Přece nemůžou být tak blbí...

Autor
Štítky

V poslední době se skloňuje turecké nebezpečí v prostoru středozemního moře. Máme to na Kydech  zprostředkované napřímo - Maneca nám každý den přidá do diskuse aktuální sjetinu z facebooku Ivana Davida, který se právě tomuto tématu dlouhodobě věnuje a upozorňuje na něj. 

Hned po prvních příspěvcích od Ivana Davida jsem napsal článek, ve kterém jsem turecké nebezpečí spíše bagatelizoval. Tvrdil jsem, že Turci nemají na velkou válku a nemohou si ji dovolit ani prosti Řecku. Tvrdil jsem, že Řekové jsou dobře ozbrojení, turecké nebezpečí nikterak nepodceňují a to co se  v prostoru Egejského moře odehrává, je hra na kočku a na myš. 

Zároveň jsem kritizoval Ivana Davida za přílišnou expresívnost ve výrazivu, které podle mě zbytečně znevěrohodňuje jeho příspěvky. Uvedu jeden příklad. Ivan David často uvádí, že Turci kradou plyn v řeckých výsostných vodách. Viděli jste někdy, jak vypadá vrtná plošina pro těžbu ropy nebo plynu? Víte jakou to potřebuje infrastrukturu? Víte, jak dlouho trvá, než skutečně dojde k navrtání nějakého naleziště, než je připojen plynovod, nebo zařízení na zakapalňování plynu pro tanker? Víte kolik to sežere peněz a času? 

Víte jak velké je ložisko plynu nebo ropy? A víte jak velká je ta těžařská loď? Vždycky když toto u Ivana Davida čtu, prsty u nohou se mi kroutí v pěst a přemýšlím, zda tomu prostě jen nerozumí a přetiskuje zprávy odjinud a nebo zda to dělá schválně... Upřímně... nevěřím, že tímhle něčemu pomůže. Těžařská loď... prostě loď s vrtákem. Která dělá geologický průzkum. Omlouvám se všem, ale ještě nejsem natolik mimo, abych zaměňoval průzkumnou loď s vrtnou plošinou na těžbu plynu. 

Turci ve skutečnosti využívají průzkumnou loď osazenou vrtným zařízením, kterým provádějí průzkum ložisek, které tam možná ani nejsou. Na skutečnou těžbu, kterou by opravdu kradli plyn či ropu, nedojde ještě celá léta. Navíc při kočkování řeckých fregat s těmi tureckými se tato těžařská loď nedostane skoro k ničemu. Vidlácky proto říkám, že Turci v této chvíli nepoužívají průzkumnou loď na vrtání mořského dna, ale na provokování, což jim jde skvěle. Vsadil bych se, že vrtná loď je především osazená zbraněmi a vojáky a vrtné zařízení tam hraje jen malou úlohu. 

Erdogan si prostě kolíkuje claim. Snaží se zjistit, co mu projde a co už ne. Přemýšlí, co půjde využít a kde se bude muset stáhnout zpátky. Hraje s Řeckem stejnou hru, kterou hraje s Asadem, Kurdy, Irákem i Íránem.  Tereza Spencerová blahé paměti říkávala, že Turecko není dost velké, aby mohlo hrát samostatnou hru, ale je dost velké, aby mohlo hru kazit i velmocem. 

Řekové to (narozdíl od EU i NATO) chápou naprosto přesně. Je jim jasné, že jakmile někde povolí, okamžitě toho bude Tureckem využito.  Proto ty námořní manévry. Proto ty telefonáty Jensu Stoltenbergovi, proto ty telefonáty Merkelové, Macronovi i dalším. Proto ty telefonáty Putinovi. Proto ten sílící (a naprosto správný) pocit, že je všichni jako obvykle házejí přes palubu. 

Možná tam v Athénách dokonce přemýšlejí o Mnichovském diktátu, protože teď jsou oni ve stejné situaci. Možná, že vzpomínají na Jugoslávii i Srbsko, protože teď se o nich bez nich rozhoduje v Berlíně i Bruseli. 

