Velký .......

Autor

Krátký úvodník tentokrát o Okamurovi osobně: 

Na jeho fejsbůku jsem našel krásný, jasný, zřetelný a úderný text, který perfektně demonstruje, co je náš nějvětší problém... Posuďte sami: 

Lockdown není řešení

Milý Tomio... a uměl bys napsat podobně krátký a úderný text, co je řešení? Uměl bys napsat třemi čtyřmi větami, jak si to řešení představuješ? Tohle totiž poslouchám už od jara. Že lockdown není řešení. Ale zatím jsem nikdy neslyšel o nikoho z opozice, co by tém řešením mělo být. Krásně jsi se vymezil vůči Andrejovi, ale víš... já bych rád volil ne proti něčemu, ale pro něco. Já Andreje nemiluju. Nejsem s ním nijak duševně zpřízněn a klidně ti to můžu hodit. Ale víš, mohl bys říct, jak si ten svůj boj proti pandemii představuješ. Nerad bych zjistil, že jsem volil jako řešení, že budeme epidemii ignorovat, že se vykašleme na naše tatínky i maminky. 

Ty jsi politik. Měl bys umět vytáhnout do veřejného prostoru nějaké pěkné heslo, které by vystihovalo, co máme dělat. V této chvíli má Andrej náskok - on si totiž na svoje pomyslné plakáty tiskne: "Lockdown je řešení" . Dokonce si tam může připsat: "Jediné, které máme". Může si to tam připsat, protože sakra ještě nikdo z opozice nepřišel s ničím jiným.  

 

A teď už dnešní článek: 

Kdykoliv napíšu nějaký článek o koronaviru, vždycky se v diskusi najde alespoň jeden člověk, který napíše, že covid je zástěrka pro tzv. Velký reset, nebo Velký restart. Zpravidla k tomu přidá nějaký odkaz, nebo sám napíše o tomto Velkém restartu pár vět. 

Nejzajímavější na tom je, že každý si ten velký restart představuje trochu jinak. Žádné odkazy nevedou k jednomu zdroji, ba ani ke dvěma zdrojům a tak si můžeme přečíst, že se jedná o velké spiknutí velkých elit, které se chtějí dostat do našich peněženek, chtějí si rozmnožit svoje bohatství a upevnit si nadvládu nad poddanými.  Koronavirus jim poslouží jako záminka k závěrečnému útoku. 

Takřka nikdy se nedozvíme, jak to chtějí konkrétně udělat. Dojde ke krachu na burze a bude následovat hyperinflace, která ve velmi krátkém čase sežere úspory všem, co je mají? Bude při tom nějak ošeřeno, aby naopak dluhy na hypotékách rostly spolu s inflací? Nebo jednoho dne zjistíme, že bankomaty vydávají jen 500 Kč denně? Nebo prostě přijde jednoho dne Babiš na tiskovku a oznámí, že bankovky se mění v poměru 1:20, jako to bylo v roce 1953? Nebo prostě dostaneme pokyn, že všechny hotové peníze se musejí okolkovat, jako tomu bylo v roce 1919? 

Nebo prostě bude obrovská nezaměstnanost, lidi prodají všechno co mají, ba i sebe, jen aby měli kus žvance? Nebo média vygenerují nějakého mesiáše typu Minář a budou ho adorovat  tak dlouho, až bude zvolen a on pak udělá další privatizaci i těch posledních zbytků národního bohatství? Nebo nás prostě Němci zaberou? Poláci nás zabero? Nebo Rusové začnou šturm na Berlín?  Nebo něco jiného? 

Vždycky, když tu floskuli o Velkém resetu/restartu uvidím, vždycky si vzpomenu na moje tři roky staré články a diskuse pod nimi, kde jsme už dávno pradávno došli k tomu, že dluhy všech západních států jsou v podstatě nesplatitelné. Že se peníze tisknou naprosto volně, nejsou ničím kryté a zřejmě jich je na světě mnohem víc než všechno světové bohatství dohromady. Už dávno jsme mluvili o tom, že drancování půdy se dříve nebo později musí projevit. Stejně tak že se projeví ekonomická síla Asie, protože tam jsou všechny továrny. Tam jsou generátory bohatství, tam jsou generátory skutečné hodnoty a tohle všechno se dříve nebo později projeví. 

Kdysi jsem psal článek o tom, že ve Vidlákově si místní evangelíci postavili poslední toleranční kostel na našem území. Sotva ho dostavěli, pominuly toleranční předpisy a místní křesťanstvo hned založilo tzv. věžní fond. Chtěli si našetřit na věž. Nikdy toho nedosáhli. Když už to skoro měli, přišla nějaká ta měnová reformička, která je o všechno zase připravila. Pokud jsem dobře počítal, bylo těchto reforem od roku 1848 do roku 2000 sedm. Průměrně každých 25 let přišel nějaký "malý restart", který je obral o tolik, že věž byla zase v nedohlednu. Naposled to bylo n azačátku devadesátých let, kdy jsme měli opravdu vysokou inflaci. Klaus.... 

