To je teprve začátek

Autor

Tak se nám v posledních týdnech nějak srážejí vlaky. Pokaždé je to samozřejmě věc, která se může stát maximálně jednou za deset let, pokaždé všechno perfektně fungovalo a selhal "lidský faktor", pokaždé za to nakonec nikdo nemůže, vyšetřování bude trvat dlouho, nic z toho nevyplyne, odsouzen bude ten, který je každý den tak jako tak jednou nohou v kriminále - strojvůdce nebo vlakvedoucí. Jinak je samozřejmě vše v nejlepším pořádku. 

Akorát ty rozházené a pomačkané vagony jsou na stránkách novin příliš často a mladé krásné a chytré vlaky plné nejmodernějších blikátek, zařízeníček a hejblátek nemají žádný smysl pro demokratickou odpovědnost  a dělají zhruba totéž, co dělaly moderní Boeingy MAX. Jsou neřiditelné, nedají se vypnout a místo aby lidskému faktoru pomáhaly, naopak mu ještě škodí 

O konkrétních příčinách si můžeme popovídat v diskusi.

Vy, co mě čtete pravidelně, znáte moje názory na současnou techniku a přístup k ní. Dlouhodobě kritizuju dnešní styl řízení podniků, netajím se pohrdáním k moderním ajfounovým udělátkům a myslím si, že se svět v Brusel obrací. Nebyl jsem první, kdo poukazoval na tristní situaci ve školství, protože tam to všechno začíná. Ale mladí moderní a dynamičtí manažeři měli v televizi dost prostoru nám vysvětlit, že to vidíme blbě. Stejně dopadlo učňovské školství, úroveň gymnázií šla dolů, vysoké školy jsou také úplně k ničemu a málo platné, schopní lidé jsou už dávno v důchodu nebo po smrti.

Trvalo to třicet let. Ano, to je doba kdy odcházejí do penze poslední kádři komunistického školství. Sametoví revolučníci jsou dneska ve vedoucích pozicích, jsou už všude služebně nejstarší a školili se nejspíš na stejných místech, kde se školili manažeři od Boeingu.

Výsledek se dal očekávat a není to nic proti tomu, co ještě nastane...

Třicet let hospodaření v lesích a všechno sežral kůrovec. Třicet let soukromého zemědělčení a v téhle republice už na polích není žádná půda - jen substrát o různém poměru jílu a písku. Třicet let moderního řízení dle západních modelů a nemáme ani maso, ani mlíko a ve Vidlákově jsem se svými čtyřmi krmnými vepři a jednou chovnou prasnicí téměř velkochovatel. 

Třicet let budování moderní železnice a vlaky bourají i přes všechnu moderní techniku. Třicet let moderní výroby aut a najednou jsou auta dražší a horší než ta předchozí a kdo má Felícii, ten je na tom vlastně skoro nejlíp. V práci mám staré komunistické nakladače, které za pár korun oprav fungují už čtyřicet let. Moderní Caterpillary, které se koupily před deseti roky, už jdou do šrotu. 

Třicet let nepronásledované a svobodné církve, miliardy peněz od státu a oni stejně krachují... inu investovali do lesů, hotelů a automobilek. 

Třicet let outsorcingu výroby a keců o tom, jak je to výhodné  a i blbou roušku musíme vozit z Číny. 

Přišly žně.  Před třiceti roky bylo zaseto, třicet let se hospodařilo a teď budeme sklízet. K tomuto bodu jsme dlouhodobě směřovali. Třicet let jsme tuto společnost budovali a teď ji máme. Co lid chtěl, to také dostal. Ti, kteří měli jiný názor byli označeni za komouše a zpátečníky. 

Víte proč se Jakeš dožil tak vysokého věku? Protože denně mohl vidět, že ani z daleka nebyl tak blbej, jak se jevil a den za dnem se stával normálnějším a normálnějším a někdy před deseti lety začal být překonáván a dnes je standart v Bruseli i v leckterém menežmentu daleko pod jeho úrovní. 

Komunistický režim sice strkal na přední pozice lidi jako byl Jakeš, ale jinak byli všude lidi se zlatými ručičkami i chytrým mozkem. Dneska jsou Jakešové na stejném výsluní jako kdysi, ale těch debilů je kolem o dost víc.  Jakeš v posledních letech musel cítit obrovskou satisfakci. 

Podělaných věcí je v tomhle státě podstatně víc, než jen České dráhy... Vsadím se, že i v ČEZu je už zaděláno na slušné katastrofy, protože oni tam mají kádry školené na stejných sezeních. Ještě se budeme divit, kde všude mladí moderní a dynamičtí jinoši úřadovali a co všechno zvládli zničit. A nakonec... až se toho ještě hodně posráží, hodně popadá z oblohy, až poprvé vypnou proud na několik dní, až poprvé nepřijede zboží do supermarketu, až se ukáže, že koronavirus má ještě dost síly, až se ukáže, že Prymula měl pravdu i když se to hodně nelíbilo, až si tímhle vším projdeme, tak roli obětního kozla sehraje celá ta liberální demokracie. A jednou se naši pravnuci budou divit, jak jsme mohli tu demokracii tak snadno obětovat... Nic takového, jen už v zárodcích naší nové doby bylo obsaženo to, co dneska vyhřezává. 

