Korejsky o koronaviru

Autor
Štítky

Už mnohokrát jsem se na Kydech chlubil že mi na zabijačky jezdí zajímaví hosté i z velké dálky. A Kupodivu skoro vždycky jsou to holky. Měl jsem doma holku z Kolumbie, dvě holky z Filipín, číňanku z Taiwanu.. A vůbec mám štěstí na Asii. Z Evropy mi chybí ještě celá Skandinávie, ale Asii mám poměrně zmáknutou. I z Koreje jsem už měl návštěvu... tedy z té jižní. Před pár lety. V tomto případě to byl chlap. 

Já osobně vládnu docela slušnou němčinou, kterou mě zdarma naučil tatínek. Angličtina všem mým snahám vzdoruje a tak potřebuju k hostovi zpravidla i tlumočníka a nebo to musí být cizinec slušně vládnoucí češtinou. Někdy o tom napíšu celý článek, ale teď vězte, že mezi mými zabijačkovými návštěvami je i jeden jihokorejský bohemista. Ano i tohle tam mají. 

Tento bohemista je teď na pracovní návštěvě České republiky.  Dělá tlumočníka jisté obchodní misi. A včera mi zavolal. Ne, dodržuje pravidla, zastavit se u mě nemůže, ani nechce, snad příští rok, kdy přijede znovu a snad už bude lepší situace. Domluvili jsme se, že nezveřejním jeho jméno, protože by mohl mít obtíže se svým zaměstnavatelem. Ale řekl mi jednu věc, která by vás také mohla zajímat. Posunul jsem článek o amerických volbách, protože mi to přijde hodně zajímavé. 

Mluvili jsme spolu asi hodinu. Nejdřív o rodinách, manželkách, dětech, práci, mém legu a jeho zálibě  v tradiční lukostřelbě. Pak se řeč stočila na koronavirus. On samozřejmě v rámci své práce Českou republiku studuje velmi detailně a ví o naší situaci i to, co nevíme ani my. Velmi brzy jsme se dostali k tomu, že jsme tady v republice úplně neschopní v trasování nakažených kontaktů...  a platí to nejen pro nás, ale pro celou Ojrópu. Vyjádřil se zcela bez obalu. Naši hygienici jsou jen dělníci, kteří svojí práci nejenže nezvládají, ale ani zvládat nemohou, protože je to nastavené úplně blbě.  

Opáčil jsem mu, že oni to tam v Koreji mají poněkud jednodušší. Nemají žádné GDPR ani jiné řečičky o lidských právech a tak mohou snadno donutit obyvatelstvo k používání mobilních aplikací a nikdo se jich neptá, jestli se cítí dost svobodně. Prostě trasování podle polohy mobilu je povinné a nikdo to tam neřeší. Prostě to být musí. 

Vysmál se mi tím svým orientálně zvonivým smíchem. Ano, tohle slyšel už mockrát. Ano je pravda, že jejich  vláda nemá tak spoutané ruce a tamní úřady mohou využívat data z mobilů... ale už ti Vidláku někdo řekl, že data z polohy mobilu jsou celkem k ničemu? My v Koreji prakticky všichni žijeme v Soulu a potkáváme se tak nahusto, že si to tady v Praze ani nedovedete představit. Mobil je taková drobnost, která se někdy hodí, ale víš... vy děláte chybu přímo v trasování a poloha vyčtená v mobilu na to nemá vliv. Ba naopak. My Korejci si poradíme i bez mobilu. Vůbec to nepotřebujeme. 

Jestlipak víš Vidláku, že devadesát procent všech nákaz zvládne deset procent přenašečů? To víme už od jara a tak nějak jsme to tušili, protože ostatní respirační choroby virového původu jsou na tom podobně. V populaci existují superpřenašeči, kteří kolem sebe nakazí mraky lidí každým dýchnutím. Devět nakažených z deseti ale vlastně nenakazí vůbec nikoho. 

Ano můj korejský příteli, to vím, že existují superpřenašeči. Také tu čteme světovou odbornou literaturu. 

Blbče... Víte úplné hovno (doslovný výraz, který má moc rád). Kdybyste to opravdu věděli, tak neplýtváte časem a penězi, neplýtváte drahým materiálem i lidskou prací. 

Konsternovaně naslouchám a netroufám si žádnou námitku. 

Vy tady u vás trasujete tak, že se někdo nakazí, projeví se mu příznaky, jde k doktorovi, ten ho pošle na test, což trvá i několik dní. Až se prokáže, že má opravdu koronavirus a ne nějakou banální virózu z nachlazení, tak mu zavolá vaše hygiena a začne řešit s  kým se potkal a koho mohl nakazit. Trvá to celé hodiny, než z něj získá všechny kontakty a kdo ví kolik dní je obvolává. 

