Go east young boy

Autor

Přátelé, zajisté jste z mých článků koncem týdne postřehli, že u mě začíná zabijačková sezóna. Minimálně články z pátku a soboty byly vysloveně slabé a krátké. Inu, dával jsem do pořádku svoje zabijačkové nádobíčko, pucoval kuchyň, popoháněl svoje děti (i manželku) a v sobotu jsme picnuli prasátko, které původně mělo posloužit jako hlavní chod na našem vidláckém sympoziu. 250 kg živé váhy, 50 litrů čistého sádla, jitrnice, jelítka, tlačenka, škvarky, polévka, masíčko... 

A jeden miliardář... 

Já vím, že mi to neuvěříte, ale v sobotu jsem měl dva hosty. Oba jsou čtenáři Kydů. Petr přijel od polských hranic a je také vidlákem jako já. Jen není v  tak úrodném kraji a tak těch hektarů potřebuje trochu víc. Jano přijel zo Slovenska a má těch hektarů tisíce a tisíce a zemědělství je jen malou částí jeho byznysu. Tož jsme povídali... 

Povídal tak zajímavě, že jsem do jelit zapomněl přidat česnek a polévku jsem po vychlazení na dvoře zapomněl odnést na noc dovnitř. Když jsem ho k nám před měsícem zval, tak jsem mu řekl, že pokud pálí, ať vezme nějaký vzorek, abychom ochutnali. No... přivezl těch vzorků celou řadu. Poprvé jsem pil pálenku z oskeruše, poprvé jsem ochutnal pálenku z malin. A vypili jsme lahev kubánského rumu, který si prý oblíbil sám velký Fidel. A další a další pálenky, jedna lepší než druhá a pak jsme už nemluvili, ale zpívali a poprvé v životě si nepamatuju, jak jsem se dostal do postele.  Ale pálenky byly opravdu kvalitní, sice jsem se setnul, ale jinak si pamatuju všechno a mohu se o to s vámi dneska podělit. 

Víte, je zajímavé si popovídat s člověkem, který má opravdu kravín pro tisíc dojnic. A zjistit, že má úplně stejné problémy, jaké jsem zde popisoval už tolikrát. Že sice má technologii, má peníze na takovou investici, ale výkupní cena mléka je dána někde jinde a nadnárodní obchodní řetězce nezajímá, že někde žije tisíc krav, že je nutné se o ně postarat, že se taková věc nevybudovala ze dne na den... a najednou pracujete, dojíte, staráte se, máte k tomu to nejlepší zařízení co je k dispozici, ale stejně proděláváte, protože výkupní cena mléka klesla. A je úplně jedno, že si můžete koupit i mlékárnu, můžete to sami balit, můžete si na to koupit opět to nejlepší zařízení... ale nijak vám to nepomůže, protože cena se tvoří někde úplně jinde. 

Bylo to jak deja-vu slyšet, že má živočišnou výrobu a plní všechny ty dnešní už naprosto absurdní předpisy, protože má peníze na to, aby to dělal opravdu ve velkém... ale stejně nemůže ten hnůj dávat na pole, protože hnůj smrdí, lidi si stěžují, politici se snaží zavděčit voličům a prostě mu ty klacky pod nohy nahážou. Že ani ta nejlepší technologie nebrání před lidskou blbostí a ať to udělá zeleně nebo modře, stejně to není dost dobré. 

Vlastně už se tu nemůže nic. Každý kdo se snaží doopravdy něco vyrábět, je vlastně veřejný nepřítel číslo jedna. Protože kravíny smrdí, vepříny smrdí, továrny mají komíny, kamiony jsou neekologické, železnice je hlučná, vlastně nic nejde. Snažíte se hospodařit, zaměstnáváte lidi, dodržujete předpisy jak jen to jde. Koupíte zkrachovalé podniky, zmodernizujete je, splníte všechno co si na vás vymyslí...  a nakonec jste stejně jen agrobaron. 

