Navzdory komunistům?

Autor
Štítky

Pod mým včerejším článkem o závlahách na Dyji se včera objevila výtka, že svou adorací závlahových staveb, které vznikly v sedmdesátých a osmdesátých letech adoruji komunismus, který byl hrozné zlo, že je nepochopitelné, jak mohu tehdejší režim chválit, protože tehdejší elektrárny, závlahy a třeba i obilná sila nestavěli komunisti, ale naši inženýři, technici a architekti, ale rozhodně ne komunisti. 

Na to konto jsem opáčil, že dnes máme také inženýry, techniky, architekty i vědce, ale žádné závlahy se nestaví, stejně tak se nestaví ani elektrárny, ani se neotevírají doly a obchodní centra postavená na zemědělské půdě to nevytrhnou. Troufal jsem si tvrdit, že dnešní technici i inženýři by měli být mnohem lepší než ti tehdejší, protože dnes mají možnost vidět celý svět. Nemusejí se učit jen u soudruhů v Moskvě, kde tehdy bylo všechno nejlepší, ale mohou se učit v Paříži, Londýně, Pekingu i v Dubaji, kde vznikají úžasná díla lidského umu. Podivil jsem se, že sice ti naši technici mají otevřený celý svět, ale nic z toho domů nepřinesli. 

Odpověď přišla rychle... protože korporátní fašismus nechce, aby u nás něco fungovalo, máme být jen montovnou levných dílů... Nejspíš je to dokonce i správná odpověď. 

Ale víte, čemu se strašně divím? 

Tehdy nám vládla zlá strašlivá komunistická strana plná aparátčíků, kteří byli schopni lidem ničit životy, zavírat je, ničit jim existence, kteří měli nad svým obyvatelstvem téměř absolutní moc. A přece tu vznikla díla, která tento režim daleko přetrvávají a zřejmě přetrvají i ten dnešní režim. Přehradami počínaje, přes elektrárny až po obilná sila, která tu budou stát ještě dlouho poté, co ta dnešní plechová zkorodují a padnou k zemi. 

Prý tato díla vznikla navzdory komunistům. Vznikla navzdory všem těm Jakešům, Bilakům, Štrougalům. 

Sakra, proč něco nevznikne i dneska navzdory tomu korporátnímu fašismu? Jak je možné, že tehdejší komunistický režim byl tak špatný, že všechno vniklo navzdory jemu a navzdory dnešnímu režimu nevzniká téměř nic?  Jak je možné, že jsme tehdy měli takové množství techniků a schopných lidí, kteří navzdory aparátčíkům a marxistům-leninistům dokázali postavit na Dyji závlahy a v Dukovanech elektrárnu? Proč se dneska nenajdou stejně schopní lidé, kteří by navzdory všem Klausům, Zemanům, Babišům, privatizátorům a korporacím dokázali alespoň zlomek toho, co dokázali tehdejší technici? 

Ono není moc možností. Buď musíme připustit, že tehdejší režim byl ve skutečnosti o hodně vstřícnější vlastnímu národu než je ten dnešní, že nechal národ navzdory poučkám z Moskvy tvořit a z toho tedy plyne, že dnešní režim je ještě mnohem horší než tehdejší, protože všechny tvořivé síly spolehlivě ničí a rozpouští. 

A nebo musíme připustit, že tehdy byli lidi vzdělanější, statečnější a šikovnější než ti dnešní, když i v podmínkách hrozného režimu dokázali navzdory všemu stavět elektrárny a závlahy. A ti dnešní jsou prostě jen zbabělí, neschopní a zkorumpovaní a proto se nedokáží postavit korporátnímu fašismu, který je přece mnohem mírnější než tehdejší komunismus.. Kdyby ten korporátní fašismus byl horší než komunismus, tak bychom si přece všichni přáli, aby se soudruh Jakeš vrátil, protože je logické chtít menší zlo. 

Nebo je to ještě horší a platí obojí? Dnešní korporátní fašismus je ještě horší než tehdejší komunismus a zároveň jsou dnešní inženýři a architekti zbabělí, nevzdělaní  a neschopní?  Nebo se musejí dnešní komunistobijci ještě víc opupínkovat, protože tehdejší komunisti uměli plánovat a ještě k tomu měli vzdělané lidi a národ dusili jen trošičku a ještě k tomu definovaně? A dnešní režim ani neumí plánovat, ani nemá schopné lidi a dusí národ ještě víc jen méně nefinovaně? 