Já spíš nechápu, že v Berlíně, Bruseli nebo v kancelářích NATO může být někdo tak blbej a klidně předhodit Řecko Turkovi bez jakéhokoliv uzardění. Erdogan si kolíkuje claim, ale zároveň tím pomáhá Řecku, aby pochopilo svoji situaci. Stejně tak pomáhá pochopit situaci Francii, která považovala Středozemní moře především za svůj bazén, pomáhá v pochopení situace Egyptu, Haftárovi a dalším. 

Pánové v drahých oblecích a kožených křeslech si ze svých bruselských kanceláří bohužel nevšimli, že svět už není unipolární a oni už nejsou jeho pupek. Že svět už se netočí podle nich. Že vystříleli většinu zbraní. Že jsou zadluženější, vojensky slabší, rozhádaní, s kulhající ekonomikou.  

V Bruseli i v NATO naši papaláši jaksi ještě nezjistili, že Řecko má i jiné možnosti než se jednoduše podvolit.  Třeba ten Putin. Který nikdy nepohrde jakoukoliv možností rozšířit svůj vliv. Svým způsobem je to pro něj mana nebeská. Bospor a Dardanely které má Turecko, ale ruský vliv v Řecku znamená kontrolu nad Egejským mořem. Každý kdo chce proplout s úžinami, se musí domluvit  Erdoganem, aby ho pustil přes Bospor a Dardanely... A musí se domluvit s Putinem, aby ho pustil přes Egejské moře. 

Pak je tu Egypt... který málem ovládlo muslimské bratrstvo, čili prodloužená ruka Turecka. Je tu Haftár, jako Kaddáfího pohrobek v Lybii, kterou už málem měl, nebýt právě Erdogana. Je tu Asad, který si o Erdoganovi nedělá žádné iluze. A pozor... Putin má dobré vztahy se všemi. Kdo myslíte, že bude tento zápas o moc, vliv a teritoria koučovat? 

A k tomu to ostatní... Evropská unie, která si nechává zadarmo a zcela bez práce vyklouznout důležitého člena. Který má óbrovský přístav v Pireukolem kterého se už dlouho motají Číňané = Šanghajská organizace = hedvábná stezka. Minář se u nás bojí, že Zeman nás tahá do vlivu Ruska a samozřejmě si vůbec nevšiml, že Řecko do ruského vlivu směřuje s radostí a ochotou, protože EU mu nepomůže a všichni to tam vědí. 

A propo - myslíte, že Čína si nechrání svojí investici v Pireu? Že nemluví s Putinem a je si naprosto jistá, že v Egejském moři se sice štengrují, ale jen naoko a nikdo se ani květinou nedotkne ničeho opravdu důležitého? 

Podle mě z toho nebude žádná válka. Bude z toho rozpad EU. Bude z toho naštvané Řecko a všeobecné vědomí (nejen v Řecku) o americké i evropské věrolomnosti a naopak o tom, že Putin drží slovo a je na něj spoleh. Nic jiného. 

Erdogan má ještě dost neválečných možností. Může vypouště migranty, posílat džihádisty, může ještě více provokovata může to dělat ještě dlouho. Může si vynucovat výpalné, může harašit zbraněmi, ale ve skutečnosti je slabší než vypadá. Haraší totiž hlavně proto, že mu ve volbách pomalu uniká to, co měl doma jisté. Zároveň má v háji ekonomiku, naštvané obyvatelstvo, které si utahuje opasky a tu smůlu všech autokratů - že za všechno může on. Inu má všechnu moc a tak za všechno může...

Erdogan má pocit, že hrají svojí velmocenskou hru, ale ve skutečnosti hraje podle Putinových not. Dělá mu důležitou službu... vrací ruský vliv na Balkán. Velmi silný vliv. A pokud budou v Bruseli a Berlíně nadále takhle blbí, bude to nakonec vliv rozhodující. 

