Jiřík z Poděbrad a Matyáš Korvín

Autor

Krátký symposijní úvodník: 

Přátelé. Dneškem přichází chvíle, kdy se zcela vážně můžete hlásit na naše vidlácké symposium. V liště popd hlavičkou je ode dneška záložka, kde budu zveřejňovat přihlášené účastníky. Samozřejmě jen podle nicku a bez adresy. U každého jména bude uveden okres kde bydlí, abyste když tak mohli přemýšlet o tom, kdo s kým by se třeba svezl. Kontakty budu zatím navzájem zprostředkovávat já a to mailem. 

Do seznamu vás budu zapisovat na základě mailu od vás. Stejně tak, pokud změníte názor, budu vás ze seznamu na základě mailu zase vyškrtávat.  Byl bych rád, kdybych vás jen zapisoval a nikoho vyškrtávat nemusel. 

Spočetl jsem předběžné náklady na nápojový lístek a nějaké to pečivo a salát a dospěl jsem k částce, která nepřekročí 200 Kč na osobu. Předem se nebude platit nic. To tedy berte jako maximální částku, kterou u Vidláka vysolíte na dřevo. Stále platí moje nabídka ubytování. 

Pokud by i v půlce dubna nadále platila nějaká vládní omezení, která by nám to zakazovala, sympozium zrušíme nebo mu zkusíme najít podzimní termín. 

Pokud by se na symposium přihlásilo velmi málo lidí, nevadí, místo grilovačky uděláme zabijačku a nikomu z vás výslužku nedám, budete si ji muset ukrást sami. 

Pokud by se na symposium přihlásilo extrémně velké množství lidí, budeme to nadělení řešit. 

 

A teď už dnešní článek: 

Tak se nic nezměnilo. Vláda vyhlásila nouzový stav a to na základě žádosti VŠECH hejtmanů a Hřiba. Na tiskovce si to Babiš hezky užil. Zopakoval svoje stanoviska o nezodpoědné opozici hazardující s lidskými životy a celkem hravě odrážel novinářské dotazy na neústavnost totoho nového nouzového stavu. Po celý víkend kolem toho bylo hodně tanečků, hodně řečiček, hodně příliš brzkých odsudků, tož dneska zkusíme trochu zvolnit tempo a zkusíme si říci, co je vlastně výsledkem celého toho kolotoče. 

Já bych chtěl dneska zdůraznit vlastně jen jednu jedinou věc: 

 Všichni víme, co by se doopravdy stalo, kdyby se dneska ráno rozjely vleky, otevřely bazény a vůbec všechno. Všichni by se tam nahrnuli jak utržení z řetezu a i když je možné z různých známek usuzovat, že epidemie už nemá takovou sílu, nikdo soudný by to neměl riskovat. Babiš udělal to, co by politik dbalý svých preferencí neměl nikdy udělat.  Dal přednost lidským životům před svojí politickou budoucností. Raději se nechal a nechá okopávat opozicí, raději políbil čižmy čtrnácti hejtmanům, než aby riskoval zdravotnickou katastrofu. Až se lidem rozleží v hlavě celá ta víkendová a předvíkendová šaráda, mělo by jim dojít právě tohle. Že ten nenáviděný oligarcha, který nás vede tu do područí Německa, tu do Ruska, tu do USA, tu do EU, který krade, podvádí, hraje si na diktátora, který nejedná a křičí na ministry, tak místo aby opozici usmažil na jejich vlastní hlouposti, místo aby využil jedinečnou šanci, kterou měl, místo aby nechal všechny ostatní ukázat, že jsou ještě blbější než on, tak se raději zapřel a udělal to, co považuje většina epidemiologů a doktorů ze jedinou možnost. 

