Nemůže být hůř...

Autor
Štítky

 Tento příběh jsem tu už psal kdysi dávno a je mi líto, že jsem si na něj nevzpomněl ještě před volbami. Dnešní textík měl vyjít v pátek nebo ve čtvrtek v době, kdy to ještě mělo smysl. I když si nedělám iluze, že by něco změnil. Ale hodí se i do dnešní povolební situace. 

Já totiž zírám, jak se změnil tón některých výrazných hlasů na alternativě. Nebudu jmenovat, nechci se navážet do lidí se kterými sdílíme stejný pohled na svět, ale odlišný pohled na Babiše. Nechci se nikomu vrtat v otevřené ráně. Ale úplně koukám, kolik lidí ještě v pátek mluvilo o STBákovi o oligarchovi co nás všechny prodá a jde mu jen o jeho prospěch, o covid diktátorovi co nás chce všechny zadrátovat doma, co chce všechny jen fízlovat pomocí EET a do poslední chvíle na něm nenechali nit suchou, aby o dva dny později psali o "našem Andym" a rozebírali, že má ještě spoustu možností, jak vládu složit. 

Ještě v pátek by jakýkoliv Babišův pokus o složení vlády s ODS vnímali jako jasnou zradu na našem národě a všech těch ideálech svobody, aby v pondělí už Babišovi radili, že by se měl pokusit dát nabídku Starostům, protože ti jsou skoro stejně silní jako ODS, ale ministrů na ně zbyde málo. Případně že má oslovit Milé Krajany, kteří šli vždycky s každým, kdo jim zacinkal. 

On vlastně nikdo moc nepočítal s tím, že by ANO mohlo nevyhrát. Hodně lidí na alternativě si myslelo, že STBák si nějak poradí, že národ nějak zradí a dál bude prudit s evidencí tržeb, dál bude dělat covid diktaturu, dál bude zadlužovat, dál bude mluvit tou svojí čechoslovenštinou napřeshubu a hlavně... dál bude brát ty dotace a dělat daňové úniky. Hodně lidí to prostě bralo tak, že už nemůže být hůř. Nejen tam někde v pražském demobloku, ale i na alternativě. Prostě nemůže být hůř  a tak je třeba volit srdcem, protože i malý trend se může rozrůst, je třeba zvolit skutečné vlastence, hlavně ty, kteří zabrání covid šílenství a zruší oligarchovi ten dotační byznys. 

A ejhle... ono se to skoro podařilo. Skoro. Jen tam nějak nejsou ti skuteční vlastenci a dotační byznys bude oligarchovi rušit ptákostrana s Fialou v čele. Která slibovala vyrovnaný státní rozpočet. A nechce zvyšovat daně a už vůbec ne progresivně. Takže se bude škrtat. Slevy na jízdném, zastropují se platy státních zaměstnanců (především učitelů) a samozřejmě se zvýší DPH, na to přijdou zakrátko. To jde nejlíp a je to přece ta nejspravedlivější daň. 

Já teď zopakuji ten starý příběh, jak to dopadne, když nemůže být hůř... 

Kdysi jsem měl kontakt na jistou paní. Byla vdaná, věk kolem třicítky, doma dvě malé děti. Byla velmi činorodná, protože pocházela z uspořádané a poměrně zámožné rodiny. Její tatínek byl renesanční člověk, který nač sáhl, to se mu podařilo. Zemřel bohužel těsně po svatbě své dcery. Maminka se angažovala v neziskovém sektoru, protože rodina byla zajištěná a tak provozovala úspěšný projekt pomáhající vozíčkářům. Fajn rodinka. 

Dcera ovšem měla velký mindrák. Její manžel vůbec nedržel krok s její aktivitou. Když se brali, bylo to docela roztomilé, byla vlastně ráda, že brzdí její nezřízené gejzíry nápadů, ale jak plynul čas, už ho nebavilo být v jednom kuse někde na výletech, šplhat po horách a vůbec se jinak snažit. Jak sama říkala, byl přímo ztělěsněním té písničky.... "Ráno si přispíš o chvíli dýl, prý máš svý jistý, dobytej cíl..." Byli spolu ani ne deset let, manžel chodil do práce jako ajťák, rovněž dobře vydělával, ale když přišel domů, sedl si k počítači, cosi programoval, chvílemi něco hrál a pomalu se stahoval z veřejného dění. Takový budižkničemu a mouchysněztesimě. 

Ona to ovšem nemohla vydýchat a tak se rozhodla, že v takovém vztahu nedokáže žít a tak že bude rozvod. Byla velmi činorodá, vše zařídila, manžel  bez problémů podepsal rozvodové papíry, rozdělila společné jmění, manžel neprotestoval, dostal malý byteček a jí zůstal barák. Bývalý manžel neprotestoval ani proti svěření dětí do její péče s tím, že je bude vídat, kdy bude chtít. A výživné... to ona nebude potřebovat, je aktivní a zajištěná. Bývalý manžel neprotestoval.  

Tož rýchtyk. Jak vymyslela, tak se stalo. Ale očekávané štěstí se nedostavilo. Budižkničemu už sice doma neseděl, ale ukázalo se, že nebyl tak úplně k ničemu. Minimálně s ním mohla nechat děti a jít si nakoupit. Mohla ho nechat převzít poštu, mohla ho poslat pro zapomenuté věci, připravit auto, sbalit věci a podobně. Najednou na to všechno byla sama. A nejhorší na tom bylo to, že on se zdál být ve svém bytečku spokojený. Když za ním přišly děti, vzal je ven, něco jim koupil a děti se vracely nadšené k vynervované matce, která najednou nestíhala a rušila jednu aktivitu za druhou. 

