Ňáko se nám to otočilo ne?

Autor
Štítky

aké máte neodbytný pocit, že nám další neměnná pravda začíná mizet na smětišti dějin? Navíc se to stalo úplně přirozeně, nemělo to sice stejné příčiny, ale podobné průběhy. Zkrátka a dobře, nějak se nám prohodily národní entity a stačily na to necelé čtyři generace. 

Němci už nemají skoro žádnou armádu. Ale v principu jim to vlastně moc nevadí. Jsou přece viníky těch nejhorších zvěrstev včetně mučení, vraždění, zabíjení, leckdo si to o nich myslí a oni sami se tomu přizpůsobují. A tak už nemají ten wéhrmacht, ale jen uniformy pro těhotné vojačky.

Mnohem víc se spoléhají na svojí sílu průmyslu a peněz. Jejich vliv jde přes různé fondy, neziskové organizace, různé filantropické miliardáře, ale zároveň také přes komplikované vlastnictví mnoha podniků i klíčových oblastí průmyslu a zemědělství. Mají dlouhé prsty, v každé vládě v Ojrópě mají svoje lidi, které si vyškolili a zkorumpovali a mají pocit, že důl je díra v zemi mladý pane, ten vám nikdo nemůže vzít. Peníze přece dělají peníze a je důležité, kdo má kontrolu nad jejich tiskem. 

Nejsou ti Němci vlastně Židé a možná dokonce víc Židé než Židé?

Naproti tomu ti Izraelci mají armádu par excelance. Jejich zbraně jsou konstruované především na boj a méně na obchod. Mají brannou povinnost jako za wehrmachtu. Muži i ženy. Mají svojí zemi řádně vyzbrojenou, sklady plné,  civilní obrana funguje, plynovou masku má každý kojenec, každý byt je zároveň trochu bunkr. Armáda je řádně zaplacená, dobře motivovaná, na technologické špičce a Izrael na ní dává největší podíl HDP na světě. Už dávno se tam u Jordánu nespoléhají na vliv peněz. Moc vychází z hlavně pušky či tanku, z raket i atomových hlavic. 

K tomu mají i své řádně vykreslené nepřátele, mají plány na jejich konečné řešení a budou to dělat podle své dávné zkušenosti. Ghetoizace, příděly, ostnatý drát a kulomet na každém rohu. 

Nejsou ti Židé vlastně mnohem víc Němci než Němci? 

To se nám to pěkně otočilo že? A to ještě pořád žijí pamětníci, že to bylo naopak. 

Izraelci zbrojí, anektují, potlačují a jejich veřejnost to schvaluje. Proč? Inu bomby v ulicích, teroristické útoky, otevřený i skrytý boj, pocit ohrožení z vnějšku, vědomí, že jsou závislí na podivných choutkách velmocí. A pak stačil jeden hezký prošedivělý kariérní diplomat, který v tom umí chodit, umí dělat aliance, umí mluvit, umí být v soukromí tvrdý, ale navenek je to první služebník státu a ukazuje lidem, že zná cestu k pořádku v ulicích, zná způsob jak zařídit, aby jim na domy nedopadaly podomácku vyrobené rakety. Ukáže na jasné viníky a vidíte, nepotřeboval k tomu ani žádnou novou ideologii. Nemusel si vymýšlet žádný nacionální socialismus, bohatě mu postačilo sáhnout do bohaté kulturní minulosti a uhodit na správnou strunu.

A všimněte si... také zjistil, že mezinárodní společenství je měkké, že mu vlastně v jeho imperiálních choutkách leckdo fandí, že postačí trocha úhořovosti a nebude problém s tajnými dodatky lecjakých smluv, které mu dost umožní. Nepotřeboval k tomu ani žádného Stalina nebo Chamberlaina, zvládl to stejně hladce s Trumpem i s bin Salmánem. 

A veřejnost je spokojená. Nebudou rakety a bomby v ulicích... Nějakého ostnatého drátu a brány s patřičným nápisem, cože to osvobozuje, toho si patrně ani nevšimnou. Vlastně si to ani neuvědomí, stejně jako si ani průměrný Němec ani Hitler osobně neuvědomovali, jaké monstrum vlastně jsou, dokud je spojenci nedonutili k prohlídce jejich vlastních koncentráků. 

Já bych k tomu chtěl Vidlácky dodat, že podle stejné pararely bych všechny Izraelce chtěl varovat. Hitler také zařídil pořádek v ulicích, ale za pár let přijely sovětské tanky a ulice obrátily v trosky. Na začátku byl sice bordel v ulicích, ale na konci byly v ulicích krátery a suť. Ono je to tak vždycky. Ti na východě byli podlidé, kteří neměli nic z toho, co mělo Německo. Ale vyhráli, protože poznali, že buď musejí zvítězit nebo všichni zemřou.

Chtějí tam v Izraeli, aby tam okolo nich došli všichni k názoru, že musejí buďto vyhrát nebo zemřít? 

Těch pararel je ještě víc. Také jsou podporovaní bohatými židy i lobbystickými organizacemi z USA, kteří investují do jejich továren na smrt. Netanjahu také vypadá jako úplně normální člověk a také o něm novináři píší, že je gentleman. Také ho většina židů podporuje a ti co ho nepodporují, ti mají v Izraeli stále větší problémy. Také má svoji říši zla na východě a její ajatoláhy ve vedení vykreslují stejně jak německá propaganda bolševiky. Sunité je vlastně vůbec nemají rádi, ale kdyby se pustili do šiítů a vyvraždili se navzájem... to by se jim celkem líbilo. 

