Go east young boy

Autor

Přátelé, zajisté jste z mých článků koncem týdne postřehli, že u mě začíná zabijačková sezóna. Minimálně články z pátku a soboty byly vysloveně slabé a krátké. Inu, dával jsem do pořádku svoje zabijačkové nádobíčko, pucoval kuchyň, popoháněl svoje děti (i manželku) a v sobotu jsme picnuli prasátko, které původně mělo posloužit jako hlavní chod na našem vidláckém sympoziu. 250 kg živé váhy, 50 litrů čistého sádla, jitrnice, jelítka, tlačenka, škvarky, polévka, masíčko... 

A jeden miliardář... 

Já vím, že mi to neuvěříte, ale v sobotu jsem měl dva hosty. Oba jsou čtenáři Kydů. Petr přijel od polských hranic a je také vidlákem jako já. Jen není v  tak úrodném kraji a tak těch hektarů potřebuje trochu víc. Jano přijel zo Slovenska a má těch hektarů tisíce a tisíce a zemědělství je jen malou částí jeho byznysu. Tož jsme povídali... 

Povídal tak zajímavě, že jsem do jelit zapomněl přidat česnek a polévku jsem po vychlazení na dvoře zapomněl odnést na noc dovnitř. Když jsem ho k nám před měsícem zval, tak jsem mu řekl, že pokud pálí, ať vezme nějaký vzorek, abychom ochutnali. No... přivezl těch vzorků celou řadu. Poprvé jsem pil pálenku z oskeruše, poprvé jsem ochutnal pálenku z malin. A vypili jsme lahev kubánského rumu, který si prý oblíbil sám velký Fidel. A další a další pálenky, jedna lepší než druhá a pak jsme už nemluvili, ale zpívali a poprvé v životě si nepamatuju, jak jsem se dostal do postele.  Ale pálenky byly opravdu kvalitní, sice jsem se setnul, ale jinak si pamatuju všechno a mohu se o to s vámi dneska podělit. 

Víte, je zajímavé si popovídat s člověkem, který má opravdu kravín pro tisíc dojnic. A zjistit, že má úplně stejné problémy, jaké jsem zde popisoval už tolikrát. Že sice má technologii, má peníze na takovou investici, ale výkupní cena mléka je dána někde jinde a nadnárodní obchodní řetězce nezajímá, že někde žije tisíc krav, že je nutné se o ně postarat, že se taková věc nevybudovala ze dne na den... a najednou pracujete, dojíte, staráte se, máte k tomu to nejlepší zařízení co je k dispozici, ale stejně proděláváte, protože výkupní cena mléka klesla. A je úplně jedno, že si můžete koupit i mlékárnu, můžete to sami balit, můžete si na to koupit opět to nejlepší zařízení... ale nijak vám to nepomůže, protože cena se tvoří někde úplně jinde. 

Bylo to jak deja-vu slyšet, že má živočišnou výrobu a plní všechny ty dnešní už naprosto absurdní předpisy, protože má peníze na to, aby to dělal opravdu ve velkém... ale stejně nemůže ten hnůj dávat na pole, protože hnůj smrdí, lidi si stěžují, politici se snaží zavděčit voličům a prostě mu ty klacky pod nohy nahážou. Že ani ta nejlepší technologie nebrání před lidskou blbostí a ať to udělá zeleně nebo modře, stejně to není dost dobré. 

Vlastně už se tu nemůže nic. Každý kdo se snaží doopravdy něco vyrábět, je vlastně veřejný nepřítel číslo jedna. Protože kravíny smrdí, vepříny smrdí, továrny mají komíny, kamiony jsou neekologické, železnice je hlučná, vlastně nic nejde. Snažíte se hospodařit, zaměstnáváte lidi, dodržujete předpisy jak jen to jde. Koupíte zkrachovalé podniky, zmodernizujete je, splníte všechno co si na vás vymyslí...  a nakonec jste stejně jen agrobaron. 

A ten agrobaron sedí před vámi, zavazuje vám naplněnou tlačenku, míchá kopistem škvarky v kotli, nalévá vám slivovici a chlubí se tím, že v Maďarsku tahle pálenka vyhrála jakousi jejich první cenu. Nemachruje jak si tyká s politiky, jak umí všechno zařídit, neukazuje převahu, nehraje na naditou šrajtofli. Ne, řeší pálenku. Má radost z toho, že vyrobil produkt, který obstojí v konkurenci a který je špičkový. K tomu vám říká, že v byznyse nikdy nesmíte ojebat zákazníka a nesmíte ojebat zaměstnance.  Že je jako trenér. Řídí to, ale góly dává Messi. A když takového Messiho máte, tak si ho musíte vážit a udržet si ho. Vyjadřuje se jako levičák, ale rozumí byznysu. Žádné korporátní kecy. Jen úplně normální bilance nákladů a výnosů. Technická řešení, technické nápady, hrdost na to, že něco nefungovalo, ale teď to funguje.  Takhle nějak jsem si vždycky představoval americké průmyslníky v padesátých letech. Druh na vymření. Ve světě, kde přece bohatství vzniká tak, že ho natisknete, kde práce znamená přenášení lejster mezi kancelářemi a elektřina vzniká v zásuvce, tam se vlastně s takovým přístupem už nemůžete uplatnit. 

Žádné mudrování o tom, který plyn je svobodný, žádné řeči o tom, že bude dobře až vypráskáme Babiše, Zemana, Fialu, Sobotku, Merkelovou, Fica (nehodící se škrtněte). Místo toho řešil dojivost, výnosnost, náklady, podmínky, přepravní kapacity, možnosti i nemožnosti a na konci všeho to buď vyšlo nebo nevyšlo. 

A pak už si notujete. Že naše společnost jde do průseru, že se řádně topí pod kotlem s ucpaným pojistným ventilem. A prostě víte, že to bouchne. Jen nevíte kdy, nevíte přesně na kterém místě to praskne a nevíte jak velké budou škody. A přes toto poznání vám řekne, že jako podnikatel prostě musí být optimista, protože jinak by přece nemohl nic dělat. 

