Život na home office

Autor
Štítky

Situace se nám začíná zlepšovat, už druhý den po sobě máme méně nových nakažených než předchozí den, teď mi to vychází extrapolací na 30.4.2020 jen na 27.086 nakažených, takže už začínám i těm Prymulovým 15 tisícům na konec dubna věřit. Nejspíš se opravdu podaří virus u nás zastavit a šíření zpomalit na zvládnutelnou úroveň. Koncem dubna se navíc výrazně oteplí a šíření viru se ještě více zmírní. Kdo se zvládne nenakazit během následujícího měsíce, má nejspíš vyhráno a až v květnu vyleze z izolace, užije si ve zdraví pohodové léto.

A na podzimní druhou vlnu už možná bude vakcína nebo alespoň ověřené bezpečnostní postupy, ochranné pomůcky a vyzkoušené lékové kombinace. Rád bych vrátil diskusi zde na praktické sdílení zkušeností s životem v izolaci, který je rozhodně nejlepší strategií pro běžného člověka, který není lékařem, vojákem nebo osaměle žijícím dobrodruhem. Jak to tedy dělám já? Jako programátor pracuji z domova. Pracovat z domova v tomto případě neznamená „nedělat nic“. Spíš je tady konečně na programování klid, protože doma rozhodně nemám openspace s patnácti lidma, kteří hlasitě řeší problémy, se kterými nemám já nic společného a tak polovinu své mozkové kapacity nemusím věnovat ignorování těchto přebytečných informací.

Manželka má práci, kterou bohužel z domova dělat nelze (s moc lidma tam ale naštěstí do kontaktu nepřijde), takže mám na krku i vaření a nákupy. S přípravou večer se dá vaření pro rodinu zvládat v pohodě i s tou prací z domova, navíc pracovní doba při práci z domova může být velmi nespojitá – v podstatě od nevidím do nevidím je po chvilkách možno. Frekvenci nakupování jsem omezil na dvakrát týdně a ostatní dny jsem prostě pořád doma a na zahradě. Protože nakupuji i pro rodiče a příbuzné 80+, nestačí na jeden takový nákup jeden vozík a musím to tedy otočit do auta a zpět minimálně dvakrát, abych vše potřebné naložil a pak rozvezl. Zvyšuje se tím jistě riziko nákazy, ale když vidím pokladní nebo doplňovače zboží, kteří v těch hangárech supermarketů jsou celý den, tak si říkám, že jsem možná zbytečný srab (anebo že za 14 dní vymřou prodavačky a pokladní).

Nošení ochranných pomůcek už dnes není žádná ostuda, čemuž jsem rád. Už při vystoupení z auta mám roušku, jednorázové latexové rukavice a plexisklový štít určený jako ochrana k brusce, má výhodu, že se vůbec nezapocuje. Na pečivo si beru jednorázové rukavice do druhé vrstvy, i když v naší rodině jsem používání nebaleného pečiva zakázal a striktně jíme jenom pečivo, které bylo zabalené už v pekárně, stejně tak zeleninu a ovoce také přednostně to, které bylo zabaleno už u distributora do igelitových pytlů a pokud možné české (česká jablka, česká rajčata „čerstvě utrženo“). Je to dražší, ale bezpečné. Ovoce a zeleninu pak doma myjeme ve dřezu s octovou vodou, kupodivu se to na chuti potom neprojeví. Osobně si myslím, že mnohem nebezpečnější než pečivo je dnes nebalené ovoce a zelenina. Virus se drží dlouho na vlhkých povrchách a to jsou přesně takové ty volně ložené papriky a jablka, které každá baba ošmatává a zkoumá ze všech stran, jestli nejsou někde nahnilé, aby si vybrala ty nejlepší. Zřejmě takové párky balené v igelitu jsou v této době mnohem zdravější potravina a vitamíny bude lépe doplňovat z pilulek. Samozřejmě, že všechno to balené zboží beru do rukou normálně přes ty latexové rukavice, kterými jsem držel madlo vozíku, takže obaly potravin mohu takto kontaminovat, ale s tím se už asi nedá nic dělat. Po vrácení vozíku sundám rukavice, hodím do koše a v autě otřu ještě ruce ubrouskem namočeným v dezinfekci, kterou otřu i volat a řadicí páku.  Udržet doma děti není žádný problém, kdyby je člověk nenutil k dělání školy a výpomoci na zahradě, seděly by u počítačových her každý den od rána do noci jako v matrixu. Na boty, ve kterých chodíme do města a na nákupy, jsme udělali takovou plastovou rohožku ve tvaru misky před vchodem, ve které je Savo a boty tak stojí podrážkami v Savu, ještě před domem se přezujeme do pantoflí. Boty, ve kterých chodíme jen na zahradu máme normálně na chodbě. Oblečení zvenku jako bundy a kalhoty také necháváme na věšáku na schodišti a nenosíme je vůbec do bytu. Látkových roušek máme pro rodinu ušitých asi 10, po použití je ponecháváme venku a až se vypotřebuje zásoba, tak je vyvaříme a vyžehlíme pro další kolo použití.

