Snad se najde i ten Adenauer

Autor
Štítky

Několikrát jsem se zde na Kydech zabýval myšlenkou, kterou jsem pojmenoval Mansteinův paradox. Vycházel jsem z válečných deníků generála von Mansteina, který se až do konce války nedokázal vyrovnat s tím, že od roku 1942 v Rusku nešlo nic podle plánu.  Rus vyhrával na všech frontách, postupoval a přitom vlastně neměl. Nebyl k tomu důvod. Němci přece byli lepší úplně ve všem. Od logistiky, přes bojovou morálku, lepší techniku a samozřejmě měli i skvělého neomylného vůdce. A tak němci věřili, že příští ofenzíva všechno zlomí, že se pro ně vše v dobré obrátí, že ruský válečný stroj je jen nějaká blbá náhoda. Hlavně je třeba věřit ve Vůdce a dobře to dopadne. 

Na toto téma jsme měli na Kydech nejednu bouřlivou diskusi a řadu článků nejen ode mě. Příčiny německé prohry jsou nám známy, ale já jsem pořád nechápal, proč si to ti němečtí generálové nepřipouštěli. Stále více mluvili o zradě, popravovali stále více svých vojáků za defétismus, ale téměř až do konce si realitu nedokázali a nechtěli připustit. A to byli ve vojenském řemesle vzdělaní, měli za sebou spoustu zkušeností, válečné akademie, měli zprávy od svých špionů a měli docela přesnou představu o kapacitách nepřítele. Přes všechny své válečné zkušenosti a vzdělání, stejně popírali realitu až do rozvalin Berlína a dokud si Hitler neprohnal hlavou kulku, pořád jich bylo neuvěřitelně hodně, kteří věřili. 

Když teď sleduju koronavirus, vidím totéž v bledě modrém. Vzdělaní doktoři s tituly, dlouhodobí praktici, kteří se už ve svých ordinacích a na sálech setkali se vším a přesto stále popírají realitu, kterou můžeme vyjádřit jednoduše... Každý stý člověk z diagnostikovaných nakažených umře. Už dlouho můžeme sledovat, jak jejich počet roste a velmi snadno můžeme předpovědět okamžik, kdy prostě dojde poslední volný ventilátor a poslední volná postel.  Poměrně přesně můžeme definovat okamžik, kdy už nezbude skoro žádný lékařský personál. Kdy začnou umírat lidé ne na Covid, ale na banální problémy, protože nebude nikdo, kdo by o ně pečoval. Matematika je sviňa. Je úplně jedno, kolik lidí je nakažených a nevíme o nich, ale ti o kterých víme nám celou statistiku bez problémů pokryjí. 

Jestliže včera přibylo osm tisíc odhalených nakažených, za týden přijde do nemocnice osm set těžších případů a za další týden jich zhruba osmdesát zemře. A protože je virus sviňa a nečte Kydy, může to být o pár dní dřív nebo o pár dní později. Ale celkem spolehlivě se to stane. 

A přesto se i v diskusi pod tímto článkem najde dost lidí, kteří budou nadále popírat, že je to průser. Budou se ohánět různými jinými čísly, budou se ohánět dalšími argumenty, ale nic to nezmění na tom, že nemocnice budou plné, přeplněné a starší lidé budou umírat. Na covid, nebo s covidem, ono to vyjde na stejno. Samozřejmě bude těchto popíračů ubývat, ale až do hořkého konce jich bude dost. 

Já už si naopak pomalu koncipuji omluvu Flégrovi. Považoval jsem ho za doomsayera - nedovedl jsem si představit, že by se denní počet nakažených mohl dostat až k deseti tisícům. Já sám jsem mluvil o polovině a tvrdil jsem, že vrchol přijde tak zhruba za týden při 120ti až 150ti tisíci nakažených. Nejspíš jsem se mýlil a bude to horší. Ať ale přijde vrchol epidemie kdykoliv, to nejhorší v nemocnicích přijde až za dva až tři týdny poté. A dneska už si dovedu představit, že to naše zdravotnictví prostě nezvládne. A pokud to přesto zvládne, zaslouží si příslušní šéfíci doživotní teplé místečko ve Světové zdravotnické organizaci. 

Obávám se také, že ani lockdown zřejmě nepomůže. Popíračů je totiž dost velké procento. Pořád jsem jediný exot s rouškou, ať přijedu kamkoliv. Pořád se v noci z hospod svítí. Pořád si to lidé nepřipouštějí a nebo fatalisticky doufají, že se jich to nedotkne. A tak se nic nezmění ani kdyby se Babiš těmi opatřeními zalknul. Proto nezabraly roušky - málo se nosily. Proto nezabraly zavíračky - nikdo je nedodržoval. 

A stejně jako za Hitlera, kdy se přinášely (cizí) oběti ve jménu boje proti bolševismu, teď nás vyzývají, abychom přinášeli oběti ve jménu boje proti Babišově totalitě. A vzhledem k rozsahu popírání reality se nejspíš stane to, co se stalo Německu... bolševické hordy vyhrály. I teď bych si stále více sázel na skutečnou Babišovu totalitu, protože z hospodářského průseru, který nás čeká, nás nejspíš nic jiného než totalita nevyseká, ať si svobodomyslní říkají co chtějí. Tak moc bojovali proti Babišovi a mírným opatřením, až vlastně přispěli k opravdovému omezení svobody a všeho. Proč? Protože byli blbí jak tága.  Neohlíželi se na následky, protože nepochopili, co je exponenciála a neuměli si obyčejnou trojčlenkou (nás to učili na základce)  spočítat, co to znamená. Tak dlouho popírali realitu, až jim realita sebere všechno. Do kytek půjde nejen hospodářství, ale i ta jejich svoboda. A pokud se někdo pokusí znovu prapor svobody zdvihnout, dostane po hubě od těch, kteří ve jménu svobody teď přijdou o někoho blízkého, případně kteří si udělají drsnou nemocniční zkušenost. 

