Kuřecí barometr

Autor

Krátký nemocniční úvodník... 

Hele já si fakt nemyslím, že by se o Zemana nestarali, že by něco zanedbali nebo tak. Nebo si myslíte, že i Ivana Zemanová je hyena? Neřekl bych. 

Já si teď velmi divoce zaspekuluju. Velmi divoce. Tak divoce, že tomu vlastně ani nevěřím, jen mě to napadlo...

Pětikoalice vyhrála volby... Vyhrála je výrazně a má pohodlnou většinu. S Babišem se bavit nebude a se Zemanem už vůbec ne. Co takhle jednu fintu velmi těžkého kalibru? Zeman nám odjede do nemocnice. Sanitka je dávno připravená, venku číhají novináři. Hradní mluvčáček, co je ďábelsky rafinovaný a kancléř Mynář, co je naprostý gauner si ani neohlídají, aby "umírajícího" Zemana strčili do sanitky někde mimo objektivy. Jsem úplně mimo, když mám pocit, že oni ho chtěli dostat před objektivy? Aby všichni viděli "jak zle na tom je". 

A teď se mlží. Neříkají se žádné informace z nemocnice. Budí se dojem, že místo Zemana už vládne Mynář. Novináři o tom takhle píšou. Prezidentova manželka vystoupí na tiskovce a požádá novináře o klid pro manžela. Výsledkem je, že všichni čeští novinářští i političtí marodéři a hyeny ještě přitvrdí. Šafr jde jako vždycky v čele.  Senát ihned konat. Přidává se Etzler, Kolář a další hoši. I u nás na Kydech se marodéři najdou.  Je třeba prezidenta zbavit úřadu v souladu s příslušným zákonem. Čím déle Zeman bude v nemocnici, tím více chuti k tomu bude. Čím déle bude mluvčáček mlčet, tím větší bude nervozita a tím větší bude odhodlání Zemana odstranit. A pak... pak prostě přeteče nádoba trpělivosti a Nastrčil začne konat. Udělá tiskovku, spustí to. 

A v té chvíli se objeví Zeman sice na vozíčku, ale relativně fit, a obviní Vystrčila a všechny ostatní z vlastizrady. Chtěli udělat ústavní puč. Chtěli se zbavit zvolené hlavy státu i když k tomu nebyl důvod. Zeman vystoupí před kamerami, ukáže, že mu to pořád myslí a požádá úřadujícího premiéra a ministra vnitra, aby zasáhli. Pak nějaké ty zatýkačky, vazby, soudy... a mezitím nové volby, protože nějaké pučisty není možné mít ve vládě. Ti patří do basy. 

Tfuj tfuj tfuj... už to nikdy znovu neřeknu. Ale mám trochu pocit, jestli celé to mlčení nesouvisí s nějakou vpravdě zemanovskou taktikou, jak ze všech ještě udělat blbce a nebo ještě něco horšího. Ani si netroufám dát tomuto textu standartní velikost. 

 

A teď už k dnešnímu textu: 

Dnes se vrátím  k informacím, které jsem v posledních dnech jenom nakousl. Totiž k těm rozpadajícím se dodavatelským řetězcům. Nebudu se už zabývat Škodovkou, protože o ní vím v této chvíli jen to, že z ní utíkají vysoce postavení manažeři a to je pro mě lepší ukazatel než jejich výroční zprávy a informace jejich mluvčích, že mají problémy jen s čipy a jinak je všechno naprosto sluníčkové. Jen trochu stát podojíme, pak se všechno vrátí samo do normálu a bude zase dobře. 

Nebudu se zatím vracet k Bohemia energy a k milionu voličských hlasů, co leží na zemi. Tam jsem zvědavý, kdo se toho chopí a co s tím zkusí udělat. 

Já se vrátím do svého zemědělského sektoru. Měli jsme totiž včera poradu. Ne, nejezdím mezi obchodníky, co teď vymýšlí, jak prodávat dešťovou vodu, jak ze zemědělců vymámit podpisy na smlouvách o kterých je skoro jisté, že je nebude možné dodržet. Já jezdím na porady techniků. Čili těch, co musejí udržet v chodu stroje, co zajišťují, že je všechno obilí hladce vyčištěno, vytříděno, řádně uloženo a připraveno k expedici do mlýnů. My u nás neposloucháme motivační projevy a neřešíme bonusy za prodeje. My řešíme cenu elektřiny a plynu, řešíme tuny, kilometry, součástky, náhradní díly, investice a údržbu. 

Začnu cenami energií. Když jste pořádná korporace, tak máte úplně jiné ceny za proud než domácnost. Podstatně lepší. Teď už tedy ne. Cena stoupla o 150%. Cena plynu stoupla o 200%. Stoupla tak moc, že letošní ceny za sušení kukuřice se oproti loňským čtyřiceti korunám za tunoprocento zvednou někam k sedmdesáti kačkám. A ještě jsme se museli vzdát poloviny marže. 

Před několika lety jsem pro svá střediska zařizoval kotle spalující peletky vyrobené z obilného prachu. Kotelny jsem postavil tři. Tam kde to mělo největší smysl a kde se na palivu fakt ušetřilo. Na ostatních střediscích jsem si neškrtl. Návratnost investice by byla osm let a to je na naše korporátní poměry moc pomalu. Vzhledem k letošním cenám se ovšem návratnost investice zkrátila. Na méně než polovinu. A hned samozřejmě chce velitelstvo okamžitě a střelhbitě další kotelny vybavené těmito kotly, protože teď už je to byznys... 

Bohužel... kotle už se také neprodávají. Stejný problém jako s auty. Chybí do toho pár mizerných součástek, jejichž výroba byla už dávno outsourcována do Číny. 

Výroba hnojiv stojí. Moc drahý plyn. Za tuto cenu si to u nás fakt nikdo nekoupí a poslední zbytky produkce směřují do bohatších států k bohatším zemědělcům. Co bude dál? Nic. Bude se čekat. Až bude možné koupit plyn za použitelnou cenu a až bude možné se na tuto použitelnou cenu spolehnout. Což hned tak nebude, to bychom museli udělat to co Orbán... jet za Putinem a cenu si vyjednat přímo u něj. Samozřejmě Putin nedává slevu zadarmo. I Orbán musel něčím zaplatit a také mě bude zajímat, co musel Gosudarovi slíbit. 