A ten agrobaron sedí před vámi, zavazuje vám naplněnou tlačenku, míchá kopistem škvarky v kotli, nalévá vám slivovici a chlubí se tím, že v Maďarsku tahle pálenka vyhrála jakousi jejich první cenu. Nemachruje jak si tyká s politiky, jak umí všechno zařídit, neukazuje převahu, nehraje na naditou šrajtofli. Ne, řeší pálenku. Má radost z toho, že vyrobil produkt, který obstojí v konkurenci a který je špičkový. K tomu vám říká, že v byznyse nikdy nesmíte ojebat zákazníka a nesmíte ojebat zaměstnance.  Že je jako trenér. Řídí to, ale góly dává Messi. A když takového Messiho máte, tak si ho musíte vážit a udržet si ho. Vyjadřuje se jako levičák, ale rozumí byznysu. Žádné korporátní kecy. Jen úplně normální bilance nákladů a výnosů. Technická řešení, technické nápady, hrdost na to, že něco nefungovalo, ale teď to funguje.  Takhle nějak jsem si vždycky představoval americké průmyslníky v padesátých letech. Druh na vymření. Ve světě, kde přece bohatství vzniká tak, že ho natisknete, kde práce znamená přenášení lejster mezi kancelářemi a elektřina vzniká v zásuvce, tam se vlastně s takovým přístupem už nemůžete uplatnit. 

Žádné mudrování o tom, který plyn je svobodný, žádné řeči o tom, že bude dobře až vypráskáme Babiše, Zemana, Fialu, Sobotku, Merkelovou, Fica (nehodící se škrtněte). Místo toho řešil dojivost, výnosnost, náklady, podmínky, přepravní kapacity, možnosti i nemožnosti a na konci všeho to buď vyšlo nebo nevyšlo. 

A pak už si notujete. Že naše společnost jde do průseru, že se řádně topí pod kotlem s ucpaným pojistným ventilem. A prostě víte, že to bouchne. Jen nevíte kdy, nevíte přesně na kterém místě to praskne a nevíte jak velké budou škody. A přes toto poznání vám řekne, že jako podnikatel prostě musí být optimista, protože jinak by přece nemohl nic dělat. 

Hele, já vám to neříkám proto, abych se chlubil vzácnou návštěvou. Prostě jsem jen potřeboval, abyste věděli, odkud mám to, co vám teď chci předat.  

Pak totiž povídal o Zabajkalí. Ano tam v Rusku. Na těch čínsko - ruských hranicích. Kde chcípl pes. Kde místní gubernátor šéfuje území většímu než Francie, ale skoro nikdo tam nebydlí. Kde bylo nutné na zelené louce postavit všechno. Ubytování pro zaměstnance, kteří poprvé v životě mají splachovací záchod a sprchu. Dostat tam techniku, zařízení, prostě to vydupat ze země... a pak obděláváte sto tisíc hektarů, které si můžete koupit přepočteno za 500 korun hektar. A nebo pronajmout za 50 korun. A další miliony hektarů jsou k mání. Ihned. 

"Přísahám, nikdy jsem v Rusku nemusel nikomu dát úplatek". Tohle mi několikrát zopakoval. Když tam jel poprvé, tak se ptal, co přinést gubernátorovi jako dárek. Prý raději nic, nebo nějaké víno či tak. Oni jsou prý dost pod drobnohledem a měli by problémy. Nemusel uplácet.  Naopak, měl všude otevřené dveře. Tak moc, že když jeden rok moc nepršelo a místní úřady se začaly bát, že by investoři mohli vycouvat, tak jim prostě nabídli, že udělají déšť. Že prostě je možné povolat ruská letadla, rozprášit jodid stříbrný a zařídit vláhu. Jen aby zůstali, investovali, zaměstnávali... a samozřejmě platili daně. 

"Vidláku," říká mi, "tady na Slovensku jsem agrobaron, tady dělají všechno pro to, abych nic nepostavil ani neudělal. A tam mi nabízejí déšť." 

Jo a mezi námi... výnosy jsou tam sice nižší, protože zima je dlouhá a mínus třicet není žádná sranda, ale dohání se do hektarama. Je jich tam skoro nekonečně. A víte co je největší fór? Že je to pár kilometrů od Čínských hranic. Úroda se vozí tam. Vezmou všechno za ceny o kterých se tady nikomu ani nesní. Území prázdné, ale potenciál obrovský. Vlastně jsem přímo dostal chuť prodat dům dokud jsou Brňáci blbí a dávají co si člověk řekne a jít na východ... Akorát člověk musí něco umět, protože pro influencery a jůtubery to tam úplně nebude země zaslíbená. 

