Přípodotek k Vidlákovu článku Polibek smrti

Autor

S velkým zájmem jsem si přečetl Vidlákův názor na jednu z příčin zhroucení společenského systému v ČSSR.

Z mého pohledu se ovšem jedná pouze o jednu poněkud marginální položku v seznamu „nemocí“ tohoto systému.

Tím prvním a zásadním důvodem byla skutečnost, kterou naprosto výstižně popisuje přísloví „sytý hladovému nevěří“. Stejně jako dvounožec, který spořádal k obědu celé grilované kuře a vrchovatý talíř hranolků, nevěří zasmrádlému špinavci, že darovaný peníz ihned nepromění na chlast, ale že má opravdu hlad, je stejně pošetilé vykládat dvounožci šikanovanému povinností chodit do práce a čumět na nástěnku k výročí narození či úmrtí tu Lenina, tu Gottwalda, jindy zase VŘSR, či SNP, že za pomyslnou čárou zvýrazněnou drátěným zátarasem existují lidé bez střechy nad hlavou, lidé bez možnosti navštívit lékaře, nemluvě o nějaké léčbě, lidé, kteří se beznadějně zadlužují, chtějí-li bydlet ve vlastním domě, který se dosti nápadně podobá psí boudě. 

Lidská zkušenost je prostě – bohužel – nepřenosná. Naši dědové se znova a znova psychicky hroutili při pouhých vzpomínkách na první světovou válku, naše děti nejsou schopny si zapamatovat letopočet, kdy proběhla, nemluvě o alespoň přibližném povědomí, kde se poblíž jejich bydliště nachází památník padlých v této válce (a že těch památníků zbylo docela dost).

Namísto dalších zdlouhavých keců přistoupím k důvodu, proč jsem se vlastně pustil do psaní tohoto článečku. Je jím knížka Arneho Dahla, Zlá krev. Děj, ani postavy nejsou důležité. Jedná se o vcelku plytkou detektivku, v níž zkušený čtenář poměrně lehce najde pár slabých míst v konstrukci děje a zápletek, a vůbec netuším, proč je autor řazen k nejpopulárnějším autorům tzv. severské školy. Jediné, co mne na této knize opravdu zaujalo, je jedna stránka textu, který má charakterizovat všeobecnou situaci země, v níž žije hlavní hrdina, a jež má charakterizovat, či alespoň přiblížit pohnutky pachatele brutálních sériových vražd. 

Rovněž pak stojí za zaznamenání, že text byl poprvé vydán v r. 1998.

***

Arne Dahl, Zlá krev, str. 127.

Co se to se Švédskem stalo? Venkovská země u polárního kruhu, jejíž lidové hnutí kdysi přispělo k vytvoření trvalé demokracie pro všechny vrstvy obyvatel, která se vyhnula hrůzám druhé světové války, co všechny kostlivce schovala do skříní, měla neuvěřitelně pohádkové konkurenční podmínky ve vztahu k ostatním evropským zemím, a proto i právo hrát si na chytrého, dokud ji nepřibrzdily jiné země. Potom byl nejen konec nejvyššímu životnímu standardu, ale i svědomí světa.

Podivné, naivní přesvědčení, že se všechno zase nějak uspořádá ku prospěchu všech, připustilo vstup mezinárodnímu kapitálu v osmdesátých letech a dovolilo mu řádit svobodněji, než kdekoli jinde. Nevyhnutelné zhroucení znamenalo vlastně jen pokračování totálního a cílevědomého kolapsu tradičního politického řízení země, vítězil kapitál. Všichni za chyby museli zaplatit – kromě podniků. Současně s tím, jak se země blížila k pádu, velké firmy v zemi násobily zisky. Břemeno nesli občané: domácnosti, zdravotní péče, vzdělání, kultura. I sebemenší náznak, že by se snad i společnosti měly aspoň trochu podílet na finančním zatížení, se potkal s jednohlasými vyhrůžkami, že opustí zemi. Občané museli myslet na peníze. Švédská duše byla ze všech stran živena finančními úvahami, dokud byla schopna je vnímat – a nešlo o nic podstatného, pouze loterie, sázení, soutěže. Valily se na ně zábavní pořady v televizi, kdy lásku nahradily mýdlové opery na jedné straně, a kabelová pornografie na straně druhé. Touha po oduševnělosti se živila narychlo spíchnutým „new age“ řešením, hudba pro veřejnost byla šita na míru konzumu, media ztratila jazykový cit a povýšila to na normu, reklama kradla city a zaměřovala se na cílové skupiny, rozšiřovaly se drogy.

Devadesátá léta se stala desetiletím, kdy si kapitál vyzkoušel, jak je třeba v budoucnosti držet v šachu nezaměstnané, aby nerevoltovali. Umrtvující zábava, lehké drogy, které nevyžadují zvláštní péči, etnické konflikty, aby se zloba ventilovala jiným směrem, genová manipulace, která minimalizuje budoucí potřebu zdravotní péče, a trvalý tlak na vybalancování soukromých financí. Bylo třeba ještě něco, aby se lidská duše, pěstovaná po tisíciletí, rozpadla? Existují ještě místa, kde se udrželo svobodné, kritické a kreativní myšlení?

Konec citace.

***

Také máte pocit, že po přečtení o situaci ve Švédsku devadesátých let se díváte do pomyslného zrcadla? Neboli že prožíváte ono známé déjá vu? 

Není těch náhod nějak moc? 

Nevracejí nás dnes loutkovodiči obloukem do doby blížícího se konce nadvlády Říma, kdy císař halil pravou podstatu svých úmyslů do hesla panem et circenses?

A jsou to jen první příznaky projevů nemocné společnosti, nebo se už nacházíme v terminální fázi, kdy pacient přežívá jen zásluhou kabeláže a nespočtu hadiček a všichni čekají na zázrak, který se ne a ne dostavit? 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (125 hlasů)

Komentáře

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Této partě nikdy peníze chybět nebudou. Mají absolutní dostup ke všem zdrojům. Když již nebude možné peníze si tisknout např. z důvodu inflace, pak vymyslí nějaký trik typu denominace, zabavení bankovních vkladů nebo něco podobného. Je to jen boj o udržení se na vrcholu světové mocenské pyramidy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Potřebují hlavně přístup k systému, v němž se produkují takové účetní položky (většinou se jim říká " peníze", ale není to správné označení, raději bych volil slovo " jistina"),díky nimž lze pořizovat si aktiva a pasiva, a těžit z nich, přičemž dokáží vytěžit jak z růstu hodnot, respektive valucí, těchto aktiv a pasiv, tak i z poklesů. Tedy potřebují výkyvy valuací, vysokou volatilitu, tedy neklid - v hyperbole pak chaos (lépe asi katastrofu). Spekulanty zabíjí nejvíce klid, klidně tomu říkejme i klid na (rozumnou )práci. Tedy ty skutečné žraloky, drobní investoři samozřejmě hynou nejvíce v prostředí velkých výkyvů valuací, stávají se potravou žraloků.
Vůbec je to rozdělení na medvědy a býky dosti trapné. Ale to už je stejná písnička.
No a potřebují samozřejmě různé Trumpy či Hamáčiky, to jistě. Bez nich by přišli o velkou část své moci.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

kačer! :-)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

si kdysi dávno položil Bulat Okudžava, a taky si na ni sám odpověděl (překlad - J. Nohavica, píseň Pravda a lež):
"...jistěže na světě nakonec zvítězí pravda - ale až dokáže to, co dovede lež."