Ta chudoba, která měla začít, je divná. V malých obchodech, které mají špatné zásobování a malý sklad, tam se nakupovat skoro nedá, protože tam nic nemají, typicky nejsou vajíčka, droždí a maso. Ve velkých super-hypermarketech je zboží celkem dost, jen droždí je vzácně a vůbec nejsou úklidové prostředky a dezinfekce. Masa, vajec i pečiva je dostatek. Čeho je málo (z potravin), jsou pouze levné základní potraviny, jako třeba levné druhy těstovin nebo právě to droždí. Dokonale se ale dnes dá aplikovat rada, že nemáte-li chleba, jezte koláče. V obchodech je spousta potravin takových těch ne-základních, které člověk normálně ani nekupuje. Nejsou moc levné, ale to ony nebyly nikdy. Ale je jich dost a v takového situaci si člověk v klidu připlatí, stejně teď není kde jinde utrácet. Tak takhle tady žijeme, díky velké zahradě, kde se dá i sportovat, docela normálně a pohodově.

Budu rád, když se dáte také svoje tipy a zkušenosti, jak život v izolaci zvládáte, jaká opatření jste si zavedli a co naopak už necháváte osudu.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (57 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Dal jsem slepice, že jako zvládnuto. Jinak to asi bude u těch, kteří pracují na něčem nevirtuálním, hmotném, musí vstát po čtvrté a jejich děti třeba nejsou pověšeny na honění příšer, ale ani na školní výuce, neb nemají ty patlafony. A pak budou asi i tací, které zaměstnavatel momentálně nepotřebuje a tak si přispí, kdo spí, nemá hlad. A ještě i jiní, a až se to časem pěkně promíchá, pak si většina řekne, co vlastně chce, sepíše si svoje potřeby, jak by řekl Sasin, a ty bude požadovat ve volbách. Leccos asi bude jinak.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

Ačkoli není mým zvykem, dal sem Fotrákovi pět slepic, šak on ví za co.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

šak já tě taky průběžně slepicuju, líbí se mi, jak seš krásně ideově nezařaditelnej.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

se živí prací, v níž musí pěstovat určitou úroveň racionality, dokáže zbaštit i s navijákem tvrzení či vnucenou představu, že balené potraviny jsou bezpečné.
Od doby, kdy jsem zjistil, že můj kámoš vozí předpečené a následně zamrazené "ČERSTVÉ" pečivo (croisanty) z Čech do Paříže, aby je naši francouzští soudruzi mohli mít "zcela čerstvé k ranní kávě" (dopečené v suprošových mikrovlnkách), jsem k takovým tvrzením a prohlášením přinejmenším poněkud kritický, pokud ne zcela imunní...

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

kecám, páč s praktikami suprošů jsem se seznámil o trochu dříve.
Bylo to v době, kdy jsem vozíval z Warszawy do Moskvy předpečené a zamražené žemle do skladu firmy McDonald...
Nějaký konec první poloviny 90. let..., asi tak.
Ostatně tu předpékanou lahůdku už zvládali soudruzi v 80. letech ve frýdeckých chlebovýrobnách.( Schválně nepíšu "v pekárnách".)
Tenkrát jsem ten frýdečák házel zvířectvu, pokud se stalo, že jsem ho nějakým omylem musel koupit a následně jsem sehnal dvoukilák z normální pekárny, která pekla z těsta zadělaného na kvásku...
Co bych za něj dal, kdyby dnes mohl konkurovat těm dopékaným supersračkám z hytlermarketů...

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Tedy Targusi, teď jste mne překvapil ... Vy nepečete kváskový chleba doma? Asi před dvěma lety jsem to zkusil a od té doby ho rodina prostě vyžaduje, alespoň jednou týdně. Nebudu zaplevelovat dvorek návody jak na to, ale jsem ochoten sepsat pár plků na toto téma a poslat. Máte-li zájem ozvěte se na smodrchel@centrum.cz

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Šmodrchel (neověřeno)

Trvalý odkaz

automechanik, nikoli pekař.
Ševče, drž se svého kopyta. To je heslo, kterým se řídím.
Ostatně abych docílil jakous takous kvalitu, dostal bych se vysoko nad dvojnásobek ceny obvyklé v hytlermarketu - to už tu psal Vidlák (problém zvaný aspoň trochu kvalitní mouka).
A pokud se mám plácat s chlebem, který mne vyjde skoro na stovku, to hupsnu do auta a zajedu si do nějakého pekařství. Pár jich v okolí přežívá. Bohužel to nevychází vždy, občas dojde i na průmyslově zhotovené krmivo.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Nesouhlas, je to jak z rajcaty, mas mooznost za stejnou cenu v hitlermarketu koupit 4x vice kusu za nejakou sumu penez NEBO doma vypestovat se stejnym obsahem latek 4x mene rajcat, ale opet se stejnym obsahem latek. U vsech vyhrava pocit "mam vice".

To same u sunky, kdy si platis "hza mouku", mas 2x více za stejne penize.

No a u debe co bycchtel kvaskovy, vitezi 2x vice za stejne penize chmicky chleba ;)

Vzdy, ale mas na vyber, zda chces snist vetsi objem jidla nebo mensi objem jidla, vzdy dostanes stejnou vyzivovou hodnotu za +- stejne penize, ale sam si rekni jestli je lepsi mit vetsi objem za stejne penize a pocit, ze jsiu "usetril"...

