Akcelerátor všeho

Autor

Už dlouho před koronavirem jsem si na Kydech často plácal hubu nad světovými problémy, které se tiše nasouvaly na scénu, které byly v pravdomluvných médiích považovány za fake news, kdy se novináři srdnatě bili a dokazovali, že nic podobného není pravda. Koronavirus ještě v klidu seděl ve zkumavce na sliznici nějakého netopejra a my tady prokydali stovky stránek textu nad tím, že dluhy Západu jsou v podstatě nesplatitelné, že Západ ztrácí svoje pozice, že je stále méně schopen přesvědčovat lidi o výhodách demokracie, že se do Evropy nenasouvá žádný tolerantní sluníčkový islám, ale zpravidla jeho nejbigotnější odnože, které by si normální arabský stát doma netrpěl. Mluvili jsme o no-go zónách, které podle médií neexistovaly, až jednoho dne existovat začaly. Mluvili jsme o tom, jak na Donbase Ukrajina prohrává pod mohylou Saur,  přičemž podle České televize ukrajinské síly drtivě vítězily až jednoho dne prohrály. Mluvili jsme o šíleném nárůstu byrokracie, o klaccích pod nohy jakémukoliv podnikání, mluvili jsme o debilizaci ve škoství, stále mluvím o tom, že ve čtyřiceti jsem v práci nejmladší. Mluvili jsme o neschopnosti hájit si vlastní teritorium, o zkorumpovanosti elit, o poklonkování EU a Německu. 

To všechno tu bylo už před koronavirem. Všechny vyjmenované problémy jsme už měli a já mnohokráte psal, že vlastně čekáme jen na ten otřes, po kterém se to všechno sesype. Že čekáme na impuls, který to všechno vyjeví. 

Víte, já v koronaviru nepotřebuju vidět nějaké spiknutí elit. Mně bohatě stačí, že v něm vidím akcelerátor všeho, co se dělo v posledních deseti letech. Koronavirus všechno jen urychlil.

Gréta tu byla už před covidem. O nesmyslech kolem globálního oteplování jsem psal také mnohem dříve a dříve tu existovala rozsáhlá klika neziskovkářů univerzit a zelených mamlasů, kteří už dávno před covidem promýšleli svoje vize o zelené planetě plné vegetariánů a větrných elektráren, kdy se bude jezdit na kole a auta budou jen pro vedoucí kádry zelených fanatiků. 

Už dávno před covidem jsme měli vysoké schodky státního rozpočtu a jen  Babiš se dvakrát přiblížil vyrovnanému nebo dokonce přebytkovému státnímu účtu. Jinak se každý rok zatínala další sekera a to nejen ve státní, ale i v soukromé sféře - ve firmách i domácnostech. Už dávno před koronavirem jsem psal, že jednoho dne se dluhy vyřeší nějakou formou škrtnutí úspor lidem. Mimochodem - to byl jeden z důvodů, proč jsem chtěl měděnou střechu. Koupil jsem si ji dopředu, měď nezabírá moc místa a udrží si cenu. Jednoho dne moji vnuci tu měď ze střechy strhnou, prodají ji do šrotu a za ty peníze si koupí normální střešní krytinu. 

Už dávno před covidem se podporovala výstavba mešit a zavíraly se oči před organizacemi, které ty mešity financují i provozují. Migrační vlny spouštěné našimi válkami, to nepřišlo až teď, to už tu bylo. Stejně tak po celou tu dobu sílila Čína a Rusko zvedalo hlavu. Byla jen otázka času, kdy USA přestanou Čínu považovat za spojence a pokusí se proti ní vystoupit. Byla jen otázka času, kdy USA zkusí narovnat vztahy s Ruskem, aby bylo ve střetu s Čínou na americké  straně. 

Můj oblíbený sociolog Petr Hampl ve svých knihách vyšlých v předcovidové době předpovídal (podle mě zcela realisticky), že naplnění všech těchto vizí i snah dojde kolem roku 2030. Že někdy na konci této dekády už bude zcela jasné, jak se to má s islámem i migrací, bude to tak akorát doba, kdy elektrárny přestanou stíhat poptávku po elektřině, někdy v té době se nějakou formou sáhne na úspory a udělá se měnová reforma, ekofanatici budou mít možnost zkoušet svoje šílené experimenty... a USA se v opravdu vážné studené válce střetnou s Čínou. 