Hele, já vám to neříkám proto, abych se chlubil vzácnou návštěvou. Prostě jsem jen potřeboval, abyste věděli, odkud mám to, co vám teď chci předat.  

Pak totiž povídal o Zabajkalí. Ano tam v Rusku. Na těch čínsko - ruských hranicích. Kde chcípl pes. Kde místní gubernátor šéfuje území většímu než Francie, ale skoro nikdo tam nebydlí. Kde bylo nutné na zelené louce postavit všechno. Ubytování pro zaměstnance, kteří poprvé v životě mají splachovací záchod a sprchu. Dostat tam techniku, zařízení, prostě to vydupat ze země... a pak obděláváte sto tisíc hektarů, které si můžete koupit přepočteno za 500 korun hektar. A nebo pronajmout za 50 korun. A další miliony hektarů jsou k mání. Ihned. 

"Přísahám, nikdy jsem v Rusku nemusel nikomu dát úplatek". Tohle mi několikrát zopakoval. Když tam jel poprvé, tak se ptal, co přinést gubernátorovi jako dárek. Prý raději nic, nebo nějaké víno či tak. Oni jsou prý dost pod drobnohledem a měli by problémy. Nemusel uplácet.  Naopak, měl všude otevřené dveře. Tak moc, že když jeden rok moc nepršelo a místní úřady se začaly bát, že by investoři mohli vycouvat, tak jim prostě nabídli, že udělají déšť. Že prostě je možné povolat ruská letadla, rozprášit jodid stříbrný a zařídit vláhu. Jen aby zůstali, investovali, zaměstnávali... a samozřejmě platili daně. 

"Vidláku," říká mi, "tady na Slovensku jsem agrobaron, tady dělají všechno pro to, abych nic nepostavil ani neudělal. A tam mi nabízejí déšť." 

Jo a mezi námi... výnosy jsou tam sice nižší, protože zima je dlouhá a mínus třicet není žádná sranda, ale dohání se do hektarama. Je jich tam skoro nekonečně. A víte co je největší fór? Že je to pár kilometrů od Čínských hranic. Úroda se vozí tam. Vezmou všechno za ceny o kterých se tady nikomu ani nesní. Území prázdné, ale potenciál obrovský. Vlastně jsem přímo dostal chuť prodat dům dokud jsou Brňáci blbí a dávají co si člověk řekne a jít na východ... Akorát člověk musí něco umět, protože pro influencery a jůtubery to tam úplně nebude země zaslíbená. 

A takhle to dneska je. Dopracovali jsme se tady k systému, kdy už je vám houby platné, že máte peníze, protože jediný tolerovaný způsob jejich rozmnožování je kasínový kapitalismus. Tady se zavírají elektrárny, zavírají se doly, ocelárny, prostě jakákoliv opravdová výroba a pokud se ještě držíte, tak jste pro všechny jen oligarcha a agrobaron. A je úplně jedno, že se to snažíte dělat dobře, že děláte slušnou neojebanou výčepní lihovinu za rozumný peníz... a stejně se to pořád někomu nebude líbit a napaří vám tolik nových podmínek, že vám ta bilance prostě nevyjde...

... A tam daleko na východě leží miliony hektarů a pod zemí je takřka nekonečné bohatství.  A nějak tam lidi ještě chápou, že z prasete je nejen kotleta, ale také hnůj. Že když z továrny vyjede auto, tak na druhém konci kouří komín. A mají tam o 3/4 méně předpisů než tady. A tak tam investoři jdou. Protože nehostinná pustina na konci světa pod autoritativním režimem je lepší příležitost než celý náš Západ. Protože se poctivěji domluvíte s gubernátorem než u nás s hejtmanem. Protože tam přijdete do úřednické kanceláře a jde všechno a tady nejde nic. A abyste našli ožralé mužiky, tak potřebujete Fórum 24 a velké novinářské týmy, aby našli nějakou skvrnku. Jinak už je Samara čistší, hezčí a spořádanější město než Praha. O Ňů Jorku ani nemluvím. 

Mladej Kolář tady odstranil sochu Koněva a z té stejné Prahy mezitím odešly do Ruska miliardy peněz, aby se tam za ně začalo obdělávat, stavět, vyrábět, zaměstnávat, vydělávat. Je totiž lepší a snazší jednat s Putinem než s Kolářem. Začíná být  snazší vozit do pustiny traktory a zaměstnávat Rusy, než u nás držet kravín. A začíná být bezpečnější mít svoje prachy i majetky pod ochranou ruské armády než té naší. A světe div se, oni tam jsou méně úplatní než tady. 

Víte, po rozhovoru s  ním, jsem musel trochu přehodnotit svůj vidlácký postoj k zemědělství. On má pravdu v tom, že vidláci to nevytrhnou. Že to může být hezká součást společnosti, ale vidláků nikdy nebude dost, aby tuhle společnost uživili. A pokud mají být potraviny levné, musí se to dělat ve velkém. A většina těch dalších věcí je řešitelná. To je jen technická otázka, jak na pole dostat hnůj. Ale ne ve společnosti, která se vyžívá v kladení překážek. Kdy sice můžete být vpředu a těžit z toho, jak ubývá konkurence těch méně úspěšných, ale jednou na vás stejně dojde, protože demokracie dělá vlastně totéž co korporace - rozmělní odpovědnost. Není za kým jít a není vlastně ani koho odstranit. 

