Nezamýšlené důsledky

Autor

Dnes bych se chtěl vrátit k projednávanému státnímu rozpočtu s jeho deficitem přes 300 miliard korun, který se Andrejovi zasekl ve sněmovně a tak dlouho se o něm jednalo, až se to přerušilo a mohlo se jednat nejdříve v kuloárech. Začnu ale z jiné strany... 

Jak jistě víte, Andrejko prohlasoval sněmovnou jednorázový příspěvek k důchodům ve výši pět tisíc korun. Na tento příspěvek už stojí ve frontě leckdo z neziskovek, protože při dvou milionech důchodců je to deset miliard a kdyby se bába zase nechala přemluvit, dalo by se za to zaplatit několik moc hezkých protivládních demonstrací. Osobně bych ale předpokládal, že tudy cesta nepovede, neboť tento jednorázový příspěvek se bude dobře vyjímat i v peněženkách babiččiných ratolestí, protože k čemu by to té staré rašpli bylo, že ano. 

V posledních dnech poslouchám o tomto příspěvku tak různě od kolegů, od své kadeřnice, od známých, od podřízených i nadřízených a leitmotivem je vztek... Devadesát procent lidí, se kterými jsem mluvil, jsou za tento příspěvek důchodcům na Babiše naštvaní. Andrejko to nějak blbě načasoval. Když o tom mluvíme, v poslední době slyším na Andrejka kritiku i ze stran jeho bývalých velkých fandů. Koronavirová krize se na něm podepsala a náš Veľký Bocián je náhle mnoha lidem pro smích.

Troufám si proto tvrdit, že rouškovné pro důchodce bude z hlediska volebních hlasů spíše propadák než výhra. Důchodce to možná naláká, ale ti mladší si možná vzpomenou, že důchodci dostali a oni nic. Vzpomenou si starostové, že mají menší rozpočty, vzpomenou si hejtmani, že mají menší rozpočty, vzpomenou si nezaměstnaní... a ti všichni budou vinit Babiše (a důchodce), že se teď nemají dobře.  

Nevím, jak to Andrej hodlá řešit, ale pomaloučku polehoučku se mi dělá názor, že příští volby projede. To co dělá, je málo a má to příliš mnoho nezamýšlených důsledků. Přidal sice i učitelům a úředníkům, ale řekl bych, že mu to moc platné nebude. 

 

A teď k rozpočtu...  Jádrem sporu mezi Andrejem a komunisty je v tom, že KSČM chce škrtnout deset miliard korun armádě. Andrej jim to škrtnout nechce. Ve světle naplánovaného deficitu jde asi o tři procenta a ve světle celého rozpočtu jde o částku v promilích. Že bychom právě na této částce zkrachovali nebo naopak by nás vytáhla z průseru, to ani náhodou. 

Symbolika je to ale pěkná. Vojta Filip se asi konečně podíval na volební statistiky a zjistil, že buď udělá něco zásadního a nebo půjde i s celou svou skvadrou na smetiště dějin. A nevybral si vůbec špatný způsob. Kupovat americké předražené vrtulníky, nebo předražené transportéry pro armádu, která doma k ničemu není a v Afghanistánu už toho za Prahu moc nenaválčí, to se zajídá hodně lidem (včetně mě). 

Ze stejného důvodu Andrej nemůže moc povolit, protože vrtulník v Jú Es Ej slíbil a Trump nebo Biden, oba to po něm budou vymáhat. Kdo ví, jestli právě na tom nestojí jeho existence jako premiéra. Hamajda má za velkou louží také svůj otevřený účet, takže je teď s Andrejem, ale kupodivu, tentokrát komunisti prokázali charakter a prostě nepovolili. Ani neumožnili nějakou tu legální habaďůru, kdy by odešli ze sálu. 

Opozice samozřejmě Andrejovi nikdy vstříc nevyjde, takže se schvalování zaseklo a pak přerušilo. Teď někde hoši jednají za zavřenými dveřmi a čeká se, co z toho vyleze. 

