Přece nemůžou být tak blbí...

Autor
Štítky

V poslední době se skloňuje turecké nebezpečí v prostoru středozemního moře. Máme to na Kydech  zprostředkované napřímo - Maneca nám každý den přidá do diskuse aktuální sjetinu z facebooku Ivana Davida, který se právě tomuto tématu dlouhodobě věnuje a upozorňuje na něj. 

Hned po prvních příspěvcích od Ivana Davida jsem napsal článek, ve kterém jsem turecké nebezpečí spíše bagatelizoval. Tvrdil jsem, že Turci nemají na velkou válku a nemohou si ji dovolit ani prosti Řecku. Tvrdil jsem, že Řekové jsou dobře ozbrojení, turecké nebezpečí nikterak nepodceňují a to co se  v prostoru Egejského moře odehrává, je hra na kočku a na myš. 

Zároveň jsem kritizoval Ivana Davida za přílišnou expresívnost ve výrazivu, které podle mě zbytečně znevěrohodňuje jeho příspěvky. Uvedu jeden příklad. Ivan David často uvádí, že Turci kradou plyn v řeckých výsostných vodách. Viděli jste někdy, jak vypadá vrtná plošina pro těžbu ropy nebo plynu? Víte jakou to potřebuje infrastrukturu? Víte, jak dlouho trvá, než skutečně dojde k navrtání nějakého naleziště, než je připojen plynovod, nebo zařízení na zakapalňování plynu pro tanker? Víte kolik to sežere peněz a času? 

Víte jak velké je ložisko plynu nebo ropy? A víte jak velká je ta těžařská loď? Vždycky když toto u Ivana Davida čtu, prsty u nohou se mi kroutí v pěst a přemýšlím, zda tomu prostě jen nerozumí a přetiskuje zprávy odjinud a nebo zda to dělá schválně... Upřímně... nevěřím, že tímhle něčemu pomůže. Těžařská loď... prostě loď s vrtákem. Která dělá geologický průzkum. Omlouvám se všem, ale ještě nejsem natolik mimo, abych zaměňoval průzkumnou loď s vrtnou plošinou na těžbu plynu. 

Turci ve skutečnosti využívají průzkumnou loď osazenou vrtným zařízením, kterým provádějí průzkum ložisek, které tam možná ani nejsou. Na skutečnou těžbu, kterou by opravdu kradli plyn či ropu, nedojde ještě celá léta. Navíc při kočkování řeckých fregat s těmi tureckými se tato těžařská loď nedostane skoro k ničemu. Vidlácky proto říkám, že Turci v této chvíli nepoužívají průzkumnou loď na vrtání mořského dna, ale na provokování, což jim jde skvěle. Vsadil bych se, že vrtná loď je především osazená zbraněmi a vojáky a vrtné zařízení tam hraje jen malou úlohu. 

Erdogan si prostě kolíkuje claim. Snaží se zjistit, co mu projde a co už ne. Přemýšlí, co půjde využít a kde se bude muset stáhnout zpátky. Hraje s Řeckem stejnou hru, kterou hraje s Asadem, Kurdy, Irákem i Íránem.  Tereza Spencerová blahé paměti říkávala, že Turecko není dost velké, aby mohlo hrát samostatnou hru, ale je dost velké, aby mohlo hru kazit i velmocem. 

Řekové to (narozdíl od EU i NATO) chápou naprosto přesně. Je jim jasné, že jakmile někde povolí, okamžitě toho bude Tureckem využito.  Proto ty námořní manévry. Proto ty telefonáty Jensu Stoltenbergovi, proto ty telefonáty Merkelové, Macronovi i dalším. Proto ty telefonáty Putinovi. Proto ten sílící (a naprosto správný) pocit, že je všichni jako obvykle házejí přes palubu. 

Možná tam v Athénách dokonce přemýšlejí o Mnichovském diktátu, protože teď jsou oni ve stejné situaci. Možná, že vzpomínají na Jugoslávii i Srbsko, protože teď se o nich bez nich rozhoduje v Berlíně i Bruseli. 

Já spíš nechápu, že v Berlíně, Bruseli nebo v kancelářích NATO může být někdo tak blbej a klidně předhodit Řecko Turkovi bez jakéhokoliv uzardění. Erdogan si kolíkuje claim, ale zároveň tím pomáhá Řecku, aby pochopilo svoji situaci. Stejně tak pomáhá pochopit situaci Francii, která považovala Středozemní moře především za svůj bazén, pomáhá v pochopení situace Egyptu, Haftárovi a dalším. 