Jo a mimochodem... myslíte, že by u nás zvládla naše armáda i s vládou alespoň tak triviální věc, jako poslat letadla, která by jodidem stříbrným zajistila déšť, aby to na suché jižní moravě zachránilo úrodu? Tam to umí provinční gubernátor... Tohle všechno se projeví. Proto je Putin v klidu. Protože tady ho sice sereme bouráním soch a adorací Banderovců, ale v tu stejnou dobu tečou evropské (i české i slovenské) prachy pod ochranu ruské armády, aby se tam měnily v traktory, ubytovny, sila a sušárny. Kolářovi možná tleská nějaký německý politický pucflek, ale ve stejné době odtékají i z Německa prachy směr Moskva.  Protože Rusko pod gosudarem je pro evropské podnikatele lepší a poctivější příležitost než celá naše demokracie.  Protože Rusko je jako americký Západ před 150ti lety. Velký prázdný prostor, takřka nekonečné bohatství a hned vedle leží země, která ráda koupí všechno. Jasně, bude to stát spoustu peněz, spoustu úsilí, obrovské projekty. Ale ziskové projekty. Žádná burza, ale dlouhodobé plánování na jehož konci jsou haly, stroje, průmysl a budoucnost. Sakra, u toho bych chtěl být. 

Tož tak milí rusobijci. Mluvíte o zvěrstvech Rudé armády, stavíte pomníky náckům a zatím konta v našich bankách pěkně odtékají tam někam za Bajkal. Správný pražský kavárník si musí povinně odplivnout kdykoliv slyší slovo Putin a český politik musí povinně ničit diplomatické vztahy s Ruskem, ale ono je to úplně jedno. Kdo na to má, ten už je tam za Moskvou pěkně zaháčkovaný. A nemá žádné obavy ze své investice. Tahle to je. I kdybyste se uvztekali a zrušili všechny ruské válečné hroby, tak se nic nezmění.  Protože stabilní podnikatelské prostředí a předvídatelná vstřícná politika je v Rusku a ne v Bruseli. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (271 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

O tom, že je dálný ruský východ země zaslíbená, se ví už dlouho. Váš slovenský známý je mi sympatický na první čtení. Netušil jsem, že se mezi námi najdou takoví, kteří pochopili a už dnes si zařídíli budoucnost za Bajkalem. Rozhodně mu fandím. Chtělo by se říct: Až to tady nebude k žití, koupím si jízdenku na vlak na Transsibiřsou magistrálu a po vzoru amerických prospektorů odjedu na Sibiř.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

Vlastimil.
Proč to nejde tady,aby to bylo i do budoucna k žití.
Chce to několik vyschcánku poslat na Sibiř,obchodovat s ledními medvědi.
Jen top chce,pojmenovat,kteří to jsou a prvé řadě bych začal prognostickým ústavem,PZO

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

Před tak 15 lety byla jakási dohoda mezi železničáři Slovenska, Ukrajiny a Ruska. Šla koupit dvojměsíční karta za směšných 36 EURO. A Na ní jste si mohl vypsat téměř jakoukoliv cestu po železnici na území těchto států (jen vybraná větší města). Já měl napsáno Žilina - Vladivostok a zpět. Šlo se zdržet třeba 2 dny v Moskvě a potom na jihu Bajkalu (při záteční cestě vrchem na severu Bajkalu). Vše jsem měl nachystáno a domluveno doma. Potom začali odpadat spolucestující. Kartu jsem nakonec vrátil za 30 EURO. Jó a vlak vyjížděl z Bratislavy s přípojem na Vídeň (prý taky 36 EURO).

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Mne se stalo něco podobného. Šlo o cestu na ruský evropský sever.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

z pohledu bohatého podnikatele, který srovnává podmínky pro svůj byznys. Že je Rusko země možností, o tom není sporu.
Pro běžného, chudého člověka nebude velký rozdíl, jestli žije někde v Nebrasce nebo na Sibiři. Podobné problémy, podmínky a starosti.
Schopní utečou na Východní pobřeží nebo do evropské části Ruska, ti ostatní se perou o chleba.

O Rusku a jeho nejzapadlejších oblastech i jeho bývalých sočástí je toho na YT hodně očima Angličana, který plánovitě jezdí do nejzapadlejších vesnic a regionů, o kterých jsem nikdy neslyšel.

Třeba https://m.youtube.com/watch?v=potBE03tDCE
Žít bych tam nechtěl, stejně jako někde v kopcích Nebrasky. Posuzujeme romantickýma očima bohaté Evropy něco, co si těžko umíme představit. Slovenský podnikatel v Rusku asi stabilně nežije a firmu nejspíš řídí na dálku ruka domorodců.

Jsou k dohledání videa dlouholetých podnikatelů ve stejném oboru v Rusku - Němec, Angličan a jeden, zřejmě mormon nebo něco podobného, kteří jsou tam zemědělští velkopodnikatelé a ten Američan romantický settler.
Spousta jiných problémů, ale nikdo dřinu nelituje. Omezení zase jiného druhu ( úvěry, výkupní ceny). Plusem je chybějící konkurence a její relativní zaostalost. A taky výhled do budoucnosti - u nás⬇️, tam už to horší už bylo.

N

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

:-) :-) :-)

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

To je maso!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

už tam je?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Ja bych si zase ty nekdejsi americke podnikatele neidealizoval. Ano, Henry Ford byl schopny vladce. Umel v pravy okamzik dat lidem, co chteli. Ale taky mel lidi jako Harry Bennet. To proste nejde oddelit. Pohadky o podnikatelich, co tvrde bojuji s konkurenci a ve volnem case se venuji peci o sirotky jsou jen pohadkami.

Stejne to bude i na te sire Rusi (nebo kdekoliv jinde). Ti gubernatori sice treba neberou uplatky, ale nedelaji to nejakeho pocitu cti nebo uvedomneni. Delaji to proto, aby se nedostali do lochu. Protoze vezeni, je v Rusku porad vezeni.

Vzdycky je to o balancu. U nas (a nejen u nas) proste maji vsichni pravo na vsechno. Krystalicky je to videt ve vystavbe dopravni infrastruktury. Zkuste se pobavit s nekym, kdo neni z oboru a dozvite se, ze jsme neschopna zaostala zeme s nedokoncenou dalnicni siti a bez vysokorychlostni zeleznice. Jo a navic se zlovolnym RSD, ktere chce stavet dotycnemu dalnici kilometr za barakem, coz je zlocin, protoze by vas to obtezpvalo hlukem a emisemi.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Vysokorychlostní železnice jsou v přípravě. Od Rakouska na východ je v Evropě zatím nemá nikdo. Naprojektovat a postavit VRT není žádná prdel a nikdo to u nás neumí. Problémy jsou i s koridory dimenzovanými na 160km/h.

