Nejen o hnojivech

Autor

O zemědělské problematice jsem tu psal už mockrát. Netajil jsem se názorem, že dnešní zemědělství je založeno na zavádění co nejvíce průmyslových prvků do oboru, který pracuje s živými živočichy a rostlinami. Že v posledních sto letech šel vývoj směrem k technice a chemii, které stále více nahrazují původní přírodní procesy. Na jedné straně to umožnilo bezprecedentní zvýšení výnosů, na straně druhé to spustilo drancování jaké nemá v dějinách planety obdoby. 

Stejně tak jsem se nikdy netajil názorem, že sto let vývoje směrem k umělým hnojinvům a agrochemii se nedá vzít zpátky nějakým unijním zákazem, aniž by to nezpůsobilo násobně větší problémy, než ty, které nás trápí. Vždycky jsem byl pro uměřenost. Pokud máme žít naše životy tak jak si představujeme štěstí, tak prostě potřebujeme traktory, potřebujeme hnojiva, potřebujeme chemii, potřebujeme lány, potřebujeme velkokapacitní kravíny a vepříny, potřebujeme masokombináty. 

Pokud chceme přírodu zachránit a chceme zachránit krajinu, musíme postupně, krok za krokem zemědělství přetvořit. A překážkou nejsou ani hnojiva ani chemie, protože do určité míry nám to může zachránit úrodu a zajistit výnosy. Problémem je, že existence hnojiv a chemie svádí k drancování. Problém je, že  hnojiva a chemie umožnily ničit půdu, protože i na vydojené půdě díky ledku a pesticidům něco vyroste. A pak znovu a znovu. Umělá hnojiva na jedné straně umožnila zvýšit výnosy a na druhá straně umožnila z půdy udělat směs jílu a písku a přesto se na tom dá pěstovat.

Už delší dobu se zabývám myšlenkou, že nárůst CO2 v atmosféře nemusí být ani tak způsoben spalováním ropy a uhlí, ale prostě tím, že posledních sto let jsme na celé planetě z půdy vydojili všechen uhlík, který tam příroda postupně ukládala. Všechny ty stamiliardy  a biliony a desetibiliony a triliony tun humusu ve všech stepích a mírných pásmech na Zemi obsahují uhlík. Tedy spíš obsahovaly. To všechno se za posledních pár desítek let spotřebovalo intenzívním pěstováním, to všechno jsme v podobě cukrů a tuků sežrali a tohle všechno jsme nevrátili v hnoji do půdy. Proč také že? Máme dusičnan amonný, tím stačí pohnojit a pšenice poroste i v písku. 

Před rokem a něco jsem tu psal o jednom místním velkozemědělci, který obdělává tím nejvíce drancujícím způsobem asi 20 tisíc hektarů na Znojemsku. Ne, není to Agrofert. Za patnáct let používání bezorebných technologií se jim podařilo v hloubce cca 15cm vytvořit vrstvičku vápna, kterou kořínky většiny rostli neumějí projít. V půdě není humus, takže tam nejsou žížaly, takže tam nejsou krtci, takže tu půdu nikdo neprovzdušňuje a nakonec stejně musel přijet hodně velký traktor s hodně velkým pluhem, který tu vrstvičku rozbil třiceticentimetrovou hlubokou orbou. Ono to samozřejmě moc nepomohlo, protože pod tou vrstvičkou vápna byla půda stejně mrtvá a teď je pořád mrtvá, jen je na povrchu. Stačilo na to 15 let. Teď by bylo zapotřebí 15 let pravidelně hnojit a orat, aby se to dalo do pořádku. Ale hnůj není. Protože není živočišná výroba. Začarovaný kruh. 

On samozřejmě vůbec není začarovaný, on je řešitelný úplně jednoduše - je zapotřebí orat, je zapotřebí pole hnojit hnojem a to co nejvíc, je zapotřebí zaorávat rostlinné zbytky, sláma se nesmí pálit v kotlích, ale musí se s ní podestýlat. Je zapotřebí pěstovat i technické rostliny, je zapotřebí občas nechat půdu odpočinout. Je zapotřebí mít co nejširší osevní postup. 

Všimněte si, že v mém výčtu vůbec nefiguruje zákaz hnojiv a chemie. Jen konstatuji, že kdyby se oralo, podestýlalo, hnojilo hnojem, pěstovalo se víc rostlin než pět druhů pořád dokolečka, tak by potřeba průmyslových hnojiv a agrochemie značně poklesla. Půda by navíc absorbovala víc vody. A vůbec by nevadilo, že náš lidský um dokáže z půdy vydolovat víc než příroda sama. 

