Víc se vyplatí drancovat třetí svět

Autor
Štítky

Včera jsem vzal svojí dcerku, její kamarádku a mého kamaráda na lodičky... Nic vážného, žádná divoká voda, normální výlet... když splouváte řeku, která je už minimálně tisíc let propojená s člověkem a jeho činností, tak to ani jinak být nemůže. Splouvali jsme Dyji. Start ve Znojmě, konec v Hrádku nad Dyjí. Pětadvacet kilometrů po řece, čtyři jezy, zachovalé části meandrů, trocha lužního lesa, ledňáčci, volavky, slepá ramena s bobry, labutě... čistá voda, u dna se míhají štiky. 

Místy řeka odemílá čtyřmetrový břeh čisté hlíny... Ani kamínek, nic. Až člověk přemýšlí, kolik práce tam udělala voda a vítr za ty desetitisíce let, kdy se tam nanášel materiál, aby dneska bylo co ukrajovat. Jsou tam ještě přirozené tůně, kam se stahují ryby za sucha, kde nedosáhnete pádlem na dno. Místy je Dyje tak úzká, že plujete v tunelu větvoví a to je také jediné nebezpečí, které vás tam čeká - občas si nějaké silnější větve nevšimnete včas a ona vás hodí do vody. 

Největší fór na Dyji je to, že i když si místy zachovala přirozený tok, vlastně by mohla být klidně narovnaná jak Labe. Už v temném středověku právě tam existovaly zavlažovací kanály dlouhé desítky kilometrů. Dnešní jezy, které jsme sjížděli na skluzavkách, tam byly už odnepaměti. A v nedávné minulosti vznikly na Dyji dvě přehrady, které zařizují, že řeka má stálý tok i v létě právě proto, aby fungovaly ty závlahy. Letos je to jedno, vody je tolik, že se vodáci topí i tam, kde je normálně klidno, ale v suchých letech je Dyje celkem spolehlivá - poteče celý červen a kus července, dokud se nesklidí zelenina. Pak vypnou čerpadla na závlahách, zavřou stavidla na kanálech a začnou přehrady zase plnit. 

Dalším plusem je to, že Dyje ještě není zkomerčněná. Není problém si ve Znojmě pujčit lodičku, ale tábořiště jsou od sebe daleko, kempy asi jen tři a máte v nich pocit, že jste se vrátili na začátek devadesátých let. Za těch včerejších pětadvacet kilometrů jsme nepotkali nikoho. Ideální řeka na líbánky... Nikdo vás nebude rušit, zastavit se může kdekoliv a pokud nebudete dělat oheň, jste každému ukradení. Po celou dobu máte pocit, že jste v divočině, ale stačí kdekoliv vystoupit na břeh a ujít padesát metrů... a jste zpátky v moravské krajině, která je obdělávaná už od přelomu letopočtu a už tisíc let tam každý skrojek půdy někomu patří. 

Proč to všechno píšu... 

Víte, já jsem tam včera plul poprvé. Dřív nebyl čas. Všude na mě z lesa koukaly pozůstatky čerpacích stanic a prázdných kanálů, kde se prostě jen demokraticky rozkradly čerpadla a trubky... protože při budování svobodného státu jaksi nikdo nemyslel na to, že stovky kilometrů kanálů se komerčně moc dělat nedají. 

Celé ty dyjské závlahy, to byl tak komplexní projekt... od přehrad, co udržovaly zásobu vody, přes jezy, které zajistily vzdutí a kanály, které vedly vodu desítky kilometrů od řeky. K tomu pak čerpací stanice, které obsluhovaly výše položená místa.... Dnešní firma Závlahy Dyjákovice je jen droboučkým pohrobkem dávné slávy, kdy se tam nedaleko hranice pěstovala exotická zelenina v nejsušší krajině v republice, ale ničemu to nevadilo, protože Dyje... 