Co se dálnic týče, tak tam je situace o něco lepší. Dobudování dálniční sítě je +/- připravené. Brzdí to jenom ti co nechtějí mít dálnici kilometr za barákem. Pokud by se takováhle vzdálenost u nás musela dodržet, tak by bylo možný postavit jednu dálnici na Šumavě, druhou v Krušných horách a třetí v Krkonoších :P

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

V krytých vozech na východ? Už jsem na to starý. Rusko bych si neidealizoval, byl jsme tam v 2002, těsně po instalaci Putina. Některé věci mají hodně dlouhou setrvačnost.

Samara čistá a výstavní? V roce 2002 to tak moc nebylo. Hodně zanedbáno, kolem lázní samá štětka, předměstí změť zašlých domků, kupy odpadků.. Průmyslové podniky v okolí pozavírané, v hlubokém úpadku.
Vodka dobrá. Volha nádherná.
Jestli se jim to podařilo za 20 let dát dohromady, klobouk dolů.

V souvislost se zemědělským podnikáním na dálném východě se mi vybavila stará zpráva z Rádia Jerevan.

"Traktorista pokojně orající pole poblíž Amuru byl napaden čínskými ozbrojenými hordami.
Pohotově však palbu opětoval a pak odlétl zpět na základnu."

Průměrný počet slepic: 3.6 (15 hlasů)

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý.
87 767 Záskok

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

In reply to by V (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aktuálně se Rusové průměrně dožívají 72 let - ženy 77 let a muži 67 let. Putin chce, aby se průměrně umíralo až v 78 letech, tedy prodloužit průměrnou délku života o šest let. Pro srovnání, celosvětový průměr je 80 let, v Česku se průměrně ženy dožívají 82 let a muži 76 let.
Životní úroveň v Rusku je dlouhodobě palčivé téma. Výrazněji se otevřelo naposled před dvěma lety, kdy tehdejší vláda chtěla zvýšit věk odchodu do důchodu u mužů na 65 let a u žen na 63 let.
Znamenalo by to ale, že až dvě pětiny mužů v Rusku by se nedožilo důchodu.
Aktuálně se Rusové průměrně dožívají 72 let - ženy 77 let a muži 67 let. Putin chce, aby se průměrně umíralo až v 78 letech, tedy prodloužit průměrnou délku života o šest let. Pro srovnání, celosvětový průměr je 80 let, v Česku se průměrně ženy dožívají 82 let a muži 76 let.

Životní úroveň v Rusku je dlouhodobě palčivé téma. Výrazněji se otevřelo naposled před dvěma lety, kdy tehdejší vláda chtěla zvýšit věk odchodu do důchodu u mužů na 65 let a u žen na 63 let. Znamenalo by to ale, že až dvě pětiny mužů v Rusku by se nedožilo důchodu.

Dnes neumírejte, vyzývá Putin. Chce zvýšit průměrnou délku života
EVA SOUKENÍKOVÁ Seznam.CZ
22. 7. 2020 21:13

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)

To je ta redakce, kde si posílají fotky šulínů?
Ten text by tomu odpovídal...

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

iROZHLAS.cz / Zprávy ze světa | Související témata: Rusko chudoba životní minimum Vladimir Putin ekonomika
Počet chudých Rusů stále narůstá, pod hranicí 31. července 2019 životního minima je v zemi 21 milionů lidí.
Moskva 6:23 31. července 2019

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

šulíne.... :-)

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

vemínko.
Oni ho vezmou do FORUM24.
Tam bude mezi svejma, tam je takovejch pacientů víc :-)

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Proč by někdo někam měl posílat fotku, když ty jsi sem zavítal osobně, šulíne jeden trolí. :-)

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

https://countryeconomy.com/demography/life-expectancy/russia
Ruské dožití se rok za rokem za vlády Putina zlepšuje. To co si Rudové muuseli v minulém století prožít se holt táhne a zlepšuje jen pomalu.
https://countryeconomy.com/demography/life-expectancy/czech-republic
A ještě jak je na tom USák ?
https://countryeconomy.com/demography/life-expectancy/usa
Kupodivu USák je na tom jako Česko
A ještě co taková Kuba?
A ona na tom není hůř. než USák, jak nám to trollíku vysvětlíš?
https://countryeconomy.com/demography/life-expectancy/cuba

A pokud jde o tu životní úroveň. Žádný stát světa nemá takové devizové rezervy ve Fondu blahobytu jako Rusko a přitom žádné dluhy. Už vůbec ne žádná země EU.
Prostě Západ je jen navoněná bída, státy žijící na strašný, nesplatitelný dluh.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

iROZHLAS.cz / Komentáře | Související témata: komentář Rusko životní úroveň chudoba Rusové Dmitrij Peskov emigrace
Potíže s obuví a rozhněvaný Kreml
..........
iROZHLAS.cz / Komentáře | Související témata: COVID-19 pandemie Rusko Moskva Interfax vakcína Vladimir Putin Česko Praha Moskevský Kreml Alexandr Mitrofanov komentář
Ode zdi ke zdi s covidem na ruský způso
Rusové se navíc očkovat nechtěli. Politolog Vladimir Pastuchov napsal o průměrném ruském obyvateli:

„Za moderní fasádou se skrývá patriarchální nevolník z venkova Puškinových a Někrasovových dob. Nevěří ve vědu, v medicínu, ve statistiku ani ve formální logiku stejně jako nevěří v existenci poctivé státní moci. Očkování bylo přijato s podezřením a omezení byla přijata podrážděně. Nejen proto, že lidé nevěří státu, ale proto, že v jejich podvědomí je instalován kulturní software, který důvěru ke komukoliv nemá v kódu.“

Průměrný počet slepic: 2.1 (14 hlasů)

Už zase chrápe?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

„Byl jsem otráven.“ Zlinkovaný Rokytka ze Zemanova štábu tvrdí, že mu dali do pití jed.
Blesk.cz

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

In reply to by Kdepák (neověřeno)

Trvalý odkaz

kníže!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

jsem proto patriarchální nevolník z venkova Puškinových a Někrasovových dob?
---
Postavit něčí kritiku na tom, že nevěří v disciplíny, jejichž podstatou je poznání a porozumění? Neuvěřitelné. Pan Pastuchov je vyznavačem nějaké mimořádně primitivní formy šamanismu?

