Snad se najde i ten Adenauer

Autor
Štítky

Několikrát jsem se zde na Kydech zabýval myšlenkou, kterou jsem pojmenoval Mansteinův paradox. Vycházel jsem z válečných deníků generála von Mansteina, který se až do konce války nedokázal vyrovnat s tím, že od roku 1942 v Rusku nešlo nic podle plánu.  Rus vyhrával na všech frontách, postupoval a přitom vlastně neměl. Nebyl k tomu důvod. Němci přece byli lepší úplně ve všem. Od logistiky, přes bojovou morálku, lepší techniku a samozřejmě měli i skvělého neomylného vůdce. A tak němci věřili, že příští ofenzíva všechno zlomí, že se pro ně vše v dobré obrátí, že ruský válečný stroj je jen nějaká blbá náhoda. Hlavně je třeba věřit ve Vůdce a dobře to dopadne. 

Na toto téma jsme měli na Kydech nejednu bouřlivou diskusi a řadu článků nejen ode mě. Příčiny německé prohry jsou nám známy, ale já jsem pořád nechápal, proč si to ti němečtí generálové nepřipouštěli. Stále více mluvili o zradě, popravovali stále více svých vojáků za defétismus, ale téměř až do konce si realitu nedokázali a nechtěli připustit. A to byli ve vojenském řemesle vzdělaní, měli za sebou spoustu zkušeností, válečné akademie, měli zprávy od svých špionů a měli docela přesnou představu o kapacitách nepřítele. Přes všechny své válečné zkušenosti a vzdělání, stejně popírali realitu až do rozvalin Berlína a dokud si Hitler neprohnal hlavou kulku, pořád jich bylo neuvěřitelně hodně, kteří věřili. 

Když teď sleduju koronavirus, vidím totéž v bledě modrém. Vzdělaní doktoři s tituly, dlouhodobí praktici, kteří se už ve svých ordinacích a na sálech setkali se vším a přesto stále popírají realitu, kterou můžeme vyjádřit jednoduše... Každý stý člověk z diagnostikovaných nakažených umře. Už dlouho můžeme sledovat, jak jejich počet roste a velmi snadno můžeme předpovědět okamžik, kdy prostě dojde poslední volný ventilátor a poslední volná postel.  Poměrně přesně můžeme definovat okamžik, kdy už nezbude skoro žádný lékařský personál. Kdy začnou umírat lidé ne na Covid, ale na banální problémy, protože nebude nikdo, kdo by o ně pečoval. Matematika je sviňa. Je úplně jedno, kolik lidí je nakažených a nevíme o nich, ale ti o kterých víme nám celou statistiku bez problémů pokryjí. 

Jestliže včera přibylo osm tisíc odhalených nakažených, za týden přijde do nemocnice osm set těžších případů a za další týden jich zhruba osmdesát zemře. A protože je virus sviňa a nečte Kydy, může to být o pár dní dřív nebo o pár dní později. Ale celkem spolehlivě se to stane. 

A přesto se i v diskusi pod tímto článkem najde dost lidí, kteří budou nadále popírat, že je to průser. Budou se ohánět různými jinými čísly, budou se ohánět dalšími argumenty, ale nic to nezmění na tom, že nemocnice budou plné, přeplněné a starší lidé budou umírat. Na covid, nebo s covidem, ono to vyjde na stejno. Samozřejmě bude těchto popíračů ubývat, ale až do hořkého konce jich bude dost. 

Já už si naopak pomalu koncipuji omluvu Flégrovi. Považoval jsem ho za doomsayera - nedovedl jsem si představit, že by se denní počet nakažených mohl dostat až k deseti tisícům. Já sám jsem mluvil o polovině a tvrdil jsem, že vrchol přijde tak zhruba za týden při 120ti až 150ti tisíci nakažených. Nejspíš jsem se mýlil a bude to horší. Ať ale přijde vrchol epidemie kdykoliv, to nejhorší v nemocnicích přijde až za dva až tři týdny poté. A dneska už si dovedu představit, že to naše zdravotnictví prostě nezvládne. A pokud to přesto zvládne, zaslouží si příslušní šéfíci doživotní teplé místečko ve Světové zdravotnické organizaci. 

Obávám se také, že ani lockdown zřejmě nepomůže. Popíračů je totiž dost velké procento. Pořád jsem jediný exot s rouškou, ať přijedu kamkoliv. Pořád se v noci z hospod svítí. Pořád si to lidé nepřipouštějí a nebo fatalisticky doufají, že se jich to nedotkne. A tak se nic nezmění ani kdyby se Babiš těmi opatřeními zalknul. Proto nezabraly roušky - málo se nosily. Proto nezabraly zavíračky - nikdo je nedodržoval. 

A stejně jako za Hitlera, kdy se přinášely (cizí) oběti ve jménu boje proti bolševismu, teď nás vyzývají, abychom přinášeli oběti ve jménu boje proti Babišově totalitě. A vzhledem k rozsahu popírání reality se nejspíš stane to, co se stalo Německu... bolševické hordy vyhrály. I teď bych si stále více sázel na skutečnou Babišovu totalitu, protože z hospodářského průseru, který nás čeká, nás nejspíš nic jiného než totalita nevyseká, ať si svobodomyslní říkají co chtějí. Tak moc bojovali proti Babišovi a mírným opatřením, až vlastně přispěli k opravdovému omezení svobody a všeho. Proč? Protože byli blbí jak tága.  Neohlíželi se na následky, protože nepochopili, co je exponenciála a neuměli si obyčejnou trojčlenkou (nás to učili na základce)  spočítat, co to znamená. Tak dlouho popírali realitu, až jim realita sebere všechno. Do kytek půjde nejen hospodářství, ale i ta jejich svoboda. A pokud se někdo pokusí znovu prapor svobody zdvihnout, dostane po hubě od těch, kteří ve jménu svobody teď přijdou o někoho blízkého, případně kteří si udělají drsnou nemocniční zkušenost. 