A nebo je to vnějšími podmínkami? Tohle jsem tak trošku zdůrazňoval včera... je to tím, že elektřinu tolik nepotřebujeme a závlahy jsou zbytečné, protože těžký průmysl je v Číně a zemědělské produkty jsou levnější v Egyptě? A ropy je dost, aby nám to lacino dovezli až do Kauflandu, které se staví jak houby po dešti? Proto můžeme Dyji vracet divočině, nechávat zarůstat kanály a rabovat čerpadla, protože to fakt nepotřebujeme? A pokud se podmínky opět změní, tak jsme dost šikovní a přizpůsobiví a znovu to opravíme a zprovozníme? 

Jsme prostě jen přizpůsobiví vnějším podmínkám, nebo tu nevratně o něco přicházíme? Nebo prostě bude stačit nějaký dějinný náraz podobně jako tronádo na Břeclavsku a objevíme v sobě neuvěřitelný potenciál na výrobu zázraků na počkání? Že by vůbec nešlo režimy ani o ideály ani o poučky, ale prostě si to uděláme tak jak to přijde a vlastně se vůbec nemusíme bát žádné elektromobility ani ničeho jiného, protože až nám bude ouvej, tak si poradíme? 

Je normální, že někde něco vzkvétá a vedle toho něco zarůstá? Je normální, že jsme někdy spořádaná společnost a jindy nepřehledné klubko sobeckých zájmů, protože je to vždycky ta nejlepší reakce na pohnutky doby? 

Já osobně mám pocit, že něco ztrácíme. Že naše ztráty mohou být i nevratné... samozřejmě v krátkodobém horizontu jedné generace. Ale jak to vnímáte vy? Jdeme už jen prostě do kopru, protože už dávno nejsme pupek světa, nebo se nám na planetě něco porouchalo a rozjíždíme se všichni směrem k obrovskému průseru?

Platí už tisíce let známá poučka, že to, co nás dovedlo na vrchol, to bude i příčinou našeho pádu? Že všechna ta technika, znalosti, byrokracie, demokracie, svoboda a podobně nás prostě dovedly do slepé uličky odkud vede cesta jen zpět? 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (174 hlasů)

Komentáře

In reply to by Josef původní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Piráti mají loupež už v názvu. Nikoho to nemůže překvapit, nic neskrývají.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Josef původní (neověřeno)

Trvalý odkaz

...ako bylo v roke 1948? " Prišol jaguár a všetkých ovcí mi zožral." "Ale bača, veď tuna jaguár něje?!" " Ja somár, veď to bol február!"

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

vystoupit jako stat z EU, anebo odcvalat jako osoba z CR a prilehleho okoli.
Zlati komunisti...

Průměrný počet slepic: 4.6 (33 hlasů)

Targusi,
Vy to máte přes kopec do Polska. Ale co ti ostatní, co to mají všude daleko?

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

...přes své loutky v politice taková opatření, aby se korporacím (a tak např. i katarskému vládnímu finančnímu fondu) vrátily peníze vynaložené na zavádění výrob elektroaut, jsem psal již před mnoha lety.
Mimochodem - další příklad vyvolávání umělého nedostatku. Možné dláždění cest vedoucích k velké krizi a další Velké válce.

Při neexistenci realně silného mezinárodního mírového hnutí (co vy na to, vy všecky žluťácké odbory a zkorumpované " socialistické" a " demokratické strany" - na vás a vaše děti :-D)) padne ta krev....) jsou obyčejní lidé za nesvépravné otroky, de facto i de iure.
Bloody deal.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Nezbývá než zase vybrat jeden odstavec z mnoha a připomenout:
Ono není moc možností. Buď musíme připustit, že tehdejší režim byl ve skutečnosti o hodně vstřícnější vlastnímu národu než je ten dnešní, že nechal národ navzdory poučkám z Moskvy tvořit a z toho tedy plyne, že dnešní režim je ještě mnohem horší než tehdejší, protože všechny tvořivé síly spolehlivě ničí a rozpouští.
A pak je nutno i popřemýšlet, co bylo tehdy a co je dnes cílem.
Dobrou noc!

