Já se připravuju

Autor

Včera mi přivezli sedmdesát metráků kvalitního ruského černého uhlí. U Moravských Budějic se nachází maličká vesnička Blanné a v ní sídlí pan Kašík, který prodává štěrky, písky a... uhlí. Je jediný, kdo dokáže za normální peníze sehnat kvalitní matroš. A už je s prodejem uhlí skoro jediný. Ostatní ten obchod flákají. Dodávají draze rakouské brikety nebo polské uhlí. 

Už několik let beru právě toto uhlí ze Sibiře. Tvrdé, lesklé, téměř antracit. Málo kouří. Nad mým komínem se objeví krátce bílý kouř jen po přiložení. Během pěti minut je po všem a není vidět, že bych topil pevnými palivy. Uhlí je velmi těžké. Těžší než donbaský antracit. Takže se mi ho do uhelny ve sklepě vejde fakt hodně. V této chvíli tam mám nejméně patnáct tun. Topení na pět zim. Jedinou nevýhodou tohoto uhlí je vysoký vývin plynů - když přiložím, nesmím první půlhodinu protřepávat rošt. Pokud to udělám, blafnou mi plyny v komíně a už se mi podařilo vyděsit sousedy, když se metr nad komínem objevil dlouhý plamen jak z bunsenova kahanu. Teď, když se dělá střecha, projde rekonstrukcí i komín. 

Mám i plynový kotel - starou Destilu. Vlastně už je na ní repasované úplně všechno, kromě základního rámu. Jednoduchý kotýlek s jednoduchou automatikou, který se obejde bez čerpadla. Moje topení funguje na samotíž. Když topím,, ohřívám zároveň i vodu v bojlerech. 

Mám vlastní studnu. Dodělal jsem k ní ruční čerpadlo. Ať nejsem závislý jen na ponorném čerpadle. V podstatě zbývá poslední nevyřešený vopruz a tím je svícení. Jasně, není problém mít doma několik svítilen. Dnešní LED žárovky jsou úsporné a i relativně malá baterčička vydrží svítit dlouho. Ale není to to pravé ořechové. 

Proč to vlastně píšu... 

Jak to tak vypadá, v podzimních volbách v Německu zvítězí Zelení a u nás jejich nepodařené klony Piráti. Ani jedni se netají svými ekologickými nápady, na které není ani infrastruktura, ani na to není připravený průmysl, ani zemědělství, ani doprava. Není na to připravené nic kromě jediného - ideologického odhodlání. 

Když si čtete normální majnstrým a nejste úplný technický nedouk, musí vám být jasné, že svoje nápady prostě zavedou. Pokud budou zvoleni, jsou dostatečně pevní, dostatečně nabuzení a dostatečně blbí na to, aby to prostě udělali, protože tím přece zachrání svět. 

Aby nedošlo k mýlce... já si nemyslím, že to přijde hned po volbách ani si nemyslím, že to bude nějaká katastrofa jako ve filmu, kdy se rázem hroutí úplně všechno.  Jen se tu a tam povede nějaký lokální blackoutek. Takový malý. Kvůli jedné rozvodně. Tak malý, aby se dal bagatelizovat a musel se řešit. 

Pak prostě tu a tam na chvíli vypnou proud, protože jinak to nepůjde. Někde ho budou vypínat kvůli nedostatku energie a někde kvůli přebytku. Někde elektrika vypadne sama, protože se naráz připojí příliš mnoho elektroaut. A pořád půjde jen o drobnosti. Jednoho dne si nenakoupíte, protože vypne proud a v obchodě vám čtečky nenačtou čárové kódy. A nebudou lidi, aby vám vypsali ručně účtenky. A hodně lidí už dávno neplatí v hotovosti. 

Pak tu tam něco nebude. Nebo to nebude hned.  Ostatně tohle teď zažívám v práci. Pořád něco chybí. Z Číny nedojíždějí díly. I takové obyčejné věci jako kohoutky, trubky či nářadí. Můj truhlář mi dělá dvě nová dřevěná okna - už měsíc čeká na dvojskla. 

K tomu se pořád handrkují o ten Nord Stream a pořád nám tvrdí, že musíme vůči Rusku přitvrdit. 

