Kolektivní inteligence při hodnocení neznámého rizika

Autor
Štítky

Dneska si krátce odskočíme ke koronaviru. Chtěl bych vás upozornit na jeden zajímavý jev, který se teď vyskytuje prakticky ve všech zemích, kde se očkuje proti covidu a kde běží všechny ty vládní kampaně, aby lidi udělali za pandemií tečku, že vakcinace je jediný způsob jak epidemii ukončit a nemá jinou alternativu. 

Zároveň v těch stejných zemích probíhají celkem masové protesty proti očkování, spousta lidí se naočkovat nenechává, dokonce ani ti ne, co jsou přímo v ohrožených skupinách, v leckterých kruzích je debata na toto téma poměrně vyhrocená a s mým bratrem jsme se shodli, že jsme jedni z mála v obou táborech, kteří jsou schopni spolu vést na téma očkování inteligentní debatu, aniž bychom se hned obvinili ze zrady. 

Ano, můj bratr se očkovat nenechal, já naopak ano. A vrcholem paradoxu je, že jsem zde na Kydech v průběhu epidemie mnohokrát argumentoval nutností opatření, protože nechci nakazit své rodiče, kteří jsou už poměrně staří a jsou průběhem nemoci značně ohrožení... a můj tatínek se také nemíní naočkovat. Vlastně jsem se za opatření ze svého osobního hlediska zasazoval úplně zbytečně. 

Prosím všimněte si, že téměř ve všech státech má očkování zhruba tento průběh - zařídí se dostatek vakcín, otevřou se očkovací centra, od prvního dne kolabují systémy pro registraci, tak velký je nával. Postupně se očkování umožňuje stále mladším ročníkům a zároveň zájem stále klesá a klesá a jakmile se proočkuje zhruba polovina populace, další očkovanci přibývají už jen velice zvolna. 

Tohle platí pro nás, Británii, tohle platí pro Izrael i další země. Proočkovat první půlku populace je spíše otázkou logistickou a technickou a proočkovat druhou půlku, to je už mnohem více otázka propagandy, PR kampaní, soutěží o tenisky, a různého "vyhrožování", že to bude povinné, že vás bez toho vyhodí z práce a podobně.  Zřejmě se u nás dopracujeme zhruba k těm 70% proočkovaných, ale zájem a nadšení trval jen do půlky. Zbytek to učiní otráveně a nebo pod nátlakem. 

Není to jen u nás, takhle to mají víceméně všude a je jedno, jestli se jedná o anglosaskou Británii, zámořské USA, spořádané Německo, Orbánovské Maďarsko, Izrael a nebo Českou republiku. Rozdílné systémy, rozdílný přístup lidí, rozdílná průměrná inteligence, rozdílná životní úroveň, rozdílný tlak médií i rozdílný přístup k vládě. Orbán také tvrdí, že očkování bude muset být povinné...  Ale výsledek je víceméně stejný. Polovina populace se naočkovat nechává ráda a dobrovolně, druhá polovina se zdráhá a odmítá to. 

Vidlácky bych si myslel, že se tady projevují síly, které máme evolučně hluboko v sobě, které jsou starší než veškerá inteligence, starší než Homo sapiens, starší než veškerá náboženství, civilizace, starší než zemědělství. Dlouhá tisíciletí totiž lidská společnost neměla žádné možnosti jak hodnotit rizika spojená se životem. Měli nějaký přírodní instinkt, ale žádnou vědu. Neznali logiku, možná ještě ani pořádně nemluvili. Ale museli činit rozhodnutí, která byla pro jejich přežití zásadní a mezi nimi byla i rozhodnutí, která dělali poprvé. Setkávali se s novými a neznámými věcmi a jevy. A nebude náhoda, že darwinovsky byly nejúspěšnější ty tlupy, které se v případě takového nového rizika rozdělily napůl.  Tak totiž bylo zaručeno, že alespoň jedna polovina přežila.  Ty tlupy, které se chovaly stádně a šli všichni sborem za tím prvním volem, tak ti sice někdy udělali dobré rozhodnutí a přežili všichni, ale první špatné rozhodnutí je také všechny zabilo.