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by V (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sloužil jsem v Českých Budějovicích dva roky a pět dní.
A to jsem měl štěstí na "spolubojovníky" - tenkrát to bylo snad nějaké pravidlo či co, že Moraváci šli sloužit do Čech a naopak, třeba v Uh. Hradišti sloužili kluci z Chebu. Nějaká část rukovala i na Slovensko, ale tam se to řídilo zase jiným klíčem.
V ČB se nás sešlo, na malé specializované rotě čítající jen 34 lidí, patnáct z jižní Moravy a z Valach. Docela príma služba, ale až na ty ČB.
Od skončení ZVS jsem v tom městě nebyl. Je to město pro masochisty.

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

To se dělalo, aby bylo v případě nutnosti možno nasadit armádu na potlačení povstání. Předpokládalo se, že přespolní budou do místních střílet ochotněji než místní.

Tak mě napadá, že poslední dobou potkávám v Praze podezřele mnoho policajtů s moravským přízvukem. ;)

Průměrný počet slepic: 2.3 (4 hlasů)

to si budu pamatovat (snad) až pojedu na Letnou

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Blbost nebo rádio Jerevan, jak si to přeberete. Naprostá většina útvarů ležela v západní části Československa, takže "místních" by nebylo dost, aby ony útvary naplnili. No a kdyby místní nechali sloužit doma a útvary jen doplnili přespolními, byla by z toho mela - ti přespolní by totiž byli především Slováci. Navíc bylo potřeba vyzobat z průměrné populace specialisty.
Pro názornost, ČSLA měla kolem 250 000 příslušníků, přičemž 1. armáda (s velitelstvím v Příbrami) měla přes 100 000 příslušníků (s divizemi v Karlových Varech, Plzni, Sušici a zdvojenou ve Slaném, těžkou dělostřeleckou brigádou v Rokycanech, ženijní brigádou v Litoměřicích, protiletadlovým raketovým plukem v Rožmitále, atd., atd.).
Ono ale mělo i společenský význam, tak například do naší malé vísky na okraji Vysočiny si tři kluci z vojny dovezly manželky - Slovenky. Tedy vlastně jen dvě, ta třetí byla nefalšovaná Maďarka od Komárna, divoká jako kočka, ale moc dobrá ženská; on sloužil dunajské pohraniční stráže - už to mají oba za sebou :-(.
Vůbec, dost kluků od nás šlo na hranice. I můj spolužák, se kterým jsem seděl v lavici, také zemřel. Sranda je, jeho babička byla Němka, česky pořádně neuměla, a měla příbuzné v rajchu, což on nijak netajil. Vojenská mašinérie na OVS to ovšem přehlédla, ale bystrá očka u PS si toho po pár měsících všimla a šel k armádě.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

….. při všem obdivu nesmí člověk opomíjet realitu. Byl jsem v tomhle NIIAR v roce 2013:
https://allforpower.cz/jaderna-energetika/jaderne-technologie-budoucnos…
A myslím, že ve všech prostorách, které jsme mohli navštívit, měli linoleum ještě z dob VŘSR, apod. Což nic nebere z jejich jaderné kvalifikace, ale je to trochu ta druhá strana mince - jakási všeobecná zanedbanost, stále ještě.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

že celá ta situace na polských hranicích má nevyužitej trollící potenciál.
Putin by mohl navrhnout Carolu Racketovou na Nobelovu cenu míru. Luky by ji mohl pozvat do běloruskýho parlamentu a přivítat ji potleskem ve stoje.
Okamura by mohl obvinit majnstrýmový novináře z xenofobie a rasismu. Fialu a Pekarovou z nahnědnutí.
Foldyna by mohl pohovořit o tom, že jsou to doktoři a inženýři a německé hospodářství je potřebuje.

Je jich tu jen dvanáct.
Máme banány!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

s tímto Vaším byste vyhrál na celé čáře a neumím si představit, že byste mohl být v dohledné době překonán.
Ještě by to chtělo doručit tyto informace Putinu, Lukašenku a Okamuře (ty zvláštní tvary jmen jsou takovou jemnou reminiscencí na něco, co už vodnes' čas).

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

To je dobrý.
S dovolením to někdy použiju :-)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

a fuj, vždyť se nedají jíst, je to odpad až hrůza

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

DW (Deutsche Welle) o německém farmáři v Rusku, který vybudoval fakt kraví impérium. Tisíce krav a technologii na jejich dojení a potom zpracování mléka. Když to impérium chtěl přehlédnout, létal nad ním vrtulníkem. Ale už se mi to nedaři na YT najít.
Ten farmář také podnikal někde u Kurska, naučil se rusky a své podnikání začal tak, že svolal místní a omluvil se jim za své (německé) otce, kteří konkrétně v té oblasti povraždili za II. války stovky místních. A oni ti Rusové mu řekli, že omluvu přijímají. A on tam založil také mléčnou akademii, ve které vzdělával místní zájemce v tom, jak chovat tisíce krav v ruských podmínkách. Podobná story, jako ta Vidlákova dnešní. Ale nějak mi to nejde najít. Když dám do vyhledávání klíčová slova německý farmář v rusku atd., lezo mi odkazy na videa svědčící o ideologické blbosti těch co nás vedou jako loutky USáka. Jen nadávání na blbost Rusa, stručně řečeno.
Prostě Rus (Putin) to dělá dobře, když vyvolává takovéto primitivní zidealizované reakce.

