Já tomu nevěřím

Autor
Štítky

Už pár dní jsme oblažováni informací, kterou přinesl Český rozhlas....  Náš prezident si vyžádal od Čučkaře Koudelky detailní informace ohledně ruských agentů na našem území. Žádal informace o Rusech i o Češích, kteří jim přisluhují.  Hned se ozvaly všechny očekávané potrefené husy, začalo se mluvit o velezradě, protože prezidentův kámoš Nejedlý přece letěl do Ruska. Ozvali se ústavní právníci, ozvali si všichni pisálci a ve všeobecném řevu podle mě zaniklo to nejdůležitější. 

Že je to všechno dost na vodě, protože  s tím přišel jeden pisálek bez jakéhokoliv důkazu jen s odkazem na údajně důvěryhodné zdroje. Jasně, a teď tu o Červené Karkulce.  Nikdo tuto zprávu nepotvrdil, ani Zeman ani vrchní čučkař. Od prvního pínutí Radiožurnálu až po poslední vejšplecht Pekarky je to celé úplná pitomost. 

Takže si nejdřív probereme, co mi na tom nesedí:

Vidlácky by mě zajímalo, kde se Radiožurnál k této informaci dostal?  Pokud je to se Zemanem pravda, tak Koudelkovi někdo vynáší informace. Nebo je to on sám? Neměla by tajná služba být z podstaty svého názvu tajná? Jak je možné, že se tu běžně komunikuje s novináři? Jsem mimo, když si o tom myslím, že šlo o řízený únik? Jinými slovy, někdo z BISky zavolal kamarádovi redaktorovi a dal mu sólokapra...

Dále bych rád věděl, jak se taková žádost BISce podává? Že by Zeman nechal nastylizovat oficiální dopis opatřený hlavičkou a vodoznakem, na kterém byl seznam úkolů a požadavků, který by pak rozmáchle podepsal? Pochybuju o tom. Zeman nikdy nebyl blbej, narozdíl od soudruha plukovníka. 

A do třetice... že nikoho z tlupy idiotů v parlamentu i v redakcích nepřemýšlel, k čemu by asi tak Zemanovi takový seznam byl... Jako že ho odveze Putinovi? Putin neví, koho mají ruské tajné služby v česku za agenty? Jo, kdyby chtěl Zemann seznam českých agentů v Rusku... to by bylo zajímavější, ale fakt jako nechápu, jak by ruským špionům prospěla informace o tom, kdo je ruský špion. Oni dobře vědí, kdo jim slouží a zřejmě i dobře vědí, kdo je prozrazený a kdo není. Vědí, kdo hraje dvojitého agenta. Zeman ani čučkaři z BISky k tomu nemají čím přispět. 

Já si osobně myslím, že jde o hoax. Jednoduše proto, že tajná služba nikdy nijak a nikomu svoje informace nedává a všichni to vědí. Mohu si o čučkařovi Koudelkovi myslet jen to nejhorší, ale faktem je, že se politikům nikdy žádné informace neposkytují. Neposkytují se nikomu, nikdy, za žádných okolností. Poskytují se výstupy. Poskytují se dodané a přebrané informace.  Ale nikdy se nedávají jména agentů ani se nemluví o operacích. Každý politik to ví. Nemá žádný smysl tajnou službu o něco podobného žádat. Oni to prostě nemohou pustit ven. To by mohli rovnou vytroubit na náměstí. Jak se to dostane ze zakouřených kanceláří tajné služby, je to veřejné. Běžný člověk se to sice možná nedozví, ale konkurenční a nepřátelské služby ano. Co je svět světem a tajné služby tajné, nikdy se nic nepouští. Nikdy!

Nějak se mi nechce věřit, že by Zeman o něco podobného žádal. A dokud neuvidím onen dopis s prezidentským podpisem, neuvěřím tomu. Je to hovadina na entou. A pokud to čirou náhodou pravda je, pak mu šlo o něco jiného než získat seznam agentů. 

Na takový požadavek totiž může ředitel tajné služby reagovat jediným způsobem. Rezignovat. Přijít před novináře, ukázat jim onen Zemanův dopis a říct, že prezident je sice jeho vrchní velitel (?), ale on mu ty informace neposkytne. Zde podává okamžitou rezignaci, ať si politici najdou jiného blbce, který BISku pohřbí, ale on to nebude.

