Přešlapování mezi chaosem a vůdcem

Autor

Já vím, že se s leckým neshodnu na důvodech ani mechanismech kvůli kterým vznikla současná koronavirová (a teď už i ekonomická) krize. Ale určitě se shodneme na tom, že koronavirus byl v podstatě jen poslední krok mnohem starších problémů, které se teď jen velmi fatálně projevují. My starší bychom si vzpomněli na nářky nad rušením malých okresních nemocnic, rozpadem tradičního průmyslu a naopak naprosto hypertrofovaným nárůstem byrokracie všeho druhu. Ovládnutí celých odvětví v několika málo rukách, propad vzdělanosti....vynechal jsem něco? 

A teď, když přišla krize, vlastně jen čumíme jak vrány a zjišťujeme, co všechno nejde. 

Dnešní článek není principiálně o koronaviru, ale rád bych, aby nám posloužil jako příklad. S koronavirem se totiž dalo bojovat různými způsoby.

Mohli jsme to dělat jako v Bělorusku - ignorovat ho. Zřejmě tam teď stát poněkud zakrývá situaci na JIPkách, ale možná ani nemusí. Nějaké počty nakažených tam mají, ale nevypadá to, že by se jim zemička rozpadala nebo že by bylo nutné držet střelbou ostrými náboji v šachu rozhněvný milionový dav, který nechce umírat na covid a tak se bouří. 

Mohli jsme jít čínskou cestou tvrdých lockdownů za každou cenu podpořených drastickým omezením lidských práv. Mohli jsme lidi zavírat doma za každou cenu, uzavírat celé městské aglomerace a virus prostě izolovat. 

Mohli jsme jít japonskou nebo korejskou cestou - nasadit masivní technické prostředky sledování obyvatelstva a trasovat, trasovat trasovat. K tomu si vynutit přísné hygienické postupy, které umožní udržet otevřené restaurace za cenu tvrdé práce pinglů, kteří dezinfikují od rána do večera. 

Mohli jsme jít izraelskou cestou - vše zachrání vakcína a všechno předtím je jen udržení pozic, než se nějaký Fajzr nebo Sputnik dostane na frontu. Koupit vakcíny kdekoliv za jakoukoliv cenu, vykašlat se na všechny kecy, připravit masívní očkavací plán a pak očkovat 24 hodin denně 7 dní v týdnu. 

Dokonce jsme měli i možnost české cesty - držet epidemii na hraně zdravotnických kapacit a pokusit se o co nejrychlejší promoření....

Svým způsobem jsme dělali všechno a zároveň nic. Přešlapovali jsme na startu a tak moc jsme dbali o demokracii, až jsme si nakonec žádnou cestu nevybrali. Je to logické. Z dnešního průseru žádná jednoduchá, pohodlná a dobrá cesta není. Všechno má svoje rizika, všechno má svoje pro a proti, všechno podléhá zájmům, odmítání i lobingu. Není žádná cesta, na které bychom se nějak většinově shodli. A tak stojíme na místě a děje se nám všechno dohromady. To je demokracie. Někdy je lidové hlasování prostě pat. Neexistuje většinová shoda, jen spousta menšinových. 

Zároveň ale sračky stoupají. Máme ekonomickou krizi, máme spoustu mrtvých, máme zničené celé sektory ekonomiky, politika se drolí, národ se stále více štěpí na stále menší frakce, o to víc se krade, projevuje se neschopnost všeho, co nám halasně předhazovali, že je to podle západních standartů a tudíž dobré. Chebská nemocnice už dávno pacienty třídí, jen se tomu tak neříká a bráchovi nad hlavou lítají zdravotnické helikoptéry, které odvážejí pacienty jinam.  Ministr zdravotnictví je sice doktor, ale k ničemu to moc nebylo. Patnáct tisíc mrtvých navíc v roce 2020 není dobré vysvědčení.  Premiér je sice Topmanažer, ale proti systému, který se utvářel a formoval třicet let také nic neudělá. 

Přešlapujeme... Vakcíny mají zpoždění, ukazuje se, že leckdo kolem nás nebyl až tak solidární a koupil vakcíny mimo společnou dohodu. Také se ukazuje, že i boj proti smrtící chorobě má svá ideologická omezení a leckdo by alespoň rétoricky raději umřel, než si dal píchnout Sputnik, protože je od Putina. Zároveň je hromada lidí, kteří mají obavy ze západního, demokratického, mladého, krásného a chytrého Fajzru a nechtějí si ho nechat aplikovat ani za nic, ale celkem klidně by se nechali napíchnout autoritářským, fejkňůsovým, starým a škaredým Sputnikem. 

A i když se posledních třicet let přijímaly celé armády úředníků, specialistů, vyškolených lidí z těch nejprestižnějších škol, nejsou všichni dohromady schopní ani tak jednoduchého organizačního úkolu, jakým je hygienické trasování. Nejsou schopní zorganizovat očkování a všude a na všech úrovních to zachraňuje lidová tvořivost, která sice napravuje ty nejhorší přehmaty, ale zároveň je chaotická. 

