Nebylo zrovna na výběr

Autor

Dnes máme opět to výročí, které se v posledních letech moc nehodí. Máme přece  hentu prozápadní orientaci... a 70% našeho průmyslu je napojeno na Německo. A naši západní bratři nám kážou plivat na východ a moc nezdůrazňují, že to stejně nerozlišují a že jsme pro ně stejný póvl jako Rusové. A tak nám tu vznikly i příslušné ústavy, které narovnávají dějiny, ba dokonce i BISka má obavy z učení proruského narativu v učebnicích a vyrojilo se mnoho vykladačů dějin, kteří podpořeni správnými granty ukazují všechna válečná negativa výhradně na straně SSSR a všechna válečná pozitiva výhradně na straně protektorátu. 

Smůla dnešních vykladačů dějin je ovšem v tom, že za osvobození naší vlasti zaplatilo životem 140 tisíc "Rusáků" a skoro žádný Američan. Smůla dnešních vykladačů je v tom, že jsme byli osvobozeni od jha, které nás mělo vyhladit. Zcela a absolutně. Náš německý pán nás chtěl pracovně vyzužitkovat do mrtě a pak se s námi vypořádat podle již vyzkoušených vzorů z Draslovky Kolín. Smůla dnešních vykladčů dějin je v tom, že celé naše dějiny po roce 1945 jsou z tohoto hlediska jednoduché a křišťálově průhledné. V roce 1945 jsme byli osvobozeni od vyhlazení. Tečka. 

Další smůla dnešních vykladačů je v tom, že jsme se sice našemu osvobození snažili pomoci, ale ve skutečnosti jsme pomohli asi tolik, jako myška v té pohádce o řepě. Osvobozování naší vlasti stálo hodně české krve a hodně českých životů. Nevykašlali jsme se na to. Ale je nepopiratelnou skutečností, že bez těch dalších sto čtyřiceti tisíc životů jiných mladých kluků z ruských stepí, bychom si neosvobodili ani ždibec a bez krve milionu ruských kluků by Patton musel projevit sakra genialitu, kdyby se měl probíjet do Německa a v cestě by mu stálo těch 80% německých vojsk, které se na východě staraly, aby Rusové padli za svou vlast. 

Ono se to dá okecávat celkem libovolně, ale ve skutečnosti jsou to strašně jednoduché počty a snadný výběr. Naši předci byli nuceni žít pod pánem, který měl připravené likvidační plány, měl vymyšlené postupy, měl na to i technická řešení a jen ho zdržela poněkud náročná válka a tak bylo zapotřebí chvíli počkat. Podlidi museli dělat v továrnách. Ale... osud byl jasně daný. Až podlidi dodělají svou práci, budou zlikvidováni. A podlidi neměli žádnou možnost na tomto osudu něco změnit. Podlidi zůstali podlidmi i když uměli německy. Zůstali podlidi i když kolaborovali a udávali. Zůstali podlidi i když byli chytří, vzdělaní, i když měli zlaté ruce. Podlidi mohli jedině zůstat podlidmi. Rasové zákony nic jiného nepřipouštěly. 

A pak tu byl druhý osud. Mít nové pány, kteří si při osvobozování znásilní nějaké holky, ukradnou nějaké vysavače, jízdní kola, budou se místy chovat neurvale - prostě budou to normální soldáti, co čtyři roky nasazují krky. Budou tu rabovat pod hrozbou trestu smrti. Některé za to i popraví, jiným to projde. Prostě válka... 

Kromě vyhlazení jsme měli jen možnost mít nové pány, co budou chtít změnit strukturu ekonomiky, co zasáhnou do vlastnických vztahů, co tu nastolí svůj dělnicko rolnický režim, kteří budou vystupovat proti bohatým, budou vystupovat proti intelektuálům, tu a tam někoho oběsí vlastně bezdůvodně, tu a tam někoho zavřou do Jáchymova... 

Ale... Češi pro ně nebyli podlidi. Češi se museli přizpůsobit, držet hubu a krok, ale.... mohli žít. Nebyli určeni k celonárodní likvidaci. K likvidaci jsou určeni ti, kdo nepochopili nové pořádky a vystupují proti nim. Ale ostatní... ti mohou žít. Ne v ráji. Ale mohou žít. Kapitalističtí synkové se mohou zříct svých tatíků, mohou vstoupit do strany a udělat komunistickou kariéru. Farářští synkové mohou ve škole recitovat poemu Stalin... a dostanou posudek na studia. Kulacké dcerky mohou vstoupit do Pionýra, angažovat se... a tu a tam jet na dovolenou v Jugošce. Tisíce, desetitisíce lidí to tak udělali...

A ti ostatní, pokud byli ticho a nedělali bordel, tak si jezdili na chalupy a co roce 89 měli čím cinkat. Ty klíče byly od domů, bytů, aut, chatiček, motorek... 

Ve skutečnosti dějiny nabízely jen dvě cesty. Chcípnout pod Hitlerem a nebo žít pod Stalinem. A pro každého, kdo si zkusil pobyt v koncentráku, kdo věděl, jak na tom z hlediska nacistické ideologie je, tak ten měl svůj výběr strašně snadný. Češi měli za protektorátu jediný úkol - uvolnit prostor.  Za SSSR už měli za úkol chcípnout "jen" ti, co nepochopili situaci. Z nacistického osudu se nedalo vykoupit žádným podpisem anticharty, podpisem poučení z krizového vývoje ani udáním spolustudenta, že není dost nadšeným komunistou. Nedalo se dělat nic, protože jsme pro nácky nebyli lidi. 

O těchto cestách se nerozhodlo v Praze. Češi na tomto rozhodování neměli od začátku žádnou účast. Celá ta zasraná válka začala rozhodováním o nás bez nás a také rozhodováním o nás bez nás skončila. My jsme neměli co kecat ani do Mnichovské zrady ani do Jaltské konference.