Z minulého režimu jsme prostě nedrancovali třetí svět. Pěstovali jsme si sami a byli jsme schopní dělat neuvěřitelně komplexní projekty, které se plánovaly na desítky let dopředu. Pak padla železná opona a tohle všechno bylo najednou zbytečné. Banány jsou levnější než domáci jablka a cibule a brambory z Egypta jsou tak laciné, že se prostě nevyplatí žádný z těch kanálů obnovit. Možná jednou... až tu Afriku definitivně rozdrbeme, až bude plodit už jen lidi na útěku, až začne být moře zase nebezpečné, pak možná budou v krajině s úžasem chodit geometři a objevovat dávné kanály, které bude stačit vyčistit a ono to zase pojede. 

A nebo až ty zavládne ta elektromobilita díky které si nikdo nebudeme moci dovolit auto a kdy ceny za "ekologickou" dopravu rapidně vzrostou, ono to vlastně bude mít i výhody. Vrátíme se k tomu, že tam mezi Znojmem a Hevlínem máme nádherné zahradnictví, které bez problémů zásobí celou republiku základní zeleninou.

Jednou budeme na celu tu Sametovku a jejích čtyřicet následjujících let brát jako omyl. Jako díru v dějinách, kdy jsme uvěřili medovým slibům o svobodě a demokracii, ale ve skutečnosti to byla doba předávání všeho několika bohatým a několika vykukům. Jednou se na dnešek budeme dívat jako na dobu šíleného úpadku zakrývaného kořistěním u ještě chudších než jsme my. Jednou přijdeme na to, že doba komunistická možná nebyla tak naplněná pozlátky a plnými regály zboží, ale byla to doba skutečně udržitelného rozvoje bez drancování třetího světa. možná to nebyla doba svobody, ale byla to doba, kdy jsme měli to, co jsme sami zvládli vypěstovat a vyrobit. Byla to doba, kdy jsme dělali na svém a ze svého a jaké jsme si to udělali, takové jsme to měli. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (196 hlasů)

Komentáře

In reply to by Nazdar (neověřeno)

Trvalý odkaz

... již poměrně dlouho závislých na potravinových lístcích. Zřejmě by jinak hladověli, děti hladověly.
Další desetimiliony žijí v nadbytku, avšak jen díky zadlužování se a zadlužování se státu (ale i firem) .
Systém by se zřejmě bez tohoto vpravdě to údělu již dávno zhroutil.
Jde tedy o systém perspektivní , životaschopný ? O systém NORMÁLNÍ ?
Tamní opiodní epidemie , která trvá také již řádku let, by mohla být signálem k tomu zamyslet se, zda náhodou nejde i o systém zoufalý, zoufalých.
---------------------------------------
K současné realitě dlužního globalismu oligarchicko-spekulantských forem a obsahů (zejména zdražování vyvolávaného uměle - keťasením například, ale i kopírováním schématu inflačního umazávání dluhů) by se zřejmě hodil již takřka čtvrt tisíciletí starý citát :

„...Zdaňte bohaté, jak chcete; protože mají v rukou všechno spotřební zboží, najdou vždy nějaký prostředek, jak se pomstít na chudákovi, ledaže byste byli tak opatrní, že byste postavili přehradu, kterou by jejich hrabivost nemohla překročit...“
(Babeuf)

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Luxusní jídlo za socialismu. Bufetům vládla nízká cena a výběr jídel bez nápadu

Průměrný počet slepic: 3.1 (30 hlasů)

Dnes jídlům bez nápadu zato vládne cena velice vysoká

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

Za 8let vlády socialistů a ANO?
Není možné.

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

Myslíš výběr 15 yogurtů, ale ani jeden pořádný bez sraček různých éček? Jjj, proto jsem se musel naučit dělat svoje klobásky a salámy, protože ten výběr dneska mě tak uchvátil, že jsem odkázán na nákup základních potravin a jedu nuceně výrobu složitějších věcí, kde si dělám i své UncleBens apod., protože se mi ty sračky z obchodu hnusí :D

Nazdar, když už jedeš PR jak se lezlo po stromech, musíš dát příkladem i něco, co bylo fakt nahovno ;)

Průměrný počet slepic: 4 (25 hlasů)

Není možné.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

Ne z tvý prdele, ty kokote otravnej...

