Z jiné strany...

Autor
Štítky

Krátký koronavirový úvodník: 

Pamatujete, jak jsme někdy o víkendu řešili, že Babiš začíná s vysáváním programu Volného bloku, protože na pondělí avizoval nějaké to další rozvolnění opatření na které mělo dojít po jednání vlády?  Nic z toho nebylo. Jednak informace o ohlášeném rozvolnění v podstatě "unikla" a nikdo jí nepotvrdil a jednak podle mě na vládě už věděli, že dojde na větší nárůst případů, který se objevil včera. Jak známe Andreje, v takovém případě se "nebude pouštět do žádných větších akcí".  Inu má ještě týden čas. Ale vzhledem k očekávatelným volebním preferencím bych nevylučoval, že ho ta obezřetnost bude po volbách mrzet.  Že právě tohle může být v dobrém i zlém ten jeden rozhodující hlas. 

To neříkám, abych se Andrejovi vysmál, ale spíš se snažím demonstrovat jak pluje mezi Skyllou a Charybdou. 

 

A teď už dnešní text: 

Už nějakou dobu upozorňuji na to, že v předvolební debatě a ani v kampani se kromě hysterických výkřiků vůbec neobjevují témata, která se na nás valí. Kromě toho, že za všechno může Babiš jsem vlastně od žádného kandidáta neslyšel ani hloupý či nesmyslný rozbor toho, proč materiály zdražily i o 100%. Neslyšel jsem ani mylnou či chybnou informaci o tom, kde se to bere a co se s tím dá dělat. Neslyšel jsem od žádného politika ani jeden uhozený rozbor, jak řešit nedostatek elektriky a růst její ceny.

Emisní povolenky, propojení české ekonomiky směrem do Dojčlandu, vlastnická struktura našich průmyslových tahounů, rozložení dodavatelských řetězců, přístup k energetice, nějaká infromace o tom, kterak teď teče ropa a plyn ruskými trubkami, stav zásob našich zemědělských komodit, to všechno je zcela a naprosté tabu. Vyhýbají se tomu všichni, protože to hrozí politickým průšvihem už předem. 

Já se tomu na druhou stranu nedivím -  proč něco tak složitého vyprávět ignorantům u televize, kteří neudrží pozornost pět minut a jsou schopni si zapamatovat možná nějaký výkřik nebo virál nebo mem (já ani vlastně nevím, co přesně to je). Všichni marketéři přece vědí, že jde o co nejjednodušší heslo, které zarezonuje a zlidoví a to pak vyrábí voličské hlasy. Tomu všemu rozumím. 

Ale na druhou stranu... stále více mám pocit, že letošní předvolební kampaň je zase jednou příprava na minulou válku.

Já poměrně hodně přeháním, když píšu o přípravách na katastrofu. To proto, že jsem na tu soběstačnost vysazený, mám to jako koníčka i kus života, opravdu vím co obnáší si vypěstovat potraviny uskladnit je a zakonzervovat. Opravdu vím něco o tom, jaké to je pracovat s vlastní studnou, co člověk potřebuje k práci, aby se na tom neudřel. Když deset let života strávíte učením se soběstačnosti, tak pak soběstačnost  vidíte všude a vlastně se "skoro těšíte," že jde katastrofa. Takže kdykoliv se na obzoru objeví mraky, tak mluvím nikoliv o letní bouřce, ale o hurikánu století. Sám sebe beru s rezervou... ale tento blog je zaměřen na drobné soběstačné zemědělství, takže mi odpusťte, že občas straším. 

I když se zde zřejmě neshodneme na velikosti průšvihu, do kterého se řítíme, myslím, že všichni ty mraky na obzoru vidíme. Myslím, že tu není nikdo, kdo by byl úplně klidný a bral to tak, že o nic nejde a za pár týdnů či měsíců se všechno vrátí do normálu....

 

Ty jo... fakt bude po volbách největší problém sem nepustit nelegální migranty? Když je vlastně už nechce do země pustit nikdo? Když o no-go zónách mluví i ti nejprogresivnější novináři a posledním mohykánem na poli sluníčkové pravdy a lásky je už jen Jan Čulík? 

Fakt bude po volbách největším problémem, utahování covid šroubů, když i naprostý majnstrým mluví o tom, že se nikomu do lockdownů nechce? Když státy kolem postupně ruší opatření? 

Mohl bych pokračovat - hrozí nám po volbách, že se důchody rychle a razantně seškrtají? Že se rychle a razantně zruší dětské přídavky? Hrozí nám opravdu velký nárůst majetkových daní, když i Piráti uznávají, že jim to prohrává volby? 

Podle mě je tohle všechno (a ještě mnoho dalších volebních témat) minulá válka. Děláme výcvik pro zákopové boje a na hranicích se už hromadí rychlé tanky, které zákopy přejedou a kulomety jim nevadí. 

