Příliš velké ticho

Autor
Štítky

Vy co čtete Kydy i s diskusí, vám neuniklo, že v posledních dnech začíná být opět rušno na Ukrajině. Tedy především v té východní části, kde žijí ti ruskojazyční ukrajinci, kteří nejsou s Kyjevem jedna ruka a tak tam s pomocí Ruska vedou dlouhodobý odboj. Je zbytečné znovu popisovat spletitost tamního konfliktu, takže jen řeknu, že to celé fakt není černobílé. Angažují se tam místní oligarchové a to na obou stranách, angažují se tam různé vlastenecké a fašistické spolky a to na obou stranách. Angažují se tam váleční hrdinové, kteří pak vybuchují v autech, bytech a výtazích a to na obou stranách. Angažují se tam na obou stranách velmoci jejichž zájmy dalekosáhle překračují ty ukrajinské. 

Já mám na Ukrajině obrovské příbuzenstvo, protože moje maminka pochází z Volyně. Není Volyňská Češka, je čistokrevná Ukrajinka. Moje tamní  příbuzenstvo je rozptýlené nejen po Ukrajině, ale také v Rusku, ale třeba i v USA. Nejtrefnější komentář o situaci tam na Donbase měla jedna moje stařičká teta, která řekla, že se všichni snaží, aby tam zase byla divoká pole. Kdo nevíte, co byla divoká pole, tak si to nastudujte na wikipédii. 

V posledních dnech se objevil i na Novinkách článek, kterak ukrajinská armáda použila turecký dron k útoku na opolčence. Rozmetalo to tam prý nějaké dělo či minomet. Vlk na Kose pak vydal znovu ukrajinskou svodku o tamní situaci. Tato svodka bývala vždycky blíž pravdě než všechny kecy pravdomluvných médií a to mě donutilo se po svých příbuzných poptat, co se tam vlastně děje. 

Odpovědí bylo výmluvné ticho. 

Nikdo nic neví. Vlastně jsem byl po dlouhé době jediný, kdo se zajímal o zamrzlý konflikt. Jinak je ticho po pěšině, zprávy z fronty jsou jak od Goebelse a nikdo na místě je nebere příliš vážně a řeči o drtivých vítězstvích a šturmu na Moskvu jsou tak běžným koloritem, že už to nikoho nezvedá ze židle. A to podotýkám, že většina mých příbuzných má dodnes žaludeční vředy z toho, jak jim Putin sebral Krym a mluví o tom tak srdceryvně, jakoby tam vlastnili ty nejlepší hotely a pláže. 

Tentokrát je to ale trochu jinak. Vlastně ani nevěděli o tom útoku dronem. My to tady dostáváme k sežvejkání, ale tam u nich to tahle zpráva nedotáhla ani do místních novin. U fronty se znovu hromadí materiál, z druhé strany samozřejmě také, ale tentokrát je ticho po pěšině. Zelenský nevyhlašuje drtivá vítězství. Mlčí. Mnohem víc se tam řeší, že není čím topit a že nebude ani z čeho dělat elektřinu. 

Heleďte, já možná slyším trávu růst, ale tohle považuju za nebezpečnější, než když všichni vykřikovali o válce, posílali k frontě tisíce mužů, různě se provokovali a stříleli na sebe a největší válka probíhala v médiích, kdy všichni pronášeli hrobovým hlasem ta nejvážnější varování, státníci vyzývali ke klidu, prohlášení stíhalo prohlášení, pár vojclů na obou stranách bylo v blbou dobu na blbém místě a tím to skončilo. 

Řeknu vám co vidím. Nedělám si žádný nárok na pravdu a správné pochopení situace, to co budu říkat mnohem více "cítím v kostech" a celkový dojem se mi udělal po pokecu s příbuzenstvem, ale v podstatě nic z toho, co tu teď řeknu, to mi nikdo z nich neřekl. 

Ukrajina se pokouší udělat to co Azerbajdžán. Azerové totiž v konfliktu s Arménií vymysleli, jak zařídit, aby dělostřelecké granáty dopadaly víceméně přesně a nemusely se vystřílet stovky vlaků munice na zabití jednoho vojáka. Použili s velkým úspěchem drony. A to nejen ty s raketami, ale i ty průzkumné díky kterým dokázali velice efektivně využívat dělostřeleckou palbu i v obtížném terénu Náhorního Karabachu. Azerbajdžán tam s relativně malými silami dokázal projít arménskou obranou, která na něco takového vůbec nebyla připravena. 

Něco podobného teď sledujeme v bledě modrém. Turecké drony v ukrajinských barvách, podobná taktika, podobné řešení. Dron je prostě lepší než vystřílet hromadu munice, aby jeden granát ze sta opravdu trefil. 

Ale... na druhé straně stojí Rusko. To má nejen prostředky proti dronům, jako protiletadlové komplety, ale umí drony rušit, případně je i převzít vlastnimi operátory. To se ale zatím neděje. Ukrajinské drony jsou v této chvíli stále velmi nebezpečná hračka a ukrajinské jednotky se díky krytí shora dostávají za opolčeneckou frontu a je obtížné je vytlačit. 

Já myslím, že sledujeme nějaký Putinův pokus o posun. Že sledujeme ruskou hru. Proto to ticho. Tentokrát to není válka naoko, tentokrát je to myšleno vážně. Ukrajinské síly musejí proniknout na Donbas a pak teprve se stane to, co se v Kremlu plánuje. A proto to musí vypadat, že má Ukrajina navrch. Rusko se tentokrát nepokouší o demonstrativní ukázku síly. Nedělá cvičení, nemluví o hromadění zbraní. A Ukrajina neprozrazuje dopředu své plány. 

