Snad se najde i ten Adenauer

Autor
Štítky

Několikrát jsem se zde na Kydech zabýval myšlenkou, kterou jsem pojmenoval Mansteinův paradox. Vycházel jsem z válečných deníků generála von Mansteina, který se až do konce války nedokázal vyrovnat s tím, že od roku 1942 v Rusku nešlo nic podle plánu.  Rus vyhrával na všech frontách, postupoval a přitom vlastně neměl. Nebyl k tomu důvod. Němci přece byli lepší úplně ve všem. Od logistiky, přes bojovou morálku, lepší techniku a samozřejmě měli i skvělého neomylného vůdce. A tak němci věřili, že příští ofenzíva všechno zlomí, že se pro ně vše v dobré obrátí, že ruský válečný stroj je jen nějaká blbá náhoda. Hlavně je třeba věřit ve Vůdce a dobře to dopadne. 

Na toto téma jsme měli na Kydech nejednu bouřlivou diskusi a řadu článků nejen ode mě. Příčiny německé prohry jsou nám známy, ale já jsem pořád nechápal, proč si to ti němečtí generálové nepřipouštěli. Stále více mluvili o zradě, popravovali stále více svých vojáků za defétismus, ale téměř až do konce si realitu nedokázali a nechtěli připustit. A to byli ve vojenském řemesle vzdělaní, měli za sebou spoustu zkušeností, válečné akademie, měli zprávy od svých špionů a měli docela přesnou představu o kapacitách nepřítele. Přes všechny své válečné zkušenosti a vzdělání, stejně popírali realitu až do rozvalin Berlína a dokud si Hitler neprohnal hlavou kulku, pořád jich bylo neuvěřitelně hodně, kteří věřili. 

Když teď sleduju koronavirus, vidím totéž v bledě modrém. Vzdělaní doktoři s tituly, dlouhodobí praktici, kteří se už ve svých ordinacích a na sálech setkali se vším a přesto stále popírají realitu, kterou můžeme vyjádřit jednoduše... Každý stý člověk z diagnostikovaných nakažených umře. Už dlouho můžeme sledovat, jak jejich počet roste a velmi snadno můžeme předpovědět okamžik, kdy prostě dojde poslední volný ventilátor a poslední volná postel.  Poměrně přesně můžeme definovat okamžik, kdy už nezbude skoro žádný lékařský personál. Kdy začnou umírat lidé ne na Covid, ale na banální problémy, protože nebude nikdo, kdo by o ně pečoval. Matematika je sviňa. Je úplně jedno, kolik lidí je nakažených a nevíme o nich, ale ti o kterých víme nám celou statistiku bez problémů pokryjí. 

Jestliže včera přibylo osm tisíc odhalených nakažených, za týden přijde do nemocnice osm set těžších případů a za další týden jich zhruba osmdesát zemře. A protože je virus sviňa a nečte Kydy, může to být o pár dní dřív nebo o pár dní později. Ale celkem spolehlivě se to stane. 

A přesto se i v diskusi pod tímto článkem najde dost lidí, kteří budou nadále popírat, že je to průser. Budou se ohánět různými jinými čísly, budou se ohánět dalšími argumenty, ale nic to nezmění na tom, že nemocnice budou plné, přeplněné a starší lidé budou umírat. Na covid, nebo s covidem, ono to vyjde na stejno. Samozřejmě bude těchto popíračů ubývat, ale až do hořkého konce jich bude dost. 

Já už si naopak pomalu koncipuji omluvu Flégrovi. Považoval jsem ho za doomsayera - nedovedl jsem si představit, že by se denní počet nakažených mohl dostat až k deseti tisícům. Já sám jsem mluvil o polovině a tvrdil jsem, že vrchol přijde tak zhruba za týden při 120ti až 150ti tisíci nakažených. Nejspíš jsem se mýlil a bude to horší. Ať ale přijde vrchol epidemie kdykoliv, to nejhorší v nemocnicích přijde až za dva až tři týdny poté. A dneska už si dovedu představit, že to naše zdravotnictví prostě nezvládne. A pokud to přesto zvládne, zaslouží si příslušní šéfíci doživotní teplé místečko ve Světové zdravotnické organizaci. 

Obávám se také, že ani lockdown zřejmě nepomůže. Popíračů je totiž dost velké procento. Pořád jsem jediný exot s rouškou, ať přijedu kamkoliv. Pořád se v noci z hospod svítí. Pořád si to lidé nepřipouštějí a nebo fatalisticky doufají, že se jich to nedotkne. A tak se nic nezmění ani kdyby se Babiš těmi opatřeními zalknul. Proto nezabraly roušky - málo se nosily. Proto nezabraly zavíračky - nikdo je nedodržoval. 