Jeden můj kamarád zemědělec teď po sezóně rozdělal svůj kombajn John Deere. Ve žních mu v tom rachtalo, takže si řekl že udělá generálku. Je vyučený mechanizátor, umí to, opravu si udělá sám. Tož sepsal seznam náhradních dílů k výměně. Nic hrozného. Kladky, řemenice, ložiska, táhla, hřídelky, ložiskové domky, nějaký ventilátorek... Papír poslal příslušnému obchodníkovi. Prý nejbližší termín dodání je příští rok v srpnu... 

Můj druhý kamarád - ten co má v garáži soustruh, ten se prý nezastaví. Zdražil na čtyřnásobek a stejně stojí každý den dlouho do noci u suportu a dělá hřídele. Nic jiného. Jen hřídele na různé zemědělské mašinky. Před rokem vydělával na tom, že je umí udělat levněji než kolik stojí náhradní díl v distribuci. Letos vydělává na tom, že je jediný u koho se dají sehnat. Už je dělá dráž než je oficiální ceník. Ale když není jiná možnost... 

Inflace zrychluje... Já myslím, že je to slabý odvar proti tomu, co se ještě stane. Zemědělství i ta hnojiva jsou totiž obor, kde se prostě nedá dělat na just in time.  Skleníky, kde by každý den dozrála další várka zeleniny, to tu ještě nemáme v dostatečném množství. Zatím pořád ještě platí, že v létě jsou žně a pak se to musí uložit na zimu do skladišť.  Stejně tak platí, že chemičky vyrábějí hnojiva průběžně, ale na pole se sypou dvakrát ročně. Na jaře a na podzim. Bez skladů to zatím nejde. Podobně to funguje i s živočišnou výrobou. Jatka už sice zabíjejí průběžně, ale jatečné zvíře musí nejprve vyrůst, což u drůbeže trvá měsíc, u vepřového půl roku a u hovězího tři roky.  Proto se i stoupající náklady projeví až s odstupem. Dnešní prasata na porážce byla prodána už před půl rokem. 

Pokud přijdou problémy, poznáte to nejdřív na kuřatech. Ty budou první rapidně zdražovat a pak nebudou vůbec. Vepřové je bude následovat. Až potom dojde na pečivo a jiné potravinářské zboží. Tedy... ono nedojde. Bude ho málo a bude drahé. Velmi drahé. 

Letošní situace je úplně jiná než ta loňská covidová. Tehdy hrozilo, že nebudou lidi. Že budou doma, nebudou moci pracovat a tak sice budou plné sklady, ale bude problém s dopravou. Nebo že v létě nebude možné sklízet bo covid. 

Letos sice není žádný lockdown, ale v některých oborech to vypadá jako by byl. Nejsou lidi.  Nevím jestli to je těmi chybějícími Ukrajinci, ale faktem je, že leckteré směny u nás na silech jsou obsazeny jedním člověkem.  K tomu nejsou díly, nejsou věci a když se nevyrábí hnojivo, tak se nevyrábí spousta dalších vedlejších produktů, které směřovaly do úplně jiných oborů, kde to teď také bude chybět. Jestli to takhle půjde dál, tak ani u nás nebude možné zabíjet prasata, protože to se dneska dělá pomocí CO2.  

Loni se moc nedalo odhadnout, jak bude vypadat případný výpadek v zásobování. De facto se to stalo jen zjara 2020, když vláda narychlo uzavřela Litovel a okolí. Tam pak pár dní trvalo, než se ujasnilo, jak se to bude dělat s dovozem zboží. Ale jinak to dodavatelské řetězce ustály celkem v pohodě. Domácí zásoby se ukázaly zbytečné. 

Letos to vypadá mnohem víc komunisticky. Prostě všude něco chybí a protože něco chybí, tak díky tomu chybí jinde něco dalšího a tak se to přenáší dál a dál. Je to jako to množení viru. Na začátku chybí pár komponent z Číny, to zkomplikuje několik výrob u nás, to zkomplikuje další výroby a i když se improvizuje a vymýšlí se ledacos, pořád se problémy prohlubují.  

Každopádně  letos se dá odhadnout začátek problémů. Když půjdete nakupovat, sledujte cenu mlíka a kuřat. Pokud jednoho rána přijdete na nákup a zjistíte, že cena kuřecího se v podstatě zdvojnásobila oproti minulému týdnu, je nejvyšší čas dělat si doma zásoby. To už problémy dorazily i do potravinářství a při dojení a rychlokrmení brojlerů se to ukáže jako první. Chleba v té chvíli ještě nějakou dobu vydrží. Protože někde jsou sila, která nakoupila za nějakou cenu a chvíli bude trvat, než dojde na dražší pšenici reflektující novou dobu. 

Jestli si někdo myslí, že v době tržní ekonomiky má tohle v rukou vláda, tak je naivní a měl by se nechat vyšetřit. Naše ministerstva už dávno nemají týmy plánovačů. Prostě se neplánuje. Všechno se kontroluje korunou. Cena je diktátor. Nikde není nějaká páka za kterou by se dalo vzít a tím to všechno zastavit. Ani kdyby vláda ceny zamrazila, tak to nic moc neudělá, protože problém už není ani tak v (nekřesťanské) ceně, ale v dostupnosti, která se zhoršuje a zhoršuje. 

V uplynulých třiceti letech jsme postavili velmi efektivní ekonomiku. Efektivita byla heslem doby. Jen ten, kdo uměl dělat nejlevněji výrobek a k tomu i efektivní reklamu, ten vyhrál. Všichni ostatní už dávno zkrachovali a udrželi se jen ti, kteří to dělali stejně jako ten nejlepší. Nikdo se nekoukal na externality.  Obilí se muselo vypěstovat levně. Co na tom, že se to dělá na úkor půdy a přírody. A samozřejmě nějaký bezduchý zákaz postřiků na tom nic nezmění. Efektivita musí být i protizákonně. 

Teď doplácíme na to, že efektivita je vždycky na úkor robustnosti. Zásoby jsou na nic. Jen žerou peníze. Nač mít auto v rezervě, nač držet na skladě náhradní díly. V podstatě jsou připraveny jen ty obory, kde to bez skladových zásob nejde. Ale i tam se to týká jen něčeho a všude jinde platí stejné heslo o láci, rychlosti a pramalých ohledech. 

Teď se nám to někde jaksi poondilo a nikdo neví kde.  Jen se každý den dozvídáme nové jobovky o tom, co není a nebude.  A den ode dne je méně důležité, zda se někde napraví ta první chyba, která to spustila. Už je tu tolik nových chyb, že si zřejmě vystačí samy i kdyby Čína obnovila dodávky zboží v plném rozsahu. 