Co veřejně vystupuji, píšu o tom, že současná situace nevydrží věčně. Že dluhy jednou budou muset být vymazány, protože není reálné je splatit. Že dojde k opětovným velkým majetkovým přesunům, protože současné poměry vyhovují stále méně lidem. Píšu o tom, že to budou těžké časy na které je třeba se připravit. Na stejné problémy upozorňuje třeba i Petr Hampl ve svých knihách. Současná situace je neudržitelná. Drancuje se půda, majetky se soustřeďují u stále zmenšujícího se počtu bohatých,  byrokracie je už regulérní parazit,  sice máme volby, ale každý politik pak padne mezi stovky náměstků, úředníků a dalších šimlů, kde nemá šanci nic udělat. Ceny nemovitostí se leckde už naprosto utrhly z řetězu. Když mizerná ratejna stojí deset milionů jen proto, že je blízko u Prahy a MHD je hned venku na chodníku, tak je někde chyba... 

Sakra, vždyť o velkém resetu mluvíme už celá léta. Mluvili jsme o něm před covidem a budeme o něm mluvit i po covidu. Přemýšleli jsme, co bude impuls k tomu, aby se to celé spustilo. A ano... jeden z krásných impulsů teď zažíváme ve svém okolí. Nezvládnutá epidemie po celém západním světě. A i kdyby covid dneska zmizel, našlo by se něco jiného. 

Ono totiž nejde o covid, ale o to, že současný západní svět je neudržitelný. Ono je totiž úplně jedno, jestli jste rozhazovační nebo šetrní, je úplně jedno, jestli vládne Babiš nebo Bartoš - všem nám rostou dluhy. Je jedno, jestli máte hypotéku nebo jestli máte v bance milion, stejně všichni dlužíme. A dlužíme mohem víc, než je v bankovních statistikách, protože dluhy na vydrancované zemi, na nenarozených dětech, na nepostavených továrnách, ty nikde vedené nejsou. Ale o to víc budou přírodou vymáhány. 

Vy kdo teď přicházíte s Velkým restartem, tak přicházíte s křížkem po funuse. Samozřejmě že se covid hodí. Samozřejmě že se už léta jen čeká na impuls, díky kterému bude možné všechno přeformátovat. A vy - co si myslíte, že to mají na svědomí nějací ilumináti nebo Gates, vy jste si jenom nevšimli, že my tady na Západě jsme už jen vystrkov, kde chcípl pes. 

Podívejte se na Asii - Čínu Taiwan, Koreu, Japonsko.... Všude se s covidem vypořádali ajn cvaj. Pár rychlých lockdownů, nějaké sledovací aplikace, nemocnice postavené za deset dní, disciplinované obyvatelstvo a ejhle - továrny jsou plné lidí, zboží se chrlí na tři směny, lidi chodí do kaváren i hospod, na trzích se opět vaří netopýři. Jasně - my tu máme tu svobodu, nejsme poslušné opice, jako v Číně. A ano, máme tu větší svobodu než na Taiwanu i v Jižní Koreji, máme tu víc svobody než v Japonsku a klademe větší důraz na lidská práva... Ale k čemu jsou všechna ta lidská práva? Ta rozhodovat nebudou. Rozhodují ty továrny, zaměstnanost, plné tržnice i bary. Protože za touto ekonomikou jsou banky narvané penězi, kasárna narvaná vojáky, polygony plné raket a tanků a přístavy plné obchodních i válečných lodí. 

Proto Austrálie a Nový Zéland zvládají covid lépe. Oni totiž do té Číny šilhají. Jejich tajné služby jim píší svodky o tom, kolik lodí se zase v šanghaji spustilo na vodu, kolik se postavilo nových překládacích terminálů, kolik se postavilo kilometrů dálnic, kolik se postavilo továren.... a také kolik se postavilo tajných základen, muničních skladů, raketových sil, elektráren a kolik se vypustilo družic. Oni narozdíl od nás vědí, že si nemohou dovolit naší ležérnost a ani naše lidská práva. Protože lidských práv se nenažereš a také jimi nezachytíš kulky. 

Přitom před osmdesáti lety tam měli také to velké... Velký skok  následovaný hladomorem.  A byl to přesně takový velký skok, který se teď chystá u nás. Také tam dělali reformy od stolu, rozhodovali z paláců v Pekingu, restartovali všechny staré vazby a předělali ekonomiku ve jménu pošahanéhé ideologie. A také měli spoustu mladých krásných a chytrých, kteří to vehementně prosazovali za každou cenu. 