Trvá to totiž vždycky dvě generace víme? Třicet až čtyřicet let, než odezní všechno staré a všechno nově budované se projeví. Teď nastává inventura. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (126 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

jsem sice v tuto chvíli mírně pod vlivem,
ale už na druhý pokus jsem nahmátl svou noční čepici a smekám!
Nicméně - ROBOTICKÉHO profesionála Andreje už netrumfnu...

Jste ale fakt dobrej !!!

Průměrný počet slepic: 4.9 (48 hlasů)
Trvalý odkaz

jen aby ....
Staré pověsti české za 500 let...
Malá dcerka se v roce 2513 ptá svého otce: tati, dneska jsem zaslechla, že prý kdysi žili v nějakých Čechách nějací Češi, slyšels o tom něco?
Samozřejmě maličká, prý právě podle nich se dnes říká: "ty seš blbej jako Čech!"
Aha, a kde ty Čechy byly?
No, to se přesně neví, ale asi někde ve střední Evropě.
A to vážně byli tak blbí?
Asi ano, prcku, podle pověstí si prý rozprodali a vytunelovali vlastní zemi, jejich vláda nechala lidi umírat, protože náklady na léčení si nemohl prostý člověk dovolit. Pokud ano, brzy zemřel zadlužený hladem, protože lichvářství bylo posvěceno na byznys. Za vrcholné představitele si postupně volili kdejakého lumpa. Jeden prezident dokonce pustil lumpy a darebáky ještě dříve než je stihli potrestat a zabavit jim co nakradli. Ti Češi si zlikvidovali zemědělství a průmysl a tím vzali lidem práci. Prodávali jedovatý alkohol, dováželi a draze prodávali odporné a nezdravé potraviny z jiných zemí jen proto, že se dalo na nich zbohatnout. Kdo se bránil útočníkovi, toho zavřeli a útočník byl ponechán na svobodě a ještě byl odškodněn. Vyživovali si z vlastní kapsy cikány, darebáky a církve a stali se poskoky cizích mocností. Dokonce i zákony dělali takové,aby "zvolení" vyvolení mohli beztrestně krást a prostí lidé to museli zaplatit z obrovských a nesmyslných daní.Ale nejspíš to jsou jenom povídačky, tomu se nedá věřit. To se jenom tak říká, víš, protože podle statistiky tak blbý nikdo ani být nemůže!
Je to už staršího data, ale straší mne to furt

Průměrný počet slepic: 4.9 (69 hlasů)

6 slepic :D

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dost dobrý.
Nebo spíš dost strašný. Protože je to docela dobře možný.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Vy tady všechno svalujete na Čechy. Vy nevíte, že za to může mezinárodní spiknutí řízené židy, imperialisty a velvyslanectvím USA?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rk,

dle vašich příspěvků bych řekla, že největší konspirací je zde samotná váše značka. Jednou totiž vyznívají vaše texty, jak když jsou psány nějakým mlaďochem a jindy zase vyzrálejším jedincem😄

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Táta se živil jako mašinfýra, Na důlní el lok 535 a 517. Mašinka byla takový drobeček pouhých 150 t.
( Ty novější a těžší o hmotnosti 180 t mašinfýroval jen strejda)
Ale to bylo v době, kdy červená byly prostě červená- stůj-, nekompromisně. Kdy omezení rychlosti bylo omezení rychlostt a ne, že je nejdřív 30 a o pár metrů dál je 100.
Kde na trati bez zabezpečení nejel jen fýra, ale na začátku dostal pomocníka
A vzpomínáte si jaké bylo hádání kolik milionů dostane šéf ajznbonu?
Tyhle pobírače milionů bych žaloval

Průměrný počet slepic: 4.8 (49 hlasů)
Trvalý odkaz

ale zbytečně v temných barvách. Odjaktěživa píšu, že jsem v době kontrarevoluce necinkal. Ne proto, že bych slzel za bývalým režimem. Jen jsem věděl z marxáku, kam to bude spět, protože na rozdíl od mnoha spolužáků jsem to, co nám přednášeli považoval za pravděpodobné. A ono to tam už skoro je. A taky nesnáším davové akce.
Ale beznaději nepropadám. Komáři používali termín "historický optimismus". Já mu rozumím tak, že když se podívám 1.500 let zpět, těch průserů už bylo tolik. A život jde dál. A půjde zase.
Jde o to nedat se a nepodělat se.