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

nechám si to na nedělní poledne

Zatím bez slepic

Ten Němec pak, po sankcích Západu na Rusko kvůli Majdanu, radil samotnému Putinovi, jak na ně, v potravinářském sektoru, reagovat.
Okamžitá státní podpora domácímu zemědělství, novým podnikům, to investicím a sankce vůči dovozu západních potravin. První 2 - 3 roky to bylo na knap. Ale našli se jiní dovozci. Hovězí maso z Argentiny, Peru, Austrálie. I Čína dodávala vepřové. Totéž obiloviny. Zelenina. Zdražilo to skokově. Pak se rozběhla domácí výroba. Kterou předtím drtila, uměle dotovaná, produkce z EU, Kanady a USA. Právě díky tomu se domácí potravinářský průmysl nemohl rozvinout...
Dnes se v Rusku, kromě základních, produkují i luxusní potraviny, typu francouzské sýry, vína, paštiky, uzeniny, čokolády, džusy z domácích produktů, jako klikva, brusinka, černý rybíz, moruška, aktinidie, březová šťáva, klanopraška apod., zvané "mors". Zelenina z jižních částí Ruska nebo ze skleníků. Zelí, kapusta, tuřín, vodnice, řepy na kořen i listy, černý kořen, čínské zelí, ředkve, zimní cibule (ruská je štiplavá) a další tradiční zeleniny, i ze severnějších oblastí. Obchody jsou toho plné. Pak produkty z bývalé sovětské střední Asie, jako granátová jablka, melouny, pistácie, fíky, koření, apod. Mléčné výrobky, hotová jídla ve sklenicích, výborné jsou polévky s řepou, zelím a tak. Půlkilovky, přidá se 500 ml vody. Chutná to jako čerstvě uvařené. Z levných sýrů doporučuji tvrdý, ale fyzicky měkčí, sýr "Rasijskij maladoj", z levných mořských salátů řezanou Laminarii, zvanou morskaja kapusta. Se sépiovými kroužky, trochou řezané papriky, ve sladkokyselém nálevu. V průhledném umělohmotném obalu. Nemá to chybu. U nás je Laminaria drahá a jedí ji hlavně ekolepšolidé. Tam je levná, zpracovává se na Dálném Východě a vyváží se do celé Východní Asie i jinam. Velká nabídka druhů mořských ryb, sépií, krabů, zpracovaných i čerstvých chlazených nebo mražených. Kdo ještě ví, jak chutná mléčný smetanový krém, skutečný smetanový, bez želatiny a množství škrobu? Jak to bylo obvyklé u nás před rokem 89? Kdy jsme měli tvrdé normy na potraviny, které jsme, tuším v roce 93 zrušili (angažoval se v tom Klaus), aby sem západní dovozci mohli dovážet a tudíž se mohl rozvinout "svobodný trh". Ten se ovšem nerozvinul. Domácí výroba nemohla konkurovat dotované cizí produkci, se silným kapitálem v pozadí.

Takže místo vyhladovění Ruska potravinářská soběstačnost, přebytek domácí produkce a z Ruska se stal, mimo jiné, největší vývozce pšenice.

PS.
Na Dálném Východě, jak už šla řeč, je limitujícím faktorem zemědělství, podnebí.
Od Zabajkalí po, řekněme Komsomolsk, jsou léta mimořádně teplá. Vysoko přes 30 stupňů. Srážky v létě spíše přívalové a není jich moc. Převládá západní proudění, směrem na východ k oceánu jsou častější frontální poruchy a srážek přibývá. Voda v půdě v sušších oblastech a řeky, jsou dotovány táním sněhu. Ve kterém jsou nashromážděny srážky za zní období. Ještě víc na východ, v Nikolajevsku na Amuru, v létě jen v několika dnech vystoupí teplota přes 22 stupňů, díky chladnému moři. Zimy zůstávají dlouhé a studené. Polouzavřené Ochotské moře není oteplováno teplými proudy, naopak, jeho voda ochlazuje okolí. Funguje přes léto jako chladnička. Pro Zabajkalí a západnější část povodí Amuru s teplými suchými léty, je v zimě chladnička Jakutsko, bývá zde v zimě běžně přes -30 stupňů, výjimečně přes - 40.
Listnaté lesy převládají pouze na jihu, v Chasanském rajónu, nejjižnější části Sichote Alin a v okolí jezera Chanka. Dále na sever jsou smíšené. Druhově ochuzené, dosahují ke střední části Amuru. Na východním pobřeží, kde svahy Sichote Alin ochlazuje moře, smíšené lesy končí 500 km jižněji. Vysoké srážky i v létě a časté mlhy.
Ve Vladivostoku je normální letní teplota vzduchu, 18 - 22 stupňů. Kopíruje letní teplotu moře, je o stupeň, dva, teplejší. Když několik dní vane jihovýchodní vítr, natlačí k Vladivostoku teplou hladinovou vodu z jihu a moře může mít až 22 stupňů. Pak se lidé koupou v moři. Výjimečně, když je západní proudění teplého vzduchu z Mandžuska, může být ve Vladivostoku k 28 stupňům. Ale to trvá jen pár dní a moře je studené, protože místo odváté teplé vody z hladiny se tam nasune chladnější voda z hlubších vrstev. Podnebí ve Vladivostoku, zhruba na 43 rovnoběžce, odpovídá podnebí v Anchorange na Aljašce na 61 rovnoběžce, kde je pobřeží omýváno teplým mořským proudem.
V porovnání se střední Evropou, s vyrovnanějšími srážkami, delší vegetační dobou a menšími teplotními rozdíly v průběhu roku, je to hodně rozdílné a limituje to zemědělskou produkci.
Jinak, v Rusku, Bělorusku i na Ukrajině, se hodně jí pohanka. Která se pěstuje ve velkém i na jižní Sibiři a pochází nejspíš z Mandžuska.