A všichni v celé EU na to koukají. Všichni. A vidí, co EU nedělá  a až na to dojde, neudělá to ani pro ně. EU je už v podstatě mrtvá. Nechává Řecko svému osudu, místo aby si zkorumpovala Babiše, tak ho vysloveně nutí, aby se stavěl proti Bruseli. To samé v Itálii. Ještě rok s unijními penězi určenými na zelený úděl a uvidí to i ti, kteří dodnes hujeřili a tleskali. Skoro už bych su troufal předpovědět konec EU. Německo z ní vystoupí a hned po něm i Francie... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (107 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Považuji to za dost zásadní a povedený článek. Vidlák velmi přesně popsal všechny vlivy, které v hlavních rysech na Balkáně působí. Že je to tam klubko zmiji, kde každý se snaží včetně albánské mafie uplatni svoje ego všichni víme. To zásadní, že všichni potřebuji Rusko, krásně Vidlák zachytil. U Turecka je situace poněkud složitější. Etnických Turků není
v Turecku až tak moc. Arabi uvádějí něco mezi 12 a 20 Mio. Víc jich určitě není. Pak je zde otázka, kolik lidí se ztotožňuje se současným tureckým státem. Ataturk to věděl, a proto udělal absolutně největší obrat k sekularismu. Tím vlastně vyhověl všem občanům Turecka a naprosto právem je nazýván Ataturk- otec Turecka. Činy Erdogana vyhovují jen přesvědčeným islamistům, sám je Muslimským bratrem. Normálním Turkům se manévry Erdogana nijak moc nelíbí a čekají, jak to celé dobrodružství dopadne. Erdogan, není sám,
kdo jede na tygru. Pro něj je to ovšem jízda smrtelná.
Jinak za mě 50 slepic typu Kalimero.

Průměrný počet slepic: 4.5 (33 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

On Hitler taky neměl bůhví jakou podporu, když ho zvolili a léta propagandy, výchovy a pár vítězství a Němci za něj umírali.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

On Hitler taky neměl bůhví jakou podporu, když ho zvolili a léta propagandy, výchovy a pár vítězství a Němci za něj umírali.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

jak píšete, Čmoude, léta propagandy a válka je na dosah...

Zatím bez slepic

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Wikipedia
"Etnicky tvoří největší část obyvatel Turci (70–75 %) a Kurdové (18 %).[18] V zemi žije také mnoho národnostních menšin, z nichž nejpočetnější jsou Řekové (16 100),[79] Arméni (59 000)[80] a Židé (17 600)[81] žijící převážně v Istanbulu. Početní jsou dále Adygejci (zhruba 2 miliony),[82] Gruzíni (40 000)[83] a Lazové (147 000);[84] tyto menšiny žijí hlavně na východě Turecka[17] a tvoří kolem 3–4 % obyvatel. Dalšími menšinami na východě země jsou Čerkesové (asi 2 % obyvatelstva) a národ Zaza.
Turecká populace v roce 2016 čítala 79,5 milionu obyvatel;[76] tím jenom nepatrně zaostává za Německem, v současnosti nejlidnatějším státem EU. V roce 1927 mělo Turecko teprve necelých 14 milionů obyvatel.[77] Roční přírůstek činí zhruba 1,24 %, průměrný věk 28,5 let a střední délka života 72,5 let (u mužů 70,6 a u žen 74,5 let). 70 % populace žije ve městech a míra urbanizace je asi 1,7 % ročně."

Jak se obyvatelstvo státu ztotožňuje s Erdoganovou politikou?
"Činy Erdogana vyhovují jen přesvědčeným islamistům, sám je Muslimským bratrem".
Kolik milionů těch islamistů je? Hodně.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Odhadem cca 85% obyvatelstva. A Islám je sám osobě dost silná použitelná propaganda nebo nástroj. Za krev nepřítele Alláha posmrtný život v blahobytu. Stačí aby prorok začal pořádně křičet. Viz ISIS a vraždění křesťanů v Sýrii.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

z věštírny Délfské.

Průměrný počet slepic: 1.8 (25 hlasů)

když prostý referent na noční něco plácnout prostě musí, jinak mu přesčasovou službu nezapočítají.

