Nemůže být hůř...

Autor
Štítky

 Tento příběh jsem tu už psal kdysi dávno a je mi líto, že jsem si na něj nevzpomněl ještě před volbami. Dnešní textík měl vyjít v pátek nebo ve čtvrtek v době, kdy to ještě mělo smysl. I když si nedělám iluze, že by něco změnil. Ale hodí se i do dnešní povolební situace. 

Já totiž zírám, jak se změnil tón některých výrazných hlasů na alternativě. Nebudu jmenovat, nechci se navážet do lidí se kterými sdílíme stejný pohled na svět, ale odlišný pohled na Babiše. Nechci se nikomu vrtat v otevřené ráně. Ale úplně koukám, kolik lidí ještě v pátek mluvilo o STBákovi o oligarchovi co nás všechny prodá a jde mu jen o jeho prospěch, o covid diktátorovi co nás chce všechny zadrátovat doma, co chce všechny jen fízlovat pomocí EET a do poslední chvíle na něm nenechali nit suchou, aby o dva dny později psali o "našem Andym" a rozebírali, že má ještě spoustu možností, jak vládu složit. 

Ještě v pátek by jakýkoliv Babišův pokus o složení vlády s ODS vnímali jako jasnou zradu na našem národě a všech těch ideálech svobody, aby v pondělí už Babišovi radili, že by se měl pokusit dát nabídku Starostům, protože ti jsou skoro stejně silní jako ODS, ale ministrů na ně zbyde málo. Případně že má oslovit Milé Krajany, kteří šli vždycky s každým, kdo jim zacinkal. 

On vlastně nikdo moc nepočítal s tím, že by ANO mohlo nevyhrát. Hodně lidí na alternativě si myslelo, že STBák si nějak poradí, že národ nějak zradí a dál bude prudit s evidencí tržeb, dál bude dělat covid diktaturu, dál bude zadlužovat, dál bude mluvit tou svojí čechoslovenštinou napřeshubu a hlavně... dál bude brát ty dotace a dělat daňové úniky. Hodně lidí to prostě bralo tak, že už nemůže být hůř. Nejen tam někde v pražském demobloku, ale i na alternativě. Prostě nemůže být hůř  a tak je třeba volit srdcem, protože i malý trend se může rozrůst, je třeba zvolit skutečné vlastence, hlavně ty, kteří zabrání covid šílenství a zruší oligarchovi ten dotační byznys. 

A ejhle... ono se to skoro podařilo. Skoro. Jen tam nějak nejsou ti skuteční vlastenci a dotační byznys bude oligarchovi rušit ptákostrana s Fialou v čele. Která slibovala vyrovnaný státní rozpočet. A nechce zvyšovat daně a už vůbec ne progresivně. Takže se bude škrtat. Slevy na jízdném, zastropují se platy státních zaměstnanců (především učitelů) a samozřejmě se zvýší DPH, na to přijdou zakrátko. To jde nejlíp a je to přece ta nejspravedlivější daň. 

Já teď zopakuji ten starý příběh, jak to dopadne, když nemůže být hůř... 

Kdysi jsem měl kontakt na jistou paní. Byla vdaná, věk kolem třicítky, doma dvě malé děti. Byla velmi činorodná, protože pocházela z uspořádané a poměrně zámožné rodiny. Její tatínek byl renesanční člověk, který nač sáhl, to se mu podařilo. Zemřel bohužel těsně po svatbě své dcery. Maminka se angažovala v neziskovém sektoru, protože rodina byla zajištěná a tak provozovala úspěšný projekt pomáhající vozíčkářům. Fajn rodinka. 

Dcera ovšem měla velký mindrák. Její manžel vůbec nedržel krok s její aktivitou. Když se brali, bylo to docela roztomilé, byla vlastně ráda, že brzdí její nezřízené gejzíry nápadů, ale jak plynul čas, už ho nebavilo být v jednom kuse někde na výletech, šplhat po horách a vůbec se jinak snažit. Jak sama říkala, byl přímo ztělěsněním té písničky.... "Ráno si přispíš o chvíli dýl, prý máš svý jistý, dobytej cíl..." Byli spolu ani ne deset let, manžel chodil do práce jako ajťák, rovněž dobře vydělával, ale když přišel domů, sedl si k počítači, cosi programoval, chvílemi něco hrál a pomalu se stahoval z veřejného dění. Takový budižkničemu a mouchysněztesimě. 

Ona to ovšem nemohla vydýchat a tak se rozhodla, že v takovém vztahu nedokáže žít a tak že bude rozvod. Byla velmi činorodá, vše zařídila, manžel  bez problémů podepsal rozvodové papíry, rozdělila společné jmění, manžel neprotestoval, dostal malý byteček a jí zůstal barák. Bývalý manžel neprotestoval ani proti svěření dětí do její péče s tím, že je bude vídat, kdy bude chtít. A výživné... to ona nebude potřebovat, je aktivní a zajištěná. Bývalý manžel neprotestoval.  