Průměrný počet slepic: 4.6 (40 hlasů)

Ono to bylo tak že naprostá většina prohlásila marxák za blbost aniž by z něho znala jediné písmenko, minulý režim nutně korektůru potřeboval, ale ne restauraci - potažmo kontrarevoluci.
Apropo všimli jste si že všude - pomalu mám strach že to na mne vykoukne i z konzervy se sterilizovaným hráškem ve slaném nálevu - naposledy v posledním čísle Země světa o Českomoravské vysočině - tedy cestopisné publikaci - se dovídám co všechno ti komunisti zničili, ale nikde se nedočtu co se současnému režimu podařilo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)

Nesmyslný bláboly o nadhodnotě se nedaly přeslechnout a bláboly o tom, jak za komunismu každej nafasuje, co se mu zachce.

Tomu může věřit jen totální blb a když komunisti začali takhle, tak se pak už nikdo nenamáhal s hledáním kousků pravdy v té hromadě lží.

Jestli jste neměl ještě čas se nad tím zamyslet, tak kdyby byla nějaká nadhodnota, jakožto rozdíl mezi nákladama a tržní cenou a ta měla náležet z nějakému důvodu dělníkovi, tak by musela existovat i PODHODNOTA, v případě, když se podnikatelům podaří vyrobit výrobek dráž, než je tržní cena, tak by zaměstnanci museli nosit do práce peníze a tu podhodnotu DOPLÁCET. - Čímž bychom tu měli, přesně podle Marxových fantasmagorií, ještě krásně celé textilní a obuvnické průmysly, Tesla by stále vyráběla svá nemoderní rádia a televize, měli bychom ztrátové sirkárny a ztrátové doly a já bych měl tu největší firmu na světě, protože takovéhle podnikání bych si samozřejmě dal líbit.

Jen ti zatrolení dělníci a zaměstnanci ne a ne tu blbou podhodnotu nosit do práce.

Těmahle a podobnejma otázkama jsme my na marxistickejch předmětech vytáčeli totálně odlogovaný recitátorky marxismu, co to uměly odříkat ve správném pořadí a tonalitou, jak verbířky od Amway, ale totálně neměly ánung o čem to vůbec melou.

Protože měly zároveň moc nás vyhodit a zničit nám život, tak jsme se s nima přímo nehádali, ale doháněly je k k bezmocnému vzteku pomocí upřesňujících otázek. Ovšem jsme to pak platili lehkým pohrdáním ostatních, že se o takové osloviny zajímáme, místo abychom řešili jaký kozy má jaká spolužačka.

Taky Marxova fantasmagorie o tom, že za komunismu budou všichni makat jak diví, aby si pak mohli zadáčo nafasovat to, co si budou moct zadáčo nafasovat i tak, nám přišla zcestná, protože to odporuje nejen lidské psychice, ale úplně všem psychikám napříč všemi organismy. Lvi také neloví z pilnosti, když už mají naloveno. Bakterie, které mají velmi daleko do pravicových ekonomů a intelektuálů, se tímto též bez vyjímky řídí a jestli vytvoří složitý a energeticky náročný metabolistický cyklus aby přežily když je trápíte antibiotikama, tak ho zas rychle opustí, když přestanete.

Přesně podle pravidla, že námaha se musí organismu vyplácet - do lidové moudrosti je to pak vtěleno jako: "Ani kuře zadarmo nekrade."

Tuším, že jste tu několikrát zmínil, že učíte na nějaké VŠ psychologii, tak je jasné, že jsou vám díky vašemu vzdělání, takovéto finesy lidské duše nepřístupné, ale jinak to je jasné většině lidstva. Náckové i vězni v koncentrákách přesně věděli, že když budou muset vězni makat jak stachanovci a dostávat jen chudou polívku a kousek chleba, tak jsou do tří měsíců vysílení, vyhublí a umřou hlady.

Myslím, že marxismus nepochopili hlavně sami marxisti a hlavním důvodem bylo, že nechtěli, protože to nepochopení výnosné - je lepší a méně namáhavá práce kázat v teplé učebně totální blbosti než muset na poli nudně jednotit řepu, v dolech rubat uhlí nebo třeba u pásu celý den přišívat nějaký cancourek k botě.

Chování marxistů krásně vyvracelo jejich teorie.

Náš současný režim je pokračováním toho minulého a tvoří ho zase komunisté. Špatně vyjednané smlouvy, soudruh Telička. Soudruh Tošovský - prodané zlato. Soudruh Babiš - člen KSČ. Klaus a Zeman - členové KSČ. Dvořák z ČT a Zima z UK - komunisté. Charta - komunisti. Topolánek - z komunistický rodiny. Na rodinu Pajerový nesmí upozornit ani Babiš a co byli rodiče studentských vůdců se taky nedá jen tak dohledat. U Nečase se jen můžeme dočíst, že pochází z letecké rodiny a můžeme jen hádat jestli je tím myšlen vojenský pilot (ti civilní začínali tehdy u armády) nebo jestli tatík řídil práškovací letadlo.

