Dnes otevřeme Pandořinu skříňku... (doplněno)

Autor
Štítky

... těch nejhorších lidských vlastností.

 

Master do svých grafů přidal jeden další nový. Požádal si na statistickém úřadu o data zemřelých podle věku a udělal z toho další srovnávací graf všech úmrtí od roku 2011. Račte se kouknout. 

Zcela jednoznačně zjistíte, že epidemie covidu se týká v podstatě "jen" důchodců. Křivka úmrtí u lidí lidí 65 + vystřeluje k výšinám, zatímco křivka všech ostatních kategorií je zcela v běžných číslech. Master by vám řekl, že při zvětšení měřítka a detailnějším pohledu můžeme vidět, že i kategorie 40 - 64 let se trochu zvedla, ale tak minimálně, že by si toho nikdo nevšimnul. Já si třeba fakt bez jeho upozornění nevšimnul. 

Za mě to ukazuje ještě jednu věc. Lidi nám neumírají ani na leknutí ani na zanedbanou péči, protože to by se muselo projevit i v ostatních věkových kategoriích, což se neděje. Naše zdravotnictví zvládá a kecy chřipečkářů o smrti z leknutí jsou kecy namistrovaných hovad, která nedokážou přenést přes srdce, že se ukázali být hlupáky.  Ve skutečnosti celou epidemii nesou na hrbu takřka výlučně důchodci. Tak výlučně, že mě to až děsí. 

Děsí mě to dvojnásobně, protože se nikde v žádném státě nepovedlo to hlavní - zabránit, aby covida dostali právě ti nejohroženější. Důchodci tvoří cca třetinu nakažených, ale tvoří 99% všech úmrtí. Teď to zkuste přepočítat.  Podle oficiálních čísel máme cca 530 tisíc nakažených a 8500 mrtých. Vydělte celkové číslo nakažených třemi, protože zhruba takový podíl z nakažených tvoří důchodci a zjistíte, že máme osm a půl tisíce mrtvých na nějakých 170 tisíc nakažených. Tedy umírá každý dvacátý nakažený důchodce. Pět procent. Narukovat zamlada do Druhé světové bylo bezpečnější než na stáří chytit koroňáčka. 

Tak co milí chřipečkáři... jak to vidíte s vašimi rodiči a prarodiči? Už byli dost dlouho na světě, aby natáhli brka pro vaší pohodlnost a potřebu chodit do hospody? A co my  mladší všichni ostatní? Jak to máme? Svým způsobem máme v rukou stovky a tisíce životů. Nám se nic nestane. Máme větší šaci umřít v autě než na covid.  Jak to máme s právem roznášet velice nebezpečnou nemoc mezi důchodce? Tak nebezpečnou, že se v jejich kategorii už dávno stala killerem číslo 1. Stojí jejich život za ztrátu práce a nutnost přeorganizovat celou ekonomiku? Stojí jejich takřka válečné ztráty za takřka válečné hospodářství? 

A co vy - ohrožení důchodci. Všímáte si bedlivě, kdo mluví o tom, že pro jeho pohodlí, jeho dovolenou a jeho psychickou pohodu není žádná cizí oběť dost velká?  Sledujete, kteří politici by vás klidně odpravili a dali přednost ekonomice, protože vy už ji přece jenom vysáváte a nic do ní nedáváte. Sice jste makali celý život, ale teď už jste na odpis a tak vás celkem rapidně odepisují. Sledujete? 

Troufnu si tu úlohu ještě trochu rozšířit. Máme zhruba 2,5 milionu důchodců. Kdyby 5%  z nich přišlo o život, je to přes sto tisíc měsíčních výplat. Pokud bych bral, že průměrný důchod je deset tisíc, tak se jedná ročně o krásných 12 miliard. K tomu ušetřených sto tisíc zdravotních pojistek, které by jinak padly na vaše léčení. Řekněme, že průměrný důchodce odpracoval 35 let a za tu dobu odvedl na zdravotním pojištění krásný milion korunek. To je překrásných sto miliard. Kolega bloger doktor Kubáč kdysi psal, že takřka celé pojištění, které si pacient platil celý život padne na poslední rok jeho života, kdy už se bojuje s rakovinami a dalšími svinskými nemocemi. To všechno se ušetří. 

