Slunce je výhoda

Autor

Vidlákov se nachází v nejsušší částí České republiky. Průměrný roční úhrn srážek je zhruba 450mm. Pro porovnání - za poušť se považuje místo, kde naprší do 250mm srážek za rok. Z tohoto hlediska je náš region čiročirá step. Stromy zde mají problém s hledáním vody, protože zde jsou místa, kde je půda suchá do značné hloubky. Problém sucha se v posledních letech zvýraznil, protože srážek sice neubylo, ale přestaly padat rovnoměrně. Letos například napršelo 20. března a pak až v květnu. 

Šest týdnů bez jediné kapky se na zemědělství samozřejmě podepíše. Nota bene, když se to děje v kritickou část roku - tesně po zimě, kdy se sází a seje a česrtvě vyklubaná rostlinka je křehká a snadno zajde. 

Ale... zase tu máme hodně slunce. Je tu tak teplo, že rjačata i papriky nepotřebují skleník a dají se pěstovat přímo na poli ve velkém. Máme tu velké plochy písčitých půd, kde se dobře daří cibuli a česneku. Máme tu vynikající sopečnou půdu na které se daří vinné révě a leckteré viniční trati mají lepší podmínky než ve Francii. 

Nejde samozřejmě jen o teplotu, ale také o počt slunečných dní, které jsou důležitější než průměrná teplota, kterou mají třeba u Děčína ještě vyšší. Ale nemají tu stabilitu slunce. 

O úrodě u nás rozhoduje jedna bouřka. Pokud na konci května či začátku června přejde fronta, je úroda rekordní. Pokud zrovna nezaprší, je úroda podprůměrná. Jsme region extrémů. O našem zemědělství rozhodují maličkosti. Jeden mrazík v květnu, který letos naštěstí nebyl, jedna bouřka v červu, která snad bude, srážky v prosinci a v lednu, které letos byly... a tak vůbec.  

Není to samozřejmě nic nového. Všichni známe vzpomínky našich otců a dědů o extrémním suchu z roku 1947, známe povídání o zašlých vinohradech z válečných zim, měli jsme tu povodně tak velké, že to způsobilo největší jihomoravské důlní neštěstí v Šardicích. 

Tohle všechno jsem samozřejmě nezjistil já. Naopak, já si to jen přečetl, vyslechl a vzal si to k srdci. Přede mnou už tu bylo dost chytrých lidí a kupodivu byla doba, kdy tito chytří lidé měli zelenou. A tak vznikly jihomoravské závlahy, které existují dodnes. Google vám řekne, že existuje firma Závlahy Dyjákovice, která zprivatizovala všechny závlahové stavby z dob předchozího režimu a část jich provozuje dodnes. Není to malá plocha. V regionu zavlažuje 14000 hektarů. Pro zajímavost to představuje ve vrcholu sezóny 5 kubíků vody za vteřinu čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní  v týdnu. 

V době výstavby toho bylo podstatně více. V celém regionu najdete stoky i kanály, které jdou dokonce nad silnicí, aby dovedly vodu na příslušné plochy.  Hodně z nich je už nepoužitelných, ale dodnes jde o úctyhodné dílo skládající se z jezů, vodních nádrží, přečerpávacích stanic, páteřních stok a dalších objektů. 

Slunce není nepřítel. Jen stačí s vodou hospodařit. Už dávno předtím, než novináři objevili sucho, se na tomto problému pracovalo. Koneckonců je hřích nechat ladem dobrou půdu a ohromné množství energie ze sluníčka nazmar. Plocha je dostatečná pro spotřebu zeleniny na celé moravě. 

Samozřejmě neskončilo jen u závlah. Hned vedle se postavily konzervárny a zavařovny. Dnes už povětšinou zrušené. Kdysi ale nejenže všechno vyrostlo ve vynikajících podmínkách, ale všechno ze zpracovalo a prodalo. 

Proč to všechno píšu... 

I letos samozřejmě máme sucho. Už jsme ho tady mockrát probírali a řešili jsme jeho příčiny z mnoha stran i pohledů. Vlastně to sucho řeší všichni. Dokonce i na pražáky už to přišlo... 