Nesměle se ptám, jaký pak mezi nimi bude rozdíl. Možná stejný, jako mezi demokracií a diktaturou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Řeknu Vám tajemství. Demonstranti v Bělorusko nejsou stejnorodá skupina. Jsou tam různé zájmy a různé důvody. Sjednocujícím faktorem je odstranění klanu Lukašenků z vedení státu (vyjma výtržníky, kterým je úplně jedno proč tam jsou a znuděných, kteří chtějí být in a chtějí si zpestřit nudný život). Tedy skupina, co chce jít na Západ do EU a potom (asi větší) skupina co chce jít na Východ za Putinem. Plus nějací neziskovkáři a jimi placený kompars.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Krom tedy změny postavení a změny kvality života těch oligarchií a jejich goril, podržtašek, patronů atd apod.
Tedy rozhodně by při této směně neměla téct krev, to by byl naprosto zbytečný zločin proti lidskosti, logice i etice.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Vy tam ten nebetyčný rozdíl mezi demokraticky a totalitně rozehnanou protivládní demonstraci nevidíte? To je přece jasný. Když dostanu pendrekem od Francouze nebo Španěla, tak to je něco úplně jiného, to je takové výchovné než od Bělorusa, či Číňana.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

obusky nesplňují EN ISO a jsou proto pro demogracyji nebezpečné, votomtoje

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

odšvédštění.
Od 80. let 20. století byli malí a mladí Švédové intensivně poangličťováni a výuka švédštiny a svédské vlastivědy byly stejně intensivně upozaděny. To mělo za následek faktické odnárodnění nemalé části dvou generací mladých; až tak, že místo švédsky mluvili/mluví výhradně anglicky.
Pak vlády postupně zatáhly za záchrannou brzdu a vrátily výuku švédštiny a švédské vlastivědy do mateřinek a základních škol. Ale škody už byly napáchány a jsou asi nevratné.
My tomu samému čelíme posledních 30 let...

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

příznivci SEGREGACE polské menšiny od české a ostatní většiny na Těšínsku.
Polské školy - pardon - školy s polským vyučovacím jazykem jsou naprosto skvělé, protože jejich absolvent zná jeden jazyk ZDARMA navíc.
No comment...

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Bo se sice naučili cizí jazyk, ale rodný zapomněli.
Moc se snažím, ba i oči poulím, ale přesto stále nemohu přijít na výhodu takové výměny. A to jsem přitom starej, šerednej a pochopitelně úplně blbej.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

mudri ludia si sadli na prdel a vymysleli, ako po tom, co vsetci /vacsina/ uz vie citat a pisat a panboskovi sa stratila pod nohami nebeska kupola pod tlakom vedy, ovladat masy.
Kedysi na to stacil hnev bozi a udrziavanie mas v nevedomosti.
Dnes je to zlozitejsie a tak sa vymyslelo socialne inzinierstvo.
Ako kazdy dobry system ma i tento skvely nabeh a vynikajuce vysledky.
Ale...
tiez ako kazdy system ma i on zopar slabin. A obavam sa ze i tento system umrie v krvi a prachu.
Vravelo sa ze USA su pred nami 40 rokov v demoske, vede ....
Taze za 40 rokov soudruzi asi toto:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-milice-domobrana-protesty-vo…

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

"Podivné, naivní přesvědčení, že se všechno zase nějak uspořádá ku prospěchu všech, připustilo vstup mezinárodnímu kapitálu v osmdesátých letech a dovolilo mu řádit svobodněji, než kdekoli jinde."

Patrně tato věta je podstatou všeho zla současné doby.
Pamatujme si tudíž, kdo zve zahraniční kapitál, je podlý zrádce národa!!!!

Stále si patrně myslíme, že socík dojel na nějaké zcestné politické cíle. On jen neobstál v soutěži o zdroje peněz. Můžeme li si vytvořit peníze z ničeho, FIAT měna, dáváme si obrovskou výhodu oproti těm co tuto podlost neudělali. V začátcích je to obrovitánská pomoc jak se dostat v krátké době na vyšší ekonomickou úroveň. Tuto část zápasu tedy FIAT kapitalistická demokracie vyhrála. Jak to v životě i společnosti bývá, co je na začátku značnou výhodou se ukáže na konci jako destruktivní. No a my jsme se zapojili do FIAT rejdů sice pozdě, ale zato natolik, že v současnosti zažíváme již jen jen tu destruktivní část. Nutno dodat, že FIAT měna sice dává ekonomické možnosti celé společnosti, leč hlavně z ní těží velcí kapitalisté podle zákona, že čert nejraději sere na velkou hromadu.
Jak tento neslavný konec FIAT měn dopadne nikdo neví, leč zde je možné dát jistou váho Vidlákovi v jeho snaze o soběstačnost. Soudím, že kdo to pochopí, dobře udělá. Nebo si snad někdo myslí, že ho zachrání akcie společnosti jež se zhroutila pod tíhou vlastních dluhů?

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Systémy založené na papírových měnách už asi 20x v historii zkrachovaly. S vysokou mírou pravděpodobnosti lze předpokládat, že zkrachuje zas a někomu zůstane v rukou bezcenný papír FIAT měny. Na účtech se umaže pár nul ze vkladů i dluhu. Odnese to tzv. střední třída a budou jen chudí a bohatí.
Socialismus prohrál s kapitalismem kvůli nepochopení rozdílů mezi individuální potřebou lidí a snahou stvořit univerzálního člověka bez chyb. Teorií her hrajeme opakovanou hru, kdy většina předpokládá, že nejvýhodnější strategií člověka je vždy spolupracovat a tak bude spolupracovat dobrovolně (všechny univerzalistické teorie v sobě mají tento omyl silně zakotvený - od socialismu po eurohujerství). Zatímco vítězní hráči hrají strategii vždy podvádět https://cs.wikipedia.org/wiki/Opakovan%C3%A1_hra#Always_defect_(vždy_po… a díky možnosti nekonečného opakování se jim taková strategie vyplácí. Tj. ne ve všech případech je chytí, ne ve všech případech, kdy jsou chyceni, jsou schopni je potrestat, a ve zbytku případů, kdy jsou chyceni a potrestáni, jsou osvobozeni amnestií. Proto také Klausova amnestie na odchodnou byla stejným zvěrstvem jako jeho dřívější heslo neumím rozlišit špinavé peníze. Ty dvě akce VKst hodně poškodily vývoj v ČR.
Stát si pomalu uvědomuje, že v té hře vyhrávají ti, kdo podvádí, a tak reaguje větší a větší kontrolou. Nemůže uspět, hraje s hráči hru na neúplné informace, kdy bude vždy trvale v nevýhodě stát a nikdy nebude mít zcela úplné informace. Nyní se hráčům vyplácí strategie vždy podvádět. Řešením není hledání Nashovy rovnováhy, ale změna pravidel hry. Tedy méně státu, méně moci a byrokratické kontroly, a tím méně možností podvádět. Ovšem stát jako ČR nebo EU reaguje blbě a jeho řešením problému je ve stylu "Více Evropy!", tedy více kontroly a více moci centru. Proto hru nakonec EU jakožto představitel FIAT kapitalistické demokracie prohraje. Stačí jen počkat na dostatečný počet opakování jednotlivých kol, kdy jedním kolem je stav, ve kterém hráč (občan, plátce daní) zjistí, že jiné hráči podvádí. U občanů je to většinou ve chvíli, kdy vidí, kdo si na místní poště vyzvedává sociálním dávky a moc dobře ví, jak žije, protože v tom místě bydlí. Tedy jednou měsíčně. U plátce daní je to jednou ročně, protože to je chvíle, kdy se zamyslí nad celým rokem a tím, jak moc podváděli jiní hráči v jeho oboru.
Řešením je najít rovnovážný stav, kdy stát zajišťuje minimální potřeby lidí s minimální byrokracií a náklady, zatímco zbytné služby nebude provádět vůbec. Ovšem politici se snaží dokázat vlastní důležitost, a tak se nikdy nevzdají ani střípku moci sami a dobrovolně.
Opět je tu řešení, v lidovém referendu si odhlasovat, jaké služby má stát provádět a jaké zrušit (první to odnesou politické neziskovky a herci). K tomu dovolit zadlužování nad 3% HDP ročně jen formou referenda. Zavedení nových daní by pak podléhalo opět schválení referendem.
Parlamentní demokracie řešení nenabízí, protože opět teorií her se poslanci díky imunitě vyplatí vždy podvádět. Řešením je poslance místo volby losovat ze všech obyvatel ČR. Divili bychom se, kolik problémů by se tím odstranilo, protože poslanci by žili život obyčejných lidí a neuměli by sofistikovaně odebírat peníze z rozpočtu, jako ta současná banda. Pak už by stačilo jen ohlídat lobisty.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

