Eroze

Autor

Krátký koronavirový úvodník: 

Master do koronavirových grafů  o České republice přidal grafík tzv. nadúmrtnosti. Kolik lidí umírá nad průměr denních úmrtí vypočtený z posledních deseti let. To by samozřejmě nestačilo, ale máte tam i křivku úmrtí nad maximální hodnotu daného dne za posledních deset let. A pak tam přidal křivku oficiálních úmrtí na Covid. Prozatím to končí 27. září, do října se přehoupneme příští středu. 

Takže... už sedmadvacátého září umřelo 51 lidí nad dlouhodobý průměr, nebo chcete-li 29 lidí nad maximální mezní hodnotu pro tento den. A víte, kolik ten den umřelo oficiálně lidí na covid? Šestnáct...

Zdá se, že všichna oficiální covid úmrtí jsou skutečně na covid. A kromě nich je ještě jednou tolik úmrtí na covid, které se do statistiky ani nedostaly. Skutečný počet úmrtí na covid dokonce možná bude ještě vyšší. Takže... až se dostaneme na konec října, kdy umíralo oficiálně na covid 200 lidí denně, tak se nejspíš ukáže, že nám tady denně umíralo možná i 800 lidí celkem. 

Už slyším chřipečkáře chytající se posledního stébla... že tito lidi nad stav neumřeli na covid, ale na zanedbanou péči, nebo na leknutí a strach z covidu...  Na to musím odpovědět, že na jaře se nic podobného ve statistikách neobjevilo. Na jaře byli lidi ještě více zašpérovaní doma. Silnice byly prázdné, lidi se fakt opravdovsky báli, protože nevěděli, jak nebezepečné to je. Nechodili k doktorovi, nechodili do nemocnic... a nikdo neumřel ani na zanedbanou péči, ani na strach, ani na nic jiného. Takže milí chřipečkáři... smůla. 

Až ta data naběhnou, udělám ještě jeden - poslední článek o koronaviru. Uzavřu celé téma na základě tvrdých dat a vyvodím z toho pro sebe důsledky. Ale už teď vím, že nebudu už nikdy dopřávat sluchu nikomu, kdo celou věc bagatelizoval či podceňoval. A budu si dávat sakra bacha, aby už nikdy žádný můj volební lístek nedostal někdo, kdo byl ochoten obětovat stovky lidí denně kvůli svému pojetí morálky či ekonomiky, nebo mu byl prostě bližší jeho vlastní byznys nad životy "prašivých důchodců". Budu si dávat hodně velký pozor, aby mi do života nedával rady někdo, komu nevadí denní ztráty jak za Druhé světové.  A zřejmě budu blahořečit těm, kteří nakonec a ještě dokázali zatáhnout za brzdu, protože se ukáže, že zachránili tisíce a tisíce životů. Covid tu s námi nějakou dobu zůstane a každý český důchodce nebo téměřdůchodce by měl sakra zvážit, komu to ve volbách hodí. Šíbrů, kteří by ho v klidu obětovali, těch je víc než si myslíme. 

A teď k dnešnímu tématu: 

V Americe nám skončily volby a začaly povolební žaloby. V posledních dnech jsme tu podchytili kdejaké střípky, které zatím velmi krotce a opatrně ukazují, že Trump měl možná pravdu a skutečně se u voleb odehrály věci, které mají do demokracie daleko. Trump zatím hraje golf a jeho Pompeo brázdí svět, aby všem pomýleným státníkům vysvětlil, že by volby ještě nejsou uzavřená věc a pokud budou příliš hlasitě adorovat Bidena, mohlo by se jim to ještě šeredně vymstít. 

Dokonce i český majnstrým si dává celkem bacha a není si úplně jistý, jestli se už může Trumpovi začít posmívat. Proto se objevují nezvykle krotké články na téma, že je třeba si počkat. 

Já jsem jen obyčejný Vidlák. Nemám přístup k anglickým zdrojům a neumím si ja ani sám přečíst. Ale zřetelně vidím, že se vytratila důvěra. Důvěra v americkou demokracii, důvěra v protektora, že se o své věrné vazaly postará. Důvěra v americká média, ale také v americké oficiální kanály a i důvěra v americké politiky.  Nevím, jestli se doopravdy odehrály nějaké podvody, ale viděl jsem dost obrázků a videí přímo z USA, abych viděl, že ani oni sami už ve svojí ústavu  tak úplně nevěří. 

Svým způsobem se to všechno ale dalo čekat...

Už mnoho let sledujeme, že největší vojenská velmoc je sice pořád hodně silná, ale vlastně slábne. Nedokáže si vynutit vůli ani v Iráku a Afghanistánu. A nemá dost sil, aby udržela všechno, co považovala za své. Pomalu je vytlačována z okrajových moří a i když mají stále nejvíc letadlových lodí a největší vojenský rozpočet, jejich armáda eroduje. Možná se stále vojensky zvětšuje, ale jiní se vojensky zvětšují rychleji a lépe. 