A nakonec... většina izraelců jsou také úplně normální lidi. Také chtějí mít hlavně klid na práci a čas na rodinu a koníčky. Také chtějí mít sociální jistoty a jednou jít do důchodu. A také jsou kvůli tomu schopní zvolit někoho, kdo je svými ambicemi může zničit.  

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (81 hlas)

Komentáře

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já! Na vlastní oči jsem v Tel Avivu viděl izraelského dlaždiče, kterak umně budoval chodník ze zámkové dlažby, a ještě si zpíval (hebrejsky - ověřeno).

Zatím bez slepic

Každý má právo na vlastní názor.
Na vlastní fakta nikoliv.

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

myslíte...
Já tvrdím, že "vlastní fakta" jsou nezbytnou výbavou pro jakýkoli smysluplný počin v politice.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Dexxovi děkuji za komentář, aspoň se nemusím mořit. Srovnávat zbrojení soukmenovců v Německu a státu Izrael je fakt chucpe, ať se na mě Vidlák nezlobí. Nenechme se zmást zdánlivým blahobytem, Izrael bojuje o vlastní existenci od počátku vzniku, kdy vystěhovalci z Evropy a odjinud ještě ani pořádně nevystoupili z lodí a už je napadlo 6 okolních musulmanských států. A kromě toho proti nim stály vlastně i mocnosti, třeba VB. A že o vlastní existence nebojují v rukavičkách? Stojí to za odpověď?
Doporučuji každému, kdo má nedůvěru k současnému proudu informací, začít čtením knih. Je jich dost a dozvíte se tam neuvěřitelné věci. I po odečtení literárního vkladu autora většinou zůstane jádro historických událostí. Pro příklad a jako první krok - kniha Exodus.

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

tak nějak výkladní skříň obchodu, kde se ukazuje jen to lepší co by měli/mohli ovčané vědět. . Nezapomeňme, že jsou zabyvakování ve většině světa. Tedy nevím jak v Číně a na východ od ní, ale ani tam bych nic nedala za to, že tam není to jejich nadání pro peníze využíváno. No a to je nějaká síla. Navíc ta jejich sebereprezentace..... nevím, nevím....

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

nelze zapomínat , že jsou to de fakto arabové, a že ten jejich stát či moc, jsou stavěny přesně podle "křesťanských" pravidel. |Je to vlastně druhý fungující stát na základě víry - po Vatikánu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Vidlák to možná stejně jako já myslel jako velkou nadsázku, jen upozornění, co by se MOHLO nakonec přihodit, když se bude dál a dál měřit různými metry i jen kritika.....

Bibi sám osobnostně sice není můj šálek čaje (ten jisté rysy chování má), ale to je věcí a odpovědností obyvatel Izraele (voličů).

Máte pravdu i v tom, že není jednoduché jako stát být maličký ostrov v moři těch, co mají vše jiné
za nepřátele a vést boj na život a na smrt, když ti, co vás chtějí zničit a vymazat si navíc umí zajistit
zrádce u vašich "taky přátel".

Bohužel jakékoliv násilí a křivdy plodí vždy to samé a konce to nemá....

I Rusko nyní pociťuje, jak snadno se mediálně zamění válka o přežití, s prý útočnou a nestačíme se divit..... A také přitom i v minulosti umírali nevinní lidé na všech stranách a zabírala se a oplotila, či zdila různá území a vznikaly "vítězné" sféry vlivu......

Kulturně, politicky, lidsky a hodnotově, ať se to i zde někomu líbí nebo ne, jsme na jedné lodi s Izraelem.

To současně neznamená dívat se bokem, když bude kdokoliv páchat něco špatného, Izraele včetně.
Měřit ale máme VŠEM a stejně!

Pravdou ale také je, že muslimský svět a zejména ideologie pro nás Slovany skutečně není.

Je třeba si také uvědomovat, že i my se můžeme později (či mnohem dříve s ohledem na sousedy) státi v kotlince "Izraelem"!

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Vidlákův článek chápu jako nadsázku. Má svým způsobem pravdu. Svět se mění. Jen to srovnání mi připadá historicky nešťastné a v současnosti nesrovnatelné. Každý máme silnější a slabší chvilky.
Izrael se nesměl až do nedávné doby kritizovat. Dnes sluníčkáři na Západě adorují muslimy a nenávidějí Izrael, jako oni. Dnes není odvaha jej kritizovat, je to mainstream. Nic není černobílé. Stejně, jako s tím Ruskem. Je to o komunikaci, mainstreamu, manipulacích, argumentačních faulech. Nejde o to, kdo je horší. Jde o to, že srovnání s Německem je v tomto případě naprosto nesrovnatelné a historicky nešťastné. Vy jste to shrnula dokonale, poklona. :)