Takže i když na žádný takový Zemanův požadavek nevěřím, dovedu si k němu  představit jediný důvod. A to ten, aby Koudelku donutil k rezignaci, případně aby ho znemožnil, až se ukáže, že plukovník se drží místa jako hovno košile. Pokud Zeman fakt nějaký požadavek dal, tak to rozhodně bylo ústně a beze svědků. K tomu poslal dopis, který bude velmi krotký a napsaný tak, aby se z toho rozhodně nedalo usoudit na radiožurnálový žvást o velezradě.  

Skoro bych si myslel, že Radiožurnál někomu naletěl a nemusela to být ani BISka ani Zeman. Takhle bych si nějak představoval skutečnou práci  ruských agentů. Rozložit tajnou službu i s Koudelkou a udělat z něj debila způsobem ze kterého neexistuje dobrá cesta ven, ale zároveň to nepřehnat, aby čučkař zůstal ve funkci.. nikoho lepšího si tam nemohou přát. 

Ne, nebudu už spekulovat dál.  Nejjednodušší vysvětlení bývá zpravidla správné a nejjednodušší je, že jde o hoax, kravinu, debilovinu a hovadinu od začátku do konce. Druhé nejjednodušší vysvětlení je, že Radiožurnál někomu naletěl a nebyla to BISka. Třeba by to mohla být taková malá pomsta za vyhoštěné Rusy. Třetí nejjednodušší vysvětlení je, že Radiožurnál naletěl BISce, protože Koudelka je fakt čučkař. Až po těchto třech variantách jsem ochoten uvažovat o tom, že Zeman rozehrál nějakou hru ve snaze udělat z Koudelky debila ukázat, jaký je Koudelka debil.

Pak je dlouho nic a až naposled jsem ochoten si připustit, že Zeman opravdu chtěl seznam agentů, protože tohle nemůže nikdo myslet vážně. K čemu by Zemanovi takový seznam byl? Aby ho dovezl Rusům? Proč? Ani ruská tajná služba nikdy neřekne, co už o BISce ví. Je nesmysl, aby Putin po Zemanovi něco takového požadoval, protože to by znamenalo pohřbít všechny operace, které tu Rusové dělají. Každé správné KGB nikdy nepřizná, že zná protivníkovy agenty a samozřejmě ví, že jakékoliv prozrazení nebo vynesení znamená změny, stahování z operací, výměny lidí a to se jim rozhodně nehodí.  

Ano Rusáci jsou tak blbí, že zkoušejí přes Zemana zjistit, kdo z ruských agentů je prozrazený a kdo není... Jasně, my vidláci jsme úplní trotlové. 

Ne, nestojí to vůbec za debatu.... od začátku do konce to je blbost. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (99 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

První byl ruský agent zabiják s ricinem, tutovka.
Druhým je ruský tajný agent Zeman, který se snaží Rusům prodat, kdo je jejich agentem. Geniální.
Co přijde do třetice dobrého? Rozpuštění BIS? převedení BIS pod CIA? Koudelka generálem?
V banánové republice je možné úplně všechno. Ano, takto se rozkládá stát.

Průměrný počet slepic: 4.9 (41 hlas)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

,,Nějak se mi nechce věřit, že by Zeman o něco podobného žádal. A dokud neuvidím onen dopis s prezidentským podpisem, neuvěřím tomu. " No a když jsem já chtěl vidět ty obrázky nemocných se Sars-cov 19, jak přetékají nemocnice a chudáci pacoši se válí na zemi po chodbách, tak jsem byl za tydlíka a oslíka. Inu ve své vlasti není nikdo prorokem. Jenom jsem chtěl prostě vidět ten ,,rukolapný" důkaz. Stejně jako vy teď, Vidláku. Jinak k ještěrovi z hradu. Byl jsem jeho fanda a volič. Nicméně v poslední době, když vidím co vyvádí, myslím, že by mu slušelo klecové lůžko. Je až neuvěřitelný jak se změnil. Inu čas nás nešetří. Nikoho z nás.

Průměrný počet slepic: 3.1 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Hlavní menuČeský rozhlas - ZprávyFacebook Twitter
Miloš Zeman, prezident České republiky | Michaela Danelová
Prezident Zeman žádá po šéfovi tajné služby jména ruských špionů i detaily živých operací. „Past,“ varují experti
Praha | Markéta Chaloupská | 30. listopadu 2020
Podle zdrojů Radiožurnálu dostal Koudelka zadání letos na podzim. Prezident k tomu využil svou pravomoc, kdy může ze své funkce tajnou službu úkolovat s vědomím vlády. A kabinet už o tom informován byl.
......Stejně tak o neobvyklém úkolu ví parlamentní komise pro kontrolu BIS, která se úkolem zřejmě bude příští týden zabývat. Z pozvánky vyplývá, že ředitel Koudelka chce k úkolu vyjádření komise. Tedy zda má prezident na takové informace právo.....