Stejně tak už mnoho let sledujeme úprk amerických podniků do Číny. Pak se ukázalo, že svět si stále lépe poradí i bez amerického hi-tech know-how. V roce 2000 byly USA největším světovým věřitelem. Teď jsou největším světovým dlužníkem. Jejich ekonomika sice v posledních letech vykazovala dobrá čísla, ale jinde vykazovali ještě lepší. Ano USA jsou stále obrovskou ekonomikou a obrovským trhem. Ale...  také to podléhá erozi. I ten Huawei se bez nich obejde a velké mosty staví v USA čínské firmy.  

Dokonce i ten dolar jako rezervní měna už není co býval. Stále více států mezi sebou obchoduje vlastními měnami nebo alespoň společným přepočtovým klíčem. Ano, pořád se ještě ropa obchoduje v dolarech. Pořád ještě je to dolar, který dominuje, ale jeho původní postavení se začíná otřásat. Regionální velmoc Rusko už americké měnové sankce a pokus o vyřazení z platebního systému ustálo a je stále méně pravděpodobné, že by dolar dokázal zničit rubl. O juanu ani nemluvím. 

Americká zahraniční politika je také stále méně čitelná. America first v konečném důsledku není nic jiného, než výpalné protektorovi. To není důkaz rostoucího vlivu, ale klesajícího.  Přiznání, že dnešní USA už nejsou schopny toho, čeho ještě relativně nedávno schopny byly. Ano, ještě stále je nebezpečné odporovat USA a stavět se proti jejich zájmům. Ale dělá to stále více zemí. I relativně slabé země si stále více vyskakují. Koneckonců v Turecku se žádný převrat nepodařil, ba naopak. 

Obdobná situace je i s americkou měkkou silou. Všímáte si, že i ta sorosovská nebo jiná média se dopracovala na hranu, za kterou už se nedá jít? Všechno je skandál. Každý protivník je horší než Hitler. Veřejnost je třeba mobilizovat kvůli čemukoliv. A pro usnadnění této mobilizace máme spoustu nástrojů v podobě sociálních sítí a komunikační techniky. Ale... ono už není čím hrozit. Když je všechno skandál, tak vlastně už nic není skandál. Už jsme si zvykli na samé hitlery, nepřátele demokracie.

Trump i Zeman, Babiš i Maduro - ti všichni byli označeni těmi nejhoršími slovy, která existují. Ze zpravodajství se stal cirkus a důvěryhodnost média nevzniká poctivou prací, ale prostě nějakým certifikátem veřejnoprávnosti, který samozřejmě nemá nic společného se skutečností. Zkrátka i média erodují. Ano, ještě pořád mají velký vliv na utváření veřejnéo mínění. Ale jejich vliv je menší než býval a tisíce lidí si každé ráno přečtou své oblíbené blogery dřív než Mladou frontu. 

Je divné, že stejně jako všechno ostatní erodují i demokratické instituce a úpadek se týká i tak posvátné instituce jako jsou svobodné volby? Já si pořád myslím, že Biden prezidentem bude, protože tak dramatické volební podvody by byly pro další existenci USA horším zlem než senilní stařík v Bílém domě. Proto budou všechny Trumpovy žaloby nakonec zamítnuty. Každopádně ale jsou tyto volby poznamenány a ty další budou ještě víc. Ano, pořád ještě volby existují a existovat budou, ale... už to nebude mít ten šmrnc a budoucí politici z těchto voleb vzešlí už nebudou mít tu legitimitu, které se těšili jejich předchůdci. Dovedete si představit Bidena, jak po těchto volbách poučuje Siting Pinga z demokracie? 

S erozí států a hodnot je to stejné jako s erozí půdy.  Už první indicie jsou viditelné. Kdo kolem pole chodí dnes a denně, tak nemusí být odborník, aby poznal, že po dešti je bahno na silnicích a strouhy jsou plné. Stejně tak si leckdo všimne prachu ve větru, protože ho najde na čelním skle auta. Že se s půdou něco děje, to víme už třicet let. Stejně tak se už dlouho mluví  o tom, že s naší demokracií není všechno úplně v pořádku. Ale stejně jako s tou půdou se nedá úplně poznat, co je příčinou. Prostě vidíme určité jevy, které nebývaly, ale nevidíme, co je za tím. Vidíme prach na skle, vidíme veřejnorpávní propagandu. Ale komu to prospívá, to je zatím skryté. 

Tenhle stav trvá dlouho. Velmi dlouho. Půda je odnášena a degradována, ale pořád tam ještě nějaká je. Pořád jsou tam žížaly, pořád je to živé a pořád vzniká nová půda. Život se přesouvá pod půdu, prorývá i jíl pod ornicí a i v jílu mohou růst kořínky. I v naší společnosti máme ještě síly, které té erozi brání, dělají dobrou práci a vytvářejí nové ostrůvky demokracie a poctivosti. Ale... už nejsou v ofenzívě. Nevyhrávají. V globále Eroze vítězí a původní demokracie se proměňuje v ostrůvky mezi hnusem. 

