Jiřík z Poděbrad a Matyáš Korvín

Autor

Krátký symposijní úvodník: 

Přátelé. Dneškem přichází chvíle, kdy se zcela vážně můžete hlásit na naše vidlácké symposium. V liště popd hlavičkou je ode dneška záložka, kde budu zveřejňovat přihlášené účastníky. Samozřejmě jen podle nicku a bez adresy. U každého jména bude uveden okres kde bydlí, abyste když tak mohli přemýšlet o tom, kdo s kým by se třeba svezl. Kontakty budu zatím navzájem zprostředkovávat já a to mailem. 

Do seznamu vás budu zapisovat na základě mailu od vás. Stejně tak, pokud změníte názor, budu vás ze seznamu na základě mailu zase vyškrtávat.  Byl bych rád, kdybych vás jen zapisoval a nikoho vyškrtávat nemusel. 

Spočetl jsem předběžné náklady na nápojový lístek a nějaké to pečivo a salát a dospěl jsem k částce, která nepřekročí 200 Kč na osobu. Předem se nebude platit nic. To tedy berte jako maximální částku, kterou u Vidláka vysolíte na dřevo. Stále platí moje nabídka ubytování. 

Pokud by i v půlce dubna nadále platila nějaká vládní omezení, která by nám to zakazovala, sympozium zrušíme nebo mu zkusíme najít podzimní termín. 

Pokud by se na symposium přihlásilo velmi málo lidí, nevadí, místo grilovačky uděláme zabijačku a nikomu z vás výslužku nedám, budete si ji muset ukrást sami. 

Pokud by se na symposium přihlásilo extrémně velké množství lidí, budeme to nadělení řešit. 

 

A teď už dnešní článek: 

Tak se nic nezměnilo. Vláda vyhlásila nouzový stav a to na základě žádosti VŠECH hejtmanů a Hřiba. Na tiskovce si to Babiš hezky užil. Zopakoval svoje stanoviska o nezodpoědné opozici hazardující s lidskými životy a celkem hravě odrážel novinářské dotazy na neústavnost totoho nového nouzového stavu. Po celý víkend kolem toho bylo hodně tanečků, hodně řečiček, hodně příliš brzkých odsudků, tož dneska zkusíme trochu zvolnit tempo a zkusíme si říci, co je vlastně výsledkem celého toho kolotoče. 

Já bych chtěl dneska zdůraznit vlastně jen jednu jedinou věc: 

 Všichni víme, co by se doopravdy stalo, kdyby se dneska ráno rozjely vleky, otevřely bazény a vůbec všechno. Všichni by se tam nahrnuli jak utržení z řetezu a i když je možné z různých známek usuzovat, že epidemie už nemá takovou sílu, nikdo soudný by to neměl riskovat. Babiš udělal to, co by politik dbalý svých preferencí neměl nikdy udělat.  Dal přednost lidským životům před svojí politickou budoucností. Raději se nechal a nechá okopávat opozicí, raději políbil čižmy čtrnácti hejtmanům, než aby riskoval zdravotnickou katastrofu. Až se lidem rozleží v hlavě celá ta víkendová a předvíkendová šaráda, mělo by jim dojít právě tohle. Že ten nenáviděný oligarcha, který nás vede tu do područí Německa, tu do Ruska, tu do USA, tu do EU, který krade, podvádí, hraje si na diktátora, který nejedná a křičí na ministry, tak místo aby opozici usmažil na jejich vlastní hlouposti, místo aby využil jedinečnou šanci, kterou měl, místo aby nechal všechny ostatní ukázat, že jsou ještě blbější než on, tak se raději zapřel a udělal to, co považuje většina epidemiologů a doktorů ze jedinou možnost. 

Od čtvrtka jsem vám psal ty fantastické možnosti, které Babiš měl. Stačilo málo - dostatečně odolný žaludek, dostatek bezohlednosti a nebo alespoň dostatek sebeklamu, že stejně lidi opagtření nedodržují a každý je svého štěstí strůjcem, a Babiš mohl mít opozici na lopatkách. Za cenu nějakých deset, dvacet či třicet tisíc mrtvých. Za cenu, kterou ani nemusel platit on, ale zaplatili by ji důchodci, které už dávno odložili někam do důchodkáren, aby mladým krásným a chytrým nekazili dojem z růžové budoucnosti. 

Popisoval jsem velmi barvitě a řekl bych i velmi přesvědčivě, že to Babiš nemůže prohrát. Že mu jen stačí počkat, zřejmě by ani nebylo těžké to mediálně uhrát, dokonce by to nevadilo těm 30% blbounů nejapných, kteří se nemohou dočkat své sauny a lyžovačky. Babiš měl reálně možnost celou opozici nejen porazit, ale zřejmě ji i úplně marginalizovat. Stačilo málo - jen aby mu nevadilo, že republika přijde o další okresní město a že přijde o nějaké peníze, které stejně zaplatí chudina. 

Hele a ten chlap to neudělal. Mohl, ale neudělal. Měl všechny trumfy v rukou, měl tu nejlepší příležitost ke smeči a nemusel by dělat nic. Jen čekat. A on to neudělal. Místo toho mluvil o tom, že je třeba zachraňovat životy, že v zájmu (zbytečných) důchodců se prostě budou platit miliardy a prostě bude všude zavřeno a bude se to dělat navzdory debilům v parlamentu, navzdory imbecilnímu Vystrčilovi, navzdory užvaněným hejtmanům, navzdory jejich tweetům , navzdory pochybujícím občanům, navzdory chřipečkářům, i navzdory ústavě.  Skoro se mi chce zvolat: "K tomu mu dopomáhej Bůh". 

Ne vážně. Ten chlap měl babu Jagu na lopatě, jen ji šoupnout do pece a on to neudělal. 

Ne mě to udělalo dojem. Tak nějak jsem si vzpomněl, že takhle on celou válku s koronavirem začínal - že se prostě udělá i to, co bylo doposud nemyslitelné, ale prostě v zájmu důchodců s ohrožených lidí se to udělá.  Říká se tomu étos. Možná se to dalo dělat i lépe, možná se to dalo dělat efektivněji (a také nemuselo být tolik chřipečkářů a nemuseli mu všichni od první minuty házet klacky pod nohy), ale ten chlap neuhnul. 