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

...to bylo historicky území sváru odjakživa a zdánlivý klid tam nastal přechodně snad jen za krále Šalamouna. Po jeho smrti se to zase rozpadlo. Pokud by se z historie vycházelo ve prospěch světového nastolení nějaké rovnováhy, asi by to vypadalo jinak. Jenže jak vidno v poslední době je historie zneužívána a to v něčí prospěch a o mírové a mezinárodní dohody už vůbec nejde. Doba bezpráví před anarchií. Dračí setba a semínko sváru geneticky vylepšované. Jak je ten výraz Pjakina.... Generální protektor? Aplikace na pozadí, co kurví tenhle svět?
Tam je stav podle mně uměle udržován ve prospěch jiných. Hitlerovo Německo vzniklo díky propagandě za nadrasu a protože národ neměl cíl a na východě obýval mužik zemi neoranou, která by se někomu hodila. A nepřítel je tam dodnes a země neoraná by se hodila dál, ačkoliv se čas pohnul a zakřivení časoprostoru je jen pojem pro scifi a teorii relativity. Zato jablko sváru je reálný prostředek stále, protože nastolení rovnováhy znamená nárůst prosperity pro danou oblast a to se asi někomu nehodí. O politickém vlivu v oblasti a přetrhání vazeb na vnější vlivy nemluvě. Aneb nech islámu, co jeho jest a neimportuj ho do Evropy, která se ráda zabíjí sama. Budoucí možné dohody zabíjejí rakety "mírotvůrce" a když ne dohody tak výrobní podniky, kde si mírotvůrce zapomněl vojenské prostředky k vytváření míru dle svých potřeb a při "stahování" se z oblasti geopolitického vlivu už se nechce vracet. Nechcete náš mír a prosperitu? Tak tady máte přes držku! Hajhou...

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

generální prediktor

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by robertík (neověřeno)

Trvalý odkaz

Globální prediktor :-)

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

jinými prostředky. Nach Osten má demokratické kolonie. Izrael má kolem dokola lačné šelmy.

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Německá říše byla tisíc let středem svého kulturního okruhu. Izrael je umělý konstrukt, vzniklý z nouze velmocí. Slupka je analogická, jádro ne.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Naprosto souhlasím.
Už jsem to psal,jedná se o světovládu Satana,USA jsou jenom jejich beranidlem,kdyby měli USA jako svůj stát,tak by ho tak neplundrovali,nezadlužili.Ještě jim překáží Rusko,Čína a Irán,proto tak soustřeďují moc ve všech jiných státech,aby měli jištěné zadní vrátka,když se půjde zase na Rusa a Irán.Čína bez Ruska a Iránu se položí sama.
Někdo to psal,Topolánek na nějaký oděr vůči židům doplatil.
Pamatuji na L.Stejskala Akt.jak se tam objevilo slovo žid,mazal jak vzteklý.
Také se psalo.migrace je také v jejich režii a podle mne i ten koronavirus je jejich dílo.
Snad by nám nemělo uniknout,kdo se k tomu pochvalně a souhlasně vyjadřuje.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

židobolševika, to byl nepříčetný.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

nepotopitelná letadlová loď USA.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Existuje různě po zeměkouli pár lidí (odhadem tak miliarda, ale nepočítal jsem je), kteří planetu Zemi považují za kosmickou letadlovou loď Velkého Izraele.

Tito lidé se liší v názorech
a) zda je to dobře či špatně
b) zda je tento přístup semitský nebo antisemitský
c) zda je "letadlová loď" zvaná Země opravdu nepotopitelná.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

každá loď je dřív či později potopitelná.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, už jsem se bál, že se neozvete. Jestli mne něco nepřestane na alternativní scéně dráždit, je to podobný primitivní antisemitismus a odmítám být s ním spojován třeba tím, že se vyskytnu ve stejné diskusi.

Za mě - MUSET se rozhodnout mezi Izraelem či libovolným arabským sousedem (či mezi Recepem), volím Izrael. Zcela zemanovsky a bez dlouhého přemýšlení i se vším špatným, co v tom plodu nalezneme. Otázkou je, zda ta chvíle "muset" je právě nyní. Což není. Politika osad přes čáru je a jen minimálně je obhajitelná právě těmi bezpečnostními riziky (naopak mnoho rizik sama vyvolává - byť, reálně, vystěhování osad z Gazy nic nepřineslo). V současné době jde především Bibimu o jeho pozici a snahu nadbíhat si ortodoxní radikální skupiny (Otázkou je, zda je alternativou k němu Jicchak nebo Jig'al.) Nebrání mi to vidět, že i v té izraelské společnosti mají nebezpečný a temný a hlavně nesmiřitelně radikální náboženský spodní proud neomluvitelný historickým traumatem. (Otázka osad je v zásadě vnitropolitickou záležitostí na úkor Palestinců a sousedů - přitom se vlastně ničím neliší od plánů na rozmělnění českého živlu v naší kotlině postupným dosídlováním Němci z "osvobozených území" Evropy. Nebo od pronikání Albánců do Kosova. Nebo Arabů do francouzských měst.)

Na stranu druhou si právě Izraelci zaslouží ohromný respekt a uznání za vše, co dokázali. V podstatě proti všem. Vždycky si pohrávám s myšlenkovou hrou, v níž jsme se po Mnichovu bránili, ubránili a z mnoha (vojenských) důvodů sem tam třeba zkrátili hranice či vytvářeli v Sasku a Bavorsku bezpečnostní pás... (Samozřejmě je to jenom hra. Němci nebyli Arabové...)

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

odvahu máte.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Voni se jen chystají na dobu postamerickou. Pak už jim nikdo na pomoc nepřijde, a nepřítele mají všude kolem (asi začínají počítat mezi nepřátele i Evropu).

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

v Izraeli a Babiš pozval vládu Izraele na zasedání do ČR. TO je analogie, která nás musí zajímat.