Postupně, po mnoho a mnoho let to pokračuje. Pozitiv ubývá, ale přibývá negativ, ale až do poslední chvíle je možné najít žížalu i krtka. Do poslední chvíle najdete v demokracii i pozitiva. Do poslední chvíle můžete dát příklad dobroty, poctivosti, věrnosti... ale už to prostě nestačí. 

Pořád se na půdě hospodaří, pořád se tam seje a přidávají se umělá hnojiva asi stejně jako se dělá kvantitativní uvolňování. Dělají se různá opatření z nezbytnosti, přestává se orat, stejně jako se začíná cenzurovat a bojovat proti fake news, ale je to úplně marné. A dokonce pořád je úroda. Ale pak jednou nezaprší... a ukáže se že půda nemá žádnou schopnost se vypořádat s krizí. Stejně tak se pak najednou ukáže, že není kde brát. Sice děláme všechno stejně jako před třiceti roky, ale už to nefunguje. Vždycky to fungovalo, ale teď už ne. 

A protože to trvalo dlouho, vlastně ani nevíme, kdy to nastalo. Neumíme definovat tu chvíli, kdy se z půdy stala směs jílu a písku. Matně si pamatujeme nějakou černozem, ale vlastně už ani nevíme, jaké to tenkrát bylo. Stejně tak teď nevíme, kdy se z demokracie vytratil veškerý život a zůstaly jen poučky z doby, kdy všechno fungovalo. Poučky sice plníme podle  zákona, ale už to nefunguje. 

A každá náprava bude trvat desetiletí. 

Vlastně už lze jen doufat, že nekde pod rozlišovací schopností už dávno pracují nějací vidláci, kteří půdu zachraňují. Stejně tak je možní doufat, že někde dole jsou tací, kteří zachraňují tuto společnost i když vlastně jen zachraňují svoje rodiny a okolí. Že něco někde funguje, jen to nepozorujeme, ale všimneme si toho, až všechno ostatní selže.  

Jen nějak není kam vzhlížet. Nikde není nějaké za plotem, kde je tráva zelenější a kde je půda i demokracie ještě v pořádku. A pokud je někde půdy více a společnost soudržnější, tak ne díky svobodě, ale díky autoritativnímu frajerovi, který si hlídá svůj majeteček pomocí rychlých soudů a šatlavy. 

A žádná náprava zkratkou tentokrát není v dohledu. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (128 hlasů)

Komentáře

In reply to by Fenix 666 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Koneckonců, proč ne. Já jsem si v osmašedesátém neuměl představit, že bych ještě někdy fandil Rusku. A vida - fandím! Státníka, jako je Putin, může Rusku závidět téměř celý svět, a America jako the first.

Průměrný počet slepic: 4.8 (44 hlasů)

A to jsem dlouhá léta nemohla ruštinu ani vidět a slyšet - ale musela jsem, na VŠ jsme ji první dva semestry měli povinnou. A když se mne v Praze na ulici někdo rusky zeptal na cestu, jen jsem se ošklivě podívala a beze slova odkráčela.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

přesto jsem si u maturity z písemky na trojku "vykecal" nakonec jedničku. Na VŠ to byla nutnost, poněvadž mnoho, ne-li většina, odborné literatury byla právě v ruštině.
A konečně - mám-li být upřímný, musím konstatovat, že za Uralem lze najít - kromě nedozírných stepí a nezměrného nerostného bohatství - strašně sympatická a pěkná děvčata. Za vším hledej ženskou, jak jinak.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

že z toho zauralského poznatku bude aspoň jedno další vyprávění!

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Когда ночь опускается на крыши Петербурга...