Průměrný počet slepic: 1.7 (15 hlasů)

ZprávyDomácíKauzyZemanovy požadavky na BIS? Kroužíme kolem velezrady, říká ústavní expert
Zemanovy požadavky na BIS? Kroužíme kolem velezrady, říká ústavní expert
ONDŘEJ KOUTNÍK

Průměrný počet slepic: 1.3 (19 hlasů)

ten Kysela bude taky pěkný vemeno, že jo?

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

to je tedy opravdov ý "expert", ten se omočil vždy, když šlo o to, jak Zeman "ohýbá ústavu", velký oblíbenec čt zmetků

Průměrný počet slepic: 4.9 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

Zákon o BIS 154/1994 Sb. - § 19 odst. 2 písm. c): "Ředitel předkládá kontrolnímu orgánu [poslanecké sněmovně] písemná zadání úkolů uložených vládou nebo prezidentem republiky."

Zákon o zpravodajských službách 153/1994 Sb. - § 8 odst. 4: "Vláda a prezident republiky ukládají zpravodajským službám úkoly v mezích působnosti těchto služeb. Prezident republiky ukládá zpravodajským službám úkoly s vědomím vlády." Odst. 5: "Podávání zpráv, předávání informací a ukládání úkolů podle odstavců 1 až 4 se u Bezpečnostní informační služby uskutečňuje prostřednictvím ředitele této služby"

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

In reply to by Onced (neověřeno)

Trvalý odkaz

„Taková žádost či úkol ze strany prezidenta je problematická z hlediska zákona o zpravodajských službách. Vedle vlády to je prezident (s vědomím vlády), kdo může zpravodajským službám ukládat úkoly. Tyto úkoly nicméně z hlediska zákona znamenají zadání zjistit určité informace v oboru působnosti té které služby. Informace o zdrojích, způsobu práce nebo osobách jednajících ve prospěch zpravodajské služby do této kategorie podle mého názoru nepatří,“ uvedl právník z Univerzity Karlovy Jan Kudrna s tím, že tajné služby mají podávat informace příslušným kontrolním orgánům, ale ty jasně stanovuje zákon a prezident republiky, ať je jím kdokoliv, k nim nepatří.

Průměrný počet slepic: 1.9 (12 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

nad zákonem...
Kromě toho, ono "ať je jím kdokoliv" evidentně platí ve znění "kromě pana prezidenta pana Václava pana Havla", jak bylo doloženo včerejším odkazem dokazujícím, že sněmovnímu kontrolnímu výboru je po prezidentských úkolech pro BIS hovno, pokud se ovšem prezident jmenuje Havel, jak potvrdí každý špaček.
Musíte se snažit víc, referenti, i o půlnoci:-)))

Průměrný počet slepic: 4.9 (31 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Informace o zdrojích, způsobu práce nebo osobách jednajících ve prospěch zpravodajské služby do této kategorie podle mého názoru nepatří,“

Ale o takové věci prezident nežádal.

Prezidenta, pokud budeme brát za bernou minci, co o tom Radiožurnál, zajímali výsledky. O otázkách na "zdroje, způsob práce nebo osoby jednajících ve prospěch zpravodajské služby" tam není ani slovo.

Chtěl informace o VÝSEDCÍCH práce BIS. to přesně spadá do kolonky
"Tyto úkoly nicméně z hlediska zákona znamenají zadání zjistit určité informace v oboru působnosti té které služby."

Pan Kudrna ať jede do Brna vykládat své moudra někomu, kdo nerozumí psanému textu, a neumí si dát dohromady 1+1.