Měl nejlepší příležitost k dokonalé pomstě. Přečtěte si ještě jednou, jaká partie se hrála od čtvrtka. Možná se hrála už dřív. Možná se Babiš přímo chystal všem opozičníkům zatnout tipec. Vypadalo to tak. Vypadalo to, že si ten čtvrtek pěkně nachystal a nechal všechny, aby v přímém přenosu udělali největší pitomost svého života. A oni to udělali. 

A on - místo aby to dodělal, tak se zapřel. Jiřík z Poděbrad právě pustil Matyáše Korvína z obležení. 

Bohužel musím říci, že Korvín se zachová přesně jako jeho středověký jmenovec - půjde a bude škodit ještě víc a ještě radostněji. Půjde a udělá všechno pro to, aby mu to příště vyšlo.  A bohužel musím říci, že Babišovi se jeho velkorysá propustka nevyplatí a zřejmě ty životy nakonec stejně nezachrání. Protože si najdou jiný způsob, jak ho přitlačit. Najdou si jiný způsob jak dělat antibabiše. A až se ho zbaví, pak to teprve bude tóčo. Oni ten včerejšek budou brát jako slabost. 

Nevěříte? Přečtěte si Šafra. Takřka každý z jeho pisálků si napsal komentář o tom, jaký je Babiš zase hajzl. Místo aby byli rádi, že to takhle dopadlo, tak přilévají olej do ohně. Koukněte se na Vystrčila. Ten magor už shání podpisy na ústavní žalobu, protože současný vyhlášený stav je v rozporu s ústavou.  A přidají se další. 

Korvín se právě nechává korunovat českým králem.... Proč? protože Babiš dal přednost lidským životům před politikou. Přitom mu stačilo kývnout na Vystrčilův dopis a oznámit hejtmanům, že předseda senátu má pravdu a nouzový stav být nemůže. 

Jasně, chřipečkáři zase budou kecat o tom, jak nás Babiš potřebuje ovládnout a vůbec jim nedojde, že za rozvolnění hlasovali všichni ti, kteří podle nich nás chtějí dostat do EU a Gatesovi do područí. 

Troufám si tvrdit, že to co já, uvidí více lidí. A dalším se to rozleží v hlavě. A dost možná budou mít ještě další příležitosti to vidět.  Vlastně ani nepochybuju, že Vystrčil u Rychetského uspěje. Pak to uvidíme ještě jednou a možná Babiš ani nebude mít příležitost rozvolnění zabránit. 

Já si to ale pamatovat budu. Na mě to dojem udělalo. Nikomu to nevnucuju. Pro mě za mě si klidně myslete, že Babiš je zemský škůdce. Ale já začínám mít stále více jasno - celá slavná opozice jako jeden muž byla ochotná riskovat další hromadné umírání, jen aby Babišeovi ubrali pár procent preferencí.  Babiš naopak nechtěl toto masové umírání připustit, i když mohl z opozice nadělat sekanou a ze sebe diktátora. Tohle Pánbůh ocení. Tahle karma se mu vrátí. Možná ne hned, ale vrátí. Tohle mu nakonec udělá opravdové příznivce a opravdové přátele. 

On místo aby se zachoval jako správný oligarchický kapitalista, který maximalizuje vlastní zisk, tak šel jednat se slizkým Hřibem, rychlokvašnou Peckovou, namyšleným Kubou, odporným Netolickým, nechal si od nich diktovat podmínky a přitom je měl na lopatě. Celou dobu, co je v politice, tak po něm jdou. Mydlí mu schody kde mohou, dali mu tolik příležitostí je nenávidět.  A on nevyužije skvělé strategické šance a přitom ví, že to stejně nikdo neocení a naopak to použijí proti němu...  

Bohužel to bude jako v řecké tragédii. Hrdina sice mravně zvítězil, ale fyzicky na to doplatí. 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.5 (151 hlas)

Komentáře

https://uploads.disquscdn.com/images/44a706c8d41aba41e8970c471af085f6af…

Jako závan svěžího vzduchu se jeví odpověď (tedy alespoň to, co se na tu stránku vešlo) pana Miroslava Křížka.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, kam přijde novinář, tak tam někdo s koroňákem taky už dorazil.

Jak to vypadá u těch indiánů, kam žádní novináři nepřišli?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Asi dobře, ale to se nedozvíme. Takže je to taky dobře.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Hosaná!!!!!!

vláda s jejím předsedou to konečně vzala pod svou ochranu a počínaje dnešním dnem se nemocnost začne prudce zmenšovat a to tak, že během čtrnácti dní, je s epidemií konec.
Omlouvám se všem za veškeré své škaredé předchozí názory a sypu si popel na hlavu. Prozřel jsem, díky Bohu.
Je patrné, že i to očkování již ztratilo smysl a tak ušetříme evropské lékové agentuře práci a nám nemalé prostředky.
No a jelikož za těch čtrnáct dnů bude té mizerii konec, hned prvního března se pojedu trošku porekreovat do nějakého horského střediska. Budou jistě velmi hladoví po návštěvnících, ta se těším i na jejich předklony coby vážený zákazník.
Dokonce budu moci i provést nějaké nákupy, jež mi byly prozíravě znemožněny. No znemožněny, mohl jsem jít nakoupit do Hornbachu, ale 3x předražený, to je moc. Taky tím uštědřím pořádnou ránu zahraničnímu velkokapitálu, z čehož budu mít neskonalou radost.
Jak krásné je vložit svůj osud do prozíravých rukou vlády, jen vydržet těch čtrnáct dnů. Ale zapřu se, ten výsledek za to bude stát. Šampioni Evropy, výherci džekpotu v ruletě života, ta krása, ta pohoda.
Ještě jednou, díky pane Babiši, díky pane Vládo, tisícikeré díky, ručku líbám.

Průměrný počet slepic: 2.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Jsem si všiml, že se nám tady slepice konečně ukáznily.
Předtím koukám na post, tam 7 slípek, průměr 4,5, já dám pětislepici a najednou hlasy 3 a průměr 3,2. Prostě chaos.
Ale už 2 dny sleduji, že to funguje, jak má. Tak ať nám to vydrží.

