Zásah do nejrozstřílenějšího místa

Autor
Štítky

Tak nám konečně vystřelily i hlavní kalibry demokratické opozice. Je pár dní do voleb a letošní Kubiceho zpráva se jmenuje Pandora Papers. Náš premiér oligarcha si v roce 2009 koupil ve Francii jakési nemovitosti. Koupil si je přes svoje zahraniční firmy a těmto zahraničním firmám poslal svoje peníze z Česka. Podle jakýchsi investigativních sil celý tento kšeftík nese známky praní peněz. Má to dokonce i nějaký anglický název a bude se to prověřovat. Vynechal jsem něco? 

Nejsem znalec nákupů a transakcí přes ofshorové firmy, ale po přečtení včerejších novinových článků vím jistě, že ani čeští novináři o tom nic nevědí a tak jen papouškují zahraniční zdroje a jak to kdo z té angličtiny a němčiny přeložil, tak to napsal. Bez jakýchkoliv vědomostí. Už včera jsem zachytil od různých novinářů různé odchylky, které se navzájem vylučují. Ale to vem čert, o tom psát nechci. Stejně tak nehodlám řešit, zda a nakolik bylo Babišovo jednání legální. Jsem si celkem jistý, že pokud se to doopravdy stalo, jak popisují v ARD, tak to bylo na hraně zákona, ale na soud to není, protože správný miliardář má intimnější vztah se svými právníky než se svojí manželkou. Takže se vsadím, že po dlouhém předlouhém vyšetřování se ukáže, že to sice není příliš morální, ale není to nelegální. Dělali a dělají to tak všichni, kdo mají nějaké nadbytečné miliony a miliardy a jejich hlavní náplň řízení firmy spočívá v optimalizaci daní. 

Když jsem si pročetl fejsbůkový cvrkot, zjistil jsem, jak moc mimo je celý demoblok ohledně svého zdůvodnění, proč lidi volí Babiše. Oni mají pořád pocit, že  Babiš svoje voliče nějak obloudil. Že si lid myslí, že Babiš je morální a čestný člověk. A pokud bude demaskován, jeho voliči ho okamžitě opustí a začnou volit demoblok. Dodnes si ani na minutu nepřipustili, že si lid o Babišovi nedělá žádné iluze, ale ještě menší iluze si dělá o demobloku. Podívejte se na notičky našeho místního elfího rozesírače - pořád se snaží ukázat, že jsme nemorální, že volíme nemorální kandidáty. A nechápe, že všichni jsou nemorální, všichni jsou namočení a my jen řešíme, kdo všem průserům poběží vstříc nebo kdo je bude alespoň trochu zadržovat byť jen proto, že to kazí především jeho soukromé kšefty. 

                                                                       *************************************************

Malá odbočka k soukromým kšeftům. Cena hnojiv se za letošek zdvojnásobila.  Abyste měli představu... ještě letos zjara hnojil průměrný zemědělec svá pole za cenu 6000 Kč/tunu močoviny. Teď už močovina atakuje 16000,- Kč/tunu. Něco si zemědělci ještě koupili v příhodnějších časech a za lepší ceny, ale průměrně teď budou pod patu při setí hnojit za 12000,- Kč/ tunu. Příští rok zjara budou hnojit možná už za 20.000,- /tunu. 

Myslíte, že budou hnojit? Hovno budou!  Pardon za ten výraz, ale přesně tohle jsem včera slyšel u nás na poradě. Tohle je naprosto nemyslitelná cena, kterou nezachrání žádné dotace, nic. Zemědělci si spočítají, která plodina jim podle jejich názoru vydělá nejvíc a tu pohnojí. Tak třetinu plochy, protože na víc prostě nebudou mít peníze. Zbytek se zaseje "na krmnou". To znamená, že budou rovnou od začátku hrát na nízké náklady i nízké výnosy a nižší kvalitu. K tomu budou hrát na to, že v půdě nějaký dusík zbyl, takže příští rok to i bez hnojení nedopadne tak špatně. To znamená, že už teď prodává naše firma o dvě třetiny hnojiv méně. Zemědělci vědí, že je to průser, ale prostě na dnešní ceny nemají. Tečka. Tohle nemá žádné řešení. 

Koho to poškozuje?  

Ano samozřejmě - poškozuje to Agrofert. Poškozuje ho to tak moc, že to není sranda. Tak moc, že to ohrožuje všechno, co Babiš za svůj život vybudoval. Je to tak obrovský průser, že to nezachrání ani agrochemie, ani prodej nafty, ani prodej komodit, ani biosložky v benzínu. O síti reprodukčních klinik ani nemluvě. Tohle nezachrání žádný fond Hartenberg, ani michelinská restaurace v Paříži. Já osobně si teď už jednoznačně myslím, že Babiš se postavil proti Unii doopravdy. Protože tohle nepřežije ani Agrofert. A že po volbách dá Andrej  Okamurovi cokoliv. Dokonce i to referendum o Unii, protože to už bude i jeho zájem. Je úplně jedno, co v Unii předtím podepsal, teď bude dělat všechno aby to odpodepsal za každou cenu.  Protože všechny ty chemičky teď vyrábějí hnojiva za nereálně vysoké náklady, které nikdy nikdy nikdy nikdo nemůže zaplatit. Babiš nehraje o roky, ale o měsíce. Zdráhám se říci o týdny, ale takový cvrkot jako teď jsem ještě v práci nezažil. 

