Hospodářský konec roku

Autor
Štítky

Až budete číst dnešní článek a mazat si k snídani rohlíky, budu na posledním skrojku pole orat. Zemědělský rok mi dneškem končí. Mám vyvezený všechen hnůj, vyčerpal jsem všechnu močůvku, zmulčoval jsem poslední řepku na zelené hnojení a můj pes bude chodit za mnou v brázdě a dávit vytahané myši a krtky. 

Od loňska mám vlastní chovnou prasnici a měl jsem dva vrhy selat. Díky tomu jsem měl hnoje nadbytek a mohl jsem pohnojit úplně všechno. Vv současné době není pozemku, který by nemohl každý rok dostat svojí dávku organické hmoty a dusíku. 

Včera jsem sklidil poslední krmnou řepu. 

Letošní rok byl ze zemědělského hlediska jako sen. Všeho se urodilo dost, počasí mi přálo a zakořenily mi i proutky, kterými jsem označoval zaseté řádky. Žádná úroda nebyla rekordní, ale vyšlo úplně všechno. Žádná plodina nedopadla špatně. Ve sklepě přibylo několik demižonů meruňkovice, tchýně se přiznala, že letos zpracovala osm set zavařovacích sklenic kompotů, marmelád, povidel a okurek. K tomu pět stovek sklenic a lahví domácích rajských protlaků,  kečupů, čatní omáček a jablečného křenu. 

Moje letošní várka vína se už čistí a předpovídám jí zářnou budoucnost. 

I z hlediska chovatele byl letošek nádherný. Loni v prosinci jsem měl svá první selata. Bylo jich pět, čtyři přežila. Všechny v této chvíli mají přes 200 kg. Nekecám. Mám čtyři čuníky, kteří se za necelých jedenáct měsíců prožrali na stopadesátinásobek své porodní váhy. Z každého bude nejméně čtyřicet litrů vepřového sádla. 

V pondělí mám první zabijačku. Tentokrát velmi komorní, nebudu mít žádné hosty. Po dlouhých pěti letech si to dáme jen s nejbližší rodinou.  

Proč to všechno píšu... 

Jednak se trochu chlubím...

Ale hlavně chci svým výčtem ukázat, že to jde. Je možné mít výnosné a funkční hospodářství, které zajistí dostatek základních potravin a k tomu zajistí slušné množství vesnických platidel v podobě alkoholu, vajíček a medu. Je možné mít maso pro celou rodinu, je možné podělit spoustu známých a přátel. Je možné něco prodat a zaplatit z toho náklady na benzín, hnojiva a chemii. 

A je možné to všechno dělat s ohledem na přírodu. Je možné to dělat tak, aby se půda zkvalitňovala a ne zhoršovala. Je možné to dělat tak, aby se používalo minimum přípravků, minimum hnojiv, ale zároveň to nezabíralo moc času. Alespoň já stíhám své hospodářství, pět dětí, manželku, lego,  tento blog....  a nemám pocit, že to se mnou za chvíli sekne. 

Dělejte to také tak... 

Kdo máte pár metrů čtverečních půdy, obdělávejte ji. Pěstujte si alespoň ty nejzákladnější potraviny. A vy, co máte jen balkon, mějte tam alespoň truhlík s rajčaty nebo bylinkami. Dělejte si kontakty, vyměňujte si vaše produkty, naučte se nějaký dobrý recept a dělejte nějaký kečup nebo omáčku, kterou budete moci použít místo peněz. 

Vykašlete se na anglický trávník, pokud ho budete chtít dělat dobře, bude vás to stát stejné úsilí jako brambory. Pěstujte, chovejte, zavařujte, nakládejte, konzervujte. Zařiďte si kuchyň tak, abyste byli schopní zpracovat celého krocana, nebo vepřovou půlku. Mějte někde ve sklepě zavařovací hrnec a krabici plnou sklenic. 