Ale... bohužel to nejde dohromady s tou naší bezbřehou svobodou, kdy je možné drancovat a když to dělá jeden, musejí to dělat i ostatní, protože jinak by zkrachovali. A netýká se to jen naší republiky, ale celého vyspělého i nevyspělého světa. Pokud existují hráči, kterým současné chování k půdě beztrestně prochází, tak to tak prostě bude. Je úplně jedno, že se půda rozdělila mezi malé zemědělce. Je úplně jedno, jestli půdu obdělává jeden velký hráč nebo stovky malých. Pokud bude dovoleno drancovat, tak se prostě drancovat bude. Kecy o tom, že vlastník půdy se k ní bude chovat odpovědně, to je prostě nesmysl. Všichni by se k půdě chovali odpovědně, kdyby na to měli peníze. Ale oni na to peníze nemají. Taktak žijí, protože jiní podrážejí cenu bezohledností a mají díky tomu dost peněz, aby mohli uplatit každého, komu by to vadilo. 

Teď budeme mít možnost si vyzkoušet, co se stane, když průmyslová hnojiva a agrochemie nebudou. Jednak zákaz, jednak se nevyplatí je dělat a navíc jsou tak drahá, že na to prostě nikdo nemá. A všimněte si - přichází to ve chvíli, kdy tu není žádný hnůj, kdy většina zemědělců už ani nemá pořádné pluhy, ale jedou co nejvíc bezorebně, kdy je drahá nafta. Tohle není jen u nás. V Německu i Holandsku je to víceméně stejné. Přichází to ve chvíli, kdy je půda nejvíc vydojená a na obnově se ještě nezačalo dělat. 

Kdybychom se k půdě chovali správně, tak bychom současný nedostatek hnojiv vůbec nepoznali. Pole by byla plná humusu a živin a zemědělci by prostě jen nenasypali tu trochu ledku. Výnos by byl o nějaké to procento nižší, ale v půdě by bylo všechno potřebné. A vydrželo by to víc než jednu sezónu. Ale teď? Ve vydojené půdě se jinak než s ledkem pěstovat nedá. Nejde to bez agrochemie, nejde to bez pastřiků a bez dohnojování. V samotné půdě už dávno není nic. 

Mně osobně nedostatek hnojiv fakt trápit nebude. Mám prasátka, mám hnůj a každý rok svá políčka pohnojím. Každý rok ořu, každý rok nasypu i nějaká ta průmyslová hnojiva a postupně jsem v půdě vyrobil zásobu draslíku a fosforu. Každý rok vápním, každý rok obměňuju rostlinnou skladbu, každý rok používám zelené hnojení. U mě se tři čtyři roky výnos prakticky vůbec nesníží. Ale pokud ještě nastane normálnější doba, zase nějakém to NPK koupím, abych měl půdu bohatou a žírnou. 

Víte co je nejobyčejnější základ zemědělství v našich krajích? Dvojpolní hospodaření. Při trošce štěstí trojpolní. To se obejde bez hnojiv. Jeden rok půda leží ladem, druhý rok je obdělávaná. A nebo při trojpolním bude jeden rok ozim, druhý jařina a třetí rok se tam bude pást kráva. To nepotřebuje ani hnojiva ani chemii... ale výnos není nic moc. Tak 20- - 30% dnešního. Všechno lepší je lidský um. A čím větší výnos, tím lepší musejí být znalosti. Tím lépe se musí s půdou pracovat. 

Člověk má pořád pocit, že to všechno co se děje, od covidu přes energetickou krizi až po zemědělství, že to je jen jakási hloupá chyba. Jen anomálie, která se brzy vyřeší a za chvíli budeme žít zase tak jak jsme byli zvyklí. Přece není možné zastavit rypadla, odstavit elektrárny, přestat hnojit. Před třiceti lety jsme si nedovedli představit, že je možné prodávat elektriku bez vlastnictví elektráren. Že přece není možné prodat vodárny i kanalizace. Že přece není možné přestat těžit uhlí, které tam pořád ještě je. Mělo nás to varovat. 

Měli jsme dost času i dost precedentů, že šílenství je v dnešní době něco úplně normálního.  Ale přesto máme pořád pocit, že dál to jít nemůže. Že už to přece musejí rozpoznat. Že snad nemohou být ty elity tak blbé a podřezávat si větev tak okatě a radostně. Pořád za tím hledáme něco speciálního. Nějaký hluboký plán. Ale ona to bude prostě obyčejná hloupost, odtrženost a dlouhodobé přesvědčení, že je je odpovědnost nedožene. 