Pro mě je tato situace mimořádně zajímavá. Ukáže mi totiž celou řadu věcí. 

Pokud komunisti povolí, bude to jejich konec. Nemají už žádné jiné téma a i když mohou do voleb ještě zkoušet zlobit, zřejmě jim to už moc platné nebude. Potřebují být principiální a abych řekl pravdu, v tomto punktu jim fandím. Já bych armádě ubral ještě víc. Stejně se nikdy bránit nebudeme a až to přijde, přejde armáda komplet na stranu nových vítězů a zůčastní se potlačování vlastního obyvatelstva. Jako vždycky. 

Andrej na druhou stranu povolit klidně může. Jeho voliči mu to za zlé mít nebudou. Armáda americké vrtulníky fakt nepotřebuje, nemluvě o tom, že vrtulníky máme především koupit a nějaké lítání je druhořadé. Pokud andrej armádu obere, jeho voliči budou spíš spokojení, nebo jim to minimálně bude jedno. 

Bohužel tím Andrej nasere lidi v USA, kterým to slíbil, nasere lidi v armádě u nás a určitě tím nasere i nové kamarády v Aspen institutu, kam se přidal. Kdo je pro Andreje důležitější? Voliči nebo Aspen? Voliči nebo CIA? Drží ho u moci voličstvo nebo nějaké neviditelné struktury globálních byrokratů? 

Je také docela dobře možné, že příslušní opoziční poslanci dostanou patřičné rozkazy a Andrejovi to schválí, protože jde o zájem našeho nejskvělejšího spojence, takže bych se nedivil, kdyby ze sebe profesor Fiala udělal debila ještě jednou, když už mu to tak jde a pomůže Andrejovi rozpočet prohlasovat. Dovedu si představit že klasický ODSák se spokojí s nějakou tou dozorčí radičkou, teplým místečkem v nějaké komisi, nebo se prostě spokojí s jiným penězovodem a principiální rozdíly nebou na překážku. Andrej v rozpočtu osekne něco úplně jiného, protože tech deset miliard fakt nehraje roli a bude to. 

Je to samozřejmě předčasné, ale mám pocit, že Andrej přestává hrát na voliče a spoléhá se na jiné struktury, které ho mají udržet v křesle. Až bude rozpočet schválený, hodně nám to napoví. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.2 (57 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Naprosto pevně a zásadově drží svojí pozici spočívající v kličkování.
Kdyby včera někdo poslouchal Filipa ve žvanírně, tak by si vyslechl, jak to hodlají soudruzi zkoulet.
Neochvějně trvají na odnětí 10mld z arm rozpočtu.
Velice ZÁSADOVÉ!
A navrhnou tu částku přešibovat do rezerv vlády.
Velice CHYTRÉ!
A jestli z těch rezerv je Andrejko přešoupne zpátky do arm rozpočtu oněch 10mld ( a on to udělá ), je to věc Andrejka a jeho koaličního spojence.
Filip a spol je v tom případě bez viny, neviňátko par excelence.
Velice VYČURANÉ!
Prostě politickou odpovědnost hodil na hrb socanům.

Průměrný počet slepic: 4.3 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

Vono to s těma penězma zas není až tak důležité. Dali je před Vánoci...Inu, kdo z důchodců si je hodí do štrózoku ? Nikdo. Všichni to nacpou do vnoučat nebo do hitlermarketů. Je to jen zaobalená na přilepšenou korporátům. Protože to oni to zchramstnou. Myšlenka, že to je nějaké přilepšení důchodcům je naivní a zcestná. Všechny ty prachy zinkasuje někdo úplně jinej. Důchodci si nijak nepolepšej, protože už takhle nepřemýšlí. Ti už myslí spíš způsobem: ,,komu tím mohu udělat větší radost pod stromečkem." A kdo na tom v konečné fázi vydělá ??? Odpovězte si sami.

