Uniklý koláč

Autor
Štítky

Krátký koronavirový úvodník

Nejsem si vůbec jistý, zda reprodukční číslo opravdu klesá. A pokud ano, jen minimálně. Master vám v článku vysvětlí proč. Já k tomu jen dodám, dle vlastní (a nejen vlastní) zkušenosti, že hygiena je týden až čtrnáct dní za realitou. Navíc si už minimálně týden myslím, že počty nových diagnostikovaných případů už nekorelují s celkovými čísly. Jsme na hraně kapacity. A vzhledem k tomu, jak je nastaven systém testování, vlastně už n není možné, aby teď pozitivních případů bylo o moc víc. 

Například ten můj kluk ze školky. Mají tam nakaženou učitelku a tak poslali na testy devadesát dětí. Některé z nich to určitě mají, ale většina to mít nebude. Hned máme celou řadu negativních testů. Podle mě je reálné ve třiceti tisících testech denně najít tak maximálně patnáct tisíc pozitivních. Zvolna těch pozitivních bude přibývat, jak virus prostupuje populací, ale už nám to nic neříká o velikosti nárůstu. Na Masterových grafech můžete vidět pomalé "zarovnávání" denních i týdenních výkyvů. To neukazuje slábnutí epidemie, ale ukazuje to slábnutí systému. 

Master teď shání data o nově hospitalizovaných. Tím to chceme nahradit. Stávající data hospitalizací nám ukazují počet lidí v nemocnicích. Ale každý den jsou také lidi propouštěni, jiní jsou odsunuti, jsou odkládány jiné zákroky a výkony. Tím je to zkreslené.  Čísla o počtu nově diagnostikovaných už několik dní nerostou exponenciálně. Ale zdráháme se tvrdit, že jsme na vrcholu. Spíš se to už nestíhá sledovat. 

Hospitalizovaní jsou cca deset dní za nakaženými. Až se začne lámat jejich nárůst, jsme z nejhoršího venku. Na nově diagnostikovaných už nic nepoznáme. 

A ještě jedna špatná zpráva... Master přidal i graf s úmrtími. Je hnusně exponenciální. 

A teď už Master: 

Ve středu se na novinkách objevil zajímavý článek ohledně nákaz. Vyplývá z něho několik důležitých věcí, o které jsem se s vámi chtěl podělit. V pátek sice byl článek zcela přebit tou humornou událostí s naším zatím-ještě-ne-ex-ministrem zdravotnictví, ale stejně si myslím, že z něho vyplývají věci, které jsou nakonec pro to, co se tu bude v příštích dnech a týdnech odehrávat, mnohem důležitější.

Novinky o grafu referují jako o "uniklých datech," což je poměrně humorné, když sami později v článku přiznávají, že data byla příslušným ústavem ÚZIS regulérně potvrzena. Ale nechme laciného strefování do kvality novinářské práce a podívejme se na ten graf trochu více do hloubky. Ten koláčový graf je totiž nesmírně zajímavý. Ten koláč jako celek, který graf reprezentuje, totiž přesně odpovídá reprodukčnímu číslu našeho Koroňáku. Sto procent koláče je přesně sto procent reprodukčního čísla. A budeme-li z toho grafu ukrajovat nějaké kusy zaváděním různých opatření, budeme ukrajovat také přesně adekvátní díl z reprodukčního čísla. Aktuální reprodukční číslo je údajně okolo 1.5 (aktuálně to teď vychází trochu méně, ale je otázka, zda to není jenom proto, že hygiena už prostě nezvládá testovat tak velká kvanta lidí), což znamená, že abychom tu epidemii zastavili, potřebujeme z toho koláče různými opatřeními ukrojit něco málo nad třetinu. Tím by se nám reprodukční číslo dostalo pod 1, což by tak trochu mohlo ulevit našemu zdravotnímu systému.

První a do očí bijící věc na tom grafu je, do jakých kategorií jsou nákazy rozděleny. Například "rodina, domácnost a volný čas", "běžné aktivity bez upřesnění" a podobně. Uvědomme si prosím, že toto je přesně ten graf, podle kterého má smysl cílit jednotlivá opatření. Když tam máme 0.8% z dovolených a rekreací, asi fakt nemá smysl cílit žádné opatření na tento sektor, protože i kdyby se nám podařilo zavést opatření, které bude stoprocentně účinné, klesne nám reprodukční číslo z 1.5 na 1.48, což jak jistě uznáte, není zrovna dvakrát výhra. Opatření musí být cílená, protože každé opatření je příšerně drahé. Nemůžeme plýtvat sílu na sice účinná opatření, ale ukrajující jenom malý kousek celého koláče. Potřebujeme opatření, která ukrajují obrovské kusy koláče. Potřebujeme ukrojit aspoň 33%. Jeden by čekal, že budou mít koláč rozdělený na relevantní kategorie, která souvisí s tím, jaká opatření se dají zavádět. To by toho ale jeden chtěl od našeho zdravotnického systému příliš. Tak tu máme takové kategorie jako "rodina, domácnost a volný čas," která dohromady míchá úplně nesouvisející kategorie. Jiná opatření budu dělat, když bude k většině nákaz docházet ve společné domácnosti a jiná opatření budu dělat, když se nákazy budou šířit mezi příbuznýma žijícíma v oddělených domácnostech a ještě jiná opatření budu dělat, když nákazy budou vycházet z volnočasových aktivit. Našemu zdravotnickému systému evidentně ještě od jara nestihlo dojít, že na tom v případě Koroňáku sakra záleží. Bohužel si klidně to všechno míchá dohromady. Jakoby ty kategorie vznikly ještě někdy v době, kdy si nikdo neuměl představit, že by se kvůli epidemii mohla zavírat celá republika. U kategorie "běžné aktivity bez upřesnění" je to podobné. Kurňa, snad je něco jiného, když se velká část lidí nakazí v obchodě a je úplně něco jiného, když se stejná část lidí nakazí vysedáváním v hospodě nebo v restauracích a ještě něco jiného, když k nákaze dochází vysedáváním mladých v parku. Našemu zdravotnímu systému je to ale evidentně úplně buřt a všechno to opět hodí do jednoho pytle. Nesmíte to přitom ovšem chápat tak, že "běžné aktivity bez upřesnění" znamenají, že hygiena nebyla schopná dohledat zdroj infekce. Na to je tam úplně samostatná kolonka "Neznámo". A já se ptám: Jak může někdo udělat nějaká zacílená opatření na základě takových hausnumer?