Německo za války mělo v neštěstí vlastně i trochu štěstí. Až když došlo na nejhorší, začali lidé naslouchat Adenauerovi. Až pak. Předtím nikoho nezajímal. A tak trochu doufám, že i u nás se nějaký ten Adeanuer najde a budou mu naslouchat. Ale až pak. Až se to nejhorší stane. 

A abych se mohl posmívat všem chřipečkářům a připomínat jim, co už brzy budou mít na svědomí, řeknu, co nás čeká:

Za čtrnáct dní se nemocnice naplní nadoraz. Bez ohledu na to, že to je jen chřipečka a že většina nemá příznaky, stejně se nemocnice naplní a začne selhávat péče. I kdyby se chřipečkáři uvztekali a mluvili o babišově spiknutí, prostě nebudou lidi. Kdo se nakazí v příštím týdnu a bude mít vážný průběh vyžadující nemocniční péči, má slušnou šanci, že se bude alespoň chvíli dusit někde na chodbě za nezájmu té jediné sestry, která bude sloužit na celém patře a bude mít mnohem vážnější případy.

Kdo se nakazí za čtrnáct dní a bude potřebovat hospitalizaci, ten už má slušnou šanci, že jeho ventilátor bude obsluhovat očař nebo onkolog, protože nebudou lidi. Pokud na něj zbude ventilátor. 

Za další týden začnou být chřipečkáři vysloveně pronásledovaní. Být Šmuclerem, opustil bych republiku, protože bude mít e-mail i schránku plnou výhružek smrtí a na dveřích bude mít trvale geometrický obrazec. Pokud se ještě za tři týdny nějaký chřipečkář někde ozve, schytá to a nejvíc to schytá od těch, kteří mu teď ještě fandí. Budou si totiž připadat podvedení jako němečtí vojclové v posledních dnech války. Lidé zjistí, že věřili chiméře a budou hledat viníky. Kalousek už to pochopil a od Šmuclera se už odstřihl. Zubařský ředitel zeměkoule zjistí, že je sám a ti, co mu tleskali mu přejí soud za šíření poplašné zprávy. Nepochybuji, že se nějaké to trestní oznámení najde. 

Naštěstí jsme v Česku a ti největší chřipečkáři budou bez uzardění všem tvrdit, že to tak nikdy nemysleli a nikdy nic podobného neřekli. Nepochybuji o tom, že si najdou nové téma, jak pokračovat ve svém umanutí. Zde na Kydech vše zůstane. Bude úžasná prča si za měsíc v diskusi přečíst dnešní popírače. Nepochybujte o tom, že si vás pak vychutnám a budu tvrdit, že i vy máte na rukou krev. A dvojnásob, pokud přijdu o někoho z rodiny. 

A vy - důchodci a starší, co se nenakazíte nebo to nakažená přežijete (přežijete ve velké většině). Vy si uvědomte, kdo se vás snažil chránit a kdo už zjara zaplatil obrovskou ekonomickou cenu za vaše životy. Kdo dal život na první místo před prachama. A uvědomte si, kdo je ochoten vás ještě dneska s klidem obětovat, protože váž život překáží jeho svobodě nenosit roušku a nakazit koho chce a kde chce. Kdo maskuje boj proti Babišovi bojem za svobodu, ale jde mu jen o to, aby nenáviděný oligarcha skončil a on mohl nastoupit na jeho místo.  A pokud ještě budou nějaké volby, tak tam jděte. Příležitostí vás obětovat zřejmě bude přibývat. A na kecy o zničené  ekonomice kašlete. Mají asi stejnou relevanci jako kecy chřipečkářů. Koronavirus není mor a vše se dá zase napravit a obnovit. 

A ještě chci poprosit své čtenáře. Prosím dejte nám vědět, pokud se nakazíte a obzvlášť, pokud budete muset do nemocnice. Ať na vás můžeme myslet. Bohužel jediná léčebná metoda brzy  bude usilovná modlitba vašich přátel.  

Prosím všechny diskutující. Nechte všechny chřipečkáře a popírače, ať se dneska vykecají dosyta. Nediskutujte s nimi, má to asi stejný smysl jako diskuse s Goebelsem v hitlerově bunkru. Nechte je, ať přinesou svoje rozbory, svoje odkazy, svoje grafy a ostatní moudra. Je to jejich závěť a bude stejně směšná jako ta Hitlerova. 

 Pokud budete chtít něco dodat, napište vlastní komentář jak budoucnost vidíte vy. Pokud se do vás nějaký chřipečkář pustí, nechte ho. Bez totálního rozvalu jeho představ stejně názor nezmění. 

Svým způsobem se děje to, co jsme už dvacet let čekali.  Věděli jsme, že se průser blíží  a debilita elit k tomu hodně přispěje, ale nečekali jsme, že spouštěčem bude čínský vir.