 

A kdyby nebyl koronavirus, přišlo by za čas něco jiného. Problémem je, že ty mraky lidí na ministerstvech, úřadech i  korporacích se už dlouho zaměstnávali sami navzájem nesmyslnými úkoly, tak dlouho si vymezovali kompetence a zaváděli promyšlené brzdy a protiváhy, až to skutečně vybalancovali. Tak dlouho se bojovalo s korupcí, až se podařilo každý úkol tak zkomplikovat, že...... všechno je komplikované, na všechno jsou pravidla, která se dělala v době a s vědomím, aby se náhodou neukradly nějaké veřejné peníze. Neukradnou se... ale také se nedají použít. 

Je tu někdo, kdo si myslí, že kdyby s koronavirem nebojoval Babiš, ale třeba Bartoš, tak by to šlo líp? Věří tady někdo tomu, že Fiala s Pekarovou by to dělali chytřeji, lépe, šikovněji, že by také nepřešlapovali na místě, ale nějak by ten systém rozstřelili, vytyčili směr, zvolili variantu a pak šli v čele a přijali za to odpovědnost? Pochybuju o tom. Dokonce klidně připustím, že by ani nejednali hůř. Jednali by úplně stejně, protože nic jiného se v tomto státě s jeho tlaky nedá dělat. A kdyby se to neukázalo na epidemii, ukázalo by se to na jakékoliv jinačí krizi. Chyba je v samotném systému.  Třicet let jsme budovali něco, co v kontaktu s relativně malým problémem zcela kolabuje na všech stránkách. Kolabuje to po politické, zdravotnické i ekonomické stránce. A to jsme cinkali klíči, protože jsme chtěli robustní zdravotnictví, robustní ekonomiku a politiku, která by něco uměla.

 

A tak přešlapujeme na místě, potápíme se do sraček a nejsme daleko od chvíle, kdy už bude většině lidí jedno, jakým směrem se vydáme, jen když nebudeme stát na tom stále stejném eklhaft místě. Brzy bude důležitější, aby se zvolila třeba i nejblbější cesta, jen abychom pořád nestáli na začátku, protože někteří z nás v tom sajrajtu už pomalu musí plavat. Ostatní ještě stojí, ale i ti nejlépe situovaní už cítí pěkný smrad. 

Takhle nějak to vypadalo v Německu ve třicátých letech. Všichni se shodli na to, jak jde všechno do háje a Výmarská republika zcela demokraticky přešlapovala na místě, protože nebyla žádná většina. Jen spousta menšin. Jako dneska. I Babiš má za sebou jen menšinu voličů... Není žádná všeobecná shoda. A když v demokracii není většinová shoda, přešlapuje se. Demokracie nebyla nikdy nástrojem na dobrá rozhodnutí, ale na rozhodnutí většinová a takhle vypadají demokratické limity. Není většina = není cesta vpřed. 

Jsem příliš troufalý, když dnešní situaci přirovnám k titulku v nadpisu? Že přešlapujeme někde mezi chaosem a vůdcem?  Že se brzy dopracujeme do situace, kdy bude lidu milejší i diktátor, jen když přestaneme přešlapovat? Protože druhou alternativou bude žumpa až nad hlavu. Průser. Chaos. Je uchopitelné, že nakonec bude důležitější vykročit z bubnové palby vlastně kterýmkoliv směrem než dodržet demokratické procedury?   Je uchopitelné, že se to stejně stane, i kdyby se zdání demokracie udržovalo, protože jednoho dne každý ztratí půdu pod nohama a bude muset plavat? Je smysluplné tvrdit, že i ten největší příznivec Zemana, Babiše, Pekarové, Merkelové, Macrona i Putina nejspíš značně změní své smýšlení, když zjistí, že nikdo z jmenovaných se o něj fakt nepostará a nikdo mu nic nedá? 

Myslíte, že jsme u nás většinově uzpůsobení morálně, ekonomicky i fyzicky na to, abychom se o sebe postarali sami? Že se vlastně obejdeme bez vlády i úřadů, protože máme doma všechno co potřebujeme? Jsme tak trochu jako texasští farmáři daleko od civilizace s domem plným zbraní, trakotrem a ohradou plnou dobytka? Jsme jako Rusové s dostatečným pozemkem na pěstování brambor?  Nebo zjistíme, že vlastně nemáme nic, že naše civilizace je jen tenoučká šlupka mezi blahobytem a hladomorem a tak bude zapotřebí někdo, kdo vytyčí směr, strhne sebou ostatní a zbylé buď přesvědčí nebo přinutí...?

Ohledně koronaviru jsme si nevybrali žádnou cestu z krize, Ani tu nejméně dobrou ne. Demokraticky přešlapujeme na místě, protože neexistuje většina, jen mnoho menšin. Až přijde nějaká další krize, dopadne to stejně. Jako neexistuje obecná shoda s koronavirem, nebude existovat obecná shoda ani nad tím, jak napravit ekonomiku, jak se postavit byrokratům, jak se postavit islamizaci... 