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

To se hned pozná.

Průměrný počet slepic: 3.3 (16 hlasů)

přečti si pečlivě co ten zmrd píše, vryj si to do paměti - a na podzim tyhle hovada nevol.
Prostě to nevol - zůstane jim jen to anomymní vysírání v diskuzích.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Hmm, takže umíš vykřiknout "babiš" :D Je smutné co některým lidem stačí k životu :(

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

tak KUnín pod tu skupinu nepatří

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Lenze tenkrat sa jedlo robilo z jedla, a dneska z umelej hmoty ... a vobec, aky vyber jedla mate doma vo vlastnej kuchyni? Kazdy den ine, uvarene jak na kralovsky stol? A z coho? Masa napumpovaneho vodou, rajcat bez vone, jahod, co chutia jak uhorka, ci glukozovo-fruktozoveho sirupu, co robi alkoholicke jatra?

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Není možné.

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

In reply to by Z Agrofertu? (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy ste si nevsimli, ze dovazame skvele, dokonale, zapadne potraviny, a nie sme odkazani na agrofert? Ja viem, prast ako uhod, ale sak mate na vyber, nie? Bud spatne Andrejovo, alebo 'upravenej kvality podla vychodnych preferencii' z vyspeleho zapadu ....

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Bez příkras a nostalgie. Spočítejte si, na kolik vyšel život Čechů za socialismu

Módní hity socialismu: Vycpávky a šusťákovina

Zdroj: https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/modni-hity-socialismu-vycpavky…

Průměrný počet slepic: 2.7 (24 hlasů)

Myslíš jako bratránek, byt 3+1 za 30000 při platu 5000Kčs protože sklárny? Jooo, úplně brečím jak bylo špatně ;)

Průměrný počet slepic: 3.6 (27 hlasů)

To moji rodiče, vysokoškoláci, museli za bytem do komunistického pohraničí, odkud v té době nebylo návratu. Samý lampasák a soudruzi z OV KSČ, uraňácké paničky aspol.

Průměrný počet slepic: 2 (16 hlasů)

Kdo opravdu chtěl, dostal se časem kam chtěl. Většinou se ale zabydlel a zvykl si.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

On ten elfík, neřekne B, že umístěný tam musel, ale platilo v tom zákoně " Absolvent musel v podniku pracovat po dobu tří let", takže pokud neodešel, ale zvykl si, tak je otázka zda chtěl vůbec tehdy nebo to byla líná lemra...

Naši herci taky kudy chodí jako svěrák jak trpěli a psali/točili až se z nich kouřilo a mohli říci "nebudeme podporovat režim" :D Jooo, takový bojovníci jsou nejlepší :D

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Ale nekecej, umístěnky byli, ale nebyli povinné celé období 48-89, takže nepiš pohádku "nebylo návratu" ;) Nebyla pravda, že si tam zvykli a poak byli lenošný zvednout prdel a jít jinam,a le po 89 péohraničí upadlo a msíto aby si řekli "posrali jsme si to", tak začali říkat "komunisti za to můžou" :D

Takže se rodičů zeptej od kdy do kdy byli povinné a PROČ NEODEŠLI, když přestala tato povinnost platit, místo lži co říkáš "že nemohli" ;)

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ani Československo nebylo sobě-stačné, páč blboni museli vyvážet. A gdyž nebyl export tak nebyli prémie. Po převratu spoustu fabrik nechali rozkulačit, páč pro ně nebyl kapitalistický export. Čili až export vydělával bankocetle a pak se temu říkalo soběstačnost, ale není to sobě-stačnost. Pro nechápavé přetlumočím takto. Bez cizáckejch blboňů co si kupovali československý export bysme byli gde? Takže o soběstačnosti zas něgdy příště.

