv i v ruském AvtoVAZu (tedy Ladě).

Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/vlastnici-automobilek.A170924_1…

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by Shisho (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak rozhodl soudruh Laco.
Stejně jako rozhodl, že Dacia je malá, trapná a blbá fabrička, která už brzo - asi tak za deset minut - zkrachuje, protože staví trapná, levná a málo chytrá brka - totiž auta..

Zatím bez slepic

Pokud jsem podle s. Laca staré, škaredé a hloupé stvoření, jsem naopak rád, že nejsem stejně krásný, mladý a hlavně chytrý jako on.

Zatím bez slepic

Nemůže nebo si to myslíš?

Já se rozhoduju, v dalších 2 letech jaké nové auto a škodovka to nebude, protože "já potřebuju, tak mi tam dává x věcí za které chce zasplatit", přitom mě stačí to co je v nejlevnější dacii, takže na 80 procent to bude dacia nebo ve slevě Ford...

Trh můžeš ovládnout i dnes, když dáš na trh rozdíl jako Bata vs ševci, není to o tom jak zde "zobecnujes o velkovýrobě", ale i "prodeji co hce lid vs co chteji manazeri"...
Nebo ty koupis radej neco co chce prodat výrobce nebo co potrebuejs ty?

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Laco, tak pro mě můžeš vysvetlit "pracovní trh Rumunsko, kde není problém propuštět a prdět na práva zaměstnanců" vs "pracovní trh německo, kde je hooodně práv", k tomu připočty "náklady na provoz při uzavření německo vs rumunsko". Zakonči tím, že vezmu, že krize skončí, lidi budou mít málo peněz a budou chtít nové auto, takže dacia za 200 nebo říše za 500?

Nezlob se, ale mě naustále vychází, že pokud nebdue ochrana trhu, tak říše je pěkně v zádeli...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Je to o Rumunsku proti celému světu, protože tam všude má koncern VW své závody? Co mají Rumuni kromě tajemného hradu v Karpatech?
Já se jim nechci vysmívat, v Rumunsku stejně velí bývalí němečtí kolonisté, ale sami, ani v nějakém konsorciu nemají šanci.
Jakou šanci by měla Škodovka v konsorciu s Renaultem?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

prodeje?
Třeba dvacet let pozpátku...
... pochopitelně od všech členů skupiny...
... a zjistit si, kde všude ty Dacie montují... (nejen v Rumunsku...)
... a kolik firem od nich bere agregáty...

Ne.
Radši ne.
A just ne!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jediné co je patentově její je troubový rám - podvozek. Takže už to je jen automobilka na výrobu podvozků. Dacia podobně.
Já jsem z toho špatnej, Tatře fandím, ale pokud jde o tržní podíl, nemá ve srovnání s Mercedesem + Manem šanci a to nemluvím o Volvu a těch neandrtálcích, respektive o Kamazech.

Zatím bez slepic

Touto logikou není auto ani VW, protože jedno vyrobí ital, dalsi cehc, neco dalsiho polak :D Hele, jedou tak podruhe onak, proste tvoja logika u Dacie vs Bata nesedi, uz jenom tim,ze stale tvrdis ze to je říšské auto a je to francouské...

Zatím bez slepic

by jim mohli jiní - třeba i ta Tatra - závidět.
Račte se mrknout na jejich stránky a vypátrat jejich čísla prodeje.

Zatím bez slepic

Jak psal Gerd, tvoje logika platí někde, kde stát neudělá "přepisy" a ty kontrolují lidé, jak v podniku, tak za stát na úřadě, takže tvůj koncert robodů je super, ale když tam nesedí někdo kdo kontroluje "přepis", tak nesmí nikdo zmáčknout tlačítko start, takže v dnešním státě co jsi napsal nemůže platit, protože jsi zamlčel pár základních informacíé, které s toho co jsi napsal dělá "pohádku" ;)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Slyšíme o doktorech, co maj jednu roušku na tři dny - a on se posmívá, že nedorazily FFP3, ale "jen" FFP2... Až bude stát ve frontě, ať si počká na Hřibovo...
Mě furt dokáže překvapovat ta malost těch, co nás poučují, jak jsme malí...

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

nikde nezklame. Jakmile otevře ústa, aspiruje na nejpitomější výrok roku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

vždyť oni se tím živí, a to velmi, ale opravdu velmi dobře.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Učebnicový příklad velice rychle postupující demence

