Snad se najde i ten Adenauer

Autor
Štítky

Několikrát jsem se zde na Kydech zabýval myšlenkou, kterou jsem pojmenoval Mansteinův paradox. Vycházel jsem z válečných deníků generála von Mansteina, který se až do konce války nedokázal vyrovnat s tím, že od roku 1942 v Rusku nešlo nic podle plánu.  Rus vyhrával na všech frontách, postupoval a přitom vlastně neměl. Nebyl k tomu důvod. Němci přece byli lepší úplně ve všem. Od logistiky, přes bojovou morálku, lepší techniku a samozřejmě měli i skvělého neomylného vůdce. A tak němci věřili, že příští ofenzíva všechno zlomí, že se pro ně vše v dobré obrátí, že ruský válečný stroj je jen nějaká blbá náhoda. Hlavně je třeba věřit ve Vůdce a dobře to dopadne. 

Na toto téma jsme měli na Kydech nejednu bouřlivou diskusi a řadu článků nejen ode mě. Příčiny německé prohry jsou nám známy, ale já jsem pořád nechápal, proč si to ti němečtí generálové nepřipouštěli. Stále více mluvili o zradě, popravovali stále více svých vojáků za defétismus, ale téměř až do konce si realitu nedokázali a nechtěli připustit. A to byli ve vojenském řemesle vzdělaní, měli za sebou spoustu zkušeností, válečné akademie, měli zprávy od svých špionů a měli docela přesnou představu o kapacitách nepřítele. Přes všechny své válečné zkušenosti a vzdělání, stejně popírali realitu až do rozvalin Berlína a dokud si Hitler neprohnal hlavou kulku, pořád jich bylo neuvěřitelně hodně, kteří věřili. 

Když teď sleduju koronavirus, vidím totéž v bledě modrém. Vzdělaní doktoři s tituly, dlouhodobí praktici, kteří se už ve svých ordinacích a na sálech setkali se vším a přesto stále popírají realitu, kterou můžeme vyjádřit jednoduše... Každý stý člověk z diagnostikovaných nakažených umře. Už dlouho můžeme sledovat, jak jejich počet roste a velmi snadno můžeme předpovědět okamžik, kdy prostě dojde poslední volný ventilátor a poslední volná postel.  Poměrně přesně můžeme definovat okamžik, kdy už nezbude skoro žádný lékařský personál. Kdy začnou umírat lidé ne na Covid, ale na banální problémy, protože nebude nikdo, kdo by o ně pečoval. Matematika je sviňa. Je úplně jedno, kolik lidí je nakažených a nevíme o nich, ale ti o kterých víme nám celou statistiku bez problémů pokryjí. 

Jestliže včera přibylo osm tisíc odhalených nakažených, za týden přijde do nemocnice osm set těžších případů a za další týden jich zhruba osmdesát zemře. A protože je virus sviňa a nečte Kydy, může to být o pár dní dřív nebo o pár dní později. Ale celkem spolehlivě se to stane. 

A přesto se i v diskusi pod tímto článkem najde dost lidí, kteří budou nadále popírat, že je to průser. Budou se ohánět různými jinými čísly, budou se ohánět dalšími argumenty, ale nic to nezmění na tom, že nemocnice budou plné, přeplněné a starší lidé budou umírat. Na covid, nebo s covidem, ono to vyjde na stejno. Samozřejmě bude těchto popíračů ubývat, ale až do hořkého konce jich bude dost. 

Já už si naopak pomalu koncipuji omluvu Flégrovi. Považoval jsem ho za doomsayera - nedovedl jsem si představit, že by se denní počet nakažených mohl dostat až k deseti tisícům. Já sám jsem mluvil o polovině a tvrdil jsem, že vrchol přijde tak zhruba za týden při 120ti až 150ti tisíci nakažených. Nejspíš jsem se mýlil a bude to horší. Ať ale přijde vrchol epidemie kdykoliv, to nejhorší v nemocnicích přijde až za dva až tři týdny poté. A dneska už si dovedu představit, že to naše zdravotnictví prostě nezvládne. A pokud to přesto zvládne, zaslouží si příslušní šéfíci doživotní teplé místečko ve Světové zdravotnické organizaci. 