Průměrný počet slepic: 3.5 (28 hlasů)

Hele definice soběstačností je, někdo jako ty, je schopen napsat, "nejsme soběztační, protože u nás nelze pěstovat banány", někdo kdo prvořadě nehledá jak napsat "nemášě pravdu", si řekne "brambory jsem dokázali? Maso vepř/hovězí/drůbež jsme dokázali"?
I ty hliníkoví rozvody na který každej nadává jsou dílem, že amíci díky Chille? Dostali východ do nedostatku mědi, takže se nahradila hliníkem, ale i to značí, že byla soběstačnost, když se muselo improvizovat, dokázali to ;)

A teď, když chyběli roušky? A výsledek, prosili se komunisti v číně :( A zapadlá zpráva v této souvislosti, v MArtině na slovensku objevili sklad CO, kterej nezrusili=zapomneli na nej.. A byli tam roušky pro město na několik měsíců :D

Takže Sasine, byli jsme kurevsky nesoběstační, úplně jsme se museli plazit, aby jsme měli so žrát a vůbec mohli mít třebas elektriku ;)

P.S. Tím nechci říci, že před 89 byl ráj na zemi, ale dokazovat to kecama jako NAzdar, Čmoud nebo co jsi napsal ty je druhej extrém ;)

Průměrný počet slepic: 4.4 (23 hlasů)

Armáda v dobách ČSSR spotřebovávala asi 5% HDP. Dnešní státní rozpočet má potíže dát na armádu 2% HDP.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co zla, komunisticka armada urobila s tymi 5% HDP za tych zlych komunistov? Sklady CO ... a dnesna dobra, demokraticka? Uvali cele 2% za nakup amickej vystroje, ktora je nepouzitelna ... juj, ale sa dobre mame, kebyze na nas zautocia moslimovia, tak budeme trpiet dalsich 300 rokov tureckeho basovania, ako sme uz zazili za stredoveku ... sme si polepsili ...

Průměrný počet slepic: 3.8 (21 hlas)

Volně: Psal něco jako "Slabší kusy se tam zasebevraždily."

Vás to třeba sexuálně vzrušuje, pro mé známé, co to viděli zblízka, to bylo docela trauma.

Opět. Jako jsem to vysvětloval Lacovi. Svět není binárí. To, že armáda dělala něco pozitivního ještě neznamená, že byla ve všem dobrá a za všechno se jí má tleskat.

Ale to je na vás nejspíš příliš komplikkované. Nutí to přemýšlet.

Průměrný počet slepic: 2.1 (17 hlasů)

A to řekni rodině, kterým se někdo zasebevražil dneska, že musí být šŤastní, že není komunismus a mají možnost poznat exekutora, nezaměstnanost a život na ulici :D

Čmoude, co kdybys rovnou psal "nesnáším komunisty" a ty ostatní kecy nepsal, my si domyslíme, veškeré uchylárny co by mohl napsat a tobě to ušetří čas ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Chcete je nekritizovatelné.

Já si myslím, že současný režim také udělali komunisté. Dokonce podle své propagandy. - Kdo jinej, když byli v pozici moci.

Snad si nemyslíte, že na západě jsou na sebe lidi takhle hnusní.

Jak vznikl dnešní režim? Špinavými dohodami komunistů a komunistů, proti komunistům a komunistům.

Už jsme se tu o tom bavili a kdejakej komouš tu na mě řval, že to byly skvělé dohody.

Si myslíte, že komunistou přestanete být tím, že zahodíte stranickou knížku.

Já vás fakt nechápu.

Víte, jak fungují exekutoři na západě? Aspoň tam, kde jsem to viděl zblízka? Přijde tam SOUDNÍ úředník, placený soudem, má příkaz na vaše jméno a když je tam překlep, tak mu řeknete, že to nejste vy, vaše jméno, že je jiné a ať jde pryč a úřeník jde pryč.