Jinak dnes vás zde asi budu oblažovat svou přítomností, protože když jsem ráno vyjel nahoru a teploměr mi ukazoval -15, si říkám - sorry, jako. Vocamcaď pocamcaď. Tak to zase prr! A otočil jsem to. Bylo by asi efektní to otočit smykem o 180°, ale je tam půl metru sněhu, tak jsem zvolil poněkud nudnější variantu. A co, holky na mě tam nikde nekoukaly, neměl jsem před kým machrovat, tak halt párkrát jednička a zpátečka, no.

A k tomu viru. Jak jsem zde psal, že kámošovi před pár dny na covid zemřela žena, tak včera volal, že mu na něj umřel v sobotu brácha.
Já zde nikdy nepopíral, že je to pěknej sajrajt, ale furt si myslím, že při otevřených márketech je zločinem na drobných podnikatelých s jistým sortimentem, že jim je na dlouho zavřeli. A mnozí se z toho už nevzpamatují i když za nic nemohou. Trochu mi to připadá, jako když na člověka, který má alergii na vosí džognutí a přistane na něm vosa, tak mu pomůžeme tím, že jí umlátíme lopatou. To mi nikdo nevymluví.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak podnikatele, kteří nemohou podnikat, zabezpečit. Není to žádná sláva, ale pravděpodobně má ministerstvo financí spočítané, zda to na přežití bude stačit, či ne.
Pořádná hrůza by na ně padla v okamžiku, kdy by kvelby otevřeli a stát přestal platit.
Předpokládám, že zákazníci se nepohrnou, právě v důsledku předběžné opatrnosti. Bezpečnější je návštěva jednoho velkého obchodu, než 10 malých. Ve službách je to stejné, kdo opravdu nemusí použít, návštěvu odloží.

Jako malý kluk jsem byl v zimě na kopci pořád, dokud byl sníh, spolu s kamarády. A nebyl možný jiný výstup nahoru, než po svých. Byli jsme pak všichni, jako proutky, na rozdíl od dnešních, skvěle vybavených dětí, které vypadají jako sněhové koule.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

do

Průměrný počet slepic: 1.3 (3 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Říkáte ukáznily.... Berrnarde? Tak trochu z jiné strany - věříte fakt tomu, že prvnímu Carlosovu příspěvku hned po ránu dalo 40 lidí po 5 slepicích?
Ani tu nemusím být tak často jako vy, abych si všimla, že pro trolly neplatí hlasovat 1x a dost, jako pro ostatní. A že právě CV má přes den průměr kolem 2 slepic a k večeru pic ho, hodnota u všech jeho textů (vč. naprostých nesmyslů) mu vyletí na průměr 4-5 slepic, samozřejmě se zvýšením počtu kliků? A nejen jemu a jejich klace, dělají to i naopak, když někdo napíše něco co se jim nelíbí, vyváží všechny pětislepice naklikáním i 15 jednoslepic v průběhu půlhodiny. Určitě si toho všimlo víc lidí. Teď asi trollové bojují na jiné frontě, ale do večera času dost. Tohle dělali vždycky a všude, prolomí jakékoliv zábrany, které zamezují podvodům, proto se jim tu tak líbí. Kde dneska jsou ještě hodnocené diskuze? Redakce si s tím nevěděly rady, tak to raději zrušily.
Asi to nepíši tomu pravému, vy na trolly nevěříte, to jen, že jste to zmínil. K diskuzi to však není. Do Vánoc jsem své slepice nebrala vůbec jako hodnocení a ignorovala je. Je čas k tomu tak přistupovat znovu :-). Pěkný den.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

já na trolly věřím, spíš jsem zmiňoval matematické nesmysli, že když jsem dal hlas, tak se počet nenavýšil o jeden, ale snížil o pět, třeba.
To, že může existovat skupina ptáků, které děsně rajcuje udělat ofenzivu na nepohodlný názor a pak tito bojovníci to pěkně z bezpečí někomu "nandají", s tím počítám.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

že na trolly nevěříte, se netýkal dneška, to byl mezi námi kdysi jeden dialog. Samozřejmě to jsou lidi, které to primitivně rajcuje, ale hlavně to dělají pro prachy. "Evropské hodnoty" po svém vzniku verbovaly docela nezakrytě na diskuzních förech bezpáteřní diskutéry. Proto občas člověk narazí i na před tím známé solidní nicky, píšící dnes jako bezmozci. Dnes jste trolly nezmiňoval, pochopila jsem, o čem jste mluvil a máte pravdu. To já jsem se jen na to téma nalepila.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Víte, my jsme občas názorově rozdílní, většinou tedy naseru spíš já vás, ale někdy i vy mě, ale ani jeden z nás nestřílí zpoza rohu svým oponentům do zad.
Vždy se postavíme čelem a podepíšeme se pod svůj názor. A to já beru, i když vždy s tím vaším nesouhlasím.
Pokud bych se měl někdy dát do davu, který, domluvený, provede útok na oponenta, ne argumenty, ale domluvenou společnou stečí, asi by pak dost utrpěla moje sebeúcta.
Mějte se, Alice a doufám, že si zase někdy dáme názorově rozdílně, ale fér, do těla.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Já bych to tak nerozebírala. Prostě už alespoň řádově víme, co můžeme od druhého čekat a čemu se vyhnout. Někdy se tedy nezadaří, no :-).Já na rozdíl od Vás doufám, že se mi právě "názorově rozdílně" podaří se Vám vyhnout. Tělo mám jen jedno a dává mi čím dál víc práce udržet ho v plné polní. Proč se nechat dobrovolně ničit? To je nadsázka, samozřejmě. :-). Taky se mějte.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

No nemohli jsme utratit prachy za marketing a prodeje nám udržel eshop, tak teď daňoví poradci mudrují, jak optimalizovat vysoký zisk.
Tož takhle fungují ubozí podnikatelé.
Ani jsem se neptal na nějaké kovid programy.

Průměrný počet slepic: 3.3 (16 hlasů)

patrně nevlastní jedno papírnictví, že?