Takhle to přece nemůže nechat že?  A tak byl další soud, tentokrát o výživné. Přece toho mamlase nějak musí potrestat. Ale zase to nedopadlo podle plánu. Mamlas měl najednou platit na děti a když šlo o prachy, tak ho to nějak vybičovalo k výkonu a ten stejný soud zároveň řešil styk s dětmi. Tentokrát už ne jen tak vágně, ale v pevných termínech, pravidelně, svátky, víkendy. S tím ona nesouhlasila a rozpoutala se dlouhá právní bitva na jejímž konci musela kapitulovat a umožnit otci styk s dětmi podle pravidel. 

Opět... přece to takto nemůže nechat. Nejenže je na tom zase hůř než předtím, ale k tomu přichází o děti, které se těší k tátovi a ji začínají přehlížet. Další bitva u soudů... zkusila otce nařknout z obtěžování. Kupodivu tentokrát to dostal  osvícený státní zástupce, ten vzal děti hned po oznámení k psychologovi, ten se s nimi zavřel do vyšetřovací místnosti, vzal panenky, aby děti ukázaly co bylo a za pár hodin bylo jasné, že si to vymyslela. Vyvázla jen s napomenutím, ale začala k ní docházet pracovnice OSPODu. 

Tenkrát ten příběh tady končil, ale dneska už má pokračování. Ona si nedala říct, pokusila se o nařčení ještě jednou, ale už se na ní koukalo úplně jinak než poprvé, že si to vymyslela se ukázalo ještě rychleji než předtím a pic ho... soud vzal děti a dal je otci. Psycholog napsal dobrozdání a bylo vymalováno.  Nakonec byla ráda, že vyvázla jen s podmínkou. Bývalý manžel se po té právní bitvě dočista změnil a stal se z něj mnohem aktivnější člověk, protože krize člověka zoceluje. 

Ona s tím nemohla nic udělat a tak si alespoň našla borce, co vypadal jak Adonis, aby se vedle bývalého obtloustlého a plešatého ex alespoň pořádně vyjímala a ukázala, že si polepšila. Ovšem statné tělo neznamenalo bystrou mysl, milý amant si svojí frajárečku brzy zpracoval a zavřel ji doma, aby mu nekoukala po jiných... Dneska už je zase sama.  

Pokaždé si ta paní říkala, že nemůže být hůř. Pokaždé to přece už nemohlo být horší, pokaždé měla důvod bojovat proti životnímu neštěstí, pokaždé byla přesvědčená o tom, že má plné právo rozvrtat co měla a pokaždé si nedovedla představit, co to bude znamenat. 

A to je přesně náš případ s Babišem milé děti. Ještě v pátek si spousta z nás myslela, že nemůže být hůř. Že Babiš je ta nejhorší varianta naší budoucnosti. Teď už leckomu dochází, že existují i mnohem horší možnosti. Jedna z nich se právě líhne a brzy bude škrtat naše bezstarostné a bezpracné životy ve kterých jsme měli plnou zaměstnanost, spousty drobných výhod a oligarcha byl v celé Evropě parvenu, nikde ho neměli rádi a s chutí na něj posílali kompra stejně jako na Kurze a další nepohodlné politiky. Akorát... ten hajzl si pod sebe hrabal dotace, byl miliardář a uměl optimalizovat daně. Nemohlo být hůř... 

Teď budeme mít v čele politika, co ho mají v Evropě rádi, který už dopředu avizoval, že žádné výhody prostému lidu trpět nebude, že se Bruselu nebude vzpouzet ani trochu...

A víte co je na tom největší fór? Že klidně může  být ještě mnohem mnohem hůř. 

Klobouk dolů před každým, kdo byl schopen udělat sebereflexi. Kdo je schopen včerejšího STBáka dneska familiérně oslovovat jménem. Tak nějak z toho mám pocit, že se uměl poučit lépe než ta moje známá, která ve snaze vymanit se z průseru vždycky hladce zapadla to ještě větších sraček. Přitom na začátku by jí stačilo se prostě smířit s tím, že její manžel má kromě nevýhod i nějaké výhody. 

Pokud má Andrej rozum, tak prostě teď počká. Nebude se nažit za každou cenu dokazovat, že se v touze po moci a dotacích spolčí třeba i s ODSkou. Nejdřív by ti Pražáci měli zjistit, koho volili. A ti na alternativě by měli se slzou v oku vzpomínat na chvíle, kdy tu bačoval jen jeden oligarcha, co si ohlídal, aby si nepřilepšoval ze státního i někdo jiný. 

Pokud tohle všechno nemělo být zbytečné, tak bychom si my z alternativy měli být schopni připustit, že může být hůř. Že existuje větší a menší zlo. A že vždycky, vždycky, vždycky a za všech okolností není možné bojovat proti tomu menšímu zlu a to větší nechat na pokoji. Proti menšímu zlu se bojuje až tehdy,  když je poraženo to velké. Až se z menšího zla stane to aktuálně největší, tak je možné proti němu bojovat. Ale jedině za předpokladu, že existuje alternativa nějakého zase menšího zla. 