Druhá věc, která bije do očí, je rozložení nákaz i do těchto kategorií. Zcela nepřekvapivě vedou nákazy kategorie "rodina" (nelze čekat, že ten volný čas tam udělá zas tak moc) a "pracoviště", které mají dohromady skoro polovinu celého koláče. Na ani jednu z kategorií se ovšem v zásadě žádná opatření nezaměřují, protože ekonomika a protože nechceme trhat rodinu. Tím neříkám, že by snad bylo správné trhat rodinu, nebo zastavit všechny firmy. Jenom říkám, že téměř půlku koláče zavedená opatření vůbec neovlivňují.  Schválně jsem si dělal takový drobný výpočet, jakou část koláče vůbec naše současná protiepidemiologická opatření mohou zasáhnout. Je to tedy jenom takový přibližný odhad, neboť ty kategorie, jak jsou dány, jsou strašně dementní. Ale vychází mi, že i současná velmi bolestivá protiepidemiologická opatření jsou schopna zasáhnout pouze cca 28% koláče, což je méně, než má jediná kategorie "zaměstnání". Kdyby tedy byla protiepidemiologická opatření 100% účinná (jakože se v praxi nezvládne dosáhnout ani 50% účinnosti), klesne nám reprodukční číslo na hodnotu 1.08, což nám pořád ještě nestačí k ústupu viru.

Jistě možná budou mít opatření větší účinnost. To ale ani náhodou není dáno samotnými opatřeními, ale tím, že opatření působí také jako strašák na lidi. Tím, že se lidé trochu vystraší, jistě tím opatření nepřímo zasáhnou i do těch částí koláče, na něž se vůbec nezaměřují. Je ale důležité říci, že opatření samo nezabere. Pokud si jako národ řekneme, že přece máme opatření, nemusíme nic víc dodržovat, tak to bychom se šeredně spletli. Epidemii je možné odrazit jenom tím, že se sami do protiepidemiologických opatření nějak zapojíme a sami se přizpůsobíme. Současné přizastavení ekonomiky, které se tu zavedlo,  nemá samo o sobě tu moc přimět virus k ústupu.

Možná se tedy zeptáte, co si tedy myslím, že by mělo smysl udělat za opatření. Inu, nejsem vševěd a nemám univerzální odpověď na to, jaká opatření by byla potřeba k tomu, abychom se viru zbavili, ale myslím, že existuje několik věcí, které by v konečném důsledku zdaleka nemusely tak moc bolet a přitom by mohly mít mnohem větší účinnost, než bolavá opatření, která se tu dnes zavádějí. Inu, základem je, že když chcete šetřit, musíte šetřit tam, kde jsou velké výdaje. Na malých výdajích neušetříte. A když chcete brzdit vir, musíte ho brzdit tam, kde se ve velkém šíří. A tak se může stát poměrně hodně, kdyby se zavedla nějaká opatření patřící do kategorie "rodina" a "pracoviště". A napadá mě několik kandidátů na opatření:

  • V zásadě správným směrem jde Prymulův nápad (dej mu Zeman lehkou demisi) izolovat nakažené z rodin v hotelích. Dává to smysl. Sice to asi nebude zrovna dvakrát účinné, ale i malé procento z velkého čísla je pořád velké číslo.
  • Co se týče rodin, mohlo by mít také velký význam, že s jedním členem domácnosti by se automaticky testovali všichni členové. Asi by bylo nutné vymyslet na to nějaké efektivní schéma, jak to dělat, ale systém by prostě měl jinak zacházet s těmi, o kterých ví, že jsou s potenciálním nakaženým v mnohem uzším kontaktu, než s ostatními.
  • I kvůli pracovním podmínkám by mělo velký smysl se zaměřit na subklinické příznaky. Je velká spousta lidí, kterým Koroňák nic neudělá, nebo se u nich projeví jako mírná chřipečka. Ti ale často chodí do práce a tam to pak dále roznáší. Zavést takový malý lockdown pro lidi s klinickými příznaky respiračních onemocnění by mohlo také mít netriviální efekt. Nevím, v jaké formě by se měl zavést, protože jistě by mohl některé svádět k tomu, aby kvůli rýmičkám nechodili do práce, ale možná je to pořád lepší, než aby všichni nechodili do práce kvůli lockdownu. Povinnost zaměstnavatele poslat domů každého zaměstnance s respiračními obtížemi, podobně, jako se to dělalo ve školách, by mohlo udělat mnohem větší efekt, než celé zavření škol.
  • Také by se mohly vylepšit postupy dávání lidí do karantény. Jak už tu psal Vidlák, dneska je kvůli zpožděnému testování klidně možné, že se na člena stejné domácnosti s nakaženým hledí jako na zdravého a práceschopného, protože prostě nemocný ještě nebyl za nemocného oficiálně prohlášen. To je dle mého názoru absolutní tragédie našeho zdravotního systému a nevěřím tomu, že by to jakýkoliv ministr byl schopen nakopnout správným směrem.