Je to sice kruté, ale zcela v souladu s přírodou, že nakonec zůstaly ty geny, které se chovaly inteligentně. Ne jako jednotlivci, ale jako společenství. Vydržely geny, které sice měly velké ztráty, ale druhá půlka přežila. 

Svým způsobem se tak chováme i teď. Vědci nás nepřesvědčili, že je nová nevyzkoušená vakcína bezpečná. Stejně tak nás nepřesvědčili chřipečkáři, že virus je neškodný. Média nás nepřesvědčila, že nám říkají pravdu a vlády nás nepřesvědčily, že konají v zájmu našeho dobra. Velké firmy nás nepřesvědčily, že to s námi myslí dobře a naši sousedé nám nadávají za naše rozhodnutí a obviňují nás ze zrady ve jménu očkování či ve jménu neočkování. 

Je evolučně zcela logické, že se zachováme v souladu se starými instinkty a zapůsobí naše geny, které jsme získali v době, kdy ještě neexistoval doktor a možná ani šaman. Rozdělili jsme se. Neumíme posoudit míru rizika. Není nikdo, kdo by nás přesvědčil, není nikdo, kdo by měl dostatečně přesvědčivé argumenty. A tak děláme obojí. Dělíme se půl na půl. Ať to dopadne jakkoliv, jedna půlka přežije. 

Vlastně to funguje i v malé míře. Já očkovaný jsem, brácha není. Ať to dopadne jakkoliv, jeden z nás ponese vidlácké geny dál. Podle mě teď nesledujeme ani tak národní rozkol, jako spíše kolektivně inteligentní jednání v situaci se kterou jsme se potkali vesměs poprvé. Rozdělujeme riziko. Děláme to dobrovolně, s nadšením a vlastně rádi. Dělíme se, protože bude lepší, když přežije alespoň polovina národa, než kdyby v důsledku nějaké chyby zahynuli všichni. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (161 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Dle mého subjektivního, vynikající úvaha! Jen kdyby tak všichni ti, co to píchání chtějí vnutit bezvěrcům, měli tolik mozku, jako Vy Vidláku. Já hraju za ty, co to nechtějí, Vy za ty, co ano. A oba děláme dle svého vědomí a svědomí to nejlepší pro přežití svých genů. Ale ta debilní kampaň o neočkovaných, mě..... sere, děsí...

Průměrný počet slepic: 4.5 (104 hlasů)

Mně zase serou kecy některých z těch, co se nechtějí očkovat. Považuji to za debilní kecy.
Takže fifty-fifty, co vy na to?

Průměrný počet slepic: 2.2 (81 hlas)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyzývám čtenáře o porovnání úrovně strejdy a prposta.
Víc netřeba.
P.S. A to strejdovy pozice v 99 % pětihvězdičkuji. Povedlo se těm šmejdům rozdělit národ.....

Průměrný počet slepic: 4.7 (45 hlasů)

co dokáže JEDEN! neočkovanej " hrdina " ( ke všemu doktor, zde pacoš 0 )nestačí?
To fakt tady musí mrtvoly ležet na hromadách?

Průměrný počet slepic: 2.2 (59 hlasů)

neočkovanej doktor, apokalypsáááá
kura kdybyste se k tý nemoci chovali tak jak by odpovídalo závažnosti nebyl by kolem toho takový humbuk
ze zúčastněných sportovců jsou všichni v top formě a věku, vždyť by to ani nepoznali

Průměrný počet slepic: 4.3 (41 hlas)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

A že jich bylo, trénovanejch, v top formě i věku a že to kurva poznali. Ale je to marný, je to marný, je to marný.

Průměrný počet slepic: 2.4 (31 hlas)

Já to sleduju a sleduju to tak dobře jak to jen šlo, od momentu kdy se to na tom dálném východě objevilo a kdy tady na blogu to mělo ještě asi dva měsíce do své premiéry.
Tenhle názor byl možná akceptovatelný ještě tak do loňského června. Dále už ale ne.
Lidí v tom formě se nemoc de facto NETÝKÁ. Pokud se tolik bojíte vše by vyřešila karanténa po návratu.
Konec diskuse.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

řekl rázně pštros a VELKÝMI PÍSMENY strčil hlavu do písku. Toto řešení mu fungovalo ve 100% případů ... až dosud.