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

u maturity skoro propad, pak jsem si řekl, že rusky v životě nepromluvím.
Člověk míní, život mění.
V roce 83 jsem byl na nějaké výměnné studentské brigádě v tehdejším Leningradu.
Poslední večer pobytu jsme se s Rusy slezli večer na nějakém ostrově, kterých je tam přes 40, že až se mosty přes Něvu (a Mojku, a Gribojedův kanál, a Malou Něvu, a Velkou Něvu, a Něvku, ...) v noci otevřou (aby mohly proplout obchodní lodě), tak že brutálně zakalíme a upevníme družbu.
Já jsem svůj slib dodržoval celý pobyt - že v životě nepromluví slovo rusky.
Vydrželo mi to do chvíle, než mě asi ve 3 ráno sbalili policajti za opilství. Nějak si našli cestu okolo otevřených mostů - zřejmě tam byly některé, které se neotvíraly a opicajti to někudy objeli, nebo už jsme byli tak "udružbovaní", že jsme si nevšimli, že se mosty zase zvedly.
V té chvíli já mluvil rusky tak, že by si i moje učitelka myslela, že jsem rodilý mluvčí :-)
No a pak dějiny otočily kolem historie.
Moje žena Božena před pár lety projevila přání se podívat do Petrohradu.
Ermitáž, Petrodvorce, Petropavlovská pevnost, Jantarová komnata, klášter Smolný, Kazaňská katedrála, katedrála sv. Izáka, "měděný jezdec", Alexandro-něvská lávra, Aurora, a tak.
Já jsem si řekl, že by nebylo špatné se tam po několika desetiletích opět podívat a hlavně mně zajímalo, jestli je pravda, že ti Rusové bydlí v zemljankách, žerou brambory, které před hodinou zasadili, létají v dřevěných letadlech, a tak..
A hlavně, že je tam ta strašná despocie, protože car Vladimír.
Všechno jsme si zařizovali sami. Letenky, ubytování, jídlo na ulicích v místních jídelnách, cesty místní dopravou...
Podruhé jsem porušil slib.
Nejdřív v hostelu:
"Gavoritě parusky?"
"Němnožko."
"Što eto značit němnožko?"
"Esli vy buděte gavariť mědleno, ja budu němnožko panimáť!"
A tak to pokračovalo dál.
U snídaně jsme se setkávali s Rusy, Pakistánci a tak (nějak jsem to nezkoumal, odkud kdo je). Rozmluva povětšinou rusky.
Na Auroře, na Krasinu (ledoborec co zachránil výpravu vzducholodí k severnímu pólu, byl tam i náš vědec Běhounek), v přístupné ponorce, v Ermitáži, v Petropavlovské pevnost, v Petropavlosku a jinde, všude jsem raději poslouchal průvodce v ruštině, než v angličtině.
Člověk nemá nikdy říkad nikdy.
A vloni moje Božena projevila přání vidět "bílé noci".
Takže zkušenost Stockholm, Helsinky, Petrohrad, tentokrát s cestovkou.
Zkušenost takřka nesdělitelná. Hádejte kdo vyhrál mé pomyslné bodování...
Chtěl jsem napsat nějaké povídání o první návštěvě i o té druhé, ale jsem hrozně líný čelověk.
I k tomuto komentáři se musím vyloženě nuti... "-)

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Не ленитесь и напишите что-нибудь! Лучше на чешском, конечно.
Vidlák Vám to určitě zveřejní a my ostatní rádi přečteme :-)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

mi to jistě odpustí - neodolal jsem a troufl jsem si na překlad do ruštiny. Je to pro neznámou básnířku. Vlastně - vůbec není neznámá, ale jako básnířku ji znám jen já.
---
Ночь падает на крыши Петербурга
осталась печаль
собака бездомная не хочет кусок хлеба
который я ей дал

Князь Игорь мою любовь забирает
мой стакан водки,револьвер спрашивает
ворон садится на крыши Петербурга
чёрт уже все взял

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Přesně tak jsem to měla po osmašedesátém...
A dnes začínám pomalu ruštinu oprašovat... Chci se tam časem, až skončí kovidová nákaza, podívat.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

ďáblovo znamení má (jakkoliv s ním nesouhlasím) svým způsobem pravdu. Jak kdysy řekl Klaus - morálka není ekonomická kategorie - ve světle této pravdy je to tak. Když to přeženeme obráceně i jediný zachráněný život stojí za absolutní zákaz třeba automobilismu - všechno je to o nějakém vyvážení a o morálce. Jenomže milý Fénixi když to budeš brát takhle, tak se ti v Tvém světě může stát že dojdeš s nemocí do špitálu a oni ti řeknou - nebudeme tě léčit, jelikož jsi doposud odevzdal málo na zdravotním a tedy se to nevyplatí. Budeš s tím ready?
Všechno je to o tom jaké ztráty jsou přijatelné pro dosažení našeho cíle. Hodnotit nás bude historie

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

Morálka není ekonomická kategorie, ale rozhodně je to kategorie politická a státnická. Ekonomika je také jen jedna z položek, které tvoří společnost. Ekonomika není posvátná kráva pro kterou není žádná cizí oběť dost velká.  

Já jsem rád, že naši představitelé nakonec dokázali říci - ať zhyne ekonomika, jen když zachráníme životy. Co mě naopak štve, je absence jakékoliv strategie. U nás nebojujeme ani tak s epidemí, jako spíš za znovuzvolení a podle toho to vypadá. Je jasné, že nemůžeme donekonečna zavírat a znovu otevírat ekonomiku a pak zase zavírat. Není možné přetěžovat donekonečna lidi v nemocnicích a hygieniky při trasování. Není možné čekat na oběti, pak pod tlakem vše zavřít a pak pod stejným tlakem zase otevírat. 

Já osobně bych začal s tím, co radil kamarád korejec - nechat nakažené, ať si své kamarády se kterými se potkali obvolali sami a hygieniky nechat hledat zdroje nákaz. Stejně tak je nutné včas zavírat malá ohniska a ne čekat, až na tom bude republika všude stejně, aby se zpovykaní pražáci nebouřili. 

