Svatokrádež

Autor
Štítky

Krátký úvodník o smrti:

Tak už jsem také v kategorii lidí, co jim na covid umřel někdo blízký. A k dnešnímu článku se tato informace přesně hodí. Včera večer jsem se dozvěděl, že na koronavirus zemřel můj soused. Důchodce, sedmdesátník. Měl takové ty běžné potíže vyššího věku. Bral už na ledacos prášky a měl cukrovku. Ještě v létě opravoval zídku mezi našimi zahradami. Rozebral toho asi deset metrů, očistil cihly, vykopal osmdesát centimetrů hluboký základ, nadělal si v kalfasu beton, naházel kameny, zalil je a na tom znovu vystavěl metr vysokou cihlovou zeď. Staral se o dvousethlavý vinohrad, o rok dřív si postavil nový altánek, běžně lezl po stromech, aby je prořezal. To jen jako reakce na vyjádření v diskusích, že covi d napadá hlavně lidi se špatnou fyzickou kondicí.... Jasně, měl svůj věk i své neduhy, ale mohl tu ještě dlouho být... 

Jeho žena za včerejšek zestárla o deset let. Poprvé v životě jsem viděl, jak někomu za noc zbělely vlasy.

Prosím dejte si do kontextu s tím, že jsem si pak znovu pustil Volného, kterak nastoupil před novináře bez roušky a s bohorovným úsměvem jim oznámil, že je třeba okamžitě rozvolnit, protože se nic neděje. Viděl jsem jeho vystoupení už předtím, ale tentokrát bych mu tu "jeho křiváckou tlamu" rozkopal...  To tak bývá, když se člověk potká se smrtí zblízka a utěšuje pozůstalého. To se vpálí. Hluboko...  

A nyní už dnešní článek: 

V úterý večer jsem našemu čtenáři berrnardovi odpovídal na dotaz, jak to vlastně vidím s místními chřipečkáři a zda bych mohl řici jasné slovo, koho z našich místních považuju za chřipečkáře, protože berrnardovi se nepozdávalo, že by tu někdo splňoval základní definici popírání covidu. Chvíli jsme si vyměňovali komentáře, já jsem poměrně rychle sklouznul k tomu, v čem já vidím největší problémy a náš čtenář  PzKpfw mě v podstatě vyzval, ať z těch komentářů udělám článek, protože by bylo škoda, aby to zapadlo. Dnešním textem tak činím.

Začnu zhruba patnáct let starou událostí. Tehdy publikoval majitel webzinu Zvědavec Vladimír Stwora článek, který se tuším jmenoval Holocaust a jeho čtyřmilionová varianta. Zjednodušeně řečeno v něm autor napsal, že židů v koncentrácích nezahynulo šest milionů, ale "jen" čtyři. Zbytek jde na vrub nepřesného sčítání, chyb ve válečných statistikách a tak podobně. Netrvalo dlouho a autor měl na krku obvinění s popírání holocaustu. Soudní spor se pak táhl až do Klausovy amnestie, která ho ukončila. Ze začátku jsem celou věc se zájmem sledoval a to z obou stran. Pročítal jsem si texty Vladimíra Stwory, ale i texty na židovsky zaměřeném webu Eretz.cz.  Nebudu kolem toho dlouho chodit, Stwora byl odsouzen, akorát odvolávačky pokračovaly tak dlouho, až byl Klausem omilostněn.

Stworova obhajoba i další texty, které o tom psal, byly založené na tom, že genocida jako genocida, že nacistická vina přece není o nic zmenšená i když pozabíjeli „jen“ čtyři miliony lidí. K tomu uváděl houfy citací různých zahraničních autorů, historiků, konspirátorů a podobně. Nechci teď úplně řešit soudní argumentaci, nejsem právník, ale když jsem si četl reakce autorů z webu Eretz, tak jim na celé věci především vadilo, že takový pokus o revizi dějin oběti holocaustu znevažuje. A znevažuje nejen ty, kteří údajně v koncentrácích nezahynuli, ale i ty, kteří tam prokazatelně zahynuli. Nejde o součet, ale v podstatě o svatokrádež. Uvedené články měly tehdy tisíce komentářů,diskuse byly velmi výživné a asi vás nepřekvapí, že nejvíc celá věc štvala ty, kteří v Osvětimi ztratili někoho z rodiny.  I po třetí generaci si to vyprávěli a jejich potomci to přijímali do srdce jako něco strašivého, co nesmí být zapomenuto a nesmí to být nikdy ani o milimetr zneváženo, protože pokud povolí o milimetr, budou muset brzy povolit znovu.

Od začátku do konce v diskusi vůbec nešlo o statistické údaje, nešlo o čísla, nikdo se nepokusil oběti přepočítat. Od začátku do konce to z jedné strany byl „boj proti židovské nadvládě“ a z druhé strany zabránění svatokrádeže.

Druhým příkladem, který tu chci uvést je relativně nedávný spor o Lidice. Tamní ředitelka Martina Lehmanová vypustila příběh jedné obyvatelky, která udala svojí podnájemnici židovku Štěpánku Mikešovou, která byla odvlečena a zahynula v koncentráku. Bádání vedl jakýsi Vojtěch Kyncl. Spustilo to docela hnusné řeči z jedné i druhé strany, které skončily tím, že Lehmannovou Zaorálek odvolal. Proč? Protože se dopustila svatokrádeže. Lidice – tragická kapitola našich dějin, nejsilnější a nejdojemnější sousoší na světě, tragický osud žen a dodnes živá rána v srdcích potomků. A do toho přijde nějaký badatýlek s příběhem o tom, jak lidická žena udávala židy.  Od toho už je jen krůček že i ostatní udávaly a možná i muži udávali. Opět – od začátku do konce se diskuse vůbec nevedla o historické prameny a záznamy z archivů, které by potvrdily nebo vyvrátily tvrzení toho Kyncla. Od začátku do konce šlo o znevážení památky obětí – o svatokrádež.

Oba zmíněné příběhy mají společné to, že když zatnete do něčeho živého, tragického a silného, tak se to vždycky obrátí proti vám. Když jde o smrt a ještě k tomu o smrt velkého počtu lidí, kteří mají potomky, kteří mají následovníky, tak můžete zapomenout na racionální debatu. Jak začnete rozškrabávat ránu, která se ještě pořádně nezahojila a nevymizela z lidské paměti, nikdy to nedopadne dobře. I kdyby vaše úmysly byly čisté a ve jménu pravdivé pravdy, dopustíte se prostě svatokrádeže a svatokrádež vám nebude nikdy odpuštěna. Zkuste přijet do Bosny a tamním muslimům namítat, že se jaksi nenašlo moc hrobů po masakru ve Srebrenici. Zkuste jít k Srbům a argumentujte jim, že vraždili nevinné civilisty a tak by měli být rádi, že si zachovali alespoň to málo, co mají. Zkuste jet do Turecka a řekněte jim o tom, že jejich dědové vraždili Armény. Zkuste jet do Arménie a říct jim, že v tureckých archivech zase tak moc záznamů o genocidě není a zřejmě při ní zahynulo méně lidí, než se tvrdí. Zkuste takovou svatokrádež a máte to spočítané. Nemusíme chodit ani tak daleko - běžte třeba na fejsbůk Českobratrské církve evangelické a tam napište, že Havel byl ožrala a slaboch, který podváděl svojí ženu a nedokázal jí ani opustit, ani jí být věrný... Napište o Pavlu Kohoutovi, že to byl stalinista par excelance, který má na rukou krev. Napište, že Palachova oběť byla zbytečná, protože svým činem nikoho nevyburcoval.  Dostanete ban dřív než to dopíšete. 