Kdežto islandsá vláda, když se něco děje, zasedá na louce v Thingvelliru. Když se blbě zasedá, je celý život v prdeli.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Roku 930 místní náčelníci založili sněm Althing.
Každé léto zde po dobu dvou týdnů zasedalo 36 islandských náčelníků, kteří tady rokovali o nových zákonech. Od poloviny 16. století se Thingvellir stal místem výkonu veřejných poprav a trestů. Poslední zasedání parlamentu se zde konalo v roce 1789, kdy byla celá instituce přestěhována do Reykjavíku.
Islandský parlament Althing má 63 členů, kteří jsou voleni jednou za čtyři roky. Hlavou státu je prezident, který je rovněž volen přímo občany a plní spíše reprezentativní funkci. Výkonná moc je soustředěna v rukou vlády v čele s premiérem.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Dokud teče kdekoliv ze země levná energie, bude tam stát majitel nebo nejsilnější zloděj. V Rusku je majitel medvěd a na Středním východě sběrač velbloudích hoven. To je celé a o tom není žádná diskuse, jen tanečky a marné kecy. Energie je hýbatelem života. Slunce nebo chemie.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

Slunce

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Palestinci prakticky prohráli možnost mít svůj stát v roce 1947, když odmítli plán OSN na to mít vlastní stát. Židé ten plán přijali, i když 3/4 území byla poušť. Palestinci a Arabové chtěli vše. Teď mají leda Gazu a ta ukazuje, jak by dopadlo, kdyby měli vlastní stát i jinde.
Plán OSN byl realizovatelný jen za situace, kdyby jej obě strany opravdu a dlouhodobě chtěly respektovat. Nás se na názor stejně nikdo ptát nebude, tak ať si to vyřeší mezi sebou. Palestinci si asi musí projít obdobím ponížení, aby zjistili, že terorismem se vlastního státu nedomohou. Dnes působí jako nájemní žoldáci pro arabské státy, které vojensky nedokázaly vyhladit židovský stát. Zajímavé je, že Palestince na své území žádný arabský stát přijmout nechce. Jsou jen kladivem na Izrael. Spíše dřevěnou paličkou a po létech bojů se třepí.
Neodsuzoval bych tolik plán Izraele na anexi Západního břehu Jordánu. Muselo k tomu dojít kvůli hranicím. Má to i pozitivní důsledky:

1. Ukáže to všem, že nějaká morálka a mezinárodní soudy nemají v mezistátních vztazích místo. Rozhoduje síla a ne lidská práva. Bohužel. Putin Netanjahua potichu podpoří, minimálně neutralitou. Legalizuje si tím Krym i v očích EU a USA.

2. Skončí tím období nekritizovatelnosti šoa. Tedy oběti za WWII a zvěrstva nacistů nezmizí, ale skončí nekritizovatelnost Židů, kdy na jakoukoliv kritiku reagovali nepřiměřeně jako na kritiku holokaustu.

3. Arabské státy se konečně odkopou naplno a ukáží, že Palestince jen využívali jako žoldáky pro své zájmy. Mohou bratry ve víře přijmout, pouště jako v Palestině mají taky a míst a na nich dost.

4. Možná se konečně ukáže, že s islámem jiné kultury nemohou koexistovat. Buď se podvolí a jsou zničeny nebo asimilovány (např. původně budhistický Afgánistán) nebo s islámem staletí bojují o existenci (např. Uhry a Balkán).

5. Kladem celé situace pro Evropu ještě je, že ukáže muslimským teroristům z Evropy, kam mohou vést jejich snahy po vytvoření chalífátů na území EU a jak dopadli jejich palestinští souvěrci. Terorem se probojují až do ghetta.

Vyjma evropských muslimů stojíme spíše na straně Izraele, protože my se nacházíme v době, kdy naši muslimové vznášejí své požadavky na území pod správou šaría. Nás se plán Izraele na anexi území netýká, náš názor stejně nikoho zajímat nebude, tak ať si problémy vyřeší Židé a Palestinci mezi sebou. A jestli Palestinci budou nadále trvat na zničení Izraele, asi se ocitnou v pozici Židů vyhnaných z domova. Ostatně národ jako Palestinci je v Izraeli považován za uměle vytvořený národ na muslimských zbytcích obyvatel území dnešního Izraele.

V roce 1977 se o Palestincích nezvykle upřímně vyjádřil tehdejší člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Zahír Músejn v rozhovoru pro nizozemský deník Trouw, když prohlásil, že žádný palestinský národ jako takový není. Músejn tehdy doslova prohlásil:

„Žádný palestinský národ neexistuje. Vytvoření palestinského státu je pouze prostředkem pokračování našeho boje proti státu Izrael za naši arabskou jednotu. Ve skutečnosti dnes není žádný rozdíl mezi Jordánci, Palestinci, Syřany a Libanonci. O palestinském lidu mluvíme dnes pouze z politických a taktických důvodů, protože národní zájmy Arabů vyžadují, abychom jako účinný prostředek boje proti sionismu vyzvedli existenci zvláštního "palestinského národa".
Jordánsko jako suverénní stát s definovanými hranicemi nemůže uplatňovat nároky na Haifu a Jaffu. Jako Palestinec si však mohu nepochybně nárokovat Haifu, Jaffu, Beer-ševu i Jeruzalém. Jakmile jednou prosadíme naše právo na celou Palestinu, nebudeme váhat ani minutu a spojíme ji s Jordánskem."

Můžeme si říkat, že jde o ojedinělé prohlášení jednoho jediného člověka. Jenže podobně smýšlí značná část Palestinců. Chtějí část území (nejlépe 100%) státu Izrael a okamžitě je sloučit s okolními arabskými státy. Ale ne všichni. Mnoha Palestincům se v Izraeli žije lépe než v pásmu Gazy.
My ze vzdálené ČR můžeme snadno zaujímat principiální postoje a podobat se tak fanatickým křižákům z Evropy po jejich příchodu do Svaté země, kdy neznávali kompromisy s nevěřícími. Jenže území Svaté země bylo vždy plné kompromisů už v době, kdy tam mezi sebou bojovali křižáci a muslimské jednotky a po Židech a Palestincích ještě nebylo slechu. Pro fanatiky není v Izraeli místo. Tak dlouho bojovali za zničení státu Izrael, až je čeká potupné ghetto a la Varšavské.

