Neuvěřitelná víra v zázraky

Autor

Vždycky mě facinovalo, jak ještě v dubnu 1945 bojovali němečtí vojáci statečně za svého fírera. Sovětské tanky byly všude a s nimi nekonečné množství munice, lidí, kaťuší, jídla, náklaďáků, letadel... Z druhé strany se valilo stejně někonečné množství materiálu označeného hvězdami a pruhy a němečtí vojclové neměli nic z toho. Jen nekonečný ústup, hlad, nedostatek všeho, bombardování... a stejně jich neuvěřitelné množství věřilo, že to dobře dopadne, že Vůdce to nějak vyřeší, že všechno to utíkání je jen grandiózní plán... To samé dělali němečtí civilisté. Ještě v posledních hodinách Berlína udávali sousedy, kteří už nevěřili a nechávali věšet každého, kdo nevěřil v konečné vítězství. 

Myslel jsem si, že je to specifikum německé povahy, ale v poslední době začínám mít stále neodbytnější dojem, že je to specifikum každého národa a vlastně i každé organizace. 

Naposled jsme to mohli vidět v USA  - v útoku Trumpových příznivců na Kapitol. Bylo velké množství lidí nejen v USA, kteří věřili, že Trump má něco v záloze, že všechno je jen velkolepý plán, který vyjde najevo v pravý čas a pak bude všechno jinak. Se svojí skepsí k tomuto scénáři bych to v jiných časech nejspíš dotáhl na nejbližší strom a pěknou konopnou oprátku za defétismus. 

My tady na Kydech máme zase větší tendenci vidět nějakou naději v Babišovi. Tedy někteří z nás - včetně mě. Máme tendenci ho posuzovat poměrně shovívavě a hledat za jeho činy nějakou skrytou genialitu, nějakou vizi i strategii. Koneckonců jde o člověka, který bybudoval velké obchodní i výrobní impérium, TOP manažer, ten přece musí umět něco víc než ostatní. A je skoro jisté,že i toto bude planá naděje, protože jak u Babiše, tak i u dalších velkých postav šlo spíš o to, že byly ve správnou dobu na správném místě a jejich povaha, vlastnosti či znalosti byly vhodné pro vhodné okolnosti a jakmile tyto okolnosti pominuly, pominula i jejich genialita. 

Všimněte si, že jsme schopní bez problémů hledat něco chytrého v Babišových činech a pak stačí jen přepnout do jiné situace a umíme to z fleku vidět přesně obráceně. 

Dneska chci mluvit o další nové víře v zázraky a tím je náš ministr zahraničí Petříček, který se chce s Hamáčkem v dubnu utkat o místo předsedy ČSSD. Podle stejného vzorce, který Hitlera dovedl od Moskvy k Berlínu. Když nezabrala voličská  orientace strany na městského liberála, pomůže jediná věc - orientovat se ještě více na městského liberála. Když jsme se odvrátili od tradičního voliče, musíme se od něj odvrátit ještě víc. Tento článek jsem psal v pondělí večer a včera už byly zprávy poněkud jiné - zdá se, že pražská ČSSD už o víru přišla a naopak zjistili, že mají trochu rozumu. Takže Pětříček si udělal moc pěknou PR akci s redaktory Seznamu - to je pro něj vlastně typické - domluvu s presstituty měl hotovou, ale zapomněl se domluvit se svými vlastními lidmi. Petříčku sbohem a šáteček...

 

Je to vlastně stejné, jako když EU řeší krach vlastní integrace tím, že na ní bude ještě více tlačit. Když je kritizována za nikým nevolenou vládu, nasadí ještě více nevolenou vládu. Když je kritizována za krach zelené politiky, tož řešením bude ještě více zelené politiky. 

Asi nám to nemusí být líto, protože stejný postup v poslední době vidíme všude.  Nárůst byrokracie nejlépe vyřešíme tak, že založíme nové oddělení, které bude nárůst byrokracie monitorovat  a bude navrhovat opatření. Byrokracii budeme řešit byrokracií.  Platí to pro státní orgány, ale úplně stejně to platí i pro firmy. Prakticky nikdy nevidíte, že by se vyhazov týkal úředníků. Vždycky odcházejí jen dělníci od mašin. A ve stejné době, kdy firma musí šetřit na platech, tak klidně vznikne nové oddělení pro integraci menšin, dodržování rovnosti nebo potírání sexismu. 