Babiš jde proti EU nikoliv, že by to byl náš zájem lidu. Ale protože to teď už je i jeho zájem. Na tužby lidu nevěřím a také nevěřím na dobré úmysly. Ale rozhodně věřím protřelému byznysmenovi, který si nezbytně potřebuje zachránit svoje továrny. A to tak moc, že při tom nejspíš zachrání i továrny dalších byznysmenů. Tak moc, že i padesátiprocentní ztráty jsou přijatelná cena, protože unijní alternativou je už jen krach. Krach všeho. Všimněte si, že útoky proti Babišovi z řad "opozičních podnikatelů" jsou den ze dne slabší, protože si tam stále více uvědomují, že Babiš už teď bojuje i za ně. Že sice EU poklonkovali, ale ona se jim odmění bankrotem.  Dokonce i ve Škodovce to pochopili... o půl roku později než Babiš.  

                                                             ***************************************************************                      

Zpátky k Pandora papers...

Vincek Čerčilů ve své Druhé světové válce s notnou dávkou cynismu píše o tom, jak problematické je bombardování Londýna.  Že na začátku je ohlas značný, a škody velké, ale jak je město postupně ničeno, tak každé další bombardování je slabší a slabší, protože stále více bomb jen "rozvíří suť".  

Tohle přesně je i Babišův případ. Včerejší velký výstřel hlavního opozičního kalibru sice udělal obrovský rámus, ale má špatné zaměření. Zasáhl totiž to nejrozstřílenější Babišovo místo. Trefilo se to přesně tam, kde je už kráter po Čapím hnízdu, kam už udeřil Lex Babiš, kde se střílelo na svěřenecké fondy, korunové dluhopisy,  je to přesně to místo, kam poslední čtyři roky stříleli Piráti svým žalováním do Brusele a kam střílela i evropská komise a všichni čeští novináři. Je to to místo, do kterého se už osm let trefuje Kmenta a jeho Fórum 24, kam střílí Julius Šuman, kam dopadají střely z Bakalonovin a kam střílel těžké granáty i Milion chvilek. 

Mezi řadou kráterů se včera objevil nový, který je sice rádoby velký, ale mezi ostatními zásahy naprosto dokonale zaniká.  Samozřejmě že všechny tyhle granáty Babišovi způsobují škodu. Ale jen na tomto jednom místě. Babiš toto místo už dávno v podstatě obětoval, udržuje tam minimální síly,  nechává bombardovat svojí rozbombardovanou čtvrť a  zatím o kousek vedle se nerušeně pracuje na volebním vítězství.

Babiš obětoval svojí pověst morálního člověka už dávno. Už před minulými volbami. Jeho nepřátelé to stále ještě nepochopili. Oni mají pořád pocit, že voličský sen průměrného českého človíčka je v čestném miliardáři Bakalovi, který nikdy neukradl ani korunku, všechno řádně zdanil tady v republice, lidem levně prodal byty dle svého slibu a každý večer si čte Havlovy spisy. Oni mají pocit, že konečně přijde ten další výstřel díky kterému český volič rozpozná svůj omyl a místo Babiše bude volit Fialu. Zlatý voči... 

Přitom celý tento výstřel, i kdyby se povedl a následovala další ofenzíva, zařídí jediné. Okamura dostane zpátky ty voliče, které mu Babiš sebral svojí Orbánovskou bombou. Pokud vůbec Babiš oslabí, demobloku to nepomůže ani o fous. Tyto hlasy dostane samuraj.  Okamura se od včerejška chechtá až se loupají cihly z jeho Takešiho hradu. Ať se stane cokoliv, on na tom vydělá a zřejmě na tom vydělá víc, než si myslíme. 

A zřejmě na tom vydělá i Babiš, protože má celý týden na to mluvit o komplotu, o tom, že jde o všechno, že pětilháři chtějí této zemi vzít budoucnost a jsou tak zoufalí, že vytáhli dvanáct let starou kauzu, která se čirou náhodou objevila teď před volbami. To by mohlo mobilizovat nějaké nevoliče, kteří si řeknou, že je fakt zle a tak raději k těm volbám půjdou. 

Je to trochu předčasné, ale začínám mít pocit, že v sobotu odpoledne při sčítání hlasů poprvé v novodobých dějinách uvidíme na chvilku údaj, kde bude mít Babiš přes 50% hlasů. On o to pak přijde, jak se budou sčítat velká města, ale po sečtení okrsků malých vesnic si to dovedu docela dobře představit.

PS. Abychom nezapomněli... nejde jen o Babiše, ale o 300 dalších českých podnikatelů a politiků. Celé se to odehrálo v době, kdy Babiš v politice nebyl, takže ti zapletení politici jsou celkem jednoznačně od dnešního demobloku a možná ČSSD. Tři stovky českých milionářů a miliardářů... to jsou skoro všichni ne? Vsadím se, že všichni už vědí, že teď jde i o jejich kejhák, že  v zájmu zničení Babiše mohou být také obětováni. 