Tak vypadají exekuce v civilizovaných zemích. TO je kapitalismus.

Vy jste si tady nechali udělat nějakej paskvil podle komunistickejch přířuček o kapitalismu a myslíte si, že máte nějakej kapitalismus. Tady máte postkomunismus.

Podivejte se na Godota. On je jeden z těch přešupačenejch komunistů-kapitalistou.

Kritizujete ho tady? Většině komunistů tady vůbec nevadí. Další mu tleskaj, protože lump, co si umí nakrást je jejich hrdina.

To byla vaše blbost, když jste si mysleli, že hajzlíci, co okradou své sousedy a daj vám líznout z lupu nakonec neokradou i vás.

Já si s tou rodinou klidně pokecám, ale vysvětlím jim, že taková exekuce, to je něco jako znárodnění v malým. Že to mají blbý a že přesně vím, jak se cejtí. Mě, že se radilo se na to vysrat, milovat komunistický zloděje za to, že mě okradli a jestli jim to jako rada k něčemu je, tak toho vědí víc než já a ať si s tím s pánembohem pomohou. Mě, že to jen sralo.

Na nezaměstnanost bych jim doporučil nějakou mizernou práci za hovno peníze, protože to je také výborné doboručení od komunistů, jakého se mi dostalo.

Měl jsem kamaráda, co byl přes rok bezdomovcem, tak si myslím, že o tématu vím víc než vy.

Jen ta debata je velice hypotetická, protože rodiny, kde se někdo zasebevraždí jsou rodiny povětšinou disfunkční a lidé tam mají špatný svědomí. Jo, část jsou lidi s psychickejma poruchama, kteří jsou v tom nevinně a taky lidi, kteří spáchají sebevraždu, protože se si chtějí ušetřit fyzické utrpení.

Myslím, že ode mne se vzali oba režimy tolik, že lehce přebiju charitativní rozpočty všech přítomných. Dohromady.

Stěžujte si Kotrbovi a Kantovi. Ti jsou obranou špinavých dohod posedlí.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Ako zenska, a pacifista od prirody armadu do detailu neskumam, a takisto som si 'vojnu' nezazila ... zazila som ale, ze chlapci, co presli vojnou, rozmyslaju 'realnejsie' a pragmaticky, na rozdiel od chlapcov, co mali civilku, alebo modru knizku ... s tymi, co ich uz vojna 'nacisto minula' moc skusenosti, pravda, nemam, su uz na mna moc mladi, a ja mam tendencie divat sa na nich blahosklonnejsie, pac su to 'este deti' ...

Ale ako zenska nasej dnesnej armade zamak nedoverujem, a neskutocne sa bojim, ze moj 'uz starsi' zalozak moze byt povolany, ked si panstvo zmysli, ze kanonenfuter potrebuje, a chlapci pod 40 zbran spravnym smerom v ruke nevedia otocit

Průměrný počet slepic: 4.2 (20 hlasů)

Tak teď si ještě jděte pokecat s těma, co tu vojnu nepřežili a budete mít názory ze všech stran.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Ja viem, ze je uz pozde, ale nehovorim o vojne ako o druhej svetovej - tam mi mimochodom chcel zastretlit jak u babky ubytovany nemec, tak u babky ubytovany rus, aj ked nemec z nadradenosti, a rus z hladu - ale hovorim o zakladnej vojenskej sluzbe ... pokial viem, chlapci sa stama nevracali v cinovej truhle

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Já nelžu a vy jste polovzdělanej buran, co si vážně myslí takové věci, jako že můžeme žít jako mravenci a nedokážete pochopit, že je to proti naší přirozenosti.

Vyrazte do knihovny, zavřete se tam na tok či dva, čtěte od rána do večera a nebudete mlít blbosti a dostávat na ně příkré odpovědi.

Já nekecám. Vy jste zbabělej, sobeckej a línej slaboch.