Takhle nějak začínala Hitlerova kariéra. Z přešlapování ve sračkách ze kterých neexistovala žádná demokratická cesta. Chlívek se plnil hnojem a nexistoval žádný způsob, jak ho vyvážet. A jednoho dne už bylo důležitější, aby to někdo prolomil, než aby se řešilo, jestli je to demokratické. Na výběr totiž byl jen Vůdce a nebo chaos. Pokud bude i náš výběr vypadat takhle (a zatím bych řekl že bude) volba bude snadná. Vyhraje Vůdce. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (105 hlasů)

Komentáře

vyhozených peněz.
Vinice, kde se budou rodit ušlechtilé hrozny bez slunečních paprsků.
Vy jste prostě Boží...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Děkuji za informaci, vzhledem k tomu, že se stanu dědečkem, tak si začínám spisovat co všechno budu muset vnoučatům vysvětlovat, protože ve škole musí být především zábava.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

škoda hrou

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Vítejte

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Zdravím Stando. To jsouk nám hosti. Tož posaďte se ke stolu, hned ho zametu, první pivečko je na účet podniku... a co štamprlu dáme? Že jste k nám po dlouhé dpbě zase našel cestu. Na Vaše zdraví! 

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Ale no tak, blboni už stojej před kombinátem a poslouchaj, "řaďte se. první, druhý, třetí...

Nepodívaj se po okolí, gde sou jejich ukradený podíly a potřeby.

A jen totální kokoti se budou vypisovat o tem jak to vypadá. Hotové

Průměrný počet slepic: 3.1 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

i když to beru jako akademickou diskusi na téma, co by kdyby.

Vlastně se to dotýká spousty debat tady.

Třeba debata s Ponkrácem, kde ve svém nadšení pro matematické modely hlásal, že není třeba znát strukturu. - Tak jak to napsal je to sice pravda, protože už jeden případ dělá jeho větu pravdivou. Jenže to každá vyjímka.

Jako obecné pravdidlo ve skutečnosti schopnost udělat si model struktury velice usnadňuje chápání věcí a činí je snadnými a přehlednými.

Demokracie není v jedné verzi a všechny verze si nejsou rovné. Je třeba hodnotit každou její verzi zvláště.

Takže pak už ani nemá smysl hodnotit demokracii obecně.

Je to jako hodnotit nevěstu, když nevíme co to je za holku. Jako hodnotit blázna, když nevíme jakým způsobem blázní a jestli vůbec. Jako se dohadovat, co dokáže pes, když nevíme ani jaká rasa psa to je ani jaký konkrétní pes.

Je to jako brát dům a dům jako to samé.

Svatý Matouš, Kapitola 7, verše 24 až 27.

24. (A protož každého, kdož slyší slova má tato a plní je,) připodobním muži moudrému, kterýž ustavěl dům svůj na skále.

25. I spadl příval, a přišly řeky, a váli větrové, a obořili se na ten dům, ale nepadl; nebo založen byl na skále.

26. Každý pak, kdož slyší slova má tato, a neplní jich, připodobněn bude muži bláznu, kterýž ustavěl dům svůj na písku.

27. I spadl příval, a přišly řeky, a váli větrové, a obořili se na ten dům, i padl, a byl pád jeho veliký.

----
Jsou různé domy a kromě základů počítá i materiál (že 3 prasátka), struktura, provedení a umístění.

Pokračujíce v podobenství - Demokracie je jak dům a ten pořád ještě může být postaven na skále či na písku. S chybami v konstrukci, ze špatného materiálu a šikovným i nešikovným řemeslníkem.

Každý ať si určí sám, jestli demokracie, kterou máme, byla postavena na skále sametové revoluce nebo na písku sametové revoluce.

-
Tím chci říct, že je mnohem více teoretických možností.

Průměrný počet slepic: 4.4 (24 hlasů)

ale základy současného systému stojí na bahně, neřku-li na hnoji

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, ano budu souhlasit, že tak to vše působí na většinu lidí. Ale já sám za sebe nemohu souhlasit s formulací – „Přešlapovali jsme na startu a tak moc jsme dbali o demokracii, až jsme si nakonec žádnou cestu nevybrali.“
Především jsme si cestu vybrali a vůbec ne špatně – cestu protiepidemiologických opatření. Jinou věcí jsou chyby vlády. Už jsem to tu psal, chyby stejného typu jako třeba ti Švédi, jež to stálo v té počáteční fázi obrovský zbytečný počet úmrtí v generaci seniorů. A těch chyb naší vládu je dost, nejen podcenění na podzim. Však za ně Babišova vláda ponese plnou politickou odpovědnost ve volbách, jakkoli je zřejmé, že to bude odpovídat situaci v době voleb.

Tady je znění čl. 6 zákona č. 110/1998 – ústavního zákona o bezpečnosti republiky

Čl. 6
(1) Nouzový stav se může vyhlásit jen s uvedením důvodů na určitou dobu a pro určité území. Současně s vyhlášením nouzového stavu musí vláda vymezit, která práva stanovená ve zvláštním zákoně a v jakém rozsahu se v souladu s Listinou základních práv a svobod omezují a které povinnosti a v jakém rozsahu se ukládají. Podrobnosti stanoví zákon.
(2) Nouzový stav se může vyhlásit nejdéle na dobu 30 dnů. Uvedená doba se může prodloužit jen po předchozím souhlasu Poslanecké sněmovny.
(3) Nouzový stav končí uplynutím doby, na kterou byl vyhlášen, pokud vláda nebo Poslanecká sněmovna nerozhodnou o jeho zrušení před uplynutím této doby.