Ne, z toho mraku nezaprší. Tihle všichni dneska žhaví telefony, aby to novináři nějak udělali a přestali o tom psát. Tohle se netýká jednoho nepříjemného oligarchického parvenu, tohle se týká i těch nejzasloužilejších sponzorů ODS a TOPky.  Takže to může dopadnout i tak, že výstřel sice zasáhl Babiše, ale zasáhl ho na tom nejméně bolestivém místě, ale střepiny z tohoto výbuchu ještě mohou "pozabíjet" kupu jiných oligarchů. Těch správných a demokratických. Které to bude bolet o dost víc. 

Všímáte se, jak se týden před volbami diskurz posouvá od covidu a rostoucích cen k tomu fundamentálnímu? Podívejte se na Parlamentní listy a celou alternativu. Podívejte se dokonce i mezi zcela konzervativní voliče. Dokonce i programátoři, kteří volili zcela liberálně,  začali na fejsbůku pomalu dávat najevo, že budou volit Babiše. A všichni stále zřetelněji deklarují, že důvodem jsou poslední zbytky samostatnosti tohoto státu. Aniž by to kdokoliv v kampani zdůrazňoval, aniž by kdokoliv hrál na tuto notu, stále více veřejných hlasů dává tyto volby do souvislosti s naší suverenitou. 

Babiš to prostě rozpoznal. Možná ještě před rokem byl prounijní, ale teď prostě jen s předstihem naskakuje do nové lokomotivy dějin. Koneckonců i před těmi třiceti roky vydělal díky tomu, že včas rozpoznal, jak to bude. Teď podle mě dělá to samé. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (186 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

jak je na tom teď ten jeho konkurent, co se s ním přd pár lety pošťuchoval kvůli nějakému lánu?
Rada se jmenuje, tuším.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Konkurent Rada je jen " jeden z malých zemědělců na okrese Znojmo. Má cca 1500 ha a to tu má skoro každý. Přes Boskovštejn jsem jel naposled před týdnem a vypadalo to tam jako obvykle. Pro zemědělce byl letošní rok dobrý. Na úrodě slušně vydělali a slušně vydělali i loni. Ještě je čeká kukuřice, které je také hodně. Ale kukuřice už bude horší ne kvůli výnosu, ale kvůli sušení. Ceny za sušení stouply kvůli drahému plynu asi o 20%. Ale pořád to bude slušný vejvar. 

Horší to bude zjara. Současné ceny hnojiv jsou úplně mimo ekonomickou realitu. Což znmaená, že nikdo ze zemědělců nebude blbnout a kupovat nejen hnojiva, ale pro jistotu si nekoupí ani traktory a zemědělské stroje. Prostě je špatná doba. 

Průměrný počet slepic: 4.8 (34 hlasů)

Už asi chápu, proč Vám někdy nerozumím; ono to je ve velikosti polností.
15 km2 je v Čechách už docela slušné panství nebo velký velkostatek. Nebo velké družstvo.
V korunách to je asi 380 000 000.- Kč (aktuální cena za zemědělskou půdu).

Takže dvojnásobný dík za informaci!

P.S.: No, to mě právě napadlo, když jsem četl Váš článek. Jako to svoje "malé hospodářství" asi uhnojí.
Takže možná nijak.
Takže v lepším případě nižší výnosy v horší kvalitě.
A na podzim kilo mouky za 40.- Kč.
Tudíž, když napíšu, že nás čekají opravdu dobrodružné časy, asi se moc nespletu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

No... při každém hnojení se musí vyházet na hektar asi 200kg. Hnojení se dělá několikrát. Něco se hnojí víc, něco míň. Takže průměrně potřebuje cca 500 kg na hektar. To je 750tun. Loni ho to stálo 750x4500 = 3,3mil. korun. Letos ho to bude stát 2x tolik. Zisk z jednoho hektaru je po všech daních a pronájmech odhadem 3000,- Kč. To dělá 4,5 milionu za které pan Rada může kupovat další pozemky, techniku, za to může opravovat starou techniku a občas si koupí nové auto.  Letos si z toho zisku může odečíst 3 mega za navýšení cen hnojiv... to je prostě nereálné.  

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

Průměrný plat byl i za toho předchozího bolševika něco, jako ten současný. Dosáhne na něj asi tak každý desátý pracující člověk.