Já už si vlastně dovedu představit celou řadu scénářů, kdy jednoho dne proud vypne a pak nepůjde několik dní. Tuhá zima, nasraný Putin zavírá kohoutky, nasraní Ukrajinci vyhazují do povětří plynovod, nasraní američané posílají svoje agenty, aby odpálili Nord Stream... A nebo prostě přijde nějaký německý zelený kancléř a nařídí odstavit uhelné elektrárny, protože televizi může sledovat i při svíčce. Komsomlců na to mají dost, jsou věrní a pevní... ono by se jim ten rozvrat prostě mohl podařit. 

Tož... jsem schopen vyhřát dům bez jakékoliv trubky či kabelu vedoucím do baráku. Jsem schopen rukama načerpat takřka pitnou vodu ze studny. Jsem schopen uvařit na plotně pod kterou se topí. Jsem schopen obsloužit zvířata a nachystat jim krmení. Jsem schopen udržet v provozu záchody, jsem schopen zajistit rodině teplou vodu na mytí. Provizorně jsme schopni svítit, ale kdyby elektrika nebyla déle, tak si prostě nic nenabijeme. 

Příští rok bych chtěl koupit nějakou pěknou dieselovou elektrocentrálu. Ta by mi komfort o dost prodloužila. Mám fyzicky rozdělené elektrické vedení pro zásuvky a pro světla. Mohl bych snadno používat pro svícení 12 voltů a používat nějakou fotovoltaiku. Ale ta je tak drahá, že mi totéž zařídí naftový generátor. 

Dneska prosím o technicky uvědomělou diskusi... existují ještě nějaká jiná řešení jak doma dobře a snadno svítit?  Je ještě něco, co by se dalo za rozumných nákladů udělat pro to, aby byl člověk připravený na to, že jednoho dne prostě proud nepůjde poněkud déle než jsme zvyklí a nic nebude fungovat? Je něco, o čem nevím, co by nám mohlo pomoci? 

Případně... jak se připravujete vy? Nebo se blackoutu neobáváte? Nemyslíte si, že by mohl tak katastrofický scénář nastat? Co jste schopni udělat, pokud dojde šťáva? 

V poslední době mám pocit, že v případě zhroucení infrastruktury na nějaké hladové hordy ani nedojde, protože jsme všichni tak svázání s dráty a Temelínem, že bez nich nedokážeme ani rabovat. Zřejmě se taková gerila ani nedostane z města... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (90 hlasů)

Komentáře

Tak stavebnictví je má přímo příkázány přes stavební zákon u elektriky ne, tam je to přes "rozhodnutí soudu", takže nemáš pravdu, vem stavební, řečti a je tam napsáno MUSÍŠ, aeno lidi serou i na zákony a jsou jim pro smích, ale o ČSN v elektrice a stavebnictví víš doccela málo...

Je mi to líto, ale přečti si někdy zákony a neposlouchej kecy z hospody ;)

Zatím bez slepic

nějakými absolventy pseudofilosofických fakult mě opravdu nezajímá.
Napověděl jsem vám, že se máte podívat do ČSN normy, ona se sice jmenuje ČSN EN, ale existuje a tam je to jednoznačně ROZVÁDĚČ, zde prosím pro kratke zobaky:
http://www.technicke-normy-csn.cz/technicke-normy/elektrotechnika-35/si…

Navíc si myslím, že Vidlák nemá doma rozváděč, ale podle opět ČSN a ne pravidel spisovného jazyka ROZVODNICI.
Ono to názvosloví je sakra důležité, zejména v elektrotechnice, kde jde o život.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Norma se jmenuje takto:

ČSN EN 61439-1 ed.2 (5/2012) -Rozváděče nízkého napětí

Pokud ustav pro jazyk český říká něco jiného, pak sice může, ale názvosloví je definováno v normě= c ČSN, takže odborný jazyk neuznává co si nedefinujou v ustavu, sere na to bilej tesak, jinak řečeno pokud říkáš co je v názvu normy, máš pravdu ty ;)
Ale v obecném jazyku, to 99procent elektrikářů neví,m ten rozdíl a v reálu se to bude řešit jenom u soudu, kde "právníci " místo obsahu budou jednat o pič...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Pane Laco, toto téma jsem několikrát diskutoval v rámci své profese, realita je taková, že slovník spisovné češtiny připouští obě verze, diskuse je zbytečná.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