Průměrný počet slepic: 4.3 (27 hlasů)

Věštírna v Delfách byla nejslavnější věštírna starého Řecka, nad vchodem prý byl nápis Gnóthi seauton ("poznej sám sebe") a Méden agán ( "Ničeho příliš" ).
To jen pro tvou informaci, referente.

Průměrný počet slepic: 3.8 (25 hlasů)

Díky za tu jednoslepici. Začínáš poznávat sám sebe, referente... ?

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

To jsem vůbec netušil. Já chodím k astrologičce , dle doporučení.„
„Když jste mě minule tak kritizovali, zavolal jsem svojí švýcarské astrologičce (ano, takto doslova – pozn. red.). Ale to je Češka. A ona tady mi napsala, že novoluní v Raku s sebou přináší rozpor v politické oblasti a že se naše naděje a cíle mohou ocitnout ve slepé uličce. Mars v Rybách varuje, že naše domluva nebude jednoduchá. V této komplikované době je nutné sjednotit naše síly,“
Tak ještě zavolám té Pýthii. Ta prý je taky dobrá.

Průměrný počet slepic: 2.1 (15 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když ta paní, co ti věští je Češka, přestože žije ve Švýcarsku, tak je to ASTROLOŽKA (...k astoložce...). Vykašli se na věštění, nikam už nevolej a začni studovat jazyk český co se učí na základní škole, referente.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

oprášili bratia Slováci, aby měli aspoň něco svého slovenského. Hňupa, který tohleto vymyslel, bych s chutí nakopal do prdele.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Andrej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Fakt Andreji? Tak to si také nechám poradit...v této komplikované době,,,

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Na to, že píšete lépe než bych to dokázal já, jsem si už zvykl. Ale tohle!!!
Dávám pět slepic a dva vepře.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 1.8 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Dávám bolševikovi rok, maximálně dva... No, a pak přijely spřátelené armády a bolševik tu byl dalších dvacet let. Jinými slovy na brzký konec současných pořádků moc nevěřím. Západ dneska slabší je. A slábne dál, ale pořád je dost silný na to aby se sesypal v řádu jednotek let. Tak to vidím aspoň já.
Ono to jednou samozřejmě skončí. Každá smlouva dříve, či později přestane být pro jednu stranu výhodná a ta ji pak vypoví, ale že by EU opouštěla zrovna Francie s Německem. To dřív zamrzne peklo.
Ale jinak se situací okolo Řecka za mě souhlas.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

No on i v roce 1988 byl režim dost silný a sesypal se snadno - protože sám chtěl.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

významně urychlí v momentě, kdy politici - pardon - majitelé korporací v některém z opravdu významných států EU zjistí, že EU už není natolik výdělečná, aby se jim vyplácelo setrvávat v tomto svazku. Jako první by bylo možno jmenovat Velkou - pardon - Malou Británii.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Spíš bych řekl, že nebyl nikdo, kdo by ho podržel. Ona u nás ta vůle, alespoň těch nahoře ten režim podpořit by byla, ale když oni tam zůstali jak ten kůl v plotě (jak pravil jeden, dnes již zesnulý, funkcionář na Červeném Hrádku).
Tady to bude stejné. Ale nejdřív to bude muset být nevýhodné pro Německo s Francií. Pak se to sesype opět jako domeček z karet v řádu dní. Ale to bude opět bez našeho přičinění.
Ono, kdyby odhodlání Moskvy udržet si sféru vlivu bylo v tom osmdesátémdevátém stejné jako v šedesátémosmém, komunismus by si tu žil vlastním životem vesele dál (Havlům a Dienstbierům navzdory).
Jenže oni zjistili, že dělat četníka polovině světa stojí strašnou spoustu peněz. Stejně jako to teď zjišťují Američané. A Němci na to přijdou taky, ale tam to bude ještě chvíli trvat. Byť se na první pohled může zdát, že dluhy seká pouze to jižní křídlo. Oni přece jen teď už mají jenom regionální ambice, ne celosvětové. A to stojí o něco míň...

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

protože věděl, že se má sesypat..