Jistě by se našla i další možná opatření, která by při mnohem menší bolestivosti mohla být klidně účinnější. Účinnost těchto opatření je jistě také diskutabilní, rozhodně by ale každé z těchto opatření mělo mnohem větší efekt, než jsou například roušky. Obávám se ale, že náš zdravotní systém je už příliš zkostnatělý na to, aby byť vůbec napřel své úvahy trochu netradičním směrem.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (84 hlasů)

Komentáře

Ten chybí za tím Bohem.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Jste hnusné a hloupé zváře s mávacíma předníma nohama a pitomým zobákem, protože jste vůbec nepochopil ZÁKLADNÍ princip mého včerejšího příspěvku.
Ten spočíval v mém lišáckém záměru tak silně zdeptat Vidláka a následně celou jeho famílii, že jen co vylezou na dvůr ihned se všichni jak na povel VŽDY rozbrečí. Tím pádem nebudou moci zajistit vyprázdnění chlívku metodou opakovaných čuněcích porážek a mně, coby nejlepšímu Vidlákovu rádci na Zeměkouli a přilehlém okolí, nezbyde nic jiného, než sežrat tu vyprodukovanou tunu masa sám, jediný.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

První indicie přišla hned zpočátku covid divadla https://www.youtube.com/watch?v=NqhPA3_dVWM

V diskuzích lidé píšou další indicie, "ráno pozitivní - večer negativni". Ale lidé to strašání vládnoucí garnituře furt žerou.

Průměrný počet slepic: 3.4 (18 hlasů)

že tanzanijský prezident je vyjímečný chlapík, ale bohužel o něm nic bližšího nevím.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Jaké je být transgender v české společnosti. Dar nebo prokletí? Sledujte dokument Trans*
TIP OD SEZNAMU
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prymula-chce-pokracovat-jako-expert-…

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

snažení.
S tím finálním zásypem bych mohl souhlasit za podmínky přidání nějakého plastifikátoru, což v dojčerském maglajsu na zásyp kostek zaručeně je. Takže se asi časem nějaký problémeček ukáže.
Druhá věc ovšem je, zda-li by vidlácký dvorek po takovém ošéfování dlažby byl ještě schopen produkovat jedlé potraviny. Tedy abych byl akurátní, aby v něm bylo možno úspěšně a zejména opakovaně krmit konzumenty oněch údajně jedlých potravin. Přece jenom chemie je chemie.

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

To je Targusi pravda. Však už se také určité drobní prasklinky v "betonu" objevují. Objevují se na rozhraní kostky a spáry. Objevovaly se už od začátku. Ale přiští deštík ty spárečky zaplní prachem. Dokonce se děje i to, že spáry trochu zvětrávají. Ale opět - příští deštík je zase vyplní. Postupně se mezi kostkami vytvoří cca centimetr směsi prachu, hlíny, písku. Utemuje se chozením, přejížděním i dešťovými kapkami. Za čas nikdo nepozná, že mezi kostkami je beton... 

Ale hlavně... celé je to pořád rozebiratelné. Před kostkami v bezkém jaru jsem pod dvůr dávam nádrž na dešťovou vodu a dělal úplně novou dešťovou kanalizaci. Divil bych se, kdyby se to časem někde alespoň trochu nepropadlo... až se to stane, ono místo rozeberu, podsypu, přihutním a kostky zase naskládám zpátky. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

byl opatrnější s tím hutněním, pokud se pod tím nacházejí trubky nebo nádrž. A to z jednoduchého důvodu, bylo by toho škoda.
Jinak z přírodních materiálů je na tyto účely naprosto skvělý mletý dolomit, neboli vápenec. Léta praxe, skvělé zkušenosti, pozitivní ohlasy!!!

Stalo se mi, že v parném létě jsem vezl onen dolomit ve frakci 0 - 16. Co čert nechtěl a co bylo tehdy skoro normální, na tříhodinové cestě mne chytil déšť, docela fest mi to zmoklo a nachlastalo to vodu v míře více, než velké, tudíž to nešlo sklopit (tradiční porucha v čase a místě). Jelikož jsem byl mladé ucho a bál jsem se udělat, co by udělal na mém místě každý byť jen o málo služebně starší zaměstnanec (to jest vzal by si tašku s nesnědenou svačinou a jel by stopem domů, neboť byl čas fajrontu), nastartoval jsem lopatu a začal jsem původních 8 tun dolomitu shazovat růčo.
Po asi 10 lopatách jsem zjistil, že déšť a dosti vysoká teplota (horké léto, motor neustále na hranici přehřátí, tudíž zpětný výpar vody z korby přes dolomit směrem ke slunci) zajistily spečení dolomitu takovým způsobem, že jsem si musel jít půjčit krumpáč a dolomit na korbě napřed rozbít a pak teprve vyházet lopatou.
Naprosto geniální je pak ocelárenská struska ve frakci 0 - 8, ale na tu se jako soukromník od rakouských hranic nechytáte (z Třince je to docela daleko, takže cena za dopravu), sic byste měli známosti v Mokré, neb se to ve velkém přidává do cementu.

Zatím bez slepic

nejlepší materiál na na zásyp kostek je tzv. perk jedná se o hrubý pískový mateiál ze zvětralé žuly, který se vlhkostí sleje.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

To je to, oč tu běží. Líbodémo tak dlouho "zmenšovalo stát", až mu z toho přestaly fungovat zdravotní a bezpečností sektor.
Personálně a finančně ořezané na kost, bez rezerv. Tedy ve stavu, kdy za situace nevyžadující žádná mimořádná opatření ještě jakž-takž fungovaly. Jakmile však nastala mimořádná situace, takřka okamžitě se kously, protože nemají odkud vzít.

Zdravotní a bezpečnostní sektor, to nejsou "jen" nemocnice a policie.
To jsou i hygiena, inspekce bezpečnosti práce, inspekce životního prostředí, záchranáři, ambulance, civilní obrana, laboratoře. Všechny tyto obory jedou ve zcela minimalizované podobě nebo byly dokonce bez náhrady zrušeny či zprivatizovány. Přičemž by se nyní mohly a měly podílet na testování a HLAVNĚ TRASOVÁNÍ.
Což je přesně to, co nám teď chybí.