Německo za války mělo v neštěstí vlastně i trochu štěstí. Až když došlo na nejhorší, začali lidé naslouchat Adenauerovi. Až pak. Předtím nikoho nezajímal. A tak trochu doufám, že i u nás se nějaký ten Adeanuer najde a budou mu naslouchat. Ale až pak. Až se to nejhorší stane. 

A abych se mohl posmívat všem chřipečkářům a připomínat jim, co už brzy budou mít na svědomí, řeknu, co nás čeká:

Za čtrnáct dní se nemocnice naplní nadoraz. Bez ohledu na to, že to je jen chřipečka a že většina nemá příznaky, stejně se nemocnice naplní a začne selhávat péče. I kdyby se chřipečkáři uvztekali a mluvili o babišově spiknutí, prostě nebudou lidi. Kdo se nakazí v příštím týdnu a bude mít vážný průběh vyžadující nemocniční péči, má slušnou šanci, že se bude alespoň chvíli dusit někde na chodbě za nezájmu té jediné sestry, která bude sloužit na celém patře a bude mít mnohem vážnější případy.

Kdo se nakazí za čtrnáct dní a bude potřebovat hospitalizaci, ten už má slušnou šanci, že jeho ventilátor bude obsluhovat očař nebo onkolog, protože nebudou lidi. Pokud na něj zbude ventilátor. 

Za další týden začnou být chřipečkáři vysloveně pronásledovaní. Být Šmuclerem, opustil bych republiku, protože bude mít e-mail i schránku plnou výhružek smrtí a na dveřích bude mít trvale geometrický obrazec. Pokud se ještě za tři týdny nějaký chřipečkář někde ozve, schytá to a nejvíc to schytá od těch, kteří mu teď ještě fandí. Budou si totiž připadat podvedení jako němečtí vojclové v posledních dnech války. Lidé zjistí, že věřili chiméře a budou hledat viníky. Kalousek už to pochopil a od Šmuclera se už odstřihl. Zubařský ředitel zeměkoule zjistí, že je sám a ti, co mu tleskali mu přejí soud za šíření poplašné zprávy. Nepochybuji, že se nějaké to trestní oznámení najde. 

Naštěstí jsme v Česku a ti největší chřipečkáři budou bez uzardění všem tvrdit, že to tak nikdy nemysleli a nikdy nic podobného neřekli. Nepochybuji o tom, že si najdou nové téma, jak pokračovat ve svém umanutí. Zde na Kydech vše zůstane. Bude úžasná prča si za měsíc v diskusi přečíst dnešní popírače. Nepochybujte o tom, že si vás pak vychutnám a budu tvrdit, že i vy máte na rukou krev. A dvojnásob, pokud přijdu o někoho z rodiny. 

A vy - důchodci a starší, co se nenakazíte nebo to nakažená přežijete (přežijete ve velké většině). Vy si uvědomte, kdo se vás snažil chránit a kdo už zjara zaplatil obrovskou ekonomickou cenu za vaše životy. Kdo dal život na první místo před prachama. A uvědomte si, kdo je ochoten vás ještě dneska s klidem obětovat, protože váž život překáží jeho svobodě nenosit roušku a nakazit koho chce a kde chce. Kdo maskuje boj proti Babišovi bojem za svobodu, ale jde mu jen o to, aby nenáviděný oligarcha skončil a on mohl nastoupit na jeho místo.  A pokud ještě budou nějaké volby, tak tam jděte. Příležitostí vás obětovat zřejmě bude přibývat. A na kecy o zničené  ekonomice kašlete. Mají asi stejnou relevanci jako kecy chřipečkářů. Koronavirus není mor a vše se dá zase napravit a obnovit. 

A ještě chci poprosit své čtenáře. Prosím dejte nám vědět, pokud se nakazíte a obzvlášť, pokud budete muset do nemocnice. Ať na vás můžeme myslet. Bohužel jediná léčebná metoda brzy  bude usilovná modlitba vašich přátel.  

Prosím všechny diskutující. Nechte všechny chřipečkáře a popírače, ať se dneska vykecají dosyta. Nediskutujte s nimi, má to asi stejný smysl jako diskuse s Goebelsem v hitlerově bunkru. Nechte je, ať přinesou svoje rozbory, svoje odkazy, svoje grafy a ostatní moudra. Je to jejich závěť a bude stejně směšná jako ta Hitlerova. 

 Pokud budete chtít něco dodat, napište vlastní komentář jak budoucnost vidíte vy. Pokud se do vás nějaký chřipečkář pustí, nechte ho. Bez totálního rozvalu jeho představ stejně názor nezmění. 

Svým způsobem se děje to, co jsme už dvacet let čekali.  Věděli jsme, že se průser blíží  a debilita elit k tomu hodně přispěje, ale nečekali jsme, že spouštěčem bude čínský vir.