že byl příliš ješitný a šel do politiky sám. Kdyby si nakoupil vždy příslušný počet poslanců, jako to dělají jiní kmotři, bylo by to pro něj výhodnější. Tak by to bylo i s těmi vylosovanými. Všichni jsou na prodej, je to jen otázka ceny. U karierních politiků však přeci jenom nastupují další vlivy, jako jejich ješitnost a dlouhodobý kalkul, takže nejsou pro svého pasáka spolehlivou investicí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Babiš to jednou přiznal v nějakém rozhovoru, proč šel do politiky. Všichni politici si říkali o tak velké sumy peněz, že už je ani on nezvládl platit. A navíc u vědomí nepostižitelnosti neplnili dohody. Tak mu vyšlo, že jednodušší bude se zapojit sám. Nevzal v úvahu řev a pomstu odstavených od koryt. Jak moc ti před ním kradli můžeme odvodit z faktu, že po letech horších hospodářských výsledků najednou ČR začala vykazovat skvělé hospodářské výsledky. není za tím nějaká Babišova geniální strategie, ani nadnárodní koncerny nepřestaly méně vyvádět z ČR, ani spojenci nás nepřestali okrádat. To jen odstavení politici ztratili část možností odklánět peníze státu. A jak je vidět, stačilo to. A to nepočítáme ČSSD, která je u moci. Z toho je vidět, jak masivně celý Demoblok kradl celé roky.
U karierních politiků hraje roli obava, že je chytí. Stačí pár provokatérů, k tomu odsouzených politiků a ztráta majetku. Pak převládne obava ze ztráty majetku nad touhou nechat se uplatit. Nebo mít v politice exoty, kterým jsou peníze ukradené. Jenže ti nejdou do politiky, protože ta je jim lhostejná taky.
Za sebe bych vybral losování poslanců místo voleb. Ze všech obyvatel ČR by se vybralo 200 poslanců a 81 senátorů. Většina by jich neměla vůbec nic.Ti, kteří by měli dluhy, by se jich zbavili, zaplatil by je stát. Vyšlo by to levněji než pár let poslancování Kalouska. Protože by vylosovaní ve většině neměli skoro žádný majetek ani možnost si nahrabat v průběhu doby poslaneckého mandátu (znamenalo by to zaměřit se na jejich náhlé zbohatnutí a jejich příbuzných - stačil by jeden speciální policejní útvar), byli by mnohem méně úplatní než dnešní doživotní poslanci. Taky by byli přímo zataženi do problému lidí a žádali by řešení témat, která trápí většinu společnosti. Na návrh optimálního řešení problému máme štědře placené experty na ministerstvech a ti by byli v případě chyb postižitelní.
Chobotnice prolezlá všemi pilíři státní moci se dá vyřešit, ale není vůle a znamenalo by to taky změnit Ústavu.Takže řešení existuje, jen je nereálné.
Kupovat si poslance je nesmyslná strategie, nakonec žádají pořád více a ani neplní zákulisní dohody. Asi Babiše uplacení poslanci podváděli moc často. Že by to bylo za slovy Babiše vůči Kalouskovi, kdy jej nazval zlodějem zlodějským? Uplatil Babiš Kalouska a Kalousek jej podvedl a nesplnil svou část dohody? Je odtud ta nevraživost mezi nimi? Možná se to dozvíme při probíhajícím soudu.
Že Babiš vstoupil do politiky neudělal chybu. tu udělal až ve chvíli, kdy se stal premiérem místo aby zůstal vicepremiérem a premiérem udělal Faltýnka. Ale možná Babiš nevěřil ani Faltýnkovi.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Systémy založené na papírových měnách už asi 20x v historii zkrachovaly."
No stačilo vyjmenovat alespoň jednu FIAT měnu jež zkrachovala a můžeme si odvodit i budoucí krachy.

Teorie her je právě jen teorie a v žádném případě však strategie všichni podvádějí není strategie vyhrávající.
Dovolím si vyjmout z odkazovaného textu:
"Z dlouhodobého hlediska (když je stejná hra hrána opakovaně stejnými hráči) však můžeme vidět, že sledování pouze svých zájmů nemusí vždy být ta nejlepší strategie."
Nakonec jistě známe pořekadlo: lež má krátké nohy.
Drobné doporučení: je dobré psát jen o tom co dobře znám.
Tvrzení, "se hráčům vyplácí strategie vždy podvádět", je tvrzení odporující realitě. Ono to totiž vychází i z prostého faktu, že aby mohl někdo někoho podvést, musí být někdo kdo je i podveden. Neznám nikoho kdo by se nechal dlouhodobě okrádat. Argumenty typu stát nás okrádá stále je sice pravdivý, leč vychází z podstaty státu, nikoli že by to byla nějaká výhodná strategie. Nejde o rovnocenné postavení hráčů. Stejně tak i příklad s okrádáním dělníků ve mzdě o nadhodnotu je mimo rámec teorie her.
Smiřme se s tím, že nejvýhodnější strategie je strategie spolupráce.
Proto je také organizovaný zločin státu nejnebezpečnější a také i přísněji trestán.
Nakonec Čapák se Babišovi nevyplatil. A nevyplatí. Peníze musel vrátit a ostudu má přímo nebeskou. V každém případě je to ten kterému bych nepůjčil ani dámské kolo. Měl bych strach, že ho zkurví.

"Opět je tu řešení, v lidovém referendu si odhlasovat, jaké služby má stát provádět a jaké zrušit".
Konečně dobré řešení.
Poprosíme Vidláka aby jeho bratr zde udělal nějakou referendovou hlasovací aplikaci a můžeme začít.

"Řešením je poslance místo volby losovat ze všech obyvatel ČR."
Také dobré řešení.
Tož kdy se do toho losování pustíme. Navrhuji abychom to odhlasovali během příštího týdne. Ať máme nějakou pořádnou aktivitu kterou se budeme moci pochlubit.

Gerde, dnes všechno špatně.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Když by došlo k nejhoršímu. Může dopadnout daleko hůře jak ti nesoběstační.
Musí to být o komunitě, ještě lépe o množství spolupracujících komunit. Samozřejmě že připravených na to nejhorší (stále si troufám věřit, že to nebude ta jaderná šlamastyka....i přes nenasytnost děvek, matron apod, investorů a přes to, že de facto neexistuje žádné realně významné mezinárodní mírové hnutí).

