Covid vole!

Autor
Štítky

Krátký Zemanovský úvodník: 

Prezident Zeman se včera omluvil Srbsku za bombardování Jugoslávie v roce 98. Uznal, že to byla naše chyba, chyběla nám odvaha se vzepřít, ale to nás neomlouvá. Poprosil Srby o odpuštění.  Drtivá většina čtenářů na Kydech vnímá právě tuto naší servilitu vůči NATO za opravdu velkou čmouhu naší nedávné historie a kupříkladu pro mě bylo právě toto bombardování osobním převratem, kdy jsem se rozešel s hodnými Američany a ještě hodnějšími Němci a začal si myslet své. 

Prosím proto všechny v diskusi o vyjádření, zda máte pocit, že Zeman tímto gestem naší národní (i svojí) zbabělost alespoň morálně napravil? Zda nám neměl srbský prezident vlastně ještě naplivat do ksichtu... 

Jo a máme další krásné měřítko, koho volit a koho za žádnou cenu. Stačí sledovat, jak se postaví k té Zemanově omluvě. 

 

A teď už dnešní článek:

Po delší době dnes prokydáme naší milou a prozatím ustupující epidemii, protože se blíží léto, kdy hóóódně lidí bude chtít vyjet na dovolenou, blíží se podzim, kdy nám loni koronavirus pěkně chytl drajv a pak budou volby. Kombinace těchto tří faktorů je dostatečně silná na to, aby covid zůstal velmi významným volebním tématem za které budou decentně zastrčeny všechny finty, kterými budou opět přesvědčovat lopaty, že si prožraly budoucnost. Dneska to ale nebude o volbách, ale o koronaviru. 

Nejprve začnu osobními postřehy. Všimli jste si, jak nápadně utichl křik naši pravdomluvných novinářů o tom, že všechny ty antigenní testy jsou šméčka, že vláda koupila něco, co je k nepotřebě, že za to zase může Babiš a určitě si na tom hodně nahrabal a že týráme děti strčením tyčinky do nosu asi do těch míst, kam se miminkám strká odsávačka hlenů... Ono to totiž funguje stejně dobře jako kdekoliv v okolních státech. 

Stejně tak už jen pár posledních zoufalců zkouší vytřískat nějaké drámo z toho, že skoro nikdo ve firmách i školách covida nemá, ergo nebyl důvod všechno zavírat, ergo vláda je fašistická a zavádí koncentrák. 

Já jsem možná jen blbej Vidlák, ale já mám ze svého okolí pocit, že firemní a školní testování naopak zachycuje případů docela dost. Ano, v celkových číslech počtu testů jde o promile, ale ono to není tak málo. Možná dokonce je to přesně ten počet, který na rozjetí epidemie postačí. Za celou dobu epidemie jsem neměl tolik lidí vyřazených z provozu. Většina mých dodavatelů má právě teď, kdy se nemocnice vyprazdňují, největší personální obtíže. Jakákoliv urgence termínu je odbyta dnešním nadpisem - Covid vole! Všude někdo chybí. 

Každý pozitivně otestovaný člověk sebou vezme celou rodinu do karantény. Mám už v práci případy, kdy jsme kolegu neviděli šest týdnů. Nejprve to dostala jeho žena, které to otestovali u ní v práci. PCR test to potvrdil a ona za pár dní skutečně dostala horečky. Po týdnu šla na testy celá rodina a ejhle, jedno dítě mělo pozitivní test. Tož za týden šli znovu všichni zbylí na testy... a další dítě mělo pozitivní test. Tož za týden šli zase na testy a kolega měl pozitivní test... Všichni pak nemoc skutečně prodělali s relativně mírnými příznaky. Kolega byl víc jak měsíc vyřazený z práce... ale nikoho nenakazil. 

Můj pokrývač byl podobný případ. Jeho manželka měla pozitivní test v práci, PCR test to potvrdil. Po dvou dnech na ní přišly horečky. Sám pokrývač skončil v karanténě a po pěti dnech měl negativní test. Pak měl horečky také, ale i druhý PCR test byl negativní. Horečky mu po třech dnech ustoupily, dokončil tu svojí karanténu a teď už mi zase vesele leze po krovech... 