A museli mít hladomor, museli mít všechno rozbité, museli být rádi za hrst rýže a čtrnáctihodinovou pracovní dobu, aby pak měli doopravdy z čeho dělat skutečný Velký Restart. Museli mít miliony lidí, kteří pracovali nejlevněji na světě za cenu obrovských osobních obětí, aby se další generace mohla mít líp a aby dneska mohli mít největší střední třídu na světě. Nejdřív museli mít miliardu hladových lidí a až pak měli nejlevnější pracovní sílu, která nebyla vůbec zpovykaná,  ale byla pěkně spokojená se svým údělem, protože celý den v továrně byl lepší než celý den v chatrči o hladu. 

Podívejte se na naší EU. Vždyť my už jsme na ten náš Velký skok nachystaní. Už formátujeme ekonomiku ve jménu zelené ideologie. Už teď si ničíme poslední zbytky hi-tech průmyslu ve jménu emisí s e kterými si největší ekonomika světa nedělá vůbec hlavu. Jo a víte, rpoč si s nimi nedělá hlavu? Protože ví, že ekologie je především efektivita  a ne  ničení.  Že dnešní vysoké pece budou za dvace t let úspornější, dnešní motory za dvacet let sežerou méně, že  je zapotřebí využít všechny zdroje a pokud se budou využívat, zbydou peníze i na zalesňování, obnovu půdy i řek.  

Jestli jsou tu nějací ti ilumináti, tak z toho nebude žádná jejich nadvláda, ale jen bordel. Gatesovi, Uršulce Lejenové a dalším se povede jen to, že tu nezůstane kámen na kameni a nezůstane nic ani z jejich bohatství. Ještě rádi to všechno prodají číňanům. A my také. A dovolujeme, aby nám tu rostla kvalitní Maova mládež, která se pak postará, aby všichni lépe a radostněji ničili všechno, co má ještě smysl. 

A pak - až projdeme stejou zkušeností jakou prošli naši pradědové za války a jakou prošli Číňané za Maa -  až budeme tou nejlevnější pracovní silou na světě, pak se nejspíš i tady něco změní. Ale do té doby se s velkým resetem bavíme o něčem, co přijde tak jako tak. Vlastně si přeju, aby to přišlo co nejdřív. Protože i bordel bude lepší než zorganizovaná zelená mládež. V metodách se od té Maovy nebo Hitlerovy lišit moc nebudou. Vlastně mám jen malou útěchu - že jsou zpovykaní a neschopní pohybu. To by nám mohlo trochu pomoci. Ale nespoléhal bych na to. 

Velký reset přijde. A covid ho jen trochu urychlí. Jsme totiž zapadákov. Neumíme se vypořádat ani s tak jednoduchou věcí jako je koronavirus. Ten koronavirus se kterým se Asie vypořádala až nechutně snadno. 

Jo a mimochodem - ta asijská dominace a rostoucí síla nezmizí ani když budeme covid ignorovat a nezmizí ani kdyby teď všichni kolem Uršulky otočili a přestali s prosazováním nesmyslů. Ta zmizí až po letech letoucích tvrdé práce, tvrdého učení, pragmatického hospodaření, po opětovné výstavbě průmyslu, po rocích odříkání a utrhování od huby.  Rozhodně nezmizí tím, že najdeme v jeskyních všechny ty americké pedofily, co řídí Bidena, nezmizí tím, že někdo odstřelí Gatese, nezmizí ani tím, že někdo oběsí všechny v Římském klubu i v Aspen institutu. Nezmizí tím, že někdo odhalí ten údajný kompars v prázdných nemocnicích a už vůbec nezmizí tím, že se dobereme účelu vypuštění covidu. Zmizela by tím, že se s covidem vypořádáme levou zadní. Ale k tomu máme stejně daleko jako k opětovnému vybudování hospodářství. 

A lidská práva? Ta v tom nehrají vůbec žádnou roli. Už jsme jim obětovali jen  u nás  skoro dvacet tisíc lidí a žádný náskok vůči diktátorské Asii jsme nezískali. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (111 hlasů)

Komentáře

ta posílení věta nic neznamená,V Evropě je na stejné rovnoběžce tepleji,nez v Americe bo Golfský proud. Ten Šarm...sice neni v Evropě,ale vliv to má též, Afrika je nejteplejší světadíl

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

no jo, ale kde se ten prevít ohřívá?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by sh0tek (neověřeno)

Trvalý odkaz

zálivu. Ale ve vodě. Voda se ohřívá jinak nez pevnina a to vodní teplo jede k Evropě, kdežto pevnina v zimě rychle chladne a z moře ji nic neohřeje,protože větry jdou pryč od ní