A tu a tam... zcela výjimečně... nastane chvíle, kdy není třeba volit menší zlo, ale vyskytne se i nějaké to skoro dobro, které je navíc i dost silné, aby se mohlo se zlem pustit do křížku. 

Pokud to tak neuděláme, tak budeme neustále ujišťováni, že může být ještě hůř. Nemusíme chodit daleko, čtěte Vlka. Ten teď bude v situaci té paní z mého příběhu. Myslel si, že nemůže být hůř a tak doporučoval volit ČSSD a Starosty. Pokud u něj ale nenastane nějaká sebereflexe, tak jeho příští doporučení pro (předčasné) volby bude zase jen horší. 

Pokud mohu Vidlácky na něco apelovat, tak je to tohle. Poučte se z toho. Poučte se, že existuje větší a menší zlo. Že někdy prostě neexistuje dobrá cesta. A pokud se o něco podobného pokusíte, tak skončíte ještě dřív než začnete. Milion lidí teď nechtělo volit menší zlo. A protože se tyto hlasy přerozdělily, tak půlka z nich nakonec volila větší zlo a ta trochu menší půlka zvolila tak jako tak menší zlo. Nemohlo být přece hůř a jakákoliv kravina měla být ku prospěchu...  nebyla. 

Všimněte si - v mém příběhu se ta paní porazila sama. I my na alternativě jsme se porazili sami. Nemá smysl si nic nalhávat. A nemá smysl se dál spojovat s těmi, kteří to nejsou ochotní uznat. Příště se zase pokusí nějak zvrátit situaci, aby jí udělali ještě horší. Nemá smysl naslouchat lidem, kteří se tak báli covid diktatury, až zapomněli, že se naše životy skládají i z jiných věcí než z epidemických opatření.  Nemá smysl se přít s těmi, které tak moc štval oligarcha s jeho dotacemi, že zapomněli na zvyšování minimální mzdy a zrušení daně ze superhrubé mzdy. Kteří se tak moc děsili toho, že by je miliardář mohl zradit, že zapomněli, že druhá strana je zradí zaručeně a má to dokonce i v programu. 

Vidlákovy kydy tu jsou pro každého. Nikdy jsem si nedělal nárok na pravdu. Nikdy jsem vám nepředkládal nic jiného než svůj názor. Nikdy jsem také nedovolil, aby si jakýkoliv jiný názor dělal nárok stát se pravdou. Na tom se nic nemění. Ale vzhledem k budoucnosti je neudržitelné nadále tříštit hlasy. Nechci dělat zbytečný blog, který bude někdy jízlivě a někdy vášnivě komentovat dění v zemičce kterou mám rád.... ale budu se vlastně jen nimrat v mindrácích a iracionálních obavách. 

Má-li být nějaké naše budoucí snažení úspěšné, tak už nesmíme dopustit to, co se tu stalo v posledním roce. Nesmíme mezi nás vpustit tu náladu, že už nemůže být hůř a ať uděláme jakoukoliv blbost, tak je to krok vpřed. Prostě není. Dovolte proto, abych ještě jednou shrnul Vidlácké poučení z posledních čtyř let, které bylo završeno o posledním víkendu dokonalým výpraskem. 

1. Větší a menší zlo existují a většinou není na výběr žádné dobro. 

2. Menší zlo se volí, proti většímu se bojuje.

3. Bojovat proti menšímu zlu znamená vždycky posilovat větší zlo

4. Jen výjimečně je možné volit dobro, které je dostatečně silné, aby se mohlo postavit zlu. Ale většinou je dobro na umření už předem. 

5. Vždycky může být hůř

Ještě se nad tím trochu zamyslím a zvu vás, abyste se zamysleli také. Asi si to vetknu jako heslo na korouhev a začnu to svým prasátkům tetovat na ouška. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (213 hlasů)

Komentáře

Bujení exekuční mafie dopustil někdo jiný. Tato mafie má peněz na rozdávání, nejvíce se rekrutují z ODS. Proto je boj proti nim téměř nemožný.

Ale doufejte. Třeba s tím Adamová a Fiala něco udělají.

Průměrný počet slepic: 4.4 (21 hlas)

Ve sněmovně mělo většinuAno,Čssd, podporováni komunisty. Mohli tím už dávno něco udělat..

Průměrný počet slepic: 3.9 (30 hlasů)

Přestávám ale rozlišovat krutou ironii od ještě krutějější SER vilné propagandy...

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)

Jj, třeba by mohli libým dvojhlasem pronést kouzelnou větičku „Dluhy se musí platit!“ a zvýšit exekutorům pravomoci a odměny. To by k nim - aspoň podle dřívějších zkušeností s vládami spořílků z ODS/TOP+STAN/KDU-ČSL - docela pasovalo.

Průměrný počet slepic: 4.4 (27 hlasů)

…. vy si opravdu myslíte, že dluhy by se platit neměly?
Zkuste mi, prosím, odpovědět jednoznačně, buďte chlap - ano nebo ne?
Možná se mýlím, ale do dluhů si přece leze zpravidla každý sám (jasně, já vím, ty "dětské dluhy" - ty, prosím, berme jako výjimku, která to pravidlo potvrzuje).