... Ale my hygieně pomáháme. Obvoláváme si lidi, které jsme mohli nakazit sami... 

Říkám že jste tu všichni úplně blbí. Vy i vaše hygiena se snažíte dostat do karantény lidi, kteří se mohli  potenciálně nakazit od známého nakaženého. Mraky lidí u vás pracuje na tom, aby poinformovali vaše kontakty, že se potkali s nakaženým, a posílají je na testy.  

No a o to přece jde ne? 

Hovno a ještě jednou hovno. Znovu opakuju. Devadesát procent lidí se nakazí od deseti procent superpřenašečů. Když si takhle prověřujete kontakty, tak to u devíti nakažených z deseti děláte úplně zbytečně, protože ti nejsou superpřenašeči a nikoho nenakazí. Dokonce ani u nich doma třeba nikoho nenakazí. Zabýváte se deseti nakaženými a z nich devět je úplně nepodstatných. Jen jeden z deseti má potenciál kolem sebe šířit zkázu. Devadesát procent práce vašich hygieniků jde do vytracena a obvolávají lidi, kteří se nenakazili.  Když  my trasujeme, zeptáme se nakaženého, zda se nepotkal s nakaženým, kterého známe ze včerejška. A zítra se budeme ptát nových nakažených, zda se nepotkali s tím dnešním nakaženým. 

Kamarádům, které jste mohli nakazit, si můžete zavolat sami. My hledáme toho, kdo nakazil vás. To je v devíti případech z deseti superpřenašeč a toho musíme eliminovat  poslat do karantény. My neobvoláváme vaše kontakty, aby si dávali pozor. My hledáme někoho, kdo nejspíš nemá žádné příznaky, ale chrlí to kolem sebe jako fontána. Nebo má mírné příznaky a nemíní se chovat ohleduplně. Už to chápeš Vidláku? Vy telefonujete, abyste v devíti případech z deseti šlápli do prázdna.  My telefonujeme, abychom v devíti případech z deseti našli skutečné riziko. 

Ano, na tohle potřebujeme počítače. Na tohle potřebujeme nějaké algoritmy, protože hledat někoho, kdo sám nemá potíže, ale nakazil lidi, to dá práci. Ale jde to. Musíme hledat společné kontakty různých nakažených. Musíme vědět kde se pohybují, kde pracují a dáváme dohromady styčné body různých nakažených a hledáme jejich společného původce. Ale víš, my neobvoláváme tisíce lidí, kteří se s nakaženým potkali na půl hodiny, abychom je poslali na test kvůli zanedbatelném riziku. Tím pádem máme dost času i na ty přenašeče, kteří sami nemají příznaky.  Vyřazovat z práce lidi, kteří se letmo potkali s nakaženým, který v devíti případech z deseti nikoho nenakazí  a díky hoře telefonátů a hromadě zbytečné práce pak nemít čas na hledání těch, kteří jsou pro nárůst epidemie rozhodující, to umíte jen vy bílí.

Proto jste s testováním o čtrnáct dní pozadu. Protože testujete lidi, kteří se mohli nakazit místo abyste hledali lidi, kteří nakazili celou řadu lidí. Vy musíte nejdřív najít ty, kteří o sobě nevědí, že jsou nebezpeční. Hledat skryté superpřenašeče a ne zanedbatelné riziko . Tak jak to děláte, to mohou dělat jenom Číňani. Ti mají dost velkou kapacitu "rychle otestovat všechny". Vy v Evropě na to prostě nemáte. 

Děláte kupu testů, mraky lidí telefonují na všechny strany, stojí to miliardy a nemá to žadý smysl. Víš Vidláku, kdybychom hledali to co vy, tak jsme na tom stejně blbě. Děláte na milion obyvatel pětkrát víc testů než my a nic z toho. Kdybyste nezavřeli republiku a lidi doma, tak jste v prdeli. Ale nic si z toho nedělej, oni to dělají stejně blbě v celé Ojrópě a i když vám to furt meldujeme, tak jste to těmi evropskými mozečky pořád nepochopili. Proto musíte všechno zavírat. Proto jsou vaše chytré karantény kravina, proto se vám hygiena vždycky nakonec zahltí i kdybyste jí posílili ještě víc. Protože devadesát procent vaší práce děláte zbytečně. 