Každopádně, že jsme v prdeli, to se projeví nejdřív na mražených a chlazených kuřatech. Pokud půjdou skokově nahoru, udělejte si za poslední peníze zásoby a pak doufejte.

Ale může se stát, že prostě budou zdražovat pozvolna, krok za krokem. Pak neuděláte nic. Prostě na ně jednoho dne nebudete mít. V mezičase přemýšlejte o tom, jak chovat králíky na balkóně a jestli by se nedala zrýt zahrada u babičky ve Lhotě. 

Když jsem před měsícem vystupoval v Břeclavi, tak reakce na soběstačnost od posluchačů byla velmi velmi vlažná. Už teď po měsíci se to dost proměnilo. Uvidíme co se stane, až fakt zdraží ty kuřata. 

Jo a můj šéf už třičtvrtě roku čeká na svojí novou Škodovku. Pořád mu psali, že příští měsíc už to zaručeně bude. Teď mu poprvé přiznali, že termín dodání nejsou schopní stanovit. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (159 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

…… vy si koledujete.
Moje životní zkušenost mi říká, že není nic horšího, než přijít s pravdou/realitou/nápadem předčasně.
Tak třeba před třiceti lety vyvíjel Karel Kleinmond ve Škodě Ejpovice první elektromobily a předběhl dobu až moc.
Můj boss prosazoval vytváření společných podniků tu či onde po Zeměkouli také o nejméně o deset let dříve, než se to stalo začínající módou. (Výhodou bylo, že jsem díky tomu procestoval/navštívil náramný kus světa).
Tak i vaše apokalyptické vize (o kterých věřím, že na ně v nějaké podobě dojde) jsou předčasné.
Bacha, revoluce požírají své děti.

Průměrný počet slepic: 5 (45 hlasů)

kdo předčasnost poslechne, bude chvilku méně trpět.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

historie je studnicí příkladů, kdy předčasné prosazování něčeho - zejména ideálů (jako např. demokracie, komunismus apod.) tyto ideály zcela zničilo.
Ostatně ani v případě ejakulacio praecox není o co stát :)

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Akademické žvásty....

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

No nevím, jestli to s cenama plynu, uhlí... (obecně energie) půjde takhle dál, tak ruské cestovky můžou chystat reklamní kampaň s heslem "Chcete přezimovat v teple? Přijeďte k nám, na Sibiř!"

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

vsichni se ale bohuzel ptaji stejne. Co s tou Cinou?
nebo jako ten typek v prilozenem clanku
"USA a spojenci budou podle něj muset Čínu porazit tím, že budou chytřejší, efektivnější a pokrokovější."

vsichni resi Cinu a premysli, jak ji zastavit, podrazit, zamrazit, nebo jeste lepe vratit o 30 let zpatky. Porad by tu Cinu nejak porazeli a nejlepe vraceli zpet v Case. Viz sankce a embarga, ktere zacal uz Obama a Trump v nich jenom pritvrdil.
Neverim, ze by nechapali situaci, takze se jedna pouze o lenost a pohodlnost.

Nejdulezitejsi informace totiz tihle "specialiste z CIA/Pentagonu" nerikaji.
V Cine se totiz maka. A nechodte za mnou prosim s Ujgury v gulazich.
1/ v nasi (zapadni demo? civilizaci) kdyz nekdo nechce pracovat, tak proste nemusi a stat my vyplaci (malou) rentu. K tomuto trendu jsme se definitivne priradili kdyz Havel rekl, ze pro Cikany jaksi neni uplne prirozenene chodit do prace. No a tohle v Cine (a dalsich zemich) proste neni mozne.

2/ Je to uz dost davno, kdyz jsem se prvne smal pri cteni nazvu nazvu oboru, ktere univerzity (vcetne me alma mater) otviraji, a rikal jsem si, ze tam se prece nemuze nikdo zapsat, protze by pak byl k nepotrebe. No tak to jsem se hodne mylil. Studentu maji spousty, protoze obory nejsou narocne, a v rodine bude konecne nekdo s tim tubusem. Nekde taky diplomy davaji v deskach. No a jejich uplatneni na trhu prace? Prece profesionalni pachaci dobra. Oni vam to dobro vnuti, i kdyz nechcete, protoze je to jejich pracovni napln a nic jineho neumi. A tohle v Cine (a dalsich zemich) proste neni mozne.
Podkategorie je cela ta plejaka mladych cerstvych a nadejnych, s jeste mokrym diplomem, ktery se hrnou do politiky a hodlaji ostatni skolit, jak se to ma delat. Misto aby sli do prace, kde potom tihle madi musi chybet.
Jaky to ma prinos pro HDP nebo hospodarstvi, jako celek? O tom si kazdy odela obrazek sam.

3/ Uz pred par lety jsme v praci resili vysledky jednoho celosvetoveho pruzkumu u skolnich deti, a to cim chteji v zivote byt. Nevim jak to bylo v Cechach, ale v USA byly prvni mista obsazeny povolanimi jako youtuber a influencer. V zemi kde jsem tenkrat pracoval to bylo nemlich stejne. Pak tam byla Cina, a u nich byla prace snu pro deti kosmonaut. Ano, jsou mali a vsechno se muze zmenit, ale stejne.
Je to jenom ulazka (zapadniho) trendu celkoveho zleniveni/hlouplnuti/spolecnosti. To ze v Cechach nejvice prosazuji maturity bez matematiky a celkove zjednoduseni matematiky na strednich prave Pirati, kteri maji buhviproc auru IT specialistu, tento trend jenom potvrzuje.

Dalo by se jeste psat, jakto, ze bez Ukrajincu uz nepostavime vubec nic a bez jejich doktoru a sestricek by zdravotnictvi, zvlaste pak na oblasti, kleklo. Vzdyt lidi je prece (v Cechach) porad stejne, kde tedy jsou, co delaji...

Takze spravne polozena otazka je co budeme delat MY sami se sebou. Ne s Cinou, tam at si delaji co chteji.