Vláda podle tohoto zákona vyhlásila nouzový stav. A omezení, která se týkala Listiny práv a svobod vydala sice současně, ale v jiném rozhodnutí vlády. Tedy 2 papíry místo jednoho. Soud vyhlášení nouzového stavu zrušil s výslovným dodatkem, že jde jen a jen o formální chybu. Prostě se našel blb typu manželů Záhumenkových advokátů z Brna, který žalobu podal. Soud neměl jinou možnost. Nicméně onen nouzový stav mohla zrušit poslanecká sněmovna. A ta ho nezrušila.

Daleko horší je současnost. Víte o tom. Všechny strany v opozici odmítají podpořit prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní a KSČM vládní koalici vydírá s tím, že nejsou důvody pro prodloužení nouzového stavu. Pokud se nenajde někdo, kdo umožní ten nouzový stav prodloužit, vláda nemůže pokračovat v nouzovém stavu a tedy nemůže dělat žádná opatření, která omezují práva vyjmenovaná v Listině práv a svobod. To je zavírat restaurace, omezovat v pohybu, atd, atd. Všechny opoziční strany to buď vědí nebo nevědí. V obou případech je to pro tuto zemi katastrofa a ani jediný poslanec či člen těchto politických uskupení nepatří do politiky a do parlamentních lavic.
Příčina – zastaralé a špatné znění zákona, protože nikdo nikdy takovouto situaci při psaní onoho zákona nepředpokládal a opozice prosta jakékoli odpovědnosti vůči státu a jeho obyvatelům.
Totéž se týká i znění a ustanovení dalších zákonů. Zákon stran pandemického plánu např.
Múže někdo a kdo za zastaralá znění zákonů a kdo?
Je to jen jeden příklad. Další i z práva mohu uvést. Totéž stran prakticky všech problematik týkajících se covidu. Mj je máte přímo i nepřímo vyslovené v tom článku, který jsem plodil i s Vaší pomocí.

Příklad druhý, jenž odpovídá na Vaši otázku „Myslíte, že jsme u nás většinově uzpůsobení morálně, ekonomicky i fyzicky na to, abychom se o sebe postarali sami?“
Tady s Vámi budu sice ne úplně ale souhlasit - nejsme.
Na stránkách MFD napsala Daniela Kovářová, bývalá ministryně spravedlnosti tento blog Neohánějme se babičkami - Blog iDNES.cz, kde tvrdí, že vláda vlastně zločinně izolovala naše seniory. U blogů je tam karma. Maximum je 50, pod jejím blogem má hodnotu přes 48, což znamená že drtivá většina čtoucích souhlasí. Dovolím si tvrdit, že to pravda není.
Se mnou a manželkou žije ve společné domácnosti tchýně, zbývající naši rodiče jsou po smrti.
Máme poměrně rozsáhlé příbuzenstvo a to sem jezdí často. Moc jsme to neomezili, ale všichni přijali určitá opatření sami pro sebe. Tchyně je v bezpečí.
Švagrová má svou matku v seniorském ústavu a absolutně nijak nestrádá. Má 3 děti s rodinami a cyklus návštěv 3x týdně nezměnili ani s příchodem covidu. Jezdí tam i s pravnoučaty. Umožnil jim to onen ústav, který testuje pří příchodu. A pravnoučata komunikují s prababičkou přes okno. Dennodenní telefonáty všech potomků s mámou, babičku i prababičkou nemusel omezovat žádný s potomků.
Jinými slovy v něčem se přizpůsobili potomci, v něčem jim pomohl ředitel onoho ústavu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

Úředník myslí, že platí daně
trhá si od huby a platí na ně
na ty vyžírky a parazity státu
z nebeských výšin svého majestátu.
To nemá plat z práce frátera
to bere prachy z daní montéra
co přiloží ruce k německé lince
aby donesl domů nějaké mince
na obyčejnou prostou reprodukci.
Pak nejsou prachy na rekonstrukci
hlavně na pochody v hlavě
a tak tu tuhnem v lávě
vytrysklé z prdele skopčáka.
Určil nám status Křováka
denně provádí masáže
“nažrali jste se masa, že?”
povídá z ČT Farský
a rozhazuje marsky.

Průměrný počet slepic: 4.3 (32 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

mezi platem a mzdou.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Karolina Stonjeková
6 hod ·

Pár slov k tomu Ústavnímu soudu:

Posláním Ústavního soudu je, lapidárně řečeno, posuzovat, zda je nějaká norma v souladu s Ústavou, zda daná norma Ústavě neodporuje.

A pozor, teď přijde kouzlo - Hlava druhá, článek 18 Ústavy hovoří zceeeeela jasně o tom, že do Poslanecké sněmovny volíme podle zásady poměrného zastoupení!!!!

Pozor, přijde druhé kouzlo! Druhé kouzlo spočívá v tom, že z tohoto pohledu je pak úplně jedno, jestli mandáty přepočítáváme podle klasického D’Hondta nebo podle upraveného, a je to jedno proto, že v obou případech se pořaaaad jedná o poměrný systém!!!!

Ano! Tento poměrný systém je disproporční ve prospěch velkých stran, to je pravda. Ale ani tahle disproporce nic nemění na holém a jasném faktu, že i tak jde stále o poměrný systém.