Já osobně moc na nějaký Deus ex vakcína nevěřím. Covida bude nutné udržet pod kontrolou. 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

....tolik lidí, že by pak mohl mít pravdu onen tvor 666.
Takhle to naštěstí zatím nestojí, jde jen o propagandistický nástroj zvaný " falešné dilema". Zatím můžeme dělat co chceme, zatím to ještě ani není o tom, že můžeme dělat jen to, co se dá. Ba možná že dojde k takovému vzepětí (veverko, ke strojům !!!) solidarity, které snad jsme už ani neočekávali, jak uvnitř států, tak i směrem ven. Možná i uvnitř korporací, ale tam bych byl opatrný.

Ostatně ekonomika opřená o soutěž o totalitní fiat měnu zatíženou úrokem není ani kyslíkem, ani buřtíkem, ani spánkem, ani sraním., ani láskou...
Je to jen jeden z lidských výtvorů (něco jako kydání) , ne moc podařený, vedl už k mnoha monstrozním zločinům. Chtělo by se tedy říci - žádná škoda. Jenže ono se i špatného někdy musíme zbavovat nějakým způsobem rozloženém v čase, postupně, revoluce náhlé většinou bývají i nehodnotné, někdy krátkodobě, někdy dlouhodobě.

Každopádně je mi ale tento způsob a druh hysterie bližší než ten od toho tvora 666. Když už bych měl i já kývnout na falešné dilema.
(jinak z rozhovoru s dvěmi lidmi co pracují již leta na JIP vyplynulo, že se zas až tam moc po pracovní stránce u nich nezměnilo....stejně jako holič neostříhají dvě hlavy najednou, stejně to musí dělat postupně...když jsem jedné navrhnul, zda by nebylo praktičtější dělat místo toho atombordelu jen v bikinách či rovnou jen jak je pánbů stvořil, že by pak i ta očista byla snadnější /nehledě na odpadové hospodářství/ tak se ale jen usmála a řekla že už jsem na ni moc starý...)

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

A je naše ekonomika fakt tak strašně vypnutá, že by kvůli jejímu vypnutí muselo umírat tolik lidí? Většina podniků jede, většina lidí práci má. Pokud se nevykašleme na ty, co práci nemají, nemusí to dopadnout tragicky. Ale samozřejmě . jako jakákoliv transformace a jakýkoliv otřes to svoje oběti mít může a nemalé. 

Jedno pozitivum byl ale viděl... když šli na dlažbu horníci v Ostravě nebo na Mostecku, tak byli líní a neschopní si najít novou práci a měli se rekvalifikovat na programátory. Nikdo se s nimi nepytlíkoval, byl to jejich chyba, že nemají práci. Nebyl důvod jim pomáhat a nebyl důvod poslouchat jejich nářky. 

To se o dnešních nezaměstnaných už neříká. Už nejsou neschopní, hloupí a neochotní se učit. Už mají opravdové nefalšované problémy. Tak by snad i v otázkách nezaměstnanosti mohla zavládnout nějaká lidskost. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

vždy připraven

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)

Která třeba platila na zdravotním 50 roků. I z jejích peněz se postavila ta nemocnice, vyštudovali ti doktoři a sestry (bratři prominou) , pořídily se ty přístroje, platí se otop a elektřina...
A dají tu hadici s kyslíkem mladému perspektivnímu, za kterého dosud cáloval zdravotní stát, tedy i ta babka.
K tomu není třeba historii, k tomu stačí nebýt pitomcem či grázlem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (26 hlasů)

In reply to by Fenix 666 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nee, já jsem stará tlustá bába, silně finančně za vodou, které jde pouze a jen o její zdraví. Je mi úplně fuk, když bude uzamčení státu trvat třeba další rok. Já mám peněz dost a hospody, cestování nebo kultura mne už stejně nebaví.
P. S. Nastavuji zrcadlo☺️ Domnívám se, ze anglosaský individualismu překlopený do současného egoismu je jedním z přičin současného společenského marasmu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Vyplatí se podporovat ty, kteří ještě nic společnosti nedali?
Vyplatí se podporovat ty, kteří, když mohli chodit do školy v pátek, tak nechodili?
Vyplatí se podporovat ty, kteří vlastně neví co jsou?
Kdo vám dal právo šahat do kapes těm, kteří si na to celý život šetřili?
Kolik jste zaplatil školného?

Průměrný počet slepic: 4.6 (48 hlasů)

Vyplatí se podporovat ty, kteří vyměnili Zlatý poklad za emerické dluhopisy?

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

investuje se do budocunosti, nebo do minulosti ?

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

In reply to by Fenix 666 (neověřeno)

Trvalý odkaz

My do budoucnosti.
Já třeba zaplatím rád ten špagát. Nebo bys raděj na krátký výlet do Macochy ?
Dobrá, dá se.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by Fenix 666 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není vaše heslo žít a užít, tak jako v našem vzoru USA?
Důchodci si jedou na jih.
Mladí si berou půjčky.
Ukažte co umíte.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Vlády sahají lidem do kapes odjakživa a dost často na "zcela nerentabilní a zbytečné projekty" - bezpočet příkladů si jistě najdete sám.
Takže nic nového pod sluncem, ať už si o koronaviru myslíme cokoliv, to či ono.