Doufám že jste připravení, jak jen můžete být. Doufám, že jste schopní vydržet bez státu pár dní, nebo třeba i pár týdnů. Doufám, že máte kolem sebe nejen virtuální, ale i skutečné přátele, že jste neztratili hlavu, nepropadáte panice a do budoucnosti hledíte s odhodláním. Přežili jsme Habsburka, přežili jsme Hitlera, přežili jsme Gottwalda, Rusa, přežili jsme Husáka. Přežili jsme dokonce i kapitalismus bez přívlastků. Tohle taky přežijeme. Nikdo v Evropě nemá na přežití lepší výcvik než my.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (143 hlasů)

Komentáře

Ve Švédsku přece nešlo o žádnou " promořovací " strategii.
Prostě jen místo nesmyslných , zmatečných (jednou tak a jindy jinak) a chaotických (nepředvidatelných) represí důrazně a silným hlasem apelovali na rozum, etiku a slušnost (hej, vy " slušní lidé" , co vy na to ?) lidí. Kdy základem byla opatrnost v sociální distanci. Je to dlouhodobě určitě mnohem funkčnější než akce ad hoc, založené na represích.

Navíc je Švédsko určitě např. demograficky či klimaticky, ale i urbanisticky trošku jinde než jsme my. A Spojené arabské emiráty (nejprotestovanější populace na světě) ještě více. Ty jsou z opačného polu vývoje a roszahu řádění Kovidsteinova. Z veřejných zdrojů lze zjistit, že se také spoléhali víceméně na apely, doporučení, rady odborníků.. Opět by bylo chybným nazvat to tak či onak řízeným " promořováním".

Němci jsou na pořádek, těm stačí přikázat jen jednou. Mají to po Fridrichovi II u nás třeba i Prajzáci.

Nemusí to být vakcinace, např. tkzv. španělská chřipka se de facto vypařila ze dne na den. A pochybuji , že se dá vakcinovat bez rizika pozdějších žalob, pokud by vakcína neprošla standardním procesem schvalování. A pokud by vedlejší účinky byly škodlivější jak průběh a dopady řádění Kovidsteina u většiny lidí.
Já se jednou nechal očkovat proti chřipce, včas, tak jak bylo doporučeno odborníky.....hrozné to bylo, co za chřipku jsem dostal.

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Na Moravce se nejde dívat.
Použil jsem kouzelné tlačítko.

Máte stejný názor?

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

bo furt na mě vyskakoval nějaký rakušan.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

Ignoruji toho blba už několik let a nejsem si vědom nějaké ztráty.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

ČT ignoruji už několik let a vůbec se na ni nedívám. Odepsal jsem je navždy a nejsem ochoten marnit svůj čas jejich stupidními pořady. Než na Moravce bych se raději díval na nekonečnou latinskoamerickou telenovelu, i když ty taky nesleduju. V zájmu ochrany duševního zdraví ČT nesleduji, jen jim platím povinné výpalné. Sledovat už je nemusím.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím si, že by členové vlády k Moravcovi neměli chodit ! Hrozí nebezpečí infarktu, a na výměnu ministrů není zrovna vhodná doba !

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

No hlavně si všimněte, že pokud Moravcová pozve někoho z vlády, tak je to vždycky tři "hurá na jednoho." Ani jednou neskončila s odpovědí na jejich útoky ona, vždycky byla přerušena, často po první větě. Dívám se málokdy, a po dnešku mám zas na dlouho pokoj. Moravcová je neskutečné, bezostyšné čuně, už se ani nesnaží nestrannost předstírat. Ale to nejspíš pro většinu lidí není žádná novinka.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Jen kousek z blogu...
Jedine, co mi z teho vychaza, je to, že si ztratil moc. Pustil si ju z ruky! Jak možeš řict, že kličove rozhodnuti o druhem kole rozjebani ekonomiky teto země nechaš na skupině epidemijologu? Ty si se zblaznil?

https://blog.idnes.cz/blog.aspx?c=758750

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

Zdravím Dane, zde asi neuspějem s kritikou Andyho. Říkám bohužel , většině to dojde až bude průser vidět, Doteď jsem měl s Babišem jakž takž strpení, ač mě sral s Ukrajinou, Krimem, Skripalama, dnes s Běloruskem ale to vše se dalo tak nějak vydržet. Teď už mám silný pocit, že je hrobařem národa. Měl zůstat na Slovensku(Slováci prominou), nebo ještě lépe, škoda, že nemá US občanství.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

mezi svými předsevzetími a realitou. Doma je král, ostatní mu nesahají po kotníky. Venku je jen figurka na šachovnici, se kterou se hejbá podle potřeby.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hnidopichu,
naneštěstí jste získal pocit pražské kavárny, že kdo netepe Andyho B od rána do večera, je nutně jeho skalní příznivec. Ne, to jen celá opozice je natolik mizerná, že se Andy B jeví jako menší zlo. To neznamená, že bych se zde Andyho B nějak zastával. jen konstatuji, že Andy B je pořád lepší Kalouska. Až ten slavný demoblok představí někoho lepšího než je Andy B, uvidíte, jak málo voličů Andy B skutečně má. Většina jej volila ze zoufalství nad bídnou nabídkou demobloku.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Se vším co jste napsal lze souhlasit až na tu první větu. Vždyť jsem napsal, že jsem měl s Babišem strpení ač dělal prakticky vše co mohl, aby mě nas...Držel jsem s ním basu jen proto, že zde nikdo jiný není. To je ten rozdíl mezi mnou a Vlkem. Jenže situace se radikálně změnila, vůbec ten pán nepochopil, kdo jsou jeho voliči, kdo jej jakž takž podporuje(například já) a stále se klaněl šmejdům, kteří jen čekali až udělá kardinální chybu. No a tu udělal nyní. Lavírováním nerozhodností a fušerstvím nás dostal na první místo ve světě.Bohužel jen díky množství nakažených koronavirem.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

a fňukal, ale teď už toho je moc. Souhlas..