Je to tou všeobecnou beznadějí? Nedíváme se náhodou na absenci vizí? Nikdo neví co s tím, tož poslední útočiště lidského mozku je ve fantazii. V upínání se na chiméry, na hledání stébel, kterých se my tonoucí chytáme. A opakování stejných chyb, ale očekávání jiných výsledků, což je podle Einsteina definice šílenství... Vlastně už nevíme, co bychom doopravdy měli dělat, protože jsme všichni v podstatě oddtržení od života? Všichni máme energii ve vypínači, všichni máme už zpracované maso, upečený chleba a i když ještě hodně z nás ví, co je to práce, nikdo už si sami nevystačíme. 

Nebo je to tím, že jsme postavili společnost, kde je nejhorší uznat chybu? Kdo uzná chybu, tak je slabý a zaslouží si vyhazov? Můžeme lhát, vymlouvat se, okecávat to, ale nesmíme za žádnou cenu uznat, že jsme se mýlili, protože to znamená okamžitou diskvalifikaci?  Už dávno jsme zařídili, že se v každé organizaci musejí všichni naladit na jednu vlnu, musejí spolu souhlasit, musejí tleskat stejným blbostem, musejí demonstrovat svojí jednotu... A platí to nejen pro ty, co jsou nahoře, ale i pro ty, co tvoří alternativu. 

Dokonce i v místním vidlákovském evangelickém sboru je staršovstvo postaveno tak, aby každý nový buďto zapadl do škatulek a měl stejný názor jako ostatní. A běda kdyby neměl. A také řeší problémy tím, že je prohlubují.  A i když to půlka sborového osazenstva vidí a v hospodě si o tom s chutí poklábosí, nikdo neví, jak to prolomit. Tedy ví... ale násilí je zatím ještě stále poněkud eklhaft. 

Nemyslete si, že u Klause v Trikolóře můžete zastávat nějaký rebelský názor. Nebo u Tomia. A samozřejmě ani u Babiše. Svět patří kejvalům. V ČSSD je to stejné. Sobotka se už dávno postaral, aby celé vedení tvořili lidi naladění na stejnou notu.  Myslel si, že to bude ku prospěchu jeho vládnutí. Možná bylo. Ale Sobotka je dávno pryč a kejvalové zůstali a nemohou si dovolit předstoupit před své členy na sjezdu a říct tak, že se spletli, že je všechno blbě, že  se musí začít znovu.  

Svým způsobem je úděl ČSSD údělem nás všech. Pokračujeme v tom, co jsme doteď dělali špatně. Pokračujeme proto, že vůbec netušíme, jak bychom to měli dělat líp. Jako by už ani nic nového vzniknout nemohlo. Jako by už nebylo kde brát. Jako by bylo nutné dohrát tu hru až do hořkého konce, protože jsme tak v zajetí našich stereotypů, že nevidíme východisko i kdyby leželo vedle nás. 

Chtěl jsem se vysmát Petříčkově nápadu na kandidaturu a ještě víc tomu, jak to chtěl provést.  Ale vlastně ani nemohu. Příliš mi to připomíná úděl celé naší republiky. Hrát až do hořkého konce, opakovat chyby, které nesmíme přiznat a směřovat do háje jen proto, že tam směřují všichni ostatní.

A jen čekat, až to za nás shodí neúprosná realita. 

Přibližuje se den, kdy nová vláda nebude zvolena, ale nastolena. Za potlesku drtivé většiny. 

 

PS...  Babiš se s Landou raději nesetká... protože mu nestojí zato ten nálet všech majitelů té správné pravdy. Všimněte si - vůbec se neřešilo, o čem bude Babiš s Landou jednat ale řešilo se, že Landa je prašivý. Nemá správné názory... 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (83 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Znovu tedy i já zopakuji,

když se budou (možná) schopni (IK naznačuje) v Parlamentu dohodnout na schválení ústavního zákona o prodloužení volebního období sněmovny o dalších 6 měsíců,
tak PROČ se nemohou sakra politikáři rovnou a NYNÍ dohodnout JEN na tom podělaném přepočtu hlasů na ty mandáty?!

To jim voliči fakt vše sežerou?