Pojďme se dívat na volby z pohledu, že budoucí premiér s vládou budou nejspíš řešit opravdu velkou inflaci. Budou možná řešit nikoliv rostoucí cenu nemovitostí, ale jejich absolutní nedostupnost pro běžné pracující. Budou řešit nedostatek plynu, nedostatek elektřiny, nedostatek hnojiv, nedostatek polotovarů z Číny. Nejspíš budou řešit průšvihy, které by nás ani nenapadly. 

A my rozdáme karty podle covidu, podle důchodů, podle migrace. A oni nebudou mít vůbec žádný mandát na to, co se stane skutečnou aktualitou. Co bude skutečným leitmotivem jejich vládnutí. 

Ptám se... Kdo z volených lídrů je alespoň nějakou zárukou schopnosti pochopit problém, zorientovat se v nové problematice a řešit jí alespoň špatně? Kdo naopak se bude pokoušet o řešení ala Merkelová - zalézt a doufat, že se to vyřeší samo?  Kdo se už teď jeví naprostým diletantem, který vůbec neví, která bije? 

Sám Babiš říká, že jemu by se líbilo uspořádání většinové, kdy vláda prostě vládne a u voleb se k tomu občané vyjádří.  Svým způsobem to tak ale už je teď. Všichni politici totiž  k volbám přistupují jako k vysvědčení za uplynulé politické období. Podle toho mají nastavenou kampaň... My jsme dokázali, my jsme zařídili, my jsme zabránili, my to takhle budeme dělat dál... Ale volby by opravdu měly být spíš o tom co bude, než o tom co bylo. Období stability, kdy USA vládly a všichni ostatní na ně neměli, ta je pryč. Teď už to prostě neplatí. Příští volební období nebude stejné jako to současné. Naopak je prakticky jisté, že i bez velkých katastrof bude obsahovat úplně jiné výzvy a problémy. 

Kdo si dneska ještě pamatuje na nějaké řecké dluhy? Kdo se ještě vrací k rozvrácené Libyi? Před pár lety jsem v jednom kuse psal o Asadovi a umírněných lidojedech. Najednou je to pryč... tedy ono nic z toho není pryč, ale přišly jiné problémy. Bližší. Za humny. A i z těch bližších problémů... kdo ještě dneska řeší válku na Donbase? Kdo si vzpomene na detaily ruského angažmá v Sýrii? Zůstaly Vrbětice jako takový poslední motiv, ale budoucnost nebudou určovat tyto Vrbětice ani Kulhánek jako ministr zahraničí.   My tady řešíme koronavirus, řešíme hospodářský růst, řešíme Čapí hnízdo, ale dá se čekat, že za rok si na to nikdo ani nevzpomene, protože budeme mít mnohem větší problém. 

Mimochodem - projel jsem se v Enyaqu. To je moc pěkné vozítko. Rychlé svižné a dá se s ním z Boleslavi dojet až do Vidlákova na jedno nabití a ještě 200 km zbývá. Z běžné vesnické 32A zásuvky se nabije za šest hodin a v Brně u Vaňkovky se dobije za hodinu doplna. Je drahé jak sviňa, ale oni to v té Škodovce fakt celkem vyřešili... kam se hrabe nějaký Musk a jeho Tesla. Pro bohaté už nová mladá krásná a chytrá auta jsou.  Navíc jim na ně přispějeme pomocí dotací a ti prachatí si je koupí... už se s tím fakt dá jezdit.  Pro ně vždycky budou nabíječky a infrastruktura. Ale pro běžné lidi už skoro žádná auta nejsou. Fábie za půl mega je mimo realitu. Oni tam nahoře se v podstatě už domluvili... předělají si benzínky na nabíječky, koupí si fakt funkční a pěkná elektroauta a protože jich bude málo, vždycky pro ně zbyde jak stojan tak kapacita. A my... budeme chodit pěšky. Už jsme tu změnu v podstatě zaplatili. Nikdo to v politickém programu nemá. Nikdo o tom nemluví. 

Slyšeli jste nějakého českého politika, že by řekl třeba alespoň totéž co rakouský Kurz? Že ekologie je hezká věc, ale zemědělci potřebují traktor, továrny potřebují kamion a pracující potřebují dojet do práce? Tohle se teď všechno stane. Ne za deset let. To se stane teď v tomto volebním období. Ale volební téma to v podstatě není. Neslyšel jsem, že by Babiš třeba řekl, že za každou cenu tu zůstanou lidová vozítka. Přitom bych to docela potřeboval slyšet a zajímá mě to asi stokrát víc než celý covid a teď už vlastně mě to zajímá víc než migrace.  Mám si koupit pořádné pohorky, protože to je moje vozidlo budoucnosti? Nebo si mám už zamluvit to krásné nákladní elektrokolo, protože to je budoucnost mého života? A kromě pár uklidňujících frází jsem neslyšel ani slovo, jak to budoucí premiér míní řešit. 