"Kdo umírá ? Nejčastěji lidé, kteří ekonomice nic nedávají. Příliš nemocní, nebo jinak práce neschopní."
Vy asi budete tak trochu Sparťan, ovšem ne ten pravý a původní, spíše jen ten fotbalový. Ti staří Sparťané sice neduživce likvidovali hned po narození, ale o ty staré, kteří už měli své odbojováno a odslouženo, se starali.
Podobně tak ti vaši "příliš nemocní a jinak práce neschopní" nejspíš už svoje odpracovali.

Vy si myslíte, že nezestárněte a ani nemůžete onemocnět.... Pokud se toho dožijete, seznáte, že jste se mýlil.

Průměrný počet slepic: 4.2 (48 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Godot.
To nebude Sparťan,ale někdo od Pirátů,ti chtějí být pořád mladí,krásný a chtěli by vládnout.

Průměrný počet slepic: 4.6 (36 hlasů)

No výborně... jednoho máme. Kohopak pan Fénix  ráčí volit? Někoho, kdo nebude sahat do společné kapsy kvůli záchraně "starého a zbytečného neproduktivního života"? Abych věděl, koho se nemám dotknout ani bidlem. 

Mimochodem... když už vám vadí zachraňovat lidi za deset milionů.... proč teda děláme onkologii? Ta taky stojí neskutečněj balík peněz a prodlužuje život průměrně asi jen o rok a padne na ní skoro třetina celého zdravotnického rozpočtu. A taky na rakovinu umírají především ti staří a nemocní. 

Milí čtenáři, jen se na to podívejte. Už víte jak cenný je váš volební hlas. Jak si do parlamentu pustíte něco takového, jako je pan Fénix 666, tak vás prostě nechají po šedesátce chcípnout. Dávejte si pozor koho volíte, protože začíná jít o život. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (57 hlasů)

nevyjádřil jste se kdysi, že vaše tolerance k jiným názorům končí u výzvy k zabíjení? Není projev toho zázračného ptáka za hranou, nebo aspoň na hraně?
PS.: Skoro si myslím, že ptákův cíl není vyjádřit svůj názor, ale rozbít diskusi.

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

To jsou ty nove rychlokvasky u moci, kterym to stouplo do hlavy, a odhodily pretvarku.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)

páč nejsem eurozmrd
a jedinej Tomio se nepodvolil tlaku stáda, a v tv byl bez roušky

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

In reply to by Fenix 666 (neověřeno)

Trvalý odkaz

škodit Okamurovi. - Logika je jasná, počítá se s efektem, který zjednodušeně popíšeme zhruba takto:

Když naivní čtenář uvidí, že Okamuru podporuje trouba jako ty, možná si řekne:"... no, ten Okamura asi nebude o nic lepší. Kund(r)a z Respektu má pravdu."
---
Pozdravuj u Bakaly a vyřiď mu, že už se na něj ohřívá voda.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

nějak jste přehlédli tajtrlíci, co ti včil nerentabilní dle Vašemo myšlení dokázali, vybudovat, stačí se jen kouiknout kolik je všude domů/bytů, jak vysoká je úroveň techniky. Myslíte že byste měli kde bydlet, čím se byvit , kdyby nebylo jich. Kdyby si jako Vy jen užívali a prdlajs. Jak jsou vybaveny domy na vesnicích. A to všechno je jejich práce. a je toho tolik, že ta oni nejste schopni zaragistrovat - natiož pochopit. Asi si myslíte že to vše okolo nás spadlo z nebe, že jo tajtrlíku.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

nějak jste přehlédli tajtrlíci, co ti včil nerentabilní dle Vašeho myšlení dokázali, vybudovat, stačí se jen kouknout kolik je všude domů/bytů, jak vysoká je úroveň techniky. Myslíte že byste měli kde bydlet, čím se bavit , kdyby nebylo jich. Kdyby si jako Vy jen užívali a prdlajs. Jak jsou vybaveny domy na vesnicích. A to všechno je jejich práce. a je toho tolik, že ta oni nejste schopni zaregistrovat - natož pochopit. Asi si myslíte že to vše okolo nás spadlo z nebe, že jo tajtrlíku. Co jste dokázali Vy a co vlastně zbude po Vás....

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Hezký a pravdivý článek. Velká škoda Emo, že jste jej sem nezkopírovala, snad by mohl Vidlák.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

vidí, ti co nevidí, těm nepomohou ani palcové titulky. Bohužel český národ má většinově jednu smutnou vlastnost, že pokud se to netýká přímo dotyčného tak ho to nezajímá, a pokud más oused kozu tak ať mu chcípne když já žádnou nemám. Zatím se jako celek máme pořád ještě moc dobře nato abychom prozřeli. nicméně když dojde k prozření - co pak?