Plus zákonem zavedená omezení pravomocí inspekcí. Dnes snad žádná kontrola NESMÍ být provedena bleskově, bez ohlášení! Inspektoři musí potenciálně kontrolovanému subjektu zdvořile oznámit, že za měsíc nebo za půl roku dorazí na kontrolu.
Že je taková "kontrola" k ničemu? Ano, milé děti; je zcela k hovnu, protože kontrolovaný má dost času na zahlazení skoro všeho, co by mohlo být zjištěno.

Trasování
Bez trasování nelze provádět "chytrou karanténu", která by mohla a měla fungovat jako operativní uzavírání malých lokálních výskytů infekce, což by zabránilo rozšíření nákazy mimo ně.
ŘEŠENÍ: Po dobu trvání pandemické krize LEGISLATIVNĚ rozšířit pravomoci všech použitelných kontrolních orgánů a zapojit je do trasování a testování.
Demoblok samozřejmě bude kvičet jak podsvinče, ale od toho máme špunty do uší.
Ispekce práce a životního prostředí mají docela slušnou várku lidí s alespoň základním zdravotnickým/hygienickým vzděláním a po krátkém zaškolení by tito byli schopni provádět jak trasování, tak testování.

Testování
To by mělo probíhat jak plošně (víceméně jednorázově), tak lokálně (opakovaně v návaznosti na trasování).
Ale nejsou lidi a MTZ se také nedostává. Protože "malý stát".
ŘEŠENÍ: Neprodleně zapojit do testování všechny dosažitelné kapacity - výše uvedené a eventuáně další inspekce.
PLUS studenty posledních ročníků zdravotnických a sociálních (mají také zdravotnickou průpravu) středních škol - jsou plnoletí, VOŠky (vesměs plnoletí a dospělí studenti), nižší ročníky zdravotnických a sociálních VŠ. Teoreticky by to mohli dělat v rámci praxe a tedy bezplatně nebo za symbolickou odměnu+studijní kredity.
Callcentra snad už nějak fungují, takže základní kámen bychom měli.

To asi tak mohl být první malinký krůček k zastavení šíření nákazy.
Pak teprve je možné provádět pidiuzávěry, dávat do SKUTEČNÉ karantény jednotlivé domácnosti, domy, bloky domů, obce, firmy, aniž by musel být provden okresní, krajský či celostátní lockdown.
A teprve pak by snad mohlo dojít k zastavení, zploštění a následnému poklesu křivek nákazy a úmrtí na ni.

Jenže na to bychom potřebovali ne jednoho, ale stovky Prymulů.
Protože v krizi MUSÍ nastoupit vojenský režim. Žádný jiný neumí lidi vyděsit a přimět k disciplině. Dobrovolná disciplina zjevně NEfunguje a platímeza nizbytečně zmařenými životy, invaliditou přeživších a težko napravitelnými ekonomickými škodami.

Pokud můj nápad někomu připadá příliš "čínský" nebo "komunistický", nechť vymyslí lepší.
Mně nezbývá než mu popřát, aby breberu chytil, měl těžký průběh a nezbyla na něho ani matrace se šlauchem od kyslíkové svářečky.

Průměrný počet slepic: 4.6 (39 hlasů)

Omezení služby státu na její nefunkčnost je první krok k privatizaci služeb. Jako zdravotnictví v Itálii. Špičkové zdravotnictví pro bohaté, patřičně drahé. Minimální standard pro chudé.
Když všem budou dlouhodobě snižovat důchody, standardy sociálního zabezpečení a zdravotnictví, nakonec lidé sami začnou volat po jejich zrušení, protože poměr jejich plateb oproti čerpání bude příliš špatný.

Průměrný počet slepic: 4.2 (19 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

vám bych se nechtěl dostat do spárů, až budete šéfovat nějakému tomu gulagu.

Průměrný počet slepic: 3 (21 hlas)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud nepatříte mezi občanovo oblíbené, dědičnou vinou zatížené etnikum, máte šanci, že byste ho, jako šéfa gulagu, přežil.

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Viete, presne takemu gulagu v malom sefujem ja doma ... som matka, mam tri smradata, s demokraciou daleko nedojdeme ... a preco to pisem? Pretoze ma fascinuje, ze teraz vidim dospelych ludi argumentovat na netu presne tym istym sposobom, ako moji 10-8-3 ... takze sa obavam, ze aj na narod zaberie len ta ista diktatura, ako u mna doma

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

se uvolnil jeden post, na který byste se určitě hodila, praxi viditelně máte. Nechcete to vzít ?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je zvláštní, že se stále víc lidí upíná k matematickému řešení pandemie.
Dle růstu počtu státních zaměstnanců stát se nezmenšuje, ale přímo boptná.

Již jsem to zde jednou uváděl, ale jak vidno, nepadlo to na úrodnou půdu, tudíž nezbývá než setbu opakovat. Trasování může být účinné, pokud se jedná o jednotlivce. Pokud nastupují počty v desetitisících, je každý systém ochromen. Stát nebude mít nikdy na takové počty kapacity. Pokud nebudeme schopni pochopit základní logiku, mlátíme prázdnou slámu.

Stejně tak jak rozebírá bratr koláč. U velkých čísel jde o tendence, které z jakéhokoli i sebevíce strukturovaného grafu nevyčtu. Navíc, přesně víme co zamezí, nebo spíš k omezení nákazy přispívá. To již víme asi několik tisíciletí. Je jím IZOLACE nemocných. Myslet si, že necháme někoho v rodině v karanténě a zbytek rodiny se nenakazí je trestuhodná hloupost. U velkých čísel stát se svými institucemi musí vždy a za každých okolností selhat. Jeho role zde může být nanejvýš podpůrná tím, že vydá opatření jež by mohly vést k snížení nákazy. V každém případě jde vždy a jenom o zamezení styku zdravých s nemocnými. Další kroky jsou na jednotlivcích zdali to pochopí s budou dle "návodu" jednat, nebo ne.
Nezaznamenal jsem, že by jakýkoli graf sebevíc strukturovaný, zamezil nákaze.