A stejně jako za Hitlera, kdy se přinášely (cizí) oběti ve jménu boje proti bolševismu, teď nás vyzývají, abychom přinášeli oběti ve jménu boje proti Babišově totalitě. A vzhledem k rozsahu popírání reality se nejspíš stane to, co se stalo Německu... bolševické hordy vyhrály. I teď bych si stále více sázel na skutečnou Babišovu totalitu, protože z hospodářského průseru, který nás čeká, nás nejspíš nic jiného než totalita nevyseká, ať si svobodomyslní říkají co chtějí. Tak moc bojovali proti Babišovi a mírným opatřením, až vlastně přispěli k opravdovému omezení svobody a všeho. Proč? Protože byli blbí jak tága.  Neohlíželi se na následky, protože nepochopili, co je exponenciála a neuměli si obyčejnou trojčlenkou (nás to učili na základce)  spočítat, co to znamená. Tak dlouho popírali realitu, až jim realita sebere všechno. Do kytek půjde nejen hospodářství, ale i ta jejich svoboda. A pokud se někdo pokusí znovu prapor svobody zdvihnout, dostane po hubě od těch, kteří ve jménu svobody teď přijdou o někoho blízkého, případně kteří si udělají drsnou nemocniční zkušenost. 

Německo za války mělo v neštěstí vlastně i trochu štěstí. Až když došlo na nejhorší, začali lidé naslouchat Adenauerovi. Až pak. Předtím nikoho nezajímal. A tak trochu doufám, že i u nás se nějaký ten Adeanuer najde a budou mu naslouchat. Ale až pak. Až se to nejhorší stane. 

A abych se mohl posmívat všem chřipečkářům a připomínat jim, co už brzy budou mít na svědomí, řeknu, co nás čeká:

Za čtrnáct dní se nemocnice naplní nadoraz. Bez ohledu na to, že to je jen chřipečka a že většina nemá příznaky, stejně se nemocnice naplní a začne selhávat péče. I kdyby se chřipečkáři uvztekali a mluvili o babišově spiknutí, prostě nebudou lidi. Kdo se nakazí v příštím týdnu a bude mít vážný průběh vyžadující nemocniční péči, má slušnou šanci, že se bude alespoň chvíli dusit někde na chodbě za nezájmu té jediné sestry, která bude sloužit na celém patře a bude mít mnohem vážnější případy.

Kdo se nakazí za čtrnáct dní a bude potřebovat hospitalizaci, ten už má slušnou šanci, že jeho ventilátor bude obsluhovat očař nebo onkolog, protože nebudou lidi. Pokud na něj zbude ventilátor. 

Za další týden začnou být chřipečkáři vysloveně pronásledovaní. Být Šmuclerem, opustil bych republiku, protože bude mít e-mail i schránku plnou výhružek smrtí a na dveřích bude mít trvale geometrický obrazec. Pokud se ještě za tři týdny nějaký chřipečkář někde ozve, schytá to a nejvíc to schytá od těch, kteří mu teď ještě fandí. Budou si totiž připadat podvedení jako němečtí vojclové v posledních dnech války. Lidé zjistí, že věřili chiméře a budou hledat viníky. Kalousek už to pochopil a od Šmuclera se už odstřihl. Zubařský ředitel zeměkoule zjistí, že je sám a ti, co mu tleskali mu přejí soud za šíření poplašné zprávy. Nepochybuji, že se nějaké to trestní oznámení najde. 

Naštěstí jsme v Česku a ti největší chřipečkáři budou bez uzardění všem tvrdit, že to tak nikdy nemysleli a nikdy nic podobného neřekli. Nepochybuji o tom, že si najdou nové téma, jak pokračovat ve svém umanutí. Zde na Kydech vše zůstane. Bude úžasná prča si za měsíc v diskusi přečíst dnešní popírače. Nepochybujte o tom, že si vás pak vychutnám a budu tvrdit, že i vy máte na rukou krev. A dvojnásob, pokud přijdu o někoho z rodiny. 