Bohatým Židům jsou problémy jejich chudších příbuzných v Izraeli většinou lhostejné, kapitál je nadnárodní. Za WWII také někteří budoucí významní američtí politici (např. Prescott Bush https://www.theguardian.com/world/2004/sep/25/usa.secondworldwar) vydělávali na spolupráci s nacisty a dnešním Židům nevadí podpora od potomků z klanu Bushů.
Je těžké vnímat konflikt v Izraeli jako boj dobra a zla, když jde jen o špinavou rvačku dvou pouličních gangů. Jeden je vyzbrojen zbraněmi a inteligencí, druhý nedostatky nahrazuje fanatickou ideologií a natalitou. Ať si to vyřeší sami.

Průměrný počet slepic: 4.1 (20 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

vyvážený závěr. Situace v oblasti není černobílá.

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte pravdu, ať se mlátí po hkavách sami mezi sebou.
Ale nesouhlasím, že se nás to netýká. Kam půjdou "Palestinci", když jim půjde o kejhák, nebo jak vystrčí držku z gheta, tak přes ni dostanou? Správně napsáno, že jejich soukmenovci okolo je nechtějí. Půjdou tedy do země zaslíbené.
Do Evropy.
A není pravdou, že terorismem žádný stát nevznikl. Nejbližší zářný příklad je na Balkáně.

Průměrný počet slepic: 3.5 (12 hlasů)

Palestinci půjdou tam, kam je pustí. A ponesou si nenávist k Židům a terorismus sebou. Jestli si je nějaký stát pustí na své území jako větší skupinu, zadělává si na velké potíže do budoucna.
Palestinci napřed musí padnout na dno a zjistit, že nemají jinou alternativu, než jednání a soužití. A že terorismus k cíli nepovede. Pak možná většina z nich opustí terorismus a začne normálně žít. Pokud vím, zdaleka ne všichni Palestinci podporují OOP. A ti, kteří normálně žijí v Izraeli a pracují, a nemají nic společného s teroristy, nemají potíže. ostatně Židé i Palestinci mají dost podobnou mentalitu.
Dokud bude Evropa podporovat Hamás v Gaze humanitárními penězi, nic se nezmění.
Kosovo je speciální případ, kdy stát vznikl díky podpoře z USA. Palestina z USA podporována není, a tak nikdy nevznikne, i kdyby Palestinci naházeli na izraelské vojáky všechny kameny, co jich v pásmu Gazy mají. Prohlášení nějaké OSN na tom nic nezmění.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kosovo zatím jako stát de jure nevzniklo, zatím to je samozvané území. De jure by mohlo vzniknout jen na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN nebo na základě dohody se Srbskem. Samotné vyhlášení samostatnosti není porušením mezinárodního práva, ale tím je uznání Kosova ze strany států, které podepsaly Závěrečný akt Helsinské konference. Podle mého názoru je uznání Kosova ze strany Topolánkovy vlády trestným činem, který je nepromlčitelný.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Pepa Sláma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podle mého taky...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

a trochu víc vzdálenej zářnej příklad je v Izraeli. Tak třeba ty prasárny na civilistech pomocí
pumovejch atentátů naučil Palestince kdo ??? Kdopak to tam začal s terorem????
Ono když se vypráví nějakej příběb, chtělo by to celej a né jen vejcuc kterej je víc košer.

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi bychom u mnoha bodů vedli upřesňující diskusi, ale v zásadě bychom se asi dohodli.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Tak složitý příběh nelze postihnout v pár větách a na psaní dlouhého článku nemám dost času. :-) Berte to jako zjednodušený pohled z dálky na velmi složitou situaci, která není černobílým bojem dobra a zla. Jde spíše o stav krevní msty, kdy počátek konfliktu je lhostejný a právo také. Končí to buď oboustranným smířením a odpuštěním, nebo bojem do posledního muže.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

