Všichni proti všem

Autor

Když jsem začal veřejně působit u Vlka na Kose, měl jsem zato, že svět spěje k nové variantě "třídního boje" v nových kulisách jedenadvacátého století. Globalizace proti národním státům, nadnárodní korporace proti malým lokálním firmám, státy proti korporacím, demokracie proti impérialismu.... a chudí lidé proti bohatým...

Vycházel jsem z jednoduchého a pro mě jasně viditelného společenského štěpení. Globalizace nezajistila prokapání bohatství ke všem. Evropská unie nezajistila rovné podmínky pro všechny národy i jednotlivce,  USA se rozhodly zkusit dělat impérium a do toho nám na dveře bušil islámský terorismus. 

Na druhé straně se emancipovalo Rusko a sílila Čína. Vznikly první politické strany, které se nestyděly za slovo "národ". Propojili jsme se internetem a velká média sice byla schopna nastolovat témata diskuse, ale už nebyla schopna ovlivnit, co si o nich lidé budou myslet. Prezidentské volby vyhrál člověk, na kterém média nenechala nit suchou. 

Do toho sílily hlasy zdola, že svět se v Brusel obrací. Že běžnému člověku se žije hůř a hůř, že rapidně přibývá těch, kteří svůj závod s neustále modernizovanou společností prohráli a v tom mladém, krásném a chytrém světě pro ně nějak není místo. Že vlády jsou dočasné, ale problémy stálé a prohlubující se. 

Tehdejší svět mi přišel jako konec devatenáctého století, kdy už Evropu obcházelo strašidlo komunismu, Internacionála už zněla a ti druzí dělali všechno proto, aby si udrželi pozice o které je chtělo připravit emancipované dělnictvo. Prostě to vypadalo na velký konflikt dobra se zlem - dvou velkých stran, dvou velkých bloků. Na jedné straně ti, kteří z globalizace profitují a na straně druhé ti, kteří na ní prodělali. 

Ještě nedávno - za Trumpova prezidentování - to podobně viděl můj oblíbený a už nepíšící bloger Petr Kubáč. Lišili jsme se tehdy v tom, koho je třeba označit za nepřátele - Kubáč to popisoval jako blok Trumpa, amerických rednecků a malých podnikatelů proti Číně a Amazonům, Walmartům a podobně. Nešlo o to, koho nazvat nepřítelem, spíš že i Kubáč to viděl jako dva velké bloky. Nová studená i horká válka na kolbišti politickém i vojenském. Jedna strana má k dispozici nekonečný kapitál a globální struktury, druhá strana má svoji zoufalost, bezvýchodnost a množství. 

Cítíte to se mnou? Takhle nějak jsme všichni psali i četli ne? Byl třeba odejít z EU, bylo třeba odmítnout americké intervence, bylo třeba nedémonizovat Rusko. Bylo třeba vrátit rozhodování na národní úroveň, bylo třeba milovat svojí zem. Bylo třeba dát okovy nadnárodním korporacím, dostat je pod kontrolu, bylo třeba zdanit ty, kteří na to měli a ne ty, kteří neměli nic. Lišili jsme se v detailech, ale v podstatě jsme chtěli zpátky dobu, kdy se smělo říkat, že je někdo buzerant, kdy bylo snadné začít podnikat, kdy v případě vyhazovu existovala pomoc na pracáku, kdy se věci říkaly na rovinu. Lišili jsme se v tom, zda ten náš národní stát má být malý a nechat občany podnikat, nebo jestli má být velký a mít záchytnou síť, ale všichni jsme si přáli, aby to byl náš stát s našimi pravomocemi, naší vládou a našimi pravidly do kterých nám nikdo nebude strkat nos. Shodli jsme se na tom, že velikost státu se určí tady doma pomocí demokratických voleb a ať bude výsledek jakýkoliv, nějaké Amnesty International nebo Evropské komisi je do toho putna. 