Zdá se, že účel koronaviru už byl tak jako tak splněn. Ať už všichni ti vizionáři nechtěli čekat, nebo prostě příroda přidala svůj názor k lidskému hemžení, prakticky na všech frontách došlo k posunu, který neodpovídá běžnému vývoji. Všechno se strašně urychlilo. Dluhy států jsou mnohem větší. Slabost Západu se projevuje úprkem stahování z Afghanistánu, ale třeba i z Mali. Projevuje se tím, že jeden běloruský autoritář se přestal bát o svůj zadek a začal se strháváním toho, co tam Západ za posledních třicet let nanesl. Jeho ruský kamarád to udělal už dávno a přímo v EU totéž dělají Poláci i Maďaři.  Slabost EU se projevila fakt výbornou organizací očkování a knížecími radami nad zavíráním a otevíráním hranic.  Prohravší prezident USA bezprecedentně zpochybnil férovost amerických voleb a celý svět čuměl, jak blbě amíci svoje volby organizují. 

Stejně tak se ukázaly rozdíly ve společnosti. Ony tam byly už dřív. Už dřív se četl Aeronet, už dřív se četl Respekt. Ale až teď se ukázalo, že z toho také něco plyne a ne zrovna málo. Ukázalo se, že dělících rovin ve společnosti je mnohem víc než bychom si mysleli. Jsme mnohem více atomizovaní. 

Je to samozřejmě jen můj názor, ale já myslím, že koronavirus nám sebral pět let přirozeného vývoje. Jako bychom se právě probudili v roce 2026. Všechno se to na nás valí a nikdo není připraven, protože neměl šanci o věcech čtyři roky přemýšlet. Čtyři roky technického pokroku nejsou, chybí čtyři až pět let veřejné debaty. Všechno poskočilo strašně rychle. 

Já si myslím, že jsme na prahu hluboce převratných událostí, které jsou prostě nutné a nebyl čas je diplomaticky připravit. Nebyl čas udělat dost novinářských školení, není čas dělat to jako kdysi, kdy novináři dlouho a v klidu mluvili o tom, že žít na dluh je normální a rodina je přežitek. Brát si všechno na hypotéku a lízíng, to lidi nezačali dělat ze dne na den. Ale teď už není čas dostatečně dlouho dávat lidem klíny do hlavy, že sdílená ekonomika = všechno budou vlastnit korporace a my si to budeme za peníze půjčovat. Není dost času lidem vysvětlit, že dvě hodiny denně bez proudu je bohulibá oběť pro záchranu planety. Není čas lidem vysvětlit, že v Číně a Rusku si lidi žijí dobře, ale svoboda je cennější než blahobyt (což je náhodou pravda). 

Stejně tak jsme my neměli čas najít společné zájmy. Neměli jsme čas si Sasinovsky ujasnit potřeby. Prostě na nás najednou vybalili Vrbětice, teď nám přednáší Ciganovská, do toho se Putin setkává s Bidenem... nejdřív se na Nord Stream dělaly sankce, teď už najednou ne. Prostě se všechno dalo do pohybu a my jaksi nemáme čas si to ani nechat projít hlavou. 

Myslím si, že se dosavadní pravdy proto začnou bořit mnohem rychleji a dramatičtěji, než bychom čekali. Například už probleskla první vlaštovka, že Čína může za covid a proto by měla platit odškodné tím, že jí USA nebudou muset splatit své dluhy. Já už si to vlastně dovedu i představit. 

Stejně tak si dovedu představit, že ve Švýcarsku Biden Putinovi nabídne neuvěřitelnou perspektivu. Rusko a USA proti Číně.  Evropa to zaplatí. Bude to sice takový Mnichov... ale nedivil bych se, kdybychom my tady v Česku byli jednou z prvních amerických splátek Rusku - jen takový závdavek mezi novými přáteli.

Dovedu si představit že ve Francii fakt zasáhne armáda. Dovedu si představit, že Němci sami odpískají Unii, protože už to pro ně přestává být výhodné. A hned vzniká nová Unie - jejíž členství pro nás bude naprosto povinné. Do chvíle, než budeme vydáni Putinovi jako odměna za jeho postoj vůči zlé Číně. 

Dovedu si představit, jak se u nás mění vlády jen proto, že sloužily něčemu, co už neplatí a za chvíli se to zase změní. Dovedu si představit, že jednoho dne ráno bankomaty nevydají hotovost a  platební karty nebudou fungovat. Dovedu si představit nouzové stavy ne kvůli koronaviru, ale kvůli národní bezpečnosti. Nouzové stavy, kdy se bude moci chodit nakupovat, ale nebude se smět psát a mluvit. Dovedu si představit pravověrné režimní novináře, kterak jsou vyhazováni za to, že včera napsali o tom, co dostali befélem, ale dneska už je to zrada a befélem budou dostávat něco jiného. Dovedu si představit politiky, kteří před týdnem povinně nadávali na Putina a za týden ho budou stejně povinně chválit. Čekat se nebude. 