Průměrný počet slepic: 4.9 (27 hlasů)

Admirále nejen to. Výkonná moc může a musí nějak reagovat. Mnohdy i v legislativě. Třeba např. prorůstání byznysu do politiky nebo mafií. Musí tedy dostat takové informace, aby mohli reagovat. Na jména se obvykle nikdo z politiků neptá, nemají význam. I tajné služby jsou povinny TRESTNOU činnost oznámit se všemi potřebnými údaji policii. Ze zákona. Kudrna je holt kudrna. Zeman těmi jmény samozřejmě zcela zemanovsky provokuje, ale tak, že na něj nikdo nijak nemůže. Samozřejmě, že mu jde o konkrétní výsledky a informace pro skutečnou reflexi v konání politiků. Požadavek na ta jména má přece u Zemanova zaúkolování nějaký textový kontext. Kdyby BIS nenaletěla tomu "srandistovi" z ruského velvyslanectví stran přijíždějícího ruského agenta s úkolem zabít Koláře a spol. za Koněva, a poskytla skutečně kvalitní práci, nebyl by vůbec žádný velký problém onoho "srandistu" z ČR vypakovat. Koudelkova BIS to neuvěřitelně zkomplikovala - právě svou nekvalitní prací, nekvalitními informacemi.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to jen další vlna v boji o stavbu AE

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

On vlastně tvrdí (a nejen on), že ti ruští agenti u nás jsou vlastně zdrojem BIS ččk. Koudelky ("... osobách jednajících ve prospěch zpravodajské služby..."). Tzn., co u nás ruský špion, to dvojitý agent. To pak vysvětluje celý případ s ricinem.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Onced (neověřeno)

Trvalý odkaz

Koudelka prezidentovi jím požadované informace sdělit nemusí. Má pro to oporu v zákonech. Nesmí prozradit na čem BIS pracuje, žádné živé informace. Pokud by tak učinil, porušil by zákon. Viz níže........
§ 5
Působnost zpravodajských služeb
(1) Bezpečnostní informační služba zabezpečuje informace
a) o záměrech a činnostech namířených proti demokratickým základům, svrchovanosti a územní celistvosti České republiky,
b) o zpravodajských službách cizí moci,
c) o činnostech ohrožujících státní a služební tajemství,
d) o činnostech, jejichž důsledky mohou ohrozit bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy České republiky,
e) týkající se organizovaného zločinu a terorismu.
(Zákon č. 153/1994 Sb., Zákon o zpravodajských službách České republiky)
§ 15
(3) Bezpečnostní informační služba je povinna ochraňovat osobu jednající ve prospěch Bezpečnostní informační služby před vyzrazením a způsobením újmy na cti, životě, zdraví nebo majetku, která by jí mohla vzniknout pro poskytování těchto služeb nebo v souvislosti s ním.
(

Průměrný počet slepic: 1.6 (11 hlasů)

co by Koudelku opravňovalo prezidentovo hypotetické zadání úkolu odmítnout. První část stanovuje, čím se smí zabývat, druhá část se zabývá vlastními (!) spolupracovníky. I dopoledne to chce se snažit líp, referenti. Chce to umět nejen text přeslabikovat, ale i elementárně pochopit :-))

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

služby může úkolovat jen Nagyová-Nečasová!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak mě napadl hned ještě jiný důvod, proč by Zeman opravdu požadoval vidět seznam ruských špiónů a jejich operací na našem území, kterých jsou vždy plné "výroční zprávy" BISu...

Ono by se totiž mohlo ukázat, že žádný takový seznam vlastně BIS ani nemá, že je to jen hromádka agentů s teplou vodou a jejich operace jsou směšné konstrukty podobně jako byla akce "ricin".
Zeman chce konečně vidět důkazy té nebezpečné ruské aktivity v naší zemi, protože BISu nevěří a Koudelky si neváží. A je natolik chytrý, zkušený a mazaný ještěr, že je schopen z předložených materiálů alespoň intuitivně rozpoznat zprávy na úrovni Bílých přileb.

Myslím, že i tohle může být Zemanův motiv, chce prostě znát pravdu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (35 hlasů)

tak chce znát co "opravdu udělal" a jak jinak než tu nejbolavější cestu... jakoby tušil co to vyvolí a tu oravdu se dozví.... :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

Přesně!

BIS bude muset shánět Pepky Vyskoč, aby měla dost nebezpečných ruských agentů. A ukáže se, že BIS je firma na výrobu strašáků, že tím vstupuje buď z vlastní nebo cizí vůle do politiky a dělá propagandu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

Hledáme zájemce o práci (ne)bezpečných ruských agentů v ČR. Podmínkou je, že se musí jednat o osobu ... ( a la Josef Vyskočil nebo Vystrčil?).