Chtel jsem jeste napsat neco o Americkem pohledu na vec, zalozenem na osobnich kontaktech s beznymi lidmi, ale trochu mi to ujelo a jsem nejak dlouhy. Takze priste. Ted jdu do mistniho Home center, zkontrolovat ceny hnojiv, tak moc me Vidlak vydesil. Loni jsem mimo sezonu nakupoval ve slevach, letos asi tedy cekat uz nebudu :-)

Průměrný počet slepic: 5 (75 hlasů)

Sledujte horní část grafu v času cca od 4:50 do 5:40, t.j. roky 1990 až 2025.

https://www.youtube.com/watch?v=4-2nqd6-ZXg

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by Petrpavel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moc pekne video, libilo se , ze tam v prvnich par minutach je i Ceska republika, k idkyz me to zarazilo, protoze jsme precebyloi osucasti monarchie.
No pak je tam hezny videt, jak Anglani dlouhodobe vysavali Cinu a Indii .

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Naprosto s vámi souhlasím Sakuro, byl to ode mě určitý druh sarkasmu.
Jen doplním, před měsícem jsem u nás na vsi upozornil na to, že už v Číně zdaleka nemají tak nízké platy jak si o nich myslíme. To jsem neměl dělat. Když jsem totiž druhý den své konstatování doložil i novinovými články kde nám soudruzi novináři sdělili , že učitelé mají dokonce plat vyšší než u nás, tak jsem obdržel otázku na čí, že vlastně stojím straně?

Průměrný počet slepic: 4.9 (18 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sarkasmus je dobry, omlouvam se, jsem tu novy a mel jsem dojem, ze je to tu spis na vazno.

Ohledne tech platu, presne castky Vam nereknu, slusnost mi velela ni jich (Cinanu) nikdy na tyhle veci neptat.
Ale mam s nimi dlouholete zkusenosti, a tak vam muzu rici, jak se to v case u nich doma asi menilo.

Stejne jako v Cechach, i v Cine je diplom ze zahranici velke plus na spolecenskem zebricku i pri hledani prace. Takze Cinsky studenti samozrejme jezdi na ven. Amerika laka na slavne skoly, Australie si z toho udelala vynosny byznys, takze je to relativne jednoduche (pokud mate penize), ale zdaleka nejpopularnejsi je mezi Cinany Japonsko. Jednak je v Japonsku dost velka Cinska komunita a tim i sance tu rychle sehnat praci, nez se nauci Japonsky aspon trochu. (samozrejme tim myslim praci pri studiu, jenak nemate narok na vizum) Pak je tu blizka pribuznost Japonskeho a Cinskeho pisma, ktere Japonci pred tisicem let prevzali. Sice to proslo za tu dobu zmenami, ale porad to je jako by se Cech ucil Slovensky. Jedna se pouze o pismo, s mluvenou reci to temer nesouvisi.
Prec cca 15ti lety mi na prakticky vsichni Cinsti studenti rekli, ze chteji zustat v Japonsku a vetsinou si tu otevrit obchod/restauraci, v mensi mire chteli pracovat pro nejakou velkou Japonskou firmu.
No, pred 10 lety uz se jich tretina vracela po ukonceni studia zpatky domu. Ze zacatku jsem se dost divil, tak mi vysvetlili, ze Japonsko se jim libi, ale ze maji lepsi pracovni nabidky od nich z domova.
Pred peti lety se ten podil navratilcu jeste zvysil. Taky bych rad podotknul, ze se vetsinou vraceji ti chytrejsi, nebo abych neurazil, ti kteri dosahli lepsiho vzdelani. Z toho bych vyvozoval, ze tam budou nuzky dost rozevrene. Vyzkumnik/inzenyr (neplest s temi ze Syrie) si tam asi vydela dost na pohodlny zivot, zato udrzbar/mechanik asi bude v praci za par supu cely den. Jenom muj odhad.
Dneska uz se s nimi tolik nevidam, takze 5 let starymi informacemi bohuzel musim skoncit, ale na zmenu toho trendu bych moc nesazel.

Jinak tim, na ci strane to stojite jste mi pripomel Zemana, kdyz propichnul, ze Cesi cas od casu vyrobi "trochu" toho novicoku. Jak se na nej tenkrat snesli supi ze vsech stran, a na ci strane on vlastne stoji :-)

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dík za doplnění Sakuro. Ano jsou tam rozdíly, tak jako všude na světě, ale už dávno nedělají za dobré slovo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Hnidopich:...jak si ohlídám Čínu?
***
Podstatné je toto: čínské rakety třídy Dong Feng ("Východní vítr") dělají asi 10 Machů a mají presnost +/- 100 metrů, což znamená:

1. po startu raket ze západní části Číny, máme v ČR asi 30 minut čas, než doletí

2. nepřesná balistická raketa zasáhne spíše obytnou zónu, než vojenské zařízení..nebo naopak, nooo, to je jedno

3. Číňani ví o slabině své rakety, proto pracují na zlepšení rychlosti

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

No, já bych "nepřesnost" ± 100 m při střelbě na cca 5 000 km za slabinu určitě nepovažoval. A protože by předmětná raketa nejspíše nesla jadernou hlavici (na nejadernou se mi zdá takové rakety škoda), pak už vůbec ne.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Franta: No, já bych "nepřesnost" ± 100 m při střelbě na cca 5 000 km za slabinu určitě nepovažoval.
***
Podmíněný souhlas - viz výše můj bod 3. Ovšem důvěřovat veřejným informací týkající se vojenství jakéhokoli státu, je jako věřit bazarníkovi, že ta Okta 1.9 v metle s 80 000 km, je garážovaná a po důchodci...

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč by Cína řešila extrémně nějakou přesnost raket, když stejně vědí, že je nepoužijí? Nemají to vůbec zapotřebí.
Stačí jim pokračovat ve stávajícím ekonomickém trendu a počkat si až se západ rozpadne sám.
K čemuž zjevně již dochází a rychlost úpadku se bude jenom zvyšovat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (21 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

extrémně nějakou přesnost raket
Protoze ziskaji know-how, ktere vyuziji v jinych oblastech ????

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

V době prezidentování Václava Havla by bylo nemyslitelné, aby se novináři a nová lepší pravicová koalice takto chovali, když byl prezident v nemocnici. To co čtu už je za hranou slušnosti.
Nebýt příbuzenstva v zahraničí, zrušila bych okamžitě Facebook. Naštěstí pod videem Ivany Zemanové, bylo více normálních lidí než těch pitomců, co musí vědět jakou má prezident diagnózu.

K potravinám, vepřové je už drahé dost, je o dost dražší než před dvěma roky. Hovězí se drží.
Asi připustím ještě jednu samici, mladí mají čtyři měsíce, půjdou do mrazáku. Sena mám zatím dost. Bohužel zdražuje krmení. Na jaře stálo 25 kg granulí na výkrm 320 Kč, dnes už 400.
No a na jaře hodím vejce do líhně, pár kohoutků se vždy hodí.
Koupili jsme dřevo na otop, uhlí není.