Doufám že jste připravení, jak jen můžete být. Doufám, že jste schopní vydržet bez státu pár dní, nebo třeba i pár týdnů. Doufám, že máte kolem sebe nejen virtuální, ale i skutečné přátele, že jste neztratili hlavu, nepropadáte panice a do budoucnosti hledíte s odhodláním. Přežili jsme Habsburka, přežili jsme Hitlera, přežili jsme Gottwalda, Rusa, přežili jsme Husáka. Přežili jsme dokonce i kapitalismus bez přívlastků. Tohle taky přežijeme. Nikdo v Evropě nemá na přežití lepší výcvik než my.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (143 hlasů)

Komentáře

To je životní postoj většiny lidí. A když přijde problém, jsou posraní strachy. V dnešním světě nestačí umět číst, psát a počítat. Aby člověk ustál všechny situace musí se vzdělat ve všech směrech tak, aby se obešel bez státního servisu, který buď nefunguje, nebo funguje na úrovni středověku, anebo funguje jen pro některé. Situace je podobná poučce "V případě napadení neklaďte útočníkovi odpor (aby jste ho probůh nezranili) a vyčkejte příjezdu policie, která vás obtáhne křídou.

Přesně tak funguje funguje státní servis ve všech směrech. Do čela zdravotnictví je dosazen psychopat který kromě buzerace neumí vůbec nic. Je to ten samý případ diletantismu, jak mnou popsaný případ vypadávání paže z ramenního kloubu. Lékař umí nemoc pojmenovat a namísto léčby navrhne uvazovat ruku k trupu. A to samé v případě covidu, léčit to neumíme ale nasadíme vám náhubek a zavřeme až zčernáte! Kde to jsme? Ve středověku?

Proč neinformuje že smrt na covid způsobuje sražená krev, která se dá udržet v tekutém stavu aspirinem? Proč neinformuje že tekutost krve ovlivňuje přítomnost plísní, opět mnou popsaná?

Proč? Protože vládu osud plebsu nikdy nezajímal!

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

na alespoň jednu relevantní odbornou studii, která potvrzuje
a) vznik imunity
b) dlouhodobost imunity
c) neinfekčnost nakažených
d) mutaci viru smrem k jeho oslabení a k oslabení následků infekce
Pak budu ochoten uvěřit v jeho "chřipečkovitost" a v to, že se nic mimořádného neděje.

Je úplně jedno, zda člověk zemře NA korunáče nebo S korunáčem. V obou případech je totiž příčinou smrti infekce. A umírajícímu, jeho blízkým, zdravotnímu systému i statistice je totál u zadele, že umírá "jenom" S. Zánět plic mu v obou případech způsobil korunáč, potřebu umělé plicní ventilace také zavinil korunáč, obsazené lůžko rovněž a zhoršení statistiky také.

Z pohledu líbodéma je - a teď budu mimořádně odpudivým cynikem - vlastně pacoš "jenom S" obrovskou výhrou. Umře tak jako tak, ale rychleji a LEVNĚJI. Není totiž nutné pokoušet se ho zachránit; ušetří se za JIP a ARO, bo uspávadla jsou levná. Vezmu-li to kolem a kolem, jde v podstatě o jistou formu euthanasie u "nadbytečných" (senioři, chronici, onkologici a pod.).

Cit.: "...Bojím se o ty, kteří přijdou o práci a jinou nenajdou,..."
Proč by neměli najít jinou práci?
Volných míst v socslužbách, na pokladnách hytlermarketů, ve skladech, v sekuriťáckých firmách, v pracovních agenturách je přece hafo. Dokonce tolik, že "chudáci" zaměstnavatelé "musejí" importovat davy "úkáček" z Mongolska, Nepálu, Moldavie atd.
Tady se "Vládíkovití" (mám na mysli pana presidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého & his boys and girls) poněkud rozcházejí ve svých tvrzeních. Na jednu stranu furt řvou "Státe dej, abychom zachránili pracovní místa!" a na druhou stranu tvrdí, že volných pracovních míst máme nadbytek.
Takže ti, co by v případě úplného zavření ekonomiky přišli o práci, obratem mohou nastoupit na některé z údajných 300 000 neobsazených pracovních míst.
Nebo, že by nám "Vládíkovití" lhali?

Stát v rámci první karantény živil a ještě stále živí hromadu lidí, kteří přišli o příjem nebo se jim dramaticky snížil. Ať už přímo - doplatky mezd, výplata náhrad příjmu, dotace - nebo nepřímo - odpustky záloh na zdravko a socko, daní a pod.
Má to v plánu i pro případ další plošné karantény.
JAKOU ještě další pomoc od státu byste si představoval? Žijeme, sakra, v líbodémo režimu a každý se má starat sám o sebe! Místo toho mají některé nejuřvanější skupiny doslova komunismus, zatímco ti, co neřvou, jen laissez-faire.

Celospolečenský konflikt NEMÁ s korunáčem nic společného. Je logickým následkem globalizace a liberalismu. Korunáč jen tento antihumánní systém svlékl donaha, ukázal jeho nefunkčnost a neschopnst/neochotu VYŘEŠIT jakékoli problémy.

Průměrný počet slepic: 4.1 (34 hlasů)

Věř a víra tvá tě uzdraví.

Otázky lékařské etiky nechám stranou. Věřím našim lékařům. Většina z nich ví, co má dělat, a dělá to správně. Věřil jsem Vojtěchovi, že měl dobré úmysly. Nevěřím Prymulovi.

Pracovní místa nebudou. Kromě toho, systém je nastaven tak, že vláčí s pracovní silou z místa na místo, bez ohledu na lidskou důstojnost, natož schopnosti a ambice. Výsada poplyšákového režimu.

Stát mohl jednat chytře a nemusel nikoho živit. Ale to nesměl. Viz jinde "operační plány". Nepotřebuji od státu ani pomoc, ale ani klacky pod nohy.