A takhle to dneska je. Dopracovali jsme se tady k systému, kdy už je vám houby platné, že máte peníze, protože jediný tolerovaný způsob jejich rozmnožování je kasínový kapitalismus. Tady se zavírají elektrárny, zavírají se doly, ocelárny, prostě jakákoliv opravdová výroba a pokud se ještě držíte, tak jste pro všechny jen oligarcha a agrobaron. A je úplně jedno, že se to snažíte dělat dobře, že děláte slušnou neojebanou výčepní lihovinu za rozumný peníz... a stejně se to pořád někomu nebude líbit a napaří vám tolik nových podmínek, že vám ta bilance prostě nevyjde...

... A tam daleko na východě leží miliony hektarů a pod zemí je takřka nekonečné bohatství.  A nějak tam lidi ještě chápou, že z prasete je nejen kotleta, ale také hnůj. Že když z továrny vyjede auto, tak na druhém konci kouří komín. A mají tam o 3/4 méně předpisů než tady. A tak tam investoři jdou. Protože nehostinná pustina na konci světa pod autoritativním režimem je lepší příležitost než celý náš Západ. Protože se poctivěji domluvíte s gubernátorem než u nás s hejtmanem. Protože tam přijdete do úřednické kanceláře a jde všechno a tady nejde nic. A abyste našli ožralé mužiky, tak potřebujete Fórum 24 a velké novinářské týmy, aby našli nějakou skvrnku. Jinak už je Samara čistší, hezčí a spořádanější město než Praha. O Ňů Jorku ani nemluvím. 

Mladej Kolář tady odstranil sochu Koněva a z té stejné Prahy mezitím odešly do Ruska miliardy peněz, aby se tam za ně začalo obdělávat, stavět, vyrábět, zaměstnávat, vydělávat. Je totiž lepší a snazší jednat s Putinem než s Kolářem. Začíná být  snazší vozit do pustiny traktory a zaměstnávat Rusy, než u nás držet kravín. A začíná být bezpečnější mít svoje prachy i majetky pod ochranou ruské armády než té naší. A světe div se, oni tam jsou méně úplatní než tady. 

Víte, po rozhovoru s  ním, jsem musel trochu přehodnotit svůj vidlácký postoj k zemědělství. On má pravdu v tom, že vidláci to nevytrhnou. Že to může být hezká součást společnosti, ale vidláků nikdy nebude dost, aby tuhle společnost uživili. A pokud mají být potraviny levné, musí se to dělat ve velkém. A většina těch dalších věcí je řešitelná. To je jen technická otázka, jak na pole dostat hnůj. Ale ne ve společnosti, která se vyžívá v kladení překážek. Kdy sice můžete být vpředu a těžit z toho, jak ubývá konkurence těch méně úspěšných, ale jednou na vás stejně dojde, protože demokracie dělá vlastně totéž co korporace - rozmělní odpovědnost. Není za kým jít a není vlastně ani koho odstranit. 

Jo a mimochodem... myslíte, že by u nás zvládla naše armáda i s vládou alespoň tak triviální věc, jako poslat letadla, která by jodidem stříbrným zajistila déšť, aby to na suché jižní moravě zachránilo úrodu? Tam to umí provinční gubernátor... Tohle všechno se projeví. Proto je Putin v klidu. Protože tady ho sice sereme bouráním soch a adorací Banderovců, ale v tu stejnou dobu tečou evropské (i české i slovenské) prachy pod ochranu ruské armády, aby se tam měnily v traktory, ubytovny, sila a sušárny. Kolářovi možná tleská nějaký německý politický pucflek, ale ve stejné době odtékají i z Německa prachy směr Moskva.  Protože Rusko pod gosudarem je pro evropské podnikatele lepší a poctivější příležitost než celá naše demokracie.  Protože Rusko je jako americký Západ před 150ti lety. Velký prázdný prostor, takřka nekonečné bohatství a hned vedle leží země, která ráda koupí všechno. Jasně, bude to stát spoustu peněz, spoustu úsilí, obrovské projekty. Ale ziskové projekty. Žádná burza, ale dlouhodobé plánování na jehož konci jsou haly, stroje, průmysl a budoucnost. Sakra, u toho bych chtěl být. 