Obávám se také, že ani lockdown zřejmě nepomůže. Popíračů je totiž dost velké procento. Pořád jsem jediný exot s rouškou, ať přijedu kamkoliv. Pořád se v noci z hospod svítí. Pořád si to lidé nepřipouštějí a nebo fatalisticky doufají, že se jich to nedotkne. A tak se nic nezmění ani kdyby se Babiš těmi opatřeními zalknul. Proto nezabraly roušky - málo se nosily. Proto nezabraly zavíračky - nikdo je nedodržoval. 

A stejně jako za Hitlera, kdy se přinášely (cizí) oběti ve jménu boje proti bolševismu, teď nás vyzývají, abychom přinášeli oběti ve jménu boje proti Babišově totalitě. A vzhledem k rozsahu popírání reality se nejspíš stane to, co se stalo Německu... bolševické hordy vyhrály. I teď bych si stále více sázel na skutečnou Babišovu totalitu, protože z hospodářského průseru, který nás čeká, nás nejspíš nic jiného než totalita nevyseká, ať si svobodomyslní říkají co chtějí. Tak moc bojovali proti Babišovi a mírným opatřením, až vlastně přispěli k opravdovému omezení svobody a všeho. Proč? Protože byli blbí jak tága.  Neohlíželi se na následky, protože nepochopili, co je exponenciála a neuměli si obyčejnou trojčlenkou (nás to učili na základce)  spočítat, co to znamená. Tak dlouho popírali realitu, až jim realita sebere všechno. Do kytek půjde nejen hospodářství, ale i ta jejich svoboda. A pokud se někdo pokusí znovu prapor svobody zdvihnout, dostane po hubě od těch, kteří ve jménu svobody teď přijdou o někoho blízkého, případně kteří si udělají drsnou nemocniční zkušenost. 

Německo za války mělo v neštěstí vlastně i trochu štěstí. Až když došlo na nejhorší, začali lidé naslouchat Adenauerovi. Až pak. Předtím nikoho nezajímal. A tak trochu doufám, že i u nás se nějaký ten Adeanuer najde a budou mu naslouchat. Ale až pak. Až se to nejhorší stane. 

A abych se mohl posmívat všem chřipečkářům a připomínat jim, co už brzy budou mít na svědomí, řeknu, co nás čeká:

Za čtrnáct dní se nemocnice naplní nadoraz. Bez ohledu na to, že to je jen chřipečka a že většina nemá příznaky, stejně se nemocnice naplní a začne selhávat péče. I kdyby se chřipečkáři uvztekali a mluvili o babišově spiknutí, prostě nebudou lidi. Kdo se nakazí v příštím týdnu a bude mít vážný průběh vyžadující nemocniční péči, má slušnou šanci, že se bude alespoň chvíli dusit někde na chodbě za nezájmu té jediné sestry, která bude sloužit na celém patře a bude mít mnohem vážnější případy.

Kdo se nakazí za čtrnáct dní a bude potřebovat hospitalizaci, ten už má slušnou šanci, že jeho ventilátor bude obsluhovat očař nebo onkolog, protože nebudou lidi. Pokud na něj zbude ventilátor. 

Za další týden začnou být chřipečkáři vysloveně pronásledovaní. Být Šmuclerem, opustil bych republiku, protože bude mít e-mail i schránku plnou výhružek smrtí a na dveřích bude mít trvale geometrický obrazec. Pokud se ještě za tři týdny nějaký chřipečkář někde ozve, schytá to a nejvíc to schytá od těch, kteří mu teď ještě fandí. Budou si totiž připadat podvedení jako němečtí vojclové v posledních dnech války. Lidé zjistí, že věřili chiméře a budou hledat viníky. Kalousek už to pochopil a od Šmuclera se už odstřihl. Zubařský ředitel zeměkoule zjistí, že je sám a ti, co mu tleskali mu přejí soud za šíření poplašné zprávy. Nepochybuji, že se nějaké to trestní oznámení najde. 

Naštěstí jsme v Česku a ti největší chřipečkáři budou bez uzardění všem tvrdit, že to tak nikdy nemysleli a nikdy nic podobného neřekli. Nepochybuji o tom, že si najdou nové téma, jak pokračovat ve svém umanutí. Zde na Kydech vše zůstane. Bude úžasná prča si za měsíc v diskusi přečíst dnešní popírače. Nepochybujte o tom, že si vás pak vychutnám a budu tvrdit, že i vy máte na rukou krev. A dvojnásob, pokud přijdu o někoho z rodiny. 