Celospolečenský konflikt je logickým následkem globalizace a liberalismu a korona(virus) je kamínek v mozaice.

Průměrný počet slepic: 3.7 (20 hlasů)

že se z toho postu dostal bez škrábanců a relativně v pořádku.

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

nebyl jste také, stejně jako Vidlák, na jaře chřipečkář. Vy jste dokonce tvrdil, že uměle vyvolaná panika nejspíš slouží k obohacení farmaceutických koncernů, nebo že je to pokus vypořádat se s problémy kapitalismu. Jaký názor na vznik pandemie máte teď. Změnil jste názor?

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem názor změnil. Ještě předtím než ho změnila vláda. Já jsem si také nejdřív myslel, že je to jen k oblbnutí davů. Ale přešlo mě to poměrně brzy. Tím samozřejmě netvrdím, že všichni ve vládě i ve světě mají s virem čisté úmysly. Naopak... virus bude použit jak jen to půjde. Bude použit k osobnímu obohacení, k získání moci, ke zbavení se politických protivníků, díky němu se bude zadlužovat, ordinovat plebsu utahování opasků a nakonec... bude použit i ke ztrátě svobody. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

akorát zrovna na přelomu zimy a jara.
Teď se chystám zaplatit si testy, protože se objevily docela nepříjemné zdravotní komplikace a nehezky odpovídají těm, které popisují lékaři jako následky korunáče. Ale co, aspoň jsem se už dvakrát po sobě svezl houkající sanitkou a opětovně si tak splnil sen z dětství.
Takže VÍM, že korunáč JE svinstvo, které raději nikomu ani nepřeju.

- Rovněž trvám na tom, že současnou pandemii ZNEUŽÍVÁ kapík za účelem zachránění se.
- Dokonce si myslím, že brebera byla uměle vyrobena a úmyslně vypuštěna. "Jen" se něco drobně nepovedlo a ZASE nezabíjí pouze vybrané skupiny. Podobných pokusů už bylo několik a pokaždé to dopalo tak, že máme další nebezpečnou nemoc, ale jako biologická zbraň to je naprd, bo to NEfunguje selektivně.
- Na tom, že farmafirmy uměle vyvolávají paniku za účelem svého obohacení, trvám také.
Jak vyvoláváním falešných nadějí ohledně vakciny, tak vyvoláváním falešných nadějí ohledně léků či zvyšováním poptávky po různých lécích a supportivech, která tak lze raketově zdražovat.

Ergo - korunáč je svinstvo a kapík z něho vyvaří, co jen půjde.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

...je aspoň pro mne známkou manipulace a tudíž i propagandy, která je v tom konkrétním médiu zabydlena. Otázkou je proč to tak je a s čím to souvisí. Jestliže se nad tím zamýšlím, je to věc mysli a ne popírání! Napsal jsem např., že výraz pandémie má své parametry. To je také popírání? A že je ČT neobjektivní a leckdy i agresivně manipulativní víme oba, a bez zábran se to slovo používalo. Nebo snad ne?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlastimil.
Mám strach,ale o jiné o sebe ne,jsem na tom podobně v myšlenkách,jako Vy.
Musí rychle klesnout nakaženost,jinak se oslavy výročí založení republiky,ale hlavně vyznamenání odloží.
Jako pokaždé v dějinách,vždy to skončilo pro agresora špatně,tak to skončí i teď,proto tvrdím,jen se nebát,sice prý Masaryk tvrdil,nekrást.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Vlastimile, slušný komentář si zaslouží slušnou odpověď. 

Matematika je fakt sviňa a čísla nelžou. Zjara jsem tvrdil, že počet nakažených je cca trojnásobný oproti počtu diagnostikovaných. Už tehdy se našlo dost lidí, kteří se mi posmívali  tvrdili, že jich je mnohem víc. Zkrátka koronavirus diagnostikovali u dvaceti tisíc lidí, ale určitě ho mělo minimálně desetkrát tolik lidí. Pak se udělalo ono plošné testování a ukázalo se, že to skutečně bylo zhruba třikrát tolik lidí. 

Pokud tato čísla přijmeme jako vodítko, tak doteď mělo koronavirus cca 300 tisíc lidí. Ale dobře, třeba je to málo, takže ho doteď mělo 500 tisíc lidí. Ne dobře, udělejme z toho onen rozdíl o jeden řád - doteď ho mělo milion lidí. 

Takže ho pořád může bez problémů dostat ještě devět milionů lidí. A to vůbec nepočítám s variantou, že ho lidi mohou dostat vícekrát. A sviňa koroňák je tak nakažlivý, že těch zbylých devět milionů lidí ho může dostat při této exponenciále poměrně rychle. Ze třiceti tisíc jsme to na stovku dotáhli za čtyři týdny. Dobře, nakažených je podle vás desetkrát tolik. Takže za další čtyři týdny to mohou být už tři miliony a za další čtyři týdny to celé skončí, protože dojdou lidi, které by to mohlo nakazit. 

Nám může být úplně jedno, kolik z nich diagnostikují testem. Matematika je sviňa. Kdyby jich zachytili o polovinu méně než dneska, tak by prostě jen umírala dvě procenta lidí. Kdyby zachytili všechny, tak by umírala jedna promile lidí. Ale tak či onak... koronavirus ještě má potenciál zabít dalších deset tisíc lidí, pokud už máme milion nakažených. Pokud jich ale máme podle jarních údajů jen 300 tisíc nakažených, tak dokáže zabít třicet tisíc lidí. 