A vy - důchodci a starší, co se nenakazíte nebo to nakažená přežijete (přežijete ve velké většině). Vy si uvědomte, kdo se vás snažil chránit a kdo už zjara zaplatil obrovskou ekonomickou cenu za vaše životy. Kdo dal život na první místo před prachama. A uvědomte si, kdo je ochoten vás ještě dneska s klidem obětovat, protože váž život překáží jeho svobodě nenosit roušku a nakazit koho chce a kde chce. Kdo maskuje boj proti Babišovi bojem za svobodu, ale jde mu jen o to, aby nenáviděný oligarcha skončil a on mohl nastoupit na jeho místo.  A pokud ještě budou nějaké volby, tak tam jděte. Příležitostí vás obětovat zřejmě bude přibývat. A na kecy o zničené  ekonomice kašlete. Mají asi stejnou relevanci jako kecy chřipečkářů. Koronavirus není mor a vše se dá zase napravit a obnovit. 

A ještě chci poprosit své čtenáře. Prosím dejte nám vědět, pokud se nakazíte a obzvlášť, pokud budete muset do nemocnice. Ať na vás můžeme myslet. Bohužel jediná léčebná metoda brzy  bude usilovná modlitba vašich přátel.  

Prosím všechny diskutující. Nechte všechny chřipečkáře a popírače, ať se dneska vykecají dosyta. Nediskutujte s nimi, má to asi stejný smysl jako diskuse s Goebelsem v hitlerově bunkru. Nechte je, ať přinesou svoje rozbory, svoje odkazy, svoje grafy a ostatní moudra. Je to jejich závěť a bude stejně směšná jako ta Hitlerova. 

 Pokud budete chtít něco dodat, napište vlastní komentář jak budoucnost vidíte vy. Pokud se do vás nějaký chřipečkář pustí, nechte ho. Bez totálního rozvalu jeho představ stejně názor nezmění. 

Svým způsobem se děje to, co jsme už dvacet let čekali.  Věděli jsme, že se průser blíží  a debilita elit k tomu hodně přispěje, ale nečekali jsme, že spouštěčem bude čínský vir.

Doufám že jste připravení, jak jen můžete být. Doufám, že jste schopní vydržet bez státu pár dní, nebo třeba i pár týdnů. Doufám, že máte kolem sebe nejen virtuální, ale i skutečné přátele, že jste neztratili hlavu, nepropadáte panice a do budoucnosti hledíte s odhodláním. Přežili jsme Habsburka, přežili jsme Hitlera, přežili jsme Gottwalda, Rusa, přežili jsme Husáka. Přežili jsme dokonce i kapitalismus bez přívlastků. Tohle taky přežijeme. Nikdo v Evropě nemá na přežití lepší výcvik než my.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (143 hlasů)

Komentáře

Formu koroňáka nikdo pořádně nezná, tak se opravdu může stát, že se na jaře vrátí jako agresivnější mutace. Obvykle však platí, že s každou další mutací virus oslabuje. Asi je s námi koroňák už trvale.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

... až na ty, kteří ho na požadavek a pod patronací elit USA i za jejich finance, stvořili v laboratořích /minimálně na 3 místech ve světě/

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

každý virus ale i parazit co historie pamatuje se snaží svého hostitele nezabít, ale pokud možno co nejdéle se v něm množit a šířit po okolí. K tomu zpravida směřují i jeho změny - mutace. Opravdu velké smrtící epidemie se často kryly s oslabením obyvatelstva neúrodou (mor ve středověku) nebo válečným strádáním (španělská chřipka 1919), nikoli s novou mutací. Jistou vyjímkou jsou viry v pro ně nových oblastech (objevení ameriky - masové úhyny domorodců).

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Přesně tak. Akorát těch mutací nemusí být moc. Ta verze viru, kterou nositel vydrží šířit nejdéle, časem nutně vítězí. Mrtvý nositel už prostě virus nešíří, přežívající si zpravidla vytvoří schopnost infekt identifikovat a zničit, a tou agresivní verzí se už nedá překvapit. Časem se najde mutace, která virus změní natolik, že ho organizmus nepozná, a jede se znovu ... .

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Starý kus dlouho šířit virus nevydrží, proto přechází na mladé kusy.
Viz statistiky.

Zatím bez slepic

příroda ji nastaví vždy, když to je potřeba. Jestli k tomu použije hrátky blbu v laboratoři nebo vlastní invenci - třeba nový typ viru - těžko odhadnout.
Jaro bude ale určitě zajímavé ani ne tak z pohledu síly víru, spíš z pohledu vyrovnávani se s následky lockdownu všude na světě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)

by měl jaryn vědět nejvíc.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Asi jim to Němci zapoměli říct. Usuzuju tak podle toho, že před lety jsem v Chorvatsku za deště vyjel jednu velmi příkrou uličku. Až nahoře mi domácí řekli, že za deště ta ulička nejde vyjet. Kdepak!