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Za mých 72 let do mne už napíchli ledajaké vakcíny. Pamatuji si dokonce na vakcínu, kterou nám podávali na kávové lžičce. Měli jsme si všichni přinést do školy kávovou lžičku, postavit se do řady a kapky ze lžičky polknout. Nebo jsme ve třídě stáli v řadě na nějaké očkování pod kůži na předloktí. Za několik dní se očkování opakovalo do druhé ruky. Značku po očkování proti pravým nešťovicím mám na ruce dodnes. Všechna tato očkování jsem přežila. Po některých byla několik dní zvýšená teplota, jak si tělo vytvářelo protilátky. Za mého mládí se totiž očkovalo přímo usmrcenými bakteriemi nebo viry té které nemoci. Zvláště u pravých nešťovic to bylo něco!
Ty dnešní vakcíny obsahují pouze některé části viru nebo bakterie. Proti těm vakcínám z mého mládí je to čajíček.
A co všechno si zavilí cestovatelé nechají vpravit do svých těl je někdy udivující.
Nemám se proč bát vakcíny proti kovidu. Ty z mého mládí byly mnohem rizikovější.
Myslím si, že za těchto

Průměrný počet slepic: 3.5 (17 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

To na lžičce bylo proti obrně.
To předloktí ve škole bylo zjišťování protilátek na tuberu. Kdo neměl po asi třech dnech pupínek, mazal na přeočkování. jizvička po očkování by měla být cca nad levou lopatkou.
Něštovice - já taky, na levem rameni.

Se současným očkováním je ten problém, že to jsou multivakciny. Za nás byla max. jedna trojkombinace (tuším, že oba tyfy a černý kašel) a jinak jednotlivé vakciny dle očkovacího kalendáře v intervalech několika málo měsíců (nechápu, jak toto "příkoří" mohly naše maminky přežít).
U miltivakcin je pochopitelně větší nebezpečí nepřiměřené reakce organismu.
Ty "staré" vakciny a očkování byly mnohem bezpečnější.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jednak se tak nebazírovalo na penězích, protože se spočítali že marodění je mnohem dražší a druhak - odpovědnost. Kdyby dali do oběhu nespolehlivou vakcínu, tak leteli nejmíň k lopatě všichni jteří s tím měli co do činění a bylo jim prd platné že byli u soudruhů. Sorry - tahle vyhlídka jim nedovolila něco flinkat. Ale totéž tenkrát ještě platilo pro švýcary.. na jejich léka.. pak tak nějak prudký sešup dolů. A many, many. V podstatě pokud bych musel tak raději tu ruskou - západní nikdy.

Zatím bez slepic

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Píšete "vakcíny z mého mládí byly mnohem rizikovější" a zřejmě srovnáváte s budoucími vakcínami proti covidu. Jak prosím víte, že ty dávné byly rizikovější? Můžete to doložit fakty? Co víte o těch právě vyvíjených? Vy se "nemáte proč bát vakcíny proti covidu." Asi jsem srab, ale já se tedy bojím hodně, a pokud to bude možné, očkovat se nenechám. Proč? Jedním z důvodů je oficiální zpráva WHO, podle níž si velké farmaceutické společnosti vymohly, že vzhledem k okolnostem NEPONESOU ODPOVĚDNOST za případné neblahé vedlejší účinky vakcín proti covidu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale hovno vidláku. Jak s Vámi souhlasím v ostatním tady se míjíme a jestli Vás to zajímá, napíšu i proč.

Hadr na hubě je fajn placebo. Nejspíš nějaké kapénky taky i zachytí. Ale tak jak je provozován je zoufale nedostatečný, tečka.

Pořád se většina lidí kteří se nakazí nakazí - v práci. Povím Vám baladu o kolezích, kteří mají doma potvrzeně pozitivního partnera či dítě a po 3 (slovy TŘECH) dnech karantény jsou normálně v práci až do nástupu případných příznaků, sledujete čísla tak víte kolik z nich se pak vyleží doma a kolik jich běhá po světě dál. Rouška to nemá šanci ovlivnit. Druhý test se již nedělá, navzdory logice se dělá jen ten první hned po zjištění (na inkubační dobu očividně sere pes). 'Co, chceš zůstat doma? Dones si neschopenku, jinak áčko, končíš tady, čau.'

Babisch zaslouží pověsit za koule do průvanu ještě z jednoho důvodu a tím je vytvoření kultu sv. roušky, kdy si lidé myslí, že hadr je dost a mohou se vykecávat jako obvykle, nu nedivte se. Na jeho snahu vše korigovat lidé zareagovali pochopitelnou rezignací, kdyby raději nechal sebe-ochranu na nich, bez průvodního bordelu, s patřičným vysvětlením , objasněním PROČ je to nutné slavil by podle mě větší úspěch. Takhle se není čemu divit, koroňáčkovi je to jedno, když lidem také.