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

na koupání

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Doplním: Dalšími vlivy jsou u severoamerické pevniny studený labradorský proud (i proto je tedy v New Yorku zhruba jako u nás, byť je na úrovni Španělska) a často se zapomíná na vliv arktického vzduchu od severu. Severoamerický kontinent si představte jako ohromný trychtýř rozevřený širší stranou k Arktidě - Stěny toho trychtýře jsou na východě Apalače a na západě Skalisté hory. Studený vzduch z Arktidy, když se za určitého rozložení tlakových výší a níží vydá k jihu se drží při zemi a vlastně nemá kudy by mezi těmi mantinely z pohoří unikl do stran a je sváděn daleko k jihu - klidně až do toho texasu (jinak sněhové nadílky v Minnesotě etc pak jsou způsobeny právě kontaktem tohoto vzduchu s teplejším vzduchem nad Velkými jezery. U vody (a vlhkého vzduchu) obecně platí, že se v zimě pomaleji ochlazuje, než souš (suchý vzduch) a v létě naopak pomaleji otepluje (viz Gaia). Ty planiny severoamerického kontinentu jsou tak ještě ovlivněny kontinentálním typem klimatu, který má právě tyto vlastnosti.

|Samozřejmě je to určitě složitější, tohle berte jako takový extrémně zjednodušený výsek pro 6. ročník ZŠ ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Zamrzlé větrné i plynové elektrárny, lidé bez elektřiny: V Texasu zažívají energetický blackout
Americký Texas se potýká s neobvykle studeným počasím, které zahrnuje hluboký mráz, rychlou tvorbu námrazy a silný vítr se sněžením. To mělo mimo jiné za následek výpadky v rozvodné síti a došlo i na tzv. blackouty, tedy kolaps, v rámci kterého jsou odříznuty na delší dobu větší územní celky. Nejvíce postižené je město Austin, kde zůstalo najednou bez elektriky přes 200 tisíc lidí. V celém Texasu se ale výpadky elektřiny dotkly až čtyř milionů lidí.

https://vtm.zive.cz/clanky/zamrzle-vetrne-i-plynove-elektrarny-lide-bez…

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

jen technická poznámka. V třiapadesátém to nebylo 1:20 ale 1:50.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Do určitého limitu méně. a přes nej pak 1:50. Takže kdo nic neměl tak o nic nepřišel ,ale s keťasama vydupali. A o to šlo.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

To s "keťasy" byl spíše vedlejší efekt. Pokud chcete zavést plánované hospodářství, tak musíte mít měnu zcela pod kontrolou a o to šlo. Při každé změně režimu si nová vládnoucí garnitura udělá svojí měnu, nic nového pod sluncem. Jenom když to provedou komouši tak je to děsně fuj.
Poměr byl 1:5 až 1:50 podle toho o kolik peněz šlo a jak byly uložené. Info najdete na wiki, kde (a o tom se nemluví) je i porovnání cen před a po reformě, kdy cena po reformě vůči volné ceně před je mnohem více nižší než 1:5. Jak jsem psal výše, došlo k obrovské deflaci, tj zhodnocení peněz, ale jen v určitém limitu, do kterého se vešla naprostá většina běžných obyvatel.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Moje maminka vzpomíná (pokud si ještě na něco vůbec vzpomíná), jak měla peníze našetřené na nábytek a po měně si ze vzteku šla za tu vyměněnou sumu koupit kabát.
Fakt nebyla ani keťas, ani fabrikant, ba ani ne živnostník.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

lidé toho moc nasetreno neměli, o vše přišli,když se přešlo na říšskou marku,byly vázané vklady,z těch se nemohlo nic vybírat za války ani po válce a reforma postihla hlavně ty,co měli nasysleno pod polštářem

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co jsem se ptal příbuzných, co si ještě něco pamatují, tak říkají, že neměli ani do limitu 5:1 a měnili i pro ty co měli více. Také se zapomíná, že s měnou skončil i přídělový systém a tak jak to bylo vyřešené měnovou reformou, i když se to nemuselo líbit, tak to bylo zřejmě na danou dobu optimální.
Obdobně je to s Černými barony, zrovna v neděli jsem se bavil se sousedem (88) který i nich byl. Říkal jak to měl vůči vojákům parádní, žádné pochody, cvičení, poplachy, jen jezdil na stavbách s buldozerem, kromě žoldu bral i plat jako dělník. Ale dnes je oficiální výklad jen jako političtí otroci komunistické věrchušky. Tak si vyberte.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

ti komunisté nespadli z Marsu, uvědomte si,že od 39. do 45 se tu platilo říšskou markou

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

někdy to vypadá jako byste z Marsu spadla Vy.

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, situace byla poměrně složitá, proto nemám rád, když se to zjednodušuje na "Komunistum krachovalo hospodářství, proto měnovou reformou okradli obyvatelstvo". Což je evidentní nesmysl, ale v našem demokratickém zřízení již pevně ukotven.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

tak si na wiki přečtěte také co si o tom tehdy většina obyvatel myslela. Keťasové ze Škodovky dokonce stávkovali a rabovali strnický sekretariát a musela je rozhánět milice aPS. Pokud jde o PTP, měl bystese také podívat na wiki. Váš soused byl pravděpodobně v TP a ne v PTP. PTP byl spíš takový lehčí kriminál a ne vojna. Armádě se podobaly jedině uniformou. Do PTP nastupovali kromě odvedenců na tzv. mimořádné cvičení třeba 50ti letí chlapi a domů se dostali třeba za tři roky. Takže žádná sranda jak to vypadá v 3vandrlkových knihách.