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

berrnard.
Laco je nesmiřitelný podporovatel velkého byznysu a Babiše.
Naprosto neuvěřitelně se rozjela zásilková služba,kdo to může provozovat,jen velké firmy,společnosti,levně nakoupí,nabízejí přes internet a draze rozesílají.Pomalu se rozjíždí potravinová zásilka a zse jen od velkých,co je snaha úplně ty menší zlikvidovat.

Průměrný počet slepic: 3.9 (17 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Víte, já podnikal jako celkem malý, jo, měl jsem 3 provozovny, ale co to je. A u toho jsem potkal fakt hafo malých lidiček, kteří se horkotěžko drželi nad vodou, už předtím, než nám sem vlítnul tenhle "píííp". Laco a Občan je nesnáší, jsou to pro ně vydřiduchové.
Ale poněkud si je dávají dohromady s těmi velkými. Podnikatel jako podnikatel.
Ty, co já jsem poznal, tak většinou jeli na dovolenou na týden na Mácháč, bavoráka v garáži taky neměli, ale mě se na nich vždy líbila ta jejich zarputilost. Na rozdíl od mnohých, od státu nic nechtěli, jenom - dej nám pokoj.
Jenomže pro někoho to jsou paraziti, dle jiného by měli být nahnáni do fabrik, podle třetího je moc hospod, měly by se zredukovat počty. Socialismus. Hurá!
No, až se jim tuto třídu povede vybít, aby pak měl Občanovi a spol kdo zaplatit slabikáře.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dám příklad z mé profese.
Pokud bude velká firma parchant, bude se tak chovat na všechny strany.
Já Babiše nemusím, ale mám jako osvč smlouvu s jednou jeho firmou.Před tím jsem dělal pro jinou a jen názorně, za prořezávky mladých porostů jsme měli 2500 a 3500 za hektar, podle toho, jestli jsme dělali 10. nebo 20. letý porost.
Teď díky kůrovci už jsem prořezávku nedělal 3 roky, ale před tím jsme od firmy měli 7000 a 15000 za hektar. Celkem rozdíl, co?
Splatnost faktur. U minulé firmy jsme celkem počítali s dvou až třítýdenním zpožděním, to byl standart a nijak nás to nevykolejilo, tak to prostě bylo. Dnes máme splatnost 21. v měsíci a ještě se mi nestalo za těch 8 let, co pro ně dělám, že by mi peníze přišly později než 17. Takže před splatností.
Jasně, je to i o lidech. Maník, který nám kdysi dělal hajného, pak postoupil na pozici šéfa okresu, dnes šéfuje celému kraji. Ale tato firma se k nám chová slušně a korektně a my k ní také.
Oni zase někde vyhrají aukci, ale hoří jim termín, jelikož to dřevo musí být do určitého data vytěžené a z lesa pryč. Pak LČR hrozí pokutami. Tak na to vlítneme, jsme tam pár dní do večera a je to nakonec v cajku.
Takže i firma fungující ve velkém byznysu, prodávající tisíce kubíků dřeva měsíčně, může fungovat korektně k svým zaměstnancům a nasmlouvaným partnerům.

Jsem se ňák rozkecal...

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Berrnarde nedávno jsem měl zajímavý rozhovor s jedním svým úspěšným kamarádem. Velmi úspěšným. Začínal jako jakýsi grafik u automobilky a živil se tím, že uměl překreslit to co dyzajnér nakreslil rukou do 3D sítě a pak s tím pracovat. Pak si z toho udělal firmu, pak si přidal úplně jiný obor, pak si přidal e-shopy... Teď zakládá jakési konsorcium, které si dao za cíl dělat celoevropské zásilky za jednotnou (nízkou) cenu. Aby bylo úplně jedno, kde máte sklad a kde je zákazník. Aby kniha dorazila do Helsinek za stejnou cenu jako z Prahy do Brna. Odhaduje to tak na 5 EUR...

Víte co mi zcela kapitalisticky řekl? Že v e-shopech byla budoucnost už před covidem a všichni malí obchodníci stejně krachovali a krachují, protože budoucnost je sklad o velikosti Amazonu a v něm všechno. Budoucnost je, že i zásilky se budou ve skladě zpracovávat jak v automobilce.  Ve velkém. Že nechápe, proč by měli přežít malí obchodníci, když neumějí obchodovat levně a dobře.  Že pokrok nezastavíš a covid jen urychlil krachování lůzrů, kteří by stejně za pár let zkrachovali. Že pokrok bude v domácích hospodách, domácích pípách za pár korun, v sudech libovolné velikosti, které přijdou na vaší adresu stejně jako když si objednáváte domů pizzu. Pokrok je v tom, že se sejdete na dvoře a nebudete muset v ceně piva platit hostinskému zdravotní a sociální.  Že pokrok je v tom, že se vyfotíte mobilem a aplikace přesně určí vaše míry a podle toho si vyberete prádlo, které vám 100% sedne, přijde vám druhý den domů a bude levnější než v butiku ba levnější než v sekáči. 

Říkal mi, že nechápe, proč hospodští neshrábnou státní dotaci, když jí teď mají a nezaloží si pivotéku, minipivovar, nebo rozvážkovou službu. Proč se snaží otevírat něco, co je stejně odsouzeno ke krachu, protože už před covidem existovala Pivní pomoc, která byla konkurenceschopná s hospodou. Že nechápe, proč restauratéři řvou, místo aby z lokálu udělali sklad, aby se domluvili a společnou silou srazili cenu za dopravu jídla na skoro nulu. Místo aby pořvávali, jak nemají na nájem, mohli už dávno mít dokonalou rozvážku, která by se dostala všude za pár korun. A byli by v čele, protože až se rozvolní, tohle může pokračovat dál a může to zcela rozdrtit konkurenci restaurací. A stane se to, protože rozhoduje cena. 

Říkal mi, že lidi prostě mění svoje chování ne kvůli covidu, ale kvůli ceně, protože cena je diktátor. Žádný Babiš, nebo covid. Cena. Cena je božstvo, kterému se ten můj kamarád klaní, cena je středobod jeho vesmíru, cena je alfa i omega, počátek i konec. Kvůli ceně se lidi stěhují, mění práci, přejdou z piva na kořalku a z vína na kotejly. Kvůli ceně se mění móda i politické názory. Kvůli ceně se vraždí, licituje, obchoduje i miluje. 