Vidíte, jak nám to pěkně vyšlo. Kdyby se covid vydařil přesně podle záměru iluminátů, Billa Gatese nebo jiných zlých hombres, tak nám udělá reformu veřejných financí za nejméně 100 miliard korun. K tomu tu máme podle Lacových propočtů třetinu obyvatel pořádných zmrdů. Aniž bych se osobně uchyloval k takovému přímočarému hodnocení, celkem bych souhlasil, že v republice máme třetinu lidí, které nějaký mrtvý důchodce nedojme. No nekup to. Takové množství lidí si už zvolí dost zástupců do parlamentu. 

Tahle třetina lidí, to je akorát ten počet, aby se epidemie nezastavila a jela pěkně dál přesně podle vývoje, který můžete sledovat v Masterových grafech... už se to zase moc hezky rozjíždí. To znamená další nakažení důchodci a každý dvacátý z nich skončí o něskor později v rakvi. A skoro zadarmo přátelé... ventilátor moc nestojí. To léky na rakovinu, to je jiná pálka. Navíc, když to na člověka přijde, exne neuvěřitelně rychle a navíc jich oproti oficiálním číslům třetina navíc exne doma. Úplně bez nemocniční péče... tedy zadarmo.   Čímž mě napadá, že z nakažených důchodců umírá každý patnáctý, protože skutečných obětí je o třetinu víc než těch oficiálních.... Super vyhlídky. Milí důchodci, byli jste generace míru, která nezažila válku, ale když vidím ta čísla, měli jste se raději vyloďovat v Normandii nebo bojovat za Sovětský svaz v Afghanistánu. Bylo to bezpečnější. 

Když si k tomu připočítám i ty politické výhody, jako že si vlády mohou půjčit jakoukoliv myslitelnou natisknutou částku, která se nedá splatit ani ve vlhkých snech levicových ekonomů, tak ano, globální elity nám předvedly, jak se to doopravdy dělá, když chcete prosadit svou. Ani nepotřebujete oblbnout všechny, stačí jen tu třetinu zmrdů, kteří si nechali nakukat že v rouškách je nesvoboda a tak jdou a uskutečňují jejich záměr a ještě si myslí, jak je to osvobodí. Nevědí, že za pár let budou mít jízdenku na covidní věčnost i oni. 

Skoro bych se vsadil, že takový důchodce, který první atak covidu přežije a počká si ještě rok, až mu ta imunita zase odejde, tak má slušnou šanci tu zkratku ke hrobu trefit. A ještě bych se vsadil, že vakcína jen tak nebude. Minimálně ne pro ty, kteří by jí opravdu potřebovali. Případně bude stát tolik, aby se nám naši staří rozdělili na skupinu, co peníze má  a ta vždycky dostane prodloužení o rok a pak ti, kterým prachy dojdou, a ti to budou mít jasné. 

A dost zmrdů na to, aby se jim to tak líbilo a ještě vyřvávali, jak je to správné, svobodné, pravicové, levicové, libertianistické, darwinistické, to je vlastně úplně jedno co. Ti samozřejmě v rámci svobody vakcínu odmítnou, takže bude dost velký rezerovár nemoci, aby se důchodci pěkně selektovali každou chřipkovou sezónu.  Rovnou by si mohli založit spolek a do čela zvolit tu Záhumenskou... masovou vražedkyni.  Hitler byl vlastně blbej, místo aby se postaral o nějaký pěkný a poměrně výběrový virus, stavěl plynové komory a dělal selekci na práceschopné a na odsouzené. Tohle udělá virus sám. Práceschopní se nemusejí bát a ti co už jsou staří, ti to vezmou zkratkou. Žádný ostnatý drát, žádné stráže, žádné kulometné věže,  žádné norimberské tribunály. Jen potřebujeme dost zmrdů.  Tenkrát se jim říkalo kápové, dneska jsou to antirouškáři a chřipečkáři -  i ta jejich proklamovaná svoboda je taková kápovská - koncentráčnická.