A vy - důchodci a starší, co se nenakazíte nebo to nakažená přežijete (přežijete ve velké většině). Vy si uvědomte, kdo se vás snažil chránit a kdo už zjara zaplatil obrovskou ekonomickou cenu za vaše životy. Kdo dal život na první místo před prachama. A uvědomte si, kdo je ochoten vás ještě dneska s klidem obětovat, protože váž život překáží jeho svobodě nenosit roušku a nakazit koho chce a kde chce. Kdo maskuje boj proti Babišovi bojem za svobodu, ale jde mu jen o to, aby nenáviděný oligarcha skončil a on mohl nastoupit na jeho místo.  A pokud ještě budou nějaké volby, tak tam jděte. Příležitostí vás obětovat zřejmě bude přibývat. A na kecy o zničené  ekonomice kašlete. Mají asi stejnou relevanci jako kecy chřipečkářů. Koronavirus není mor a vše se dá zase napravit a obnovit. 

A ještě chci poprosit své čtenáře. Prosím dejte nám vědět, pokud se nakazíte a obzvlášť, pokud budete muset do nemocnice. Ať na vás můžeme myslet. Bohužel jediná léčebná metoda brzy  bude usilovná modlitba vašich přátel.  

Prosím všechny diskutující. Nechte všechny chřipečkáře a popírače, ať se dneska vykecají dosyta. Nediskutujte s nimi, má to asi stejný smysl jako diskuse s Goebelsem v hitlerově bunkru. Nechte je, ať přinesou svoje rozbory, svoje odkazy, svoje grafy a ostatní moudra. Je to jejich závěť a bude stejně směšná jako ta Hitlerova. 

 Pokud budete chtít něco dodat, napište vlastní komentář jak budoucnost vidíte vy. Pokud se do vás nějaký chřipečkář pustí, nechte ho. Bez totálního rozvalu jeho představ stejně názor nezmění. 

Svým způsobem se děje to, co jsme už dvacet let čekali.  Věděli jsme, že se průser blíží  a debilita elit k tomu hodně přispěje, ale nečekali jsme, že spouštěčem bude čínský vir.

Doufám že jste připravení, jak jen můžete být. Doufám, že jste schopní vydržet bez státu pár dní, nebo třeba i pár týdnů. Doufám, že máte kolem sebe nejen virtuální, ale i skutečné přátele, že jste neztratili hlavu, nepropadáte panice a do budoucnosti hledíte s odhodláním. Přežili jsme Habsburka, přežili jsme Hitlera, přežili jsme Gottwalda, Rusa, přežili jsme Husáka. Přežili jsme dokonce i kapitalismus bez přívlastků. Tohle taky přežijeme. Nikdo v Evropě nemá na přežití lepší výcvik než my.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (143 hlasů)

Komentáře

Dík za odkaz .
Selhala vláda

Vláda má odpovědnost i pravomoc jednat v zájmu řešení problémů, které ohrožují společnost. Pochopitelně jsou její pravomoci omezeny a zároveň musí dělat i nepopulární opatření, která mohou snižovat její politickou podporu. Skuteční politici by měli být schopni toto unést, a i nepopulární opatření v zájmu řešení problémů realizovat. Chápu, že je to velmi těžké hlavně v dnešní době, kdy opozice využívá (lépe řečeno zneužívá) každého takového kroku k získání bodů v politickém boji. A to i v případě, kdy by je sama ve vládní pozici musela dělat. Omluvou pro nekonání nemůže být, že po těchto nepopulárních opatřeních vznikne vlna velmi ostrých slov veřejnosti a novinářů. Nejvíce jsou totiž slyšet ti, kteří bez uvažování napadnou vše nepopulární. Toto by měla schopná politická reprezentace, která má vizí sloužit společnosti, unést. A v tom ta současná selhala. Je to velká škoda zvláště proto, že i díky příznivému souběhu náhod se podařilo první vlnu epidemie zastavit včasnými opatřeními, která byla vůči těm v jiných státech relativně mírná, velice rychle a bez zvýšení úmrtnosti. Bohužel i to přispělo k tomu, že velká část veřejnosti byla naladěna k tomu, aby rizika epidemie podceňovala a volala po co nejúplnějším uvolnění. Ovšem pro vládu, která má odborníky a měla by vidět dále, to není omluvou. To, že odborníci varovali včas, je vidět i z událostí na konci července a srpna, kdy po prvních varovných číslech doporučovali alespoň návrat k rouškám. Po reakci veřejnosti a opozice na možné náznaky takových opatření však vláda rychle ucukla zpět. Na konci srpna to vedlo napřed k odchodu epidemiologa Rastislava Maďara a zmatky na přelomu srpna a září pak už zcela vyloučily možnost zmírnit druhou vlnu včas. V té době už začínal komunitní přenos a růst počtu nakažených se začal zrychlovat. Pravděpodobně hlavně s ohledem k blížícím se volbám nebyli vládní představitelé ochotni přistoupit k nepopulárním omezujícím opatřením včas.
Do kamene tesat.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