Svým způsobem je to logické. Kdy bude mít Putin zase tak pěkně nad Evropou navrch? Plynové zásobníky jsou ploprázdné, zbytek světa posílá plyn do Číny, ceny u nás atakují hranice, kdy hrozí sociální konflikty, do toho se mají odstavovat v Německu elektrárny a všichni se toužebně upínají na Nordstream 2, který má zachránit situaci. Myslíte, že když teď Putin tak trochu pustí armádu ze řetězu, že evropští lídři budou nějak extra protestovat? Respektive že udělají něco jiného než bu bu bu?  Největší bojovníci budou samozřejmě v Praze... ale že by v Berlíně nechápali vážnost situace? Že by Putin mohl Evropu fakt nechat zmrznout. I s těmi hnojivy, adblůčkem a dalšími problémy. 

V USA vládne stařeček, který zatím celkem křepce chodí, ale o to méně mu to myslí. Polsko také může na ty svoje plynové terminály na CNG jen koukat, protože Čína platí lépe. Žádný svobodný americký plyn prostě není k dispozici, protože Zombiden americkou těžbu v podstatě zastavil. Maďarsko se s Ruskem na plynu rovnou domlouvá a není jediné... 

Kdy bude mít Putin lepší příležitost dělat si co chce? 

Do toho na Ukrajině dochází uhlí. Protože to je samozřejmě z Ruska. Elektrárny omezují provoz a Rusko ještě přitvrzuje. Takhle nějak to vypadalo před Japonským útokem na Pearl Harbor. USA proti Japonsku zavedli embargo na dodávky ropy. Japonsko buď muselo přijmout americké podmínky a nebo zaútočit a probudit spícího obra. 

Tohle vypadá hodně podobně. Ukrajina musí na Donbas buďto zaútočit a nebo přijmout ruské podmínky. Co udělají? Respektive, co mohou udělat?  Je někde v Kyjevě nějaká klika, strana, či jednotlivec, který má takovou autoritu, aby mohl volat po míru s Ruskem? Není. Stejně jako nikdo takový nebyl v Tokiu. Dává vám to smysl? Mně ano. 

Jako by nastal čas. Plány jsou připravené, figurky se pohybují po šachovnici. Velcí hráči mají jiné starosti a Ukrajina je na řadě. Není možné mít ve svém sousedství nepřátelskou zemi. Není možné se stále připravovat na to, že tam jednou bude základna NATO. Není možné je nechávat, aby tam američtí vojáci cvičili blízko ruských hranic. 

Navenek vše vypadá jako obyčejně. Hraniční provokace, jednou lodě, podruhé drony, jednou námořnici, podruhé vojáci. Šarvátky... ale tentokrát mi v obvyklém scénáři chybí ta bombastická prohlášení. Chybí mi ta ultimáta, chybí mi vyhrožování válkou. Ale zato tam přebývá nedostatek uhlí, nedostatek plynu a nedostatek východisek.  Přebývá mi tam vlastně jediné východisko pro současné ukrofašistické vedení země. Pokus o útok. Pokus o úspěch. 

Vlastně to celé může opravdu připomínat Pearl Harbor. Nějaký pořádný ukrajinský útok hluboko do Doněcku, nějací mrtví civilisté, co do poslední chvíli nic netušili a pak obrat situace jako tenkrát pod mohylou Saur. Tentokrát ale velkolepější a pod Ruskou vlajkou. 

Ještě je chvíli čas. Ještě není dost zima a nejsou dost prázdné zásobníky na to, aby všichni chápali, s jakými kartami se hraje. Ještě to pár týdnů potrvá. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (139 hlasů)

Komentáře

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Poslední příspěvek: Proč by to Putin dělal?

Když Putin zabere Ukrajinu, dostane vyrabovaný kraj. Navíc milióny nuzných lidí, které bude mít na krku, a kteří - a to je dost podstatné - nenávidí Rusko do morku kostí. Když Putin zabere byť metr čtvereční na Ukrajině, nenávist Ukrajinců se zase rozhoří - a budou tamtamy v celém světě.

Vidlák sám psal mezi řádky, že si Ukrajinci sami lžou. Lžou si, že jsou nějaký významný národ. Že snad něco znamenají. Že nejsou úplně v háji. Že je čeká nějaká budoucnost. Nechtějí si přiznat, že jako národ skončili, a že už nikdy nejbližších 50 let nebudou ani národ. A že si s nimi každý vytře zadek. Kupodivu nejvíce si s nimi vytře zadek západní Evropa a USA, středně zbytek Evropy, a nejméně ten Putin co ho nenávidějí.

Rusové zachránili prdel Evropě před Hitlerem, tedy v době kdy lidi byli genocidováni a likdvidováni po miliónech. A co za to sklidili? Nenávist za osvobození. I českou nanávist mimo jiné. Co by získali, kdyby Ukrajincům zachránili kejhák od chudoby, zimy a hladomoru - opravdu čekáte vděčnost?

Putin by mohl maximálně udělat srpen 1968, ale k čemu by mu to bylo?

Putin Ukrajinu k ničemu nepotřebuje. Jen potřebuje mít přehled co se tam děje. Nic mu tam nehrozí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

Chraňbůh, že bych tvrdil, že někdo někoho zabere.
Říkám, že Rusko si situaci uvědomuje a bude muset nějak reagovat.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Co ty úrodné lány černozemě? Bývalá obilnice Evropy. Tam, do tamní země, zastrčíte násadu od motyky a na jaře se zazelená.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

V situaci, kdy Rusko nestačí obhospodařovat ani zlomek své půdy? Kdy nestačí zasít a sklidit na obrovských lánek Ruska?

Pomátl jste se?

Průměrný počet slepic: 1.7 (3 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tím bych si nebyl tak jistej, Rusko eliminovalo za poslední 2 roky možnost barevné revoluce u sebe doma a může si počkat. Ukrorajch nemůže, ne s jeho problémama.