Průměrný počet slepic: 1.8 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud by to bylo tak vážné (obdoba KT) tak by si po tak krátké době nikdo nedovolil z toho dělat srandu. Nebo snad vyšel po válce humoristický román o KT?
Byl u PTP na tři roky, chycen při nelegálním přechodu hranic.
Po 89 lidé také přišli o úspory a nepíše se o tom nějak negativně.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

nás ožebračí až přejdeme na euro v kursu za 26.Ale to budou taky držet hubu

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

stále si pletete PTP a TP. Z PTP si nikdo srandu nedělal. Švandrlík píše o TP, o PTP píše Kundera (Žert). Lustig psal s humorem i o KT.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

Po válce až do měny 53 byly vázané vklady. Protože mezi lidmi bylo dost peněz, ale nebylo dostatek zboží za které by je bylo možné utratit. (I tak se keťasilo jak jinak v takových situacích.) Měna byla po válce znehodnocena. Téměř všechno bylo na lístky, ale z vázaných vkladů se za určitých podmínek dalo vybírat. Např. svatba.. bylo možné vybrat na nábytek. To vím od vlastních rodičů, kteří se brali v roce 47. Tehdy si kupovali nábytek do kuchyně a do ložnice. Protože až do roku 1954 žili v jedné místnosti ložnici měli složenou u babičky a se dvěma dětmi žili jen v kuchyni. Obdobně při narození dítěte bylo možné vybírat na dětskou výbavu, kočárek atd.
Měna 53 u nás byla jedna z posledních v Evropě (např. už Belgie 1944, výjimky byly VB, Švýcarsko, Švédsko...) a bez ní by nebylo možné zrušit lístkový systém krom kromě dalšího o čemž už tady psali jiní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Průměrně došlo k celkovému přepočtu 10:1" - teď si vyber :)

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

sežrala celé kuře a anonym utřel,ale v průměru jsme měli oba půlku

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

To není správný příměr :-)
Lépe by bylo: anonym, já i josefka jsme dostali stehno z kuřete. Já za ostatní peníze jsem dostala ještě půlku a josefka, který měl nejvíce dostal půlku a křídlo i když by to vycházelo na tři půlky.
Každý měl do určitého limitu vyměněno 5:1 jedné, načež ceny z´vůči volnému trhu klesly zhruba 10:1, takže na tom do určité míry všichni vydělali (vůči volnému trhu).

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale jenom pulku, a s tou pulkou anonyma se to srovnalo

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

rk.
Vůbec nevíš jak to probíhalo.
Uvedu jen jeden údaj,kdo to měl na vkladní knížce,do 5.tisíc to bylo 1:5,pak to šlo víš.
Kdo to měl pod polštářem to bylo horší.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale vím. Bylo mi už 7 roků a vím, že babička, která byly živnostnice, přišla nejen o to málo co měla v hotovosti, ale i openzijní pojištění, ktré si 50 let platila. A otec právě tehdy dostal po propuštění od PTP peníze která jim dával vojenská zpráva na knížku, takže mu zbylo také prd. A PTPáci rozhodně nedostávali mzdu jako ostatní horníc.
Ps. Zemědělče, radši si nebudeme tykat.

Průměrný počet slepic: 2.7 (10 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

V 7 letech skoro finanční poradce, že má přehled o peněžních tocích živnostnice, od roku 1903 do 1953 přehled jak se platilo penzijní pojištění (přes dvě války, světovou krizi a několik měn a inflací). Pokud si ho babička platila cca od dvaceti let tak jí bylo kolem sedmdesáti, stále živnostnice?
Nehoupete nás trošičku?

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Pokud se to má brát po desetiletích, tak to byly tak jako tak inflační peníze. Když zemřela moje babička, tak jsme probírali doklady a třeba tam byla také úvěrová smlouva s kampeličkou, když si s dědou po svatbě kupovali do kuchyně sporák a splátka byla celých 50,- Kč nebo ještě o něco dříve jeli do Žitavy před svatbou koupit oblek. Chtěli platit stokorunou a v obchodě neměli nazpátek. V Německu byla v té době hyperinflace a čs. koruna byla sakra tvrdá což za pár let už tedy rozhodně neplatilo.
Já jsem dnes ráda, že jsem se hodně zajímala a ptala dokud žili. Dnes už není koho se ptát.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

rk.
Sice bys mě musel chodit pro pivo,ale nemám problém vykat. .