Vždycky když někdo dává rovnítko mezi nacismus a komunismus, tak mu říkám tohle - Pro Stalina náš národ nebyl určen k vyvraždění ani k přesídlení, pro Hitlera ano. Pro Stalina jsme nebyli určeni k otrocké práci, nezavřel nám vysoké školy. Hitler ano.  Stalin chtěl, abychom byli ruští bratři, abychom milovali Moskvu, abychom milovali komunismus. Hitlerovi to bylo úplně jedno. Ten chtěl, abychom pracovali a pak zdechli. 

Tohle z dějin nevymaže ani deset Berndtů Possetů, ani dvacet Herrmanů, ani sto ústavů pro dokumentaci totalitních režimů. Tohle z dějin nevymažou ani všechny hříchy, kterých se u nás Sovětský svaz dopustil. A že jich nebylo málo. Nacistické Německo totiž nebylo nějaký tuctový okupant. Nacistické německo nebylo tuctovou velmocí, která si jela svojí velkou politiku bez ohledu na ty malé. Nacistická ideologie nebyla tuctovou ideologií, která touží lidi získat na svojí stranu a vzbudit v nich lásku k sobě. Všechny excesy, kterých se tady dopustili stalinovi pohůnci a jejich čeští poskoci totiž nejsou dost velké na osud, který nám naplánoval Hitler a jeho kamarádi. 

Tuctové okupanty jsme měli až po Hitlerovi a máme je i teď. I když.... v poslední době mám pocit, že už zase vzniká učení podle kterého jsou někteří určeni k podřadnosti a nemohou se z toho nijak vykoupit. Koneckonců i ti muslimové vás nechají žít, když přijmete Islám. Máte možnost, jak přežít. Nenutím nikoho, aby takovou možnost přijal, ale u nácků vůbec neexistovala. Nemohli jste odříkat přísahu a stát se tak árijcem. 

Neposlouchám dnešní nářky nad tím, že jsme v roce 48 mohli něco udělat jinak. Nebo že jsme mohli něco udělat jinak v 68. Že stačilo je trochu a mohli jsme být jako západní Německo. Ne nemohli jsme být nic jiného než co jsme. Neměli jsme na výběr. Neexistovaly jiné síly ke kterým jsme se mohli přidat a naše dějiny mohly ubíhat jinudy. Mohli jsme tenkrát udělat jedinou věc a tu jsme také udělali. Vítali jsme Rudou armádu jako osvoboditele. Protože to bylo mnohem lepší, než si přát pokračování Protektorátu. Žádné jiné možnosti jsme na výběr neměli. Kde bude demarkační linie, na to se nás nikdo neptal.

Ani tenkrát ani teď jsme nežili jak jsme chtěli. Svět se netočí kolem České republiky.  Ale žili jsme a žijeme alespoň tak, jak to jde. A mezi námi... na to v jakém prostoru žijeme a co se na nás tlačí, neděláme to úplně špatně. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (285 hlasů)

Komentáře

No, to jsou jenom vaše představy. Naučte se logiku a pak poveme debaty trochu jinak, taky mě to dost otravuje.

Já na Břetislavovi nelpím. Dával jste Přemyslovce jako příklad čistého češství, no tak nebyli.

Napřed na odstavec napíšete všechna "ale" a pak v poslední větě napíšete, že mám pravdu. Nemusel jste psát nic a předpokládat, že ta vaše "ale" znám taky a jen o nich není řeč.

Od kdy mohla být česká šlechta původem Němci? No od samého začátku třeba? Čtěte více. Dovzdělejte se. Ty teorie o původu české šlechty zase nejsou tak tajný. - Já o tom zase píšu jen proto, že jste při debatě o přidání se k němcům najednou začal arguementovat Přemyslovci.

Můžete se rozepsat o té 500 leté doložené historii trochu více? Máte nějaké genetické analýzy, zápisy z kronik atd? Začátek je skryt v temnotách. Ale rád uvítám odkaz.

Hodnocení mého stylu si nechte na dobu, až se naučíte logiku. Klidně o ní napište článek. Navrhuju to tu každému, komu se nezdá má argumentace a pořád nikdo nic.

Ano Winsorové jsou původně Němci. To každej ví. Taky, že se jmenujou po zámku Winsor a přejmenovali se až za první světové, aby to nedráždilo.

Já vím, že hledat v Čechách čistokrevného Čecha je blbost. Právě proto jsem vám to psal. Proto mi přijde celkem normální, že v zemi, kde jsou všichni pomíchaní, Němci nedělají ciráty a když chce za ně nějakej Čech bojovat, tak ho vezmou a prohlásí ho Němcem. To vám se to nějak nelíbilo a tahal jste do toho dávnou historii.

Já vím, co znamená slovo Frank. Jo samozřejmě, že vím, co se děje za akulturace. Proto jsem psal, že je docela dobře možné, že tady v raném středověku proběhl stejný proces a na konci toho procesu jsme tu měli Přemyslovce, co klidně mohli být poslovanštělí Germáni. - Proč jste se tomu tak divil, když mi vzápětí popíšete proces, kterým se to mohlo stát, jen na jiném území?

Když už si něco přečtete, tak to aplikujte.