Nebo jak se říká, než tlustej zhubne, hubenej zhebne.

Průměrný počet slepic: 4.7 (14 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

rozbor. Jen to, že si nedovolují tak okatě...Oni si dovolují, jen u nás o tom slova neuslyšíte. Fakt je, že jsou to ojedinělé akce a nesouměřitelné s protiruskými. Před pár lety protitankovou střelou trefené maďarské kulturní centrum. Něco podobného s polským na severozápadě.

Mimochodem, pamatujete ty bezskrupulózní lži rakušáckého skopčáka s knírkem ? Nejdříve, když tam jezdil rozdmýchávat nesnášenlivost (evropské hodnoty), tak připustil, že nějací ti Banderovci se protestů účastní, ale jsou to jen nepodstatné skupinky nespokojenců. Teď, když se k Banderovi hlásí většina stran, obrovský portrét Bandery v Kyjevě, vnuku Šucheviče, bestiálního vraha, bylo tleskáno za Porošenka téměř celým parlamentem ve stoje, už je ticho. To samé s ruštinou. Kdo Krymčanům zakazoval ruštinu ? Nestydaté putinovské lži. Donbas, Luhansk, taktéž. Nikdo nikomu nic nezakazuje. Nejdříve zákaz ruštiny při rozmluvách v parlamentu. Najednou je ruština zakázána v celé zemi (nesmí se používat v jakémkoliv úředním styku) a už jedeme opačnou strategii. Je samozřejmě správné, že se v zemi dodržuje úřední řeč, a nějaký debil navrhuje rovnou i zákaz Cyrilice se zavedením latinky. Až na to, že před pár lety ruštinou mluvila tak půlka obyvatelstva. Vidlák by to třeba vyzjistil přesněji od příbuzných. I když i to je ošemetné. To jsem zjistil tak nějak po rozmluvách s Ukrajinci u nás. Záleží, jak kdo které straně fandí. Třeba západní Ukrajina zpočátku moc probanderovská nebyla. Něco jako východní Slovensko při dělení ČSFR.

Takže dotyční budou nadsazovat těm svým...

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

Putin může Ukrajinu obsadit z jediného důvodu, aby ji NATO nemohlo využít. Klidně ji může obsadit a nechat si nějaké tábory a vojenské základny někde na západě Ukrajiny.
Může nastat ještě jeden scénář, že Ukrajinu nebude chtít vůbec nikdo, protože by do ní musel investovat neskutečně velké peníze.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čína si od Ukrajiny pronajme území velikosti Belgie
25. 9. 2013 12:15
Rozloha bývalé sovětské republiky se tím de facto zmenší o pět procent
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/cina-si-od-ukrajiny-pronajme-uzemi…

Místo tajgy pustina. ‚Pohostinné‘ Rusko by Číně prodalo celou Sibiř

https://www.lidovky.cz/byznys/misto-tajgy-pustina-pohostinne-rusko-by-c…

Někdo umí a Evropa čumí?

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč by bral celou a převzal zodpovědnost? Na jeho místě, bych bral celé pobřeží a odřízl v jednom Ukrajinu od moře a "NATO" od hodně velkého kusu černomořského pobřeží a vod do kterých pak nemůžou a navíc budu mít cestu do Moldavska, takže získá "nekonečný konflikt v moldavsku".
tím, že nechá občanskou válku na ukrajině, bude mít nárazníkové pásmo nestability, kde budou sice mu nepřátelští "nacisti", ale budou problémem západu ne jeho, toto území protože válka nebude členem NATO a do EU utečou další ukrajinci, takže ukrajina dál padne na hubu, "ruská ukrajina" s pomocí=jednotný trh se postaví na nohy sama, bez dodací Ruska, ale jako obchodní partner s peněz Ruska, které dostane za investované peníze zpět výrobky, tedy nebudou to vyhozené prachy ;)

Tím neříkám, že toto musí nastat, ale nastiňuje spíše jak myslet, abych měl zisk a druhá ztráta odpovědnost+problémy, sankce už další moc dávat nemůžou, a v tom co mohou jenom více posílí průmysl ruska, jako se stalo se zemědělstvím, dky se závyslosti na dovozu je Rusko vývozce, že za zbraně nedostávají tolik, jako za zemědělskou produkci, navíc je dneska rusko díky tomu v pozici "mi držíme zboží, které zajistí, že nebude hladomor", což je lepší nástroj než "neprodáme zbraně"...

Za mě, západ to pěně podělal v politice vůči rusku ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (18 hlasů)

Tohle jsem cekal, ze udela uz pred lety.
Tenkrat Kyjev zadnou armadu ani zbrane nemel, prevladaly masove dezerce a Opolcenci byli pekne bojove naladeni a valcovali kyjevske uplne vsude. Tenkrat byl cas na Mariupol, Odesu a dal. Sankce by nebyly jine.
U Vlka psal Esnest mockrat, ze maji rozkazy z Moskvy nepostupovat.
Treba na tom tenkrat nebyla Ukrajina tak zle, a v Kremlu vyhodnotili, ze je treba je nechat trochu povarit ve vlastni stave. Aby pak byli ochotni za sebe i bojovat.
Prislo mi totiz, ze prorusti ukrajinci spis chteji, aby priska ruska armada, a porazila kyjevske. Proste aby to nekdo vybojoval za ne.

ot. V tom je zase chapu, ja bych do zadny valky taky nesel. Bojovat za vlast? Za koho? Za Babise, Zenama, Fialu, Kolare, Klause, Dlouhyho...... nebo Kretiskeho, Bakalu, Kolacky.... umeleckou elitu radsi psat nebudu :-)
taky bych utikal pryc.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná, že to čekal i západ a mohl pak hodit "obnovu na rusko", takto je vše na EU a rus se směje a obyvatelstvo, to běžné začíná nenávidět novou proevropskou garnituru, zůstávají už jenom fanatici...