Kam se ale kolem sebe podívám, všude mají těžkou hlavu z toho, jak hodně lidí jim v práci chybí. Možná nejvíc od začátku pandemie. A prý že testy nikoho neodhalí. Ve skutečnosti jich zachycují docela dost a kupodivu i docela včas. Zatím jsem se nesetkal s tím, co bylo běžné na podzim - že by jeden nakazil deset lidí. Naopak. Nakažený je vyhmátnut a zkaranténován dřív než to začne masivně chrlit kolem sebe. 

Ať už je procento zachycených velké nebo malé, dělá to teď minimálně v mém okolí a dosahu asi nejvážnější výrobní potíže od podzimu. A kupodivu i hygiena dodržování karantény poměrně striktně kontroluje a ani velcí bohémové se moc neodvažují riskovat značnou pokutu. Zaměstnavatelé neriskují, dělnictvo neriskuje a ani OSVČ neriskují.  

A víte co? Ono to asi i postačí. Každý týden je otestována víc než polovina populace a rizikoví se dostanou ihned do karantény. PCR testů se už nemusí dělat tolik, protože existuje síto, které nakažené kandidáty předvybere. Tím pádem jde pozitivně testovaný z práce na PCR nejpozději druhý den, leckdy ještě ten samý. Velmi rychle se ví, na čem člověk je a velmi rychle se řeší karanténa.  Vlastně jsme se velkým obloukem dopracovali tak trochu k tomu, co dělají asijské země. 

A také mám dojem, že kromě počasí zapracoval i faktor včasného odhalení. Lidi zjistí, že jsou nakaženi ještě dříve než se u nich covid řádně rozvine. Včas zalezou do betle, včas si dají nějaké vitamíny, včas se vypotí. Už na podzim říkal Master, že koroňáček nemá rád, když je ignorován a pokud se ho člověk snaží přechodit, zpravidla to špatně dopadne.  Teď bych řekl, že se to daří. Manažeři nenutí dělníky, aby makali i s chřipkou a pozitivní test je automaticky poukaz na čtrnáct dní doma v posteli. 

Když si k tomu vezmu, že během léta bude nejspíš naočkována polovina populace, myslím, že se případný podzimní nárůst zvládne za pomocí roušek i bez lockdownů. V kombinaci s každotýdenním (a možná i častějším) antigenním testováním budeme schopní z populace včas vytáhnout ty nakažlivé a včas je dostat do karantény.

Výroba antigenních testů stoupá, cena klesá a já si dovedu představit, že na podzim bude běžné, že se člověk otestuje v čekárně u doktora, v čekárně u kadeřnice, ve vestibulu bazénu... a možná i v hospodě.  Objeví se i jednodušší metody než šťourání v nose a máčení tyčinky. Jednoduché jako test na alkohol pro řidiče. 

V kombinaci s očkováním to zřejmě bude stačit samo o sobě. Možná jen v obchodech, kde je hodně lidí pohromadě a byl by nesmysl je testovat, tam zůstanou roušky. 

Jasně... teď se určitě najde dost chřipečkářů, kteří řeknou že i jednoduchý antigenní test je omezování jejich svobody a že požadují mít přístup kamkoliv i kdyby byli stokrát nakažení, protože chránit se mají ti, co se bojí a průměrný nakažený si může chodit kde chce. Budu si o nich myslet svoje a budu vědět, kdo má strach o svobodu a naopak komu jde jen  o své sobectví. Také půjde snadno vidět, jak to s námi myslí tam na vládě. Jestli podlehnou řevu pod okny nebo udrží to, co docela pěkně funguje a omezuje to jen minimálně.

Antigenní test jednou nebo dvakrát týdně a karanténa pro ty promile zachycených pozitivních případů a těch co s nimi sdílejí domácnost, jsou zřejmě dostatečným nástrojem.  