Cítili jsme, že o to bude možná zapotřebí bojovat, že budeme stát v jednom šiku proti korporátním manažerům a přisluhovačům nadnárdního kapitálu. Chápali jsme, že ti globalizátoři mají peníze na žoldnéře i na zrádce a vlastně jsme tak nějak čekali, "až nás budou miliony". Toto čekání nás nemohlo zklamat, protože každý rok se přes všechny hospodářské růsty propadali na dno další lidé a rozšiřovali naše řady. 

Čas oponou trhnul a uběhly dva koronavirové roky. 

A teď před volbami to vůbec nevypadá jako boj dvou velkých bloků. Těch dole a těch nahoře. Naopak, začíná to vypadat jako boj všech proti všem a především těch dole proti těm dole. Záminka? Koronavirus a státní opatření. Ve jménu boje proti koroviru si ti dole teď likvidují to o čem snili - že se pravomoci vrátí z EU domů. Ale i kdyby se to splnilo, nebudou se ty pravomoci mít kam vrátit. Protože stát přece selhal a to z obou stran - na jedné straně selhal, protože uvěřil v kovidovou lež, na druhé straně selhal, protože nedokázal přinutit občany k dodržování pravidel. Na jedné straně selhal, protože nás chce zotročit, na druhé straně selhal, protože nedokáže nic. 

Ad hoc na poslední chvíli se formují nové bloky s novou agendou a všimněte si, že tato agenda je vůči globalizaci a EU vlastně nesmírně krotká. Mnohem důležitější je odhalit kovidovou lež. Ano, je nutné vystoupit z EU, ale nějak to ztratilo naléhavost. Mnohem víc se objevují odkazy na grafen v očkovacích látkách a největší kritiky se mi nedostalo za to, že jsem covid nepopíral, ale za to, že jsem se nechal očkovat. Včetně nekrologů, že do pěti let to mám spočítané. 

A do toho idol alternativy  a národovců Orbán mluví o povinném očkování. Stejně tak i Putin...

Volby už vůbec nepřipomínají formování dvou velkých sil, ale naopak spíš divokou nepřehlednou masu stran zastupujících chudé, které se především vymezují proti jiným chudým. Které se vymezují vůči státu na který by z EU znovu chtěly přenést moc i práva.  Všichni se zaklínají zájmem lidu, ale ve všech případech je to spíš zájem relativně malé skupiny. Nakonec nejširší integraci společných zájmů slibuje oligarcha Babiš, který naopak prosperuje díky nadnárodnímu kapitálu. Nejhlasitěji se vůči EU teď vymezuje člověk, který v ní má spoustu majetku a zájmů. 

Nadnárodní kapitál, velké korporace a vlastně i EU mohou být v pohodě. Kritika globálních struktur se nejspíš potře mezi sebou při domácí zabijačce... Nebude žádná integrace domácích sil, žádný jejich společný zájem. Jen volební kmenové války ze kterých žádné domácí hnutí nevyjde silné a vítězné. 

I kdyby se splnilo moje proroctví, že do voleb bude koronaviru konec, že jsme ho překonali očkováním a promořením, že už se v bývalé zničující síle nevrátí a ukáže se, že  nikdo nechtěl lidi zavírat doma ani jim navěky naordinovat roušky, stejně to nic nezmění na mnou popsaných jevech. Koronavirus už opravdu může jít. Všechno už vykonal. Zařídil, aby se ti dole hádali mezi sebou a úplně zapomněli, co se na ně chystá. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (119 hlasů)

Komentáře

pharmacie de garde aujourd'hui boulogne sur mer therapie cognitivo comportementale saint brieuc pharmacie auchan pontet , pharmacie bailly neuvy sur loire pharmacie bordeaux depistage , therapie ventouse bienfaits pharmacie de garde xertigny pharmacie chu amiens Mobic precio Argentina, Comprar Meloxicam 15 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-meloxicam-15-m… precio sin receta</a> Comprar Meloxicam 15 mg genГ©rico Meloxicam precio Argentina. pharmacie angers place du lycee therapies douces Compra Avodart a precios mГЎs bajos, Medicamento Avodart nombre generico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/compra-avodart-a-preci… precio Guatemala</a> Avodart precio Guatemala Avodart precio sin receta. pharmacie de garde rue de lyon marseille pharmacie de garde aujourd'hui tours , pharmacie ouverte gare du nord medicaments lyrica Albuterol salbutamol precio sin receta, Comprar Ventolina 100 mcg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-ventolina-100-… precio Argentina</a> Ventolina precio sin receta Medicamento Ventolina nombre generico. pharmacie auchan la fourragere pharmacie avignon poste .