Milí důchodci, doufám, že si z toho berete ponaučení a bedlivě si rozmýšlíte, komu hodíte svůj hlas. Tentokrát vám nejde o nějakou valorizaci důchodů. Tentokrát nejde o nějaké pseudokecy o demokracii. Tentorkát jde doslova a do písmene o váš život. Pandořina skříňa těch nejhorších lidských vlastností se otevřela  a vy byste si měli dávat sakramentsky pozor, jak to kdo s vámi myslí. Ještě pořád je vás přes dva miliony. I když už o osm tisíc míň...  

A já vím, že mám zhruba dvacet let času, abych udělal všechno pro to, aby tihle zmrdi nedostali šanci jednou takhle hladce odpravit i mě.  Začnu tím, že si pořádně vychovám děti. A už navždy budu mít před očima letošní rok. Rok ve kterém se ukázalo, kdo se umí obětovat pro druhé a kdo umí obětovat druhé pro sebe. 

Jak to volaly v Oděse babičky před vypáleným domem odborů? Nikdy neodpustit, nikdy nezapomenout. Osm tisíc životů lidí jako jsou můj táta a moje máma, to už stojí za dlouhého pamatováka. 

 

Doplněk: 

Představte si, že naše země uposlechla hlasu EU a Jourové a přijala příslušný počet imigrantů z islámských zemí a přijala by jich dost na to, aby se tu cítili podobně jako ve Francii. A představte si, že teroristé, kteří by se sem infiltrovali, by za rok pozabíjeli deset tisíc lidí. Stejně jako to udělal koronavirus. To by stálo za válečné manévry? Stálo by to za přeorganizování celé ekonomiky? Stálo by to za nákup zbraní, uzavření ulic, vyhlášení stanného práva? Stálo by to za ostrahu hranic pomocí desítek tisíc mužů a tisíců kusů techniky? Stálo by to za prezenční vojenskou službu? Stálo by to za pozornost? Stálo by to za miliardy? 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 2.8 (181 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ještě jedno zdůrazním pro nahaněče hlasů.

Ještě nejsem zcela rozhodnut, koho budu volit, ale po tom, co předvedla Trikolóra okolo koronavirových opatření, to oni rozhodně nebudou.

Přitom jsem jim to v krajských volbách hodil.

I AFD v Německu špekuluje, jestli svým postojem ke koronavirovým opatřením nepáchá střelbu do vlastní nohy.
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/vip-blogy/sjezd-afd-kriticka-slova-s

Nemůžu volit strany, jejichž stratégové vědomě či nevědomě odhání voliče. Střelce do vlastního kolena.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

Byli v užším výběru, ale šídlo v pytli se holt neutají a ani mladej klaus nakonec nic jinýho než klausismus chtít nemůže. Čili nasrat. No a když to vidím koldokola, tak se nakonec výběr tak zúží, že než hodit hlas do kanálu tak ho dostane Babiš ... referenti a presstituti, nemusíte děkovat. Nadšenej z toho nebudu, ale mám pro jeho 30% voličů maximální pochopení.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

což považuju za téměř vyloučené, nezbývá mně jiná varianta než Okamurova SPD.
---
V prezidentských volbách, kdyby byly, volil bych Pavla Vepřoryjce Novotného. U Číny a Ruska nám už renomé zhoršit nelze, a představa, že s Pavlíkem Novotným si budou muset potřásat rukou lidi jako Merkelová, ten francouzský gerontofilní pižmoň (jméno ne a ne si vybavit), Uršula fon Hovno, Gréta a další hvězdy - není to nádherné? On jim pak řekne, že znásilní Radu Evropy a oni mu budou tleskat. Ta představa mne naplňuje zvrácenou rozkoší.

Leč dosti srandy, nyní vážně: volím SPD.

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

Při představě, že by to s Radou Evropy mohl myslet doopravdy, bych mu zatleskal i já ...