Jinak receno, ja si koupim vyssi tridu sunky, dam jeden platek, k tomu si dam rajce ze zahrady a domaci hleba, ale jeden mensi krajic. Dostanu stejnou vyzivovou hodnotu, ale nevadi mi, ze jsem "neusetril" ;)

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Není to nic složitého a mojí ruční práce tam bude tak 15-20 minut, zbytek jsou časy kdy se to dělá samo. A náklady jsou dle mého názoru srovnatelné.
Teď jsem rád, že jsem před časem začal i s houskama. Objevil jsem zajímavou skutečnost: pocit nasycenosti se objevuje po šesti rohlících z Penny marketu, ale když si dám svoje dvě cca 40g houstičky, tak jsem najeden ... a říkám si co do těch kupovanejch rohlíků vlastně dávají, a o tom to asi bude.
Rčení "ševče drž se svého kopyta" v určitých mezích dodržuji (v motorech se nehrabu - to neumím, ale dům a zahrada vznikly převážně svépomocí).
Vzhledem ke věkové struktuře naší rodiny provozuji HO už třetí týden a tak se bavím pečením čímž eliminuji cesty do obchodu.
Tož tak.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Šmodrchel (neověřeno)

Trvalý odkaz

... receptů a popisů jak nejlépe upíct chleba je na netu HABAKUK !! Před týdnem dávali návod na "chleba" bez kvasnic.
Tož přeji pěkný den.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Predpecene, zmrazene a dopecene pecivo si ve Francii v supermarketu kupujete jen z lenosti, kdyz uz tam jste. Normalne si lidi kupujou cerstve pecivo u pekare, kterej je na kazdy obchodni ulici a je to neskonale lepsi a kazda pekarna ma krome vseobecnyho sortimentu i svy speciality, ktery nikde jinde nesezenete.

To se tady po revoluci vubec neobnovilo, stejne jako treba trhy.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

U nás se malá soukromá pekárna po revoluci obovila. Nechápu, jak se může uživit, protože Šumava z Alberta je 100x lepší než ten jejich výtvor. Jejich chleba totiž vypadá tak, že po překrojení zůstane kůrka kolem dokola a ten prostředek prostě vypadne. Pak ještě pečou buchty, které jsou ukrutně přemaštěné a nějaké tukové rohlíky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

KORONA JE O STRACHU, o tom že lidé zapomněli, že se taky umírá, mimo nehody především ti staří a nemocnější, slabší. Věda a lékařství za posledních 100 let zcela izolovala smrt od lidí, je to prostě něco, co se odstavilo mimo běžné myšlení. Naopak nám naočkovala, že tu všichni budeme do sta let, že zachrání každého chcípáka, který by jinak umřel v dětství (a rodiče by si díky náboženství řekli bůh dal bůh vzal, a nabouchali by si další náhradní kus), a nyní se dožije dospělosti a dál šíří svoje slabé geny.

jinak k tématu:
Home office je to nejlepší co mne potkalo, a trvalo to jen 14 let a 1 světovou "pandemii".
Mimo 1 drobnost (došlá papírová pošta) v podstatě zavřeli barák se 120 lidma a všichni, mimo cca 10 lidí co nemají doma internet všichni HO. Najednou je na vše času dost, když ušetřím 2 hodiny dojíždění, 2x za týden velký nákup, děti mají jen 2 hry (jak se vyvléct z učení, a jak nasrat rodiče), i na procházku ven do lesa se čas najde. Celkově takový ten běžný pracovní spěch zmizel...

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

tu i onde skuhrají, že blablabla...
Nemám s ničím problém. Ráno se vybelhám z pelechu a po klasických úkonech (doplnění hladinky kofeinu, sacharidů a jedů) si zacpu molitanovými ucpávkami uši, abych neslyšel skuhrání Staré Jahody, že nemůže do školní budovy (nechápu!!!)
V devět vykopu z pelechu Pinocchia, aby nejpozději v půl desáté zaklekl na haldy úkolů ze školy, případně stihnul výuku po digitálnu. Občas se někdo v jeho škole zblázní a chce konferovat. Budiž.
Pokud hrozí nějaká práce, mazaně poukáži na skutečnost, že jsem faktický invalida se skoro utrženou nohou (nějaký malý otok si stále pěstuji), tudíž mi přísluší pouze obsluhovat komp a příslušenství (tiskárnu, scanner).
Po obědě už mám tak osezený zadek a jsem tak unaven z četby románů a diskuze na Kydech, že se odhodlám vyrazit omrknout dílenské prostory, v nichž jsou průběžně rozebírány a skládány motorky Pinocchia. Něco málo v nich pošprtám, sepíšu potřebné díly k opravám, prokonzultuju s Pinocchiem problémy, které se vyskytly, ale hlavně topím v kamnech (v Gorolistánu je furt kosa jak v ruském filmu) a vařím osvěžující nápoje s adekvátním přídavkem nemrznoucí směsi, pokud teplota venku atakuje nulu. Což atakuje furt, bo ten teploměr kterým měřím venkovní teplotu vzduchu u garáže, ukazuje dva nad nulou už asi třicet let.
Příjemně osvěžen imitováním práce pak zajdu vypustit čoklici, aby se proběhla, zkontroluji zvýšeným hlasem příbuzné po telefonu, aby je nenapadlo něco chtít, když už mají těch 80+, a jímám se číhat u telky na další díl nějaké pitomé detektivky, potažmo na nový kydací příděl.
Pokud by někdo chtěl vědět, jestli mi nechybí práce, tak ani náhodou. Klidně bych to vydržel neomezeně dlouhou dobu, třeba až do důchodu.
Jak pravili soudruzi vojíni v přijímači (první měsíc na vojně před složením přísahy). "Máme se jak na zámku, ať to trvá věčně."