Když máte nakaženého, musíte hledat kdo ho nakazil a ne obvolávat ty, které nakazit mohl a nejspíš nenakazil. Vy musíte hledat superpřenašeče a ty dostat do karantény  a na ně se musíte zaměřit. Na začátku jich bylo relativně málo. Pár desítek. Trasovat ty, kteří se potkali s nakaženým a posílat je na testy, jestli se nenakazili, to je evropská cesta do pekla.  Ale trasovat ty, kteří se potkali s nakaženým, porovnávat je  s jinými případy  a najít ty, kteří nákazu šíří, to už smysl má. Ale je to kapánek víc na mozek než tupé posílání lidí na odběrová místa. A musí to jít rychle. Tak rychle, aby onen superpřenašeč nakazil co nejméně lidí a nevyrobil další dva superpřenašeče. Vaše reprodukční číslo říká, že průměrný jeden nakažený nakazí dalších 1,5 lidí. Ale ve skutečnosti jeden nakažený nakazí třináct lidí a devět dalších nakazí dohromady sotva dva. Vy musíte najít toho jednoho, který nejspíš sám nemá potíže. A pokud superpřenašeče najdete, je celkem jisté, že každý jeho kontakt je také nakažený a teprve ty má smysl testovat. My v Koreji sbíráme řadu dat, nakrmíme jimi počítače, ale testujeme až ve chvíli, kdy najdeme superpřenašeče. Ten je zlatý důl pozitivních testů a nově nakažených. Ten vyrábí další superpřenašeče a ty musíme dostat do karantény. Ostatními se zabýváme jedině když jž není do čeho píchnout. Většina běžných případů se eliminuje sama.

Tolik můj korejský kamarád... Nejsem odborník na koronavirus  a vlastně jsem se ho ani nestihl zeptat, odkud ty informace má.  Mastera jsem poprosil, a by prohlédl odbornou literaturu, protože on angličtinou vládne...  Ale smysl mi to dává.  Proto to pouštím sem na prokydání -  jestli to bude dávat smysl i vám... A neberte mě úplně doslova, jen přepisuju rozhovor. Mohu se někde zmýlit nebo to špatně pochopit. 

 

Vím že Kydy čtou i na úřadu vlády a zabrousí sem i leckterý politický šíbr. Tož zajděte někdo za Hamáčkem nebo za Andrejkem... nebo za tím Blatným a řeknetě mu o tom. Řekněte mu o tom, proč jsou ti asijci v boji s koronavirem tak úspěšní a co u nás děláme blbě. Pokud to Andrejko vezme za své, můžeme být zase premianti ve zvládání a až přijde po vánočním rozvolnění třetí vlna, mohla by ta chytrá karanténa začít fungovat. Jinak tu budeme pořád zavření a položíme celé sektory ekonomiky, protože nemáme jiný recept než lockdown. Když budeme hledat superpřenašeče, můžeme ledacos uvolnit a hygiena se nepřetíží. Pak můžeme mít otevřené restaurace s drobnými omezeními v podobě větších rozestupů a roušek. 

Nebo to řekněte té Rážové....  Stejně je to baba na odstřel, protože to na ní všechno nakonec svedou. Tak by mohla přijít s něčím opravdu chytrým a začít dělat trasování po korejsku.  Ať přestanou obvolávat lidi, kteří se mohli nakazit, to si každý nakažený může udělat sám. Ať hledají toho, kdo onoho nakaženého sám nakazil a mají s vysokou pravděpodobností superpřenašeče. Samozřejmě to chce úplně změnit přístup. Je třeba testovat ne hromadně, ale rychle. Čtrnáct dní pozadu už je to jedno.

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (87 hlasů)

Komentáře

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je jasné, že za útokem je Erdogan. Který využívá rozpadu identity Západu, dané z USA importovanou politické korektností. A v Evropě šílenou, od normálního života odtrženou, bruselskou agendou EU. (Nedávno jsem někde slyšel, jaké starosti v Bruselu má mladá pirátka Gregorová... žádná pomoc trpícím Arménům, žádná skutečná lidská práva, skutečná zlepšení života... jen chce protistraně legislativně, po demokraticku, zacpat hubu... Nechtějí /a snad ani nejsou schopni svou mentální výbavou/ řešit skutečné problémy.) Včetně omezování svobody projevu ve sdělovadlech.

Erdogan útočí na Řecko, v Sýrii podporuje roky islámský džihád, provedl invazi do Lybie. Uráží Evropu, zatím jen slovně. Dokonce jsou předpoklady, že za teroristickými útoky poslední doby je on. Aby západ vytrestal a aby odvedl pozornost od současného vraždění Arménů. Minulý holocaust Turkům taky prošel...
Turecko Azerům pomáhá otevřeně vojenské i finančně. Bez něj a jeho mezinárodního krytí, by Azerové nezaútočili...
------------------------------------
Rusko.
Je spíše na straně Arménie. Ovšem, nemůže vystupovat otevřeně nepřátelsky proti Ázerbájdžánu a ostatním islámským zemím. Je v choulostivé situaci a přinuceni tančit jako slon v porcelánu. Také musí postupovat podle mezinárodně chápaného "práva" (na Západě!!) dle situace v oblasti (viz. výše). Pokud nechce další konflikt se Západem. Tedy hlavně s USA. Je už v Sýrii a finančně na víc nemá.