Takže je otázka co si Putin a rus naplánoval ;)

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

to tak muselo být. Protože když Banderovci obsazovali jednu vesnici za druhou, tak o míru nikde ani vidu ani sluchu. Jakmile se situace otočila, dva kotlíky, tanky najednou začaly postupovat na Západ místo jiných na Východ, okamžité kňučení o míru. Konec konců mraky tanků měly na sobě nápisy "Na Kyjev" a chuť k tomu byla. Nechápu, proč Puťka věc nedotáhl věc do konce. Teď by situace byla daleko složitější. Vymývání mozků po šest let určitě změnilo nálady obyvatelstva. Prakticky jako u nás, po vymývárně euronácků. Ale fakt bych chtěl vidět, kdo by u nás šel do války proti Rusku, i když hubou - takových je u nás dost.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

In reply to by Auto (neověřeno)

Trvalý odkaz

Byla situace jiná. To upadlé letadlo... A všichni svorně řvali Rusko! Svět byl na kraji horké války. Tehdy Putin udržel nervy i svoje válečné jestřáby na uzdě. Vzpomínáte? Taky se tu řešilo, že nic nedělá a nechává Doněcké chcípat. Ale kdyby tam tehdy poslal svou armádu, dneska bychom možná měli jiné starosti, pokud vůbec nějaké...
Tentokrát je zase jiná situace. Evropa nemá plyn, za chvíli asi ani elektřinu, kovid, inflace, neschopná EU, atd. USA mají kupu svých problémů a i když si pořád chtějí hrát na světovou velmoc, nějak jim to nejde podle jejich... Někdy v půlce října byla v Moskvě Viktorka nulandova, a nepochodila. Možná proto se zas podpaluje konflikt na Ukrajině, jako součást nátlaku na rusa. Ruská odpověď bude, o tom žádná, ale mám dojem, že bude taková, jakou bychom nečekali. Bude to ťafka západu a bude hodně bolet. A dlouho. Američan je kovboj, nejdřív střílí a potom se ptá. Rus je šachista, má promysleno kupu tahů dopředu a když už není jiná cesta, tak teprve potom střílí. Až jako poslední možnost, kdežto u amíků je to přesně opačně.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

V současné době pravděpodobně Nato hledá Putinem vyhlášené červené linie, které budou pro Rusko nepřekročitelné. Ukrajina v této hře hraje pěšáka, který je postrkován minovým polem a na jeho konci nijak nezáleží.
Že je to dlouho připravovaný proces popisuje např. https://www.pokec24.cz/politika/the-saker-proc-povazuji-valku-v-donbasu….
Vidlák má v článku naprostou pravdu, jak bude konflikt vyprovokován.
Otázka je, zdali Rusko je připraveno na likvidaci ukrajinské státnosti nebo co s té Ukrajiny vlastně zbyde, asi to Divoké pole, ale tentokrát na Haliči.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

(...) Vlajková loď šesté flotily amerického námořnictva Mount Whitney zahájila tranzit do Černého moře za účelem provádění operací se spojenci a partnery NATO, informovalo námořnictvo na Twitteru.

Předtím americké námořnictvo oznámilo, že velitelství 6. flotily vojenského námořnictva USA a vojensko-námořní útočné a podpůrné síly NATO zahajují operace ve Středozemním a Černém moři. Jak bylo uvedeno, štáby se budou nacházet na Mount Whitney. (...)

https://cz.sputniknews.com/20211101/vlajkova-lod-seste-flotily-americke…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zabirat Ukrajinu by byl pro Rusko dalsi Afghanistan, prave sledovali v primem prenosu obrovskou blamaz jine velmoci.
Jenom cerna dira na penize. Uz davno zjistili i V Bruselu, ze posilat penize do Kyjeva je jeste horsi, nez krmit Otesanka.
I od nas uz vime, ze miliardari nemaji nikdy dost.
Jinak praceschopne obyvatelstvo a inteligence je uz asi pryc, zbyva tedy urodna zem. Ale te ma Putin dost, spis se mu nedostava obyvatelstva. Sousedit Ukrajina s Cinou nebo Indii, verim ze by to bulo uplne jinak.

Prevrat mozna. Ale ten Putin ani nemusi slozite organizovat.
Zima, hlad, porazka ukrajinskych hrdinu na Donbase...
Navzdory slibum minuleho i dnesniho prezidenta Ukrajinu do EU ani NATO nevzali...
Proste se frustrace se nahromadi tak, ze Putin ani nebude muset nechat strilet protestujici na obou stranach. Nejake ty mrtve tam jiste obstaraji ti "proevropsti" hrdinove. Zbrani jsme jim na to poslali dost.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Od 1. Listopadu se zastavuji na ukrajinu dodavky uhli z ruska, elektrarny maji zasobu na max tyden, neni kde jinde koupit, polsko jede na uhli ze 70 procent.

Od 1. Listoadu se zastavuje vyvoz elektriny z ruska a beloruska na ukrajinu, aukce na tranzitni kapacity probehla, ale neni co prenaset.

Zastavil se plynovod jamal, tranzit do madarska pres ukrsjinu je taky zastaveny, rusko v aukci nepoptava zadny tranzit pres ukrajinu.

Uhli stop, elektrina stop, plyn stop

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

nejake zpravy

----------
Od 1. listopadu nebude probíhat dovoz elektřiny z Ruské federace. Dne 20. října Inter RAO vyhlásil aukci na prodej elektřiny, ale 21. října byla odpovídající aukce zrušena.