Ministesrtvo zemědělství už vlastně poslední roky nedělá nic jiného. Jen někde nachází peníze na boj se suchem. Toman i všichni předchozí, ať zprava nebo zleva, všichni každý rok cpou miliardy do sucha. 

A žádná nová závlaha zatím nevznikla...

Vznikla sice kupa různých bažin, vsakovacích rybníčků, vznikly různé poldery, území ponechaná přírodě, ekologové jsou nadšení a novináři o tom píší každou chvíli. 

Ale... jinak se nevyřešilo nic. V našem regionu bylo přírodě navráceno 1% plochy, jestli vůbec. V dolinách udělali hrázičku, roste tam rákosí, skřehotají žáby kolem toho se natáčí reportáže a dělá se z toho recept na záchranu. 

Pole jsou suchá pořád stejně, závlahy Dyjákovice nemají peníze ani na pořádnou údržbu natož na nové investice, nic se nedá postavit, protože všechno je neekologické a všechno narazí při stavebním řízení na odpor. Vzniklo pár bahnisek, což jinak ečeno znamená, že část dešťové vody neodteče do řeky, ale vypaří se. Jinak nic. 

Kdybychom spočítali ty miliardy na boj se suchem, které jsou vlastně jen další dotací díky které zemědělci poplatí svoje závazky, tak za ty miliardy jsme mohli mít pod závlahami celé Polabí, které se tak jmenuje proto, že středem teče Labe, což je i za dnešního sucha ohromná spousta vody. Mohli jsme brát přesně tu vodu, která vyteče z našich záchodů, projde čističkou, nateče do řeky a pak odteče do Severního nebo Černého moře. Mohli jsme jí už dávno zavlažovat statisíce hektarů a pěstovat na nich tu nejlepší zeleninu i jiné plodiny. 

Posledních deset let se na boj se suchem dává peněz pořád víc. Ale nic z toho není. Poslední opravdovou závlahu postavili ještě komunisti. 

Ostatně co si budeme povídat... Vidlákov má svojí čističku, kam ročně přiteče 300 tisíc kubíků vody z vidlákovských domácností. Pokud jste u čističky a vydáte se kterýmkoliv směrem, jdete minimálně dva kilometry po poli. Čistička má velké zásobníky na vodu, které jsou mimo provoz, protože ve Vidlákově zkrachovala už dávno továrna na zpracování ovoce. Ale pořád jsou to nádrže na tisíce kubíků vody. 

Hádejte kolik je na čističce čerpadel, které by zásobovaly nějaké ostřikovače kolem. Ani jedno přátelé. Veškerá odpadní i dešťová voda prostě jen odtečou do Moravy a pak do Dunaje. 

Když posloucháte Šimona Pánka, jak pomáhají v Africe, tak nikdy nezapomen zdůraznit, že je třeba domorodce naučit "lovit ryby". Když mu dáte rybu, vyřešíte jeho hlad na jeden den. Když ho naučíte lovit, vyřešíte jeho hlad na dlouho. My to ale u našich zemědělců děláme přesně tak jak nemáme. Dáme jim peníze. Oni z nich zaplatí svoje závazky a další rok bude jejich pole vypadat zase stejně. 

Proto se nikam nikdy nedopracujeme. Proto bude všechno pořád stejné. Těch několik nových rybníčků nás nezachrání. Nenajíme se z nich....

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (107 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

A návrhy na trvalé řešení?

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Tedy závlahy-odvlahy. Systém struh, kanálů, jezíků, podzemního i nadzemního potrubí, nádrží nad- i pozemních, čerpadel..., které vodu v případě sucha rozvádějí do krajiny a v prípadě nadbytku ji odvádějí.
Mají to tak i "primitivové" z pouštních oáz, ze stepí a polopouští, ze záplavových rýžovišť.
Někde ty systémy udržují už několik tisíc let - furt ty samé, na stejném místě. "Jen" mají místo našich dieselagregátů oslíky, buvoly a lidskou sílu s motykami a lopatami.

Kdo se na to nevybod, má dost jídla i pro své chudé. Kdo to nechal ležet ladem, žrádlo dováží a chudí žerou odpadky ze skládek nebo jsou na cestě do EU.