V Rusku ani Bělorusku, natož na Ukrajině, si většina lidí, hlavně z menších měst a venkova, nemůže moc ekonomicky vyskakovat. Jako v přepočtu na ceny v Rumunsku, Bulharsku, Polsku, Slovensku, ČR a dnes i Německu, Švédsku, Francii, nemluvě o Itálii, Španělsku, Řecku, USA atakdále. Základní rozdíl je v tom, že Rusko (nebo Čína), na rozdíl od Západu, nežije na dluh.

Myšlenka investovat peníze v ekonomicky a politický stabilním Rusku, je zajímavá. V Rusku nejbohatší neoliberálové neplatí "neomarxisty" (progresivisty) s jejich agendou a nejedou tam hypertrofovaná lidská práva všemožných menšin. Svět je tam tradičnější a normálnější. V dohledné době nehrozí krize z nedostatku surovin. Takže by to mělo šlapat, zatímco Zapad se rozkládá zevnitř.
Jenže, zdá se, že postupný úpadek v čase, je v systému liberálních demokracií zakódován. Jako tomu bylo po celou historii od řeckých městských států do dnes. Demokracie, aspoň ta, kterou známe, není vnitřně stabilní. Buď se zvrhne v diktaturu až v nastolení vládnoucího rodu. Nebo - v jistých částech světa s jistým učením, v teokracii. Nebo se začne rozkládat zevnitř. Vzhledem k systému politických stran, totální politizaci veřejného prostoru, jsou do státní správy a podniků vybírání lidé ne podle schopností, ale podle politického klíče. Což je v podstatě korupce. Kteří dovedou ranařit a intrikovat. Práce není hodnocena podle výsledků, ale výsledky jsou podány podle toho, kdo má jaký přístup ke sdělovadlům. Diktát je svoboda, porážka je vítězství. Rozklad systému je zákonitý. Od nejvyšších pí nejnižší složky státu. (Obdobně fungují i firmy. Po překonání období vzniku a stabilizaci. ) V rámci demokracie se bezhlavě ruší jedna tradice za druhou. Aniž by náhradou vznikaly stabilizující nové. Přitom právě tradice, udržují ve společnosti historickou kontinuitu a stabilitu. Bez ohledu na jejich původní smysl... Je to složitější, ale důsledkem tohoto vývoje na Západě byl třeba Mnichov, kdy naši "spojenci" demokraticky odmítli své závazky. Přesto, že důsledky postihly i je. A to tehdy neexistoval penězovod Soros... Velkokapitál nechce samostatné státy nebo národy. Chce tupou, homogenní masu spotřebitelů. Bez překážek pohybu kapitálu a zboží. Proto platí skupiny, které to jsou schopny zajistit. Byť padají slova jako demokracie, svoboda nebo práva.
Tyto vnitřní mechanismy i vnější tlaky, jsou i v Rusku. V Rusku situace vypadá momentálně dobře. Zárukou ovšem není vnitřní systém, zárukou je fenomén Putin. Nevím, do jaké míry Ruska vláda pracuje na mechanismech, umožňujících stabilizaci systému do budoucna. Riziko, že to v Rusku praskne dřív, než v EU nebo USA, existuje. EU nebo USA budou mít v úpadku dlouhou setrvačnost, v Rusku může být změna v krátkém čase a radikální. Jisté je jedno. To, že doba poputinovská bude úplně jiná, nejen z hlediska korupce, než jak to vypadá v Rusku dnes...

Průměrný počet slepic: 4.5 (19 hlasů)

Dexx: Dnes se v Rusku, kromě základních, produkují i luxusní potraviny, typu francouzské sýry...
***
Kaliningradu jsem viděl v chlaďáku Parmiggiano (parmazán), tuším z Urugvaje nebo někde tam vodsuď. Vtip byl, že tam byla dokonce italská vlaječka...samosebou klasický případ klamavé reklamy, ale známá, co žije už desítky let v Italii, na to řekla takový bonmot, že jak je někde na žrádle italská vlaječka, tak to urcitě není z Itálie:-) Takže parmazán z Urugvaje mohla docela dobře dělat i italská rodina v Urugvaji.
*
Nicméně, cesta do Kaliningradu, tam mne inspirovala k výrobě ivan-čaje. Čaje v Rusku prodávají skutečně ve velkém výběru a to mluvím o obyčejném hytlermarketu ala Viktoria.
No k ivan-čaji, pokud někdo nezná, doporučuji a případně vyrobit. Dá se to sice koupit, ale to není fermentovaný. Základem je listí a trochu květu z vrbovky úzkolisté. Roste běžně na mýtinách např. na Vysočině. Splést se to nedá.
Listí se natrhá, nechá lehce zavadnout, a pak se zkroutí, rulovaním do podoby takového doutníku ala tlustá černoška na Kubě, co válí doutník. To dáte do vzduchotěsných (plasotvých) krabiček a necháte zapařit tak 24 hodin teple. Nařežete na malé části a pak nastává sušení. Ideální je sušička na cca 50 stupňů, až se to vysuší. Na ruském webu najde samozřejmě tisíce návodů na ten nejlepší ivan-čaj, kde to melou na mlýnku apod.

Je to vynikající nápoj. Dokonce se k tomu vztahuje legenda, že ivan-čaj se dostával až do Evropy, na anglický dvůr (pro ně co Rus, to Ivan) a do té doby, než Východoindická společnost začala dovážet z Indie indický čaj a vytlačila ivan-čaj.
*
Nikdy jsem na ty čajíčky a bylinky a takové sračičky nebyl, ale v Tatrách toho rostlo tři prdele a tak jsem si řekl, hele, ení to snad vrbovka...tak jsem toho naškubal tašku, zfermentoval, usušil a voila, je fakt dobrý.
A přitom, taková blbost:-)

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Po láhvi vodky možná ano.
Nebo spíš po dvou.
Nebyl jsem tam, ale podíval jsem se na YT...hezké centrum města s nádhernou řekou, to ano, ale Praha???