No tak to budou muset modroptáci spolknout sakra hořkou pilulku.
Vystrčil nadále předsedou? Tak to by museli modroptáci pěkně mastně zaplatit. Jenže nemají čím!
Mám takovej pocit, že fialovej modropták právě stojí, nebo už sedí na startu pěknýho sešupu.
Asi by se měl urychleně věnovat studiu historie socanů a komunistů, aby věděl, kam má namířeno.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

trocha humoru ze života, .. Trapasy s dětmi ve veřejné dopravě jsou jedny z nejhorších situací, které se rodičům mohou přihodit. Protože není kam utéct. Vždycky si vzpomenu na toho prcka, co viděl starou babičku natřenou jak plakát a na celý vagón zaječel: "Tátí, proč je ta pani taková zmalovaná?" Tatík jej odtáhl na druhou stranu tramvaje, něco do něj chvíli hučel, kluk zmlkl, ale po chvíli zase zakřičel: "A tatí, co je to ta stará rašple?" Tak my bychom rádi, aby se nám stalo jenom tohle...
Tramvaj přijela skoro prázdná, Viki se nám vytrhla, prosmykla se návalem a hned vylezla na jednu volnou sedačku. Snažili jsme se k ní postupně prodrat, ale šlo to těžce, tak jsme čekali, až si lidé označí lístky. Nad Viki se postavila slečna, která se na ní usmívala a Viki se hned začala culit. To je stádium seznamování. Pokud Viki uzná, že se s danou bytostí dá mluvit, naváže občas konverzaci sama. Svým způsobem. Její první seznamovací větu bych označil za jednu z nejhorších, co se snad dá ve veřejné dopravě zvolit: "Máte holej ZADEK!" vyprskla na celou tramvaj s důrazem na poslední slovo a začala se děsně hihňat. Slečna měla prostě nějaké kalhoty se sníženým pasem nebo jak se jim říká a ano, část pozadí byla vidět. Do jisté míry to bylo tím, že se držela stropních madel, takže se jí bunda vysunula nahoru a tím se "holost" zvýraznila. I v této zimě. Ne, že bych si toho všímal, ale když už na to dcera upozornila... Slečna zrudla. Všichni v tramvaji se začali uculovat a několik puberťáků u dveří se svalilo na schůdky. Kéž by to skončilo jen tímhle... Zatímco si slečna snažila stáhnout bundu, Viki svým hláskem, co dokáže překonat jakýkoli hluk veřejné dopravy zase vyprskla: "Nastydne a bude vám kejchat!" Manželka na mne vrhla vražedný pohled. Jako kdybych za to mohl! "To jí říkáš vždycky ty!" sykl jsem nenápadně. To musela uznat a hned zrudla. Maminka vždycky dbá na to, aby bylo dítě zakasané a nikde mu nic nečouhalo, tak jí přesně tohle vždycky říká: "Nastydne ti zadek a bude ti kejchat!" Jsem z obliga! Super. To se mi často nestává. Vlastně vůbec. Pár lidí v tramvaji vyprsklo taky, slečna byla celá červená a nervózně se smála. My už se k Viki nesnažili dostat. Jen jsme tak stáli v tlačenici a vezli jsme se, jako bychom k nikomu nepatřili. Viki se pak dívala z okýnka a byla ticho. Slečna několikrát málem spadla, protože se už neodvážila držet nahoře. Potom Viki s pohledem ven a poučně vztyčeným prstíkem hlasitě zadeklamovala, jako by si vzpomínala na nějakou poučku: "Hlavní problém zítřka: nastydnou ti střívka!" Dva vysokoškoláci kousek od ní se začali nepokrytě řehtat, jeden mlátil hlavou do tyče. Puberťáci u dveří se na schůdkách jen klepali jako hromada rosolu. Manželka znovu vrhla vražedný pohled. Ok, tak za to