Proč tak rozsáhlý úvod…

Už delší dobu mám pocit, že se k podobné svatokrádeži schyluje i v případě koronaviru. V naší republice do konce roku umřelo o patnáct tisíc lidí víc než v předchozích letech. Dělá to zhruba 12% úmrtí navíc. Všechna tato úmrtí se odehrála vkrátké  době od října do prosince a letos pokračují dál. Jak vidno, virus si stále jede po svém (opatření neopatření) a tak si troufám tvrdit, že než přijde jaro, počet nadstandartních mrtvých se může klidně zdvojnásobit. Třicet tisíc obětí koronavirové epidemie. Třicet tisíc lidí, kteří mají dohromady nějakou stovku tisíc přímých pozůstalých. Tito pozůstalí mají minimálně třikrát tolik blízkých kamarádů a sousedů, kteří pozůstalé utěšovali a pomáhali jim znovu se vzchopit. Silné momenty, silné příběhy. 

Pak tu máme desítky tisíc doktorů a sestřiček, kteří už několikátý měsíc padají na hubu a konec je v nedohlednu. Ti mají také doma rodiny a těm vyprávějí, čeho jsou svědky.  To jsou opět statisíce lidí a já tvrdím, že než to celé skončí, bude mít čtvrtina obyvatel naší země přímé svědectví o covidu - ne od médií, ne od politiků, ne od blogerů, ale od svých blízkých kamarádů, kteří jsou pro ně důvěryhodní. To je obrovské číslo. O to o řád více, než kolik příznivců má Havel, než kolik příznivců má Palach a o řád víc, než kolik fanoušků má Klaus. 

Myslíte, že pozůstalé po obětech nějak oblažuje, když někdo spekuluje o tom, jestli jejich dědeček umřel na covid nebo s covidem? Taková sestra chodí v atmobordelu mezi covidními pacienty a z rádia slyší,  že polovina jejích pacientů je tam jen nastrčená, aby nemocnice získala peníze.  Lapiduch vyváží do nemocniční márnice jedno tělo za druhým, což nikdy nebývalo a do toho slyší, že musíme rozlišovat, jestli pacient umřel na covid nebo s covidem… Myslíte, že ho to potěší?

Poslanec Volný přijde před kamery bez roušky a řekne na plnou hubu, že není důvod dodržovat nějaká opatření, protože situace vůbec není vážná. Takhle to slyší moje švagrová, která se už dva týdny neviděla se svojí dcerkou, protože hákuje na covidovém oddělení. Myslíte, že dá Volnému zapravdu?  Jak tomu rozumí ta sestřička, ten doktor a ten lapiduch? ti to slyší po svém - „Serou na nás“.

 Myslíte, že já osobně dám Volnému zapravdu, když švagrovou slyším brečet do telefonu, protože vůbec neví, kdy to skončí?  Teď po víkendu měli zase nával, že si dcerku prohlédne v postýlce a ráno jí dá pusu na čelíčko a fofrem do rachoty...  Co čekáte, že si po takovém telefonátu myslím o Volném a jeho názoru, že se má všechno rozvolnit?  Co si asi myslím o lidech jako je Volný, případně o jiných, kteří jinými slovy napíší do komentářů, že musíme rozlišovat, jestli můj soused umřel na covid nebo s covidem. Musíme rozlišovat, jestli umřel na zápal plic nebo na zanedbanou péči... V takové chvíli mi nevládne Vidlák racionální, rozumný a klidný, nýbrž Vidlák impulzívní, Vidlák vidící rudě, Vidlák přicházející o sebekontrolu.  

Rodina přijde o starého ale ještě vitálního dědečka a pak si na Kydech přečtou, že na covid moc lidí neumírá, víc jich umírá na tu zanedbanou péči…. Co si o tom asi řeknou? Jak si to asi přeberou? Nějací hajzlové chtějí znevážit památku našeho dědečka...  Spekulují o tom, jestli to už stejně neměl nahnuté a covid mu jen napsali to papírů, aby mohli inkasovat. Děda měl cukrovku, šlehlo to s ním a tak ho dali na covid oddělení, aby si mohli naúčtovat víc od pojišťovny...  Zlehčují památku našich otců, matek, manželů, manželek…

To se přátelé neodpouští. Svatokrádež je horší zločin než vražda.

Přidejte si ještě nějakou stovku tisíc lidí, co prošli covid oddělením v nemocnicích a přežili to. Půlka se dusila jen trochu a tak si chvíli podýchali kyslíku, ale strach o život měli parádní. Obzlvášť když vedle nich každou chvíli někdo exnul. Ta druhá půlka měla nerezovou trubku v krku nebo jim plíce nejely vůbec a byli napíchnutí na mimotělní oběh. Copak si tihle myslí o Volném a ostatních? Řekli byste, že přijmou debatu o tom, jestli za jejich stav mohl covid nebo něco jiného? Že si svou zkušenost blízkosti smrti nechají pro sebe?  Já bych řekl, že každý pokus o zpochybnění opatření a nebezpečnosti viru přijmou jako provokaci proti nim osobně.... 

Včera jsem napsal, že si můžete myslet co chcete, ale covid nás vtáhnul do průseru stejně velkého jako byl konec Druhé světové války. Víte, když ta válka pořád probíhá, člověk myslí jinak. Je v bojovém módu, přehlíží poddružnosti, řeší jen ty základní věci. Stejně tak platí, že s úmrtím blízkého se člověk vyrovnává nějakou dobu. Není to ze dne na den. Na smutek musí být čas. Až pak nastoupí nějaké smíření se s tragickým osudem a snaha svého zemřelého nějak oslavit, glorifikovat, zachovat jeho památku.... a vyrovnat účty. 

Doktoři a sestřičky teď nemají moc času přemýšlet nad tím, co vlastně vidí, co to znamená  a jak by na to vlastně měli reagovat. Teď jsou zavaleni prací a starostmi. S tím co vidí a viděli se vyrovnávat teprve budou.

Všem těm, na které přímo nebo zprostředkovaně sáhla smrt, bude vadit jakýkoliv pokus o svatokrádež.  Strašně moc jim bude vadit. Bude jim vadit mnohem víc než teď. Budou tom mluvit a je jich fakt hodně. Jejich svědectví, nadávky, bolest i vztek s nimi bude sdílet víc než milion lidí. Myslíte, že to Volnému nebo Klausovi projde? Myslíte, že jim pozůstalí a doktoři se setřičkami, jejich rodinami a jejich přáteli odpustí to znevážení obětí a práce? Myslíte, že někdy uznají, že se dřeli zbytečně, že tu vlnu mrtvých způsobil Babiš, protože lidi vystrašil a oni zanedbali péči?  Myslíte, že i vám někdo z nich odpustí, pokud tu spekulujete, jestli covidových obětí nebylo míň a snažíte se  dokázat, že covid se nevymyká běžné chřipce a marginální počet obětí nestál za ekonomické ztráty kvůli opatřením? Fakt si to myslíte? 

Fakt si Volný nebo Klaus myslí, že se to neobrátí proti nim? Že tu bude víc lidí, co jim uznají jejich boj proti EU, Iluminátům, Sorosovi, Gatesovi a vakcínám, než těch, co by je po dvanáctihodinové směně na covidovém oddělení nebo po pohřbu příbuzného nejraději zadávili?  Věříte tu někdo, že covid je tak marginální, aby Volnému či Klausovi zbylo dost voličů?  