Knížky o preperství vám budou k ničemu. Naučte se to, co dělaly vaše babičky. Naučte se využívat to, co máte. Donuťte svojí zahrádku, aby vás živila. 

Práce s rýčem, motykou a kosou vám dá totéž co fitko. Ohýbání hřbetu pod letním sluncem vás naučí pokoře a u zemědělské práce budete mít dost času přemýšlet. 

Pokud můžete, založte si záhonky, kupte pár slepic a pusťte se do toho. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (115 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

který se bojí Hospodina, je jako strom u tekoucí vody, který dává ovoce v pravý čas, na co sáhne, to se zdaří. Jeho žena jako plodná réva uvnitř jeho domu, jeho synové jako ratolesti a tak dále. Ani nevím, proč mi to zrovna tak vytanulo, asi že takhle nějak si to představuju. A zdá se, že někteří to věděli už před třemi tisíci roky. Vidlák to kromě toho bude znát líp a celé, protože moje evangelická spolužačka na střední povídala, že se to učí zpaměti na jejich ekvivalent biřmování. Je to teda už skoro třicet roků, co to říkala (kurva to to letí).

Průměrný počet slepic: 5 (39 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, když Vás tak čtu, tak začínám litovat, že jsem již starej a nemohu to také zkusit. Ale je to dobře, že jsem starej, asi bych to nezvládl, jsem již dvě generace mimo.
Ale ladí to, a moc, svým vztahem k domovu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (34 hlasů)
Trvalý odkaz

plné demižóny.
To bych chtěl taky...

Jinak autor tradičně ukázal, jak moc je starý, ohavný a úplně blbý, bo se tu trapně snaží v našich podmínkách pěstovat postaru demižónovník, aniž by zohlednil, že američtí soudruzi vyjebali s pakárnou, zvanou hnojení a zalévání. Do zbytků písku, které zbyly po bývalé ornici se jednoduše vetřel hydrofilní gel, a je to!!! Už žádné kydání hnoje a potupné čekání na déšť. Od teď jen uděláte ze své zahrádky nagelovanou fiflenu, posypete ji Andyho jedy a máte zaručeně nejotrávenější bufáč v Německé unii.
Dost hříčkám přírody a jiným nepřejícím prasatům. Od zítřka zavezete písek gelem a bez zalévání jen čekáte, až se z vás stane vážený latifundista, o jehož produkty se suproše poperou!!!

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

želé do písku.
Tady to je.
https://energozrouti.cz/z/vedci-meni-zemedelstvi-vytvorili-novou-pudu-k…

Prostě všichni už budem na věky chytří, mladí a krásní, ať se nám to líbí, nebo ne.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

jejich vědečtí nadřízení staří, blbí a šerední jako my, tak by jim dali befelem, že budou rok žrát jen to, co jim na tom tužidle vyroste. A pak se hukáže.
Ale protože jsou stejně chytří, mladí a krásní jako jejich podřízení, ani je to nenapadlo.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

intelektuální zájmy by nebyly?

Průměrný počet slepic: 1.6 (20 hlasů)

In reply to by Dotaz (neověřeno)

Trvalý odkaz

posezení u Vidlákova demižónu plného Vidlákova vína, které "vůbec není špatné" (pochválil bych ještě víc, ale to by si Vidlák o sobě moc myslel), skromné zobání z mísy plné prasečích dobrot a koštování nakládané zeleninky a domácího sýra, při filozofických rozmluvách s tvůrcem takových dobrot o nesmrtelnosti chrousta?