V první řadě nejde o Izrael, ale o nás. Ty pravé evropské hodnoty, evropské hodnoty založené na reformaci a osvícenství, jsou založeny na principu, že účel nesvětí prostředky. Pokud z tohoto zásadního principu slevíme, ztratili jsme všechno, čím jsme se odlišovali od ostatních zemí, nad kterými se tak rádi povyšujeme. Mezi hlavními evropskými hodnotami je vláda práva. Jestliže tedy platí podle mezinárodního práva, že v Palestině mají vzniknout dva státy, tak to musíme ctít. Vůbec není podstatné, jestli Palestinci tuto věc přijali nebo nepřijali, jestli existuje nebo neexistuje nějaký Palestinský národ, jde přeci o naše právo a naše hodnoty. Před právem podle "evropských hodnot" si jsou všichni rovni a lidská práva jsou nezcizitelná.
Způsob, jakým Američané pošlapávají mezinárodní právo a principy, na kterém je založeno ukazuje, že Spojené státy nepatří do našeho civilizačního okruhu. Asi nejsem sám, kdo vidí velké paralely mezi Ruskem a USA. V podstatě si jsou tyto státy i jejich obyvatelstvo velice podobné.
Nyní odbočím, protože chci vyvrátit propagační nesmysly, které se v poslední době v našem veřejném prostoru objevují.
První je, že Židé podlehli tlaku muslimů. To je naprostý nesmysl. Především židovských států bylo více, jejich hranice se často měnily a nikdy dříve nebyl v jednu dobu žádný židovský stát v hranicích "Velkého Izraele". Tyto státy zanikly dávno před tím, než se konstituovala muslimská víra. Ta sama odvozuje svůj vznik od útěku Mohameda z Mekky do Mediny v roce 622 n.l.
Druhá je, že Židé mají nárok na Velký Izrael na základě historie a Bible. To je naprostý nesmysl, prakticky každý stát byl v nějakou dobu "velký" a územní nároky by se tak překrývaly. Podle stejné filosofie by mohli Italové nárokovat "Velkou Itálii" v hranicích, které kdy byly hranicí antického Říma, tedy celé Středomoří, Anglii, střední Evropu po linii Rýn-Dunaj a Přední Východ. Nebo Poláci Velké Polsko, od Baltu až po Černé moře (ve své době bylo Polsko největším státem Evropy a ne, že by Poláci nechtěli obnovit). Arabové by mohli podle stejné filosofie nárokovat Sicílii, Pyrenejský Poloostrov a Okcitánii. Češi by mohli nárokovat Horní a Dolní Lužici, Míšensko, Doháňsko, celé Slezsko a Braniborsko, ktomu rovnou Dolní Rakousy, Korutany a Štýrsko. Prostě směšné…
Třetí je vlastní termín antisemitismus. Předně je tento termín politicky nekorektní. Semité jsou korektně označováni za příslušníky afro-asijské jazykové skupiny. A k této jazykové skupině patří jak Židé, tak i Arabové. Nikoliv ovšem židé, kteří nejsou příslušníky jedné jazykové skupiny, nýbrž rovnou několika. Sefardština patří do románské jazykové skupiny indo-evropských jazyků, jidiš do germánské jazykové skupiny a ruština, kterou mluví významná část izraelských židů, do slovanské jazykové skupiny. Dále se jedná o termín absurdní, protože jak Arabové, tak i Židé hovořící hebrejštinou patří do afro-asijské jazykové skupiny, jedná se tedy o "vnitrosemitské" spory či "vnitrosemitskou" nenávist.
Čtvrtý jsem už trochu nakousl a tím je představa, že by nejdříve měl být "národ", který by potom mohl mít nárok na stát (podle principu sebeurčení národů). Tato představa je naprosto směšná, naprostá většina států měla postup opačný, tedy nejprve vznikl stát a teprve potom se konstituoval "národ", který je ovšem často umělou konstrukcí. Například národ Belgičanů stěží existuje. Jedná se o umělý stát, vzniklý ze zbytku Habsburského Nizozemí a anektovaných francouzských území, jehož jedinou jednotící filosofií je katolické náboženství. Stejně tak všechny pobaltské státy vznikly na území, které na sklonku 1. světové války obsadilo Německo a zřídilo na něm loutkové státy. Naprosto ukázkovou je formování anglického národa, který vnikal na základě územních výbojů Wessexu rozmezí let 878 až 937. Pokud se vrátím k Palestincům, myslím, že už dnes jsou jako politická entita, národ, sformovaní a že na jejich sformování se nejvíce podepsal útlak ze strany okupační mocnosti - státu Izraele.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

Národ Palestinců taky neexistoval (podle někoho neexistuje i dnes, ten název je prý čistě účelový). Palestina tomu území říkali v Evropě z historických důvodů a tamní Arabové byli Arabové stejní jak na Sinaji, Jordánsku, Libanonu nebo Sýrii. Palestinci si začali říkat čistě účelově až na popud evropských ochránců lidských práv. Protože západ tehdy slyšel na práva národů, ne na náboženská práva. Dnes národ jsou, ale ještě v 50 tých letech nebyli.

Židé svůj stát nebo spíše samosprávnou provincii, ztratili za Římanů. Řím se je snažil vykořenit a spoustu jich zlikvidoval. Ale totální výměna obyvatelstva, včetně zbylých Židů, proběhla až za islámského panování.

Židé nemohou svůj stát nárokovat na základě Bible. Stejně, jako Arabové, dnes zvaní Palestinci. V době, kdy se Židé začali stěhovat do řídce osídleného území, v Evropě zvaném z historických důvodů Palestina, tam měla mandát VB. Před ní tam vládlo Turecko. Žádný arabský stát tam dlouho nebyl. Pozdější arabské státy vznikly uměle. Hranice byly narýsovány u stolu a jednotlivé klany se je snažily v terénu posunout. Mezi Araby nebyly přirozené hranice. Byla to jedna zem a jeden národ. Snad s výjimkou Libanonu. Ve stejné době vznikl Izrael. Židovské osídlení v té době už bylo realitou.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

to o tom vykořenění a spoustě zlikvidovanejch Židů Římem a taky to o tý totální výměně
Židů za jiný obyvatelstvo během islámskýho panování ....... to všechno je někde doložený?????
Nějaký výzkumy genetický, archeologický nebo třeba písemnosti z tý
doby ... nebo něco takovýho nějakýho .... je něco k dispozici???

Nebo to sou "fakta" co "vyplývaj logikou" protože "to přece jinak nemohlo bejt" ???

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

Je to doložený. Archeologicky i písemnostma.