Průměrný počet slepic: 4.5 (35 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě jste zapomněl na to, že tehdejší systém nás zaostal, tak, že z nás nocej systém udělal jen kolonii západu.

Znovu připomínám špinavé dohody, jak je vychvaluje soudruh Kotrba, zdejší soudruh Kant a další.

Uzavřeli je komunisté s komunisty.

Nevím, co na tom není jasné. Soudruzi si po Únoru nakradli majetek s tím, že to budou dělat nejlíp na světě, hned po Moskvě. Pak přišli na to, že jim to moc nejde, práce jim smrdí a spravovaný majetek si vlastně mohou rozkrást pro sebe a třeba odprodat pod cenou za úplatek ze západu.

Tak to tak udělali.

Druhé je následníkem prvého, ale pořád to dělali ti samí lidé. Nikdo jinej neměl šanci. Podnikům šéfovali komunisté, ne ten zbytek, co nesměl ani ceknout.

Godot se tím ani netají. Všichni to tu čtete a pořád vám nedochází, o co jde.

On se za tý revoluce nijak neproměnil. Nezakuklil se sedmnáctýho před půlnocí, aby se osmnáctého prokousal z kukly zcela proměněn. Je to ten samej Godot. Jen přestal hrát jednu hru a začal hrát jinou, kde za méně přímé moci je víc soukromých peněz.

Soudruh Dlouhý byl prominentní komunista, syn komunistův. Změnil se? Ani v nejmenším. Ale najednou se objevil u Goldman Sachs a když byla první prezidentská volba, tak sice napřed popřel, že by byl k bance nějak loyální, aby se vzápětí podřekl, když řekl, jak tady ta banka dobře vydělala. Na nás. Komunista.

OBA režimy jsou za komunistů, jen během toho prvního si komunisté nakradli od třídních nepřátel a byli správci nakradeného a po revoluci si nakradené zprivatizovali do svých kapes, ale jsou to pořád a jenom ti samí zmrdi.

Komunisti tu přestanou vládnout, až všechny ty Kotrby, Kanty, Dlouhé a Godoty vyženete bičíkem od koryt až někam na pastvu do lesa.

Do tý doby si Vidlák může pořád špekulovat, v čemže se tyhle dva režimi liší. Neliší se. Jsou to dvě fáze toho samého. Komunistům se nikdy nechtělo moc makat, no a revoluce jim nabídla možnost, jak mít více majetku za méně práce. Tak po tom skočili jak slepice po vlusu.

No a v hledišti, se mohou udivit, co se to děje.

No neberte to.

Co tu píše komunista Kant?

Podává hlášení z politiky. Nepíše "Za revoluce mě odevšad vyhnali, tak jsem dělal ve fabrice no a teď jsem v penzi."

Co tu píše komunista Mirek58? "Po sametu se mi zhroutili všechny ideály, zkoušel jsem dál pracovat ve stranické buňce dle svých komunistických ideálů, ale už to nezabíralo." - Nepíše. Píše tu, jak si pořídil 200 krav a dal se na podnikání.

Vidláku, máte ponětí kolik stojí kráva? Tak si schválně spočítejte, za jak dlouho se dá našetřit z komunistickýho platu na 200 krav nebo bejčků nebo co si to přesně koupil.

Že se vy staráte o 4 čuníky a ne 200 krav? - Na těch 200 krav nemáte peníze.

Proč?

Kde je vzal on? Ukradl je. - Je jedno, jak to bylo formálně, že to bylo vlastně nějakejma legálníma kličkama.

Tady máte vysvětlení, proř toho komunisté ya minulého režimu udělali více než za toho nového. Oni si to nakradli a jednou nakradeno, na zbytek házejí boba.

Jsou to prostě jen staří, dobří, sobečtí komunisti, co serou na ostatní, přesně takoví, jací byli vždy.

Tak jim pěkně zatleskejte a třeba vám někdy Godot uvaří z nakradenýho nějakej ten steak.

Průměrný počet slepic: 1.7 (56 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lelkujete, nehledáte, necitujete.
A ještě se vymlouváte.
Když si pamatujete, že jsem něco napsal, tak si také pamatujete, pod kterým článkem to bylo.
Tak šup do práce.
Čekám.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

Ne nepamatuju si, kdy jste to napsal.