Stručně řečeno, neznám nic intelektuálnějšícho, než někomu cizímu zdarma vyžrat a vychlastat špajz a přitom navodit dotyčnému myšlenku, pocit a dojem, že byl mým přežráním a přechlastáním vlastně obohacen.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

In reply to by Dotaz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mnohý zdatný hospodář bývá i zdatným písmákem

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Už jsem napsal jeden komentář, ale nepodařilo se mi ho uložit. Tak to zkouším znova, i když je zase sakra pozdě. Vidláku, seš borec! To je jasná zpráva. Pro mně a pro ty, co Tě tady delší dobu sledují, to ale není nic nového. Ale vyrazilo mi dech to množství produkce. Musím se přiznat, že mně ale taky dost štveš. Připadám si vedle tebe jako úplný břídil a budižkničemu. Na to, abych Tě napodobil, už nemám, ale jsem ochotný k Tobě občas zajít na brigádu, když to budeš potřebovat. Taky jsi mně před pár týdny nic zlého netuše (nebo tuše?) pozval na tu zabíjačku. No, co se dá dělat, snad příště.
Přece jen, nejsi hradní kancléř, že...V každém případě ale mám zájem koupit něco z toho, co bude na prodej. Brzy se kvůli tomu ozvu. Tak ještě jednou - hluboká poklona a přeju hodně zdaru ve všem, na co sáhneš.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

brzkého rána je zdejší trvalý problém.
Myslel jsem, že to mají na svědomí jednoslepičáři, ale prý ne-éé, takže doporučím pouze postup, jak to dělám já.

Napíšu koment, odešlu, a když to neprojde, vrátím se kliknutím na šipky v levém horním rožku monitoru nejdřív vlevo, a pak vpravo. Pak už to funguje.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

Pokud jste v tomto smyslu poněkud paranoidní, jako třeba já, neb znát tyhlencty Internety, tak si příspěvek před odesláním okopírujete do schránky (Ctrl+A, Ctrl+C). Skuteční paranoici si jej mohou vrazit do souboru a uložit (alobalová čepice se doporučuje).

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

jen to :-)

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

šel dělný lid proti kulakům. Ve všeobecné bídě nacházel plné spižírny.

Průměrný počet slepic: 3.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku,
nemáte obavy z afrického moru prasat? Nebylo by pro místní osazenstvo lepší než rozjíždět chov prasat, raději chovat slepice (doporučujete) a králíky? Pokud se někdo hodlá věnovat chovu králíků, znám chovatele, kteří slaví úspěchy s následujícími plemeny:
1, burgundské . je nejméně náchylné k nemocím,
2. samec francouzský beran nebo moravský modrý, samice novozélandský červený nebo častěji kalifornský,
3. samec francouzský beran, samice hybrid HYLA (stejně jsou vyšlechtěni z kalifornských)
Nejnadšenější chovatel, o kterém jsem slyšel, je choval v paneláku na balkoně, kde měl králíkárnu.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nikam nedojdeš.

Průměrný počet slepic: 4.5 (16 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

... a ty chcanky o patro níž...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Chtěl si pořídit i slepice, ale to mu nevyšlo. Sousedé jej milovali.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

je dobrý (taky je dobrý plavec), ale nutričně slabý (ale dlouho nevydrží). Trapeři, kteří se v nouzi živili jen králíky, by mohli vyprávět, kdyby tu podvýživu přežili.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

kterou mě krmí Stará Jahoda.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Naučte ji nepěstovat vojtěšku!

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě se z ní stane všeobecně vážený muž ;-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by fotrák (neověřeno)

Trvalý odkaz

naprostý hlupák, který navíc právě zešílel!!!!!!!!!!!!
Jahoda a pěstovat vojtěšku? A dokonce za své a na svém?
To je něco jako, kdybyste chtěl podpálit napuštěný plavecký bazén!!!

Samozřejmě, že to není NAŠE vojtěška a že ji Jahoda nepěstuje!!! Takovou činností by zcela vymizel žádaný efekt, který futrování (cizí) vojtěškou přináší! A Jahoda by se nemohla celý den válet na gauči u telky a čumět na Ulici!!!