Tož tak milí rusobijci. Mluvíte o zvěrstvech Rudé armády, stavíte pomníky náckům a zatím konta v našich bankách pěkně odtékají tam někam za Bajkal. Správný pražský kavárník si musí povinně odplivnout kdykoliv slyší slovo Putin a český politik musí povinně ničit diplomatické vztahy s Ruskem, ale ono je to úplně jedno. Kdo na to má, ten už je tam za Moskvou pěkně zaháčkovaný. A nemá žádné obavy ze své investice. Tahle to je. I kdybyste se uvztekali a zrušili všechny ruské válečné hroby, tak se nic nezmění.  Protože stabilní podnikatelské prostředí a předvídatelná vstřícná politika je v Rusku a ne v Bruseli. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.9 (271 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Moc hezky se to čte. Jistě, není všechno zlaté, ale Rusko má budoucnost. Velkou. Je na počátku své cesty - my na konci.

Průměrný počet slepic: 4.9 (92 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ruská vláda označila Česko a USA za země, které nejsou přátelské. Další krok k eskalaci vztahů, reaguje Praha
AKTUALIZOVÁNO14. 5. 2021

Průměrný počet slepic: 1.4 (36 hlasů)

... než nepřátelská země? Stačí se podívat na chování a výroky řady našich politiků na adresu Ruska, stejně tak zavítat do diskusí na mainstreamových médií a začíst se do příspěvků psaných placenými diskutéry. Běžné je označení "Rusák" (mimochodem podle vzoru "židák").

Průměrný počet slepic: 4.8 (76 hlasů)

Proč ?
Nu protože je nepřesvědčitelným. Je to někdy i jeho zaměstnání, obživa - být nepřesvědčitelným.
Je to mrtvý člověk.
Mrtvé nechávejte mrtvým.

Průměrný počet slepic: 4.6 (38 hlasů)

Rusák je Usák s R navíc.

Průměrný počet slepic: 1.3 (15 hlasů)

(horečnatě listujíc slovníkem) Signifikantní je, že se vůbec nepoužívá označení "Čechák", zato je velice populární (další listování) jeho diminutivum

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

se domníváte, že se USA a Česko k Rusku chovají přátelsky?
Skutečně?

Průměrný počet slepic: 4.7 (47 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

how to take prednisone <a href="https://vprednisonn.com/">escrow refills prednisone</a> Original Viagra Kaufen

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

how to buy priligy as a child <a href=https://apriligyn.com/>can you buy priligy</a> priligy farmacias del ahorro

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tedy pokud nejsou vypatlanci.
Když jsem stavěl ohrady pro dobytek s životností 25 let ( akátové, popř dubové kolíky) ocelový drát antikoro.
Tak se přišmrdolil jeden známej rus. A všechno si dokumentoval a hned si ověřoval, jaký že dřevo by v rusku mohlo nahradit akát. Zajímalo ho všechno jak materiál, tak i stroje, úprava kolíků, izolátory. A protože nebyl blbej vyptával se i na takový drobnosti jako jsou problémy při zatloukání.
Já měl smůlu, že pod sopečným jílem je vrstvička proplástku tvrdá jako žula.
Takže, čas nečeká ( Putin vyhlásil podporu výrobcům masa v RF, takže nejdříve hydina, teď i hovězí ).

Průměrný počet slepic: 4.8 (48 hlasů)
Trvalý odkaz

Nerikal jsem to tady uz ? Velci umelci se vyznacuji tim, ze jejich dila nejsou jen neco jako "obrazek na koukani" (hra na poslech usima, film na shlednuti... jestli mi rozumite) ale ze jsou neco jako kanalek kterym vyzaruje energie namodulovana tak jako treba zprava obsazena v ocima neviditelne radiove vlne. A takovym filmem je Leningradske nebe, https://www.csfd.cz/film/201684-leningradske-nebe-i/recenze/ V mezich moznosti doby je videt ze se tvurci vyhnuli prvoplanove propagande a politikareni, Stalin tam visi jen trochu na stene v pozadi, apod. Ale trochu vnimavy clovek pochopi genius loci toho dila : Neni sily, ktera by porazila Rusko.

Průměrný počet slepic: 4.8 (40 hlasů)

Jsou filmy, ze kterých se po letech sypou piliny a jsou filmy, které si udržely obsah i formu. Jen mám pocit, že z těch nových se vesměs sypou piliny už při premiéře.

Průměrný počet slepic: 4.8 (62 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hezky napsáno. Když si to tak proberu, kolik bylo za posledních 20 let natočeno filmů, na které by se člověk těšil, že je budou jednou za rok kolem vánoc pouštět v televizi?

Jedna ruka by stačila.