Průměrný počet slepic: 1.6 (11 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čech, Němec, Angličan nejsou žádné genetické kategorie. Jedná se o příslušníky etnoligvistických skupin, které spojuje jazyk, kultura a společná historie. Proto byly rasové teorie Němců naprosto pomýlené. Stejně jako Vaše hláška: "hledat v Čechách čistokrevného Čecha". To je stejné, jako kdybyste chtěl v Německu hledat čistokrevného Němco. Dávám Vám za pravdu, když dáte Čechovi německé jméno a naučíte jej plynule mluvit německy, může z něho být Němec jako poleno. Což se asi mnohdy stalo. Mám osobní zkušenost, že nejhorší šovinisté se rodí z těch, jejichž původ je sporný. Protože si nejsou jisti a proto jsou horliví, aby je někdo nepodezíral z nedostatku horlivosti.
První historicky dokázaný Přemyslovec byl Bořivoj první, který vládl od roku cca 852. Poslední Přemyslovec na trůně byl Václav III, který zemřel roku 1306. Ovšem Přemyslovci pokračovali dále v linii opavských Přemyslovců.
Jinak je zajímavé, že matka Václava III., Kunigunda Rostislavovna, Ruska, je pramátí většiny šlechtických rodů v Evropě.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Proto byly rasové teorie Němců naprosto pomýlené.

-
No vždyť to říkám celou dobu. Jen používám spíš slovo "pomatené" udělejte si CTRL + F a projeďte si to, bude to co se bude objevovat na žlutém podkladu. Pamatujte na skloňování a vynechte koncovky.

Já nevím, proč standa.e začal o Přemyslu Oráči. Mě to taky přišlo mimo.

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čmoude, buďte té dobroty, poučte mne - kdy od samotného počátku byla česká šlechta tvořená Němci? Přehánějte. Nebojte se toho. "Dovzdělejte se" totiž používají jen ti, co jedou na dojmologii a sami si nejsou tak úplně jistí. A vtipně pak dodávají, že by uvítali odkaz A nebo víte co, raději snad ani nepište nic. Bude to asi lepší pro všechny.

500 let - OK, to jsem plácnul z voleje. Jen nějakých cca 436 let. Budeme-li ohraničovat nahoře olomouckou vraždou. Kristián, Anály Fuldské. Ke Kosmovi buďme opatrnější. K samotnému počátku přemyslovců třeba Třeštík.

Jinak tedy ještě jednou - po lopatě: BÁJNÉHO Přemysla Oráče a BÁJNOU Libuši jsem zmínil nikoliv kvůli Libuši a Přemyslovi (vědět, že spustíte o Přemyslovcích, tak jsem si to snad i odpustil, protože o ty vůbec nešlo), ale kvůli jejich BÁJNOSTI a v rámci báje evidentní NE-Německosti.

Nechám toho, jakákoliv debata s vámi prostě smysl nemá. Jen se pak zaplétáme do podobných podružností. Už jsem vám napsal dříve - působíte na mě člověkem, který má nějaký osobní problém. Jestli patříte do té zahořklé party, za jejíž život může vždycky někdo jinej, netuším. Někteří třeba považují za dějinnou nespravedlnost, že se nenarodili coby Němci a musejí se špinit s českým živlem, který nechápe jejich dějinnou velikost (netvrdím, že vy jste zrovna tento případ). Vyrozuměl jsem z debaty, že jste snad emigrant (potomek emigrantů) žijící v zahraničí. Je-li tomu tak, může to i částečně vysvětlovat mimoběžnost zdejších diskusí s vámi.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Jasně. Vy napíšete něco o tom, že Franta Novák by se nikdy nedal k náckům protože Přemyslovci - a já jsem ten divnej, co má problém.

Jakoby se nikdy nikdo nedal k nepříteli a bylo tady málo kolaborantů.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Tak součást vašeho problému je evidentně neschopnost chápat psaný text. Snažil jsem se vám vysvětlit, že jste se k SS rozhodně nedostal jako ČECH protože JSTE SI TO PŘÁL, i kdyby se nakrásně CÍTIL BÝT Němcem.

Ne že on "by se nedal." Proto, že ONI BY HO NEVZALI. Chápete ten rozdíl?

Těch snaživých hochů měli ve Vlajce i celkem dost - a stejně je nevzali (skončilo to u vágniho výcviku v erárních teplákách a následného rozpuštění). A když už museli sáhnout po Háchových Melody Boys, poslali je raději do Itálie - na týlové práce.

Samozřejmě že existovali aktivističtí zrádci a kolaboranti. Ale nikdy se nemohli dostat na stejný stupínek jako Němci. Vlastně byli jen využíváni a o to více pohrdáni. Samozřejmě, že v protektorátu žilo velké množství Čechů s "dostatečně silnou německou krví", aby - jak jste sám uváděl - vyšli "čistěji" než mnozí říští Němci. Ale ani to automaticky neznamenalo, že se stane říšským občanem, protože "Říšským občanem jest pouze státní příslušník německé nebo příbuzné krve, který dokazuje svým chováním, že je ochoten a schopen věrně sloužit německému národu a říši." a "Říšského občanství se nabývá PROPŮJČENÍM listiny o říšském občanství." - nebylo nárokové. A vtip byl v tom, že právě oním "zřeknutím se otce" jste v té pošahané nacistické ideologii prokázal nedostatek charakteru, respektu ke krvi i půdě. Fyzicky jste měl největší šanci jako "árijsky odpovídající dítě", které bude ve svém nově nabytém němectví vychováno. Jinými slovy - nestalo se Čechem.

Státním občanem samozřejmě byli z podstaty příslušnosti k Protektorátu.

Ale tohle fakt nemá význam, protože vy z toho uděláte zase nějakou bramboračku.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Jo, na začátku války možná. později byl každý dobrý.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Však co by na tom bylo špatného, když by poctivě pracovali pro sebe i pro vlast ?
Navíc jak Tschmoud tvrdí, byli ještě němečtějšími jak Němci.
Tedy byli šikovnými cikány i chytrými Němci ?