Od 1. listopadu také nebude dovážet elektřinu z Běloruska, nepořádají se žádné aukce na prodej elektřiny.
https://aftershock-news.translate.goog/?q=node/1029057&_x_tr_sl=ru&_x_t…
-----
Zastavení ruských dodávek energetického uhlí na Ukrajinu souvisí s rostoucí domácí poptávkou v období podzim-zima, řeklo agentuře TASS ministerstvo pro hospodářský rozvoj Ruska.

Již dříve v pátek ukrajinská strana oznámila ukončení ruských dodávek energetického uhlí do země.

"Rozhodnutí padlo kvůli rostoucí poptávce po energetických třídách uhlí. V období podzim-zima je nutné věnovat zvláštní pozornost uspokojování vlastních potřeb v rámci země," uvedlo ruské ministerstvo.
https://aftershock-news.translate.goog/?q=node/1028819&_x_tr_sl=ru&_x_t…
----
Od 1. listopadu Ruská federace zastavuje dodávky energetického uhlí na Ukrajinu. Hovoříme o uhlí třídy A (antracit) a P (chudé). Takové uhlí dovážely společnosti DTEK (TPP Luganskaja, TPP Krivorožskaja), Donbassenergo (TPP Slavjanskaja) a Tekhnova (TPP Darnitskaja, TPP Sumy, TPP Černigovskaja).

Podle účastníků trhu se zákaz netýká koksovatelného uhlí, ale týká se pouze uhlí využívaného pro energetické potřeby. Takové akce Ruské federace jsou podobné jejich akcím na podzim roku 2014.
https://aftershock-news.translate.goog/?q=node/1028601&_x_tr_sl=ru&_x_t…

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Já mám informace opačné.
1. Rusko naváží některé druhy uhlí jinam - ne na Ukrajinu. Většina ukrajinských elektráren spaluje uhlí, které lze koupit, jen je dražší, než oni by si představovali, takže si ho neobjednali. Mají uhlí na pár týdnů. Ty peníze se utratily za zelené projekty mimochodem, aby se zavděčili EU.

2. Bělorusko a Rusko nabídly Ukrajině dodávky elektrické energie do 1.11. v objemu asi 3 GW ... což není vůbec málo.

Jamal jede z EU na Ukrajinu. Gazprom podle Putina zaplní ruské zásobníky a pak, od 8.11. může poslat nadbytečný plyn do EU, pokud bude zájem. Jestli někdo podepsal kontrakt, nevím....

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

https://www.youtube.com/watch?v=xUUHziJIM1w

Včera jsem ho poslouchal, tak jsem to měl ještě v paměti. Bez záruky samozřejmě...

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by gogo (neověřeno)

Trvalý odkaz

je dlouhý
ale nikde jsem nečetl, v které části ten plyn běží směrem na východ

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by gogo (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://www.youtube.com/watch?v=8df8QhaIc-c

Včera Bělorusko dodávalo na Ukrajinu elektřinu ve špičce asi 400MW. S Ruskem Ukrajinci domlouvají stabilní dodávky ...

Energetická blokáda je asi tak stejné tajtrlíkování, jako když eurobolševici obviňují Gazprom že nedodává do Německa plyn. Nic jiného, než divadýlko pro publikum, které jim to žere a které se nezajímá o skutečný stav.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

zejména tyhle věty:

"Není možné mít ve svém sousedství nepřátelskou zemi. Není možné se stále připravovat na to, že tam jednou bude základna NATO. Není možné je nechávat, aby tam američtí vojáci cvičili blízko ruských hranic."

Pamatuju si moc dobře ty přesuny vojsk v osmašedesátým, dodnes jsem nezapomněl, jak u nás zastavila kolona, na ten zeleně natřenej hrubej pancíř těch jejich tanků, jak na něm seděli ty mladý olepaný kluci, v ústech ty jejich nekonečný cigára, na klíně skoro bez zájmu ležícíma samopalama, avšak s prsty nedaleko spouští. Pamatuju moc dobře ty jejich tmavý, po okolí těkající, oči. Nebyli vůbec nervózní, ani agresivní, ale cítil jsem v nich tu podezíravě napnutou pružinu, schopnou kdykoli TO spustit. Takhle děsivý to mám v sobě!

Proto, když jsem viděl v létě ty kolony Amíků přesouvat se směrem na jejich Východ, zase jsem si vzpomněl na to mrazení v sobě. Na ten zeleně natřenej hrubej pancíř a na něm sedící a nikomu nevěřící pružiny, schopný kdykoli TO spustit. Bláhově si namlouvám, že Putin a Šojgu nejsou přece Brežněv s Kosyginem, ale taky vím, že není prostě možný, aby měl Rus ve svým sousedství nepřátelskou zemi, není možný, aby se Rus stále připravoval na to, že tam jednou bude základna NATO a není možný, aby Rus strpěl, aby Amík cvičili v blízkosti jeho hranic.

Rus udeří a vytře nám všem zrak a udělá u toho takovou vlnu, kterou smete i ty sračky, do kterých jsme ho bez jeho přičinění zavrtali až po uši. Nebude se to líbit téměř všem, ale to asi tak bude všechno, co budeme moci!

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

Rus se především řídí heslem: Neruš nepřítele, když dělá chyby.

Je to jako v bojovém sportu Aikido. Nepřítel se porazí sám, a použije k tomu vlastní sílu, a vlastní energii. Vy se nemusíte nemáhat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

A někomu někdy šlo o tom co si myslí Vidlák nebo ty a že nebude co žrát a čím topit v první světové nebo druhé? A proč by mělo teď a měl bych si říkat, že něco můžeme udělat, abychom této sračne mohli zabránit?
Jediné co můžeme, být neutrální, když se stane zázrak, ale to by se nesměli volit "lidé jako piráti/starostové/odeeska" :( Takto budeme terč pro kulomety, nic jinýho...