Je to pravičácké? No kurňa. Takhle si představuju člověka, který vzal svůj život do svých rukou. Který hledá způsoby a nehledá důvody proč to nejde.  Má obchodní drajv i ducha. Obětoval tomu život. Myslíte, že takovým podnikatelským žralokům nějaký zaprděný obchodníček s obuví odolá? Nebo hospodský? Už dneska koupíte sud i s pípou a pivo vyjde na 15 korun. Stačí to jen trochu zdokonalit, aby to fungovalo rychleji. A ono bude. I bez covidu. Jen by to trvalo dýl. Bude to fungovat s knihami, nábytkem, jídlem, oblečením, hračkami, vším.

Tam směřuje kapitalismus. Od dob Rokefelera se jede ve velkém. V miliardách. Realizováním úspor z velikosti, rozkouskováním jakéhokoliv pracovního procesu na prvočinitele, ba až jednotlivé pohyby dělníků. V lesních rovinách už Vás vytlačily stroje. Není dalkeo doba, kdy Vás stroje vytlačí i z těch nejprudších svahů. Místo abyste běhal s pilou po lese, budete běhat s diagnostickým počítačem a zjišťovat závady dřevařské techniky. To je pravičáský pokrok. Cena je diktátor, cena diktuje směr vývoje. 

Když vidím všechny ty ubrečené podnikatele se zavřenými provozy, tak vidím, že to nejsou žádný pravičáci, ale levičáci jak poleno. Socialisti se vším všudy. Jen doufali, že zisky budou mít kapitalistické, ale ztráty socialistické. Přijdou o obojí. Místo aby uznali, že je jejich obor mrtvý a udělali se pro sebe v něčem jiném, tak celou tu státní dotaci i svoje úspory nasypou do udržování mrtvého krachujícího byznysu. A ještě si půjčí. A nevšimnou si, že jim všechny možosti už dávno sebrali lidi jako je můj kamarád.  Takhle vypadá krutá a nelítostná pravičácká realilta.  

Před patnácti lety vystoupil ODSák tomáš Chalupa a řekl, že v Českumají mít největší slovo podnikatelé a ne zaměstnanci, protože kapitalismus je sice nelítostný, ale spravedlivý. A živnostníci ho volili a tleskali mu. Jenže nepochopili, jak ta nelítostnost vypadá. Dneska to vidí. A zjistili, že prohráli. Že neudrželi krok s konkurencí, nevyrostli, ujel jim vlak. A tak sbírají socialistické žebračenky, protože jim nic jiného nezbyde. Proč myslíte, že velcí hráči k zavírání provozoven mlčí? Protože vědí, jaké příležitosti se rýsují. Protože vědí, že právě teď mají volné pole působnosti a vezmou si celé sektory pro sebe. Zefektivní je tak moc, že to bude levnější pro lidi a příslušnému kapitalistovi zbyde na novou jachtu.  

U nás moc skutečných pravičáků není. A covid jim teď nastavuje zrcadlo. 

Ne není to můj názor. Ale něco na tom je že? 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Skvělé - v Chině není hliník (asi je v Humpolci, jinak hliníkárny jsou na severu a tam tak nějak poskakuje koroňáček), tak má spousta dodávek zpoždění nebo jsou osekány, automotive má docela problém, velkou část produkce dílů skoupili spekulanti a teď ji přeprodávají za několikanásobek ceny. No a v týhle době vykřikovat něco o velkoskladech a efektivním prodeji... jen aby bylo co prodávat (když už náhodou bude komu). Schválně zkuste sehnat něco spešl, pokud toho neprodáváte tisíce kusů tak se tím prostě nebudete vůbec zabejvat (aneb proč držet na skladu něco, čeho prodám 5ks za rok v celý Evropě).

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Skvělé - v Chině není hliník (asi je v Humpolci, jinak hliníkárny jsou na severu a tam tak nějak poskakuje koroňáček), tak má spousta dodávek zpoždění nebo jsou osekány, automotive má docela problém, velkou část produkce dílů skoupili spekulanti a teď ji přeprodávají za několikanásobek ceny. No a v týhle době vykřikovat něco o velkoskladech a efektivním prodeji... jen aby bylo co prodávat (když už náhodou bude komu). Schválně zkuste sehnat něco spešl, pokud toho neprodáváte tisíce kusů tak se tím prostě nebudete vůbec zabejvat (aneb proč držet na skladu něco, čeho prodám 5ks za rok v celý Evropě).

Zatím bez slepic

Z

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by Robotek Emilek (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já nevím jestli jste si Chlore všiml, ono se nezakázalo veškeré podnikání. Jen některé. A to dokonce jen malá menšina všeho podnikání. Když nejde jedna věc, musí se dělat něco jiného. To je leitmotiv mého vyprávění.  

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

P

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Andy z bandy (neověřeno)

Trvalý odkaz

 A myslíte, že se to nemůže stát? Slyše jste někdy o ptačí chřipce? Nebo o prasečím moru? O moru včelího plodu? Každou chvíli na nějakého zemědělce přijdou, že musí vybít stádo, zlikvidovat včely, odvézt prasata do kafilérky. A nikdo s ním  nediskutuje o tom, jeslti se mu chce, že má uzavřený výběh kam se ptáci nedostanou, stejně tak divoká prasata. Maximálně může diskutovat o výši odškodného, které je stejná žebračenka jako dnešní vládní opatření. Ještě jsem neviděl včelaře, který by si za odškodnění koupil nové úly, rámky, oplodňáčky a nová včelstva. 

Ještě jsem neviděl, že by se za dvousetkilové prase dávalo 40 Kč/kg. A to ho umím prodat dráž. 

A mezi námi - když se nějaká ta choroba ukáže, člověk nemůže hned začít znovu. Protože ty breberky tam fur jsou a nakazí i další generaci. Musí se všechno zlikvidovat, budovy vydezinfikovat a čekat alepoň jednu sezónu. 