Tož rýchtyk. Jak vymyslela, tak se stalo. Ale očekávané štěstí se nedostavilo. Budižkničemu už sice doma neseděl, ale ukázalo se, že nebyl tak úplně k ničemu. Minimálně s ním mohla nechat děti a jít si nakoupit. Mohla ho nechat převzít poštu, mohla ho poslat pro zapomenuté věci, připravit auto, sbalit věci a podobně. Najednou na to všechno byla sama. A nejhorší na tom bylo to, že on se zdál být ve svém bytečku spokojený. Když za ním přišly děti, vzal je ven, něco jim koupil a děti se vracely nadšené k vynervované matce, která najednou nestíhala a rušila jednu aktivitu za druhou. 

Takhle to přece nemůže nechat že?  A tak byl další soud, tentokrát o výživné. Přece toho mamlase nějak musí potrestat. Ale zase to nedopadlo podle plánu. Mamlas měl najednou platit na děti a když šlo o prachy, tak ho to nějak vybičovalo k výkonu a ten stejný soud zároveň řešil styk s dětmi. Tentokrát už ne jen tak vágně, ale v pevných termínech, pravidelně, svátky, víkendy. S tím ona nesouhlasila a rozpoutala se dlouhá právní bitva na jejímž konci musela kapitulovat a umožnit otci styk s dětmi podle pravidel. 

Opět... přece to takto nemůže nechat. Nejenže je na tom zase hůř než předtím, ale k tomu přichází o děti, které se těší k tátovi a ji začínají přehlížet. Další bitva u soudů... zkusila otce nařknout z obtěžování. Kupodivu tentokrát to dostal  osvícený státní zástupce, ten vzal děti hned po oznámení k psychologovi, ten se s nimi zavřel do vyšetřovací místnosti, vzal panenky, aby děti ukázaly co bylo a za pár hodin bylo jasné, že si to vymyslela. Vyvázla jen s napomenutím, ale začala k ní docházet pracovnice OSPODu. 

Tenkrát ten příběh tady končil, ale dneska už má pokračování. Ona si nedala říct, pokusila se o nařčení ještě jednou, ale už se na ní koukalo úplně jinak než poprvé, že si to vymyslela se ukázalo ještě rychleji než předtím a pic ho... soud vzal děti a dal je otci. Psycholog napsal dobrozdání a bylo vymalováno.  Nakonec byla ráda, že vyvázla jen s podmínkou. Bývalý manžel se po té právní bitvě dočista změnil a stal se z něj mnohem aktivnější člověk, protože krize člověka zoceluje. 

Ona s tím nemohla nic udělat a tak si alespoň našla borce, co vypadal jak Adonis, aby se vedle bývalého obtloustlého a plešatého ex alespoň pořádně vyjímala a ukázala, že si polepšila. Ovšem statné tělo neznamenalo bystrou mysl, milý amant si svojí frajárečku brzy zpracoval a zavřel ji doma, aby mu nekoukala po jiných... Dneska už je zase sama.  

Pokaždé si ta paní říkala, že nemůže být hůř. Pokaždé to přece už nemohlo být horší, pokaždé měla důvod bojovat proti životnímu neštěstí, pokaždé byla přesvědčená o tom, že má plné právo rozvrtat co měla a pokaždé si nedovedla představit, co to bude znamenat. 

A to je přesně náš případ s Babišem milé děti. Ještě v pátek si spousta z nás myslela, že nemůže být hůř. Že Babiš je ta nejhorší varianta naší budoucnosti. Teď už leckomu dochází, že existují i mnohem horší možnosti. Jedna z nich se právě líhne a brzy bude škrtat naše bezstarostné a bezpracné životy ve kterých jsme měli plnou zaměstnanost, spousty drobných výhod a oligarcha byl v celé Evropě parvenu, nikde ho neměli rádi a s chutí na něj posílali kompra stejně jako na Kurze a další nepohodlné politiky. Akorát... ten hajzl si pod sebe hrabal dotace, byl miliardář a uměl optimalizovat daně. Nemohlo být hůř... 

Teď budeme mít v čele politika, co ho mají v Evropě rádi, který už dopředu avizoval, že žádné výhody prostému lidu trpět nebude, že se Bruselu nebude vzpouzet ani trochu...

A víte co je na tom největší fór? Že klidně může  být ještě mnohem mnohem hůř. 

Klobouk dolů před každým, kdo byl schopen udělat sebereflexi. Kdo je schopen včerejšího STBáka dneska familiérně oslovovat jménem. Tak nějak z toho mám pocit, že se uměl poučit lépe než ta moje známá, která ve snaze vymanit se z průseru vždycky hladce zapadla to ještě větších sraček. Přitom na začátku by jí stačilo se prostě smířit s tím, že její manžel má kromě nevýhod i nějaké výhody. 

Pokud má Andrej rozum, tak prostě teď počká. Nebude se nažit za každou cenu dokazovat, že se v touze po moci a dotacích spolčí třeba i s ODSkou. Nejdřív by ti Pražáci měli zjistit, koho volili. A ti na alternativě by měli se slzou v oku vzpomínat na chvíle, kdy tu bačoval jen jeden oligarcha, co si ohlídal, aby si nepřilepšoval ze státního i někdo jiný. 