A kampaň předvolební se prodlouží rekordně, na déle jak rok.. (od 12/2020 až někam do dubna 2022)
****

Prostě jako v Postřižinách nastalo doba zkracování, tak nyní se najelo v ČR na "plán" prodlužování.☺

Vedení stran si prodlouží mandáty (nemohou nyní dělat fyzická "šimpanzia") a možná nakonec zavedou všichni elektronická jednání z nutnosti..

Vidlák má nejdříve pokec elektronický.....a v dubnu chtěl obráceně - fyzicky a bude nejspíš taky muset prodlužovat...

A již není žádný "tajem" ani ten pokus vlády prodloužit o půl roku volební období současné sněmovně.
(KDD styl, na KOVID se pozapomene? Inu kdo ví.....)

Už o tom nepíše jen IK, ale cvrlikají i média.....(Pes kam se podíváš, nyní "hlídací"- viz. odkaz.)
https://hlidacipes.org/vlada-schvalila-zakon-ktery-muze-az-o-pul-roku-o…
*****

NO,
že si poslanci budou ochotni prodloužit pobírání poslaneckého platu až o půl roku, to bych ani nepochybovala,
zejména ti, co nejsou ani na další kandidátky již v plánu....

Zvědava jsem nyní spíše na ten Senát, zda bude "pojistka", či "rozbuška".
*****

Hledala jsem,
zda se už někdy "prodlužovalo" a našla jsem jen 117/1969 Sb. (Mohu se plést samozřejmě)

Tak snad nenastane opět nějaká další "normalizace".

Fčil jen, zda by proběhla podruhé (pokud by to podruhé bylo) už jako fraška, či znovu jako tragédie....
/ačkoliv vlastně, jak pro koho, že..?☺/

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

, z nouze proto že moje známá z dovči v Egyptě má dva týdny čerstvou dcerku a tak ji se španělštinou nehodlám otravovat.
No a vyprovokoval mě k tomuhle kroku včera Doc Maďar
Ona je totiž rodilá Guatemalka.
No a vyprovokoval mě k tomuhle kroku včera Doc Maďar, když prohlásil, že NEJZÁPADNĚJŠÍ STÁT aplikující vakcinu Sputnik V, je Orbanistán.
Velký kulový!!! pan docent prostě žvanil nesmysly, protože:
Argentina recibió hasta el momento 600,000 dosis de las 19.4 millones que Rusia se comprometió a entregar hasta finales de febrero. El acuerdo contempla la posibilidad de comprar cinco millones más.

Argentina dosud obdržela 600 000 dávek z 19,4 milionu, které Rusko slíbilo podat do konce února. Dohoda uvažuje o možnosti nákupu dalších pěti milionů.
https://www.eleconomista.com.mx/internacionales/Incertidumbre-en-Argent…
Nebo:
Se trata de la tercera partida de la Sputnik V, vacuna que Argentina comenzó a administrar desde el 29 de diciembre pasado.
Toto je třetí hra vakcíny Sputnik V, vakcíny, kterou začala Argentina podávat od 29. prosince.
https://expansion.mx/mundo/2021/01/26/la-demora-en-la-entrega-de-la-vac…
( Za překladač se omlouvám, já totiž ze španělského jazyka znám jen pár velice neslušných slovíček a frází, které mě naučili Kubánci a Kubánky na Varaderu a Uruguayci na Cayo Largo, při samostudiu schopností rumu kubánského)

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

„...Jak komplikované může být hašení elektrického automobilu, se ukázalo o víkendu při incidentu ve Felsbergu v Hesensku, kde dva dny nový VW Golf 8 Hybrid začal hořet za jízdy.
Podle zprávy bylo hašení obtížné, protože hořící baterie opakovaně způsobily vzplanutí plamenů. Vrak pak musel být tažen ve speciálně vyrobené nádobě. Ta byla naplněna vodou a musí být skladována několik dní, dokud již nehrozí žádné nebezpečí z reakcí v článcích baterie. Teplo ohně tak silně poškodilo povrch vozovky, že úsek silnice již nebyl průjezdný..."
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/nemecka-mesta-zakazuji-parkova…

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

ustava, zakony, serem na to, muzem si delat co chceme a vy nas bububu budete poslouchat