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Skvělá poznámka.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

zdaleka si nemyslím, že by táhl na Kyjev.
Zcela ignorujete Putina - džudistu. Minimum námahy a vyžívání "směšných" = neefektivních pohybů protivníka.
Převedeno do nebojové řeči - ať se ten blbec pomlátí sám.

Co potřebuje Ukradina?
Potřebuje své uhlí, bo je v pérdeli stran peněz i energie...
Uhlí je v Doněckom basséjně, počeštěně na Donbasu.
Je potřeba si pro něj dojít, dojet, doletět, bo EU nedá - sama má málo - a nikdo jiný v okolí, kdo by byl ochotný nechat se podojit, se jaksi nenachází.
Takže na Rusa - O. K.
Pokud se Vasil nelekne ruských kolon postupujících k Donbasu a opravdu zaútočí, zřejmě dostane přes držku, protože ekonomické i zbrojní potenciály jsou poněkud nesouměrné.

Ovšem nikdo z vás neuvažuje, co bude den poté.
Ivan v Kyjevě a proti němu nepřátelsky naladěné obyvatelstvo, nebo přinejmenším jeho část?
Ani náhodou, pokud bude v Kremlu Putin. Protože to by musel minimálně půlku obyvatel Ukradiny vymlátit.
A to stojí moc peněz.
Dokud bude rozvrtaný Donbas, nikdo se na Ukrajině nebude angažovat, snad kromě dodávek zbraní.
Proč?
Protože ekonomicky zajímavý je východ Ukradiny, nikoli západ.
Jak prosté...
Takže velká šance na změnu režimu v kyjevě možná je, ale nikoli formou obsazení Ukradiny Ivanem. To už zkoušel v Maďarsku, v ČSSR, v Afghu. A vždycky to bylo fiasko.
Putin není stranický blbec, Putin je profesionální zpravodajec a dosti dobrý analytik.

Tímto zdravím všechny robertíky.
:-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (31 hlas)

Zatím mnohem lepší analýza než cokoli jiného.

Rusko a Čína dělají strategie nikoli podle posledních mediálních témat nebo o čem se mluví na zápražích. Rusko a Čína dělají dlouhodobé strategie - berou v úvahu mnoho let předtím, a mnoho let budoucnosti potom. Rusko a Čína se nelekají a nevzrušují tím, že tento týden / měsíc se něco vyvrbilo.

Jestli chcete sledovat strategie Ruska a Číny, musíte zapomenout na evropské myšlení, a musíte odstranit ze své hlavy co se píše / povídá právě teď jako aktuální téma v médiích nebo mezi lidmi. To fakt není podstatné. Vůbec na tom nezáleží. Oni neplánují stylem po nás potopa, a je důležité co napsal New York Times, co rozšiřuje Reuters nebo jaká je nálada v České televizi. Oni opravdu sledují při strategii tisíce proměnných, a minimálně mnoho let až několik dekád. Je to jiný mindset.

Evropa je maximálně překvapuje v tom, že je sebevražedná více než si mysleli. Dokonce i Evropané to nechávají jít směrem do bažin - styl New Green Deal, rozklad rodiny. vzdělání, rozklad výchovy dětí, rozklad průmyslu. hospodářství. Stejně jako si Evropan jen těžko představuje dlouhodobé myšlení Rusa a Číňana, tak si Rus a Číňan jen stěží dokáže představit nezodpovědnost a neschopnost Evropana zajistit si základní věci pro budoucnost. Velká myšlenková propast mezi kontinenty.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)

Děláš taky chybu, kdy na sto pro věříš, že ten rozvrat západu je "neřízený", přitom všechno ukazuje, že někdo někam vede evropu, aby se v ní něco stalo, takže plánování taky v řádu dekád ;)
To, že cílem je něco co se tobě nelíbí? To neznamená, neschonost plánovat, ale pouze že cíl se ti nelíbí...

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

a) Já jsem nijak nehodnotil, jestli je převrat řízený / neřízený. Já jsem to hodnotil z pohledu prostých lidí, neboli jak se dnes rádo říká z pohledu nižší a střední třídy. Chování těchto skupin je sebevražedné.

b) Já jsem nepsal, jestli se mi něco líbí / nelíbí. Snažil jsem se jen o popis situace / strategie / myšlenek / dějů.

c) Proces je částečně řízený, ale je umožněn tím, že nižší a střední třída Evropanů si myslejí, že stačí najít viníka a nic nedělat. A tím je to hotovo a vyřešené. Nižší a střední třída si mylně myslí, že ona nemá na té hře elit podíl, a že oni jsou jen andělé - a pouhé oběti. Podobajíc se tak cikánům co všechno svádějí na rasismus, nebo černochům co to svádějí na bělochy. Prostí lidé se zkrátka spokojí s tím, že elita je ďábel - a hodí se do klidu, protože oni jsou bez viny. Jak pošetilé!

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Ale to bylo i před 100lety, prostě ti nahoře dávají informace takové, aby lid myslel něco co chcou. Jaký jhe rozdíl mezi "mladočechy" a lepšolidmy v Praze dnes, když pomineme cíle, agresivita je ta samá.

Jakmile začne válka, tak ti přijde povolávák a když nebdueš souhalsit, tak basa a zabaveni majetku, takže půjdeš i když si myslíš něco jinýho, bojovat za císařppána, pardon nové evropské hodnoty ;)

Lidi rozhodují stejně učině dnes, jako před sto lety, myslet si opak je hodně naivní, že rozhoduje volič :D

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Napsal uživatel Miloslav Ponkrác (neověřeno) dne Po, 01. 11. 2021, 05:46

Čína má dlouhodobou strategii, ale Rusko, podle mého názoru pouze reaguje na danou situací, prostě balancuje a vyvažuje danou situaci, prostě když se dva perou, třetí se směje.

Nyní se směje Čína, možná se bude smát Rusko, ale my to bohužel nebudeme.