Pojďme si dneska podiskutovat o výhledech - nebavme se, co je za námi, ale bavme se o tom, co vidíme před sebou .Co se stane v říjnu, listopadu, prosinci. Co se stane příští rok. A zohledněme to ve volbách. Kdo z nabízených ksichtů je nejvíce připraven? U koho je záruka, že to nebude řešit úplně mimo realitu? 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (117 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Petr Fiala Retweeted
ODS
@ODScz
·
13h
Hrozí, že auto bude luxus, na elektromobil většina lidí nemá. V EU totiž Babiš zase nic nevyjednal. Nezajistil lepší podmínky Green Dealu, nevyjednal, aby jádro patřilo mezi "zelené" zdroje.

ČR se musí postavit zákazům spalovacích motorů, jádro musí patřit mezi zelené zdroje.

Průměrný počet slepic: 2.2 (31 hlas)

to by panečku vypadalo ... úplně stejně, v tom nejlepším případě. Jenže to by onanymní trollové retvítovali o historické příležitosti, kterou je třeba uchopit, nedat na remcání proruských zpátečníků, odpojit plyn i jádro a překonat přízemní tyhlencty (nabízí se použít utahování opasků, ale tam hrozí, že si jeho podobu pod vedením ODS ještě pár voličů pamatuje a prohlásit to za další "urban legend" si zatím netroufají ani profi lháři, natož třetiřadí referenti).

Průměrný počet slepic: 4.8 (54 hlasů)

Červená modrá fiala
v šedém saku se houpala
pak rozhodila paže
a od té doby káže.

My tři králové jdeme k vám,
štěstí a zdraví vinšujte nám
nesem vám na tácu změnu
nový dýl, novou měnu.

Spolu jak bratři v triku
spasíme republiku
jezte a pijte do polosyta
zamlaskáme vám od koryta.

Průměrný počet slepic: 4.8 (50 hlasů)

Vyzvala ho k tomu tehdá ODS? Vzkázali mu. že bez jádra nemá nic podepisovat, že jim do toho má hodit vidle? jinak ať se domů nevrací?

Celou dobu jen mydlili schody na všechny strany i ve věcech, ve kterých se za něj měli postavit a podpořit ho. A teď bude říkat, "já to říkal".

Průměrný počet slepic: 4.9 (56 hlasů)

Byla ve vládě. A on je slaboch.

Průměrný počet slepic: 1.3 (13 hlasů)

In reply to by Babišovy drahoty (neověřeno)

Trvalý odkaz

ODS - holt "stratégové".

Vidím živě Fialu, jak za podpory Pirátů, Lidovců, TOP říká v Bruseli zelenému úúúdělu své jasné a nekompromisní NE :-) :-) :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

Já zase vidím živě Fialu, jak za podpory Pirátů, Lidovců, TOP říká v Bruseli zelenému údělu své jasné a nekompromisní ROZKÁÁÁZ!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

To je ten Fiala, co chce jít do vlády s Piráty a TOP09? Tak to tu jen elektroauta budou ještě o dva roky dřív než v Německu. A on tu mele něco o "postavení se zákazu spalovacích motorů", jakože české spalováky budou mít výjimku do Vídně, Berlína a později všude v EU?

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Až mi přijde první penze
spadne ze mě všechna tenze
že nevydělám na daně
jako cigáni z Kadaně.

Spadne mi ze srdce kámen
s termínama je ámen,
můžou mi políbit šos
do lídlu půjdu bos.

Důchodce musí být chudý
motivují ho pudy
nejsilnější je hlad
a druhý za ním chlad.

Průměrný počet slepic: 4.9 (42 hlasů)
Trvalý odkaz

Jan Skopeček
@Jan_Skopecek
·
Sep 26
Ministr Havlíček začíná střílet do zelené politiky kvůli růstu cen energií. Pozdě a je to dost farizejské. S Green Dealem jeho premiér souhlasil, přimíchávání biosložky do benzinu je Babišův byznys. Babišova vláda zdražuje život a žádné šeky nás nespasí.

Průměrný počet slepic: 1.9 (28 hlasů)

Vyzvala ho k tomu tehdá ODS?…
Vyzvala ho k tomu tehdá ODS? Vzkázali mu. že má zaříznout biosložky, že jim do toho má hodit vidle? jinak ať se domů nevrací?

Celou dobu jen mydlili schody na všechny strany i ve věcech, ve kterých se za něj měli postavit a podpořit ho. A teď bude říkat, "já to říkal"

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

Je ve vládě a on je slaboch.