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prosím nezaměňovat:
Pojem MĚNA odkazuje na peníze, platidlo, prostředek směny - v jakékoliv formě (bankovky, mince, bitcoiny apod.). Měna je tedy vše, co určuje hodnotu statků či služeb. Jedná se o všechny peníze v oběhu, tedy nejen o hotovost, kterou máme u sebe.
MĚNOVÁ REFORMA je složitý a nákladný ekonomický krok, při němž je zásahem státu nebo jiné moci změněna hodnota platidla nebo platidlo samo na určitém území.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Chemtrails - oblíbené téma pro zesměšňování konspirátorů.
Host Jaroslava Duška v Divadle Kampa, vysokoškolský učitel na UP v Olomouci.

A záznam z ČT24, jak se chemtrails provádí :)
https://youtu.be/OFHMZkPb7lE?t=1524

Průměrný počet slepic: 3.1 (8 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je moc pěkný odkaz. Tak dlouho se pokládalo Chemtrails za konspiraci, až se jednou muselo přiznat, že se masivně ovlivňování počasí dělá. Jenže to je ještě pořád jenom 1/2 pravdy, ta druhá 1/2 je ta, že se nedělá "jen" ovlivňování počasí, ale i lidí.

A teď k hlavnímu tématu. Co se změní, pokud si velké množství lidí uvědomí, že Covid opravdu není přirozený přírodní produkt náhodných procesů, ale jedná se opravdu o válku vedenou proti lidem?

První, co se zde musí uvést, je, že toto zjištění - resp. vůbec možnost připustit si tuto myšlenku, vyžaduje obrovskou odvahu. Chřipečkář Vidlák na to, zdá se, odvahu nemá. On pořád chápe "odmítače Covidu" jako ty, kteří nevěří na Covid vůbec. Ale tak to není, moc dobře přeci víme, že Covid je, je všude, kam se podíváš, informační pole je jím nasycené jako houba - ale nikdo se vážně nezaobírá myšlenkou, co dělat, pokud na nás Covidem někdo skutečně útočí. Útok Covidem je ale multi-útokem. Jedna jeho část je skutečně biologická zbraň. Ta má své parametry, které v konečném důsledku nejsou o mnoho horší, než běžná chřipka. Tyto parametry, jako biologické zbraně, se tu a tam "přiživí" dalším typem dalšího Covidu, aby se lidé neunudili, krom toho, původní kmeny zanikly přirozenou obranyschopností lidí a tak bylo potřeba další a další. Podstatné "přiživení" se děje nyní skrze různé šarže očkování. Jde o proces ladění biologické zátěže pouštěné do lidí. Kdo si chce udělat představu, jak se to dělá, tak ať se poučí o "očkování" proti prasečí chřipce před pár lety - tehdy byla prasečí chřipka k smíchu, ale očkování by mohlo přinést opravdu slušnou paseku. Dnes je očkování nezadržitelně na vzestupu. To je tedy první část. Shrnuji: Covid jako biologická zbraň proti lidem uměle vypouštěná a přiživovaná. Druhá část je otázkou politicko-ekonomickou. Škody, které napáchá samotný Covid jako biologická zbraň jsou vzhledem k počtu nepřítele (pokládám tedy nás jako lidstvo za nepřítele těch, kteří se pomocí agendy COVID a něco snaží) za marginální. Důležité je rozumět, že se jedná o globální pohled. Jestli umře nebo neumře 20.000 Čechů navíc při přirozeném úmrtí 100.000 ročně je z globálního pohledu opravdu minimální rozdíl. Samozřejmě, každý z těch 20.000 navíc se může cítit být důležitý a blízké to raní, ale to platí lokální vždy, např. je-li člověk účastník dopravní nehody, je to stejné. Globálně se nic nemění. Zajímavější je už PŘEHNANÁ obranná reakce sociálního organismu. Všimněme si, že COVID obecně je postaven na této reakci - ať už biologicky (zabije nás obranná reakce) a nebo sociálně-politicky. Opatření vlád je teprve to, oč Covidovým tvůrcům jde. Likvidace obranyschopnosti spoloečnosti. Útok probíhá na mnoha frontách - ekonomické oblasti, ale také KULTURNÍ oblasti, lidsko-vztahové oblasti atd. Devastace národa je obrovská. Podívejme se na země, které tento model odmítli. Příklady zde jsou - např. Bělorusko. Úmrtí na Covid - biologická část - je stejná resp. číselně podstatně menší (viz. nutnost přiživovat čísla, aby byla zdůvodnitelná devastace kulturně-sociální). Tedy - v Bělorusku má covid jako biologická zbraň stejnou mizivou úroveň, jako u nás - ale sociálně-kulturní devastace zde není.
Tu druhou část tedy Okamura popisuje exaktně. Lockdown je PŘEMRŠTĚNÁ reakce sociálního organismu na nebezpečí, které se neodváží sociální vedení společnosti ani pojmenovat, natož proti němu COKOLIV rozumného dělat. Bylo by dobré si také říci, jak se dá účinně bránit napadení Covidem v celospolečenském měřítku, by reakce nenadělala horší škody, než nemoc samotná. To mohu zmínit v dalším článku, ale principy jsou obecně známé: posílit obranyschopnost každého jedince, zamezit šíření paniky a cíleně chránit ty, kteří to potřebují. Důležité je zde především to, že klidný pacient - jsou sinonyma. Pacient znamená klid. Či-li: je potřeba ne strašit a dělat z každého nakaženého ustrašeného zločince, který se začne hroutit a kvílet, jen co u něj Covid propukne /nebo u jeho blízkých, viď Vidláku) - ale s klidem měl po ruce ŘADU obecně známých a léčivých postupů, jak nákaze čelit - od jednoduchých osvědčených léků, přes plnou skříň základních vitamínů (D + C) - to by měl mimochodem vyfasovat každý občan preventivně + jistotu, že v případě zhoršení jsou DALŠÍ postupy připravené a není se apriori čeho děsit. DĚS je mimochodem důležitý faktor rozvíjející účinnost první - tedy biologické - fáze Covidu.