Je přeci jen spousta socialistických firem, co byla zprivatizována a vytunelována svými komunistickými řediteli a náměstky. Proto se také komunisté účastnili sametové cinkačky místo, aby se koukali nějak zdejchnout nebo vykrvácet za rudou zástavu a vyšší cíle.

Sám Čalfa s novým systémem začal spolupracovat, komunistický parlament přechod odhlasoval a tatrman Kotrba dodneška obhajuje špinavé dohody i když právě z nich vychází všechno, co tak pokrytecky kritizuje jinde.

Sám velký Míra Kalousek byl v ČSL od roku 1984, ČSL s komunisti spolupracovala byla v Národní Frontě a jestli se spousta lidí může vymlouvat, že v KSČ byla z donucení.

Pedofil nepřestane být pedofilem jen proto, že řekne, že pedofilie je fuj a pomůže zlynčovat jiného pedofila. Vrah nepřestane být vrahem jen proto, že řekne, že vraždění je fuj a zlynčuje jinýho vraha. Komunisti nepřestanou být komunisty, jen proto, že řeknou, že "byli pomýlení a zde máš věrného služebníčka, nový režime, už nejsem komunista, ale antikomunista."

Už za Perestrojky se každý divil, jak chce Gorbačov dělat nové myšlení se starýma hlavama. Ony mozky jaksi nejsou jen tak přepínací, jak nám to tu TD pěkně vysvětloval. Každý kdo kdy zkoušel přestat kouřit, ví přesně jak si stačí říct a už myslíme jinak. (A to se změnit chtěl, natož ti co nechtěj)-

Že si s novým režimem společně hrajete na to, že k sobě navzájem nepatříte, tak patříte. Vždyť ani ty soudruhy z Charty nikdy nenapadlo se omlouvat za svinstva, co mají na svědomí ze svých komunistických let. Co víc, nikdo z kovaných demokratů to po nich nechce.

Když říkali třídnímu nepříteli Tichému, že se změnila doba a tak co se jako teď nepřidá, tak odpovídal, že "Doba se změnila, ale lidi jsou stejní."

Jestli se vám zdá málo, co současný režim vytvořil, tak pogratulujte brilantním soudruhům kádrovákům. protože bez nich by nebyli, tam kde jsou.

Zas to nějak shoďte. Rozebrat si to stejně nebudete umět.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

"Jestli jste neměl ještě čas se nad tím zamyslet, tak kdyby byla nějaká nadhodnota, jakožto rozdíl mezi nákladama a tržní cenou a ta měla náležet z nějakému důvodu dělníkovi, tak by musela existovat i PODHODNOTA, v případě, když se podnikatelům podaří vyrobit výrobek dráž, než je tržní cena, tak by zaměstnanci museli nosit do práce peníze a tu podhodnotu DOPLÁCET."

PODHODNOTA je bezva termín. Dal by se použít na státem dotované potraviny třeba nebo dětské oblečení a dětské boty. Tenkrát. Příkladů by se dalo najít víc. Tu podhodnotu sice nenosili zaměstnanci do práce, ale jako by se stalo. Protože to šlo ze státního rozpočtu a a tam šly daně všech zaměstnanců i všech firem.
Nebyly to náhodou DOTACE? A ty, jak víme, existují i dnes. A kde se prostředky na ně berou?
Jdou do SR dnes daně všech a dotace všem stejně?
Tenkrát šly dotace VŠEM a především na věci nezbytné, kdežto dnes je to výběrový nástroj a o jeho prospěšnosti už dlouho úspěšně pochybuji..

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Měla jste logiku na škole, tak se na ni rozpomeňte. Když zkoušíte princip v negaci, tak v té samé situaci. Je to jako když dáte stroji zpětný chod.

Dotace taky existují, ale dotace nejsou ta teoretická podhodnota, protožeeeeeeeeeeeee jdou PŘES STÁT. Takže to není princip "Firma vydělá = Patří mě dělníkovi nadhodnota. Firma prodělá = Já dělník platím podhodnotu."

Podhodnotu na dětské boty by měli platit zaměstnanci výrobci obuvi při ztrátě. Platil ji stát z daní lidí, kteří s výrobou bot neměli nic společného. To jsou dotace.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

V první řadě je toto vaše sdělení zavádějící
"Jestli jste neměl ještě čas se nad tím zamyslet, tak kdyby byla nějaká nadhodnota, jakožto rozdíl mezi nákladama a tržní cenou a ta měla náležet z nějakému důvodu dělníkovi, tak by musela existovat i PODHODNOTA, v případě, když se podnikatelům podaří vyrobit výrobek dráž, než je tržní cena, tak by zaměstnanci museli nosit do práce peníze a tu podhodnotu DOPLÁCET."
a já
(PODHODNOTA je bezva termín. Dal by se použít na státem dotované potraviny třeba nebo dětské oblečení a dětské boty. Tenkrát. Příkladů by se dalo najít víc. Tu podhodnotu sice nenosili zaměstnanci do práce, ale jako by se stalo. Protože to šlo ze státního rozpočtu a a tam šly daně všech zaměstnanců i všech firem.)