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

Doporucuji Ray Donovan na Nova Action v 22.00. Zadny zlocin se tam nikdy nevyresi, ale protoze je pacha sympaticky hlavni hrdina co vypada furt jak pripitej, tak to nevadi.

Dobra je taky ta reality show na CT24 na tema Velke vymirani naseho bajecneho druhu, ale po 14 dnech je to trochu na jedno brdo, Do vedeni se dostali jako vzdy USA, hrozi se, ze vymre NY ale urcite ho nejakej super-hrdina na posledni chvili zachrani,

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Vakcína bude nejdřív příští rok na jaře, článek je pěkný, ale ohledně vakcíny i květnové možnosti nenakažení se nerealistický. (Reálně bude snad na konci roku, ale aplikace jaro - léto 2021, a to buďme vděční za vědeckotechnický pokrok)
Mimoto koroně teplo nevadí, pravděpodobně budou nemocní i v létě. Virus u nás nikdo nezastavuje, jen zpomaluje. Většina populace se nakazí, ale potřebujeme postupnou nákazu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by Majka (neověřeno)

Trvalý odkaz

Trochu konspirace snad nebude škodit: Bill and Melinda Gates foundation.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by kapka z moře (neověřeno)

Trvalý odkaz

Urcite vyrobili s virem (Bill G) rovnou vakcinu (Melinda G) a zmutovany viry (Bill G', Bill G'', Bill G1, Bill G1.1, Bill G1.11 a celkou kolekci Bill G2. )

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Omyl. Bill zaviroval celý svět virem W7, W8, a nejhrůznější bude W10 ...

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by Šmodrchel (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je pravda, to byla jeho prvni laska, ale tyhle uz ma taky rad.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Šmodrchel (neověřeno)

Trvalý odkaz

konečně někdo, kdo mi potvrdil mé vlastní pozorování. Nostalgicky vzpomínám na XP, a chci - li si odpočinout, zapínám starou bednu s XP a opravdu si připadám jak na jiném světě, v dobách, kdy počítač dělal co chci já a ne abych poslouchala a jej a byla jím dirigována a mazáno nevhodné/tedy z hlediska nových programů/. Nedostanu se sice úplně všude/ tam, kde přešli na nové verze oken, ale ještě pořád je dost a dost míst kam se dá.Díky

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Stejně si myslím, že je ten virus (za pandemii jej prohlásila WHO - neb změnila kritéria) zástěrkou pro něco většího a globálnějšího. Mimo náš civilizační okruh umírají miliony "divochů" po kterých ani pes neštěkne, pouze občas se někde médii mihne info, kolik kde bylo "kolaterálních ztrát"...a to je ještě diskutabilní, jestli si za to mohli sami anebo jim "bylo demokraticky pomoženo", protože něčí pařát a zdroje...Každopádně - život před epidemií byl jiný, za epidemie je jiný a po epidemii bude jiný.

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

vznikají vždy v přemnožené populaci tak dlouho, až počet klesne na nízkou úroveň. Až se zbavíme koronaviru, možná přijde pohroma virová nebo bakteriální jiná. Koronavirus nám naneštěstí ukazuje, že lidí je na planetě zřejmě moc a my bohužel spadáme opět do skupiny, která je určena k vyhynutí a nahrazení za lepší kusy dovážené ze všech koutů země. Taková situace už tu jednou byla, když jsme byli považováni za untermensch za Adolfa Hitlera. Teď jsme za untermensch jen v EU, ale jakmile jde o placení, to jsme dobří.

Průměrný počet slepic: 4.8 (14 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jenze co je premnozena populace.

V sedmdesatkach bylo lidi 4 000 000 000 a zadna pandemie, ale lidi bylo daleko i tak daleko vic nez za Spanelsky chripky.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Možná, že bychom také měli už dávno mnoho epidemií nebo pandemií podobných španělské chřipce za sebou, kdyby ovšem od té doby výrazně nepokročila medicína. Ani netušíme, kolik takových pandemií bylo odchyceno už v zárodku. Byla tu třeba ptačí chřipka. Koronavirus odchycen nebyl.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak jinak, něco z knihy knih tak po paměti. Když vedl závodčí Švejka do Písku, tak pravil: Lidstvo se přemnožilo až hrůza a jeden se mačká na druhýho a byl též toho názoru, že válka je veliké štěstí ,pro lidstvo, protože vedle hodných lidí budou odstřelováni lumpové a darebáci. A dneska těch lidí je asi 3x tolik :-))