Pokud tohle všechno nemělo být zbytečné, tak bychom si my z alternativy měli být schopni připustit, že může být hůř. Že existuje větší a menší zlo. A že vždycky, vždycky, vždycky a za všech okolností není možné bojovat proti tomu menšímu zlu a to větší nechat na pokoji. Proti menšímu zlu se bojuje až tehdy,  když je poraženo to velké. Až se z menšího zla stane to aktuálně největší, tak je možné proti němu bojovat. Ale jedině za předpokladu, že existuje alternativa nějakého zase menšího zla. 

A tu a tam... zcela výjimečně... nastane chvíle, kdy není třeba volit menší zlo, ale vyskytne se i nějaké to skoro dobro, které je navíc i dost silné, aby se mohlo se zlem pustit do křížku. 

Pokud to tak neuděláme, tak budeme neustále ujišťováni, že může být ještě hůř. Nemusíme chodit daleko, čtěte Vlka. Ten teď bude v situaci té paní z mého příběhu. Myslel si, že nemůže být hůř a tak doporučoval volit ČSSD a Starosty. Pokud u něj ale nenastane nějaká sebereflexe, tak jeho příští doporučení pro (předčasné) volby bude zase jen horší. 

Pokud mohu Vidlácky na něco apelovat, tak je to tohle. Poučte se z toho. Poučte se, že existuje větší a menší zlo. Že někdy prostě neexistuje dobrá cesta. A pokud se o něco podobného pokusíte, tak skončíte ještě dřív než začnete. Milion lidí teď nechtělo volit menší zlo. A protože se tyto hlasy přerozdělily, tak půlka z nich nakonec volila větší zlo a ta trochu menší půlka zvolila tak jako tak menší zlo. Nemohlo být přece hůř a jakákoliv kravina měla být ku prospěchu...  nebyla. 

Všimněte si - v mém příběhu se ta paní porazila sama. I my na alternativě jsme se porazili sami. Nemá smysl si nic nalhávat. A nemá smysl se dál spojovat s těmi, kteří to nejsou ochotní uznat. Příště se zase pokusí nějak zvrátit situaci, aby jí udělali ještě horší. Nemá smysl naslouchat lidem, kteří se tak báli covid diktatury, až zapomněli, že se naše životy skládají i z jiných věcí než z epidemických opatření.  Nemá smysl se přít s těmi, které tak moc štval oligarcha s jeho dotacemi, že zapomněli na zvyšování minimální mzdy a zrušení daně ze superhrubé mzdy. Kteří se tak moc děsili toho, že by je miliardář mohl zradit, že zapomněli, že druhá strana je zradí zaručeně a má to dokonce i v programu. 

Vidlákovy kydy tu jsou pro každého. Nikdy jsem si nedělal nárok na pravdu. Nikdy jsem vám nepředkládal nic jiného než svůj názor. Nikdy jsem také nedovolil, aby si jakýkoliv jiný názor dělal nárok stát se pravdou. Na tom se nic nemění. Ale vzhledem k budoucnosti je neudržitelné nadále tříštit hlasy. Nechci dělat zbytečný blog, který bude někdy jízlivě a někdy vášnivě komentovat dění v zemičce kterou mám rád.... ale budu se vlastně jen nimrat v mindrácích a iracionálních obavách. 

Má-li být nějaké naše budoucí snažení úspěšné, tak už nesmíme dopustit to, co se tu stalo v posledním roce. Nesmíme mezi nás vpustit tu náladu, že už nemůže být hůř a ať uděláme jakoukoliv blbost, tak je to krok vpřed. Prostě není. Dovolte proto, abych ještě jednou shrnul Vidlácké poučení z posledních čtyř let, které bylo završeno o posledním víkendu dokonalým výpraskem. 

1. Větší a menší zlo existují a většinou není na výběr žádné dobro. 

2. Menší zlo se volí, proti většímu se bojuje.

3. Bojovat proti menšímu zlu znamená vždycky posilovat větší zlo

4. Jen výjimečně je možné volit dobro, které je dostatečně silné, aby se mohlo postavit zlu. Ale většinou je dobro na umření už předem. 

5. Vždycky může být hůř

Ještě se nad tím trochu zamyslím a zvu vás, abyste se zamysleli také. Asi si to vetknu jako heslo na korouhev a začnu to svým prasátkům tetovat na ouška. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (213 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nejlepší medicína je padnout na hubu. Silní vstanou - a ti slabí? Inu mají co chtěli.
Nemohu nikomu radit, ale nejlepší mně připadá nechat všemu volný průběh. Znám maku samoživitelku s dvěma malými dětmi i rodinu s třemi VŠ studenty. Libují si jak Babiše vypráskali a těší se dobré časy. Proč jim brát iluze? Jsou vlastně apolitičtí ale hrdí na svůj čich.