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

(Ta jižní Morava,je jistě krásná zem,osazená vinohradem a tak dále si zazpívejme)
V tomto počínání Vidláka chválím a vřele doporučuji následovat,ale dle možných místních podmínek.
U vrhu prasnice,se mne zdá,že porodila malý počet selátek,znám případy i o porodu 15 selátek,ideální je kolem deseti.
U té porážkové váhy nad 200 kg,ta litráž sádla odpovídá i tomu,že jsou dobře krmena.
Osobně mám raději sádlo,než různé oleje,co se rádi připalují,jenže,dnešní kuchařky moc sádlo nepoužívají.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

krávy nedojené a nevědí, že existuje sádlová dieta!!!

Ale vážně, než dnešní hypersračky, to raději chleba se sádlem a s cibulí. Naši předkové na tom přežili a ještě byli navíc dokonce i schopni pracovat rukama a chodit po nohou.
A těm, kteří se bojí o svou linii a cholesterol, jediná rada - všeho s mírou.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

krávy nedojené a nevědí, že existuje sádlová dieta!!!

Ale vážně, než dnešní hypersračky, to raději chleba se sádlem a s cibulí. Naši předkové na tom přežili a ještě byli navíc dokonce i schopni pracovat rukama a chodit po nohou.
A těm, kteří se bojí o svou linii a cholesterol, jediná rada - všeho s mírou.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

To se určitě změní. Ty zítřejší kuchařky budou zase mastit sádlem stejně jako mastily ty včerejší a předvčerejší ...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

komentů do diskuze mi ve většině tyto naskakují dvojmo.
Je mi úplně jasné, že se tak děje proto, aby zdejší kydací čtenáři mohli číst má moudra dvakrát za sebou a lépe si je pamatovali, ale soudím, že čeho je moc, toho je příliš.

Dotaz: co dělám blbě, když mačkám čudla jenom jednou a koment se objeví v tuplované formě?
Prostě jestli bych nemohl přece jen občas vypnout funkci "tuplem" já sám?
Dodatek - ruce se mi ještě netřepou, to teprv přijde.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

volně a podruhé ti to jde samo, mimovolně.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Jo kdy se objevil třikrát, tak bych Vás podezíral, že nakonec nejste Ráman :-) (viz A.C. Clark),

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

No právě, na potřetí toho třetího nikdo neviděl :-)

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Zkuste vypnout javascripty, změnit prohlížeč nebo občas pročistit registry a uklidit bordel v kompu.

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Aneb Jak jsem se sekl a nakonec se trefil. Bylo nebylo, byly jednou jedny volby. Ale nebyly to jen tak ledajaké volby. Byly to volby americké. A protože Amerika má vždycky něco extra, měli Američani v těch volbách dva výsledky.

Jeden výsledek, tak jak jsem ho viděl po volební noci, byl neoficiální, provizorní, nanečisto:
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/1934706#comment-1934706

Druhý výsledek, který jsem sesmolil o den později, už byl po opravě správný, v pořádku, bez chyb:
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/1934890#comment-1934890
https://www.nytimes.com/interactive/2020/11/03/us/elections/results-pre…

Prognostika je moje hobby a jen blbec nemění své názory. V tom mi vždycky byl vzorem můj prezident 
Apropos, jaký bude výsledek třetí, konečný? To tedy nemám tušení.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

nenasloucháte mým radám a nechcete být mladý, chytrý a krásný.
Kdybyste byl, věděl byste už teď, že ten třetí výsledek bude

JEDINĚ SPRÁVNÝ!!!!!!!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák má štěstí, ale štěstí přeje připraveným. Štěstí v tom, že mu jeho předci předali rodný dům, že mu neutekla žena, že mu pánbů požehnal kupu dětí, že je zdráv, a tak dále. Ale štěstí přeje připraveným.