Když jsem s Kydy začínal, propagoval jsem myšlenku, že nejlepší co se dá udělat pro skutečnou ekologii a skutečně udržitelný rozvoj, aby si každý na městě našel svého venkovského vidláka a jezdil k němu kupovat kvalitní potraviny. Že vidláci jsou jediní skuteční zemědělci v tom správném slova smyslu, kteří si váží půdy a skutečně se o ní dobře starají. A pokud se z vzájemného byznysu mezi vidlákem a Pražákem vyloučí stát i Kaufland, tak budu mít Pražák dobrou cenu a vidlák také. 

Vždycky v diskusi pak došlo na to, že  vidláci mají jezdit prodávat na farmářské trhy. Že Pražák prostě chce mít svojí čerstvou zeleninu po ruce kdykoliv si zamane a jak si zamane. Ale to umí zajistit jen ten Kaufland. 

V posledních dnech je to najednou jinak. Najednou mi volají a píší dávní známí i spousta čtenářů Kydů. Prý jestli by se u mě nedaly koupit brambory a zelenina. Letos bych svojí úrodu prodal klidně třikrát. Bohužel už nemám co prodávat. Snažil jsem se všem zájemcům vysvětlit, že se můžeme domluvit na příští rok. To je zatím ještě stále nezkousnutelné.  Příliš douhá doba na nějakou dohodu a tohle všechno je jen dočasné že jo...? Ale jestli to takhle půjde dál, oni ti měšťáci nebudou mít na výběr než si ty vidláky najít. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (129 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, ......Ale jestli to takhle půjde dál, oni ti měšťáci nebudou mít na výběr než si ty vidláky najít.
Tomu se říká válečné hospodářství. A když je válečné hospodářství, tak je válka. Nemusí nutně být klasická, ale bude stejně krutá a výsledek bude celkové ožebračení.
Staré zlaté časy!

Průměrný počet slepic: 4.6 (48 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Měšťáci ale vidláky už chtěli hledat.

Na Univerzitě Palackého v Olomouci došli k přesvědčení, že vidláci jsou hloupí, a jsou pod vlivem ruských dezinformací. Proto plánovali, že hejna studentů budou jezdit do vesnic k vidlákům, a zbaví je jejich špatného myšlení, vysvětlí jim, že jsou pod vlivem dezinformací, ruského vlivu, řetězových mailů a pod vlivem fake news.

Univerzitní studenti coby nejchytřejší skupina v tomto státě, mající jedině správné informace a myslění - prostě bude dělat misionářskou práci a vidláky přivede zpět k selskému rozumu, k lásce k EU, k Západu, k LGBTQ, k radikálním teroristickým imigrantům, apod.

Průměrný počet slepic: 4.8 (73 hlasů)

Nebyly zde už jednou ty přesvědčovací akce městských svazáků, co jezdili na venkov a přemlouvali sedláky ke vstupu do JZD?

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Miloslav Ponkrác byla akce Jaroslava Millera, rektora olomoucké university (mimochodem - je absolventem sorošovy Středoevropské university)
Pokrokoví studenti měli v čele se svým uvědomělým rektorem jezdit po "venkově" (zapomněli, že pro pražáky je venkov i Olomouc) a politicky školit zaostalý vidláky.
Zapomněli na to, že i na druhý straně můžou být stejní magoři. Že z "venkova" by mohla přijet výprava příznivců Volného nebo fanoušků Baníčku a proškolit studentíky a světácké profesory přímo v srdci university.
Naštěstí už je od toho trouby pokoj.
Pokoj je i od Danuše Nerudové a Mikuláše Beka. Morava by tedy byla zcivilizovaná, ale co čechy?

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokoj je i od Danuše Nerudové? Brzy bude mít volné ruce. Je to horká kandidátka na prezidentku!

Průměrný počet slepic: 2.2 (6 hlasů)

Nevím co budou důchodci na vesnicích dělat, ale možná že obnoví zahrádky a začnou pěstovat i ty kobzole.. Stanjura - Konec výhod, je nutné vše spravedlivě nastavit. Budete chtít zrušit i slevy na jízdném pro seniory a mladé lidi? Tento systém určitě nebude fungovat jako dnes. Osobně považuji celoplošné slevy na jízdném za chybné, celý tento princip je chybný. Znám plno se­niorů, kteří z toho nic nemají, protože nepotřebují , nebo nemohou cestovat. Systém, tak jak je teď nastavený, nepovažuji za spravedlivý. Každá pomoc musí být adresná. Důchody by se snižovat neměly, ale mělo by se zavést povinné placeni zdravotniho pojišteni důchodci, protože jsme jedina země Evropy, se Slovaky, která ho nemá. Minimálni vyse pojisteni pro OSVC je 2390 kc/mesic a tam by se melo zacit u nejnizsich duchodu, duchodci s duchodem 16000 by meli platit jako zamestnanec s prumernou mzdou, tedy kolem 4000 kc za mesic. Duchodci zneuzivaji zdravotni peci v CR nejvice zcele Evropy a neplati ani korunu navic....