Další den odkladu.

Průměrný počet slepic: 2.5 (14 hlasů)

Kolik ještě dní? Stopadesát? Pět set? Není jednodušší rovnou přiznat, že dané prohlášení neexistuje a že jste si ho vymyslel?

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy Čmoude v podstatě nenadáváte na komunisty, ale na lidskou povahu. A s tou nic nenaděláte.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

Já jsem žil i ve skutečným kapitalismu, tak vím, že to není to, co tu máte.

Všude nemají takovou povahu, jako je tady v ČR.

Někde se svině konpne do prdele a vyžene.

Průměrný počet slepic: 2.2 (18 hlasů)

Skutečný kapitalismus je chiméra, má tolik vnitřních rozporů, že vždy dojde jen k další krizi, válce a pod.
Lidská povaha je všude a vždy (v čase i prostoru) v podstatě stejná, liší se jen morálka, která se ale mění víceméně pomalu.

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

Skutečný kapitalismus, myšleno takový, co se ustavil sám dlouhým vývojem, ne že si ho vymysleli někde podle propagandy lidi, co vůbec neznali fungování normální společnosti.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

Bingo!
(několik chechtajících se smajlíků)
Přímo na komoru, on ten úchylnej dement na sebe všecko vykecá sám. Ale kdo to má číst?

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Jsou i důvody, co nijak nesouvisí s politikou.

Ale kdybych věděl, co je tady pod povrchem, tak bych se asi nevracel.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

Cituji: Někde se svině konpne do prdele a vyžene.

Předpokládám, že ten kdo určí kdo je svině, budete Vy. Takhle se usvědčit z bolševismu, to je kouzlo nechtěného.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

No, je to ubohý někomu připisovat své vlastní chyby, když je jinde urputně obhajujete.

Na rozdíl od vás a Godota má spousta lidí nějkou vrozenou morálku. Svini poznaj i beze mně. Třeba v exekutorech.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

"No, je to ubohý..." Já nevím, Vy to tu děláte pořád a nijak vám to očividně nevadí.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Soudruh Dlouhý byl prominentní komunista, syn komunistův."
Nebyl sám.
"Byla to chyba. Byl jsem člen KSČ, ale donutila mě k tomu máma, která dělala vše pro to, abych se tam dostal kvůli kariéře,"
Můj otec „nikdy nebyl žádný komunistický prominent“.

Průměrný počet slepic: 3.8 (18 hlasů)

A strejda může za OKD , a tetka za Goldmany.
Chudáček malý, pomodleme se za jeho nešťastnou dušičku. Takový zanedbaný a opuštěný křesťánek....sám samotinký nic, všecko ty zlé okolní síly, špinavé příbuzenstvo a pod..

O Voloďovi se tvrdilo, že mu na lidech nijak nezáleží, hlavně ať sedí čísla.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

když už jste se zase do mě zase strefil.
Vy vůbec netušíte jak se dají věci dělat, že to chce čas a systematizované úsilí.
Např krávy a farma.
Postup:
Pronájem 5 ha
Nákup traktoru bez SPZ Zetor 55 bez papírů
Restituovaný Cristal 80 plus sběrací vůz, kterej mi hned při převozu jedna zubařka z Č Lípy zničila, vlítla pod něj zezadu před Jestřebím.
Nákup rotační kosy 140, obracáku od Ravaku
Pronájem farmy od státu, co pět let stála bezprizorní.
Nákup 2ks ! krav od soukromníků
Nákup 200 ks slepic
Nákup 20ks brakovaných krav z Moravy za jateční cenu A mezi tím prodej vlastního zástavu, vajec, mléka
Nákup polského lisu Sipma
A jako poslední stupeň, nákup plemeníka.
A to vše vyžadovalo prvotní investici 50 000kč, které jsem vydělal na nákupu šicích nití, když jsem dodávku objednal na velkých špulkách namísto těch prťavejch pro firmu, co šila ložní prádlo. O zisk s firmou jsme se podělili.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Čmoudí dlužní a spekulativní kapitalismus frčí rychlejc, o tom žádná.

Vyšší rychlost však také může znamenat i mnohem katastrofálnější srážku....kdy ale ti rychlí ujedou. Trosky pak lítají vzduchem a namlátí držky těm pomalým...