Zatím bez slepic

compare ventolin prices <a href=" https://ventolin.tech/# ">ventolin discount</a>
https://valtrex.icu/# 500 mg valtrex daily
<a href=https://wellbutrin.best/#>wellbutrin brand price</a> generic wellbutrin us

Zatím bez slepic

traitement naturel pour tomber enceinte pharmacie argenteuil guetta pharmacie la bailly amiens , pharmacie bourges val d'auron pharmacie bordeaux cauderan , therapie vice pharmacie de l'europe amiens pharmacie de garde aujourd'hui bayonne Elmiron barato en la farmacia, Comprar Elmiron 100mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/elmiron-barato-en-la-f… barato en la farmacia, Pentosan precio Argentina</a> Medicamento Elmiron nombre generico Comprar Elmiron 100mg sin receta. pharmacie beffroi amiens therapies douces Medicamento Canitone nombre generico, Canitone barato en la farmacia <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-canitone-n… Canitone nombre generico, Canitone precio Venezuela</a> Medicamento Canitone nombre generico Compra Canitone a precios mГЎs bajos. traitement coronavirus pharmacie avignon place pie , pharmacie de garde marseille dimanche 19 mai 2019 pharmacie garde beaulieu sur mer Medicamento Paroxetina nombre generico, Medicamento Paroxetina nombre generico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-paroxetina… barato en la farmacia</a> Comprar Paroxetina pastillas genГ©rico Paroxetina barato en la farmacia. pharmacie bordeaux hotel de ville pharmacie auchan chambray .

Zatím bez slepic

paxil for panic attacks <a href=" https://paxil.tech/# ">paxil for anxiety</a>
https://deltasone.icu/# buy prednisone without rx
<a href=https://glucophage.top/#>metformin cost mexico</a> metformin no prescription

Zatím bez slepic

paxil headache <a href=" https://paxil.tech/# ">paxil bipolar</a>
https://deltasone.icu/# how to buy prednisone online
<a href=https://deltasone.icu/#>prednisone 10mg for sale</a> prednisone 10mg canada

Zatím bez slepic

prednisone without prescription 10mg <a href=" https://deltasone.icu/# ">prednisolone prednisone</a>
https://azithromycin.blog/# zithromax over the counter uk
<a href=https://deltasone.icu/#>buy prednisone 20mg without a prescription best price</a> apo prednisone

Zatím bez slepic

paxil 5 mg <a href=" https://paxil.tech/# ">paxil for social anxiety</a>
https://azithromycin.blog/# zithromax for sale usa
<a href=https://azithromycin.blog/#>can i buy zithromax online</a> zithromax 250

Zatím bez slepic

amoxicillin tablet 500mg <a href=" https://amoxicillin.pro/# ">amoxicillin 800 mg price</a>
https://amoxicillin.pro/# buy amoxicillin
<a href=https://sildenafil.pro/#>sildenafil gel uk</a> 30 mg sildenafil

Zatím bez slepic

tadalafil mexico price <a href=" https://tadalafil.pro/# ">generic tadalafil united states</a>
https://antibiotic.icu/# buy doxycycline
<a href=https://antibiotic.icu/#>where to get doxycycline</a> antibiotic eye drops

Zatím bez slepic

buy bactrim ds <a href=" https://antibiotic.icu/# ">where to buy amoxicillin 500mg</a>
https://hydroxychloroquine.icu/# hydroxychloroquine buy online uk
<a href=https://tadalafil.pro/#>60 mg tadalafil</a> tadalafil generic over the counter