Průměrný počet slepic: 4.7 (73 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to jasné.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

nemá cenu jakkoliv diskutovat. Jsou na vlně, v euforii, jsou členy vítězného týmu, který to tomu estébáckému parchantovi pořádně natřel. Vůbec jim nedochází, že každodenní realitu nepořeší jednoduchá úvaha: Babiš - ANO nebo NE.
Těm inteligentnějším dojde brzy (nebo už došlo - Vlk), že jsme v průseru, proti němuž byly Andyho "aféry" neškodnou legráckou. Těm robotkům naprogramovaných na "Babiš:ZLO - Demoblok: DOBRO" to bude chvíli trvat. Bude zajímavé sledovat komu a kdy dojde, že byl za vola a (spolu)posral to sobě i všem ostatním

Průměrný počet slepic: 4.8 (51 hlas)

bych řekl, že Brusel zahájil závěrečnou ofenzívu.
Během jednoho víkendu má pořešeno Bohmen und Mahren a k tomu ještě Rakousko.
Zbývá srovnat Poláky a Maďary (silná dělostřelecká příprava právě probíhá) a bude konečně klid na práci. Takovou, že nám bude úzko (.... a zima)

Průměrný počet slepic: 4.9 (51 hlas)

In reply to by Feldkurát Katz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale ne...i kdýž si myslíš že máš uklizeno a čisto, někde v tmavém koutku klíčí podhoubí , které v nestřeženém okamžiku využije podmínek a rozežere v okamžiku celou podlahu a krovy...
Ovládnout svět potažmo Evropu jednou ideologií nelze

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

myslím, že minimálně jedna taková "ideologie" existuje - ideologie peněz

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Propecia Hair Fine <a href="https://asalasixo.com/">furosemide max dose</a> Cialis Im Ausland

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

priligy sg <a href=https://apriligyn.com/>what is priligy tablets</a> best site to buy priligy canada

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

postihla davová schizofrenie. Myslím ale, že andy tomu šel dost naproti. Inu, tak to je, líp už bylo, včil bude hůř.
Celkově vzato nám v česku chybí pokora. Máme se tu dobře a snadno jsme zapomněli na pravdu vyslovenou v bodu pátém: Vždycky může být hůř.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alternativa se stala tradiční usedlou alternativou. Potřebujeme alternativu k alternativě.

Průměrný počet slepic: 3.4 (20 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Můj otec říkal: Nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř.

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak já zase registruji, že Pirstan a spol teď dle svých slov hodlají zahrabávat příkopy. By mne zajímalo, zda to znamená, že
- příznivci Babiše už nebudou koblihy?
- každý kdo neadoruje zelený úděl a EU přestane být Putinův troll či agent
- každý kdo nevolí jedinou správnou stranu přestane být nevzdělaný vesničan či důchodcovská socka
- naopak se začne intenzivněji spolupracovat se státy V4
- a obchodní spolupráce s Čínou a Ruskem přestane být TABU
...fakt se na to těším.

Průměrný počet slepic: 4.8 (39 hlasů)

Tak ať udělají Koláře ministrem zahraničí. To by zahrabalo příkopy stoprocentně. :)

Průměrný počet slepic: 4.6 (27 hlasů)

že by to Kolář mohl dostat. Tak ještě dosadit na post ministra války Mitrofanova nebo Džamilu a můžeme vytáhnout všechny 3 funkční BVpéčka a HURÁÁ! na Rusa

Průměrný počet slepic: 4.8 (32 hlasů)

In reply to by Feldkurát Katz (neověřeno)

Trvalý odkaz

by měla vésr poslankyně TOP09 Helena Langšádlová, ta tuším v rámci hybridní války s dezinformacemi vyzývala k preventivnímu jadernému úderu protu Rusku...

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

že jediná Černoška, aby byla genderová a rasová vyváženost. No to bude mela.

Zatím bez slepic

no, začali nadějně. Smetli se stolu nápad, že by šéfem sněmovny mohl být někdo z ANO :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokud má Zeman ještě trochu jiskru, mohl by udělat následující:
a) vyhlásit amnestii a abolici jednak na Babiše (tím, že Babiš přestane být ve střetu zájmů, se mu otevře cesta zpět k Agrofertu), ale i na všechny "verbální'" zločiny (např. "předsudečnou nenávist" a jiné hovadiny).
b) apelovat na zákonodárce, aby tyhle relikty středověku - fakticky ospravedlňující Heydrichiádu - štandopéde zrušili, jinak je to ostuda Západní civilizace,
c) okamžitě a střelhbitě jmenovat Fialu premiérem a pověřit ho sestavením vlády. Čím dřív se v tom Fiala začne plácat, tím lépe. Čím dřív sebere výhody důchodcům a skrouhne platy zfanatizovaným učitelkám, tím lépe (podotýkám, že jsem taky důchodce). Fialovi se propad zastavit nepodaří a bude mít co chtěl, na Babiše všechno svést nemůže.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

a možná také že každý kdo se neshodne s vidláky nebude elf, troll nebo referent

Průměrný počet slepic: 2.4 (18 hlasů)

No pokud do těch příkopů nebudou zahrnovat své politické odpůrce, aby zabili dvě mouchy jednou ranou...