Zatím bez slepic

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čeká se jen na to, až Berlínu dojde, že euro je prostě pro jižní křídlo EU příliš silné a potápí je. Zatím ovšem euro pomáhá bohatým státům severního křídla zlevňovat příliš silnou měnu. Tak jižním státům zbývá jen zadlužování. Ovšem dluh je zejména pro Němce sprosté slovo, tak po současné masivní pomoci 750 mld. eur, až se nepovede, tak dojde k rozpadu eurozóny na dvě formace. Severní vedenou Německem, kam přistoupí i země V4, a jižní vedenou Francií. Musíme ale ještě počkat, až v Bruselu dojde, že zadlužit se 750 mld. eur nebyl nejchytřejší nápad. Zatím si zpívají Ódu na radost, a jak to krásně vymysleli se sjednocováním Evropy špinavými triky a zákulisními dohodami.
Druhou možností je, že Evropu rovnou federalizují a všechny výnosy z daní budou rovnou posílány do Bruselu. To ovšem vyžaduje sladění daňových systémů, a to je dlouhodobá záležitost.
Tak se v Bruselu běží závod dvou myšlenek, rozpadu na dvě půlky nebo ještě více Evropy? Momentálně vítězí zastánci Více Evropy!, než je za 3-4 roky dostihne ekonomická realita a první výsledky, že se ekonomická transformace nepovedla. A EU předběhla Asie.
A my si podruhé za život zopakujeme dohnat a předehnat. Opět se stejným výsledkem. Čachráři v Bruselu jsou mírně inteligentnější než průměr populace, ale nadprůměrně vychytralí a zcela bez zábran.
Němci klidně mohou EU opustit, jakmile jim dojde, že ani Itálii a Španělsku nepomohli. A to nebude dříve jak za 4-5 let. Pak teprve může dojít k rozdělení na severní a jižní část, oficiálně pod vládou Bruselu, ale každá s jinou měnou. Jižní si ponechá euro, severní vymyslí nějakou novou měnu.
Až k tomu dojde, dluhy zůstanou na všech státech, takže je nakonec zaplatí to severní křídlo EU, protože jižní část je neutáhne. To je ale vize dalších 20-30 let.
Pro občany ČR to znamená, že zase budou vyzýváni k internacionální pomoci. Pamatujete na ty sbírky na bagry pro Severní Koreu, pomoc africkým státům, apod? Tak to nás čeká zase jen v trochu jiném provedení.
Cíle vyhlášené v Lisabonské smlouvě budou jednou vtipem na sešlosti historiků. Kolik se jich podaří splnit? Žádný!

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ja měl v žákovský jenom nalepenou hvezdičku za 1Kčs pro Vietnam, a taky potvrzení od soužky že jsem přispěl na Alweg

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Nebyla to spíše "cihlička" ? Taková růžová zhruba 5x3 cm?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

ku pomoci chudákům jižanům nebudou.
Splátky se určí direktivně. Vymáhat se budou pod pohrůžkou mimořádné dodávky hnědáků, anebo mimořádným zdaněním čehokoli, co právě Bruselisty napadne. Tak nějak podobně, jako je nyní napadla daň za použití plastů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Budou vznikat nové daně a platit se budou do Bruselu. Čekejme majetkovou daň a daň z produkce CO2. Tedy poplatek za to, že smíme vlastnit nějaké bydlení nebo pole po předcích, a že dýcháme = produkujeme CO2. Gréta to vidí!

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

nikdo zde nepočítá s tím, kdo bude ty hnědáčky živiti. Ty pomalu a jistě vyžerou celou Evropu zu-grunt.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dohnat a předehnat a hlavně - neztratit stopu!
Dnes nebudeme přispívat na africké státy. To je neefektivní. Zato povinně přijmeme jejich výběrčí daní, kteří u nás prožerou všechno, co je tu ještě k snědku. (Nedejbóže i nás!)

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Co když v Bruseli nejsou blbí. Co když to dělají schválně.