Myslíte že Babiš s chutí nepoužije Volného historky o tom, že se takhle nedá žít a hned se musí všechno rozvolnit, aby tím zakryl svá vlastní pochybení - třeba to, že v říjnu otálel s opatřeními? Myslíte, že vláda neudělá všechno pro to, aby dostali do povědomí lidí, že všechny úmrtí zavinil Volný osobně, protože si nevzal roušku a jeho příkladu následovali další a pak chlastali v garážích.... a pak nakazili mě a já nakazil dědečka a ten umřel… Přece si nebudu pamatovat, že jsem dědečka zabil já ne? To je mnohem lepší to hodit na Volného, který okatě a demonstrativně nedodržoval opatření. A běda, kdyby mi to chtěl někdo racionálně vyvrátit. Svatokrádež se neodpouští. 

Mně Vidlákovi se koronavirová opatření také zajídají. Navíc vidím, že si covid jde svojí cestou bez ohledu na to co kde v Evropě vyhlašují a opatřují. Ať dělají co dělají, různě si to roste nebo klesá, zcela mimo logiku. Ale nedovedu si představit, že by při takové dardě mrtvých  a takovém tlaku nemocnic bylo možné vést jakoukoliv debatu, aniž by to okamžitě sklouzávalo k znevážení obětí a pracovníků v nemocnicích.  To všechno se teprve projeví. A já prostě nevěřím, že někomu projde svatokrádež.

Babišovi prošly dotace, Čapí hnízdo, komunistická minulost a všechno mu voliči odpustili. Ale nedovedu si představit, že je možné znevažovat oběti koronaviru a zároveň věřit v politickou funkci.

Jasně, všichni zdejší  mi potvrdí, že oběti neznevažují. Že samozřejmě chápou nasazení doktorů i sestřiček a váží si jich. Ale hned vzápětí přidají do diskuse další odkaz na to, že koronavirus zase taková rána není. Že je to v pohodě a lidi umírají na nemocničním lůžku, půlka jich tam ani nemusí být, a ti co umřou, neumírají na  covid, ale na zanedbanou péči. Tenhle risk bych jako politik nikdy nepodstoupil a postupně bude stále rizikovější tohle říct i normálně mezi lidmi. Stejně jako je teď právě velmi nebezpečné to po včerejším zážitku s vdovou říci mně. Nebudu nic zakrývat, kdyby mi včera Vlastimil nebo Petrpavel přišli do ruky, uškrtil bych je. Pánové omlouvám se, jen popisuju emoce, které se mnou stále ještě cloumají. Ve skutečnosti nejsem krvežíznivý a až se vlády ve mně zase ujme Vidlák racionální a tolerantní, budu v pohodě.  

Proto jsem se zde na Kydech tak zasazoval o opak. Proto všechny ty grafy, proto můj příkrý tón, proto moje výtky všem, kteří si dodnes myslí, že covid je menší problém, než se jeví a že škody dělá vláda a ne virus. Každým dnem si virus vyrobí tisíce nových apologetů, kterým se to za krátký čas rozleží v hlavě a budou bojovat za památku svých blízkých, budou bojovat za památku svého nasazení a budou zcela standartně a iracionálně nenávidět každého, kdo se bude dopouštět svatokrádeže na jejich osudu. 

Nevím, co koronavirus udělá s Babišovým politickým osudem. Nadělal dost průserů, otálel, neřešil, odkládal... ale na druhou stranu nikdy neznevažoval oběti a dokonce se omlouval za pozdní zavedení opatření. Myslím, že si dobře spočetl, kdo bude ta většina a dělá všechno pro to, aby nasral tu menší a stále zmenšující se půlku lidí. Napadlo vás někdy, že Volný svou ostentativní nerouškou vlastně pomáhá Pirátům? Ti sice rajtují na tom, jak to Babiš dělá blbě, až někdy si nevidí do huby, jaké kvákají pirátské bláboly..., ale na druhou stranu úzkostlivě se starají, aby na nich neulpěl ani stín pochybovačství o opatřeních a rouškách. Oni tvrdí, že by dělali to samé co Babiš, ale rychleji, líp a efektivněji. Bartoš fakt není blbej... to je jen mimikra. 

Každopádně ale nevěřím, že se těch třicet tisíc nadstandartně mrtvých, sto tisíc prošlých nemocnicemi, desetitisíce doktorů a sestřiček a jejich kamarádů, že se to neprojeví. Nevěřím, že Klausovi a dalším projde jejich zlehčování dopadů pandemie a jejich volání po rozvolňování. Aniž by si to uvědomovali, dopouštějí se svatokrádeže na svých voličích a ti jim to nikdy neprominou. Tohle není nějaké odklonění peněz nebo politická korupce. Tohle je závažnější. Dotýkají se smrti. To je vždycky o hubu.  

Ale samozřejmě se mohu mýlit. Nejsem politolog. Jen koukám kolem sebe. Vidím, že těch postižených covidem je tolik, že se svými rodinami a přáteli budou brzy tvořit valnou voličskou většinu. A Volný s Klausem se postarali, aby si z této většiny neukousli ani hlas ba naopak, aby byli nenáviděni až za hrob. Nevím, jak dopadne Babiš a jak dopadnou Piráti... fakt si to nedovedu představit. Ale jsem si celkem jistý, že žádný politický chřipečkář se do sněmovny nedostane a nevylučuji, že není daleko doba, kdy běžný chřipečkář dostane na ulici po hubě, jakmile plácne, že covid je jen spiknutí.

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (118 hlasů)

Komentáře

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

V konečném důsledku pro každého z nás není rozdíl v původu nákazy. Osobní zkušenost nakonec rozhoduje o postoji, a jestli virus někdo úmyslně vypustil je nepodstatné.
Svět se mění obrovským tempem, a východiskem pro každého z nás je orientace na nejbližší okolí. Jako ve válce.
Situace je stejná jako když se potápí loď, a trosečníci se snaží vydrápat na záchranný člun.
Ti šťastnější nakonec budou mlátit ty ve vodě po prstech, aby dovnitř nelezli.
Jako je to s vakcínami.
Bidenův povolební slib je " Za 100 dní 100 milionů očkovaných". Kde je vezme?
No, a v krizi maximální je pořád ještě v záloze řešení obvyklé v historii. A s tím asi my tady moc nenaděláme.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

...zatraceně podstatné je. "Osobní zkušenost nakonec rozhoduje o postoji, !a jestli virus někdo úmyslně vypustil je nepodstatné!" (místo podtržení bohužel vykřičníky). Příroda udělala evolučně jedinou krávovinu a to nás. Řežeme si pod sebou větev pilkou kterou jsme vymysleli, vylepšili a vylepšujeme dále. Omlouvám se za vytržení z textu, ale ono to navazuje na rozdíl mezi přírodním a umělým. Pokud by do vás coby pračlověka praštil blesk, tak je po vás. Pokud by do vás praštila kostěná palice, měl by jste šanci přežít a s otřesem mozku být opečen a sněden nepřátelským kmenem. A teď co je lepší?

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Mezi sebou se zabíjejí koně, lvi i holubice.

Nejsme větší přírodní krávovinou než baktérie, které začaly s fotosyntézou, vypouštěli do ovzduší odpadní kyslík, který se napřed vázal na horniny, změnily barvu moří a tím i planety, změnily atmosférů a způsobily první velké vymírání a nejspíš i 300 miliónů let trvající dobu ledovou. - Tomu se ríká globální katastrofa a my ničeho takovýho nejsme schopni, i kdybychom chtěli.