Opomenul jsem i včasnost vyhlášení jednotlivých opatření jako termínů, kdy začíná téci do bot. Tento tajming není náročný na lidské zdroje, ale na prach obyčejnou lidskou politickou odvahu. Nebudu opakovat, že v tomto bodě naše vláda selhala. O motivu selhání je možné spekulovat, leč na výsledku, že za současný katastrofální stav může především vláda, se nic nezmění.

Zkusme přestat mlátit prázdné téma koronakrize a víc se soustředit pro to, co jako jednotlivec mohu pro zamezení její šíření udělat.

Nebo platí přímá socialistická úměra: čím víc diskuse, tím víc bojuji za světový mír?

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Jednotlivec může udržovat odstup úplně od všech lidí min. 2 týdny.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

No Gerde, zatím se nestalo, že by byla nakažena nějaká skupina, ale vždy a jenom jednotlivec té skupiny. Tudíž jde vždy o jednotlivce a jejich chování. Každý z nás může dělat jen nezbytnosti po dobu řekněme měsíce. Ti, co musí do práce, tak jen tam a na zpáteční cestě pro nezbytnosti a jen nezbytně do obchodu, jinak se zdržovat doma. Ostatní totéž, jen vynechají cestu do práce.

Z druhé strany, sám se snažím tak chovat, ale ..... ale jinak se nedaří. Děti udržet doma je nadlidský úkol a manželka, ač je na neschopence po operaci, je víc na cestách, které musí nezbytně vykonat za kamarádkami, než doma.

Si musíme padnout na držku, aby se něco k dobru obrátilo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

Když se skupina chová jako nakažený jednotlivec, který o nákaze ještě neví a na koronavirus kašle, pak zbývá jen možnost izolovat se od všech lidí a chovat se ke každému bez výjimky, jako by byl nakažený. A jestli členové rodiny nedodržují odstup od ostatních 2 metry a musí povídat tváří v tvář, pak se můžete jen připravit na dobu, kdy koronavirus dostanete taky. Můžete jen tipovat, kdo z nich jej přitáhne domů dříve.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

už bylo několikrát prokydáno v samostatných tématech. A podle reakcí na články soudím, že většina z nás dělá v rámci svých možností docela dost pro to, aby neohrožovali ostatní a sebe a aby se nějak zásobili pro základní přežití případné skutečné krize.

To, že k aktuálním tématům kydáme opakovaně, je spíš takovým psychologickým ventilem.
V každém z nás to je, každý narážíme denně na změněnou realitu, která obsahuje ohrožení dosud neznáným nepřítelem, který nemá zbraně, nepokládá bomby, neseká hlavy mačetou, nemá vlivové skupiny, není vidět atd. Někteří si to "pořešili" tak, že existenci ohrožení buď úplně popírají, nebo ji zlehčují; bo narušuje jejich dosud známý stabilní svět. Jiní to berou jako daný fakt a snaží se chránit a nehorožovat sebe a ostatní. Vyložených panikářů jsem zaznamenal jen naprosté minimum.

Mhmmm... No, i diskusí se dá bojovat za světový mír. Když si nepřátelé stojící na prahu války vyříkají navzájem své cíle, možnosti a schopnosti, dochází čas od času ke zklidnění, protože obě strany pochopily, že nemají šanci toho druhého porazit a podmanit si jeho statky.
Jak to dopadá, když si to nevyříkají, dokumentují jak dvě světové války, tak současný svět, který je skoro kompletně rozesraný na prvočinitele.
Líbodémo si chvíli myslelo, jak porazilo socík. Místo toho ale porazilo jen samo sebe.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

No nevím zdali si USA chtěla popovídat třeba v Afganistánu aby vybojovali spolu ten světový mír. Spíš bych to viděl na opačnou tendenci. Těch případů, kdy si strany popovídaly a ustoupily bude asi minimum.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

to dělá nebo se snaží každý zaměstnavatel, každá rodina (tedy skoro každý/á).
Ale to nestačí, ten člověk je infekční, neví to, jeho okolí to neví
a ty prvé 2,3,4 dny to roznáší.
Toto je potřeba snížit, kdyby se každý mohl otestovat a to zadarmo,
jednoduše,
tak by hned mohl jednat, izolovat se (pokud to není fanda "turbopromořování) a R by určitě výrazně kleslo.
Jak to zařídit, odborníci poraďte.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

"kdyby se každý mohl otestovat a to zadarmo", no právě, že to je onen kondicionál, který nám dělá tolik nepříjemností, protože to jaksi nejde nějak virtuálně udělat, tak zbývá jen to jediné. I s tím, že to není ideální, tak se izolovat.
Jistě to znáte: kdyby chyby.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Testy už nejsou potřeba, je nutné se chovat ke každému jako k nakaženému, co těch případů je. Prostě izolovat a testy šetřit na dobu po dvoutýdenní izolaci. Nebo třítýdenní, kdyby nákaza začala teprve pár dní po začátku izolace.
První izolace teď, druhá dvoutýdenní na Vánoce.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Testy už nejsou potřeba, je nutné se chovat ke každému jako k nakaženému, co těch případů je. Prostě izolovat a testy šetřit na dobu po dvoutýdenní izolaci. Nebo třítýdenní, kdyby nákaza začala teprve pár dní po začátku izolace.
První izolace teď, druhá dvoutýdenní na Vánoce.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku nákaza "rodina", nehcu být rejpal,ale toto je to poslední co můžeš řešit, protože tam se to dozví naposledy a nemáš možnost říci "nechoď za rodinou", když už si tam byl 14 dnů než se projevil koroňák a už jsi je vlastně kontaminoval.
Co má smysl řešit josu jenom ty ostatní skupiny ;)

Tady jsi docela přestřelil...