Jestli Řecko neudělalo nic kvůli dluhové krizi, jestli pouštělo migranty i když je to navzdory platným zákonům, tak bych na ně moc nesázel.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Ne, v Bruselu jsou opravdu blbci, kteří plní zadání a snaží se dosáhnout krátkodobých cílů. Oni sjednocují Evropu a tento účel světí jejich prostředky, takže se v Bruselu neštítí jakékoliv manipulace.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jaké plní zadání a od koho?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Pozorovatel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zadání od těch, kteří v reálu řídí Evropu. Tedy především velké korporace a banky. Doporučuji si najít video Grandhotel Evropa. Je to sice jen takový humorný skeč z kterési německé TV, ale člověka z toho až mrazí, když to domyslí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

In reply to by Pozorovatel (neověřeno)

Trvalý odkaz

US deep state.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

V Berlíně si spočítali počet řeckých a tureckých voličů v Německu. Bohužel Řekové mají v Německu velmi špatnou pověst díky dluhům, které Řecko mělo u německých a francouzských penzijních fondů, které byly socializovány při krizi ve 2008 a převedeny na stát. V té době proběhla kampaň o rozmařilých Řecích popíjejících ouzo a odcházejících v 50 do důchodu. O řecké byrokracii (která je spíše bruselskou), vysokých státních důchodech, výjimkách ze všeho možného. Řekům se strašně nevyplatilo to podvádění premiérů, kteří za každou cenu chtěli přijmout euro a tak podváděli v účetnictví a statistikách. EU se nevyplácí, že místo aby Řeky vykopla z eurozóny s tím, že podvody tolerovat nebude, tak přijala strategii udržet euro za každou cenu bez ohledu na Řeky. Přitom Řekům by nejvíce pomohlo opuštění eurozóny.
Řekové se mohli poučit o německém diktátu v roce 2008 a dalších, kdy se vyjednávalo o finanční pomoci Řecku. Po této pomoci Řekové mají ještě větší dluh vyjádřeno v % HDP než před ní, mají rozprodané všechno lukrativní (hlavně Němci nakoupili), pokouší se prodat dlouhodobé pronájmy různých ostrůvků a nemají žádnou šanci na neinflační růst. Řekové vlastně čekají, až se eurozóna rozpadne. Na ty dluhy si zadělali nákupem německých a francouzských zbraní (německé tanky a ponorky, francouzské lodě). Celý dluh vydali na zbrojení před tureckým nebezpečím.
Z pohledu Turkům jim Řekové okupují ostrovy při tureckém pobřeží. Které prohráli po námořní bitvě s křižníkem Georgios Averoff. V Řecku velmi slavné jméno, které zajistilo svému veliteli kontradmirálu Pavlosi Kountouriotisovi dvakrát funkci řeckého prezidenta.
Ostrůvky Dodekanéského souostroví (Rhodos a jiné) okupovala Itálie až do 1947 (po WWII pod správou Britů), kdy je předala Řecku.

Řecko přijalo euro v roce 2002 za vlády Kostase Simitise https://cs.wikipedia.org/wiki/Dluhov%C3%A1_krize_v_%C5%98ecku , kterého lze označit za jednu z příčin nynějších potíží Řecka s EU. EU prostě Řekům neodpustila, že ji podvedli při vstupu do eurozóny zmanipulovanými statistikami a udělali ze všech bruselských úředníků neschopné hlupáky, které lze snadno obelhat. Teď Řecko sklízí tu dračí setbu.

Hlavní příčinou jsou ovšem teritoriální choutky Erdogana, který chce jimi zakrýt nedostatky turecké hospodářské politiky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

No, jenže Řekové měli na své premiéry pramalý vliv. Ty korumpovali Němci a Francouzi - bankéři a prodejci zbraní.

Jestliže si Řekové půjčovali od soukromých bank a fondů, tak měly zkrachovat ty soukromé banky a fondy. Protože ty měly za povinnost kontrolovat bonitu klienta, jak už to banky dělávají. Smlouvy se nemění v průbehu kontraktu, jak se to komu hodí.