Francisca je ale prý od sekery, nástroje to i popravčího. Tudle sem viděl jak jí jeden Tschmoud vrhl tak, že na 20 metrů udělala z melounu kaši.
V jednom americkém lágru pro esesáky prý zas měli za strážce Indiány, nikdo nikdy neutekl, bo jim při úvodním apelu ukázali, jak se takový Navajo dokáže trefit do arijské hlavičky na 30 metrů.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Jo jo, cikáni třídními nepřáteli. To je ono.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Mnozí kapitalističtí synkové udělali velkou kariéru za socialismu docela dobrovolně a stali se součástí systému. To nás rozhodně za Němců nečekalo, pro ně jsme byli podlidi jednou pro vždy.
Ostatně, pokud vím, za socialismu bylo popraveno cca 300 lidí, které je možno označit za "politické". Obětí války bylo v Československu 360 000. To je sakra rozdíl.
Pokud se týče panovnických rodů, tak zřejmě vůbec nechápete, o co tam šlo. Tam nikdo neřešil, kdo je Čech nebo Němec, tam šlo vždy o politiku. Také se dá pohled zcela otočit - vysoká německá šlechta měla v sobě hodně české, resp. slovanské krve. Například velká knížata Ruská dodávala nevěsty pro celý západní svět.
Že by první Přemyslovci byli Němci je nesmysl. Nic tomu nenasvědčuje.
Ostatně, národnost panovnického rodu vůbec nic neznamená. Britské, bulharské, řecké, ruské a další panovnické rody jsou německé. A co z toho vyplývá? Podle mého názoru vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Ostatně, národnost panovnického rodu vůbec nic neznamená. Britské, bulharské, řecké, ruské a další panovnické rody jsou německé. A co z toho vyplývá? Podle mého názoru vůbec nic.
---
Tak si za nimi zajděte na čaj. Pak dejte vědět, jak jste dopadl.

----
Mnozí kapitalističtí synkové udělali velkou kariéru za socialismu docela dobrovolně a stali se součástí systému. To nás rozhodně za Němců nečekalo, pro ně jsme byli podlidi jednou pro vždy.
---

Kolik miliónů Slovanů vlastně sloužilo v německých ozbrojených silách. Milióny? Nejen v národních jednotkách, ale i těch německých.

Myslím, že se to dost vyrovná té šanci od komunistů.

Pak z vás byl ovšem v nejlepším případě někdo jako Přeučil.

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čmoude a jak dopadne excht němec co dělá zedníka nebo i angličan co dělá zedníka, když přijde za panovníkem na čaj, pošlou ho kde slunce nesvítí jako vás, takže váš argument dokazuje jenom to, že umíte psát ;)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

No vidíte, začínáte to chápat.

Tak když posílají do prdele i vlastní, kam asi tak pošlou někoho z těch neurozených, se kterým se navíc ještě ani nedomluví.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Zavzpomínejte na své příbuzné, co bojovali za Němce. Budete jich mít kolik se bude ráčit.

Nic si dokazovat nemusím.

Průměrný počet slepic: 2.9 (15 hlasů)

To je fakt. Vy totiž jen blbě kecáte. Ale na to máte nárok, že. Co se párat s realitou, historií, nebo nějakými fakty, Vy si všechno překroutíte dle potřeby tak aby to zapadlo do těch praštěných scénářů ve kterých žijete.

https://www.youtube.com/watch?v=PvP2ehmq2wo&ab_channel=MartinMoravsk%C3…

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Vy jste jenom ta jeho nejhorší část.

Mezi vás se nikdy zařazovat nebudu.

Vidlákovo "zraďte, zraďte, dejte se k nám" z dnešního článku mě nijak neláká.

Radši si ponechám mravní hodnoty vámi nenáviděné První republiky, Obrozenců, Legionářů atd.

To jste byli "vy komunisté" (píšu to, protože to obhajujete a zjevně vám to přijde normální) vyřadili násilně část lidí z národa a ti už neměli šanci se zařadit. - Leda by zradili, jak píše Vidlák, byť jinak rodinu vyzdvihuje a popisuje, jak pro svoji integritu (v jeho případě víru) rodina radši změnila zemi.

Radši emigrovali, jen aby zůstali sami sebou.

Nemám rád vás. V národě máme lepší.

Průměrný počet slepic: 2.5 (16 hlasů)

Čmoude jen krátce... 

Moji předci emigrovali, protože emigrovat mohli. Protože měli kam, protože byli od Bdřicha Velikého "pozváni". Ale předtím se museli sto let ohýbat úplně stejně jako se lidi museli ohýbat před rokem 89.  Také museli pěkně chodit alespoň jednou do roka ke zpovědi, také museli pěkně do procesí a také přemýšleli, zda na ně vrchnost nepovolá nějakého kovaného Koniáše, aby jim vysvětlil tu pravou víru. Sto let nikam neutíkali, neemigrovali, protože nemohli.  Jistě, mohli se pokatoličtit. A hodně jejich sousedů to udělalo. Mohli také podle vzoru prvních křesťanů zmužile nést svůj mučednický osud - neodvolat, nezradit víru a nechat se zadupat do země, zmarginalizovat, zničit. I takoví se našli. Ale moji předci to neudělali. Protože především bojovali tak, aby se dalo bojovat i zítra. Rozhodli se, že jim víra stačí v srdci a nemusejí o ní halasně křičet. A pak - po sto letech - po páté generaci - teprve dostali nějakou možnost volby.

Můj dnešní článek je také trochu o tom, že si ne vždycky můžete zvolit čestné řešení. Že nezvažujete jen ta velkolepá, romantická a sebeobětující gesta, ale mnohem častěji člověk něco ze sebe obětuje, aby nemusel obětovat všechno. Že se člověk někde ohne, aby se jinde ohýbat nemusel. A že to nejdůležitější někdy na dlouho zamkne kamsi hluboko do srdce a Bibli schová za trám ve stodole, aby to vytáhl, až to bude mít alespoň nějakou šanci. 