Nicméně - v jednom období, jen za můj podprůměrný plat, moje paní na mateřské, dvě děti 3 a druhé půlrok, jsme bydleli v zařízeném družstevním bytě bez jakýchkoli půjček, zaplatili všechna inkasa, koupili dětem vše, co bylo potřeba. Jedli jsme normálně, asi jako všichni ostatní z tehdejší "dělnické třídy", třebaže povaha mé práce zrovna "dělnická" moc nebyla. S tím jedním platem to na vyskakování nebylo, ale nestrádal nikdo.
Měli jsme už vlastní Škodu 110LS, kterou jsem kupoval ještě za svobodna, od mého strejdy, co to auto víc leštil, nežli jezdil - měla najeto jen asi 20.000km, ještě ani pořádně nezajetá. A zbývalo nám občas i pár šušňů na to, abych škůdku furt nějak vylepšoval. Pro případ potřeby - stěhování něčeho do velikosti asi jednodveřní skříně, jsme si mohli oficiálně vypůjčit podnikovou, jinak mou přidělenou služební Š1202, za únosný kilometrový paušál. Z toho dočasně jednoho mého podprůměrného platu, zbývalo ještě i na benzín do vlastního auta, s děckama na výlety třeba do Slušovic a tak.
Nijak jsme ani z toho dočasného jednoho, mírně podprůměrného platu (a fušek k tomu), neživořili - ani my dospělí, ani děti.
A když jsme vydělávali oba a bylo těch fušek (spisovně "melouchů") dostatek, jakože v mém oboru bylo prakticky furt, tak jsme i nemálo odložili. Na dovolené, na plánovanou stavbu chaty (pozemek jen za kolek, od rodičů mé paní). Pokud jsme takto podprůměrně vydělávali oba, tak brzy zbylo i na soňácký Trinitron z Tuzexu, ještě později i na financování dobrého vzdělání oběma dětem.
Takže ano, dalo se - i s jedním podprůměrným platem.
Přesto by mě ani nenapadlo, toho předchozího bolševika jakkoli adorovat, jak je dneska často vidět.
Starší, reálsocialisticky důvěřiví lidi, bohužel slyší na všecky ty budelípy, na všecko to uplácení.
Slyší na dráhy zdarma, slyší na halasně mediálně prodané přídavky k důchodům (které by dostali ve formě valorizací i od jiných vlád), nebo slyší i na "rouškovné" a další jednorázové úplatky - to rouškovné, to bylo obzvlášť odporné.
Tihle důvěřiví lidi si bohužel myslí, že s tou partou "budelípů" se to nějak zázračně vrátí do stavu, kdy nebylo tak draho a že všechno zase bude dobrý.
Nebude, už nikdy tady nebude líp.

Průměrný počet slepic: 3.6 (17 hlasů)

kdo považuje lidi nad 50 let za nesvéprávné idioty, kteří věří na zázraky a volí Babiše proto, že jim dal koblihu „zadarmo“.

Přitom to je úplně opačně. Ti lidé volí jedinou reálnou možnost záchrany před totální katastrofou, kterou by znamenalo odevzdání této země zcela na milost a nemilost bruselským byrokratům, německým ekobláznům a korporátním centrálám. Dnes zrovna byl na Seznamu, který ze sympatií k Babišovi rozhodně nelze podezírat, článek o tom, že už letos hrozil vinou energetické politiky Německa hned dvakrát celoevropský blackout, který se podařilo odvrátit jen díky záložním zdrojům z té proklatě zaostalé střední (oni říkají východní) Evropy. A to si pod pojmem „blackout“ málokdo umí představit, o co doopravdy jde. To není výpadek proudu na hodinu, kdy se zase všechno „nahodí“ zpět a jede se dál. Masivní blackout může klidně znamenat konec evropské civilizace, jak ji známe. Cituji z článku:

Riziko blackoutů je tak mnohem vyšší, varuje Spolkový úřad pro civilní ochranu. Také škody by byly dramatičtější a vyšší než například u pandemie koronaviru či bleskových záplav, které postihly západní Německo v polovině léta. Vše totiž závisí na elektřině. Pokud by na několik dní selhala její dodávka v několika zemích, nastala by katastrofa. „Zhroutilo by se například zásobování pitnou vodou a problematická by byla i dodávka nafty pro nouzové generátory energie,“ říká Wolfram Geier, prezident Spolkového úřadu pro civilní ochranu. Připomíná, že bez elektřiny není světlo, nefungují toalety, topení, telefon, nejezdí žádné vlaky a tramvaje, nefunguje žádná pokladna v supermarketu, nefungují výtahy. „Během tří dnů by nastaly katastrofické podmínky pro život,“ dodal.
Úřad pro posuzování technologií v německém Spolkovém sněmu varuje před výpadky elektřiny již roky. „Analýzy dopadů ukázaly, že po několika dnech by v zasažené oblasti nebylo zaručeno zásobování. Stát by navíc nemohl plnit ústavou zakotvenou povinnost chránit život a zdraví svých občanů,“ píše úřad v analýze.

Konec citátu.

A to je jen jedno ze smrtelných nebezpečí, která nám v důsledku „evropské“ politiky hrozí. Vidlák v článku zmiňuje další. A každého z nás napadne jistě několik jiných. To vše by se k nám v případě nastolení Pirátostanu hrnulo jako voda z protržené přehradní nádrže, kterou se jejich voliči mermomocí pokoušejí odpálit a nic nedbají na varovné signály ani dobré rady. To naopak oni věří, že bude líp, když se o nás bude rozhodovat v Bruselu nebo třeba ve Wolfsburgu...

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

něco veselého na dobrou noc...z debaty na CNNPrima...