Od čtvrtka jsem vám psal ty fantastické možnosti, které Babiš měl. Stačilo málo - dostatečně odolný žaludek, dostatek bezohlednosti a nebo alespoň dostatek sebeklamu, že stejně lidi opagtření nedodržují a každý je svého štěstí strůjcem, a Babiš mohl mít opozici na lopatkách. Za cenu nějakých deset, dvacet či třicet tisíc mrtvých. Za cenu, kterou ani nemusel platit on, ale zaplatili by ji důchodci, které už dávno odložili někam do důchodkáren, aby mladým krásným a chytrým nekazili dojem z růžové budoucnosti. 

Popisoval jsem velmi barvitě a řekl bych i velmi přesvědčivě, že to Babiš nemůže prohrát. Že mu jen stačí počkat, zřejmě by ani nebylo těžké to mediálně uhrát, dokonce by to nevadilo těm 30% blbounů nejapných, kteří se nemohou dočkat své sauny a lyžovačky. Babiš měl reálně možnost celou opozici nejen porazit, ale zřejmě ji i úplně marginalizovat. Stačilo málo - jen aby mu nevadilo, že republika přijde o další okresní město a že přijde o nějaké peníze, které stejně zaplatí chudina. 

Hele a ten chlap to neudělal. Mohl, ale neudělal. Měl všechny trumfy v rukou, měl tu nejlepší příležitost ke smeči a nemusel by dělat nic. Jen čekat. A on to neudělal. Místo toho mluvil o tom, že je třeba zachraňovat životy, že v zájmu (zbytečných) důchodců se prostě budou platit miliardy a prostě bude všude zavřeno a bude se to dělat navzdory debilům v parlamentu, navzdory imbecilnímu Vystrčilovi, navzdory užvaněným hejtmanům, navzdory jejich tweetům , navzdory pochybujícím občanům, navzdory chřipečkářům, i navzdory ústavě.  Skoro se mi chce zvolat: "K tomu mu dopomáhej Bůh". 

Ne vážně. Ten chlap měl babu Jagu na lopatě, jen ji šoupnout do pece a on to neudělal. 

Ne mě to udělalo dojem. Tak nějak jsem si vzpomněl, že takhle on celou válku s koronavirem začínal - že se prostě udělá i to, co bylo doposud nemyslitelné, ale prostě v zájmu důchodců s ohrožených lidí se to udělá.  Říká se tomu étos. Možná se to dalo dělat i lépe, možná se to dalo dělat efektivněji (a také nemuselo být tolik chřipečkářů a nemuseli mu všichni od první minuty házet klacky pod nohy), ale ten chlap neuhnul. 

Měl nejlepší příležitost k dokonalé pomstě. Přečtěte si ještě jednou, jaká partie se hrála od čtvrtka. Možná se hrála už dřív. Možná se Babiš přímo chystal všem opozičníkům zatnout tipec. Vypadalo to tak. Vypadalo to, že si ten čtvrtek pěkně nachystal a nechal všechny, aby v přímém přenosu udělali největší pitomost svého života. A oni to udělali. 

A on - místo aby to dodělal, tak se zapřel. Jiřík z Poděbrad právě pustil Matyáše Korvína z obležení. 

Bohužel musím říci, že Korvín se zachová přesně jako jeho středověký jmenovec - půjde a bude škodit ještě víc a ještě radostněji. Půjde a udělá všechno pro to, aby mu to příště vyšlo.  A bohužel musím říci, že Babišovi se jeho velkorysá propustka nevyplatí a zřejmě ty životy nakonec stejně nezachrání. Protože si najdou jiný způsob, jak ho přitlačit. Najdou si jiný způsob jak dělat antibabiše. A až se ho zbaví, pak to teprve bude tóčo. Oni ten včerejšek budou brát jako slabost. 

Nevěříte? Přečtěte si Šafra. Takřka každý z jeho pisálků si napsal komentář o tom, jaký je Babiš zase hajzl. Místo aby byli rádi, že to takhle dopadlo, tak přilévají olej do ohně. Koukněte se na Vystrčila. Ten magor už shání podpisy na ústavní žalobu, protože současný vyhlášený stav je v rozporu s ústavou.  A přidají se další. 