Zatím bez slepic

buy plaquenil 200mg <a href=" https://hydroxychloroquine.icu/# ">plaquenil 200 mg tablet</a>
https://hydroxychloroquine.icu/# hydroxychloroquine 600 mg
<a href=https://sildenafil.pro/#>seldenafil</a&gt; sildenafil 100mg canada pharmacy

Zatím bez slepic

plaquenil tablets 200mg <a href=" https://hydroxychloroquine.icu/# ">cost of generic hydroxychloroquine</a>
https://antibiotic.icu/# amoxicillin 500mg prescription
<a href=https://sildenafil.pro/#>generic sildenafil 50mg</a> sildenafil citrate canada

Zatím bez slepic

doxycycline 30 <a href=" https://doxycycline.pro/# ">doxycycline 100mg capsules price</a>
https://24hr-pharmacy.top/# canadian pharmacies without an rx
<a href=https://doxycycline.pro/#>doxycycline tablet 100 mg</a> doxycycline tablets buy online

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nemáte podíly na půdě, rozpočtu a házíte za hlavu rozhodování o tem svým podílem, tak se nedivte, že si s váma vytře prndel každej imbecil s razítkem. A nakonec si Vás ty Jezinky upečou v troubě. A máte to furt v piczi?

Horkýže Slíže Mám v P na lehátku
https://youtu.be/EXktQC4h9sE

Průměrný počet slepic: 3.4 (19 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

radši NVU, Šanov 1 kdysi, Zputnik, Vanessu :-)

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

TRAKTOR DEFENESTRACE 2 oficiální videoklip k CD
https://youtu.be/2HSvDP0QW-o

Eště můžete zdrhnout za prací, půda spálená :-))))

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jj, Tobi band Ona lubi pomarance cover.. Muheeeeee

https://youtu.be/4zEvp3_UvUw

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už jen věta z druhého odstavce "USA se rozhodly zkusit dělat impérium a do toho nám na dveře bušil islámský terorismus." dokládá, že kaleidoskopickému obrazu světa který mu byl korporačními médii podsunut, zcela uvěřil. Vidlák není schopen vidět vývoj budoucích událostí za nejbližším horizontem, protože není schopen mozaikového vidění světa. Nedovede si, anebo se mu nechce, poskládat skutečný obraz světa ze záplavy přemnoha dílků informačního "puzzle" a svoje texty předkládá jako úžasná moudra. Dokonce není schopen vidět ani to, co přímo bije do očí. Zcela podle hesla "háže machra a přitom prdl v kině" se dal poslušně poovčansku naočkovat a teď se hloupě diví, že mu to někdo vyčte.

Jsem zklamaný že tento člověk, který prezentuje své naivní a momentálně zaostalé názory ve veřejném prostoru, vykazuje velmi pomalý posun v myšlení. Při práci v ZOO by mu při tomto tempu práce utekly i želvy. Vadí mi to, protože svým většinově - stádovým chováním posílá do pekel nejen mne, ale i svoje vlastní potomky.

Chtěl bych vám poděkovat za trpělivost, kterou mu věnujete.

Průměrný počet slepic: 2.2 (68 hlasů)

nám nevzdělancům, co je na tvrzení o USA a islámském terorismu špatně. A nezapomeňte si namontovat leukoplast nad pravé koleno a pod levé stehno. Prý to pomáhá duševní činnosti, říkal jeden na trubce.

Průměrný počet slepic: 4 (42 hlasů)

"USA se rozhodly zkusit dělat impérium..."

USA bylo impérium a zatím dosud je. Na rozdíl od Ruska - SSSR se jedná o projektově vytvořený stát.

"...a do toho nám na dveře bušil islámský terorismus."

Tento údajně islámský terorismus, je ve skutečnosti státní terorismus USA, které se snažily vybojovat svoje zájmy cizíma rukama. Financovaly to ukradenou ropou přepravovanou skrze Turecko, kterou deklarovaly jako svoji ropu z ropných písků. Poté co tento penězovod zlikvidovalo Rusko, po této ropě se slehla zem.