Slova jako Masada nebo Josephus Flavius jste asi někde už slyšel. Nebo Bar Kochba. Alespoň ve filmu "4 vraždy stačí, drahoušku!" ;)

Genetika je sfiňa. Jde mílovými kroky kupředu, ale rozlišit žida od araba, během středověku, nedokáže. Stejně to v té době už byla směska. Jako dnešní obyvatelé Balkánu. Ani frekvence haplotypu y zde nepomůže.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

dodáme pojmy Masada a Flavius a už to všechno víme, ostatní si domyslíme ......
Židovský národ byl prostě a jasně Římem "likvidovanej" a "vykořeňovanej" a "vyměňovanej".
O tom nebudiž pochyb. (A není to troškaření???? Nepřihodíme k tomu i ten exodus??? )

Totální dílo zkázy výměnou obyvatel bylo dokonáno islámem. Asi ten malej zbytek islám
z části pomordoval, z části nadělal otroky a zbytek někam utek povídaj ..(hlavně prej
do Evropy)

Žádnej Y není potřeba, stačí geneticky porovnat současný palestinský etnikum
a etnikum židovský (dlouhodobě v oblasti žijící). Žádnej rozdíl není. Takže předchozí
odstavec jsou vyfabulovaný žvásty.

To s tím "Aspoň ve filmu "4 vraždy stačí, drahoušku!" nepochybně svědčí o mnohém.
Minimálně o tom, že pán sám sebe pasuje mezi mimořádný duševní giganty.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

Vaše genialita zřejmě dosahuje nebeských výšin. Přitom vám ani Google nic neříká.

Nejsem odborník na Izrael, na rozdíl od vás, ale co je to "palestinský etnikum"??? Můžete ten termín nějak ozdrojovat? Nebo si jen vymýšlíte????

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

O kom je řeč?????

Když na mě někdo vytasí argumentačně tohle:
"Slova jako Masada nebo Josephus Flavius jste asi někde už slyšel. Nebo
Bar Kochba. Alespoň ve filmu "4 vraždy stačí, drahoušku!" ;)"
....... tak to nevnímám jako zájem o seriózní diskusi, ale jako nejapnou
dehonestaci oponenta.

Jako odborník na Izrael se rozhodně nepovažuju a ani nevím na základě čeho
mi je přisuzovaný, že si to o sobě myslím.

A teď k tomu palestinskýmu etniku ..... Palestinci jako obecný pojem jsou
samotnejma arabama považovaní něco jako cikáni arabskýho světa. Obyvatelé
ostatních arabskejch zemí s nima nechtěj mít nic společnýho, nikdo z nich je
u sebe nechce. Samotní Palestinci sami sebe považují za Palestince (ostatní
obyvatele arabskýho světa za své bratry), tudíž sami sebe označují. Sebeoznačení
je projevem sounáležitosti s určitým etnikem, „vůle být etnikem“ a lze to považovat
za výraz etnického vědomí.
Jinak samotná definice co to je etnikum může být klidně pojatá jako několikastránkový
traktát ...... pokud chcete zdroje, tak třeba tady:
https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Etnikum

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ten geneticky vyzkum mne zajima. Jen tak zvanite nebo cerpate z duveryhodneho zdroje?

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Musím přiznat, že informace nezakládám a zpětnýho dohledání (v tomhle
případě po létech) nejsem schopnej. Takže jo ... důvěryhodnej zdroj nemám
a tak mě můžete klidně brát za žvanila
Z toho co si ohledně genetickýho výzkumu po letech pamatuju je, že to byl
izraelský vědec na dost důležitým a prestižním postu a k výsledků jeho studie
vznikla v Izraeli velká nevole. Ale budiž, zdroj nemám = žvaním.

Co jsem si ale zdrojově k tématu zapamatoval, tak je článek Václava Hořejšího:
GENETICKÁ PŘÍBUZNOST ŽIDŮ A PALESTINCŮ - ANEB O NEVÍDANÉM
PŘÍPADU CENZURY VĚDECKÉ LITERATURY
Z článku např. cituju: "Palestinsko-židovská rivalita je tedy založena na kulturních
a náboženských, nikoli genetických rozdílech."

Václav Hořejší je náš špičkový vědec, mimo jiné od roku 1977 působí v Ústavu molekulární
genetiky AV ČR (v letech 2005 - 2017 ředitel), v oboru molekulární imunologie.
...... Je to dostatečně důvěryhodný zdroj????