Korvín se právě nechává korunovat českým králem.... Proč? protože Babiš dal přednost lidským životům před politikou. Přitom mu stačilo kývnout na Vystrčilův dopis a oznámit hejtmanům, že předseda senátu má pravdu a nouzový stav být nemůže. 

Jasně, chřipečkáři zase budou kecat o tom, jak nás Babiš potřebuje ovládnout a vůbec jim nedojde, že za rozvolnění hlasovali všichni ti, kteří podle nich nás chtějí dostat do EU a Gatesovi do područí. 

Troufám si tvrdit, že to co já, uvidí více lidí. A dalším se to rozleží v hlavě. A dost možná budou mít ještě další příležitosti to vidět.  Vlastně ani nepochybuju, že Vystrčil u Rychetského uspěje. Pak to uvidíme ještě jednou a možná Babiš ani nebude mít příležitost rozvolnění zabránit. 

Já si to ale pamatovat budu. Na mě to dojem udělalo. Nikomu to nevnucuju. Pro mě za mě si klidně myslete, že Babiš je zemský škůdce. Ale já začínám mít stále více jasno - celá slavná opozice jako jeden muž byla ochotná riskovat další hromadné umírání, jen aby Babišeovi ubrali pár procent preferencí.  Babiš naopak nechtěl toto masové umírání připustit, i když mohl z opozice nadělat sekanou a ze sebe diktátora. Tohle Pánbůh ocení. Tahle karma se mu vrátí. Možná ne hned, ale vrátí. Tohle mu nakonec udělá opravdové příznivce a opravdové přátele. 

On místo aby se zachoval jako správný oligarchický kapitalista, který maximalizuje vlastní zisk, tak šel jednat se slizkým Hřibem, rychlokvašnou Peckovou, namyšleným Kubou, odporným Netolickým, nechal si od nich diktovat podmínky a přitom je měl na lopatě. Celou dobu, co je v politice, tak po něm jdou. Mydlí mu schody kde mohou, dali mu tolik příležitostí je nenávidět.  A on nevyužije skvělé strategické šance a přitom ví, že to stejně nikdo neocení a naopak to použijí proti němu...  

Bohužel to bude jako v řecké tragédii. Hrdina sice mravně zvítězil, ale fyzicky na to doplatí. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.5 (151 hlas)

Komentáře

Na zítra už článek mám, ale Petříčka v čele ČSSD si vychutnám ve středu... 

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Petříček v čele ČSD? Socani mají pocit, že z vlaku do pekla by měli přesednout do expresu tamtéž?
No to mě poser...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Hmm. Lítá tryskáčem na ekopaliva.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Neplatite-nic-za-skody-na…
Dobrý příklad pro naše samoživitelky, které jezdí 20 let starým autem 30km na noční šichtu do montovny. Ty nemají problém, co jíst a jestli jezdit elektromobilem. Oni si můžou vybrat.

Jezdit starým autem nebo nejíst vůbec a chcípnout hlady.

Hraběcí rady jsem vždycky zbožňoval.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

že se nám Malej Měkkej v osobě svého zakladatele deklaroval jako ... (autocenzura).

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

je to hodně skrytá pravda a i blbost. Svobodu generálem rozhodně nejmenoval Koněv. Nejspíš ho jmenoval ministr národní obrany Ingr.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

T

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by Nafta Lín (neověřeno)

Trvalý odkaz

Musk bitcoiny netezil, Musk bitcoiny koupil

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Nafta Lín (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsem si tady našel novou zábavičku. Já, když vidím nick Rovnátko selhalý, nebo Nafta Lín, tak mu prdnu jednoslepici, aniž bych četl.
Já vím, je to dětinské, ale mě to baví.
Ale na druhou stranu musím ocenit invenci tohoto bezejmenného ptáka, protože některé jeho nicky mě dost pobavily. Panáček má asi fantasii.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Něco mi říká, že Vlk již četl Vidlákův blog... ;) (viz druhé doplnění Vlkova dnešního článku)