Vy víte Vlastimile, kolik je těch skutečně nakažených? Vy víte, jestli to už prodělalo milion lidí?

A z druhé strany... 

Ať se nakazilo 300 tisíc nebo milion lidí, pokud se ten počet ještě zdvojnásobí, zhroutí se nemocnice. Nebudou lůžka, nebudou ventilátory, nebudou lidi. Pak už nebudou umírat jen lidi na covid nebo s covidem, ale budou umírat i lidi úplně bez covidu na jiné nemoci, protože ani pro ně nebudou lůžka a přístroje. 

Jste si jistý, že se se počet diagnostikovaných/počet nakažených nezdvojnásobí? Že potřební coviďáci nemocnice nezahltí? Já si tím nejsem jistý ani trochu. 

Teď mohou být čísla mrtvých klidně "v normě", ale pak už v normě rozhodně nebudou. Pak bude strašně nebezpečné jet i do práce autem, protože i banální autonehoda s otřesem mozku může být pěkně nebezpečná. Nikdo vám nevytrhne podebraný zub a zánět čelisti je super záležitost. Budete mít bolesti břicha, což se blbě diagnostikuje a než to stihnou, to slepé střevo vám praskne. Vzbudíte se nečekaně se strašnou žízní, vypijete patnáct litrů vody a než se na vás v nemocnici dostanou s dobře nadávkovaným inzulínem, už to bude jedno. A nebo vám prostě něco dají a vy oslepnete. A nebo se vám prostě udělá infarkt ze starostí nad nezaměstnanými, ale než se k vám doktor dostane, už to nerozchodíte.  Proč? Protože nemocnice bude plná lidí s banální chřipečkou, kteří budou potřebovat kapačky, antibiotika, ventilátory a péči. Ve stejné době bude v nemocnicích mnohem méně doktorů i sester. 

Dva týdny a tohle všechno se splní. A fakt si přeju, aby covid už prodělalo milion lidí, protože to znamená, že za měsíc a kousek už dojdou viru lidi k nakažení. Nedej Bože, aby lidí co dostali covid bylo "jen" půl milionu nebo 300 tisíc. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (26 hlasů)

Situaci na jaře a teď nelze jednoduše přepočítat mou oblíbenou trojčlenkou, protože je zde faktor času. Virus měl dost času penetrovat celou populaci. Kromě toho, každý z nás mohl být během uplynulých měsíců pozitivní jen chvíli a test by se do toho musel "trefit". Takže ani Prymulovo celonárodní testování nám nejspíš neodhalí skutečný počet těch, kteří byli virem již infikováni. To je výsada COVIDu, který nechává své oběti povětšinou zdravé. Takový je můj pohled selským rozumem, ale respektuji vaše právo vidět to jinak.

Ano, koronavirus má potenciál zabít dalších x lidí a platí pravidlo předběžné opatrnosti. Současně by mělo platit pravidlo přiměřenosti a na to se odkazuji k páteční diskusi s Targusem o souměřitelnousti souladu, viz zde:
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/1926804#comment-1926804

Na vládě leží odpovědnost za provozuschopnost nemocnic a zajištění dostatečné lůžkové kapacity. Možná se ukáže, že to vláda podcenila, ale netroufám si tvrdit, že bych byl na jaře a v létě chytřejší v jejich kůži. Teď je na Prymulovi, aby zpoždění dohnal a potřebnou péči zajistil i v polních podmínkách, bude-li to nutné.

My laikové můžeme jen poslouchat odborníky a udělat si názor. Pokud se odborníci neshodnou, potom nezbývá, než sledovat klasické „cui bono“ a najít pravdu, která bude někde uprostřed.

Závěrem:
Nic mimořádného se neděje. Celková úmrtnost v Česku je v obvyklých mezích sezónních statistik.

Průměrný počet slepic: 3.4 (14 hlasů)

"Na vládě leží odpovědnost za provozuschopnost nemocnic a zajištění dostatečné lůžkové kapacity. Možná se ukáže, že to vláda podcenila, ale netroufám si tvrdit, že bych byl na jaře a v létě chytřejší v jejich kůži. Teď je na Prymulovi, aby zpoždění dohnal a potřebnou péči zajistil i v polních podmínkách, bude-li to nutné."
Jak byste si Vlastimile tohle představoval, to by mne zajímalo. V zimě vtápěné stany na Letné? Personál se zajistí z řad popelářů, uklízeček či právníků? Doktory či sestry si vláda vytiskne na 3D tiskárnách? Zkuste tu Vaši větu rozvést do smysluplné argumentace.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Až přijde válka nebo jaderná havárie, také se budete ptát, jak začít dělat věci jinak?

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Vždyť se přece nic tak hrozného neděje. Úmrtí v normě, průběhy mírné nebo žádné příznaky. Tak co a proč má Prymula dohnat a zařídit? Co zanedbal? Neprotiřečíte si tak trochu náhodou?
Budu se opakovat nejjednodušší a nejlevnější doporučované opatření a doporučení 3R a neflákat se po diskotékách a barech, držet se doma a nelozit po světě národ zčásti bojkotoval také díky těm pro které ta opatření byla zbytečná a přehnaná, důvody viz výše.
To platí už od jara. Jak to, že někdo se mohl přizpůsobit a uskromnit a někdo ani omylem?
A teď se jako budeme obviňovat kdo a co měl dělat nebo neměl a plakat nad ekonomickými škodami a ztracenými pracovními místy v budoucnu? Pokrytectví na druhou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Napsal jsem toto: Možná se ukáže, že to vláda podcenila.