Postupným vyřazením totality jedné měny měnami lokálními (ale třeba i sektorovými) , prokomunitními...by snad mohlo dosáhnout se nápravy dokonce i tak, že by lidé měli pocit, že něco dělají nejen pro sebe, ale i pro své děti a vnoučata. Jednoduché to však nebude, který z těch podvodníků, pitomců a vrahounů z řad politiků (pitomkyně atd . prominou) to asi podpoří ? Když doposavad se neukázal , až na vzácné výjimky, ani jeden ?
Přitom by stačilo málo - sebrat prachy všem těm parazitickým syrovátkům a pornohercům a vyhlásit příslušnou dotační výzvu ......
Parazit však potřebuje nejen hostitele, ale i parazity soudruhy (soudružky prominou), v počtu parazitů je totiž také jejich síla, nejen v organizaci. Takže to neudělají, sami o sobě.

Nezbývá než že vstanou noví parazité.

:-D))))))

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Ve jménu boha, moci a zisku
budeš se plazit v písku.
Odevzdáš svoje ruce a duši
jak se na otroka sluší;
budeš svobodně dýchat v lidlu
volit budeš pravici nebo špidlu
budeš se mít jak nikdy dříve.
Co bylo rovné je dnes křivé.
——
Sice jsem musel píchat v šest
a všude bylo plno hvězd -
ale pořád jsem měl vizi,
že v barevné televizi
jednou nebudou zprávy
a budu nadosmrti zdravý.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Současná společnost si odžila všemožné experimenty a tak zkouší experimenty nové. Systém se přežil. Dnes vidíme snahu vytvořit nový systém univerzální pravdy. Všechny univerzalistické teorie tvořící nového člověka neberou v potaz individuální potřeby člověka. Počítejme mezi ně nejnovější eurohujerství, Grétu a New Green Deal, atd. Individualistické teorie stavící nade všechno sobeckost jedince jako jsou např. liberalismus a teorie hlásané českými ekonomy zase neberou v potaz, že člověk je tvor společenský, občas dokáže být altruistický a ne ve všech případech je zcela sobecký. Někdy je sobcem a někdy ne.
Největším problémem dnešních společností je politická korektnost a spousta výjimek z dodržování zákonů a společenských norem. V jejich nedodržování privilegovanými skupinami obyvatel je už tolik nespravedlnosti, že je zcela očividně protěžována část obyvatel oproti části jiné, která k tomu má masochisticky mlčet. A to ať si vezmeme různé odsouzené devianty (měli špatné dětství), menšinové skupiny obyvatel (tak dlouho křičí o rasismu majoritní společnosti, až tomu oni sami a pár flagelantských masochistů uvěřilo a dožadují se nápravy pro potomky těch minoritních skupin obyvatel), různé neprávem privilegované vrstvy, kterým se kvůli politickým názorům odpouští porušování zákonů (viz Klinika, apod).
Přitom lidé od společenské dohody chtějí jen rovné podmínky (nikdy nebudou úplně rovné, ale mohou být rovné v některých částech společenské smlouvy), nějaké materiální zabezpečení na základní úrovni a dodržování spravedlnosti. Tedy že po porušení zákona přijde trest.
Rovné podmínky lze zajistit tím, že všichni budou mít stejné kulové. Základní materiální zabezpečení zajistí rovná sociální dávka navržená jako odpočet z daní, která klidně může jít do záporných čísel (tedy stát vrátí peníze těm, komu to tak vyjde při výpočtu daní).
Dodržování zákonů a vědomí, že po zločinu přijde trest je nejhorší zkázou společenských úzusů, které všichni dodržujeme a očekáváme, že když se někdo zachová A, ostatní to respektují, ale když udělá nezákonné B, přijde trest. Mezitím vidíme, že kdo má prachy, může si koupit beztrestnost (viz např. katarský princ u ministra spravedlnosti Němce). Že soudci mohou připouštět nebo nepřipouštět důkazy a tím manipulují soudním procesem, místo aby důkazy posoudili všechny. Lidé přestávají mít pocit elementární spravedlnosti, což je podhoubí, které umožnilo revoluci v 1789, rozšíření myšlenek marxismu, vznik nacistické ideologie, Únor 1948. Šlechta a církev, kapitalisté, bankéři a lichváři, kapitalisté - to jsou ti, kdo v dějinném přehledu ideologií v předchozí větě v těch dějinných zlomech ztráceli moc a majetky získané a nashromážděné v mezidobí. Přitom místo, aby se chytili za nos a největší nepravosti, které vedly k jejich zničení (např. šlechta pod gilotinou za francouzské revoluce si nikdy neuvědomila, že jí utrácené bohatství na nesmysly by mohla částečně rozdělit mezi ty nejvíce strádající), po skončení revolucí vždy žádají majetky zpět a pokud mohou, snaží se získat zpět i moc. Prostě nikdy se nepoučili a jen tlak ostatních jim zabránil, aby získali zpět vše, co za staletí nakradli. Volají, že byli nespravedlivě okradeni (šlechta a církev v pozemkových reformách 20.let a po 1948), ale zapomínají, že to jen zloděj okradl zloděje. Jedna velká krádež vymazala úsilí drobných přikrádání aplikovaných po staletí.
Protože současná společnost pomalu spěje k ekonomickému i ekologickému konci (kapitalistický systém narazil na omezenost růstu daného konečností planety), staré ekonomické poučky neplatí a zkoušíme řešení nová (např. quantitative easing = tisk peněz). To platí jen do chvíle, kdy je někdo ochotný námi vytištěný papír přijímat. V Teorii her hra na důvěru a na oplátku. Tedy příjemce papíru věří, že za potištěný papír dostane adekvátní protihodnotu. Jakmile dojde k prvnímu porušení, přestane hodnoty akumulovat v našem potištěném papíru a začne spořit v něčem jiném. Aktuálně Číňané postupně přecházejí na obchody v renminbi a pomalu opouští obchody v USD. Měna tištěná USA pomalu upadá, přitom zhruba polovina vytištěných bankovek je mimo USA. Mají je zločinci (třeba narkomafie zakopané v sudech), diktátoři v kufrech (až budou utíkat), i obyčejní lidé v zemích, jejichž měna trpí inflací nebo nesměnitelností.
Je zde společenská dohoda velké většiny obyvatel, že USD má nějakou hodnotu. Jakmile první dostatečně velká část trhu prohlásí, že USD hodnotu nepřikládá žádnou, ostatní se postupně přidají (efekt sněhové koule), protože nikdo nechce mít na konci papír s nulovou hodnotou. Čeká se jen na otevřené vypuknutí konfliktu USA - Čína. Číňanům vyhovuje pomalé tempo změn současného uspořádání světa a nestojí o rychlý konec USD, na kterém by tratili. Jim vyhovuje salámová metoda, kdy každý rok převezmou větší kousek moci. USA nevyhovuje pomalá ani rychlá změna, protože v obou případech tratí, ale rychlou změnou by ztratili více. Zatímco u pomalých změn má politik za možné přežít v té ekonomické stagnaci své volební období. Proto válka Čína - USA vypukne jen v případě, že se USA budou domnívat, že válku vyhrají bez velkých vlastních ztrát. A to se nyní nedomnívají. Proto za sebe nastrkují užitečné idioty celého světa, které vyšlou poškádlit Čínu, aniž by za to USA něco hrozilo. A někteří politici jsou natolik blbí, že za cizí zájmy bojují a poškozují tak zájmy země vlastní. Klidně se můžeme s Čínou, Ruskem nebo kýmkoliv jiným rozhádat, ale jen v případě, kdy je to v zájmu a ku prospěchu naší země. Bojovat za cizí zájmy (USA, EU= Německa a Francie) a poškozovat přitom zájmy ČR je naprostá hloupost.
USA s Ruskem válčí pouze v ideologické rovině, žádný horký konflikt nebude. Cílem je zabránit spojení evropských technologií s ruskými surovinami. Tak jsme v ideologické zaslepenosti připustili, že se spojily čínské technologie, které jsme jim sami dovezli (kapitalista prodal Číňanům provaz, na kterém jej oběsí) s ruskými surovinovými zdroji. A navrch si Číňané zabrali surovinová ložiska v celé Africe a teď si pronajímají zemědělskou půdu. Evropa soupeří s USA v rychlosti pádu ekonomiky.
To je svět, ve kterém žijeme. Soupeření dob studené války USA-SSSR nahradilo nové soupeření USA - Čína a Rusko. A ekonomická stagnace až propad EU a USA, kdy rychlost pádu určuje Čína tím, jak moc s námi bude obchodovat.
Po 30 letech devastace technologií (v USA ten proces probíhá od 70. let a Henryho Kissingera) jsme už ztratili schopnost mnoha průmyslových oborů. Naše přeměna na montovnu je dlouhodobá a stejně dlouho nám potrvá změna, pokud se k ní někdy odhodláme. Rusko k té změně donutily námi vyhlášené sankce, protože ještě mohlo stavět na skomírajících znalostech. My už nemáme nic a některé obory jsme definitivně ztratili. Podobně schopnosti ztratili i v USA, třeba schopnost výstavby jaderných elektráren. Poslední cesta Mike Pompea přivezla:
1. Pompeo postrčil Vystrčila na cestu na Tchajwan
2. Máme si 5G sítě koupit od USA a ne od Huawei
3. Temelín nebo Dukovany má stavět Westinghouse