Jinak Vám přeju ať se nevyskytnete osobně Vy ani blízcí v těch cca 100 000 které tu korona statisticky hodlá zkosit.

Průměrný počet slepic: 2.9 (16 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejsme v rozporu. Já byl před měsícem první, který tu tvrdil, že roušky nebudou mít vliv na šíření epidemie. Přesně z těch důvodů které uvádíte. Že se lidi zpravidla nakazí v práci nebo při činnostech, kde roušky jaksi nejsou. 

První jsem tady psal o fiasku chytré karantény a první jsem mluvil o tom, že v podstatě žádná opatření nejsou a pokus jsou, nikdo je nedodržuje. 

Proto teď klidně dodám, že máte pravdu u v tom ostatním. Rouška se stala bohem a vše se točí kolem ní - kontroly, možná i pokuty, ale jinak je efekt nula. Skutečná opatření se budou dělat, až už nic jiného nezbyde. Babišovi bych měl za zlé tu chytrou karanténu. Tu si tam na vládě podělali sami. Kult roušek bych mu úplně za vinu nedával, protože ten vznikla tak nějak odspodu spontánně. Ale je pravda, že on tomu také uvěřil se vším všudy a dodnes tam asi všichni věří tomu, že kdybychom měli všichni roušku na nose, tak se to nestalo. 

Také už to není jako zjara. To se lidi skládali na ventilátory, šili roušky, posílali si plátno, prostě se fakt semkli a zároveň se nestýkali, aby se nenakazili. Teď se nic podobného neděje. Babišovo zavření škol bylo zjara ten impuls, který obrátil náladu ve společnosti. Teď se zatím žádný podobný impuls nestal a zřejmě se stane, až před Motolem zaparkuje první chladící kamion na mrtvoly. 

Také Vám přeji, ať se Vám to vyhne. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Na jaře roušky vliv měly a na podzim nemají?
Tady něco nehraje!
Pokud fungují základní fyzikální zákony, roušky mají stejný účinek jako na jaře, tak i na podzim.!

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

roušky jsou jedno z MNOHA opatření co snižují reprodukční číslo infekce R,
oni se v Oxfordu snaží počítat (kvantifikovat) vliv mnoha různých opatření.
Když je R nízké, roušky pomohou hodně, když R je vysoké (jako právě teď) roušky zdaleka nestačí, je nutno přidat řadu dalších opatření.
Jsem moc zvědav, na čem se včera večer dohodli u Prymuly, zatím na jeho Facebooku žádná informace.
Jinak kvantifikovali třeba vliv roční doby (slunečního svitu) na R, ten je hodně velký, ....

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Nic nezmění absolutní hodnotu roušek v ochraně. STEJNĚ TAK I OSTATNÍ OPATŘENÍ
Ta zůstává konstantní.
Pouze se mění vnější podmínky a parametry.
V Oxfordu, nebo v Horní Dolní můžou počítat vědátoři, nebo vidláci co libo.
Nic to nezmění na faktu, že stejně jako na jaře máme stejná opatření.

Neprskat
Neshlukovat se
Zakrejt si tlamu

NIC JINÉHO NENÍ!!!
Jediná výhoda, nebo změna proti jarnímu období, je že roušku už nemusíme doma šít ze starý sukně, ale můžeme si jí za příslušný obolus zakoupit

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

v březnu jsme u nás snížili R pod 1 ještě když jsme měli jen stovky nakažených.
Teď jsme to nechali rozjet do tisícovek a ještě jsme neaplikovali lockdown.
Takže R je blízko 2 (vezměte si hodnoty před týdnem, byly poloviční když srovnáte stejné dny v týdnu.
A protože přenos nastane v průměru za 5-6 dní tak vidíte že R je trochu pod 2.
A my ho musíme snížit pod 1, jinak nastane kolaps zdravotní péče.
Naše zdravotnictví vydrží i 10 tisíc positivních za den, ale netroufnu si říci jak dlouho, pak je kolaps nevyhnutelný,
zatím není.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Ani na jaře roušky neměly účinek... Účinek měly vylidněné ulice a lidi zalezlí doma bez návštěv, bez hospod a s rychlým nakupováním. Účinek měly zavřené stadiony, kulturáky a divadla. Účinek měly zakázané Colours of Ostrava. Účinek mělo, že firmy poslaly co nejvíc zaměstnanců na home office. Účinek mělo, že Škodovka zastavila výrobu. Roušky minimalizovaly riziko při krátkodobém styku - třeba v supermarketech. Na jaře měly roušky jednu důležitou epidemiologickou vlastnost. Byly viditelnou připomínkou epidemie. Byly zviditelněním strachu z covidu. 

Teď už nejsou ničím. Zůstala jim jen ta jediná funkce - minimalizují riziko v supermarketu. Ale nejvíc lidí se nakazí doma od svých příbuzných a nebo v práci. V hospodách se roušky nenosí a v práci se na to kašle. Jen velké firmy typu Škoda mají svá vlastní opatření, která jsou tvrdě a důsledně vyžadována. Od dezinfekcí, přes nošení masek až po co největší odstupy kdekoliv je to možné. K tomu měření teploty a důsledné vnitropodnikové trasování. 