Průměrný počet slepic: 1.4 (20 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ok, v tom případě mi dovolte otázku.
Jaký je celkový poměr diagnostikovaných kteří mají reálné problémy?
Malá reformulace: Platí stále, že u 80% tzv. 'nakažených' musí být nemoc diagnostikována pomocí testu, poněvadž u nich nejsou žádné (opakuji, žádné) vnější příznaky?
Platí stále, že u dalších (ať nežeru) 5% má nemoc projevy mírné, až opomenutelné, při kterých v naší zemi drtivá většina půjde do rachoty?
Platí stále že riziko hospitalizace se týká úzkého výseku jedinců v populaci? Platí stále že ve věku <45 let a při zdraví covid není pro člověka rizikem? (rovnou odpovím, to již neplatí, bo covid zeslábnul)
Račte si vybrat a vymáchat mi hlavu v řece jestli něco z toho co jsem výše uvedl jsou bludy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (30 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kura, vymazal jsem si z toho větu.. tož prosím část 'covid zeslábnul' berte jako těžkou ironii, poněvadž pisateli došla slova.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Jedná se o úmrtí za rok 2020, kde byl primární příčinou covid:
Průměrný věk lidí, kteří zemřeli v důsledku covidu, byl 79 let.
Ve věkové skupině do 44 let zemřelo 72 lidí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/statistici-predstavi-data-o-pricinac…

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Napsal uživatel PzKpfw (neověřeno) dne Čt, 22. 07. 2021, 02:33

Dodržování pravidel svědčí o úrovni člověka, společnosti, státu.

Pravidla stanovili Japonci.

Když pozvu hosta, a řeknu, ať nechodí v zahnojených botách, tak se urazí, protože ví co se patří a sluší.

Našinci néééééééé, bo svoboda.

V očích Japonců jsme křupani.

Nebo se pletu?

Průměrný počet slepic: 3 (21 hlas)

Asi na mě má vliv to dnešní počasí.
Jak se 'pravidla stanovili japonci' a následné blití dostalo do rozporu s mým 'kdyby(ste) se k té nemoci chovali podle její závažnosti (dodám: a ne podle politického zadání) nebyl by kolem toho takový humbuk?

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Napsal uživatel PzKpfw (neověřeno) dne Čt, 22. 07. 2021,

Asi nechápete o čem je řeč.

Bohužel i I Q tykve existují.

Vy za to nemůžete.

Průměrný počet slepic: 1.2 (5 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi nechápete, že hostitel si může stanovit pravidla.

Hostitel nemusí blboně přijat nemocné na své území.

To blboň nechápe.

O těch perlách pro tančíky jste asi slýšel.

Průměrný počet slepic: 2.1 (8 hlasů)

In reply to by Josef původní (neověřeno)

Trvalý odkaz

To že si japončíci stanovili své podmínky je v pořádku (byť tvrdím že jsou přehnané, o to ale nejde). Našinci si snad vynucovali nějaké svoje? Požadovali umožnění startu údajné pozitivitě navzdory? Ne, v klidu své uzemnění respektovali, s čím máte problém?

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

pozitivní nerovná se nemocnej pokud se cítí ok co mu brání podat náležitý výkon? nic jen blbý předsudky

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Ale aj ockovany doktor mohol byt prenasacom virusu ... ockovanie totiz nezaruci, ze nebudete infekcny, ale len tolko, ze na tu infekciu neumrete ...

Za mna by celkom stacilo, keby sa ludia spravali primerane ostrazito ... ma docela prekvapilo, minuly tyzden, kupovala som nejaku blbost vo vietnamskej vecierke, a predavacka, spocitala nakup, vzala odo mna peniaze, splachla ruky dezinfekciou ... a to mame zrovna v Brne este celkom 'neinfekcne' prostredie ...