Troufám si tvrdit, pokud vláda nepodlehne tlaku a udrží to masivní testování kontinuálně až do podzimu, tak se to dál zřejmě obejde bez plošných opatření, protože většina nakažených bude odhalena včas a dostanou se včas i do karantény. Pokud se dopracujeme k tomu, že antigenní test vám přinesou v hospodě k prvnímu pivu a dostanete ho se vstupenkou na stadión, zřejmě nebude zapotřebí nic víc. 

Velmi potichu vlastně došlo k tomu, po čem se volalo minulé jaro - masivní testování bude znamenat minimální další opatření.  Pokud se s tím průměrný chřipečkář dokáže srovnat a přistoupí ve svém covidovém odboji alespoň na ten samotest, mohl by mít hospodu, bazén, saunu i fotbal. Pokud samozřejmě bude i v zašťourání v nose nebo plivnutí na papírek vidět jasný koncentrák zorganizovaný iluminátskými elitami, zřejmě se mu podaří to co loňský podzim - všechno zarýglovat, všechno zavřít a pak popírat, že by v nemocnicích byli nějací pacienti. 

Já vím, že to zase zjednodušuju, ale podle mě je to docela jednoduché - buďto jednou či dvakrát týdně test a nebo znovu zavřené hospody. Buďto pravidelné a časté testování, nebo lockdown. Chytrému napověz...  

Samozřejmě tím člověk přijde o hračku. Spiknutí nebude. Koncentráky nebudou. Ukáže se, že vláda není řízená Gatesem, ale úplně normálně si hrabou pod sebe jako vždycky. Ukáže se, že nikdo nechce lopaty zavírat doma, naopak, že všichni chtějí, aby lopaty  chodily nakupovat a chlastat, aby utrácely pokud možno i to, co nemají, protože si mohou půjčit...  Vlastně by to i za pokračujícího koronaviru mohlo být docela snesitelné.  Jen se ukáže, že i ty promile nakažených, nejsou zas tak málo. 

Mimochodem... šestadvacátého si jdu nechat píchnou Fajzra. Druhá dávka bude na začátku července. 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.7 (96 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Naše chyba? Snad jeho - prezidenta.
Dal povolení k přeletu bez souhlasu vlády.

Průměrný počet slepic: 1.3 (36 hlasů)

předaný do NATO bylo souhlasem vlády, nikoli souhlasem jejího předsedy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (49 hlasů)

Zeman přiznal souhlas po devíti dnech
Až 29. března, tedy pět dní po začátku operace, premiér Miloš Zeman na dotaz novinářů přiznal, že útok na Jugoslávii odsouhlasil za vládu on sám. Věc konzultoval pouze s ministrem zahraničí Janem Kavanem.

„Vzhledem k tomu, že celá záležitost byla operativní a že vyžadovala rozhodnutí v intervalu dvaceti až třiceti minut, po konzultaci s ministrem zahraničí jsem se rozhodl tak, jak jsem rozhodl, a to v sobotu (20. března) odpoledne s tím, že jde o útoky na ryze vojenské, nikoli civilní cíle, a že se jedná o ty vojenské akce, které mají zabránit humanitární katastrofě,“ řekl.

Zeman zdůraznil, že útok schválilo všech devatenáct členů Aliance, včetně tří čerstvě přijatých, a že Česko má zájem na nalezení politického, nikoli pouze vojenského řešení krize. Vláda začala o úderech jednat až poté. Zeman také řekl, že přelety letadel NATO nad Českem vláda schválila už v říjnu předchozího roku. Několik dní se přitom diskutovalo o tom, zda jsou přelety vůbec legální.
čt24

Průměrný počet slepic: 2.5 (14 hlasů)

Kritizuje ostatní, ale sám se bojí podepsat.
S takovými to vyhrajeme.
Kam vítr, tam plášť, anonyme.
Velké A si nezasloužíte, chudáčku.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by Josef (neověřeno)

Trvalý odkaz

podepsal se Anonym. Jako vy Josef.
Nejde o to, že kritizuje. Jde o to, že nemá pravdu a možná, že záměrně lže. Zeman nic sám odsouhlasit nemohl a tudíž neodsouhlasil. Jako premiér tlumočil USA stanovisko celé české vlády.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