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

Loni jsem vykacoval 70. letý modřínový porost. A říkám si, zítra už to musím dodělat. Tak jsem jel od rozbřesku až do tmy. Kdyby jich tam bylo o pár víc, tak je musím dělat s čelovkou. A když jsem si to pak večír doma kubíroval, tak jsem zjistil, že jsem udělal 74 stromů. Kbybych si to den předtím spočítal, tak bych si řekl, že to prostě udělat za den nejde. Jenomže já nevěděl, že to nejde, tak jsem to udělal.

Průměrný počet slepic: 3.8 (17 hlasů)

Tak vznikají objevy, když někdo netuší, že něco nejde, a najednou se mu povede nový objev. Měřítkem je jen úspěch. Když má úspěch ten, co provede, co nejde, je za génia a oslavován. Když neuspěje, je za blba, co zkoušel něco, co jasně nejde.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Na zpátečku

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

čumákem dopředu. Jednalo se o velmi strmou uličku s povrchem z betonu z vápencové drti. Vápenec je měkký, byly v něm vyježděné koleje a těmi tekla voda. Při jízdě hrabaly kola, kouřilo se od nich a smrděla spálená guma. Když jsem vítězoslavně vyjel a zaparkoval, dostalo se mi odměny ve formě výkřiků "ty hňupe, debile aj., tys nás chtěl zabit!" Pak přišel pan domácí s paní a po zjištění situace kroutili nesouhlasně hlavami a říkali že ten kopec nejde za deště vyjet.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

starý, hnusný a škaredý Wenca, který mi zkazil příběh do povídky ještě dřív, než jsem se ho dozvěděl.
Je to nečestné a nesportovní, to by Mirek Dušín nikdy neudělal.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Poraďte, kde lze získat kvalifikaci a certifikát Mirka Dušína?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

nějakou krásnou, mladou a chytrou firmu, která vyřizuje dotace v Bruslogradu. Oni projedou proudžekty, témata, okruhy a pak vám napíšou, že když jim přihrajete 80% celkové výše dotace na získání certifikátu, tak vám to do deseti let zajistí.
No neber to.

Anebo si založte ziskovku, oslovte Čolka v plísni, a on vám půjčí do začátku, to ziskovky smějí. A jako finální produkt - musíte mít zámysl, proudžekt a proudakt, jestli jste blbéééj a nevíte to - bude osobní certifikát Asociace Mirka Dušína pro dotyčné objednatele. Pochopitelně číslovaný, jedinečný, s hologramem, blablabla a vy budete mít samo certifikát Nambr Uan.
Jinak se velice divím, že jste mudr z landu a nezvládáte naprosté základy umění, jak přežít v Eurodžungli. Vůbec nechápu, jak si dovolujete tady očumovat (po gorolsku řečeno "OSYSAĆ") a tak všelijak podobně.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

klid ....

covid měla už asi půlka lidí z mého okolí. Tedy ti, co o tom vědí. Všichni v pořádku.

Už teď trochu funguje stádní imunita. Pakliže se nebude blbnout s lockdowny, za několik hodně málo týdnů bude po nákaze.

Nemá smysl reagovat na dva týdny staré údaje z testování - protože asi tak dlouho trvá, než se nemoc projeví, než se člověk rozhodne jít na test, než dojde k testování a než přijde výsledek. Navíc, objednací termíny na testování se prodlužují, takže doba se nadále prodlužuje.

Chytrá karanténa a testování jsou k ničemu. Každý dávno před potvrzení pozitivity obvolá kontakty, a domluví se s nimi, zda je má prásknout. Obyčejně souhlasí jen ti, kdo mezitím dostanou příznaky ....

Hlavně klid a nestresovat se. Kdo má potřebu se chránit, ať se chrání, ale když nevymřely ty nakažené domovy důchodců, jaké je rizikou ?

A kdo se opravdu bojí, a´t vyhledává jen společnost profesionálních hokejistů. Ti prý už to měli všichni.