V tomto má náš Německý tank pravdu. Rouška se stala božstvem a její důsledné nošení mělo všechno vyřešit. Jak vidno, nic nevyřešila. Před měsícem jsem za tento postoj dostal za uši. A nejhorší na tom je, že jsem se vůbec nezmýlil i když bych si to moc přál. 

Víte co je ještě svinská matematika? Že dlouho děláte opatření a na šíření téměř nemají vliv. Přitvrzujete a přitvrzujete a pořád skoro nic. A pak... až přejdete nějakou mez, tak to najednou zabere takřka absolutně. Zatím jsme od takové meze hodně daleko. Mnohem dřív se prostě promoříme  a zafunguje stádová imunita. Teď je hlavní nedostat se do nemocnice. S čímkoliv. 

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

oni mohou spočítat jak jednotlivá opatření sníží R
ale nemohou spočítat ani odhadnout JAK JE LIDÉ BUDOU DODRŽOVAT.
to je to co rozhodne,
jak píše Flegr (je to exot ale někdy má pravdu) rozhodne ten okamžik,
kdy si lidé uvědomí že je to vážné
a začnou se podle toho řídit.
TO JE OKAMŽIK ZLOMU.

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

zneužíváte oxymoron:
-Ani na jaře roušky neměly účinek -
kontra
- Roušky minimalizovaly riziko při krátkodobém styku -
Otázkou je proč, to nevím.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

je zde velice znázornění jak funguje hadr na tlamě:
https://www.osel.cz/11404-vysvetleni-k-rouskam.html?utm_source=www.sezn…
Za využití Schlierovy metody (analýza) vizualizace proudění vzduchu (plynů a aerosolu)
Možná, že prostý fyzikální princip přebije aktivistický přístup.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

každý by ho měl vidět. 5 slepic

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mirku to je úplně jednoduché. Když si vezmete roušku do obchodu, snížíte riziko, že se nakazíte v obchodě. Protože v obchodě chodíte, nepindáte dvě hodiny s kamarády, projdete kolem kasy a nenaplivete nic na pokladní a ona nenaplive nic na vás. jste v roušce, je v ní horko, blbě se dýchá, obchodem jen proběhnete a je to. Minimum nakažených pokladních, minimum nakažených nakupujících. 

Ale když si vezmete roušku do práce, už to tak pěkně nefunguje. V práci jse osm hodin. Rouška zvlhne, občas ji sundáte, abyste se vysmrkal, občas se to nedá vydržet, tak ji sundáte jen tak, lidi kolem vás je nenosí, ani vy je třeba nenosíte a i když je nosíte, stejnně se nakazíte, protože potenciální přenašeč na vás nekýchne jednou při letmém setkání v obchodě, ale má na to osm hodin. Velká část lidí se nekazí v práci a hodně se jich nakazí i když roušky mají. 

Doma roušky nenosíte. Přijdete domů, sundáte si ji. Dáte pusu manželce. Nejvíc lidí se nakazí doma. A i kdyby doma roušky nosili, stejně se jich hodně nakazí, protože na přenos viru mají dokoce víc než osm hodin. 

Je to jasnější? Apel na nošení roušek je pěkný. Roušky skutečně pomáhají, ale lidi je nenosí 24 hodin denně. To prostě nejde. Také je pravidelně nemění, neperou je den co den, nežehlí je den co den. Rouška je dobrá na půlhodinové nakupování. Ale na osmihodinovou pracovní dobu už moc platná není. A na destihodinový pobyt doma je platná ještě méně. Stejně tak je houby platná dlouhodobě, protože je to hnus na který nejsme zvyklí a brzy se to omrzí. 

Je to stejné jak s kondomem. Vezměte ho, dejte na 24 hodin do roztoku a zjistíte že spermie projdou i tím latexem a jsou uvnitř i venku. Ale sex netrvá 24 hodin.Za těch dvacet minut (jestli vůbec) nic ven neuteče. 

Roušky jsou dobré na ochranu pokladních. jsou dobré na krátkodobý styk. Ale dlouhodobý styk nedokáží řešit. A z celkového epidemiologického hlediska tovří třeba eliminaci 10% nákaz. Roušky zařizují, že se počet nkažených zdvojnásobuje za sedm dní a ne za pět. Je to jasnější? 

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Nyní vím, že snížení počtu nakažených o "10" je pro Vás nepodstatné.
Pro mě, je podstatné, v tom se lišíme.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Tady přece vůbec nejde o to, co je nepodstatné nebo podstatné pro mě, ale co je podstatné pro epidemiologickou situaci. Řekněme to tak, že rouška dokáže snížit reprodukční číslo o jednu desetinu. Pokud dnes máme podle Masterova grafu reprodukční číslo 1,51, tak bez roušek bychom měli 1,61. Roušky nedokáží samy o sobě dostat reprodukční číslo pod 1, ergo nedokáží samy o sobě zastavit epidemii a dokonce nedokáží ani podstatně zbrzdit její dnešní nárůst. Exponenicála je pořád exponenciální i když je pozvolnější. Na nezvládnutelná čísla se bez roušek dostaneme o pár dní dříve než s rouškami. 