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Hoax ani blbost to Vidláku nebude. Zaúkolování musí být samozřejmě v písemné formě. A myslím, že je zřejmé kam a proč otázky prezidenta směřují třeba zrovna na jména ruských špionů a jejich činnost (asi těžko budou všichni ohrožovat živé kauzy). Zeman je holt Zeman a ví velice dobře, co dělá. Mimochodem mj k použití zpravodajských technik pro všechny zpravodajské služby je nutný ve vyjmenovaných případech nutný souhlas soudce vyššího soudu. Vše podstatné je v těchto paragrafech níže. Přičemž pozor – orgán nezávislé kontroly služeb dle paragrafu 12, odst (1) zákona o zprav. Službách je něco jiného než komise poslanecké sněmovny podle paragrafu 18, odst (2) zákona o BIS.
Z těch paragrafů přímo vyplývá, že zaúkolování či otázky i ze strany prezidenta žádná omezení nemají, jen to zaúkolování musí být s vědomím vlády. Z par. 8, odst 3 zákona o zpravodajských službách plyne, že ředitel nejen BIS je oprávněn ba dokonce povinen neposkytnout informace a údaje, které by mohly ohrozit živé kauzy státním orgánům. A státním orgánem je vláda, poslanecká sněmovna i její komise stejně jako prezident či premiér. A z toho plyne, že Koudelka to mohl spláchnout jednoduše a v čemkoli se odvolat na toto ustanovení. Zmínil to třeba Bublan. Pokud je Koudelka kompetentní nemusí se obracet na sněmovnu s dotazem, zda ta jména poskytnout může.

Zákon č. 154/1994 Sb, zákon o BIS
§ 18
(1) Kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby vykonává Poslanecká sněmovna, která k tomuto účelu zřizuje zvláštní kontrolní orgán (dále jen "kontrolní orgán").
(2) Kontrolní orgán se skládá nejméně ze 7 členů. Poslanecká sněmovna stanoví počet členů tak, aby byl zastoupen každý poslanecký klub ustavený podle příslušnosti k politické straně nebo politickému hnutí, za něž poslanci kandidovali ve volbách; počet členů je vždy lichý. Členem kontrolního orgánu může být pouze poslanec Poslanecké sněmovny.

Zákon č.153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky
§ 4
(2) Ředitele Bezpečnostní informační služby jmenuje, po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu příslušném ve věcech bezpečnosti, vláda. Z výkonu své funkce je ředitel Bezpečnostní informační služby odpovědný vládě, která ho též odvolává.
§ 7
Za činnost zpravodajských služeb odpovídá a koordinuje ji vláda.
§ 8
(1) Zpravodajské služby podávají prezidentu republiky a vládě jednou za rok a kdykoliv o to požádají zprávy o své činnosti.
(2) Zpravodajské služby předávají prezidentu republiky, předsedovi vlády a příslušným členům vlády v případech zjištění, která nesnesou odkladu, informace bezprostředně.
(3) Zpravodajské služby předávají státním orgánům a policejním orgánům informace o zjištěních, která náleží do oboru jejich působnosti; to neplatí, jestliže by poskytnutí ohrozilo důležitý zájem sledovaný příslušnou zpravodajskou službou.
(4) Vláda a prezident republiky ukládají zpravodajským službám úkoly v mezích působnosti těchto služeb. Prezident republiky ukládá zpravodajským službám úkoly s vědomím vlády.
(5) Podávání zpráv, předávání informací a ukládání úkolů podle odstavců 1 až 4 se u Bezpečnostní informační služby uskutečňuje prostřednictvím ředitele této služby
§ 12
(1) Činnost zpravodajských služeb podléhá kontrole vlády, Poslanecké sněmovny a Orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb České republiky (dále jen „orgán nezávislé kontroly“).

Interpretaci nechť si každý udělá svou vlastní podle svého nastavení. Jen je zajímavé, že na zákon stran mlčenlivosti v utajených záležitostech se odvolává jen prezidentská kancelář a premiér. Zatímco všichni ostatní se zajímají jen jak zdehonestovat prezidenta a vůbec je nezajímá pídit se po tom, kdo způsobil zveřejnění něčeho, co podléhá utajení. Domnívá se někdo, že poslanecká komis něco vyšetří a že vůbec něco může vyšetřit?