Dovedu si představit, jak u nás přicházejí o místo tisíce korporátních úředníků, protože se jejich práce dá dělat i z Indie.  A dovedu si představit, že se brzy zjistí, že nemáme žádné klempíře, tesaře, slévače a horníky, ale jen specialisty, kteří nic neumějí.  Ne že by to všechno už neexistovalo předtím, ale stane se to strašně naráz. Nebude to jako pomalé zavírání dolů na Ostravě. Bude to fofr, který si pražáci nedovedou ani představit. 

Letošní volby už nebudou o koronaviru. Budou o geopolitice a geohrozbách. Budou o geodaních, geodluzích a nově nadefinovaných blocích nové studené války. Koronavirus v tom bude mít jediný podíl. Příliš to urychlil, takže si na to nestihneme zvyknout. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (120 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Čmoud mě chce přesvědčit, že Bakala, Babiš, Klaus nebo Havel s malým Bendou po večer vymejšlejí vynálezy. Smrdí mu pokrok otroků, pré ty "pocity nejsou žádný objektivní argument". Muheeeeee

Průměrný počet slepic: 3 (18 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nic takovýho jsem nikdy nenapsal a nemám je za kapitalisty.

Ano, pocity nejsou objektivní, ale subjektivní. Záleží na subjektu.

Pokrok otroků? Tak kde je? Začněte o nějakej převratnejch vynálezech otroků.

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

Furt věříte na kapitalistický pokrok? Muheeeee

Průměrný počet slepic: 2.9 (14 hlasů)

Ne, já na něj nevěřím, já ho vidím.

Kdo, kde vymyslel počítač, na kterým píšete? Franta Nálevka z Gorolistánu a koupil si za ten vynález auto?

Kdo, kde vymysel internet, po kterým si píšeme? Brežněv to zadal nějakému uralskému závodu?

Kdo vymyslel chipy, který jsou základ počítače? Sasín, co potřeboval uspokojit svoji potřebu rychlejšího počítače?

Už si vytáhněte hlavu ze zadku a rozhlídněte se kolem a začněte přemýšlet o proporcích a nemyslete si, že když jste našel jeden protipříklad, tak už o tom dál nemusíte přemýšlet.

Pak si za odměnu můžete napsat slohovku "Proč jsme zaostávali za západem, když jsme tu byli samej vynálezce zásadních věcí".

Průměrný počet slepic: 2.3 (19 hlasů)

z hlediska techniky . Té vůbec nerozumí. Ale jinak může být i chytrý, mazaný, umět kšeftovat...
Jen by neměl pořád psát o tom čemu vůbec nerozumí.
A Vidlák taky moc technice nerozumí, zato rozumý běžným věcem dobrým pro život.
Např zde s tím svým prohlášením o ztrátě pěti let pro technický rozvoj je zcela vedle, naopak kovid urychlil technický rozvoj ve světě.
A co se týče hodnocení pražáků, měl by si ujasnit že hodnotí předevšim náplavky do Prahy z různých Vidlákovů. Třeba hřib satan, to je typická náplavka Praze jenom škodící.
Tož tak, musel jsem se ozvat.

Průměrný počet slepic: 3.5 (10 hlasů)

teď jsem se zděsil když jsem to viděl....

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Taky má Sasin problémy s chápáním textu, něco napíšu, on mi začne vyvracet něco jiného.

Chce mluvit o pokroku a vůbec nepomyslí na to, že by na světě bylo i něco jiného než česká porevoluční chamraď.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buytadalafshop.com/ - cheap cialis no prescription

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buypropeciaon.com/ - propecia finapil

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buystromectolon.com/ - oral ivermectin

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buypriligyhop.com/ - priligy dapoxetina 30mg nos eua

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://buylasixshop.com/>should you drink a lot of water when taking lasix</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://stadalafilop.com />purchase cialis</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://abuyneurontins.com/ ">gabapentin and alcohol</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://buyplaquenicv.com/ ">hydroxychloroquine 400 mg buy online</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://buyneurontinis.com/ ">pregabalin vs gabapentin</a>

Zatím bez slepic

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://abuyzithromi.com ">azithromycin coronavirus</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

MIMOZEMŠŤANÉ.