To není apel, abychom je nenosili. Já apeluji na to, že roušky nestačí. Apeluji na další opatření, která stlačí reprodukční číslo pod 1. Pokud ostatní opatření srazí číslo na 1,1, roušky pomohou. Pokud nepřijdou ostatní opatření, budeme bez roušek v prdeli o týden dřív než s rouškami. Jestli to pro Vás je podstatný rozdíl, tak Vám to samozřejmě neberu. Fatalisticky bych ale řekl, že potřebujeme taková opatření abychom v prdeli nebyli a nemuseli tady řešit, zda se to stane za dva týdny nebo za tři. 

Je samozřejmě možné, že díky rouškám bude mít teď vláda o dva dny delší čas na učinění správného rozhodnutí. Ale pochybuji, že ten krátký čas, který jim roušky přidaly, dokáží patřičně využít. 

 

 

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jen poznamenám, že chovám respekt k Vašemu rozhledu, zhodnocení situací (nejen této), závěrům, Vaší ochotě jít s kůží na trh a babrat se ve volném čase s blogem. Virtuální prostor, který jste tu vytvořil je ale jedno z mála míst, kde člověk ještě potká rozum, logiku a běžné lidi. A je to také jediný způsob, jakým lze do společnosti vracet jistou rovnováhu, neboť otevřený diskurs určitých témat se ve veřejném prostoru v podstatě nevyskytuje. S úklonou, Německý tank

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

A kterou verzí panzerkampfwagenu se cítíte být? Třeba VIII zvaný Maus? :-)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Osobně se mi líbila čtyřka, to byl tahoun jak sviňa. A pak samozřejmě panther, tam se skopčáci nechali poučit jak se to dělá správně.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kur.. to bylo cíleno vidlákovi, blbě jsem to zařadil

Zatím bez slepic

Ale mohl byste nám říci pane Německý tanku, kterým typem tanku se cítíte být. Abychom Vás mohli oslovovat familiérněji. Říkat Vám Tigře či Panthere, nebo prostě Panzere Čtyřko, by znělo docela dobře. 

Dovolte mi ještě osobní dojem. Máte nízkou siluetu, doteď jste nebyl vůbec vidět, váš výstřel v podobě komentáře byl přesný a měl čistý průstřel cílem. Vypadáte že umíte průzkum bojem... Nejste vy náhodou Hetzer? 

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ó děkuji done, pochvala od labužníka jako Vy vždycky potěší.

Nicméně nejsem fanda genderového sebeurčení a podobných chvostovin, podle toho co je k vidění na západě (a co pomalu proniká k nám) není o co stát.

Pokud trváte na nějakém označení nechám Vám volnou ruku, Jagdpanzer 38 však měl, pokud se pamatuji, jednu zásadní nevýhodu a sice že postrádal věž. Takže se při míření musel otáčet celý, což je nejen nelichotivé, ale i nemálo nepraktické. Plusové body u mě má za to, že je na českém podvozku.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ó pane Tanku, to nepůjde. Já cyp jsem zavedl poměrně volná pravidla a jedním z nich je, že každý se tu může ztrapnit sám i bez mé pomoci, čehož je hojně využíváno v dobrém i ve zlém. Tož váš nick je jen a pouze na Vás. Klidně si ponechte ten stávající, protože vždycky budeme mít prostor pro kreativní oslovení.

A vítejte na mém dvorku. Jste poměrně panceřovaný, tož byste měl něco vydržet... máme tu bordel, smrad, holubince, asfalt, sprosté ostraváky, bojové otravné látky, pár domácích zvířat, městské paničky, jednoho barda, jednoho šermíře s velkými nároky na chladné zbraně, máme tu mlynáře, vševědy, matky, strejdy, zemědělce, dispečery..... jo a jednoho přemoudřelého vidláka se sklony ke grafomanii a duševnímu sebeuspokojování. Všichni jsme tu staří oškliví a hloupí. To by se Vám mohlo líbit. 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

dělat ze sebe blbce to mi jde samo.

Máte tu docela hezky, líbí se mi tu už tři roky, akorát su potichu. Včil už mi to ale nedalo, dříve věci zdaleka nebyly tak absurdní.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

...orientované na vývoz, je nejen takovýmto způsobem importovaná nesvoboda, její růst (závislost na výkonu ekonomik či na politice jiných států se zvýšila), ale také např. to , že suma (a portfolio) zde vygenerovaných produktů a služeb , které jsou určeny pro spotřebu, respektive měly by být zejména k užitku domácích subjektů a objektů, je menší (je zranitelnější) než by mohla(o) být. Tedy sice vyrábíme dlouhodobě více než jsme schopni spotřebovat (viz obchodní bilance) , ovšem v takovém sortimentu (samozřejmě že i proto , že zdroje jsou omezené a náklady obětovaných příležitostí modeluje poptávková past " market makerů", včetně de facto vlastníků relevantních exportních trhů) , že pak jsme nuceni (produkční kapacity také nejsou neomezené) dovážet i takové produkty a služby, které jsme schopni (za určitých okolností i bez dotačních pobídek, ovšem to bychom museli se stát více svéprávným státem) vyprodukovat "sami" (samozřejmě že ne v čistě autarkním režimu, určitě potřebujeme dovozy surovin atd.) . Čímž samozřejmě roste i takto daná míra nesvobody (další a další závislosti, svoboda je totiž zejména co nejméně závislostí).
Proto může být ten úder mnohem tvrdší, na takovouto otevřenou ( a tak vpravdě i nesvobodnou) ekonomiku (no, držme se při zemi, jako vždy to určitě neodnesou ti, kteří na této ekonomice parazitují, ve smyslu citátu uvedeného dole) dopadne mnohem razantněji. Pokud by se naplnily ty černé scénáře, kterými nás straší snad už i humoristé či kabaretní umělci, nejen gangsteři s maskama na ksichtech, zvaní " zástupci moci lidu".