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Kdybychom to takhle dělali, tak by nebylo co znárodňovat.

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

Já vám dobře jak se věci mají dělat a že to chce systematizovaný úsilí.

Taky vím, co přijde potom. Přijdou komouši, okradou vás a zničej vás a vaši rodinu.

To vím.

Napřed jste se měli omluvit za 40 let svýho řádění, pak dát dopořádku, co jste zničili, jakobyste nikdy nebyli.

Vy jste, jakožto komouš s nítěma vůbec neměl kšeftovat.

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

No, já bych řekl, že je to kombinace tak trochu všeho.
Školství:
Prostě dneska alespoň nějakou vysokou školu má kdekdo. A kdekdo pak může řídit ledacos. Protože důležité je být dobrý manažer co to dobře řídí. O daném oboru nemusíte vědět zhola nic. To si myslím, že tehdy nebylo. Samozřejmě i za komunistů mohl být ředitel blbec. Ale když už řídil nemocnici, tak to byl doktor. Ministr zemědělství byl zemědělec a první náměstek mimistra obrany byl náčelník generálního štábu ČSLA.
A pak logický výsledek itoho všeho je, že když řídíte něco o čem víte tužku, nemůžete ni nic zplánovat, natož postavit. Nota bene jadernou elektrárnu.
Vnější vlivy:
Samozřejmě taky hrají roli, protože tyto novátorské postupy sem prostě někdo od někud musel přinést a následně implementovat. A z toho se bohužel, budeme vzpamatovávat hodně dlouho.

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

Systém závlah na jižní Moravě je daleko starší, než tzv komunismus. Byl a fungoval za přemyslovců, králů, císařů i komunistů
Nejprve sloužil k odvodnění a tedy přeměně bažin v obdělatelnou půdu. A poté pro zavlažování. V té oblasti se např za první republiky pěstovala ve velkém rýže.
Tedy každá generace do systému něco vložila, co jí a tedy i systému, sloužilo ku prospěchu. Systém závlah rozvíjela, tedy kromě té poslední, která na něj z vysoka kálí. Protože si myslí, že je lepší si objednat rejži, salát, třebas z Egypta na IPhone.
Zde závlahy nemají nic společného s komunismem a komunisty, kromě JEDINÉHO, a tím byla péče o dědictví.
Doba komunistická prostě systém závlah vytáhla z primitivního, gravitačního "pohonu" a přesunula jej do moderní formy obvyklé v XX století.
A všichni bijci komunistů by si především tohle měli uvědomit. Pokud si to neuvědomují, jsou to vědomostmi nepolíbení DEBILOVÉ, dnes tak žádaný produkt současného školství a výchovy.

Průměrný počet slepic: 4.9 (38 hlasů)

rýže na Jižní Moravě, ale všechny skončily neúspěchem. I po plyšáku to tam zkoušeli Vietnamci a Číňané, ale marně.
Nejsevernější výskyt je, pokud se nepletu, oblast kolem Milána. Tam se skutečně pěstuje docela ve velkém taková kulatá odrůda, která se výborně hodí na rizoto a kaši.
A pak ještě červená rýže ve francouzském Camargue v mokřadech na mořském pobřeží.
Ale co není, může být. Jestli se klima skutečně změní a subtropy dojdou až na Moravu, třeba se to nakonec povede i tam.

S vodním hospodařením souhlas.
Viz. třeba Jakub Krčín z Jelčan, že.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

rejži v Kimovo Koreji, lze to i nás na stejné rovnoběžce. Otázkou je druh, výnos a zkušnosti vázané na oblast.
Mimochodem ta sevkorejská rýže je mezi fajnšnekry vysoce cěněná. Proti vietnamské, nebo thajské asi třikráte.
Rodina Kimů ji vyváží a šmelí ji za trojnásobek hmotnosti rejže z jižní Asie.
( Pro tohle tvrzení mám dva zdroje, vyprávění táty, kterej po válce drátoval hranice na Dyji /Podmokly, tam měl rotu/ a pak zmínky o překážkách, které tvořily rýžová pole německému útoku na Brno od Vídně v r. 1938 v odb publikacích o obraně v roku 1938-1939.)