Panu Netolickému, známému kritikovi účasti ČSSD v Babišově vládě konvenuje ministr zahraničí v Babišově vládě jako budoucí předseda ČSSD, neb rozumně a v klidu vede zákopovou válku proti Zemanovi, Babišovi i jeho pohůnkům od Hamáčka. Zdá se, že akce s hejtmany hodila písek do nečekaných prostor. (odkaz je v diskusi zde, nebudu duplikovat)

Tomio chce NS zrušit rozhodnutím sněmovny. Jistou sympatičnost tohoto kroku hatí jen zjevný fakt, že Tomio moc dobře chápe, že to nebude on, na koho pak lejno spadne. Filip drží basu se zhrzenými. Nedivím se. Snad proto se k této možnosti stavějí další opozičníci "spíše skepticky" a vyčkávají, s čím Babiš přijde. Trikolora se pustila do sepisování žaloby k ústavnímu soudu. V souboji zásad vítězí ta Tomiova - ten chlap chce NS shodit alespoň osobně plně v kompetencích, které mu jsou svěřena. Junior a Majerová dělají jen politiku. Než US NS shodí, bude dávno po něm. A shodí-li ji dříve, pak to bude Rychetský a oni jen plnili svou povinnost. A neshodí-li... no přeci se Trikolora tolik snažila... https://www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/Prevzit-mo…

Kantar svou predikcí voleb nejspíš jen odhrnul další kousek mraveniště. A ti tvorečkové se jen hemží, kukly zachraňují, za čest, pravdu a národ by život dali, klidně i cizí. Bartoš střihá metr do voleb, modlí se za každou další vakcínu a bezpochyby dumá, na jaký vládní post umístit odvážného Víta Juráska ("stačilo jen pořádně testovat a kompenzovat karanténu a čísla by šla dolů")

Inu, takhle krásně my si tady žijeme, uprostřed všech těch zásad a výlevů hrdinskosti.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Vlastně si, přemýšleje nad Trikolorou říkám, kam hodlá toto hnutí směřovat své kroky. Na stranu jednu chápu, že se nechce v budoucnu dočkat umytí hlavy od Babiše jako komunisti. Na stranu druhou váhám, při pohledu na volební preference Trikolory, zda ambice strany nekončí ve skutečnosti jen u komunisty prověřeného poklidného přežívání v podobě marginální opoziční strany, kterou sem tam může někdo potřebovat, jinak je ale bezpečně ukrytá v závětří z těch vždy a všude existujících nespokojenců, díky nimž posbírají (po spojení s jinou podobně marginální stranou do koalice) dost hlasů na těch nutných 5 %. Přijde mi totiž, že pracují na svém nulovém koaličním potenciálu do budoucna nejspíš nejusilovněji. S SPD válčí o voliče (a předsednické ego), ODS je těžko myslitelné minimálně dokud budou v ředitelnách Fiala a VKml, Piráti a TOp, tam je ideologická vzdálenost nedozírných prostor, od ANO se spektakulárně distancují tou žalobou nyní... Hm...

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

...

Průměrný počet slepic: 1.5 (4 hlasů)

A zatímco pirát Jurásek ví jak situaci zvládat nejlépe, vozí náchodská nemocnice pacienty až do Boskovic či Brna, na JIPce už má jen několik málo jednotlivých míst a šestina z těch, kteří jsou hospitalizováni s covidem potřebuje ARO... https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/situace-v-nemocnicich-v-kralovehradec… V celé zemi pak zbývá 180 lůžek JIP pro covidové pacienty... https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-nemocnicich-zbyva-jen-180-luzek-jip…

Někdy se možná dozvíme, zda je ten dnešní marasmus "nikam nevedoucích opatření" tím, co nás do bídy uvrhlo a přinutilo tak moudrý lid je nerespektovat, nebo naopak tím, co dosud moudrý lid zachraňovalo alespoň trochu před důsledky té jeho moudrosti...