V bodech 2 a 3 máme posloužit USA k získání schopností výstavby 5G sítí a ještě stavby jaderných elektráren. A navíc to vše máme sami zaplatit. USA by tím získaly prakticky zdarma schopnost ve dvou důležitých oborech. My bychom získali jen pocit, že jsme ubránili svobodu a demokracii. Něco jako šíření míru a socialismu před 1989.

Je to opět delší, proto shrnu a doplním závěr:
- Žijeme ve světě, kde není elementární spravedlnost, současný státní systém ji neumožňuje a lidé si nespravedlnost uvědomují v čím dál větší míře
- Konec přežitého systému si uvědomují skoro všichni a tak hledají nové směry vývoje. Dostáváme direktivně nařízenu cestu novou z Bruselu (špatnou a s mnoha chybami), a dílem zdola vznikají různá anarchistická hnutí (opět s chybami).
- Naše ekonomická moc se pomalu přesouvá do Asie a způsobili jsme si to sami. Nejsme schopni bez propadu životní úrovně změny našeho ekonomického vývoje, proto pokračujeme v režimu montoven, ač bychom měli prodávat naše znalosti. Tím myslím hodnotné znalosti a ne znalosti genderových a podobných studií. O vývoz demokracie a Grétiných myšlenek jinde ve světě nemají zájem.
- Naši politici jednají v zájmu krátkodobého přežití do dalšího volebního období a po nich potopa. Dlouhodobější strategie nejsou schopni.
- Česká ekonomika je vysávána nejen EU, ale ještě má pomoci USA vrátit se znovu na výsluní a v USA se pak na nás hezky usmějí. Proto Havel dostal bustu v Kongresu za uvolnění zbrojních trhů pro americké zbrojovky. ČR sponzoruje státní rozpočty Německa, Francie, Nizozemí, a dalších, a ještě k tomu nás zásobují blbými kecy o naší netolerantnosti.
- USA si na nás chtějí vyvinout a vyzkoušet 5G sítě a znovu stavbu jaderných elektráren. V našem nejvlastnějším zájmu je vše odkývat a nepořídit nic, nebo si vše postavit pomalu ve vlastní režii.
- Naším největším škůdcem jsou naši spojenci. Ti nás sráží dolů, aby se ještě pár let udrželi na výsluní. Podobná situace nastává při potopení lodi, kdy se lidé derou do záchranných člunů s omezeným počtem míst. Naše elity jednají v cizím zájmu a vůbec ne v zájmu ČR. Proto tolik keců o demokracii, lidských právech a jiných univerzálních pravdách vyznávaných v Bruselu a Washingtonu D.C. Naši politici osvědčují ideologickou věrnost tomu správnému táboru. Něco podobného prováděli Římané, když nutili ostatní náboženství, aby obětovala římským bohům a uznala nadřazenost Říma. Křesťané to odmítli a tak skončili v arénách.
- Plytká zábava a lehké drogy nás mají udržet v poslušnosti. A současně nám mají do hlav podprahově vsunout pohádku o snadném zbohatnutí (nálezem pokladu, chrabrý Honza si chytrým nebo odvážným činem vyslouží princeznu, Popelka si polepší sňatkem s princem, v mýdlové opeře chudá dívka ke štěstí přijde, výherci pohádkových sum peněz v loteriích) a že je taková možnost zbohatnutí otevřená pro každého. Kdyby nám sdělili holou pravdu, že kdo se chudý narodí, chudý zřejmě taky umře, a z chudoby se vymaní náhodou jen zanedbatelná zlomek lidí, lidé by začali přemýšlet, jak svou nevábnou budoucnost změnit. A mohli by se poučit z chyb v Marxově Kapitálu.
- Sami nejsme v dané chvíli schopni změnit uvažování zbytku obyvatel, aby se vykašlali na cizí zájmy a ocenění v cizích zemích, a místo toho makali pro vlastní zemi. Neustálé omílání osudu Sudetských Němců má za cíl v nás vzbudit pocity viny a odstranit ochotu bránit se germanizaci. V obraně proti germanizaci nám překvapivě pomáhají německé neziskovky, které dováží další a další negermánské obyvatele do Německa a zadělávají tím na problémy Německa v budoucích obdobích. Budoucí národnostní konflikty zlikvidují Německo na hodně dlouho.
- sice můžeme cestovat všude po světě, ale nakonec se ukazuje, že se lidé tolik neliší od lidí doma.

Se současným vývojem nic neuděláme, zbývá jen počkat, až nespokojenost s poměry dosáhne větší úrovně ve společnosti a bude ochota ke změně. Prostě si ČR musí projít svým Údolím stínů, aby se lidé poučili i pro další generace. Společnost je ve fázi úpadku a ještě pár let bude. My si můžeme leda užívat života v rámci své menší komunity. Opět se vrací léta normalizace s úprkem lidí na chaty a chalupy. Jen je těch možností trochu více a limituje je jen dostatek peněz. Chovejme se v našem nejvlastnějším zájmu a nápravu světa přenechme Bruselu a EU. Spolehlivě ji zkazí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

Západní styl, kultura a hodnoty se sem nutně nepřelily nějakým spiknutím, je to běžný vývoj. Prohráli jsme studenou válku a jako poražená strana převzali společenské hodnoty bývalého nepřítele. Dalo by se to přirovnat k amerikanizaci japonska po druhé válce. Jediné spiknutí je v ekonomické rovině - získané udržované dominance německa nad českou kotlinou po r.1989. Zbytek - média, propaganda, podplácení našich představitelů atd. jsou jenom průvodní jevy. Jinak až na ten nesmysl s římským náboženstvím super příspěvek.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Žádné světové spiknutí. To jen pár účastníků nastavilo na počátku pravidla hry a nově příchozí hráči je musí respektovat. Přitom změna pravidle hry podléhá souhlasu výrazné většiny současných hráčů. Za hráče si můžeme dosadit miliardáře, nadnárodní koncerny a velmoci. Všichni se chovají bezohledně v souladu s jejich zájmy na hraně pravidel a občas i za hranou, dokud jim to projde. Současný stav je dosažen normální evolucí, žádné spiknutí v tom není. Globální prediktor dle Pjakina neexistuje, ovšem jednotliví účastníci hry na svět ovlivňují jiné hráče ve svůj prospěch, takže to potom vypadá jako světové spiknutí tajemné skupiny. Za vším můžeme hledat jen pradávné lidské vlastnosti a sedm hlavních hříchů (pýcha, lakomství, závist, hněv, smilstvo, nestřídmost, lenost) a jejich evolucí vytvořené klony moderní doby.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