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Niektoré vízie o tom, čo bude nasledovať vôbec nevyzerajú optimisticky. Napríklad po vypočutí tohto rozhovoru je mi akosi nevoľno, neviem sa s tým vyrovnať...

http://zvedavec.org/komentare/2020/03/8256-david-icke-koronavirus-je-mo…

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

netrapte se prosím,
to je přesně to, kde nás chtějí nemocní mocní mít.
Vystrašené, panické, manipulovatelné, co si nechají od "zachránců" všechno líbit....
Zhluboka dýchejte, dejte si frťana, něco sladkého... a pokud Vás takové články ničí, nemůžete se s tím vyrovnat, nečtěte je raději a to ve vlastním zájmu...!
Rada mojí staré babičky je "představ si když ti je zle ještě něco mnohem horšího, co se ti zatím neděje a hned ti bude lépe", já třeba díky bohaté fantazii končívám až u horké války, takže jeden článek -pcháááá.....
Naši předci i ty války (někteří) dali a jsme díky tomu my další generace....
A pak budete třeba rád, že dýcháte, máte co jíst, máte rodinu, znáte třeba pár fajn lidi, jaro se hlásí, sluníčko svítí i pro Vás, u nás i zima přišla se zase ukázat, chutná Vám a budu cynikem - smrt je jediná jistota, nyní se kymácejí chvilku dokonce i ty daně (některé).
Kdo by to byl před 14 dny řekl.....a co -zatím žijeme!
Naděje umírá poslední, nás dolních "bezmocných mocných" je SÍLA a víc, než šmejdů celého světa a oni se nás bojí a ne že ne, není třeba se trápit předběžně ještě tím, co nenastalo....
Hitler měl s námi taky hnusné plány a kde je mu konec....
Lépe je se naštvat a říci si a dost a "HOVNO", radost ze života mi šmejdi nevezmou....!

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Dobrý večer Majko,

už jste mi zde chyběla🙂 K vaší včerejší poznámce k videu s V. Krčmérym - domnívám se, že pan profesor mluvil o koronovirové epidemii před dvěma lety v Jižní Koreji. Hovoří o tom v jiných svých vystoupeních.
Jinak to samé s těmi šmejdy si říkám také.

Pane Viliame,

otazníků kolem současné pandemie je víc než dost. Novináři místo informování nás jen straší. Zda je za tím něco jiného nebo jsou to jen asociální hovada si kladu už dlouhé roky.
Zklidnit se a vyrovnat se se současnou situací, co se týče samotného viru, mi pomohl váš pan profesor Krčméry.. Prvním ohniskem v Evropě podle něho bylo Bavorsko a hlavní důvod velkého rozšíření v Itálii, ve Španělsku a ve Francii přpisuje jejich fotbalové vášni. Byla prý velká chyba, že tam byly dovoleny zápasy s velkou účastí fanoušků. Státy v Asii mají s epidemiemi větší zkušenosti, Čína výhodu v autoritativním řízení, v demokracích to asi bude větší fuška zvládnout. Tam, kde vypukla ebola, se taková opatření jako dnes v Evropě, nekonala, protože je tam bída, 50% nezaměstnost, proto se kvůli ekonomice nešílí. Základní doba v epidemických opatření trvá 10 až 12 týdnů od prvního pacienta. Krčméry se seknul v odhadu prvního pacienta na Slovensku jen o jeden den.
První odkaz je natočený asi před 14 dny u Hriba, druhý ze začátku března.

https://m.youtube.com/watch?v=anP0F4EAVpM
https://m.youtube.com/watch?v=xcc73w9sXOU

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ďakujem za Vaše linky na prof. Krčméryho. Má triezve názory na problematiku. Žiaľ, toto je oblasť v ktorej sa ani trochu nevyznám i keď sa ma bytostne dotýka (samozrejme, aj mojich blízkych a vlastne všetkých ľudí). Viem, že s tým nič neurobím, ale predsa by som bol zvedavý, či ide "len" o expresívnejšiu formu chrípkovej epidémie alebo o čosi úplne nové, niečo s ďalekosiahlými geopolitickými dôsledkami? Odpoveď nepoznám, bezradne to "nechávam na koňa, ten má väčšiu hlavu".

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by MAJKA (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ďakujem, pani Majka, Vaše slová ma pohľadili, už som sa upokojil, už to prešlo. Teda aspoň na chvíľu. Už roky sa snažím dodržiavať rady lekára, podobné Vašim, ktoré stručne zneli asi takto: "Ak chcete ešte nejaký čas žiť, nepozerajte TV, nepočúvajte rádio, nečítajte nič, kde sa objavu zlo, nenávisť, násilie alebo iná hoc aká iná zvrhlosť. Všetko čo vidíte, počujete alebo čítate sa vo vás usadzuje a bude gniaviť telo i dušu". Pridržiaval som sa, ešte som. Nie vždy sa mi to však darí, niekedy sa nechám vyprovokovať, nedokážem sa vždy povzniesť nad súčasným dianím.
O to viac sa pridržiavam ďalšej časti rád môjho, žiaľ, dnes už nebohého lekára, totiž aby som vyhľadával a zdržiaval sa v spoločnosti dobrých priateľov, milých a múdrych ľudí. Preto rád navštevujem dvorček pána Vidláka, i keď nie som dobrý diskutér. A tu som na dobrej adrese.
Srdečne zdravím!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Kadlas, jak tu Vaší koronavirovou zpověď čtu, Vy mát předpoklady přežít chemickou, bakteriologickou a atomovou válku dohromady.