Babiš: Takže pět dní před volbami bakalovci přicházejí s tím, že Babiš v roce 2009 koupil nějaké nemovitosti.

Redaktorka: Pane premiére, za tím investigativním sdružením stojí 600 mezinárodních novinářů.

Babiš: Ale to není mezinárodní. To je mafie, naše, to je naše mafie, já když jsem byl v Americe, tak ta naše mafie zařídila článek, den předtím, než jsem přiletěl. Ale to je důležité. A teďka se soustřeďte , paní redaktorko…

Redaktorka: Já se soustřeďuji celou dobu, pane premiére, nebojte se…

Průměrný počet slepic: 3.6 (17 hlasů)

Na co bych si musel vzpomenout, abych volil někoho jiného?

Průměrný počet slepic: 2.8 (17 hlasů)

Alternativa se s gustem vyžívá v líčení toho, jak globalisté ohýbají všechno možné kvůli svým zájmů a ziskům, stejná alternativa, či minimálně její podstatná část toto zcela ignoruje u Andreje Babiše. Jako by on nefiguroval na exklusivním seznamu nejbohatších lidí na světě na 616. místě!

Nechápu, jak někdo útočí na Rothschildy, Rockefellery nebo nyní módně na Billa Gatese a pod., podezírá je z těch nejhorších myslitelných celoplanetárních zločinů a spiknutí, Ale u Babiše? No to prrrrrrr! Ten to s námi myslí jen a jen dobře!

Ačkoliv třeba oni pověstní Rothschildové jsou až za Babišem….No nic, nemusím chápat všechno. Ale jedno vím určitě, jestliže globalisté opravdu založili nějaké zločinné spiknutí za účelem ovládnutí planety, pak je nepochybně český bohužel premier jeho součástí. Jak to, že na rozdíl Billa Gatese požívá trvalé milosti tuzemské alternativy?

Průměrný počet slepic: 2.5 (35 hlasů)

Čtenáři, až začnou Bakalosdělovadla Ježibabiše chválit, začnu uvažovat, zda nemáte pravdu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (38 hlasů)

Čtenář: Jak to, že na rozdíl Billa Gatese požívá trvalé milosti tuzemské alternativy?
***
Rád vám pomohu ve vašich nesnázích, jak se v tom více zorientovat. Jak asi tušíte, když řekněte A (jako Andrej), musíte říci také B (jako Babiš), no a to B také, a teď se soustřeďte, znamená, že existuje globálně operující (=mající vliv měnit situaci) elita, stejně jako lokální elita. A Babiš k té globální lize (ještě) nepatří. Je stejný, jako asi 600 Čechů, kteří přes p.o.boxové firmy někde v bananové republice cosi finančně zrealizovali.

Ale to opravdu není na globální elitu. Babiš není bílej kůň tajných služeb jako třebas Cukrberg, a ten ke globalní lize patří, aby se s jeho produkty, privátnimi daty 1.5 miliardy uživatelů Facebooku, obchodovalo dokonce na černém trhu...
Už vnímate rozdíl mezi hruškami, jablky a švestkami, které jste svojí otázkou smíchal dohromady?

Průměrný počet slepic: 4.6 (44 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už v temném středověku se šlechta dělila na zeměpány a zemany. Na jedné straně Oldřich z Rožmberka, na druhé straně Jan Žižka. A mezi nimi mnoho menších i větších šlechticů. Samozřejmě že bohatší šlechtic (třeba Albrecht z Valdštejna) mířil nahoru a moc chtěl stát se říšským knížetem. Moc chtěl patřit mezi nobilitu, která má neomezený přístup k císaři ve Vídni. Byli ochotni pro to vraždit, zrazovat, měnit strany. 

U Babiše je to to samé. On chtěl být velkým šéfem. On si chtěl tykat s globálními lídry, chtěl mezi ně patřit, chtěl být u dvora. Ale... oni ho nechtěli. To je rozdíl mezi Babišem a Gatesem. Kdyby si Gates s Babišem dávali pusu, tak by Andreje nikdo nevolil. Kdyby soudruh Timmermans Babiše objímal a dával rozhovory o tom, jaký je to skvělý člověk, tak tu Babiš moc hlasů neměl. Kdyby Bakalolisty Babiše adorovaly, tak by to byl jen další globální šmejd a podle toho by s ním bylo ve volbách naloženo. 

Ale... oni ho tam nechtějí. Oni ho vylučují, vyšetřují, chtějí se ho zbavit. Vlk prostě jen nechce vidět, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (46 hlasů)

Zeman nebyl šlechticem, nebyl urozeným. Byl "pouhým" držitelem půdy.
Dokonce i zeman Jan Žižka se stal šlechticem až po svém pasování na rytíře, pár let před svou smrtí.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zemani samozřejmě šlechtou byli; byť nižší.
Někteří z nich byli i rytíři, jiní ne - to záviselo na tom, jestli byli součástí zemské hotovosti, nebo "jenom" hospodařili a eventuálně si přivydělávali nějakou úředničinou.
Rytířem se kterýkoli šlechtic stával až tehdy, pokud se úspěšně účastnil nějakých bojových aktivit; přičemž až tak nezáleželo na jeho hierarchickém postavení mezi šlechtou.
To platilo až do "Nového zřízení zemského", tedy do 16. století.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