Ono málokdy jde o jednotlivce. Je snadné dělat disidenta, když jste placen ze Západu, nemáte děti a vaše činy si odnesete jen vy sám. Ale podepsat Chartu, když máte malé děti, nemocnou manželku, nemohoucí rodiče... to už je trochu něco jiného. Je snadné postavit se do boje, když za prohru zaplatíte sám. Ale bubnovat do boje, když vaší prohru odnesou i všichni okolo vás, to už je něco jiného. 

Já nezpochybňuju hrdinství, ani ho nesnižuju. Ale říkám, že hrdinství je sice ctnost, ale ne povinnost. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Já neříkám, že hrdiství je povinnost.

Ohledně disidentů jsem ani tehdy nevěděl, jestli to není nějaká provokačka. Každej si pamatoval, co byli kdysi zač. Prostě to nedávalo smysl. Je mi divné, že se o tom dodnes skoro nemluví a když, tak z lidí vypadávaj podivné historky, co se říkají i dneska jen stranou.

Jen tak se dát ke komunistům... to nebylo jako jít jednou za rok ke zpovědi. To bylo jako stát se koniášovým pomocníkem.

Jít jednou za rok ke zpovědi, to bylo jako jít jednou za rok na prvního máje, vyvěsit vlaječky v listopadu a v únoru.

Vstoupit do strany, to bylo pro spoustu lidí jak muset vstoupit do mafie. Nebyl žádný další boj, protože to byla totální prohra. Přestal jste být sám sebou.

Vstup do strany byl výhra pro lidi, co šli přes mrtvoly tak jako tak.

Byli lidi, co vstoupili do strany pro své děti a ty jim za to nadávali a pak radši utekli do ciziny a žili v relativní chudobě, jen aby je nemuseli vídat a poslouchat je.

Ono nešlo o to, že jste ve straně, ale že vás tam nutěj k věcem, které se vám nějak příčí.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Jaktože strana zápolila s tím, že v ní bylo málo dělníků?

Jaktože přišla revoluce a ze strany se masově vystupovalo?

Kde jsou ty masy zapálených soudruhů, z 16.11.1989, kteří byli ve straně z přesvědčení?

Jaktože vůbec byl nějakej 68 a Pražské jaro?

Proč dneska nemá KSČM svůj milión členů?

----

Samozřejmě, že byli i zapálení komunisté typu Husák, Jakeš, Bilak, - jen kolik jich bylo.

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

Na tento topic jsem měl pár let nazpět debatu s jedním - chytrým - chlapíkem, cca 45 let, havlistou, demokratem. Probíralo se mimo jiné přesně to o čem píšete. Nepobral to. Zarytý jak kůl, nepovolil ani o milimetr (nehádal jsem se, on o tom ale nechtěl ani slyšet). Posedlý ideologií. Nedávalo to smysl, najednou byl neuvěřitelně iracionální, asi jako tady čmoud. Akorát že čmoud je internetový ratlík, kdežto chlapík byl na pivu se dvěma mladýma chlopama se kterými neměl žádný spor, naopak. Od tý doby jsem ho nepovažoval za chytrého /jak v čem/ ale za zabedněného.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já pořád mluvím o tom, co se dělo.

Já ani neznám vaše názory, jen mi pořád oponujete.

Vidlák byl koncem socialismu ještě dítě a podle všeho byl jeho otec z šedé zóny. - Tak co ví Vidlák o tom, jaké to bylo se vstupováním do strany pro děti z rodin třídních nepřátel?

Nic.

Co jste napsal vy za příklady? Jak byl váš tatínek prvorepublikový podnikatel, jak ho zavřeli, ale vy jste byl uvědomělý, vstoupil do strany, oni tam o vás stáli, vy jste tam pro ně pilně pracoval, rodina vás za to obdivovala a tak dále.

Kromě útoků na mne sem nepíšete nic.

Tak si zase zaurážejte.

Zatím bez slepic

Psal jste to pod moji odpověď Vidlákovi, mluvil jste tam o mě, tak se budu žinýrovat odpovědět.

Respektujte ostatní. Nebudou vám odpovídat.

Už jsem vám psal tolikrát, ať mě prostě ignorujte a jen se do mně pořád dokola navážíte, falešnými argumenty k tomu.

K věci nic neříkáte a vaše osobní útoky stejně neberu vážně. Co vás na mně sere doopravdy mi stejně nikdy neřeknete, protože to byste to už dávno vybalil a bylo by jasno.

Zatím bez slepic

chtěli - na rozdíl od Občanovy Oma-my - slušné potravinové příděly pro celou svou rodinu. To za prvé. Za druhé se chtěli jako Poláci vyhnout cestě do lágru s vysokými komíny.
Nevím, co vás na tom sere. Asi to, že jste se nemohl u těch kamen, v nichž pálili nevhodné kusy, hezky ohřát.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Jen jsem upozorňoval na to, že s Němcema nemám společného ani tolik co vy. - Nesoudím lidi, kterým šlo o život, ale ať se nadále sami zdrží všech soudů.

Sere mě ta věčná ubohost, že když nemá někdo lepší argument, tak začne linkovat k náckům. Že je ochoten, plesknout cokoliv, jen aby něco plesknul.

Ano, děláte to méně než ostatní, ale někdy to uděláte taky.