Průměrný počet slepic: 3.6 (27 hlasů)

Godote, když máš žadatele o úvěr a ten má 20čistýho a žádá splátky jsou 10, tak si říkám, že když ty instituce jim tu půjčku dají a pak dostane podobný člověk půjčku na mobil, TV apod.

Kde je vlastně riziko podnikání toho co půjčuje, běžnýmu člověku rozum říká "ten ty prachy nevrátí", ale tyto "instituce" si udělali exekutory apod. nástroje, takže ty peníze dostanou zotročením daného člověka, nikde náznak, že hlupák a chyba byla mu půjčit...

Takže ano, dluhy se platí, ale když Godote půjčíš gemblerovi, jsi hlupák ty, že si myslíš, že dluh splatí...

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)

Souhlas. Na dluhy jsou 2. Ten, co si půjčuje a ten, co půjčuje.

Jejich postavení k dluhu by mělo být vyvážené. Pokud bude postavení věřitele neotřesitelné, bude půjčovat a nehledět na riziko Ohrozí s tím sebe a i dlužníka.

Průměrný počet slepic: 5 (27 hlasů)

Admiral: Souhlas. Na dluhy jsou 2. Ten, co si půjčuje a ten, co půjčuje. Jejich postavení k dluhu by mělo být vyvážené.
***
Taktéž souhlas. Jen doplním, exekutoři nebo tr. čin úvěrového podvodu, který v 90. letech stvrořily banky snížil sice úroky, protože vymahatelnost práva, ale nově by tam mělo být u to, co píšete vy: "úvěrového podvodu" se dopouští i ten, který půjčuje tomu, kdo nemůže splatit. Ono to existuje, aby mne někdo nenařkl, Finanční arbitr rozhoduje ve prospěch těch, co půjčovali, aniž si ověřili schopnost splácet...jenže, realita je taková, že banky nepůjčují prekariatu, jednak na to mají na to lidi a pak, medializace by je poškodila, kdyby se rozebíralo, že třebas Spořka nebo Komerčka půjčila na uhlí mámě od 5 dětí a ta nesplácí, to se pak blbě dělá "charita" s nějakou modelkou a rozdávají omalovánky v nemocnicí.

Ne, oni se soustředili na "filety", na hypotéky, kde manželé ručí společně a nerozdílně a v celé výši dluhu. Kde manželé, jsou potencionalní dědici, kde existuje několik cest, jak plně "monetizovat" dluh...
Prekariát je v moci všivaků ověšených zlatými řetízky a prsteny, střední třídu ojebou právníci v bankách a dojebou právníci z exekucí a kdo to přežije, může si zajebat s insolvencí...

Průměrný počet slepic: 4.5 (25 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejčastější je dluh okolo 50 tisíc korun v případě spotřebitelských úvěrů či kreditních karet. U hypoték se jedná o částky mezi půlmilionem až dvěma miliony korun. Tak má tento dluh zaplatit dlužník?

Tu půjčku na uhlí tedy ta matka neměla dostat? Nebo ji měla dostat a nemusí ji zaplatit?

Někteří lidé (řemeslníky počínaje a majiteli realitek či jiných firmiček konče), nemají oficiálně ani 20K měsíčně, ale klidně splácí dluh 30K měsíčně. A jiní berou 40K měsíčně a nedokáží splácet 10K měsíčně. Jak to má věřitel poznat?

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

Krásná demogogie, kdy se dá jeden příklad, kdy to neplatí a tím dokazuješ, že neplatí ostatní :D

Věřitel má krásnou možnost "nemáš příjem nedostaneš půjčku" ;) Ale chápu,lepší je přenést všechno podnikatelské riziko na jednu stranu a dokazovat to demagogicky...

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je opravdu dojemné, jak jeden demagogický žvást odvede diskusi kamsi mimo. Nikdo normální přece nebude odsuzovat vracení dluhů. Exekutorská mafie je přece odsuzována za to, že vymáhá mnohonásobek dluhů. Že je to státem podporovaná lichva.

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Čekal jsem od andyho levé vlády že alespoň (přinejmenším) zastropuje maximální vymahatelnou částku v % poměru k jistině, bylo by to logické, nestálo by to nic a lidem by to umožnilo splatit v podstatě cokoli. Zdá se ale, že vazby ČSSD na vymahačskou mafii byly příliš silné. Andrej si měl vzít poradce z obyčejných lidí, ti by ho před jeho chybami varovali dřív než prchal.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

jak jinak by banky přišly k maxi majetkům, kdyby nepůjčovaly . Když někdo němůže splácet, tak vybudovaný majetek přijde bezpracně a za babku komu?????

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když někdo nemůže splácet splátky se posunou, když se nezdaří tak se majetek prodává v dražbě a banka si bere co jí náleží (dlužnou částku), zbytek jde majiteli prodaného majetku.

Zatím bez slepic

bere 20a splátky budou 10, měl by především on z pudu sebezáchovy posoudit, jestli do toho jít.
Pokud do tohoto chomoutu strčí sám a dobrovolně hlavu, měl by počítat s následky.

Já měl v minulosti různých úvěrů dost, ale všechny jsem musel splatit.
A mám zkušenost, že když jsem kdysi měl jeden dost velký u Monety a do toho mi ukradli dodávku, která mě z většiny živila, tak jsem měl kliku na úředníka tam, který mi splátky o 3 měsíce odložil a já se z toho oklepal. Ale pokud by mi je neodložil, stejně bych se z toho vyhrabal, o tom jsem přesvědčen.