Vy jste si Chlore jen nevšiml, že zemědělcům se to stává pořád. Všiml jste si, až vám zakázali chodit do hospody. Jinak vám nějaké zemědělské epidemie byly u zádele. 

 

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Chalupův projev si doteď pamatuju . Řekl bych že pro mě znamenal konec pravicového snu, nebo spíš procitnutí . Prdlajz že může každej , můžou kluci co spolu mluví. A není vůbec jednoduchý se mezi ně dostat.
Vidláku, za hafo pipin. Ať se vaší paní daří.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

si může stěžovat na to, že mu stát hází klacky pod nohy, ale nikdy si nesmí stěžovat na tržní prostředí.

Já, jak už víte, provozoval zverimexy. Na začátku 90. let. K tomu jsem dělal distribuci, z té doby právě znám ty malé krámky.
Pak se zde začaly stavět márkety a měly v nabídce levná krmiva. Mnoho těchto krámských držkovalo, že jim berou obživu. Ti chytřejší přejeli na prémiová a superprémiová krmiva. Tam nás tehdá podrželi i dovozci, ve vlastním zájmu. A ještě trvali na minimálních cenách. Takže, jedni umírali na úbytě, jelikož se soustředili na levné, ale nakupovali dráž, než to prodával vedle márket. Druzí se vrhli na krmiva, která dovozci prostě do márketů nepustili a já tehdá kupoval 15. kilový pytel ProPlanu za 1200 a prodával za 1600. Hills, Eukanuba, atd.
Pak přišel internet a díky tomu, že volný obchod zboží, tak jste najednou zjistil, že na netu, jako koncový zákazník, dokáži koupit ten pytel levněji, než od dovozce s paletovou slevou. Teoreticky jste v hajzlu.
Taky mnozí svou činnost ukončili.
Nám zbyl jeden krám ze tří, ale funguje perfektně. Fůra lidí chová malé psy a žádá kvalitní krmiva. Pokud máte dvoukilového yorkshiera, tak si nekoupíte 15. kilový pytel, ale dvoukilový. Sice ho na netu koupíte levněji, ale oni vám k tomu připrdnou dopravu a jsme na stejné ceně. Fůra lidí chová doma kočky, také pro ně chce Royal Canin, takže to samé. Pamlsky pro zvířátka, ty jsem měl vždy nejradši. Různé kostičky a želatýny a sušená masíčka. Když jsem koupil nějakou novinku, tak jsem se nejprve podíval na tu věc, aniž bych se mrknul na fakturu, za kolik jsem to vlatně koupil, ale, díky svým zkušenostem, jsem si řekl, kolik by asi za to zákazník byl ochoten dát.
Měli jsme na krámu tři palety, kde jsme prodávali krmiva pro hospodářská zvířata. Granule pro králíky, slepice, atd. 50. kilové pytle, blbě se s tím manipulovalo a na ten objem jste z toho měl prdlajz. Tak jsem jednoho dne řekl - hovno! Zrušili jsme toto, místo těch palet postavili další regály a dnes fůra děcek vlastní hlodavce. Někdo potkany, jiný křečky, morčata a podobnou havěť. A nejde pouze o krmné směsi pro ty jejich mazlíčky. Ony jim chtějí i přilepšit i různými dobrůtkami. Různé sušené banány a medové tyčinky a prostě pičičmundy. A tihlencti haranti absolutně nemají přehled o cenách, takže na tento sortiment si můžete napálit 50-100% no problémos. Dost se nám vyplatilo z jatečních králíků přejet na křečky.
Podnikatel může nadávat na poměry, ale pokud chce přežít, musí se jim přizpůsobit. Nebo chcípnout.
Potíž je, když mu jeho podnikání zakážete, s tím on už nic neudělá.

A ohledně vaší poznámky k tomu, že nám harvestory berou práci v rovinách, taky se s tím dá přežít. Jednak dělám v oblasti, kde si tyto stroje v kopcích ani neškrtnou a zároveň, jak to dnes mydlíme, je zde fůra pasek. Takže až za 10 let už budu cítit, že díky věku, na těžbu už nemám, tak tady bude hafo mladých porostů připravených k prořezávkám. Tak si koupím tu nejslabší a nejlehčí profi Stihlku a budu si v klídku prořezávat, jelikož na prořezání desetiletého porostu ještě nikdy nikdo žádnou mašinu nevymyslel.

Já to vidím celkem optimisticky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

berrnarde až přijedete, připravte si referát na téma pila Stihl - nechám si od vás jednu doporučit. Mám husquarnu. Už patnáct let. Nevyměnil jsem na ní ani svíčku, ale pokaždé mi chytla na první škubnutí, v zimě i v létě. Počítám, že mi brzy doslouží a pak bych chtěl přejít na Němce. Tož s tím počítejte. 

 

K mému příspěvku.... snažil jsem se říci, že podnikatel si nesmí stěžovat vůbec na nic. Podnikalo se i za středověkých králů, kdy vládla v zákonech absolutní libovůle. Podnikatel prostě nějak musí přežít, musí si najít cestičku. U nás ve Vilákově všechny hospody přešly na dovážku jídel domů. Za takovou cenu, že se skoro nevyplatí vařit... Vietnamci si tu udělali jakoby e-shop. Napíšete jim co potřebujete a oni vám to přinesou domů. 

A samozřejmě nahoře už krouží velcí supi, kteří přemýšlejí, co by si urvali pro sebe. 

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Pr

Zatím bez slepic

K vašemu druhému odstavci - přijde mi, že oba vlastně říkáme totéž.
K těm dovážkám jídel, nedávno jsem měl spicha s hajným ráno na velkém parkovišti, které je ale od centra z ruky a já tam načapal 9 auťáků od firmy Dáme jídlo. Patrně tam nebyli všichni. Si říkám, na okresní město celkem dobrý arzenál. Si radši nechci představit, kolik jim těch aut jezdí po celé republice. A už jsem slyšel, že se s hospodskými, kteří vaří a chtějí prodat, moc neserou.Mají ekonomickou sílu, tak jí využívají. Potíž je v tom, že ti hospodští mohou dnes prodávat pouze krz okénko, nebo tyto rozvažeče.
Ale těm hospodským ti rozvažeči živnost netípli, pouze využili situace na trhu. Dnes je to jeden ze sektorů, který si přeje, aby covid zde byl furt.