Doufám, že jsem to napsal pochopitelně a Vidlákovi přeju, aby začal přemýšlet ještě dál - např. v tom smyslu, jak lze DUCHOVNĚ-KULTURNĚ bojovat proti nepříteli, který se snaží vyvolat nepřiměřenou reakci a socio-patolický šok společenského organismu. Po hříchu se mi zdá, že Vidlák sám jede na vlně, která jen hasí benzínem - protože neví, že existuje i JINÁ tekutina, např. ŽIVÁ voda. Co to je, o tom zase příště.

Martin

Průměrný počet slepic: 3.5 (16 hlasů)

jsou čínská, resp. počínštělá jména? "Po hříchu", "či-li", tomu říkám kulturně duchovní boj.
---
Že já jsem se naučil číst...! To byla opravdu životní chyba.

Průměrný počet slepic: 2.9 (9 hlasů)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alef Nula.
Jenže Martin hodil pořádný balvan do našeho rybníka.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

spadl sám.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

nejste náhodou Mudrland? Jak se dělá ŽIVÁ voda?

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

postavena jinak. Zásadně oslovuje čtenáře v druhé osobě, zatímco tady Martin se vlichocuje užitím 1.os.č.mn. Mudrland nestaví tak složitá souvětí, interpunkce, to je u Mudrlanda vůbec kapitola sama pro sebe, a nikdy nevynechá své typické "aby jsme", "aby jste".

Martin není MUDRland, je to nějaká nová sekta svědků živé vody, hádám.

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

Martin,za chvíli Tom a do večera sto dalších nicků

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Kamarád používal na výrobu elktrolýzu, tedy nabíječku na baterie a elektrody.
Nepamatuji si už jestli ke katodě, nebo anodě šla voda zásaditá, té říkal živá a k druhému polu šla voda kyselá, té říkal mrtvá.
Kromě jiného tím vyléčil své přítelkyni otevřené bércové vředy.
Léčil s tím úspěšně i jiné choroby, ale je to 30 let, podrobnosti si nepamatuji.
Odsuzovat něco, nebo někoho protože to, co on zná já neznám je hloupost dotyčného.
Takhle se ve středověku upalovalo.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

živou vodu umí také včely - teď v zimě je to horší, ale v létě je možné oživovat vodu na úlu.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Živá voda - je v obecné rovině to, co duchovně oživuje člověka. Je jasné, již z pohádky o Jiříkovi, že nejprve je třeba zvládnout vodu mrtvou - aby hlava přirostla - a až potom používat vodu živou, aby král zase obživnul. V současné situaci to ale znamená, položit si otázku: jaké aktivity je třeba celospolečensky podporovat, aby byl národ duchovně zdráv - tedy aby naň "chřipečka" nemohla? Podotýkám, že parametry "chřipečky" nejsou rozsahu černého moru, který vylidnil 1/3 Evropy. Tedy - první, co je potřeba vědět, že obrana proti každé takovéto nemoci je především v duševní rovině. To je samozřejmě vyšší dívčí pro ty, kteří věří jen na mrtvou vodu. Správně dýchat a správně spát je NUTNÝ předpoklad zdravého duševního života. NEBÁT se, je druhý předpoklad. A mít duchovní (čti KULTURNÍ - protože kultus a duch je to samé) vyžití je třetí předpoklad. Všechny tři oblasti jsou masivně napadeny. Lidé jsou dušeni, strašeni a kulturně izolováni. Veškerá společnost žije MRTVOLNÝMI procesy a věří, že v igelitovém pytli se nenakazí. Ale oni se nakazí, to už ví i Vidlák. Komunio - společenství - je to, co udržuje národ ve zdraví. Je to tedy přesně naopak, než se říká. Izolace vede ve středně i dlouhodobém horizontu k devastaci zdraví. K živé vodě patří pro některé lidi - alespoň 1x za týden jít k přijímání Těla a Ducha. U jiných jde o jinou formu duchovního vyžití. Pro mnohé lidi je poslední příležitostí zažít SOUNÁLEŽITOST druhých lidí (mluvím o starých a dnes TOTÁLNĚ opuštěných lidech v domovech důchodců, ke kterým dorazí vražedné injekce jako první). Staří lidé a malé děti jsou nositeli KULTURNÍ paměti a naděje národa. U obou kategorií probíhá devastace nejvíc. Sedět před UMRTVUJÍCÍM počítačem a nebo se DUSIT ve třídách s nasazenou maskou. Obojí je strašlivé zvěrstvo. To první je horší, protože při výuce chybí LIDSTVÍ - jako rozměr reprezentovaný pouze ŽIVÝM člověkem. Ten se v pc nepřenáší. ... Doufám, že jsem alespoň v krátkosti načrtl, co je to ŽIVÁ voda.