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak hovno v punčoše. Když dosáhne dna vší trapnosti, vždy dokáže uchopit rýč a zakopat se ještě o něco hlouběji/hloupěji.
A oni by s tím hovadem museli v rukavičkách jako se státníkem, zatímco on by je urážel, jen by hubu otevřel.

Jednou to tak možná skončí, těsně před koncem. - To už není sranda, ale mrazivá vize.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Radek Burda
3 hod ·
Marie Divišová: moc hezké shrnutí...

CoViD funguje v zasade tak, ze celkove zhorsi cinnost krve nekolika ruznymi zpusoby. Zhorsi se zasobeni kyslikem, zhorsi se srazlivost, znici se cervene krvinky, zhorsi se cinnost lymfocytu a to vse se navic zacykli, ze zhorseni jedne charakteristiky dale zhorsuje jinou cinnost. A krev jak znamo zasobuje vsechny organy v tele kyslikem a zivinami a naopak odstranuje zplodiny metabolismu. Takze se zhorsi vyziva vsech organu v tele. U mladych zdravych lidi, jejichz imunita a vsechny organy pracuji dosud s velkou rezervou, nemusi vzniknout zadne problemy. U lidi, kteri maji nejakou chronickou nemoc nebo nejake neblahe geneticke mutace (treba ty, co uz tak zvysuji srazlivost krve), vede CoViD ke zhorseni zasobovani organu do te miry, ze zacnou mit vyrazne zdravotni obtize az do stadia smrti. Nebo v pripade uzdraveni mohou mir vyrazne poskozene nektere organy az do stavu invalidity, coz uz se dnes vi a zacinaji na to tema vznikat vedecke studie.
Shrnuto, je jedno, jake z tech Vasich cisilek dostane zemrely do umrtniho listu. Podstatne je, ze zemre clovek, ktery by bez CoViDa jeste mnoho roku zil, pracoval a radoval se ze zivota. A v pripade tech, co prezili tezkou verzi onemocneni, hrozi, ze jim vznikla poskozeni, a ze jejich zivot se take zkrati.

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stačí staniol na čelo a jste fit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Když přišel plyšák, říkal jsem si, je rok 1990 a mlaďoši, co nyní vylezou z VŠ, a budou moci si udělat praxi pár let na Západě, budou kolem roku 2000 neporazitelní. Na rozdíl od nás budou perfektně mluvit nejméně angličtinou a dalším světovým jazykem, ovládat marketing a jiné fígle tržní ekonomiky a tak mám všeho všudy 10 let něco udělat a zařídit se na stáří.
Kupodivu jsem byl příliš pesimistický. Tu a tam se nějaký mlíčňák objevil a povedl, ale žádná masovka to nebyla. To až kolem roku 2015 se cosi začalo měnit (start upy a firmy jako kiwi.com). Pro moje počínání, naštěstí až o 15 let později, než jsem původně počítal. Stačí se podívat dodnes do inzertních webů, samý mladý kolektiv, samá svazácká razance a agresivita. Jenže Veľký Bocian vsadil na důchodce. Proč to neudělali ti vzdělaní a bystří pravicoví politici, co zakládají think tanky a různé výzkumné instituce? Řekl bych, že z pýchy (která předchází pád). Breberka sice trochu z počtu důchodců ubere, jak zde píše Vidlák, ale přísun dalších ročníků 65+ je jasná zpráva a ten bude vyšší, než sebe větší ztráty z řádění breberky. Důchodců bude čím dál víc. Největší skok nastane, až do důchodu půjdou Husákovo děti. A to bude někdy kolem 2035 a potom. Do té doby budou počty důchodců růst mírně, potom to bude skok.
Politická síla důchodců už štve liberály nyní, co budou dělat za 15 let? No buď se přizpůsobí, nebo skončí. Je fakt, že chování 30% populace k seniorům je děsivé. Ale oni se tak chovají, protože tak byli vychováni (bohužel částí nás, nyní důchodců) a protože se jim to toleruje. Nakonec o všem rozhodne politická síla a peníze. Takže bych nebyl takový pesimista, jako Vidlák. Těm mladým kolektivům nezbude, než změnit smýšlení. Vždyť ti, co byli mladí a razantní v roce 2000 mají dnes 45 let, na krku rodinu a hypošku a z většiny se, jak se dalo očekávat, nestali žádní Baťové, nebo američtí milionáři. Příroda je spravedlivá.
Ale to není hlavní věc, kterou bych rád zmínil. Pořád dokola se mi vrací věta z hradního bytu TGM po úpravě Jože Plečnikem:

OBCI STAROSTI SVÉ OSOBNÍ PODROB

Antický imperativ bez rozkazů a nařízení podložených zákony. A o to přece jde. Pokud obec většinově nějak rozhodne, potom všichni mají se tomuto rozhodnutí podrobit. Jinak jsou škůdci obce. Tak je to jednoduché.
Já jsem tyto škůdce nazval zmrdy. Na výroku trvám, i když zvuk slova není moc estetický.

Průměrný počet slepic: 3.3 (26 hlasů)
Trvalý odkaz

Nejdříve se chtělo lyžovačky a byla první vlna,
pak se chtělo dovolenkovat a volit a je druhá vlna,
teď se chce přece vánocovat a bude třetí vlna.

Po dvou zkušenostech by se dalo říct, že vláda již pochopila a neustoupí. Hloupá vláda ustoupí.
Z mého pohledu za umírání starých lidí nemohou nějací chřipečkáři a odmítači roušek, ale ti, co jsou k tomu námi zvoleni, což je zprostředkovaně vláda. Třetí selhání je trestuhodné a proto ANO musí nést za svého neschopného předsedu zodpovědnost. Pevně věřím, že ve volbách neuspějí, alespoň u mne určitě ne.

Zcela určitě se již teď ukazuje, že Babišova vláda je nejhorší vládou v celé naší polistopadové historie. Největší dluhy, největší poklesy ekonomiky, největší školské zaostávání, vlastně nejhorší fšecko.

Smrt aby ji pojebala!

Průměrný počet slepic: 2.4 (21 hlas)

Zcela jistě se taky ukazuje, že za Babišovy vlády kdejaký nevzdělanec, který nemá o ekonomice ani páru, nadává na fšecko a z vlastní frustrace z neschopnosti, obviňuje předsedu vlády.
Moc si nezahrávejte s tou smrtkou, co když se namísto do vlády, trefí do vás?

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)

Selským rozumem usoudit, že třetí vlna v únoru bude, není třeba abych byl "kdejaký nevzdělanec". Udělat chybu jednou, dá se to omluvit, udělat ji podruhé je chyba. A chyby je to nejhorší, co je možné udělat.

Ale jo, klidně si velebte Velkého Bociana, vaše volba. Pozor, jednou zklame, vždycky zklame!!!!§

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Koho navrhujete místo Babiše ? Pochlubte se !

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

On nemusí navrhovat, on ví koho, je přeci věštec...

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

s Milkou a skorozavražděným Ferim může Babišova vláda, nejhorší v historii, jste zapomněl.
A za techtle mechtle a holku, co se ráda "zná se sportovci mnoha klubů" může Babišova vláda, nejhorší v historii, jste zapomněl.
A za dovolenkáře, co seniorům přivezli virusek z Chorvatska, může Babišova vláda, nejhorší v historii, jste zapomněl. Babiš je tam totiž vyhnal pod pohrůžkou přísných trestů.
A za bezrouškový demonstrace proti zodpovědnosti může samozřejmě taky Babišova vláda, nejhorší v historii, jste zapomněl.
Jojo, je to krásný, umět vinu hodit na někoho jiného, zvlášť když je současně neoblíbený. Ale vlastní zodpovědnost ani náhodou.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

V soutěži pitomců v narážení hlavou do z di s rozběhem zadavatelé tohoto projektu rozhodně nebyli poslední
https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekologie-zeleni-odbornici-s…

Bylo by to k zasmání, kdyby člověk nevěděl, že takoví a podobní hýbou EU, ordinují nám elektromobilitu a bezuhlíkovou energetiku. Vše asi stejně domyšlené, jako elektrikou poháněný vrtulník.