Dítě bez testu nebude smět do školy, bude mít omluvenou absenci a úkoly

17. února 2021 12:09, aktualizováno 14:35

Do školy můžou jít děti s testem, nebo vůbec. Ministr školství Robert Plaga nechce do škol pouštět děti, které nebudou testované. Škola pak také podle něho nemusí zajišťovat distanční výuku. Zpátky do lavic se mají postupně vracet žáci od 1. března. Testovat se mají sami ve školách pomocí antigenních testů. Plaga chce více testování zaměstnanců ve firmách.
----

z diskuze

Chudáci děti. Takové nesmysly musí podstoupit a nikdo se tomu nebrání. Švýcarské děti (do 12 let) chodí od jara normálně do školy, roušky nenosí, nejsou nemocné ani ony, ani učitelé (ti roušky mají). Chodí dál do kroužků, smí lyžovat a vlastně se pro ně nic nezměnilo. Ani když onemocní rodič, na test nemusí, pouze drží karanténu. Některé věci v ČR mi přijdou přehnané, ale dejme tomu. Tohle je ale už k neuvěření.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/kornavirus-distancni-vyuka-plaga-tes…
https://www.aspeninstitutece.org/people-profile/robert-plaga/

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

To nezavřeli školy tak jako v Německu a Rakousku, kdy nám novináři nyní říkají že do těch vodevřenejch škol zase začínají chodit žáci (nějak to hapruje se zprávama, kdy jsme jediní, kteří školy zavřeli, ale ty pochází z hluboké 14ti denní minulosti)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

půl roku imrvérefurt a AŽ TEĎ je s velkou slávou otevřeli - 8. února.
Ono se tady taky nemluví o tom, že ty samorychlotesty se rakouským imunologům a epidemiologům moc nepozdávají, protože % jimi zjištěných nákaz neodpovídá %% zjištěným ve stejných věkových a sociálních skupinách jinými typy testů.
Ono se toho k nám nedostává taknějak až příliš mnoho a člověk musí lozit po zahraničních mainstreamových webech, aby se dozvěděl alespoň rámcovou realitu v zahraničí. A to si o tamním mainstreamu nedělám iluze a nepochybuji o tom, že uvádí převážně konejšivé zprávy, aby udržel "lid" na řetězu.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

vůbec neodpovídají údajům o spolehlivosti testu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

jak to tam mají DOOPRAVDY:
https://www.coronavirus.bs.ch/schulen.html
https://www.tagblatt.ch/schweiz/wegen-der-maskenpflicht-in-primarschule…

A dobře jsem udělal, protože oni nám aspenisti lžou. Jak jinak...
Ve Švajcu totiž mají základní předpisy a kovidregulace, platné po celé konfederaci, a pak kantonální předpisy a opatření. Takže někde MUSÍ mít masky děti od pěti let, jinde od devíti a VŠUDE od dvanácti let.
No, a pochopitelně tam platí CELOPLOŠNÝ zákaz pohybu z okresu do okresu, jakož i do zahraničí a zpět.
Dtto školy - zavírají a otevírají se po kantonech a po obcích podle toho, jaká je zrovna situace. Teď se to tam začalo ZASE prudce zhoršovat, takže jsou celé obce komplet v karanténě a školy i školky jsou pochopitelně zavřené.

Kromě toho má Švajc snad nejukázněnější obyvatelstvo v Evropě, takže si tam fakt nikdo nelajsne něco nedodržovat. A když jo, tak okamžitě naběhnou sousedé a napráší ho na "vejbor" a policii. A pak ho ještě rozmáznou v kostele, v hospodě, v sámošce a je společensky znemožněnej.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Jen mi přijde, že otevření obchodů vychází na den, kdy definitivně dojdou lůžka na JIP. Jako timing je to dokonalej.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Však brzy uvidíme.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Určitě nedojdou. Co však může chybět, bude zdravotní personál. Zde bych měl obavy.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

tak nevím, co tím linkem myslíte. Snad se tím paskvilem nesnažíte trumfovat. Ten člověk by měl rychle vyhledat doktory(skutečné), má totiž omezený rozsah zorného pole, o vadách mozku nemluvě. Jeho rozhled je limitován nenávistí k vládě, přes Agrofert po Babiše a Blatného. Hrubý slovník trolla - jestli tohle je člověk s vysokoškolským vzděláním, tak potěš koště! Ani krmič dobytka nehaní tak svou profesi, jako tenhle „doktor“. Podsouvá, že pracuje na JIP, možná jako pomocná síla a své postřehy asi sbírá mezi ždímáním hadru. Diskuze pod ním je taky výživná. A m.j. už jsem jeho text našla i na dalším webu, podepsaný úplně jinak. Já jsem ty stránky dosud neznala, ale teď už vím, kam chodit určitě nemám.