Takže ani na upraveném, ani klasickém D’Hondtovi není vuuuubec nic, co by mohlo odporovat Ústavě.

No a na závěr třetí kouzlo - pokud tedy zítra ÚS vyhlásí, že přepočet na mandáty je protiústavní, pak to znamená, že Ústavní soud nedělá strážce Ústavy, ale že dělá politiku!!! A člověk nemusí být zrovna expert na Ústavu, aby věděl, že taková role Ústavnímu soudu faaakt nepřísluší....
--------------------

Volby budou jiné, rozhodl soud. Začínají prosakovat detaily tajného verdiktu
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-budou-jine-rozhodl-soud-zacina…

Průměrný počet slepic: 4.5 (28 hlasů)

Jsem velmi zvědav na verdikt a podrobné odůvodnění. Profesor Pavlíček řekl totéž. Pokud by měl mít Seznam pravdu, tak to bude mazec.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jinými slovy, moc zákonodárná, která dává poslancům dělat zákopny podle kterých se volí, přebírá ústavní soud, který změní části zákonů a vytvoří tím úplně jiný zákon? :D

No, takže podávat změny zákona co dělali poslanci teď dělá ústavní soud a schválení takového zákona po dílčích změnách co museli dosud podle ústavy poslanci, taky už nemusí, takto změnění zákon posvětí platnost rozhodnutím také ústavní soud :D

Takže je otázka, proč existuje poslanecká sněmovna, když texty zákonů a jejich platnost dělá ústavní soud? Tento stát títmto rozhodnutí nebdue "demokratický", kde moc zákonodárná a soudní je odddělená...

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

Ústavní soud je v Česku nejvyšší komorou parlamentu. Tak konstruovali Rychetský a spol právní řád při vzniku ČR.

Ústavní soud je pojistka systému proti zlobivému voliči. Nevolený orgán s nejvyšší pravomocí k jakékoli ústavní změně.

Nyní jde o to, zachovat systém, který byl léta páně 1993 stvořen. Systém naboural Babiš. Demoblok nemá dost síly, aby prosadil návrat do doby před Babišem. Proto vypomůže Ústavní soud. A volič na to bude jenom čumět.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pseudokoalice bezvýznamných má po starostech. Společně 5% přelezou.

Většinový prvek volebního systému byl zrušen, protože přestal sloužit tradičním politikům, které Rychetský a spol zastupuje.

Babiš končí, Ústavní soud rozhodl volby.

Teď ještě ušmudlat korespondenční volbu a dredař může být premiérem. Pánbůh s námi, říkám já.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale ještě bych rád připojil jednu myšlenku. Nikdo mi nevymluví, že toto bylo připraveno předem. Nejdříve byly odprezentovány koalice tradičních stran a teprve potom, s odstupem, zrušil ÚS sčítací klauzuli. Kdyby s tím tradiční politické lžistrany nemohli předem počítat, nikdy by do takového rizika dobrovolně nešly.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

snad jen dementní lyska.
Ale popírat to může každý, dokonce i přeceda kryptokratické "třetí komory".
Po několika desítkách let zjistil spolutvůrce Ústavy, že se ústava desítky let nedodržuje.
Spadly mu šupiny z vočí...
Nebo mu je někdo sundal.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dival jsem se na výsledky, Babiš nekončí "opozice" nemá většinu, takže kdo nepujde do vlady s Babišem není schopen udělat vládu, tedy mají zase smolíka...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Maneco - pozor. Už to tu bylo. Naprosto totéž za Klause a Zemana, kdy Havel podal stížnost a ÚS mu právě v uvedených bodech vyhověl. A čtěte. Proto si vůbec nejsem jist, čeho je ÚS schopen. Proto má reakce, že jsem velmi zvědav na odůvodnění. Tehdy se jednalo o zvýrazněnou Hondtovu metodu a pak prošla běžná Hondtova metoda užívaná běžně ve světě.
Je pravdou, že i tehdy to byla účelová záležitost na základě tehdejších ocitů Klause a Zemana.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/havel-vyhral-spor-o-volebni-zakon.A0…

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak tehdy ÚS argumentoval prof Chýla, proto jsem velice zvědav na to odůvodnění, pokud skutečně tu Hondtovu metodu ve světě běžnou zrušil
https://blog.aktualne.cz/blogy/jiri-chyla.php?itemid=35881

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Komentář redaktora FowNews k nejnovějším exekutivním příkazům Bidena v oblasti imigrace:

Trey Gowdy torches Biden's newest immigration orders
https://www.youtube.com/watch?v=lLchbhoh7RY
------------------------

Senátor Josh Hawley se jasně vyjadřuje k impíčmentu Trumpa

Trump legal team issues response to impeachment trial
https://www.youtube.com/watch?v=x2FMKSsxOGQ
---------------------

Průměrný počet slepic: 4.3 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Systém vytváří debily
kteří chodí jen do Billy
do Penny do Lidlu do Tesca
vypadá to jak groteska
honora chodí do Kerfúru
na vozík naloží denně fůru
kejklíři na kafi v Hypernově
myslí jen moderně a nově
v opojném nadšení nesvatém
jak tvrdě vyjebat se státem;
na kokotiny získat granty
hamty hamty hamty!
S mozečkem zvíci krocana
hérečka žlučí prochcaná
pošle důchodce do řiti
kteří už přestali tvořiti!
Nejlíp mít armádu debilů
sedící v létě u grilů,
na podzim zalezou pod deku
v zimě se vozí na vleku;
myslí, že sportují do kopce
ostatní mají za skopce.