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Brilantní příspěvek, dal bych tisíc slepic, kdyby to šlo. Myslím, že jste uhodil hřebíček na hlavičku a nádherně vystihl, jak to oni vlastně myslí...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Na archive.org je k přečtení sborník textů s názvem "Český živel v Deutscheböhmen", z roku 1918.
-----------------
No a jak se pozná zlo ? Jinak než v jeho praxi ....
A nemůže být větším zlem i menší zlo, kterému se dostane přílišné a trvalé moci ? To se nikdy nestalo ?
Zatím je pro mě osobně zlem vysoká inflace, kolaborace při protiruských sankcích a možná že z ní vyplývající eventualní domácí energetická krize, nákup předražené a nepotřebné vojenské techniky, šikana v rámci " boje s covidem", rozdávání veřejných peněz miliardářům či politikářským aktivistickým organizacím....a zejména neschopnost nalézt shodu při řešení skutečně zásadních věcí....

Neboj, práci si uchováš, i "díky" uměle vyvolanému nedostatku ti budou zas brzy přidávat....netřeba hysterčit.

Průměrný počet slepic: 3.5 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

1. volby v Nemecku vyhralo SPD - a bude jeste veselo Zeleni x FDP
2. nemecky i polsky ustavni soud se usnesl, ze EU narizeni plati na uzemi statu jen pokud nejsou v rozporu s narodnimi zakony
3. 25085 udelala jedinou slusnou vec - nechala odvezt prezidenta do UVN

Průměrný počet slepic: 3.7 (13 hlasů)

In reply to by Oldold (neověřeno)

Trvalý odkaz

"volby v Německu vyhrálo SPD" Škoda, že u nás nemělo SPD těch hlasů víc...

Průměrný počet slepic: 3.4 (35 hlasů)

německé SPD má historické zkušenosti a tradici, naši jsou bažanti a většina prošla více partajemi...což

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak tady sleduji tu diskuzi a taky si dovolim pridat nazor...Chapu, ze nekteri duchodci, tady pisou, ze za Andreje bylo a je dobre a jeho fanousci ho brani. Ale popravde, to jak bylo v minulych letech neni zasluha teto vlady, ale firem a strednich a drobnych podnikatelu a take lidi, kteri utraceli a pumpovali ekonomiku. A pak take dotace EU, ktere pomalu konci. Andrej a jeho mafianska vlada polovinu dotaci rozkradli a zadluzuji tento stat nad ramec nutneho na X generaci dopredu. Andrej sliboval, jak zmensi statni aparat, bude efektivnejsi vybirani dani atd. Misto toho akorat aparat nabujel, rozdavaji si na odmenach statisice v dobach krize a pred volbami si kupuji hlasy duchodcu rouskovnym stejne jako loni...za penize danovych poplatniku! Zrusit v teto dobe superhrubou mzdu...byl totalni nesmysl a opet kupovani volicu za statni penize! Nakup predrazenych smejdu z Ciny zkrze prekupnikua a kamaradicku Tvrdika a spol. Andrejovo laborky, testovani a kasirovani pojistoven atd. Kazdy trochu duchaplny ekonom na rozdil od te Schillerove, ktera navic ekonomka neni, si spocita, ze v roce 2030 bude zadluzeni CR k HDP 50% a nikdo nam uz nepujci! Pak nastane tvrde skrtani v socialni oblasti, kulture, zdravotnictvi se zacne platit a prijde jeste vetsi zdrazovani nez ted, minimalne zmrazeni duchodu a dalsi a dalsi dane...Takze pro vsechny Andrejovo volice, uz se proberte! Tahle vlada musi rychle zmizet a prijit takova, ktera umi pocitat a nebude krast. No, pravda...trochu utopie. Ale tahle sebranka ANO s CSSD uz musi tahnout do propadliste dejin!!!
Bohužel nás vláda pana Babiše vedla do propasti za hřmotného potlesku těch, co nevidí dál, než za práh svého domu.
Nečeká nás nic hezkého. Ten, kdo zvítězí ve volbách to bude mít moc těžké.

Průměrný počet slepic: 2.2 (85 hlasů)

je to na hromový potlesk a ve frontě na kafe na uznalé poklepání na rameno od daleko zkušenějších referentů. Zcela v duchu hesla pro příštích pár měsíců: za všechno špatné může babiš, za všechno dobré můžou hlavně podnikatelé, pak babišovi nevoliči obecně a zejména matička EU dobrotivá. Schválně jak dlouho to vydrží ...

Průměrný počet slepic: 4.7 (61 hlas)

…… objevte se tu, u Vidláků, prosím, častěji, je s vámi legrace:¨

"Tahle vlada musi rychle zmizet a prijit takova, ktera umi pocitat a nebude krast. No, pravda...trochu utopie"

Byl to Paroubek, který pro mne před časem objevil slovo "oxymóron", česky protimluv. Vyřkl jste tezi a sám si ji (podmíněně slůvkem "trochu") vyvracíte. Trochu cimrmanovské, jeví se mi.