Napsal uživatel Anonym (neověřeno) dne St, 19. 05. 2021, 15:30

Vážený Anonyme, asi to nevíte, ale pan Vidlák má můj mail, který ještě pamatuje vytáčený internet, jestli víte, co to je, přes který jsme komunikovali, proto je funkční.
Vy jste asi pouhý Anonym, jeden z mnohých, u kterých nevíme Vaše názory, protože Anonymů je mnoho.
Když se bojíte, tak uveďte prosím nějaký znak, nebo číslo.
Ovšem nemusíte, pak budete jedním z mnoha anonymů, které většina nečte, ale pouze roluje.
S pozdravem, kdo se bojí, nesmí do lesa.
Josef

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

že samotný Zeman něco rozhodl.

Ničeho se nebojím, Josefe. Jestli jsem pouhý anonym nebo ne, jestli mne někdo čte nebo ne, je mi srdečně jedno. Je to má svobodná volba, mám pro ni své důvody. Pokud to budete respektovat, fajn. Pokud ne, taky fajn.
Anonym

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Promiňte, ale vůbec nevíte, jak to ve vládě probíhá. Pouze opakujete propagandu, nesmysl dnešní opozice, hojně citovaný, v jistě objektivních ;), médiích. Právě takto se v praxi falšuje historie.
SVOLENÍ NEMOHL DÁT ANI PREZIDENT, ANI PŘEDSEDA VLÁDY.
A ani jeden z nich nemohl zasedající vládu nutit, tím méně obejít hlasování.

Za prvé Usáci na vládu tlačili. Zavolali v 22h a do půl noci jim vláda měla předat stanovisko. Nepočítali, že se během těchto dvou hodin vláda sejde a vydá stanovisko. V takovém případě by ho musel vydat ministr zahraničí sám, případně po konzultaci s ministrem obrany nebo předsedou vlády. Jenže vláda zrovna zasedala...
Za druhé, ve vládě se hlasovalo. Tři hlasy, včetně Ivana Davida, byli proti, několik se zdrzelo. Když se členové vlády vyjadřovali, Miloš Zeman nereagoval a nechal si svůj názor, až do hlasování, pro sebe. Vláda pak hlasovala jako celek.
----------
_ Stojí za zmínku, že pouhých pár dní předtím, nás vzali do NATO. Nabízí se otázka, proč tak najednou?
_ Na vyjádření české vlády samozřejmě nezáleželo. USA by Srbsko bombardovaly, tak jako tak. Možná i nás. Nebo bychom měli další parádní sametovku.
_ Úplně stejný mainstream, stejní lidé nenávidějící Zemana a stejné politické strany, které tehdejšího premiéra dnes tepou za "souhlas", se tehdy pohoršovali, že si česká vláda dovolila, o US návrhu, vůbec hlasovat!!!

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/ivan-david-jak-ceska…

Průměrný počet slepic: 4.9 (75 hlasů)

takova valka se pripravuje treba pul roku dopredu, neni to tak ze si nekdo vzpomene rano, ze udela utok a vecer uz se vesele bombarduje

musi si pripravit munici, bomby, dopravit je na zakladny, mit tam personal, pripravit letadla, naplanovat akci odkud se poleti, jake budou primarni a sekundarni cile, kde se pristane
jak se prekona ochrana, jak se pripadne budou vyzvedavat piloti v pripade sestreleni( vrtulniky na mori)

jen nekteri hlupacci jsou prekvapeni necekanym uderem

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

spoustu dalších věcí.
Což znamená, že to je ještě mnohem složitější, než jste v totální zkratce napsal.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Američané mají pro tyto účely své logistické základny a jsou schopni spustit útoky během chvíle. Letecká kampaň je něco zcela jiného, než pozemní útok. Letců je vlastně poměrně málo. V dnešní době nepodnikají útoky tisíce letadel najednou, k útokům stačí síly, které mají standardně Američané na svých základnách po celé Evropě, s přispěním letadlových lodí. Navíc takové flagrantní porušení mezinárodního práva do té doby nikdy nebylo. Například americká pomoc při etnických čistkách vůči Srbům v Chorvatsku a Bosně byla taková spíše pokoutní.