Průměrný počet slepic: 4.6 (33 hlasů)
Trvalý odkaz

Můj dnešní první vstup bude věnován Sakuře ze včerejška v 19:42, jako reakce poslední, což logicky vyplyne – snad, z následujícího textu.

Diskutovat o tom nákupu plynu proč Merkelová a Orbán mohou a český premiér (nejen Babiš) Sakuro s Vámi holt nejde. Znovu a znovu dokazujete proč. Teď už jste se dostal ale úplně jinam a z čehože usuzujete, že máte pravdu?

„Otapetuju“ Vám pasáže z Vašeho odkazu v kontextu, který jste nevědomě vynechal.

„Při bližším pohledu však zjistíme, že dnešní stav vychází z přístupu národních vlád v EU po roce 2014. Ty společně s Evropskou komisí neřeší při svých snahách ovlivňovat energetický trh cenu výsledného produktu, elektrické energie, plynu a tepla pro konečného spotřebitele.

Zdá se, že nová evropská strategie New Green Deal, z níž další legislativní balíček Fit for 55 vychází, bude mít stejný osud. Poslanci jej chtěli v české Sněmovně projednat ještě před zasedáním Evropské rady. To se nestalo, a tak byl tento tzv. New Green Deal za naši zemi na jednání Rady přijat. New Green Deal je pouze obecná politická deklarace, kterou má do praxe převést právě projednávaný soubor konkrétních legislativních pravidel Fit for 55.
Ovšem stavět se proti nástrojům, které mají již domluvený program, či politiku uvést do praxe, je extrémně obtížné a s ohledem na minulé a popravdě řečeno nevalné výsledky našeho lobbyingu v EU v podstatě nereálné. Bude docházet už jen ke kosmetickým změnám.“

V čem se pan Míl mýlí?

Green Deal i ten balíček Fit for 55 jsou iniciativami Evropské komise, které si nechala schválit Evropským parlamentem. Tyto „návrhy“ předkládá Evropské radě.

A v takovém případě platí toto, čtěte Sakuro velmi pozorně:

Rada musí dále hlasovat jednomyslně, aby se mohla odchýlit od návrhu Komise, pokud Komise nesouhlasí se změnami provedenými v návrhu, který předložila. Toto pravidlo se nepoužije u aktů, které musí Rada přijmout na doporučení Komise, například u aktů v oblasti koordinace hospodářských politik.

https://www.consilium.europa.eu/cs/council-eu/voting-system/unanimity/

Snad Vám pan Míl vysvětlí k čemu by bylo ono jím zmiňované projednání ve sněmovně. Já tvrdím, že k ničemu.

Ještě polopaticky. Nikdy neexistoval společný přístup národních vlád v EU po roce 2014, jen ony iniciativy EK požehnané EP, které Evropská rada musí, pokud neodmítne jednohlasně, jen naplňovat.

Babiš pronesl větu, že místo, aby Evropská rada řídila Evropskou komisi, je tomu naopak.

Takže jsme zpátky u otázky, proč Orbán a Merkelová mohli koupit ten plyn a Babiš ne. O ní jste zjevně diskutovat od počátku nechtěl. Chápu, že si to nemyslíte a domníváte se, že o tom diskutujete. Argumentací o rourách vedoucích plyn, o buzeraci NS 2, atd, atd. o tom nediskutujete – ani slůvkem. A ani ten odkaz ze včerejška
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/moskva-brusel-ne-vinici-drahe-elektr…
není diskusí o tom, proč Orbán a Merkeková mohli a český pemiér (nejen Babiš) nemůže.

Průměrný počet slepic: 3.8 (17 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak koukám, Alexi, že mi včera něco uniklo, zato dnes jsme se sešli časem i tématem... (viz mé OT níže). Škoda, že jsem vám neviděl přes rameno ;) Jste exaktnější.

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jinak dodatek: Pan Míl (níže jsem jej chybně překřtil na Míle) by vám na větu "jen ony iniciativy EK požehnané EP, které Evropská rada musí, pokud neodmítne jednohlasně, jen naplňovat." nejspíš odpověděl:

"A v tom je právě ta vina a selhání ostatních národních států, že nepřesvědčily sebe navzájem, aby danou iniciativu odmítly jednohlasně."

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Stando.e, ano taková odpověď je možná, ale ne u průměrně inteligentního člověka. Myslíte, že Merkelová by mohla hlasovat proti drtivé většině svých voličů? Co Rakušané?
Víte, co je na tom, co tu dokladuji už podruhé interesantní? Že ti, co zde chtějí odchod ČR z EU zřejmě vůbec nepochopili, co to pravidlo říká, ani když jim citujete toho Babiše natvrdo. To jsou pravidla EU. Evropská komise je vláda, pak tu máme parlament a sbor šéfů exekutiv, ona Rada v podstatě něco jako poradní orgán. Znovu polopatě. EU a jednotlivým členským státům vládne Evropská komise, nikdo jiný. Regulérně, podle pravidel.

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a právě proto ho ti, co odchod chtějí, chtějí, ne? I proto, že se ta EK přitom tváří jako že vlastně vládou není...
Jinak ta Mílova potenciální odpověď je právě "vlkovský argument" zastánců EU stojícího tváří v tvář problému EU. A samozřejmě je to argument ve stylu lampárny, protože Merkelová samozřejmě bude více naslouchat svým voličům, stejně jako kterýkoliv premiér na radě. Ale vytváří falešnou představu "reformovatelnosti" a "populisticky nevyužitých nástrojů".

Průměrný počet slepic: 4.3 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Malé OT:
Právě jsem se vrátil ze Seznamu. Naprosto fascinující článek: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/moskva-brusel-ne-vinici-drahe-elektr… Jaroslava Míla a dokonalá ukázka buď doublethinku, nebo podvratnosti. V zásadě nám autor říká, že vinu za zdraženou elektřinu nemá EU, ale jednotlivé národní státy, které se EU (či EU coby převodní páky nejsilnějších národních států) nedostatečně vzepřely a rezignovaly na vlastní odpovědnost.
Což o to, racionální jádro v autorově sdělení vidím . Jednotlivé národní státy své povinnosti vůči vlastním občanům bezpochyby mají. EU stále ještě není federativním státem. Orbán dokazuje, že (alespoň trochu) "to jde". Jen se nemohu tak nějak zbavit dojmu, že čteme argument v duchu "holka si za své znásilnění může sama, protože se nedostatečně bránila." A že sledujeme ukázku "socializace viny"(použiji-li ten příměr). A obzvlášť fascinující je číst podobné sdělení na Seznam zprávách.