Průměrný počet slepic: 3.7 (32 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

Respektive ne před Vánocema ?
No a před Velikonocema ? Nebo před volbama (kterýma všema ?) ? Nebo před prázdninama ? Nebo před dnem osvobození ? Nebo před masopustem ? Nebo před vysvědčením ? Maturitama....

No, takhle když přemýšlím jak vy...tak vlastně na každé útratě, nejen důchodcovské, vlastně vydělá " odpovězte si sami" , ne ?

Co třeba najít nějaký neutrální den, stejně vzdálený časově od Vánoc, Velikonoc, Chanuky, voleb, a dalších svátků., nebo vysvědční...
To by ale chtělo přinejmenším takového matematika jak je Margon.
Počkáme si, zda umí pracovat i s nějakým s výsledkem.

Průměrný počet slepic: 4 (23 hlasů)

1. srpna bych dával důchodcům bonusy. Na dovolené se čerta starého starají lidé, kdy a co se děje, a co rozmazávají média a vytvářejí za umělé kauzy.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Pane Vidláku, nechci radit poradcům A.B..
Opozice si vždy najde nějaký zástupný problém, v tomto případě důchodce, a jede svůj kolovrátek.
Všichni na to skočí, a pějí společně.

Jednoduše a srozumitelně:
Dva miliony důchodců dostanou 10 miliard Kč
Zrušení superhrubé mzdy 88 miliard Kč

Otázka, kolik je zaměstnanců?

Nikomu nezávidím, ale uvedu příklad.
Hrubá mzda 16 000 Kč ……. zvýšení čisté mzdy 1 599 Kč
Hrubá mzda 80 000 Kč……. zvýšení čisté mzdy 4 839 Kč
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/jake-budou-dopady-zruseni-superhru…

„Bude-li některý z progresivních yuppies (young urban progresive people) opět nadávat na důchodce, co mu svými vysokými důchody užírají příspěvky státu a překáží mu při nákupech, měli bychom mít možnost ukázat, že je zoufale neinformován.“
V roce 2018 se v CZ podílely důchody 7,4% z HDP, v EU je průměr 10,4% z HDP.
Většina čísel je uvedena zde https://socialnipolitika.eu/2020/02/cesko-dava-na-socialni-ochranu-mens…

Souhlasím s Vlastimilem Vondruškou, že řvoucí menšina chce prosadit nereálné cíle.

„….Nebudu tu vypisovat, o jaké postoje vlastně jde, protože každý dneska ví,
že jsme tu „my“, mlčící většina, která chce žít v přehledném světě tradičních hodnot a chce se věnovat čistým radostem obyčejného života,

a proti nám „oni“, tedy řvoucí menšina, která chce za každou cenu prosadit své nereálné vize o přeměně lidského světa v mraveniště rovnoprávných, bezpohlavních, nemajetných a nemyslících bytostí. Kdybych chtěl volit tvrdá slova, řekl bych, že i za cenu, že půjdou přes mrtvoly.

Co se vlastně stalo, že zvláště mladá generace neguje to, v čem jsme vyrostli my a naši předkové?

Odpověď je jednoduchá. Jako vždycky v dějinách je to boj o moc, která se halí do ideologie.

Pokud chcete porazit vládce, musíte ničit a bořit, a k tomu je ideálním a osvědčeným nástrojem blouznivectví a komunismus, jedno jak se to hnutí nazývá, protože podstata je pořád stejná.
http://www.vlastimilvondruska.cz/blog/valka-generaci

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Kdo nám vytýkal, že učíme děti špatně?

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Ale to nic nemění na tom, že se máte starat, co vlastně učitelé vašim dětem a vnukům říkají, aby z nich neudělali ideologický blby třeba jako z Palacha.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Já nic na covid nesvádím. Vždyť se to takhle kurví od devadesátek. Tak co se kdo diví, že jsou mladí takoví zmrdi.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Margon (neověřeno)

Trvalý odkaz

na důchodce kvůli tomu pětilitru neviděl tak černě.
Většina těch ostatních (vydělávajících) dostane v únorovém výplatním termínu nejmíń polovinu toho pětilitru
kvůli Babišově změně daní navíc, druhou půlku v březnu, a pak dále a dále, což ale důchodci dostávat navíc každý měsíc nebudou...