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak říká v nejlepším seriálu skoro všech dob Yes minister sir Humphrey Appleby - ale pane ministře, pokud nechceme, aby bylo něco vyšetřeno, zřídí se parlamentní komise /vždy si vzpomenu a zachechtám, když náš parlament zřizuje komise k jakémusi vyšetření/

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tady to insegnante sedí doslova jako ten "zadek" na nočníku. - usmívající se smajlík A jen připomenu, že Zeman si stran své "otevřenosti" vůči veřejnosti plně využívá přímé volby. Jakkoli se jeho pravomoce v podstatě nezměnily. Není volen politiky obou komor, ale přímo a odpovídá těm, kdo ho volili - jen lidu řečeno s ústavou. Tady viz jeho veřejná kritika BIS apod. Upozornili na to kdysi jak Václav Žák, tak Lex. Není to tedy jen skutečnost, že už nemůže být zvolen. Změna ústavy má vždy nějaká posunutí v jejím výkladu.
Ostatně zase tu máme porovnání s Václavem Havlem.

Obdobná situace tu byla před dvaceti lety, kdy BIS zaúkoloval tehdejší prezident Václav Havel, totožná komise ve Sněmovně se tím zabývala a Havel se tehdy vůči poslancům ostře vymezil a vzkázal, že jim do toho nic není.
Václav Havel tehdy dle zákonné pravomoci zaúkoloval BIS poté, co navštívil dva elitní policejní útvary a nabyl dojmu, že v České republice existují síly, které mají zájem na destabilizaci těchto dvou policejních složek a prezident Havel informaci o zadání tohoto úkolu zveřejnil. To se výrazně nelíbilo především poslancům zmiňované komise a rozhodli se tím zabývat.
Hlava státu na to reagovala dosti kriticky s tím, že sama komise pro kontrolu BIS překročila své pravomoce, když ho za zveřejnění úkolu kritizovala.
„Prezident zdůrazňuje, že komise nemá co posuzovat kroky prezidenta republiky, proto nebyla zřízena,“ tlumočil tehdy stanovisko Václava Havla jeho mluvčí Ladislav Špaček.

U nejmenování profesorem to bylo ještě půvabnější neb své první nejmenování Zeman doslova okopíroval včetně zdůvodnění, V ro 1993 odmítl jmenovat někoho profesorem (jméno už jsem zapomněl, ale lze ho dohledat). Ten se odvolal až k ústavnímu soudu a tam se dověděl, že na jmenování není právní nárok. Tohle mj umožnilo a umožňuje Zemanovi profesory nejmenovat, dokud ÚS ten výrok neopraví.

Zeman je ve znalostech ústavu až ďábelský. -usmívající se smajlík

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

No, myslím si, že má Zeman právo se zeptat a zaúkolovat BIS. Je otázkou, zda to má vědět veřejnost. Druhá věc je, že šéf BISky by měl vyletět hned, jak dostal v Americe metál. To měl jít rovnou do díry na doživotí. Pokud to není hoax, Ovčáček tvrdí, že o ničem takovým neví, pak si myslím že Zeman věděl, že se to proflákne, věděl, že tím BISku v očích veřejnosti zdiskredituje ať na to ona zareaguje jakkoliv. Na jednu stranu, když vydávají zprávy a ty jsou veřejně na webu, proč by se nezeptal? Ještě by měla následovat další a to: Z jakých dalších zemí sledujete agenty?A další, doplňující Jaká je jejich činnost? Co islám a ISIL, co imáni v mešitách, co cestovky pro imigranty?

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Protože:
Zákon č. 153/1994, o zpravodajských službách ČR

§ 8
Podávání zpráv zpravodajskými službami a ukládání úkolů zpravodajským službám

(1) Zpravodajské služby podávají prezidentu republiky a vládě jednou za rok a kdykoliv o to požádají zprávy o své činnosti.

(2) Zpravodajské služby předávají prezidentu republiky, předsedovi vlády a příslušným členům vlády v případech zjištění, která nesnesou odkladu, informace bezprostředně.

(3) Zpravodajské služby předávají státním orgánům a policejním orgánům informace o zjištěních, která náleží do oboru jejich působnosti; to neplatí, jestliže by poskytnutí ohrozilo důležitý zájem sledovaný příslušnou zpravodajskou službou.

(4) Vláda a prezident republiky ukládají zpravodajským službám úkoly v mezích působnosti těchto služeb. Prezident republiky ukládá zpravodajským službám úkoly s vědomím vlády.