Není mi prostě jasné, jak se mají, dle Míla, vlády jednotlivých zemí k EU chovat. Na jednu stranu si struktury EU přivlastňují stále silnější pravomoce - ale když se něco podělá, jsou odpovědni ti, kteří poslechli... za to že poslechli? Tuším, že Mílova úvaha by vedla směrem: "Jednotlivé vlády mají vynaložit všechno úsilí pro to, aby orgány EU podobné hlouposti nevymýšlely. A když jsou v něm extra silní hráči, kteří myslí jen na své podmínky a ty skrze EU protlačují, jsou vinni ti menší hráči, že jim to buď řádně nevysvětlili, nebo nenašli konsenzus a kompromis mezi sebou, aby pak tyto hráče přiměli ke kompromisu a konsenzu následnému." Zní to krásně.
Ale, s prominutím, ze všeho nejvíc mi to připomíná rčení o lampárně. Každopádně, když se EU něco "povede", je to vždy argument proč více EU a "společného řešení" a "skvělý projekt integrace". Když se něco hrubě nepovede, je to vina národních států, že nevyvynuly dostatečné úsilí orgány EU o jejich blbosti přesvědčit.

Jenže mě z toho vychází jediná otázka. "K čemu (nám) tedy taková EU je? Nedala by se energie vydávaná k napravování ideologických nesmyslů, jak po nás žádá Míle, vynakládat jinde a efektivněji? Není právě tohle samo o sobě důkazem neefektivnosti EU? Ukázka toho, jak symbolika a ideologie přeálcovala racionalitu?"

Průměrný počet slepic: 4.7 (33 hlasů)

"jediná otázka. "K čemu nám tedy taková EU je?"
-------------------------------------------------------------------
Jakýmpak NÁM?
Existuje ještě nějaké "my" ? ?? :-(

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

Ah, sice legitimní otázka. Ale zjevně si nedokážete představit realitu mimo EU. Nedávno proběhl případ Švýcarska, které v EU není. Nemají na výběr, jako by v EU byli. Asi jste nezaznamenal, kterak Švýcarům pohrozili, že je odpojí od jednotné evropské energetické soustavy. Věřte, že si odchodem vůbec nijak nepomůžeme. Prakticky v ničem. Odchod si mohla dovolit jen Velká Británie a ani u ní to bezbolestné není.

Průměrný počet slepic: 3.3 (19 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je můžou, ČR a Polsko ne, jinak padne Německo, tedy klasika pozice síly...

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paradoxně po technické stránce jsou na tom bývalé země RVHP lépe než Švýcarsko, které je nedílnou součásti západních energetických přenosových systémů. My jsme jenom připojeni. Prakticky kdykoliv se můžeme odpojit a východní země budou tak, jako dříve na západu nezávislé.
Ono to tak úplně není, ale určitě jsme v lepší pozici, než zmiňované Švýcarsko.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

o Švýcarsku a o nás. Švýcaři levně nakupují elektřinu na akumulaci v jejich přečerpávacích elektrárnách, aby ji do EU draze prodávali.
My zase pálíme uhlí o mnoho více než sami potřebujem a vyvážíme naši elektřinu do okolí.
Takže s EU je to win-win obchod, pro EU i pro naše uhlobarony i švýcarské vlastníky přečerpávaček, EU může vidírat jen že ty kšefty zatrhne a střelí se do vlastní nohy.
Bývalé země RVHP mají jen zastaralou předimensovanou energetiku, která musí odolávat tlaku EU na vyšší bezpečnost jejich JE (a to je drahé pro provozovatele) a reagovat na obtíže s financováním nyní již extrémně drahých JE.
A odolávat rychlému zavření uhelných elektráren.
Švýcaři si jedou po svém, nenechají si do toho kecat, o všem se s EU dohadují, nic jí bianco neodsouhlasí, je obrovský rozdíl ve vystupování ŠVýcarska
a bývalých zemí RVHP vůči EU.
Švýcaři si nechávají staré JE dožívat, zatím zavřeli jen jednu, nové si zakázali stavět
a postupně, pomalu, plánovitě, nahrazují JE pomocí OZE. Technický problém pro ně to není, mají zhruba polovini elektřiny z vodních elektráren.
My jsme rozhodně v horší pozici než Švýcaři.

Průměrný počet slepic: 2.9 (15 hlasů)

Řekl bych, že předřečník měl na mysli přenosovou síť (která je snadněji odpojitelná, neb je k západní jen připojená v několika bodech a konstruována byla na západní nezávisle, než švýcarská, která je organickou součástí té západní), nikoliv energetické zdroje. Ale třeba se pletu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Jestli jsem to z webu ČEPSu dobře pochopil, tak s Německem nás spojují jen tři 400kV a jedna 630kV linka, dvě z těch 400kV jsou opatřené těmi phase-shiftery a výkon je potom odveden do několika linek 220kV.
Ty hlavní vvn linky jsou v pohraničních rozvodnách kdykoli odpojitelné a čepsáci si pak mohou celou síť ČR+SR řídit sami, z našeho velína. Jeho místo se mi vypátrat nepovedlo, asi to z dobrého důvodu není veřejná informace.
Pochopil jsem také z toho textu, že pokud je ČR s Německem na vvn straně propojená, pak je řízení směru výkonu, tedy nákup-prodej, z německé strany. Což se mi ani trochu nelíbí, ale to je tak všecko, co s tím můžem dělat.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Stando.e, pamatujete na přijímání Lisabonské smlouvy? Tehdy to byla původně napsaná ústava budoucí evropské federace. Tak byla koncipována. Narazilo to, a leností ta ústava byla v podstatě jen překlopena do mezinárodní smlouvy. To je ten kočkopes, o kterém jsem tu už několikrát a bez povšimnutí psal. Instituce jsou postaveny pro federální stát, ale EU jím není. Funguje na principu mezinárodní smlouvy. V tom je ten podstatný, kolosální problém. Nemůže to takto fungovat. Proto náš energetický mix, polský či kterýkoli jiný je vlastně ignorován. Ono to neurčuje jen to Německo či Rakousko (všichni jejich europoslanci), ale celá frakce zelených a frakce sociálně demokratická z celé západní části EU. Tím je definována vůl Evropského parlamentu. Ten sice zákony nemůže psát, ale Evropské komisi odsouhlasí vše. A Evropskou komisi personálně obsazuje ve své podstatě zase ten Evropský parlament přesně podle své většinové vůle, podle svého složení. Tím je dána ona Zelená dohoda.