Každopádně: chceš něco? tak si na to vydělej.A nebo si na to klidně puč, s tím problém nemám, ale před tím by ses měl pořádně zamyslet, jestli to dokážeš pak ukočírovat.

Jsem nedávno koukal na ČT1 na první díl těch Krotitelů dluhů. A byla tam jedna, až po krk zasekaná v dluzích. Tak ta poradkyně jí řekla, co všechno má do příště udělat. A šlo o celkem uskutečnitelné věci, jako začít rozesílat životopisy a hledat si práci, jako zjistit přesně, kolik vlastně dluží a pod. Ona po třech týdnech, když jí volala, z tohoto neudělala nic. Ani jednu jedinou věc neudělala.
Tak si říkám, píča no. Mám se dojímat nad osudem někoho takového? Vypnul jsem to před koncem a šel spát do své nezadlužené postele, vedle své nezadlužené ženy.

Průměrný počet slepic: 3.4 (16 hlasů)

jak proklepnout budouciho dluznika, ze pokud banka rekne "nepujcim", tak je skoro vzdy jiste, ze dotycny sve zavazky nebude schopen splacet.
Dotycny potom misto zlepseni sve bonity a znovupozadani uveru u banky radeji odchazi pujcit si k lichvarum a to je obvykle zacatek konce.
Pokud banka nepujci, tak je neco spatne .....

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Berrnard: A mám zkušenost, že když jsem kdysi měl jeden dost velký u Monety a do toho mi ukradli dodávku, která mě z většiny živila, tak jsem měl kliku na úředníka tam, který mi splátky o 3 měsíce odložil a já se z toho oklepal. Ale pokud by mi je neodložil, stejně bych se z toho vyhrabal, o tom jsem přesvědčen.
***
Jen jste měl štěstí. Kdyby ne, tak jdou po vás a vaší manželce a ona, pokud si myslím, že je učitelka, by ji daly srážky ze mzdy a to je konec. Nejprve však obstaví účty, takže automaticky dlužíte za telefon a další služby...kdyby jste nedostali odklad nebo nesehnali u příbuzných, pak by vaše manželka by jedna z těch, troufám si říci, tisíců manželek, které mají statisícové dluhy z manželova podnikání...
Jak zde někdo dobře popsal: nesplacené dluhy se staly doživotním trestem...Jeanu Veljeanu stačilo ukrást chleba, aby z toho měl 5 let galejí a za útěky, další roky. Dnes stačí neplatit Home Creditu za televizi, za 20 000,-, abyste dostali rovnou těch 19 let, jako Veljean v Bídnících...

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

"Dnes stačí neplatit Home Creditu za televizi, za 20 000,-, abyste dostali rovnou těch 19 let, jako Veljean v Bídnících.."

On je taky rozdíl, na co jsi půjčujete.
Já, když se před lety vracel do lesa, tak jsem si ještě pár úvěrů nesl s sebou a neměl jsem ani těch blbých 23 000 na novou profi pilu.Tak jsem jí vzal na splátky právě od toho Home Creditu. A ona mi vydělala na ty splátky i na doplacení těch jiných věcí.
A v tom bude možná ten rozdíl, jestli si půjčím na něco, co opravdu potřebuji, nebo na novou a větší televizi.

Průměrný počet slepic: 2.7 (10 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Berrnard: A v tom bude možná ten rozdíl, jestli si půjčím na něco, co opravdu potřebuji, nebo na novou a větší televizi.
***
Dobře, ještě jinak: nebavíme se o těch, co to zvládli (s odřenýma ušima), ale o těch, co to nezvládli. Co se dostali do dluhové pasti díky partnerům nebo kvůli tomu, že na pracovním trhu měli malou hodnotu a každý problém, je nevratně "vykolejil"...prostě v okamžiku jak dlužíte a nejste schopni splácet, a nesplácíte pak se spirála dluhů stane doživotním problémem, která nemá řešení.
Podle mne, jdou dluhy a koncepce svobodné společnosti proti sobě: na jedné straně, je skoro neomezená občanská svoboda (tedy i svoboda dělat chyby a tedy půjčit si navzdory riziku) a na druhé straně, je skoro neomezená délka trestu za nesplacené dluhy. Asi víte, kam miřím: že omezená svoboda, nese tedy i menší tresty popř. relativní stabilita jako např. v socialistickém Československu, umožní splácet dluhy daleko lépe...není to nostalgie, za ČSSR, ale za sociální spravedlností, která tady není a nebude.

Áckoliv, hmmm, ČSSR: Pokud vím, tak už dochované klínopisné tabulky uváděly, že ten nebo onen král, když nastoupil na trůn, odpustil všem dluhy, takže to je problém a jeho řešení táhoucí se od nepaměti...:-)

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

Že bych já někomu půjčil peníze? Šílíte?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Každý sám, taky třeba s doprovodem. Takový chronický únavový syndrom, zvlášť když ještě nemá oficiální diagnózu, to je takový dárkový koš s mnoha lahůdkami, trvanlivými klidně 10-15 let. To pak nejsou vínečka, kachničky, bazénky, nejsou ani koníčky, o práci nemluvě. Víc se mi psát nechce .....já vím, "zpravidla".