Průměrný počet slepic: 4.8 (48 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsou přesně ti, s nimiž je jakákoliv debata zbytečná.
Jsou to buď.
a) placení trollové, kteří mají nějaké benefity z provokování a rezesíraní diskusních fór a nasírání jejich účastníků
b) blbci, kteří těm kolovrátkovským blábolům, které vypouštějí, věří
Nevím, zda je horší a) nebo b), ale nevidím důvod to zkoumat. Ale jako se vyhnu psímuý lejnu na chodníku, tak se vyhýbám debatám s těmito existencemi

Průměrný počet slepic: 4.7 (35 hlasů)

(vseho) schopny, ale ze by to byl superman, ktery si mohl delat vsechno co chtel aniz by se ohlizel na parlament, senat, soudy, opozici, EU, nazor volicu i jeho nevolicu .... tak na to Vam neskocim.

Průměrný počet slepic: 4.9 (26 hlasů)

Plácáte nesmysly . Omluvím se Vám pokud je doložíte čísly. Pro začátek mě bude stačit málo. Třeba tvrdíte:"Kazdy trochu duchaplny ekonom na rozdil od te Schillerove, ktera navic ekonomka neni, si spocita, ze v roce 2030 bude zadluzeni CR k HDP 50% a nikdo nam uz nepujci."
Doložte tabulkou zadlužení USA , Německa , Anglie. A to nechci Italii , Španělsko nebo Řecko.
Další bláboly si můžeme rozebrat potom

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

Dejte odkaz na odborný článek, ve kterém se píše, že Babišova vláda rozkradla polovinu dotací z Bruselu (takže cca 1 bilion Kč).

Bezcenný kvák blbce.

Průměrný počet slepic: 4.6 (33 hlasů)

Chápu že tomu věříte, ale tohle vysloveně bolí číst.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím, že ona "Alternativa" nemá ze své podstaty nějaké jednoty a shody dosáhnout. Protože kdyby toho schopni byli, tedy kompromisu, nebyli by alternativou, ale dějotvůrci. Alespoň někdy - alespoň jednou za čas. Jednoduše, příliš z nás jsou v podstatě jen do sebe zahledění kverulanti, mnoho z nás jsou zapšklí zneuznaní géniové, mnozí z nás jsou prostě jen pošuci, které "v tom mainstreamu" poměrně oprávněně nebere nikdo vážně - a tak hledají publikum pro svoji pravdu. Mnoho z nás věří, že alternativa = pravda. A i v té alternativě je samozřejmě pravdou ona alternativa k alternativě... Taková fraktálová rakovina neschopnosti táhnout za jeden provaz.

Takže, Vidláku, chceš-li svým blogem měnit svět a "sjednocovat", asi půjde o stejně zbytečnou snahu, jako když se Vlk snažil vychovávat, až z toho pokaždé na čas zavřel krám. Podle mě máš vlastně jedinou možnost - buď tvůj blog zůstane i na dále v zásadě jen žvanírnou s tím, že občas si z toho někdo vezme něco zajímavého - ale bez záruky, nebo můžeš svůj blog sevřít, vzít pevněji do rukou, dát mu program, vytvořit vlastní "politiku". Oba přístupy jsou samozřejmě regulérní.

Podstata problému je prostě v tom, že v alternativě jsou ti, kteří jsou z nějakého důvodu na obou krajích hlavního proudu. Pošuci vedle nepohodlného profesora, konspirátoři vedle těch, kteří vidí skryté trendy. Člověk hojící si vlastní ego vedle člověka, jemuž jde o zemi a lid... Strašně moc hlušiny, z níž se jen pracně vybírají perly. Pak k tomu přidej trolly - často provokující jen z nudy - a máš na dílo zkázy zaděláno. Nějaká "sjednocená alternativa" je chiméra. Utopie. Až bych se jí bál, kdyby se měla povést...

Průměrný počet slepic: 4.6 (50 hlasů)

Pro jistotu dodám, že mezi ony pošuky, kverulanty, zapšklé zneuznané, mohu klidně patřit sám a nemusím to vidět, protože já mám přece pravdu, protože pravdu nechce nikdo slyšet. Vlastně lze říct, že čím méně mi kdo naslouchá, tím pravdivější má pravda bezpochyby bude ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (34 hlasů)

Napsal uživatel standa.e (neověřeno) dne Út, 12. 10. 2021, 00:55

Když přijde bída na Kozáky, i hlušina se znovu protřepává, co kdyby něco z toto vypadlo.

Někdy perla, uhlí, kovy, ….

Trolly nekrmit, přestane je to bavit.

Asi tak.

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

Stando v tomto má pravdu Hampl - před prezidentskými volbami se hlavním médiím postavily tisíce bezejmenných lidí, kteří na fejsbůku sdíleli, psali maily, mluvili se známými, posílali dál řetězové maily a volební štáby to viděly (a dokonce později i vyhodnotily jako hlavní příčinu porážky jejich kandidáta), ale nemohly s tím nic dělat. Jenže tenkrát se tito lidé víceméně sjednotili a i když o sobě navzájem nevěděli, měli stejný cíl. Zvolit menší zlo.  