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)

Jednoho APOŠTOLA nevyžádaných RAD jsme se ZBAVILI a vynořil SE další SPASITEL.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Voda je velmi neprobádaná substance...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

ze nebat sa ... vzdy, ked som sa prestala bat, sa nieco zleho prihodilo ...

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

co rika muj oblibeny komentator Benes ?
----------
Marek Benes dnes 10:00 0

Už jsem to tu psal vícekrát. Problém Česka není Covid. To je pouze urychlovač problémů a událost, jež strhává masky. Problém je zcela nefunkční stát budovaný 30 let, rozpadlá státní byrokracie, nesvornost, morální rozklad a naprostá nedůvěra lidí ke státním strukturám, které celé roky nadělaly nic jiného než přemýšlely, jak vydělat. Není proto divu, že v krizi stát kolabuje, vláda panikaří, opozice je bez plánu, lidí bez vize a naděje. Není divu že i dnes řešíme krizi špatně, když klany mají jiný zájem než řešit zemi, totiž na krizi vydělat!

Tato krize by se projevila i bez Covidu, jen pomaleji a méně výrazněji.

Znám jen jediný evropský stát, který je méně funkční, ještě více nepřátelský k vlastním lidem a s ještě více arogantní elitou. Tím státem je Ukrajina.
My katarzi potřebujeme, abychom se vzpamatovali. I životě lidském i v životě národa někdy potřebujete nafackovat od osudu. A to právě nastane. Tady se v podstatě celá desetiletí nic nedělo, tak se získal pocit, že nikdy nemůže nic stát a že vše vznikne samo. Jsme prostě všichni zkažení.

S tezí pana Čulíka o schopných ženách nesouhlasím. Naše ženy jsou stejně zkažené jako naši muži. Proboha nedělejme z jednoho pohlaví světce.

Tady se čeká na lídra, a na to až tady Rakušané potažmo Němci zavedou pořádek, ale po vyčerpání všech možností, až budeme sami v rozkladu křičet o pomoc. Do té doby budeme pozorovat panoptikum války všech proti všem.

Čechům hlavně chybí disciplína, jak správně poznamenal Josef Švejk. Toto je prostě anarchistický národ. Tento přístup má svůj půvab, a dá se s ním klidně žít, pokud ovšem nepřijde krize jako teď.

Opravdu všichni se budeme rychle vzpamatovat. Když myslím všichni tak tím myslím i sebe i pana Čulíka. Bez vyjímky. Takto to dál nejde.

---
https://blisty.cz/art/102827-cesi-se-zrejme-dostali-do-nejvaznejsi-kriz…

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

právě Josefa Švejka. Čest jeho památce! Přečte si někdy tu knihu a možná to pochopíte a ještě se u toho třeba zasmějete. Čech je prostě Čech, ten se vám na tyhle žvejky vytento, ten je zvyklý, že vláda je tu jen na to, aby bylo v putyce o čem debatovat, ten ví, že si musí poradit sám a taky to dělá a dělá to dobře. V tom je jeho síla, že se ohne na zem, ale nikdy se nezlomí, že si vždycky poradí, že umí žít za jakýchkoli okolností a ještě z toho mít prdel - jak to říkal Heidrych - smějící se bestie. A já jsem rád, že jsem Čech právě proto a bez skopčáckých chytrostí se rád obejdu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

obnovit Železnou oponu, a nebude to kvůli covidu, nýbrž kvůli aláhovcům.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

... o tom jsem tu už psal, viz: https://www.vidlakovykydy.cz/index.php/clanky/plac-koruny-ceske Byl to pěkný humus.

A ještě k Čulíkovi: Čulík asi deset let pracoval na tom, aby z Britských listů udělal relativně zajímavý, napůl odborný a hodně navštěvovaný internetový časopis s informacemi jak z ČR, tak i z Anglie. Pak v jednom okamžiku otočil kormidlem o 180 stupňů a veškerou svou dosavadní práci hodil do koše. V normální společnosti je takový člověk jednou pro vždy vyřízen. Myslím, že by bylo správné vůbec se o něm nezmiňovat.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)