A další věc, při které úsměv zatuhne - platíme to my.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

je pitomec a desinformátor. Protože co bylo v roce 2019 (neúspěšný pokus, o tom píše) už za pár měsíců později neplatilo,
vygooglujte si CityAirbus, na You tube budete mít videa jak moc to lítá teď (pořád málo, ale úspěšně).
A uvědomte si že většina dronů tak funguje, jsou na baterie.
Byl jsem v Airbusu v Mnichově asi před 10 lety, už tehdy (jen okrajově) dělali na elektroletadlech, tehdá se mi to zdálo absurdní,
teď když vidím že drony pronikají všude, tak už nějaký smysl vidím.
Ale CityAirbus bude ještě tak 15-20 let daleko.
Ale dronů na baterie bude stále více a budou i mnohem větší než teď.

Průměrný počet slepic: 2.5 (6 hlasů)

Do té doby, než se podaří vyřešit problém baterek (kapacita/hmotnost) je to stále "proti zdi s rozběhem". Jak vrtulníků, tak u aut.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

postupnými kroky, každý rok se třeba dojezdy elektromobilů zvyšují,
podívejte se na nějaké video s Elonem Muskem a uvidíte ty automatické továrny, naplánované kroky pro hromadnou výrobu
(už vyřešené v laboratoři) a věda stále zdaleka není u základních fyzikálních hranic, za které jít nelze.
Pokrok lze tedy očekávat, pokles ceny se děje nejen kvůli hromadné výrobě miliard baterií, ale i kvůli neustálým každoročním vylepšením
(teď už je možné i rychlonabíjení v časech okolo 10 min.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Až to vyřeší, ať přijdou. A netlačí nedotažené nesmysly, pro které musí vypouštět do světa Grétu, kvůli kterým straší uhlíkem. Ke "spasitelům" mám apriori nedůvěru.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Je prokázáno, že běžný elektrokar musí najet přes 80 000km, než se jeho karbonová stopa vyrovná srovnatelnému benzínovému autu. Když vemu, že to je průměrně 500 nabití baterek, které se pak musej měnit, tak to pro mě znamená, že se v dohledné době nevyrovná nikdy... Ale ve jménu ekoterorizmu(zaskrtnuto) ekologie vsechny donutime přejít na elektropohon již k r.2025
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/11/26/electric-cars-need-driven-5…

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

srovnává někde u čtvrt mio ujetých km.
Průser totiž je, že trolejbus je splácán z poměrně drahých, protože lehkých matrošů, aby byl jakž takž dojezd.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

pomalované vhodnými motivy pro potěchu soudruhů fotografů?

Souhlasím, Potěmkin byl břídil...

A rychlonabíjení je skvělá věc, zejména když to takové trakční baterii uděláte 1 000 x za sebou...
... a stejně velkou energii musíte vrazit do chlazení baterie, aby vám při onom rychlonabíjení nevybuchla...

Znal jsem podobného soudruha, který se stejným zápalem líčil, jak budou železné dráhy dobývat svět. Již brzo, asi tak za deset minut...
...psal se rok 2005...

Průměrný počet slepic: 4.4 (12 hlasů)

Papír unese hodně. Jednou dokonce soudruzi postavili most z papíru, přes který bez problému přejelo na druhou stranu auto.
Bohužel jen jedno.
Škoda, naše D-1 mohla být taky z papíru, bylo by to levnější..., a rychlejší...
S tou Vaší Trubkou je to tak nějak podobně...