řídíte pravidly spisovné češtiny??????????????????????
a ne ČSN EN, viz.
http://www.technicke-normy-csn.cz/technicke-normy/elektrotechnika-35/si…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Nezlob se, ale jazyk spisovný je definovám pro obecnou češtinu, názvoslový odborné není ani omylem definováno v onom ústavu, ale je definováno v ČSN, kde je např. PEN definováno jako ochranný vodič a i kdyby si 100x odhlasovalil v ustavu, že to správně bude ochranný drát apod. tak to nic neznamená, protože norma uznává pouze a jenom názvosloví v ní definované, ostatní jsou slova co znamenají něco jiného ;)

Ael reálně se hádáte o hovně...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Všechny tři fáze mají být přibližně stejně zatěžovány. Takže použít jednu z fází pro všechny obvody zásuvkové a jinou jenom výhradně pro obvody světelné je chybou. Ono to stejně dost dobře nejde, pokud máte nějaký třífázový motor nebo i jiný větší spotřebič (darling, boiler, elektrický sporák, dílenské nářadí jako je třeba triodyna, větší vrtačka, obráběcí stroj, cirkulárka, motor k mlátičce a plno jiných věcí). Správný postup při zapojení je rozložit předpokládanou zátěž do všech fází rovnoměrně. Zeptejte se revizního technika. Pokud ovšem chcete překlemovat vypadlou fázi doporučuji naléhavě odpojit přívod chybějící fáze už v HDS - (vyšroubovat pojistku)a pak stačí NOUZOVÉ A DOČASNÉ propojení provésti v kterékoliv třífázové zásuvce- bez zásahu do hlavního rozvaděče. Ovšem třífázové spotřebiče nelze používat. POZOR NA DARLING, zapíná se automaticky...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Nejdříve je nutno přijmout rozhodnutí, neboli rozhodnout se, jaký typ topení, resp. v tomto případě svícení budeme upřednostňovat.
Klasické louče asi moc ne, svíčky stojí rovněž za hovno.
Naprostý ideál je petrolejová lampa, pokud možno s přídavnou kovovou síťkou v místě hořícího plamene. Krásně se po chvíli rozžhaví a nějaký ten luxík či candelu přihodí. A dvacet litrů nafty vydrží docela dlouho, nemluvě o skutečnosti, že petrolejová lampa sežere kdejaký blivajs, včetně Bábovo řeposraček.

Pokud chceš být in a kůl a eko a bio, stál by za úvahu vrtulník. Jeden pán u nás si jej postavil zcela sám, když nakradl ve "werku" (Třinecké železárny) dostatek železa a škváry a vápna na výstavbu baráku na větrném místě, potažmo na vybudování stožáru, na nějž umístil vrtuli, která otáčela obyč alternátorem, šlohnutým - pardon - odepsaným z werkového bagru. Altík byl nejdřív u vrtule, postupem doby skončil v suterénu sloupu, bo kdo by za ním lezl, když se (zřídka) něco posralo.
K systému pak patřil poměrně silný regulátor napětí (dnes pár kaček) a mechanická samoregulace naklápění lopatek ve větrném kole na základě otáček vrtule samotné, aby byl alespoň zdánlivě zachován rozumný počet otáček za každého povětří.
K altíku je pak potřebný adekvátní počet baterií, které rovněž dodal werk. Pán měl 2 x 12V, 180Ah, bo tenkrát za prvé nic jiného nebylo a za druhé ve werku to byla na bagrech klasika.
Samotné svícení mělo svou autonomní síť, neboli vedení, a to od sloupu k baterím ve sklepě a dále po jednotlivých místnostech. Svítilo se obyč. žárovkami, tzv. asymetrikami 24V/ 55W, později halogenovými 24V/70W, které pán sehnal zcela nečekaně ve werku, a to úplně překvapivě z bagrů.
Pán toto celé postavil sám, a to proto, že:
1/ v té době byly velmi časté výpadky dodávek klasické elektřiny,
2/ měl dojem jisté podfinancovanosti své osoby ze strany zaměstnavatela, totiž werku, a myslel si, že na svícení ušetří majlant.
Neušetřil...