Tak jak jste to napsal, tak to, podle mne ,platí pro "něco jako dotace" (měla jsem napsat já), ale pro minulý režim. Já jsem dělník a vyrábím dětské boty, které mají vyšší cenu než je cena prodejní tzn. kapitalista (v tomto případě stát) na mé mzdě prodělává. Tzn. netvořím mu nadhodnotu, ale podle vás podhodnotu.
A já a všichni ostatní my jsme ten stát takže ze SR kam já odvádím (a všichni ostatní) daně ze mzdy doplácíme státu rozdíl mezi tím co nám vyplatil na mzdě a tím za co botičky zpětně prodává.
Já vím, že je to na hlavu postavené protože je to systém, který nepopisoval Marx. Ten je teď. Takže to čemu já říkám "dotace" (a říkalo se tomu tak i tehdy např. v takové NDR ty rozdíly byly ještě markantnější a tak si to taky fest hlídali aby ani nikdo ze státu RVHP jim "dotované" oblečení přes hranice neodvážel, protože proč? protože to dotovali ze svého SR) nejsou samozřejmě dotace současné. A já netvrdím, že dotace jsou ta vámi popsaná podhodnota. Tehdy šlo ale přes stát všechno!!!!!
Dnes jde zisk (nadhodnota) kapitalistovi a dotace jsou dar nás všech, kteří přispíváme do SR jen vybraným.
Je mi jasné, že srovnání kulhá, ale porovnáváme dva různé systémy a navíc Marx ten náš minulý neznal.

Jen pro zajímavost termín PODHODNOTA skutečně existuje ale ne v tom smyslu o kterém je tu řeč.
Týká se ale akciových trhů a akcií. Jestli se užívá i jinde nevím.

nominální podhodnota (below par)
(Termín pro cenu, která je nižší než nominální hodnota. Rozdíl se nazývá disážio.)
nominální hodnota (par)
(Nominální hodnota je peněžní hodnota přiřazená určité složce majetku (mince a bankovky, ceniny)
nominální nadhodnota (over par)
(Cena, která je vyšší než nominální hodnota (100%). Rozdíl se nazývá agio.)

Nevím jest se mi to vysvětlit povedlo, ale je to to vlastně úplně fuk.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Kde přesně Marx píše, že si marxisti nakonec udělají "malou domů" a ukradnou si pro sebe to, co před 40/70 lety slavně znárodnili ve prospěch "všech"?

Já ty pitominy poslouchal přepečlivě, ale tohle tam nebylo.

Myslíte, že se na mě domluvili?

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

myslíte Koženého, Bakalu, Schwarzenberga, nebo privatizátory Severočeských dolů, co je soudí ve Švajcu? Tak to jste opravdu špatně poslouchal.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Chartu, Prognosťák a tisíce komunistických ředitelů a náměstků, kteří jsou buď podnikatelé či v politice.

Máte nějakou teorii, proč se soudruh Čalfa dal na podnikání, když si mohli s pár přáteli z ÚV, založit někde na statku komunu a začít s tím životem podle Marxe znovu a lépe a všem nám vytřít zrak, jak se dělí spravedlivě nejspravedlivěji o práci a její plody?

Nemáte.

Protože o to nikdy nešlo.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Třicet let pracuji na sebe
třicet let buduji kapík
běžím jak Bikila Abebe
myslím si jaký jsem chlapík.

Třicet let tříští se soudržnost
třicet let nemáme plán
třicet let hledáme ústavnost
třicet let skopčák je pán.

Třicet let prý máme svobodu
pro pána jsme jedno ucho
bojujem už jenom o vodu
v řekách i studnách je sucho.

Zmizela klasická řemesla
každý má vysokou školu
moderní doba přinesla
do hlavy chipsy a colu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (53 hlasů)

Přebírám. Výborně podané!

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

tak za ním jde podle plánu. Když má cíl stát, musí mít centrální plánování. A právě to za socíku selhalo a první dostalo ránu do vazu od ruky trhu, ve jménu svobody.
Nemít cíle, plány, ideje a naděje je cesta ke smrti. Naše národní smrt je právě ideou germána, kterou si úspěšně plní pod rouškou svobody a demošky. Svobodně pějeme Óddu na radost cestou do naší plánované záhuby. Moc dlouho to už nepotrvá, už jen milion chvilek.

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

Za každou cenu. I za cenu pošlapání práv a lidké důstojnosti (pokud ještě vůbec nějaká existuje a není to prázdný pojem). I podle Obchodního zákoníku se firma zakládá za účelem zisku. Proto máme momentálně firemní stát. Na druhé straně barikády ovšem stojí zaprodanci a kolaboranti s cizí mocností. Co je lepší budoucnost? Historická zkušenost praví, že mocnost své malé vazaly vždy zradí a předhodí nepříteli k použití. Firemní stát není Sluneční stát, ale dává alespoň naději, že se člověk sám protluče z otroctví.