Lenze nie, my ideme cestou 'coronavirus je chripecka, chranit sa netreba', pripadne 'ockovanie nas spasi, chranit sa netreba' ... a tak budeme zas valit bulvy, ze na nas zase niekto nieco naprskal, a my sa holymi rukami prehrabali v potravinach v rohlikoch, bo sak staci, ked si ruky umyjeme jak prekrocime prah vlastneho bytu

Průměrný počet slepic: 4.3 (41 hlas)

Ale ta pravděpodobnost být přenašečem v případě očkovaného je výrazně nižší, než u neočkovaného. A o to se tady hraje. Berte to jako reakci čistě na ten argument o očkovaných přenašečích.

Průměrný počet slepic: 2.6 (27 hlasů)

"...Ale ta pravděpodobnost být přenašečem v případě očkovaného je výrazně nižší, než u neočkovaného..."

Na základě čeho tak usuzujete ?
Já zase tvrdím, že pravděpodobnost být přenašečem je výrazně nižší u nenakaženého neočkovaného, než u nakaženého očkovaného. Zejména pokud by ten nakažený očkovaný podlehl dojmu, že už je vlastně za vodou, že opatření (hygienická, intersociální atd.) ať si dodržují zejména neočkovaní.
Jak vlastně chcete prokázat, že nějakého konkretního člověka nakazil neočkovaný ? Tak, abyste vyloučil, že ho nakazil očkovaný ?
No a pokud to nejde (a já se domnívám, že je to velmi obtížné) prokázat v konkretním případě....tak na základě čeho chcete zobecňovat ? Oporou yb nám měla být věda založená na empirii, ne ? Když i ta empirie by měla být zabezpečena tak, aby nedocházelo ke zkreslením předpojatostmi či nahodilostmi, potažmo jinými klamy (proto také často ony dvojitě zaslepené studei - v tomto případě ale neproveditelné).

Takže jak jste určil tu míru pravděpodobnosti ? Anebo v ní pouze věříte ?

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

In reply to by Jožinek Chlorků (neověřeno)

Trvalý odkaz

Obecně platí, že když budete celý život úzkostlivě dbát na sterilní prostředí, umřete dost brzo. Stačí jednou si nedat pozor a váš neexistující přirozeně vybudovaný imunitní systém bude příčinou. Z tohoto hlediska byla dezinfekce Vietnamky blbost, kterou ji někdo chybně naučil. Covid není mor a nejlepší, jak se s ním vyrovnat, je si ho nevšímat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nesuhlasim ... ked idete zo zachodu, tiez si umyjete ruky, a nespoliehate na posilovanie imunity spinou a odovzdanim sa osudu pripadnej zltacke.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

a manipulaci s penězi - to je trochu ujetý, nemyslíte? U každé činnosti je třeba zachovávat míru. Ruce si běžně myju a nemám z toho fobii, že bych si ničil imunitu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Jožinek Chlorků (neověřeno)

Trvalý odkaz

Před pár dny tady ten článek s čísly byl. Podotýkám, že hovořím o plném očkování. Ta čísla byla marginální. Ale vy byste to stejně odmítl akceptovat, takže si ušetřím čas a práci pro užitečnější věci.
Důvod, proč je menší pravděpodobnost, že očkovaný bude přenašečem je v prvé řadě ten, že je i menší pravděpodobnost, že bude nakažený. Samozřejmě souhlasím, že podlehne-li očkovaný dojmu, že je superman a podle toho se chová, pak v případě, že bude přenašečem, je nebezpečnější proto, že se na něj v případě nákazy přijde až později, pokud se za stávajících podmínek přijde. Ano, může za to do velké míry i snaha ušetřit (ty testy něco stojí) a hlavně motivovat k očkování lidi jako vy tím, že se jim nabídne vábnička "úlev".

Pokud ale použiji vaši argumentaci "nezodpovědným naočkovaným" - stejně tak já mohu argumentov at nezodpovědným neočkovaným. Nebo Techtle mechtle.

Otázka určení původce (přenašeče) v nějaké uzavřené skupině nebude samozřejmě nikdy stoprocentní, protože ten virus si neudržuje databázi předchozích hostitelů. Je to jako v případě smrti toho seniora v pečovateláku. Zde, v případě letadla, se nákaza projevila jako první u daného doktora. Od příletu do Tokia jsou v bublině. Denně testovaní. Další nákazy se objevily výhradně u účastníků letu. Teprve s odstupem. Jo, opravdu mi z toho ten doktor vychází. Ale nemíním to jako nějaký lynč. Pokud dodržel všechno co administrativa požadovala - nelze hovořit o jeho vině. Jen prostě byla smůla, že to testování před odletem přišlo nejspíš právě ve chvíli, kdy se nákaza ještě nedala odhalit.