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by josefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

s tím blábolivým "leteckým odborníkem" Pavlem Máchou opatrně, je hledán pro podvody policií minimálně dvou zemí, skrývá se kdesi v zahraničí. I zde občas zmiňovaný Ondřej Neff by o něm mohl dlouze povyprávět. Byla o něm asi nejobšírnější stránka na exotopedii, než zakladatelé exotopedie zapomněli obnovit/zaplatit doménu a tato bohužel zanikla.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

a přednášel, dovolím si vám položit jednu hádanku asi tak pro děti z 9tř ZDŠ.
Když už zde padl jako vrtulník, tak se podržím. Ale podotýkám, že se správné řešení týká jakéhokoliv motorizovaného trakaře.
Tedy budou soutěžit dva hypotetické vrtulníky.
Požadované parametry:
Shodné aerodynamické výkony a parametry. Shodné konstrukční parametry, hmotnost, užitečné zatížení.
S jediným rozdílem, jeden stroj má pohon na uhlovodíkové palivo, stroj druhý na elektriku, tedy obsahuje na místo nádrže el baterii.
A aby bylo srovnání co nejpřesnější, dáme si do zadání hypotetické uhlovodíkové palivo, které co do využitelného obsahu odpovídá el baterii. Zde je preferovaný parametr míněna shodná hmotnost obou " zásobníků" využitelné energie.
Který ze soutěžících strojů se udrží ve vzduchu déle?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

parametry. Třeba Kolik procent výkonu motoru je potřebných k udržení se ve vzduchu.
Všeobecně má tepelný motor zásadní výhodu oproti elmotoru. U toho totiž dochází před vybitím zdrojů (v tomto případě zdroje el. napětí pocházejícícho z baterie). Před úplným vybitím baterií dochází k "vadnutí" elmotoru, což sníží jeho výkon, což sníží jeho otáčky, což způsobí klesání vrtulníku, v horším případě nekontrolovaný pád. Něco takového nastává v případě spalováku až po odebrání a spotřebování veškerého dosažitelného paliva. Pravda, ovšem s poměrně brutálnějším nástupem...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

tady je jasně položená otázka.
Jsou zadané pro jednoduchost, srozumitelnost pouze základní parametry.
Tedy bohužel - nevyhověl -, špatná odpověď.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

navádený dron bude Vám lépe fungovat s elektrickým pohonem nebo se spalovací motorem? Premýšlejte

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

věřte mi, kličkování je hodno zajocha při honu. Alespoň za mne.
Bohužel -nevyhověl- špatná odpověď.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když potřebujete dopravit těžký náklad daleko tak máte pravdu. Když potřebujete chytrý a hbitý dron tak ji nemáte

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Jen pro upřesnění, nemám nic proti hejblátkum poháněným el. z baterek.

Jen ta nesmí být tlačená ale tažená. Tak jak je to prováděno mudrci z EU a EK to silně připomíná čínskou kulturní revoluci a důsledky budou podobné.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

pohonu, který roztáčí vrtule, absolutně nezáleží.
Vaše případné námitky teoreticky vyřeším tak, že transmisi ze spalováku na vrtule provedu pomocí elektromotorů, jejichž výkon bude stejně dobře regulovatelný, jako výkon elmotorů na tom vašem lítacím trolejbusu. Vše je vymyšleno a odzkoušeno, a to dokonce sovětskými soudruhy a před mnoha lety, byť si nejsem jist, zda by se našel nějaký blbec, který by potřebné technologie cpal do vrtulníku.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Ten se spalovacím motorem vydrží déle, protože čím má méně paliva v nádrži, tím méně energie musí vynaložit na to, aby létal. Následný rozdíl hmotností se projeví v délce letu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Kirk (neověřeno)

Trvalý odkaz

ZA JEDNA! PLNÝCH 100 BODŮ
Na rozdíl od Milana V, který na tak primitivní otázku odpovídá trapným kličkováním.
Což totálně nedůstojné jeho zde reklamovanému vzdělání a praxi.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji, já si s těma letadýlkama totiž občas hraju. :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

jasně "shodná hmotnost" a posléze "maximální zjednodušení", tedy ŽÁDNÉ další parametry.
Takže pro mne zcela nepřesné, lépe řečeno zavádějící zadání.
Když už nic, mělo tam být napsáno STEJNÁ STARTOVACÍ HMOTNOST!!!
Kromě toho pokud by se čistě teoreticky jednalo o hmotnost např. 1 tuna atekutého paliva by bylo např. 10 kg, bylo by to v praxi neměřitelné.
Ale ano, samozřejmě je to pravda. Li-ION-ek "zřejmě" tolik neubývá, jako tekutého paliva.
Neboli klasická "chytací" otázka do okresního kola "elektro-olympiády".