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Hm, také jsem si Vlka přečetl. Je to názorný příklad toho, kolik úhlů pohledů může vzniknout při sledování stejných událostí a jak moc jsme omezeni informacemi. 

Ale troufám si tvrdit, že já neotročím žádnému pohledu. Když dopíšu jeden, zkusím to klidně z opačné strany a úplně jinak. Klidně zítra popřu to co jsem psal dneska. (což tak moc vytáčí Chlora a Scallopa) 

Minulý týden jsem psal o tom, že Babiš nouzový stav nechce a chce uvařit opozici ve vlastní šťávě.

Dneska jsem psal o tom, že to možná udělat chtěl, ale nakonec to neudělal, protože nechtěl mít na rukou krev.

A na konec týdne připravuju článek o tom, že jinak jednat ani nemohl, protože už měl informace, které my budeme mít až ve středu - že dále klesají počty hospitalizací a epidemie už nemá takový drajv. A proto nemohl riskovat, že i přes rozvolnění počty nákat poklesnou. 

Jak říkal Umberto Eco - když nevím, vymýšlím si co nejvíc variant. Jsem tak velmi blízko řešení, jen nevím ke kterému.  A nejsem otrokem žádné pravdy ani žádné lži. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Klid, Vidláku, Vlkův text je portrét Vlka, ne Vidláka. Svým způsobem jsem zvrhle zvědavý, jak bude lomit rukama nad premiérem Bartošem a ptát se jak se to jen mohlo stát?

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

je alfou a omegou takovýchto blogů (= možnost oponentury vůči hlavnímu článku). V momentě, kdy je zakázána začíná to jít dolů...

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

...

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

že Vidláci jsou dva.

Jeden, co píše uvážlivě a rozumně do diskuzí. A druhej, co se nechá unést myšlenkou a píše méně rozumné, ale o to více expresivní články. Ne všechny, ale některé určitě.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Černé na bílém! Právníci Trikolóry právě rozbourali Babišovi nouzový stav. Zuzana Majerová Zahradníková předkládá ústavní žalobu
15.02.2021 17:10

Poslankyně za hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková vyzvala všechny opoziční poslance, kteří opakovaně hlasovali proti prodlužování nouzového stavu (tedy poslance ODS, TOP 09, SPD, KDU-ČSL, STAN, Pirátů a nezařazených – bez poslanců KSČM), aby připojili svůj podpis k ústavní žalobě, kterou připravili právní experti hnutí Trikolóra.
Černé na bílém! Právníci Trikolóry právě rozbourali Babišovi nouzový stav. Zuzana Majerová Zahradníková předkládá ústavní žalobu

Ústavní žaloba se podle Majerové Zahradníkové týká nejen včerejšího znovuvyhlášení nouzového stavu vládou ČR. „Ale napadá rovněž i ústavnost jeho prodlužování prostou většinou přítomných poslanců v minulosti,“ sdělila Majerová Zahradníková.

„Opakuji zároveň, že jsem jako poslankyně PSP ČR připravena se připojit ke každé další ústavní žalobě zpochybňující vyhlášení nouzového stavu, ať ji připraví kdokoli, bez ohledu na stranickou příslušnost,“ dodala Majerová Zahradníková.