Pánové v drahých oblecích a kožených křeslech si ze svých bruselských kanceláří bohužel nevšimli, že svět už není unipolární a oni už nejsou jeho pupek. Že svět už se netočí podle nich. Že vystříleli většinu zbraní. Že jsou zadluženější, vojensky slabší, rozhádaní, s kulhající ekonomikou.  

V Bruseli i v NATO naši papaláši jaksi ještě nezjistili, že Řecko má i jiné možnosti než se jednoduše podvolit.  Třeba ten Putin. Který nikdy nepohrde jakoukoliv možností rozšířit svůj vliv. Svým způsobem je to pro něj mana nebeská. Bospor a Dardanely které má Turecko, ale ruský vliv v Řecku znamená kontrolu nad Egejským mořem. Každý kdo chce proplout s úžinami, se musí domluvit  Erdoganem, aby ho pustil přes Bospor a Dardanely... A musí se domluvit s Putinem, aby ho pustil přes Egejské moře. 

Pak je tu Egypt... který málem ovládlo muslimské bratrstvo, čili prodloužená ruka Turecka. Je tu Haftár, jako Kaddáfího pohrobek v Lybii, kterou už málem měl, nebýt právě Erdogana. Je tu Asad, který si o Erdoganovi nedělá žádné iluze. A pozor... Putin má dobré vztahy se všemi. Kdo myslíte, že bude tento zápas o moc, vliv a teritoria koučovat? 

A k tomu to ostatní... Evropská unie, která si nechává zadarmo a zcela bez práce vyklouznout důležitého člena. Který má óbrovský přístav v Pireukolem kterého se už dlouho motají Číňané = Šanghajská organizace = hedvábná stezka. Minář se u nás bojí, že Zeman nás tahá do vlivu Ruska a samozřejmě si vůbec nevšiml, že Řecko do ruského vlivu směřuje s radostí a ochotou, protože EU mu nepomůže a všichni to tam vědí. 

A propo - myslíte, že Čína si nechrání svojí investici v Pireu? Že nemluví s Putinem a je si naprosto jistá, že v Egejském moři se sice štengrují, ale jen naoko a nikdo se ani květinou nedotkne ničeho opravdu důležitého? 

Podle mě z toho nebude žádná válka. Bude z toho rozpad EU. Bude z toho naštvané Řecko a všeobecné vědomí (nejen v Řecku) o americké i evropské věrolomnosti a naopak o tom, že Putin drží slovo a je na něj spoleh. Nic jiného. 

Erdogan má ještě dost neválečných možností. Může vypouště migranty, posílat džihádisty, může ještě více provokovata může to dělat ještě dlouho. Může si vynucovat výpalné, může harašit zbraněmi, ale ve skutečnosti je slabší než vypadá. Haraší totiž hlavně proto, že mu ve volbách pomalu uniká to, co měl doma jisté. Zároveň má v háji ekonomiku, naštvané obyvatelstvo, které si utahuje opasky a tu smůlu všech autokratů - že za všechno může on. Inu má všechnu moc a tak za všechno může...

Erdogan má pocit, že hrají svojí velmocenskou hru, ale ve skutečnosti hraje podle Putinových not. Dělá mu důležitou službu... vrací ruský vliv na Balkán. Velmi silný vliv. A pokud budou v Bruseli a Berlíně nadále takhle blbí, bude to nakonec vliv rozhodující. 

A všichni v celé EU na to koukají. Všichni. A vidí, co EU nedělá  a až na to dojde, neudělá to ani pro ně. EU je už v podstatě mrtvá. Nechává Řecko svému osudu, místo aby si zkorumpovala Babiše, tak ho vysloveně nutí, aby se stavěl proti Bruseli. To samé v Itálii. Ještě rok s unijními penězi určenými na zelený úděl a uvidí to i ti, kteří dodnes hujeřili a tleskali. Skoro už bych su troufal předpovědět konec EU. Německo z ní vystoupí a hned po něm i Francie... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (107 hlasů)

Komentáře

Přeju vám, abyste se rychle uzdravil. U vás to je jediná cesta jak neumírat hloupý.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

No neříkal jsem to ???
A kvůli TOMUHLE jsem se před lety zbytečně šrotil psychlogii, psychiatrii a neurologii.
A ono se to autodiagnostikuje samo.
(A v ušetřeném čase to škudlí slepicema).