Žádáte empirii, sám se jí ale moc nedržíte.

Jinak za mě - já bych se asi i smířil s tím, že tady bude prostě část lidí, co se sveze na tom, že ostatní i v jejich prospěch podstoupí zdravotní riziko. Smířím se i s tím, že ti samí pak budou vyřvávat o tom, jak "měli pravdu", že ten návrat do normálu bude i díky nim kostrbatější a právě onu kostrbatost budou oni interpretovat jako důkaz svých tvrzení. Jen kdyby prostě furt nevyřvávali a nesmradili tím, jak je jim furt ubližováno a jak jsou na ně ostatní oškliví a oni se jen brání.

Zatím bez slepic

Už jsem to zde psal asi před rokem, ale funguje to stále stejně.

Díky svému věku beru léky na zvýšený tlak, ale recept mi sestra moderně pošle na mobil. Tak já vyrazím k této své oblíbené magistře, vždy si zapomenu brýle v autě, takže to nepřečtu, najdu jí tu sms a položím telefon před ní. Ona se na něj štítivě podívá, jako by jí chtěl uštknout, pak vezme propisku, posune si ho se znechuceným výrazem k sobě, naklofe ten kód do kompu a potom mi zase propiskou ten nakažlivý mobil šoupne tou ďourou v tom plexiskle zpět. Evidentně ráda, že se toho kontaminovaného přístroje zbavila.
Vydá mi lék a oznamí výši doplatku. A teď přijde ta prča.
Já vytáhnu ze šrajtofle patřičný obnos, bankovky, kterých se předtím dotýkalo hafo neznámých lidí, ona bez rukavic je čapne, prdne do kasičky a pak se tou rukou poškrábe na nose.
Já už k žádný jiný chodit nechci, tahle nikdy nezklame.

Průměrný počet slepic: 4.7 (52 hlasů)

znám, celej kurník

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

znám, celej kurník

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Horší případ nastane, když doktor napíše jinou sílu léků, vy nevíte co napíše, a pak se v lékárně dohadujete, to je prča.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Blatník (to je ten chudák bezzemek, co mu patří pouze 5 nemoviststí, na rozdíl od svého, respektive jednoho z těch četných MZ co se dycky nabaží a pak zas přijdou -dostávají odstupné dvakrát ?!??.,kolegy) nejenže si neuměl pořádně nasadit roušku, ale po osahání mikrofonu , stolu a NEOví čeho ještě si ohmatával tuto v prostoru úst a nosu.
Ale to bylo a je běžné celkem masově, otázkou je, zda to skutečně nebezpečné je - nebo není. Příslušná empirická data nějak jakoby přestala odpovědné osoby zajímat, poté co se zcela oddali (y) své nové vášni - očkovacímu náboženství.

Nebo rukavice v supermarketu.
Buď tedy obaly atd. kontaminovány jsou - a pak by bylo třeba měnit rukavice po každém ohmatání každého obalu (nebo peněz...), anebo nejsou - a tak je to nejen zbytečné, ale může to být i nebezpečné : protože se kontaminuje i rukavice a ta pak dál může kontaminovat i ty obaly, které kontaminovány dosud nebyly. Anebo jde snad o loterii či druh sportu ?
Opět chybí empirická data.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Bohudík, že občas se najde pšenice mezi koukolem jak psal Hašek a tak ta chytrá pšenice vymyslela, že na elektronický recept stačí občanka. Ále teď mně napadlo, že ta občanka, sakra, musí být taky nakažlivá! Takže ji MUSÍ taky vzít do ruky. Ale paní mgr nemusí opisovat data z telefónu a odstrkovat telefon tužkou a jestli je chytrá, tak si až pak namaže ruce tou desinfekcí , t.j. špiritusem se zásob ČEPRO, který musejí přimíchávat do benzínu, aby byl snížen obsah jedovatého CO2, protože C2H5OH žádný uhlík neosahuje. :-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Za pět.
Stejně mě to pořád fascinuje.. tady se termín chřipečka používá jako by to byl výsměch.. přitom pro 85% lidé celý slavný sarscncov2 nic jiného než chřipečka není... co kecám, pro 80% to není ani rýmička..
Lepší ilustraci problémů těžko pohledat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