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

komunistů, ale tohle všechno jsme vybudovali my a předcházející generace poválečná. Ostatně tak se budovalo i jinde. Třeba v americe byl rozvoj taky všeho, silnice, dálnice, soběstačnost. Následující se ani nenamáhali o pouhou udržbu, takže silnice se bortí, mosty padají, atd.
Za komunistů se za 40 let postavili přehrady - jen na Vltavě: Orlík, Lipno I, II, Kamýk, Slapy, statisíce bytů, tepelné, jaderné elektrárny Dukovany, Jaslovské Bohunice, metro pod Prahou, které funguje dodnes, dálnici Praha-Brno - kterou dnes nejsou schopni ani udržovat, celá nová města, jako Havířov, Poruba ..... šlo by psát dále.
A teď se zamyslete, co se postavilo za posledních 30 let, když už se jaksi může a nejsme pod Rusem.
Skoro nic se nepostavilo a co se postavilo nefungovalo, jako tunel Blanka a pouze se opravuje, renovuje.
Zatepluje se to, co se postavilo dřív
Neobdivuji komunisty, ale netlučte lidem do hlavy jakési bludy, stačí, když každý popřemýšlí a srovná si to v hlavě. A třeba víte co? Ten starý komunistický byt 2+1, co stál 18.600 Kč v Olomouci, na který se rodina složila, nebo se dalo našetřit za jeden rok, nebo zdarma (odpracování
10 let ve firmě), někdy za stabilizační příspěvek.
Tento "komunistický" byt, o 40 let starší, se dnes prodává za 2 MILIONY a lidé se zadluží na 20 let.
Šlo by pokračovat, co zemědělství?
Patřilo k nejlepšímu v Evropě, byli jsme soběstační, dnes? Vše zlikvidované, kravíny zavřené, zrušené, 65% vepřového dovážíme, ovoce, zelenina jakby smet.
Cukrovary zavřené, na vše kvóty a na polích jen řepka
a kukuřice. Lidé zde přišli o práci.
Svoji vinici si nenasadíte, protože máme limity.
Co fabriky? Kladno, Vítkovice, ČKD?
V čem je tato doba lepší?
Že veškeré zisky z výroby i obchodu jdou do ciziny? Vždyť modroftáci prodali francouzům i vodu.
Ještě chybí nechat si zakázat dostavbu Temelína, nebo
ho zavřít a budeme závislí úplně na všem.
Jsme kolonie se vším všudy, rabována a levná pracovní síla, kdy i to, co za práci dostaneme odvádíme nákupem do ciziny.
Proč? Protože obchody (Kaufland, Tesco, Lidl, Albert)
a zboží jsou z ciziny a tam také odchází zisk.
Kdo tedy napáchal pro zemi větší škodu?
Za vlády komančů se budovalo, komanči nedělali dluhy,
za novodobých havlovidních se vše rozkradlo, vybudovalo se hovno a státní dluh už je třináctimístný
a neustále roste.
Tady ho máte: http://verejnydluh.cz
nehodí-li se smažte, ale ti hytrolíni by měli vědět, to co jim ve školách nepřiznají, že většina toho, co zde je ,se vybudovala díky neúnavné práci právě těch lidí, které tak odsouvá do nikam. Oni si své už odpracovali dopředu a včil by měli mít , za to co vybudovali a dokázli všechnu dostupnou pomoc.
Ale ono i na ty chytrolíny dojde, , v tomhle je život spravedlivý....

Průměrný počet slepic: 4.7 (38 hlasů)

> U nás ve firmě všechno stojí na lidech nad padesát let. Na jednoho mladého moderního a dynamického jinocha v provozu připadá dvacet předdůchodců. V kancelářích je to samozřejmě přesně naopak. Tam se to mládím jen hemží. Teď jsou všichni pod čtyřicet na home office (to znamená, že nedělají nic) a nikdo je nepostrádá. Za to všichni nad padesát jsou v práci imrvére, protože někdo musí jezdit s náklaďákem, obsluhovat nakladač, mačkat knoflíky na velíně sila, obsluhovat čističky obilovin a pracovat s laboratorními přístroji.
> Všude, kde staří kádři odešli do důchodu, nikde nám noví mladí nevydrželi déle jak dva roky. Při každé takové střídačce se ztrácejí schopnosti a zkušenosti. Ti noví je ani nestihnou nabrat a tak svým nástupcům předají zase méně, až nakonec nikdo nic neví. Proto všechno trvá déle, jde to hůře, má to mnohem víc poruch a to, co bylo kdysi jednoduché a běžné, to je dneska hrozný problém až nemožné.
> Můj kamarád, ekonomický migrant určitě rád potvrdí, že jediný spolehlivý brigádník či agenturní pomocník musí mít nad padesát let. Ti mladší přijdou jednou a pak už ne a solidní procento z nich nepřijde ani napoprvé. Ne, máme i schopné mladé lidi. Například já mám mezi podřízenými jednoho. Svým způsobem mám co do činění s osmdesáti lidmi, ale jen o jednom jsem schopen říci, že je mladší než já a nebetyčně schopný. Proč to všechno píšu …
> Ona se totiž možná ta koronavirová předpověď z německé televize vyplní. Virus pobije všechny ty starší, kteří skutečně budovali tento svět. Důchodová reforma se právě odehrává. Jen si nejsem jistý, jak těm mladým to budování nové lepší společnosti půjde. Když slyším Kartouze, jak mluví se spoustou okecávání o tom, že děti se vlastně vůbec vzdělávat nemusí, když v práci napravuji poruchy po naší mládeži, když vidím jejich pracovní morálku, nešikovnost, ale obrovskou bohorovnost…
> Tohle totiž podle mě bude nejhorší koroňákova pomsta… zabije ty, kteří na svých hrbech zachraňovali poslední výdobytky naší civilizace. Ty, kteří za pár šupů dělali opravdovou práci, která je skutečně nezbytná a zajišťovali tím bezpracný život naší mládeže, která se jako první generace v moderních dějinách nemusela nic naučit, i když tituly má. Možná se planeta opravdu zazelená. Možná bude příroda opět hrát prim. Ale žádná zelená idylka to nebude. Přírodě totiž z principu nevadí mrtvoly. Ani obrovské hromady mrtvol. Přírodě stačí časté množení a tvrdá selekce. Žít v souladu s přírodou především znamená drsný boj o živobytí.Je teda fakt, že naše zlatá mládež by takovou zkušenost potřebovala jak prase drbání.
>
>