Nemohl byste mi, prosím, dát (ze známosti ) mail svého bývalého vězeňského psychiatra?
Rád bych mu dal několik (zbytečných, ale uklidňujících) rad.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Vy máte fotra justičního vraha, řekněte si jeho kumpánům.

Pořád jenom podprahový útoky, postranní pomluvy, na přímou otázku, žádná odpověď, Všechno křivý, podlý, podlý, holubový. Od toho článku o špinavejch dohodách.

Klasickej křivej komouš.

Lidi co v tý partaji zůstali jsou miliónkát sympatčtější.

Zatím bez slepic

Ekonomicky jsou zanedbatelný stát tkalců koberců a šiček kožených bund. Nic pořádně nikdy nevymysleli a světu kromě agrese ve středověku a renesanci nedali.
S arabskými státy je sice pojí islám, ale Turci nejsou Arabové ani Peršané. Nemohou tak ani ideově islámským zemím dominovat.
V Řecku je sídlo duchovního centra pravoslaví na ostrově Athos a když tam v létech 2005 a 2016 zavítal Vladimír Putin, přivítali jej mniši místního státu jako současného císaře byzantské říše a celé pravoslavné oblasti. Turek si na Řecko netroufne, ví že by dopadl, jako když sestřelil Rusku bitevník na Sýrií. Mohl by si rajčata, jako hlavní vývozní artikl, naložit do octa. Alespoň pravoslaví spojuje východ Evropy.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

pravdu. Turecko je rájem montoven.
Určitě neuhodnete, pro koho montují...
A právě přes prizma montážních šop je potřeba hledět k totální neochotě Německé unie udělat COKOLIV na obranu Řecka.
Řecko je snědený krám. Dojčeři jej už stihli vykrást - pardon - samozřejmě že vykoupit za oprávněné výhodné (pouze pro ně) půjčky.
Turecko je ještě stále dosti velkou montovnou.
A propos na duchovní stránku sere Bílý Tesák...

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Nejvíce VW a Škoda.

Průměrný počet slepic: 2 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

tam jsou jen pro VW dodavatelé Montuje tam třeba ta francouzská automobilka, co má na kapotě kosočtverec.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Stačí se podívat na data 2018 a 2019 https://www.businessinfo.cz/navody/turecko-zakladni-charakteristika-ter…
Prý nejhodnotnější místní firmou byly aerolinky Turkisch Airlines, ha, ha, tak to je jakoby na logu ČSA stála česká ekonomika! Hlavně nyní po kovidu, kdy jsou prázdná letiště a éra stojí zaparkovaná na zemi.
Turecko - země v úpadku. Tak ještě vývoz tureckého medu.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

se šije spousta hadrů kdejaký eshop s hadry a botami je plný věci z Turecka a vyvážejí spoustu ovoce sušených plodů a oříšků. Zdravá výživa je plná tureckého zboží a takový Istanbul,to Praha je úplná zaostalá vesnice

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

idiotovi s klábosnicí pod předníma nohama.
Těch montoven jsou tam doslova mraky. Skutečnost, že o nich nevíte, vůbec neznamená, že neexistují. Zkuste příště více gůglit. Turci dokonce skládají i letadla.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

pro mne jsou důležitá makroekonomická data, na která jsem dal odkaz, jsou na businessinfo.cz. Tam jsou údaje o klesajícím HDP, mínusové bilanci zahraničního obchodu, dvouciferné inflaci, dvouciferné nezaměstnanosti. Nějaké dílničky na šroubování dovezených dílů mne opravdu, ale opravdu nezajímají. Pokud jde o HDP, jsou jenom nulou, co od nuly pošla.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

začínáte mlíti hovna.
Původní řeč byla o tom, zda je Turecko schopno něco vyrobit, anebo dokonce i exportovat.
https://www.investicniweb.cz/news-turecky-automobilovy-prumysl-diky-zah…