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Když už, jedná možnost je izolovat celou rodinu/bytovou jednotku, jestnotlivce, kteří už to mají a šíří předtím než ho izoluješ, fakt nemá smysl...

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak správně podotkl pan zemědělec výše, nemá moc smysl se zabývat tím, odkud virus na nemocného skočil. Celý koláčový graf je dost na nic, protože virus prostoupil populací, že už mohl na každého skočit několikrát a vyjádření del kategorií je spíše vyjádřením toho, co si pacient a jeho lékař myslí, kde mohli koronavirus chytit.
Na počátku 2020 ve Vò Euganeo v severní Itálii testy podstoupili úplně všichni obyvatelé včetně kojenců. Otestovali 3304 obyvatel plošně a každého, kdo vykázal příznaky, zavřeli do izolace. První testovací kolo na konci února potvrdilo nákazu u 3 % populace, i když zhruba polovina infikovaných neměla žádné příznaky. Po izolaci těchto nakažených druhé testování o 10 dní později ukázalo, že míra infekce klesla na 0,3 %.
Nákaza nijak neprojevovala u 50-70 % nakažených, které testy odhalily. Protože lékaři prověřili opakovaně úplně všechny a každého nakaženého izolovali, infekci se jim podařilo úplně zastavit.
https://www.info.cz/zpravodajstvi/svet/prvni-italske-mestecko-porazilo-…

Něco takového není v ČR možné, protože prostě není dostatečná kapacita na testy. Navíc je zamořenost populace už natolik vysoká, že testování nedává smysl. Nakažený je prakticky každý, kdo pociťuje příznaky.

Čili zbývá jen druhá možnost, považovat každého obyvatele ČR za nakaženého jak ve Wuhanu v Číně. Tvrdě izolovali celé město velikosti středně velké evropské země. Do ulic vyslali kropicí vozy.
Takže tvrdé zastavení chodu státu na 14 dní - nečeským novotvarem lockdown. A pak po 14 dnech testovat ty, kdo vykazují příznaky. Na to by kapacita nynějších testů stačila.
Že zpomalujeme postup koronaviru, aby se nezhroutilo zdravotnictví? Ale ono se už hroutí. Tak zbývá jen tvrdá izolace. Jednotlivců nebo celých rodin.

Tři nejpravděpodobnější scénáře dlouhodobého vývoje koronaviru. Vlastně více variant ani není:
První říká, že během příštích dvou let lze očekávat sérii menších pravidelně se opakujících vln, vždy silnějších v období sezonních chorob.
Druhý scénář se podobá epidemii španělské chřipky, kdy v březnu 1918 zasáhla svět vlna první, která v létě opadla, aby s obrovskou silou udeřila na podzim, choroba nakonec zmizela po třetí vlně začátkem roku 1919.
Třetí scénář tvrdí, že epidemie covid-19 zůstane s lidmi léta a bude vypukávat v různém čase v různých místech po celém světě.
Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/koronavirus-scenare-epidemie.A20102…

Koronaviry prý rychle mutují, a to i ty uměle vytvořené. Tak bych vsadil na scénář číslo 2, že teď prožíváme druhou vlnu, na jaře zažijeme ještě třetí slabší vlnu, a bude konec, protože virus mezitím zmutuje.
Příroda má ráda rovnováhu nejen v počasí. Díky pokroku v léčení se podařilo zachránit i děti, které by jinak nepřežily. U přírodních národů je dětská úmrtnost běžně 30 - 40%. Do reprodukčního cyklu se dostaly i geny, které by jinak neměly šanci na úspěch. Když se podobná situace stane v přírodě, je to těžký průšvih.

V Yellowstonském národním parku vyhubili všechny vlky v 1926. Počty jelenů reguloval člověk. V roce 1968 s umělou regulací jelenů přestal a jejich počty rázem stouply na čtyřnásobek (z 5 na 20 tisíc). Po návratu vlků v 1995 během 10 let klesl počet jelenů na polovinu.
https://www.selmy.cz/vyznam/priklad-z-yellowstonu/

Koronavirus je náš predátor a lidé jsou jeho kořist. Dá se očekávat, že polovina populace Evropy zemře předčasně na koronavirus nebo na následky koronavirové infekce. A už to nikdo nezastaví, jen koronavirus sám svou mutací. Pokud nezmutuje jako v Trondheimu https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Novy-a-horsi-typ-covidu-1…

Lidí je na planetě Zemi moc a zdroje při současném životním stylu nestačí. Co změníme? Životní styl, tedy jedno auto na rodinu maximálně, telefon a lednička s životností minimálně 10 let? https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/co-znamena-uskromn… Nebo omezíme počet obyvatel? Jak sleduji působení různých neziskovek s politickým zadáním, omezí počet obyvatel nesouhlasících s jejich názory a těm druhým lidem omezí spotřebu. Sobě nikdy žádná omezení neuloží!

Koronavirus je jako válka. počtem obětí i devastací ekonomik. Po válce pravidelně následují otřesy společnosti, nezaměstnanost, inflace a potom měna, která pohltí úspory. Spoříte si v penzijním fondu? Pravděpodobně z těch peněz už nic neuvidíte.
Podle Josefa Skály jsou všechny současné problémy nutným a logickým důsledkem neregulovaného globálního kapitalismu. Tolik jsme se připravovali na ruskou hrozbu, pak na čínskou hrozbu, až nám unikla hrozba epidemie.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

vykašlali na trasování, tak by dnes bylo v Číně 1,5 MILIARDY nakažených a mrtvé by počítali na miliony.

Vo Euganeo je poněkud atypickým italským regionem:
https://www.brusselstimes.com/opinion/106668/the-veneto-region-leads-th…
A to, co tam HLAVNĚ zabralo, bylo právě striktní trasování, které prováděli tamní "obvoďáci", již okamžitě předávali data příslušným institucím a nemocnicím.

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

Jak chcete trasovat data 10 milionů lidí? Jak je chcete testovat?