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

opravuji přehnaný odhad, podle kalkulačky si dle (dosud neschváleného, senátem pozměněného) návrhu průměrně vydělávající jedinec (35 000 Kč hr.) přilepší na daních těsně nad 2000 Kč měsíčně, mediánový jedinec ještě míň. Ale i tak to bude silný předvolební tah, pokud tedy do toho ještě nehodí vidle starý ještěr či to nějak neuvízne ve sněmovně při schvalování senátních změn.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by Johan Pohan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bohužel nebude to silný předvolební tah. Volby rozhodují média. Ta rozmažou údajné chyby Andreje Babiše, a silně vychválí Piráty.

Jen naprosté minimum lidí se rozhoduje racionálně. Většina se rozhoduje emocionálně, a média se o správné emocionální asociace postarají. Jako například o to, že 5 tisíc Kč pro doochodce je velký prohřešek, za který by měl jít před popravčí sekeru.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

In reply to by Johan Pohan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mimochodem ta změna daní povede časem k tomu, že se extrémně navýší daně z nemovitostí.

Stát na snížený výběr daní a na zvýšené náklady na osluhu státního dluhu bude reagovat tím, že začne stahovat peníze z krajů a obcí. Ty budou hledat, jak peníze získat - a najdou je ve zvyšování místních daní, především daní z nemovisti. Stát časem vyjde vstříc, a dá obcím možnost daně z nemovitosti navýšit na extrémně vysokou hodnotu, a ponechat si jejich podstatnou část.

V České republice máme extrémně nízké daně z nemovitostí. V USA jsem běžně našel 1 % a ž 4 % pořizovací ceny nemovitosti jako roční daň. Lidé se tam snaží koupit nemovitost co nejlevněji, nebo část platby dát bokem jen proto, aby částka daně byla co nejnižší. Raději koupí třeba zkolaudovanou ruinu s nízkou cenou, a dodělají si jí - protože daně z nemovitosti.

Při poslední návštěvě v USA jsem bydlel u známých. Platí 11 000 dolarů za rok (čtvrt miliónu Kč) po obrovské slevě za to, že jsou rezidenti, a že jsou starší. Je to vcelku obyčejný, spíše podprůměrný malý domek. Jak já říkám z papundeklu. Kvalita USA domů je neobyčejně nízká. Zdi ze sádrokartonu, mezi tím vata, a nastříkat. USA dům vyrobíte pouze pomocí šroubováky a pilky na desky.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdybyste neco vedel tsk je to predevsim dan za infrastrukturu, vedeni vody, odpadu, elektriny a spol je v jejich rozesete zastavbe daleko drazsi a tak maji treba rozpocet na rocni obnovu 2 kilometru, pricemz se staraji o 200 kilometru infrastruktury, proto jako kobylky domy, obchody atd. po 30 letech opusti a prestehuji se noveho a papundeklove ruiny zustanou na krku obci i s chudaky, kteri je obsadi

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Na vodu? Máme extrémně drahou vodu, takže ještě zdražíme přes daně? To samé elektrika. Již dnes je jedna z nejdražších. Odpad? Co tak jej zpoplatnit dle váhy a druhu, a zároveň pořádné pokuty za černé skládky. V infrastruktuře nejdřív udělat pořádek a neplýtvat při jejich údržbě.
Pokud to pořád nebude stačit, tak zdanit na hlavu, protože až se odsouhlasí parametry daně z nemovitosti, tak to bude vždy pro někoho nespravedlivé. Proč?
- Z kupní ceny? Vilu za 10 Mega přeprodá majitel za 1 korunu, klidně dvakrát nebo svojí firmě v Karibiku, A babka bude danit svůj baráček.
- Z tabulek dle adresy? Nejdřív problematické tabulky a potom stejná daň pro vilu za 10 Mega a starej baráček s babičkou.
- Z odhadní ceny? Aktualizaci 1x ročně bude dělat kdo neúplatný? A co bude důležité? Prodejní cena? A tu stanoví kdo? Když si poškrábu podlahy, zašpiním stěny, otřískám dveře, posprejuji okna, ..., tak mi klesne daň?