Následně jsem Alexovi odpověděl, že mimořádné chvíle si mohou vyžádat mimořádná řešení. On se snažil tvrdit, že není možné postavit polní nemocnici.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Vlatimile, odpovím Vám takto.
"Následně jsem Alexovi odpověděl, že mimořádné chvíle si mohou vyžádat mimořádná řešení. On se snažil tvrdit, že není možné postavit polní nemocnici."
Co myslíte, najde se někdo, kdo Vám řekne, že nejde postavit polní nemocnici?
Nezlobte se, všechny Vaše vstupy jsou takto charakteristické. Bez výjimky. S žádným Vaším výrokem se polemizovat opravdu nedá. Já si jen představuju, kterak ministr zdravotnictví bude vystupovat s Vaší argumentací - klid občané nic se neděje (tak jak popsala Anna2), a pak na ně vyrazí s válečným stavem a jadernou havárii.
Ale řekl bych, že soudě podle všech Vašich vstupů, jste vlastně konzistentní. Tedy z mého subjektivního pohledu.
Nenamítejte prosím, že je ještě na západní frontě klid. Má to stejnou logiku jako, to, co jste napsal ve výše uvedené větě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Snažíte se mě utopit na lžíci vody, poslužte si. Já ve svých příspěvcích žádnou nekonzistentnost nevidím. Pouze jsem naznačil, že řešení existuje v každé situaci, která může nastat. Co bude za měsíc či za půl roku, nevím. Stejně jako to nevíte vy. Můžeme se jen domnívat a hájit svůj názor, nejlépe opřený o tvrdá data.

Zatím je na západní frontě klid.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nezlobte se, ale teď už jste mne rozesmál. Jeden by čekal, že alespoň utrousíte, že jste se blbě vyjádřil. Ne Vy to nakopnete, že ve svých příspěvcích žádnou nekonzistentnost nevidíte - jako reakci na mé tvrzení, že jste ve všech svých vstupech v něčem konzistentní. No a na západní frontě je skutečně klid.

Jak na tom jste v jablonecké nemocnici? Prý jste uzavřeli část ortopedie a všechny plánované operace jsou do odvolání zrušené?
Ano. Zavřeli jsme ortopedii. Zrušili jsme všechny operace, které jsou naplánované na ortopedii. Toto oddělení jsme reprofilovali na tzv. covidovou stanici. V současné době na ní leží devět pacientů, dva další na ARO. Počítám s tím, že postupně bude docházet k dalšímu omezování péče, jestliže vývoj epidemie a počtu nakažených bude stoupat jako dosud.
„Máme přístroje, ventilátory...“ uvedl tento týden Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro zdravotnictví v Libereckém kraji. Platí tato slova i pro vaši nemocnici?
Máme jich takové počty, že je ani nejsme schopni obsloužit personálem.

Podobných sdělení už přece jen pár zaznělo.

No, podle mne už na západní frontě klid není.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Mně naštěstí paměť ještě dobře slouží. To je nejjednodušší cesta najít si obětního beránka když se blíží průšvih, ale sáhnout si každý do svědomí to bolí. Vláda za všechno mohla na jaře a za všechno může nyní?
Mezi tehdy a teď je sakra rozdíl a o tom co bylo uprostřed by se dala napsat kniha.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Válka je soubor opatření za účelem zmocnění se cizích zdrojů: lidských, nerostných, biologických a strategických.
Válka může probíhat na šesti prioritách:
1.světonázorová
2.chronologická
3.faktologická
4.ekonomická
5.zdraví
6.horká válka

Vy patrně chápete válku pouze jako 6. prioritu. Ta je ale ekonomicky nejdražší a může agresora poškodit i zničit. Proto se obvykle agresor snaží válku vést na vyšších prioritách, čehož jsme právě svědky.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Pak jistě víte, že priority, které jste popsal jsou 6 priorit bezstrukturního řízení společnosti, ale ne 6 priorit řízení války. Ta šestá je správně silová což nemusí být úplně vždy horká válka. Takový majdan není tak úplně válka například, ale je to řízení společnosti na šesté prioritě když ty předcházející nepřinesly kýžený výsledek
1. světonázorová
2. chronologická
3. ideologická
4. ekonomická
5. genocidní
6. silová
Ještě jedna možnost se nabízí a sice, že máte za to, že lidstvo žije už tisíce let ve válce. Protože tyto způsoby řízení jsou staré jako lidstvo samo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Vlastimile máte tam jednu chybku...  Celonárodní testování není založeno na stěrech ze sliznice, ale na protilátkách v krvi, které zůstávají i po prodělané infekci. Tak to bylo i na jaře. 

Je to vlastně jednoduché. Pokud koroňáka prodělala půlka populace, bude po všem a za chvíli to začne klesat samo. Ale já si to nemyslím a kdybych byl ministr, neriskoval bych to. Měl bych před očima to jarní testování a právě díky předběžné oparnosti bych si až do důkazu myslel, že těch infikovaných je tak 300 tisíc. A spočítal bych si při součaném vývoji, kdy dojdou postele a kdy dojdou přistýlky a věděl bych, že ještě dřív dojdou doktoři. 

Babiš vlastně udělal jen jednu chybu - zjara byl tak úspěšný, že si lidi začali myslet, že se nic nestalo, že je všechno jen hoax a spiknutí. Teď už stejnou chybu neudělá. Teď dělají chybu lidi, kteří si stále ještě myslí, že je to jen hoax a spiknutí. 

