Já se připravuju

Autor

Včera mi přivezli sedmdesát metráků kvalitního ruského černého uhlí. U Moravských Budějic se nachází maličká vesnička Blanné a v ní sídlí pan Kašík, který prodává štěrky, písky a... uhlí. Je jediný, kdo dokáže za normální peníze sehnat kvalitní matroš. A už je s prodejem uhlí skoro jediný. Ostatní ten obchod flákají. Dodávají draze rakouské brikety nebo polské uhlí. 

Už několik let beru právě toto uhlí ze Sibiře. Tvrdé, lesklé, téměř antracit. Málo kouří. Nad mým komínem se objeví krátce bílý kouř jen po přiložení. Během pěti minut je po všem a není vidět, že bych topil pevnými palivy. Uhlí je velmi těžké. Těžší než donbaský antracit. Takže se mi ho do uhelny ve sklepě vejde fakt hodně. V této chvíli tam mám nejméně patnáct tun. Topení na pět zim. Jedinou nevýhodou tohoto uhlí je vysoký vývin plynů - když přiložím, nesmím první půlhodinu protřepávat rošt. Pokud to udělám, blafnou mi plyny v komíně a už se mi podařilo vyděsit sousedy, když se metr nad komínem objevil dlouhý plamen jak z bunsenova kahanu. Teď, když se dělá střecha, projde rekonstrukcí i komín. 

Mám i plynový kotel - starou Destilu. Vlastně už je na ní repasované úplně všechno, kromě základního rámu. Jednoduchý kotýlek s jednoduchou automatikou, který se obejde bez čerpadla. Moje topení funguje na samotíž. Když topím,, ohřívám zároveň i vodu v bojlerech. 

Mám vlastní studnu. Dodělal jsem k ní ruční čerpadlo. Ať nejsem závislý jen na ponorném čerpadle. V podstatě zbývá poslední nevyřešený vopruz a tím je svícení. Jasně, není problém mít doma několik svítilen. Dnešní LED žárovky jsou úsporné a i relativně malá baterčička vydrží svítit dlouho. Ale není to to pravé ořechové. 

Proč to vlastně píšu... 

Jak to tak vypadá, v podzimních volbách v Německu zvítězí Zelení a u nás jejich nepodařené klony Piráti. Ani jedni se netají svými ekologickými nápady, na které není ani infrastruktura, ani na to není připravený průmysl, ani zemědělství, ani doprava. Není na to připravené nic kromě jediného - ideologického odhodlání. 

Když si čtete normální majnstrým a nejste úplný technický nedouk, musí vám být jasné, že svoje nápady prostě zavedou. Pokud budou zvoleni, jsou dostatečně pevní, dostatečně nabuzení a dostatečně blbí na to, aby to prostě udělali, protože tím přece zachrání svět. 

Aby nedošlo k mýlce... já si nemyslím, že to přijde hned po volbách ani si nemyslím, že to bude nějaká katastrofa jako ve filmu, kdy se rázem hroutí úplně všechno.  Jen se tu a tam povede nějaký lokální blackoutek. Takový malý. Kvůli jedné rozvodně. Tak malý, aby se dal bagatelizovat a musel se řešit. 

Pak prostě tu a tam na chvíli vypnou proud, protože jinak to nepůjde. Někde ho budou vypínat kvůli nedostatku energie a někde kvůli přebytku. Někde elektrika vypadne sama, protože se naráz připojí příliš mnoho elektroaut. A pořád půjde jen o drobnosti. Jednoho dne si nenakoupíte, protože vypne proud a v obchodě vám čtečky nenačtou čárové kódy. A nebudou lidi, aby vám vypsali ručně účtenky. A hodně lidí už dávno neplatí v hotovosti. 

Pak tu tam něco nebude. Nebo to nebude hned.  Ostatně tohle teď zažívám v práci. Pořád něco chybí. Z Číny nedojíždějí díly. I takové obyčejné věci jako kohoutky, trubky či nářadí. Můj truhlář mi dělá dvě nová dřevěná okna - už měsíc čeká na dvojskla. 