17.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vaše tvrzení, že zeman nebyl šlechticem, není podle mě pravdivé. Šlechta byla nižší a vyšší. K nižší šlechtě patřili zemani (drželi půdu) a rytíři (třeba podle p. Vondrušky v řadě případů chudší jak nádeníci v některých obdobích). K vyšší šlechtě pak baroni, hrabata, knížata. Podobně v GB k nižší šlechtě patří rytíři a baroneti, k vyšší baron, vikomt, hrabě, markýz, vévoda.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Pane Vidlák.
To jste napsal moc nepříjemné přirovnání.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

...ani jinde.
Ten rozdíl mezi Gatesem a B. je samozřejmě i v něčem jiném, stačí když otevře hubu bez připraveného papíru, a je to poznat.

"...Ale... oni ho tam nechtějí. Oni ho vylučují, vyšetřují, chtějí se ho zbavit..."

Takže už dokonce i spiknutí mocných - proti AB.
:-D)))

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

"...Babiš není bílej kůň tajných služeb jako třebas Cukrberg..."

Ehm....eéééé....(radši no comment)

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

Je šílený nenávistí k Babišovi a Zemanovi. Jeho články je dobré vnímat touto optikou. Ne vymýšlí si, to ne, jen jinak interpretuje a hodnotí.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

In reply to by Alldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen má kurevsky dobrou paměť vlastní, ale zřejmě i dosti velkou v redakčním PC.
Mně přijde, že to Vlk podává tak, jak to je. Optikou, kterou hodně lidí odmítá vidět. Je to tak pohodlnější. Někteří tu optiku mají z narůžovělých skel.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

In reply to by Alldo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdo interpretuje jinak a hodnotí jinak - než Alldo a spol....ten je šílený ?
Svatá prostato ! Už je to tu zas...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Sobotní sčítání bude velezajímavé a ještě zajímavější budou následující komentáře a sny. Ať volby dopadnou, jak dopadnou. Mezinárodní prostor pro náš stát je malý a úzký. Před 30 lety jsme do procesu vstoupili a vystoupit můžeme jen v případném velkém krachu. Můžeme přitom jen doufat, že se nenaplní sny našich malých politiků a válce s Ruskem. S vypůjčenými letadly a demoralizovanou armádou, která pod Kábulem prohrála Prahu, moc nenaděláme. Naštěstí je v Evropě pořád dost realistických politiků, kteří se na nás a na náš boj s Ruskem dívají s útrpným posměškem a jedou si po svém a hájí SVÉ zájmy. Naše ne, proč také?

Průměrný počet slepic: 5 (46 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslivec střílel na lišku a trefil Maryšku.
Ta střela na Babiše (Kubice nr. II) má vlastnost bumerangu, vrátí se do místa odkud byla vypuštěna.
Tradičně jsem volil socany, dnes váhám mezi Velkým Bocianem a polojaponcem z Moravy.
Malý podotek k panu Targusovi (jehož zemité vstupy kvituji), jestli svoji týdenní absenci nekamufluje soudružskou výpomocí Malé Británii v rozvozu cisternami PHM pro ubohé čekatele na benzin.
Jesusmarjá i s Josefem: pro řidiče z Evropy musí být Tantalovy muka jezdit nalevo, ani nevím, jak v Malé Britanii odbočit na kruháči (asi vlevo).

Průměrný počet slepic: 4.8 (42 hlasů)
Trvalý odkaz

už večer přiznala, že z těch 300 teď řeknou jenom Babiše a další až si jako budou úplně jistí (u Báby tahle podmínka evidentně nutná nebyla). To by tak hrálo, takovou pracnou investigaci nějak nežádoucně rozmělňovat, kdoví kam by se pak stočila pozornost obecenstva.

Průměrný počet slepic: 4.8 (53 hlasů)
Trvalý odkaz

Vytáhnout rok 2009 před volbami to je taková účelovka, že to vyvolá odmítavý pocit spíš vůči těm, kteří zprávu vyslali. Jestli nemají nic jiného, tohle jim teď nepomůže. Museli by teoreticky odhalit hypotetickou vinu mnohem větší, aby volby zvrátili.

Průměrný počet slepic: 4.9 (45 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak jsem ten seznam přečetla celý a jméno Babiš v něm není. Jediné co jsem v seznamu našla s co má s ním spojitost je firma Unipetrol.

Průměrný počet slepic: 4.9 (39 hlasů)

Ale copak nepamatujete, v seznamu Aspeňáků, taky původně nebyl a pak naráz, on takový seznam... jé je zvlášť na skle...
Jua kde je napsáuno, že když všil není, večer už může být. Chyby se "opravují" jak se na ně narazíi a co není

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

https://www.icij.org/investigations/pandora-papers/governments-vow-inve…

Ten zámeček ve Francii podle nich není až tak drahý...na naše koruny jen asi 500 milionů. To docela jde, asi je spořivý.