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Na vodu? Máme extrémně drahou vodu, takže ještě zdražíme přes daně? To samé elektrika. Již dnes je jedna z nejdražších. Odpad? Co tak jej zpoplatnit dle váhy a druhu, a zároveň pořádné pokuty za černé skládky. V infrastruktuře nejdřív udělat pořádek a neplýtvat při jejich údržbě.
Pokud to pořád nebude stačit, tak zdanit na hlavu, protože až se odsouhlasí parametry daně z nemovitosti, tak to bude vždy pro někoho nespravedlivé. Proč?
- Z kupní ceny? Vilu za 10 Mega přeprodá majitel za 1 korunu, klidně dvakrát nebo svojí firmě v Karibiku, A babka bude danit svůj baráček.
- Z tabulek dle adresy? Nejdřív problematické tabulky a potom stejná daň pro vilu za 10 Mega a starej baráček s babičkou.
- Z odhadní ceny? Aktualizaci 1x ročně bude dělat kdo neúplatný? A co bude důležité? Prodejní cena? A tu stanoví kdo? Když si poškrábu podlahy, zašpiním stěny, otřískám dveře, posprejuji okna, ..., tak mi klesne daň?

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Nejvíc se vyplatí poničit fasádu domu, nebo ji přímo obložit vlnitým rezavým plechem, udělat bordel na zahradě a místo plotu dát také vlnitý plech a ostnatý drát. To klesne odhadní/prodejní cena hned na polovinu a tím i daň na polovinu. A to se vyplatí v soutěži o nejkrásnější vesnici.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

si odhlasují zvýšení místního koeficientu dle ustanovení § 12 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí. Ten může nabývat hodnoty od 1 do 5. Akorát Praha už nemá kam zvyšovat, tam jim Hřib už zvýšil místní koeficient na maximum.
Seznam místních koeficientů najdete na adrese: http://adisreg.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_reg/dne/koef/vyhledani.faces

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

čtvrt od čtvrti, hřiboblb zvednul maximum, a některé lumpenčtvrti to ihned využily, ale jiné ne
https://www.agenturabyt.cz/novinky/zvyseni-dane-z-nemovitych-veci-v-pra…

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

kteří si za celý produktivní život našporovali na pořízení si nemovitosti, z kteréžto jim plynoucí nájem měl jim přilepšit k důchodu...to budou mít obrovskou radost. Kdyby jim ten pracně získaný investiční (doufám, že se tady na tomto webu až tak moc nálady nemění, tedy i pohled na to, jak se má člověk zajistit na stáří - kdy se zde povětšinu tvrdí, že ne při pomoci potištěných papírků, či nul a jedniček v počítačích ale pořízením si věcí, tedy včetně nemovitostí ) majetek postupně mafiáni z obcí začli vyvlastňovat.......posléze snad i privatizovat si (např. přes bratrance či snachy).
Na ja, s nemovitostí neutečeš, to není směnka. Ani pytel obilí. Nebo barel biopaliva z řepky.

Moc dobře vymyšleno - třicet let se do rodných širých lánů troubí, že na důchod je třeba si přispořit....a pak se to pracně přispořené ukradne.
To musela bejt ale hlava, pane vachmajstr, co todleto vymyslela ....tu musela zvolit nejmíň tři stáda volů.

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

(to se pozná z jeho čísla, víš?) takže hlava, co to vymyslela, je dneska komplet v té trojsebrance, co tak strašně touží po ježibabišově krvi. Ale předákovi bublinky to raděj neříkej, víš že odměna závisí od písmenka, ne od divných otázek ...

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)