Sice nosím roušku, myji si ruce, nedružím se, do obchodu chodím co možná nejméně často, ale když si přečtu soubor Vašich opatření, jsem proti Vám koronavirová Sau.

Dobírám týden staré dovolené. Jsem s klukem na chalupě na Šumavě (žena je doma.je nastydlá), včera a převčírem jsme zpracovávali dřevo na topení, dnes se pustíme do konstrukce roštu pro podlahy v podkroví. Samá hezká práce.

Lidí včera a převčírem kolem prošlo málo, občas jsem s někým prohodil na dálku pár slov, Kamarád z penzionu nám vozí obědy. Zastavilo se pár lidí pro med. Je to takový klášterní život.

Se sousedy jsme si slíbili, že až to bude možné, uděláme u v naší hospodě pořádnou oslavu, spousta jídla a pití, muzika, něco jako posvícení. Vezmeme ženský, aby se tancovalo, budeme je zvát na frťánky, aby švitořili a vejskali, bez toho by to nebylo ono.

Tož tak. I kdyby se viry všech zemí spojily.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Dvakrát týdně nákup, větší než obvykle, protože se u mne střídají po jednom vnoučata, která by se jinak doma neustále rvala za hrozného jekotu a rodiče by na částečném HO doma nic neudělali. Největší problém je donutit je udělat věci do školy. A školy to na ně valí ve velkém, zadávat úkoly přes internet je přece tak jednoduché. Konstatuji, že jejich školní učebnice jsou absolutně a totálně k ničemu.
Co se týče vztahu koroňák a já - tajně doufám, že mám ten téměř bezpříznakový průběh. Den před uzavřením škol poslali vnučku ze školy domů, že ji bolí hlava a břicho. Měla takový divný průběh něčeho, asi půl dne (večer) horečku 39,5, druhý den už jenom zvýšenou teplotu, pak několik dní téměř pořád spala a nic jí nechutnalo, i když tvrdila že má hlad a já jí vařila to co má ráda. Tvrdila, že to chutná jinak. Ztráta chuti je u mladých prý průvodním jevem. Tak nevím. Nikomu z rodiny, kdo jsme ji ošetřovali, nebylo a není nic, co by se vymykalo stavu obvyklému pro tuto roční dobu. Nikde v zahraničí jsme nebyli.
Pokud by mne měl potkat ten špatný průběh, tak by to bylo nejlepší teď, kdy jsou ještě volné kapacity v nemocnicích. Stejně to musíme časem absolvovat téměř všichni, tak se hlavně netrefit zrovna do doby největšího náporu na nemocnice.
Docela by mne zajímalo, jak dlouho je člověk infekční, Vzhledem k tomu, jak málo je vyléčených (těch, co už nevylučují žádné viry), tak asi hodně dlouho.
Ty čtrnáctidenní karantény zachytí ty nakažené, co se u nich objeví příznaky. Nakažení bezpříznakoví po 14 dnech vyráží mezi lidi.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

za hovno už asi tak dvacet let, to jste si toho všimla docela pozdě...

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

vnoučata začala chodit do školy teprv před pěti lety a dcera na první stupeň do základky chodila v letech 1984-1989, tak jsem až donedávna byla ušetřena styku s učebnicemi prvního stupně. Vydavatelé učebnic se chlubí, že jejich učebnice se prý dětem líbí, protože jsou krásně barevné a graficky zajímavé. Drobnost, na kterou jsem narazila byla ta, že v učebnici češtiny chybí napsaná pravidla pro to co se učí. Vzhledem k tomu, že jsem do školy chodila na Slovensku, potřebovala jsem se podívat na znění onoho pravidla v češtině. Přestože cvičení byla na procvičování onoho pravidla, tak pravidlo v učebnici napsáno NEBYLO. Proč se tomu tedy říká učebnice jsem nepochopila. Zato v oné učebnici, určené pro opakované použití pro pět dětí, jsou cvičení, do kterých se mají doplňovat správná písmena. Takže první dítě je doplní a další rok učebnici dostane další dítě již s vyplněným cvičením. Připadala jsem si jak u blbých na dvorečku.
Učebnice matematiky totéž. Problém s matematikou je v tom, že dětem na první stupni je potřeba poměrně složité věci přiměřeně zjednodušit. Míra toho zjednodušení by měla být v učebnici napsána formou nějakých zjednodušených definicí. Ty jsem v učebnici nenašla, nebo jen pár nesouvislých útržků.
Moje vnoučata naštěstí téměř nemarodí, takže doučovat je doma nebylo zatím potřeba. Takže celou tu hrůzu, kterou musí podstupovat rodiče často nemocných dětí, jsem zjistila až teď.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moderni pokrokova je v cizine, kde jim zrovna marodi premier.