Je mazaný, napsal by Dickens - proto ho obyčejní lidi mají rádi. Přes všecky ty různé aféry...

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

Proto mu to poprvé hodím. Nadšena nebudu, ale nechci aby se vrátila demožumpa.
Okamura bude mít dost hlasů a Komanči jsou uspávači hadů. Dokud tam bude Filip, volit je nebudu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Mě to nezajímá, koho volíš. Má to být tajné (no jo, ale to by pak nebyla účinná propaganda, před volbama....).

Tož jen ať nemáte po volbách demožumpano.
:-D))

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Jakže jsem to Vidláku psal před dvěma dny? Něco v tom smyslu, že až bude spočteno patnáct procent hlasů, tak se bude profesor Fiala divit....
Váš závěr podporuji a blahopřeji, že jste ho napsal první. Dnes večer jsem totéž říkal na naší rodinné poradě - Babiš se rozhodl jít proti Unii, protože pochopil, že jdou po něm a po nás. Tohle není odplata za Orbána, to už se chystalo dlouho, ale nakonec je to klasický overkill. Jak to říkal ten Rus? "Chtěli jsme dělat to nejlepší, ale nakonec to dopadlo jako vždycky..."
Velmi ve zkratce - tyhle převody mezi firmami žádný průser není, žádné praní peněz to není, tohle má většinou obchodní důvod - tady bych to odhadoval na spekulaci při koupi, kdy z nějakého důvodu AB nechtěl, aby se vědělo, že to kupuje on. Protože pak se s tím majetkem chlubil. A tipoval bych to na drobné šetření na dani z převodu nemovitosti. To ale dělají i drobní lidé kdekoli ve světě...
Druhá věc - já celou věc přirovnávám k tomu, jak odstranili šéfa Svobodných v Rakousku vylhanou kauzou. Středoevropský prostor musí být rozbit, žádná V4. Z jedné strany jsou tady zájmy Německa a Francie - viz volání všech pravdoláskařů, ať je zničena V4 (s tím souvisí i natlačení vlády do Turowa) a na druhé straně zájmy Sudeťáků a staré šlechty - revanš, jak jsem o něm psal.
A vše to další, o čem jste Vidláku psal.
To se nevyřeší jen těmito volbami, ale dají k tomu slušný náboj. Je třeba vybojovat referendum. Hlasy musí přijít JAK pro AB, tak pro Japonce.
A pro našeho trolla, který se tak krásně ozval, když jsem ho šídlem popíchnul. Ne, nejsem zblblý volič. O AB si nemyslím nic hezkého, stejně jako si nemyslím o Zemanovi, kterého dokonce nesnáším. Ale volil jsem ho, protože tak velel rozum. Stejně ze stejných důvodů budu volit AB, protože nejen že proti němu použili syna, ale také proto, že teď už ví, že zatroubili k honu na něj a na nás.
A spolu s Petrem Hájkem - Ostatně soudím, že Evropská Unie musí být zničena. Tím bude zachráněna Evropa.
Hezkou dobrou noc. IK

Průměrný počet slepic: 4.8 (65 hlasů)

In reply to by Immanuel Kant (neověřeno)

Trvalý odkaz

V4 je dnes rozdělena hlavně polskou vládou, která nechce jednat kvůli dolu. Polsko se cítí silné, když má víc lidí než ostatní tři státy dohromady. Už mezi válkami dokázalo Polsko si znepřátelit i ty sousední státy, kde to bylo zbytečné (Československo, Litvu). Tehdy se spoléhalo na Francii a Brity a dnes na vzdálené USA, kde není jisté, jaká bude americká politika zítra. Polsko si hlavně na východní hranici dělá vlastní politiku, která není byznysem ostatních tří států V4.

Průměrný počet slepic: 4.5 (36 hlasů)

z klávesnice. Když k tomu připočtou tradiční polskou tupost, žádnou velkou parádu V4 nenadělá.

Průměrný počet slepic: 4.3 (25 hlasů)

V tomto případě si dovoluji nesouhlasit. Při čtení mezi řádky jsem nabyl dojmu, že spor o Turow je už vyřešený. Ale bude oznámen až po volbách. Pro Babiše je tohle citlivé téma a nemůže před volbami říct, že díra zůstane, bagry zůstanou a poláci zaplatí nový vodovod. To by vypadalo, že se na Čechy u hranic vykašlal. Takže až po volbách. Ale jinak souhlasím - Polsko dělá stále tu stejnoui chybu. Místo aby bylo nejsilnějším hráčem ve V4, tak raději "spojuje svojí budoucnost s Německem a Francií". Oni pořád nepochopili, že jsme pro ně lepší spojenci, protože nemáme žádné ambice zmocnit se jejich území.  

Průměrný počet slepic: 4.2 (19 hlasů)

Polsko potřebuje spojence. My existujeme jen z vůle Německa a naše armáda je v úpadku. Naše vojenská síla je i oproti Polsku směšně malá, naše spojenecké vazby poměrně snadno zpřetrhatelné.
Nejsilnějším geopolitickým faktorem současné ČR je naše provázanost s ekonomikou Německa. Finanční toky, naše politická a surovinová závislost, vazby mezi firmami.
Slováci by byli stejně ubohým spojencem a Maďaři s poláky (zatím) nesousedí.
Polsko se naopak proti Německu čím dál silněji vymezuje a bude v tom pokračovat. Proto vsadili na silnou armádu, spojenectví s Amerikou a bude se snažit expandovat na severovýchod.