Průměrný počet slepic: 4.7 (34 hlasů)

Mají vaši primitivové v oázách. Tedy plošně ohraničených, menších územích.
Pro ČR jako CELEK nerealizovatelné.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

My to nepotřebujeme jako celek. My to potřebujeme tam, kde máme slunce a nějaké ty zbytky půdy. Potřebujeme to tam, kde je zemědělství. Dále to potřebujeme tam, kde spadne i dneska ještě hodně vody. Tedy v horách. Aby se tam daly udržovat lesy a aby se rozšířily. A až tohle všechno budeme mít, pak můžeme přemýšlet zda to chceme i v dalších územích.
Ale v první chvíli by bylo dobré to mít tam, kde je šance aby něco vyrostlo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

to nikdy nedáme dohromady. Kolik má poušť lidí? Pár oáz. V husté osídlené ČR je tohle utopie.
Potřebujeme to mít tam, kde něco vyroste. Ale to je u nás všude, kde je voda. Ze závlah uživit v ČR přes 10 milionů lidí? Pardon, že kopu do báboviček, tohle je utopie. Kdyby nepršelo a závlahy fungovaly ve větším měřítku, je to udržitelné jen pár desítek let. A tak pro milion lidí. Pak vyčerpají spodní vodu a zasolí půdu. Už se tu o tom psalo. Ony ty fantazie zní pěkně, ale.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Když vikingové objevili Gronsko, pojmenovali ho Zelená země. Co bylo tady tou dobou? A v Řecku a v Římě? Nikde nic o katastrofálním suchu neříkali.

Voda, co se globálně vypaří zase globálně nespadne? Mě se zdá, že spadne všechna.

Neměli jsme snad v posledních 25 letech kromě sucha taky povodně? Nebylo to tak vždycky?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

V Číně existují závlahové kanály už 4000 let na stejném místě. Nic nezasolily a uživily tolik lidí, že si to ani nedovedeme představit. Nevidím důvod, proč bychom to nemohli dělat také. Máme všechno potřebné. Jen chuť chybí. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

udržitelná technologie vyvedení peněz z takového systému.
A v zahraničí chybí ochota omezit tonáž vyvezených potravin do ČR.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

V Číně v okolí spodní části středního a dolního toku Žluté řeky, závlahy půdu zasolily. A fest. Stepní a polopouštní oblast. A zvířata vypásla. Na místě staré civilizace je polopoušť. A ty 4000 let staré závlahy spíš byly v Egyptě. Čína není tak stará. Ale tam se rozvodnil Nil a spláchl to a tak pořád. To u nás nehrozí.
Když už o tej Číně, v okolí Jang C Tiang jsou také závlahy. Voda z hor i řeky. Ale tam je něco jako monzunové deště. Od moře. Pokud deště nebudou, bude to zase jinak.
S Čínou bych opravdu neoperoval.
U nás rýže na terasových kopcích fakt asi nikdy nebude.
Spíš bych se koukal na západ. Na naše západní závlahy. A pravím, nic moc, co by nás systémově vytrhlo. Ledažé, už to mám, Kansas. Koukněte se na GoogleEarth. Ale to je někde jinde. Tam klasičtí sedláci, ani farmáři, neexistují.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Blboni nevědí a hajlují dolů. Že Vidlák je svojí moudtostí zachrání. To je mrdat. Heh

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

dvě hovna za sebou.
Abyste mi rozuměli, jedna moje babi, mi vždycky říkala, když už jsem fakt "topil ďáblem", že jsem protivný, jak hovno.
No a já, když jsem zchytřel, omládl a zkrásněl, jsem přišel zcela nečekaně na to, že dvě hovna za sebou, jsou ještě protivnější, než hovno jediné. Myslím, že bych si za to zasloužil nějaký metál s bílým kocourem - pardon - s bílým lvem, nebo tak něco.
Zpět k vodě.
Někdy mám pocit, že Vidlák je profesionální škůdce, nebo tak něco. Furt by jen chtěl něco spravovat, vylepšovat, zachraňovat, a tak všelijak podobně.
Jeho asociální, co asociální, přímo psychopatické (!!!) cítění je na něm vidět, co to je za jednoho, když si uvědomíme, jak chce bezostyšně ukrást práci soudruhům vědcům a vědkyním, neziskovkářům, poslancům a poslankyním, novinářům a novinářkyním, prostě samým důležitým, vysoce módním a nepostradatelným soustruhům - pardon - soudruhům, a tak všelijak podobně.
Z toho je vidět, že se radostně řítíme do propasti a ještě u toho radostně hýkáme, jací jsme pašáci, místo toho, abychom už proboha KONEČNĚ vzali do předních nohou vidle a šli kydat ta hovna z úřadů všude vůkol.