Dnes má atmosféra 21% kyslíku (toho kdysi toxického hovna fotosyntézy) ale mívala tuším až 40%. - Proto ty obrovské vážky.

Pokles ze 40% na 21% ukazuje, kolik toho muselo shořet a pak se navázat na vápník a uložit do vápenců.

Ještě jsme ani nezačali.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

...že oni to vědomě nevylepšují, jednají totiž instiktivně a často jsou efektivnější. Ovšem dřív v tom byl hroznej bordel! Kočky žraly myši, psi žrali kočky a medvědi žrali všechno. Přišel člověk a udělal v tom ordnunk. Není nad analýzu minulé kvalitní kultůry. Vyberte si, jestli mám napovědět nebo doložit :)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pro mě osobně je to nepodstatné. Úmysl se nikdy neprokáže, následky si nesu dodnes, a můj postoj ke kovidu to také nezmění.
Podstatné z mého hlediska bude, jestli odeznění bude impuls pro přípravu na případnou další epidemii,která někde čeká za rohem.
Funkční mobilizační plán, posílení nemocnic, určení kompetencí,rezervy ve státních zásobách a pod.
A jak psal Pollert -" Problém by opravdu byl,kdyby těch 15 tis. mrtvých byli mladí."
Nechce se mi věřit, že někdo vypustí nákazu bez toho, aby neměl připraveno protiopatření.
A to neměl nikdo na světě.

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

In reply to by B52 (neověřeno)

Trvalý odkaz

....ale ptejte se klasicky "Cui bono" On to není první SARSCov na světě. Zkouška už tu byla před 18 lety!

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

našlápnuto:
https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#vaccinations

Distribuovali 48 mega dávek, naočkováno je cca 26 mega lidí, z toho 4,25 mega oběma dávkami.
Očkovat začali kolem 15. prosince 2020.
Ale možná mají problém s aplikačními centry, protože 48 mega bylo distribuováno, ale pouze 26 mega aplikováno. Ještě na to mají měsíc, tak uvidíme.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Protože tu máme zjevně nezvladatelnou epidemii/pandemii, kterou nikdo z běžných vladařů neumí zastavit.
(Pokud někdo z mocných má nějaký "vypínač", zjevně ho zatím nehodlá použít.)
Zatím onemocnělo (v široké škále od bezpříznaku po smrt) cca 102 000 000 lidí (zjištěných testem; kolik je nezjištěných, to si nikdo netroufá ani odhadnout) a z toho 2 200 000 zemřely (opět - pouze hospitalizovaní resp. s prokázanou infekcí; kolik zemřelo nezjištěno, netuší nikdo). To už je docela dost i v přepočtu na 7,5 miliardy. A zatím nikdo nepřišel na to, jak s tím skoncovat.
Část Asie to řeší po svém - tedy vojenskou disciplinou a vojenskými intervencemi (polní nemocnice, uzavřená města, plošné karanteny pod dohledem armády a pod.), část Asie na to naopak totálně dlabe a zbytek světa se bincá mezi tím, aniž by zaznamenal úspěch.
I ten "slavný" Izrael sice očkuje jak divý, ale zatím mu to je plad prtný, protože se tam nákaza úspěšně šíří dál a lidé dál umírají po stejných desítkách denně jako v ČR. V úplné karanténě (vč. zákazů pohybu) je už třetí měsíc a tento týden zavřel hranice vč. letů, neboť se situace vůbec nelepší a max. stagnuje.

Něco se holt nepovedlo, postihlo to celý svět (což patrně nebylo tak úplně v plánu) a teď se s tím musíme nějak naučit žít.
Pro mne jsou přijatelnější stávají relativně mírná omezení, která mi umožňují pracovat, chodit ven, opatrně se stýkat s jinými lidmi, s trochou komplikací studovat atd., než totální karanténa.
Ale když se část české populace bude chovat tak jako dosud - tedy bezohledně a sobecky, tak se nejspíš i té totální karantény nakonec dočkáme.

Já se taky v mysli zaobírám. Jenže nakonec mi vždycky zbude ta méně omezující varianta jako ta přijatelnější.
Jo, někteří hospodští, Hrušínští a pod. zkrachují a už nebudou mít na nové golfové sady a pravidelnou dovču na Seychelách. Ale furt ještě mohou jít dělat sanitáře do špitálů, pečovatele do starobinců, montováky+skladníky do montoven a pokladní do hytlermarketů. Protože furt ještě neryjem držkama v blátě.
Zkuste si to postavit takhle a nakonec zjistíte, že to, zda je brebra umělá nebo přírodní, fakt MOMENTÁLNĚ nehraje roli, bo priority jsou jinde. Až bude po všem (bude-li někdy v dohledné době), tak pak se můžem začít poohlížet po vinících (opatrně; abychom se nedivili...).

Průměrný počet slepic: 3.6 (20 hlasů)

Pokud je přírodní, pak bych opatření k jeho zvládnutí i s chybami a nepříznivými dopady na nás svět akceptoval. Jo, máme strach, chceme zachránit co se dá a občas se něco nepovede.
Pokud je ale virus umělý, vypuštěný s určitým záměrem, pak hodnotím opatření jinak. Hledám v nich záměr a ne vždy je budu schvalovat.
K zamyšlení: Je zajímavé, že v současné době, kdy svět řeší hlavně karantény a omezení k snížení úmrtí a šíření nákazy a vlastně likviduje ekonomiku, tak někteří bohatnou. Skupují zkrachovalé firmy a pozemky. Politici nejsou proti dovážení se migrantů bez jakýchkoliv omezení. Proč to nezastaví? Rovněž stále tlačí se snižování údajně rychlého nárůstu CO2 a provádějí se další nákladné akce, které by mohly počkat.
Není žádný zájem virus léčit, ale vymýšlí se očkování, které přinese zainteresovaným očekávaný výsledek. Přinese to bohužel i více mrtvých. A to díky nákaze a nově i na nevyzkoušené vakcíny. O uzdravených s následky nemluvě.
Celé hemžení mi připadá, jako když malujeme stěny v kuchyni a přitom v obýváku likvidují hasiči požár.
To je můj pohled na virus a hysterii kolem něj.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Občane cituju: "Takže když onkologikovi ustřelím hlavu, tak zemřel nikoli na kulku v rozšmelcovaném mozku, ale "s kulkou" na rakovinu? Protože kdyby tu rakovinu neměl, tak by ten zfašírkovanej mozek přežil?"

Je to demagigie co jsi napsal a ona svatokrátdež znevažování, ale rádobychytře, ale op to možná hnusnejší než ti co to říkají napřímo.

Vysvětlím pro ostatní, proč, Občanovy to nemá cenu. Vemte si rakovinu, statistika říká, když (nepamatuju si přesná čísla, ale určitě kdo chce googl mu pomůže), tak když máte rakovinu tak v když nechytnete koroňák, tak šance zemřít je 40 procent, když ho chytnete, tak se vám to zvyšuje na 60 procent.
A ve výsledku, zemřete na RAKOVINU, nezemřete na koroňák, a ano vím, že extrémní příklad občana je pravdivý, ale zároveň vidím, že jím pokrývá "on zemření na rakovinu", bagatelizuje...
Když by si lidé jako Občan dal tu prácu a podíval se na ročenku s let epidemií "chřipka", tak tam najde překvapivě málo přímo obětí chřipky, ale mrtvých ten rok x-krát víc, viz Vidlákův 62 rok.
Ale když seš podívá, jak se k tomu přistupuje ne na úrovni "novinářů", ale na hygieně, tak rozlišuje "úmrtí na chřipku" vs "úmrtí se chřipkou/zhoršení stavu díky chřipce"...