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

Já si vzpomínám, že můj táta - dělal na jižním Slovensku hospodářsko-technické úpravy pozemků - mně asi tak v roce 1951/1952 přinesl v celofánu ukázku rýže, kterou tam vypěstovali. Ukazoval jsem to i ve škole a byl jsem hrdý na to, že i u nás rýži dokážeme pěstovat. Pytlík jsem měl až do stěhování.
Je zřejmé, že se rýže u nás dá pěstoval, ale stejně zřejmé je, že je lepší ji dovážet a zaměřit se na plodiny vhodnější pro naše podmínky. Obilí, brambory, řepa, chmel atd. Stejně tak jako chovat dobytek, ryby a drůbež. A ústřice dovážet.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Od včerejška lozím po webu a hledám, kde k těm pokusům došlo.
Jediné, co se mi na různě položené dotazy vrací je, že byly učiněny neúspěšné pokusy. Bez čehokoli bližšího.
Lokace pokusů jsou Náchodsko, Slané Lehoty, Uherské Hradiště, Blansko (asi najdu i další) - ale všechno to jsou pokusy neúspěšné.
https://www.turistika.cz/mista/pestovani-ryze-na-nachodsku-v-16-stoleti…

Je ale jiná možnost.
Existuje totiž obilovina rýži podobná - rosička krvavá.
A ta se skutečně pěstovala jak ke konzumaci, tak ke krmení dobytka - https://cs.wikipedia.org/wiki/Rosi%C4%8Dka_krvav%C3%A1
https://theses.cz/id/lj08yv/DP_-_Paurova_.pdf
Dokonce se jí říkalo "česká rýže".

A pak je tu ještě pšenice špalda.
Prastarý druh pšenice jednozrnky. Ta se se střední Evropě pěstovala a pěstuje snad tisíce let. https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1enice_%C5%A1palda
Její nevýhodou jsou - stejně jako u rosičky - chudé výnosy.
Špaldě se říká "slovenská ryža", na Slovensku se skutečně dodnes pěstuje a používá se stejnými způsoby jako rýže.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

... taky opomíjený Štěpánek Netolický.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Takže dej odkaz, že ten systém závlah o kterých mluví vidlák postavili. Není nic jednoduššího, ukázat, že to postavil třebas někdo za první republiky a Vidlákovi ukázat, že nemá pravdu ;)

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

tatíka se už optat nemohu, sice bych teoreticky mohl, ale on z hrobu neodpovídá.
A ta moje zmínka o obraně státu pochází z internetu ze spec webů zaměřených na téma opevnění jižní Moravy. Ale konkretně odkud, to bych hledal minimálně tejden.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

No já našel toto:
http://www.cbks.cz/Sbornik10a/Stepanik.pdf

A tam se tvrdí, že moderní systém závlah o kterým mluví Vidlák se začal stavět 1948. Je to publikaci z roku 2010, tedy pokud by to byla pouze"modernizace stávajícího", tak by to tam napsali, protože doba je stejná jako před 89 a důležité je obhájit prvně ideologikcy, pak až fakticky :D

Ale v dané publikaci je i napsáno jaká byla výstavba mezi válkama, 20k Ha vs po 1948 153k Ha ;)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

tak komentář k masnám dám repete
no ten asparagus tam byl proto, že miluje maso a jaksi vsakuje veškerý pach masa. Proto v masnách nebyl nikdy špatný luft a taky ač na hácích v prostoru volně se nekazilo a nebylo čut. To už dnešní "řezníci" neznají a proto v některých masnách je smradu jak v cařihradu. Jo a dáte-li si do kuchyně asparágus, taky vcucne většinu masných pachů. To jsou staré vědomosti hospodyň, co se časem jaxitaxi a nahradili je spreje. Když se zadaří a vykvete, tak máte zaručeně kuchyň čistou.

Průměrný počet slepic: 4.4 (28 hlasů)

ten asparagus by ve výloze s kašírovanou hlavou prasete.Asparagus měl v době česko- sovětského přátelství zapíchané Sovětské a České vlajky.
Uvnitř prodejny pár kostí.