Průměrný počet slepic: 3.1 (30 hlasů)

známý, který byl předtím na firemní žranici. Dřív, než začal řešit své zdraví, obvolal všechny účastníky a řekl jim, co se mu stalo s dotazem, jestli je může naprášit.
Výsledek si domyslíte podle statistiky nakažených. Z třiadvaceti dalších účastníků žranice chtělo třiadvacet účastníků žranice, aby je nezmiňoval s tím, že pokud jim bude zle, přihlásí se sami.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Je právě otázka, co dokáže udělat rychlá mutace viru s jeho podstatou. To, že se náš virus množí údajně 10x rychleji, než obvyklé chřipkové viry(viz Dr.Peková) garantuje, že vir se proměňuje, dle Pekové pro nás k lepšímu, tj. ztrácí nebezpečnost vlivem kumulace chyb ve svém genomu, až by se měl úplně rozplynout, jak se stalo s epidemii Sars,nebude schopen se rozmnožovat- to sděluje Peková ve svém posledním rozhovoru pro Reflex. Ale co když to bude naopak? Kdy vlivem selekce se vyvine kmen viru, který bude max.virulentní a bude nás kosit jak středověký mor?

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dávám odkaz: https://www.forum24.cz/patentovane-nesmysly-doktorky-pekove/
A zároveň dodávám, že vše, co Doležal napsal, je pravda. Peková není žádná odbornice, je to jen podnikatelka, která říká věci, které mohou prospívat jejímu podnikání. Protože se to líbí hlasatelům jediné zvěstované pravdy, tak ji dávají nepřiměřený prostor v médiích. Kdo o dr. Pekové slyšel někdy před koronavirem. Flégra jsme znal, primulu jsem znal, Duška jsem znal, ale o Pekové jsem nikdy neslyšel.
Tvrzení, že: "ztrácí nebezpečnost vlivem kumulace chyb ve svém genomu" je totální nesmysl. Přirozený výběr eliminuje viry obsahující nevhodné mutace genomu a zůstávají jenom ty mutace, které jsou pro vir výhodné.

Průměrný počet slepic: 3.3 (11 hlasů)

No stačilo se podívat na autora článku J.X.Doležal a dál jsem fakt už nemusel číst ...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

za ty hokejisty :-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Letí sprška zátek
Andrej má dnes svátek.
Trasú sa štíty tatranské
pážata pijú šampañské
zpívá mu súbor školačok
Faltýnek tančí kazačok.
Praje mu celá Kysuca
Andy vývrtku zakrúca
do fľaše borovičky,
ťahá do polovičky
veď je to nápoj národný,
nad všetko české, lahodný.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Karabach

Lesy Karabachu temně šumí.
Kdo duši Kavkazu nezná, neporozumí.
To krvavou večeři
přichystali Arménům Azeři.

Noci Karabachu temně planou.
To děla pálit nepřestanou,
když krvavou snídani
chystají Azerům Arméni.

Erdogan impérium chystá,
samý rozvrácený stát
u tureckých hranic je věc jistá.
Turkův soused nemůže klidně spát.

Za deset let si každý oddechne,
až další Turek sousedy zabere.
Nikdo nic neřekne
a OSN to pobere.

Co chystá Turek?
Náklad okurek?
Karabach už zažil tolik běd!
Kdo chystá krvavý oběd?

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

je tím aktivnější, čím větší je napětí vůkol. Ale je sakra dobrej, to se muší nechat :)

Mě dneska nic nenapadá
ani virus, ani mladá,
obracím se na své střevo,
napřed vpravo, potom vlevo,
když to nejde, tak to nejde,
leccos se tam ještě vejde,
možná, že to nedá smysl,
hlavně, když je moje mysl
veselá a půlí zdraví,
ani bližní nechuraví,
navzdory všem uličníkům,
blížíme se vzdáním díkům,
rýmujíce levou zadní,
rýma žádná, viry žádní,
společně a nerozdílně
cítíme se stále silně,
na těle a na svém duchu,
smějme se od ucha k uchu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Lůžka jsou a když nebudou tak se dají "vyrobit" v nemocnicích z dalších odděleních apod. Jediné co nebude jsou zdravotní sestry. 1 doktor může udělat diagnozu pro 100 lidí ale zdravotní sestra 100 lidem "prdel neutře". Ale když chtěli pro zdravotní sestry vysokou školu tak mají co chtěli. Před 15 lety holka co vyšla střední zdrávku byla sestra, dnes už je to jen ošetrovatelka a ta má sakra menší pravomoce.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

prdele může,na to jí je ale skoro škoda

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

musí nejdřív zaclánět na vejšce, ale že jak po SŠ, tak i po té vejšce umí daleko větší hovno, než kdysi po maturitě.
Ze škol do špitálů přicházejí samé naprosto nepoužitelné kusy...

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

A co?

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

No vida, tak Vidlákova sláva se šíří.