Kdyby se moji předkové chtěli hřát u nějakej pecí (ať už tím myslíte, co chcete) tak by se dali k Němcům a ne partizánům. Půlka jich měla na žrádlo tak jako tak, druhá půlka radši hladověla.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

žvásty mne už poněkud unavují, takže jen malou poznámečku.
Vaši předkové mohli mít na žrádlo akorát tak trávu, protože za kšeftování se žrádlem byla za vlády německých Parteigenossen rovnou sekera, v lepším případě jízdenka do Komínova na převýchovu, kterou opravdu jen málokdo přežil.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Oni si to kupovali pro svoji potřebu. Přímo na statku. Na samotě, kde nebyli žádní zvědaví sousedi.

Ti druzí zase vykázali jedno prase, z toho byly odvody, a vykrmili tajně ještě druhé prase. Dělala to tak celá vesnice, tak měli všichni zájem držet basu. Stejně i tak bylo jídla dost málo.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

jsou taková ta podivná nařízení z časů breberek a pjátů..., ale zase naděje , že opisujou

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

„...Pro období po konečném vítězství plánoval nacionálně socialistický režim germanizaci celých Čech a Moravy. Češi „dobré rasy a dobré vůle“ měli být germanizováni, jiní deportováni, sterilizováni nebo zavražděni. Tyto plány by v případě své realizace naprosto naplnily skutek genocidy ve smyslu konvence OSN z prosince 1948. Nebyly však realizovány, a to ani částečně...“

—Konrad Badenheuer, „Die Sudetendeutschen – Eine Volksgruppe in Europa“

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Jo, ta germanizace, to je přesněj ekvivalent vstupování do KSČ, když jste dítě třídních nepřátel.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

že němci vraždili nebo plánovali zavraždit každého kdo jim nepasoval do plánu. Přeloženo do tschmoudštiny bylo v plánu vyvraždit dvě třetiny českých zemí.
Komunisté ostrakizovali, občas i šikanovali, ale člověk žil. Jak roky přibývaly režim se optimalizoval a i třídní nepřátelé mohli dostudovat a dělat taky něco jiného než traktoristu či kotelníka.
Jen herr tschmoud nevidí rozdíl.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

originál toho dokumentu: https://www.herder-institut.de/fileadmin/user_upload/quellen/Protektora…
Patrně někam zmizel nebo byl zmiznut během "Norimberských procesů" - https://www.scribd.com/document/67410674/NT-Vol-33
Čísla dokumentů by měla být "Nr. rpr. 1391/40" a "Nr. rpr. 1197/40"

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

V tuto chvíli nedokáži přesněji komentovat. Citace pocházela z Hahnové (2014) s odkazem na Krále (1961). Čelovský (2002) odkazuje na dokument IMT, PS 3859, jehož originál měl být v době procesu v Československu, proto se pracovalo v Norimberku s fotokopií. Teoreticky by se tedy dnes měl nacházet v archivu MZV. (Nakonec tam se našel i ten Heydrichův projev v podobě rozšířeného stenozáznamu, pokud se dobře pamatuju. Ale už je to nějaký pátek co jsem se tomu věnoval.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

Jen... Jde o přepisy. Ani v v těch odkázaných aktech se nejedná o fotokopii, ale o přepis.
Možná ten originál je v archivu MZV ČR; anebo v nějakém úplně jiném archivu.

Svého času jsem na webu yale.edu (The Avalon project) studoval materiály k "Norimberským procesům" a nestačil jsem se divit, co za svinstva se začalo okamžitě poté, co dozněly poslední výstřely WWII. Hlavně ze strany západních mocností - např. snaha o zabránění všem středo- a východoevropským státům v účasti, následně naha o blokaci alespoň SSSR, snaha o projednávání pouze zločinů spáchaných v západní Evropě ě ze střední a východní Evropy pouze na židech.
Nakonec se Stalin nasral a sdělil, že buď všechno a všichni, nebo žádné procesy nebudou.

Když jsem se v tom začal před dvaceti lety hrabat, dělalo se mi občas zle od žaludku. Protože jsem zjistil, že vztah "západních demokracií" především ke Slovanům se vůbec neliší od vztahu nacistů k týmž. Dtto vůči obyvatelům BV; s vyjímkou těch s židovským vyznáním.

Ten "The Avalon Project" vřele doporučuji. Pro účely studia reálií skvělý zdroj.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Příslušná US edice dokumentů z Norimberka bez nutnosti registrace na scribd: https://www.loc.gov/rr/frd/Military_Law/pdf/NT_Vol-XXXIII.pdf (všechny díly: https://www.loc.gov/rr/frd/Military_Law/NT_major-war-criminals.html )

Zajímá nás vol.33 a v něm na str.261 3859-PS, Frankovo memorandum bylo druhou přílohou od str.269

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

(...) Příkaz, který jsem odbržel pro tento úkol /.../, zní: musím jednoznačně a s neoblomnou tvrdosti přivést obyvatele této země, pokud jsou Češi, k poznání, že se nemohou vyhnout té skutečnosti, že jsou příslušníky Říše a jako takoví dluží Říši poslušnost.

(...)