Takže občane s jednotlivýma větama souhlasím, ale dal jsi to dohromady tak, že jsi vytvořil manipulativní demagogickej žvást, který se na první pohled tváří "ano chápu", ale jsi právě ten "svatokrádežník"... U mě teda tímto textem ano ;)

Taková je realita Občane, chytře napsaný demagogický žvást ukazuje, že jsi chytrej, ale u mě jsi horší než ti co to řeknou přímo "nevěřím", ti mají alespoň sílu stát za svým a neschovávají se za manipulativní texty...

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

Stejně jako je demagogií tvrdit, že lidé neumírají na korunáče, ale na něco jiného (nebo strachem z neexistující či banální infekce).
Protože než ho chytli, žili sice blbě, ale byli naživu a v rámci možností se z toho alespoň někteří mohli radovat (pochopitelně jsou případy, kdy je smrt vysvobozením z utrpení).
Kdyby nechytli korunáče, nedostali by zánět plic (a dalších orgánů) a neudusili by se.

Takže jsme zpět u té kulky v hlavě onkologikově.
Vokecáváte to sice hezky, ale marně.
Zabíjí zánět plic (a další komplikace) způsobený korunáčem. To je ložený a vykecat se z toho nejde. Max. můžeme diskutovat o tom, jestli by se pacoš udusil, kdyby a kdyby a kdyby... Ve finále to je ale fuk, protože je mrtvej a zabila korunáčová pneumonie.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

Plně s vámi souhlasím až na to, že zabíjí zápal plic. Nezabíjí, lidé umírají jen na nedostatečné prokrvení mozku. Máš zápal plic? Fajn, uřízneme ti hlavu jako v Hlavě profesora Dowela od Běljajeva. Časem ti ji pak zase někam přišijem. Jednou to přijde.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

a není to pěkné čtení.
On Běljajev psal vůbec takové futuristické záležitosti - "Člověk obojživelník" je taky nářez. A obávám se, že to je otázka velmi blízké budoucnosti; už dnes jsou někteří lidé spíš kyborgy. Kovidovej pajšl, dočasně nahrazenej žábrama, by se mohl hezky hojit...

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Přidám také naší čerstvou zkušenost:

Předminulý týden odvezli manželčina osmdesátiletého dědečka do nemocnice kvůli problému s ledvinami. Týden si tam poležel, začal se zotavovat. Dle doktorů bylo vše v nejlepším pořádku a dědeček měl pěkně šupajdit domů... ale v nemocnici se nakazil covidem. Vitální a aktivní chlap. Nepamatuji si, že by někdy vůbec marodil. Denní procházky se psy, na baráku si vše od střechy po sklep opravoval sám, dobytek obstaral, dřevo naštípal, zatopil, navařil, autem si dojel na nákupy do sousední vesnice - a ještě se zvládl starat o babičku se silným Alzheimerem. Tento týden v úterý zemřel. Až se přede mnou někdo příště zmíní o covidu jako o "chřipečce", rozbiju mu hubu. A doufám, že Volného a podobné debily brzy někdo nakazí, aby si také trošku užili svého podílu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (17 hlasů)

tim ze nekomu rozbijete hubu nepomuzet nikomu a v nicem, ani sam sobe krome docasneho pocitu ze jste ulevil svemu vnitrnimu napjeti.

Vas dedecek se nakazil v nemocnci kde pravdepodobne dodrzovali vse co dodrzovat lze, barierove opatreni typu rousky snizuji statisticky pravdepodobnosk nakazy umerne tomu jaka je jejich ucinost ( nekde od 0 do 15%). Svuj smysl maji predevsim v tom ze modifikuji tok vzduchu pri vydechu/zakaslani tak aby jeho dosah , a tedy i dosah potencialnich castic viru v proudu vzduchu, byl co nejmensi.

V pripade nakupu v obchodu na 15 minut to dava smysl, v pripade ze jste s nekym 24x7 v mistnosti tak rouska zadny smysl nema.

Nakaza covidem bude dale postupovat, ti lide kteri maji predspozici k tezkemu nebo smrtelnemu prubehu budou dale umirat podle toho jak budu vystaveni viru, pro tyto lidi je jedina sance rychla a kvalitni medikace v okamziku kdy se objevi priznaky. Veskere leky o ktery tu pisu snizuji replikaci viru, je treba snizit /zastavit replikaci viru v zacatku onemocneni. Nasledky jsou primo umerne tomu jak velke mnozstvi viru se v tele vytvori, k umrtim dochazi i po odezneni vitu jako dusledek sekundarnich problemu ( znamy po operaci kycle se nakazil, po 14 dnech bez viru byl propusten z nemocnice, nasledovala doma prodelana mozkova mrtvice po cca. tydny, po dalsi hospitalizaci zemrel).

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

Problém nevidím v tom, že se dědeček nakazil. Ani z toho nechci nijak nemocnici vinit. Věřím, že udělali vše, co bylo v jejich možnostech. Vadí mi ale, když někdo vykládá, jak Covid vlastně nic není. Není nebezpečný, nic se neděje. Není potřeba nic řešit. Sundejte roušky a buďte happy, umřou na to jen staří a nemocní. A pak si chodí kam se jim zachce, nedodržují ani ta základní opatření a ještě budou demonstrovat, jak je vláda strašně omezuje, protože si nemůžou jít zalyžovat nebo na dovolenou k moři. V tom je můj problém. Na takových lidech bych svému vnitřnímu napětí ulevil rád. Třeba jen na chvilku.
Rodičům je kolem 60-ti, prarodičům kolem 80-ti. Doma mám manželku, dvě malá děcka a třetí na cestě. Proč bych měl zbytečně riskovat, že se nakazí? Kvůli něčí dovolené nebo návštěvě fitka?

Průměrný počet slepic: 3.9 (19 hlasů)

přesně napsáno. Slepice mi na to nestačí, veškeré ptactvo posílám.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Rozbití huby nepomůže nikomu.

Ale až někomu lupnou nervy a udělá něco, co šťastně zhrozené odhlásí všechny televize světa, tak se na to pak bude moci odkazovat, že "tomuhle se chceme našima opatřeníma vyhnout" tak to najednou fungovat bude.

Není dobrý tlačit lidi do krajních situací, kdy nemají co ztratit.

Starej Klaus, přes spíše sympatie, přeci jen mohl zůstat doma, v klidu meditovat a pak říct něco moudrého, co nic nestojí. Teď abych bádal, jestli když Babiš doporučí utírání zadku papírem, Klaus nebude natruc proti a nezačne bojovat za právo nechat to tam svobodně zaschnout a večer oddrolit.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Nemám rád slovo svatokrádež. To navozuje dojem, že existuje nějaká nezpochybňovatelná pravda, o kterou se nikdo nesmí ani dotykem otřít. Nemám to slovo rád, už proto, že mám rád svatokrádežný humor. Celé Haškovo dílo byla jedna velká svatokrádež.

Na druhé straně chápu, že všechno má své hranice. Nebudu se dohadovat nebo zesměšňovat nezpochybnitelné pravdy tam, kde to působí bolest, kde je nezpochybnitelnost podložena nějakou velmi bolestnou zkušeností, prožitkem.
Nemluv o provaze v domě oběšencově.