Oberobčan se mezitím drbe bůhvíkde, následně si sahá na ksicht neopatřený rouškou... ale vyhrožuje při tom pokutou tři tisíce korun za nenošení roušky. No nic, ten citát :

„Předstírání, že trh je výlučně místem kooperace, patří mimochodem mezi základní mimikry těch účastníků, kteří volí parazitickou strategii.Jejich skrytě konfrontační strategie bude totiž úspěšná jen v případě, že podstatná část účastníků uplatní strategii kooperační a zároveň si nebude vědoma toho, že někteří volí strategii jinou. Je totiž v zájmu nositelů parazitické přebytkové strategie přesvědčit ostatní o tom, že jiná než kooperativní strategie není na trhu možná.“
(Adam Votruba : Paradox úroků)

A ještě jedna technická.
K dluhům, například i k státnímu dluhu.
Že totiž ti, kteří zřejmě moc nerozumí fungování finančního systému založeném na soutěži o úrokem zatíženou fiat měnu, ti se stávají např. ministry financí či premiery. Aby pak strašili a nadávali lidem, že žijí na dluh, a že dluh je třeba splatit. Ta xxxxxx(autocenzurováno) jen kvičí, což jsou slepí nebo hluší a nebyli přímými svědky toho , ba někteří tento krok jásotem vítali...když se tady ne až tak dávno vyrobily téměř 2 biliony korun z ničeho ?!??? A to zejména proto, aby se znehodnotily výsledky práce zdejších lidí a zdražily produkty práce cizinců ? Přičemž samozřejmě že míra nesvobody takto ještě více vzrostla ?
Budou to tito šejdíři, kteří , když tak, přivedou zem k fiasku, ne jacísi " popírači" nebo " chřipečkáři"....to jen kvičí jejich služky a otroci.

Průměrný počet slepic: 3.3 (14 hlasů)

"chřipečkáři" podporují ekonomiku, HDP, ...
Neboť díky jim ubude důchodců (=velká podpora ekonomiky),
pracující budou stále pracovat a promořovat se rychleji
a ti co nevyrábějí (entertainment, media, bary, hospody) si vykřičí navýšení státního dluhu (různých podpor)
(v ekonomii platí, že jen dluh rozběhne hospodářství, to ten hlupák škrtič Kalousek nevěděl).
Takže ano, co se týče hospodářství v příštím roce, jsem optimistou, opravdu mu ty nátlakové skupiny osob pomáhají.

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)

Pane Chlor.
Kdyby jenom státní dluh rostl,ale co firmy živnostníci,občané.
Přeci sám Babiš navrhoval firmám,živnostníkům,zadlužit se,kolik těch dluhů tam bude.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jinak to nejde, beze změny (úpravy, doplnění, alternace..) finančního systému. I ty peníze vesměs vznikají " díky" dluhu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

...není konečná. A žijí vrtulníkové peníze! Ekonomicky i sociálně se brzy dostanem na úroveň středověku!

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

aneb jak zvýšit úroveň součinnosti (já vím že v kotlince něco takového nehrozí, ale byla by to od Bociana prča)
Lukašenko jedná s představiteli opozice o nové ústavě. V base.
https://aftershock.news/sites/default/files/u35089/%D1%84%D0%BE%D1%82%D…

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Asi tady na Kydech jsme téměř všichni řidiči.
Jak podle vás striktně Češi dodržují dopravní předpisy?
Tipnu si:
20 % docela důsledně
50 % jak kdy
20 % když je na dohled policajt
10 % nikdy

Takže je jasné, jak dodržujeme proti kovidová nařízení, ještě hůř.
A je jasné co s tím.
Tvrdá restrikce, pokuty a policie v ulicích.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

No fujtajksl. A vážne si myslíte, že když lidi chytíte pod krkem, tak to pomůže? Rozkopnout v hospodě o půlnoci ve Vidlákově dveře, vlítnout tam zásahovka, všechny pozatýkat, pořádně je zpokutovat a oni se už pak budou chovat dobře? A když ne, tak jim zase nakopeme koule?
Nebylo by lepší se je pokusit přesvědčit?
Pokud bych do toho zásahu byl zastáncem "jak kdy", tak vám garantuji, že po něm budu lavírovat mezi "když je na dohled policajt" a "nikdy".
Pardon, většinou se zde snažím nikoho nečastovat vulgarismy, ale s "tvrdou restrikcí a policajty v ulicích" běžte do hajzlu!

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

...někteří z vás nálepkujete jako " popírače" a kterého si prý máte zapamatovat, jeho jméno...prý abyste ho obvinili, " že za to může" (už nevím, kdo pronesl kdysi výrok v tom smyslu, že pokud usilovně hledáte viníka čehokoliv, tak určitě nebudete nikdy zklamáni a nikdy tím viníkem nebudete vy sami), kdyby došlo k nejhoršímu :

"Svět se dal do pohybu. Ledy se lámou"
(Jan Hnízdil)

Vysv. : S něčím souhlasím, s něčím ne, něco je mi lhostejné...prostě tak jak dycky, v obdobných případech..

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)