jsem již mohl já. Kdo by čekal, že si na to zrovna vzpomene, zas tak často jí to neříkám, já jsem otec, mně je fuk, jestli je zakasaná. Já to hlídám, jen když mi řekne maminka. Pak ji upravím a občas to doprovodím nějakou replikou s varováním ministerstva zdravotnictví . Viki se otočila ke slečně a potřetí vyprskla: "Budete KADIT sněhuláky!" Slečna i my měli jedinou touhu: být úplně někde jinde. Byla tak červená, jako by jí prosakovala krev. Jeden pán naproti začal proti své vůli chrochtat, nějak to nemohl udržet. Jeden vysokoškolák si to začal psát do mobilu. Puberťáci na schůdkách měli smrtelné křeče. Slečna se otočila po chrochtajícím pánovi, což neměla dělat, protože Viki ukázala svůj lehce odhalený zadeček, ta to chápala jako hru, ukázala na její pozadí a s hysterickým chechotem zavýskla: "BUTTCOIN!" V angličtině se ten výraz používá pro půlky zadku, protože připomínají otvor na vhazování mincí. No ano, teď už vím, že jsem jí to neměl učit. Stále v tramvaji bylo několik cizinců, kteří netušili, o co jde. Takže teď se začali řehtat všichni. Vysokoškolákovi z toho vypadl mobil. My s manželkou jsme se začali přesouvat na druhou stranu vagónu. Zase pohled ven a zamyšlené deklamování se vztyčeným ukazováčkem: "K nemoci nás přivádí - odhalené pozadí." Budu muset navrhnout mamince, aby s nezakasaným dítětem nebyl dělány takové cavyky, sám jsem netušil, kolik průpovídek se k tomu pojí. A že si je Viki všechny pamatuje. Najednou Viki začala poskakovat na sedadle a vůbec nedbala na slečnu, která jí zuřivě naznačovala, ať už nic neříká nebo jen potichu. Zřejmě si vzpomněla na nějakou obzvlášť dobrou věc. A opravdu zakřičela: "VE TMĚ SVÍTÍ - HOLOU ŘITÍ!" Tramvaj se rozeřvala tak, že řidič začal brzdit. Vysokoškolák myslím svůj mobil spolkl. Puberťáci se drželi dveří a klepali se, jako by probíjely. Chrochtající pán několik lidí okolo poprskal. Slečna se již smála taky, ovšem celá její pokožka vykazovala známky, že jí brzo vyrazí ještě srp a kladivo. Z toho plyne poučení tzv. Viki warning: buďte obezřetní, když napomínáte své dítě, protože všechno, cokoli řeknete, může být - a bude - použito proti vám.

=

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

a furt nic.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

To je jen pokusný balónek věcí příštích... 

Začalo to sebetrasováním, teď jsme u sebediagnózy, za čtrnáct dní nastane sebeléčba a kdyby se nezadařilo, tak sebekremace. Z posledních sil škrtnout zápalkou je přece jen snazší než si z posledních sil vykopat hrob. 

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Hrob je třeba kopat s předstihem.
Koncem října má být ještě teplo.
Co se týče kremace - výhodou je sice nižší cena kůrovcového dřeva, ale platili bychom pokutu in memoriam za nepovolené spalování odpadu.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

za to, že je lampasák. Na vojně jsme zdravili od plukase nahoru, tak jeho bych zdravit musel, coby špagát.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

to tedy byl nářez.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

až bude zákaz shromažďování od 2 lidí. To bude komunikace jen přes net.

Zatím bez slepic