Tam vam ucitelka rekne, ze si pravidlo mate odvodit sam z toho, jak vam opravila domaci ukol. Jak u blbejch.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdykoli narazím na to, jak je nebo byla mým dětem vysvětlována na ZDŠ matematika, chytá mě amok. Je to něco příšerného - mám na mysli to pojetí "matematiky", ne ten amok.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

na to, abych pochopil dokonce i matiku ve středoškolském balení, takže své potomky jsem nadriloval já sám.
Mračí se dodnes...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

učily asi čtyřikrát (v různých ročnících) například počítat rovnice (lineární, o jedné neznámé - to uvádím jako upřesnění, aby bylo jasno, o jak složitou látku asi mohlo jít), pokaždé v jiném ročníku, pokaždé jinak, pokaždé blbě. Přitom je to tak jednoduché, když má člověk k dispozici vhodný aparát. Vždycky jsme řešili úkol a) aby tomu děcka SKUTEČNĚ rozuměla, a b) aby to schopna podat A POUŽÍVAT tak, jak jim to bylo ve ve škole vysvětleno.

V takových obdobích mně manželka vždycky nenápadně zaúkolovala tak, abych nemohl jít na rodičák. - Můžu teď říct Sasinovo "heh!"? Já to zkusím: HEH!!!!!
Vidíte? Stačilo si jen vzpomenout - a už jsem se nasral. Až půjdu kolem zrcadla, zeptám se toho člověka, jestli mu to za to stojí.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

o tom, jak například loni probíhala výuka angličtiny u mé nejmladší. - Ne, je to marný, je to marný, je to marný.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Císařovna Marie Terezie v roce 1774 zavedla v zájmu mocnářství povinnou školní docházku Ta měla tři základní úkoly: čtení, psaní a počty. Díky tomu se se během let objevil zdroj chytrých dětí z vidlákova, které potom dokázaly postavit české školství, kulturu a tak na vysokou úroveň a vzdělanost obecně Z Prahy jich moc nebylo. .....
Když někdy před koncem století byla zavedena výuka množin, místo počtů tak můj kamarád, učitel matematiky věštil: toto k ničemu dobrému nepovede, k počítání máme prsty, to každé dítě pochopí, ale množina stromů v lese
a podmnožina.... A potom Hejného metoda. Samozřejmě , jsou to dobré postupy, ale autoři si nějak nevšimli Gaussovy křivky rozložení inteligence, to se hodí tak pro 25 % populace?Dneska .. náctiletí prosbu : kup 5 piv za 16 kč,vytáhnou debila s kalkulačkou a řeknou, potřebuju 80.- Naštěstí ne všichni. Kdyby se toho dožil Asimov..Když jsem četl jeho povídku "Pocit moci", to je asi 25 let jsem si říkal , inu z tebe Verne nebude a ejhle
Školství je v háji a mě nezbývá nic jiného, než věřit, že opět děti vidláků dokážou to co jejich předkové. Ale nebude to sranda

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Císařovna Marie Terezie v roce 1774 zavedla v zájmu mocnářství povinnou školní docházku Ta měla tři základní úkoly: čtení, psaní a počty. Díky tomu se se během let objevil zdroj chytrých dětí z vidlákova, které potom dokázaly postavit české školství, kulturu a tak na vysokou úroveň a vzdělanost obecně Z Prahy jich moc nebylo. .....
Když někdy před koncem století byla zavedena výuka množin, místo počtů tak můj kamarád, učitel matematiky věštil: toto k ničemu dobrému nepovede, k počítání máme prsty, to každé dítě pochopí, ale množina stromů v lese
a podmnožina.... A potom Hejného metoda. Samozřejmě , jsou to dobré postupy, ale autoři si nějak nevšimli Gaussovy křivky rozložení inteligence, to se hodí tak pro 25 % populace?Dneska .. náctiletí prosbu : kup 5 piv za 16 kč,vytáhnou debila s kalkulačkou a řeknou, potřebuju 80.- Naštěstí ne všichni. Kdyby se toho dožil Asimov..Když jsem četl jeho povídku "Pocit moci", to je asi 25 let jsem si říkal , inu z tebe Verne nebude a ejhle
Školství je v háji a mě nezbývá nic jiného, než věřit, že opět děti vidláků dokážou to co jejich předkové. Ale nebude to sranda

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

běhá děda Mráz po zádech.
Zápis policie - ohledání místa činu po vloupačce do trafiky: "...Rovněž bylo odcizeno nezjištěné množství padesátikorunových mincí v celkové hodnotě 300,- Kč."

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

A tak vznikají vtipy o policistech, že neumí počítat do 6.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsou staří lidé blbí a hnusní, protože vůbec nepochopili, že děti tu nejsou od toho, aby se učily nějaké české pitomosti, když budou v životě potřebovat angličtinu, potažmo ještě pitomější matiku, když kalkulačka je v každém patlafónu, výplata chodí na účet a když už je někdo obzvlášť dotěrný (jako třeba moje Jahoda) zcela správné součty obdrží dotyčný na paragonu v Albáči.