Ale víte co, buďte frajer. Vzpomeňte si někdy v lednu nebo únoru, až budou data ze statistického úřadu o úmrtích. Pak si popovídáme o úmrtnosti v mezích statistik. Já budu také frajer. Pokud se ukáže, že máte pravdu, budete mít na Kydech libovolně velký prostor k sebechvále. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)

Současně jsem zachytil info, že protilátky nemusí vydržet dlouho.
Sebechválu ani jinou chválu nepotřebuji.
Na statistiky se jistě zpětně podíváme.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

za provozuschopnost a lůžkovou kapacitu SOUKROMÝCH OBCHODNÍCH společností?
Pokud jste to nepostřehl, tak většina zdravotnických a sociálních pobytových kapacit byla v uplynulých zprivatizována a stala se předmětem OBCHODOVÁNÍ.
STÁTNÍ kapacity naopak byly extrémně utlumeny či rovnou zrušeny.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

za provozuschopnost a lůžkovou kapacitu SOUKROMÝCH OBCHODNÍCH společností neodpovídá. To dá rozum.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale odpovídá za zdraví lidu. Toho se, doufám, ještě nezbavil. I když, kdoví, třeba jsem něco ve tvorbě zákonodárců přehlédl.
Jestli postaví jako Číňané v případě potřeby za týden nové nemocnice bude to správná záplata na nepovedené rozkulačení našich nemocnic do soukromých rukou. Jenomže všichni dobře víme že nepostaví ani jednu - viz tahanice kolem Čunkovy Zlínské.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Druhá vlna podle všeho končí během 2-3 týdnů. Co bude dál? Po zkušenostech s chřipečkáři necháme všechny restrikce běžet nějakou formou dál aby se covid ovce uklidnily? Nebo se zamyslíme co dál? Budeme zavádět restrikce od 10 pozitivně testovaných nebo 100 ........za den? Použijeme všechny dostupné vakcíny nebo jen tu bez záruky ale od spojenců ? Jak vlastně bude fungovat společnost dál ? (školství, služby, zdravotnictví mimo covid,obchody atd.) Jak moc lze zadlužit stát než zkrachuje?

Průměrný počet slepic: 2.7 (17 hlasů)

...si asi musí projít něčím takový, co by se snad dalo nazvat " švédským scénářem" (korejským atd atd.). Kdy posléze (a to je to, oč tu běží, co ten časový pojem vlastně znamená a jak bude zvládnut silama lidskýma a silou technologií a organizace) se to ustálí.
O nebezpečí druhé vlny, na základě porovnání se "španělskou" chřipkou , které vzroste s koncem prázdnin a dovolených, jsem informoval příslušný centrální úřad už v květnu.

Jen tak, aby řeč nestála.
Co rezervy údajně to české, údajně to národní a údajně to banky ? Tedy jediné relevantně mocné organizace , která umí dislokovat peníze nezatížené úrokem. Kolik vlastně investovala tato pobočka global finanz kasina do např. akcií Apple nebo do emerických nul :-D)) a jedniček.....a kolik do zvládání krize působené monstrem zvaným Kovidstein ?
Bzzzzzzzzzzzzzzzzzz...ticho, jen komár letí kolem prázdných ploch, kde měly stát tolik potřebné budovy vybavené tolik potřebným zařízením, tedy SKUTEČNÉ REZERVY.

Stát by neměl krachnout. Pokud správně zadministrují ti blbci a grázlové nahoře chiméru, jejíž název sluje " peníze". Stačí správně, nemusí to ani být moudré.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

nechtějí vidět realitu. V EU fungují 2 scénáře COVIDU: jeden bych nazval "skoro promořovací", ten spěje k více než 10 tisícům mrtvých v zhruba v desetimilionové zemi (to je Belgie, spěje tam Španělsko, Švédsko, Anglie,... velké musíte přepočítat na jejich počty).

A pak je zde německá cesta, Němci se poučili a neustále upravují svoje restrikce, aby se u nich koronavirus nerozběhl a přitom hospodářství jim funguje (v mezích možností).
Mají s tím potíže, v převážně "mezinárodním" Berlíně, ale protě jedou a nařízení vymáhají policií.

Takže, když přijmeme Belgický scénář (Belgie je nám blíže než řídce osídlené Švédsko) tak budeme mít do Vánoc cca 10 tisíc mrtvých s diagnostikovaným koronáčem, přecpané nemocnice a zvýšená další úmrtí (mrtvice, infarkty, rakovina) protože nemocnice a doktoři a sestry budou přetíženi/taky nemocní.
Nebo přijmeme německý scénář, nasadíme vymahatelná opatření, tisk nebude neustále přilévat do ohně pseudodiskusí, lidé si uvědomí nebezpečí (velmi rozdílné pro různé kategorie obyvatel)
a budeme mít jen 2 tisíce mrtvých do Vánoc (jen o trochu víc než Němci, přepočítáno na 10 milionů obyvatel).

Třetí cestu nikdo nevymyslel, umožní ji až vakcinace.
Ale jednota v přístupu ke COVIDU nikdy u nás nebude, neboť zasahuje různé věkové a profesní skupiny zcela rozdílně (faktor tisíc dle věku, viz Kulveit),
já jsem rád že vnučky by to zasáhnout nemělo vůbec,
a jinak pro nás staré-je to ruská ruleta, kterou ale můžeme ovlivnit svým chováním.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Milane V, rozumím, co chcete říci.
Nicméně stran promořovací cesty třeba ve Švédsku. Švédský Prymula Anders Tegnell byl nedávno v Praze.
Jeho autentický výrok? - "O kolektivní imunitu nám nikdy nešlo, je to mýtus."