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Číňané kteří žijí podle starých tradic určitě na covid vyzkoušeli i akupunkturu. A když jsem na to přišel i já, tak i oni přišli na to, že včasným zásahem lze zabránit rozmnožení covidové infekce v těle, takže se nemoc nemůže rozvinout. Číňané používají akupunkturu a akupresuru, já termoreflexní nálepky, v tom je jediný rozdíl.

Pro číňany jsou tyto techniky naprostou samozřejmostí. Mikrobiální nákazy se mohou stát rezistentními na farmaka, ale v žádném případě ne na výše zmíněné tepelné terapie. Ochrana mnohobuněčných teplem je základním programem života na Zemi. Bez toho programu by mnohobuněční neexistovali.

Proto nelze považovat trasování za univerzální recept na úspěch.

Průměrný počet slepic: 2.7 (9 hlasů)

Nehodil jsem kamenem. :-)

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

"Většina europoslanců podlehla tlaku pseudoekologických neziskovek"

„Hlasoval jsem proti reformě Společné zemědělské politiky, ve verzi schválené většinou europoslanců, protože ohrožuje 50 tisíc pracovních míst v zemědělství ve více než 1 400 českých zemědělských podniků, které produkují 80% českých potravin," napsal europoslanec Ivan David.
Většina europoslanců podlehla tlaku pseudoekologických lobbistů z neziskovek, které jsou financovány nikoli příspěvky členů – běžných občanů, ale dary neprůhledných nadací, do nichž přispívají obří nadnárodní korporace, které chtějí obsadit unijní trh potravinami dováženými z USA, Jižní Ameriky a Asie," konstatoval Ivan David.

„Nejsurověji by verze reformy schválená europoslanci dopadla na zemědělce v ČR a ve východních zemích. Schválené pozměňovací návrhy bavorské europoslankyně Moniky Hohlmeierové (CSU) a německého zpravodaje nařízení o strategickém plánu Petera Jahra (CDU), pro něž bohužel hlasovali europoslanci z ODS, TOP 09, STANu, KDÚ-ČSL a Pirátů. Jde fakticky o velmi nezodpovědné poškození hospodářské stability stovek zemědělských podniků, které naví povede k růstu nezaměstnanosti na venkově, kde už teď chybí pracovní příležitosti," píše se v Davidově komentáři. (...)

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/vetsina-europoslancu-podlehl…
-------------------------------------------------------------------------------
Přečtěte si článek, je tam víc podrobností.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Budu na toto téma muset napsat článek...

Je to stejné jako s tou tureckou lodí, co podle Ivana Davida kradla plyn. Přitom to byla loď pro geologický průzkum.

Tohle je to samé. Zase se Ivan David snaží dramatickými slovy ukázat, jak je v ojroparlamentu platný a protiunijní.  Skutečnost je ale taková, že jsou na to všichni už dávno připraveni, ba dokonce už to v praxi začali dávno realizovat.  Ivan David si podobně dramatickými komentáři podkopává renomé. 

Nikomu to samozřejmě nenutím, máte svůj rozum, ale mně se kroutí prsty u nohou, když ho slyším mluvit o zemědělství. 

 

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

ten článek určitě napište.
Aspoň si člověk přečte jiný názor.
Vidím to totiž jinak - Ivan David ještě před zvolením sliboval, že nás bude informovat, co se v EU navrhuje/projednává/schvaluje, jak to tam chodí a vůbec... Tento slib podle mě plní.
Oznamuje nám, jak hlasoval a proč, kdy (jak dlouho před jednáním) dostávají "materiály k prostudování", kde v těch návrzích/materiálech jsou ukryty "ďáblovy detaily", různé podlůstky a sviňárničky ve formě "přílepků" k zákonům (známe i od nás, že) atd.
Prostě nás jenom upozorňuje na to, co se na nás chystá. A taky jak hlasovali ostatní "naši" europoslanci, což kvituji s povděkem.
Nedomnívám se, že se "snaží dramatickými slovy ukázat, jak je v ojroparlamentu platný a protiunijní". Snaží se jen v rámci svých možností házet píseček do ojrosoukolí.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Pokud se někde objeví jméno Monika Hohlmeierová, je vhodné si návrh přečíst dvakrát, protože ta osoba určitě nemyslí nic dobrého pro obyvatele ČR.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

Koronavirový humbuk je válka! Základní definice války zní: Válka je soubor opatření za účelem zmocnění se lidských, nerostných, energetických a strategických zdrojů.

Většina lidí válku chápe jako horkou válku, tzn.válku s nasazením armád. Taková válka je válkou vedenou až na 6. prioritě.

Seznam vyšších priorit:
1) světonázorová
2) chronologická
3) faktologická
4) ekonomická
5) zdraví

Koronavirové divadlo je válkou proti "lidským zdrojům planety Země", vedenou na všech vyšších prioritách.

5) Útočí na jejich zdraví, protože nějaký mikroorganismus který nákazu způsobuje je skutečný
4) Z lockdownů různých úrovní plyne ekonomická krize
3) I zjevné lži jsou vydávány za fakta
2) Omezení a uzávěry jsou časově ohraničené a jsou realizovány v příhodném čase
1) Z třetí priority je postupně vyvíjen světový názor neofeudalismu, nevolnictví a otroctví

Poslední, 6.prioritou je násilná válka. Kdo nebude ovládnut za účelem otroctví pro světovou elitu skrze vyšší priority národními vládami, bude izolován, eliminován a zlikvidován výkonnou mocí národních vlád, policií a armádou.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

MUDrlande Wenco,
souhlasím a opravuji na komplex jevů a veškerého dění kolem koronaviru má stejné následky na obyvatele jako válka.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Staří vymřou a uvolní místo pro mladé z Afriky a z Asie, kde porodnost neklesá.
Bleskově zaplní úbytek obyvatel Evropy a vyspělejších zemí na světě. Zemí, kde nežije mnoho starých lidí, se epidemie týká jen okrajově..