Tihle lidé nikam nezmizeli. Jsou tady pořád, řekl bych dokonce, že jich je víc než bylo. Jenže tentokrát se nechali z hlavní bitvy odlákat na různá vedlejší bojiště, kde bojovali proti STBákovi, proti kovidu, proti koncentrákům... Nechali se tam odvést vlastními veliteli, kteří jim řekli, že to takhle bude správně. A v rozhodující chvíli v hlavním střetnutí tyto síly chyběly. Tentokrát se volební manažeři SPOLU nemuseli bát, že jim nějaké řetězové maily seberou výsledky. Nikdo nedělal ani informace ani dezinformace o Fialovi. Místo toho se psalo o covid koncentrácích  do kterých nás vede Babiš. Do poslední chvíle před volbami jsem dostával desítky mailů o tom, jak je třeba konečně zvolit svobodu dýchat bez respirátoru a jak je očkování škodlivé. 

A teď po volbách jako když utne. Od neděle už to není téma. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (34 hlasů)

budou v soukromí opakovat nesmrtelný, mírně pozměněný citát z Knoflíkové války. Nakonec i pro ně za to bude odpovědný Babiš, protože za problémy vždycky může ten druhý.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

protoze necetli tluste knihy (jak rika Pjakin) anebo nekydali na zdejsim hnojisti.
Je pohodlne nechat vest a spolehat na reci druheho, ktery vsechno sam zaridi.
Mozna zaridi, ale je otazkou, v ci prospech ...

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Bude z toho opět to hlavní téma nebojte.. stačí pohledět na náš vzor - západ. Psal jsem komentáře včera.

A nikdo tady netvrdil, že za to může (jen) Babiš .. např. Zdravé Fórum ale i jiní jasně poukazují na všechny strany, které jsou pro "západním" opatřením a povinnému očkování.. a ano, v tomto bude spolek pětilhářů ještě mnohem větší zlo než Babiš.

Třeba ne.. třeba se mýlím a půjdeme cestou Norska, Švédska, Dánska.. ale dost silně o tom pochybuji, když vidím vůli "většiny".

Průměrný počet slepic: 3.9 (22 hlasů)

K povinnému očkování dospěje zaždý kdo budě poctivé číst knihy o infekčních nemocech, potažmo epidemiologii.

Průměrný počet slepic: 2.6 (24 hlasů)

mezi volbou přímou, prezidentskou a volbou do Dolní komory parlamentu a už vůbec je podvodem volba do Senátu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Vidím to trochu jinak. Tehdy lidé byli jednotní ve svých přáních, nikoliv že by byli sjednoceni. Velké množství individualit, které spojovaly podobné myšlenky je něco jiného, než "jít za velitelem".
Parlamentní volby jsou ale o něčem jiném, než volba prezidenta - zapojuje se více preferencí. Pravo levá orientace, víra ve schopnost toho kterého vést stát... Uvedu příklad:

Tolstoj ve Vojně a mír řeší otázku, proč byli Francouzi ochotni za napoleonem jít na smrt. A dochází k odpovědi, která změnila můj náhled na dějiny - protože Napoleon personifikoval jejich niterné přání, byl jejím ztělesněním. Tedy ne Napoleon ovládl Francii (řekněme spiklenecká teorie, či teorie o "kouzelníkovi Hitlerovi" co očaroval nebohé Němce), ale Napoleon představoval přání francouzského lidu - dal mu jen konkrétní podobu, stejně jako Hitler a jeho nacismus byl odpovědí Němcům na jejich přání. (Samozřejmě že Hitler je pozdější aplikace myšlenky Tolstého, jenž o něm samozřejmě netušil nic. Samozřejmě se bavíme o zevšeobecnělé rovině, taková asimovsko/seldonovská psychohistorie předpovídající jednání davů, nikoliv jedinců).

Kam tím směřuji - ti "velitelé", kteří "odvedli" lidi k zástupným problémům pro mě představují opět takovou personifikaci a zhmotnění přání lidí, kteří se "nechali svést". Podle mé (Tolstého ;)) teorie nenechali. Podle mě (Tolstého) byly pro tyto lidi ona zástupná témata v danou chvíli skutečně důležitější. Bez ohledu na ně. Kdybyste Vlastimilovi (jste jenom příklad, ne výtka, Vlastimile) nedal Volného, změnilo by to jeho priority? Přesměrovalo jeho hlas?

Spíš si říkám, jestli nebylo cíleným odvedením pozornosti Babiše/alternativy směrem k Pirátům tak trochu i taktikou SPOLU. Ale z hlediska samotného Babiše ta myšlenka nemá význam ani zpětně. Protože I když existuje námitka, že zdecimovaná ODS by se snadněji nechala zlákad do spolupráce s ANO, otázkou je, kolika poslanci by se takto zdecimovaná ODS mohla k Babišovi připojit (Fialu by stál křeslo jen velký průšvih a ten by znamenal ale zase málo poslanců). Podstatné by bylo i, kam by utekli voliči, kteří by utekli od ODS. Zda by se uchýlili ke kroužkování, nebo by přešli ke STAN/Pirátům či k Trikolóře (čímž si úplně jistý nejsem). Mohlo by se za takové situace docela klidně stát, že bychom měli zemětřesení a oslabení v ODS, ale ještě silnější TOP09, KDU-ČSL a premiéra s dredy. Problém nevidím v Babišově taktice. On podle mě uhrál jediné možné. Problém je v tom, že neproklouzli do sněmovny komunisté a socani a velkou část z jejich propadlých hlasů schramstla B5. Ale to by vyžadovalo buď přesun voličů od ANO (aby, pokud to bylo možné, ANO ztratilo méně poslanců, než kolik obě strany získají, zároveň by obě strany musely projevit ochotu k fungování v dosavadním formátu a zároveň není jisté), nebo SPD - ale proč by měli příznivci SPD posilovat ČSSD a KSČM?, nebo na úkor útvarů jako Trikolóra a Volný blok, Šlachta - proč by ale tito voliči měli podporovat KSČM či ČSSD?