K vašemu prvnímu odstavci. Pokud máte 15. letou Husqvarnu, tak si jí hýčkejte. To je ještě poctivá práce z dob, kdy soupeřila s Stihl o světový trh.
Na této planetě byly pouze dvě firmy, které se praly o prveství.
Pak ovšem přišla chvíle, kdy obě začaly vyvýjet systém přímého vstřikování paliva, řízeného počítačovým čipem. Ten vám znemožní mít na pile šroubečky, kde by jste si přidal vzduch, či palivo, prostě vyhodnotí sám zasviněnost filtru a podmínky a podle toho to mixne. Potíž byla v tom, že Husqvarna s tím chtěla vylézt jako první, takže to uspěchala. Já si od nich tehdá pilu koupil. Cca za dvacku, byla lehká a dost výkonná. Ale asi po roce a půl mě podala ruku klika. Tak co, bylo to v záruce, opravili mi to, ale po půl roce, už po záruce, se mi stalo to samé. A v servisu mi sdělili, že oprava bude stát osm kolíků. Tak jsem usoudil, že každý rok měnit kliku (a to mi to neštrejchlo válec) mi přijde poněkud drahé.
Ta pila měla výkon při nízké hmotnosti, ale bylo to za cenu, že to nahnali otáčkami a ten materiál to prostě po nějaké době nevydržel.
Tak jsem zdrhnul ke Stihlu. Mám 3 profi pily a nemohu si stěžovat.
A Husqvarna? Všimněte si, že dnes, když někde vidíte na tuto firmu reklamy, tak je to buďto na el. pily, nebo na robotické sekačky. Kámošova manželka dělala vysokou manažerku u firmy Black and Decker a spekulovalo se tehdá, že Husqvarnu koupěj. Jak to dopadlo, nevím, Husqvarna už mě dnes nezajímá.
Já už dnes jedu čistě Stihl, ale jako bývalý obchodník vím, že to je špatně. Že, když je na trhu v jednom segmentu pouze jedna firma, bez konkurence, pro spotřebytele to není dobré.
Ale pokud máte babičku, která funguje, hýčkejte si jí. Já měl kdysi Husqvarnu 266 a nemohl jsem si jí vynachválit. A kámoš měl tu samou a vyhrál v hospodě hafo sázek, jelikož si jí tak vyladil, že se vsadil, že vyleze z hospody a na první zátah mu naskočí. V drtivé většině vyhrál.
Ale podrobnosti pak probereme u vás.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná jsem ujetej, díky svojí práci, ale mám dnes tři a všechny dokonale znám.
Tu, co teď používám, tak když si ráno nakládám věci, tak jak jsou mrazy, tak dozádu na korbu prdnu kalač, průměrku, číslovačku, batoh, ale pilka jde na zadní sedačky, aby, když v kabině topím, se ohřála. Pak s ní cca 7 hodin denně makám. Ona je to pěkně vzteklá bestie, ale to profi pila být musí. Když štrejchnete o plyn, okamžitě musí vyjet do nejvyšších otáček, když je zalepená sněhem, musí fungovat, když jsou v létě třicítky vedra, musí to dát taky. Na některých farmářských máte na špičce lišty takovou tu ochranu, aby vás nenapadla ta kravina, rozjetým řetězem štrejchnout o ten klacek tou špičkou, protože vás to kopne. My toto používáme běžně. Ale člověk musí s tím srůst.
Mám tady jednu, 2,5 roku se mnou byla v lese, pak se sem tam na ní něco posralo, tak jsem to dal opravit a pak kleklo vstřikování a v servisu mi sdělili, že oprava asi 5 kolíků. Já na to, že jednak už jsem do ní nedávno narval dost a taky k ní mám vztah, ta holka se mnou byla denně, tak jsem jí nechal opravit, ale pro sichr jsem si koupil novou.
Ale dnes jí už používám, aby se neřeklo, když dělám doma dřevo k topení.
Hele, vidláku, já vím, že dárek by měl být nový, ale tohle má historii a já ručím za to, že bude fungovat. Vyprdněte se na shánění nějaké nové pily, já vám dám jako dárek tuhle mojí holku.
Já jí mám rád, ale u mě už je tak nějak odstrčená, u vás by byla ta hlavní a vsaďte se, že to si ona zaslouží.
Je to bestie, která vám může ublížit, ale když se s ní skamarádíte, dost vám pomůže.
Berete?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Sakra berrnarde... mně se ty Kydy snad začnou vyplácet.

Začalo to tou loňskou dovolenou na kterou jsem dostal příspěvek. Teď mám příslib soudku piva na naše "šimpanzium" a dokonce i nějaké peníze.  A teď vy s pilou.... Jasně že beru.

Pila od berrnarda, pila s historií, pila o které mohu při práci hodinu mluvit... a machrovat, že jsem ji dostal jako dárek -  všema deseti o ní stojím. 

A děkuji, vážím si toho.  

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

posledních 25-30 let jsem měl vždy Jonsered.
Maximální spokojenost.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud potřebujete pilku k baráku, občas si nařezat dřevo na zimu, tak Jonsered, nebo Oleo Mac jsou v pohodě.
Já rozhodně nechtěl říct, že tyto slabší kusy jsou na nic.
Já mám dílničku a taky tam nemám profi nářadí. Stojanovou vrtačku, svářečku a jiné věci mám v hobby kvalitě. K mé činnosti to stačí.
Jenom, aby nedošlo k nedorozumění, že bych opovrhoval méně kvalitními věcmi.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Mám Jonsered 2152, taky profi, ale do probírek.
2 roky jsem s ní dělal, pak ještě prodal.
Před asi 8 lety jsem koupil novou, tu samou.
Ale dělám s ní už jen samovýrobu pro sebe.
Koupil jsem k ní 3 lišty, 9 řetězů, nějaké řetězky a pilníky.
Jinou už potřebovat nebudu :-)
Na ty 2-3kubíkové kůrovce co děláte by byla slabá.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Akorát jedna technická.
Píšete, že jste koupil 3 lišty. Já kupuji lišty od Stihlu. Jedna mě vyjde na 1100, ale používám jí 7 hodin denně, šest dní v týdnu a vydrží mi zhruba třičtvrtě roku.
Pro někoho, kdo dělá pouze samovýrobu a pak si to doma nařeže, mi přijde, jestli jste ty zásoby poněkud nepřeťáp.
Ale zase mám z vás radost, jak jste zmínil ty pilníky. Dost lidí dnes používá ty kotoučové brusky.
Já též preferuji pilník, ale zásadně nebrousím v lese. Když o něco štrýchnu, nebo prostě cítím, že už to není ono, řetěz vyměním a pak si to večír doma dám do svěráku a přetáhnu to. A i když jedu domů a řetěz perfektně řeže, stejně si ho doma přelíznu, jak to dělají řezníci s noži. Prostě se s ním pomazlím.
Hele, jdu chrnět, ale díky, krásně jsem si zde dnes pokecal.
A pak že se zde na kydech řeší akorát virus, to jsou pomluvy. Dá se zde i krásně poklábosit o pilách.
Dobrou