Průměrný počet slepic: 2.3 (26 hlasů)

Avixi, zřejmě nejste důchodce. Znám důchodce kteří nejezdí po dálnicích, neválčí, nechodí do kostela, nechodí do divadel... a přesto je stát platí. Důchodci mají oproti mnohým státům Evropy mnohem menší důchody a nepřidávají jim každoročně 6% k důchodu ako těm nejvíc placeným nezaměstnaným. Tak jim teda snižte důchody o 25% a aby mnozí nezemřeli, tak jim na ÚP dejte žebračenky. Rád jsem si vás přečetl.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

A brambory už nepěstuje skoro nikdo. My taky ne, zahradu máme malou a musí tam být prostor pro vnuky.
Ale jsou tu zahrady, které mají skoro hektar a ti důchodci jezdí na zahradním traktůrku a obec neustále upozorňuje, že za bioodpad musí platit.
Dřív se všechno dávalo na kompost, dnes všechno končí v těch kontejnerech. Bydlím blízko Kopřivnice a není tu žádný "chudý" důchodce.
Slepice a králíky měl dřív i lékař, dnes paní doktorka má takový bordel místo zahrady, že je vidět i přes zelenou síť. Ona nemá čas, je místopředsedou obecní rady a má dvě ordinace + ještě dochází do sanatoria pro lidi, kteří holdovali moc alkoholu.
Asi jste špatně pochopil co jsem napsala, já jsem volila Babiše, tyhle loupežníky nikoliv. Vím co dokážou.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Ježíši, to je ale myslitel......, myslím Stanjuru. Ostatně komu čest, tomu čest, hlupákovi troubu. IK

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

In reply to by Immanuel Kant (neověřeno)

Trvalý odkaz

...sedí např. v parlamentu.
Hlupákem nebude....to ne....to by tam neseděl...

Průměrný počet slepic: 4.1 (16 hlasů)

ale má to háček nebo skobu... jak dlouho. A vlastně bude zase platit, že každé zlo je na něco dobré. Mlaďoši konečně poznají, zač je v Pardubicích perník. A snad je to poučí. Rodičové nebudou mít na jejich bezstarostný život, prarodiče nebudou mít na přilepšování jejich útrat. Mno a seniores, co prošli už ledačím, jen vyloví staré zvyky, akorát že poznají jak si děti a vnuky rozmazlili... . Protože to totiž dopadne právě na ty mlaďochy.....
njn koloběh života jede dál.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Ti vaši "důchodci" si svoji post-důchodovou zdravotní péči bohatě odpracovali! Během své, třeba 45-leté pracovní kariéry!
Měsíc co měsíc, po 45 let jim byla strhávána z výplaty nemalá částka na zdravotní a důchodové zajištění.
Ptejte se raději, kde ty peníze za X generací, co těch 40-45 let makaly, kde ty peníze jsou, kam zmizely a kdo je prošustroval na voloviny, nebo rovnou rozkradl!
V roce 1989 šlo téměř o více, než 3/4 tehdejšího bilionu korun, přesněji 840 miliard. Částku, kterou si ani bolševici ve vládě neuměli pohromadě dost dobře představit!
Kde ty prachy jsou?
Nesouhlasím sám se slevami na jízdné a podobnými úplatky předchozích vlád - zrušit bez náhrady, je to estébákovina.
Ale proč by měli důchodci, ke všem těm odpracovaným letům, ještě neco platit, ty blbé hovado?

Průměrný počet slepic: 3.7 (26 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže byste se jí měl fofrem omluvit a nadávat tomu vyžranému zlodějskému pětikolkaři.