Průměrný počet slepic: 4.8 (24 hlasů)

posledních dvaceti let se mi svými politickými agitacemi zhnusila. Takže na filmy s nimi ani nechodím a televizi jsem odhlásila.

Průměrný počet slepic: 4.7 (31 hlas)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Do ksichtů, do efektů, do reklamy, do míry nevkusu publika, do jeho fanatičnosti...a do propagandy.

Znáte film Agora ?

A znáte údajně to nejhorší film všech dob ?
The Beast of Yucca Flats.

Tož mě ten film pobavil, připadl mi takový jakýsi až zappovsky humorný...zejména pokud bych přijal za své, že to tak chtěli narafičit.

Za nejlepší film všech dob ale považuji Herzogův film "I trpaslíci začínali jako malí", což mě samozřejmě rázem posouvá mezi podivíny. :-Dú)
Cituji jeden z komentářů diváků (typických filmových diváků ?) , kteří hodnotí tento film :
"V prvom rade bych tomu malému Derrickovi z rozbehu zajebal takú kopačku do ksichtu, že by to už nerozchodil, a potom by som ten zvyšok pomlátil palicou do jedného, nevládnych zviazal, polial benzínom a zapálil! Neviem, či som v tomto mal niečo hľadať, nejaké podobenstvá, ale toto sú a boli moje pocity z filmu...."

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

V jednom z dokumentů o jaderné bombě, kterou chystali (jistý Hans Kammler, de facto nějaký čas nadřízený Wernera von Brauna, mohl být prý , dle ne tak starého filmového dokumentu ZDF po válce spolupracovníkem Američanů, výměnou za beztrestnost - angažoval se totiž při vyhlazování lidí v táborech a při nucených pracích) Němci za Hitlerovy vlády, se objevila myšlenka, že otevření Druhé fronty (červen 1944) jednak koresponduje se zahájením útoků raketami V 2 - na Británii, jednak se zjištěními, že Němci jsou před dokončením jaderné zbraně (o něco později, v Durynsku, provedli prý zkušební výbuchy). Dokument sice přímo netvrdí, že toto byla hlavní motivace k urychlenému vylodění v Normandii, nicméně je v něm řečeno, že od této chvíle se kladl zvýšený důraz na to, aby Německo bylo poraženo co nejrychleji....
Pokud by totiž Němci byli schopni útočit např. z Normandie raketami s jadernou bombou, mohlo by to znamenat zničení samostatnosti Velké Británie, i velké potíže USA. Nejen porážku SSSR. Kdoví, možná i pozdější útok USA jadernými bombami na území Evropy, takto celé pod vládou hitlerovského Německa, ale to je už jen fantazijní fabulace (že by např. na Prahu měla dopadnout americká jaderná bomba)...

Každopádně je zde opět posílen spojenecký narativ - co se týče porážky Německa. Je v důsledku vývoje reality takové jaká byla jedno, jaké byly motivace Spojenců, ale porazili ho Spojenci, hlavní tíhu nesli obyvatelé a vojáci a důstojníci SSSR.

Vidláku, nejde o " ruské válečné hroby". Těch národností bojovalo v bojových i podpůrných svazcích Rudé armády více, i lidé různých náboženství , např. židovského několik set tisíc - patřili k nejvíce vyznamenávaným....
Jde když tak o hroby sovětských vojáků a důstojníků, určitě i sovětských žen, působících v Rudé armádě.

Neidealizoval bych si ruskou politickou stabilitu a tak i předvidatelnost tamního podnikatelského prostředí, teď Děripasku a spol. drží Putin zkrátka, ale co nastane po jeho odchodu....
---------------
Rusové se ale umějí porazit sami, sami sebe.

Průměrný počet slepic: 3.4 (41 hlas)

Možná máte pravdu, když píšete "Rusové se ale umějí porazit sami, sami sebe."
Ale kam se hrabou na nás, proti nám jsou v tomto směru žabaři.
My jsme naopak v sebeporážení mistři nad mistry.
Mýlím se?