Na fejzbůku Marie Divišové uveřejnila Klára Samková toto:
--------------
Klára Samková
4 hod ·

Myslím, že i Marie Divišová by si měla doplnit zdroje:

Pohádka o válečné diplomacii | Vidlákovy kydy
vidlakovykydy.cz

Včera nám Bakalonoviny sdělily, že Arménie válku s Ázerbájdžánem prohrává. Že to mají od vždy pravdomluvného reportéra Českého rozhlasu Martina Dorazína. Prý to jejich rozvědka podcenila, jsou slabší, opírají se o špatného nespolehlivého spojence v Rusku a vůbec to maj....

https://www.facebook.com/marie.divisova.731

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)

Pravda je někde uprostřed. Samková očividně tahá za krátký konec provazu. Tužba versus realita. Blitzkrieg se nekonal, ale Arménie nemůže v opotřebovávácí válce odolávat do nekonečna. Je v těžké nevýhodě. Včetně logistiky. Dopravit něco se tam dá dnes jen letecky.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

Logistické problémy mají i Azeři, nejen Arméni. Nakonec v těch horách bude boj muže proti muži kulkami, a na to stačí jedno letadlo nebo kamion za měsíc. Kavkazské auly mají obranu prověřenou staletími bojů. Dnes je může zlikvidovat jen letectvo nebo dalekonosné dělostřelectvo velkých ráží nebo rakety. Ovšem ty náklady na zbourání hromady kamení! A ještě je nutné tu hromadu ubránit!

Průměrný počet slepic: 3.5 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nějak podobně se asi cítili v středověku hradní páni. A pak přišla v patnáctém století děla. Dnes jsou horské vesnice jsou ze své podstaty jen obtížně bránitelné proti alespoň trochu modernímu letectvu. Už před čtřiceti lety neměli sověti v afghu problém vyhnat leteckými a dělostřeleckými údery nepřítele z horských vesnic. Stejně tak v zásadě nebyl problém obsadit terén. Problém byl se silami, co by to tam pak udržely. Sověty vyhnala z afghu především obrovská rozloha země, a nebránitelné komunikce - nemožnost zásobovat. Pokud bude Azerbajdžán schopen a ochoten dobytá území trvale obsadit, vzmohou se Arméni (ti co přežijí) maximálně na místní výpady z hor. Náhorní karabach je vzhledem ke své velikosti a geografickému umístění schopen Azerbajdžán obsadit i udržet.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

horské vesnice nejdou bránit?
Musejí tam vrtulníky s lidskou silou, samotné bombardování je k naprostému hovnu.
V momentě, kdy jdou na přistání, resp. kdy se začne vystupovat a vykládat matroš, postačí jeden řízek s RPG-7, který sice velmi pravděpodobně zařve, ale vrtulník je i s celou osádkou na odpis, protože kdo přežije následnou explozi, ten nepřežije s pouhou kosou a čtyřmi zásobníky déle, než hodinu, pokud tam jsou alespoň další dva obránci schopni vést křížovou palbu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

info narazil, prosím pěkně?
Kdyby se podařilo Azerům přerušit spojení mezi Arménií a Karabachem, bezpochyby by to už dávno vytrubovala všecka média na světě a Azeři by v žádném případě nešli na nějaké pitomé příměří.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

Nikdo nemluví o spojení mezi Arménií a Arcachem, prosím. Ty vystupují jako jeden stát. Mrkněte se ještě jednou, na co reagujete.
Mluví se o zásobování Arménie. Na západě Turecko a kdysi arménský Nachičevan, na severu Gruzie, kde policajti hlídají konvoje zbraní, jedoucí z Turecka přes gruzínské přístavy, do Ázerbájdžánu. Na východě Ázerbájdžán a na jihu Írán.

Odkud, prosím pěkně, je možno tu Arménii zásobovat zbraněmi? Munici pro dělostřelectvo, vystřílené protiletecké baterie? Potraviny, zdravotní materiál, přístroje? Jedině ze vzduchu. Drahé, riskantní a neefektivní. Ázerbájdžán má tak trochu logistickou výhodu, nemyslíte?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Prozíraví sysli zákonitě končí jako kolaboranti. Sračky.