Otázka - sledoval jste dnes zprávy?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Text výše je pro nicka Prox v 19:53

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Pro příznivce i nepříznivce poslance Volného:

„Jsme v rukou psychopatů. Na covid doplácí nejvíce malí a střední – některé jsem viděl brečet. Naopak ti největší na krizi vydělávají.“ – říká poslanec Lubomír Volný
https://xtv.cz/x-talk/jsme-v-rukou-psychopatu-na-covid-doplaci-nejvice-…

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Volný - PSYCHPATI! Hnízdil s tím druhým - PSYCHOPATI!

Všichni PSYCHOPATI křičí PSYCHOPATI!

To je ale správný blázinec, řekla by Růžičková.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Tajvanec si stěžuje
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Babis-se-ma-bavit-s-opozi…
Podle toho jak si stěžuje a jaké "pnutí to vytvořilo v ODS, Ježibabiš asi postupoval správně a měl lépe spočítáno.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Zatímco nám lhářka Šámalová na lži televizi
ČT24 dnes krmila uši o pronásledování chudáků demokratů z Hong Kongu, na veřejnoprávní německé ARD právě běžela reportáž s přistání první dávky vakcíny proti koronaviru 500.000 dávek z Číny pro Maďarsko.
Celkem Orbán s Čínou uzavřel smlouvu na 5.OOO.OOO dávek.

My samozřejmě o něčem takovém nemůžeme ani uvažovat vinou nničemných Pirátů a ODS a jejich opěvování Tchajwanu.

To opěvování už stálo Škodu Auto v Číně největší propad prodejů v historii. Zatímco prodeje VW v Číně vloni rostly. Děkujene Vystrčile, díky Hřibe!

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

A prý zvažují objednat Sputnik, prezidentka je tvrdě proti. Jedině prý se souhlasem EU.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Že je Čaputová pí.. je všeobecně známo.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Paroubek hodnotí Poche-Petříčkovské vzedmutí v ČSSD
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/zastavte-asistovanou…

Paroubek to hodnotí z pohledu budovatele strany s gebírem na zisk cca 30%. Tudíž kočírovat více názorových proudů a tím pádem přitáhnout více voličů.

U iniciativy Poche-Petříčkovské mi to vychází jako akce na podporu krátkodobých zájmů mimo ČSSD bez ohledu na osud ČSSD, jež se zdá být zpečetěn.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Okamůra bude zítra v parlamentu žádat zrušení stavu nouze. Je zmrd, nebo má u vás plus?

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Tohle je taky zajímavé v souvislosti zákazu víkendového luxování ve Švédsku.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/svedsti-liberalove-chte…

Tam už zeleno rudá přináší své sladké ovoce.

Ziminka pomáhá mnoha lidem otevřít oči.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

A tohle je k tomu. Tak se to taky dá řešit. Zavedli jste si elektriku? Vaše chyba.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-mraz-energie-elektrina-texas…

"Obyvatele města, kteří neměli k dispozici elektřinu, obvinil z „lenosti“. „Pokud nemáte elektřinu, zvedněte se a vymyslete plán, jak udržet vaši rodinu v teple a bezpečí,“ vyzval Boyd. „Přežijí jen silní, slabí zahynou.“

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

ale těm, kdo je k tomu vyzvali, možná pak bude ouvej.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

resp věříte oficielní placené propagandě našeho tisku.
Kdyby jste si přečetl proč tu starou jadernou elektrárnu odstavili (rozhodli o tom totiž o dost dříve před objevením se Grety, před 5 lety, už se jim nevyplatilo do ní vložit nutné investice aby ji mohli dál provozovat). Mohli si ísto toho postavit elektrárnu jinou, jadernou by určitě nestihli, tu staví v sousedním Finsku už patnáctý rok, ale plynovou by stihli.
A co se týče Texasu, podívejte se do mapy, třeba Austin, kde měli hlavně problémy, je na 30té rovnoběžce, to je jako Káhira . I v té Káhiře by byli zaskočení, kdyby tam najednou byla zima jako za polárním kruhem, taky by asi na to nebyli moc připraveni.
Ale naše bytelná energetika z časů RVHP (uhlí plus jádro) hned zahýkala radostí jak to těm imperialistům přiroda natřela.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