A PCR testík je negativní. Dnes jsme byly se snachou na výletě s vnoučaty a na kase cedule, že chtějí potvrzení o očkování, či prodělaném onemocnení a nebo negativní výsledek PCR testu. Naštěstí to nikdo nechtěl.
Takže lidé, co se nenakazí touto srajdou z laboratoře, se budou furt testovat? Začínám to brát jako trest.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Vietnamci jsou naprostou a drtivou většinou velice slušní a pořádní lidičkové. Mám je rád.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

čím byli naočkování? ( účinnost vakciny )
Kdy byli naočkovaní? ( doba nutná pro aktivaci účinnosti vakciny )
A můj soukromý odhad, očkování u špičkových sportovců PŘED olympiádou znamená výpadek v přípravě cca 2x tejden.
Takže mi z toho vychází, že ti sportovci NEBYLI vakcinováni.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Co když právě jeho nakazil někdo z bezpříznakových očkovaných???
Covid jsem přežil - ležel jsem měsíc doma na atb, ale přežil - vlastně jsme ho přežili celá rodina. Očkovat se nenechám protože:
1, nepřesvědčili mne o nezbytnosti jelikož co se týká úmrtnosti - covid není tetanus - proč do sebe rvát svinstvo - člověk je natolik složitý mechanismus že mu do dneška vlastně nerozumíme a spousta léčiv jde spíše metodou pokus/omyl
2, hlášené vedlejší účinky v mých očích představují přibližně stejné riziko jako sama nemoc : https://cnn.iprima.cz/prehledne-cesko-eviduje-82-umrti-po-vakcine-jake-…
a ještě nějaký grfík: https://yellowcard.ukcolumn.org/yellow-card-graphs
3, pokud by se jednalo o super závažné onemocnění a vakcína byla bezpečná, tak to nařídí povině jako jiné nebezpečné choroby, ale protože za to nechce nést odpovědnost ani výrobce ani stát, tak jen masírují lidi

Podtrženo, sečteno - vidlák má pravdu a já říkám ať si každý zvolí svou cestu a nikdo nikoho neobviňuje, kdo chce ať si zřídí živnost pouze pro ne/očkované každému jak se cítí - o tom by snad mohla být ta demokracie ne?

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

pod mirek58 01:14
Očkovaní i neočkovaní měli všichni platný PCR test (jinak by ani nemohli vycestovat, zejména ne do paranoidního Japonska) starý 2 dny.
Validita PCR testu v Covid pasu je 7 dnů.
Kde se stala chyba?
Nebo je chyba v těch testech?
A jestliže z 5 tzv. "pozitivních" (tedy jakýsi test jim stomilionkrát namnožil zbytky jakési DNA z nosu, třeba kočičí chlup) jsou 4 očkovaní,
není třeba chyba v těch vachčínách?

Spousta otázek, ale sám pro sebe nenacházím uspokojivé odpovědi.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

No ten národ je rozdělený již od cca 95 roku, kdy "elity" začaly opět jen s "tou jedinou, správnou cestou ke kapitalismu" a dokončilo se to s "první volbou přesidenta" ... a jak ji podle kavárny "rozdělil pr. Zeman" ... není co dále říkat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

No když se zeptám kohokoliv kdo se nechal naočkovat, tak řekl, že chce mít klid a chce cestovat. Sakra co se to s náma děje?? Abych měl klid a mohl cestovat si nechám píchnout jakousi rychlokvašku od poměrně zkorumpovanýho zdravotnickýho byznysu. Já fakt ne, náš imunitní systém je unikátní a pokut ten selže, tak nám nepomůže ani Bůh. Takže tak.

Průměrný počet slepic: 4.2 (43 hlasů)

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

Můj nejlepší kámoš se nechal naočkovat proto, že ho čeká dovča a jelikož si prachy umí vydělat, tak to není Chorvatsko, ale poněkud jiné destinace. Já ho chápu, ale jelikož jezdím na Mácháč, tak mě se tento důvod netýká.