Diskuzní blog je diskuzní, je tu od toho, aby se na něm střetávaly názory a tříbily se a přetavovaly v novou kvalitu. To znamená, že nezpochybnitelné pravdy zde nejsou nezpochybnitelné (hranice určuje majitel prostoru). Nezpochybnitelné pravdy se tedy mohou diskutovat, ale nemělo by se asi příliš "tlačit na pilu".

Už jsem tu psal směrem k zjevným obhájcům a zastáncům Trikolóry, že dělají zpochybňováním kovidu a opatření chybu. Chce se mi říct, myslím s Taerlandem, "to není zločin, to je horší než zločin, to je chyba".
A protože mi Trikolóra není úplně nesympatická, neřeknu s Napoleonem, "když nepřítel dělá chybu, nerušte ho".

Průměrný počet slepic: 3.6 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

holokoust, Lidice a zemreleho souseda co stavel zed. Sorry jako, svatokradez je jen stav mysli jedince, stejne tak je to se smutkem ze straty blizkeho cloveka. Jiny to citi jinak. V podsate se vyhybate tomu podstatnemu, jak situaci resit a ne ji prohlubovat. Pokud rekneme ze o necem uvazovat je svatokradez tak se uzavirame cast moznych reseni situace, je to stejne jako se slepou virou. Jsou to dve strany teze mince.

Kazdemu nekdo umrel a kazdy z nas umre, tak to je a bude. Emoce ze straty blizkeho coveka a vedomi vlastni smrtelnosti nas mohou motivovat k hledani reseni (ve skale od zmenseni rizika po smireni se situaci) nebo odeslat zcela mimo realitu.

Ja to beru tak ze jste hledal nejakou poradnou palku na ty co nesdili vas nazor na situaci a dosel jste tam kam jste dosel. Pouziti posledniho argumentu hololokoustu, dobre si vedom pravnich konotaci (sam zminujete pana Stworu) se dostavate na hranu vyhrozovani, nebo alespon vyjadreni touhy nakladat s vasi emocionalni pravdou o kovidu jako je nakladano s emocionalni pravdou o holokoustu.

Kydu jsem si vsiml na pravem prostoru, vase clanky mne zaujali proto ze se pokouseli o vyvazeny pristup k situaci s Covidem, coz obzvlaste vyniklo ve srovnani s clanky ostatnich autoru tam. Jsem zklaman.

Průměrný počet slepic: 3.3 (25 hlasů)

Já jenom upozorňuju na rizika... Nebráním nikomu v přemýšlení a dokonce ani nebráním nikomu v tom, aby zpochybňoval co se tady kolem koronaviru děje. Ale upozorňuju, že to má rizika, která rostou s každým dalším člověkem, kterého intubují, dají mu ventilátor, napojí na mimotělní oběh. Riziko roste s každým člověkem, který umře, který má doživotní následky. Roste s každým dnem, který musejí trávit doktoři a sestřičky na JIPkách. Upozorňuju, že debata se nepovede racionálně s touhou po pravdě, ale v rovině emocí a se snahou se nějak vyrovnat se smrtí blízkých. A upozorňuju, že tento stav bude zažívat hodně lidí z nichž většina nikdy nikam do komentářů nenapíše ani řádek. Nebudou v novinách ani s nimi ČT nenatočí rozhovor. Ale budou tady a bude jich hodně. Upozorňuju na to, že jich zřejmě bude tak moc, že jejich emoce rozhodnou příští volby.

Já nikomu nebráním, aby o covidu uvažoval jak chce. Ale uozorňuju, že živá rána se snadno rozedře a v blízkosti smrti tak úplně neplatí racionalita. Toť vše. Naložte s touto informací, jak umíte. Jestli si myslíte, že se mýlím, že covid zůstane marginální problém a že pozůstalých není tolik, aby Volný a Klaus svým přístupem ohrozili volební šance konzervativních sil, nebudu vám to vyvracet. Mohu se mýlit a do voleb je daleko...  

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

tedy ne tim zpusobem jako vas, je to jen nastroj jak resit usporadani a rizeni spolecnosti. Pokud bude cena za vyreseni covidu hlava ( at uz obrazne nebo doslova) par (desitek) politiku tak prosim servirovat na tacech :)

Obavate se ze to Babise sejme, no ja si myslim ze uz ho to sejmulo, jen to jeste neni videt. Sve okamziky promeskal, at uz nucene protoze je rizen, nebo proto ze tomu vubec nerozumi. Je to jine nez byl sampion bilych koni , oligarcha a milovany premier.

Volneho a Klause sral pes, Klaus starsi je zcela zprofanovana figura a tim ze se profiluje jako "narodovec" jen skodi, dokonce si myslim ze to vi a dela zamerne.

Volny poukazuje na chyby v matrixu, tim je dulezity, stranu nevytvori, nikdo ho chtit nebude, i o nem si myslim ze to vi. Takze jen tak dale, je treba alespon vedet ze matrix existuje:
https://www.youtube.com/watch?v=tZ4OQVXDYmM

Ani jeden z nich neni zadna protivaha Bartose a pyjatu.

Průměrný počet slepic: 3.5 (12 hlasů)

jó, nastavovat dobrovolně čelíčko a ještě si na něj namalovat terč pro snadnější ,....

Zatím bez slepic

Kazdemu nekdo umrel a kazdy z nas umre, tak to je a bude.

- Zkuste se tím hájit u soudu za vraždu a dostanete pár let státní péče navíc.

---
Svatokrádež je v podstatě věc, která je vnímána jako týkající se samotného přežití.

Sahejte lidem na přežití a nedivte se následkům.

Rozumíte?

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

dlabu na vas, viz. vyse v diskusi.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Jen se vám snažím vysvětlit věci, kteeré s nějakého důvodu nechcete brát na vědomí.

Nejspíš ze strachu.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidláku, to co jste popsal, jsou typická Overtonova okna, viz

Overtonova okna aneb šest kroků od nemyslitelného k uzákoněnému
https://www.citarny.cz/knihy-lide/vzdelavani-a-souvislosti/souvislosti/…
Tímto se zpochybňuje nejen COVID, ale i výsledky II.WW, atd.

Jak Babiš dopadne u voleb, to záleží pouze na něm, zda bude:
- 1. Vyvozovat osobní zodpovědnost u svých podřízených
- 2. Podnikne aktívní kroky pro získání vakcín, i neschválených
- 3. Zapojí do akce i opozici
První bod nemá cenu rozepisovat, protože za uplynulý rok bylo tolik přešlapů, ale nikdo za nic nemůže.

Druhý bod konstatuje pokles dodávek vakcín, protože se zpožďují dodávky, možná je to tím, že Biden kritizoval Trumpa za pomalé očkování, případně očkování chce Johnson zrychlit.
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/koronavirus/3247636-spojene-stat…
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ockovani-chce-johnson-zrychlit-nyni-…
Když dva naši spojenci chtějí zrychlit, tak někdo musí zpomalit.
Kde jsou naši hlídací psi demokracie?
Kdyby to udělal Trump, to by bylo řevu.

Za této situace je zapotřebí se poohlédnout i po vakcínách neschválených.
Pane Vidláku, generace Vašeho souseda, by měla mít šanci rozhodnout se, zda očkovat, či neočkovat „podmíněně národně“ schválenou vakcínou, či ne.
Které riziko je větší?