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

prof Judin-Covid19.docx
Zdravím všechny a zvláště Vidláka.
Patřil jsem a stále patřím k těm, kteří hlavní chybu Andyho viděli v jeho liknavosti a zbytečném ustupováním blbům , dnes nazývaných chřipečkáři.
Vadilo a vadí mě to samé i dnes, zase slyšíme z jeho strany jen výzvy k zodpovědnosti. Nechápu proč nechce trestat nezodpovědné? Jak chce předejít katatrofě. Ne, nezlobte se na mě, ale ten člověk je mimoň a dnes platíme daň za jeho zoufalství. Neudělal nic a stále ještě ani nezatáhl za záchranou brzdu. No hlavně, že chce povýšit čučkaře Koudelku nebo jak s jmenuje a také nezapomenout na armádu a Bělorusko jo a Navalného.
Ten vložený odkaz si přečtěte, zamyslete se nad tím a případně vyzkoušejte, já to již praktikuji deset dní.
Držím palce a hodně zdraví

Průměrný počet slepic: 3.3 (23 hlasů)
Trvalý odkaz

V naší rodině se traduje historka o komentování
průběhu II. války. Oba dědové si odsloužili téměř celou první, přežili ji, ale nakonec to odnesli zdravím a umřeli dřív, než byl tehdejší průměr v polovině padesátek.
Ta story říká, že ten jeden děda se v roce 1912 dostal jako záklaďák k nějakému pěšímu pluku v Jihlavě, kde svedl manželku svého velícího důstojníka. To už byl rok 1914 a milý hrdý důstojník dědu, tehdy desátníka, degradoval na vojína. Jenže pak byla mobilizace a i panu důstojníkovi došlo, že vyrazí na frontu a zkušené unteroficíry bude potřebovat. Tak holt ty frčky zase dědovi vrátil. Z dědy byl mazák už než začala válka, potom si prošel třemi lety na frontě v italských horách, až jej to naštvalo a někdy v polovině roku 1918 si s kamarádem vzájemně prostřelili ruce.
Po pobytu ve špitále a vyléčení, oba mazáci dezertovali a čekali na konec války v lesích Vysočiny. Po skončení války už těmto lidem nikdy nikdo nic nenakecal.

A tak když začala ta druhá vojna a hlavně Hitler vítězně táhl Ruskem, děda měl jasno. Na zeď si pověsil mapu Evropy a jak byl zvyklý z armády, posunoval po mapě nějaké čtverečky, coby armády. Sousedi v hospodě říkali, že je s Rusem ámen. Děda pravil: "Počkejte až přijde zima!" A ona přišla a s Hitlerem byl ámen, chvíli to ještě trvalo, ale kaprál z první světové věděl předem své. Von Manstein nebyl žádný trouba, musel to vědět taky, nejpozději, když jeho tanky neosvobodili v zimě 42/43 Paulusovu 6. armádu u Stalingradu.
Navíc tu byl USák, stejně jako v první válce, dělník poslední hodiny na vinici. Když se sečetl počet obyvatel USA, Kanady a Británie se SSSR, ani celé Německo a jím okupované země nemohly tenhle potenciál nahradit.
Němcům bylo houby platné, že jejich inženýři a dělníci předvedli za 10 let impozantní šou. Měli nejlepší tank války, nejlepší stíhačku, nejlepší protitankovou zbraň, nejlepší ponorku a dokonce jako jediní raketu středního doletu. Fakt zázračné zbraně. Jenže.....
Nakonec ve válce vyhrál ten, kdo měl větší výrobní potenciál co do počtu tun oceli, uhlí a barelů nafty. Tak to bylo jednoduché 1 + 1= 2, 1 + 0 = 1
2=) než 1.
Také s breberkou si teď Babiš prožívá ústup ke Stalingradu a je spousta těch, co říkají, že je s ním ámen, jakoby stejně tak s námi nebyl.
Já tu už dlouho unavuju s názory mého spolužáka ze střední, který je českou špičkou v oboru imunologie, bez té epidemiolog nic nedá. A ten říká jasně. Do konce II. čtvrtletí 2021 breberku zvládneme.
Žvásty bývalého MUDr. porodníka z ODS, MUDr. trhače zubů z TOP 09 (s průpravou mediální z NOVY), nebo implantátora prasečích srdečních chlopní, také MUDr., neposlouchat, řídit se tím co říká těch pár mazáků, plukovník zdravotní služby i nadporučík tankového vojska, Prymula a Hořejší. Počkejte, až začne očkování vakcínou a 30. 6. 2021 to sečteme a uděláme závěrečný účet.
Do té doby koukejte sekat latinu!
A Hamáčku, Tvoji policajti ať máznou po palici každého, kdo bude švejkovat!