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

To bych si vyprosil. Tyto slevy byly i za první republiky, za komunistů i po revoluci. Zrušil je až Kalousek a SM Nečas.
Momentálně je systém poněkud vadný. Kraje platí za tzv. dopravní obslužnost přepravcům, avšak vlaky jsou prázdné, protože ceny jízdného jsou příliš vysoké. Dnes se stále vyplatí jen raději autem, než vlakem. Když se dá důchodcům sleva na vlak, tak se to dopravcům vyplatí, protože stejně vyberou více peněz, než když vlaky jezdí prázdné.
Kraje ovšem platí za obslužnost z peněz, které dostanou od státu. Kdyby platil za obslužnost přímo stát, bylo by to výhodnější, protože by mohly jezdit přímé vlaky na větší vzdálenosti, což by značně zvýšilo jejich konkurenceschopnost. Dnes, když jedete přes Prahu, máte téměř jistotu, že nestihnete v Praze přestoupit a budete tam muset čeka hodinu nebo dvě na další spoj. Mezitím Vám ujede spoj v krajském městě, takže celkem máte zpoždění 3-4 hodiny. Na to se každý vykašle, to radši pojede autem.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odpracovaných 42 let. A hovado nejsem, jen jsem zkopíroval e-mail.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

a prostudujte si zákony o důchodech a sociálních dávkách. To, co navrhujete, je nesmysl, protože důchody vyplácí stát, který už za důchodce PLATÍ zdravotní pojištění. Za každého důchodce jde do jeho zdravotní pojišťovny spočítaná částka. Pokud by důchodci měli sami platit zdravotní pojištění, znamenalo by to, že tu částku musí důchodce dostat od státu na svůj účet a pak ji přeposlat své pojišťovně, což by mnoho důchodců samozřejmě nedělalo. Takže současný systém, kdy za důchodce platí zdravotní pojištění stát přímo pojišťovnám je jediný spolehlivý. Důchodci žádnou zdravotní péči nezneužívají, většinu léků si musí doplácet nebo plně hradit, lázně si doplácejí nebo plně hradí, zadarmo mají pouze lékařské prohlídky a pobyt v nemocnici stejně jako všichni občané od narození. Mnoho nemocí důchodců lékaři bagatelizují nebo už nemohou léčit, protože stáří je stáří a tělo se přirozeně rozkládá. To byste se možná divila, kolik mladých pracujících lidí je věčně u doktora, nebo kolik peněz ze zdravotnictví odčerpají sportující kaskadéři vyhledávající adrenalin. Pracující důchodci navíc platí zdravotní i sociální pojištění ze mzdy, důchodci s vysokým důchodem platí dokonce i daně. Slevy na jízdném nejvíc využívají studenti, důchodci buď mají vlastní auto nebo jsou nemohoucí a platí si sociální služby nebo taxíka, protože nedojdou na zastávku. Aktivně využívajících důchodců této výhody je opravdu málo, jezdím veřejnou dopravou velmi často, ještě bez nároku na slevu, ale vidím to téměř denně v autobusech, kolik kam jezdí důchodců. Nezáviďte jim to, jednou na tom budete možná mnohem hůře.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

Ten demokratický občan (a jeho pacholci) to určitě chce zdravku z dnešních důchodů odebrat, jinak by nic pro jin potřebné neušetřil. Penzisté jezdí MHD a ne všude zadarmo. Záleží jak demokratické občanské zastupitelstvo mají.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

To řekl někde STANJURA, budoucí ministr financí...Tam směřujte své rozhořčení.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

kdysi jste sem tuším psala, že pracujete v automotive průmyslu (doufám, že si vás nepletu?)
Šestnáct let jsem dělal směnovýho mistra v německý automobilový montovně. Dělají tam hlavně český ženský 50+ a mladý ukrajinky. Šílený tempo, který český chlapi nevydrží a ani ukrajinskejm chlapům to nestojí za ty prachy.
Ty český ženský si platily sociální POJIŠTĚNÍ.
Sociální pojištění znamená to, co je napsáno - pojistka na sociální průsery. Na nezaměstnanost, nenadálej sociální propad nebo na důchod.
Ty lidi a ty ženský si nevybraly dobrovolně, jestli to budou platit a kolik - prostě jim to nadiktovali nejdivnější úchylové - drábkové, kalouskové a podobnej ksindl.
Ty ženský jdou do důchodu totálně odepsaný - psychicky i fyzicky. Záda, klouby, nervová soustava atd.
A přesto jim sociální POJISTKA nestačí na základní životní potřeby - nájem, inkaso, léky, jídlo...
K čemu je potom taková POJISTKA?
Proč vůbec potom ještě musejí dělat?
KURVA - PROČ?
A vy byste je ještě chtěla zdanit?
Jste normální?
Hele - jděte do hajzlu...

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

nadáváte evixovi za to, co vymyslelo hovado, které rozkradlo Opavu a přilehlé okolí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

To vymyslel pětikolkař Stanjura, kterého pouze OCITOVALA!!!!!