Průměrný počet slepic: 4.4 (40 hlasů)

Targus, Vy jste stále vzteklejší a vzteklejší. Škodíte si, věřte mi. Protože na vidle v předních nohou prostě ještě není doba. Možná pro ty, co se toulají po Vidlákově dvorku. Ostatním to ještě zdaleka nedochází a budou potřebovat mnohem intenzivnější impuls, budou potřebovat faktické, nikoli mentální ohrožení. Tak je to v křesťanském světě zařízeno... (to jsem ukradl Vondruškovi, Husitská epopej). Když jsme se seznamovali, psal jsem Vám, že Vás kdykoli pošlu kamkoli... tak Vám teď přeju klidnější vlny.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

a OBNOVILI (někde a někteří) závlahy, jímky, strouhy, hadice, roury... a zavalžují a odvlažují dle momentální potřeby. A ono to FUNGUJE! Už se zase placama objevily záhony a pole s cibulí, česnekem, zelím, kapustou, o bramborách ani nemluvě. Stejně jako na Vidlákově části Moravy to roste skoro samo, bo sluníčko a voda, když je potřeba (tedy ani moc, ani málo).
Taky tu pár příčetných starostů prosadilo cosi, co se jmenuje "Natura 2000" . Taková symbióza mezi hospodařením a přírodou. Pole+remízky+lesy a lesíky+mokřady+strouhy+cyklostezky+ZÁKAZ VÝSTAVBY a MOTORŮ. V polích se pasou zajíci a vysoká a ptáci, kteří už si zvykli na cyklisty a pejskaře, po tlapce či pařátu mají porost, kam se mohou rychle schovat; A JE V TOM VODA.

Snad to bude docházet stále většímu počtu lidí.
Bo tohle jsou ty Sasinovo "základní potřeby".

Průměrný počet slepic: 4.1 (19 hlasů)

Natura 2000 je projekt EU na ochranu KONKRÉTNÍCH DRUHŮ ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ A SPOLEČENSTEV a sjednocení názvosloví a systému.
Se zemědělstvím, závlahami a cibulí, která je nepotřebuje, natož se starosty, nemá co dělat !

"Symbióza mezi hospodařením a přírodou" je něco úplně jiného.

"Pole+remízky+lesy a lesíky+mokřady+strouhy+cyklostezky" to je dobrá věc. Ale protože tento územní systém přesahuje obecní katastry a obce nejsou jeho zřizovatelem, je to něco, na co mají místní starostové jen malý vliv.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

veřejnoprávní smlouvy v rámci nich, krajů, státu.

Možná v tom luhu něco chráněného je, možná to je jen zde vžitý název chráněného kusu krajiny.
Důležité je, že to funguje a že to přispívá k zadržování vody v krajině.

Ubezpečuji Vás, že to má se starosty sakra hodně společného, protože jedině díky spolupráci řady obcí se podařilo prosadit zklidnění tak velkého fláku krajiny ve stavebně velmi lukrativní oblasti.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

místo toho, abychom už proboha KONEČNĚ vzali do předních nohou vidle a šli kydat ta hovna z úřadů všude vůkol.

Jak byste to chtěl kydat, když zároveň nechcete nikomu ubližovat?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, Vy jste někde kolem kolem Znojma? Víte co, řeším teď problém - jestli dát na napáječku do chlíva pro prasata půl coulový, nebo tříčtvrteční závit, bo ačkoli jsem dříve pečoval o svině tradičně (bez napáječky), chci jim teď dopřát..., nemáte zkušenost?