Babiš může požádat Sněmovnu a Senát, ať jmenovitě hlasují, zda koupit, či nekoupit východní vakcíny, zda chceme být pevnou hrází EU.

To by mohlo rozhodnout volby.

Na to Babiš asi nemá koule, on je takový zajko Andrejko.

K bodu 3
Vypracovat protiCOVIDový plán, předložit jej Sněmovně a Senátu ke schválení, zveřejnit původní verzi, připomínky opozice, konečnou verzi.
Můžeme být příjemně překvapeni, a nikdo pak nemůže říct, že oni by to udělali líp.

Ještě si vzpomínám, jak pan Prymula uvedl, že budeme uzavřeni dva roky.

To bylo řevu, chceme lyžovat, chceme se koupat v moři, chceme techtlit- mechchtit, atd.
Nyní to bude rok, a jaké máme vyhlídky?

„Řekněte už to národu natvrdo
……“Někdo by to konečně měl národu říct natvrdo: Boj s koronavirem bude u nás trvat ještě roky. Klidně další 2 nebo 3.

Řídit epidemii nedokážeme,

poslouchat vědce v rámci exekutivy nechceme,

pravidla nedodržujeme,

rychle očkovat neumíme.

A až jednou konečně naočkujeme dostatečný počet lidí, budou už dávno existovat nové mutace viru se schopností staré vakcíny/protilátky obejít,” napsal Václav Dejčmar na svém facebookovém profilu“. …..

….“Velkou šanci bude mít na podzim takové politické uskupení, které pochopí, že v nouzovém stavu, kde je vše kompletně uzavřeno, nelze existovat věčně, a nabídne nějakou srozumitelnou dlouhodobou alternativu,” je přesvědčen Dejčmar“…….

„Miliardář však upozorňuje na důležitou skutečnost, a sice, že lidé sami o sobě nejsou žádní hlupáci a většina z nich se na podzim, kdy bude koronavirus znovu nabírat na síle, začne chránit sama od sebe, nezávisle na vládních nařízeních. “Protože v té době bude znát prakticky každý někoho, kdo s koronavirem umřel nebo to dostal vícekrát,” říká Dejčmar““…..

Pochopí to Babiš?
Má šanci

Průměrný počet slepic: 3.8 (15 hlasů)

je to proočkování všech lidí nad 60 let, kterí si to budou přát (hodně velká většina) a proočkování zdravotnického a záchranářského personálu.
Kdo chce vyhrát volby (kdo chce získat podporu většiny obyvatelstva) to musí zařídit.
Musí se snažit jako Orbán, schánět vakcinu všude (tohle pochopil prvý Izrael), i v Rusku
i v Číně, asi ta jediná jí umí vyrobit obrovské množství..
jedině to je "ochrana ohrožených skupin (= tak přes 3 miliony obyvatel ČR), ne zahnat je do ohrady (domovů důchodců).
Myslím že to Babiš ví a že to bude chtít stihnout do září.
A jediná krátkodobá cesta je (Blatný a Babiš to ví): za každou cenu snížit počet lidí s covidem v nemocnicích pod 3 tisíce.
Je jich tam moc, to znemožňuje NORMÁLNÍ fungování našeho zdravotnictví. Kdo v to nevěří a rád by urychlil promořování je vůl. Korunovanej.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Otázkou je, zda na to bude mít Babiš odvahu , a zda si zajistí souhlas opozice.
Proto Akční plán nechat projít Sněmovnou a Senátem, kde každý bude muset hlasovat pro, nebo proti.

COVID válka není jenom věcí Vlády, ale všech.

Jde o životy všech, proto mají občané právo vědět, kdo jak hlasoval.

Za II. WW taky Spojenci pochopili, že když Hitler dobude Rusko, další na řadě budou oni.

Tehdy jsme platili Zlatým pokladem
.
Dnes budeme platit čím, dluhopisy?

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Uvnitř společností to bublá, někteří si kladou otázku, nebylo by nám líp v Bavorsku, Sasku, Austrii?
Zbytek si vezme Polsko.
Tajtrlíkům zůstane v ruce Černý Petr.
Myslíte, že je to Sci-fi?

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

ano, myslím, dokonce čistá sci-fi. Po plyšáku jsme se přesunuli do zájmové ekonomické sféry dojčlandu a toto uspořádání se v dohledné době nezmění. Naše ekonomiky (finanční toky, výroba, pohyb zboží a dalších komodit) prorostly neuvěřitelným způsobem. Polsko bude expandovat severovýchodním směrem.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Stačí,když si prostudujete,co prováděli židé,jenom ua první republiky a na Slovensku zvlášť.
Holokaust,jde nazvat,Boží mlýny..

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Takže pokud je něco svaté (holokaust, Lidice, neposkvrněné početí...) nesmíme o tom pochybovat a hledat pravdu? A kdo určuje, co je svaté? Ministerstvo pravdy? Svatá inkvizice? Někomu umře někdo známý a on bude vraždit lidi pro jiný názor? Někdo celý život nechodí k lékaři a pak se diví, že ho skolí choroba, na kterou by se třeba při včasném vyšetření přišlo?

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Pravdu hledat můžete. I v případě Lidic, i v případě Holocaustu, ba dokonce i v případě Covidu. Ale to neznamená, že při tom nemůžete narazit. Je hrozně hezké hledat pravdu, bít se za pravdu, ale ono to v praxi znamená především umírat za pravdu.  Hledání pravdy fakt neznamená, že nemůžete narazit. Hledat pravdu není hezká klidná cestička, kde vás každý pochválí jak hledáte tu pravdivou a nejpravdivější pravdu, ale často při ní dostanete po čumáku, protože někomu sáhnete na to, co je mu svaté a on to vnímá tak, že mu to jeho svaté kradete. Napište ve Francii na fejsbůk, že Alláh neexistuje a Mohamed byl pedofil a zveřejněte svojí adresu... a hned uvidíte, jaké to je hledat pravdu.

I Klaus i Volný brzy zjistí, jaké to je, hledat pravdu v podmínkách kdy jsou plné nemocnice a statisíce lidí mají ošklivou covidovou zkušenost. A zřejmě zjistí, že obrazně skončí jako Hus - že většina lidí o jejich hledání i výsledky vůbec nestojí. To není o racionalitě, o moudrých lidech, kteří jsou vzdělaní, znají souvislosti, rozumějí světu okolo sebe a naslouchají ještě moudřejším. Tohle je o emocích. O emocích pracujících na JIPkách o emocích pozůstalých a o emocích jejich kamarádů, kterým to barvitě popisovali.

Ten učitel ve Francii jak ho podřízl ten čečenec, ten také toužil po pravdě...  Mělo to ovšem svá rizika. Můžeme se za něj postavit, můžeme nasvítit eifelovku, můžeme se bít v prsa, že učitel měl pravdu, ale připusťme, že říkat ve Francii tuto pravdu je docela rizikové. Tak rizikové, že člověk musí přemýšlet, jestli do toho rizika jít. A já říkám to samé - zpochybňovat nebezpečnost covidu a zpochybňovat opatření může být stokrát pravda, ale vzhledem k rostoucímu množství mrtých, nemocných a unavených doktorů, jde o stále větší riziko. 

Fakt si myslíte, že v této republice bude víc voličů, co racionálně přemýšlejí, hledají souvislosti, zajímají se o profesora Berana než těch, co prostě přišli o někoho blízkého nebo půl roku hákovali jako totálně nasazení? To bude rozhodovat volby. Naštvanost, emoce, pocit, že byli obětováni, zapomenuti, že se na ně všichni vykašlali. Hledat pravdu můžete, můžete ji možná i najít, ale volby s ní nevyhrajete.   