Je to sice starý, až lehce zasmrádlý článek, ovšem silně pochybuji, že by se všechny "dílničky" produkující dva miliony aut ročně všechny naráz zavřely.
Ostatně tady máte ještě jeden odkaz nalezený na první dobrou z téhož zdroje, kterým máváte vy.
https://www.businessinfo.cz/clanky/turecky-automobilovy-prumysl-v-roce-…

Skutečnost, že Velký Erďa dělá naprosto stejnou kokotinu, jako Řekové, totiž že prosrává všechny vybrané daně na zbrojení, a tím posílá ekonomiku Turecka do prdele, je záležitostí úplně jinou.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

z vlastní zkušenosti - jejich pistole a především brokovnice začínají být na našich střelnicích poměrně běžné a to i na závodech. Pokud nechodíte střílet, posloužím jiným příkladem : firma BEKO (majitelem značky Beko je turecká společnost Arçelik A.Ş se sídlem v Istanbulu. Stejná společnost vlastní také značku spotřební elektroniky Grundig) já od nich mám chladničku, jiní mikrovlnky, mrazáky, pračky, sušičky, myčky, sporáky... samozřejmě taky trochu tureckého medu nám občas pošlou.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

jsou odsouzeny chcípnout na předávkování drogami a hamburgery. Dobře jim tak!
Teď to vidíme v USákově.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

národy které to s duchovnem přehánějí si taky extra dobře nežijou :) typicky středověká ubohost jménem Tibet, než to tam vzala do ruky Čína.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

... že ať se Unie rozpadne, nebo ne, pro nás to ve výsledku vyjde celkem nastejno. V důsledku hlouposti našich politstopadových politických "elit" a stále početnější páté kolony zůstaneme nepříliš svéprávným přívažkem Německa. A to bude ještě ta lepší varianta při zachování platnosti dekretů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

A tady je krásně ilustrativní příklad české služebnosti. Jsou chvíle, kdy se fakt extrémně stydím za to, kam to tahle země dovedla. https://www.novinky.cz/krimi/clanek/byl-jsem-pomoci-lidem-proti-ukrajin…

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

byl plný internet. Na tu těhotnou s jejím mužem si pamatuju. A na teror ve Slavjansku a Mariupolu. Teď se nedá téměř nic dohledat.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Novinky neuvádí, zda má i české občanství.
Pokud ne, pak by mělo Bělorusko zažádat o jeho vydání s tím, že ho potrestá doma. Jeho obhájce by to měl zařídit, má přece povinnost chránit klienta ?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

Víc udělat nemůžu.
NEJSEM právník, nikdy jsem nebyl (díky radám svého otce, který právník ke svému zoufalství právník BYL.)

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

justice tu drzost soudit Bělorusa za nějakou činnost na Ukradině.
A vůbec netuším, proč by ho měli stíhat za službu v nelegální, rozuměj oficiálně neexistující ozbrojené složce. Pokud je mi známo, služba, neboli kontrakt v bezpečnostní agentuře cizí země, která probíhá na území mimo teritorium ČR by snad neměla být trestná, ne? Trestně stíhatelná je služba v cizích armádách.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

bacha,
nechci vás urážet, ale když si nedáte pozor, propadnete nakonec přesvědčení, že ČR je právní stát!

A nechci vás strašit, odtud už je jen krůček k bludu, že mezinárodní právo NENÍ rozkládající se zavražděná mrtvola!
(Ale mám k vám soucit: Ještě před nedávnem jsem byl podobný vůl.)

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

urazit nemůžete. A to nikoli z toho důvodu, že bych vámi tak silně pohrdal, nýbrž proto, že jsem nad hrobem - tedy pozdě, ale přece - prozřel a zjistil jsem, že mne prostě urazit nelze, jelikož skutečnost je daleko, daleko horší, než jakékoli myslitelné urážky na mou adresu..

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Vidím, že vše není ztraceno, sdílím váš optimistický výhled do budoucnosti.
Což takhle dát si dvojpohřeb?

Dva za cenu jednoho?
Při odhadované míře inflace by se naši potomci a potomkyně mohli/y udržet díky úspoře naživu o nejméně dva měsíce déle (budou-li s živit pouze ovesnými vločkami se řepkovým olejem).