Průměrný počet slepic: 2.1 (23 hlasů)

Ale lžeš Čmoude, v minulosti jsi napsal průměrnej plat a já si dohledal jakej byl a napsal, že ses sekl o 1000kč, což při platech v řádech 2000 - 3000 je kurva rozdíl... a napsal jsi, že jsi udělal chybu, NEEEE, psal jsi dál, že všcihni jsou kokoti, kdo napíší pravdivá fakta, protože přeci komunisti jsou jenom šmejdi co nic neudělali ;)

Takže doporučuju spíše tobě vyrazit do knihovny a nastudovat, když už si zapomněl co bylo před rokem 89 a tvrdě prosazuješ jenom to coc cheš aby se mohlo říci, že bylo....

Ano souhlasím, ty nekecáš, ty lžeš , urážíš a vyhrožuješ jako by jsi byl nějakej úchylák co prcá deti nebo ho baví zabíjet rodinné členy tvých oponentů, jsi úplyně mentálne v prdeli Čmoude ;)
Narozdíl od godota/targuse, dělám nba stavbách, kde musím jednat "s lopatama co mají jiný jazyk", tak mě nevadí ti napsat doslova "máš v hlavě nasraný, že i cigán s IQ 80 je oproti tobě myslitel co by zvládl docenturu" ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (20 hlasů)

Já jsem psal to, co jsme se TEHDY učili na škole a co jsem viděl kolem sebe.

Kde jste to vzal vy, nemám ponětí.

Jo, ale lidi pořád ještě nejsou mravenci, pořád ještě nemají mravenčí sexualitu a pořád ještě nemají mravenčí psychiku. O tomhle jsem mluvil. Takovejhle věcí jsou mraky.

Já prosazuju tvrdě co? Že se lidi mají chovat k ostatním tak, jak by chtěli, aby se ostatní chovali k nim? Jak mi to jde? Já mám pocit, že moc ne. To by petrpavel napsal něco jako "pardon, nedomyslel jsem to" - jestli to někde napsal, tak jsem to přehlídl a sem s ním.

Mě přijdete jako úchyláci vy, Laco a petrpavel - pro dnešek.

Laco tu obhajoval ty čínský komunisty. Podívejte se na sebe. Vždyť vám vůbec nevadí, že malí smradi někoho umlátili motykou. Vám vadí jen to, že se vám detajlně popíše, jak takové umlácení motykou vypadá. To sám ze sebe jste zhnusenej.

To samý s pedofílií. Copak byste rád slyšel? Že můžete píchat děti a pedofilem nebudete? Jakože můžete zabítej lidi motykou a nebudete vrahem? Že můžete mučit zvířata a nebudete za sadistu? Už se probuďte a začněte číst, co píšu.

Jestlipak vám vadí, že tu je teď v ČR první oficiální pedofilní spolek. Napsal to tu před pár dny Pokrác. Nějak jsem si nevšiml, že byste tu proti tomu bouřil. Ale použít pedofílii jako případ něčeho odpuyujícího, tam to najednou raní vaší útlocitnost.

- Ještě pořád jste nenapsal, že byste chtěl, aby se udělalo vašim příbuznejm to, co našim.

Tak do toho.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

Čmoude, vy nic jiného než že lžete neděláte
Tož tak.

Zatím bez slepic

Kolik toho masa a brambor bychom za bolševika byli schopni vyrobit bez dovážených PHM ?
Hospodářsky byla česká kotlinka závislá na dovozu surovin už za Rakouska-Uherska.

Průměrný počet slepic: 2.4 (16 hlasů)

Assi, ale nestačilo nám to. Sobě stačnost je jiná dischciplína. Vzpomněl sem si na Solo Sušice, jim nestačilo, Jawě nestačilo, Becherovce nestačilo, Slušovicím nestačilo, Škodě Mladá Boleslav nestačilo a tak dále, chápete? Zisk se musel nadrbat v cizákově a sdílená svíčková se dala sehnat jen v závodní jídelně a do froté ručníků mohly baby brečet až gdyž si je dovezly z ciziny.