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Dluhy by se platit měly.
Ovšem, přidám k tomu nějaké to ale,
- na dluhy - zejména na ty bagatelní - by se neměly nabalovat odměny pro úředně licencované vyděrače. (např. slučování „drobných“ exekucí u jednoho dlužníka by IMHO mělo být povinné!)
- nesouhlasím, „dětské dluhy“ IMHO nejsou vyjímka, to je symptom kvalitně zmršeného systému!
- na vznik dluhu musí být dva - dlužník a věřitel. Ten, kdo půjčuje, má přinejmenším stejnou zodpovědnost za vznik dluhu jako dlužník. Chtít po něm, aby si odpovědně vybíral, komu může půjčit a komu už ne, by neměl být nijak přehnaný požadavek. Když to nedělá, měl by nést následky svého počínání. Stejně, jako ten, kdo si (nezodpovědně) půjčuje.
- u novodobých českých exekucí o nějaké placení dluhů nejde. Jde hlavně o velice výnosný kšeft pro vybrané jednotlivce.
A podle mě by vynálezci exekucí po česku zasluhovali zastřelit. Pro jistotu opakovaně a posvěcenou stříbrnou kulkou. :-)

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/z-dluhu-pres-300-tisic-na-osm-milionu…
https://www.lidovky.cz/byznys/podle-soudu-je-110-urok-v-poradku-kazdy-m…
A ne, nepovažuji ani jeden z těchto případů za něco, co by mělo mít místo v civilizované společnosti.
Pokud si někdo myslí, že 110% úrok je v pořádku a tzv. „svobodná volba,“ je podle mě dotyčný cvok. Tím spíš, když tím dotyčným je soudce Krajského soudu.
Pokud si někdo myslí, že ve jménu posvátné krávy „splácení dluhů“ je správné a morální držet lidi v dluhových pastech na doživotí.. (nebo se skrývat do „šedé ekonomiky“) je podle mě dotyčný psychopat. Systém, který takové věci umožňuje dělat, aniž by jejich autory odstraňoval z oběhu, je podle mě na dvě věci: na nic a na ....

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

"Ten, kdo půjčuje, má přinejmenším stejnou zodpovědnost za vznik dluhu jako dlužník."
Plně souhlasím. Vždyť právě tím půjčovací firmy obhajují vlastní procenta.

Jenom doplním, že existuje ještě jedna skupina dluhů - typicky vůči SVJ, které se dostane do polohy věřitele bez jakéhokoliv vlastního přičinění (voda, příspěvek na správu). I kdybyste měl kohout před jejich vodoměrem a vodu jim zastavil, stejně nesmíte. A kdybyste směl, nevím, zda je lepší skládat se dotyčnému na vodu nebo riskovat, že bude daný byt zdrojem "svrabu a neštovic".

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by oh (neověřeno)

Trvalý odkaz

Riskantní jsou odpovědi na konci stránky, tam se vám mohou po nějaký čas zobrazovat chybně, i když jsou správně - ale i naopak. To je vlastnost tohoto webu, ne chyba ;)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Dluhy se především nemají dělat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

In reply to by Sob (neověřeno)

Trvalý odkaz

Radeji stare veci, nez nove dluhy....

Průměrný počet slepic: 5 (18 hlasů)

Kéž by se tím řídili, v reálu ale si vezmou půjčku i na 'zařízení' nájemního bytu. Dnešní filozofie je 'nemám rád když mi peníze sedí na účtu' a 'prachy se maj točit'.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že správně je najít nějaký vyvážený "střed" blíže k tomu na co nemám, to si nekupuji. Každopádně někdy je skutečně výhodnější raději přeplatit na úrocích a průběžně splácet dluh, máte-li u toho dostatečnou rezervu, než se vydat z peněz najednou a zůstat bez rezervy.
Já se ve svém životě snažil vždy fungovat tak, abych byl schopen případný dluh zaplatit okamžitě. A faktem také je, že jsem začínal s karimatkou, spacákem a svíčkou v prázdném podnájmu.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

ten jezdí jako lodník za cca 1800 euro, což sice není zase až tak hitparáda, ale špatný to rozhodně není. a koupil baráček před pár lety a že uvažuje, že si vezme hypotéku, že jsou levné, na rekonstrukci.

Tak mu říkám, že jsem už nějaké dluhy absolvoval a že ten šutr, co za sebou vláčíte, není nic moc. On má do toho ještě dlouhodobě nemocnou manželku, která domů žádné peníze nepřinese.

Tak mu kamarádsky říkám: Ty vole, můžeš si pak takhle za pár let sedět v opraveném baráku, ale něco se stane, třeba zdravotně tobě, nebo práce a ty o to všechno přijdeš. To pak vezmeš Renču a budete bydlet někde na ubytovně? Hele, na hlavu vám neprší, když spláchnete, tak to hovno odfrčí, zimou netrpíte, tak to dělej postupně a budeš mít klídek.

Zvolil mou variantu a podívejte se, co se dnes vše na nás řítí a nikdo neví, co z toho ještě bude za průsery. Ale on je ve svym, nikomu nic nedluží, tak to vždycky ňák dá.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opět to záměrně trošku přeženu.

Představte si, že se někde objeví reklama: půjčte si od nás 100 000 a nám pak můžete vrátit pouze padesát.