Vidláci jsou solí své země.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

Ale až napřesrok. Mám barák stavěný do svahu, takže nemá čtvrtou vnější stranu a zahrada taky dost do kopce. Takže terasy. Němci se s tím kdysi dost vyblbli, krásně poskládali pískovce, jenomže bydlíme hned u lesa a duby nad námi to svými kořeny na pár místech rozvalily. Takže mi sem lezou prasata. A já rozhodně nehodlám po odpolednách se tady mordovat se skládáním pískovce, mám toho z lesa občas plný kecky. Ale kámoš má firmu, většinou dělají pro obce různé zpevňování břehů potoků a pod. takže přesně je potřebuji.
A zastávám názor, že člověk by hlavně měl dělat to, co umí, tam si vydělat peníze a pak si za ně zjednat někoho na specifické práce, do kterých se mu nechce. Ale něco to stát bude, jelikož jsem si k tomu vymyslel ještě pár úprav kolem baráku. A příští rok nová střecha a kotelna na dřevo pro celý dům, tak to bude muset počkat.
Ale rok na to do toho jdu. A až bude pozemek zajištěn, tak se taky vrhnu na pěstitelství. Nevím, jestli půjdu zrovna do brambor, jako Kadlas, ale v první řadě bude velký skleník. Tam budu pěstovat mé oblíbené chilli papričky, kozí rohy, normální papriky a nějaké to rajče. Na uplně vrchní terasu plánuji pár keříků rybízu a angreštu, možná prubnu i ty borůvky. Dál se uvidí. Jelikož mám za manželku ženskou, předpokládám, že zabere kus na nějaké kytky. Ony jsou sice k ničemu, ale ženy je mají rády, tak ať si tam blbne.
A možná bych mohl i nájemníkům nabídnout, jestli by si nechtěli kousek obhospodařovat podle svého uvážení, alespoň to utuží kolektiv.
Zvířata dělat nebudu. Choval jsem králíky, ti mě přestali bavit, tak jsem do králíkárny nasadil křepelky, ty mi vybila kuna, tak na havěť kašlu. Akorát pes a kočka, ti u baráku být musí. Pes na cikány a kočka na myši.

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

kozy.
Kdo nemá kozy, nemá nárok jít mezi slušné lidi.

Poznámka - myslím kozy zvířata a nic jiného, vy chlíváci.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

že mám zahradu terasovitou. Tam tak jedině nasadit kamzíky.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

zvládá výskok do výše jednoho metru. A když má hlad, dokonce se naučí šplhat po stromech. Kromě toho není nic jednoduššího, než udělat z jedné terasy na druhou schůdky. U nás v Gorolistánu vím nejméně o jedné takové zahradě, která je zakopána a zabetonována v poměrně vysokém břehu řeky Olše.
Co všechno by tam mohlo vyrůst, to ovšem nevím, bo současní majitelé mají nějaké zahradničení srdečně u řiti.
Kdysi to tam muselo být krásné...
:-(

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

A když mi tam budou hopkat kozy, jestli to neuškodí úrodnosti našich plodin. Abych tam pak neměl kozí safari park. To se mi moc nekryje s Vidlákovou výzvou, abych byl pěstitel.
Bych zamezil přístup prasatům a nasadil si tam jiné záškodníky.
Ba ne, do koz nejdu!

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

pěstitel, můžete být chovatel!
Soukromé iniciativě se meze nekladou!!!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

tak je schopna sežrat i ostružiník

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Tím jste mi připomněl jeden starý a už dost vousatý vtip, ale pokud ho ještě někdo neslyšel, je fakt dobrej:

Chlapík takhle pígluje ovci a u toho si říká: "Tak to by mě vážně děsně zajímalo, co ti chlapi na těch kozách viděj".

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

do místních suprošů na lov zlevněného krmiva, tak fčilek můžu napsat: marná věc, kozy jsou kozy.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Když jsem byl na vojně, oblíbený pokyn mazáků směrem k zobákům zněl: "...drž KOZY!!!"
Což znamenalo zhruba něco jako -"Zavři 3.14ču!!!"

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)