Byl-li virus vytvořen uměle, pak jen proto, aby podpořil probíhající migraci a ne proto, aby zamezil dalšímu přelidňování.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Ale Europa uz roky krmi Afriku .. bez nej by bol v Afrike hladomor a nasledne vymretie 'prebytocnej' populacie ... ked sa Europa zmeni na novu Afriku, uz nebude mat kto krmit povodnu Afriku, ani novu Europu .. a ludstvo sa dostane na 'udrzatelne' cisla samo od seba

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Pozor, rozlišujme mezi přelidněním a výskytem genů, které bez lékařské péče nemají šanci na přežití. Proto se koronavirus dotýká národů s mizivou lékařskou péčí jen málo. Slabší jedince tam dávno porazily jiné nemoci v Evropě vymýcené.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Neudivuje vás, jak se lidstvo co se nabubřele chlubí svým IQ, vědeckými objevy a technologickým pokrokem ve zdravotnictví, úplně posere z jedné mikrobreberky?

Na co mají lidé mozky? Na to aby je ovládli mikroskopičtí bezmozci? Jak to že lidstvo bylo schopné přežít dobu bez farmaceutik a dnes to neumí ani se "zázračnými" farmaceutiky?

Proč lidé kteří se snaží ovládnout a vlastnit kdeco, dávají svoje vlastní zdraví do rukou nenažrané farmakomafie, jak kdyby byli nesvéprávní?

Bohužel, z toho všeho mi vychází smutný fakt, že většina lidstva je nesvéprávná.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Ale ne, jen pokrok v lékařství zachránil v raném věku i ty, kdo by v jiných podmínkách nepřežili, protože vysoká dětská úmrtnost a přežijí jen opravdu zdraví a silní jedinci. Mnislav Zelený alias Atapana o tom psal, že jeho indiánský adoptivní otec v 90. letech ještě okopával pralesní políčko a žádné zdravotní problémy neměl.
Lidé dávají své zdraví farmaceutickým koncernům, protože doufají, že si za to koupí o kousek delší život. A protože lékařská věda dokáže udržet při životě prakticky kohokoliv, dokud platí (a pokud ne, nechají jej zemřít), je ten kšeft se zdravím lidí dost výnosný. Lidé se pak dávají do rukou koncernům vlivem výchovy, celoživotního mediálního tlaku ve prospěch těch koncernů, na míru ušitým zákonům a potlačováním alternativních možností. Málokdo je takový odborník v lékařství, aby dokázal zjistit, kdy se lékařská věda mýlí. Já vím, že na vše máte termoreflexní nálepky, ale zlomenou nohu asi nezahojí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

to je jasná věc. Západní medicína je jízdou na tygru. Vysvětlím to na jednom skutečném příkladu muže, kterého jsem dobře znal. Žil velmi hekticky, protože spoléhal na medicínu. Vysloužil si tím hromadu bypassů, takže se dožil věku kterého by nebylo možné dosáhnout jeho stylem života. Bypassy ale měly jednu specifickou charakteristiku. Skákavý krevní tlak. Z jeho běžně vysokého tlaku se mu horní propadl během sekundy ze 160 na 70. Výsledkem bylo že omdlel, švihl sebou na zem a potloukl se. Všichni si myslel že se mu zvedla cesta v opilosti.

Mohl bych napsat nespočet příběhů o "všemocnosti medicíny". Jedna známá si nechala operovat páteř v křížové oblasti. Nesmí alkohol, musí prášky doživotně, chronická únava, ztráta libida i manžela. Páteř se přitom dá vyléčit nálepkama nebo akupunkturou neinvazivním způsobem, se zachováním všech uvedených ztrát.

Vůbec tady nejde o to kdo je odborník, každý ať si zvolí co chce, pomalé objevování řeči vlastního těla,nebo jízdu na tygru.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Při léčbě zastaralými, ale v jistých směrech docela účinnými způsoby se dá tvrdit, že jste po léčbě poměrně zdráv a můžete žít.

Při jízdě na tygru se dá přežívat, než vás tygr sežere. Nikdy už nebudete zdráv, budete závislý na farmaceutikách a operačních zákrocích.

Tygr vás bude zaživa požírat i po ekonomické stránce. Když ale člověk není líný přemýšlet, náklady na jeho samoléčbu jsou maximálně 10 Kč/1 den.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by MUDrland Wenca (neověřeno)

Trvalý odkaz

O to právě jde, farmaceutický průmysl sám vytváří problémy, které i sám řeší a inkasuje dvakrát. Ale uznávám, že vhodná kombinace západní medicíny a čínské akupunktury spojené s akupresurou by měla daleko větší efekt než pouhá chemie. Kdysi se říkalo, že lékař léčí, ale příroda uzdravuje, a lidé chodili za sušickým páterem Ferdou.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

proč nezabírají antibiotika. Není to jen rezistencí bakterií na ně. Když se totiž někde v těle udělá zánět, tak kolonie bakterií naroste do té míry, že ucpe přilehlé cévy. Místně naroste krevní tlak, který cítíme jako bolest. Když užijete antibiotika, tak ty se rozptýlí po celém těle, jen v tom ucpaném místě kde jej jich nejvíc zapotřebí, tam se nedostanou. A když dostanou, tak velmi pomalu. Nálepkami, akupunkturou a akupresurou se dají ucpané c=vy rozšířit. Dochází k proplachu krví s živinami a antibiotiky a místo se velmi rychle léčí. A teď pozor, většinou není antibiotik třeba. Tělo si většinou poradí samo. Jenže právě tento poznatek nesmí západní medicína pustit do světa, protože by se ukázalo že antibiotika a jiná farmaceutika jsou potřebná jen ve vyjímečných případech. Při masovém rozšíření tohoto poznatku by jim příjmy spadly na 10%, možná i míň. To by byl jejich konec.Takové myšlenky jsou pro ně smrtelně nebezpečné.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)