Průměrný počet slepic: 3.9 (30 hlasů)

represe za nedodržování pravidel, byl by píčus non plus ultra a odliv hlasů by byl více, než brutální.
Takže nechá chřipečkáře, jejichž významná část je v politickém opozitu, resp. jsou tam všichni a furt dují do válečných polnic, aby názorně zbytku voličů předvedli, jací to jsou vymaštěnci, resp. aby se hezky vycukali. A voby bude mít v kešeni.
No a že se to zaplatí z erárního, to ho vůbec nesere. Jeho děti se vyserou na Agrofert a založí si půjčovací a pojišťovací společnosti. Takové ty, které nikdy nemůžou zkrachovat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

neudělal to, co mu vyčítají, takže nezměkčil Vojtěchovo pravidla na konci léta, zmr*i by ta přísnější tehdy stejně nedodržovali a navíc by jej protivládní média rozcupovala. Holt politika.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

Ukazuje to, jak málo moci ve skutečnosti má i bohatý oligarcha s nekonečnými penězi na kampaň. Jak se to říkalo? V demokracii se vláda bojí občanů. Ano máme demokracii. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

je vláda z vůle většiny a zvůle menšiny !

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Byli jsme dnes u rodičů ženy. Jsou staří a nemocní, dodržují pravidla a prakticky nevychází. A bydlí na vesnici, ze které jo to kamkoliv daleko. Zásoby přivážíme my.
Znenadání přiběhla tetka od sousedů, samozřejmě bez roušky s úžasnou novinou. Další sousedka, se kterou byly v pravidelném, osobním komunikačním styku, mladá 70 let, byla ve čtvrtek v práci, udělalo se jí špatně a jak padala, třískla hlavou do radiátoru ústředního topení a přivodila si bezvědomí. Vedoucí směny, syn vypravěčky, jí podle telefonu ze záchranky "oživoval" a dával umělé dýchání.
A, přichází pointa, babce udělali stěry a má covida. Výsledek je ten, že syn - vedoucí, se má objednat na stěry taky. Za dobrotu na žebrotu, kvílela. Tetku zvěstovatelku jsem měl sto chutí přerazit. Doběhla bez roušky, aby své rozhořčení předala osobně, obvykle si vystačí s půlhodinovým telefonátem. A vůbec ji nedochází, že ten sajrajt může roznést taky. "Myslíte?", mi odpověděla.
Co dodat, tohle nevymyslíš.
V hytlermárketu, kde jsme doplnovali zásoby, prodavačky měly roušky na bradě. Zřejmě se jim přes ten hadr blbě dýchá. A ty hordy zákazníků jsou patrně bezinfekční a jich se ten covid vlastně netýká, jsou přece mladý.
Přirozená selekce funguje tak, že jedinec který udělá fatální rozhodnutí, už genofond neobohatí.
Tihleti chytráci ale "obohatí" i ty, kteří profylaxi nepodcenují.

Průměrný počet slepic: 3.7 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

OT specielně pro Targuse, k včerejší diskuzi. Origoš ISILácký video sem nenašel, takže rozmazaný a komentovaný ingliš spíkujícími mluvícími hlavami:
https://www.youtube.com/watch?v=LEZUraRor1o
a tady , umírněný proti Asadovský rebel, tvrdí pro nestrannou BBC, že byl ke kanibalismu přinucen. Takže v naších očích je to taky obět. No diskutující pod videem jej jako obět zrovna neakceptují, viz: Moderate cannibals, for all we know this is just propaganda to make the so called "rebels" look a little less evil:
https://www.youtube.com/watch?v=ouBzc6gNPf8

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

odříznuté lidské uši na špagátě okolo krku jednoho čečenského soudruha, který tak bránil demošku, že o tom ani nevěděl.
O ISIL-ácích včera nepadlo ani slovo, pokud si aspoň trochu pamatuji.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)

...a zaujal mě termín šelma. Tak se označoval satan. Dočetl jsem to celé a pak si tam otevřel odkaz na přírodní léčbu. Ačkoliv sám sebe označuji za mystika, tak tohle je i na mě trochu silná káva! Sice mě podvědomě přišel divný aktuální způsob stěrů, ale že by až takhle?! Na mě to má příliš náboženský podtext, ale já jsem ateista. Přírodě věřím, ale že by koroňáka zabil vývar z borovice a česnek i přes jeho antibakteriální účinky?
Začíná to být drámo. Každopádně nás zabije lež a nevědomost....

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Česnek proti koronaviru spolehlivě účinkuje, pokud si jej dává zdravý člověk. Stačí si jej dávat dost pravidelně, a každý si udržuje odstup.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)