Průměrný počet slepic: 3.7 (22 hlasů)

z principu nikdy napěchovány potřebným materiálem, jak se naivně domníváte, protože to by neutáhl ani gumový rozpočet USA.
Extrémní nároky jsou zejména na palivo všeho druhu a munici, kterou, jak už zde padlo v kauze Vrbětice, není možno skladovat do nekonečna. O spotřebních součástkách a náhradních dílech pro letadla se nebudeme bavit vůbec.
Takže ano, logistické základny zde vybudovány jsou, případně mohou připlavat, (což taky není záležitostí dvou tří dnů,) ale nemají naplněné sklady na tříměsíční bombardování.

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

No, pokud armáda a letectvo Spojených států posílalo svodky o průběhu příprav průběžně vládě ČR, stejně jako plánované přeletové trasy, pak má tato poznámka význam. Jinak - zase si to nepředstavujte jako operaci Overlord.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

už na politické scéně dojel a nikdo na něj žádné Čuky a Geky pouštět nebude, protože je starcem nad hrobem...
... proto se nemusí obávat, že coby zbloudilá ovečka bude platit za jedno nepatřičné zabečení vlastní krví...

Jinak ano - jsem rád, že se pochlapil a přestal se bát alespoň před závěrečným zrakvením. Omluva byla vyřčena, je s podivem, že soudruhu prezidentovi Srbije se nezachtělo v přímém přenosu naplivat Miloškovi do tváře. Já na jeho místě bych to udělal...

V této souvislosti bych rád upozornil na vystoupení poslance Foldyny na ČT24, kde krásně cupoval zaživa soudruha moderátora a soudruha Jediněsprávnéhožáčka. Bábovičky jim rozkopal parádně, vůbec nechápu, který trotl dal svolení Foldynu naživo pustit do vysílání.

Takže úhrnem ano - vítám pozdní pokus o omluvu s prohlášením naší hlavy státu o nedostatku statečnosti. srbům to sice hovno pomůže, ale i omluva se alespoň kapánek počítá.
Zvláště, když jsme to ústy Miloškovými coby národ učinili jako první...

Průměrný počet slepic: 4.6 (58 hlasů)

Tomáše Baťu jun., toho slavného podnikatele, jak nad hrobem zinscenoval proces, který očistil jeho strýce, kterého před tím okradl o firmu a po válce poplival.
Holt představa pece krematoria dělá s lidmi divy.

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

M

Průměrný počet slepic: 1.8 (10 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejradši bych ho POLASCAL, když si od něj něco přečtu v nestřežené chvilce dřív, než to Vidlák rozmázne plácadlem na masařky.

Průměrný počet slepic: 2.7 (10 hlasů)

Jo, bylo to tehdy dost hnusný, co udělali strýci.

Tomáš jr byl už jen dědic korporátu, kterej udělal z geniální firmy průměrnou a teď firma vyrábí celkem nudný boty rukodělně ve sweatshopech v Indii.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Fa Baťa dojela na diktátorské vedení T. Baťou jun..
V dnešním složitém světě, kdy o kurzech na burze celosvětově v řádu sekund rozhodují počítače, minimálně firma Baťa zachrápala změnu zájmu zákazníků o typ obuvi pro volný čas. Asi jako OP Prostějov s výrobou sak a obleků, když už všichni nosili trička a džíny.
Ale je pravda, že za Tomáše sen. bylo vnitropodnikové řízení firmy v Evropě hodně pokrokové, no přivezl si je z Ameriky. Jenže to byla třicátá léta.
Podobný osud stihnul slavnou firmu General Electric, když odešel do důchodu Jack Welch.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

nabízím pět slepic. A dodávám, že v poslední hodině leckterý neznaboh hledá Boží požehnání a zpytuje své hříchy. A Miloš už chápe, že jeho poslední hodina jednou přijde. Má na to roky.

Průměrný počet slepic: 3.5 (28 hlasů)