Pár jiných mých kamarádů se nechalo naočkovat proto, že jim začali v práci dělat pakárnu a vyhrožovat postihy, když napíchaní nebudou. Tak do toho šli, aby měli klid. Ty taky chápu, ale jelikož já jsem osvč, tak se mě tento důvod též netýká.

Pak mám ještě kámoše, tomu už je 85 a když se někdy setkám s některým ze svých známých, tak si potřeseme ploutvemi, navzájem si ocicmáme manželky, ale s tímto jsem se nedávno potkal a on mi místo podání ruky nastrčil loket, ale já prostě chápu, že se ve svém věku bojí něco chytnout, tak je opatrný a tenhle kousek má za sebou už tři očkování. (si všimněte, Vidlák, zdejší šéf, má jenom dvě, amatér). Ale já jeho důvod k očkování plně respektuji, ale též se mě jeho důvody netýkají.

Tudíž navrhuji, pokud se někdo z jakéhokoli důvodu nechá očkovat, já to budu respektovat, nebudu ho nazývat ovcí, ale prosím, aby on zase respektoval mé rozhodnutí se neočkovat a nenazýval mě sobeckým vychcánkem, což už se mi zde minimálně 2x stalo.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi jste měl štěstí, že se Vašemu okolí covid vyhnul. V mém zemřeli tři lidé včetně dobrého kamaráda; veselý, životní optimista, široké zájmy. Neměl žádnou chronickou nemoc ani nějaké závažné zdravotní problémy. Pak přišla chřipečka s teplotkou, za tři dny ARO s umělým spánkem a řízenou plicní ventilací, pak převoz na speciální pracoviště vybavené pro dialýzu, protože mu přestaly fungovat ledviny ... celé to trvalo přesně 14 dnů.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Jak jsem výše psal o tom Mácháči, tak tam s námi vždy jeden jezdil. Životní optimista. Věčně tam vymýšlel různé ptákoviny. Dost vitální chlapík. Tak toho covid navštívil v zimě, odvezli ho do nemocnice a už ho z ní nikdy nepřivezli, ani nepřivezou. A bude se mi po něm dost stýskat.

Mojí ženu covid navštívil v květnu. Taky nic moc průběh. Když jsem se to pokoušel odlehčit humorem, u řezníka koupil kvalitní párky, tak doma říkám - tobě jsem vlastně mohl koupit nějaké levné od Babiše bez masa, ty stejně hovno cítíš. Tak se zasmála jen tak na oko, evidentně jí moc do smíchu nebylo.

Mě covid navštívil 2x. Loni na podzim a pak v tom květnu, kdy to na mě žena prskla. Ale pokaždé pouze pár dní slabost, únava a pak to zase vyfičelo. Podruhé jsem normálně jezdil do lesa, akorát mobil jsem si nechával doma, aby mě hygiena přez gps nenačapala, že když jsem v karanténě, tak jim lítám nad Hřensko. Ale tam jsem nikoho nakazit nemohl, všem jsem dal vědět, že to asi mám, tak ať ke mě nikdo neleze. Akorát kousek nade mnou zrovna tahal s traktorem dřevo Standa, slyšel mě vrčet, tak se stavil na pokec. Na mé, ať ke mě moc blízko neleze, že to možná mám, mě poslal do prdele i s covidem a prý ať mu stočím cígo, že mu ten můj holandský tabák chutná víc, než ty jeho camelky. Tak jsem mu ho stočil, ale aby to drželo, musíte oblíznout ten papírek. On to čvaňho strčil do tlamy a dodnes je v pohodě.

Takže ani on, ani já nejsme očkovaní, protože prostě necítíme potřebu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

že to je možná tou prací, kterou vykonáváme.
Která je dost fyzicky náročná a jsme v tom lese i když tam sněží, je tam minus 10. Jsme tam i když je tam +30 a praží do nás slunce. Jsme tam i když chčije a po návratu domů si můžeme vyždímat i trenky.
Možná, že náš organismus je díky tomuto tréninku odolnější, takže když přijde nějaký takovýto sajrajt, tak mu prostě nakope prdel a jede se dál.
Ale toto je pouze moje teorie. Na tuty to nevím, ale myslím, že by na tom něco být mohlo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

In reply to by Tom (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem se nechal naočkovat kvůli své profesi. Ne, že by to po mně žádqal, ale protože jsem to vyhodnotil jako menší riziko. Druhý důvod byl ten, že bych rád, aby se život trochu vrátil do normálu bez toho, abychom vsadili na Darwina.