Chápu co vás nadzvedlo, ale sobě stačnost je o něčem jiném. A to dosud nejsme a v těchto panských režimech ani nebudeme. Uvedu jeden příklad. Mohli bychom mít klidně padesát elektráren, ale energii mít zadarmo nebudeme, páč všechno musí drbat zisk.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

zisk nebo devizi na nakup surovin... zamenujes a pak dedukujes...

sobeztacbist je tedy kefalin co? zatim, co clovek do jinej nazr, ale cozha z davu sasin co to vi? tak se podel co si predstavujes a ne jak opisem tvrdis ze to tak je ;)

Ano zisk musi generovat, ale bastaveni ekonomiky urcuje jake chovani je ziskjove, tedy zisk je jenom nastaveni,,,

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Platy za socialismu byly nízké. I díky tomu se dařilo směnnému obchodu a šmelinám

Průměrný počet slepic: 1.9 (23 hlasů)

Zdá se, že sem byl nasazen místo Bímy další troll...

Průměrný počet slepic: 4.2 (26 hlasů)

A dnesne platy su take, ze ziaden swarz-system, pardon, legalne smeliny sa nepestuju, ze?

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Nákup za socialismu: Kolik stál a co jsme si odnášeli v síťovce?

Průměrný počet slepic: 3.1 (19 hlasů)

Názorně ukázal plnou a prázdnou síťovku. Od modrých zlodějů, co rozkradli podniky a celou republiku a zpoplatnili vše, co šlo, to bylo pouze absurdní.

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

Tak si přidej do těch síťovek náklady na bydlení , elektřinu ,plyn , dopravu do zaměstnání a doplatky na léky a uvidíš pravdivý výsledek.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

Nezbývá, než zajásat nad současnými USA. 40 milionů (12 %) závislých na potravinových dávkách; 100 milionů (30 %) pod hranicí chudoby. Celkem tedy přes 40 % obyvatel v existenčních problémech. Na 21. století opravdu výdobytek. Obávám se, že to je i cílem českých politiků.

Průměrný počet slepic: 4.5 (26 hlasů)

Mama ako samozivitelka ucitelka nam rostenec kupovala tak casto, az som ho zacala neznasat ... ukazte mi dnes samozivitelku ucitelku, co si nosi v sietovke aspon raz do mesiaca rostenec na obed pre troch ludi ...

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

ve výloze Masny byl asparagus a sádrová prasečí hlava.

Průměrný počet slepic: 1.7 (10 hlasů)

Ja sa narodila az 77, takze povojnove casy nepamatam ... pamatam az 80+, a to k nam chodila pojazdna masna, a nikdy sa nestalo, aby od nej clovek odisiel s prazdnou, aj ked sme boli posledna obec na trase ... aj ked, pravda, povacsinou nikto nedostal uplne vsetko, co chcel ... ale tak nakupovalo sa na tyzden, pac 'masiar' chodil len v stredu

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

Zweite Deutsche Fernsehen) o pojízdných prodejnách uvedlo někdy v roce 1980 (později to být nemohlo, to už jsem TV neměl) asi dvacetiminutový pořad. V pozitivním duchu.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Prasečí hlava? To už Posselta vystavovali tenkrát?

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

že miluje maso a jaksi vsakuje veškerý pach masa. Proto v masnách nebyl nikdy špatný luft a taky ač na hácích v prostoru volně se nekazilo a nebylo čut. To už dnešní "řezníci" neznají a proto v některých masnách je smradu jak v cařihradu. Jo a dáte-li si do kuchyně asparágus, taky vcucne většinu pasných pachů. To jsou staré vědomosti hospodyň, co se časem jaxitaxi a nahradili je spreje. Když se zadaří a vykvete, tak máte zaručeně kuchyň čistou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)