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

Však ona Praha taky není jenom památková rezervace. V Samaře jsem sice taky nikdy nebyl, ale jak se teď tak courám po googlím streetviewu, tak velká část toho, co vidím, se od Černého mostu, Hloubětína, Kobylis nebo Proseka liší akorát nápisy v azbuce a přítomností stánků s kvasem. I čistota a udržovanost je plus mínus podobná, mnohde i lepší (je to znatelně méně posprejované). Asi by se tam dalo i normálně žít, kdyby se jednomu chtělo na stará kolena znova učit rusky.

A jezdí tam naše tramvaje, to je taky bod k dobru. :)

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Mám výborného kamaráda v Bydgoszczi, ten mne jedno vzal ke svému bratrovi (farmáři) který hospodaří poblíž městečka Pila (napůl mezi Bydg. a Szczecinem) na rozloze 1.600 ha, něco je jeho, něco má v pachtu i od církve. Dělá hlavně mléko a prasata na porážku. O "dojičky se nestará", protože mají asi 2 x větší plat, než ve státním sektoru, když nějaká onemocní, tak za ní nastoupí třeba teta, sestřenice..... Každý zaměstnanec dostane od něho prase, aby splnil kvótu povoleného "úhynu". Na jeho farmě jsem viděl jednoho Tarpana a jeden traktor Ursa Major. Na můj dotaz, kde máš další mechanizaci (traktory, kombajny etc.) odpověděl: v Pile je strojní stanice, dám dopyt ofertovy (objednávku) a přijedou, poořou a dají mi Rachuniek (účet), Tak je to se všemi polními pracemi. A se Stoklasou (místní velkofarmář) postavili ubojniu (jatka) a mlékárnu, aby si zisky ponechali u sebe. Část krav se pase venku, jsou pěkně opršené a mají tam i zastřešený prostor na noc s přístupem k jadernému krmivu. Je toho více, co jsem tam pochytil, ač jsem jen pouhý zahrádkář Amatér. Políčka v Polsku u našich hranic jsou nic oproti rovinám, blíž Baltu.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Ty STSky přicházejí znovu do módy. A má to logiku. Stroje jsou už tak velké a drahé, že skoro není možné, aby nepracovaly. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

V Rusku určitě, v našich podmínkách nevím. Bydlel jsem přes 30 let kousíček od místní STSky, než ji zrušili, skoro současně s JZD, protože po vrácení pozemků jejich původním vlastníkům, nebo jejich dědicům už moc nebylo na čem hospodařit. Oba kravíny stály na původně soukromých pozemcích, tři slepičárny a líheň jakbysmet a nakonec se ukázalo, že ani "bílý dům" - administrativní budova místního JZD nestojí na "státním"..
Nakonec to i s výborně vybavenou STS dopadlo úplně špatně. Celé se to pod mizerným vedením rozpadlo během asi dvou-tří let. Co se nerozpadlo bez údržby samo, nebo ty lepší části nebyly pronajaty různým špekulantům, tak odvezli zloději a zničili vandalové.
My tudíž nemáme ani na co navazovat - tady byla na dvě generace rozervána kontinuita a mladí ani pořádně nevědí, jak by to mělo fungovat.
Přitom já si z mládí pamatuju, že těm dneska zatracovaným "jezeďákům" to fungovalo výborně, znal jsem tam odtud spoustu velmi šikovných lidí, od automechaniků, motorářů až po soustružníky a frézaře. Mívali v JZD a za stejný počet hodin mnohem vyšší platy, než dělnictvo dojíždějící do okolních fabrik. Plus naturálie, nebo různý další výhody.
Vlastně - stačí vzpomenout na Čubu a Slušovice. Ten rostlinnou i živočišnou, plus k tomu zpracování mléka, dovedl do maximálně možného, co dovoloval zdejší systém.
Paradoxně - kdyby se Čuba nebyl zahrabal v "přidružené výrobě elektroniky" a nesnažil se o něco, co jinde už bylo nějakou dobu hotové, tak tady Agrokombinát Slušovice mohl být dodnes. Ty peníze, které Čuba vydělal na té "přidružené výrobě" byly trn v oku všem místním závistivcům a proto AK dopadl, jak dopadl.
Stačilo zmínit "temné slušovické žilky", k tomu netáhlo a tupoň Devátý a už to jelo, jak na drátkách. Ať mi někdo ještě zkusí vysvětlovat, že Havel neměl žádnou formální moc..

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

To je keců o podpoře místních farmářů, to je povídání o tom, jak je máme svými nákupy podporovat, ale pak stačí, že mu na návštěvu přijede cizácký, zahraniční, dokonce slovenský oligarcha a agent Moskvy k tomu, nebo možná víc, takže napíše větu: "Poprvé jsem pil pálenku z oskeruše...".
Co naplat, že já, chudý zahrádkář s ubohým políčkem 0.8 ha v zapadlé vísce na jižní Moravě, uprostřed chudiny, že toho mám nasbíraného v bečkách asi 240 litrů, což by asi odpovídalo asi 10-12 litrů (čistého alkoholu), ale až tak v březnu, že to nikdy za cca 5000 Kč/litr, co se to komerčně prodává v Čechách, neprodám. No já to neprodám ani za 70 Euro/litr, co to dělalají dojčlandi v bio-eko-mini-regionál-rukou-přebírané kvalitě. Já to chtěl za 1000 Kč/litr ani ne prodávat, protože je to porušení hned několika paragrafů, pouze nabídnout jako domácí ochutnávku pro přátelé, ne, nemohu. Někdo si to totiž pije zadarmo a ještě od oligarchy. Kde je, nebesa, ta slibovaná podpora?:-/ A to jsem si chtěl za to koupit jen vonící stromeček do svého Porsche 911, protože mi vyschnul...zkurvenej Brusel.

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)