Vyrábějí kolem 30% veškeré elektřiny ve Finsku, a to ve čtyřech reaktorech.
Pátž je před dokončením a má zahájit komerční provoz v únoru 2022.
Šestý je v plánu.
Po dokončení pátého stoupne podíl jaderné elektřiny ve Finsku na 50%. A bude-li postaven šestý, pak bude jaderné elektřiny 60%.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.mc-praha.cz/mcp/prehled-vakcin-proti-covid-19-mechanismy-uc…
cit.
2.Virové vektorové vakcíny.
Lidské adenovirové vektory jsou použity například u vyvíjené vakcíny CanSino Biologics9. Je zde použit adenovirový sérotyp 5 (Ad5). V jedné studii uvedené v článku na webu The Scientist (odkaz níže) bylo zjištěno, že imunitu proti Ad5 má velký počet účastníků ještě před podáním vakcíny. Starší účastníci měli na vakcínu výrazně nižší imunitní odpověď, což by znamenalo, že u nich vakcína nebude tak dobře fungovat. Různé populace a různé věkové skupiny budou mít různé úrovně imunity proti Ad5. S věkem také člověk hromadí imunitu vůči více sérotypům. Vakcíny s Ad5 mohou být tedy méně účinné u starších lidí.

Ad5 byl například využit při práci na vakcíně proti HIV.

Pro vývoj vakcíny Janssen Pharmaceutica4 od společnosti Johnson & Johnson se používá vzácnější podtyp adenoviru Ad26. Protilátky proti Ad26 jsou v Evropě a USA neobvyklé (10–20 % populace), častější jsou v jiných částech světa. Vakcíny s Ad26 nebývají potlačeny základními protilátkami proti Ad26 v populaci.

Ad26 byl například využit při práci na vakcínách proti HIV a ebole.

Vakcína Sputnik V5 obsahuje Ad26 i Ad5. Cílem je obejít tímto způsobem nevýhody vakcín s virovým vektorem, kdy po podání první dávky je druhá dávka již méně účinná díky tvorbě protilátek po podání první dávky.

Jako alternativa k lidskému adenoviru je opičí adenovirus. Protilátky proti šimpanzímu adenoviru má asi 1 % lidí, pravděpodobně díky zkřížené reaktivitě. Tento adenovirus používá pro vývoj vakcíny společnost Astra Zeneca1.

A pčedevším tohle je to proč sem tu citaci dávám!
Vektorové vakcíny stimulují silnou imunitní odpověď, což je také jedna z jejich nevýhod. V ojedinělých případech mohou následovat i extrémní reakce, horečka a křeče. Děti reagují na vektorové vakcíny silněji než dospělí. U těchto vakcín se vždy hledá rovnováha tak, aby dobře fungovaly a zároveň měly co nejméně nežádoucích účinků.

Tedy zřejmě různé věkové skupiny reagují různě silně. Je pravděpodobné, že zmínění zdravotníci se silnější reakcí byli většinou z nižších věkových skupin. Vysvětlovalo by i to, že u lidí nad 60 let nemá Astra takovou účinnost.
Možná, že hraje roli i to kde se očkuje. Takže jedna a tatáž vakcína nemusí mít stejnou účinnost v různých částech světa. Asi to bude celé mnohem složitější.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Babiš mě naštval jeho podrazy vůči ČSSD a KSČ - zrušení superhrubé mzdy, odmítnutí šetření na armádních nákupech - to si v době boje proti Covidu mohl odpustit.
Vypadalo to, že si najde nového kamaráda v ODS. Podle mě si opravdu hůře vybrat nemohl. Teď sklízí "plody" - demoblok na dnešní schůzce navrhnul do pandemického zákona uzákonit povinnost odškodnit všchny postižené protipandemickými opatřeními. Já jsem pro podporu postižených. Ale nedokážu si představit, že by stát mohl odškodnit všechny v plné výši. Před Covidem jsem poslouchal řeči, jak stát má být minimální, má toho dělat co nejméně - zajímavé, že ti co to vyhlašovali teď nejhlasitěji volají po tom, aby stát všechno cáloval i těm, kteří před tím velmi rádi využívali různé daňové optimalizace atd.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)