Evropa.
Erdogan si k útoku vybral období, kdy je Evropa paralyzována migrací a zvráceným chápáním lidských práv. Zcela neakceschopná. Souvisí to i s centralismem EU. Jediní, kdo po teroristických útocích chtějí něco dělat, jsou Rakušané a Francouzi. V Německu Makrela otevřeně dává najevo, že německé investice v Turecku jsou hlavní a proti Turkům nepůjde. ( Do jaké míry je v tom strach z 6 mega Turků v zemi, je nejasné. ) Stejně se na věc dívají Španělsko a Itálie. Švédsko, Belgie a Holandsko jsou paralyzovány islámskou imigrací a neakceschopné. V4 je v těžké defenzivě proti Bruseli už v jiných otázkách a místní deep state nebo kavárna či jak to nazveme, drží, i když nevládne, společnost v šachu. (Vzpomenu třeba Polsko a tamní průvody LGBT parády a demonstrace mladých městských liberálů a Hujerů EU, třeba za potraty, což ještě před 15ti lety bylo nemyslitelné. Pouze v Maďarsku je situace o něco lepší.)

USA.
Jsou paralyzovány zvráceným chápáním lidských práv, migrací nekompatibilních obyvatel a kultur a diskriminací obyvatelstva, které je nejpočetnější a nejvíc odvádí na daních. V současnosti se k tomu přidal otevřený rasismus BLM. Podporovaný jednou ze dvou hlavních politických stran. Bílí libtardi si od toho slibují, že jim pomohou zničit systém, znárodní kapitalisty a všichni lidé budou bratři. Oligarchie v pozadí, jejíž koncerny podporují nepokoje v ulicích, chce platit ještě méně daní a systém naopak utužit. Jen, co se dostane k moci. Všichni se domnívají, že to nakonec zmáknou. Ve svůj prospěch. Jenže vždycky je třetí vzadu... Na tento spor se zadělalo už v 70 tých letech, po privatizaci zdravotnictví a plynulého přesunu (dodnes!) daňového zatížení od nejbohatších na střední vrstvy a následného odpírání nejchudším v přístupu ke zdravotní péči, vzdělání a dalším službám státu a jejich dědičnému vytlačení na periferii.
Vojensko-průmyslový komplex je stále silný, přes US vnější i vnitřní dluh, protože odebírá, za státní peníze (běžný US poplatník to neovlivní), produkty z firem, vlastněných US oligarchy. Kteří zemi vládnou. A soupeří s ostatními státy po celé zeměkouli. O přístup ke zdrojům. Které jsou po světě, slovy krvavé Madlenky "nespravedlivě distribuovány", tozn. momentálně je US oligarchové nevlastní. Pokud by se Rusko zapletlo nějak na Kavkaze, ihned by toho USA využily (z případné kořisti nebude mít běžný US občan nic) proti Rusku. Vzpomeňme na Afghánistán. O démonizaci v US koloniích, jako v Evropě, (o ČR, mateřské to zemi čučkaře Koudelky ani nemluvě) netřeba se zmiňovat.
Stojí za zmínku, že USA nevadí tristní stav lidských práv v Turecku (ani rozřezání novináře Chášukdžího motorovou pilou Saúdy, shodou okolností právě v Turecku), ani nevzpomenout arménský holocaust. Když jde o peníze (a vojenské základny proti nerostným bohatstvím nechutně obdařené zemi), jde vše stranou.
A co se to říká o ropovodu a plynovodu z Ázerbájdžánu ke Středozemnímu moři?? Kde se mají angažovat US firmy? Přes Sýrii to teď nejde....

Írán.
Arménie v současnosti mohla být zásobována POUZE Z ÍRÁNU. Problematice se věnoval např. ruský Vzgljad, který publikoval názory íránských představitelů. Ti neustále opakovali, že Turecko si nesmí dovolovat a na druhé straně, že Arménie musí území "vrátit". Má rychle rostoucí (téměř 1/3!) azerskou menšinu, sice šíitskou, ale jinak příliš nekompatibilní s árijskou populací Íránu. Přes kterou se snaží získat vliv Turecko. Írán je v obdobné choulostivé situaci jako Rusko.
A ZAVŘEL ARMÉNŮM HRANICE. Což definitivně rozhodlo. Letadly se tohle dovést nedá. Pokud nechcete stranit jedné straně. Neutají se to. A letadla mohou být sestřelována... Bez doplňování zbraní a munice zvenku, Arménie nemá nejmenší šanci.