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

nikdo nezmiňuje, ale jsou k dostání LED svítidla s příkonem 18 až 50 W , která fungují v rozpětí 10 až 30 Voltů, tedy nijak choulostivá na přesné napětí.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by idiotronic (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pak tam musíš pustit 24V nebo 48V a ne 12V jako Vidlák.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

na 12V, akorát to svítí o trošičku méně.
Mám to namontované na osobáku jako přídavné couváky.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

tak jasně, v reálu funguje elektrika v domě, když místo jističe dáš hřebík, ale říkat, že se to tak má dělat nebo to tím "hřebíkem" dokazovat je, řekněme mimo ;)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

řeknu to jinak, u mě v dílně mám odkryté živé části a "nesere mě to", ale nepoiuštím tam nikoho, takže jestli se zatřepu na vedení, je to můj problém,a le když tam přijde někdo jinej, tak prostě nemůže existovat logika "jedeto, tak to může být"...

Zatím bez slepic

In reply to by idiotronic (neověřeno)

Trvalý odkaz

dávno minulé, to jest nějakých 50 - 60 let zpátky.
Dnes by to pánovi neprošlo, někdo by na něj přilítl, bo černá stavba, bio a eko a památka a ejap a milion dalších hovadin.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ano Targusi, to je přesně ono.
Rozpadlické weby jsou plné návodů na autonomní energetické systémy které v sobě "pro sichr" zahrnují vítr, sluníčko a nejlépe ještě nalou elektro-turbínku z vyřazené pračky na potoce za barákem. A k tomu akumulátorovnu.
Ve výsledku to vše stojí mnohem víc než kdyby za ty peníze člověk nakoupil kubíky petroleje, nehledě na údržbu, opravy, výměny a prostorové požadavky.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsem psal taky, račte si to přečíst ZNOVU a LÉPE.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Targusi, vaše troufalost v rozdávání technických informací je omračující.
Jste tuplovaný technický zločinec!!!!!

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

Ekonomicky tato věc vyjde jen za předpokladu, že rozhodující části jsou získány způsobem výše popsaným, nebo jemu na roveň postaveným. Viděl jsem DIY větrák opatřený dynamem z vagonu...
Pokud se týká světla, jak hodnotíte světlo karbidky? Karbid lze skladovat ve vzduchotěsném balení skoro neomezeně... Ovšem domácí výroba karbidu pro domácí spotřebu asi není možná...
I kydž zmiňovaná colemanka je opravdu prvotřídní... ale nesvítí na naftu- bohužel.

Zatím bez slepic

<a href="http://abuyzithromi.com ">where can i buy zithromax over the counter in florida</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

nestojí nic a po 20 minutách ve tmě si oči zvyknou. Zvířata si taky nesvítí, kromě svatojánských mušek. Kdo má doma Tacx (Flux nebo Neo), je spokojen i v zimě. Stirlingův motor na dřevo udělá elektriku s účinností 10%, to pro pc a net stačí, zbytek je teplo domova. Bio.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

odpadů, to je pro města.
Pro domkaře bude stačit spalhovna, jako v Číně. Na bioplynu se vaří, stačí mít z čeho srát. Hlavně nesrat decentralizovaně (systém Deventer), ale na 1 místo. Prasata jsou ideál. Muslim si s velbloudincem neškrtne, na tohle nakonec dojede.

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

bez čipu je auto jen pro kuny. Čip je takový šém. Vloží se do škvíry a je vystaráno. Kdysi bývaly čipy dřevěné a zdá se, že vývoj k nim znovu směřuje.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Jako pilotní projekt uvedu česnekačku, která se stane hlavním jídlem budoucnosti. V česnekačce se dá nahradit chleba dřevěnými kostkami, ty se sice nedají hned sníst, ale vydrží i několik let. Ani česnek není důležitý, široké lidové vrstvy ho klidně oželí. Hlavní charakteristikou česnekačky bude její teplota, která by se měla pohybovat mezi 42-45°C.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)