Průměrný počet slepic: 1.9 (17 hlasů)

In reply to by Babišovy drahoty (neověřeno)

Trvalý odkaz

těch podrazů co n a něj dělali. Zvláštní jen je, že nechápou, že díky press, tohle všechno lidi vědí , že nepracovali pro česko ale proti , pazgřivci

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

In reply to by Babišovy drahoty (neověřeno)

Trvalý odkaz

ODS - holt "stratégové".

Vidím živě Fialu, jak za podpory Pirátů, Lidovců, TOP říká v Bruseli přimíchávání biosložek do paliv své jasné a nekompromisní NE :-) :-) :-)

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Marie Divišová
5 hod ·

Ta energetická krize se nám móóóóóc vošklivě vyostřuje.

*Ještě to není ani měsíc, kdy se evropští energetici zděšeně dívali, jak ceny plynu ve holandské burze TTF překročily 500 USD za tisíc kubometrů a všichni novináři to zděšeně komentovali. Neuplynul ani měsíc a ceny vylezly nad 1000 USD nejenom za zkapalněný plyn LNG, ale i za trubkový z Ruska, Norska a Alžírska. Dnes už vyskočily na 1050 USD. Zvýšené ceny jsou vysazené na spotové burze TTF běhen celé zimy až do března.
*Cena ropy Brent překročila 80 USD za barel.
*A německý energetický regulátor udělal kozla zahradníkem, když certifikaci nového ruského plynovodu po dně baltského moře NordStream2 svěřil jeho úhlavnímu nepříteli a hlavnímu konkurentovi, polské firmě PGNiG, která provozuje přímého konkurenta, plynovod Jamal-Evropa přes Polsko do Německa. Dají se tedy očekávat průtahy s certifikací a další vyhrocení plynové krize v Evropě.
*V této situaci Holandsko oznámilo, že může odblokovat omezení těžby v nalezišti Groningen, kde byla těžba v uplynulých pěti letech snížena asi 5x a je plánováno její úplné zastavení kvůli opakovaným propadům půdy a zemětřesením, které poškozují stavby a také ohrožují hráze, které brání zaplavení polderů postavených na vysušených bažinách pod hladinou moře a zastavěných spoustou domů. No ale kvůli pár měsícům těžby snad nebude hned zle, když se tam plyn těžil na plné pecky více než půl století.
*V Číně a na celém trhu JKTC (Japan, Korea, Taiwan, China) cena uhlí vystoupala během letošního roku 4x, z 55 USD na 210 USD za tunu. Navíc Čína omezila dovoz australského uhlí a zkapalněného plynu kvůli necitlivým politickým vyjádřením australské vlády na téma vnitropolitické situace v Číně, lidských práv a také na téma covidu.
*A tak se celý energetický trh jihovýchodní Asie přerovnává, nákladní lodě s uhlím směřují jinam, než směřovaly před krizí a kvůli tomu roste rychle také cena uhlí v Evropě.
* Navíc v severovýchodních provinciích v Číně je nedostatek elektřiny a tak se chystá snižování spotřeby energie, včetně zastavení výroby v některých energeticky náročných provozech hutnictví, železářství, a také několikatýdenní zastavení elektronické výroby ve firmách Intel a Qualcomm, zkrátka nedostatek čipů bude pokračovat.
*Situaci v Číně by mohlo trochu uklidnit zahájení dovozu uhlí po nově postaveném železničním mostě přes řeku Amur, ale bohužel nejsou ještě dokončené všechny doprovodné stavby. Zvyšuje se také dovoz uhlí z Mongolska
*V Británii má energetická krize zase jinou podobu - nedostatek pohonných hmot na čerpacích stanicích. Není to způsobeno skutečným nedostatkem suroviny, ale nedostkem řidičů pro přepravu v cisternách poté, co po odchodu Británie z EU končí řidičům z jiných zemí platnost pracovních víz. Internet už je zaplavený videi s nekonečnými frontami u čerpadel a také rvačkami na pumpách, když se někteří řidiči odmítli smířit s tím, že dostali do nádrže jenom polovinu benzínu (aktuálně si mohou najednou načepovat jenom 25 litrů a nic do kanystrů) a napadli kvůli omezením obsluhu.
* Čína zaznamenala v uplynulém čtvrtletí nejvyšší export za celou svoji historii, nárůst oproti letům 2020 i 2019 je asi 20 %

Průměrný počet slepic: 4.8 (56 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