Turecko.
Neustále agresivnější a agresivnější. Má konflikt se všemi sousedy, otevřeně sní o chalifátu, že bude vůdcem islámského světa a invazi do Evropy. Která je v současnosti rozložená. Napadení Arménů je dobře načasované.
O hrozbu se úředníci ve skleněném zámku EU v nejmenším nestarají. Přesto, že analytici, včetně našich, jako Novotný, Koller, Šándor a další, upozorňují, že turecká hrozba (na rozdíl od vyfabulované ruské) je reálná... A je téměř jisté, že Erdogan, kterému vyzbrojení a růst populace na 70 000 000, tedy schopnost vést válku, dotoval Západ, se nezastaví. Jako kdysi pán s knírkem..

Ostatní země.
Zbraně Azerům prodávali všichni. Kdo měl co nabídnout. Včetně ČR.

-------------------------------------
Závěr.

Kdo Arménům zachránil aspoň to, co ještě mají?
Jednoznačně Rusko. Neustále vyjednávalo a teď, co mu sestřelili (omylem ;) vrtulník, se do toho opřelo. Jen mu Arméni vděčí za existenci. Po roce 1918 stejně, jako dnes. Turci by je dovraždili za nezájmu USA a Evropy a bylo by po problému.

Kdo je vítězem? Jednoznačně Erdogan. Získal spojení s Turkity na Východě a přístup k ropě a plynu. Vypadá to jako zlý sen. A ještě nám všem v Evropě za naši lhostejnost on nebo potomci, pořádně zatopí.......

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Někde na runetu jsem v noci četl, že ruští mírotvorci ve své misi "budou podporováni všemi prostředky ruské armády, letectví a vojenského námořnictví".
A krví se umyjí ti, co zapochybují o ruské mírumilovnosti! (to dodávám já :)

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

mírotvorná mise v Gruzii.
Požírač kravat začal bleskovou akcí válku, která měla znamenat vyčištění Cchinvali a přilehlého okolí, a za pár dnů Ivani brzdili před Tbilisi.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

....a v Řecku....a v Malé Asii....a v Chorvatsku.......

Navíc Kristus říkal že v srdci. Tedy chrám v srdci, ne krám Páně z materiálu, který oheň schvátí, rez rozloží, voda veme, moli sežerou...

O armenské kolaterální ztrátě píše se i v souvislosti s WW1 (tedy zejména v souvislosti s válkou o mosulská aj. naleziště ropy) , v knize Basil Zaharoff zbrojař světa. Prý šlo až o milion lidí. Jeden můj kolega ale říká, že bez prožití utrpení není možné stát se pravým křesťanem. Proto se hlásím k tomu, že jsem křesťanem s výhradami, nestojím ani o své, ani o cizí utrpení, a už vůbec ne o takové, za kterým se skrývá jen pouhý kšeft nemnoha rodin či jedinců, byť se jedná o kšeft báječný a takřka unikátní. Mě tohleto nebaví.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

kontingent z r. 1960. To mají chlapci, jestli dobře počítám 80+. Samí Jurové a bohatýři. Přebalit a hajdy hájit pozice.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když do Azerbajdžánu proudily české kvéry (přes kamarádský Izrael), tak to tady nikomu nevadilo. Ale abychom zase nepřeháněli, největší dodavatel zbraní do téhle války je Rusko, které hraje na férovku - dodává zbraně oběma stranám.

A proč vlastně chcete podporujete sorosovskou snahu o migraci do EU, když by tyto migranty mělo přijmout Rusko, které na válce nejvíce vydělává?

Průměrný počet slepic: 1.6 (19 hlasů)

In reply to by pollacs (neověřeno)

Trvalý odkaz

název pistole, resp. modelu pušky (G-88, G-98, G-43), všeobecně se takto označuje ruční palná zbraň. Takže české pušky Azerům asi moc ne. Kalach je výrobně jednodušší, tudíž levnější.
Co jsem četl, zůstaly jim za prsty nějaké Dany, které mají ke kvérům dost daleko, nic víc.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2513533-zbrojar-strnad-dal-dodava-do…

Ty Dany tam dodal jistý pan Strnad (na tohle by Háva neměl koule ani krytí) - velký sponzor Miloše Zemana, od kterého za odměnu dostal metál.

Holt když už jsme si zvolili toho nejlepšího, arméni to odserou.

Průměrný počet slepic: 1.6 (20 hlasů)

proč jste se přejmenoval?

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

... No on se jednonoha asi koukal na film malý velký muž ... tam se jeden indián také, v návalu ducha ytelygence převrátil, chodil pozadu, jezdil opačně na koni a mluvil opačně ... to víte, zanechaloto na scallopovi stopu, následuje svůj indiánský vzor ...