A pokud budou mít mimořádné štěstí, mohou mezitím na Zemi současně dopadnout dva synchronizované a dvěma spřátelenými božstvy nasměrované asteroidy ...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

založte ihned firmu zprostředkovávající a zavádějící moderní metody marketingu a dalších podobných hovadin do pohřebnictví.
Váš nápad - dva v jednom - je naprosto geniální. Zajisté přijdete na další fligny, jak očesat hejly. Těmi hejly myslím jak pohřebky, tak pozůstalé.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Bohužel - v globálním srovnání stále v marketingovém pohřebnictví kulhám až na třetím místě.

Už léta vítězí jedna americká firma s reklamním sloganem:
RAKEV Z POLYETYLÉNU - RAKEV NA CELÝ ŽIVOT

(Druhý je býv. volební manažer Zaorálek se svou předvolební kampaní ČSSD na minulé volby)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Troškaři.
Já už žádal v místním pohřebním ústavu Pieta o množstevní slevu. Při zařizování čtvrtého pohřbu.
Marně.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

na důvěře klientů. Žádná by neustála masivnější výběry hotových peněz. Třeba za účelem nákupu zlata.
Jak je to s digitální formou měny, to je ve hvězdách. Ekonomové by nám měli vysvětlit, jaký fígl je možné použít.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Až to lidem začne docházet, do jaké závislosti a pasti zároveň je dovedl vynucený přechod na takovouhle podobu peněz, tak by pomohla kolektivní žaloba občanů proti státu. Není přece možné být zákonem přinucen si otevřít účet u soukromé finanční instituce a nemít ani možnost si fyzicky vyvést finanční prostředky a uložit si je dle svého uvážení. Nicméně já spíš narážel na to, jak tu občas někteří placení diskutéři tvrdí, že ti místní soudruzi věští dolaru už x let pád, a ono nic.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Možná se už brzy dozvíme, kolik zlata vlastně skladuje Fort Knox. Zajímavé je, že pozitivní i negativní odpověď mohou mít na trh stabilizující vliv. Jakmile bude známo přesné číslo množství zlata na světě, ustálí se jeho cena. O těžbě zlata z asteroidů zatím můžeme jen snít.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Fígle jsou:
- záporná úroková sazba
- umazání nul na účtu. Např. na účtu bude 10 000 Kč jeden den a následující jen 10. Tři nuly se všem umažou.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Jenže..., oni ten "průzkum" zřejmě dělají ve výsostných vodách Řecka. Tedy přinejmenším krádež ve stadiu pokusu. Nebo to snad Turci dělají pro Řecko, jako dárek k Vánocům?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Ale ano.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

na tento fake news!

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak už se našel první podvodník, co si všiml, že exekutoři mají tak obrovskou moc, že se toho dá zneužít k podvodům. Díky soukromým exekutorům nejde ani pod časovým tlakem zjistit, zda jde o podvod nebo opravdu exekuci. Některá rozhodnutí českých soudů o exekucích vyznívají natolik absurdně, že se pak obyvatelé kotlinky bojí i jen pohrůžky exekutor. Tu sektu výběrčích zahání jen slova dysgrymynácija a rasízmus!
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/falesny-exekutor-z-zeny-po-telefonu-v…

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

V úterý odpoledne až ve středu ráno zmoknou Asfaltový holub, Ládik s Targusem, Vidlák a obyvatelé Vidlákova.
https://www.novinky.cz/pocasi/clanek/vedro-doprovodi-silne-bourky-s-kru…
Budou-li kroupy jak holubí vejce, tak tam proletěl Asfaltový holub!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

fakt mě neserte!
To jako že jsem tak blbej, abych si kvůli Vám nechal namrznout kloaku ???

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne, stačí, když namrznou vejce. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

stejně nezajistíte spravedlivou celoplošnou distribuci mražených vajec.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Napíši to znovu,kdyby to Erdogan dělal proti zájmům USA,nebo Německo,rychle by ho srovnali do latě.
Tohle všechno vede k tomu,vyprovokovat Putina.Události mezi Arménii,Azerbejdžánem do toho spadají také.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Mimochodem, jedna z těch tureckých "výzkumných" vrtacích lodí se jmenuje Hayreddin Barbarrossa. To je víc než symbolické, byl to proslulý pirát Středozemního moře.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

zrovna on je hezkým příkladem, že Turecko vždycky nebylo zpátečnickým režimem. Nechalo jej totiž velet, i když to byl sprostý přistěhovalec netureckého původu.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)