Průměrný počet slepic: 4.5 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Nepřehltit nemocnice pacienty. A to se daří plnit, takže vláda koná správně, ať si každý pindá, co chce.
Kolotoč - uvolnění, přistiženi, může pokračovat donekonečna, dokud se nezmění zadání, anebo, dokud nedojdou peníze pro plnění úkolu.
To chce klid !

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Má být -uvolnění, přitužení, ...

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

souhlas - tohle by měl být základní cíl a podle něj by se mělo vše posuzovat. Bohužel za rok nedošlo k žádnému navýšení lůžkových kapacit pro covid (pokud tak pouze nba úkor ostatní péče). Nikdo mi nevymluví že za rok mohlo přibýt v republice řádově tisíce infekčních lůžek a dostatečné množství vyškolených specialistů z řad například armády, kteří by obsluhovali tato lůžka auvolnili zdravotníkům ruce. Zde vláda naprosto selhala, stejně jak selhává na ostatních frontách.

Volební systém jak je nastaven je problém - skoro každé dva roky jsou někde nějaké volby, a proto je třeba se neustále podbízet a není možné dělat nějakou dlouhodobou politiku ať už zdravotní, energetickou či jinou.
Obrovská armáda úředníků je naprosto špatně - krom toho že odčerpávají obrovské finanční prostředky ze systému, tak tito lidé chybí na trhu práce, a mají tendenci vše komplikovat jen pro to aby se zaměstnávali navzájem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Vyhlásili akci Bělorusko, kdy dostanou povolení k pobytu u nás tamní zdravotníci i s rodinami.
Drenáž mozků se tomu říká. To, že by měli mít českou odbornou atestaci k výkonu povolání už nikoho nezajímá.

Zeman má volat do Ruska kvůli Sputniku, a Petříček promptně poskytne azyl mezinárodně hledanému defraudantovi z Bajkonuru s typicky ruským jménem.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

a kde bychom se mohli poučit, jen mít více informací a snahy.
v Evropě je to Dánsko, Norsko a Finsko, ve světě Japonsko, Jižní Korea a Čína, kontinent :Australie.
A třeba to Dánsko či Japonsko a Korea jsou taky hustě zalidněné, demokratické státy.
Jak to tam dělají, jak to dokáží?
A rozhodně jsou to státy technicky a hospodářsky vyspělé.
Asi cesty budou, jen se nechat poučit.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Dánsko, Norsko a Finsko jsou řídce osídlené velké severské země, v nichž kromě několika velkých měst žije populace v malých rozptýlených obcích. Dánsko je navíc částečně ostrovním státem.
Austrálie je víceméně soběstačným ostrovem, takže pro ni nebyl problém vyhlásit izolaci.
Jižní Korea NENÍ demokratický stát a navíc to je stát asijský. Ani Japonsko není demokracií evropského střihu. V obou státech je populace poslušná, ukázněná a ochotná podřídit se příkazům vrchností.

My jsme státem středoevropským, hustě osídleným a navíc kolonie Německa.
Tím jsou zdejší vládě vymezeny mantinely a ta vláda s tím nemůže dělat vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 4.5 (22 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

ve Wikipedii a nemluvte nesmysly. Má skoro stejnou hustotu obyvatel jako my, i trochu podobnou historii vzhledem k Německu, je taky jeho soused se vším co k tomu náleží. Je v EU, neužívá Euro, jako my.
Je technicky a ekonomicky vyspělý stát. V energetice je špičkové na světě velkým používáním a exportem větrných elektráren ( v tom je obrovský rozdíl, jiný jsem nenašel (a je formálně královstvím).
Ale to Vás nezajímá, místo toho jen "to u nás nééjde". Přemýšlejte.

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

pendlery

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Myslíte, že tam mají tolik lidí, co musí dělat vše na truc, jak malí, nevycválaní fakani?

Co tam dělají s vejlupkama, co porušují opatření, musí si dát roušku na bradu, musí jít do hospody, musí na lyžovačku?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

aby neškodil ekonomice a lidem. Přečtěte si ve včerejším DeníkuN (je to zamčené ale informaci Vám přetlumočím):
"Americký týdeník: Jak zjištění lékařů z NFL..."
Tam to máte přesně a natvrdo, v americkém fotbalu (velmi kontaktní sport) jde o obrovské peníze. Snad už jste četli o tam jak drahé jsou reklamní spoty v jeho přenosech.
A tedy vloni hrozilo, když se hráči začali masivně nakažovat, že budou muset soutěž přerušit (jako třeba NHL).
Ale obrovské peníze jsou obrovské peníze: nasadili důsledné sledování všech hráčů, jako kdyby to byli trestanci (za ty peníze co berou s tím každý souhlasil). Náramky, osobní dozor, a monitorovali (1 milion testů) kdo je nakažen a jak se nákaza přenáší.
Podařilo se jim silně omezit nákazu, díky analýze dat, testování a karanténám.