Průměrný počet slepic: 4.6 (28 hlasů)

Pane Ládiku!!!,
mrzí mne to, ale musím Vás opravit. Obchodní zákoník přestal platit s "novým" občanským zákoníkem a zákonem o obchodních korporacích a to od roku 2014. Tím se také vytratila definice "... za účelem tvorby zisku".
I přes tuto nepřesnost s Vašimi myšlenkami souhlasím.
Když už jsem Vás oslovil, tak mi dovolte, abych se přiznal k obdivu Vašeho básnického střeva/případně se hluboce poklonil Vaší múze*).
*)nehodící se škrtněte

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

In reply to by Fake Fík (neověřeno)

Trvalý odkaz

v dřevních dobách kapíku a věta o zisku ve mě utkvěla (spec. o s.r.o.). Teď už to nemá cenu číst, skočím do paušální daně a počkám na pošťačku s důchodem, ani ji už nebudu muset přepadávat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Mlčela bych, ale profesionální deformace vyslovenou nepravdu neunese.

Obchodní zákoník zrušen byl, to má Fík pravdu.

Ale definice k zisku se nikam NEVYTRATILA, to je od Fíka FAKE, jak Brno.

Tato se přenesla (upravena okolní omáčka) jen a pouze rovnou do toho "nového" Občanského zákoníku a to do § 420.
A ani dříve v ní nebylo nic o "tvorbě" zisku, ale i dříve ta definice hovořila stále o "dosažení" zisku, to jen pro přesnost, když laškujeme s termínem - definice.

Tedy definice k zisku byla, je a trvá, NEVYTRATILA se a pouze na okraj připomínám i zde píšícím, že je stále stejně nebezpečnou a dvousečnou.
(viz třeba nedovolené podnikání a jeho možné důsledky, "pro malé ryby" first, namátkou akční ženy na mateřské, ubytovatelé rekreantů po chalupách...a různí vidláci ....)

Čert, ani státní orgány (nejen čučkaři), nespí a šmírují všude, o udavačích nemluvě....

Cituji:

Zákon č. 89/2012 Sb.
Zákon občanský zákoník
§ 420
(1) Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně ZA ÚČELEM DOSAŽENÍ ZISKU, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele.
************************

PS:
Ládíku
tu novou "paušální daň" od 2021 ,
až bude dokončen legislativní proces a bude zveřejněn příslušný zákon ve Sbírce zákonů si Vy i každý "souparazit" ☺zde pak ověřte dobře prosím VEŠKERÉ podmínky a také si prověřte, zda se každému konkrétně vyplatí a kdo může vůbec i svého správce daně o tuto novou "paušální daň" s odvody včetně od 2021 pak požádat.

Důchodové pojistné lze platit mimochodem dobrovolně i vyšší (i při této variantě prý to bude umožněno, jak taková varianta ale bude technicky probíhat, není ani úředníkům nyní ještě jasné....)

Tož tak!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Děkuji Vám Majko
za poučení. Protože nejsem právník, hledal jsem pojem "zisk" v zákoně o obchodních korporacích.
A za tu mystifikaci se všem zde omlouvám. Jdu k zrcadlu a dám si facku za to, že řežu a měřím jen jednou a ještě blbě.
Pět pipínek patří Vám.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Dobrý den Majko,

jsem potěšena, že vás mohu zase číst. Vaše příspěvky mi na Kydech, stejně tak jako Standy-e, chybí.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Fake Fík (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale jen jeho poslední část, asi 2-3 cm.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Ládiku, ozvěte se mi prosím na mail. Mám pro Vás k přeposlání pochvalu od čtenáře Kačera. Myslím, že se Vám bude líbit. 

 

 

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

Na pana Kačera si pamatuji (tímto ho zdravím), když za mnou spěchal na provázku. To jsem byl ještě mladý a krásný a odhodil jsem plínku. Doba se změnila a teď se mě všichni snaží k něčemu tlačit.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Není potřeba za snahou o získání zisku vidět určitou nemorálnost, je to systémová chyba kapitalismu, zisk v penězích prostě nelze "přirozenou" cestou. Kapitalismus na bázi pouze kapitalista-dělník prostě nemůže existovat, vždy je potřeba do toho něco přimíchat.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

musim pouzit slova zdejsiho velikana - jste stary, skaredy a hlavne hloupy, bo cilem dnesni firmy neni zisk, ale prezit:
"Americké firmy hledají adepty na pracovní pozici, která začala být populární po vlně protestů kvůli právům Afroameričanů. Takzvaný diverzitní manažer bude dohlížet na rasovou různorodost ve firmě a dbát na to, aby v daném podniku nedocházelo k nerovnoměrnému zastoupení příslušníků jednotlivých ras, pohlaví a sexuální orientace.
Společnost Facebook pak do pozice diverzitního manažera povýšila Maxine Williamsovou, která si vytyčila ambiciózní cíl a to sice, že do pěti let chce, aby 50 procent všech zaměstnanců Facebooku tvořily ženy, černoši, Hispánci a další menšinové skupiny.
Diverzitní manažeři si navíc nevedou špatně. Průměrný základní měsíční plat vedoucího manažera diverzity je podle průzkumu poradenské firmy Mercer ve velkých amerických společnostech 350 tisíc dolarů ročně. Po zahrnutí dlouhodobých zaměstnaneckých výhod a bonusů je medián manažerů diverzity zhruba 600 tisíc dolarů za rok, tedy něco přes 14 milionů korun.