Průměrný počet slepic: 3 (31 hlas)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak dlouho sahá tvoje paměť zbabělý Anonyme?
Že tady tak blábolíš. Moje vzpomínky na řeznictví na vesnici asi tak do r. 1966, kdy ho vedla rodina Žateckých.
Kdy jsem si prohlížel kosti v bedně a máma je kupovala na polívku, ale to už ty asi neznáš. Z čeho se dělá echt supe.
A na háku vždycky viselo vepřo i hovězí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (25 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Matyka je sviňa. V masnách maso nebylo, přesto spotřeba masa na obyvatele byla za Husáka větší než za Havla či dnes. (A to na vesnicích měl každý králikárnu, slepice a sviňu, což se ke statistikům nedostalo.)
Zdroj: např. https://www.czso.cz/csu/xj/spotreba-potravin-1948-az-2019-v-grafech

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

jeden z divů socialismu
nikde nic není ale všichni všechno mají

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Spočítalo se, kolik toho bude potřeba, a tolik se toho taky udělalo. A když se to prodalo, tak pak nikde nic nebylo, ale všichni všechno měli. Kromě těch, na které se nedostalo, protože se toho vždycky udělalo o trošku míň, aby to neleželo zbytečně na skladě, protože za nadnormativní zásoby se fabrice krátily prémie - to aby si výrobci zbytečně nesyslili materiál, který by pak chyběl jinde ("Cože, nepřišly gumičky?! Všechno vylejt!")

Když si představím, jak by takový systém mohl fungovat dneska, s propojenými databázemi aktualizovanými v reálném čase! Jenže dneska už nám zase nepatří žádné podniky, jejichž databáze bychom mohli propojovat. A takhle je to v našich dějinách se vším: když je důvod, není způsob, a když je způsob, není důvod. (Takhle ňák to bude i s těmi závlahami u Dyje.)

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

Takhle ale funguje současný průmysl. Bez skladů. Od dovozce přímo do výroby. A potom Škodovce chybějí čipy.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

To není o schopnostech projektantů a inženýrů. Výstavba velkých děl závisí na rozhodnutí těch, kdo mají k dispozici velké peníze a rozhodnou se to celé zafinancovat, od prvního doteku tužky na papír (dnes první ťuknutí na klávesnici v programu projektování) po kolaudaci hotového díla. To dnes drhne. Soukromým investorům jde jen o zisk. Stát se do velkých investic nepouští, protože volební období trvá jen 4 roky a vyprojektování a postavení velkých děl se za tak krátkou dobu nedá stihnout. Takže se za posledních 30 let postavil pouze kousek dálnice, protože komunikace se dá rozdělit na menší stavby, kdežto elektrárna ne. To co se v infrastruktuře postavilo za posledních 30 let je pouhý nepatrný zlomek toho, co se postavilo v předcházejících 40 letech. Kdyby tato země neměla před 30 lety hotovou energetiku, železniční síť a téměř hotovou silniční síť, veřejné budovy jako jsou školy, nemocnice a další, byli bychom nyní v loji.

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

In reply to by babaluba (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kousek tam a kousek tamhle. Mapa nově budovaných dálnic bude i letos jako řešeto
Kuni Nguyenová
Jiří Kropáček
ŘSD, Kuni Nguyenová, Jiří Kropáček
Aktualizováno 4. 1. 2021 10:57
Dvacet větších dokončených projektů, včetně finále akce desetiletí: modernizace D1. Tak vypadají české silničářské plány na rok 2021. Dalších 40 staveb pak stát plánuje zahájit, u kterých se mu to povede, je však ve hvězdách. Úřady totiž ani přes věčné sliby tempo budování sítě nezrychlily a Česko už žalostně zaostává takřka ve všem. Mapa Aktuálně.cz ukazuje, kde se má stavět a kde otevírat.,,,,,,

Průměrný počet slepic: 3.8 (21 hlas)

ji delali komunisti, slouzila by betonka dodnes.
Komanci pravidelne odbrusovali schodky mezi dilci, vznikle provozem,takze se zadne schodiste z Praglu do Statlu nekonalo.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

"Kousek tam a kousek tamhle."

Já jsem čet Kalousek tam a kalousek tamhle...

Vy jste mě vylekal.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Že stát málo a pomalu investuje.
Takypravičák (však celý život žije z erárních peněz, kdoví zda by vůbec dokázal udržet si nějakou malou živnost, zda by do několika měsíců nezkrachoval...).

Jak v blázinci. Anebo v polepšovně ?
Každopádně není dobře, že nám vládnou potenciální i ryze autentičtí chovanci. Či vládnout chtějí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)