K tomu se pořád handrkují o ten Nord Stream a pořád nám tvrdí, že musíme vůči Rusku přitvrdit. 

Já už si vlastně dovedu představit celou řadu scénářů, kdy jednoho dne proud vypne a pak nepůjde několik dní. Tuhá zima, nasraný Putin zavírá kohoutky, nasraní Ukrajinci vyhazují do povětří plynovod, nasraní američané posílají svoje agenty, aby odpálili Nord Stream... A nebo prostě přijde nějaký německý zelený kancléř a nařídí odstavit uhelné elektrárny, protože televizi může sledovat i při svíčce. Komsomlců na to mají dost, jsou věrní a pevní... ono by se jim ten rozvrat prostě mohl podařit. 

Tož... jsem schopen vyhřát dům bez jakékoliv trubky či kabelu vedoucím do baráku. Jsem schopen rukama načerpat takřka pitnou vodu ze studny. Jsem schopen uvařit na plotně pod kterou se topí. Jsem schopen obsloužit zvířata a nachystat jim krmení. Jsem schopen udržet v provozu záchody, jsem schopen zajistit rodině teplou vodu na mytí. Provizorně jsme schopni svítit, ale kdyby elektrika nebyla déle, tak si prostě nic nenabijeme. 

Příští rok bych chtěl koupit nějakou pěknou dieselovou elektrocentrálu. Ta by mi komfort o dost prodloužila. Mám fyzicky rozdělené elektrické vedení pro zásuvky a pro světla. Mohl bych snadno používat pro svícení 12 voltů a používat nějakou fotovoltaiku. Ale ta je tak drahá, že mi totéž zařídí naftový generátor. 

Dneska prosím o technicky uvědomělou diskusi... existují ještě nějaká jiná řešení jak doma dobře a snadno svítit?  Je ještě něco, co by se dalo za rozumných nákladů udělat pro to, aby byl člověk připravený na to, že jednoho dne prostě proud nepůjde poněkud déle než jsme zvyklí a nic nebude fungovat? Je něco, o čem nevím, co by nám mohlo pomoci? 

Případně... jak se připravujete vy? Nebo se blackoutu neobáváte? Nemyslíte si, že by mohl tak katastrofický scénář nastat? Co jste schopni udělat, pokud dojde šťáva? 

V poslední době mám pocit, že v případě zhroucení infrastruktury na nějaké hladové hordy ani nedojde, protože jsme všichni tak svázání s dráty a Temelínem, že bez nich nedokážeme ani rabovat. Zřejmě se taková gerila ani nedostane z města... 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (90 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

je sdílení. Sdílet se bude všechno, od narození, až do smrti. Pro moji věkovou skupinu je aktuální spíše to konečné řešení. Sdílená rakev nemusí být ta pravá ořechová, bude stačit plechovka a někdo, kdo ji vysype po větru na předem vysněné místo.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Polyamorici sdílí i partnery navzájem. Jsou ve sdílení evidentně nejdál, i když připomínají spíše setrvalý gruppensex nebo tlupu šimpanzů bonobo. Obávám se, že vývoj půjde tímto směrem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Já sdílím, jeden (z části můj) dům se sedmdesáti dalšími spolubydlícími. S desetitisícem lidí našeho města spolu sdílíme vodovod, elektrickou síť městskou kanalizaci a komunikace.
Nemám s tím problém, jsem tomu už skoro padesát let zvyklej.
O životu v divočině, vypjatém individualismu a soběstačnosti jenom žvaním na netu.
Který rovněž sdílím.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

je to myslím dobrej nápad. A radši silnější. A dobře promyslet, kam a na jaké okruhy v případě potřeby napojit.
O to svícení totiž zas až tolik nejde (existujou baterky a svíčky, s tím se dá dočasně žít),
ale takhle třeba lednička či mrazák pár dní bez proudu vám může hezky hodit vidle do spokojenejch představ o vlastním předzásobení...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