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

souhlas, zákeřnost mnou položené hádanky/otázky je přesně v její primitivnosti.
Jenže na přesně takto primitivních/základních zákonitostí funguje svět.
Zde neplatí ono známé řešení problému ve stylu - kopneme hovno pod postel a jedeme v pohodě dál -

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Milanových elektrohoven, protože jste mne ani trochu nepochválil za to, že jsem vzpomněl postupného úbytku dosažitelného výkonu elektromotorů napájených z ohraničeného zdroje.
To by mi můj soudruh učitel na ZDŠ nikdy neudělal. Naopak by lehce uklonil hlavu na stranu, jakože - ať si ti malí blbci myslí, že přemýšlím, a pak by prohlásil, že se sice nepletu, ale že se jedná ještě o něco jiného, o jiný princip, se kterým nás chce obeznámit.
Pak by mi v soukromí kabinetu napsal do sešitu kouli a já bych mohl dál předstírat, že jsem nechytřejším žákem Zeměkoule a přilehlého okolí.
Jsem nasrán a odcházím trucovat ke své Jawě 350, která nejen že není na elektriku, nýbrž ještě vytváří ekologické peklo rozstřikem polospáleného oleje M2T.
:-)))

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Musím na svou obhajobu a sympatie k odpovědi decentně uvést, že jsem při hodnocení použil doplňující slovíčko - Bohužel-
Tak jsem se rafinovaně vyhnul hodnocení 4-.
Ale to doplněné slovíčko má svou vypovídací hodnotu! Tedy minimálně v tom, že věřím ve váš další rozvoj.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

můžete mi tedy prosím vysvětlit/ okomentovat toto:
"V březnu 2019 se měl v Ingolstadtu za jásotu přítomných zvednout k obloze dopravní prostředek budoucnosti: dron osobní dopravy, City Airbus, vzdušné taxi. Samozřejmě bezemisní.
Osm elektrických motorů á 100 kW mělo dronu vážícímu 2200 kg (baterie 700 kg), s baterií 110 kWh umožnit letět rychlostí 120 km/h se čtyřmi pasažéry. Jenže stroj se nevznesl, zůstal "zahalen v kouři na zemi.""
Děkuji.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekologie-zeleni-odbornici-s…

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Pokud to kouřilo, tak se zřejmě něco vznítilo, případně dokonce začalo hořet.
Stane se...

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

a ať se Vám mirek58 a Targus dívají přes rameno,
oni tomu taky nevěří.
https://www.youtube.com/watch?v=ABoDmODZNX0

Tím končím svoji vzdělávací činnost a zadávám Vám všem samostudium,
využívejte internet a videa.
Zítra si Vás přezkouším.

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

ale, pokud by můj život závisel na výsledku zítřejším přezkoušení, byl bych zítra mrtvý.
Shlédl jsem video 2x vůbec netuším, o čem to je.
Kdyby tam aspoň byly holky v bikinách.

PS: Naštěstí jdou před zkušební komisi pouze ti dva drzouni, takže já jsem v pohodě.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

jsem zmaten jako lesní včela na louce.
Leda!
Že by byl zámysl porovnávat zkušební objekt stylem soutěžím sám sebou.
V tom případě by v celkem nedávné historii německý tank Tiger jezdil pohon ala Porsche.
( Ale jak dosvědčila historie, Hitlerova komise měla více rozumu, než Milan a spol)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

učit se. Nebo to už přenechte těm mladším...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

ale jak je vidět, vy Milane jste pohrdl ZDŠ.
Dalo by se to celkem příznačně přirovnat k architektovi, co maluje naprosto úžasnou, fantastickou stavbu, ale zapomněl při tom prověřit základy oné úžasné stavby.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Mladším? Myslíte Gretu?

Ta má jasno.

Je s Vámi.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)