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Včera jsem byla u lékaře, jehož ordinace sousedí s ordinací plicní lékařky. Mněli tam narváno. Jedna pacientka si stěžovala sestře, že se nemohla dovolat - chtěla jen předepsat dlouhodobě předepisované léky. Sestra sdělila, že má během 4 hodin cca 80 telefonátů od pacientů.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Vždyť o tom ani nepřemejšlíte.

Nebo snad jste schopen napsat nějaké pojednání o virech? Něco tak na úrovni toho, co tu psal Ponskrác o tom léku ivermektinu.
https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/biochemie-ivermektin

Vždyť jste se na to vyflákl a jen se opájíte svejma emocema.

Kampaň mě sere.... kampaň mě děsí....

To je panečku rozbor. To je panečku analýza. To je serióznost. To je sebedisciplína.

Průměrný počet slepic: 2.7 (39 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Protože jakým soudem soudíte, takovým budete odsouzeni.

A ještě bonus : Nejprve vyjmi ze svého oka trám, pak teprv prohlédneš, abys mohl vyjmout třísku z oka svého bratra.

* Taky jsem ji totiž obdržel zdarma. Už dávno, ještě před první svatým přijímáním....

Douška.
Nevytýkej nepřemýšlení někomu, kdo zcela po právu usoudil, že ty ani nepřemýšlíš.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Třeba proto, že a) já jsem souzenej tak jako tak.

Ani jste si toho nevšiml, i když to je těžké přehlédnutí.

b) Když někdo nepřemýšlí, tak mám právo mu to říct. Je tu svoboda slova. On zas může dělat to samé mě. Když má pravdu, tak se ještě něco naučím.

c) myslím, že když jste tu byl pod jiným nickem, tak jste dokonce dostal ban, který obcháyíte novým nickem

d) varování před čím? Je to výhružka nebo je vaše narážka na svaté přijímání jakási hrozba náboženstkou odplatou? - Pak mohu doporučit zase trochu více pozornosti. 1) jsem ateista, na boha nevěřím, protože kdyby byl, tak je zlej. 2) Sračky se mi už přihodily, takže já to mám jakoby předplacený a vyšší bytosti si můžou trhnout, pokud náhodou přeci jen existujou.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

Vidlákova představa u mechanismu dělení pravěkých tlup je zcela mimo realitu. Nikdo to nepamatujeme, písemné doklady nejsou. Nicméně : srovnávací výzkumy dělané na současných kmench primitivů ať už v Jižní americe, Africe nebo třeba Austrálii vedou k poznatkům, že taková prvobytně pospolná tlupa se dělí v případě namnožení nad únosnou mez (90-160 lidí podle úživnosti prostředí). Pak se nejde druhý vůdce - oponent a odvádí část tlupy jinam, zpravidla tu slabší a ubožejší, protože jdou do většího rizika.
Vidlákova představa že by se v případě nebezpečí zdravá tlupa rozdělila je kokotina už z toho důvodu, že její části se sice z poloviny možná vyhnou nákaze (možná - protože infekci si mohou odnést s sebou obě poloviny), zcela jistě však novým nebezepečím budou čelit v oslabených počtech a bez znalostí té druhé polovice.
V reálu dochází u amazonských kmenů k tomu, že pokud vypukne epidemie, tak se v jistém stádiu zbytečky tlupy doslova rozprsknou po pralese jako jednotlivé rodiny (táta, máma, děti). Z nich pak přežijí ti, co je přijmou jiné kmeny, většina však umírá. Žádné dělení na půlky historicky neexistuje a nefunguje. Každý vůdce se snží udržet co nejvíc mravenečků sám pro sebe. Možné je to tak maximálně tak u Jiráska s jeho Čechem a Lechem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (26 hlasů)