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nechci být jízlivý, ale asi trochu budu. Jak jste k těm nápadům přišel? Arabové jsou příslušníci jazykové skupiny, která je vnitřně velice variabilní. Arabština v regionu slouží především jako "lingua franca", tedy univerzální dorozumívací jazyk. Podobně, jako dříve byla její příbuzná aramejština, jazyk, kterým mluvili i Židé za Ježíše. To bych rád zdůraznil, bylo by to na samostatný článek. Na rozdíl od toho, co hlásá abbé Hermann, není křesťanství západní, nýbrž východní produkt. Křesťanství vychází z náboženství nomádů pouští a polopouští východního Středomoří a má společný základ jak se židovskou, tak i muslimskou vírou. Bible byla sepsána v alexandrijském (tj. egyptském) dialektu řečtiny a do latiny byla přeložena až sv. Jeronýmem koncem 4. st. n.l. a jako oficiální text západní větve křesťanské víry přijata na Tridentském koncilu v 16. století.
Aramejštinu jako lingu francu regionu nahradila arabština až po muslimském záboru území. Společný dorozumívací jazyk ovšem neznamená žádnou etnickou, kulturní či politickou jednotu. Obdobně, jako je pro Slovany příbuznost jazyků pouze důkazem společných kořenů. Ostatně někteří moderní historici zastávají názor, že slovanský jazyk byl také jen lingou francou panslovanského území a moderní slovanské národy vznikly podobně jako právě arabské národy.
To jsem trochu odbočil. Prostě myšlenka, že jsou Arabové jediný národ, je neprosto scestná. Oni si vzájemně rozumí, stejně jako my si rozumíme s jinými slovanskými národy, ale jako jsou Češi a Slováci jinými národy, tak jsou jiným národem Tunisané a jiným třeba Syřané a zase jinými Egypťané. Mají jinou kulturu, jiné etnické složení, jinou politickou tradici a, z velké části, i jinou historii. Například Sýrie byla dlouho křesťanskou zemí, kde byli arabští nájezdníci jen vládnoucí kastou. Ostatně, poslední aramejské vesnice byly zdecimovány až za podpory Západu tzv. Demokratickou opozicí před pár lety.
Velkou chybou, nebo manipulací, je začínat historii nějakým "šikovným datem". Před Tureckem byla oblast Palestiny dlouho součástí "arabských" států. Takže Vaše tvrzení "žádný arabský stát tam dlouho nebyl" je naprosto mylné (nebo lživé, to si musíte přebrat sám, jestli jste to jen nevěděl nebo jestli jste to věděl a lhal). Je nutno především zdůraznit, že Judea byl stát relativně malý a nelze jen označit za židovský ve smyslu národního státu. Předci dnešního arabského obyvatelstvi tam žili již v té době. Pokud bychom chtěli nějak rozdělit historická období v Palestině, tak je to v letech cca 1000-732 př. n.l. období starozákonních židovských států (starozákonný Izrael a Judea), 732 - 539 př. n. l. období babylonské a asyrské (hebrejština jako dorozumívací jazyk byla nahrazena asyrštinou), 539 - 332 př.n.l. perské, 332 - 97 př.n.l. helénské (tedy řecké), 37 př.n.l. - 324 n.l. římské (ovšem je můžeme označit jako "řecké"), 324-628 byzantské (tedy řecké), 638 - 1099 období arabského kalifátu, 1099-1187 období vlády křižáků, 1187-1260 arabský kalifát (Ajubská dynastie), 1260-1517 mamlukové (formálně byla vládnoucí vrstva turkická, ale de facto se jednalo opět o arabský stát), 1517 - 1917 Otomanský sultanát.
Židovské osidlování Palestiny začalo až koncem 19. století a jednalo se o umělý, ideologický projekt iniciovaný sionistickým hnutím (v tomto smyslu nejde o hanlivé označení).
Pokud píšete: "Pozdější arabské státy vznikly uměle. Hranice byly narýsovány u stolu a jednotlivé klany se je snažily v terénu posunout. Mezi Araby nebyly přirozené hranice. Byla to jedna zem a jeden národ. Snad s výjimkou Libanonu. Ve stejné době vznikl Izrael. Židovské osídlení v té době už bylo realitou", máte v mnohém pravdu, ale jedná se o moderní historii, která započala v období 1. světové války, kdy byla tajnou Sykes-Picotovou dohodou v roce 1916 dohodnuta hranice sfér vlivu mezi Velkou Británií a Francií (s určitými ústupky pro Itálii a Rusko). Mimochodem, když se nyní tolik diskutuje o smlouvě Ribbentrop-Molotov, respektivě jeho tajném protokolu, tak by se mělo poukázat na to, že byla inspirována právě smlouvu Sykes-Picot.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

nemluvil jsem o době před Tureckem. Mluvil jsem o tom, že tam vládlo Turecko a po něm VB. To je to "dlouho" :) Taky jsem mluvil o době římské, v souvislosti s Židy. Arabské dialekty se liší. Hranice mezi nimi byla difúzní, ne ostrá, podle nějakého státu.
Pokud Arabové tvořili národy už třeba na začátku 20 století, tak to nevím. Pokud ano, rád si přečtu odkaz, že kterého čerpáte. Jisté je, že Palestinci národ nebyli ještě v 50 letech, považovali se za Jordánce.
Jsem rád, že se mnou to o moderní historii souhlasíte. Myslím, že ani v ostatním nejsme vepři a pokud mne o historických arabských národech použité, budu jen rád:)

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Poučíte, budu jen rád.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Velmi pěkně a výstižně řečeno za 5 slepic. Nechtěl jsem původně vůbec do diskuse vstupovat, protože se svými zájmy na BV se považuji za zaujatého.Ale rozhodně je tam situace tak zamotaná a nepřehledná, že se v tom nevyzná vůbec nikdo. Dodnes na BV existuje spousta národů a nárůdků, kteří v minulosti vytvořili velké říše a dnes je to pár vesnic někde v Sýrii a Turecku. Např.Asyřané. Jsou tam dále třeba Arménci, Kurdové, Drůzi, Aramějci, Médové a další podobné zbytky dříve velkých národů. Jednotlivé beduinské kmeny ani neuvádím. Všichni se přitom vzájemně nenávidí, v lepší variantě se tolerují. Ale, že by šel Syřan do Tureckého obchodu, nebo Arménec jinam, než k vlastním, to nikoho ani nenapadne. Vyhroceno je to velmi v Egyptě mezi Kopty(původní obyvatelstvo z dob faraónú) a ostatním muslimským obyvatelstvem. V Turecku mezi Turky a ostatními národnostmi. Arabi uvádějí, že skutečných Turků je prý pouze tak max 20 Mio. Dále v Lybii, kde se mezi sebou nesmiřitelně pobíjí 15 beduínských kmenů. Každý v arabském světě přesně ví, kam patří a žije především v rámci své komunity, i když to většinou je pro něho ekonomicky nevýhodné. Přenášejí své chování i do Evropy a můžeme proto třeba v Praze vidět, že arab, chodí do restaurace, značně předražené ke své konkrétní komunitě. Nestačí, že je Syřan, když třeba není hospodský Drůz nebo Kurd,tak k němu nejde. A přitom všichni mluví arabsky, s vyjímkou Turků.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)