ÚSTAVNÍ ŽALOBA

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

A ne proto, že jde o něj ale jde o to, jak bezostyšně se vychloubáte, že jste klesli na úroveň našich VŠ magorů a jak pardon ,ale žerete podstrkování presstitutů. My jsme přece byli vychováváni k myšlení, hlavně kritickému a místo toho jen přiblble kritizujeme. Tak popořádku - časová osa: Babiš vstoupil do politiky
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/den-kdy-babis-vstoupil-do-politiky-p…
to mu bylo 56, předtím podnikal u frantíků a v němcích. Protože to u frantíků nefungovalo jak mělo, vše prodal a vrátil se domů.
Tomu odkazu s klauzovýmí věřím, protože jinak by se včil tak nesnažili jen vyexpedovat a jak je známe z praxe a známe i jejich následníka/Kalous/ sedí to jak vyšité. Ucítili nebezpečí, už když získal ty akcie nebo , které byly určeny pro někoho jiného. Pamatujete co to bylo za "véélikou aféru" kterou měli naplánovánu, nepamatujete jak to bouchlo a okamžitě se o tom přestalo, myslím že to byl přichystaný další tunel.
No a k těm dotacím mám taky něco, jak mohl jít před 10 ti lety do politiky kvůli dotacím, když všemocná modroftačí letka " teprve:
https://www.dotaceeu.cz/cs/ostatni/dulezite/caste-dotazy/ms2014-casto-k….
,
To vše mi vysvětlete a chovejte se jako myslící a nedělejte si už ostudu.
Tedy sláva netu, co všechno a všechno se dá najít, jen chtít

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

k majetku přišel.
Andrej není žádný podnikatel. Nic nevymyslel, nic nevytvořil, nic nevybudoval. Je to pouze vychcaný investor.
Já mu samozřejmě nečtu myšlenky, ale soukromě mám za to, že do velké politiky šel proto, aby se velkým politikem nestal někdo jiný, kdo by mu mohl v takovém případě šlápnout na krk, případně nechat ho někde z dálky, za vlahého jarního večera, v tichosti odstřelit. Takové případy se občas dějí...

Andrej je bezpáteřní lump, o tom není sporu. Vezměte na vědomí toto: fakt, že v roli premiéra je nucen udělat občas i něco dobrého, nikterak ho nevyviňuje z konání méně pěkného. - Když tuhle Franta Pučmidrát lže a krade, je o to menším darebákem, když občas převede stařenku přes rušnou ulici? Neřekl bych.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

a musím konstatovat, že pěkně zchladil Zastrčila ( tchajwance ) a nejen jeho, kýblem pěkně ledový vody.
Prostým odkázáním na proceduru Ústavního soudu. Ona totiž má vláda 30dní času na odpověď ÚS v případě podání.
Krásně ze všech " právníků a skoroprávníků" udělal blbce a ani se při tom moc nemusel namáhat.
( Vlastně blbce z nich udělala taková maličkost, blbci žvaněj, podávaj a přitom si ani nepřečtou procedurální řád ÚS, ale soudili by se do posledních trenclí, ovšem ne jejich )

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Že je nechytrá, jsem věděl. Ale že je tak hloupá, jako předvedla na kameru, to mě pobavilo skoro jako komedie s Leslie Nielsenem.
Nedej Přírodo, aby se "to" dostalo k moci. To by zažil erár takovej fičák, že by se i Kaldovi protáčely panenky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Štěpán Kotrba
1 hod ·

Tomáš Petříček - ministr zahraničí České republiky nemá v ČSSD podporu ani svého regionu.

Sešli se v 18.00 a v 18.15 se objevil článek. Jenže oni hlasovali až kolem osmé a neprošlo usnesení. Prošlo usneseni, ze KVV bere na vědomí, že Petříček kandiduje a že ukládají MO a OVV, aby to projednali.

Jan Hamáček se nemá čeho bát. Poche už neovládá ani svoje lidi....

USNESENÍ, KTERÉ NEPROŠLO:

Sociální demokracie se dlouhodobě potýká s propadem volebních preferencí a ukazuje se, že strana je pro levicové voliče nečitelná.
Domníváme se, že naše strana potřebuje získat jasný směr a suverenitu. Naše politika musí vycházet z hodnot, které akcentují potřeby společnosti 21. století jako je solidarita, rovnost, sociální spravedlnost a trvale udržitelný rozvoj a zároveň reagují na stávající situaci.
Pozice předsedy a lídra sociální demokracie je pro prosazení této změny a oslovení voličů zcela zásadní. Jako osobu, která tuto změnu může reprezentovat, vnímá KP ČSSD Praha dosavadního místopředsedu Tomáše Petříčka.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)