Základní pravidlo pro boj s kovidem: zamezit (pohlídat) "setkávání, vítání a (společné) jedění".
Nejvíce přenosů je v uzavřených místnostech a při společném jídlu, zde ani roušky nestačí či při jídle být nemohou.
Tedy pravidla, která umožnila soutěž úspěšně dohrát: MĚL BY SI TO PŘEČÍST NĚKDO Z MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ
1. Setkávání lidí (hráčů) na volném prostranství nevadí, vadí setkávání v uzavřených místnostech
2. Hromadné jídlo (uzavřené restaurace, jídelny) je to nejhorší, zde bylo nejvíce přenosů infekce.

V podstatě je to logické a děláme to úspěšně se ženou (75 let, já 76) již od jara:
s našimi dětmi a vnoučaty se setkáváme často, ale jen na zahradě, či na procházkách,
i doučování vnučky probíhá i za mrazu venku na verandě.
Samozřejmě vždy s respirátory, když chodíme s dětmi či vnoučaty.
o Vánocích jsme jedli "společně", ale my u nás v rodinném domě v přízemí, oni v patře v hostinských pokojích,
jinak jídlo vnučkám jednou týdně vozíme
ale nejíme s nimi. a dovnitř k nim nejdem (dcera, prof., dělá v nemocnici). Jezdíme jen autem a v přírodě chodíme se psem.

Co z toho plyne pro vylepšení naší situace v ČR:
A) Hospody držet uzavřené, policejně vymáhat, naopak podporovat okénka a konzumaci potravin na čerstvém vzduchu.
B) Sport venku neomezovat, naopak podporovat. Lyžařské vleky spustit pod dozorem, který zamezí vytváření chumlů lyžařů u vleku. Nechat to na vlekařích, jak to zajistí, ale opět policie musí dozírat.
C) Testovat a vynutit karanténu (s finančním zajištěním, v NFL to bylo vše řízeno penězi)
D) Školy jsou problém, ale přesto by měly být otevřeny, s maximem bezpečnosti, to znamená: nejkvalitnější respirátory pro učitele, z školních jídelen zase udělat jen výdejny jídla do krabiček, nebo si děti přinesou krabičku ssebou
jídlo jíst jen na hodinové procházce (místo těkocviku, místo hodiny na oběd, ..) venku
a maximálně, v mezích možností té které školy testovat a testovat. Umožnit dětem prázdniny na horách.
E) hromadná doprava jen s kvalitními respirátory, neočkovaným důchodcům zdarma poslat.
U nákupů již v Praze perfektně fungují různé nakupovací služby, velký výběr.

Myslíte, zvítězí zdravý rozum a exaktní zkušenosti z výnosného amerického biznisu (jako je NFL)?
Nebo jako obvykle řekneme: "to néééjde"?

Průměrný počet slepic: 2.9 (10 hlasů)

Nó, takže všem co si hrajou na velký buznys dát náramky a dále postupovat dle vašeho návodu. To to trvalo...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

No a vidíte, my jsme spolu i vevnitř a spolu i stolujeme, bavíme se ...a bez bubáckých náhubků. A jediná nákaza přišla ze zaměstnání jedné z osob, kde spolu nestolují.
Ale nenavštěvujeme se zas až tak často, hlavně z důvodu respektu vůči soukromí každé z domácností.

Děti nejsou tak disciplinované jako dospělí, zejména malé děti.
Zkuste jim nabídnout tak desetinu platů těch profesionálních sportovců, možná se disciplinovanost rapidně zvýší.....

Nehezká skutečnost, moc nehezká.
Ale jedno plus tu vidím...když se vám přeci už jen zalíbí nějaká cizí žena, tak ji dnes můžete pohledem svlíknout i roušku.....
:-D)))

Tak ještě jeden :

Ptá se student rabína: "Rebbe, co byste si přál víc, pět tisíc rublů, nebo pět dcer?"
"Pět dcer," odpovídá rabín.
"Proč?"
"Teď jich mám osm."

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

v laborce, když nastala doba chřipek, nosili běžně roušky. Je to u nich zvyk
už asi mnoho desetiletí či století, výraz zdvořilosti a ohleduplnosti k okolí.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

poloviční rozlohu a poloviční populaci, jejíž (zhruba) polovina žije v Kodani a přilehlém okolí. Zbytek Dánska je takřka "prázdný".
A s těmi vrtulníky už jste fakt otravný.
V Čechistánu prostě vrtulníky nebudou a nebudou a nebudou.
Protože tu je málo větrů a málo větrů a málo větrů.
Tedy těch, které foukají, nikoli těch nadýmacích.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

větrníky (ty a fotovoltaika jsou moje profesionální deformace) a
přečtěte si co jsem před chvílí napsal víše, o tom americkém fotbalu.
Co Vy na to?