nezažili jste povodeň v Praze roku 2002, kdy jsme byli bez proudu v našem domě asi týden.
Utopená transformátorová stanice pro náš rajon.
Shrnutí: povodeň je mnohem horší než být týden či měsíc bez elektřiny.
Být to v zimě zase by to bylo mnohem horší, ale máme kamna a dřevo.
Zažil jsem i 2x ropnou krizi, když nebyl benzin, nafta.
Nejlevnější řešení, i pro Vidlála: 12 V baterie, nabíjet ze sítě jednou za měsíc, "baterky", vařič na propan butan. Když jste fanda tak malou fotovoltaiku. Ale zatím malou, rozšíříte si ji později, tak za 5-10 let.
Na týden či dva v pohodě,
když jezdíte na vodu či kempujete tak to znáte a děti to milují
mužští k tomu potřebují ještě zásobu alkoholu...

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

"...Nejlevnější řešení, i pro Vidlála: 12 V baterie,..."
Mezi cenou bezúdržbové 12V 200+ AH baterie a 2kW+ jednofázovým generátorem (teda na benzín) není téměř žádnej rozdíl. Akorát ten generátor nepotřebuje odněkud tu elektriku dobíjet jako ta baterka :-) :-)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

má přece auto a traktor (traktůrek).
V Texasu když byla krize s elektřinou tak fungovali akorád ti bohatí
co měli elektromobil (bateriovou akumulaci) a fotovoltaiku,
1 jaderný reaktor zamrznul a skoro vše na plyn a ropu

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Masové elektromobilitě nevěřím, ale toto je ze strany Fordu přinejmenším zajímavý marketingový tah :
Ford F-150 Lightning (elektrický truck s kapacitou baterie odhadovanou na 180 kWh)
"auto nabídne také funkci Intelligent Backup Power - z auta může "ven" téct až 9,6 kW. Snadno tak můžete při výpadku proudu napájet celý svůj dům."
http://www.hybrid.cz/ford-f-150-lightning-elektricky-truck-za-prekvapiv…

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

a že američtí vidláci nedají dopustit na klasické pick-upy.
A ehle, třeba Musk má už 1 milion objednávek na ten svuj
a Ford Lightning bude možná ještě úspěšnější a dřív na trhu.
Inovace nezastavíš.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

transportní prostředek k naprostému hovnu.
Pokud truck neujede na jedno tankování min. 1200 km, je velmi obtížně využitelný. Ekonomiku tohoto čísla nebudu pitvat, stejně tomu nerozumíte.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

tahač. Česky se to řekne traktor, francouzsky tracteur, srbochorvatsky šleper (z němčiny). Rusky ťjágač, polsky ciagnik.
Jestliže se najdou idioti, kteří nejsou schopni rozlišit tahač od dodávky, není to můj problém.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Nezlob se Vidláku, ale oddělené světelné a zásuvkové obvody má každý, pokud tedy nedělal někdo něco svépomocí a "myslel, když dělal".
Navíc, 12V? Jaké délky tam máš a jaký průměr drátu? Ber, že LED pásek 1m/1200lm/12V/25W? Délku drátu budeš mít 20m, úbytek můžeš akceptovat kolik cca 1,2V; takže bys musel mít drát o průměru 6mm? Máš ho ve zdi nebo jako 99,99999 lidí, protože cena drát 1,5...
Jestli ano, tak nejsi přípraven ani omylem, na světlo 12 V, ale budeš tahat nové světelné okruh :D