K vaší poznámce o lidských vlastnostech atd. jen ještě dodám -využívání objektivních okolností k uskutečnění subjektivních cílů. S Pjakinem volně řečeno.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pjakin se mýlí, že by někde v pozadí byla organizovaná skupina lidí. Stačí mít jen dost účastníků, kteří jednají podle zcela sobeckých zájmů, které mají všichni stejné, protože jsou to stejní zmetci. Pokud ty označíme za globálního prediktora, pak lze s Pjakinem souhlasit. Všichni se snaží urvat, co mohou, a co jim projde.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Například světová ekonomika funguje podle určitých "pravidel" jenom proto, že ti, kteří ji ovládají, všichni chodili do stejných škol, kde se učili ty stejné teorie, a vyrůstali v tom, že takhle to prostě funguje a chodí. A tím, že to stále opakují a ono to zdánlivě funguje, protože vlastně všichni ostatní hráči mají také návyk se tak chovat, to vlastně vypadá, že se jedná o nějaká objektivně daná pravidla. Ale nic v lidském světě není objektivně dáno (nemá to povahu přírodních zákonů, tedy s výjimkou biologické reprodukce), což je vidět na nejrůznějších kulturách a společnostech z minulosti. My sice například nevytáhneme jednou ročně své mrtvé z hrobů a neprocházíme se s nimi po městě, považujeme to dokonce za zvrácené a proti zdravému rozumu, ale to nic nemění na tom, že ani první ani druhé jednání není člověku objektivně dáno nějakým předpisem shůry (byť tomu nemálo lidí věří). Právě ta kolektivní víra v to, že existují nějaká pevná pravidla fungování lidského světa možná může vyvolávat představu existence nějakého toho skrytého a organizovaného hybatele.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

To jsou kulturní memy, kdy nová generace odkouká chování od té předchozí generace.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

že Pjakin tvrdí něco o organizované skupině. On vlastně neustále opakuje něco podobného tomu co říkáte vy....dost účastníků, kteří jednají podle zcela sobeckých zájmů, které mají všichni stejné,...a ti můžou mít zájmy dočasně stejné, ale můžou se také měnit (jak ti účastníci tak ty zájmy) právě podle objektivních okolností, které vyhovují či nevyhovují jejich cílům. A nemusí to být úplně nutně zmetci, i když většinou, napříč dějinami, většinou jsou.
Alespoň tak tomu rozumím já.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já osobně bych řekl, že o tomhle psal Marx. Existuje tu jistá zákonitost vývoje kapitalizmu. To, že se všichni snaží maximalizovat svůj zisk, že se snaží potlačit konkurenci, získat monopol a to jakýmikoli prostředky, je toho projev.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Podle Dioklecianova ediktu měli všichni občané římské říše buď obětovat oficiálně uctívaným bohům, anebo podstoupit trest smrti. Úředníci všem ohledně obětování vydávali potvrzení. Tato praxe nepanovala pouze na území římské říše. F. LEXA podává podobné svědectví pro starověký Egypt. (Výbor ze starší literatury egyptské. Praha 1947. Nauka písaře Ani XIII. Str. 240).

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

jistě, to však nebylo v rozporu s uctíváním jejich vlastních božstev. Římu cizí bozi nevadili, oficiálně tolerovali na svém území řádově stovky různých náboženství nebo alespoň kultů. Např.Mithraismus, nebo Egyptská mystéria byly svého času rozšířeny vskutku masově i v samotném Římě. Problém nastal pouze v případě že byl kult namířen "proti státu". Krásně je to vidět u Ježíše, který se po odhalení a zatčení nějakou dobu snažil lavírovat a hrát o život, i když pochopitelně nakonec neúspěšně. (farizejům : "„Dávejte tedy, co je císařovo, císaři, a co je Boží, Bohu.“ --- Pilátovi Pontskému : "Mé království není z tohoto světa").

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

... on si jen domnělé vítězství koupil. A proto teď jde zákonitě do kytek, protože vítězství se nikdy doopravdy koupit nedá. To se buď musí dosáhnout vlastními silami, nebo je to vždycky nakonec pouze prohra. Takže zatímco Západ tančil oslavné tance nad "koncem dějin" za doprovodu bandu Fukujamy a dalších naivních prostoduchů, kteří se sami rádi brali za ekonomy hodné Nobelovky, se jen začal urychlovat rozklad, který má ten slavný Západ vetknutý v samotných kořenech a který se naplno neprojevil jen díky vnějšímu tlaku dvou světových válek a jedné studené. Obávám se, že my se toho konce ještě dožijeme a nebudeme úplně starci nad hrobem.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Fukuyamy 🙈

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

V osmdesátém devátém nás Západ nás ideologicky a ekonomicky převálcoval. Stejně jako byly za obou světových válek především silou ekonomik poraženy slabší spolky. Vždy to bylo o surovinách, logistice, počtu kanonenfutru, množství fabrik.... Žádná brilantní vítězství slabší strany lepší taktikou a vojevůdcovským umem se moc nekonala a pokud ano, dlouho to nevydrželo (viz.Rommel v Africe). U plyšáku je jediný rozdíl - nestřílelo se, nebylo to potřeba, naši lidé byli z velké části tehdy na straně západu a mnozí stále jsou.....

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Západ nic nevyhrál, jen si to "vítězství" koupil. Právě proto se nestřílelo. Obchod proběhl mezi tehdejší politickou věrchuškou a Západem. Za beztrestnost jedněch si Západ koupil svých dvacet až čtyřicet dalších let existence ekonomického a politického status quo. Ten čas ale už končí.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

to je podobný přístup jako když někteří němci ve dvacátých letech tvrdili že vojensky první světovou neprohráli, protože v době příměří přece pevně drželi cizí území, v Německu se vůbec nebojovalo a kdyby nebylo židů, kteří armádě vrazili dýku do zad tak to možná ještě vyhráli. Ve Vašem případě nahraďte židy prodejnými komunisty. Kdyby náš establišment nebyl totálně v prdeli a opuštěn jak Moskvou, tak většinou čechoslováků, nikdy by s Havlem (a mnoha dalšími v pozadí) nevyjednával.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