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

pardon za hrubku

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

hloupý!!! A starý!! A škaredý!!!
Vždyť přece čím více hrubek, tím více ADIDAS!!!
:-)))
Jsem já to ale hovado...
:-)))

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

pardon za hrubku

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

v Dánsku. Takže jste vzdělán již podle budoucích RVP, jak psal Standa.e, anebo jste odskočil od tématu Dánsko a vykouzlil jste tzv. oslí můstek.
Nevadí, více méně souhlas.
Neboli souhlasím, že zákaz sportu venku je naprostá chu....., ééé..., nenapadá mne slušné slovo, vás ano?
MHD souhlas, bufet ze společného žlabu, totéž. Nechá se vyřešit zásadou "za mně na vojně", neboli každý má svůj ešus a bagr (bagr je lyžka - pardon - žlica - pardon - lžíce).
Školství je problém - jednak kvůli definici účinného respirátoru, za druhé je problém žvanit non stop šest hodin s pytlem na hubě.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

"Ten pes neštěká, neštěká a neštěká, protože je dřevěnej, dřevěnej a dřevěnej".

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Pane Milan V.
Jenže ty země nemusí poslouchat nařízení Bruselu.
Vypadá to,že pokud neklesne nákaza,dojde k úplné uzávěrce občanů doma,něco jak na Slovensku.
Aby se volby nemusely falšovat,tak je zruší,protože,po zkušenosti z USA,mohlo by u nás dojít k přepočítávaní hlasu,při podezřelém skoku hlasů,pro některé kandidáti.

Průměrný počet slepic: 4.2 (21 hlas)

pokud nemáte ukázněné občany, nemůžete volit cestu zemí s ukázněnými občany. Otázka dne : dokážeme ukáznit občany ?

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

přijmout dobrá řešení.
Vlády EU, USA a některých dalších států operují v systému takřka neregulovaného oligarchického kapitalismu (s nímž jsme se vrátili do období první třetiny 20. století). V takovém modu mají jen minimální možnost cokoli ovlivnit a proto pandemie dopadá tak, jak dopadá. VŠECHNY vlády lavírují a řeší okrajovosti, protože nemohou ovlivnit podstatu.
Paralelou nám budiž první velká KOMPLEXNÍ krize vadného systému z přelomu 20. a 30 let 20. století. I tehdy vlády "řešily" okrajovosti, protože ani jedna nenašla odvahu hrábnout do podstaty. Takže nevyřešily nic a skončilo to WWII.
Ke druhé KOMPLEXNÍ krizi vadného systému došlo na konci první dekády 21. století a vlády OPĚT nenašly odvahu k hrábnutí do podstaty. Takže ta krize OPĚT NEodezněla, trvá dosud a korunáč ji jen svlékl donaha.
Takže je v podstatě jedno, jestli je premiérem Babiš, Pekarová, Bartoš, Fiala nebo kdokoli jiný. V rámci systému nemohou OPĚT dělat nic jiného než "řešit" okrajovosti. Postavy z demobloku by nakonec stejně musely sáhnout k uzávěrám, plošným karanténám atd., protože by jim chcípal elektorát; a to nejen z řad seniorů a nemocných, ale i ten v produktivním věku a stavu.

V jak schizofrenní situaci se vlády nacházejí, je krásně patrné na příkladu Bavorska či Saska.
Obě spolkové země mocinky moc potřebují pendlující umývače zadků a nádobí a přemisťovače hmoty z východních kolonií. Ale stejně mocinky moc se bojí šíření infekce těmito untrmenši. A už vůbec nestojí o to, aby se jim usadili na jejich území, protože by se jim muselo za práci platit víc než dosud a tím by utrpěly jejich úžasné ýbrmenšské ekonomiky. Takže se zoufale snaží vymyslet režim, v němž by pedleři pendlovali, současně podstupovali neustálé testování a veškeré náklady by nesly vlády zemí, z nichž pendleři dojíždějí. Ani na vteřinu však vlády těchto spolkových zemí nepřipustily, že my mohlo být za fufujpráce zaplaceno víc, aby je byli ochotni vykonávat domorodci.

No, a takhle to je s celým oligarchickým kapíkem všude a ve všem.
Takže to asi nejspíš skončí další velkou válkou, protože vadný systém jiný způsob zajištění svého přežití nezná.

Ad volební systém - ani jeho změna nezmění vůbec nic na podstatě. Anglosaské země mají v podstatě většinový systém a jsou ve stejných srágorách jako ty s poměrnými systémy. Takže vo co gou? Stejně vládnou skupiny, které žádným volebním kláním neprocházejí; zvolené parlamenty a vlády jsou jim pouhým obslužným personálem. Ať budou zvoleni modří, fialoví, žlutí, červení nebo duhoví, budou zase jen oblužným aparátem bez vlivu na cokoli.
V současném vadném systému jsou volby jen jednou z forem her pro plebs, aby neotravoval.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

ano, celý problém dnešního světa se jmenuje nadnárodní kapitál. V okamžiku kdy má nějaká skupina (je jedno jestli škoda WW nebo soroš) tolik financí že si může koupit celé státy je zaděláno na průšvih. propojení moci a kapitálu je prostě blbě - leda bychom to vnímali po Klausovsku

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Proč jsme po 40 letech té správné metody skončili jako kolonie, místo abychom vtrhli na jejich trh a vše tam skupovali? - Jestli to nebude tím, že nefungovala?

Navíc máme ty správně vyškolené komunistické ekonomy, což je jistě lépe než když naši zem vedli truhlář, kameník a strojní zámečník.

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)