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Probůh, to jsou technické vraždy!!!!!
Při "běžném" zatížení 4A na 1mm2 měděného vodiče, bude téci při 12V a 25W vodičem 2A. Bude li mít vodič 1,5mm2 bude těch pásků moct napájet tři.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Délka, opakuji délka ne se dívat pouze na průřez, ale poměr, máš to stejný, jako když budeš mít zahradu 50m a máš 25A odběr/jistič, tak musíš dát drát jako bys přenášel o řád víc, protože délka vedení...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Chlape vy jste vskutku tuhej jak veka.
Zatížitelnost vodiče bude stejná na prvním metru vodiče, tak na stém metru vodiče. S délkou vodiče to nemá nic společného.
Délka vodiče je spojena s úbytkem napětí na vodiči průchodem proudu. Dlouhým vodičem=>tedy "přídavným" odporem onoho vodiče přenesete méně výkonu na spotřebič.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Takže co píšu já? Když budu tlačit na druhou stranu zajrady výkon 25A a chci aby tam doputoval, tak řeším volty+ampéry, které ovlivňuje kabel co tam vede a ten má parametry co vštec? PRŮMĚR a DÉLKA, takže ubytek napětí počítáš pomocí toho co znáš ;)
Ano, u rozvodu u domu se to ztratí, ale 50 metrů a motor co potřebuje jištění 25A to už budeš řešit, takže abys to na druhej konec zahrady dostal, tak si zkrátíš zahradu? NEEEEE, raděj zvětšíš průměr drátu, aby jsi měl menší úbytek přenosu ;)

A jak zní vzoreček ∆U = (2 * ρ * l)/(A) * (P/Uf)
Kde A průřez vodiče mm2
ρ odpor vodiče
l délka
P výkon co přenášíš
Uf fázové napětí

Takže prosím, když vzorec výpočtu přímo podléhá parametru PRŮMĚR A DÉLKA, jak se můžu dle tebe vykašlat a neřešit, jak dlouhá je zahrada a jakej kabel na přenos použiju?
Jasně, když tam připojím rádio, který má zdroj universální 110v-220v nic nepoznáš, ale u motoru se smát už nebudeš...

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Normálně se to na doma nepočítá, ale bere se, když máš jistič 25A, tak máš průměr drátu 4, takže na propojení zahrady, dáš drát 6 a vyjde to (většinou, když to nebude kilometrová zahrada)

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Když mám jištění 25A, tak tam to jištění 25A zůstane i na kilometrové zahradě. Proud nějak po cestě nepřiteče, ani neodteče. Zkuste prosím pochopit alespoň Ohmův zákon.
Ale jinak jo, melte si co chcete.

Zatím bez slepic

Šedivá jest teorie, ale zelený je strom života... 

Mám doma už dnes několik ledpásků - například na kuchyňské lince, které jsou napájeny 12V. Trafo je v rozvaděči. Délka vedení asi 15m (nikde doma nemám delší). Úbytek napětí - asi 1V. Fakt mi to nevadí. Nepozná se to. 

Klidně bych mohl dát do rozvaděče větší trafo, nakoupit 12V LED žárovky a do světelných okruhů pouštět jen 12V. Ale k čemu by to bylo? Smysl by to mělo, kdybych měl nějaký ostrovní systém fotovoltaiky. I relativně malá baterie by dokázala zajistit noční svícení. Ale nic víc. Lednička by stejně nešla, pračka už vůbec ne, protože to bych potřeboval ještě měnič a o hóóódně větší baterii. V této chvíli je nejevnější koupit dieselagregát, nakoupit si větší zásobu nafty a udělat si někde za hlavním jističem připojení na domácí rozvod. Pak už jen vypnout hlavní jistič a nastartovat generátor. Ale třeba někoho napadne ještě další řešení. 

 

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Tak věci se mají dělat pořádně a ne "funguje to", proto jsi dodržel ČSN a máš světelné zvlášť a ne, že ti na světelným jede obývák a bude fungovat...

Tento přístup spíše ukazuje, že v něčem jsi akurátní a v jiným "šak to funguje", nevím, ale takto vedu stát a mají pravdu , funguje...

I tak by 12V byla špatná volba a lepší by bylo 24V nebo lépe 48V už jenom protože panely a délky vedení. Navíc na 24V koupíš ledničku. V současné době, když je to "koníček" a neřeší návratnsot, pak světelný okruh má smysl, když jsou peníze, ale fakt ne na 12V, teda, když se nenatáhnout dráty na 12V.