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by nooNazdar (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebo četl Bram Stokera, a přirozeně se inspiroval nestvůrou, která lidem pila krev a říkala si hrábě Alucard. Když škeble nemají mozek, mají aspoň srdce? Jako na ten dubový kolík...

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Asi i tak fungují.
Záleží na stazích za minutu. Když řekneš " Rusko" , tak se může ten vřed zbláznit. Když ale zvoláš : "Lejnová", tak začne příst jak kočka a vrtí nohou jak pes ocáskem.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by nooNazdar (neověřeno)

Trvalý odkaz

V lakotštině se takový člověk nazývá heyoke. Jeho obrácené jednání většinou plyne ze setkání s hromovou bytostí a jedná se o určitý druh tabu vázaného právě na hromové bytosti, jejichž podstata je "opačná". Tomu kdo se stal heyoke, takovéto chování přinášelo úspěch v boji. Tam se totiž heyoke "překlopil" zpět do normálu. Pokud se ti toto vysvětlení zdá moc jako esoterické kecy, zkus si to představit jako duchovní cvičení nebo jako tréning soustředění. Existuje několik svědectví popisujících bojují heyoke a věř, že by jsi je potkat na bojišti nechtěl. Tolik stručné vysvětlení, celek je o mnoho složitější. Doufám, že tvé zesměšňování pramení jen z neznalosti a ne ze zlého úmyslu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aby ho nabyl aspoň virtualně. Když už ho (ten pocit) neměl a nemá fakticky.
Ale možná mu křivdím, možná ho (škebli) , tak jak některé z nás, zablokovali. Ale netuším proč, vždyť vyje s vlky. Asi nějaký omyl. To se stává.
Anebo chce práskat pod novým nickem. To se taky někdy v té jeho branži stává, když už je dotyčný moc profláklý.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by pollacs (neověřeno)

Trvalý odkaz

Leteckou kyvadlovkou, pro jejíž zajištění dokonce oprášil donedávna "zrušenou" leteckou základnu s letištětem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

je tím největším přítelem Izraele ... a špinavých kšeftů všeho druhu.

Průměrný počet slepic: 2.9 (15 hlasů)

kdyby byl býval prezidentem Schwarzenberg, anebo teď Drahoš.
Určitě by byli jeden skvělejší než druhý.

Průměrný počet slepic: 3.8 (24 hlasů)

scallop = pollacs samozřejmě není Čech, maximálně český měkkýš!

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hmm,
vzpomeňte na adminova slova - zprávy od Scallopa přichází z mnoha IP adres... to mluví za všechno.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

za připomenutí!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Mnoho hřebenatek (scallops) znamená mnoho IP adres. Pak hřebenatka netuší, čí je, a končí na talíři.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

pištěli by scallopi o antisemitismu. Kdyby seděl, stejně by nepustil. Jste tak zábavní, referenti :-)))

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by pollacs (neověřeno)

Trvalý odkaz

...a demokratický a liberální a mírotvorný a humanistický tkzv. Západ.
Ono asi ale není překvapením, že historicky mají tyto země výzbroj převážně SOVĚTSKÉ provenience. Neb pod SSSR dlouhá leta spadaly. To je překvapení !
(i např. my máme stále ve svém arzenálu zbraně z SSSR)
Mimochodem, např. z nevraživosti Řecko- Turecko zase profitují vaši kumpáni. Taky dodávají oběma stranám, ve velkém, Řecko málem kvůli tomu zbankrotovalo. Sytém Zaharoff funguje, ba vzkvétá, zejména " díky" stále to válečnému americkému hospodářství.

Rusko už přijalo milion lidí, které tvoje fašistické bojůvky vyhnaly z Ukrajiny. Včetně žen, dětí, starých lidí, invalidů...
Kdybyste aspoň na čas přerušili ty sankce proti Rusku, aspoň teďka, když také bojuje s covid krizí. To ale ne, asi se vám líbí se koupat v krvi nevinných...máte z toho krom dobrého pocitu i kšefty ? Solidní ?

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

"tak zvaný" se zkracuje "tzv.", ne "tkzv.".

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

- on totiz Azerbajdzan ma ruske zbrane historicky a moderne. Rusko dodavalo v poslednich letech zbrane obema stranam sve strelnice v Karabachu, ale do Azerbajdzanu vic (byl solventnejsi).

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Náhorní Karabach dnes nemá dohromady ani 150.000 obyvatel a to včetně nearménských menšin. Když v osmdesátémosmém arméni vyhnali z Aménie a karabachu skoro čtvrt milionů azerů, taky je Azerbajdžánská socialistická republika přijala.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pravda a láska vítězí, Pašiňan už asi startuje vrtulník - viz záběry před parlamentem i uvnitř (1:15:00-1:19:00) a dál
https://www.youtube.com/watch?v=JbVFEkaXN98
Chybí mi tam jen "Utvortě koridor!" a Kňažko s Veškrnou

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

její vlastní občany, kteří se přesunuli v rámci vlastní republiky?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

neumíte číst. Píšu, že Azery tehdy vyhnali arméni nejen z Náhorního karabachu, ale i z Arménie.