Řeci podepsali jednu smlouvu a zacházelo se s nimi podle jiný smlouvy. To je podvod. - Vy byste se cítil vázán svatebním slibem, co jste dal krásné, milé Marii, ale oni vám teď vnucují ošklivou, zlou Grétu?

Řečtí premiéři podváděli s vědomím, ne-li na přání celé EU. Všichni se tomu tehdy smáli. EU byla jak nadržená, co dělá, že věří, že se jde doopravdy dívat na motýly.

Řekům se nevyplatilo hlavně přijetí Eura, protože tím ztrácí kontrolu nad cenou práce - a to je chyba v koncepci (klad pro Německo) a je to úděl každé slabé ekonomiky, která přijme Euro.

Celý to je podvod na Řeky a takhle dopadneme i my, jestli přijmem Euro.

Národ by vůbec neměl mít zodpovědnost, za to, co v jeho jméně podepíše nějaký podvodník. Měli by potrestat ty co podepisovali tyhle smlouvy.

Co se turků týče, ti by se měli radši klekat před Řeky na jedno koleno, vrátit se do střední Asie odkud přivandrovali a nechat Řekům dodnes okupovanou část asijského Řecka.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Jenomže stejně jako byli korumpování řečtí hlavouni, korumpoval řecký systém i vlastní voliče. Takovými sociálními výdobytky, které by Řecko při výkonu své ekonomiky dlouhodobě nedalo ani s drachmou. Ryba sice začíná smrdět od hlavy, ale nekonec obvykle smrdí celá.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Jenže řečtí voliči nemají takové ekonomické vzdělání jako bankovní manažeři a manažeři fondů.

Jestli to, co nám tu TV říkala byla čirá pravda. - Nicméně zas a jenom bez Eura by to bylo úplně jedno. Drachma by poklesla a Řekové by mohli žít dál normálně.

Jen by tam jezdilo víc turistů a řecké zboží by se snadněji vyváželo. To je smysl národní měny.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

v definování postoje Putina.
Ale role Ruska ve Středozemním Topeništi by si asi zasloužila samostatný článek.
Každopádně je pro pozorovatele - komentátora, potažmo analytika, zásadní otázkou, kam všude dokáže Ivan protlačit své zbrojní systémy.
Turecko je jasné.
Sýrie je jasná.
Egypt asi taky něco málo nakoupí. Když už ne pro sebe, tak pro
Libyjského Haftára.
Husarským kouskem by pak byl prodej zbraní - nejlépe nějakého raketového systému - Řecku.

Výslednicí jsou nezanedbatelné příjmy ruských státních a polostátních zbrojovek.
A dobrovolně povinné korektní vztahy s Ivanem, protože, zbrojní systémy potřebují servis, náhradní díly a adekvátní střelivo. Nemluvě o tom, že když umějí dálkově vypínat zbraně UŠatí soudruzi, Ivan bude umět bez pochyby totéž...

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

Podle ruských zdrojů by měl Egypt ještě před koncem letošního roku obdržet první dva víceúčelové bojové letouny Suchoj Su-35 (pouze pro orientaci si je můžeme označit jako „SE“ – tedy jako variantu S, v exportním provedení), řazené podle ruské klasifikace do generace 4++.
Rusko a Egypt mají v současné době rozpracováno plnění více vojenských kontraktů. Kromě letadel typu Su-35(SE) jde především o lehčí stíhačky MiG-29M a bitevní vrtulníky Ka-52 Alligator. Pro Egyptské výsadkové lodě třídy Mistral mají být také dodány ještě vrtulníky Ka-52K Katran.
https://www.armyweb.cz/clanek/nove-ruske-bojove-letouny-suchoj-su-35-pr…

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Recka armada ma ve vyzbroji S300pmu

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Klubko hadů. To je nejpřesnější výraz. Hodně schází Spencerová, která dokázala občas správně ukázat, kde má který had hlavu, a kde mu kouká ocas. Balkán a střední východ se nám propojil všimli jste si?