Ale fakt dobře to mají na mypower, když už chceš vědět od lidí co to řeší dlouhodobě, prakticky jak se s tím ostrovem dá žít, já říkám jenom, že "fungujeto logika" je uznatelná v nouzi, jinak ne...

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

požadavky na startovací proud a napětí. A protože dnešní doba je chytrá, mladá a krásná, jsou všude chrániče, takže v případě slabšího zdroje (baterie nenabitá na 100 %) lednici jednoduše nenahodíš. Zkušenost z auta.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

On je priumárně problém na tom kdo navrhl vedení a pro co ho navrhl...

Ale musím souhlasit, kamošovi jsem dohlížel zda mu dělají dobře lektriku a dohádal jsem se s elektrikářem "on ví", do kuchyně chtěl tahat jenom 2 okruhy, pračku napojit na okruh obáváku...
Pak tam přijde normální člověk a diví se že mu padají "pojistky"...

Takže vlastně jo, v to co jsi mnapsla je pravda, doab je nahovno, protože se ušetří 5 kč na metru drátu co tam bude ve zdi dalších 40let, tak všechno padne, ale ušetřilo se na "správným místě"...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

přidali kreténi-konstruktéři hlídače napětí a je to v prdeli, bo při sebemenším poklesu napětí (startování, rozjezd topení, rozjezd lednice) se baterie automaticky odpojují.
Spešl mňamka je to v zimě, kdy ti 3,14-čusové posílají v noci do řídících jednotek apgrejdy a do rána takto hezky vymlátí baterky.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

V dubnu jsem si instaloval ostrovní fotovoltaiku 24V systém, 3000W měnič, 4,5 kWp panely, baterie 4x12V 100Ah. Celý systém jsem si instaloval sám a vyšel kolem 80 tis. Kč. Až pojedete Vidláku k rodičům, tak se můžete zastavit a podívat se na to, jestli Vás to zajímá.
K tomu mám ještě fotovoltaický ohřev vody 2kW. Přes léto ideální. Jinak samozřejmě pro fotovoltaiku nejsou v Krušných horách podmínky ideální.
Jinak topím dřevem a studnu mám vlastní.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ohřev máš FVE napojený přímo na bojler? Jeslti jo, jaká je zkušenost? Divál jsem se na Dražice že to prodávají, ale nikde jsem nenašel recenzu někoho, kdo to má doma a jede na tom.

Zatím bez slepic

Mám systém Kerberos, tek je o něco dražší, ale umí spoustu věcí, ja na DC proud. Existují i levnější třeba oplocky a pod, ty bývají na modifikovaný AC.

Zatím bez slepic

ale fakt máte doma rozvaděč, teda rozváděč? Není to náhodou rozvodnice?
Já nevím, elektriky se bojím a to napětí v PC, natož chytrofónech nezabíjí.

Zatím bez slepic

v civilizovaném světě elektrotechniky nikoliv. Hádejte jaký je mezi oběma pojmy, t.j. rozváděč a rozvodnice, rozdíl?
Doma nad dveřmi s 5ti jističi máte rozváděč?

Zatím bez slepic

křížek, bo občas se splete a jde do kostela.
A přes křížek nejede vlak.
Rozvaděče mám v chodbě a jsou to poctivé plechové skříně s asi tak 20 jističi, z nichž některé jsou jako rezerva.
Rozvodnou desku nelze moc plombovat, pokud vás to ještě nenapadlo.