Zatím bez slepic

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stejně, jako Arméni z Nachičevanu.

V Karabachu lidé utíkali před válkou. Tozn. kam frontu posunuli Arméni, utekli Ázerbájdžánci. Z Ázerbájdžánci obsazených výběžků Karabachu, utekli Arméni.

Zato v Baku byly na Armény pohromy s mrtvými. A v ostatním Ázerbájdžánu. S mučením a vražděním. V tomto případě Arméni utíkali. Šlo o holý život.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Sorry jako, tohle je tak nějak článek o hovně. Tedy, vlastně o Covid.
Jak jsem měl moc rád blog Vidláka, tak teď už to tady není ke čtení.
Vidláku, prosím, nic ve zlém, ale nechceš se už na thema Coronavirus vykašlat? To už snad i ty články o volbách v USA jsou lepší (i když mě to už tady také nebaví číst, všude je toho plno).
Vidláku, prosím, vrať se zpět ke kořenům a piš jako dříve. Byla radost sem chodit a číst tvoje články.
Děkuji. Snad nejsem sám, kdo to takhle cítí.
S pozdravem - blogujici Pohraničník.

pohranicnik.blogspot.com

Průměrný počet slepic: 2.9 (26 hlasů)

inzerát?

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

In reply to by matka (neověřeno)

Trvalý odkaz

a hned v prvním příspěvku vykládá, jak by podle něj měl vidlákův blog fungovat (Junior) anebo o čem by měl vidlák psát (pohraničník). :-)

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Docela vás chápu Pohraničníku, ale když ono to nejspíše moc nejde, každý jiný článek je tak nějak upozaděn a reakce si najdou cestu ke koronaviru a samozřejmě i článek o Koronaviru si najde cestu k volbám v US. Prostě kdyby byla válka(probůh , jen to ne) tak se hold bude psát o válce.
Zkuste to, napište něco a pak si všimnete jak všichni najednou píšou o něčem jiném, jen někdo občas se vrátí k článku. Prostě téma dne a dní je vždy dáno a bohužel covid je zde a moc s námi obcuje. Takže cesta jak z toho ven je smrt covida a pak už jen běžné rozkrádačky státní správy a Vidlákovi články mluvící nám z duše.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

K čemu by byl blog, který by ignoroval to podstatné, co se týká jeho čtenářů?

Ostatně, časem na to Vidlák možná přijde, že by stálo za to udělat dvě sekce:
A- aktuality
B - nadčasová témata
Aktuality by stačily s úvodníkem, který si již doba sama spontánně vynutila, nadčasová témata by mohla fungovat standardně s článkem.

Odměnu za zlepšovák nepožaduji :)

Průměrný počet slepic: 3.6 (13 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vidlák musí na tuto činnost ukrást čas, který patří jeho rodině, protože má zaměstnání na 8 hodin a více, nemluvě o jeho záhumenku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, dejme tomu, že ještě pochopím, že se věnujeme Covidu-19, ale tak nějak taky nechápu, proč sem tahat Jižní Korejce. To si můžeme rovnou začít vyprávět, jak na to jdou v Kuala Lumpur, Ulanbataru, případně Hanoi. Ono pokud jde o mě, tak když už, tak se mělo jít švédskou cestou. Mrtvých by bylo stejně, jenom by se "prohodily vlny". Ekonomika by šla taky do kelu, ale aspoň ne tak moc.
A když už se někdo v souvislosti s touto nemocí chce na něco ptát, tak mě by opravdu zajímal poměr zemřelých letos a loni. Protože jediné co z toho já čtu je to, že se nám letos úplně zázračné podařilo vymýtit chřipku. Od února na ni nezemřel vůbec nikdo. Ale počet zemřelých je jinak cca. stejný.
Taky by mě zajímalo proč je takový problém to, že se Maďaři rozhodli nakoupit ruskou vakcínu? Vždyť jestli funguje a všechno to okolo je tak velká hrozba, tak přece na světovou stranu nehledím. Stejně tak jako když Bolsonaro prohlásil, že brazilci nejsou žádní pokusní králíci a že si pěkně uvědoměle počkají na tu správnou vakcínu, která se vyvíjí v Britanii a USA.
A kdo jsou ti trpící Covidem-19 se slabými příznaky hospitalizovaní v nemocnicích? Proč nejsou doma?
Moje máma si před třemi měsíci ve svých sedmdesáti letech zlomila nohu v kotníku. Večer operace, další den to doktor skoukl a další hned domů. Přitom bych si v tomto případě dovedl představit rekonvalescenci alespoň na tři dny. No nic, nakonec vše dobře dopadlo, máma má tuhý kořínek a ještě tu nějakou dobu bude. A navíc v té době ty nemocnice nebyly zaplněné ani zdaleka, tak jako dnes.
Ne, prostě začínám mít stále silnější pocit, že v celé aféře Covid-19 je Covid-19 až to úplně poslední o co tady jde.
A ten, poslední dobou, dle mého názoru, naprosto nevhodně volený až militantní styl obhajoby všech těch restrikcí, mi osobně přijde naprosto nevhodný.
Jasně, umlčte si mě svými argumenty o tom jak jsem sebestředný egoistický sobec, ale nečekejte, že mě to přesvědčí. Prostě docílíte akorát toho, že půjdu jinam.