Průměrný počet slepic: 4.9 (69 hlasů)

A ta je treba takova, ze Anglani meli pripraveny plan rozprasovani spor antraxu z letadel v Nemecku, cimz by znicili tamni zivocisnou vyrobu a zpusobili hladomor. Vzhledem k tomu ze takovou epidemii v podstate nelze kontrolovat a sirila by se po kontinentu i kam netreba, a vzhledem k lepsici se strategicke situaci, byl plan v roce 1943 odvolan. Ale kdyby Nemci zacali vyhravat, urcite by se uskutecnil. Dale by amici urcite nemrhali atomovkami na Japonsko, ktere bylo ve strategicky beznadejne situaci, ale hodili by je na Nemecko. Souhrou priznivych nahod skoncila II. svetova valka bez totalni genocidy kontinentalnich rozmeru... A k tomuto konstatovani ani nepotrebujeme zadne spekulace o tajnych zbranich, staci si zesumirovat i jen to, co realne bylo...

Průměrný počet slepic: 4.5 (29 hlasů)

měli vůbec zajímavé nápady.
Po válce chtěli vykastrovat všechy německé muže.
A atomovou bombu by na německo amíci určitě nehodili. Ne že by nechtěli, ale bez německých vědců a uranu dovezeného z Německa by žádnou bombu (ještě dlouho) neměli.

Průměrný počet slepic: 4 (19 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jan z Helvajzu : můžete uvést konkrétní pramen svého tvrzení o kastraci všech německých mužů ?
Nebo je to jen jeden z mnoha pitomoučkých blábolů ?

Průměrný počet slepic: 2.8 (12 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Odveta za peklo: Poválečný pokus Židů o pomstu na nacistech
Jeden z nejodvážnějších pokusů Židů o pomstu na jejich bývalých nacistických trýznitelích provedla skupina Mstitelé. Odbojáři na jaře 1946 potřeli na tři tisíce bochníků chleba ve sběrném táboře v Norimberku směsí arzenu. Cílem byla hromadná likvidace zajatých esesmanů
https://www.stoplusjednicka.cz/odveta-za-peklo-povalecny-pokus-zidu-o-p…

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Jen pro informaci: ta kniha se jmenuje Nachtmarsch, (Noční pochod, doslovně přeloženo), napsal Rich Cohen, nevím, snad byla vydána i v češtině. Pokus se bohužel nezdařil.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

....mstila, takřka esesáckým způsobem :

https://pl.wikipedia.org/wiki/Salomon_Morel

Z jiného zdroje mám staženy informace, že jeho obzvláštní zálibou , co se týče mučení vězňů, byla " piramida".

Jde o výjimku, o jednotlivost (určeno toto varování všem, kdo rádi z jednotlivosti vytvářejí obecné).

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zapadlo: Nebo je to jen jeden z mnoha pitomoučkých blábolů ?
***
Setkal jsem se s tím v německých novinách, ke konci války, tak 1945. Článek vlevo dole:-)

Ne, opravdu to tam bylo, ale samozřejmě v kontextu německé propagandy. Odkazoval na nějaké prohlášeni senatora/USA nebo lorda/VB, který to navrhoval. Ta hrozba, nesmí se zapomínat, kterou německá propaganda používala byla v představách eugeniky v Evropě/USA/Austrálie (z čehož čerpal i nacismus), velmi reálná. Švédové nucenou sterilizaci, provozovali až snad do 70. let 20.století.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Pokud si to dobre pamatuju, navrhoval tu kastraci W. Churchill. Taky navrhoval popravu sudetenleute, no odsun jej nakonec uspokojil.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Churchill si pochvaloval ruzne veci, treba pouziti chemickych zbrani na Blizkem vychode. Pry to byla humannejsi smrt, nez z pusky, kdy umirani mohlo trvat mnohem dele. A taky pri pouziti na velke shluky lidi, treba trziste, taky levnejsi.
Nastesti v te dobe jeste nebyla letadla tak rozvinuta, takze to neskoncilo genocidou, "jenom" lokalnimi masakry. Vetsinou civilistu.
Jinak Churchill byl v ten dobe ministr pro kolonie.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sakura lže. Ve skutečnosti v rámci Britského impétia jejich letadla nikdy otravné plyny nerozprašovala. Ani před Churchillem, ani za Churchilla a ani po něm.
Ne že by se to nezvažovalo, ale nakonec vždycky postačily kulomety.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

...sterilizovat, kvůli strachu, že by mohla porodit potomka něco jak byl Goering.
Což už mi připadá poněkud hysterické.
Žila nějaký čas v Oshově (Rajneesh Chandra Mohan Jain) komunitě. Tuším že nyní žije v Santa Fe.

https://www.youtube.com/watch?v=M3LIhI4Ec4A

:-D))