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

Opakování matka moudrosti. Takže znovu za pět.
Jen tak nějak pochybuji, že si to přečtou ti, kterým by to nejvíc prospělo.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

důkazem je ta stále se zvětšující snůška trolů, sice absolutně bezmozků, ale objevující se v stále větším počtu co se nás snaží přesvědčit o jejich, jim vsugerované ?pravdě?

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

důkazem kvality je, že stál někomu za to,to zkopírovat a poslat na cesty. A můžu Vám říct, že jsou to cesty pěkně dlouhé... u té mé tak půlmetru adres a jestli to příjemci posílali stejně dál.... a jé je, pak se nedivím, že opo tak šílí... chi

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

já ten odkaz dostal v neděli, tož jsem dotyčnému "ozřejmil" odkud je ... no nevím, jestli k Vidlákovi "na dvorek" zavítá ... je dost "rozlítaný" ...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

A taky se na nohy postavily vlkoburžuazie a šlichta.
Anebo Kráva v Plzni.

Hovno se ale tomu neříká.
Státní dluh jsou jen nuly a jedničky v počítačích, to bych nějak nedramatizoval, tady jde v podstatě jen o to umět si poradit až nás naše demokratické liberální západní spojenectvo postaví do stejné situace v jaké už byl kdysi přes dva roky celý Leningrad.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

aby se u nás vybudvala střední třída, která tu údajně nebyla. Akorát že se jim to nějak zvrtlo... holt ať záměrně či omylem - neukočíroval to

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

aby se u nás vybudvala střední třída, která tu údajně nebyla. Akorát že se jim to nějak zvrtlo... holt ať záměrně či omylem - neukočíroval to

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

aby se u nás vybudvala střední třída, která tu údajně nebyla. Akorát že se jim to nějak zvrtlo... holt ať záměrně či omylem - neukočíroval to

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Co ty jsi vlastně zač ? Tedy - ke kterému živočišnému druhu patříš ? Dokážeš to taky tak popsat, tak hnusně ?

Nebo bys byl radši oběšen ?
Nebyla by to moc velká celospolečenská škoda ? Někdo by totiž musel postavit šibenici, natáhnout a uvázat provaz, kontrolovat ti tep, odříznout tě...nebylo by lepší kdyby šel na pivo a z konzumace zaplatil DPH ?

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

S tím by Rada ČT nesouhlasila, ale může ji následovat do Háje smrti.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Tipuji, že jsi jeden z dlouhé řady OSVČek, čekajících na 25-cítku.
Živnost ti pochopitelně funguje normálně dál, jen si posuneš fakturování.
Vždyť mi tě zadotujeme, aby jsi nám tady nechcípnul hlady, chudáčku.
Ntvl. co já to živím za vypatlanou verbež....

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

No tak se teda nezlobte, mi to připadá jako kázání v kostele o boží spravedlnosti a potřebě pokory. Že gdyž nebudou blboni poslouchat, že si je veme čert. A tehoto sme se taky zbavovali pěkně dlouho. Ale nechť, až budou lidi chcípat hlady na tu blbou chřipečku zapomenou.
A kemu není rady, temu není pomoci. Už jim nebudou brát majetky za to, že nechodí do kostela. Budou jim brát majetky za to, že nebudou mít potvrzenou bumážku o píchání a potem o začipování. A to už ty normální, s takovejma imbecilama kolem nich, přestane bavit. Né že to něgde budou opravovat a trpět u teho aby ty imbecily nějak zachraňovali. Celou věc našich synů a dcer zachrání ti, keří na ten systém začnou házet bobek. Začnou ho totálně ignorovat. Přestanou chodit do kostela. a přestanou číst kokotiny. Zahodí internet a zahodí mobily. Z takové šlamastiky, gdy blboni afektují s vytřeštěnejma bulvama a domáhají se zlodějského práva aby jim dal nažrat za "práci" pro vrchnost pomůže jen krev.

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)