Průměrný počet slepic: 2.4 (18 hlasů)

Ale četl. Akorát, že už mám toho všeho blbnutí okolo Covidu-19, při své výšce 1,8 m, asi tak na metr šede, neboli po krk.
Prostě stát v rozkladu vypadá jinak (třeba jako Rusko v devadesátých letech, nebo Francie se svým terorismem dnes). Stejně tak nejsme ve válce. Ta zuří v Karabachu nebo Sýrii. Tady je klid. Zatím. A to i navzdory inteligentnímu zavření škol a následné hrozbě, že zdravotní personál zůstane s dětmi doma.
Takhle za chvíli dojdeme k přesvědčení, že školu nahradí internet a na živobytí si vyděláme všichni na Home Officu. A kdyby to náhodou nestačilo, tak si stát půjčí nebo natiskne a nikdo nic nepozná. A to bude teprve průser...

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

souhlas.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Pohraničník Bl… (neověřeno)

Trvalý odkaz

I když mám toho viru a psaní o něm již dost, dnešní článek je velmi podmětný. No, on je podmětný velmi a dost, ale, když první vlnu zachránil jeden pojišťovák s excelovou tabulkou, tak korejská variace trasování je pro naši vrchnost z říše snů. Zjednodušeně, nemá na to pochopit základní příčiny a vyvodit z toho řešení.

On totiž ten pojišťovák nemohl mít víc než to, že začátek má vždy exponenciální průběh, jinak by se to nešířilo, tuto zcestně protáhl do budoucna a tím vystrašil panstvo jež s celým státním aparátem nemělo o průběhu ani potuchy.

Vsadím hodně vysoko, že i kdyby to sám velký bocian četl, nebo by mu to někdo předžvějkal ve svodce. stejně to nepobere, anžto to nemá raketýrovací potenciál.
Je to příliš jednoduché a příliš efektivní, aby se to přijalo jako základní metoda práce.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

zní to hezky, tahle korejská metoda. Ale chybí mi tam to podstatný - JAK KONKRÉTNĚ lze dohledávat zpětně toho superpřenačeče, když mne nakazil někdy v minulosti, když jsem ještě něvěděl, že jsem byl nakažen. Napadá mne momentálně pouze jedna metoda - totální předšpionování pohybu každého oného ve stylu velkého bratříčka, a pak to zpětně vyhodnotit počítačově. Což by tak trochu vysvětlovalo, proč to v Koreji či Číně a Japonsku jde, a v Evropě nikoliv. Aspoň doufám.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

In reply to by Johan Pohan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Občanovi.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

podNětný článek od "podnět", ne podmětný

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Netrpíte náhodou přísudečnou nenávistí? :D

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Tak pohranicniku Vidlakov byl o tom co res aktualne Vidlak, potazmo, kdyz mu nekdo napsal zajimavy clanke, tak o tom, nejak jsem si nevsiml, ze Vidlakov byl "co zajima pohranicnika" ;)

Takže se stalo co muselo, Vidlaka zajima neco jineho nez tebe a pise o tom, co jsi vlastne cekal, ze se to nestane? Kdyz se tonekomu nelibilo, tak napsal clanek o necem co zajima jeho, napriklad (politika vs baleni holek) = vse je o hormonech+sexualitě a boj za svuj harem a zivotni postoj, stejne jako u opic a jinych zvirat ;)

Co ti brani, napsat svůj článek co zajímá tebe a poslat ho vidlakovi, misto stezovani si na neco co jsi musel vedet od zacatku, ze Vidlakuv dvorek neni o tomco zajima tebe i kdyz to nevim proc urazene vyzadujes po vidlakovi, ze proste musi? Nemusi, pohranicniku, fakt nemusi a stezovani jenom ukazuje, ze bys mel mit srazku s realitou, ze to je Vidlakuv dvorek a ne Pohranicnikuv, takze tam je vidlakova vyzdoba ;)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)