... máte slušný přehled,

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

vlajková loď Škoda Enyaq - čti škoda é-nijak.
Bohatí si pár Nijaků koupí, dokonce už je prodán jeden kus - no neber to! - ale spolu s nedostatkem čipů a katastrofálním poklesem prodejů v Čajně má "Skouda" zaděláno na parádní průser.
Ony totiž ani moc nejdou škochtle klasické, doti brutální zdražení na začátku letošního roku už nese své ovoce a ukončení výroby fóbického kombíka zdůvodněné Bruslogradskými manýry a manévry je zřejmě posledním hřebíkem do rakvičky boleslavské parodie na českou automobilku.
Mimochodem, linky zase nejedou, bo čipy. Kolega, který zaváží Škodovku má další dovolenou. Pochopitelně neplacenou, bo je klasický kapitalista s jedním autem na své jméno.
Tedy Škochtle spíš nejdou vůbec.Plechovkami zn. Škoda je zacpán doslova každičký možný volný prostor u autosalónů. A lidi s kešovicou, či aspoň se schválenou lízačkou, nikde...
No a pokud by se Nijaky nějakou zvláštní náhodou probraly k delší existenci, zavraždí je velmi spolehlivě první plošné vypnutí elektřiny. Silně se obávám, že soudruzi ze Čtvrté říše budou mít nějaké české zbohatlíky s auty na dálkové uhlí srdečně u prdele...

Průměrný počet slepic: 4.8 (51 hlas)

Taky mně napadlo, že celá ta záležitost s čipy může být jen zástěrka pro maskování faktu, že automobilky nechtějí dál vyrábět neprodejná auta na sklad a raději zastaví výrobu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

Nejspíš budete mít kus pravdy. Nikdo to totiž není jen jedna příčina, ale vysloveně se nabízí, že za současné hysterie proti klasickým motorům jim ten nedostatek čipů přichází tak nějak na zavolanou.Dost dobře si totiž nedovedu představit, že by ti pánové ve vedení automobilek postavili otázku takhle - buď budete respektovat fyziku a současné možnosti nebo končíme s výrobou a o nezaměstnané se postarejte ... Jsou to totiž srabi, jejich největší hrdinný střet znamená odprezentovat špatně barevně sladěnou powerpointovou prezentaci.
Takhle jim nedostatek čipů přichází tak nějak vhod a tipnul bych si, že nemají ani snahu věc řešit. Nemáme čipy - nevyrábíme .... a tak bychom chtěli naplnit ty Vaše Euro-7 nesmysly... :-).
Je to stejné jako s Covidem - ten taky mnoha rozhodujícím hráčům přišel a stále přichází tak nějak vhod.

Průměrný počet slepic: 4.8 (27 hlasů)

ČR Škodovkou, se pohybuje na hranici průseru již od roku 2018.
V tom roce se začaly v dodávkách komponentů do finálních montáží projevovat značné abnormality. A ty s postupujícím časem narůstaly.
Signalizovaly tak skutečnost, že trh je silně turbulentní.
Namísto pořádné analýzy trhu a silného postoje při jednáních se zelenými magory z Bruslogradu se autoprůmyslu dostávalo jen jakýchsi náplastí, neřešících dlouhodobý vývoj a trendy v segmentu.
Jako poslední varování mohl sloužit veřejně ohlášený odchod některých automobilek, propojených do obřích koncernů, z evropského trhu.
Neposloužil. Magoři z Bruslogradu zatleskali pacičkami a zatroubili do médií - ještě víc Evropy.
Chce se mi rovnou napsat, že soudruzi manažéři jsou stejné krve, jako soudruzi politici. Neumějí nic jiného, než přemílat hovna...
Usedněmež a zaplačme...

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

Vyrabeli auta se spalovacim motorem za naklad 100, prodavali za cenu 500.
Chteji vyrabet auta s elektromotorem za naklad 50, prodavat chteji za cenu 500. (bez baterie)
To, ze to nikdo nechce kupovat, to uz je jina tabulka v exelu, to uz vyrobni moneyzeri neresi.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

mi sloužil sqěle

ale co na emise EUhmije ??

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

A to je ještě třeba zdůraznit, že bez těch 16A to v té zásuvce může být klidně i dva dny a nenabije se to ani o procento. Ono totiž neni 220V jako 220V.
A pokud jde o čipy... By mě celkem zajímalo jak je možné, že Škodovka stojí skoro furt, TPCA v Kolíně ob den, jenom ten Nošovický Hyundai, ještě nezastavil linky kvůli čipům ani na minutu. Čím dál tím víc docházím k přesvědčení, že než nefunkční dodavatelské řetězce v tom bude spíš to, že se Číňan skutečně nas..l a řekl, že těmhle to prostě dodávat nebudeme. Stejně tam ty Škodovky už nikdo nekupuje. A řeči o tom jak ty fabriky nejsou čínské, ale Taiwanské... Tak teď tu o Sněhurce. Vždyť ten Taiwan s tou Čínou obchoduje víc než my s Německem. To akorát my si tu hrajem na "sběr metálů" a uznalé plácání po ramínku. Bych se už dneska vůbec nedivil kdyby v případě invaze Číny na ostrov, je ti místní vítali podobně jako Afghánici Taliban...
A teď už jenom stačí aby zima byla alespoň stejná jako ta loňská a může to být zajímavé.
I když upřímně v této sezóně nějaký zásadní průser ještě nečekám. Prostě karavana pojede dál.