Jednoduše jsem přesvědčený, že v daném formátu dosáhl Babiš asi maxima možného. Možná více, než kdyby Prchala neměl. Jsou prostě věci, které ani on ovlivnit nedokázal a nemohl.

Pokud byly "velitelé" Majerová, Volný, Peková, Šlachta (o něm si fakt nejsem jistý, zda šlo o béčko ANO) za onen výsledek nějak vinni, pak především tím, že poskytli možnost nespokojencům, aby jim ten svůj hlas tedy dali. Aby jej, se skřípěním zubů, nedali Babišovi (Okamurovi - zda on by byl Babišovi co platný, ale také netuším). Oni totiž také prostě nemuseli přijít. Podstatné je, že šlo o jejich vůli. O jejich rozhodnutí. Těch voličů. Ne jejich "velitelů"...

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

vědět, jak to dopadne, dal bych svůj hlas Andrejovi, jenže teď, po boji, je každý generál. Babišovi zastánci zde na Kydech i jinde by si měli vzpomenout, jak se jeho politika za ta léta měnila. Začínal přece jako pravičák, on byl ten správný a schopný podnikatel, opravdová pravice, co nekrade a maká. Na důchodce si vzpomněl až dlouho poté. Myslíte, je se v něm probudilo sociální cítění? Ne, potřeboval hlasy poslanců ČSSD i KSČM. Pravice dokázala využít EET, část živnostníků od ANO utekla, tak se Babiš záměrně posunul doleva, jenže tím začal luxovat svoje spojence. Mimochodem, já jsem na Babiše nenadával, ale ANO pro mě nebyl jen Andrej, ale taky Telička nebo Jourová, tyhle typy můj šálek čaje nikdy nebyly. Abych shrnul svoje stanovisko: Babišův ohled na lidi byl vynucený okolnostmi. Nebýt ODS příliš prohnilá, klidně mohla skončit s Babišem v posteli. Dokonce to původně tak chtěl.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Myslím, že o tom většina z nás nepochybuje. Svým způsobem to byla ochrana před Babišem samotným, ta jeho vynucená tvárnost. Každopádně bylo asi absurdní chtít po něm v koalici se socany, kteří jej drželi víceméně pod krkem, aby se choval jako ten "správný" pravičák. Ostatně, sám si to vyzkoušel v obráceném gardu, když byl pod Sobotkou. Jednoduše, ten posun do leva vznikl z podmínek, v jakých se pohyboval. Kdyby mu třeba teď kývla zase ODS, jistě by se posunul zas tam. Okamura byl pro něj každopádně až poslední z možných.

K úvodu - jak sám říkáte, po bitvě každý generál (bez jakéhokoliv odsudku). Vtip je v tom, že se každý musel rozhodnout právě před tou bitvou... Tak šel každý za tím, če mu věřil. Ať už šlo o nějaký taktický záměr, nebo osobní preference.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Netreba si zas Andreja idealizovat. Proc treba dopustil bujeni nejvetsiho vnitropolitickeho vredu nasi spolecnosti - soukromnych vymahacu, nakym hnutim mysli nazvanych "soudni" exekutori ? Pricemz moc dobre vi ze jejich kmotri jsou jeho dva nejblizsi spolupracovnici ? Bolo to od neho moudre, rozesrat statisice ba miliony lidi misto toho aby treba mel podily na neetickych, ale masovou verejnost primo neposkozujicich aktivitach ? Soukromny bandita s plackou, ktery muze vstoupit fyzicky do bytu obcana a krast tam - to je zcela jine kafe nez byt nasobne vetsi, ale fyzicke existence cloveka se bezprostredne netykajici aktivita. Konec koncu, delikatnost a nebezpecnost toho si politikove uvedomuji, treba kdyz jsou velmi opatrni smerem k zakazu zbrani. Vzit nekomu fyzicky hmotny majetek je psychologicky vec zcela jina, nez ho treba oholit zvysenou DPH, fungovanim pres danovy raj, apod. Kdyby Andrej zlikvidoval tuto obri pravni anomalii, nemajici svymi rozmery obdobu v civilizovanem svete (viz treba az nedavno a ztezka omezene exekuce malych deti !!) - pokazil by kseft 150 darebakum a par stovkam na nich navazanych dalsich - ale mel by ve volbach o x procent vice. Takze i on delal i zasadni chyby, kterym se vyhnout slo, ne ze ne.

Průměrný počet slepic: 4 (32 hlasů)