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Sterilizaci všech Němců nenavrhoval senátor či lord, ale jakýsi pisálek z New Yorku. Dnes by se takový vykecával na internetu a mělo by to podobný vliv.

https://en.wikipedia.org/wiki/Germany_Must_Perish!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by LH (neověřeno)

Trvalý odkaz

LH: Sterilizaci všech Němců nenavrhoval senátor či lord, ale jakýsi pisálek z New Yorku. Dnes by se takový vykecával na internetu a mělo by to podobný vliv.
***
Spíše jde o to, že to byl, jak píše německá wiki, jakýs takýs propagandistický "kamenolom", ze kterého ministerstvo propagandy těžilo celou válku. Pak nepřekvapuje, že duchovním autorem toho textu, měl byt dokonce sám americký prezident Roosevelt...(viz výše odkaz na německou wiki)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

četl jsem to konkrétně o Churchilovi. Byla to nějaká kniha, takže to dohledávat nebuddu.
Píšou o tom i diskutéři níže.

Ale dám vám odkaz na: https://zoommagazin.iprima.cz/odvracena-strana-winstona-churchilla-schv…
kde se mj. dovíte, že Churchil byl pro: „Jsem silně pro použití otravného plynu proti necivilizovaným kmenům.“ - Kurdům.
Otrávit lidi navrhoval i v Bůrské válce kde otevřeně popisuje své často až kriminálnické aktivity. „Šli jsme systematicky, vesnici od vesnice, a ničili domy, zasypávali studny, strhávali věže, káceli stromy poskytující stín, spálili úrodu a rozbíjeli nádrže.“
Troufnu si říct, že má na rukách několikrát víc krve než třeba Koněv.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

V kontextu událostí v dalších desetiletích (hlavně těch posledních) mi to přijde jako celkem zajímavý nápad.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Anebo nejednodušší vysvetlení, proč druhá fronta a to, aby rus nezískal celé německo a neosvobozoval dál na západě, takže se otevřela v poslední možné chvíli, aby rus co nejvíc vykrvácel , ale nezískal nic, to jim skoro vyšlo, ale nepočítali tak rychlí postup polskem...

Průměrný počet slepic: 4.6 (44 hlasů)

Také bych to tak viděl

Průměrný počet slepic: 4.1 (24 hlasů)

To co Západ potřeboval osvobodit to taky osvobodil. Všechny pro západ důležité obchodní uzly po válce taky západ držel - tedy středomoří, suez, přední východ.
Jedině Řecko, kde se koncem války tahali o moc zdehší komuši s monarchisty Churchill vyhandloval za střední evropu, která ať už se nám to líbí či nikoli je z geopolitického hlediska pro západ mnohem méně důležitá.
Rusáci z pohledu globální strategie zůstali s obchodem i flotou uzavřeni na Baltu a v Černém moři. Klíče k výjezdu z těchto lokalit pevně držel (a stále drží) Západ.

Průměrný počet slepic: 2.9 (14 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak největší nesmysl je černé moře, kde právě nejvíc práv mají státy uvnitř tohoto moře a dlouhodobě to sere USA a snaží se to obejít, ale o to se snaží i Turecko stavbou nového průplavu, který by nepodléhal oné smlouvě. Zde jsi napsal totální hovadinu ;)

Churchill chtěl ČSR dostat, ale bohužel pro něj to pěkně podělali v Itálii, kde se zasekli a tak se dnes prodává co jsi napsal "že nás vlastně nechtěli" :D

Když už, tak se Stalinovi posrala Jugoslávie, ale ne protože západ, ale protože Tito, to byla jedna z nějvětších proher Stalina na konci války, proto taky poštěl ˇ5ecko, protože měl mít Jugišku+Albánii, ČSr v tom nehrála žadnou rolu ;)

V Baltu taky nebyli uzavřeni, klidně si jezdili sem a tam, tak jak jezdí dneska... Nezaměňuj geografii SSSR, že měl severní moře, balt, černé a vladivostok daleko od sebe, za to, že tam je uzavřen

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

2. svet. valka by skoncila vitezstvim, kdyby Ruda Armada osvobodila Pariz.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