Průměrný počet slepic: 4.8 (34 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nedostatek čipů byl způsoben vnějšími okolnostmi v první polovině roku 2021. V druhé polovině se projevila schopnost oddělení logistiky jednotlivých automobilek. Hyundai je má evidentně nejlepší, Kolín o třídu horší a kdesi v dálce se snaží prolézt s odřenýma ušima Škoda s VW. Nedostatek čipů pro Škodu je jedna věc, ale slyšel někdo o nedostatku čipů pro VW? Může být, že ze skromných přídělů si VW zabral část produkce určenou pro Škodu? Holt kolonie.
Dalším důvodem nedostatku čipů je výroba dražších modelů Škodovek (300 - 350 čipů u Oktávek a cca. 600 čipů u elektromobilů) oproti levnějším verzím Fabií (220 - 250 čipů).

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

nabití Nijáka dost málo.
Ale nemám důvod vám příliš odporovat, konkrétní data neznám.
Mně úplně stačilo zjištění, že na pomalé nabití klasického uhlobusu je potřebí jištění 64 A.
Btw. v prdeli uhlobusu je 6 - slovy šest - europalet s akumulátory.
Nikdy nejezděte v uhlobusu na zadních sedadlech či na zadní plošině, pokud se jedná o tzv. městskou úpravu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

To já nezpochybňuji, Targusi. Málo to je. Shodou okolností zrovna tohle auto měli půjčené známí na víkend. Zapůjčení vyhráli v nějaké soutěži. Dojeli s tím z Plzně do Českých Budějovic. Když to chtěli z pátku na sobotu dobít, tak to strčili právě do obyčejné zásuvky, protože to že to musí mít 16A jim nikdo neřekl. Prostě si řekli, jak správně opravil Laco, že zásuvka na 230V je jen jedna. Nicméně důležité jsou ampéry a za celou noc to nedobilo vůbec nic. A když to na druhý den strčili už do té správné, tak se to za cca. 8 hodin dobilo o celých 20 procent. Tak s tím sjeli na veřejné parkoviště a za 60 minut a 250 Kč to zvládlo dobít dalších 60 procent. Ale ani náhodou to nedobije celou kapacitu. A to ani přes noc, když se vrátíte z práce.
Osobně si myslím, že pokud na tohle vsadí Škoda, tak to bude její poslední podnikatelský počin.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Woody (neověřeno)

Trvalý odkaz

230V?

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

jste tady POUZE od toho, abyste odevzdával získané finance vybraným společnostem. Tudíž je vám souzeno chodit do háku, případně vyhrabávat nasušené sumy zpod polštáře a zasílat je tam, kde to soudruzi uznají za nutné.
A jestli 220, anebo 230, to vám může býti úplný šumák...

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

na co vlastně jsou ty čipsy a kde. |Když jsem já dělala řidičák tak o tom nebylo ani zmínky... prozradíte a poučíte ?

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Totiž do elektromobilů se jich dodává dost. To jen do spalováků nějak záhadně najednou nejsou. Proto byla ukončena výroba hitu šáde typ fabia combi.
Jiné důvody než green deal v tom nehledejte.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

a tak se davaji prednostne do modelu aut, ze kterych ma vyrobce vetsi "vyvar"

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

ODS
@ODScz
·
14h
Inflace znehodnotí úspory lidí, dál se bude zdražovat. A vláda inflaci ještě víc rozjíždí obrovským schodkem rozpočtu, který navrhuje na příští rok.
Takový rozpočet v žádném případě nepodpoříme.
TEĎ JDE O VŠECHNO!

Průměrný počet slepic: 2 (25 hlasů)

No to by se mohli spojit s komoušema, ty přece měli inflaci 4% za 30 let (nebo tak nějak). Ale před těma vlastně varují..... no aby se v tom prase vyznalo.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

Možná by Vidlákovým požadavkům vyhověl Nečas... Nebo Topolánek?
ODS je stranou pro lidi bez paměti a navíc hluché - neslyší, jak se Fiala chystá vládnout třeba i s Piráty.

Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)

teď jde o všechno. Jak pustíme Fialu & comp. s Pirátským STANem k lizu, nezůstane nám ani flek pod mostem. My si tu spořivou škrtformu v podání Tradičně Odpovědně Prosperujícího gumárenského chemika Kalouska, STANujícího Gazdíka, Okrademe Důsledně Spoluobčany a lidoveckých korouhviček ještě pamatujeme.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Miroslav Kalousek
@kalousekm
·
Sep 16
Pan premiér během neomalených nadávek opozičním poslancům řekl, že zdražování musí řešit centrální banka. Současně ČNB vyzval, ať nezvyšuje úroky. O tom, kdo je ekonomický diletant, nebylo rázem pochyb. Děkuji
@AndrejBabis
za transparentnost.