Kdo to nevidí, je slepý.

S tou leukoplastí..., opravdu si to myslíte? Cítíte se duševně zdráv?

Průměrný počet slepic: 3.7 (38 hlasů)

prohrává jednu válčičku za druhou, lhostejno, zda vedenou vlastním masem, anebo zakoupeným za petrodolary?
Impérium, které už dávno není schopno, kromě zbraní (a to ještě blbě) nic vyrobit?
Impérium, které musí vykupovat mozky z celého světa, aby přežilo?
Vy mne chcete rozesmát...
To je tak akorát sbírka pablbů, kterým se podařilo na konci války ukrást německou technologii raketových nosičů. Tím sbírka hrdinských činů pomalu, ale jistě končí.

Průměrný počet slepic: 3.7 (38 hlasů)

Za druhé světové byli schopni válčit na dvou frontách současně.

Vyráběli obrovským tempem letadla, tanky, lodě. Utáhli jaderný výzkum a výrobu jaderné bomby. Byli schopni dodávat zbraně Britům i SSSR.

Jestli Američani něco uměli, tak makat a organizovat výrobu.

Raketové nosiče Němcům ukradli Sověti zrovna tak. Taky proudová letadla a továrny.

Průměrný počet slepic: 2.8 (30 hlasů)

Pořád během války dokázali daleko více než ukrást Němcům technologii raket.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Z kopce to jde s nima od té doby, co vymysleli, že se budou živit tiskem dolaru a celý svět na ně bude makat. Zatím to ještě ustávají, ale jde to ztuha, problémy se objebují tak kde se nečekaly. Mimochodem masivní zadlužování rozjel vychvalovaný Reagan a zatím ho nikdo ani nepřibrzdil. I když dluh vůči FEDu je spíš upevňování pozic vládců peněz ve struktuře vládnutí než skutečný dluh. Kdyby ho zítra škrtli, tak se nic nestane.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

"Raketové nosiče Němcům ukradli Sověti".
Tak. Dnes jsem se dozvěděl že kaťuše byly asi německé, akorát pitomí němci si je nechali ukrást a sami tu technologii nepoužívali protože bagr, že koroljov byl němec a další poklady. Jo.
Čmoude když už chcete blbě kecat zvolte si raději nějaké abstraktní téma kde není nutné vázat se k reáliím.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

ale na druhou stranu dosud Babiš skáče tak jak americký velvyslanec píská, včetně covid humbuku. I když USA ztrácí sílu, pořád má ještě dost sil aby naši kotlinu vymazalo z mapy. Přeformátování USA se ještě nějaký čas potáhne.

Průměrný počet slepic: 4.3 (31 hlas)

A-bomb na to, aby vymazali Čechistán z mapy světa, ještě neznamená, že se jedná o opravdu funkční světovou mocnost. Takových bomberů je už dnes hromada.

Průměrný počet slepic: 3.6 (16 hlasů)

kdyz maji dolary, sefe, dolary ....

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Stát, kteréhož subjekty vládnou nad petrodolary a do jisté míry stále i nad obchody s naftou - to není znak imperia ? To je úpadkový stát ?
Když je stát schopný ty mozky skupovat a také to provádí - není to náhodou intelektualní imperialismus (kdysi se tomu říkalo " luxování elit") ?
Stát, který dokázal Německo porazit a pak přinutit předat mu své technologie - to je co ?!?? Úpadkový stát ?
Vy jste prostě jen potřeboval si zaoponovat, proto ty vaše argumentační prostocviky...no a připojit se k těm mimoňům, kteří leta (snad už celé generace) píšou o tom, jak USA náramně upadají, málem že se USA už neměly dávno rozpadnout....taková jakási chilialistická zábava chudých, bezmocných....možná jde o náhražku za organizované mezinárodní mírové hnutí - i chudí a bezmocní propadli intelektualnímu individualismu, v jejich případě jde ale nakonec jen o zneschopnění a atomizaci mas, počet ztratil svou hlavní kvalitu. Což je samozřejmě také v zájmu imperialismu.
-------------------------------
Americká CDC doporučuje návrat k rouškám i plně naočkovaným lidem. Zdůvodňují to novými informacemi o schopnosti koronavirové infekce var.delta šířit se i přes plně očkované jedince.