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Jsem rád, že jste sem pohled Vašeho kamaráda napsal. To není (pro mne) jiný svět; to je úplně jiný vesmír. Ale je pravda, že poté, co jsem si to přečetl, některým věcem kolem sebe lépe rozumím.

Váš kamarád (domnívám se) patří k typu lidí, kteří neznají míru věcí. Právě oni jsou jednou z příčin cyklického úpadku civilizací, teď třeba té západní. - To není obvinění, jen věcné konstatování.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

že "chuďas" bude chlastat doma a "boháč" půjde do hříšně drahého restauračního zařízení. Jak tomu, mých jistě zidealizovaných, představách bývalo ca. do počátku 20 století.

Váš kamarád má jistě v lecčems pravdu, ale podceňuje lidskou náturu. Týnejdžři a studenti budou pořád chodit do hospod a do bárů. Nomálně jíme doma třicetkrát v měsíci, zajít si na jídlo je pořád něco extraordinérního ... Nebo já s manželkou občas rádi "vypadneme od děcek" a jdeme mezi lidi. Lahváče a nebo decku vína si můžeme dát doma, ale o tom to není.

Ad poslední odstavec: Pradoxní na tom je, že Babiš je vlastně ódéesáckým ideálem (úspěšný podnikatel jde do politiky). Jenže holt není z té správné strany. :-)

PS: Některé blogy mají možnost zadat emailovou adresu a po aktivaci příslušného okénka dotyčný obdrží emailem upozornění, že někdo odpověděl na jeho příspěvek. Kdyby to bylo v masterových silách ...

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

tak je , alespoň zatím, schopna fungovat. Ne všechny to tak maji, v určitých oblastech to v maloobchode nejde.

Muj názor je že to dobře víte, pročetl jsem si váš blog a nemyslím že máte nízké IQ. Jaká je tedy vaše motivace napsat generalizaci"Tož takhle fungují ubozí podnikatelé."

Závist nebo Babišismus ?

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

Co řekl, že to není všude katastrofa.

Záleží na oboru.

Když živořili zemědělci a turismus jen kvetl, taky se v restauracích a hotelích jen krčilo rameny, ať si zemědělci nějak poradí.

Průměrný počet slepic: 3.5 (10 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

je to malá firmička, cca 20 zaměstnanců a obrat do 90 Mega ročně bez DPH.
Dnes kdo může má eshop. Není to žádná drahota, tak kolem 30 tis. pořízení.
A pokud umíte emarketing, třeba na facebooku, mrskáte celkem s minimálními náklady byznys po celé Evropě.
Ale lepší je řvát, státe dej.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

Pane Laco G.
Napište co vyrábí a pak rozesílají.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

pomohly a dnes zachránily kejhák. Jedna prodává konzervované potraviny, druhá pomůcky pro chovatele zvířat a třetí knihy.
Všechny ty produkty vyrábějí v Česku, všechny prodávají do okolních států a všem se i dnes dobře daří.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

jen musí být patentovaný , drahý aby bylo na uplatky, a od tech vhodných hochu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zhouba-covidu-miri-do-ceska-jedna-da…

Využilo k tomu ustanovení zákona o léčivech, kdy paragraf 8, odstavec 6 tohoto zákona umožňuje lék v Česku použít na odpovědnost státu. „Ministerstvo dočasně povoluje distribuci, výdej a používání neregistrovaného humánního léčivého přípravku bamlanivimab,“ píše ministerstvo v rozhodnutí.

Tohle samozdřejmě nejde udělat u již registrovaných, levných leků které by bylo lze použít před hospitalizací (nekecame tunelujem kovidovým přílatkem na lůžko) , to ne. A může za to Babiš a jeho vláda.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Pes.
Když je to z USA,tak to jde,ale Sputnik V z Ruska nejde,je moc levný.
Spíš to bude jen pro čepíčáře.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

levný, ale hlavně není ... vždyť Rusko začalo svým sputnikem očkovat loni v létě a dnes naočkováno méně než třeba USA.

Ohnivá diskuze vidlákům o Sputniku připomíná spíš diskuzi o Yettim, Mynářovo bezpečnostní prověrce, Zemanových čistých rukou nebo Andrejkově analýze neziskovek - nejlépe se totiž diskutuje o něčem, co není :-)

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

přes 2,7 milióna obyvatel, vyrobeno a distribuováno do nemocnic a jinam přes 8 mil. nových dávek. V posledních dnech tam očkují kolem 150 000 lidí denně. Tolik statistika. Vše co jde na vývoz (cca 20 států, m.j. Maďarsko, Izrael, Brazílie, Argentina, jednají s Německem a Rakouskem) se dělá v zahraničí na základě jejich technologie, nejvíc v Jižní Koreji.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

neuvěřitelný.
Čím blbější, tím drzejší.
Vůbec netušíš, že v létě ( srpen/září) byla zahájená druhá a třetí fáze testů, stejně tak i u ostatních výrobců a KAŽDÁ FÁZE VYŽADUJE SOUHLAS DOZOROVÉCHO ORGÁNU. Jak v ámerice, tak i v rusku

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)