Průměrný počet slepic: 1.9 (29 hlasů)

1 česká koruna rovná se
0,046 americký dolar
1 česká koruna rovná se
3,33 ruský rubl
29. 9. 6:20 UTC ·

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)

In reply to by Kurzy měn (neověřeno)

Trvalý odkaz

kurzovní lístek si umí vygůglit každý.
A kurz měny nic nevypovídá o čemkoli jiném.
Tohle ale nepochopíš, na to nemáš...

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

A nesere vás, že tolik snahy a bohužel žádné výsledky :D Je to nahovno, když jako na hovínka apod. nejsou mazači příspěvků apod. a musíte přesvědčit obsahem, který, ale nemáte a tak to končí, že to myslíte dobře, ale pposerete jako vždy ;) Je sranda, že nenávidíte rusko, ale výsledkama jste jako v rusku v 90 letech :D

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)
Trvalý odkaz

Hlas pro SPOLU je hlas pro Piráty. Petr Hampl vysvětluje skryté:
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Hlas-pro-SPOLU-je-hlas-…
"Šéf ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala tvrdí, že v rámci povolebního uspořádání je pro něho jediná přijatelná většina s Piráty a STAN. Podle sociologa Petra Hampla je to pro voliče jasný vzkaz.
Kdo volí SPOLU, chce premiéra Fialu a Bartoše ministrem vnitra. Kdo volí Pirátostan, chce premiéra Bartoše a Fialu třeba ministrem zahraničí. Nicméně v obou případech se jedná o hlas pro rychlé a radikální zavedení nového zeleného údělu včetně zákazu automobilů, řádově desetinásobného zdražení energií a masivní migrace. A také pro drsné omezování občanských svobod....!

Průměrný počet slepic: 4.9 (39 hlasů)

Bude muset vládnout.
50% asi nedostanou.
Babiš nezajistil lepší podmínky Green Dealu. Nevyjednal, aby jádro patřilo mezi "zelené" zdroje.

Průměrný počet slepic: 2.8 (18 hlasů)

In reply to by Babišovy drahoty (neověřeno)

Trvalý odkaz

Že Babiš nezajistil lepší podmínky GD ... v tom máte sice pravdu, ale věc se má pro volby tak, že Fiala nebo Bartoš zajistí mnohem horší podmínky (pro občany ČR).
Takže - co je lepší ... Babiš, který to něco málo brzdí nebo Fiala potažmo Bartoš, kteří se chystají řádně přiložit pod kotel???
A jen podotýkám, že Babiše jsem nikdy nevolil a ani volit nehodlám, ale míň špatnou alternativu pro občany ČR nevidím. Peníze, které babiš odkloní do svého vrecka se dají rychle nahradit, zničený a podrobený stát budete narovnávat nepoměrně déle ... a to to v těchto volbách jde.

Průměrný počet slepic: 5 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

I na Seznamu museli přiznat barvu (tedy podle nich za to můžou švédské gangy).
"Exploze v Göteborgu nebyla náhoda, někdo nastražil výbušninu"
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/exploze-v-goteborgu-si-vyzadala-desi…
A než uzavřeli diskusi, napsal tam jeden diskutér:
"Ti Švédi se chovají jako blázni. Celé roky bylo Švédsko považováno za etalon slušnosti, kvality života a bezpečí. Bylo tak dokonalé, až to samotným Švédům začalo být trapné a pojali touhu o své bohatství se podělit. Tak nabídli útočiště potřebným. Většinou vousatým sirotkům a osvaleným dětem bez doprovodu. Pak samozřejmě inženýrům, doktorům a teď nově tlumočníkům. Blízký Východ, Afrika v dokonalé symbióze se Severem.
A jen vděční hosté dorazili, bác. Švédi se začali předvádět v tom nejhorším světle. Napadají se noži, mačetami. Pořádají přestřelky a teď nově i bombové útoky. Předpokládám, že viníci jsou Švédi protože vděční hosté by se jistě takhle nechovali, že? Nikdy bych nevěřil, že si Švédi uříznou takovou ostudu. Jak teď před světem vypadají? Jako nějací středověcí primitivové. No, člověk se holt pořád učí. Hezký den všem slušným lidem!"
:-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (60 hlasů)

o Švédsku jako o bezpečné zemi vzal.
Mám totiž v oblibě švédskou detektivní tvorbu knižní i filmovou a ty rozhodně svědčí o něčem úplně jiném než o etalonu bezpečnosti. A to jak v 60. letech 20. století, tak v osmdesátkách nebo dnes.