Evix, ani já a ani další mnozí nemůžeme za to, že si ho "šibalové" zvolili a že bude další čtyři roky vyžírat republiku se sobě podobnými.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

tímto se vám omlouvám za moji moc rychlou reakci.
Mně to tak zdvihlo tlak, že jsem přestal myslet.
Zkusím se tomu příště vyvarovat.
Omluvou mi budiž, že jsem skutečnost viděl až moc zblízka.
Ještě jednou - PROMIŇTE.

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Možná že to nebude takhle, ale je třeba se mít na pozoru před těmi loupežníky.
Já třeba do Kauflandu vůbec nechodím, v Lidlu jsem nebyla několik let, jen tam parkuji když jdu do lékárny, ale těch důchodců je tam fakt hodně. A pokud jim seberou 4000 z 16000 (to má manžel), tak to nebude žádná legrace.
Mám kamarádky, které jsou dokonce mladší a jsou vdovy. Neřekl kdysi nějaký lidovec, že se má každá vdova znovu vdát?
Tihle dobroserové se doufám brzo pohádají.
Piráti mají v koaliční smlouvě, že když nebudou ve vládě, nebude tam ani STAN.
Otázka je, zda ty smlouvy budou platit.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Co se dá čekat od chytráka z automotive.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pithart z Automotive,
to mluví za všechno. Žijete ve své bublině a myslíte si, že jste nejchytřejší. Chováte se jako ... bych urazil hospodářská zvířata.
Pitharte, je lepší mlčet, než mlátit prázdnou slámu.
Kromě toho by mne zajímalo, když jste z automotive, co asi víte o uhelných elektrárnách, nebo vodních, když tak o nich fundovaně melete ... mudrci.
Komenský by nad vámi (s malým v) zaplakal.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

o zdravotním pojištění důchodci neřekl. Hledal jsem to a nikde nenašel. Řetězové emaily si mlže kdekdo napsat sám.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

To už tu bylo několikrát. Ve 20. a 30. letech v Sovětském svazu. O tom píše třeba Šolochov v románu Rozrušená země. V 50. letech u nás. V 60. letech to byla Velká kulturní revoluce v Číně. Problémem je, že vysoké školy u nás žijí již v komunismu (za bývalého režimu jsme tu měli socialismus a komunismus byl vzdálený cíl). Ono to funguje tak, že vysoké školy dostávají od státu peníze z našich daní jen tak, aniž by se stát zajímal, co se s těmi penězi děje. Pokud se zajímá, tak vysoké školy odpoví, že mají akademickou svobodu a státu do toho nic není.
Mimochodem, to souvisí velmi i s důchodovou reformou. Pokud systém vysokého školství je takový, že velká část studentů nedostuduje v řádném termínu, tak pak samozřejmě chybí odvedené daně ve státním rozpočtu. Jinak řečeno, pokud vysokoškoláci začnou pracovat až ve 30 letech, tak chybí v rozpočtu daně za 7 let, kdy už by mohli pracovat a daně odvádět. Pak se není čemu divit, že senioři budou muset dostávat důchod až od 67 či 70 let.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

"Ono to funguje tak, že vysoké školy dostávají od státu peníze z našich daní jen tak, aniž by se stát zajímal, co se s těmi penězi děje. Pokud se zajímá, tak vysoké školy odpoví, že mají akademickou svobodu a státu do toho nic není." Kolego, to se hrubě mýlíte. Každá VŠ, fakulta, ústav/ katedra, výzkumný i akademický pracovník podléhá periodickému hodnocení své práce. Takové komplexní hodnocení, jako v časech ČSSR. Bohužel, akademická pracoviště si vyřvala taková hodnotící kritéria, kde nejvýše je hodnocený publikační výsledek v časopisu s nadprůměrnou citovaností, tj. výsledek na oltář vědy, což pro daňového poplatníka znamená, že si něco vysoce vědeckého může přečíst. Většinou, pokud si ten článek pár desítkami USD sám zaplatí. Praktické výstupy, tj. patenty, užitné vzory ap. zavedené do praxe, se tak vysoce nehodnotí a na výzkumných univerzitách je na ně dokonce pohlíženo skrze prsty.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by JanDrda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já jsem svým dospívajícím dětem řekla: Budeme vás s tatínkem podporovat po dobu studia. Pokud zjistíte v prvním ročníku, že vám škola nevyhovuje, a chtěli byste studovat jinde, tak to ještě vydržíme. Ale pokud se netrefíte ani napodruhé, anebo si budete studium protahovat - tak už jen za své!
A co? My jsme po vejšce již v od 23 let pracovali (muž sloužil ještě rok PVS) a o mládí jsme tím nepřišli.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