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Dneska mám napáječky na půlcoulce, tlak z domácí vodárny 2,5 - 4 bar. Ale měl jsem je také na beztlaku - dopouštěná nádržka plovákovým ventilem a tamodtud samospád k napáječkám. Fungovalo to bez problémů. Jinak bych doporučil co nejmenší průměr - prase brzy zjistí, že po chvíli teče voda studená a tak si počká. Jednak plýtvají vodu a jednak je brzy mokrá podestýlka.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Děkuji.

Zatím bez slepic

tu pod nosem vypisujete o půlcoulovém závitu.
Chtěl bych vidět půlcoulový závit na coulové trubce...

Btw. ve kterém dílu HP to bylo? Nějak mi ta chytrost unikla. Ale je fakt, že většinu z epopeje jsem četl narychlo, u jídla, anebo před spaním, neboli jsem u toho pravidelně usínal.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

na 1" trubku dáte redukovaný nátrubek a do něj 1/2" armaturu. Mimochodem, byla řeč o coulové trubce?
Vaše oslovování "soudruhu" je pozůstatek z členství v KSČ nebo tím protivníky deklasujete? Před sto léty to bylo běžné oslovení mezi dělníky, členy soc.dem., znevážili ho až komunisté.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

"... pro prasata půl coulový, nebo tříčtvrteční závit, ..."

Myslím, že není o čem diskutovat.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už není, už jsme to s Vidlákem vyřešili.

Zatím bez slepic

Mám to tak nějak zafixované, z těch rozprav dvou bratranců, které uvádějí jednotlivé kapitoly. Teď knížky nemám doma, kolují a čtou se. Až se mi vrátí, budu listovat a ozvu se. A i kdyby to bylo jen šálení mé (staré, ošklivé, hloupé) mysli, stejně se mi to líbí. A klidně se s Váma budu do krve hádat, že je to ideologickyinspiračně správně :-)

Zatím bez slepic

Milošek. O Peroutkovi toho natlachal na vagón, bylo z toho ostudy na dva vagóny, nicméně v jádru měl Milošek pravdu, byť se s titulem článku poněkud netrefil.
Ano, celkové vyznění rozprav oněch bratranců bylo v tom duchu, jaký popisujete. A je málo významné, jakými slovy jste to popsal, zda jde o citát či parafrázi.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Bejvávalo.
Co se týče závlah, nejsou tak zcela spasitelné. Prostě s mírou. Protože sůl je sfiňa. Měli jsme tu bezodtokové pánve a slaniska, jen místně. Přirozená. Ale třeba v USA závlahy natropily pěknou paseku. A pokud neprší, voda se musí čerpat ze země, což při změně hladiny podzemní vody zpětně zase vysušuje rozsáhlé oblasti atd.
Tůňky se žabičkami a voda v krajině celkově, jsou fajn. Svrchní vrstvy půdy nezavlaží, ale mohou fungovat jako suchý poldr nebo jako zasakování plocha a když by toho bylo víc, nemusí to být úplně marné.
Meliorační šílenství vyvrcholilo v 70 tých letech. Dnes to nechápeme, ale za potravinové soběstačnosti se pěstovaly hlavně obilniny a za tehdejších srážek...
Každopádně, aby se nás problém vyřešil, jsou potřeba srážky. A nezávisí jenom na množství a rozložení srážek, ale i proudění vzduchu, množství slunečního svitu a hlavně teplotě. Oblasti kolem polárního kruhu jsou srážkově také pouště a přesto je tam všude voda :), např. Na dnešním suchu posledních let se podílí jak absolutní pokles srážek (některé roky poměrně malý) tak (a to hlavně!) větší množství slunečního svitu a vyšší průměrná teplota! Pokud se zde něco naruší, nepomůže žádné opatření.

Co se týče vody v krajině, měli jsme u nás, kromě normálních mokřadů, několik jezer, jako je např. Neziderské, jen o něco menších. Dle svědectví plná ptáků a ryb. Dnes se na dno, např. Čejčského jezera, vlní pšenici nebo kukuřicí...
-----------------+
Co se týče peněz, poskytnutých minze na sucho, jak správně píše pan Vidlák, nevyřeší nic. Ani z logiky věci nemůže. Ty peníze musí dotéct do kapes těch nejbohatších. Na to je tlak v Bruselu i v ČR. Oni mají peníze to tak nastavit. Prosadit nějaké trvalé opatření, tak to skončí. Proto trvalá řešení neočekávejme.