... jako si koupit vítězství v dostihu nebo boxerském ringu. Kdybychom tak nějak v tom osmadevadesátém doopravdy byli, kde píšete, těžko by bylo z čeho těch dalších třicet let rozkrádat a žít. Problémy samozřejmě byly velké, ale ne zcela neřešitelné. Mimochodem nemluvím o všech komunistech, ale čistě o oportunistech a "progresivistech", tedy těch, co nás zaprodali v každé době a režimu. Je to jedna a tatáž klanová pakáž, která klidně vítala kdysi císaře, pak novou republiku, v osmatřicátém tleskala, jak se zatočilo s Čapkem a jinými, v devětatřicátém hajlovalo v Praze, v pětačtyřicátém se vydávalo za partyzány a pokračovat by se dalo dál a dál. Havla legitimizovali a de facto legalizovali právě tihle oportunisté ve straně v čele s Čalfou. Jakeš byl v tu dobu evidentně mimo a vůbec spolu s částí staré gardy už ani netušil, co se v reálu děje. Proč zrovna jednali primárně s Havlem a tou klakou kolem, když nikdo z nich v životě neřídil ani prodejnu Jednoty, natož stát, a neměli vlastně žádný mandát od lidí, na rozdíl od například některých odborářských vůdců či mnohem známějších person typu Dubček, je dodnes záhadou. Tedy pouze v případě, když odmítneme verzi, že bylo vše domluveno a hlavně koupeno předem. A mimochodem, Čechoslovák se píše s velkým písmenem.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

neviděl bych na tom nic až tak divného. Československo bylo tehdy v mnoha ohledech závislé na sovětech. Pokud Gorbi jasně naznačil jak to bude, poslechli. My dnes vyčítáme našim současným potentátům vazalství na Bruselu, ale Jakešova vláda byla v opačném gardu na Moskvě ještě závislejší. Něco jako samostatná zahraniční politika bez notiček z Moskvy, nebo energetická soběstačnost státu byly zcela mimo jejich snahy. Se Sovětským svazem na věčné časy u Jakeše platilo až do konce. Když Moskva zavelela, posrali se a vzdali to, na něco jako samostatnou politiku nebyli připraveni, nikdy ji nedělali. Ohledně výhrůžek Moskvy, že pokud to Havlovi pokojně nepředají, budou proti vládě použita sovětská vojska dislokovaná v Československu se dá už ledacos dohledat. Asi nejzasvěcenějším veřejně dostupným zdrojem je v tomto ohledu Karel Pacner.

Zatím bez slepic

vzhledem k tomu, že v průběhu těch třiceti let taky nějaké hodnoty vznikaly je pořád co rozkrádat. Nebojte, ještě chvilku to vydrží, většina mravenečků stále stále ještě chodí do práce a platí daně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Žena šla vyřizovat založení účtu pro dceru, neb po odchodu z devítky jsme ji přes prázdniny nahnali na brigádu. Na pobočce banky, jak už to bývá ji po vyřízení začali otravovat s dalšími "výhodnými" nabídkami. Pán vypálil sugestivní otázku- a jak vy se připravujete na důchod? Žěna odpověděla - učíme se pěstovat zeleninu a pak ho ve zkratce seznámila s mým pohledem na budoucí vyhlídky naší společnosti. Pak už nic nechtěl a byl viditelně otřesený.
Tak si říkám, jsem ufon já, když jsem přesvědčený, že se tenhle systém ještě za mého života zhroutí, nebo všichni ti mladí, krásní a chytří, co si myslí, že tenhle mejdan bude trvat nekonečně dlouho?

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Ufoni jsou všichni ti mladí a krásní a chytří. Tedy ti mladí datem narození. Kdy se zhroutí systém se dá odvodit. Je to vždy po necelých dvou generacích, protože první generace si ještě pamatuje chyby těch předchozích a je zapotřebí generací nových, které se z historie nepoučily a nepoučí. Tedy ve chvíli, kdy od pádu režimu vyrostla nová generace, porodila děti a ty dosáhnou 18 let a práva volit. A kdy tato skupina voličů přečíslí voliče umírající. Tedy dvě křivky porodnosti nových narozených po 1989 a úmrtí starých. Jakmile se protnou, nastává přibližně období, kdy nová generace vyhraje volby. Rozdíl činí ti narození těsně před 1989, kdy byli dětmi 1 až 6 let věku. Pak potřebuje nová generace ještě 5 až 10 let na to, aby dokonale podělala život zbytku obyvatel, dovedla své utopické nápady do absurdnosti a ke krachu společnosti. Ale nemá smysl hledat v křivkách. Až Demoblok nyní vyhraje volby, tak konec bude za 5 až 10 let. Přibližně roky 2030 až 2035.
Konec finančního systému a hegemonie USD nastane o něco dříve, a souvisí s růstem ekonomické moci Číny. Jakmile Čína začne obchodovat své zboží za renminbi místo za USD a předstihne objemem obchodu uvadající USA, pak ještě pár let nutných k tomu, aby se zbavila zbytku USD rezerv a nakoupila za ně rychle něco hodnotného fyzického. Roky 2021 až 2025 nejdříve.
Protože USA si strategii Číny uvědomují, tak dávají poslední peníze do armády, aby oddálily konec USD. A občas někoho přepadnou. Války v Afgánistánu a Iráku je stály hrůzu peněz bez výsledku, proto nyní organizují barevné revoluce s menšími náklady. Jak nám prozradila Victoria Nuland, Ukrajina je stála v počátku 5 mld. USD. pak ještě nějaké další prachy, ale pořád méně než válka v Afgánistánu. Kvůli ceně také USA nebombardovaly Libyi a nechali za sebe udělat špinavou práci Francii a Itálii s podporou Velké Británie. Konec americké armády se odvíjí od morálního zastarávání jejich zbraní. Na jedné straně Čína neustále posiluje svou vojenskou sílu a provokuje v Jihočínském moři. Tím nutí USA spotřebovávat zdroje jejich armády na udržení vlivu v regionu. Okno příležitostí, kdy USA jsou ještě schopny odvrátit nárůst čínské moci, jsme před několika lety odhadl na roky 2020 až 2025. Můžeme si posoudit, jak moc jsme se mýlil, protože jsem nevzal v úvahu koronavirus. Obecně to ale vychází někdy na rok 2030, kdy se vojenská moc Číny a USA vyrovnají. V té době také USA ztratí většinu svých jaderných zbraní, protože náplň jaderné hlavice je nutné vždy po 15 letech přepracovat a obnovit (poločas rozpadu). Na jaderné zbraně měly vliv dohody SALT II (1979) a START (poslední 8.4.2010 v Praze). Od té poslední to vychází na roky 2030 až 2035.
Takže jako změnu uspořádání civilizace odhaduji roky 2030 až 2035.
Lakmusovým papírkem bude platba nákladů za koronavirus. Buď USA splní své hrozby a Čínu zkásnou za koronavirus (jinak by si našly něco jiného) = dají na vědomí sílu USA nad Čínou. Nebo nic neudělají a dají na vědomí, že silnější je Čína.
Aby USA byly schopny svou současnou nevýhodnou situaci změnit (když nic neudělají, prohrají za x let), musely by udělat následující kroky:
- zablokovat obchod s Čínou a znovu vybudovat vlastní průmysl odvezený do Číny - poznáme podle cel vyhlašovaných USA na čínské zboží
- rozkmotřit Rusko s Čínou a přetáhnout Rusko na svou stranu (blbá zpráva pro místní rusobijce, Ukrajince, Bělorusy) - poznáme podle toho, kdy NATO stáhne svá vojska z Pobaltí
- přestanou vyvážet demokracii (k tomu stejně časem dojde)
- troufnou si zrušit platnost současných bankovek USD a nahradí je bankovkami novými - to bude ale až v závěrečné fázi úpadku