Průměrný počet slepic: 4.1 (16 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pamatuji. Superstát vzniklý na lži, že jím není, který se obrovskou hybností valí dál a problémy bobtnají. Každopádně jako Evropská ústava Lisabon neprošel. Klička se smlouvou je jádro problému.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

podobného, jako Lžiprezident Biden. Sice se podvádělo, zastrašovalo, ale už je to dávno, ZAPOMEŇTE ! Buzerace Ryan Air a nepokryté vyhrožování, že jakmile bude majitel ještě podporovat NE, jeho letadla v EU nikde nepřistanou. Největší svinstvo (zopakované pak v Británii, i když nerealizované), kdy Irsko tento diktát NESCHVÁLILO, velké zděšení, ale pro eurohitlerovské svině žádný problém - prostě Irům byla dána "druhá šance". Muselo se hlasovat v referendu podruhé, OPAKOVANĚ. Nedáme Babišovi "druhou šanci" ? Přece jen, milión lidí nemá v parlamentu zastoupení. Je mi naprosto jasné, jak by "opravené" volby dopadly. Pokud by Babiš měl 50%, tak ho podceňuji (a můj hlas by stejně nedostal).

Ale zpět k Lisabonskému Diktátu. Neustálé osočování a zesměšňování prezidenta Klause ve všech periodikách, o eurohitlerovské ČT nemluvě (např."Akce Pero). Vystupňovalo se to "dr."Hnízdilem a tou druhou sviní, které už sepisovaly návrhy na internaci V.K. do blázince, aby tento němčourský diktát podepsal nějaký kolaborant. V.K. šikanu nevydržel a podepsal. Alespoň si vymínil na sviních dodatek, že Benešovy dekrety jsou neměnné. S tím si svině vytřely prdel a proto dnes tu opět prokydáváme nebezpečí s nastávající euroněmčourskou vládou odevzdání majetků Němcům.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

jsem zrovna poslouchal TV RT. Prý "Will Europe survive EU ?" Smál jsem se, ale je to spíše k pláči.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

mozna se pletu, uz je to nejaky patek, ale nepodepsal Klaus tu slmouvu az po tom, co na nej vystrelil ten chlapek (nekolikrat?) z kulickove pistole z bezprostredni blizkosti?
Jeho "ochranka" se tenkrat nevzmohla ani na pivni prd :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

nebyla EU nikdy k ničemu, a ani tak nikdy nebyla zamýšlena. Je k užitku jenom JIM.

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Ti šmejdi nahoře nakonec ty blboně dole dotlačej svoje základní potřeby nejen napsat a přečíst, ale jimi šmejdům zalepit hubu. Blboni pudou ale nejdříve do školy a šmejdi je začnou vyučovat. Teď je čas na první zvonění. Bacha, malej Benda bude školníkem na vedlejšák... Muheeee

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)
Trvalý odkaz

Otázku zodpovědět a bylo by.

Zřejmě jste chtěl sdělit,
že prostě i kdyby nám Putin plyn prodal,
tak nemáme (stát ČR) žádné zásobníky a ti, co je mají, na naše zájmy asi tak nějak.....z vysoka.

Trubky vedou jak vedou a tam jsme taky malí páni.

Merkel zásobníky má a měla nějaké až do 10/2020 i v ČR, pak prodali a innogy je nyní...virbl
v držení státního podniku z Maďarska a hotové.

A proto Babiš ani (plyn) do zásoby kupovat nemůže, když mu ty zásobníky nikdo na to asi "nepučí" a stavět nové, to by bylo drahé a málo zelené...

A tak potřebujeme o to více Orbána, protože tomu zase Putin prodá
a třeba bude Maďar ochoten pak prodat i nám....(ale Fiala jistě takový obchod zatrhne.)

EU nedá pokoj a nepustí NS2, pokud se politicky nedořeší "proudění" přes Ukrajinu,
tam mají zainvestováno "naši" spojenci a kšeft je kšeft a kroucení rukou má mnoho podob...

Prostě v ČR jela (a opět pojede) hláška "stát je nejhorší hospodář"
a tak máme na rozdíl od Maďarska celkem kulový.....

Jo dluhy, dluhy ty máme, tam se snažíme dohnat i jiné státy EU.....
*************
Tady snad nelžou od 11/2020 už jdou dividendy do "Budapešti":
https://www.lidovky.cz/byznys/madarska-mvm-group-je-od-patku-novym-stop…

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Napsal uživatel MAJKA (neověřeno) dne Pá, 15. 10. 2021, 02:01

Obchodníci čekali na lepší ceny.

Dočkali se?

Mohli Angela, Andrej, a jiní nařídit uzavření dlouhodobých smluv?

Je to jako u pana Vidláka, hnojiva se vyrábí průběžně, ale hnojí se na podzim a jaře.

„…A ti, kteří souhlasili s uzavřením dlouhodobých smluv s námi v Evropě, si mohou jen mnout ruce a radovat se, jinak by museli zaplatit 650, a Gazprom prodává do Německa 220….“
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/putin-vysoke-ceny-plynu-v-evro…

https://www.mix24.cz/evropa-se-sama-odstrihla-od-zdroju-elektriny-a-ply…

Průměrný počet slepic: 4.8 (28 hlasů)

Napsal uživatel Josef původní (neověřeno) dne Pá, 15. 10. 2021, 05:00

„…Energetická krize, kterou si EU sama způsobila a v níž se snaží o OBOJÍ (a) i (b) současně: (a) oddálit/zastavit North Stream 2 a (b) požaduje, aby Rusko zvýšilo svou energetickou produkci.

Co se týče Ukrajinců, Putin jim právě nabídl dodávku plynu, ale ne za 1500 dolarů za metr krychlový, ale za 175 dolarů za metr.

Tento vazalský stát USA však jakékoli podobné nabídky hrdě odmítá.

Defacto strýček Šmuel slíbil EU své “molekuly svobody”, ale nyní je prodává Asii (která má prostředky na to, aby zaplatila mnohem více).