...atomovými bombami, zřejmě by to znamenalo nejen zabránění vylodění, ale i významné změny v poměru sil na frontě východní.
Nejde o vysvětlení, historie takto linearní není, jde jen o poukázání na jednu z možných souvislostí. Která se mohla ukázat být naprosto fatální - z hlediska výsledků války v Evropě : viz Japonsko a jeho reakce na bombardování atomovými bombami, myslíte si, že by Británie také tak rychle nekapitulovala - po takových obdobných zásazích Londýna, Manchesteru, Liverpoolu.....?
Příslušné tajné služby zřejmě o té hrozbě věděly....
Připomeňme také Operation Unthinkable....v této souvislosti. A že Churchillovi vždy šlo zejména o Britské imperium, o jeho zájmy a o jeho existenci. Pomáhali SSSR zřejmě jen proto, že to bylo v zájmu Britského imperia - jak ochránit sama sebe, své zájmy. Zájmy imperiální...ale i zájmy existenční - a ty především (bez existence ústředí imperia přestane brzy existovat i celé imperium).
-------------
Jde samozřejmě o otázky, ne o vysvětlení.... a už vůbec ne o porozumění. V souvislosti s tím, jak vyplývají na povrch zemský nová fakta a nové nesrovnalosti (např. proč byl zastaven německými úřady další terenní průzkum v Gusen, je tam indikace na další podzemní patra...).

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

Oblast u St Georgen, blízko Linze.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Do posledního okamžiku čekal "demokratický západ", jestli se nacisté nezvetí a přece jenom válku nevyhrají. Pak by se s nimi zejména Anglosasové spojili proti slovanským zemím.
Až když bylo po Stalingradu jasné, že nacisté válku nevyhrají, začal "demokratický západ" velice nerad připravovat de facto zádržnou invazi do některých částí Evropy. Žádný jiný smysl ta akce neměla; jen a pouze zastavit Rusy, kteří už byli tak rozeběhnutí, až reálně hrozilo, že je nezastaví ani La Manche.

A již v březnu 1945 začal Churchill s nacisty domlouvat vytvoření nových jednotek SS, s jejichž pomocí chtěla Velká Británie zaútočit na SSSR.
V květnu 1945 vydal rozkaz k zahájení příprav. "Operation Unthinkable" se to jmenovalo a hodně dlouho (do r. 1998) to UK a USA popíraly jako "konspiraci".
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Unthinkable

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Občan lže. Ve skutečnosti byly první smlouvy o dodávkách z USA do SSSR podepsány již 22.června 1941. (Takzvaný Pre-Lendlease)
Jinou kapitolou je nesporný fakt, že západ lavíroval ve snaze získat co nejvíc za cenu co nejmenšího množství obětované vlastní krve.
S názorem, že druhá fronta byla otevřena především proto aby bolševici nedobyli Paříž naprosto souhlasím.
"Nové jednotky SS" je neskutečná ptákovina, nicméně je pravdou že někteří esesmani neněmeckého původu po válce působili v pracovních a strážních jednotkách američanů i britů.
Norimberský proces měl vnější ostrahu složenou ze tří stovek estonců - veteránů Dvacáté.freiwilligen Grenadier Division Waffen SS. (v amerických uniformách a s americkými karabinami).

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak když nebudeš slovíčkařit, že to po svojem nazval "nove SS", tak je pravdou, že britové NEODZBROJOVALI jednotky wermachtu, až po výhrůžcce stalina, že dá rozkaz armádě, aby to zajistila rudá, když to nedokáže britská, tak je následně odzbrojili...
Ta akce nemyslitelné se na ostrovech připravovala, britové byli tak vypatlaní, bohužel...

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

jen o Puťkovi, že za ním a s ním je celá velká řada těch co jim to myslí. Že to není jak za dýlerů rusi Gorby a Jelcina. A když, jak se říká, "každé zlo je na něco dobré a rusové" se poučili o "dobrotě" západu. Nepůjde jim to tak lehce, ať si psavci a pod. píšou co chtějí.
Pro Vidláka-
Akorát nevím, co na tenhle "Chirenův chvalozpěv" budou říkat naši trolové a další ti oní. Na to nemají noty a vůbec se jim to nehodí do krámu. Navíc známí i neznámí sledovatelé. Obávám se že jste si tímto zavařil. A co na to Váš přítel Hampl, tomu to určitě taky nepůjde pod fousy. A už vůbec se nedivím, že si tak mermomocí chtějí rus širou podmanit ke svému prospěchu, bude ještě ouvej.
Každopádně - jste průkopník, v dobrém i zlém a držím Vám palce.

Průměrný počet slepic: 3.7 (17 hlasů)