Klasický je případ, kdy v jedné africké zemi chtěla světová banka stavět na řece elektrárnu. Lidi budou vařit na elektrice a nebudou odlesňovat, aby uvařili. Akce za spoustu $. V kombinaci se solárními vařiči. Bylo to v Sahelu, tam je slunka dost
Banky se ptaly, jestli ti lidé na to budou mít ...?

Prostě, na tom se nedalo "vydělat". Tihle lidé se o příjem EU nebo státu, nepřipraví.

Je fakt, že rozsáhlou stavbu větrolamů byli schopni zorganizovat jen Komanči. V Číně pak stát zalesňuje pusté hory a pouště o několika velikostech Irska... Bohužel, pro kapitalisty je to hle neuskutečnitelné...

PS: 30 vteřin nového dne a článek má 4 hlasy po 1 slepici...

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

In reply to by Dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dnes taky dám odkaz. Skvělá Švihlíková.

Ilona Švihlíková 4. díl: Jsme svědky konce nadvlády Západu nad světem

https://m.youtube.com/watch?v=bi-23ihFK44

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

https://www.protiproud.cz/politika/5110-ruleta-rozehrana-krupier-je-odj…

Ve světle oktrojovaných změn po koronavirové invazi už bude celkem jedno, jak moc prší a jaké jsou výnosy. Najednou bude na Zemi dost místa i potravin pro všechny vyvolené přeživší.

Vymyšlené je to dobře. Vše v zájmu ochrany zdraví a se souhlasem chráněných. Jednou se tomu bude říkat neviditelná válka. S prudkým rozvojem technologií se možnosti válečníků stávají neomezenými a schopnosti obrany jsou mizerné.

Zajímavostí dne je pro mě hromadný útok australských papoušků na nové 5G vysílače. Zpráva prozatím neověřená, ale hodná pozornosti.

A ještě přikládám odkaz na jeden výstup z italského parlamentu:
https://www.youtube.com/watch?v=JKwjh-SYN8A&feature=emb_logo

Vím, jsem off topic. Ale nemůžu si pomoct. Některé věci jsou důležitější, než jiné.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Ta informace o papoušcích je zajímavá. Na základě vlastní zkušenosti dvacetiletého soužití se žakem bych ptákům věřila víc než grantovým expertům a odborníkům😊

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

A máte jej ještě? Taky mám párek žaků.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sůl je sviňa, ale u nás v tom není tak velký problém, protože pořád ještě prší 2x - 3x tolik co v Izraeli. Déšť tu sůl vyplaví. Náš problém není v tom, že by vůbec nebyla voda. Problém je v tom, že voda není, když ji potřebujeme. Že jsou šestitýdenní okna, kdy nezaprší vůbec.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

mělo v roce 2015 celkem 10 měsíců - jen 187,9km vzdušnou čarou od Vidlákova.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to hádanka pro scallopa? Zlomí si na tom nohu. A přitom nejde o těžký úkol.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Klasický je případ, kdy v jedné africké zemi chtěla světová banka stavět na řece elektrárnu. Lidi budou vařit na elektrice a nebudou odlesňovat, aby uvařili. Akce za spoustu $.

Protiprojekt, několikanásobně levnější!, byl, že je naučí zpracovávat trus dobytka a budou vařit na něm a taky na bioplynu. V kombinaci se solárními vařiči. Bylo to v Sahelu, tam je slunka dost. Každé komunitě se dodá zařízení a naučí se s tím pracovat.