Tak blbec jde dát výpověď do práce, jelikož právě zjistil, že se do konce života uživí půjčováním si od této firmy.
Člověk s průměrnou inteligencí začuje nějakou kulišárnu, tak si nasadí silné brýle, aby si mohl přečíst i ty věty na konci, psané těmi prťavými písmenky, pak si odplivne, ten papír hodí do koše a půjde na noční.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bernarde nikdo neříéká, že když si někdo vezme hypo a má odpovídající plat, že to je jeho volba, že se pak neomlouvá neplacení, ALE každý říká kromě obhajovačů "musí se platit", že když někdo půjčí někomu kdo už nějaký dluh má, má malý plat na výšku půjčky, že by jaksi mělo být řečeno "tvůj problém, když jsi půjčil někomu 10 mega a má minimálí mzdu, breč, že si vůl, ale nemáš právo jít to výmáhat exekutorovi" ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Podpis.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

V tomhle nejsme ve sporu. A tomu vašemu známému bych poradil totéž. Abych vám upřesnil vlastní postoj - vloni mi jeden takový hezký baráček s hezkým pozemkem s ovocnými stromy na téměř dokonalém místě utekl pod prsty (syn prodávající přesvědčil maminku, stopnuli realitce prodej a přitáhl kamaráda). Možná dobře - možná bych tratil - ale nikdy ne existenčně. Šel jsem do toho každopádně tak, abych byl schopen splácet, nemusel rozpustit svou celou stávající "rychlou rezervu" (tedy peníze v bance), na jistinu použil nanejvýš jeden byt a druhý si nechal pro případ, že by se všechno podělalo. Abych měl případný prostor na případný prodej toho domu dál. Ani bych nemusel sahat na "dlouhou rezervu" (tedy převádět pod tlakem ostatní aktiva do podoby peněz). A mohl jsem do toho jít proto, že jsem se dost let držel víceméně zkrátka. Umím si užít, zatepluji své bydlení zevnitř knihami, mám svoje "godotovské radosti", ale vždy odsaď podsaď. Abych byl schopen pořešit dluh, kdyby se stal koulí. Abych byl schopen žádný dluh nemít. Člověk musí jednat s rozvahou.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

on za to nemůže, nemůže to přece nařídit. Od toho jsou poslanci obou těch oných. Kdyby oni byli pro, on by to nemohl ignorovat.... A myslíte že takovej senát :-), či úst. sudí ... a jé je

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

1) Ten příběh je velmi poučný. Původně jsem chtěl napsat, že by si ho měly povinně přečíst všechny ženy, co jsou ve vztahu s tím svým nemožným budižkničemu naprosto oprávněně nespokojené (potvrzuje jim to deset z devíti kamarádek), ale ono to vlastně sedí i na chlapy. Stejné jádro jako příběh má vtípek o vícepatrovém obchodním domě, kam si ženy chodí kupovat muže. Nebudu říkat pointu, zájemci si to vygůglí. Ale to je jen vtípek...
2) Dlužím Vidlákovi omluvu a uznání, že přesně trefil skutečnost o propadnutí všech hlasů kromě ANO a SPD, takže tímto tak činím. Příště už na váš odhad dám víc... ;-) Pro mě osobně překvapení, že nakonec nejlíp a docela dlouho "na dostřel" se držela Přísaha.
3) Výsledky voleb přinesly i pozitiva. Kromě naprostého krachu hujerů těch největších eurošíleností (a za to obhlížení ministerských křesel a "oficiálních" cest do zahraničí coby "budoucí ... cokoliv, třeba premiér" jim to obzvlášť patří) je to zjištění, že těch, co se chtějí klanět bruseli a sedlat proti Rusku a říkat domácnosti dvou hašů a morčete rodina, že těch pořád není většina. Pořád, přes jejich luxusní podmínky, přesto že televize a většina novin píše jak oni pískají, přes obrovské tlaky z brusele i zpoza moře, přes desítky milionů od sorose i tuzemských oligarchů, pořád jich je menšina. Jenom se protentokrát dokázali lépe zorganizovat.
4) Naproti tomu jsou podle mě mimo úvahy, že by se díky tomuto počítání mohl Babiš hladce stát prezidentem. Kdo ho nesnášel natolik, že byť nebyl fanatik ani idiot, dokázal to hodit Bendovi, Kubovi, pohrobkům Hegera, Drábka a Parkanové (o Kalouskovi nemluvě), ten mu to nehodí ani jako prezidentovi. Stejně tak se nedá počítat s hlasy voličů např. TSS, ale ani mnohých ČSSD. Ti raději zůstanou doma. Nicméně akutní píčaputizace České republiky nemusí hrozit, pokud si mlčící většina vybere průchozího kandidáta přijatelného pro velkou většinu z mlčící většiny. (Pane Kmoníčku, kurva, uuuž!!!)
5) Trpaslík je dobrý plavec, ale nevydrží. Dávám jim rok, maxmálně dva, než přiznají i oni, že to skřípe. Teď bude pár týdnů, možná měsíců idylka, obsazování ministerstev, i malá kapustička pro vyhládlého slimáčka dobrá a helejte se, jak se i o tu malou dokážeme noblesně podělit, my jsme totiž úplně jiní. S jídlem chuť poroste, takže se otevřou větší projekty a tam už bude velikost kapustičky stát za nějaký ten škraloupek na prohlašované noblese. A přijdou i ideové rozpory - Piráti a TOP proti KDU u instanbulského diktátu, realita složení energetického mixu, míra vstřícnosti k afghánským inženýrům ... A samozřejmě přijdou problémy, které se budou snažit házet všechny na Babiše a nějaký ten měsíc jim to bude se značným přispěním jejich všemi placené televize procházet, ale pak už ne a oni si ozkouší, jaký je rozdíl mezi skutečným (nebo aspon zdánlivým) řešením problémů a pouhým kecáním o tom, jak by kdyby .
5.5) Historie říká, že zatím jen jediná polistopadová vláda, v níž seděla ODS, neskončila rozpadem, vyslovením nedůvěry, kriminálním skandálem, předčasnými volbami nebo kombinací předešlého. Pohled k sousedům, kde 4 trpaslíci 2x společně přemohli obra Fica, ale jednou se pak sami nad kořistí servali a podruhé k tomu usilovně směřují, potvrzuje nestabilitu spojenectví založeném na jediné společné věci: Babiš/Fico musí odejít. Podle mě nedovládnou ani tentokrát.
6) To, co částečně napsal vidlák: voliči hlasující proti babišovi natolik aktivně, že to hodili bruselským pětilhářům, většinově okusí plody svojí volby. 8 roků mimo jsoucí ODS se svými schovanými Íčky a Dalíky a odkláněči a Řebíčky a Drobily byla menším strašákem než aktuální Babiš. Tak ona se ODS zase připomene, ti to s občany myslí pořád stejně. A takové připomenutí koneckonců není na škodu, pro všechny ty, kdo vzdychali po "egyptských hrncích plných masa" (které jak známo ve skutečnosti existovaly jen v myslích reptajících).
7) Přežili jsme víc než jeden rok, jedno volební období pod knutou ODS. Dává mi to naději, že nějak přežijeme i to, co nás pod nimi čeká teď, tak nashledanou zase v lepších časech.