Řídili jsme se heslem, nepřítel mého nepřítele, je můj přítel.

Nyní je situace, že náš „nepřítel“ a jeho „ nepřítel“, jsou naší nepřátelé.

Není to George Orwell ?

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Totalita se dnes definitivně rozprostřela nad českým státem.

Pamatujme si datum 1.11.2021. Ve srovnání se současným režimem byli komunisti čučkaři.

Průměrný počet slepic: 3.1 (24 hlasů)

Vlastimile, budeš ještě vzpomínat na "korona opatření babiše", jako na domu demokracie a volnosti ;) Takže silná slova sice umíš napsat, ale chtělo by to nemyslet, si, že dno už je dosaženo jak si naivně myslíš...

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

asssi, kdybys byl v obraze a četl mé příspěvky, věděl bys, že si rozhodně nemyslím, že dneškem bylo dosaženo nějaké dno. Klesáme dál.

A pokud jde o Babiše versus Demoblok - je poučné sledovat současné přechodné období mezi vládami. Všichni jsou na stejné totalitní vlně. Babiš dostal za úkol splnit rozkazy a úkolu se zhostil. Demoblok si myje ruce.

A co na to Vidlák? Utekl na Ukrajinu. A s Vidlákem 90+ % voličů, strkajících hlavy do písku. Dnešní nadpis je skutečně výmluvný, i když nechtěně. Příliš velké ticho se rozprostřelo nad českou kotlinou.

Průměrný počet slepic: 3.4 (26 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nikam neutekl,, proč by znovu komentoval co bylo v etoru minuly tyden a prokydal? Není pravodu, že ty chceš aby o tom každý mluvil dokola a dokola, tak demogagiocky podsouváš slabsot Vidlákovi, že někam utíká?

co pochopit, že Volný co vsadil jako jedeš ty, že existuje pouze korona, nemají pravdu a lidi zajímají každodenní věci a i jiný věci kromě techto a není to jenom korona ;) Takže fakt nedělěj demogogický příspěvky "utíká", ale jako chlap napiš "já chci mluvit o tomto a štve mě, že vidlák nechcer a tak kopu okolo sebe" ;)

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

To mlčení je všeobecné, neni to jen u Vidláka. Lidé jsou ohromení tím, že to skutečně přišlo. To, co si mysleli, že se nám nemůže stát. Apartheid, segregace, fašismus, nesvoboda. Dnešní den je natolik důležitý, že nelze přicházet s žádným zástupným tématem. Tak to je a neokecáš to, assi.

Průměrný počet slepic: 2.3 (19 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já ohromený nejsem... čekal jsem to a do konce týdne čekám další opatření. A čekám také stále větší zděšení nad tím, že nemocnice se dají zahltit i samými očkovanými i kdyby neočkovaných nebylo.
Ale nečekám žádnou racionální debatu. Na jedné straně bude jasné, že očkování tečku neudělalo, na druhé straně se bude o to víc bojovat proti lockdownům a "státnímu fašismu".
Až mě překvapuje, jak moc je národ jednotný. Opatření nedělat, očkování nedělat, nic nedělat... a pak už se jen koukat, jak se zdravotnictví sype. Vlastimile Vlastimile, doufám že svoje názory říkáte jen tady pod rouškou určité anonymity zvoleného nicku. Jestli své názory říkáte veřejně i v hospodě a ve svém okolí, tak docela riskujete. Až se zdravotnictví sesype, tak se budou hledat obětní beránci a vy budete ideální terč.

Průměrný počet slepic: 3.5 (17 hlasů)

já tomu nerozumím. Na jedné straně připouštíte, že očkování tečku neudělalo, neudělal ji ani totální lockdown a eudělá ji ani státní fašismus. Připouštíte, že nemocnice budou plné očkovaných, a to možná nejen s covidem, ale s vážnými vedlejšími účinky stále se zvyšujícího počtu "posilujících" vakcinací.
To vy jste ten, co potom bude hledat obětního beránka v lidech, kteří nesouhlasí s vašimi pomýlenými radami, jak udělat tečku za zdravotnictvím? To vy si budete vybíjet bezmocný vztek na těch, co nezavírali oči před fakty a pochopili dříve než vy, že tahle situace nemá jednoduché východisko?

Průměrný počet slepic: 3.9 (23 hlasů)

In reply to by aga (neověřeno)

Trvalý odkaz

.. jak udělat tečku za pandemií...

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by aga (neověřeno)

Trvalý odkaz

No a jako co?  Vždyť od začátku melduju věci, které se skutečně staly. V době kdy jste vy tvrdili, že žádný covid není, tak jsem mluvil o jeho závažnosti. V době, kdy jste tvrdili že na něj nikdo neumírá, tak jsem mluvil o slušné dávce mrtvých. V době kdy jste bojovali proti lockdownům jsem říkal, že je to v té chvíli jediný způsob jak tu vlnu epidemie rozložit v čase. V době kdy vládě okopávali kotníky ať udělala cokoliv jsem já stál na její straně. V době, kdy všichni mluvili o nakažlivější deltě jsem já tvrdil, že se prostě jen nedodržují opatření. V době, kdy jste bojovali proti očkování a prohlašovali jste ho za čipování a přípravu na genocidu jsem tvrdil, že si Babiš prosadil svou a naočkovalo se šest milionů lidí a díky tomu se ukáže, jak moc je očkování účinné. A v době, kdy tvrdíte že očkování účinné není, jsem dal čísla,která tu účinnost měří a jako jeden z prvních jsem začal upozorňovat na to, že očkování samo o sobě epidemii nezastaví, protože očkování nebrání v šíření nákazy a protože není žádný lockdown, tak je dost možné, že i přes nižší smrtnost to stejně nebude stačit. Teď upozorňuju, že i kdyby se naočkovali všichni, tak to zřejmě samo o sobě také stačit nebude. 