Vlhkým snem západních neoconů je Rusko zatažené do rozsáhlejšího konfliktu třeba s Tureckem. Myslím ale, že Rus tuhle jámu pokrytou klestím obezřetně obejde. Mimochodem, Turek o té jámě ví dobře taky.

Řešit a obhajovat řecké hranice je záležitost EU. Je to její starost. Jestliže je Putin takový ďábel, co chce rozložit EU, neudělá nic a zase bude k cíli o kus blíž.

Rk, Andrej, řekněte, není to ďábelské? Nedělat nic a tou ďábelskou taktikou dosahovat cílů?

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

poněkud odlišný názor. Myslím si, že Ivan zcela bez skrupulí poskytne Řecku jakýkoli zbrojní systém, na který si ukáže prstem. Platit bude plynem v Egejském moři, který se ještě netěží.
Pro Ivana je totiž plyn v Středozemním moři a přilehlém okolí doslova noční můrou. Dostupné oblasti Sibiře jsou čerpány, až vyčerpány, naleziště typu Jamal a spol. určitě nejsou žádnou výhrou, cena práce stoupá i v Rusku. Proto vojenská základna v Latákiji, proto S-400 v Turecku, Proto zbraně pro Haftára v Egyptě, ale až po natržení jeho prdele v Libyi, atd.
Čím později se začne přes Středozemí dodávat plyn do Německé unie, tím pro Ivana lépe.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Středomoří bych byl dost opatrný.
Problém spočívá ve velikosti ložisek. Jistě, že se nyní o tom bohatství básní, ale mám takový divný pocit, že to nějaká sláva nebude. Háček je v tomto oboru, že je potřeba zajistit stabilitu dodávek na minimálně jednu, spíše dvě generace. z nejrůznějších důvodů.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Kataru a spol. se plyn coby nežádoucí produkt spaluje zcela bez užitku. Pokud by se navzdory Ivanovi podařilo prosadit existenci potrubí napříč Sýrií a dále pak mořem do Německé unie, jevily by se zdroje ve StM úplně jinak.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

má právo na život!
Jen ji trošku rozšířím o fakt a spekulaci.
Horký bod na cestě - Izrael - a jeho snahy o Velký Izrael.
A ta spekulace spočívá ve faktu, že snažší cesta pro rouru nevede přes Sýrii ( viz výše), ale přes Persii a další cesta/infrastruktura do Evropy je už vybudovaná, provozovaná.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

usměrněn v okamžiku, kdy UŠatí soudruzi najdou způsob, jak na takovém šlauchu bohatnout. Zatím jsou přespočetní, bo na jejich LNG tankery všici serou - je to drahé.
Persie je dobrá, ale má problém zavést tu jedině správnou demošku, kterou by jim milerádi zařídili UŠáci. A další pokračování z Persie taky nic moc. Přes Ázery by na šlauch opět sedl Ivan, bo Arméni. Přes Turka ne, bo se staví na zadní už včilek. Ideál by byl přes toho pitomce Asada, který ovšem taky nechce demošku.
Prostě řídit svět, potažmo jedině spravedlivě dělit plyny do Ojropy, to vůbec není žádná prdel, jak si tady na Kydech všichni myslí.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Možná by bylo načase odnést do Wawel Cathedral budík. Spí tam totiž Jan III. Sobieski a ten věděl jak na to.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

tahat tuto snuru vitaztiev? Kedy narazi na svoj Stlaingrad?
To je zasadna otazka.

Mozno ste si vsimli, ze uz sa hovori o rozdeleni Libie. Medzi Haftara (a Rusko) a medzi Erdogana.
Som zvedavy komu zostane ropne bhatstvo Libie - tipnem si ze Erdoganovi.

Dalsia otazka je - co za to Erdogan slubil Putinovi. Tomu urcite o nerastne bohatstvo nejde.
Erdogan buduje Osmansku risu - ale ma len kratkodobe plany - i ked vitazne.
Putin zacina betonovat nohy hlinenemu obrovi - a az da salovanie dole, to len bude nielen EU cumiet.
EU logish nema plany okrem Grean Deal :D
Tandem Si s Putinom - to podla mna cele riadi.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)