Začalo to vřít pod povrchem natolik, že jsme si řekli: tady se musí rychle a pořádně zakročit. Ale rád bych ještě dodal, že za tento stav nejsou zodpovědní jenom naši protivníci; vinni jsme také my, Němci. Ne všichni Němci, kteří sem přišli, si uvědomili, že zde jde o prostor, v kterém se svádí boj a v kterém každý Němec musí dát stranou všeliké kompetenční spory a musí bojovat a zvítězit v zájmu Němectva. Každý zde žijící čelný Němec se musí pokládat za Vůdcova politického vojáka, musí jasně vidět hlavní úkoly, totiž zajištění tohoto prostoru a potírání každého náznaku české samostatnosti. Při jednání s jednotlivci si musí vždy být vědom, že Čech je Slovan a že Čech pokládá každou laskavost za slabost. (...)
Němci v tomto prostoru musí být vedeni myšlenkou, že v této době, z důležitých válečných a taktických důvodů, nesmíme v jistých věcech vydráždit Čechy až do nepříčetnosti; z určitých taktických důvodů musíme být sice tvrdí, ale přitom musíme být opatrní, abychom je nezahnali do slepé uličky, z které nemají jiného východiska než se vzbouřit. Ale naše zásadní směrnice, totiž že tento prostor se musí jednou státi prostorem německým a že Čech v něm koneckonců nemá nic co ztratit, musí při všem tom jednání zůstat nevyslovena. To jsou věci, které rozdělují mé poslání ve dvě veliké a jasné etapy. První je můj bezprostřední úkol, úkol po dobu války; druhý je příprava dalekosáhlého konečného cíle. První úkol je dán potřebami války. Tedy musím mít v tomto prostoru klid, aby dělník, český dělník, pracoval naplno pro německé vedení války (...). K tomu patři, že českému dělníkovi se musí dát nažrat – abych to řekl na plnou hubu – , aby mohl konat svou práci. Přitom ale musíme dávat pozor, aby Čech nezneužil způsobem, jenž je mu vlastní, našich nesnází k tomu, aby si získal osobní výhody a národní výsady. Tento první úkol předpokládá, že nejdříve ukážeme Čechům, kdo je zde pánem, aby si dobře uvědomili, že zde diktuje německý zájem a že Říše je zde rozhodujícím činitelem. (...) To znamená, že nesmí být ani jednoho Němce, který by něco Čechovi prominul, jak se to stává v Říši v případě Židů. Nesmí být jediného Němce, který by řekl, že ten nebo onen Čech je slušný člověk. S tím jsme měli problém v Říši při řešení židovské otázky. Musíme si podržet svůj základní postoj a vytvořit proti Češstvu jednotnou frontu, neboť Čech si jinak najde zadní dvířka, kterými by rád proklouzl. Zda ten nebo onen Čech je slušný chlapík, budeme moci rozhodnout, až když se budeme zabývat dlouhodobým, konečným řešením našeho úkolu zde, totiž otázkou poněmčení. (...) Přesto se budu s těmito Čechy společensky stýkat, při čemž si ovšem musím dávat pozor, abych nepřekročil určité meze, a musím si vždy říkat, dej si pozor, vždyť jsou to Češi! Rozumíte? Při taktické nutnosti stýkat se s Čechy, kteří jsou nám užiteční, musíme si vždy uvědomit: jsou to ale Češi!
Je podstatné, abychom se vší důsledností věnovali pozornost věcem, které toho vyžadují. Nemá smysl, abychom s obuškem v ruce a se vší námahou a policejní mocí přinucovali Čechy k práci, když se jim nedostane toho, čeho potřebují k udržení potřebné fyzické síly. Na návrh státního sekretáře Franka konala se u Vůdce porada, ke které byl pozván státní sekretář Backe. Výsledkem asi bude - ale to si prosím nechte pro sebe, neboť toho se musí využít propagačně -, že zvýšíme českým dělníkům příděl tuku na 400 gramů, což není pakatel. (...)
Musíme alespoň po dobu války Čechům ujasnit jednu věc: máš-li nás rád nebo ne, pomyslíš-li na vlastní státní nezávislost nebo ne, musíš si alespoň uvědomit, že každá myšlenka na odpor a vzpouru ti bude na škodu. (...) Hlavní věcí je, aby se chovali klidně, neboť k definitivnímu záboru tohoto prostoru potřebujeme klid a pokoj. Tedy základní pravidlo a také naše taktika musí být jasné. A každý Němec, který se neřídí tímto základním pravidlem, které nemůže být jiné než nacionálně socialistické, musí být odstraněn. Kdo v taktickém zacházení s Čechy povolí, nemá zde uplatnění, takoví Němci nemají zde co hledat. (...)
A nyní, pánové, ještě několik myšlenek o konečním řešení, jež si, prosím, nechte také pro sebe. Chci je s vámi sdílet, abyste se nedopustili žádných chyb při plnění úkolu bezprostředního. Pánové, konečné řešení musí zajistit:
1. že tento prostor musí být jednou definitivně osídlen německým živlem. T(...) K definitivnímu poněmčení nehodlám říci „použijeme starých metod k poněmčení této české sebranky“; nýbrž docela věcně „začneme tím, co se dá dělat zakukleně již dnes“ K rozhodnutí, kdo se hodí k poněmčení, potřebuji rasovou inventuru. (...) Máme zde různé lidi. Někteří vykazují dobrou rasovou kvalitu a dobré smýšlení. S těmi to bude jednoduché, můžeme je poněmčit. Ale na druhé straně jsou zde rasově podřadné živly, které navíc vykazují špatné smýšlení. Tyhle musím dostat ven. Na Východě je hodně místa. Mezi těmi póly se nachází střední vrstva, kterou musím dokonale prozkoumat. Jde o lidi rasově podřadné, ale s dobrým smýšlením; pak lidé sice rasově přijatelní, ale se špatným smýšlením. S těmi prvními budeme asi muset naložit tak, že je nasadíme někde v Říši, nebo vůbec někde, ale přitom se postaráme o to, aby už neměli děti, neboť v tomto prostoru je nemíníme dále vyvíjet. (...)

Pak zbývá ona skupina, jež je rasově přijatelná, ale myšlenkově nám nepřátelská. Ti jsou nejnebezpečnější, neboť jde o rasově zdravou vrstvu vůdců. Musíme si dobře promyslet, co s nimi. Můžeme se pokusit některé z nich přesídlit do Říše, do čistě německého prostředí, tam je poněmčit a převychovat. Když to nepůjde, musíme je postavit ke zdi. Kdybych je vyvezl na Východ, vytvořili by tam vrstvu vůdců, která by pak brojila proti našim zájmům. (...)