(5) Podávání zpráv, předávání informací a ukládání úkolů podle odstavců 1 až 4 se u Bezpečnostní informační služby uskutečňuje prostřednictvím ředitele této služby a u Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství prostřednictvím příslušných ministrů. Při předávání informací podle odstavců 2 a 3 se tak může stát i jen s vědomím ředitele Bezpečnostní informační služby nebo příslušného ministra.

Takže president a vláda MOHOU úkolovat BIS, ale má to svůj protokol a BIS (stejně jako ostatní agentury) musí informovat jednou ročně parlament.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

za zmnožení citace zákona.
Poslal jsem to dřív, než jsem si přečetl diskusi.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

V této věci je jedinou možností řadového občana, pokud se jí chce zabývat, spekulovat. Protože informace, které k němu proniknou, jsou samozřejmě profiltrované, poupravené... prostě cinknuté.

Vidlák to má hned v úvodu, resp. ve čtvrtém odstavci a trochu mě tím naštval, že mě nepožádal o svolení. Je to totiž moje už dlouho a opakovaně vyslovované/psané tvrzení, že:
"Hlavním úkolem tajné služby je, aby zůstala tajná"
Omlouvá ho jen to, že ani já nejsem autorem toho až "zemanovského" bonmotu. Tím je, pokud si dobře vzpomínám, Graham Green.

Ta naše slavná BIS je legrační už dlouhodobě, ale tím ricinem získala nimbus takořka haškovský. Škodit nám může, ale získat respekt ještě někdy za mého života? Představa ze sféry scifi. Ani za odplivnutí mi ta "firma" nestojí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

Kurnik, ten anonym jsem já.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

že je to celý daleko jednodušší.
Příští rok končí Koudelkovi funkční období a rozjíždí se boj o nástupnictví.
Nejspíš jsou tlaky z několika směrů, určitě má svého silného adepta USA, němci taky, EU taky.
Zeman má pod palcem Jiřího Roma, bejvalýho hlavního analytika BIS.
Koho mají amíci se dozvíme od rodiny Kolářovy, německýho favorita budou tlačit lidovci (Pavel Fišer), EU kandidáta se dozvíme od Pirátů.

Zajímavá je naprostá děravost BIS, její spolupráce s médii a zasahování do politiky.
Téměř v každé redakci větších soukromých i veřejnoprávních médií mají "svoje lidi" kteří spolehlivě jedou jejich agendu. Platí to i pro politický strany, politici nekontrolujou BIS, ale BIS si vodí politiky.
To všechno je chyba Koudelky, nebude ho žádná škoda.

Zeman má solidní šanci protlačit svýho člověka (Rom?), amíci ještě budou mít starosti s dozvuky voleb a rozvratem svých tajných služeb, EU a němci teď mají starosti s kovidem a s hospodářským poklesem. Navíc lidi, kteří tady mají protlačovat jejich agendu zde nejsou příliš populární.

Ať to bude kdo chce, horší než Koudelka nebude...

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ať to bude kdo chce, horší než Koudelka nebude...

Myslím, že jste hodně adeptů na tuto fci podcenil...

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

že ne.
Kdo může trumfnout cizího agenta vyznamenanýho v Langley, notabene vyznamenanýho odcházející fuj fuj garniturou?
Kterej nechal rozložit bisku vnitřními rozbroji (odchod Roma)?
Za jehož ředitelování se Biska změnila na cedník, z něhož tečou informace z aktualních kauz (pamatujete kauzy novičok, Nikulin, Safronov atd?)
Kterej Bisku zesměšnil na dlouhou dobu dopředu, třeba tragikomickejma výročníma zprávama, kauzou ricin nebo tím, že Rom odešel právě k Zemanovi (tvl., ta strašná ironie...)

To by nedokázal trumfnout ani Míla Rozner.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jakub Janda?
---
Kdyby tenhle kolík vzal flek po Koudelkovi, pravdoláska a michprdi by z toho měli druhé Vánoce. - Víte, doufám, jaký je rozdíl mezi pesimistou a optimistou. Jiní to možná nevědí, tak já to připomenu:

Pesimista praví: horší to už být nemůže.
Optimista tvrdí: ...i může!

Jsem optimista :-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

ten mě opravdu nenapadl :-)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdoví, možná je to svým způsobem škoda. Kdyby vás Janda napadl, musel byste se legálně bránit - a tím by se to vyřešilo jednou pro vždy
:-D

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

jestli ještě pořád je zaměstnancem té "firmy", kam jej usalašil bývalý mimistr policajtů. Podle některých kroků červweného svetra bych typovala že ano a ani o té jeho squadře "mladejch a nadějnejch" taky ani zmínky. Že bychom je platili z veřejných prostředků i nadále?