Zatím bez slepic

držet se šefče svého kopyta, tedy volantu a šaldpáky a nefušovat do věcí, kterým nerozumíte. Jinak jsou to jenom bajky bastlíře pro pořad Receptář prima nápadů.
Já tedy nejsem odborník v silnoproudu také, ale bajky nešířím, věc si většinou nastuduji. Opět i pro rozvodnice platí ČSN EN.
Takže stručně co jsem zjistil, rozdíl mezi rozváděčem a rozvodnicí je v tom, jak jej lze obsluhovat. Rozvodnice je určena pro obsluhu laickým uživatelem (nahodit a vypnout jistič), takže ukázkově ta krabička s jističi nad každými vstupními dveřmi bytu v paneláku, zatímco k obsluze rozvÁděče musíte splňovat nějaký s paragrafů vyhlášky 50, snad ještě platí. Plombovat lze obě zařízení, je-li to nutné. Rozváděč se ale často zavírá pomocí lomené rukojeti zámku, který lze zamknout, takže plomby netřeba, resp. lze ji nasadit uvnitř, po otevření dveří, například na kryt přístrojů. Řekl bych opět, že Vidlák vlastní doma rozvodnici.
Jahodu zdravím a chválím ji ten křížek nad dveřmi a přeji jí požehnanou neděli.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

poslouží třífázová zásuvka, pokud je napojená na přímo za hlavním jističem. Ale v podstatě se nic neděje, pokud je tam vložený další jistič, akorát musí být zapnutý.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Elektřina bude podle představ v Bruselu ukrutně drahá. Z důvodu emisních povolenek, které jsou nyní na 49 €/T a cena elektřiny dramaticky roste. Cílem Brusleu je dostat se ke 100 €/T a eurosoudruzi to určitě zvládnou, doženou a předeženou.
https://oenergetice.cz/emise-co2/cena-emisnich-povolenek-presahla-patek…
Nemá smysl se zásobit na dobu delší než 2 týdny. Příliš velké zásoby přitahují výlupky všeho druhu. Během dvou týdnů se naše civilizace zcela rozsype, protože nepůjdou sociální sítě, sdílení selfie fotek a videí a venkovcem budeme úplně v řiti.
V listopadu 1989 se také režim zhroutil za zhruba 2 týdny. Z toho usuzuji, že 2 týdny je tak maximální doba odolnosti naší civilizace.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

nebo
https://aukro.cz/solarni-panel-canadian-solar-cs3l-365ms-365wp-monokrys…
nebo
https://aukro.cz/solarni-panel-canadian-solar-cs3w-450ms-450wp-monokrys…

I s jedním kusem můžete tvrdit že máte solární elektrárnu a tedy jste vlastně solární baron. Nebo to potom dáte děckám na hraní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

ako v case najvacsej psychozy v USA a budes Vidlaku pripraveny na armagedon 😂

OK - takze ty si myslis ze si pripraveny a riesis uz len svietenie?
Milej zlatej - to ses vedle.

Napriklad... Ak vyhraju ekoteroristi - dostanes ban na uhlie. Resp. ta nejaky aktivista natrie ze ho mas 15 ton a stat ta zinkasuje na ekodani. A budes mat po kureni...

A co sa elektriny tyka - na svietenie funguju i sviecky. Zato taka chladnicka, mrazak ci pocitac - to su svine rasisticke a i ked som skusal - ani tri sviecky s tym nepohnu 😂 Je fakt ze to boli sviecky biele 😂

Si pripraveny na 1000 sposobov, kde ta moze tlacit bota, ale je nad slnko jasnejsie ze ta kamienok v topanke prekvapi ako kohokolvek pripraveneho...

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

Jen jaksi není připravenej na to, že se jim ve vesnici objeví jeden muslim s famílií. Napřed bude rozumnej, někdy až podlézavej. Jen se sem tam urazí pro nějakou prkotinu.

Pak těch prkotin bude jen zvolna přibývat. Pak bude přibývat i dětí a rodin a najednou tam budou mít agresivní klan, kterej si vystačí sám. Jeden z nich vstoupí do ČSSD, ti ho rádi vezmou, aby měli jejich hlasy. Nejspíš se občas objeví i v kostele, aby ukázali, jak jsou mírumilovní a farář bude kázat, jak jsou ty dvě církve stejné a že mají stejně stejného boda.