Přesto je EU stále stejně podřízená USA…

….. Putin mnohokrát opakoval “řekněte nám, co potřebujete, dejte nám podepsat smlouvu a my vám dodáme, co potřebujete!”.

Pak se objevila Victoria “Fuck the EU” Nulandová, která zřejmě požadovala, aby Rusko jednostranně zrušilo své protisankce, zatímco USA ty své proti Rusku zachová.“

https://www.novarepublika.cz/2021/10/rusove-jsou-ohromeni-sebevrazednou…

Průměrný počet slepic: 4.8 (31 hlas)

....všechna jednotná a konsolidovaná západní média obviňují Rusko z vyvolání krize, zatímco ve skutečnosti Rusko nejenže splnilo všechny své smluvní závazky, ale dokonce ZVÝŠILO (o 10 %, pokud si dobře vzpomínám) své prodeje nad rámec svých smluvních závazků. Putin mnohokrát opakoval “řekněte nám, co potřebujete, dejte nám podepsat smlouvu a my vám dodáme, co potřebujete!”.

Pak se objevila Victoria “Fuck the EU” Nulandová, která zřejmě požadovala, aby Rusko jednostranně zrušilo své protisankce, zatímco USA ty své proti Rusku zachová.

Zdá se, že západní elity “přemýšlejí” takto (zde jsem velkorysý).

Obviňujeme Rusko ze všeho a za všechno
Ruští parchanti drze požadují důkazy
Obviňujeme je ještě více
Ruští parchanti mají drzost odvolávat se na fakta
Uvalíme na Rusko sankce
A ti ruští parchanti si dovolí reagovat protisankcemi
Následně se zapojíme do vojenských cvičení přímo u ruských hranic
A drzí ruští parchanti reagují vojenským cvičením přímo u ruských hranic z druhé strany
Pak se je pokusíme zastrašit, abychom “vyjednávali z pozice síly”, a to našimi prázdnými slovy o tom, že jsme neporazitelní
A ti ruští bastardi navrhnou a nasadí zbraňové systémy, o kterých se nám může jen zdát
Následně sdělíme Rusům, že chceme, aby zůstali neutrální, zatímco my se budeme zabývat “čínskou hrozbou” (pro koho?)
A ta ruská sebranka se nám směje, až se za břicha popadá

Tady se zastavím, ale chci zdůraznit, že Putin a spousta ruských analytiků říkají: konsolidovaný Západ je tak úplně mimo realitu, že v podstatě páchá sebevraždu. Putin a další také již mnohokrát řekli následující: “nemusíme dělat nic, nic, jen se dívat, jak se Západ sám ničí“.

Ohledně Ukrajiny: přečtěte si prosím pozorně Medveděvův článek. Někteří tvrdí, že ho nenapsal on, ale Putin. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že tento text byl připraven, prověřen a schválen Bezpečnostní radou Ruské federace (kde Medveděv zastává funkci místopředsedy) a že důvodem, proč jej Medveděv podepsal, byla diplomacie: mohl by být mnohem přímější než prezident Putin, ale můžete si být jisti, že tyto články skutečně vyjadřují Putinův názor.

Rusové nyní otevřeně označují Ukrajinu za vazalský stát USA a říkají, že nemá smysl mluvit s Ukrajinci, ale jen s jejich pány, a proto Nulandová navštívila Rusko.

Rusové sice (zatím?) otevřeně nenazývají celou EU vazalským státem USA, ale důrazně to naznačují.

Z pohledu Rusů si tedy pouze USA zachovávají alespoň nějakou agenturu, a proto stojí za to s nimi mluvit.

Přesto jsou USA, jak jsme je znali před rokem 2021, mrtvé a zanikly.

Zůstala hluboce nefunkční společnost, kde se vládnoucí elity zřejmě starají jen o genderovou fluiditu a práva transsexuálů, body positivity, ideologii Woke, “inkluzivní matematiku” a dokonce i o homosexuálního Supermana (který by se pak měl přejmenovat na “nadčlověka”, předpokládám!). Přesto budou Rusové s touto rádoby woke entitou i nadále komunikovat, už jen proto, že ta entita má stále ještě atomovky...

Průměrný počet slepic: 4.1 (36 hlasů)

Která česká média píšou, že za všechno může Putin? Můžete být, prosím, konkrétní?

Průměrný počet slepic: 2 (20 hlasů)

Poté co si někteří z jejich redakcí přečetli stanoviska odborníků a porozuměli jim.
Příště to ale udělají zase.

Jmenovat je všecka nemá smysl, a snad to ani nejde, to by člověk nad tím strávil mnoho zbytečného času (viz můj druhý výrok výše).
Jistě, nepsala že " za všechno může Putin", to je předchozího komentátora hyperbola, každý jen trochu chytřejší osel ví, o co mu šlo.

Hezký den, přijde dnes i " C" ?

Průměrný počet slepic: 4.6 (15 hlasů)

C má s A dnes volno. Přijdou o víkendu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

https://plus.rozhlas.cz/rusove-maji-vuci-evrope-obrovsky-vydirajici-pot…

Máme smlouvy, nemáme.

Maximálně můžeme tiše šoupat nohama, ať nerušíme velké hráče.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Pokud je to Majko reakce na mne. Ono to tak jednoduše vysvětlit nejde. To, že Merkelová a Orbán mají státní firmu a my ne (ten Transgas byl skutečně zprivatizován do mrtě je velké zjednodušení. Vysvětlení j opravdu na knihu. Nedivím se, že Sakura neporozuměla. Nemohla. Zásobníky máme a dost velké jak pro plyn tak pro ropu. Strategické zásoby ropy spravuje pro stát soukromá a.s. ČEPRO a plynové zásobníky dceřinná společnost RWE. Ty zásobníku jsou jejich. Je to jiné než kdyby to bylo v majetku státu. Do toho opravdu dost zasahuje i to, že stát se nesmí dopustit nedovoleného zvýhodnění soukromých firem. A zase je to strašně velké zjednodušení. Bylo by to fakt na knihu - jen pravidla, zákony, které se toho dotýkají - včetně pravidel EU.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen technická: Pokud jsem to z jeho textů správně pochopil, Sakura je chlap a měl by být oslovován v mužském rodě. :)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Zásobníky plynu v ČR rozhodně nepatří Maďarsku...jejich vlastníctví je rozloženo následovně:
Moravské naftové doly - 0,5 TWh
Slovenský plynárenský průmysl - 6 TWh
RWE - 25,2 TWh

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)