Mnoho zaměstnanců, kteří si pozici manažera diverzity vyzkoušeli, však odchází zklamaných. Problémem je nedostatek zdrojů, malá podpora od vyšších vedoucích pracovníků a také nerealistická očekávání"
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/black-lives-matter-usa-manaze…

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Společnost Facebook pak do pozice diverzitního manažera povýšila Maxine Williamsovou, která si vytyčila ambiciózní cíl a to sice, že do pěti let chce, aby 50 procent všech zaměstnanců Facebooku tvořily ženy, černoši, Hispánci a další menšinové skupiny.
-------------

a není to málo ? co třeba 80 procent do tří let ? (cenzorských pozic je třeba hodně)

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

ale občas i psanému textu porozumět.
Ale ta myšlenka diverzní manažerky do každé firmy je neobyčejně pokroková! Jejich rozšíření dá po čase obživu manažerům krizovým, kteří se budou zase snažit zajistit přežití firmy bez ohledu na barvu, náboženství a sexuální preference zaměstnanců. První úsporu najou v přebujelém diverzním manažewumentu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Sedí někde v Thajsku a dělají za pár buráků. Alespoň ti, co koukají na obrázky.

Ono se to nezdá, ale hoši kromě nejrůznějších prasečin a hákovejch křížů vidí a mažou také záběry sebevražd, mučení, sebepoškozování a všechno, co se dá vymyslet. Dost je to ničí.

Zatím bez slepic

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Taky mě ten facebook už sere.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Také za socíku bylo účelem vedení podniku tvořit zisk a protože pořád platil terminus technicus PODNIK, také podnikat. Dnes platí firmy ze zisku 19% daň. Za socíku byla daň ze zisku (resp. odvod státu) hádejte jak vysoká?

70%.

Vždy, když jsem sestavoval tehdejší výsledovky a viděl, jak málo podniku zbylo na svůj rozvoj (na FKSP muselo zbýt vždy i když byl podnik ve ztrátě) (pro mlaďochy Fond Kulturních a Sociálních Potřeb, ze lterého se hradily například rekreace, návštěvy divadel atd.), říkal jsem si jak to ty podniky mohly vydržet. Jenž pak mi do ruky šly faktury, kterými se provozem hradilo leccos, co s provozem nemělo nic společného. Například budování sportovního areálu, areálu pionýrského tábora, nebo stavba místního plaveckého bazénu. Takže už tehdy okolnostmi donucen musel podnik "optimalizovat daně". Ovšem pojem daňový ráj neexistoval, karuselové podvody neexistovaly, posílání peněz na soukromé účty bylo hned vidět. Do zahraničí to nešlo a existovaly prakticky jenom dvě banky. Ta pro komerční transakce SBČS a ČS pro soukromé. Navíc za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví byly drakonické tresty. Za to odklánění provozních peněz do bazénů, hřišť a pionýrských táborů mohl být také štráf, ale zavíraly se před tím v justici a na finančáku všechny oči. Desetiletí se táhnoucí procesy alá Janoušek a Rittich za krádeže do soukromých kapes nepřicházely v úvahu. Hrana zákona byla ostrá jako břitva a soudy rychlé jako Šinkanzen.

Celý rozdíl byl a je v tom, co se s tím ziskem dělalo tehdy a co nyní. Pominu fakt, že tvorba zisku byla deformována například cenotvorbou.
Tak například tehdy z toho zisku stát platil mého závodního zubaře, který mne perfektně ošetřil (jeho plomby drží i po 50ti letech) a světe div se, nemusel jsem mu za ošetření nic platit.
Dnes inkasuje tyto peníze Šmucler prostřednictvím výpalného od pacientů, kteří se nechtějí zbláznit bolestí.
Ale těch příkladů by bylo!