Průměrný počet slepic: 4.5 (36 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přežít se dá hodně, jednou to končí chřipkou, modrákem, ale někdy přežít znamená na vozíku, bez noh nebo na doživotně na přístrojích. Je otázka jak přežijeme, když je doba, kdy se láme zda skončíme jako otroci nebo lidé.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nepropadám příliš optimismu, protože:

- některé (možná dokonce téměř všechny) změny budou nevratné
- Babiš jako strašák bude fungovat furt (stejně jako "komouši" skoro 32 let po převratu)
- dnes a denně jsou dětem ve školách vymývány mozečky ve smyslu jediné pravdy
- bude to fakt hukot

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

může se to i zhoršit.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

"říkat domácnosti dvou hašů a morčete rodina", to jsem se nařechtal.
A smích, jak známo, je léčivý, tak děkuji za ozdravnou kůru.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

A jinak Milan a Martin jsou dvě různé osoby, i když oba mají na konci V. Milan V je nenapravitelný ekologicko-pokrokový optimista, zatímco Martin V je konzervativně-levicová držka.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Martin V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak pardon, já jak jsem se smál, tak jsem vás zaměnil.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Díky, Vidláku!
Moc pěkný a inspirativní příběh !

Průměrný počet slepic: 3.8 (29 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

reagoval jsem na tu pihu

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

... ale připadá mi, že volby byly cinknuté. To, že propadli socani, to se mi moc divné nezdá, ale že komunisti měli hódně pod 5%, to neberu. Uvidíme, jestli do měsíce "náhle" nezemře ředitel Statistického úřadu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (18 hlasů)

Cinknuté byly evidentně spíš průzkumy, které jim dávaly víc než socanům a až 6 procent.

Průměrný počet slepic: 3.4 (16 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

byly hezky rozeseté po celé republice

Zatím bez slepic

V komentářích k podivnostem v průběhu sčítání se objevuje argument, že velká města se sčítají až na závěr nebo že je snazší spočítat volební okrsky na venkově než ve městě.
K tomu chci připomenout, že volební okrsky jsou stanoveny tak, aby měly VŠECHNY obdobný počet voličů (ve stovkách). Není tedy důvod, proč by sečtení jednoho volebního okrsku ve městě trvalo výrazněji déle než sečtení jednoho volebního okrsku na venkově.
Volebních okrsků je 14.886, voličů 8,275.752. Na jeden volební okrsek připadá v průměru 556 voličů, což při účasti 65,43% znamená v průměru 366 odevzdaných hlasů na jeden okrsek.
Tím vším chci říct, že velikost okrsků se neliší v řádech. Konkrétně v širším centru Prahy připadalo kolem 600 odevzdaných hlasů na jeden volební okrsek. O kolik se to liší od celostátního průměru? V desítkách procent? Rozhodně ale ne v násobcích, aby to zakládalo tak obrovské rozdíly v rychlosti zpracování, natož aby vznikla významnější korelace mezi velikostí okrsku a preferencemi pro jednotlivé partajní bloky.
Nejnápadnější na letošním sčítání byl fakt, že ten setrvalý pokles průběžného výsledku u ANO a SPD (a analogicky nárůst průběžného výsledku SPOLU a PIRSTAN) začal prakticky na začátku sčítání (od okamžiku, kdy byla sečtena necelá 2% okrsků). Kde tam kdo chce hledat vliv velkých "liberálních" volebních okrsků z center velkých měst?

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)