Je stejně zvláštní, že některé vakcíny mají být dle deklarací různých subjektů účinné i proti var. delta, když tato v době vývoje, vzniku a uvádění na trh - příslušných vakcín, nebyla vůbec známa.
Anebo snad byla ?!??!!
Jsou snad v nějakém šuplíku další ?

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Za USD hledejme všechny diktátory světa, které by velmi rozhodilo, kdyby jejich konta plná pilně nakradených USD najednou obsahovala nulu. Takže je jejich zájmem udržet USD jako světovou rezervní měnu, a proto se USD stále drží. Až světová dílna Čína přestane přijímat USD platby, pak teprve nastane konec USA. V dané chvíli ještě ne. Čína si je určitě vědoma, že takovou páku má, ale je jen na jedno použití a spojena s velkými ztrátami. proto Číňanům vyhovuje postupný odchod od USD na jiné měny. A díky tomu všemu se ještě USD drží.

U vakcín není třeba hledat žádnou konspiraci, prostě se nějaká forma odolnosti projevila i proti variantě delta jako náhodný vedlejší a nezamýšlený efekt. Česky k tomu přišli jak slepý k houslím.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hlavně brexit - s tímto tématem nepřišel britský lid. Ten už byl jen formálním účastníkem procesu zpracování této agendy, ta byla nastolena shora.

Tož jasně že velký dlužník velkého věřitele ...že oba jsou na tom zhruba stejně, co se týče závislosti jednoho na druhém. Aneb jak se říká : dlužte bance milion - rázem máte obavy. Dlužte bance miliardu, obavy má banka.
Tak Čína že bude tyto " rezervy" postupně měnit v realne statky formy dlouhodobých investic. (například korumpování afrického geografického prostoru) ..o tom jsem psal už před více jak 15 lety.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

"čo je to hentý projektový stát"?

A ten islámský terorismus, no, ale to tvrdí i Vidlák a všichni, že to je placeno/organizováno/vytvářeno pomocí USA, ty to teď píšeš, jako by jsme dosud tvridli, že se jednou afgánec probudil a řekl, tak pasení koz mě nebaví, začnu novou kariéru teroristy :D

A ta leukoplast, to bylo zesměšnění, ale to víš, tak se pokus to zesměšnit lépe, aby to nevypadalo, že to není sarkasmus ;)

Průměrný počet slepic: 3.2 (13 hlasů)

Proč se tedy tomu zesměšnění všichni nesmějí?

Kde píšu "že jste něco tvrdili", když jsem v množném čísle nenapsal ani písmeno?

Průměrný počet slepic: 3.8 (15 hlasů)

In reply to by Mudrland Wenca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nějaký důvod, že odpověd vubec nereaguje na nic co jsem napsal a na hlavní otázku co byla hned nazačátku už ani náznakem?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Na dvě otázky jsem odpověděl. Odpověděl jsem otázkami proto, aby jste se zamyslel nad tím co vlastně píšete. A na třetí odpovím teď. Projektové vytvořený stát je ten, který byl globalisty vytvořen za nějakým účelem. Třeba za účelem vytvoření nárazníkového státu mezi dvěma ideologicky odlišnými bloky států. USA byly vytvořeny za účelem funkce světového policajta, jinými slovy jako strukturně řízené výkonné svalstvo globalistické bezstrukturní moci.

Kdyby jste každý týden sledoval pořad Otázka - odpověď Valerije Pjakina, nemusel by jste se na to ptát.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Lenze ani premudrela KSB nedava navod, co moze urobit obycajny maly otrok, aby sa stal neotrokom ... jedina jej odpoved je studujte tluste knihy, a vysmievajte sa tym, co ich nestuduju ... a ked sa konecne docitate na koniec tych knih, tak budete valit oci, co vsetko sa stalo za tu dobu, co ste studovali

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)