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

A protože je hledání pravdy nebezpečné, proto na ni máme rezignovat? Opravdu podle Vás o Husovo hledání pravdy většina nestála? Chápu, že věřící katolíci mají snadný život...
Kdo byl obětován a zapomenut? Na koho se všichni vykašlali? O Covidu se píše denně všude, o obětech jsme informováni stále...

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemáte na pravdu rezignovat, ale brát v úvahu i reálný svět kolem vás. ¨

Čtyřleté děti nepotřebují vědět, že Ježíšek není a nepotřebují znát všechny grafické detajly toho, jak se vyrábějí děti.

Všechno má svůj čas a místo.

Truchlící, vyčerpaný, o život bojující, či o blízké se bojící člověk nepotřebuje poslouchat, že jsme jen shluk bílkovin, život stejně nemá smysl a smrt nás čeká všechny tak jako tak. (Zvlášť když skutečnou motivací pro takovéhle názory je výlet k moři, návštěva hospody a nutnost se projet na sáňkách)

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zas trocha té vaší demagogie.
Budiž tedy trocha trolingu: co ho nutí něco takového poslouchat? Má snad v bytě dálkově řízené rádilo kde se přehrává někým určený obsah?
Co vlastně chcete, regulovat co ostatní budou dělat protože Vám je zle?
Chlope vy jste skutečně nemocný.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Normálně si lidi pustí TV nebo otevřou internet a mají to jako kulisu. Když to udělají teď, tak tam vidí Klause bez roušky, vlekaře a hospodksého ze Šeberáku, v podstatě popírající utrpení, kterým si prochází. To samé na netu.

Co chci? Je epidemie a vláda zavedla nějaké opatření, podle názoru ekonomů a doktorů. Jako vlády celého světa. Tak to respektuju.

Vy bojujete za zrušení těch opatření, protože vám je dobře a nechápete, že někomu je zle a jiným zle být může.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Situace je vážnější, než si myslíme. Nejen podle stanoviska mluvčího BIS. Když to shrneme :Vakcín je nedostatek, některé účinkují velmi problematicky,, před Covidem na 100% nechrání. Obyvatelstvo nedodržuje ani základní 3R, ekonomika se pomalu odebírá do kytek. Útok na zdravotní systém se teprve odehraje v horizontu příštích několika let.
Samotný Covid není ještě tak fatální, ale jeho vedlejší následky, hlavně trombóza budou rozhodující i pro ty, kteří překonali Covid bez příznaků a ani to třeba nezaregistrovali. Najednou se ve větším měřítku budou šířit stavy, v kterém se nachází momentálně Ládík. A to bude ten rozhodující úder na zdravotní systém, kdy se objeví náhle spousta pacientů s diagnózou, která bude vyžadovat plné víceoborové nasazení nemocnic, dnes jen převážně Covidových. Vůbec se nedivím lidem , kteří do situace vidí, že mají hlavu ve smutku a rezignují na zastávané pozice.
Závěrem vyjádření mluvčího BIS velmi reálně popisuje situaci, a pokud s tím něco neuděláme, dopadne to špatně. Můžeme diskutovat na možné recepty, jak z toho ven, ale sám nevím.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

udivujete.
Kupte si pytlík NaCl, namíchejte s obyč H2O z vodovodního kohoutku a třikrát denně si propláchněte nosohltan.
Vyřešený problém.
Ale kdo by to dělal, když je slaná voda v rypáku tak hnusná...
... a ještě k tomu třikrát za den...

Já se motivuju k odchodu do koupelny třeba tímhle:
https://www.youtube.com/watch?v=omFr3N00G8Q

Tony Martin to prostě trefil. Sedí mu to jak hrnec na prdel.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

a nechat vychladnout :)

nemate odkaz na popis ucinosti pri covidu ? nez to pridam do arzenalu v ramci sirsi rodiny, pokud se opru o autoritu tak to lze snaze.

dekuji

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

na ČT 24 a tam jednou okolo 23. hodiny dělali krátký šot s nějakým doktorem, kterému bylo 90 let a podílel se v aktivním věku na vymýcení spousty nemocí metodou hromadného očkování dětí (dětská obrna, černý kašel, záškrt, atd.).
Ten děda to tam vyřval, i když se ho snažil moderátor zastavit. Říkal kloktat a vyplachovat nosohltan ráno, odpoledne po šichtě a večer před spaním.
Já osobně bych bez toho už asi zhynul, bo mi rýma spouští neadekvátní imunitní reakci. Je to autoimunitní onemocnění a lidi na to chcípají docela houfně, protože lék jaksi není. Takže asi tak dvakrát třikrát týdně propláchnu nos a jsem v poho.
Dávám kávovou lžičku do cca 1,5 dcl vody (kelímek v koupelně). Naliju na talířek, vysrknu nosem, vodu pak vysmrkám a vykapu. Rýmu mívám, nos mne svrbí asi tak 3 dny, pak 2 dny smrkám. Na smrkání vystačím s jedním látkovým kapesníkem denně.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

už v Polsku nesháníte ten zázračný lék?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

ho doma a momentálně s ním krmím ujca, má kovid a je mu 81 let.
Zatím OK.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

... rozmíchá člověk tu vodu a sůl ve správném poměru, odpovídá to cca slanosti tekutin v těle (třeba slz) a pokud to i správně prolije nosem konvičkou, hnusné to není nijak.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Říká se tomu fyziologický roztok. Kromě toho, že je to základ infúzí, tak se v něm taky uchovávají kontaktní čočky. Prodává se v lékárnách, ale domácí výroba dle targusa vyjde levnějc.

Zatím bez slepic

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Léky na to jsou, nejenom ten bez receptu v Polsku. Informace o nich se na chvilku objeví i v mainstreamu, než to smažou. Vakcíny asi nebudou to pravé. Nakaženým už moc nepomohou.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlákův článek , jak ho chápu já, je o víře v určitý děj, který se stal pro určitou skupinu "věřících " symbolem a jako s takovým s ním ve svém vědomí zacházejí.
Mně vždycky zajímaly motivy těch věřících/ nevěřících. Když si vezmu ten nejjednodušší současný "symbol" sociální sounáležitosti - roušku. Kdo ji nenosí: mladí, aby se možná vymezily vůči těm poslušným starým a maskují to potřebou jíst, kouřit, telefonovat, komunikovat se psem, či partnerem, partnerkou. U střední generace vidím v jejich tvářích vzdor. Možná dokázat si, že jsou tady a je potřeba s nimi počítat, vzdor proti politické, společenské, svoji existenční situaci. U těch nejstarších vidím často výraz rezignace na život.
S věrozvěsty jednotlivých názorových proudů to je komplikovanější. Život mě naučil neříkat "já taky", ale nejprve se snažit poznat charakter toho člověk a jeho historii. Už jsem poznal mnoho odborníků (Cvachů) a někteří jsou doteď na hodně vysokých postech. Tako krize, při které se umírá, má navíc ještě jeden opomíjený faktor a tím je majetek. Často slyšíme o předpokládaných ziscích výrobců vakcín a zdravotního materiálu, překupnících, ale o převodu majetků na pozůstalé, či kariérních postupech na místa zemřelých - ticho (jak v hrobě).

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

In reply to by MNOP (neověřeno)

Trvalý odkaz

odstavcem o majetku. Sortování lidí jste moc netrefil.
Máte jen 4 kury.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)