Nikdy nebude důvod jít do konfliktu, až najednou bude v bodě, kdy už to nebude možné.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Čmoude to je za deset slepic. Ano - takhle přesně to je. Zvolna, postupně, salámová metoda, nikdy není důvod na nějakou banalitu ragovat přehnaně a jednoho dne je pozdě... Ale tohle všechno už víme. Spíš řekněte, jak reagovat, když je jasné, že v tom člověk bude sám. Pokud zareaguju hned, většina lidí v okolí bude proti. Takhle to měl můj táta s církví. Dvacet let bojoval proti tomu, jak to tam vedou. Bojoval proti restitucím, bojoval za církev mravní. K ničemu to nebylo. Byl sám. Partyzán, co ho nikdo nepodpořil, protože každý rok šlo jen o prkotiny. A teď už mu dávají za pravdu. Ale je to houby platné, protože je pozdě. 

Jak vyburcovat lidi, aby to pochopili a reagovali hned? Řekněte jak a já to půjdu udělat. V této chvíli přesně popisujete problém, já to vidím stejně, ale nevidím žádné řešení. Nakonec člověk zůstane sám a může tak maximálně opevňovat svoje hradby doma. Které nikdy nebudou dostatečně silné. 

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Řešení je jednoduché a bez nadsázky tisíce let ověřené.
V době krize je to vždy o rodině - kamarádech - klanu - komunitě - pospolitosti.
Těmhle dát maximum, zbytek světa neřešit.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Ale ten příběh má i pokračování. Z vesnice Vás nakonec všechny vyženou nebo něco horšího. Ovládnou vesnice, města, nakonec stát. Boj je přitažlivý, ale končí vítězstvím a co pak. Můsí se budovat stát, který bude funkční, když už vás ta bílá sebranka nebude živit. V zimě je tady zima, samo k jidlu nic nevyroste a težba surovin je zanedbatelná, ropa žádná. Musí se makat, přemýšlet a inovovat. I ten Che byl lepší v boji než ministr financí. Z hlediska "ekonomiky" nemají takoví muslimové ve Švédsku či u nás šanci. Takových 80% a více muslimů tam či tady, znamená totální ekonomický rozvrat státu a šance pro nové "dobyvatele".
Problém je v tom, když se hledá řešení na úrovní morálky či lidské povahy, tam dle mého řešení nelze nalézt, ale pouze v ekonomice, ať už tomu říkáme výrobní vztahy, o prachy jde až v první řadě či jinak. Pouze výroba a produkce rozhoduje.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Vlastníma nohama.
Dokud to ještě jde a dokud ty nohy slouží.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Mně nevadí ban na uhlí. Já klidně budu zatím topit plynem. A až se to celé sesype, pak prostě zapálím kotel s uhlím. Pak už budou mít všichni jiné starosti než kontrolovat, čím topím a jak. Já si nezrušil komíny. Leckdo v okolí při opravě střechy komíny uboural. Ti v případě nouze budou vystrkovat z okna rouru od kamen. Já mám alespoň možnost zatopit, aniž bych musel vyndavat okenní tabule. 

Koneckonců nejde o to vydržet nafurt. Stačí vydržet o pár dní dýl než všichni v okolí. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Trošku si rejpnu, děláte kontrolu spalinových cest i na ty záložní komíny a kontrolu onoho kotle?

Cesta jak z toho muslimského a nakonec i EU marasmu ven je známá, leč jaksi nepodporovaná, až trestána. Jistý soudruh z bývalého svazu ji sestrojil a jinde ve světě se s úspěchem velmi používá.

Ale i tak vás potěším. Čtu: Chystá se bič na strůjce nenávisti. A soudruh z EU je i konkretní: Vytvoříme definici verbálních trestných činů.
Didier REYNDERS eurokomisař pro spravedlnost. To je asi taková ta Jourová. Máme tam pěkný spolek.
Tam by bylo třeba rázně začít s čistkou.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)