Druhá věc je likvidace a odstranění oné vrstvy vůdců, kteří by se v českém národě časem mohli stát nebezpečnými. S tím úzce souvisí naše podpora Háchy a celé české vlády. Nesmíme dopustit, aby tvrdým zacházením státní prezident nebo vláda si řekli, že už toho mají dost, a odstoupili. To by v zahraničí nedělalo dobrý dojem a nebylo by ani jinak účelné. To se nám podařilo a vláda neodstoupila, spíše se obávala, že ji odvoláme. (...) Rád bych ještě zdůraznil, abyste si uvědomili, že každý Čech se bude snažit využít každého ústupku k svému prospěchu. Dobrým příkladem je odsouzení ministerského předsedy Eliáše (ostatně dr. Thierack, předseda Lidového soudu, během vyšetřování a odsouzení udělal kus mistrné práce, zvláště svou fantastickou důkladností, politickou šikovností a porozuměním, a musím dodat, přes všechnu námahu Ministerstva spravedlnosti). Tento příklad nám ukazuje, jak Čech dovede využít každé příležitosti, při čemž se kryje zdánlivou pokorou. Sotva byl vynesen rozsudek, hned se objevil nemocný pan Hácha (toho času zase churaví); plačtivě se pokoušel vyvolat v nás pocit lítosti, abychom Eliáše omilostnili. Chtěl vlastně mluvit v rozhlase, aby uklidnil obyvatelstvo, ale teď už prý toho není schopen, dokud nepřestanem s rozsudky smrti. Ty jejich hanebné způsoby. Odmítl jsem a řekl jsem mu, aby se nejdříve staral o své zdraví. Když mu za několik dnů bude lépe, budu se snažit, aby bylo těch rozsudků méně, ale to bude záležet na českém národě. (...)

V duchu lidskosti a dobroty ve vlastním prostředí a v duchu kamarádství a lidského porozumění uvnitř naší německé společnosti musíme s neoblomnou tvrdostí zaručit, aby tento prostor se s konečnou platností stal prostorem německým.

Průměrný počet slepic: 4 (19 hlasů)

Ech, Admirál už umístil na druhou stránku dříve. Omlouvám se za spam.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

:D

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Tahle politika dat nazrat se nam nejak nezmenila, mozna to porad maji jako navod na ovladani cechu.

Otazka je jak dlouho jeste bude trvat ta studena valka, nez zacne opet ta likvidace pomoci treba muslimu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nacisté to za WWII zkusili a ... a žalostně pohořeli. Kromě BiH, Albánie a části Kavkazu se jim nepodařilo u muslimů zabodovat.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Počkat, to povstání v Iráku za účasti Luftwaffe také nebyl jen čistý národně-osvobozenecký boj...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

„….The security police and SD took their slice of the Islamic pie as well. The Ic officer of the 11st Army ordered Otto Ohlendorf´s Einsatzgruppe D to recruit the Crimean Tatars on January 2, 1942, and the very next day the „ first official meeting of the Simferopol Tatar committee on the topic of beginning to enlist the Crimean Tatars for the common struggle against Bolshevism“ took place. The mullah of the community declared that Tatar´s religion and their faith demanded that they také part in this holy struggle together with the Germans, and the committee chair professed „ It is a honor for us to be able to fight under the Fuhrer Adolf Hitler, the greatest man of the German nation“. Then the assembled Tatars stood up and repeated after their mullah : „1st command : For atainment of a rapid victory and the common goal, as well as for long life for the Fuhrer Adolf Hitler“ . Of the 9 255 men enlisted by mid-February, the Einsatzgruppe diverted 1 632 volunteers to its own ranks and organized them into 14 Tatar security companies distributed across the peninsula. They were „ decidedly oriented against Bolsevism, Jews, and gypsies“ and „often went as far as deliberate denunciation“ praised Ohlendorf. Two months later he judged that they had „ proven themselves admirably“ in „fighting the partisans“….
(Nazi Palestine: The Plans for the Extermination of the Jews in Palestine, Klaus-Michael Mallmann, Martin Cüppers )

My ale už se dovídáme v posledních letech jen to, jak krutý Stalin dobré a hodné Tatary ze země (ještě že nepíšou že z jejich země) vyhnal.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Ale v podstatě šíříte Heydrichovy názory....

Na smetišti zapomnění mají dlít (tlít ?) takoví.
Stačila by zmínka, dvě tři věty - o tom co chtěli.
Ale celé jejich projevy - to si je jako mají lidé přečíst, zřejmě . Nu a to právě že chtěl třeba i ten Heydrich, aby si ho lidé četli, projevili o něj zájem....o jeho myšlenky, návody...

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)

Já jsem to, bohužel, ještě nikdy nečetl, ale mám to za tak důležité, že to musím přečíst dětem i vnoučatům.

Zatím bez slepic

Osobně si myslím, že pro nás Čechy je dlouhodobě větší problém soužití s okolními německy mluvícími zeměmi než se vzdálenějším Ruskem resp. dřívějším Sovětským svazem. Podřízenost sovětským komunistům trvala nějakých 40 let, s Němci (a Rakušany) se přetahujeme již několik staletí.

Na Němcích (nejen v období Říše) mne děsí, jak snadno propadnou nějaké zhůvěřilé ideologii a s jakou nelidskou systematičností, urputností a vytrvalostí, až jakoby strojově, jí pak uvádějí v praxi. Tomu se prostě nedá čelit.

Nedávno jsem se dostal k Heydrichově projevu, který pronesl jako nastupující říšský protektor:
https://www.mzv.cz/file/198483/Microsoft_Word___HeydrichCesky.pdf
Vřele doporučuji k přečtení.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

!

Průměrný počet slepic: 2.9 (29 hlasů)