Ale nikdy jsem narozdíl od jiných netvrdil, že virus je jen výmysl, že nezabíjí, že lidi umírají na něco jiného, že nás vakcínou čipují, že testování ničí mozek, nedělal jsem odboj proti opatřením, byť jsem pochyboval o jejich účinnosti. 


Já vidím dvě možnosti - buďto to prostě potáhneme dál tak jak to je a budeme dělat tu lockdown, tu čtvrtou dávku, tu zavřeme školy, tu obchody, tu se budeme tvářit, že lidi dodržují opatření a prostě tu porci mrtvých jen rozložíme v čase za cenu obrovských nákladů. 

A nebo umožníme ochranu všem ohroženým skupinám. Všichni 50+ si zajdou na vyšetření a doktor jim podle míry jejich curkovek, jater, cév a srdce umožní hódně dlouhodobou nemocenskou, kdy budou doma v karanténě za plný plat. Hoteliéři i hospodští prostě nechají doma šedesátileté číšníky a kuchaře, kteří jsou ohrožení covidem a najmou si mladé borce. Tím umožníme účinnou ochranu ohrožených, ale náklady budou také obrovské. 

A nebo prostě všechno otevřeme, necháme to koňovi a prostě sneseme srdceryvné příběhy, jak doktoři nezachránili dítě po autonehodě s vnitřním krvácením, protože zrovna museli obsluhovat ventilátory covidových pacientů a uplatnila se základní vojenská medicína typu kdo dřív přijde, ten dřív mele. 

Z těchhle možností vláda vybírá. Nějaké zbožné přání, že všechno otevřeme a covid zmizí, to nechávám Vám. 

 

 

 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

kdo bude dělat, když ne 50+. Vždyť mladí uměj jen kecat .

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Když jste to, Vidláku, čekal, proč jste týdny a týdny opakovaně psal, že po volbách vláda žádná další opatření přijímat nebude a že kovid v Česku končí? Je pro to nějaké logické vysvětlení? Ale to je vedlejší, o to už dávno nejde.

Máte pravdu, nyní jsem ideální terč, protože militantní většina nebude brát ohledy. Dav, který se dá do pohybu, nezastavíš. Lidi budou unavený, naštvaný a zdecimovaní. Najdou si viníky a ty budou věšet na kandelábry. Na skutečné viníky nedohlédnou a nedosáhnou, takže půjdou po mně a mně podobných potížistech. Mé okolí a hospoda moje názory zná, neschovávám se za internet. Hospoda pro mě dnes končí, mimochodem. Výpalné za povolení vstoupit do hospody rozhodně kovidové mafii platit nebudu.

Jakýsi "oh" mě obviňuje, že srovnávám nesrovnatelné. Jenže i holokaust nějak začínal, to si mnozí neuvědomují. Na moje slova dojde, o tom nebudiž pochyb. Povíme si to za čas. Je nade vší pochybnopst zřejmé, kam to všechno směřuje.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Mírněme svoje vášně.
Vidlák není ministr zdravotnictví, ani nemá vliv na různá opatření.

Vlastimile, některé věci musí ještě dozrát, hodně očkovaných nechce další dávky, protože vidí, že tečku neudělají nikdy.
Na druhou stranu někteří lidé jdou pro svoji první dávku, protože nechtějí být (protiprávně) vyhozeni ze zaměstnání.
Až si za pár měsíců spočítáte (snad to bude ve statistikách) kolik lidí má třetí dávku, dostanete počet lidí, kteří očkování (mRNA) opravdu věří.
Nevyčítejme, argumentujme.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Otázka víry v očkování je pasé, milý Jene. Zbyla jen vynucená povinnost. A s každou další dávkou to bude horší.

Nevyčítám nikomu nic. Jenom se v rámci svých chabých sil snažím upozorňovat na zlo, které nás obklopuje a které většina společnosti pokorně přijímá.

Strach z nemoci byl dnešním dnem nahrazen strachem z moci. Myslím, že to všichni cítíme. Konečně přišla reálná represe a je zřejmé, že se bude stupňovat podle západního vzoru. Někdo vnímá více segregované hosty v restauracích, jiný segregované učitele ve třídách. Je zřejmé, že moc si teď může vůči nám dovolit cokoli a my to všechno budeme akceptovat.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Napsal uživatel Vlastimil (neověřeno) dne Po, 01. 11. 2021, 15:04

Nemám z toho radost, ale Ministerstvo zdravotnictví odzírá z úst budoucí Vládě, protože se bojí čistek, takže to lepší nebude, Babiš udělá špinavou práci, a půjde.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

léčit lidi s kovidem nebo léčit lidi s následky léčení kovidu žblabuněmi?
I to málo co se podaří zjistit o následcích věšude ve světě, mám moc a moc obavy jak to dopadne. Navíc připočtěte ceny neustálých přeočkovávání....

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

A přijímala by vláda opatření, kdyby čísla nestoupala přes únosnou míru? Nebo si ty nemocné zase vycucala z prstu? Jestli si myslíte, že vláda si ty nemocné vymýšlí Vlastimile, tak nemáme o čem diskutovat, protože při takové argumentaci se jinam než ke koncentrákům dostat nedá. Při takové argumentaci prostě nepřipouštíte jinou možnost a všechno dospěje k hořkému konci. Je pak zbytečné to řešit, protože to tam doopravdy dospěje. Řešení žádné nenabízíte. 

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlastimile, mít po ruce stroj času, tak vás do něj nacpu v kabátě se žlutou hvězdou a odešlu do Německa, asi tak do roku 1939.. pak by vám snad došlo, jak moc jste mimo, vy zástupný téma.

Průměrný počet slepic: 3.3 (15 hlasů)