Banky se ptaly, jestli ti lidé na to budou mít ...?
Na ten dražší projekt lidé "měli", protože správní lidé z mezinárodní pomocí a bank, na něm mohli vydělat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

banku, bo se jen přelije na účty adminů a místních vlád.
Na ručně kopané studny, závlahy, na motyky a lopaty, na kozy, osly a ruční čerpadla (bo to nepotřebuje motor a PHM) se skládají nejobyčejnější lidé po desítkách dolarů a stovkách Kč.
Bo tak to v kapíku funguje - chudí jsou vždy odkázáni na svépomoc.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

In reply to by Dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta jezera (Čejčské, Kobylské, Komořanské) nevyschla, ale byla uměle v první polovině 19. století odvodněna. Desítky dalších spíše menších jezer se v předchozím období přirozeně zazemnily, čili opět ne vlivem sucha.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

V minulých stoletích periodicky vysychala a dno se obdělávalo. Pak přišla vlhčí léta a zase se zaplnila. Jak praví místní kroniky a jezerní sedimenty.

Maximum rozlohy od roku cca 800 měla kolem 16 století, kdy probíhala malá doba ledová.

To přirozené zazemění menších jezer proběhlo bez delšího mezistupně, zvaného slatina. Tozn zvýšené teploty se na něm podepsaly.
Větší jezera byla odvodněna lidmi, protože při suché fázi byla obdělána a lidé nechtěli o svá pole přijít. Tedy primárně vyschla a pak byla odvodněna. Prokopány odvodňovací kanály.
No a dnes bychom jakékoliv zemní práce na odvodnění ušetřili.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Že je sucho.
Uděláme teď s tím něco?
Kulový.
U nás kdysi před deseti lety padalo z nebe 1 700 mm srážek, když jsem končil, padalo stabilně 700. A taky jsme se museli přizpůsobit. K pastvinám a lukám na horách si přibrat nějakou půdu v nížině a jet tam vojtěšku.
Prostě meteo cyklus je meteo cyklus, jedno jsi nahoře, podruhý dole.
Ale nechce to blbnout jako když si někdo vyvápní louky a nedá do násypky dolomiteckej vápenec. A pak se diví, že první bouřka mu ten drahej nesmysl rozpustila a spláchla slavné granule do vodárenské nádrže. A na lukách má zase kulový.
Ale to je už moravskej kolorit, jednou hraboši, podruhý sucho, furt dokola.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

To by mohl být i vtip.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

v roce 1997 (Morava) a 2002 a 2013 (Čechy). Taky okolo 1980 bylo za sebou několik velmi deštivýcha chladných letních měsíců.
Zkrátka počasí u nás je proměnlivé a lidi se tomu musí přizpůsobit.
Vloni jsem měl extrémně moc meruněk, letos vše pomrzlo. Zase bude hodně jablek.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Ještě přidejte 1996 (Čižina), 2003 (Čechy). Předtím v 70. letech opakovaně Labe, Úpa, Jizera.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

a evropský a světový. Lidi jsou všude stejní.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Furt a jedno to samy a dokolečka dokola

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

jak jsem zaslechla /čekajíce na začátek dalšího pořadu/ konec Arény "u Soukupa", tak přítomný šéfchvilkař Minář se nyní soustředí na "boj proti suchu a za vodu" - tak může být Vidlák a další v klídku - Minář to "vybojuje". Jsem jen zvědavá, jaké prostředky "boje " zvolí, stále se něco bojuje - s dezinformacemi a dezinformátory, s Koněvem, s klimatem, s koronou - nyní mladí a neklidní proti suchu atd. Nějak ale nebojují proti vlastní blbosti. /Musím jen zmínit trefné pojmenování současného stavu - "pandemie strachu z koronaviru" - nevím, kde jsem to chytla, ale je to výstižný/

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

hloupá, stará a škaredá vy, protože neznáte hen ty nové progresivní metóódy.
To se vezme internet, na něm se zjistí, kdy půjdou okolo nějaké mraky, pak se RYCHLE svolá demonstrace, pořádně se zademonstruje, vyvěsí se plakáty a bojová hesla hen ty transparenty, voda se lekne, pustí se a spadne na zem. No a tam ji pochytáme do igelitových sáčků, protože umělé hmoty - a igelit zejména - jsou chytré, mladé a krásné.

Vsadím se, že něco tak blbého by nenapadlo žádnou pančelku.
A co je blbý, to se bude líbit, pravil klasik. Takže Minář se prodemonstruje až do důchodu, a to je, oč tu běží.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)