Zatím USA pokračují ve své viditelné strategii obklíčení Ruska zhroucenými státy. Teď se pokouší o Bělorusko, předtím Ukrajina, předtím Gruzie,. V budoucnu se bude dít nějaký konflikt mezi Arménií a Azerbajdžánem (vlastně od 90. let nikdy neskončil) a předpovídám, že se dočkáme barevné revoluce v Kazachstánu. Až se nepovede, možná se USA pokusí domluvit s Ruskem - a evropské státy klidně obětují. Zatím je jejich cílem nedopustit spojení Německa a Ruska.
Odhadem, roky 2020 až 2030 prožijeme v éře soupeření Číny a USA, kdy si budou navzájem hrozit, ale ke skutečné válce nikdy nedojde. Není v zájmu ani jedné strany. Rozhodující konflikt se odehrává v ekonomické oblasti a tam nemají Číňané většího spojence než Demokratickou stranu USA a hnutí MeeToo a BLM. Podle vítězství prezidenta ve volbách v listopadu 2020 uvidíme, zda se USD přijde o hegemonii o něco později (Trump) nebo dříve (Biden). S Bidenem USA ztratí jakoukoliv šanci Čínu ekonomicky porazit, protože k vítězství by Biden musel obětovat své voliče a přestat jim sypat prachy. Trump může snížit životní úroveň obyvatel USA a svalit to na BLM, čímž by si uvolnil možnosti k nové éře nastartování průmyslu USA. Trumpovi jde o jeho ego a zapsat se kladně do historie USA. Bidenovi jde také o jeho ego, ale jeho intelektuální schopnosti jsou nedostatečné a Čínu neporazí.
Venkovcem jde o to, zda se USA utopí ve vnitřních problémech, nebo energii nasměřují k soupeření s Čínou. EU je totéž v bledě modrém, jen zde prosazujeme strategii Bidena a Demokratické strany, která vede k úpadku.
Pro ČR by bylo nejvýhodnější vítězství Trumpa, i když své spojence nemilosrdně okrade. Pak Bidena, přes všechny jeho chyby. Nejhorší možností je vítězství Číny, protože bude následované razantním propadem životní úrovně v Evropě. V ostatních možnostech ztrácíme také, jen o něco méně.
Růstová strategie by byla zaměřit se na potřeby ČR a kašlat na zájmy USA, Ruska, Číny a především EU. Ale k tomu bude vůle až po všeobecném úpadku Evropy. Brzy se dozvíme, jakou rychlost nabere. Výhodou ČR je vlastní měna, která představuje záchranou loďku v případě krachu EUR.
Naše finanční letadlo jednou doletí. Stačí, až si za dluhopisy vydané FED (USD) a ECB (EUR) nikdo nekoupí zboží nabízení v čínské dílně světa za renminbi. Zatím Číňané přijímají USD i EUR. Nechtějí si zlikvidovat solventního zákazníka. Kam by jinak udali své zboží? Totéž Rusové. Komu jinému by prodali tolik surovin? To my si rozhodujeme o tom, jak moc budeme s Ruskem a Čínou spolupracovat nebo budeme bojovat. V zájmu ČR je se nezapojit do konfliktu, prosazovat výhradně své zájmy a nepřidat se k žádné straně. V teorii her je to strategie jestřáb (vždy vlastní zájem) v omezeném konfliktu (nezapojovat se do her, které nám nic nepřinesou, viz USA- Čína, měli bychom mít dobré vztahy s oběma všude tam, kde jde o náš zájem a nevyjadřovat se k ničemu, co není náš zájem), zatímco my hrajeme holubici (volíme strategie i za cenu, že nás poškodí). V mezinárodních vztazích jde dle teorie her vždy o hry půjčka za oplátku (obnovuje se spolupráce ihned, jakmile druhá strana začne také spolupracovat = čo bolo, to bolo, terazky som majorom) nebo omezená odplata (v prvním kole hry se spolupracuje-holubice, pak jakmile podvede některý hráč, podvádíme také - jestřáb, do doby, než se rozhodneme po předem stanoveném počtu kol obnovit vztahy a začneme se chovat vstřícně). V naší historii to excelentně zvládal král Přemysl Otakar I. , který změnami stran v konfliktu mezi Štaufy a Welfy dosáhl dědičného královského titulu a značné samostatnosti Čech a Moravy na Říši. Fiala, Bartoš, Pekarová Adamová, Rakušan ty schopnosti nemají vůbec. Hamáček, Jurečka, Filip, Babiš je mají v omezené míře = jsou všichni vychytralí jak mraky, ale netušíme, zda z toho bude mít prospěch i ČR. U Okamury nevím, kam jej zařadit
Máme před sebou desetiletí mírného úpadku v mezích EU. Pak přijde úpadek dramatičtější. Vtipné je, že ke změně situace by se musel najít politik s mentalitou sebevraha, který by předepsal změny vedoucí k poklesu životní úrovně některých skupin voličů a stihl je ve 4 letech přes odpor opozice, protože pak prohraje volby. Nikdo takový v ČR vidět není, proto mírný postupný úpadek jak v 70. a 80. letech v ČSSR. Už zase!

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

provokuje Čína v JihoČÍNSKÉM moři?
Hlavně u Paracelských ostrovů...

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Tvrdili to v USA, Vietnamu, Filipínách. https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/cina-zneuzila-pandemie-ab… Navíc soud v Haagu čínské nároky v Jihočínském moři zamítl. Číňané jsou zkrátka sprostí podezřelí!

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Má docela jednoduchý základ.
Aby ho jeden pochopil, musí přijmout jeden fakt.
A to je přiznání, pánové a dámy kutili jsme až se nám čela a zádele opotily, ale bohužel, kutili jsme blbě.
Prsili jsme se, že jsme "tygr Východní Evropy" a ve skutečnosti jsme se stali s nadšením zahnojenou dojnou krávou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Prsili se papaláši.
A hamánkové jim to papali, s nadšeným hejkáním.
No a kdo byl kritický k prsení, byl onálepkován jako stará struktura.
A bylo vymalováno.
( Bohudík, společnost není jen jedné barvy, jako neznaboh říkám, zaplať bůh)

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

To je současná forma kapitalismu. Za Marxe námezdní pracující prodávají svou práci kapitalistovi, který nese riziko a bere nadhodnotu. Dnes došlo k najmutí celých států. My jsme byli najati Němci (nejen jimi, ale jich je nejvíce) a neseme riziko ztráty, když naše nápady neuspějí. Němci berou nadhodnotu. Zisky se privatizují a ztráty socializují. A protože nejsme troškaři, jede v tom celá Evropa. Některé to překvapí, když se z poskytovatele služeb najednou stanou námezdní silou ve vlastním domu. Třeba Řekové. Z té pasti je cesta jen revolucí 1789, 1948), válkou s ničením hodnot (spálená země), technologickým skokem (ale k tomu je zapotřebí mít odborníky a podmínky - viz Afrika, nemůže využít žádné z probíhajících technologických změn) nebo s častou změnou protektora (s každou změnou dojde k odstavením předešlých přisluhovačů a nový protektor zajistí mírně lepší podmínky a žádá méně než starý protektor - změny se ale musí dít co nejčastěji, protože ústupky jsou mírné a nový protektor po čase vždy začne žádat stále více). Takže si musíme počkat na krach celé EU.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zpívat Ódu na radost a natahovat ruku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

ne naopak.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Jinými slovy vsadit na úpadek EU, na trzích strategie medvědů. Nadšeně budovat nový eurosvět, okatě se hlásit k evropským hodnotám, jen realizace půjde tak pomalu, až se bude zdát, že se nic neděje. Opakovaná hlasování, vracet návrhy zákonů k přepracování. A čerpat dotace, abychom dostali zpět něco z peněz odesílaných do EU. To by šlo, stačilo by nasměrovat prachy z eurofondů do školství a výzkumu. Ale jak znám ČR, prachy po cestě rozkradou různí schvalovatelé a ve výsledku nebudeme mít žádný prospěch z eurofondů. Budou jej mít jen někteří.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)