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám domácí vězení.
Už jsme celí snězení
tak jedu do viroviště
zásobit si zimoviště.
Slivovice na ruce
do obchodu v paruce
otevírám nohou
jenom dva tu mohou.
Beru chleba beru máslo
tím to pro mě celé haslo
žádné velké zásoby,
žádné šunky na skoby
žádné zelí do bečky,
to nechám pro sobečky.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

od nedávno vysmívaného profesora
https://www.dotyk.cz/magazin/jaroslav-flegr-behavioralni-imunita.html?u…

Jenom pro pořádek-to divne slovo nemá nic společného se slovem orální v žádném slova smyslu

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

nápověda: suspenzor to není

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Ona ta "obranyschopnost chováním" je vlastně úplně přirozenou věcí. "Jen" se ji někteří snaží zlehčovat.
Jenomže když nepomohou lehká sebeobranná opatření (hygiena, distanc, roušky...), nastupují těžší opatření, která v minulosti vedla vedla ke stigmatizaci celých skupin, k jejich vyhánění z lidských sídel a někdy i k vybíjení celých skupin.
Pořád ještě máme na výběr...

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Osobně se domnívám, že ho už máme. "Jen" se trošku předběhl, bo jsme ještě nezapadli do sraček dostatečně hluboko.
Možná nastal čas na to, aby přestal bránit pádu, nechal nás vymáchat si čumák v loužičce a PAK teprve začal napravovat.
Ač je mi velmi nesympatický, domnívám se, že by obstál.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rakušan nebo kupka?

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Ládik!!!.
Občan myslí Prymulu,ale já Vystrčila.
Jen tolik,koronáč má vyřešit mnohé problémy,co normálně nešlo.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

maléru, z něhož teď vláda hledá cestu.
Takže ten je zárukou, že se ve srágorách utopíme.

Ale skoro jste uhodl - Prymula jako výkonný prvek a Babiš jako krizový vedoucí.
Jakkoli si nepřeji, aby srágory nastaly, patrně je potřebujeme jak prase drbání.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Prymula je prodloužená ruka vedení, které nesídlí v naší zemi. Vykonavatel nevyhnutelného. Babiš se snaží Prymulu brzdit, ale nemůže moc, protože jsou na něj také kladené nemalé požadavky ze zahraničních velínů. Babiš musel Prymulu dosadit do funkce, ač se mu nechtělo a odkládal to, jak to šlo. Prezident nepokrytě stojí za Prymulou, chce se zalíbit a něco z toho vytřískat.

Jen můj dojem, jaký to na mě dělá. Inside info nemám žádné.

Průměrný počet slepic: 3.4 (12 hlasů)

Přichází okamžik pravdy. Přežije Babiš tyto dny? Jak moc ještě schází k jeho demisi? Ve čtvrtek nebyl na tiskovce vedle Prymuly, včera ten velmi slabý povolební výstup. Dnes ho čeká další čaulidi - očekávám, že to také nebude moc velká hitparáda.

Babiš ještě nikdy nebyl tak slabý, jako je teď.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Nesl jsem v jedné ruce hrnek kafe a v druhé chleba s povidly.
Při průchodu dveřmi jsem loktem zavadil o futra a vyrazil si chleba z ruky.
Díky reflexnímu pohybu o jeho zadržení jsem vychrst na podlahu půl hrnku kafe.
Nějak se to všechno zpomalilo a já pozoroval let a čekal, jak dopadne.
Dopadl správně - NA NAMAZANOU STRANU!
U mne je tedy svět ještě v pořádku.

PS: chleba jsem zvedl a snědl, kafe vypil (ten zbytek) a bordel na podlaze vytřel.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

Proti samozřícení WTC7 je falešná márnice prkotina.

Nemusí být všechno v tom článku přesné nebo pravdivé, ale celkový dojem si pozorný čtenář udělá. Vkládám jeden odstavec na ukázku:
Kapacita lůžek intenzívní péče i lůžek akutní nemocniční péče je pacienty s Covid vytížena zhruba okolo 7%. Naopak, roky 2015, 2017 a 2018 vykazovaly výrazně větší problémy – tehdy počty úmrtí sezónně výrazně vyskočily, zřejmě v souvislosti s obdobími viróz. Přesto kapcity lůžek naprosto bohatě stačily a nebylo potřeba předvádět dramatické scénky „hledáme lůžka v hotelích“ nebo vyhlašovat stanné právo. Naproti tomu rok 2020 je po celou dobu zatím naprosto šedivý, bezvýznamný, neustále ve spodním pásmu počtu úmrtí za týden. Takže se žádná pandemie s tisíci mrtvých nekoná. (Takovou jsme zažili v roce 1995, kdy opravdu umřely tisíce lidí – na chřipku. A nikdo kvůli tomu nevyhlašoval stanné právo. Tehdy ještě fungoval rozum. Anebo s námi někdo nehrál svoji hru, která se nejmenuje Covid ale nějak úplně jinak.)

Průměrný počet slepic: 3.4 (14 hlasů)

kterou bylo i netestovaným osobám sděleno, že jsou covid19-pozitivní.

To by měl autor nějak věrohodně doložit, jinak to výrazně snižuje uvěřitelnost toho, co píše.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Tak dlouho trvá, než se z části nakažených stanou pacienti, vyžadující intenzivní péči.
Uherská nemocnice je nucena už teď omezit standardní provoz.
Kritická situace je s počtem nakažených zdravotníků, což se u chřipkových epidemií nestává.
K 3.10.2020 je aktuálně nakažených 575 doktorů a 1016 sester. Další jsou v povinné karanténě.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)