Průměrný počet slepic: 3.4 (14 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

K Vaší poslední větě: To je ovšem standardní a opakovaně neúspěšná strategie, kterou Poláci praktikují už několik staletí. Tak dlouho se vymezují a hrají si na velmoc, až si toho někdo z opravdových mocností v sousedství všimne, vletí k nim a mají vymalováno. Byť třeba měli nejlepší jízdu a kopiníky na světě, jak tomu bylo před 2. světovou válkou.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Ve skutečnosti polská armáda před druhou světovou žádné kopiníky neměla.
Jízdní jednotky hulánů, byly před druhou světovou vyzbrojeny lépe, než naše prvorepublikové jezdectvo. Měly i protitankové kanony a PT pušky.
Ceremoniální jednotky byly vybaveny tradiční jezdeckou píkou s praporkem, nikoli kopím, ale nikdy takto nebyly v daném časovém období nasazeny, ani se na boj píkou necvičily.
Stejným způsobem užívá dodnes ceremoniální jezdecké jednotky Británie, Indie, Kanada....

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Běžný domácí úkol u sousedů Polska
https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a6EvrD2_700bwp.webp

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proto vsadili na silnou armádu, spojenectví s Amerikou a bude se snažit expandovat na severovýchod......tak hlavně aby nechtěli expandovat na jih, učit se šišlat by se mi nechtělo

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

zahraniční politiku po čuni a pořád dělá, že je velmoc.
Jen tak mimochodem jej Edvard Beneš varoval, aby neuzavíral smlouvu s Německem (kopii té smlouvy Beneš odmítl).
Nyní po plyšáku zase bývalý polský ministr zahraničí pravil: "Kouřili jsme ho USákům a nic jsme za to nedostali."
A poslední aférka s konsorciem na společnou výrobu tanků Leopard+ mezi Německem a Francií. Oba státy ten nový tank společně vyvíjejí a plánují, že jich společně odeberou asi 200. Polsko jim nabídlo, aby jej vzali do holportu, že jich odebere 400, nebo tak něco. N + F Poláky odmítlo.
U Poláků je to dlouhodobá ukázka, co způsobuje debilní národní zahraniční politika a národní pýcha a to od ranného středověku (pozvání Řádu německých rytířů do Polska) až dodnes (vytahování se na Rusko).

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

Taky mě zajímá, proč se Poláci tak lísají k mocnostem a tak jsem začal zkoumat.

Odpověď mi dala moje žena, že Polsko bylo v novověku opakovaně ze všech stran okusováno různými mocnostmi. Z jedné strany Němci, z druhé Rusové, zespoda Rakousko-Uhersko, okupovali je Švédi.
V hymně zpívají "dokud žijeme, tak Polsko nezaniklo" a "co nám cizí mocnost vzala, to si s mečem vezmeme zpět", pak "dal nám příklad Bonaparte, jak máme zvítězit". Jejich hymna snad z části dává odpověď na otázku jejich divné zahraniční politiky.

Takže u nich vidím jak potřebu se ochránit před svými sousedy, tak i pokukování po "silnějším bráchovi", kulturně daná potřeba se k někomu silnému přidat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

In reply to by Immanuel Kant (neověřeno)

Trvalý odkaz

...Vy, Immanueli, ..."soudíte, že Evropská Unie musí být zničena...." a já jsem o tom už dlouho přesvědčenej ... a to jsem před mnoha lety mezi přátele do jednoho malýho blogu vstoupil jako průzračnej a přesvědčenej pacifista. Během těch u nich strávených let jsem ovšem od nich dostával pravidelně „přes držku“ za současnýho otevírání mých očí! A protože mi z toho mýho pacifismu a pevných bodů mýho žití už moc nezbylo, tak alespoň zachovávám něco jako sebezáchovnou věrnost tomu, kdo s tím Vašim "soudem"přišel na veřejnost jako první a dosud na tom trvá a ... a ZATÍM, chválabohu, moc neuhejbá.

Vím, že to nebude/nebudeme mít vůbec lehký, že se to vyvine do téměř fatálního strádání. Jsem si téměř jistej, že se o to zcela jistě už postaraj naši "přátelé" i spojenci a že se to bude podobat válce, nebo v tom lepším případě poválečnýmu období ... ale prej i z popela se dá vstanout, tak to tedy udělám, to je to nejmenší co jako stařec, kterej vidí tu nastoupenou cestu zmaru a zhouby, mohu pro svý děti a vnoučata ještě udělat a ... a jsem rád, že v tom jsem našel s nima shodu (bohužel, na něčem, co si zatím nedovedou ani představit)!

Průměrný počet slepic: 3.8 (24 hlasů)

... si ještě dovolím podotknout

Průměrný počet slepic: 3.5 (19 hlasů)