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

když koroňáků opakovaně říká Čajnavajrus. Dtto Kalousek, vždyť ta hnusná Čína by nám vlastně měla platit reparace.
Tak navrhuji, aby jsme změnili název následujících nemocí:
BSE, britská nemoc šílených krav,
Italská ptačí chřipka.
Africká ebola.
No a do všech zmíněných zemí poslat žádost o reparace.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Supi krouží…. Právníci z Brna háží vidle…. Rambo Fiala tajemně mručí, doživotní(?) poslanec Benda ze svých zkušeností ví a naznačuje….. Kalousek píše poezii a mezitím popichuje (jako by snědl jen půl Viagry), Pekarová-Adamová je pěkná Pekarová-Adamová. ČT informuje o opatřeních (plní veřejnoprávnost); současně vše návodně zpochybňuje. Piráti se zatím drží zpět, ale taky si přikopnou. Primátor Hřib ze sebe sype jedovaté spory. KDU říká tak tak všelijak, ale na jejich slova dojde; trošku to jistí Jurečka (co kdyby, že). STAN podobně. Bude dobré si to pamatovat.
Vzhledem k tomu, že vládní opatření k potlačení epidemie trvají zatím krátce, je jasné že vše se bude dále stupňovat. Už se stupňuje.
Ale jednoho dne viriáda (podle vzoru olympiáda) skončí a z tzv. opozičních hub bez roušek nebo respirátorů se vyvalí splašky. Taky budou podány podněty k trestnímu stíhání; už teď se smolí koncepty. Ti, kteří budou, zřejmě již teď po neděli (22.3) „konstruktivně“ hlasovat s vládou o podpoře lidí ekonomicky postižených, tu samou podporu AB po skončení omlátí o čumák. A znovu a znovu. A znovu.
Kdybych byl AB, tak to kormidluju fofrem k předčasným volbám. Když přeskakuje jehla na desce, je problém ji přehodit. A když přehodit, tak dobře. To platí pro opozici. A čím víc budou teď kydat a zesměšňovat, tím těžší to bude mít, trefit se do drážky….
Tím netvrdím , že se vším co se děje souhlasím. Ale ten, kdo kdy musel někdy něco rozhodnout nebo se rozhodnout ví, že chyby se vyskytnou (a většinou opraví). A taky něco úplně na 100% nevyjde.

Průměrný počet slepic: 4.9 (31 hlas)

stav, kdy mám na výběr z několika talířů: na jednom je šlichta - sice poživatelná, ale venkoncem nechutná řepková omáčka, na ostatních kdysi snad bylo něco dobrého, ale teď je tam hlavně zelená plíseň a jedovaté hřiby. Výjimek, jsou-li jaké, je množství menší než malé.

Moje noční můra se podivuhodně zhmotnila, možná nezbude, než podpořit Babiše. Strašné.

Průměrný počet slepic: 4.8 (14 hlasů)

krizových manažerů skóre zemřelých na 1 Mega obyvatel a potom podíl nakažených na 1 Mega obyvatel. Tak to bude jednoduché. Už dneska je na https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries ve sloupci Total deaths a Total Cases / 1M pop vidět, jak to asi dopadne. Když se klikne na záhlaví sloupců, hezky se ta hitparáda srovná od nejmenšího k největšímu.
Co výsledky té hitparády stály, ekonomika, půjde stranou, alespoň u voličů, kteří přežili a půjdou volit. Ono se to může rychle vrátit a oni budou vědět, že když zvolí špatně, příště už by k volbám jít nemuseli.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Stejné rozhodnutí dělala Merkelová i Johnson. I v Dojčlandu a Malé Británii se o jejich budoucnosti nerozhodlo ani ve volbách, ani v referendu, ani v neziskovce. Rozhodl o tom méně vydařený rozhovor než u nás. Rozhodlo o tom delší vyčkávání a menší osobní odvaha k něčemu brutálně nepopulárnímu, ale nutnému.

V GB predsa mily vidlak rozhodla mala asibka v datach vlozenych do modelu :D :D :D

Vinna je sekretarka a pan zodpovedny sa ospravedlnil narodu. Chybicka sa stala :D :D :D Po rozhove so sekretarkou sa konecne dali spravne data do spravnych chlievikov - no a soudruzi - nebudeme si lhat do kapes... ne?? :D :D :D

Nemci su iny pripad. Tam mi Merkel pripomina Stalina, ked sa dozvedel, ze Ada prekrocil cervenu ciaru. Zatial co sa Stalin oklepal a nechal si poradit, Merkel je asi v tazkej depke. Staci vidiet rec tela pri prihovore k narodu. Nic proti zenam. Ale v rozhodujucich chvilach je zenska na vrchle pyramidy na dve veci. A ani jedna z nich nie je slusna...

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

situace v Německu je dána skutečností, že je v křesle premiérky žena.
Merkelice prozatím přežívala veškeré karamboly tím, že rukama udělala tajné znamení, aby se všichni dovtípili, co si o ní mají myslet, nasadila mírný úsměv číslo čtyři, signalizující svému protějšku - ať uděláš, co uděláš, stejně tě dojebu, a čekala a čakala a čekala.
Neboli nechávala problémy vždy a zásadně vyhnít.
U koruňáka to ovšem moc nefunguje.
Ale pochybuju, že by vepřové hlavy pochopily a začaly házet volební lístky s jiným jménem. Oni ji to tam hodí zas...
Je to marný, je to marný, je to marný...

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

akorát to "je to marný" jste měl napsat více než mnohokrát.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)