Tak, a když už jsem vás tu většinu pourážel, můžu se věnovat Babě Lubě.
Tu hrůzu, která se na nác vyvalila, jsem zažil, když byla má Jahoda nahnána zaměstnavatelem (ředitelem školy) na kurz angličtiny. S láskou a sentimentem jsem vzpomínal na středoškolské učebnice, kde byly gramatické jevy popsány, nová slovíčka vypsána ve sloupečku s českými ekvivalenty, cvičení přehledně seřazena.
K novým učebnicím - cvičení se mají OPISOVAT, nikoli vyplňovat do učebnice. Za našich školních let jsme za něco takového museli učebnice zaplatit, anebo uvést do původního stavu (vygumovat, bylo-li možno).
Ještě jeden plk, vzpomínám, jak ty jedině správné a zapálené soušky lektorky nám v rádiu i v telce mlátily do palic, že se vše naučíme stejným způsobem, jako se učí malé děti svůj rodný jazyk, nemajíce na pomoc základy logiky a abstraktního myšlení.
Důsledně při tom ignorovaly skutečnost, že jednoduše už nejsme malé děti a nemáme u své posrané prdele mámu. Tudíž, že naše myšlení je fungování mozku malého dítěte vzdáleno stovky mil...
Jak vidno, od devadesátek se vše ještě zhoršilo...
Proč asi...

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

babaluba - drzim palce at mala mela neco jinyho

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

by mohl být důvod, proč s námi bude korunáč ještě hodně dlouho.
Úplně bezpříznakový průběh - tedy čistí bacilonosiči (bez celoplošného otestování nezjistitelní), a absolventi "rýmičky" nebo "chřipečky" (rovněž bacilonosiči nezjistitelní celoplošným otestováním).

I já jsem možná jedním z nich, protože:
Cca v půlce února poslali dceru jedné kolegyně domů se zvracením a teplotou. Dva dny byla doma s "virózou", stupňujícím se kašlem, nechutenstvím a horečkou přes 39°C. Třetí den s ní kolegyně mazala na pohotovost a následně na pneumologii, protože jí bylo hodně zle. A následující den skončila v nemocnici se zápalem plic. Druhá dcera ji následovala o dva dny později se stejnými příznaky. To už kolegyně kašlala, bylo jí zle od žaludku, bolelo ji v krku, sotva lezla a měla zvýšenou teplotu; což pro běžného Čecha znamená "střevní chřipku", přechodit nebo pár dní dovolené a zpět do práce. Tak se také stalo.
Další kolegyně skončila stejně cca 6 dní po té první. Stejný průběh, stejných pár dní v posteli a zpět do práce. A já začal kašlat.
Pak už došlo k uzavření všech škol. A já měl už týden brutální kašel, sotva lezl, asi tři dny skoro nejedl (stejně to šlo zanedlouho do potrubí všemi dostupnými otvory), chuť a čich v háji; tak jsem si diagnostikoval "klasickou chřipečku", na pár dní ulehl a očekával rychlé zlepšení. To také nastalo. Jen ten kašel trval tři neděle a nebyl to žádný chřipkový chrchlák, ale hnusný kuckavý suchý kašel, který nešlo utišit ani "acécéčkem". Hlavně v noci, kdy to trvalo třeba půl hodiny v kuse. Nezabíral na to ani Berodual, Asmanex, kodein, nic.
Ale protože jsem nebyli nikde v cizině, nikdo z našeho okolí také ne a navíc se to v naší škole objevilo těsně před tím, než došlo k diagnostikování prvních případů korunáče, ani mě nenapadlo dát si to do souvislosti.
A tak teď přemýšlím, jestli jsem ještě infekční a co na to imunita; a pokud ano, tak na jak dlouho. Zjistit to nemám jak, tak tomu holt dávám volný průběh. Naštěstí mám respirátor FFP2 (prachobyčejný dílenský protiprachový za 25.- Kč, koupený novu vyrazitv listopadu do dílny), tak snad alespoň lidé venku jsou přede mnou chráněni. Doma to ode mne kupodivu nikdo nechytl (a nebo chytl, ale neměl žádné příznaky; "jarní únava" se nepočítá).

Tahle brebera je pěkně zákeřná a jen tak to nevzdá. Protože umí obejít imunitní systém, schovat se a znovu vyrazit, až se jí zachce. Patrně to asi opravdu nakonec "nakoupí" 70% populace, mnozí opakovaně, a pak se SNAD začne vytvářet imunita. A nebo taky ne...

Ale jinak to doma není špatný. Máme prořezané ovocné stromy, dva jehličnany jsme nechali pokácet (nadzvedávaly sousedovi střechu a stěnu od truhlárny), tři ovocné stromy vysadili, a teď likvidujeme obrovskou hromadu chvojí.
Máme ho úplně plnou zahradu; tolik chvojí pohromadě jsem viděl jen v lese při likvidaci polomu :o)))

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

vždy funguje namaštěný hrudník přikrytý igelitem. A samozřejmě být v teple a v klidu. Všecky ostatní sračky jsou přehlídkou vyhozených peněz.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Naprostý souhlas Targusi. Taky mě žena má obkládá špekem, já se sice vždy bráním, ale pak jsem moc rád, páč druhý den je po kašli veta.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

vynechal jste ... sádlem... namaštěný sádlem... prastará kupodivu furt fungující léčba....
i když by mne opravdu zajímalo .. proč to funguje...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)