In reply to by JanDrda (neověřeno)

Trvalý odkaz

A teď vezměte do úvahy, kolik mladých lidí studuje až do 30 let - nakonec zcela neužitečné, nepotřebné, až skoro škodlivé "vědní obory".
A protože se neuplatní, často zůstávají na hrbu rodičům, nebo se upíchnou za nějaký směšný peníz v nějaké neziskovce.
Proto jich tolik zůstává "single" - z platu v neziskovce uživí sotva sami sebe a jejich pracovní výsledek nakonec škodí společnosti.
Takových lidí jsou tu vysoké desetitisíce, sám jich znám několik.
Borec je schopen jenom ve stavu vysoké opilosti přiznat, že si ve svých 32 letech nemůže dovolit oženit se, natož tak mít děti.
S tím diplomem co má, nejde vytřít ani řiť, tak hrozně je neužitečný. Přes deset roků života proflákaných a nakonec úplně nahovno.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by JanDrda (neověřeno)

Trvalý odkaz

O scientometrii toho vím velice moc. Říká Vám něco RIV? To je to, o čem píšete. Nějaký čas jsem se živil, mimo jiné, tím, že jsem fabuloval a odesílal výsledky do RIV.
Ovšem to má význam zejména u grantů, nikoliv u institucionálních příspěvků. Tedy jen u části financování škol. Nahonit výsledky není tak těžké, chce to jen trochu inteligence.
Problém je, mimo jiné, v tom, že si témata volíte sám. Pokud chcete dobrý výsledek, zvolíte si nějaké exotické téma, protože máte větší šanci, že Vám článek opublikuje prestižnější vědecký časopis. Bez ohledu na to, jestli výsledek něco přinese těm, co to platí, tedy těm, co platí daně.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

V nejhorším případě se půda nechá ležet ladem, ale pak to bude trvat asi 20 let, než by začala zase plodit. Každý rok si více devastujeme ornou půdu a tím prodlužujeme dobu nápravy stavu. Ale co se stane, pokud nebudou průmyslová hnojiva? Výnosy budou třetinové proti dnešním a nastane hladomor.

Průměrný počet slepic: 4.5 (21 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opět, nerozumím tomu. Ale v půdě jsou mikroorganismy, které dokončí proces zkázy, jakmile v ní přestávají být organické zbytky. Zlikvidují je jako svou výživu. A ty různé organické zbytky nejsou jen hnojení, to jsou struktury, které se v té půdě hromadí třeba stovky let. Mikroorganismy se živí něčím jiným, ale jakmile jde do tuhého, tak chudou půdu z nouze o výživu dorazí úplně.

Myslím, že to není tak jednoduché udělat ze Sahary úrodnou půdu. Ale jak píši, opravdu tomu nerozumím nejsa zemědělec.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

A proto obnova půdy trvá dvacet let, pokud se zničí úplně. V našich podmínkách Sahara nevznikne, ale pořád ještě se budou jednotlivá pole zaplňovat plevelem coby pionýrskou rostlinou. Sahara je především kamení a skály, vítr odvál všechen humus.
Dříve organické zbytky šly do půdy zpět ve formě hnoje. Z pole se vlastně odváželo jen zrno, ale formou hnoje od dobytka se na pole dostávala organická hmota i z luk, takže šlo nastavit dlouhodobě udržitelný stav. Dnes se odváží i sláma a na poli nezůstává prakticky nic kromě kořenů rostlin a zbytků. Proto tak rychle mizí organická hmota z půdy.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nic nežerou,ale rozkládají,vracejí minerální látky zpět do pudy. Nastudujte cyklus producent konzument destruent

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

Nejen minerální látky, ale i biomasu stylem co se vydělá to, se sní, co se sní, to se vydělá. Nazývá se to "koloběh ... v přírodě" (např. vody, dusíku, uhlíku etc.).