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

Podepisuje se jako analytik, Rusko resp. Kreml dlouhodobě "sleduje" tou svou pobočkou a má praktické zkušenosti s pronikáním do skrytých míst. Ten by Koudelku nahradil víc než plnohodnotně.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

pornoanalytik.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

ještě zřízen nebyl, protože k novele zákona 153/1994 Sb. došlo až v r. 2017. A dokud bude premiérem Babiš, ani nevznikne; neboť pětičlenný orgán navrhuje vláda a sněmovna jej pouze schvaluje.

Děsím se dne, kdy vznikne. Pak můžeme "tajné" služby rovnou zrušit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Zrušit "naše" tajné služby?

Otázka je, jaká by tím vznikla škoda...

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

A komu?
:-)

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

No já bych se tomu amatérismu zas až tak nedivil. Oni v rusku asi nemají dost expertů, tak holt i tu špijonáž mají takovou amatérskou. Však si zahloubejte v paměti - kdy jste naposledy slyšeli o tom, že "ruský expert na *doplňte* se vyjádřil k *doplňte něco jiného*"? Jasný důkaz o tom, že v rusku experti nejsou! A pokud, tak jsou velice ohrožený druh, a nanejvýš si hrajou s kosmickýma raketama...

opravdoví, nefalšovaní a tuplovaní experti se vyskytují jenom v USA, Česku, USA, Německu, Unii, Německé Unii, USA, Číně, USA, Americe, Spojených Státech a samozřejmě v USA. Včetně lokálních expertů na rusko - ekvivalent by byl Targus jako expert na menstruaci.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

v seznamu ruskych agentu nebude Zemanovo jmeno, nebude moci byt Zeman oznacovan "nasimi" medii za ruskeho spiona :-D

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Druhá možnost je, že je Koudelka ruský agent a schválně nebere obvinění ze strany a demokratické opozice vážně.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

by byl reminiscencí na Obvyklí podezřelí ;-) , ale takhle pitomě by to snad neudělali ani ti zaostalí rusáci. A jako film by to do kin ani nešlo.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Pochvala.
Jinak,pořád žijeme v zemi STB a o provokace není nouze.
Klaus hledal dlouhé roky nepřítele v KSČ a dařilo se mu,přitom mu KSČM pomáhala.
Podobně hledají nepřítele USA v Rusku v Číně v Iránu,přitom mají ve své zemi větší bordel než v kterékoliv banánové republice.
Proto i to sezení v té restauraci,pozvané různě,považuji za provokaci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

by ještě mohl zabodovat kdyby vrátil medaili amíkům, teď, když se ukázalo jak moc jsou trumpovci fuj :-))
Mohl by to udělat jako Hůlka a poslat to poštou, v přímým přenosu ČT24.

A Vystrčil by mohl vyzvat Pompea ať mu vrátí klíč od senátu, lump jeden :-))

Twl, to je bída, to je bída...

https://www.prvnizpravy.cz/repository/svs/leden_17/vystrcil_pompeo_klic…

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Předpokládám, že hlavní jeho kvalifikací, když jej přijímali do BIS, byla jeho rusofóbie, ať již skutečná či hraná. Odbočím - je zajímavé, že hlavní kvalitou lidí, kteří byli vysílání na diplomatické posty do Ruska, byla většinou rusofóbie dávaná ostentativně na obdiv. Nemůžeme se tedy divit, že východní trhy od nás převzali Němci, kteří se chovali profesionálně. Nebyl to jen Luboš Dobrovský (velvyslanec v Rusku v letech 1996-2000, předseda vlády Klaus, prezident Havel, ministr zahraničních věcí Zieleniec), ale i Petr Kolář (velvyslancem v letech 2011-2012, předsedou vlády byl Nečas, ministrem zahraničních věcí Schwarzenberg, prezidentem Klaus). Myslím, že jsme asi jedinou zemí světa, která vysílá jako své velvyslance lidi, kteří otevřeně nenávidí zemi, kam jsou vyslání. Nazval bych to sabotáží, protože to, pochopitelně, poškozuje naše zájmy.
Zajímavé je, že podobné to je i s novináři. Např. pan Etzler se netají tím, že nenávidí Čínu, kde byl zahraničním zpravodajem. O působení Petry Procházkové v Rusku ani nemluvě.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)