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

že v cenách zboží byl kalkulován "přiměřený zisk". A taky si pamatuji na reprodukci podniku. Bylá prostá (bez rozvoje, jen udržování stavu, opravy) a rozšířená (podnik měl peníze na růst - na investice). Přiměřený zisk činil 8-11% z prodejní ceny výrobku (služby) - podle oboru nebo odvětví.
Dnes jsou majitelé podniků převážně z Říše nebo obecně z EU. Ti budou mít kalkulaci do vlastní kapsy a nějaký rozvoj podniku v ČR je v jejich zájmu jen tehdy, když to bude sypat s návratností investic do 3-4 let. Nikdy jsme se neměli tak dobře, jak říká Váš Milovaný Babišek.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

to co jste napsal je pravda, resp. byla pravda. Andrej Babiš je pro mne Respektovaný, nikoliv Milovaný.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

kalkulace nákladů samozřejmě existuje. Je tam i neskutečná režie, ale konečná cena se odvíjí z trhu! Tedy kolik je schopen, nebo ochoten dát za výrobek zákazník. Tedy žádná poctivá cena s rozumným ziskem. Proto to běhá tak, jak to běhá. Vyvolá se poptávka formou nedostatku, nebo to každou minutu cpou do lidí v reklamě v televizi, rádiu, všude v internetu a na bilbordech. Jó cinkali jsme, tak to máme.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Nechu rejpat, ale dat ze zisku je preci ze zisku... Cuba, kdyz nechtel platit investoval do rozvoje=stroje-budovy-platy a az pote mu zustal zisk co danil ;)

A něco podobného patilo po valce i v nemecku ato daleko vyssi procento a nemyslim, ze SRN tim trpelo, spise naopak, firma byla timto nucena to investic...

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

plánovaný. Přesněji výše zisku, aby bylo na rozšířenou reprodukci, protože z obyčejného socíku se pořád přecházelo na rozvinutý socík s cílem dosáhnout komíku (život jen podle potřeb - tzn. pohled na lidské společenství). Kapík má za cíl využít zdroje (přírodu, pracovní sílu) za účelem stále rostoucího zisku (globalizace - preference elit na úkor lidského společenství).

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Chápu, že se jelo na plánovaný zisk, dělám v německé, kde je taky na poradách z těma hoooodně vysoko plno tabulek na téma "plánovaný zisk", takže nevidím jaksi rozdíl :D

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Daň ze zisku byla byla možná 70%, ale že její obsah byl úplně jiný, protože STÁT byl zároveň MAJITELEM, takže v těch 70% zisku bylo i to, čemu se dnes říká dividendy. Také stát u podniků poskytoval finance, takže zároveň fungoval jako banka.

Čl. X

Finanční hospodaření
Stát zajišťuje krytí plánované finanční potřeby národních podniků.

---------

Neměl byste porovnávat neporovnatelné.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku napsal jsi "Nebyl jsem první, kdo poukazoval na tristní situaci ve školství, protože tam to všechno začíná."

Ale kindermanagment/tupanmanagment to uz bylov 90letech, kdy to vzdělání bylo lepší, to není tím jestli někdo umí malou nebo velkou násobilku, to umí ovládá pouze lepší nástroj.

Chyba dneska je personální politika... Jde o to jak se přijímají lidí, jak se propouští, jak se povyšují... Rýba smrdí vždy od hlavy. Když na pozici generála (dosadit podle toho jak se nechá titulovat nejvyšší podniku) vede personální politiku firmy úplně do kytek, tak můžeš mít zvdělaný/nevzdělaný/blbý/chytrý jak chceš, vždy to skončí, že firma dřív nebo pzději klekne...

Rád dávám příklad, co ilustruje můj pohled na to co se děje dneska a proč to jde do...
Přijdeš na halu jako šéf, soustružník nedělá, budeš jebat soustružníka nebo jeho nadřízenýho co mu přiděluje a kontroluje práci?
A toto ukazuje dle mě přesně, podle toho jak se šéf rozhodne dává možnost říci, jeslti firma jde do zádele nebo má nato býr úspěšná...
Jasně, když jsou domluvené zakázky "jinak", tedy vlastně nezáleží na odvedené práci/organizaci atd. tak firma bude úsěšná taky, ale o podobných nemluvím.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

A ještě mi chybí, šéfové dneska netolerují jiný názor, jasně dost mladých dneska "nechápe", že jiný názor se neříká hlasitě před nastoupeným plénem, ale jenom n auzařené poradě nebo osobně, ALE základ je, že pokud někdo řekne opak, tak čeká následky, dost často i letí, když se potvrdí, že měl pravdu, aby nebyl nikdo kdo by to mohl náhodou říci...

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

"Chyba dneska je personální politika... Jde o to jak se přijímají lidí, jak se propouští, jak se povyšují... Rýba smrdí vždy od hlavy."
Poslední léta rozvinutého socialismu jako přes kopírák. Taky víme jak to dopadlo. Tehdy jako dnes zachraňují firmám výrobu a zisk ti ještě zbývající odborníci dole na nejnižších postech. Kdyby to bylo na většině managorů, tak jich polovina (firem) jde rychle do kytek.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Budoucnost nevypadá růžově a jen radikální řez to může zachránit.nemyslím rež.
Stará poučka,jaký ředitel,takové vedení,po vidlácku,jenom blbec,chce aby byly všichni blbci a to začíná už Klausem a spol.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)