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Takže odborné vědecké publikace vědců nemají pravdu, a Sibyla by jim to měla konečně vysvětlit. Skvělé.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Destruenti rozkládají organickou hmotu, a pokud jí je v půdě málo, tak to skončí tím, že v půdě není ani organická hmota, ani destruenti.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Poslední šlechtěná stáda krav šla do Polska před tuším 10 lety. Teď máme jen ty masné krávy a těch moc není, navíc se pasou hlavně v podhorských oblastech.
Dřív se ofrňovalo nad hnojem z prasat, že je hladový a teď není ani ten. Nemáme moc ovcí a co je, to žerou vlci. Ti loví i ty krávy pokud se telí, to se stalo na Slovensku. A telata strhnou hned.
Co s tím?
Stačí si přečíst názory lidí na dostupných webech. Oni chtějí vlky, medvědy a ostatní pokud chtějí chovat ovce, kozy a krávy, se mají přizpůsobit.
Jeden jim tam dokonce psal, že v některých oblastech se vlčí smečky specializovaly na lov těch psů, co si nešťastní farmáři pořídili. Diskutující operovali, že ti psi jsou velcí a že jim menší vlk neublíží. Neumí pochopit, že ten vlk blbý není a na lovy velkých psů si vytváří smečky. Že 🐺 má větší sílu ve skusu a je obratnější.
Byla to diskuze hluchých a slepých.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

To víte, oni viděli na youtube slavný dokument "Jak vlci mění tok řek" (https://www.youtube.com/watch?v=bNe3pudqzCI) a usmysleli si, že bez vlků napříště ani ránu. Bohužel už jim na youtube nikdo nevysvětlí, že u nás nemáme národní park Yellowstone a středoevropská osvícenská kulturní krajina už s vlkem nepočítá (jestli je to dobře nebo špatně, to nevím, ale každopádně je to tak).

Na druhou stranu je potřeba říct, že naši chovatelé oproti minulým staletím nestoudně zludračili a neobtěžují se už ani zaměstnávat pasáky a na noc zahánět, takže není divu, že si vlk nabídne, když má z čeho. Možná by se měli zajet podívat do Rumunska, kde vlk nikdy nebyl vyhuben, a zeptat se místních, jak se s tím vyrovnávají oni.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

No v Rumunsku se jim přemnožují medvědi - jsou nyní chránění - před pár lety na Harghitě bača, se kterým jsem mluvil dost nadával, že když chtějí v EU chránit rumunské medvědy, ať si je taky odvezou. Ne všude pasou jen ovce, mají také hodně krav, které ráno pustí a krávy se pasou samy, na to žádní ovčáčtí psi nejsou. Takže se jim medvědi krmí krávama. Jinak rumunští ovčáčtí psi jsou dost drsní, první co bylo když jsme stoupali na první kopec - každý si uříznul masivní hůl. Při přiblížení k psům bylo potřeba nazbírat zásobu dalekonosných kamenů, s těžkým báglem na zádech se sice špatně hází, chce to cvik, je to ale nutnost. V Rumunsku jsem byl v horách mnohokrát, vlky jsem ani neviděl, medvědy jsem potkal, ale když o vás věděli a měli čas se rozhodnout, zdekovali se sami. Jen bylo třeba v nepřehledném terénu, třeba v hustém lese kde byli stromy označené od medvědů dělat rámus. Se psi to ale byl boj, někde jsme museli utvořit formaci - jeden vpředu rozrážel cestu, další vpravo a vlevo - každý si hlídal svou stranu a ten poslední couval, v každé ruce hůl a bránil zadní polosféru. Inu divoký východ.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Zase tolik těch vlků tu nežije, aby dokázali významně škodit. Malým bačům možná ano, ale ve stovkách kusů jedna smečka takovou paseku neudělá. Je to snadné - povolit odstřel a ne pouštět hloupé reklamy na pivo v televizi, ve které moderní bača vlka milostivě nezastřelí.
A jsme zase u těch zkurvenců z médií.

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

... no ono "flobertkou" toho moc nenaděláš, maximálně ten "kravál"... i ta lec která vzduchovka má větší výkon ...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Je to jedna z těch reklam, které jsou ve svém výsledku škodlivější, než kdyby ten borec, se žvárem Marlboro v hubě, toho vlka zastřelil pořádnou, značkovou pumpou.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pořád mám před očima Chorvatsko.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy jste zemědělec? Podle Vidláka nechat půdu ladem půdě prospěje.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Při rozumné osevním postupu není nutné nechávat půdu ladem. Osevní postupy najdete zde http://www.agris.cz/clanek/92980. Při ponechání půdy ladem se skutečně obnoví horní vrstva organické hmoty, ale to jde z plevelů.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

házíte perly sviním.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Vyrostl jsem částečně v Podkrkonoší a tam se jel trojpolní systém skoro všude. Úspěšně.
Jako děti jsme to měli jako atrakci, protože se nám čas od času pásávaly krávy hned za chalupami a my si je chodili hladit a krmit je lupením.

Půda není průmyslová surovina, nýbrž živý organismus, který potřebuje péči. A tu jí právě trojpolní systém a řádná orba poskytují.

Průměrný počet slepic: 4.6 (8 hlasů)