S bombovými atentáty tam mají jednu hodně nepříjemnou zkušenost. Jen je prováděli trošku jiní fousáči, než máte na mysli Vy, paní Aleno. Jejich obětmi byli hlavně libanonští obchodníci a diplomaté a jejich rodiny.
Tehdejší premiér Olof Palme nakonec těm "jiným fousáčům" zlikvidoval celé komando smrti, za což byl jejich truchlícími kolegy zavražděn.

Průměrný počet slepic: 3.7 (26 hlasů)

Palmeho zavraždil zabiják z JAR, najatý radikální švédskou pravicí. Předtím vedl Palme svou zemi třicet let do kopru, umožnil přistěhovalectví, nelegální pobyty, působení libanonských a jiných mafií...
Já jsem taky četla Sjöwallovou a Wahlöö, ovšem ti byli přesvědčenými marxisty a podle toho taky vypadá jejich kritika švédské společnosti 60. a 70. let. To už tam přistěhovalecká sebranka začala roztahovat chapadla.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

…… (abych splnil dnešní Vidlákovo zadání) po nějaké politické síle či jedinci, kteří by dokázali řešit problémy, o nichž očekávám, že se dostaví.
To řešení totiž (domnívám se) nemůže mít jinou podobu, než alespoň částečné se vymknutí z bruselských direktiv - to mám za axiom. Na jeho základě to vezmu po řadě:
ANO a Babiš? Těžko. Zkušenost s ním napovídá, že teď před volbami se kasá, ale po nich a v Bruselu? Jako dosud vždycky. Vidlákova premisa říká, že Bureš si může dovolit ledacos, ale jen ne ztratit svoje voliče - teď se podle toho chová. Po volbách se zase vrátí k dosavadní praxi. Ovšem čistě technokraticky by mnoha řešení blížících se problémů jistě schopen byl.
ODS a Fiala? Ti jsou po osmi letech v opozici vyhladovělí a kývnou po volbách v Bruseli na všechno, jen aby se dostali k prebendám. Hodně je teď vidět slyšet protibruselský Vondra... se vzpomínkou na model PROMOPRO?
KDU - ČSL a ….. kdo jim to vlastně velí? Jo, aha, nějaký Jurečka či kdo. Ochrání před Bruselem cimbál jako moravský národní nástroj a možná i kroje. Na víc nedosáhnou i kdyby chtěli (a chtějí vůbec?).
STAN a Rakušan? Moc se v nich nevyznám, ale jejich lídrem v naší gubernii je bezpáteřný Bernard (ne ten s pivovarem, ten je jinde). Z listopadového revolucionáře se stal kapitalistou, pak náhle prozřel, stal se proletářem a po zádech Milana Chovance chtěl vyšplhat na ministerský post. To neklaplo, tak pustil socany k vodě a je úplně "nezávislý" u STAN. Ten se přizpůsobí čemukoliv, už obcházel (jako Piráti) Ministerstvo dopravy, teď čerstvě prý Ministerstvo průmyslu. Jsou ostatní lídři STAN stejní? Netuším, ale marně hledám důvod, proč jim důvěřovat, že zvládnou to, co přijde.
TOP a Pekarová? Ty nemůže brát nikdo vážně..... teda, někdo možná ještě ano, ale já ne.
Piráti a Bartoš? Nebudu s nimi vůbec ztrácet čas.
SPD a Okamůra? Toho už jsem tu prokydal v předcházejících dnech dostatečně. Na reálný odpor vůči Bruselu (zatím) slabý.
Trikolóra a spol. a ta docela hezká baba? Odchodem Klause jun. pro mě vypadli ze hry a ti "spol." budou (nejspíš) bezvýznamní.
Přísaha a ten fanatický policajt? Jednoúčelový spolek. Za jakým účelem, to netuším.
Volný (a Volný)? Už dostal polibek smrti od Bobo, bože chraň, aby něco řídil v tomto státě.

Výsledek je takový, že nejdřív musí být hůře, aby později (snad!) mohlo být lépe. Prostě lidi se musejí nejdřív pořádně nasrat, pak se (snad) i vyprofiluje strana a lídr, třeba i z těch současných, mnou paušálně zavrhovaných. Zda k tomu vůbec dojde, bůh suď.

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

…. vypadli mi socani. Možná je to "symptomatické" - ČSSD předvedli, že už nic nepředvedou. Opravdu strana "starých páprdů", to měl ten pirát vlastně pravdu. Bez jakékoliv autority v zemi i jinde. K tomu drobná poznámka:

Že se s Vrběticemi posral Babiš, tomu lze rozumět (nikoliv schválit) - jde mu o majetek a možná i osobní svobodu. Ale proč se posral Hamáček, to je mi záhadou. Předpokládám ale, že při dalším bububu se posere zase.

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)