Průměrný počet slepic: 2.7 (17 hlasů)

Mimozemšťané už mezi námi jsou dávno. Jen se jmenují jinak jako Greta Thunberg, Piráti, apod. Jejich centrem je Brusel nebo v ČR pražská kavárna. A jeslti mimozemšťnaé nejsou, jejich nápady jako mimozemské rozhodně působí.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

je Ovčáček

Průměrný počet slepic: 1 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, Vy jste poněkud příliš apokalyptický. Realita je mnohem jemnější a mírnější. A především, jak to vždy bylo, budoucnost si sama vybere svoji cestu. A tak je nejsprávnější si především upevňovat své vlastní základy a také základy společnosti. Tedy pro nás především Česka, ale také Evropy.
Takže Vaše hospodářství včetně měděné střechy. Voda a další zdroje ve vlastnictví státu, půda připravená pro maximální využití, vybudovaná síť komunikací a zdrojů energií. Vybavené školství, tak aby vydrželo léta podfinancování. Vycvičené branné síly pro zeměbranu (ach to staré Rakousko - i já, starý antimonarchista chápu proč byla společná armáda a také Landwehr a Honvédség). Dostatek vybavených nemocnic. Velké strategické zásoby. Podpora malých podniků, především strojírenských, které se mohou rozšířit a udržují znalosti. Povinná branná výchova. A tak dále.
To vše je zvládnutelné, chce to ale také skutečné politiky a to je kámen úrazu. Kde nic, tu nic.
A čekat odkud to přijde.

Průměrný počet slepic: 4.9 (46 hlasů)

Nemohu souhlasit s větou "A především, jak to vždy bylo, budoucnost si sama vybere svoji cestu". Proč nemohu souhlasit? Protože styčné body v minulosti určovaly body současnosti a ty zase predikují body budoucnosti. Na všechny minulé měl vliv člověk, jakožto vrchol evolučního řetězce. Než přišel člověk "rozumný", řídilo se všechno přírodními zákony. Při vývoji lidstva se začaly porušovat v zájmu usnadnění lidského vývoje. Takže homo sapiens je vlastně chyba v systému, z mého rádoby filozofického pohledu.
Takže příčinně body jenom způsobují body následků. Nic víc a nic míň.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě zbývá vysvětlit, jak k té chybě systému zvané Člověk došlo. Evolucí to nebylo. Jako kluk jsem četl převážně sci-fi. Proto mám blízko k možnosti, že nás sem přivezli a naroubovali na místní primáty. S nějakým úkolem, definovaným v genetickém kódu. V nejoptimističtější variantě si dnes mohu představit, že jeden z nich dnes namíchal genový koktejl, který nás má přepnout na kvalitativně vyšší úroveň. A na to se napiju a půjdu spát. Dobrou noc všem :)

Průměrný počet slepic: 3.1 (22 hlasů)

Já myslím, že přiletělo galaktické očkovací středisko a všichni primáti dostali pigáro. Nebo třeba Vesmírná odysea 2001, tam to šlo přes technickou propagandu neboli audionašeptávání....možná i video :) Nicméně mám na dývku tu 2010 a tu bych si přál v současných sračkách uskutečnit. Jenže "černá deska" nikde, takže tím ta možnost padá.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Jinak to fi, ve sci-fi znamená fikce.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Velmi mnoho. Dá se říct, že většina. Například i vesmírný výtah A.C.Clarka se dnes připravuje k realizaci. A na ten matrix nejspíš taky dojde, v nějaké formě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Nemáte ponětí, kolik straček se napíše a jak málo z toho se dostane do obecného povědomí.

A.C.Clark je stejná výjimka jako byl Verne.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

robertíku, přírodní zákony patří přírodě a člověk je stále jen příroda a proto na něho tyto zákony působí. Společenské zákony jsou jen nadstavba. Teoreticky - přečtěte ale podrobně další odstavec - mohou člověka nahradit roboti, pak přírodní zákony platit nebudou, ale roboti se zblázní z toho jak budou hledat smysl své existence.
Co se týká budoucnosti, tak je můj pohled historický. Vždy byly představy nenaplněné. Když vyberu tři významné události 20. století, Velkou válku, II. světovou válku a socialismus, tak ani jedna zúčastněná strana neodhadla další vývoj. Padly monarchie, rozpadlo se Britské impérium a světová socialistická soustava. V mém mládí se bralo za bernou minci, že v roce 2021 budou na Měsíci lidské základny a lidé budou i na Marsu. Rakovina bude vymýcena a na světě bude mír. Mám pokračovat?

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)